NL9001602A - Versleutelinrichting. - Google Patents

Versleutelinrichting. Download PDF

Info

Publication number
NL9001602A
NL9001602A NL9001602A NL9001602A NL9001602A NL 9001602 A NL9001602 A NL 9001602A NL 9001602 A NL9001602 A NL 9001602A NL 9001602 A NL9001602 A NL 9001602A NL 9001602 A NL9001602 A NL 9001602A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
encryption
units
decryption
sub
partial
Prior art date
Application number
NL9001602A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Siemens Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE19893924144 external-priority patent/DE3924144C1/de
Application filed by Siemens Ag filed Critical Siemens Ag
Publication of NL9001602A publication Critical patent/NL9001602A/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L9/00Cryptographic mechanisms or cryptographic arrangements for secret or secure communications; Network security protocols
    • H04L9/12Transmitting and receiving encryption devices synchronised or initially set up in a particular manner
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L9/00Cryptographic mechanisms or cryptographic arrangements for secret or secure communications; Network security protocols
    • H04L9/06Cryptographic mechanisms or cryptographic arrangements for secret or secure communications; Network security protocols the encryption apparatus using shift registers or memories for block-wise or stream coding, e.g. DES systems or RC4; Hash functions; Pseudorandom sequence generators
    • H04L9/065Encryption by serially and continuously modifying data stream elements, e.g. stream cipher systems, RC4, SEAL or A5/3
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L2209/00Additional information or applications relating to cryptographic mechanisms or cryptographic arrangements for secret or secure communication H04L9/00
    • H04L2209/80Wireless

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Security & Cryptography (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Time-Division Multiplex Systems (AREA)
  • Compression, Expansion, Code Conversion, And Decoders (AREA)
  • Discharge Of Articles From Conveyors (AREA)
  • Amplifiers (AREA)
  • Glass Compositions (AREA)

Description

Versleutelinrichting.
Stand der techniek.
De uitvinding heeft betrekking op een versleutelinrichting, bestaande uit een elk van een synchronisatie-inrichting voorziene versleu-teleenheid aan de zendzijde en ontsleuteleenheid aan de ontvangstzijde voor het bit voor bit aan de zendzijde versleutelen en aan de ontvangstzijde ontsleutelen van een, een binair signaal vertegenwoordigende bitstroom net hoge bitherhalingsfrequentie.
Dergelijke versleutelinrichtingen worden in het bijzonder gerealiseerd bij mobiele radiosystemen door middel van geïntegreerde schakelingen in CMOS-techniek, omdat daardoor minimale afmetingen bij buitengewoon kleine vermogensbehoefte van de benodigde schakelingen kan worden bereikt. De werksnelheid van dergelijke in CMOS-techniek uitgevoerde geïntegreerde schakelingen kan echter niet willekeurig hoog worden gekozen. Moeten bijvoorbeeld bitstromen met een grootte-orde van 1 Mbit en meer worden versleuteld dan overschrijden de daarvoor benodigde werksnelheden de maximaal mogelijke werksnelheid van de in CMOS-techniek uitvoerbare geïntegreerde schakelingen.
Om hier een remedie te verschaffen is in de moederaanvrage reeds voorgesteld de versleuteleenheid aan de zendzijde te voorzien van n deelversleuteleenheden en de ontsleuteleenheid aan de ontvangstzijde te voorzien van n met de deelversleuteleenheden overeenstemmende deelont-sleuteleenheden, en wel op zodanige wijze dat daarbij aan de n deelversleuteleenheden en deelontsleuteleenheden aan de ingangszijde telkens een demultiplexer is toegevoegd om de bitstroom in n deelbitstromen te verdelen en aan de uitgangszijde telkens een multiplexer is toegevoegd om de versleutelde respektievelijk ontsleutelde deelbitstromen tot de versleutelde respektievelijk ontsleutelde bitstroom weer samen te voegen. Daarbij is de synchronisatie-inrichting voor de versleuteleenheden aan de zendzijde en de ontsleuteleenheden aan de ontvangstzijde telkens uitgevoerd voor een afzonderlijke synchronisatie van de eraan toegewezen n deelversleuteleenheden respektievelijk deelontsleuteleenheden.
Bij gebruik van dergelijke versleuteleenheden aan de zendzijde en ontsleuteleenheden aan de ontvangstzijde moet voor het waarborgen van een foutvrije transmissie van de op deze wijze versleutelde bitstroom ervoor worden gezorgd dat naast een korrekte onderlinge synchronisatie tussen de bij elkaar behorende deelversleuteleenheden aan de zendzijde en deelontsleuteleenheden aan de ontvangstzijde ook een venstersynchro- nisatie met betrekking tot de deelbitstromen aanwezig is. Deze extra venstersynchronisatie wordt in de moederaanvrage gerealiseerd door een extra onderlinge synchronisatie tussen de demultiplexer en de multi-plexer zowel bij de versleuteleenheden aan de zendzijde alsook bij de ontsleuteleenheden aan de ontvangstzijde, hetgeen extra materiaal vereist.
Beschrijving van de uitvinding.
De uitvinding heeft nu ten doel bij een versleutelinrichting volgens de moederaanvrage de genoemde venstersynchronisatie ondanks het weglaten van een onderlinge synchronisatie tussen demultiplexer en multiplexer van versleuteleenheid aan de zendzijde en ontsleuteleenheid aan de ontvangstzijde te waarborgen en daarmee de daarmee samenhangende synchronisatiemiddelen te vermijden.
Aan deze doelstelling wordt volgens de uitvinding voldaan door de in het kenmerkende deel van de hoofdconclusie aan te geven kenmerken.
Zoals daarop betrekking hebbende onderzoekingen hebben uitgewezen kan op buitengewoon voordelige wijze een onderlinge synchronisatie tussen demultiplexer en multiplexer van de versleuteleenheid aan de zendzijde enerzijds en de ontsleuteleenheid aan de ontvangstzijde anderzijds achterwege blijven indien alle deelversleuteleenheden en deel-ontsleuteleenheden gebruik maken van dezelfde sleutel en verder de al in de moederaanvrage aangegeven afzonderlijke synchronisatie tussen de aan elkaar toegewezen deelversleuteleenheden en deelontsleuteleenheden wordt gebruikt.
Voorkeursuitvoeringsvormen van het onderwerp van conclusie 1 zijn aangegeven in de verdere volgconclusies 2 t/m 5.
Korte beschrijving van de tekening.
In de tekening hebben de voor een nadere verklaring van de uitvinding dienst doende figuren betrekking op: figuur 1 het blokschema van een transmissietrajekt voor overdracht van een binair signaal in de vorm van een versleutelde bitstroom met hoge bitherhalingsfrequentie, figuur 2 het overdrachtstrajekt volgens figuur 1 met een voorkeursuitvoeringsvorm van een aan de zend- respektievelijk ontvangstzijde aanwezig versleutelapparaat, figuur 3 een weergave van de in het versleutelapparaat aan de zend- respektievelijk ontvangstzijde toegepaste klokpulsen uitgezet tegen de tijd, figuur 4 een voorkeursuitvoeringsvorm van een klokpulsgenerator-eenheid voor het versleutelapparaat aan de zend-respektievelijk ontvangst zijde volgens figuur 2, figuur 5 een datadiagram uitgezet tegen de tijd voor het verduidelijken van de werking van het versleutelapparaat aan de zend- respektie-velijk ontvangstzijde.
Oe beste wijze voor het uitvoeren van de uitvinding.
Figuur 1 toont op schematische wijze een transmissietrajekt UE, dat twee verbindingsposten VM1 en VM2 met elkaar verbindt. Er wordt aangenomen dat dit transmissietrajekt UE bedoeld is voor overdracht van een binair somsignaal met een bitsnelheid van 139 624 Mbit. Dit komt overeen met de vierde hierarchische digitale signaaltrap van een 30-kanaals basissysteem volgens CCITT. De bitstroom die dit binaire somsignaal vertegenwoordigt, moet tussen de beide verbindingsposten in versleutelde vorm worden overgedragen. Daartoe bezit de verbindingspost VM1 een versleutelinrichting SE1 en de verbindingspost VM2 een versleutel-inrichting SE2. De versleutelinrichtingen hebben als doel de naar het transmissietrajekt UE gaande binaire signalen te versleutelen en de van het transmissietrajekt UE afkomstige binaire signalen te ontsleutelen. Met een stippellijn is bij beide aangegeven dat de versleutelinrichting SE1 deel uitmaakt van de verbindingspost VM1 en de versleutelinrichting SE2 deel uitmaakt van de verbindingspost VM2.
Nadere schakelingsdetails van de versleutelinrichtingen SE1 en SE2 volgens figuur 1 zijn weergegeven in figuur 2. De volledig identiek opgebouwde versleutelinrichtingen SE1 en SE2 bestaan elk uit een ver-sleuteleenheid SSV aan de zendzijde alsmede aan een ontsleuteleenheid ESE aan de ontvangstzi jde. Ter wille van de eenvoud is in figuur 2 alleen de versleuteleenheid SSV aan de zendzijde van de verbindingspost VM1 en de ontsleuteleenheid ESE aan de ontvangstzijde van de verbindingspost VM2 in het blokschema in meer detail getoond. Elk van de beide verbindingsposten VM1 en VM2 bezit aan de ingangszijde van de versleuteleenheid SSV een databron DQ1 respektievelijk DQ2 en aan de uitgangs-zijde van de ontsleuteleenheid ESE van de telkens identieke versleutelinrichtingen SE1 respektievelijk SE2 een databestemming DS1 respektieveli jk DS2.
De versleuteleenheid aan de zendzijde van een versleutelinrichting bezit, zoals het blokscheroa van de versleuteleenheid SSV van de versleu-telinrichting SE1 toont, aan de ingangszijde een demultiplexer DMUX, die de van de databron DQ1 afkomstige data I verdeelt in vier gelijke deel-bitstromen data II/1, 2, 3, 4 en deze parallel toevoert aan de ingangszijde van de deelversleuteleenheden VS1, VS2, VS3 en VS4. De in deze deelversleuteleenheden versleutelde deelbitstromen worden vervolgens in de multiplexer MUX weer gekombineerd tot een nu versleutelde bitstroom, data III genoemd, en via het transmissietrajekt UE overgedragen naar de op afstand gelegen en als zend-ontvangststation aangeduide verbindings-post VM2. De ontsleuteleenheden van de beide versleutelinrichtingen zijn, zoals het blokschema van de ontsleuteleenheid ESE van de verbin-dingspost VH2 toont, dienovereenkomstig opgebouwd. Het verschil met de versleuteleenheid SSV is alleen, dat hier in plaats van de vier deelversleuteleenheden vier deelontsleuteleenheden ES1, ES2, ES3 en ES4 aanwezig zijn.
De multiplexer MUX is bij de versleuteleenheid SSV een bij de ontsleuteleenheid ESE alleen aangeduid door een roterende schakelaar die gestuurd wordt door het klokpulssignaal T uit de klokpulsgenerator-eenheid TE. Voor zijn synchronisatie ontvangt de klokpulsgenerator-eenheid TE aan de zendzijde de data I en aan de ontvangstzijde de via de transmissieleiding UE binnenkomende versleutelde data III met het klokpulssignaal T. Uit dit klokpulssignaal T leidt ze de vier deelklokpuls-signalen T1, T2, T3 en T4 af, die tezamen met het klokpulssignaal T zijn weergegeven in het tijddiagram van figuur 3. De deelklokpulssignalen T1, T2, T3 en T4 zijn in klokpulsfrequentie met een faktor 4 ten opzichte van het klokpulssignaal verlaagd en telkens met één periode van het klokpulssignaal T ten opzichte van elkaar verschoven.
Een voorkeursuitvoeringsvorm van de klokpulsgeneratoreenheid TE volgens figuur 2 is weergegeven in figuur 4. De klokpulsgeneratoreenheid TE bezit een basisklokpulsgenerator TG, waarvan het klokpulssignaal T aan de uitgangszijde ervan wordt gesynchroniseerd met de te versleutelen respektievelijk de versleutelde bitstroom. Het klokpulssignaal T van de basisklokpulsgenerator TG wordt toegevoerd aan een frequentiedeler FT met de deelverhouding 4/1. Het aan de uitgangszijde door de faktor 4 gedeelte klokpulssignaal T/4 staat dan op de signaalingang van een eerste D-flipflop FF5. Behalve de D-flipflop FF5 bezit de klokpulsgeneratoreenheid TE ook nog een tweede D-flipflop FF6. De voorbereidings-ingangen van beide D-flipflops FF5 en FF6 worden via de invertor I gevoed met het klokpulssignaal T. Aan de beide uitgangen van de D-flipflop FF5 treden de deelklokpulssignalen T3 en T1 op. Het deelklokpuls- signaal T1 wordt toegevoerd aan de signaalingang van de D-£lipflop FF6 en op deze wijze worden op de beide uitgangen daarvan de deelklokpuls-signalen T4 en T2 verkregen.
Zoals figuur 2 toont en in het bijzonder de blokschema's van de versleuteleenheid SSV van de verbindingspost VM1 en de ontsleuteleenheid ESE van de verbindingspost VM2 tonen, bestaat de demultiplexer DMUX behalve de klokpulsgeneratoreenheid TE uit vier D-flipflops FF1, FF2, FF3 en FF4. De signaalingangen van alle vier D-flipflops krijgen de van de databron DQ1 afkomstige niet-versleutelde data I respektievelijk de via het overdrachtstrajekt ÜE binnenkomende versleutelde data III parallel toegevoerd. Aan de D-flipflop FF1 wordt daarbij het deelklokpulssig-naal T1 ter beschikking gesteld, aan de D-flipflop FF2 het deelklokpuls-signaal T2, aan de D-flipflop FF3 het deelklokpulssignaal T3 en aan de D-flipflop FF4 het deelklokpulssignaal T4 van de klokpulsgeneratoreenheid TE telkens aan de voorbereidingsingang ervan. De met data H/1, data II/2, data II/3 en data II/4 aangeduide vier deelbitstromen op de uitgangen van de vier D-flipflops FF1, FF2, FF3 en FF4 worden op hun beurt toegevoerd aan de ingangen van de vier deelversleuteleenheden VS1, VS2, VS3 en VS4. De op deze wijze versleutelde deelbitstromen worden dan via de op de deelversleuteleenheden volgende multiplexer MUX samengevoegd tot de versleutelde data III en via het transmissietrajekt UE vanaf de verbindingspost VM1 overgedragen naar de verbindingspost VM2.
De in figuur 2 als data IV/1, data IV/2, data IV/3 en data lv/4 aangegeven versleutelde deelbitstromen aan de uitgang van de demultiplexer DEMUX van de ontsleuteleenheid SSE van de versleutelinrichting SE2 worden nu op dezelfde wijze als de niet-versleutelde deelbitstromen bij de versleuteleenheid SSV van de versleutelinrichting SE1 in respek-tievelijke deelontsleuteleenheden ESI, ES2, ES3 en ES4 ontsleuteld en via de aan de uitgangszijde van deze deelontsleuteleenheden gerangschikte multiplexer MUX samengevoegd tot de als data V aangegeven ontvangen ontsleutelde bitstroom en toegevoerd aan de databestemming DS2 van deze verbindingspost VM2.
De deelversleuteleenheden VS1, VS2, VS3 en VS4 alsmede de deelontsleuteleenheden ES1, ES2, ES3 en ES4 van de versleutelinrichtingen SE1 en SE2 gebruiken allemaal dezelfde sleutel respektievelijk dezelfde kryptokonstante. Dat betekent echter niet dat enerzijds de deelversleuteleenheden aan de zendzijde onderling en anderzijds de deelontsleuteleenheden aan de ontvangstzijde onderling fase-vast met elkaar gekoppeld moeten funktioneren. Ze zijn in tegenstelling daarmee volledig onafhankelijk van elkaar. Door de random-beginposities na het inschakelen van een versleutelinrichting wordt gewaarborgd, dat de begintoestanden van de deelversleuteleenheden VS1, VS2, VS3 en VS4 van de versleuteleenheid SSV van elke versleutelinrichting SE1 en SE2 verschillend zijn.
De korrekte rekonstruktie van de in versleutelde vorm via het transmissietrajekt UE overgedragen data I vergt de synchronisatie van de versleutelinrichtingen SE1 van de verbindingspost VM1 aan de zendzijde met de versleutelinrichting SE2 van de op afstand gelegen verbindingspost VM2. Deze synchronisatie wordt telkens beperkt tot de synchronisatie van een deelversleuteleenheid aan de zendzijde met een daarbij behorende deelontsleuteleenheid aan de ontvangstzijde. De onderlinge toewijzing is daarbij niet vast vooraf bepaald, omdat volgens de onderhavige uitvinding afgezien is van een onderlinge synchronisatie tussen de demultiplexer DEMUX en de multiplexer MUX van de versleuteleenheid SSV aan de zendzijde en de ontsleuteleenheid ESE aan de ontvangstzijde.
Aan het begin van een gewenste overdracht wordt door de data-bestemming DS2 van het op afstand gelegen verbindingsstation VM2 via diens versleuteleenheid SSV een synchronisatieverzoeksignaal overgedragen naar de versleuteleenheid SSV van de versleutelinrichting ESE van de verbindingspost VM1. Daartoe bezit de databestemming DS2 een synchronisatieverzoeksignaal leiding SAL, via welke ze o.a. in verbinding staat met de deelversleuteleenheden van de versleuteleenheid SSV van de versleutelinrichting. Hetzelfde geldt voor de databestemming DS1 van de versleutelinrichting SE1 van de verbindingspost VM1. De deelversleuteleenheden VS1, VS2, VS3 en VS4 van de versleuteleenheid SSV van de verbindingspost VM2 zenden elk een synchronisatieverzoeksignaal via het transmissietrajekt UE aan de versleutelinrichting SE1 van de verbindingspost VM1, die in respons daarop de deelversleuteleenheden VS1, VS2, VS3 en VS4 van de versleuteleenheid SSV van deze verbindingspost akti-veert tot het uitzenden van een voor elke deelversleuteleenheid specifiek synchronisatiesignaal. Zodra alle deelontsleuteleenheden ES1, ES2, ES3 en ES4 van de ontsleuteleenheid ESE van de versleutelinrichting SE2 van de verbindingspost VM2 het eraan toegewezen synchronisatiesignaal hebben ontvangen en vanaf de verbindingspost VM2 naar de verbindingspost VM1 hebben bevestigd, kan vervolgens de gewenste dataoverdracht worden uitgevoerd. Treedt bij de overdracht een fout op, dan initieert de databestemming DS2 van de verbindingspost VM2 een hernieuwde synchronisatie op de reeds beschreven wijze.
Bij dit type synchronisatie kan, zoals nu aan de hand van het zich over een tijd t uitstrekkende datadiagram volgens figuur 5 nog nader zal worden verklaard, een venstersynchronisatie van de deelbitstromen achterwege blijven.
Het diagram a toont allereerst het klokpulssignaal T dat overeenstemt met de bitsnelheid van de versleuteld over te dragen data I. De data I zijn in diagram b voor 16 bits 1 t/m 16 aangegeven. De data 11/1, data Il/2, data II/3 en data II/4 zijn weergegeven in de diagrammen c, d, e en f. Elk van deze deelbitstromen bezit nu nog slechts elk vierde bit van de data I van het diagram b met de viervoudige lengte van een oorspronkelijk databit. De op deze wijze verkregen data II/1 ... 4 worden nu in de daaropvolgende deelversleuteleenheden VS1, VS2, VS3 en VS4 met telkens een vierde van de bitsnelheid van het klokpulssignaal T verwerkt. De terugomvorming van de vier parallelle deelbitstromen data II/1 ... 4 in een seriële bitreeks voor het terugwinnen van de oorspronkelijke bitstroom maar nu in versleutelde vorm, vindt plaats in de achter de deelversleuteleenheden geschakelde multiplexer MUX. De als schakelaar weergegeven multiplexer HUX roteert met de frequentie van het klokpulssignaal T en vraagt dus de parallelle deelbitstromen na elkaar af. De als data III aangegeven versleutelde bitstroom kan afhankelijk van de toevalsschakelfase van de roterende schakelaar vier verschillende tijdposities binnen zijn venster bezitten, welke in figuur 5 in de diagrammen g, h, i en j aangegeven zijn met data III/1, data III/2, data III/3 en data IIX/4. Welke van deze vier versleutelde bitstromen als multiplexsignaal aan de uitgang van de multiplexer HUX wordt afgegeven is alleen afhankelijk van de toevalsschakelfase van de multiplexer ten opzichte van de fasepositie van de deelklokpulssignalen T1, T2, T3 en T4. Zoals de diagrammen g, h, i en j tonen blijft bij alle vier de versleutelde bitstromen de reeksvolgorde van de bits van de data I in overeenstemming met het diagram b behouden. De vier versleutelde bitstromen verschillen slechts van elkaar door een onderlinge tijdvertra-ging over 1 tot 4 bit.
Om de als data III aangegeven versleutelde bitstroom na overdracht ervan via het transmissietrajekt UE in het verbindingsstation VM1 weer te kunnen ontsleutelen moet op dezelfde wijze als aan de zendzijde ook aan de ontvangstzijde weer een serie-parallel-omvorming worden uitgevoerd. Daartoe worden de data lil toegevoerd aan de demultiplexer DEMUX van de ontsleuteleenheid ESE van de verbindingspost VM2. In overeenstemming met de vier mogelijke tijdposities van de versleutelde bitstromen volgens de diagrammen g, h, i en j ontstaan voor de parallel omgevormde data de vier versleutelde deelbitstromen data IV met eveneens vier verschillende mogelijkheden. Voor het geval dat de versleuteld overgedragen bitstroom overeenstemt met data III/1 volgens diagram g ontstaan de in de diagrammen k, 1, m en n aangegeven versleutelde deelbitstromen data iv/1/1, data IV/2/1, data IV/3/1 en data IV/4/1. In de diagrammen o en p zijn twee van de versleutelde deelbitstromen aangegeven voor het geval dat de versleutelde bitstroom in de tijdligging van data III/2 in overeenstemming met diagram h werd overgedragen. Deze beide versleutelde deelbitstromen data IV/1/2 en data IV/4/2 zijn weergegeven in de diagrammen o en p. De in de diagrammen q en r weergegeven deelbitstromen data IV/1/4 en data IV/4/4 ontstaan bij overdracht van de versleutelde bitstroom in de tijdligging van data III/4 volgens diagram j.
De op deze wijze verkregen versleutelde binaire deelbitstromen worden nu in de daaropvolgende deelontsleuteleenheden ES1, ES2, ES3 en ES4 met lagere bitsnelheid ontsleuteld en met de weer als een roterende schakelaar weergegeven multiplexer MUX teruggevormd tot de ontsleutelde binaire stroom data V. Afhankelijk van de schakelfase van deze multiplexer MUX kunnen daarmee weer vier verschillende in fase verschoven ontsleutelde binaire stromen data V ontstaan, waarbij echter de oorspronkelijke bitreeksvolgorde (1, 2, 3, 4 ...) behouden blijft.
Treden bij de multiplexer MUX via de deelontsleuteleenheden ES1, ES2, ES3 en ES4 de deelbitstromen op volgens de diagrammen k, 1, m en n, dan ontstaat in overeenstemming met diagram s de ontsleutelde binaire stroom data V/1/1 voor een vooraf bepaalde schakelfase van de multiplexer MUX. Een schakelfase die drie schakelstappen verschilt van de genoemde schakelfase van de multiplexer MUX levert de ontsleutelde binaire reeks data V/4/1 volgens diagram u. Verdere ontsleutelde binaire stromen data V/1/4 en data V/4/4 zijn weergegeven in de diagrammen v en w.
Zoals een vergelijking tussen de mogelijke ontsleutelde binaire reeksen data V toont, zijn alle mogelijke ontsleutelde binaire stromen data V onderling gelijk, maar kunnen echter afhankelijk van de schakelfase van de multiplexer MUX van de versleuteleenheid SSV aan de zend-zijde en van de ontsleuteleenheid ESE aan de ontvangstzijde onderling een faseverschuiving van maximaal 7 bit bezitten. Een willekeurige schakelstaptoewijzing tussen de multiplexer en de demultiplexer aan de zend- en ontvangstzijde leidt dus niet tot een verandering van de reeksvolgorde aan de zendzijde van de seriële data van de over te dragen bitstroom, ook na een tweevoudige serie-parallel-serie-omvorming aan de ontvangstzijde.

Claims (5)

1. Versleutelinrichting, bestaande uit een elk met een synchroni-satie-inrichting voorziene versleuteleenheid aan de zendzijde en ont-sleuteleenheid aan de ontvangstzijde voor het bit voor bit versleutelen aan de zendzijde en ontsleutelen aan de ontvangstzijde van een, een binair signaal vertegenwoordigende bitstroom met hoge bitherhalings-frequentie, waarbij de versleuteleenheid aan de zendzijde voorzien is van n deelversleuteleenheden en de ontsleuteleenheid aan de ontvangstzijde voorzien is van n met de deelversleuteleenheden overeenstemmende deelontsleuteleenheden, waarbij verder aan de ingangszijde van de n deelversleuteleenheden en deelontsleuteleenheden telkens een, de bitstroom in n deelbitstromen verdelende demultiplexer is toegevoegd en aan de uitgangszijde telkens een, de versleutelde respektievelijk ontsleu-telde deelbitstromen weer tot een versleutelde respektievelijk ontsleu-telde bitstroom samenvoegende multiplexer is toegevoegd en waarbij de synchronisatie-inrichting voor de versleuteleenheid aan de zendzijde en de ontsleuteleenheid aan de ontvangstzijde telkens voor een individuele synchronisatie van de bijbehorende n deelversleuteleenheden respektievelijk deelontsleuteleenheden is uitgevoerd volgens octrooi ....... (Duitse aanvrage P 38 25 880.3), met het kenmerk, dat de venstersynchronisa-tie van de in n deelbitstromen aan de zendzijde te versleutelen en aan de ontvangstzijde te ontsleutelen, het binaire signaal vertegenwoordigende bitstroom uitsluitend wordt gewaarborgd door synchronisatie tussen de n deelversleuteleenheden (VSn) aan de zendzijde en de n deelontsleuteleenheden (ESn) aan de ontvangstzijde in overeenstemming met de paarsgewijze onderlinge toewijzing, en dat daartoe de n deelversleuteleenheden (VSn) aan de zendzijde en de n deelontsleuteleenheden (ESn) aan de ontvangstzijde dezelfde sleutel respektievelijk dezelfde kryptovariabele gebruiken.
2. Versleutelinrichting volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de n deelversleuteleenheden (VSn) aan de zendzijde onderling en dienovereenkomstig ook de n deelontsleuteleenheden (ESn) aan de ontvangstzijde onderling voor wat betreft de startvoorwaarden van de bij elk ervan toegepaste versleutelvolgorde van elkaar onafhankelijk zijn.
3. Versleutelinrichting volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat de synchronisatie van de n deelontsleuteleenheden (ESn) aan de ontvangstzijde met de n deelversleuteleenheden (VSn) aan de zendzijde wordt uitgevoerd, rekening houdend met de faseligging van de multiplexer (MUX) van de versleuteleenheid (SSV) aan de zendzijde doordat op verzoek van de ontvangstzijde van de n deelversleuteleenheden (VSn) aan de zendzijde een eigen synchronisatiesignaal uitzendt zolang totdat de zendzijde de ontvangst van deze n synchronisatiesignalen door de n deelontsleuteleenheden (ESn) aan de ontvangstzijde bevestigd heeft gekregen.
4. Versleutelinrichting volgens een van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de demultiplexer (DEMUX) van de versleutelinrichting (SSV) aan de zendzijde en de ontsleutelinrichting (ESE) aan de ontvangstzijde telkens bestaat uit n D-flipflops (FFn), waarvan de onderling parallelle signaalingangen de van het hoge klokpulssignaal (T) voorziene bitstroom krijgen toegevoerd, dat verder aan de klokpulsingang van elk van de n D-flipflops (FFn) telkens een met een faktor n ten opzichte van het hoge klokpulssignaal (T) verlaagd deelklokpulssignaal (Tn) optreedt, en daarbij deze n deelklokpulssignalen (Tn) over een periode van het hoge klokpulssignaal (T) onderling zijn verschoven, en dat telkens op dezelfde uitgang van een der n D-flipflops (FFn) een van de n te versleutelen respektievelijk te ontsleutelen deelbitstromen optreedt.
5. Versleutelinrichting volgens een der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat voor de versleuteling van een bitstroom met een bit-snelheid van 139,264 Mbit het aantal n deelversleuteleenheden (VSn) van de versleutelinrichting (SSV) aan de zendzijde enerzijds en van de deelontsleuteleenheden (ESn) van de ontsleutelinrichting (ESE) aan de ontvangstzijde anderzijds gelijk is aan vier en dat elke deelversleutel-eenheid (VS1, VS2, VS3, VS4) respektievelijk deelontsleuteleenheid (ES1, ES2, ES3, ES4) ontworpen is voor de verwerking van een bitsnelheid van 34,816 Mbit.
NL9001602A 1989-07-20 1990-07-16 Versleutelinrichting. NL9001602A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19893924144 DE3924144C1 (de) 1988-07-29 1989-07-20 Schlüsseleinrichtung
DE3924144 1989-07-20

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9001602A true NL9001602A (nl) 1997-03-03

Family

ID=6385531

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9001602A NL9001602A (nl) 1989-07-20 1990-07-16 Versleutelinrichting.

Country Status (5)

Country Link
US (1) US5511124A (nl)
FR (1) FR2723280A1 (nl)
GB (2) GB9011290D0 (nl)
IT (1) IT1257882B (nl)
NL (1) NL9001602A (nl)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5363448A (en) * 1993-06-30 1994-11-08 United Technologies Automotive, Inc. Pseudorandom number generation and cryptographic authentication
US5377270A (en) * 1993-06-30 1994-12-27 United Technologies Automotive, Inc. Cryptographic authentication of transmitted messages using pseudorandom numbers
US5680131A (en) * 1993-10-29 1997-10-21 National Semiconductor Corporation Security system having randomized synchronization code after power up
GB2293719A (en) * 1994-09-29 1996-04-03 Northern Telecom Ltd A secure communications system
JP4045777B2 (ja) * 2001-10-30 2008-02-13 株式会社日立製作所 情報処理装置
US8396178B1 (en) 2010-08-31 2013-03-12 Siklu Communication ltd. Distributing clock associated with a wired data connection over wireless interfaces using frequency correction at the transmitter side
US8311171B1 (en) * 2010-08-31 2012-11-13 Siklu Communication ltd. Distributing clock associated with a wired communication channel over wireless interfaces by sending a clock correction message to the receiving side

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3886313A (en) * 1972-09-29 1975-05-27 Datotek Voice security method and system
US4365110A (en) * 1979-06-05 1982-12-21 Communications Satellite Corporation Multiple-destinational cryptosystem for broadcast networks
US4369434A (en) * 1979-12-20 1983-01-18 Gretag Aktiengesellschaft Enciphering/deciphering system
US4401854A (en) * 1981-08-03 1983-08-30 Bell Telephone Laboratories, Incorporated Simultaneous transmission of an analog message signal and a digital data signal
JPH0775343B2 (ja) * 1986-02-14 1995-08-09 株式会社日立製作所 同期検出回路及び方法
US5003599A (en) * 1989-02-07 1991-03-26 Simulation Laboratories, Inc. In-band framing method and apparatus

Also Published As

Publication number Publication date
US5511124A (en) 1996-04-23
IT1257882B (it) 1996-02-16
GB2292504A (en) 1996-02-21
FR2723280A1 (fr) 1996-02-02
GB9015840D0 (en) 1995-11-22
IT9020863A0 (it) 1990-07-05
GB2292504B (en) 1996-04-17
GB9011290D0 (en) 1995-11-08
IT9020863A1 (it) 1992-01-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6628679B1 (en) SERDES (serializer/deserializer) time domain multiplexing/demultiplexing technique
US7426247B2 (en) Multi-channel serdes receiver for chip-to-chip and backplane interconnects and method of operation thereof
US5301196A (en) Half-speed clock recovery and demultiplexer circuit
JP3635001B2 (ja) 同期クロックを発生させるための回路
US6639956B1 (en) Data resynchronization circuit
US20050007996A1 (en) Programmable logic devices with multi-standard byte synchronization and channel alignment for communication
US8050373B2 (en) Phase interpolator based transmission clock control
JPH0786982A (ja) 同期式pn符号系列発生回路
US6516040B1 (en) Interconnection process and interface using parallelized high-speed serial links
JP2008508834A (ja) データ伝送同期
US4791628A (en) High-speed demultiplexer circuit
JPS6310622B2 (nl)
NL9001602A (nl) Versleutelinrichting.
US7180343B2 (en) Apparatus for synchronizing clock using source synchronous clock in optical transmission system
US4617659A (en) Frame aligner for use in telecommunications systems
PL100128B1 (pl) Urzadzenie zwielokrotnienia cyfrowego
US7035368B2 (en) High speed parallel link receiver
EP1336270B1 (en) An arrangement for capturing data
US5974103A (en) Deterministic exchange of data between synchronised systems separated by a distance
US10944407B1 (en) Source synchronous interface with selectable delay on source and delay on destination control
JP7069322B2 (ja) 2つの物理インターフェース間におけるデータ伝送装置および方法
JPH06104886A (ja) データ同期装置およびデータ同期方法
RU2300842C2 (ru) Способ синхронизации кольцевой транспортной сети, построенной на базе системы передачи синхронной цифровой иерархии
JP2985502B2 (ja) クロック乗せ換え回路
GB2120499A (en) Clocking arrangement

Legal Events

Date Code Title Description
A1A A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
BV The patent application has lapsed