NL8202540A - Afocale telescoop. - Google Patents

Afocale telescoop. Download PDF

Info

Publication number
NL8202540A
NL8202540A NL8202540A NL8202540A NL8202540A NL 8202540 A NL8202540 A NL 8202540A NL 8202540 A NL8202540 A NL 8202540A NL 8202540 A NL8202540 A NL 8202540A NL 8202540 A NL8202540 A NL 8202540A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
telescope
eyepiece
air
tables
field
Prior art date
Application number
NL8202540A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Barr & Stroud Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Barr & Stroud Ltd filed Critical Barr & Stroud Ltd
Publication of NL8202540A publication Critical patent/NL8202540A/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G02OPTICS
    • G02BOPTICAL ELEMENTS, SYSTEMS OR APPARATUS
    • G02B15/00Optical objectives with means for varying the magnification
    • G02B15/02Optical objectives with means for varying the magnification by changing, adding, or subtracting a part of the objective, e.g. convertible objective
    • G02B15/10Optical objectives with means for varying the magnification by changing, adding, or subtracting a part of the objective, e.g. convertible objective by adding a part, e.g. close-up attachment
    • GPHYSICS
    • G02OPTICS
    • G02BOPTICAL ELEMENTS, SYSTEMS OR APPARATUS
    • G02B13/00Optical objectives specially designed for the purposes specified below
    • G02B13/14Optical objectives specially designed for the purposes specified below for use with infrared or ultraviolet radiation
    • GPHYSICS
    • G02OPTICS
    • G02BOPTICAL ELEMENTS, SYSTEMS OR APPARATUS
    • G02B13/00Optical objectives specially designed for the purposes specified below
    • G02B13/22Telecentric objectives or lens systems
    • GPHYSICS
    • G02OPTICS
    • G02BOPTICAL ELEMENTS, SYSTEMS OR APPARATUS
    • G02B25/00Eyepieces; Magnifying glasses

Description

I * vo 3^85
Betr.: Afoeale telescoop.
De uitvinding heeft betrekking op een afoeale teleseoop.
De kamst van zeer doeltreffende voorvaarts kijkende infrarood-stelsels (gevoonlijk bekend onder de afkorting FUR), heeft geleid tot de vraag naar goed verkende afoeale telescopen, die geschikt zijn am bij 5 het FLIR-stelsel te vorden toegepast. Er zijn verschillende typen van der-gelijke telescopen voorgesteld, doch de praktische eis tot campaetheid (d.v.z. een kleine totale lengte) en een groot vaameemveld in de beeld-ruimte van de teleseoop (d.v.z. de aftastruimte) vraagt om geringe veld-en pupilaberraties.
10 Qm dit te bereiken is een goed verkend telescoopstelsel voorzien YSSueennoculairitSnsr;.die geringe veld- en pupilaberraties bezit, en ccmplementaire objectieven nodig.
De uitvinding voorziet in een afoeale teleseoop, voorzien van een obj ectiefstelsel en een oculairstelsel met een gemeenschappelijke 15 optisehe as, vaarbij.het objectiefstelsel zodanig ingericht is, dat dit straling in de .infrarode golfband uit een op een af stand, gelegen tafereel. opneemt en in de teleseoop een reiel beeld daarvan vomrfc, 'terwijl het oeu-lairstelsel zodanig is ingericht, dat dit straling uit het beeld ontvangt' en bij een reele pupil een .versterkte beeld van het tafereel verschaft, 20 vaarbij het oculairstelsel is voorzien van een triplet van drie lensele-menten, waarvan er tvee een positieve sterkte hebben, het oculairlenselement bij het objectiefstelsel een negatieve sterkte heeffc en een eoncaaf brekings-vlak naar het obj ectief stelsel en een convex brekingsvlak, dat op een af-. stand van het objectiefstelsel is gelegen, onrvat, vaarbij het convexe 25 oppervlak van het naastgelegen brekingsvlak van het centrale lens element van de triplet.is gescheiden door een luchtruimte, die.in axiale riehting bij de as in hoofdzaak gelijk Is aan nul en velke in vaarde progressief toeneemt 'naamiate de af stand tot de as toeneemt.
De oculairs- lenselementen omvatten bij voorkeur geen asferische - 30 brekingsvlakken, zodat de constructie optisch en meehanisch eenvoudig is; met vier brekingsvlakken, die in hoofdzaak sferisch zijn, «1 tvee brekingsvlakken, die in hoofdzaak sferisch of planair zijn, kunnen de lenselementen op eenvoudige vijze vorden vervaardigd; de teleseoop kan zodanig vorden ingericht, dat het reele beeld daarvan in of bij het oculair-brekings-35 vlak is gelegen, dat zich het verst van de uittreedpupil bevindt, hetgeen 8262510 t * *» - 2 - van voordeel kan zijn. Door aan het centrale oculairc- lens element een biconvexe configurable te geven en de centerdikten van alle lenselementen kleinte houden, verkrijgt men een maximale transmissie en wordt de hoe-veelheid gebruikt lenselementmateriaal tot een minimum teruggebracht.
5 Qmdat het oculairstelsel Zodanigkan worden ontworpen, dat dit geringe veld- en pupilaberraties vertoont, kan het stelsel bij een groot aantal versehillende objectiefstelsels, hetzij refractief, hetzij reflectief, worden gehruikt voor het verschaffen van een compacte, goed werkende afoca- le telescoop.
10 Een of meer van de oeulaire* lenselementen kan asferische bre- kingsvlakken hezitten teneinde de pupilregeling nog verder te verheteren en met een mogelijke invloed tot het tot een minimum terugbrengen van de overafmetingen van het ob j ectiefstelsel, doch deze verbeteringen hebben weinig belang en worden verkregen bij een aanzienlijke verhoging van ver-15· vaardigingskosten van aferische vlakken, zelfs vanneer deze, zoals in het hier beschouwde geval, een grote deviatie en een geringe tolerantie kun-' nen bezitten.
- De drie oculair s t els el-lens element en kunnen alle worden vervaar-digd nit germanium, met een brekingsindex gelijk aan 1,003 en een V-waarde -20 van 1182 heeft en een nuttige spectrale doorlaatband in het golflengte-. gebied van 8 - 13 micron bezit. .De drie lenselementen kunnen ook alle worden vervaardigd .nit silicium, dat een brekingsindex van 3,125 en een V-waarde van 52U heeft-en een nuttige spectrale doorlaatband in het infrarode golf-lengtegebied van 3-5 micron bezit* Bij voorkeur worden de drie lensele-.· · 25 menten -alle uit hetzelfde materiaal vervaardigd «1 wel uit een materiaal, dat een grote brekingsindex en V-waarde heeft. Teneinde evenwel het even--··-- . .' wicht en de mate van correctie van veldaberraties te varieren is het moge-; lijk de keuze van optische materialen, die voor de drie oeulaire lenselementen worden gebruikt-, te varieren.
30 De centerdikte van het,-het diehts bij het reele beeld gelegen lenselement is bij voorkeur groot, doch niet zo groot, dat het lenselement een positieve sterkte verkrijgt, en de kromtestralen van het element kunnen met alle lenselementkromtestralen tezamen zodanig worden gevarieerd, dat men een ander waameemveld in de aftastruimte verkrijgt.
35 Het middelste of centrale oculairlenselement, dht een positieve sterkte heeft, kan een van vijf gebogen vormen bezitten, velke zijn een — meniscus, "waarvan het concave oppervlak naar of van het reele beeld is
82 02T4O
* τ -3-- gekeerd, planoconvex met het platte oppervlak het dichtst bij of het verst van bet reele beeld, en biconvex. Bij gebruik bij elk van de uit-voeringsvormen van het centrale lenselement voorziet het oculairstelsel in een lets versehillend evenwieht en iets verschillende mate van cor-5 rectie van veld- en pupilaberraties. 'Wanneer het oculairstelsel meer in het big zonder wordt toegepast big* de biconvexe vorm van het centrale lens-element , vereist het oculairstelsel minder optisch materiaal (d.w.z., dat de gebogen delen van de lenselementen klein zijn en de accumulatie van de lenselementen gering is), waardoor men een oculairstelsel met geringe 10 kosten en grote transmissie verkrijgt, terwijl kleine veld- en pupilaberraties worden onderhouden.
Het oculairlensstelsel, dat het verst van het obg ectiefstelsel is gelegen, kan ook een van dezelfde vijf gebogen vormen aannemen als be-schreven voor het centrale oculairlenselement, doch in het geval, dat het 15 hrekingsvlak, dat bij.de uitgangspupil in de beeldruimte‘is gelegen, planair of bijna planair is, verdient het de voorkeur, dat het wordt be-kleed.met een anti-r-reflecterende bekleding, zoals deze door Barr en Stroud Limited op de markt .wordt gebracht onder de aanduiding 1HG3, waarvan de eigensehappen zijn een grote transmissie, gemiddeld over 7,5 - 11,5 ^um 20 ^ 98# bij 20° C en een geringe reflectiviteit, gemiddeld over 8,0 - 11,5 ^um ^ 0,2/5 bij 20° C, waarbij natuurlijk elk vlak van de drie ocu-lairlenselementen pp een soortgelijke wijze kan worden bekleed om onge-wenste reflecties te vermijden of Pot ^een τηττητποτη -terug be brengen.
Be twee luehtruimten tussen de drie oculairlenselementen kunnen· v. 25 .-worden gevarieerd,doch cm een compaete bouw te verkrijgen worden de twee ‘ luehtruimten zo klein gemaakt als voor de vervaardiging aanvaardbaar is en dit is de reden waarom het oculairstelsel wordt betiteld als een "tri-' plet". Verder kan;de afstand van het reele beeld ten opzichte van het meest nabij gelegen lenselement zodanig worden gereduceerd, dat het reele 30 beeld geheel of gedeeltelijk bij of in het concave vlak van het lenselement is gelegen. Het reele beeld kan geheel of gedeeltelijk binnen het diehtst bij gelegen element van het oculairstelsel zijn gelegen.
Een kenmerk van het oculairstelsel is, dat het optimaal kan worden uitgevoerd cm aan een bepaald objectiefstelsel te worden aangepast, 35 waaraa zonder verandering van het oculairstelsel het objectiefstelsel ge- t 4 heel of gedeeltelijk kan worden gewijzigd op een manier, waarbij de par-.— axiale versterking mi het focus van de telescoop bijna constant blijft.
82 0 2 5 4 0 .· ..
Ϊ I « ·» - k - ·
Dit kan van bijzonder nut zijn vanneer de keuze van objectiefstelselmate-rialen·vordt gevarieerd tengevolge van factoren, zoals kosten, gevaren of bedrijfsvariaties. Verder kunnen het oculairstelsel en een complement air obj ectiefstelsel, zoals een uit twee element en bestaand achromatisch tele-5 foto-objectieflensstelsel· optimaal vorden uitgevoerd am over het gehele vaameemveld een tot bij diffraetie beperkte optische verking te verkrij-gen, vaarbij de vrije apertuurdiameter van het primaire objeetieflens-element slechts iets groter is dan vereist vordt door de axiale veldbun-del en de luchtruimte tussen het objectiefstelsel en het oculairstelsel '10 voldoende groot is am het mogelijk te maken andere lensgroepen in te brengen, vaardoor vordt voorzien in een telescoop met een meervoudig vaameemveld-vermogen. Er vordt op gevezen, dat het meervoudige vaameemveldvermogen kan vorden verkregen door het inbrengen van een extra lensgroep, zonder dat de oorspronkelijke lenselementen met een enkel vaameemveld vorden ver-15· etoord. Dit maakt een nauvkeurige axiale centrering in de oorsprohkelijke optische vaaraeemveldelementen mogelijk.
Meer in het bij zonder kan het oculairstelsel voorzien in een vat i ; . ·; diffraetie betreft beperkte afbeelding bij een uittreedpupil in de aftast- - . ruimte. De uittreedpupil kan Sf een kleine diameter en een groot vaameem- - < 20 veld, of een grote diameter en een klein vaameemveld hebben, bijvoor- beeld een diameter van: 11 mm bij een vaameemveld van 72° of een diameter van 15 mm bij een vaameemveld van k60.. Verder kan het oculairstelsel vorden vergroot of verkleind am plaats be bieden uan verschillende pupildia-.meters bij constant veld.
25 Er bestaat een groot aantal verschillende objectieflensstelsels, vaarbij het oculairstelsel kan vorden gebruikt voor het versehaffen van verschillende typen teles copen, vaarvan de volgende voorbeelden zijn : ' " : 1 * . I * .1-)- Gteachromatiseerde en niet-geachromatiseerde infrarood telescopen met ; een grote en kleine versterking.
30 b) Infrarood telescopen met dubbel, drievoudig en meervoudig vaameemveld, vaarbij de verschillende vaaraeemvelden vorden verkregen door het in- . brengen, verwijderen of vervangen van lensgroepen.
e) Infrarood telescopen met continu zoemeffect.
d) Samengesteide infrarood telescopen, di.e tenminste tvee telescopen om- 35 vatten, vaarvan er een kan zijn uitgevoerd als besehreven in b) en -c).
e) Elk van.de bovenbeschreven stelsels a), b), e) en d), vaarbij elk —— villekeurig aantal reflecterende of refracterende vlakkeh een onner- : 8202540
» -V
- 5- vlaktevorm, zoals vlak, sferisch, asferisch, toroidaal, enz. bezit.
De uitvinding zal onderstaand nader worden toegelicht onder ver-wijzing naar de tekening. Daarbij toont : fig. 1 sehematisch een afocale telescoop met dubbel veld, 5 ’ waarbij de twee versterkingsmodes terwille van de duidelijkheid afzon-derlijk zijn weergegeven; fig. 2 het oculairstelsel van de telescoop volgens fig. 1 te- zamen met de toelaatbare variaties in gebogen vorm van de lenselementen daarvan.
10 Zoals aangegeven in fig. 1 wordt een brekingstelescoop 20 met dubbel waameemveld gevormd door een objectiefstelsel 21 .met grote ver-sterking en een oculairstelsel 23, welke stelsels op een gemeenschappe-- lijke optische as 19 zijn gecentreerd. Een objeetiefstelsel 22 met ge-ringe versterking is zodanig opgesteld, .dat bet op de gemeenscbappelijke 15' optische as 19 tussen bet obj ectiefstelsel 21 met grote versterking en . bet oculairstelsel 23 kan worden gecentreerd. De telescoop 20 is van bet . ... afocale brekingstype «η in elke positie van bet stelsel 22 met -kleine ver-' sterking vomit de telescoop een reeel.beeld 2k nit straling, die de telescoop uit de objectruimte 17' binnentreedt. Het objectiefstelsel 21 met .20 : grote versterking is een middelmatig telefotostelsel en wordt gevormd door een primair lenselement H en een secundair lenselement G, welk laatste „ element een negatieve sterkte beeft (d.w.z.·divergent is) en kleurcorrec-|tief is, terwijl bet eerste element H een positieve sterkte beeft' (d.w.z.
, convergent is. Het element G bezit brekingsvlakken 13, 1¾ en het element .:25 : H bezi-t brekingsvlakken 15, 16. Het stelsel 22 met kleine versterking . wordt gevormd door drie lenselementen D, E, F, waarvan de elementen D en ,F een negatieve sterkte bebben en respectieve brekingsvlakken 7* 8 en 11, - ’ : 12. bezitten en bet element E een positieve sterkte beeft en brekingsvlak- ken 9* 10 bezit. Het oculairstelsel 23 wordt gevormd door drie lensele-30 menten A, B, C, waarvan de elementen A en B een positieve sterkte bebben en respectieve brekingsvlakken 1, 2 en 3, ¼ bezitten en bet element C een negatieve sterkte beeft en brekingsvlakken 5 en 6 bezitten. De elementen A, B en C vormen tezamen een stelsel met vast brandpunt, de ele-. menten D, E en F vormen tezamen een stelsel met -vast brandpunt en de ele-35 menten G en H vormen tezamen een -stelsel met vast brandpunt., zodat het objectiefstelsel 21 met grote versterking of stralenbundels uit een ingangs--—pupil met grote diameter, gevormd in de objeetruimte 17.» opneemt ©a inwen- " dir orrrckeerd reeol beeld 2k vomt wanneer bet stelsel ._ · i 8202540 * » -6- dig een omgekeerd reeel beeld 2k vormt vanneer het stelsel 22 met kleine versterking inoperatief is of vanneer het stelsel 22 met kleine versterking operatief is, stralenbundels opneenrfc, welke afkomstig zijn uit de ohjectruimte 17 en een ingangspupil met kleine diameter in de telescoop 5 (d,v.z. een virtuele pupil) vormen, die door het stelsel 22 met kleine versterking vordt opgevangen en vaarbij inwendig het omgekeerde reele beeld 2k wordt gevoimd. De twee reele beelden 2U zijn identiek behalve vat betreft kleine versehillen in optische aberraties en de twee uitgangs- t stralenbundels worden opgevangen door het oculairstelsel 23, dat bundels . 10. evenwijdige stralen levert cm een uittreedpupil 0 in de beeldruimte 18 te vormen, vaarbij de bundels van evenwijdige stralen in,:deebeeldrUimte 18 identiek zijn behoudens kleine versehillen in optische aberraties.
De optische sterkte van en de afstand tnssen de verschillende lens element en • A, B, C, D, E, E, G, H is zodanig, dat In de modus met· grote versterking 15- het beeld 2V tussen de brekingsvlakken 5 en 13 is gelegen en in de modus met kleine versterking het beeld 2k 'tussen de brekingsvlakken 5 en 7 is ' gelegen. - % . ; . ^ De brekingsvlakken 1 - 6 en 8 -l6zijn in hoofdzaak sferisch, d.w.z.' indien zij niet echt sferisch zijn, zij sferisch zijn in de bete- : . 20 . kenis van het voord, terwijl het oppervlak 7 een vlak of planair profiel . bezit.
De telscoop 20 is bestemd am te worden toegepast in het infra- rode golflengtegebied (d.w.z. 3 - 13 micron) en derhalve zijn de brekings- * : indices van de lenselementen betrekkelijk groot, doch voor het verkrijgen 25 van een. voldoend goede optische werking is het lenselement G kleurcorrec-: tief, bezit het element een negatieve sterkte en heeft het element een ·; kleinere brekingsindex dan het element H. Dit wordt voor het gebied Van 8 - 13 micron verkregen door de lenselementen A, B, C, D, E, E en H uit germanium te vervaardigen waarvan.de brekingsindex ^,00322 is, en het 30 · lenselement G te vervaardigen uit een Barr & Stroud Type 1 chalcogenide ‘ glas, waarvan de brekingsindex 2.9k9158 is, gemeten bij een golflengte van 10 micron en bij een benrperatuur van 20° C. In dit geval heeft het element G een dispersief vermogen of een V-vaarde van .152, vaarbij de Y-waarde wordt bepaald als.de verhouding van de brekingsindex bij .10,0 micron mi- . 35 nus 1 tot de brekingsindex bij 8,5 micron minus de brekingsindex bij ,1T,5_ micron. Deze'materialen, die geschikt zijn om met een antireHectielaag -- te worden bekleed, voorzien bij de aanwezigheid van een dergelijke anti- ' -δΤΪΓΖΤΤϋ “ Μ * - 7- reflectielaag in een telescoop met een transmissie van tenminste 65$ in de beide versterkingsmodes bij een invallende straling in het gebied van 8,5 - 11,5 micron.
Het lenselement 6 is bij voorkeur beweegbaar langs de optische 5 as 19, terwijl de andere lenselementen A, B, C, D, S, P en 1 niet beweeg--baar zijn, vaardoor de telescoop kan worden geeompenseerd ten aanzien van bewegingen in de positie van bet beeld 2k 9 welke worden geinduceerd door amgevingst emperatuurveranderingen, meer in bet bijzonder binnen het gebied van -10° C tot +50° C. Voorbs kan voor een vaste positie van bet 10 beeld 2k de telescoop worden gefocusseerd op verwijderde objecten, meer in bet bijzonder binnen bet gebied van 100 meter tot oneindig voor de modus met grote versterking en 25 meter tot oneindig voor de modus met klei-ne versterking en wel door beweging van het element 6.
Een. voorbeeld van de telescoop -20 is gedetaiHeerd omschreven • 15 in de tabellen I en.U, vaarin de kromtestraal van elk brekingsvlak wordt · gegeven .tezamen met de apertuurdiameter van eik oppervlak en van de pupil ' * -· "0, waarvan de positie wordt gebruikt als een xeferentie ten opzichte waar- * van de af stand van opeenvolgende brekingsvlakken wordt vastgelegd, tezamen * met de aard van -bet materiaal, dat voor een dergelijk scbeidingsinterval ; 20 . relevant is. Zo beeft bijvoorbeeld bet oppervlak 15 een kromtestraal van -269,0¾ mm, waarbij bet minteken aangeeft, dat bet kromtemiddelpunt aan de rechterzijde van bet vlak 15 is gelegen; bet vlak 15 is door een lueht-ruimte van ^7,29 mm gescheiden van bet voorafgaande oppervlak, Ho. 1k, in de .richting van de pupil 0; bet oppervlak beeft een apertuurdiameter van 25 127,69 mm; en bet oppervlak is van bet volgende oppervlak Ho. 16 geschei-.den over een af stand van 11,35 mm bij germanium. label I geeft details ·. omtrent de telescoop 20 wanneer deze zicb in de modus met· grote versterking bevindt en tabel· II geeft details omtrent de telescoop 20 wanneer deze zich in de modus met kleine versterking bevindt. Het blijkt, dat de som 30 van alle afstanden in tabel I gelijk is aan de som van alle afstanden in .' tabel H. De benaderde coordinaten van bet rotatiepunt X zijn '132,06 mm vanaf de pupil 0 langs de optisebe as 19 (naar links) en 6,00 mm ioodrecht op de optisebe as (naar beneden). .-
Deze telescoop voorziet in een grote versterking van X11,5 en een . 35 kleine versterking van xk,0 en beeft in de modus met grote versterking een inwendig f-getal van 1,33 in de luehtruimte tussen de lenselementen --G en H'. Over het gebied van -8,5 tot 11,5 micron wordt een kleurcofreetie , . . onderbouden en waa · 8202540 ' -8 - onderhouden en vaar het element G beveegbaar is, lean men in de modus met grote versterking focussering verkrijgen over'•het gebied van 100 meter tot oneindig, terwijl deze in de modus met kleine versterking mogelijk is over e'en gebied van 25 meter tot oneindig, terwijl in beide verster-5 kingsmodes thermische eompensatie mogelijk is over het gebied van -10° C tot +50° CSmet een minimale degradatie van de totale werking. Voor prak-tische doeleinden kan, indien een verkxngsdegradatie aanvaardbaar is, het gebied voor focussering bij de modes met grote en kleine versterking vor-· . den vergroot tot ^0 meter tot oneindig respectievelijk 10 meter tot on-10' eindig, en kan voor beide versterkingsmodes het gebied voor thermische eompensatie vorden vergroot tot -Uo° C tot +70° C. Bepaalde vaarden van de beeldkwaliteit voor deze telescoop vindt men in. de onderstaande tabel-len HI en IV, vaarbij eerstgenoemde tabel informatie verschaft, velke betrekking heeft op de modus met grote versterking bij een focussering op 15 een afstand van bij benadering 1000 meter en de andere tabel voorziet in inf ormatie, velke betrekking heeft 'op de modus met kleine versterking, ' . , ; bij :foeussering op een afstand van bij benadering '550 meter.
. De zo'juist beschreven telescoop voorziet in de modus met grote ·· i ' 1 . · versterking in een bijzonder goede verking over het voile veld, vaarbij , : 20 : de primaire objectief apertuurdiameter met slechts U,0# is vergroot orn re-. kening te houden met pupilaberraties, en voorziet in de modus met kleine versterking in een bijzonder goede verking over tenminste negen-tiende van _ het voile veld, Voor de modes met grote en :kleine versterking bezit de • teleseoop een hoekvervorming bij de maacimale veldhoek van ongeveer 0,2#
25 ' Tespectievelijk-9»1#·» vaarbij het plusteken een grotere versterking bij toenemende veldhoek aangeeft en het minteken een afhemende versterking ' -bij toenemende veldhoek aangeeft. v/V
‘ · ; * . . j
Zoals aangegeven in fig: 1, zijn van het obj ectiefstelsel 21 ; ' met grote versterking de lens element en G en H permanent op de optische as ' '30 19 gecentreerd,· tervijl het stelsel 22 met kleine versterking uitcentre-ring met de optische as 19 naar een verkzame positie kan vorden bevogen ©nder gebruik van een mechanisme. van het cafousseltype, dat het stelsel : 22 met kleine versterking can het punt X kan laten roteren. Qmdat de teles-coop compact is met een invendig f-getal voor de modus met grote verster- .
35 king van minder dan 2,0 in de luchtruinrte tussen de lenselementen G en E · en emdat het vaaraeenrveld in.de beeldruimte 18 rechthoekig is, vaarbi j het ;—- grootste veld horizontaal en het kleinste veld vertikaal is, kan het stelsel- _ i 8202540 • -9- 22 met kleine versterking .het gemakkelijkst in -het vertikale vlak vorden geroteerd. Dit heeft het voordeel, dat de maximale veldhoek van de stra-lenbundel en de vrije apertuurvan het lenselement F vordt gereduceerd, vaardoor de ruimteheperkingen worden verzaeht. Opgemerktvordt., dat het 5 stelsel 22 met kleine versterking,. vanneer dit ep de optische as 19 is gecentreerd, is gelegen tussen het oh j ectiefstelsel 21 met grote versterking en het ocnlairstelsel 23 en derhalve maakt de configuratie van . de drie lensstelsels 21, 22 en 23 het gehruik van eenvoudige mechanische •middelen mogelijk. De telescoop 20 kan verder ook als een stelsel met een 10' enkel vaarneemveld verken, door eenvoudig het stelsel 22 met kleine versterking voUedig te verwijderen, of kan als een stelsel met een drievou-( dig of meervoudig vaarneemveld verken, door eenvoudig verdere lensstelsels te introduceren, velke stelsels al dan niet optisch en mechanisch, vat configuratie en constructie hetreft, kunnen overenkomen met het -stel-15 sel 22 met .kleine versterking.
Het tveede voorheeld .van de teleseoop 20 is gedetailleerd om-schreven -in de tahellen -V - Till, vaarbij "tahel Ύ details -geeft -van de telescoop 20. vanneer deze zieh in de modus met grote versterking hevindt, . en tahel VI details geeft van de telescoop 20 vanneer deze zieh in de • -20 modus, met kleine versterking hevindt. Het hlijkt, dat de som van alle afstanden in de tahel V gelijk is aan de som van alle afstadden in de ta-; hellen VI,.· I. en II. Verder hlijkt., dat het stelsel 22 met kleine verster- king in de-tahellen II en VI.identiek is, het oculairstelsel 23 in de ta- •. hellen I, II, V en VI identiek is en de positie van het rotatiepunt X iden- • 25. tiek is.' . . :
Het ohjectiefstelsel 21 met grote versterking is slechts ge-deeltelijk gevijzigd, vaarhij het secundaire element S’, dat uit germanium "best aan, andere kromtestralen hezit. voor de hrekingsvlakken 13 ’ en • ; 1k*, de centerdikte, gemeten tussen de hrekingsvlakken 13’ en 1V hlijkt . 30 :te zijn gereduceerd en de luehtruimte, gemeten tussen de hrekingsvlakken'* - 1U? en 151 hlijkt te.zijn vergroot.
Deze telescoop korat in andere opzichten overeen met -die, vaarvan. details zijn opgegeven in tahellen I - IV, zoals de grote en kleine ver- ' sterkingen, de thermische en focusseringsaspecten, de ohj eetiefopertuur . 35 overafmeting tengevolge van pupilaherraties en.de regeling van veldaher- ' raties. Qmdat hij deze telescoop geen gehruik vordt gemaakt van een kleur-— eorrectiemateriaal in het oh j ectief stelsel met grote versterking is de 8202540 _ -10- telescoop niet geachramatiseerd en erndat de telescoop teyens compact is* vordt de resolutie meer in het "bijsender bij de modus met grote verster-'king gedegradeerd. Bepaalde vaarden voor de beeldkvaliteit van deze telescoop vindt men in tabel .VII en VIII., vaarbij eerstgenoemde tabel voor-5 ziet in informatie, velke betrekking heeft op de modus met grote versterking bij focussering op een afstand van big benadering 555 meter, en de andere tabel voorziet in informatie, velke betrekking heeft op de modus ' met kleine versterking bij een focussering op een afstand van bij bena-. dering 172 meter.
10’. Een derde voorbeeld van de telescoop 20 is gedetailleerd aange- geven in de tabellen IX - XII, vaarbij tabel IX details geeft omtrent de •telescoop 20,vanneer deze zicb in de modus met grote versterking bevindt, en de tabel X details geeft van de telescoop vanneer deze zieh in denmodus met kleine versterking bevindt. Het stelsel 21 met grote versterking en 15 het stelsel met .kleine versterking komen overeen met die vaarvan men details vindt in de tabellen I en II, tervijl het oculairstelsel 23 en de , ... , afstand tussen het oculairstelsel 23 en zovel het stelsel 21 met grote versterking als het stelsel. 22 met kleine versterking, verschilt-. Deze telescoop voorziet in een grote versterking van X8,6 en een kleine ver-- 20 sterking van X2,9 en bezit in“de modus met grote versterking een invendig f-getal van 1,28 in de luchtruimte tussen de lenselementen G en H. Deze teles coop komt in thermisch en focus serings aspect overeen met de teles-eoqp, vaarvan details zijn aangegeven in de tabellen I en IV en het oculairstelsel biedt plaats aan een pupildiameter van 15 mm .en een vaarneem- . 25 veld van k6,(diagonaal)X38,1° (horizontaal) X 26,5° (vertikaal). Be-: paalde vaarden van de beeldkwaliteit voor deze telescoop vindt men in de . tabellen XI en XU, vaarbij de eerste tabel voorziet in informatie, velke • betrekking heeft op de modus met grote versterking en de andere tabel voorziet in informatie, velke betrekking heeffc op de modus met kleine ver-30 sterking, vaarbij de beide modes een -brandpunt op bij·benadering oneindig bezitten. Qmdat deze telescoop in de beide versterkingsmodes ongeveer 17$ minder vaarneemveld in de objectruimte opneemt dan de telescoop, vaar-van 'details zijn.'aangegeven in de tabellen I en II en een bijna gelijke ’ primaire objectuurdiameter onderhoudt en, behalve vat · betreft de afstand 35 1» een overeenkomstige totale lengte bezit, vordt de resolutie in hoofd- zaak gedegradeerd door een onder-gecorrigeerde sferische aberratie. De .
— telescoop vertoont, vanneer deze zich in de modes met grote versterking . bevindt, oen redelijke v 8202540 -11.- bevindt, een redelijke verking over bet voile veld· met een primaire ob-jectiefapertuurdiameter, die met minder dan 0,8# is vergroot om rekening te houden met pupilaberraties en bezit, vanneer .de telescoop zich in de modus met kleine versterking bevindt, een acceptabele verking over ten-5 minste .negen-tiende van bet voile veld. Voor de modes met grote en kleine · versterking bezit de telescoop een boekvervorming b'ij de maximale veld-boek van ongeveer -0,3% respectievelijk -1,6%, vaarbij de tekens dezelfde betekenis hebben als boven is toegelicbt. ·
Een vierde voorbeeld van de telescoop 20 is gedetailleerd aan-• 10 gegeven in de tabellen ΠΠ — XVI, vaarbij de tabel XIII details geeft van de telescoop 20 vanneer deze zich in de modus met grote versterking bevindt, en de tabel XIV details geeft van de telescoop 20 vanneer deze zich in de modus met kleine versterking bevindt.. let stelsel 21 met grote versterking en bet stelsel 22 met kleine versterking komen overeen met die , 15 vaarvan details .zijn aangegeven in de tabellen V - VI, terwijl bet ocu- lairstelsel 23 en de afstand tussen bet oculairstelsel 23 en zovel het stelsel .21 als bet stelsel .22 versehilt. Het oculairstelsel 23 komt over-: een met bet stelsel vaarvan details zijn aangegeven in de tabellen IX en ; X en bet blijkt, dat de som van aide afstanden in de tabel XIII gelijk is·. -20, aan de som van alle afstanden in elk van de tabellen XIV, IX en X.
Deze telescoop komt in andere opzichten overeen met de telescoop, vaarvan details zijn aangegeven in de tabellen IX - XII, zoals grote en ... · - -kleine versterkingen, de tbermisehe en focusseringsaspecten, de dbjectief-' apertuuroverafmeting tengevolge van pupilaberraties en de regeling van · - 25 veldaberraties. Ctodat bij deze telescoop geen gebruik vordt gemaakt van • kleureorrectiemateriaal .in bet objeetiefstelsel met grote versterking is . de telescoop niet geachramatiseerd en omdat de telescoop tevens compact ' i ; · , * ..· . is vordt de resolutie in boofdzaak in de modus met grote versterking ge- .
. .degradeerd. Bepaalde vaarden van de beeldkvaliteit voor deze telescoop 30 vindt men in de tabellen XV en XVT, vaarbij de eerste tabel voorziet in informatie, velke betrekking heeft op de modus met grote versterking en de andere tabel voorziet in informatie, velke betrekking heeft op de modus met kleine versterking, vaarbij de beide modes focussering van bij bena-dering oneindig bezitten. . . ' ' 35 . De in de tabellen IX - XVI gedetailleerd omschreven telescopen " v hebben een niet zo grote resolutie als de telescopen, vaarvan details ’ * ----zijn aangegeven in de tabellen I — VIH, zdocb men verkrijgt kleine pupil- * ' . Γι er. .. . · * _j 82025 40 .
- 12- en veldaberraties. .De tvee oculairstelsels,die .behoudens kleine veran-deringen in afstand, onderling verwisselbaar zijn en voorzien in een ver-andering van pupildiameter en vaarneemveld in de beeldruimte, maken der-halve een opstelling van de telescoop in de beeldruimte van tvee verschil— 5 lende optisehe instrumenten mogelijk, vaarbij de telescoop is voorzien van · ongevijzigde stelsels met grote en kleine versterking, vaarbij het stel-sel met .grote versterking het nuttige kenmerk vertoont van een uitvissel-haarheid van Ιδη lens element.
De infrarode golfband (d.v.z. 1 - 13 micron), vaar optisehe 10. -materialen duur zijn, en de kwaliteit en kvahtiteit variahel zijn, is een telescoop, velke het nuttige kenmerk van de uitwisselbaarheid van lens-elementen hezit, bijzonder attractief. Voor de eerste tvee voorbeelden van de teleseoop, velke hoven zijn beschreven, is de onderlinge ver-visselhaarheid van een lenselement aangegeven in een extreem geval, ‘15- vaarbij een teleseoop is geachramatiseerd en de andere telescoop niet is . geachramatiseerd. label XVII sornt enige andere optisehe materialen op, -.- · vaaruit een-meer geschikte verandering van optisch materiaal van het .... - -element Gkan vorden gekozen. . ‘ • . Het oculairstelsel 23, dat boven is beschreven, voorziet in l . :20 :. kleine veld- en pupilaberraties, vaardoor men een teleseoop met minimale ' : objectiefapertuuroverafmeting en goede afbeelding over het vaarneemveld verkrijgt. Bovendien maakt het oculairstelsel 23 het mogelijk, dat de lenselementen in het objectiefstelsel een zodanige eonfiguratie kunnen hebben, • dat een groot aantal verschillende telescopen met een enkel, dubbel -en , - i25 meervoudig vaarneemveld kan vorden ontvorpen. Voorts maakt het oculair-. stelsel 23 het mogelijk, dat het ob jectiefstelsel van de teleseoop een of meer onderling .verwisselbare lenselementen kan bezitten. .
Zeals aangegeven in fig. 2 kunnen de lenselementen A en B van het oculairstelsel 23 elk een groot aantal verschillende vormen aannemen, ‘ • '30 vaarbij elk van de lenselementen A en B zijn positieve sterkte beboudt en het lenselement C een negatieve sterkte hehoudt. Er vordt evenvel op ge-vezen, dat elke - eonfiguratie leidt tot varieties van de veld- en pupil- -aberratie's, de kvantiteit .van eptisch materiaal, dat door het buigen vordt gebruikt, en veranderingen in lenselementcenterdikten, vervoiming, nar- · 35 cissus-effect en andere ondergesehikte aspecten. ^
Ofschoon de bovenbesproken-uitvoeringsvormen slechts spreken - ·. -over een oculairstelsel, dat gebruikt vordt bij een afocale teleseoop met ; ! . , . f 8202540 •i V* - 13. - · dubbele versterking, die in bet golflengtegebied van 8 - 13. micron verkt·, kan het oculairstelsel 23 warden toegepast bij andere objectief-lensstelsels, zoals stelsels met een aantal configuraties en zoem-stelsels, velke verkzaam kunnen zijn over bet golflengtegebied van 8 -'13 .-5 micron, bet golflengtegebied van 3-5 micron, bet golflengtegebied van 3 — 13’micron en zelfs over bet golflengtegebied van 1-13 micron. Ver-der kan ook een groot aantal verschillende lensmaterialen vorden gebruikt voor bet vervaardigen van de lenselementen van bet ocnlairstelsel. Voor alle qppervlakteeonfiguraties kan het oculairstelsel' (vanneer gebruik vordt •10' gemaakt van zeer effeetieve anti-reflectiebekledingen) met een FLIR- stelsel vorden gecombineerd zonder dat een vaarneembaar narcissus-effect vordt geintroduceerd. Er vordt op gevezen, dat de tabellen I --IX gelden voor 20° C en bet daarin gespecificeerde f-getal afkomstig is uit • de formule (2 sin ·©)*" , vaarbij O de halve boek is van de kegel, velke .. 15·· vordt gevormd door de axiale veldstraal na breking door bet lenselement vaaiOp . de straal' invalt.
.' * i \ ' ' . ‘ * /.
N V
| ; · ·· · f ’ ; . -, · · j / \ * · * i ? : 8202540
' ffABEl· I
1' Γ'
**“ Amana Wjlgia Materiaal tSS
Ingangs- a ,
PuPil '0 0 vlak Lucht . / H,00 A 1 23,86 -70,13 lucht . 337,3¼ ^ "*^4>97 Ge 3Q.73 B 3 4,00 · 3^,97 lucht l*o,19 ^ 5,00 482,88 Ge 39,92 ‘E 5 ' 1,00 35,65 ‘ lucht. ' 36,¼¼! ^ ^ ' · 13,95 ^,97 Ge 2^20 :G 13 152,11. «610,07 lucht 9b ,21 ' 9,0° -^32,15 As/Se/Ge(BSl) . 97^8 ^ ^ %,29 -269,0¼ lucht 127,69 ^ 41,35 -18^,85 Ge 131,52 : * ^xmale yeldhoek hi j de ingangspupil = 60° 0 Zoals door deze versterkingsmodus is yereist.
' » ‘ | i / 8202540 -r· Λ.
-15-
TABEL II
(^S
Lens Opperrlak Af stand Kromtestraal Materiaal Apertuur'-' __;_/_____|_ diameter ðû^~ 0 . __^__1W° 1 ' 23,86 -70,13 lucht 37,34
A
2 5,25 -1)7,97 Ge 39,73 ' r—........... ......—1 111 · ...... 1 " ...... > 3 1,00 344,97 ' lucht 40,19 B 4 5,00 -482,88 Ge 39,92 ' ' ! ' 5 1,00 35,65 Lucht 36,44 C .-.- 6 13,95 24,97 Ge · 24,20 7 40,00 . -vlak luhht . 34,22 : 1 ' . . ’ 8 3,50 594,41 ‘ - Ge 34,68. ;
9 5,25 -61,88 lucht 36,30 I
E · .
10 4,80 -41,62 Ge 38,15 l ! 11 ‘ 71,313 ‘179,52 : lucht * . 42,45 ! E ; 12 4,75 121,31 Ge 42,08 13. 22,50 -610,07 - ' lucht 59,66 G · : . 14 9,00 -1432,15 As/Se/Ge(BS1) 63,32 15 47,29 -269,04 lucht - 105,39-’ - H . - 16 11,35 - '-184,85 Ge 109,80; I ...... — * 11,1 1,1 '' "" ** 11 3£ * q
Maximale -veldhoek hij ingangspupil = 60 .
Q
^ Zoals door deze versterkingsmodus is vereist.
:-: - : , Γ
- I
8202540
- 16.-lABELIII
Benaderde effectieve vlekafmetingen in de objectruimte (in milliradialen)
Veld Monochromatisch bij Chromatisch over 8,5 - (maximum = 6o°) 10,0 micron 11,5 micron --------- — i iPWi.·. mm m win .......... » .Axiaal 0,0^9 0,062 2 ' 0,051 ‘ . 0,07¾ I 0^7 0,076
Vol 0,061 0,091 a
Gegeven als een.gelijkelijk gevogen, geaccumuleerde drie-golflengte-meting, vaarbij de golflengten 8,5, 10,0 en 11,5 micron zijn.
i i : ; ’ IABEL TV !
Benaderde effectieve vlekafmetingen in de objectruimte (in milliradialen) . t ' Veld (maximum = 60°) Monochromatisch bij xChramatiscb over 8,5 - ’ ' · 10,0 micron 11.5 micron
Axiaal 0,062 0,111 2: 0,1*15 0,W*9 V 0,U57 0^92 ··;
Vol ' 0,602 1 0,630..
— hiΊ -r ...........................— - :J 1 ·- "T^“ r_"' . * ' ....... 1 .££
Gegeven als een gelijkelijk gevogen, geaccumuleerde drie-golflengtese n * meting, vaarbij de golflengten 8,5¾ 10,0 en 11,5 micron zijn.
i , _I . * , \ 8202540 -17- ' ΊΓΑΕΕΙι Ύ / €
Lens Oppervlak Afstand Kromtestraal Materiaal ' Ingangs- . s 0 0 vlak lucht 11,00 pupil 1 23/86 -70,13 lucht 37,3¼ ·
A
2 5,25 ^7,97 Ge 39,73 --------------------1---- 3 1,00 3^,97 lucht V0,19
B
k k 5,00 -^82,88 Ge 39,92 5 1,00. 35,‘65 luxht 36,¼¼ C ·. · . -- -. - 6 13,95 2^97 Ge__2b,20 13'« 152,11 · -. -1108,90 lucht 9M9 " G’ IV . 7,50 -2232,29 ' Ge 96,36 _________^„ , _ 15» V8,T9 -269,0¼ lucht 12.7ΛΙ B - * *%.*' 16 11,35 -18M5 - Ge 131,2¼
* - __I
y 0 .-Maximale reldhoek hip de ingangspupil = 60 . , & ' . ' -. . : ^ Zoals door deze versterkingsmodus is vereist.
• f . .
✓ ;
— -------'. _I
8202540 « 18. —
TABEL VI
Γ--~1---“j! (¾
Lens Oppervlak Af stand Kromtestraal Materiaal Apertuur-'-' diameter
Ingangs- pupil 'H ^ 0 Tlak lncht 11,00 .
1 · 23,86 -70,13 lucht 37,34
A
2 5,25 -47,97 Ge 39,73 3 ' 1,00 344,97 lucht 40,19
B
A 5,00 -482,88 Ge 39,92 5 1,00 35,85 lucht 36,¼ C . .
___8__13,95, 24,97 Ge__24-,20.
. . > · , ' · t T . 40,00 Tlak lncht 34,22 : D .
; 8 , 3,50 .· - 594,41 ’ Ge 34,-68 ; 9 5,25 -61,88 lucht 36,30 E ' -10 . 4,Bo '-41,62 Ge 38,15.' ·μ·μμμ·μμμμνμημμ -- 1 11 ‘ 71,313 179,51 ' lucht 42,45 P .
12 ; 4,75 121,31__Ge 42,08 ~ / 13'* 22,50 -1108,90 lucht 59,94 G’ 1^' 14’ 7,50 -2232,29 Ge 61,82 151 48,79- -269,04 lucht 105,19 E. ' . - . . 16 11,35 - -184,85 Ge 109,60' S Maximale veldhoek hij de ingangspupil — 60°. ' _w Zoals door deze •versterkingsmodus is vereist. · _t 8202540 - f
V
* - *
2-19.-• 'TABEL'YH
-..................... · — ...—---------------—---—-r*
Benaderde effectieve vlekafimetingen in de objectruimte (in milliradialen)
Teld Monochromatiseh bij Chromatisch over 8,5 - (maximum = 60°) 10', 0 micron 11,5 micron
Jbdaal 0,05¼ 0,168 I 0,077 0,195 1 0,093 ' 0,202
Vol 0,113 0,21¼ f—. — ..··...........« i— ..........1..,, ... ....... ., -............:...1.:
X
Gegeven als een gelijkelijkgewogen, .geaccumuleerde drie-golf lengtemeting, vaarbij de .golflengten' 8,5, 10,0 en 11.,5-micron zijn, ( . -' ! 1 · · ' : . *.- · · . i . ; - umbel "vm ·; ·
Benaderde effectieve vlekafmetingen in :de objectruimte (in milliradialen) -
Veld Monochromatiseh 'bij : Chromatis ch over 8,5 - r (maximum* 6o°] 10,0 micron 11. 5 micron = . i I I M I III '» II ..T--.· irmmi..i. . τ
Axiaal 0,10¼ 0,183 .
• . j I · . 0,391 ' · ·' 0,^5 · ! ! Ο,νιτ · " 0^78 J',
Vol ; 0,6^ ... 0,692 1 . ,- , y 1
Gegeven als een gelijkelijk gevogen, geaccumuleerde drxe-golflengtemeting,.. vaarbij de golflengten 8,5, 10,0 en 11;,5 micron zijn.
♦ , · · . r' '- , — -- - 1 - - ---- __ — - - r 8202540 - 20 -,.
¥ , 1
• lABEL’IX
111 -I-—- 1 11 ""'J 11 If .
lens Oppervlak Afstand .· ,Kram.testraal Materiaal Apertuur diameter pupil^5"" $ 0 ' Vial; Lucht 15,00 A 1 : . 33,½ -60,72 lucht U1,82 __2__^25__-U9,U9__Ge__UU,61_ _ t> 3 1,00 250,3U Lucht U5,27 ' h U,75 -2087,25 Ge 44,87 · r 5 1,00 38,68 Lucht 41,09 ; -6 14,70 ‘ 27,57 Ge 27,81 , ·ι mu —"" --- Jl ~ *— 21ΞΖΞΖΖΖΞΞ*ΖΐΞΖΖΖΞΞΞΖΖΖ· ' G 13'· 156,23 -610:,07 Lucht 93,00 __lU]i 9Ϊ00 -1432.15 As/se/Ge/JBSl.!--SMC- : w 75 47,29 -269,04 Lucht. 126,59 ; . . 766 , 11,35 -184,85 -- Ge 130,66 ; 1 __L--- » —-——t-»-—---------- 1 -, 1 s Maximale veldhoek hij de ingangspupil =46.4°.
' : y i ‘ . ’ ····' ; ' · - ·' I
Zoals door deze versterkingsmodus is vereist. , I .
« _i 8202540 i. s' — '21 «.
• TABEL X '
Lens Gppervlak. afstand kromtestraal materiaal ^smeter
Inga^gs-2 0 0 Vlak Lueht 15-.00 iupxl - ' v ‘ . 1 : 33,½ -60,72 lueht 41,82 2 5,25 -49,49 Ge 44,61 j 3 1,00 250,3¾ .lueht- 1*5,27 * 4 h ,75 -2087,25 Ge . 1*4,87 5 1,00. 38,68 lueht- 41,09 O' 6 14,70. 27,5? flteeht '27,80 ' ’ „ π 7 44,53 Tlak lueht . ..35,06 .
• ί ,__8 . 3,50 594,41: . Ge - 35,53 * ., - ' * * - φ - j ’ ‘ ^ J 9 5-,25 -61,88 lueht '37,08 ; --i :, . TO k,80 -41,62 Ge .38,92 j i * - * · - '. * * ! i J -11.' 71-,31 179,52 lueht 42,9¾ j- - 122. 4.75__.121^37 "__Ge _ 42,58 i rl· 13 22,09 · -610^07 lueht ‘60,27 j j ; 14’ 9,00 -1432,15 · As/Se/Ge(BSl) 64,02 ; „ 15 47,29 -269,04 ‘ lueht’ 107,19 :. . ' 16 . 11,35 -184,85 Ge 111,64 a . Maximale veldhoek hij de ingangspupi-1 = 46,-4°. ·, 3£ ’ .
Zeals door deze versterkingsmodus is "vereist.
i * ' ,/.
! . . · i i 8202540 r *· ~ .22 ^
, ' niABEL -XI
I"" 111 1 1 I"··»' ...... *................. ' ..... -*· ........ ...... 1' 'MW- I....... ..................
Benaderde effect!eve vlekafmetingen in de ohjectruimte (in milliradialea) HU — '·>«< " J ^ “ T" . ----- - --
Veld · Monochromatisch tij KChromat is ch over (maximum - ^6,1+°) 10,00 micron 8,5-31,5 micron
Axiaal 0,09¾ 0,10¾ \ ' 0,115 0,13¾ 1 ‘ 0,131 ’ ‘ 0,152
Vol . 0,15¾ ' 0,175 · .
3£ · *
Gegeven als een gelijkelijk gewogen, geaccumuleerde drie-golflengte-rneting, vaarbij de golflengten 8,5» 10,0 en 11,5 micr-n zijn+
.-: : 'TABEL'XII
.....———. V
s * _ . · ’ ' i
Benaderde effectieve vlekafketingen in de ohjeetruimte (in milliradialJi) . · , 1 —7 ! '
Veld Monochromatisch hij Chromatisch over (maximum - ^6.¾0) 10,0 micron . 8.5 - 11,5 micron
Axiaal 0^39 0,^50 > l 0,698 0,7^ :'·· 1 ’ 0,7^ ‘ 0,782 :
Vol 0,970 1 ' 1,010: · ; -__________ ---- · *- 1 11 " 1 ' ' 1 .. .. / · · * Si
Gegeven als een gelijkelijk gewo'gen, geaccumuleerde drie-golflengte-meting, vaarhij de golflengten 8,5, 10,0 en 11,5 micron zijn.
t . { 8202540
~'23 ^ I
TAEEL XIII I
X I
Lens Oppervlak Afstand. . Kromtestraal Materiaal Apertuur- I
diameter I
Ingangs- 0 0 Vlak lucht 15,00 I
pupil ' I
. 1--: 33,16 -60,72 lucht 11 ,82 ' I
• 2 5,25 -^9,^9 - Ge 11,61 I
' 3 1,00 250,3¾ lucht 15,27 I
¾ k,75 -2087,25 Ge UU,87 I
„ 5 1,00 38,68 lucht. IT,09 I
6 . 11,70 27,57 Ge 27,81 I
r 13 156,23 -1108,90 lucht . 93,^7 I
11.- 7,50 -2232,29 Ge 95,11 I
π . .· 15 18,79 -269,0¾ -lucht 126,3¾ I
16 11,35 ' -18¾.¾ Ge 130,11 i---i———l-J——;—l—-------J-—
./ I
. 2 Maximale veldhoek hij de ingangspupil = 16,¾0. ; I
jr - I
Zoals door deze verst erkingsmodus is vereist.. I
/ ' I
I > I
I I
8202540 ~ ‘ * t * * it-----: ·'---:----! —. 2k t·.
• ~IABEL 'XIV
__________________ _._ :————- -.
X
Lens Oppervlak Af stand Kromtestraal Materiaal Apertuur- -______diameter ^piiSS" * - 0 τΐώ lllcht 15,°° . 1 ... 33 ,1*6 -60,72 lueht 1*1,82 2 5,25 -1*9,1*9 . Ge 1*1*,61 ‘ B 3 1,00 250,3¾° lucht 1*5,27 k 1*,75 . -2087,25 Ge 1*1*,87 p 5 1,00 38,68 lucht 1*1 ,09 6 11*,70 27,57 Ge 27,80 i i — — -j-ji-j l — — - ..........— ~~ J ~ " " """ ' " ’ ’ ' Ώ 7 · 1*1*, 53 vlak lucht 35,06 : ! 8 3,50 59^1·· Ge 35,53 ' ; E , ,9 5,25 -61,88 - ’ lucht 37,08 :
10 k,80 -in,62.__Ge__ 38,92 I
. F ' 11’ ' 71,31.: 179,52 lucht 1*2,9¾ ' 12 1*,75 121,31 ' Ge . 1*2,58 - ,r : 13· 22,09 -1108,90 lucht 60,57 · ; 1U 7,50 -2232,29 Ge 62,1*9 ' : 15 1*8,79 -269,0¾ lucht 107,01 .
: = 16 11,35 -181*,85 .- Ge 111,1*6 '; : , · · · · v 3£ 0
Maximale veldhoek hij de ingangspupil= 1*6,1* .
X
Zoals door deze .verst erkingsmodus ks vereist.
8202540 : “ . ' 1 * -25- 'TABEL TV 0
Benaderde effective vlekaitaet ingen in de objectruimte (in milliradialsn) " --------------------- -------------------------------- --- -- - - ----- ---- ag
Veld Monochromatiseh bij Chromatiscb over (maximum = ^-6,¾0) ' 10.,00 micron 8. 5-11,5 micron
Axiaal 0,097 0,203 ' \ 0,116- 0,232 I 0,136 ' 0,2¾¾
Vol Vol 0,16¾ · 0,261 ' H Gegeven als een gelijkelijk gewogen, geaccumuleerde dri e-golf -lengfcemeting, vaarbij de golflengten 8,5¾ 10,0 en 11,5 micron zijn.
• TABEXiXVT ‘ ' , i ; - . '· . --. * ’ .
. . j · ./ , · : ' - ......... * ” ............... ' .....--——---—
Benaderde effectieve vlekafinetingen in de objectruimte (in milliradialan) .
1 ""--π :
Veld Monochromatis cb -bij Chromatis cb over - (maximum = ¾6,k°). . 10i',0 mieron 8,5-11,5 micron ; - ^ . I - , . ' ' ; ........ · . Ariaal . ' 6^39' - 0,^78 .
l * 0,683 · ' 0,7^1 ! ’ 0,715 - 0,778 ; ·
Vol · 1,02¾ ·' -. 1,086'· --.
a Gegeven als een gelijkelijk gewogen, geaccumuleerde drie-golflengte-meting, vaarbij de golflengten 8,5., 10,0 -en 11,5 "micron .zijm.
.· . * " - f .- _________—--^------i 8202540 % ^ - 26 - ' ' TABEl· '.ΧΤΙΙ 1 ^ "
Materiaal- Brekings index H V-vaarde · BS2 2,856 · 248 B5BSA 2,779 209 TI 1173 . 2,600 ' 142 AMTIE 2,497 169 : BS 1 2,492 152 : TI 20 . ’ 2,492 144 KBS 5 2,370 260 4— ---L---;-: - r 1 · . * · · ·..- ' ·
JX
De "brekingsindex.geldt TOor 10,0 micron. ,,
Over Bet golflengtegeBied van.8,5 - 11,5 micron. .
, '· : :.} . . - .
i . v * * . I . ’ f . .*
- : : · · · ; ’V
1 . - . · ' 5 . ’ .¾ *** ✓ · - . _________t 8202540

Claims (4)

1. Afoeale telescoop voorzien van.een ob jectiefstelsel en een ocu lairstelsel, velke stelsels een gemeenschappelijke optische as hebben, vaarbij het. objectiefstelsel zo&anig is opgesteld, dat dit straling in de infrarode golfband nit een op een af stand gelegen tafereel ontvangt en 5 daarvan een reSel beeld binnen de telescoop vormt, terwijl bet oculair-stelsel zodanig is opgesteld, dat dit straling uit bet genoemde beeld ontvangt en bij een reele pupil een versterkt -beeld Van bet tafereel ver-scbaft met het kenmerk, dat bet oculairstelsel (23) bestaat nit een triplet van drie lenselementen (A, B, C)* vaarvan er twee (A, B) een positie-10 ve sterkte hebben, bet oculairlenselement (C) bij bet objectiefstelsel (21) een negatieve sterkte beeft en een concaaf brekingsvlak (6) naar bet objectief stelsel (21)' en een convex brekingsvlak (5) op een af stand van bet objectief stelsel (21)' bezit, vaarbij het eonvexe vlak (5) van bet . naastgelegen brekingsvlak (4) van .het eentrale lenselement (B) van de 15 triplet is gescbeiden door een' luchtruimte, die in axiale richting op de j • · genoemde bartlijn in hoofdzaak nul is en velke progressief in grootte toe-neemt, .naarmate de af stand tot de bartlijn toeneemt. ’. · ·· ·' 2. ' Telescoop volgens conclusie 1 met bet kenmerk, dat de zes bre- 1 . kingsvlakken (1 - 6) van bet oculairstelsel -(23) vrij zijn van asferisohe -20 invloeden. -. .. · 3-. Telescoop volgens conclusie 1 of 2 met bet kenmerk, dat van de l . zes brekingsvlakken"(1 - 6) van bet oculairstelsel (23) tenminste bet vlak (1), dat het dichtst bij de reele pupil (/0) is gelegen* met een anti— . reflectiebekleding is bedekt. . 25 s 4. . TelesdOop" volgens een der conclusies T - 3 met de karakteris- ' ‘ tieken, velke zijn aangegeven .in de tabellen I - IV. ' ’ !
5- Telescoop volgens eenc&ericonclusies 1 - .3 met de karakteristie- ken, velke zijn aangegeven in de tabellen V - VIH.
6. Telescoop volgens een da: conclusies 1—3 met de karakteristie- 30 ken, velke zijn aangegeven in de tabellen IX - XU.
7· Telescoop volgens een der' conelusies 1-3 met de karakteristie- ken, velke zijn aangegeven in .de tabellen XHI - XVI. : / * i 82 02 5.40. 35 . ; '
NL8202540A 1981-07-01 1982-06-23 Afocale telescoop. NL8202540A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB8120274 1981-07-01
GB8120274 1981-07-01

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8202540A true NL8202540A (nl) 1983-02-01

Family

ID=10522927

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8202540A NL8202540A (nl) 1981-07-01 1982-06-23 Afocale telescoop.

Country Status (11)

Country Link
US (1) US4486069A (nl)
BE (1) BE893703A (nl)
CH (1) CH663096A5 (nl)
DE (1) DE3223974A1 (nl)
FR (1) FR2509057B1 (nl)
IN (1) IN159613B (nl)
IT (1) IT1155700B (nl)
NL (1) NL8202540A (nl)
NO (1) NO822299L (nl)
SE (1) SE457754B (nl)
YU (1) YU138082A (nl)

Families Citing this family (32)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4659171A (en) * 1984-05-22 1987-04-21 Barr & Stroud Limited Infrared afocal refractor telescope
US4802717A (en) * 1986-04-21 1989-02-07 Hughes Aircraft Company Infrared afocal zoom telescope
US5077239A (en) * 1990-01-16 1991-12-31 Westinghouse Electric Corp. Chalcogenide glass, associated method and apparatus
FR2667695B1 (fr) * 1990-10-09 1993-08-27 Thomson Trt Defense Systeme d'objectifs a athermalisation optique.
JP3190379B2 (ja) * 1991-09-26 2001-07-23 オリンパス光学工業株式会社 切り換え式変倍ファインダー
US5204774A (en) * 1991-12-06 1993-04-20 Varo Inc. Night vision goggle with improved optical system
US5229880A (en) * 1992-03-09 1993-07-20 Hughes Aircraft Company Three field of view refractive afocal telescope
US6423969B1 (en) * 1994-09-22 2002-07-23 Lockheed Martin Corporation Dual infrared band objective lens
US5548439A (en) * 1994-12-27 1996-08-20 Hughes Aircraft Company Three field of view refractive infrared telescope with fixed medium filed of view
DE19647273A1 (de) 1996-11-15 1998-05-20 Zeiss Carl Fa Modulares Infrarot-Kepler-Fernrohr
US5907433A (en) * 1997-06-16 1999-05-25 Versatron Corporation Compact variable field of view optical system
US6274868B1 (en) * 1997-07-23 2001-08-14 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army All purpose FLIR kit for aircraft
US5920426A (en) * 1997-11-20 1999-07-06 Panavision, Inc. Telescopic viewfinder optical system
US6646799B1 (en) * 2000-08-30 2003-11-11 Science Applications International Corporation System and method for combining multiple energy bands to improve scene viewing
US7218444B2 (en) * 2004-05-03 2007-05-15 Raytheon Company Dual-band, dual-focal-length, relayed refractive imager
DE102005002710A1 (de) * 2005-01-19 2006-07-27 Linos Photonics Gmbh & Co. Kg Optisches System
DE102006003575A1 (de) * 2006-01-25 2007-07-26 Carl Zeiss Surgical Gmbh Optisches System, Verwendung eines optischen Systems sowie Verfahren zur Betrachtung eines Objektes mit einem optischen System
GB0705910D0 (en) * 2007-03-27 2007-05-09 Dsam London Llp Optical arrangement
US7961398B2 (en) * 2008-03-05 2011-06-14 Contrast Optical Design & Engineering, Inc. Multiple image camera and lens system
JP5631299B2 (ja) 2008-03-28 2014-11-26 コントラスト オプティカル デザイン アンド エンジニアリング,インク. 全ビーム画像スプリッタシステム
US8441732B2 (en) * 2008-03-28 2013-05-14 Michael D. Tocci Whole beam image splitting system
US7880978B2 (en) * 2008-08-25 2011-02-01 Acm Projektentwicklung Gmbh Objective lens system
US8508864B2 (en) * 2008-08-25 2013-08-13 Acm Projektentwicklung Gmbh Objective lens system
US8724216B2 (en) 2010-12-22 2014-05-13 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army Dual band infrared continuous zoom lens
JP5867270B2 (ja) * 2012-04-26 2016-02-24 株式会社ニコン 防振赤外光学系及び赤外線撮像装置
US9235038B1 (en) * 2012-08-02 2016-01-12 George H. Seward Tube lens with long front tube length within optical system for digital pathology
US9904032B2 (en) 2015-11-11 2018-02-27 Tele Vue Optics, Inc. Macro accessory for telescope
US10264196B2 (en) 2016-02-12 2019-04-16 Contrast, Inc. Systems and methods for HDR video capture with a mobile device
US10257393B2 (en) 2016-02-12 2019-04-09 Contrast, Inc. Devices and methods for high dynamic range video
US10554901B2 (en) 2016-08-09 2020-02-04 Contrast Inc. Real-time HDR video for vehicle control
WO2019014057A1 (en) 2017-07-10 2019-01-17 Contrast, Inc. STEREOSCOPIC CAMERA
US10951888B2 (en) 2018-06-04 2021-03-16 Contrast, Inc. Compressed high dynamic range video

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1553211A (en) * 1921-08-26 1925-09-08 Barr & Stroud Ltd Attachment for varying the magnifying power of telescopes
FR617707A (fr) * 1926-04-07 1927-02-24 Oculaire-multiplicateur
DE501456C (de) * 1929-04-10 1930-07-14 Bertele Ludwig Okular
DE1813085A1 (de) * 1968-12-06 1970-06-25 Eltro Gmbh Zweigliedriges Objektiv fuer mittleres Infrarot
GB1594966A (en) * 1977-06-01 1981-08-05 Pilkington Perkin Elmer Ltd Infra-red optical lens sytems
SU654926A1 (ru) * 1977-07-26 1979-03-30 Предприятие П/Я Р-6681 Окул р
SE446132B (sv) * 1979-08-08 1986-08-11 Pilkington Perkin Elmer Ltd "ogonlins"-system for infrarott ljus
GB2072871B (en) * 1980-03-05 1984-02-22 Barr & Stroud Ltd Afocal refractor telescopes
GB2074751B (en) * 1980-04-26 1983-10-12 Barr & Stroud Ltd Eyepiece or collimation lens system
GB2085184B (en) * 1980-10-08 1984-12-12 Barr & Stroud Ltd Afocal dual magnification refractor telescopes

Also Published As

Publication number Publication date
BE893703A (fr) 1982-12-30
YU138082A (en) 1984-12-31
SE8203900L (sv) 1983-01-02
FR2509057B1 (fr) 1987-07-03
SE457754B (sv) 1989-01-23
IT8267816A0 (it) 1982-06-29
IT1155700B (it) 1987-01-28
NO822299L (no) 1983-01-03
DE3223974A1 (de) 1983-01-20
CH663096A5 (de) 1987-11-13
IN159613B (nl) 1987-05-30
SE8203900D0 (sv) 1982-06-23
US4486069A (en) 1984-12-04
FR2509057A1 (fr) 1983-01-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8202540A (nl) Afocale telescoop.
US4971428A (en) Catadioptric zoom lens
EP0171903B1 (en) Improvements in or relating to infra-red lenses
US8867140B2 (en) Low distortion athermalized imaging lens
NO157635B (no) Afokalt, dobbeltforstrende refraktorteleskop.
CN107589534B (zh) 一种透镜系统及镜头
US6600609B2 (en) Inner-focus-type lens
US4479695A (en) Afocal refractor telescopes
US20080225409A1 (en) Wide Band Achromatic Visible to Near-Infrared Lens Design
CN101950067B (zh) 一种长波红外连续变焦镜头
US5000548A (en) Microscope objective
SE453694B (sv) Icke fokuserande refraktorteleskop
US7271965B1 (en) Wideband apochromatic lens system
US5731914A (en) Zoom lens
US5959785A (en) Achromatic lens system including a diffraction lens
US6324013B1 (en) Collimator lens and optical scanning device which uses it
US4398786A (en) Collimation lens system
US8687290B2 (en) Variable filter compensation for high-aperture camera lenses
US5946141A (en) Apochromatic lens system for relaying laser beam waists
JP7173703B2 (ja) 固定焦点長対物レンズ
US4768869A (en) Catadioptric imaging system
JPH09171146A (ja) 光学拡大器
GB2102588A (en) A focal telescope containing three lens eyepiece
US4743094A (en) Finite conjugate imaging system
Mercado et al. Designs of apochromats and superachromatic objectives

Legal Events

Date Code Title Description
A85 Still pending on 85-01-01
BV The patent application has lapsed
BV The patent application has lapsed