NL9300345A - Preparaat voor de bestrijding van plaagorganismen, werkwijze voor de bereiding daarvan, alsmede toepassing daarvan bij de gewasbescherming. - Google Patents

Preparaat voor de bestrijding van plaagorganismen, werkwijze voor de bereiding daarvan, alsmede toepassing daarvan bij de gewasbescherming. Download PDF

Info

Publication number
NL9300345A
NL9300345A NL9300345A NL9300345A NL9300345A NL 9300345 A NL9300345 A NL 9300345A NL 9300345 A NL9300345 A NL 9300345A NL 9300345 A NL9300345 A NL 9300345A NL 9300345 A NL9300345 A NL 9300345A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
absorber
protein
preparation
virus
matrix
Prior art date
Application number
NL9300345A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Tno
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tno filed Critical Tno
Priority to NL9300345A priority Critical patent/NL9300345A/nl
Priority to PCT/NL1994/000043 priority patent/WO1994018838A1/en
Priority to US08/507,414 priority patent/US5807566A/en
Publication of NL9300345A publication Critical patent/NL9300345A/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01NPRESERVATION OF BODIES OF HUMANS OR ANIMALS OR PLANTS OR PARTS THEREOF; BIOCIDES, e.g. AS DISINFECTANTS, AS PESTICIDES OR AS HERBICIDES; PEST REPELLANTS OR ATTRACTANTS; PLANT GROWTH REGULATORS
    • A01N25/00Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators, characterised by their forms, or by their non-active ingredients or by their methods of application, e.g. seed treatment or sequential application; Substances for reducing the noxious effect of the active ingredients to organisms other than pests
    • A01N25/22Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators, characterised by their forms, or by their non-active ingredients or by their methods of application, e.g. seed treatment or sequential application; Substances for reducing the noxious effect of the active ingredients to organisms other than pests containing ingredients stabilising the active ingredients
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01NPRESERVATION OF BODIES OF HUMANS OR ANIMALS OR PLANTS OR PARTS THEREOF; BIOCIDES, e.g. AS DISINFECTANTS, AS PESTICIDES OR AS HERBICIDES; PEST REPELLANTS OR ATTRACTANTS; PLANT GROWTH REGULATORS
    • A01N63/00Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing microorganisms, viruses, microbial fungi, animals or substances produced by, or obtained from, microorganisms, viruses, microbial fungi or animals, e.g. enzymes or fermentates
    • A01N63/40Viruses, e.g. bacteriophages

Description

Preparaat voor de bestrijding van plaagorganismen. werkwi.ize voor de bereiding daarvan, alsmede toepassing daarvan bi.1 de gewasbescherming.
De uitvinding heeft betrekking op een preparaat voor de verspreiding van biologische bestrijdingsmiddelen, zoals virussen, bacteriën, schimmels en nematoden ter bestrijding van plaagorganismen, waarbij het bestrijdingsmiddel zich bevindt in een matrixmateriaal in aanwezigheid van een UV-absorber.
De bestrijding van insekten en andere plaagorganismen met chemische middelen stuit in toenemende mate op bezwaren in verband met wateren bodemverontreiniging, residuen in voedsel, resistentie en onvoldoende specificiteit. Bestrijding van plagen met biologische middelen (virussen, bacteriën, schimmels e.d.) heeft deze bezwaren in veel mindere mate. Zo worden de bacterie Bacillus thuringiensis en bepaalde baculovirussen al met succes bij de bestrijding van insekten toegepast. Een probleem bij de verspreiding van dergelijke middelen is echter dat zij niet alleen een snelle dodende werking moeten hebben, maar ook, zolang het plaagorganisme niet is bereikt, niet afgebroken mogen worden en of door atmosferische invloeden (zonlicht, regen e.d.) mogen worden aangetast. Dit vereist dat de voor de bestrijding gebruikte biologische middelen (bacteriën, virussen enz.) dienen te worden opgenomen in een materiaal dat enerzijds het middel beschermt tegen afbraak, en anderzijds ter plaatse van het plaagorganisme het middel vrijgeeft.
Uit de Nederlandse octrooiaanvrage 78.09563 is een insekticide preparaat bekend met als bestrijdingsmiddel bij voorbeeld de bacterie Bacillus thuringiensis die is ingebed in pareltjes van eiwit en RNA, waarbij het RNA ertoe dient om UV-licht (254 nm) te absorberen. Het RNA is echter een duur middel om UV-licht te absorberen en de aldus verkregen pareltjes zijn ook onvoldoende stabiel; verder dienen voor een afdoende bescherming ook andere (langere) golflengten te worden geabsorbeerd.
De bekende preparaten voor biologische plaagbestrijding bieden derhalve onvoldoende bescherming, in het bijzonder tegen verval door zonlicht, zodat de preparaten, vooral bij toepassing buiten kassen, een onvoldoende levensduur hebben, en grotere hoeveelheden moeten worden toegepast dan strikt genomen noodzakelijk zou zijn. Er is derhalve grote behoefte aan lang werkende, doeltreffende biologische bestrijdingsmiddelen, in het bijzonder voor de behandeling van gewassen die in het open veld worden geteeld.
Gevonden is nu een preparaat waarin het biologische middel zodanig in een afbreekbare matrix in aanwezigheid van een UV-absorber is opgenomen dat het langdurig tegen zonlicht en andere omgevingsinvloeden is beschermd, en derhalve langdurig voor een effectieve biologische bestrijding beschikbaar is. Een verder voordeel van het gevonden preparaat is dat het zich goed aan bladeren hecht en daardoor ook niet gemakkelijk door regen of andere weersinvloeden wordt verwijderd.
Het preparaat volgens de uitvinding heeft als kenmerk dat de UV-absorber aan het matrixmateriaal is gebonden. De UV-absorber is bij voorkeur covalent (chemisch) aan het matrixmateriaal gebonden. De gebruikte hoeveelheid UV-absorber kan variëren van bij voorbeeld 1 tot 125 gew.#, meer in het bijzonder van 5 tot 100 gew.% ten opzichte van het matrixmateriaal.
Het afbreekbare matrixmateriaal voor het preparaat volgens de uitvinding kan bij voorbeeld een eiwit, een polysaccharide, zoals cellulose, zetmeel, alginaat of lignine of fracties of derivaten of mengsels daarvan, of een synthetisch vervaardigd of gemodificeerd afbreekbaar polymeer zoals een polyester, bij voorbeeld een homo- of co-polymeer van dilactide of melkzuur, of een polyamide zijn. Met afbreekbaar wordt bedoeld chemisch of enzymatisch afbreekbaar in of door de te bestrijden organismen, bij voorbeeld in de maag of voordarm (pH 9~10) van insecten, binnen een tijdsduur waarin het biologische bestrijdingsmiddel kan vrijkomen, bij voorbeeld een uur of enkele uren. In geval van virussen dient de matrix in voldoende mate te zijn afgebroken voor binding aan het darmepitheel van het plaagorganisme.
Bij voorkeur bevat het matrixmateriaal· functionele groepen, zoals hydroxyl-, carboxyl-, amino- of thiol-groepen, waarmee de matrix kan zijn verknoopt.
Het matrixmateriaal kan in het bijzonder een eiwit zijn. Het eiwit dient functionele groepen, zoals vrije amine-, hydroxyl- en/of thiolgroe-pen, te bevatten, d.w.z. het dient bij voorbeeld arginine-, cysteïne-, histidine-, lysine-, ornithine-, serine-, tyrosine en/of treonine-eenheden te bevatten. Bij voorkeur bevat het eiwit vrije aminegroepen, zoals in lysine. Een geschikt gebleken eiwit is albumine, bij voorbeeld runder-serumalbumine.
Het eiwit is bij voorkeur gegeleerd met een geleringshulpmiddel. Onder een geleringshulpmiddel wordt hier verstaan een verbinding die door fysische of chemische interactie een koppeling tussen twee aminozuur- ketens teweegbrengt.
Voorbeelden van chemische interacties tussen aminozuurketens via een geleringshulpmiddel zijn die van een dialdehyd zoals glutaar-dialdehyd, of een acetaal daarvan, met een vrije eiwit-aminegroep bij voorbeeld van lysine, waarbij de koppeling als volgt kan worden weergegeven (Mat s matrix-keten; A * keten van dialdehyd);
Mat-NH2 + 0=CH-A-CH=0 + H2N-Mat - Mat-N=CH-A-CH=N-Mat, en van een dithiol met (eventueel na reductie van disulfidebruggen gevormde) eiwit-thiolgroepen, bij voorbeeld van cysteïne, waarbij de koppeling als volgt kan worden weergegeven (Mat = matrix-keten; A = keten van dithiol:
Mat-SH + HS-A-SH + HS-Mat - Mat-S-S-A-S-S-Mat.
Ook andere koppelingsmiddelen, zoals diketonen (bij voorbeeld butaandion), dizuurhalogeniden (bij voorbeeld tereftaloyldichloride), diimiden (bij voorbeeld l-ethyl-3-(3“dimethylaminopropyl)carbodiimide), bis-succinimidylesters e.d. kunnen worden gebruikt voor het tot stand brengen van gelering. Dithiolen zijn bijzonder bruikbaar gebleken als geleringshulpmiddel. Voorbeelden daarvan zijn alkaandithiolen en hydroxy-alkaandithiolen, zoals dithiotreïtol.
De hierboven voor de gelering van eiwitten vermelde middelen en reacties zijn ook toepasbaar op andere matrixmaterialen, zoals poly-sacchariden, die ook goed bruikbaar zijn voor de preparaten volgens de uitvinding. Andere bruikbare matrixmaterialen zijn polycarbonzuren, zoals polyacrylaat of alginaat, en polyesters, zoals polylactaat.
De binding tussen de UV-absorber en het matrixmateriaal kan worden bereikt doordat de UV-absorber een z.g. reactieve kleurstof is, d.w.z. een verbinding die reactieve plaatsen bevat. Een reactieve plaats is bij voorbeeld een halogeenatoom dat vatbaar is voor nucleofiele substitutie of een geactiveerde dubbele binding, zoals een vinylsulfon, die vatbaar is voor nucleofiele additie. De substitutie of additie kan geschieden door bij voorbeeld een vrije aminegroep, hydroxylgroep of thiolgroep van het matrixmateriaal onder vorming van een covalente binding tussen de kleurstof en een matrixmolecule. Kleurstoffen die een dergelijke reactieve plaats hebben zijn bij voorbeeld reactief halogeen bevattende triazinylkleurstoffen, zoals mono-chloor- en dichloor-triazinylkleurstof-fen (zie voor het koppelen daarvan Böhme c.s., «7. Chromatogr., 69, 209 (1972)). Andere in aanmerking komende reactieve kleurstoffen zijn die welke een vinylsulfonylgroep bevatten. Dergelijke koppelingsreacties zijn hieronder schematisch weergegeven. Hierin stelt Mat het matrixmateriaal en Abs de UV-absorber voor.
Mat-NH2 + Cl-Abs - Mat-NH-Abs
Mat-SH + H2C=CH-S02-Abs - Mat-S-CH2-CH2-S02-Abs
Bruikbare voorbeelden van reactieve triazinylkleurstoffen zijn Cibacron Brilliant Yellow 3G-P (Reactive Yellow 2; Color Index 18972; CiY) en Cibacron Blue F3G-A (Reactive Blue 2; Color Index 61211; CiB). De UV-absorber absorbeert bij voorkeur straling in het nabije UV, d.w.z. met een golflengte van 280-400 nm, in het bijzonder straling in het gebied van 280-320 nm.
Een andere type koppeling is mogelijk wanneer de UV-absorber een vrije aminogroep bevat, zoals in amido-G-zuur (7-amino-l,3“naftaleen-dicarbonzuur). Een dergelijke absorber kan bij voorbeeld met behulp van een carbodiimide volgens onderstaand schema voor 100¾ aan een alginaat worden gekoppeld (zie ook Prouchayret c.s., Pol. Buil. 21, 309 (1989)).
Mat-OH + HN=C=NR + H2N-Abs - Mat-0-C0-NH-Abs
Weer een andere mogelijkheid is de koppeling van amine-houdende absorber, zoals amido-G-zuur, aan geoxideerde polysachariden (glucanen), die aldehydgroepen bevatten, gevolgd door reductie van het in eerste instantie gevormde imine volgens onderstaand schema (zie ook Schacht c.s. J. Contv. Rel., 1, 33 (1984)).
Mat-CHO + H2N-Abs - Mat-CH=N-Abs - (NaBH4) - Mat-CH2-NH-Abs
Deze en andere bekende principes voor koppeling van een absorber aan een matrixmateriaal kunnen op een voor de deskundige bekende wijze worden gevarieerd afhankelijk van de aard van de materialen.
Het bestrijdingsmiddel van het preparaat volgens de uitvinding kan van uiteenlopende aard zijn. In het algemeen betreft het middelen die gevoelig zijn voor afbraak als gevolg van omgevingsinvloeden, in het bijzonder van zonlicht. Het bestrijdingsmiddel is in het bijzonder een middel voor de biologisch bestrijding van plagen, zoals insekten. Daartoe behoren virussen, in het bijzonder baculovirussen met als belangrijkste groep de kernpolyedervirussen (NPV). Voorbeelden daarvan zijn Reliothis zea NPV (HzNPV), Lymantvia dispav NPV (LdNPV), Cydia pomonella NPV (CpNPV) en Spodoptera exigua NPV (SeNPV). De virussen kunnen van het natuurlijke type zijn of genetisch gemodificeerd zijn. Verder behoren daartoe bacteriën zoals Bacillus thuringiensis, B. popillia en B. sphea-vicus, rickettsia's, protozöen, schimmels zoals Beauvevia bassiana en VeTticilltum lecanii, en aaltjes (nematoden) zoals van de geslachten Iteoaplectana, Steineimema en Heterorhabditis. De biologische bestrijding van insekten en andere plaagorganismen met virussen, bacteriën e.d. is op zichzelf bekend (zie bijv. P.H. Smits, "Biologische bestrijding van plaaginsekten", Dossier Gewasbescherming 10/1990).
De concentratie van het bestrijdingsmiddel in het preparaat kan worden gekozen afhankelijk van de toepassing. In het algemeen kunnen 1 tot 1012 deeltjes (virusdeeltjes, bacterie- en schimmelsporen e.d.), bij voorbeeld 103 tot 1011 deeltjes, bij voorkeur 107 tot 1010 deeltjes per g dragermateriaal (eiwit) worden toegepast. Ten opzichte van het drager-materiaal bevat het preparaat bij voorbeeld 0,001 tot 10 gew.#, in het bijzonder ongeveer 0,1 tot 1 gew.JÜ biologisch materiaal.
Het preparaat kan nog andere bestanddelen bevatten, zoals conserveermiddelen, lokstoffen, coatings, vochtafstotende stoffen, e.d. Voor verspreiding kan het preparaat als zodanig (droog), of als suspensie of Oplossing in een geschikt oplosmiddel, zoals water, worden toegepast. Een geschikte concentratie van een oplossing of suspensie is bij voorbeeld 1 kg droog preparaat per 10 - 2000 1 oplosmiddel.
De uitvinding heeft tevens betrekking op een werkwijze voor het bereiden van een preparaat zoals hierboven omschreven volgens welke men een matrixmateriaal in contact brengt met een reactieve kleurstof en het matrixmateriaal in aanwezigheid van een biologische bestrijdingsmiddel ten minste gedeeltelijk verknoopt. De werkwijze volgens de uitvinding biedt het voordeel dat deze onder milde omstandigheden kan worden uitgevoerd, zodat een goed ingekapseld en beschermd, maar tegelijk nog volledig werkzaam biologisch bestrijdingsmiddel wordt verkregen. De werkwijze kan zo nodig worden uitgevoerd bij temperaturen beneden 37°C, hetgeen bij voorbeeld bij schimmelsporen nodig is daar deze anders de behandeling niet zouden overleven. In geval van B. thurirtgiensis bij voorbeeld kan een spoor enige tijd een hogere temperatuur (70°C) weerstaan, maar een kristal niet.
De stappen van de werkwijze kunnen tegelijk worden uitgevoerd. Daarbij worden matrixmateriaal, UV-absorber (kleurstof), bestrijdings middel en verknopingsmiddel onder geschikte omstandigheden, bij voorbeeld in gebufferd waterig medium, bij elkaar gebracht. Ook kan eerst de UV-absorber aan het matrixmateriaal worden gekoppeld, waarna het biologische bestrijdingsmiddel en het verknopingsmiddel worden toegevoegd en het mengsel wordt verknoopt.
De koppeling van de kleurstof met het matrixmateriaal verloopt bij voorkeur rechtstreeks door verdringing van een reactieve groep van de kleurstof door een functionele groep van het eiwit. Zo nodig kan ook een koppelingsmiddel worden toegepast, dat een binding enerzijds met de kleurstof en anderzijds met het matrixmateriaal tot stand brengt. Nadat de UV-absorber aan het matrixmateriaal is gekoppeld, wordt de eventuele overmaat absorber bij voorkeur verwijderd, bij voorbeeld door Soxhlet-extractie of filtratie.
Bij voorkeur wordt als matrixmateriaal een eiwit gebruikt. Men kan het eiwitmateriaal doen geleren nadat het eiwit met de kleurstof in contact is gebracht, of tegelijk daarmee. Het eiwitmateriaal kan, in aanwezigheid van het voor de bestrijding te gebruiken micro-organisme, worden gegeleerd door middel van een geleringshulpmiddel, zoals een dithiol, zoals hierboven omschreven. De hoeveelheid geleringshulpmiddel kan variëren afhankelijk van het type hulpmiddel, de belading van het eiwit met micro-organisme en de gewenste stevigheid van de gel. Bij voorbeeld wordt 1-30 gew.%, meer in het bijzonder ongeveer 3“20 gew.# geleringshulpmiddel ten opzichte van het eiwitmateriaal gebruikt.
Het produkt van de werkwijze volgens de uitvinding wordt bij voorkeur gevriesdroogd.
Verder heeft de uitvinding betrekking op een werkwijze voor de bestrijding van plaagorganismen, zoals insekten, met behulp van de hierboven beschreven preparaten. Het preparaat wordt daarbij in een geschikte vorm (poeders, korrels, suspensies e.d.) en in een geschikte dosering bij voorbeeld op het te beschermen gewas aangebracht. Een geschikte dosering is bij voorbeeld een hoeveelheid van 100 g tot 10 kg per ha.
Voorbeeld I
Virus SeNPV (42 mg, 2,5 x 109 polyeders per g), gesuspendeerd in fosfaatbuffer (pH 6,7). wordt 30 minuten ultrasoon getrild in een tril-bad. Achtereenvolgens worden hieraan 4 g albumine in 12 g fosfaatbuffer, 226 mg dithiotreïtol in 2,7 g fosfaatbuffer (pH 6,7) en 3.2 g Cibacron
Blue toegevoegd. Na de gelering wordt de gel met water gewassen totdat het waswater niet meer gekleurd is en daarna gevriesdroogd, gemalen en gezeefd.
Voorbeeld II
Aan 10 ml (12,6 g) 0,1475 mM KOH in methanol worden 1,0 g Cibacron Yellow en 1,28 g albumine toegevoegd. Na 24 uur bij kamertemperatuur wordt het produkt geëxtraheerd met 250 ml methanol. Aan het geëxtraheerde, ingedampte koppelingsprodukt wordt zoveel virusoplossing (109 SeNPV polyeders per ml fosfaatbuffer met pH = 6,7) toegevoegd dat 3 x 109 virusdeeltjes per g koppelingsprodukt aanwezig zijn. Vervolgens worden vier maal de gewichtshoeveelheid van het koppelingsprodukt aan fosfaat buffer en 0,1 maal die hoeveelheid aan dithiotreïtol toegevoegd, waarna gedurende 24 uur gelering plaats vindt. Daarna wordt de gel gevriesdroogd, gemalen en gezeefd.
Voorbeeld III
Gevriesdroogd virus SeNPV (4 x 108 PIBs/mg) werd geformuleerd in albumine met en zonder Cibacron blue (CiB) (1% virus, 1$% CiB w/w t.o.v. albumine). Alle monsters werden aangebracht op een objectglaasje dat op een koelplaat werd geplaatst en 0 tot 480 minuten werd bestraald met een UV-lamp (HPA-2000, Philips) op een afstand van 35 cm. Vervolgens werd het al dan niet geformuleerde virus weer van de objectglaasjes afgespoeld en geresuspendeerd in fosfaatbuffer (PBS). Deze suspensies werden met een pipet op bladponsjes van sla (Φ 11 mm) aangebracht in een concentratie van 2000 polyeders in 10μ1 buffer per ponsje. De ponsjes werden geplaatst in putjes van weefselkweekplaten die met laagje 1,5% wateragar waren gevuld. Aan ieder putje werd floridarups (Spodoptera exigua) van het derde stadium toegevoegd. De platen werden in het donker bij 25eC bewaard. Na 1 a 2 dagen werden per concentratie 30 rupsen die het blad-ponsje geheel opgegeten hadden overgezet in de putjes van 12-wells bio-assay-platen waarin rupsendieet gesmeerd was. Na 7 dagen bij 25eC werd de mortaliteit bepaald. Het experiment werd twee maal met verschillend belichtingstijden uitgevoerd. In tabellen A en B zijn de resultaten van de twee experimenten weergegeven.
Tabel A
Percentage mortaliteit van Spodopteva exigua gevoerd met bestraalde virusformuleringen.
bestraling: 0 min. 4 min. 16 min. 64 min. 256 min.
PBS-buffer 0 ongeformuleerd 57 40 10 7 3 virus virus in albu- 100 37 7 3 0 mine virus in albu- 80 100 93 83 87 mine + Cibacron blue
Tabel B
Percentage mortaliteit van Spodopteva exigua gevoerd met bestraalde virusformuleringen.
bestraling: 0 uur 1 uur 2 uur 4 uur 8 uur PBS-buffer 0 ongeformuleerd 16,7 6,7 0 0 0 virus virus in albumine 56,7 60,0 73.3 55.2 60,0 + Cibacron blue
Conclusie: Cibacron blue, toegevoegd aan in albumine ingekapseld virus beschermt het virus minimaal 8 uur tegen de afbrekende werking van UV-straling van een HPA-2000 Lamp. Albumine alleen geeft het virus slechts een beperkte of geen extra bescherming.
Voorbeeld IV
Boneplanten in bakken (30 x 40 cm) werden met behulp van een compressor en een reageerbuisverstuiver bespoten met SeNPV-virussuspensies in diverse formuleringen. De gebruikte dosering was 1,5 x 107 PIBs/11 ml water (incl. 0,025# citowett). De formuleringen bestonden uit ongeformuleerd gevriesdroogd virus in PBS, gevriesdroogd virus geformuleerd in albumine (1# w/w) en dezelfde virus/albumine-formulering waaraan Cibacron Yellow (CiY) in 6# en 42# w/w t.o.v. albumine of Cibacron Blue (CiB) in 14#, 19# en 39# w/w was toegevoegd. De planten werden buiten blootgesteld aan natuurlijk zonlicht. Op dagen 0, 4, 7. 11 en 14 werden ponsjes (Φ 11 mm) gemaakt van de op dag 0 bespoten boneplanten en aan derde-stadium Florida-rupsen gevoerd zoals beschreven in Voorbeeld III. Na 8 dagen werd de mortaliteit vastgesteld.
In figuur 1 is het percentage mortaliteit weergegeven van Spodopteva exigua gevoerd met bladponsjes van met verschillende virusformuleringen bespoten boneplanten na blootstelling aan natuurlijk zonlicht; (1): onbehandelde controle; (2) alleen SeNPV; (3): SeNPV in albumine; (4): SeNPV in albumine met CiB; (augustus).
In figuur 2 is het percentage mortaliteit weergegeven van Spodoptexa exigua gevoerd met bladponsjes van met verschillende virusformuleringen bespoten boneplanten na blootstelling aan natuurlijk zonlicht; (1): onbehandelde controle; (2) alleen SeNPV; (3): SeNPV in albumine; (4): SeNPV in albumine met CiB; (oktober).
In figuur 3 is het percentage mortaliteit weergegeven van Spodoptera exigua gevoerd met bladponsjes van met verschillende virusformuleringen bespoten boneplanten na blootstelling aan natuurlijk zonlicht; (1): alleen SeNPV; (2): SeNPV in albumine met 42# CiY; (3): SeNPV in albumine met 6# CiY; (4): SeNPV in albumine met 39# CiB; (5); SeNPV in albumine met 14# CiB; (juli).
Conclusie: Zowel de toevoeging van Cibacron blue als Cibacron yellow heeft een beschermend effect op de afbraak van het virus door UV-straling. In het najaar is het effect groter dan in de zomer.
Voorbeeld V
Bakken (30 x 40 cm) met 12 boneplanten werden behandeld met virus geformuleerd in albumine (1# w/w) met CiB (14# w/w) of CiY (6# w/w), zoals beschreven in voorbeeld IV. In dit geval echter werd van iedere behandeling een bak na bespuiting met virus en na 2 uur drogen via een broeskop met leidingwater beregend in een volume van 10 liter (experiment 1) en 20 liter (experiment 2) per vierkante meter, vergelijkbaar met een flinke regenbui. Na weer 2 uur drogen werd de proef verder uitgevoerd als beschreven in voorbeeld IV voor dag 0. De resultaten zijn weergeven in tabel C.
Tabel C
Percentage mortaliteit van Spodopteva exigua gevoerd met al dan niet met 10 1/m2 resp. 20 1/m2 beregende, bestraalde bladponsjes met virusformuleringen.
zonder beregening met beregening experiment experiment experiment experiment 12 12 PBS 0 3,3 - ongeformuleerd 96,7 93*3 96,7 93*3 virus virus in albumine 100 93.3 93.3 86,7 + Cibacron Blue virus in albumine 96,7 80,8 96,7 73.3 + Cibacron Yellow
Conclusie: Het geformuleerde produkt hecht voldoende aan het plantoppervlak, er vindt geen vermindering van de effectiviteit plaats door beregening.

Claims (11)

1. Preparaat voor de verspreiding van een biologisch bestrijdingsmiddel, zoals microörganismen, aaltjes of virussen, waarbij het middel zich bevindt in een afbreekbare matrix in aanwezigheid van een UV-absorber, met het kenmerk dat de UV-absorber aan de matrix is gebonden.
2. Preparaat volgens conclusie 1, waarbij de UV-absorber is afgeleid van een reactief chloor bevattende triazinylkleurstof of van een vinylsulfonylgroep bevattende kleurstof.
3. Preparaat volgens conclusie 1 of 2, waarbij de UV-absorber absorbeert bij een golflengte in het gebied van 280-400 nm, in het bijzonder van 280-320 nm.
4. Preparaat volgens een der conclusies 1-3, waarbij de afbreekbare matrix een eiwit, een polysaccharide of polyester zoals polylactaat is.
5. Preparaat volgens conclusie 4, waarbij de afbreekbare matrix een eiwit is.
6. Preparaat volgens conclusie 5* waarin het eiwit is gegeleerd met een geleringshulpmiddel, zoals een dithiol, een dialdehyd, een di-keton, een dizuurhalogenide of een diimide.
7. Preparaat volgens de conclusie 6, waarin het geleringshulpmiddel een dithiol is.
8. Werkwijze voor het bereiden van een preparaat volgens een der voorgaande conclusies, waarbij men een afbreekbaar matrixmateriaal in contact brengt met een reactieve UV-absorber die bij een golflengte in het gebied van 280-400 nm absorbeert en het matrixmateriaal in aanwezigheid van een micro-organisme, aaltje of virus ten minste gedeeltelijk verknoopt.
9. Werkwijze volgens conclusie 8, waarbij het matrixmateriaal een eiwit is en men het eiwitmateriaal verknoopt door middel van een geleringshulpmiddel, zoals een dithiol.
10. Werkwijze volgens conclusie 9* waarbij men het eiwitmateriaal verknoopt wanneer het met de UV-absorber in contact wordt of is gebracht.
11. Werkwijze voor het bestrijden van plaagorganismen, in het bijzonder insekten, waarbij men een preparaat volgens een der conclusies 1-8 toepast.
NL9300345A 1993-02-24 1993-02-24 Preparaat voor de bestrijding van plaagorganismen, werkwijze voor de bereiding daarvan, alsmede toepassing daarvan bij de gewasbescherming. NL9300345A (nl)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9300345A NL9300345A (nl) 1993-02-24 1993-02-24 Preparaat voor de bestrijding van plaagorganismen, werkwijze voor de bereiding daarvan, alsmede toepassing daarvan bij de gewasbescherming.
PCT/NL1994/000043 WO1994018838A1 (en) 1993-02-24 1994-02-21 Composition for controlling pests, process for the preparation thereof, and use thereof in crop protection
US08/507,414 US5807566A (en) 1993-02-24 1994-02-21 Composition for controlling pests, process for the preparation thereof and use thereof in crop protection

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9300345 1993-02-24
NL9300345A NL9300345A (nl) 1993-02-24 1993-02-24 Preparaat voor de bestrijding van plaagorganismen, werkwijze voor de bereiding daarvan, alsmede toepassing daarvan bij de gewasbescherming.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9300345A true NL9300345A (nl) 1994-09-16

Family

ID=19862102

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9300345A NL9300345A (nl) 1993-02-24 1993-02-24 Preparaat voor de bestrijding van plaagorganismen, werkwijze voor de bereiding daarvan, alsmede toepassing daarvan bij de gewasbescherming.

Country Status (3)

Country Link
US (1) US5807566A (nl)
NL (1) NL9300345A (nl)
WO (1) WO1994018838A1 (nl)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB9605203D0 (en) * 1996-03-12 1996-05-15 Univ Southampton Control agent
JP4548623B2 (ja) * 1999-02-24 2010-09-22 多木化学株式会社 生体材料
US20080167374A1 (en) * 2007-01-09 2008-07-10 Loveland Products, Inc. Pesticide composition and method of use

Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2317882A1 (fr) * 1975-07-18 1977-02-11 Sandoz Sa Compositions insecticides microbiologiques a base de virus et leur preparation
WO1982000943A1 (en) * 1980-09-15 1982-04-01 Battelle Development Corp Microbial insecticide
WO1989004170A1 (en) * 1987-11-02 1989-05-18 Lim Technology Laboratories, Inc. Microencapsulated insecticidal pathogens

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4331652A (en) * 1979-09-12 1982-05-25 Eli Lilly And Company Controlled release parasitic formulations and method
US4798786A (en) * 1982-05-06 1989-01-17 Stolle Research And Development Corporation Living cells encapsulated in crosslinked protein
US4844896A (en) * 1987-11-02 1989-07-04 Lim Technology Laboratories, Inc. Microencapsulated insecticidal pathogens
US5360892A (en) * 1990-06-26 1994-11-01 Arch Development Corporation Water and UV degradable lactic acid polymers
US5248500A (en) * 1990-12-21 1993-09-28 Del Monte Corporation Slow-release biodegradable granules of pasteuria penetrans
US5523293A (en) * 1994-05-25 1996-06-04 Iowa State University Research Foundation, Inc. Soy protein-based thermoplastic composition for preparing molded articles

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2317882A1 (fr) * 1975-07-18 1977-02-11 Sandoz Sa Compositions insecticides microbiologiques a base de virus et leur preparation
WO1982000943A1 (en) * 1980-09-15 1982-04-01 Battelle Development Corp Microbial insecticide
WO1989004170A1 (en) * 1987-11-02 1989-05-18 Lim Technology Laboratories, Inc. Microencapsulated insecticidal pathogens

Non-Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
M.SHAPIRO ET AL.: "Laboratory Evaluation of Dyes as Ultraviolet Screens for the Gypsy Moth (Lepidoptera: Lymantriidae) Nuclear Polyhedrosis Virus", JOURNAL OF ECONOMIC ENTOMOLOGY, vol. 83, no. 1, February 1990 (1990-02-01), COLLEGE PARK, MARYLAND US, pages 168 - 172 *

Also Published As

Publication number Publication date
US5807566A (en) 1998-09-15
WO1994018838A1 (en) 1994-09-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN101299919A (zh) 活性增强的杀虫活性组合物
Martins et al. Photoinactivation of Pseudomonas syringae pv. actinidiae in kiwifruit plants by cationic porphyrins
ES2392429T3 (es) Pesticida con un modo de acción físico
NL8004944A (nl) Werkwijze voor de bereiding van stabiele suspensies of poeders van stabiele microcapsules met een veranderlijk porositeit en aldus verkregen produkten.
AU2016201478A1 (en) Composition comprising a photoactivatable larvicide
EP2171706B1 (en) Method for marking materials
AU2002222759B2 (en) A method for producing the sustained-releasing agricultural chemicals
US5529772A (en) Method for producing improved biological pesticides
NL9300345A (nl) Preparaat voor de bestrijding van plaagorganismen, werkwijze voor de bereiding daarvan, alsmede toepassing daarvan bij de gewasbescherming.
US20040038825A1 (en) Water soluble uv-protective coatings for biological pesticides and process for making same
BRPI0603879B1 (pt) COMPOSIÇÃO BASEADA EM BACILLUS spp. E GÊNEROS CORRELATOS E SEU USO NO CONTROLE DE PRAGAS
CN111919843A (zh) 一种光响应性壳聚糖基纳米农药及其制备方法
CN100544596C (zh) 改进的印度楝种子提取物的颗粒制剂及其产生方法
EP2781156B1 (en) Insect pest repellent
CA1109785A (en) Microbial insecticides
US20210169087A1 (en) Use of a structural polypeptide for plant coating
RU2789765C2 (ru) Применение структурного полипептида для покрытия растений
KR970007083B1 (ko) 바이오캡슐화(bioencapsulation)를 이용한 미생물살충제의 제조방법
CZ305659B6 (cs) Nátěrová hmota a/nebo penetrační prostředek na bázi polymerního nosiče
CA1118222A (en) Microencapsulated trifluoralin
AU613069B2 (en) Starch encapsulation of biocontrol agents
Khan et al. Impact of chitosan and chitosan-based metallic nanoparticles on the regulation of plant hormones
Kaushik et al. Essential oil entrapment in Alginate gel to control Callosobruchus maculatus-Preliminary Investigation
MXPA96006118A (en) Method to produce biological pesticides improves
Popletaeva et al. Biointerface Research in Applied Chemistry

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed