NL8800135A - Inrichting voor het drukken van brailleschrift in papier. - Google Patents

Inrichting voor het drukken van brailleschrift in papier. Download PDF

Info

Publication number
NL8800135A
NL8800135A NL8800135A NL8800135A NL8800135A NL 8800135 A NL8800135 A NL 8800135A NL 8800135 A NL8800135 A NL 8800135A NL 8800135 A NL8800135 A NL 8800135A NL 8800135 A NL8800135 A NL 8800135A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
paper
braille
hammer
row
control unit
Prior art date
Application number
NL8800135A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Daisy Syst Holland
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Daisy Syst Holland filed Critical Daisy Syst Holland
Priority to NL8800135A priority Critical patent/NL8800135A/nl
Priority to PCT/NL1989/000003 priority patent/WO1989006599A1/en
Priority to AU30514/89A priority patent/AU3051489A/en
Publication of NL8800135A publication Critical patent/NL8800135A/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B41PRINTING; LINING MACHINES; TYPEWRITERS; STAMPS
    • B41JTYPEWRITERS; SELECTIVE PRINTING MECHANISMS, i.e. MECHANISMS PRINTING OTHERWISE THAN FROM A FORME; CORRECTION OF TYPOGRAPHICAL ERRORS
    • B41J3/00Typewriters or selective printing or marking mechanisms characterised by the purpose for which they are constructed
    • B41J3/32Typewriters or selective printing or marking mechanisms characterised by the purpose for which they are constructed for printing in Braille or with keyboards specially adapted for use by blind or disabled persons

Landscapes

  • Printers Characterized By Their Purpose (AREA)
  • Printing Methods (AREA)

Description

NL 34.762-dV/MvL
Inrichting voor het drukken van brailleschrift in papier
De uitvinding heeft betrekking op een inrichting voor het drukken van brailletekens in papier, voorzien van een papiertransportorgaan, een langwerpige matrijs, een langs de matrijs verplaatsbare wagen, die een hamer draagt met een 5 drukkop, die bij bedienen van de hamer samenwerkt met de matrijs voor het vormen van een punt van een brailleteken in het papier, en een besturingseenheid, die in afhankelijkheid van met letters en dergelijke overeenkomende signalen, de wagen, de hamer en het papiertransportorgaan bedient voor het 1 o vormen van de brailletekens.
Een dergelijke inrichting is bekend uit het Duitse Gebrauchsmuster 8.524.965. Bij deze bekende inrichting bestaat de matrijs uit een schrijfmachinerol, waarin rondom lopende sleuven zijn gevormd, terwijl de hamer wordt gevormd 15 door de spaak van een margrietwiel, dat het punt-leesteken draagt. Deze bekende inrichting heeft hierdoor het bezwaar, dat het margrietwiel, althans het punt-leesteken daarvan, zeer snel zal slijten. Een belangrijk bezwaar is bovendien, dat de reliëfpunten, waaruit een brailleteken wordt 20 opgebouwd, van de gebruiker zijn afgekeerd, zodat de blinde gebruiker de afgedrukte brailletekens pas kan controleren, nadat het papier uit de inrichting is genomen. Aangezien de inrichting van deze soort veelal als randapparaat van een microcomputer zal worden gebruikt, heeft een blinde gebruiker 25 hierdoor niet de mogelijkheid om via het toetsenbord ingevoerde tekst onmiddellijk in braille op fouten te controleren.
De uitvinding beoogt een inrichting van de in de aanhef genoemde soort te verschaffen, waarbij dit bezwaar op 30 eenvoudige en doeltreffende wijze is ondervangen.
Hiertoe heeft de inrichting volgens de uitvinding het kenmerk, dat de matrijs is voorzien van een rij met elkaar in lijn liggende, ongeveer halfbolyormige uitstulpingen, die in groepjes van twee zijn gerangschikt met 35 tussenafstanden in overeenstemming met de horizontale tussenafstanden van de punten in het brailleschrift, en dat de drukkop van de hamer een met de uitstulpingen overeen- .8800135 ·* 2 * komende verdieping bezit.
Op deze wijze wordt bereikt, dat de reliëfpunten van de brailletekens naar de gebruiker zijn toegekeerd, zodat de blinde gebruiker een in het papier gevormde regel 5brailletekens onmiddellijk kan lezen. Hierdoor kan de gebruiker via een toetsenbord ingevoerde tekst onmiddellijk op fouten controleren.
Volgens een gunstige uitvoeringsvorm is de inrichting voor het vergemakkelijken van het lezen van een 10 gevormde regel brailletekens zodanig uitgevoerd, dat de besturingseenheid het papiertransportorgaan bedient voor het transporteren van de gevormde regel brailletekens naar een leesstand, indien gedurende een vooraf bepaalde tijd geen met letters en dergelijke overeenkomende signalen worden 15ontvangen, terwijl de besturingseenheid na ontvangst van dergelijke signalen, het papiertransportorgaan bedient voor het in de oorspronkelijke stand terugbrengen van het papier.
Door de uitvinding wordt tevens de mogelijkheid verschaft een vertaling van een regel brailletekens in 20 normaal schrift direct onder een regel brailletekens aan te brengen. Volgens een bijzonder gunstige uitvoeringsvorm is hiertoe de wagen voorts voorzien van een afdrukeenheid voor normaal schrift. Een dergelijke uitvoeringsvorm van de inrichting is in het bijzonder in het onderwijs aan blinden 25bijzonder nuttig, aangezien de leerkracht bijvoorbeeld door blinde leerlingen geproduceerde brailleteksten zeer snel in normaal schrift kan nakijken. Voorts is met behulp van deze uitvoeringsvorm correspondentie tussen blinden en zienden mogelijk.
30 Volgens de uitvinding is het ook mogelijk de matrijs te voorzien van een tweede rij met elkaar in lijn liggende ongeveer halfbolvormige uitstulpingen met onderling gelijke tussenafstand, waarbij de besturingseenheid in afhankelijkheid van een meetkundig figuur of dergelijke 35voorstellende signalen, de wagen, de hamer en het papiertransportorgaan kan bedienen voor het vormen van braille-punten in het papier, die te zamen dit figuur vormen.
Op deze wijze kunnen bijvoorbeeld grafieken, meetkundige figuren en dergelijke voor een blinde gebruiker , 8800135 * 3 voelbaar in het papier worden gevormd, waarbij een toelichting op de gevormde figuur in brailletekens kan worden toegevoegd.
Volgens de uitvinding verdient het in dit geval de 5 voorkeur, dat de tussenafstand tussen elke twee opeenvolgende uitstulpingen van de rij uitstulpingen met onderling gelijke tussenafstand, overeenkomt met de verticale steek tussen de punten van een brailleteken, waarbij de besturingseenheid zodanig is uitgevoerd, dat opeenvolgende regels tekst in de 10lengterichting van het papier in het papier kunnen worden gevormd.
Bij gebruik van de inrichting als randapparaat van een microcomputer of dergelijke is het hierdoor mogelijk de gehele breedte van een monitorscherm, welke gewoonlijk 80 15tekens omvat, in de lengterichting van het papier af te drukken. Bij normaal afdrukken van regels braille is dit niet mogelijk, aangezien bij normale papierbreedte slechts 24 brailletekens kunnen worden afgedrukt.
Volgens een bijzonder gunstige uitvoeringsvorm is 20de matrijs voorzien van een rij met elkaar in lijn liggende ongeveer halfbolvormige verdiepingen, die in groepjes van twee zijn gerangschikt met tussenafstanden in overeenstemming met de horizontale tussenafstanden van de punten in het brailleschrift, waarbij elk groepje van twee verdiepingen 25over de halve horizontale steek tussen de punten van een brailleteken versprongen ten opzichte van de uitstulpingen is aangebracht, waarbij de wagen is voorzien van een tweede hamer met een drukkop, die een met de verdiepingen overeenkomende uitstulping bezit, en waarbij de besturingseenheid 30zodanig is uitgevoerd, dat eventueel op de van de hamers afgekeerde zijde van het papier te vormen brailletekens gelijktijdig met het vormen van de brailletekens aan de naar de hamers toegekeerde zijde van het papier worden gevormd.
Op deze wijze is het mogelijk in één keer het 35papier aan weerszijden van brailletekens te voorzien. Door de gekozen horizontale verschuiving van de rij verdiepingen en de rij uitstulpingen in de matrijs komen de punten van de aan weerszijden van het papier gelegen brailletekens precies tussen elkaar te liggen.
.8800135 4 4 •i
Bij voorkeur is daarbij de verticale tussenafstand tussen de rij uitstulpingen en de rij verdiepingen van de matrijs gelijk aan 1,5 maal de verticale steek tussen de punten van een brailleteken, waardoor de brailletekens aan de 5 ene zijde van het papier zo veel mogelijk in de niet bedrukte tussenruimte tussen de regels aan de andere zijde van het papier komen te liggen.
De uitvinding wordt hierna nader toegelicht aan de hand van de tekening, waarin enkele uitvoeringsvoorbeelden 10 van de inrichting volgens de uitvinding zijn weergegeven.
Fig. 1 is een schematisch weergegeven bovenaanzicht van een eerste uitvoeringsvorm van de inrichting volgens de uitvinding.
Fig. 2 is een schematisch weergegeven bovenaanzicht 15 van een tweede uitvoeringsvorm van de inrichting volgens de uitvinding.
Fig. 3 is een schematisch weergegeven zijaanzicht van de wagen met hamer voor brailleschrift, die bij de uitvoeringen volgens fig. 1 en 2 wordt toegepast.
20 Fig. 4 toont een sterk vereenvoudigd blokschema van de besturingseenheid volgens de figuren 1 en 2.
Fig. 5 is een schematisch weergegeven bovenaanzicht van een derde uitvoeringsvorm van de inrichting volgens de uitvinding.
25 Fig. 6 is een sterk schematisch, gedeeltelijk weergegeven doorsnede volgens de lijn VI-VI uit fig. 5 op grotere schaal.
Fig. 7 is een aanzicht van de matrijs van de inrichting uit fig. 5.
30 Fig. 8 toont de ligging van de brailletekens aan weerszijden van het papier.
Fig. 9 is een doorsnede van het in fig. 8 weergegeven papiergedeelte.
Fig. 10 is een aanzicht van een matrijs van een 35 vierde uitvoeringsvorm van inrichting volgens de uitvinding.
In fig. 1 is een eerste uitvoeringsvorm van een inrichting voor het drukken van brailleschrift in papier weergegeven, welke inrichting hierna met brailleprinter zal worden aangeduid.„De brailleprinter is voorzien van een . SS Ö 013 5 \ 5 transportorgaan of tractor 1 voor papier 2, waarbij het papiertransport plaatsvindt door middel van pennen, die in gaatjes in de zijranden van het papier grijpen.
De brailleprinter is voorts voorzien van een wagen 5 3 en een als rol uitgevoerde stilstaande langwerpige matrijs 4, waarbij de wagen 3 in de langsrichting van de rol 4 verplaatsbaar is door middel van een motor 5 en een aandrijf-riem 6. Het transportorgaan 1 voor het papier 2 is aandrijf-baar door een motor 7.
10 De wagen 3, die in fig. 3 schematisch in zijaan zicht op grotere schaal is weergegeven, draagt een hamer 8, welke is uitgevoerd met een drukkop 9, die een ongeveer halfbolvormige uitsparing 10 bezit. De hamer 8 is bedienbaar door het bekrachtigen van een spoel 11.
15 De rol 4 is vervaardigd uit een stijf materiaal, zoals bijvoorbeeld aluminium en heeft een rij met elkaar in lijn liggende ongeveer halfbolvormige uitstulpingen 12, die in groepjes van twee zijn gerangschikt met tussenafstanden in overeenstemming met de horizontale tussenafstanden van de 20punten in het brailleschrift. In fig. 3 is slechts één uitstulping 12 zichtbaar. De rij uitstulpingen 12 ligt nauwkeurig in lijn met de baan van de drukkop 9 van de hamer 8.
Wanneer de hamer 8 door het bekrachtigen van de 25 spoel 11 wordt bediend, drukt de drukkop 9 het papier 2 op een uitstulping 12 van de rol 4, zodat een reliëfpunt in het papier 2 wordt gevormd. Een besturingseenheid, die in de vorm van een sterk vereenvoudigd blokschema in fig. 4 is weergegeven, bedient de wagen 3, de hamer 8 en het papiertransport-30orgaan 1 zodanig, dat op deze wijze de gewenste brailletekens in het papier 2 worden gevormd. De besturing vindt daarbij plaats in afhankelijkheid van met letters, leestekens, cijfers en dergelijke overeenkomende signalen, die afkomstig zijn van een niet-weergegeven microcomputer of dergelijke.
35 De besturingseenheid omvat een microprocessor 13, die is verbonden met een hamerstuureenheid 14, een wagenstuureenheid 15 en een papierstuureenheid 16, welke respectievelijk de spoel 11, de motor 5 en de motor 7 sturen.
De microprocessor 13 is voorts verbonden met een interface .8800135 ·* 6 17, via welke de communicatie met een personal computer of dergelijke plaatsvindt. De van deze computer afkomstige signalen worden door de microprocessor 13 met behulp van een in een geheugen 18 vastgelegde tabel vertaald in braille-5 tekens, waarbij de microprocessor 13 in overeenstemming met de positie van de benodigde reliëfpunten de verschillende stuureenheden 13-15 bestuurt. Deze besturing vindt zodanig plaats, dat alle op gelijke hoogte liggende punten van alle brailletekens van een regel achtereenvolgens in het papier 10 worden gevormd, zodat bij het gebruikelijke zespunts- brailleschrift drie verplaatsingen van de wagen 3 langs de rol 4 nodig zijn voor het afdrukken van één regel brailletekens.
De beschreven inrichting heeft het belangrijke 15 voordeel, dat de in het papier 2 gevormde punten naar de gebruiker toe zijn gekeerd, zodat een blinde gebruiker een gevormde regel brailletekens onmiddellijk kan lezen. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk dat de gebruiker de via het toetsenbord van de computer ingevoerde tekens direct op 2 0 fouten controleerd. Bij de beschreven inrichting is de microprocessor 13 zodanig geprogrammeerd, dat deze het transport-orgaan 1 bedient voor het transporteren van de gevormde regel brailletekens naar een leesstand, indien gedurende een vooraf bepaalde tijd, bijvoorbeeld 2 s, geen signalen van de 25 computer meer worden ontvangen. Zodra opnieuw signalen van de computer worden ontvangen, bedient de microprocessor 13 het transportorgaan 1 voor het in de oorspronkelijke stand terug brengen van het papier 2.
Doordat de brailletekens naar de gebruiker toe zijn 30 gekeerd, is het mogelijk direct onder een regel brailletekens dezelfde tekst in normaal schrift af te drukken. Een hiervoor geschikte inrichting is schematisch in fig. 2 weergegeven.
Bij de brailleprinter volgens fig. 2 is de wagen 3 behalve van de hamer 8 nog voorzien van een letterwiel 19 met 35 bijbehorende hamer 20 en een lintcassette 21, alsmede van de niet nader weergegeven benodigde aandrijforganen voor deze onderdelen. De besturingseenheid van de brailleprinter uit fig. 2 komt overeen met de besturingseenheid voor de brailleprinter uit fig. 1. Uiteraard zijn daarbij nog andere .as o 0 1 3 5 7 stuureenheden, zoals voor het letterwiel en dergelijke, aanwezig, welke niet zijn weergegeven, aangezien deze voor de onderhavige uitvinding niet van belang zijn.
De brailleprinter volgens fig. 2 is in het 5 bijzonder geschikt voor gebruik in het onderwijs aan blinden, aangezien de leerkrachten hierdoor de brailleteksten aanzienlijk sneller kunnen controleren. Voorts kan een blinde met deze brailleprinter teksten samenstellen, die voor ziende personen zijn bestemd.
10 In fig. 5 is een brailleprinter weergegeven, die aan beide zijden van het papier 2 brailletekens kan vormen. Hiertoe is de rol 4, die in fig. 6 in doorsnede en in fig. 7 in aanzicht is weergegeven, voorzien van een rij met elkaar in lijn liggende ongeveer halfbolvormige verdiepingen 22, die 15 op dezelfde wijze als de uitstulpingen 12 in groepjes van twee zijn gerangschikt met tussenafstanden in overeenstemming met de horizontale tussenafstanden van de punten in het brailleschrift. Voorts is de wagen 3 voorzien van een tweede hamer 23 met een drukkop 24, die een met de verdiepingen 22 20 overeenkomende uitstulping 25 bezit. De hamers 8 en 23 zijn schematisch in fig. 6 weergegeven. De hamer 23 is op dezelfde wijze als de hamer 8 door een niet weergegeven spoel bedienbaar. De bediening vindt plaats door de besturingseenheid, welke hiertoe met een hamerstuureenheid is uitgebreid.
25 In de figuren 8 en 9 is schematisch weergegeven op welke wijze de brailletekens aan weerszijden van het papier ten opzichte van elkaar komen te liggen. De aan de achterzijde van het papier gevormde brailletekens zijn door gearceerde punten 26 en de aan de voorzijde van het papier gele-30 gen brailletekens door niet gearceerde punten 27 aangeduid. Uiteraard zijn in werkelijkheid slechts die punten 26 resp.
27 in het papier gevormd, die voor een bepaald brailleteken nodig zijn. De horizontale hart-op-hart-afstand a tussen twee braillepunten van een brailleteken wordt met horizontale 35 steek en de verticale hart-op-hart-afstand b tussen twee braillepunten van een brailleteken wordt met verticale steek aangeduid.
Zoals uit fig. 7 blijkt, zijn de verdiepingen 22 over de halve horizontale steek a versprongen ten opzichte .8800135 * 8 4 van de uitstulpingen 12 aangebracht. Hierdoor komen de punten 26 van de brailletekens aan de achterzijde van het papier precies tussen punten 27 van de brailletekens aan de voorzijde van het papier te liggen. De verticale afstand 5 tussen de uitstulpingen 12 en de verdiepingen 22 van de rol 4 is gelijk aan 1,5 maal de verticale steek b. Hierdoor komen de punten 26 van de brailletekens aan de achterzijde van het papier zoveel mogelijk in de regelafstand tussen twee regels brailletekens aan de voorzijde van het papier te liggen.
1 0 De besturingseenheid van de brailleprinter volgens fig. 5 is zodanig uitgevoerd, dat een stuk tekst of dergelijke, dat in braille moet worden·afgedrukt, in een buffergeheugen wordt vastgelegd en de microprocessor 13 controleert of een deel van deze tekst op een tweede 15 bladzijde moet worden afgedrukt. Indien dit het geval is zal de besturingseenheid de punten 26 voor de brailletekens aan de achterzijde van het papier op de gewenste plaatsen gelijktijdig vormen met het vormen van de punten 27 van de brailletekens aan de voorzijde van het papier.
20 Ten slotte is in fig. 10 een aanzicht van een rol 28 voor een alternatieve uitvoeringsvorm van de brailleprinter volgens de uitvinding weergegeven. De rol 28 is naast de rij uitstulpingen 12 voorzien van een rij met elkaar in lijn liggende ongeveer halfbolvormige uitstulpingen 29 met 25 onderling gelijke tussenafstand. Voor deze rij uitstulpingen 29 is de wagen 3 van deze brailleprinter voorzien van een niet weergegeven tweede hamer met drukkop, die een met de uitstulpingen 29 overeenkomende verdieping bezit en met deze tweede rij uitstulpingen 29 kan samenwerken voor het vormen 30 van reliëfpunten in het papier. Doordat alle uitstulpingen 29 met gelijke tussenafstanden zijn aangebracht kan de besturingseenheid de wagen 3, de bij de uitstulpingen 29 behorende hamer en het papiertransportorgaan 1 zodanig bedienen, dat een tekening of dergelijke in braillepunten in 3 5 het papier wordt gevormd. Hierdoor kan de besturingseenheid een op het monitorscherm van een personal computer of dergelijke afgeheelde meetkundig figuur of grafiek of dergelijke in het papier vormen, zodat deze figuur voor een blinde "zichtbaar" wordt gemaakt.
..................
.8800135 9
Bij de uitvoering volgens fig. 10 is de tussenafstand tussen de uitstulpingen 29 gelijk aan dé verticale steek b van een brailleteken. De microprocessor 13 van de besturingseenheid is daarbij zodanig geprogrammeerd, dat 5 opeenvolgende regels tekst in de lengterichting in het papier kunnen worden gevormd, zodat de brailletekens van een regel in de brailleprinter als het ware over 90 gedraaid in kolommen komen te staan. Hierdoor kan een regel brailletekens elk gewenst aantal brailletekens omvatten, zodat bijvoorbeeld 10 een afdruk van de op een standaard monitorscherm weergegeven tekst met een lengte van 80 tekens per regel ook in braillepapier kan worden gemaakt. Bij normaal regelsgewijs afdrukken van de tekst op het scherm is dit niet mogelijk, aangezien de breedte van het papier slecht 24 brailletekens 15 per regel toelaat.
Opgemerkt wordt, dat de in de figuren 1, 2 en 5 weergegeven knoppen 30 slechts dienen voor het met de hand bedienen van het papiertransportorgaan 1. De rol 4 blijft onder alle omstandigheden stil staan, aangezien een 20 nauwkeurig in lijn liggen van de rijen uitstulpingen en verdiepingen van de rol 4 met de bijbehorende hamers van groot belang is.
Hoewel bij de beschreven uitvoeringsvoorbeelden de matrijs met de uitstulpingen en eventueel verdiepingen 25 telkens als rol is uitgevoerd, is het uiteraard ook mogelijk de matrijs op elke andere gewenste wijze uit te voeren.
Bij de inrichting volgens fig. 2 is een margriet-wiel toegepast voor het afdrukken van normaal schrift. Het zal duidelijk zijn dat ook andere typen afdrukeenheden voor 30 normaal schrift kunnen worden gebruikt. Voorts kunnen de verschillende beschreven uitvoeringsvormen ook op andere manieren worden gecombineerd.
De uitvinding is dan ook niet beperkt tot de in het voorgaande beschreven uitvoeringsvoorbeelden, die binnen het 35 kader der uitvinding op verschillende manieren kunnen worden gevarieerd.
.8800135

Claims (8)

1. Inrichting voor het drukken van brailletekens in papier, voorzien van een papiertransportorgaan, een langwerpige matrijs, een langs de matrijs verplaatsbare wagen, die een hamer draagt met een drukkop, die bij bedienen 5 van de hamer samenwerkt met de matrijs voor het vormen van een punt van een brailleteken in het papier, en een besturingseenheid, die in afhankelijkheid van met letters en dergelijke overeenkomende signalen, de wagen, de hamer en het papiertransportorgaan bedient voor het vormen van de 10 brailletekens, met het kenmerk, dat de matrijs is voorzien van een rij met elkaar in lijn liggende, ongeveer halfbolvormige uitstulpingen, die in groepjes van twee zijn gerangschikt met tussenafstanden in overeenstemming met de horizontale tussenafstanden van de punten in het braille-15 schrift, en dat de drukkop van de hamer een met de uitstulpingen overeenkomende verdieping bezit.
2. Inrichting volgens conclusie 1, m e t het kenmerk, dat de besturingseenheid het papiertransport-orgaan bedient voor het transporteren van de gevormde regel 20 brailletekens naar een leesstand, indien gedurende een vooraf bepaalde tijd geen met letters en dergelijke overeenkomende signalen worden ontvangen, terwijl de besturingseenheid na ontvangst van dergelijke signalen, het papiertransportorgaan bedient voor het in de oorspronkelijke stand terugbrengen van 25 het papier.
3. Inrichting volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat de wagen voorts is voorzien van een afdrukeenheid voor normaal schrift.
4. Inrichting volgens conclusie 1, 2 of 3, met 30 het kenmerk, dat de matrijs is voorzien van een tweede rij met elkaar in lijn liggende ongeveer halfbolvormige uitstulpingen met onderling gelijke tussenafstand, waarbij de besturingseenheid in afhankelijkheid van een meetkundig figuur of dergelijke voorstellende signalen, de 35 wagen, de hamer en het papiertransportorgaan kan bedienen voor het vormen van braillepunten in het papier, die te zamen dit figuur vormen. ,8800135 11 e
5. Inrichting volgens conclusie 4, m e t het kenmerk, dat de tussenafstand tussen elke twee opeenvolgende uitstulpingen van de rij uitstulpingen met onderling gelijke tussenafstand, overeenkomt met de verticale 5 steek tussen de punten van een brailleteken, waarbij de besturingseenheid zodanig is uitgevoerd, dat opeenvolgende regels tekst in de lengterichting van het papier in het papier kunnen worden gevormd.
6. Inrichting volgens conclusie 5, met het 10kenmerk, dat de wagen is voorzien van een tweede hamer met drukkop, die een met de uitstulpingen overeenkomende verdieping bezit en kan samenwerken met de tweede rij uitstulpingen.
7. Inrichting volgens een der voorgaande 15 conclusies, met het kenmerk, dat de matrijs is voorzien van een rij met elkaar in lijn liggende ongeveer halfbolvormige verdiepingen, die in groepjes van twee zijn gerangschikt met tussenafstanden in overeenstemming met de horizontale tussenafstanden van de punten in het 20 brailleschrift, waarbij elk groepje van twee verdiepingen over de halve horizontale steek tussen de punten van een brailleteken versprongen ten opzichte van de uitstulpingen is aangebracht, waarbij de wagen is voorzien van een tweede hamer met een drukkop, die een met de verdiepingen overeen-25 komende uitstulping bezit, en waarbij de besturingseenheid zodanig is uitgevoerd, dat eventueel op de van de hamers afgekeerde zijde van het papier te vormen brailletekens gelijktijdig met het vormen van de brailletekens aan de naar de hamers toegekeerde zijde van het papier worden gevormd. 30
8. Inrichting volgens conclusie 7, m e t het kenmerk, dat de verticale tussenafstand tussen de rij uitstulpingen en de rij verdiepingen van de matrijs gelijk is aan 1,5 maal de verticale steek tussen de punten van een brailleteken. .8800135
NL8800135A 1988-01-21 1988-01-21 Inrichting voor het drukken van brailleschrift in papier. NL8800135A (nl)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8800135A NL8800135A (nl) 1988-01-21 1988-01-21 Inrichting voor het drukken van brailleschrift in papier.
PCT/NL1989/000003 WO1989006599A1 (en) 1988-01-21 1989-01-23 Apparatus for printing braille in paper
AU30514/89A AU3051489A (en) 1988-01-21 1989-01-23 Apparatus for printing braille in paper

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8800135A NL8800135A (nl) 1988-01-21 1988-01-21 Inrichting voor het drukken van brailleschrift in papier.
NL8800135 1988-01-21

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8800135A true NL8800135A (nl) 1989-08-16

Family

ID=19851628

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8800135A NL8800135A (nl) 1988-01-21 1988-01-21 Inrichting voor het drukken van brailleschrift in papier.

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU3051489A (nl)
NL (1) NL8800135A (nl)
WO (1) WO1989006599A1 (nl)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH0780323B2 (ja) * 1991-07-26 1995-08-30 東洋ハイブリッド株式会社 点字プリンタ
US5823691A (en) * 1996-05-15 1998-10-20 The State Of Oregon Acting By And Through The State Board Of Higher Education On Behalf Of Oregon State University Method and apparatus for producing embossed images
PL2176071T3 (pl) * 2007-07-27 2019-04-30 Pro Form S R L Aparat i sposób do tłoczenia znaków Braille'a na elementach laminarnych
IT1401997B1 (it) * 2010-09-30 2013-08-28 Pro Form S R L Metodo e apparato per la produzione di matrici destinate alla goffratura di caratteri braille, e matrici così ottenute

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1726803A (en) * 1929-09-03 Printing for the blind
US3844395A (en) * 1973-09-12 1974-10-29 Extel Corp Text display control for data printer
US4653942A (en) * 1985-02-12 1987-03-31 Visualtek, Inc. Method and apparatus for printing Braille
DE3534142A1 (de) * 1985-09-25 1987-04-02 Olympia Ag Schreib- oder bueromaschine aehnlicher bauart zum wahlweisen aufzeichnen von normal- oder brailleschrift

Also Published As

Publication number Publication date
AU3051489A (en) 1989-08-11
WO1989006599A1 (en) 1989-07-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
GB1515321A (en) Random access line printer
FR2374165A1 (fr) Imprimante bidirectionnelle a matrice de points
US4735516A (en) Printer head for braille printer
EP1128323A3 (en) Printer, printing method, and data storage medium
JPH0634262B2 (ja) 光学読取コード及び情報伝達方法
EP0011721B1 (en) Apparatus for printing data in human readable and machine readable forms
NL8800135A (nl) Inrichting voor het drukken van brailleschrift in papier.
US7050725B2 (en) Image forming apparatus employing two printing methods
US20070190500A1 (en) Method for expressing characters for reading by tactile sense and apparatus
JPH07319868A (ja) 文書編集処理装置
US6609776B2 (en) Inkjet printing system with ink-efficient font
JPS6132455Y2 (nl)
US5791792A (en) Ideographic typewriter and method
GB2077663A (en) Printing apparatus
US20090180132A1 (en) Method and apparatus for randomized printing and bidirectional shifting
US20090129843A1 (en) Print Head for Braille Printer
CN211591863U (zh) 印刷装置
NL8603086A (nl) Inrichting voor het weergeven van brailletekens.
EP0514181A1 (en) Printing system for printing data including common and individual items on printing medium
JPH0324692B2 (nl)
JPH06135058A (ja) レシートジャーナルスリッププリンタ
Frutiger Typography with the IBM Selectric Composer
Lucker COMPUTER SIG: Hard Facts About Hard Copies
Eyre et al. Typewriters
JPH09136439A (ja) 印字装置

Legal Events

Date Code Title Description
BV The patent application has lapsed