SE457754B - Icke fokuserande teleskop - Google Patents

Icke fokuserande teleskop

Info

Publication number
SE457754B
SE457754B SE8203900A SE8203900A SE457754B SE 457754 B SE457754 B SE 457754B SE 8203900 A SE8203900 A SE 8203900A SE 8203900 A SE8203900 A SE 8203900A SE 457754 B SE457754 B SE 457754B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
luft
lens element
telescope
pupil
plan
Prior art date
Application number
SE8203900A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8203900L (sv
SE8203900D0 (sv
Inventor
I A Neil
M O Lidwell
W Mccreath
Original Assignee
Barr & Stroud Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Barr & Stroud Ltd filed Critical Barr & Stroud Ltd
Publication of SE8203900D0 publication Critical patent/SE8203900D0/sv
Publication of SE8203900L publication Critical patent/SE8203900L/sv
Publication of SE457754B publication Critical patent/SE457754B/sv

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G02OPTICS
    • G02BOPTICAL ELEMENTS, SYSTEMS OR APPARATUS
    • G02B15/00Optical objectives with means for varying the magnification
    • G02B15/02Optical objectives with means for varying the magnification by changing, adding, or subtracting a part of the objective, e.g. convertible objective
    • G02B15/10Optical objectives with means for varying the magnification by changing, adding, or subtracting a part of the objective, e.g. convertible objective by adding a part, e.g. close-up attachment
    • GPHYSICS
    • G02OPTICS
    • G02BOPTICAL ELEMENTS, SYSTEMS OR APPARATUS
    • G02B13/00Optical objectives specially designed for the purposes specified below
    • G02B13/14Optical objectives specially designed for the purposes specified below for use with infrared or ultraviolet radiation
    • GPHYSICS
    • G02OPTICS
    • G02BOPTICAL ELEMENTS, SYSTEMS OR APPARATUS
    • G02B13/00Optical objectives specially designed for the purposes specified below
    • G02B13/22Telecentric objectives or lens systems
    • GPHYSICS
    • G02OPTICS
    • G02BOPTICAL ELEMENTS, SYSTEMS OR APPARATUS
    • G02B25/00Eyepieces; Magnifying glasses

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Optics & Photonics (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Toxicology (AREA)
  • Lenses (AREA)
  • Telescopes (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)

Description

457 754 10 15 20 25 30 35 Företrädesvis är okularlinselementen fria från icke-sfäriska brytningsytor så att det är optiskt och mekaniskt enkelt. Med fyra brytningsytor i huvudsak sfäriska och två brytningsytor i huvudsak sfäriska el- ler plana är linselementen enkla att framställa och teleskopet kan anordnas med dess verkliga bild liggande på eller nära den brytningsyta hos okularet som är be- lägen mest avlägsen från utgångspupillen, vilket kan vara fördelaktigt. Genom att förse det centrala okular- linselementet med en bikonvex utformning och med samtli- ga linselements centrumtjocklekar små är transmissionen maximerad och det använda linselementsmaterialet hålles vid ett minimum. Emedan okularsystemet kan utformas med små bildfält- och pupillavvikelser kan det anordnas till en mångfald objektivsystem, antingen brytande eller re- flekterande, för att âstadkomma ett kompakt icke fokuse- rande teleskop med hög prestanda. _ Vilket som helst eller flera av okularlinselementen kan vara försedda med icke-sfäriska brytningsytor i syfte att än mer förbättra pupillregleringen och med den möjli- ga effekten av att hâlla objektivsystemets dimension vid ett minimum, men sådana förbättringar är av liten betydel- se och erhålles med en avsevärd kostnadsökning i fram- ställningen av icke-sfäriska ytor även när, såsom i före- liggande fall, dessa kan vara av hög avvikelse och låg tolerans.
Samtliga tre linselement i okularsystemet kan vara framställda av germanium, som har en brytningsindex av 4.003 och ett V-värde av 1182 samt har en effektiv spek- tral bandpass i vâglängdsområdet 8-13 mikron. Alternativt kan samtliga tre linselement vara framställda av silikon som har en brytningsindex av 3.425 och ett V-värde av 524 samt har en effektiv spektral bandpass i det infra- röda våglängdsomrâdet 3-5 mikron. Företrädesvis är samt- liga tre linselement framställda av samma material och av ett material som har ett högt brytningsindex och V-värde.
För att variera balansen och graden av korrektion för bild- 10 15 20 25 30 35 457 754 3 fältavvikelser är det emellertid möjligt att variera valet av optiska material för de tre okularlinselementen.
Den centrala tjockleken hos okularlinselementet när- mast den verkliga bilden är företrädesvis stor, men icke sådan att linselementet blir positivt i effekt och dess krökningsradie kan varieras i samband med samtliga lins- elements krökningsradier på ett sådant sätt att det åstad- kommes ett olika synfält i avsökarområdet.
Det mittre eller centrala okularlinselementet, vilket är positivt 1 effekt, kan ha ett av fem böjda former, var- vid dessa är konkava på ena sidan och konvexa på den andra med den konkava ytan vänd mot eller bort från den verkliga bilden, plankonvex med den plana ytan närmast eller längst bort från den verkliga bilden och bikonvex. Vid användning med var och en av formerna av det mittre linselementet åstadkommer okularsystemet en lätt skild balans och grad av korrektion för bildfält- och pupillavvikelser. Speciellt vid användning av bikonvex form för det mittre linselemen- tet kan okularsystemet kräva mindre optiskt material (dvs. linselementets böjningar är små och ackumulationen för lins- elementets centrala tjocklek är liten), varför okularsyste- met har låg kostnad och hög transmission under bibehållande av små bildfält~ och pupillavvikelser.
Okularlinselementet som är beläget längst bort från objektivsystemet kan'även ha en av sama fem böjda former såsom beskrivet för det centrala okularlinselementet, men i händelse av att brytningsytan i närheten av den utgående pupillen i bildområdet är plan eller i det närmaste plan är det föredraget att det belägges med en antireflekterande beläggning, såsom t.ex. den som är saluförd av Barr and Stroud Limited under benämningen ARG3, vars kännetecken är hög transmission, i medeltal över 7.5 - 11.5 pm ; 98% via 2o°c och låg reflektion, i medeltal över 8.0 - 11.5 Pm 5 0.2% vid 20°C. Naturligtvis kan varje yta hos de tre okularlinselementen vara på liknande sätt belagda för att förhindra eller dämpa icke önskade-reflektioner. 457 754 10 15 20 25 30 35 De två luftutrymmena mellan de tre okularlinselemen- ten kan varieras men för att erhålla kompakthet är de tvâ luftutrymmena gjorda så små som är acceptabelt för fram- ställning och beroende på detta förhållande är okularsyste- met hänvisat till såsom en "trio". Även distansen för den verkliga bilden från det närmast be reduceras så att helt eller delvis den verkliga bilden ligger nära eller på nämnda linselements konkava yta. Den verkliga bilden kan helt eller delv mets närmaste linselement. lägna linselementet kan is ligga i okularsyste- En egenskap hos okularsystemet är att det kan Opti- meras för att passa ett speciellt objektivsystem och sedan utan ändring av okularsystemet kan objektivsystemet helt eller delvis ändras på ett sätt så att teleskopets paraxia- la förstoring och fokus kvarstår i det närmaste konstant.
Detta kan vara speciellt användbart när val av objektiv- systemsmaterial kan varieras beroende på faktorer såsom variationer i kostnad, risk eller prestanda. Okularsystemet och ett komplementerande objektivsystem, såsom t.ex. ett objektivlinssystem med tvåelements akromatiskt telefoto, kan även optimeras för att_åstadkomma till nära brytning begränsad optisk prestanda över hela synfältet, varvid friöppningsdiametern för det primära objektivlinselementet as av det axiella och varvid-luftutrymmet mellan dbjektivsyste- met och okularsystemet är fullt tillräckligt för att medge införande av andra linsgrupper och därigenom tillhanda- hålla ett teleskop med möjlighet till en mångfald fältvyer.
Det skall observeras att denna möjlighet uppnås genom att införa en ytterligare linsgrupp och utan att störa linsele- menten för ursprunglig enda fältvy. är enbart något större än den som erfordr fältknippet, Detta medger exakt axiell förläggning i den ursprungliga fältvyoptiken.
Okularsystemet kan typiskt åstadkomma brytningsbe- gränsad bild vid utgångspupillen i avsökarområdet. Utgångs- pupillen kan antingen ha en liten diameter och ett stort bildfält eller en stor diameter och ett litet bildfält, sex. 11 mm diameter, 7z° bilafält, eller 15 mm diameter, 460 bildfält. Okularsystemet kan även dimensioneras att ha 10 15 20 25 30 35 457 754 olika pupilldiameter men konstant fält.
Det finns ett flertal objektivlinssystem med vilka okularsystemet kan användas för att ge olika typer av teleskop, av vilka följande utgör exempel: (a) Akromatiska och icke-akromatiska infraröda teleskop med hög och låg förstoring. (b) Infraröda teleskop med dubbla, tredubbla och mång- fald synfält där de olika synfälten alstras genom införande, avlägsnande eller ersättande av linsgrupper. (c) Kontinuerliga infraröda zoomteleskop. (d) Sammansatta infraröda teleskop bestående av åtminstone två teleskop av vilka det ena kan utgöras av ett tele- skop enligt (b) och (c). (e) Vilket som helst av ovannämnda system (a), (b), (C) och (d) varvid vilket som helst antal reflekterande eller brytande ytor har vilken som helst ytform, t.ex. plan, sfärisk, icke-sfärisk, torisk, etc.
Utföringsformer av föreliggande uppfinning är i det följande beskrivna såsom exempel med hänvisning till efter- följande tabeller och bifogade schematiska ritningar, var- vid fig. 1 schematiskt illustrerar ett icke fokuserande teleskop med dubbelt fält, varvid de två förstoringssätten visas separat i förtydligande syfte, fig. 2 illustrerar okularsystemet f teleskopet enligt fig. 1 samt tillåtna variationer i böjformer för linselementen.
Såsom visat i fig. 1 är ett refraktorteleskop 20 med dubbel fältvy bildat av ett objektivsystem 21 med stor förstoring och ett okularsystem 23 liggande i linje på en gemensam optisk axel 19. Ett objektivsystem 22 med låg förstoring är anordnat på sådant sätt att det kan bli för- lagt på den gemensamma optiska axeln 19 mellan objektiv- systemet 21 med stor förstoring och okularsystemet 23. Tele- skopet 20 är av icke fokuserande refraktortyp och i båda lägena för systemet 22 med låg förstoring bildar telesko- _pet en verklig bild 24 av strålning som inkommer till tele- skopet från objektområdet 17. Objektivsystemet 21 med stor) 4557 10 15 20 25 30 35 7554 förstoring är svagt telefoto och är bildat av ett primärt linselement H och ett sekundärt linselement G, varvid det senare är negativt förstärkt (dvs. divergent) och färg- korrigerande, (dvs. medan det tidigare (H) är positivt förstärkt konvergent). Elementet G har brytningsytor 13, 14 och elementet H har brytningsytor 15, 16. Systemet 22 med låg förstoring är bildat av tre linselement D, E, F, av vilka elementen D och F är negativt förstärkta med bryt- ningsytor 7, 8 respektive 11, 12 och elementet E är posi- tivt förstärkt med brytningsytor 9, 10. Okularsystemet 23 är bildat av tre linselement A, B, C, av vilka elementen A och B är positivt förstärkta med brytningsytor 1, 2 respek- tive 3, 4 och elementet C är negativt förstärkt med bryt- ningsytor 5, 6. Elementen A, fast fokussystem, B och C bildar tillsammans ett elementen D, E och F bildar tillsammans ett fast fokussystem och elementen G och H bildar tillsam- mans ett fast fokussystem, så att objektivsystemet 21 med stor förstoring antingen accepterar strâlknippen från en ingångspupill med stor diameter bildad i objektomrâdet 17 och invändigt bildar en inverterad realbild 24, när syste- met 22 med låg förstoring är everkeemt, eller, när systemet 22 med låg förstoring är verksamt accepterar strâlknippen som uppstår i objektområdet T7 och vilka bildar en ingångs- pupill med liten diameter invändigt i teleskopet (dvs. virtuell pupill) som systemet med låg förstoring samlar och invändigt bildar inverterad realbild 24. De tvâ real- bilderna 24 är identiska förutom små skillnader i optiska avvikelser och de två utgående strålknippena hopsamlas av okularsystemet 23, vilket åstadkommer knippen av parallella strålar för att bilda en utgångspupill ø i bildområdet 18, varvid knippena av parallella strålar i bildomrâdet 18 är identiska förutom små skillnader i optiska avvikelser.
Den optiska effekten av och avståndet mellan de olika lins- elementen A, B, C, D, E, F, G, H är sådana att vid den höga förstoringen ligger bilden 24 mellan brytningsytorna 5 och 13 och vid den låga förstoringen ligger bilden 24 mellan brytningsytorna 5 och 7. 10 15 20 25 30 35 457 754 7 Brytningsytorna 1-6 och 8-16 är i huvudsak sfäriska, dvs. de är icke helt sfäriska men de är "sfäriska" i dess betydelse inom detta tekniska omrâde, medan ytan 7 har en platt eller plan profil.
Teleskopet 20 är konstruerat för användning i det infraröda våglängdsomrâdet (dvs. 3-13 mikron) och följakt- ligen är brytningsindex för linselementen relativt stora, men i syfte att åstadkomma tillräckligt hög optisk prestan- da är linselementet G färgkorrigerande, negativt förstärkt och har en lägre brytningsindex än elementet H. Detta upp- nås för 8-13 mikronområdet genom att göra linselementen A, B, C, D, E, F och H av germanium, vars brytningsindex är 4.00322, och linselementet G av kalkogenid glas av typ "Barr & Stroud Type 1", vars brytningsindex är 2.49158 mätt vid en våglängd av 10 mikron och vid en temperatur av 20°C.
I detta fall har elementet G en spridningskapacitet, eller V-värde, av 152, där V-värdet är definierat såsom förhål- landet av brytningsindex vid 10.0 mikron minus 1 till bryt- ningsindex vid 8.5 mikron minus brytningsindex vid 11.5 mikron. Dessa material, som är lämpade att vara antireflek- terande belagda, ger när så belagda ett teleskop med åt- minstone 65 % överföring, i båda förstoringarnä, av infal- lande strålning i omrâdet 8.5 - 11.5 mikron.
Linselementet G är företrädesvis rörligt längs den optiska axeln 19, medan de andra linselementen A, B, C, D, E, F och H icke är rörliga, och detta ger kompensation för teleskopet mot rörelser i läget för bilden 24 förorsakade av omgivande temperaturförändringar typiska inom omrâdet -10°C till +50°C. Vidare kan teleskopet för ett fast läge för bilden 24 vara fokuserat pâ avlägsna objekt, typiska inom området 100 meter till oändligheten för den stora för- storingen och 25 meter till oändligheten för den låga för- storingenlgenom förflyttning av elementet G.
Ett exempel på teleskopet 20 är angivet i tabeller- na I och II, där krökningsradien för varje brytningsyta är given tillsammans med bländardiametern för varje yta och för pupillen ø, vars läge användes såsom data från vilket 457 754 10 15 20 25 30 35 avvikelsen av successiva brytningsytor är definierad, tillsammans med slaget av material relevant för dylikt avvikelseintervall. Sålunda har t;ex. ningsradie av -269;04 mm, ytan 15 en krök- varvid mihustecknet indikerar att krökningscentrum ligger på högra sidan om ytan 15.
Ytan är skild av ett luftutrymme av 47.29 mm från före- gående yta, nr. 14, i riktningen för pupillen ø. Ytan har en bländardiameter av 127.69 mm och den är skild från efterföljande yta, nr. 16, av ett avstånd av 11.35 mm i germanium. I tabell I är teleskopet 20 angivet för hög' förstoring och i tabell II är teleskopet 20 angivet fiör låg förstoring. Det framgår, att summan av samtliga av- vikelser i tabell I är lika med summan av alla avvikelser i tabell II. De approximativa koordinaterna för rotations- punkten X är 132.06 mm från pupillen G längs den optiska axeln 19 (till vänster) och 6.00 mm vinkelrätt mot den optiska axeln (nedåt).
Detta teleskop ger en hög förstoring av X11.5 och en låg förstoring av X4.0 och har vid hög förstoring ett inre f-nummer av 1.33 i luftrummet mellan linselemen- ten G och H. Färgkorrigering bibehålles över området 8.5 till 11.5 mikron och med elementet G rörligt är fokusering tillgänglig vid hög förstoring över området 100 meter till oändlighet och vid låg förstoring över omrâdet 25 m till oändlighet. Termisk kompensation är tillgänglig i båda förstoringarna över omrâdet -10°C - +50° vikelse i total prestanda.
C med minimal av- Om prestandaavvikelse är accep- tabel kan av praktiska skäl omrâdet för fokus i båda för- storingarna ökas till 40 meter till oändlighet respektive 10 meter till oändlighet och i båda förstoringarna kan om- rådet för termisk kompensation ökas till -40°C - +70°C.
Specifika värden för bildkvalitet för detta teleskop är angivna i tabellerna III och IV, varvid tabell III ger data relevanta för hög förstoring vid fokusering på ett avstånd av approximativt 1000 meter och tabell IV ger data relevanta för låg förstoring vid fokusering pâ ett avstånd av approximativt 550 meter. 10 15 20 25 30 35 457 75-4 Det beskrivna teleskopet ger vid hög förstoring hög prestanda över det totala fältet med en primär objek- tivbländardiameter endast förstorad 4.0% för att anpassa till pupillavvikelse och ger vid låg förstoring hög prest- anda över åtminstone nio tiondelar av det totala fältet.
För hög förstoring och låg förstoring ger teleskopet vin- kelförvrängning vid maximal fältvinkel av omkring 0.2% respektive -9.1%, varvid plustecknet indikerar ökande för- storing med ökande fältvinkel och minustecknet indikerar minskande förstoring med ökande fältvinkel.
Såsom visat i fig. 1 har objektivsystemet 21 med hög förstoring linselementen G och H permanent i linje på den optiska axeln 19, medan systemet 22 med låg förstoring kan avlägsnas från linjeförläggningen med den optiska axeln 19 till ett icke verksamt läge under användning av en mekanism av karuselltyp, vilken roterar systemet 22 med låg förstoring omkring punkten X. Emedan teleskopet är kom- pakt med ett inre f-nummer för den höga förstoringen av mindre än 2.0 i luftutrymmet mellan linselementen G och H och emedan synfältet i bildområdet 18 är rektangulärt, var- vid det största fältet är horisontellt och det minsta ver- tikalt, roteras systemet 22 med den låga förstoringen mycket enkelt i det vertikala planet. Detta har fördelen av att reducera den maximala fältvinkeln för strålknippena och friöppningen för linselementet F, vilket minskar ut- rymmestvånget. Det skall observeras, att systemet 22 med låg förstoring, när det ligger i linje på den optiska axeln 19, ligger mellan objektivsystemet 21 med-hög försto- ring och okularsystemet 23 varför utformningen av de tre linssystemen 21, 22 och 23 medger användning av enkla mekanismer. Teleskopet 20 kan således antingen arbeta såsom ett system med en enda fältvy genom enbart helt avlägsnan- de av systemet 22 med låg förstoring eller kan arbeta såsom ett system med tredubbel eller flerdubbel fältvy enbart genom införande av ytterligare linssystem, av vilka dessa kan eller icke kan vara samma i optisk och mekanisk utform- ning och konstruktion som systemet 22 med låg förstoring. 457 754 10 15 20 25 30 35 10 Ett annat exempel på teleskopet 20 är angivet i tabellerna V - VIII, varvid tabell V anger teleskopet 20 vid hög förstoring och tabell VI anger teleskopet 20 vid låg förstoring. Såsom framgår är summan av samtliga av- vikelser i tabell V lika med suman av samtliga avvikelser i tabellerna VI, I och II. Det framgår även att systemet 22 med låg förstoring i tabellerna II och VI är identiskt, okularsystemet 23 i tabellerna I, II, V Och VI är identiskt och läget för rotationspunkten X är identiskt.
Objektivsystemet 21 med hög förstoring har ändrats men endast delvis, varvid det sekundära elementet G', vilket är framställt av germanium, har olika krökningsradier för brytningsytorna 13' och 14', den centrala tjockleken mätt mellan brytningsytorna 13' och 14' har minskats och luft- utrymmet mätt mellan brytningsytorna 14' och 15' har ökats.
Detta teleskop är i andra avseenden lika med tele- skopet angivet i tabellerna I-IV, såsom t.ex. hög förstoring och låg förstoring, värme- och fokusaspekter, överdimension på objektivets bländaröppning beroende på pupillavvikelser och reglering av fältavvikelser. Eftersom detta system icke använder ett färgkorrigerande material i objektivsystemet med hög förstoring är teleskopet icke akromatiskt och eme- dan teleskopet även är kompakt är upplösningsförmågan ned- satt speciellt vid hög förstoring. Specifika värden på bild- kvalitet för detta teleskop är givna i tabellerna VII och VIII, varvid de förra ger data relevanta för hög förstoring vid fokusering på ett avstånd av approximativt 555 meter och de senare ger data relevanta för låg förstoring vid foku- sering på ett avstånd av approximativt 172 meter.
Ett tredje exempel på teleskopet 20 är angivet i tabellerna IX - XII, varvid IX anger teleskopet 20 för hög förstoring och tabell X anger teleskopet för låg förstoring.
Systemet 21 för hög förstoring och systemet för låg försto- ring är identiska med de som är angivna i tabellerna I och II, medan okularsystemet 23 och avvikelse mellan okularsyste- met 23 och såväl systemet 21 för hög förstoring och systemet 22 för låg förstoring är olika. Detta teleskop ger en hög förstoring av X8.6 och en låg förstoring av X2.9 och har 10 15 20 25 30 35 457 754 11 vid hög förstoring ett inre f-nummer av 1.28 i luftutrym- met mellan linselementen G och H. Detta teleskop är lik- artat i värme- och fokusaspekter med teleskopet angivet i tabellerna I - IV och okularsystemet har en pupilldiame- ter av 15 mm och ett synfält av 46.40 (diagonalt) X 38.10 (horisontellt) X 26.50 (vertikalt). Specifika värden på bildkvalitet för detta teleskop är givna i tabellerna XI och XII, varvid de förra ger data relevanta för hög för- storing och de senare ger data för låg förstoring, varvid båda förstoringarna är vid en fokus av approximativt oänd- lighet. Eftersom detta teleskop, i båda förstoringarna, accepterar omkring 17% mindre synfält i objektområdet jäm- fört med teleskopet angivet i tabellerna I och II och bibe- håller en nära lika primär objektivbrännhålsdiameter samt, förutom avvikelse 1, lika total längd, är upplösningsför- mågan primärt nedsatt av underkorrigerad sfärisk avvikelse.
Teleskopet ger vid hög förstoring skälig prestanda över totala fältet med en primär objektivbländardiameter för- storad med mindre än 0.8% för anpassning till pupillavvikel- ser och ger vid låg förstoring acceptabel prestanda över åtminstone nio tiondelar av det totala fältet. Vid hög för- storing och låg förstoring ger teleskopet vinkelförvräng- ning vid maximal fältvinkel av omkring -0.3% respektive -7.6%, varvid tecknet har ovan beskriven betydelse.
Ett fjärde ekempel av teleskopet 20 är angivet i tabellerna XIII-XVI, varvid tabell XIII anger teleskopet 20 för hög förstoring och tabell XIV anger teleskopet för låg förstoring. Systemet 21 för hög förstoring och systemet 22 för låg förstoring är identiska med de som är angivna i tabellerna V och VI, medan okularsystemet 23 och separa- tionen mellan okularsystemet 23 och såväl systemet 21 med hög förstoring och systemet 22 med låg förstoring är olika.
Okularsystemet 23 är identiskt med det som är angivet i tabellerna IX och X och det framgår att summan av samtliga avvikelser i tabellen XIII är lika med summan av samtliga avvikelser i var och en av tabellerna XIV, IX och X. 457 754 10 15 20 25 30 35 12 Detta teleskop är likartat i andra avseenden med det teleskop som är angivet i tabellerna IX - XII, såsom t.ex. hög förstoring och låg förstoring, värme- och fokus- aspekter, objektivets bländardimension beroende på pupillavvikelser och regleringen av fältavvikelser. Emedan detta teleskop icke använder ett färgkorrigerande material i objektivsystemet för hög förstoring är teleskopet icke akromatiskt och emedan teleskopet även är kompakt är upp- lösningsförmâgan speciellt nedsatt vid hög förstoring. Spe- cifika värden på bildkvalitet för detta teleskop är givna i tabellerna XV och XVI, varvid det förra ger data relevan- ta för hög förstoring och det senare ger data relevanta för låg förstoring, varvid båda förstoringarna är fokuserade för approximativt oändlighet.
Teleskopen angivna i tabellerna IX - XVI åstadkom- mer icke lika hög upplösningsförmâga som den för teleskopen angivna i tabellerna I - VIII, men låga pupill- och fält- avvikelser erhålles. De två okularsystemen, vilka förutom små ändringar i avvikelse är utbytbara och åstadkommer en ändring av pupilldiameter och synfält i bildområdet och där- för medger infästníng i teleskopet i bildomrâdet av två olika optiska instrument, varvid teleskopet har oförändrade system med hög förstoring och låg förstoring, av vilka sys- temet med hög förstoring har den användbara egenskapen av utbytbarhet av ett linselement. ' I det infraröda vâgbandet (dvs. 1-13 mikron), där optiska material är dyrbara samt kvalitet och kvantitet varierar, är ett teleskop som har den användbara egenskapen av utbytbarhet av linselement speciellt attraktivt. För de första två ovan beskrivna exemplen av teleskop har utbyt- barheten av ett linselement visats i ett extremt fall, var- vid ett teleskop är akromatiskt och det andra teleskopet icke är akromatiskt. Tabell XVII anger några av andra optis- ka material, från vilka ett lämpligt utbyte av optiskt material kan väljas för elementet G.
Det beskrivna okularsystemet 23 ger låga fält- och pupillavvikelser och ger således ett teleskop med minimal 10 15 20 25 30 457 754 13 överdimension för objektivbländare och god bildprestanda över synfältet. Dessutom möjliggör okularsystemet 23 att linselementen i objektivsystemet kan utformas på sådant sätt, att en mängd teleskop för enkla, dubbla och flertal synfält kan bildas. Vidare medger okularsystemet 23 att teleskopets objektivsystem har ett eller flera utbytbara linselement.
Såsom visas i fig. 2 kan okularsystemets 23 lins- element A och B vart och ett ha olika böjformer ehuru vart och ett av linselementen A och B bibehålles med posi- tiv effekt och linselementet C bibehålles med negativ effekt.
Det skall emellertid observeras, att varje form ger varia- tioner i fält- och pupillavvikelser samt kvantitet använt optiskt material genom böjning och ändringar i linselemen- tets centrumtjocklek, distorsion, narcissuseffekt och andra mindre aspekter.
Ehuru utföringsformerna enbart anger ett okularsystem använt i ett icke fokuserande teleskop med dubbel förstoring, vilket arbetar i vâglängdsomrâdet 8-13 mikron, kan okular- systemet 23 användas med andra objektivlinssystem såsom t.ex. flerformsystem och zoomsystem, vilka kan arbeta över vâglängdsområdet 8 - 13 mikron, vâglängdsomrâdet 3 - 5 mikron, vâglängdsomrâdet 3-13 mikron och även över vâglängds- omrâdet 1 - 13 mikron. Olika linsmaterial kan även användas för att framställa linselementen i okularsystemet. För samt- liga ytformer kan okularsystemet (när antireflekterande be- läggningar med hög effekt användes) kombineras med ett FLIR-system utan att införa någon märkbar narcissuseffekt.
Det skall observeras, att tabellerna I till IX gäller för 20°C och att de angivna f-numret härledes från formeln (2 sin e)"1, aär e är naiva kønvinkeln bildad av de: axial- la fältknippet efter ljusbrytning från linselementet På Vil' ket knippet är infallande. 457 754 14 'TABELL I Lins 'Yta Avvikelse Kröknings- Material [Öppnings- -- - - - - . _ _.. radie Édiameter (x) Ingångs- pupill ,. . ø o plan Luft 11.00 A 1 23.86 -7o.13 Luft 37.34 i 2 s.2s -47.97 1 se 39.73 _ 3 1.oo 344.97 Luft § 40.19 3 B 4 s.oo -4a2.es se f 39.92 g C z 1.oo 35.65 Luft 36.44 'g 13.95 24.97 se å 24.20 G :13 152.11 -s1o.ó7 ï Luft 94.21 f , '14 9.oo -1432.15 As/se/ceussn* 97.48 å 1 I I H 1s' 47.29 -2s9.o4 i Luft 127.69 § 16 5111-.35 ., -1a4.ss se 131.52 i i_} ' ' i k Maximal fältvinkel vid ingângspupill = 60° (x) Såsom erfordrat genom denna förstoring. 457 754 15 TABELL :L Lins Yta Avvikelse Kröknings- Material Öppnings- radie diameter (x) lïngângs- fpupill * Q 0 Plan Luft 11.0 ; A 1 23.86 -70.13 Luft 37.34 Ä _2 5.25. -47.97 se 39.73 É B 3 1.00 344.97 Luft 40.19 § 1 4 5.00 -432.36 se 39.92 É C E 1.00 35.65 Luft 36.44 § 5 13.95 24.97 , se 24.20 f D 7 40.oo,' Plan ; Luft 34.22 P s 3.50 594.41 § ce _ 34.63 ; E _ 5.25 -61.88 j Luft 36.30 ä 110 4.60 -41.62 É se 38.15 ' F É11 71.313 í 179.52 å Luft 42.45 : l I 'Ä g ;12 4.75 § 121.31 1 se 42.08 i G §13 22.50 _ -610.07 Luft 59.66 § 14. .9.o0 -1432.1s ¿At/se/se(ss1) 63.32 H š157 47.29 -269.04 Luft 105.39 É16 11.35 '-184.85 1 Ge 109.80 * Maximal.fältvinkel vid (x) Såsom erfordrat genom inšångspupill = 60°. denna förstoring. 457 754 TABELL III Approx. R.M.S. punkfistorlekar 1 objektcmråået (i milliradianer) Fält Monokromatisk vid * Kromatisk över (max.= 10.0 mikron 8.5 - 11.5 mikron 6o°) axiellt 0-049 0.062 1/2 0.051 0.074 3/4 0.047 0.076 fullt 0.061 0.091 1 * Given såsom en liká mängd trevåglängds ackumulerad mätning, _varvid våglängderna är 8.5, 10.0 och 11.5 mikron. å .Apprøx. R.M.S..punktstorlekar.i.øbjektomrâdet (i milliradianerfl Fält Monokromatfšk vid * Kromatisk över gi (Éâä;= 10.0 mikfon a;s f_11.s mixron axiellt 0.062 0.111 1/2 0.415 0.449 3/4 0.457 0.492 full: 0.602 ' .o.s3o “ * Given såsom en lika mängd trevåglängds ackumulerad mätning, varvid våglängderna är 8.5, 10}0 och 11.5 mikron. 457 754 17 TABELL V Lins Yta Avvikelse Kröknings- Material Öppnings- ..radie. diameter (x) Ingångs- pupill * ø 0 Plan Luft 11.00 A 1 23.86 -70.13 Luft 37.34 2 5.25 -47.97 Ge 39.73 B 3 1.00 344.97 Luft 40.19 4 5.00 -482.88 Ge 39.92 C 5 1.00 35.65 Luft 36.44 6 13.95 24.97 Ge 24.20 G. 13' 152.11 4108.90 Luft 94.69 14' 7.50 2232.29 Ge 96.36 H 15' 48.79 -269.04 Luft 127.41 16 11.35 -184.85 Ge 131.24 * Maximal fältvinkel vid ingangspupill = so° (x) Såsom erfordrat genom denna förstoring. 457 754 i Maximal fältvinkel vid ingângspupill = 600 (x) Såsom erfordrat genom denna förstoring. o ._2ꚧšâJšE..
Lins Yta Avvikelse Kröknings- Material pnin s- . ._ .. .. . 9 " " '..radie . .II ' - .diameter (x) Ingångs- pupill * ø 0 Plan Luft 11.00 A 1 23.86 -70.13 Luft 37.34 2 5.25 -47.97 Ge 39.73 B 3 1.00 344.97 Luft 40.19 4 5.00 -482.88 Ge 39.92 C 5 1.00 35.65 Luft 36.44 6 13.95 24.97 Ge 24.20 D 7 40.00 Plan Luft 34.22 8 3.50 594.41 Ge 34.68 E 9 5.25 -61.88 Luft 36.30 10 4.80 -41.62 Ge 38.15 F 11 71.313 119.52 Luft ' 42.45 12 4.75 121.31 Ge 42.08 3 G. 13' 22.50 -11oa.9o Luft 59.94 14' 7.50 -2232.29 Ge 61.82 H 15' 48.79 -2s9.o4 Luft' 105.19 16 '11.35 -184.85 Ge 109.60 19 TABELL VII 457 754 Approx. R.M.S. punktstorlekar i objektområdet (i milliradianer) Fält Monokromatisk vid * Kromatisk över (m2§¿)= 1o.o mikron 8.5 - 11.5 mikron axiellt 0.054 0.168 1/2 0.077 0.195 3/4 0.093 0.202 'fullt 0.113 0.214 * Given såsom en lika mängd trevâglängds ackumulerad mätning, varvid våglängderna är 8.5, 10.0 och 11.5 mikron.
TABELL VIII Approx. R.M.S. punktstorlekar i objektområdet (i milliradianer) Fält Monokromatisk vid * Kromatisk över (“Éäb)= 10.0 mikron 8.5 - 11.5 mikron axiellt 0.104 0.183 1/2 0.391 0.445 3/4 0.417 0.478 fullt 0.641 0.692 * Given såsom en lika mängd trevâglängds ackumulerad mätning, varvid våglängderna är 8.5, 10.0 och 11.5 mikron. 457 754 20 Lins Yta Avvikelse Kröknings- Material öppnings- X' ' .'tadieÅÄ I _ 5 diameter Ingângs- _ pupill * ø 0 .a Plan. . _ Luft 15.00 A, 1 33.46 -60.72 Luft 41.82 2 5.251 II.Éê49.49I '..Ge . 44.61 B 3 1.00 250.34 Luft 45.27 4.75..'. ê2087;25... I.. Ge . 44.87 C 5 1.00 38.68 Luft 41.09 6 14.70 _ 11.27.57 ._ Ge 27.81 G 13 156.23 -610.07 Luft 93.00 14 9.00. ..¿1.432..15f . As/Se/Ge(BS1) 96.22 H 15 47.29 -269.04 Luft 126.59 16 11.35 ..*184.85 Ge 130.66 'k Maximal fältvinkel vid ingângspupill = 46.40 X Såsom erfordrat genom denna förstoring. 457 754 21 . ._____fff-1š='š=ffií>_<, Lins Yta Avvikelse Kröknings- Material öppnings- ' " " '.faa1e '1.'i 2' .......... ..1. diameter Ingångs- pupill * ø 0 Plan Luft 15.00 A 1 33.46 -60.72 Luft 41.82 2 5.25 -49.49 se 44.51 B 3 1.00 250.34 Luft 45.27 4.75 -20s7.25 se 44.87 C 5 1.00 38.58 Luft 41.09 0 _ 14.70 27.57 se 27.80 D 7 44.53 Plan Luft 35.05 8 3.50 594.41 ce 35.53 E 9 5.25 -81.88 Luft 37.08 10 4.80 -41.62 se 38.92 11 71.31 179.52 Luft 42.94 F 12 4.75 121.31 se 42.58 13 22.09 ' -610.07 Lufš 60.27 G 14 9.00 -1432.15 Ls/se/ce(Bs1) 64.02 15 47.29 -269.04 Luft 107.19 H 18 11.35 -184.85 se 111.54 * Maximal fältvinkel vid ingångspupill = 46.40.
X Såsom erfordrat genom denna förstoring. 457 754 22 TABELL XI Approx. R.M.S. punktstorlekar i øbjektomrâdet (i milliradianer) Fält Monokromatisk vid * Kromatisk över (mag. = . _ . 46:40) 10.0 mikron 8.5 11.5 mikron axiellt 0.094 0.104 1/2 0.115 0.134 3/4 0.131 0.152 fullt 0.154 0.175 k Given såsom en lika mängd trevåglängds ackumulerad mätning, varvid våglängderna är 8.5, 10.0 och 11.5 mikron.
TABELL XII Approx. R.M.S. punktstorlekar i objektomrâdet (1 milliradianer).
Fält Monokromatisk vid * Kromatisk över íëfïcyf 10.0 mikrøn 8.5 -~ 11.5 mikmn axiellt 0.439 0.450 1/2 0.698 0.741 3/4 0.740 0.782 fullt 0.970 1.010 á Given såsom en lika mängd trevåglängde_ackumule; d mätning, varvid våglängderna är~8,5, 10.0 och 11.5 mikron. ' 455 754 23 TABELL XIII Lins = Yta Avvikelse Kröknings- Material Öppnings- X radie diameter Ingångs- 0 0 Plan Luft 15.00 pupill * A 1 33.46 -60.72 Luft 41.82 2 5.25 -49.49 Ge 44.61 B 3 1.00 250.34 Luft 45.27 4 4.75 -2087.25 Ge 44.87 C 5 1.00 38.68 Luft 41.09 6 14.70 27.57 Ge 27.81 G 13 156.23 -1108.90 Luft 93.47 14 7.50 -2232.29 Ge 95.11 H 15 48.79 -269.04 Luft 126.34 16 11.35 -184.85 Ge 130.41 * Maximal fältvinkel våd ingångspupill = 46.40.
X Såsom erfordrat genom denna förstoring. 457 754 24 TABELL XIV Lins Yta Avvikelse Kröknings- Material Öppnings- X - radie diameter Ingångs- pupill * ø ø Plan Luft 1s.oo A 1 33.46 -60.72 Luft 41.82 2 5.25 -49.49 Ge 44.61 B 3 1.00 250.34 Luft 45.27 4 4.75' -2oa1.2s se 44.67 C s * 1.oo 38.68 Luft 41.09 6 14.70 127.57 Ge 27.80 D 7 44.53 Plan Luft 35.06 3.50 594.41 Ge 35.53 E 9 5.25 -61.88 Luft 37.08 10 4.80 -41.62 Ge ' 38.92 F 11 71.31 179.52 Luft 42.94 12 4.75 121.31 Ge 42.58 G 13 22.o9 -11os.9o Luft eo.s7 14 7.50 -2232.29 Ge 62.49 H 15 48.79 -269.04 - Luft 107.01 16 11.35 -_ -184.85 Ge « 111.46 * Maximal fältvinkel vid ingångspupill = 46 40 X Såsom erfordrat genom denna förstoring. 457 754 25 TABELL XV .Approx. R.M.S. punktstorlekar i objektområdet (i milliradianer) Fält Monokromatisk vid ' * Kromatisk över (max.o= 10.0 mikron 8.5-11.5 mikron 46.4 ) axiellt 0.097 0.203 1/2 0.116 0.232 3/4 0.136 0.244 fullt 0.164 0.261 * Given såsom en lika mängd trevåglängds ackumulerad mätning, varvid våglängderna är 8.5, 10.0 och 11.5 mikron.
TABELL XVI Approx. R.M.S. punktstorlekar i objektområdet (i milliradianer) 19 Fält Monokromatisk vid * Kromatisk över (max. = 10.0 mikron 8.5-11.5 mikron 46.40) axiellfl 0.439 0.478 1/2 0.683 0.741 3/4 0.715 0.778 fullt 1.024 1.086 * Given såsom en lika mängd trevâglängds ackumulerad mätning, varvid våglängderna är 8.5, 10.0 och 11.5 mikron.
TABELL XVII Material Brytningsindex * V-värde ## BS2 2.856 248 BSA 2.779 209 TI 1173 2.600 142 AMTIR 2.497 169 BS 1 2.492 152 TI 20 2.492 144 KRS 5 2.370 _ 260 * Brytningsindex gäller för 10.0 mikron. ## över våglängdsomrâdet 8.5-11.5 mikron.

Claims (13)

457 754 26" PATENTKRAV
1. Icke fokuserande teleskop (20) bestående av ett objek- tivsystem (21) och ett okularsystem (23) som har en gemensam optisk axel (19), varvid objektívsystemet (21) är anordnat att acceptera strålning i det ínfraröda vágbandet från en av- lägsen plats och att bilda en realbíld (24) av denna i tele- skopet (20) och har ett f-nummer av 2,5 eller mindre, och varvid okularsystemet (23) är anordnat att mottaga strålning från nämnda bild (24) och åstadkomma vid en realpupill (G) en förstorad bild av platsen, k ä n n e t e c k n a t av att okularsystemet (23) i samtliga förstoringssätt är bildat av en trio av tre förstärkta linselement (A, B, C) fixerade på den optiska axeln, vart och ett av ett material med ett brytningsindex av storleksordningen 2,4 eller större och ett spridningsvärde (V-värde) av storleksordningen 140 eller större, varvid två av okularlinselementen (A, B) har hög po- sitiv effekt och varvid det tredje okularlinselementet (C) ~ närliggande objektivsystemet (21) har låg negativ effekt be- roende på dess tjocklek och har en konkav brytningsyta (6) mot objektivsystemet (21) och en konvex brytningsyta (5) vänd från objektivsystemet (21), varvid nämnda konvexa yta (5) är skild från angränsande brytningsyta (4) för det cent- rala linselementet (B) hos trion genom ett luftytrymme, vil- ket i axiell riktning är i huvudsak noll på den“optiska axeln och vilket tilltagande ökar i storlek allteftersom av- ståndet från axeln ökat, och varvid även luftutrymmet mellan nämnda två okularlinselement (A, B) är på den optiska axeln i huvudsak noll.
2. Teleskop enligt krav 1, k ä n'n e t e c k n a t av att okularsystemets (23) sex brytningsytor (1-6) är fria från asfäriskhet.
3. Teleskop enligt krav 1 eller 2, k ä n n e t e c k - n a t av att okularsystemets (23) sex brytningsytor (1-6) är åtminstone den brytningsyta (1) som är närmast realpupil- len (ø) belagd med en antireflekterande beläggning. 457:754 27
4. Teleskop enligt något av kraven 1-S, k ä n n e - t e c k n a t av att okularsystemets (23) linselement (A,B,C) har brytande ytkrökningar, skiljeavstånd mellan brytningsytor- na (RS) såscm mätt successivt från närmast nämnda pupill och material såsom angivet i följande tabell; 1) Lins Yta Skilje- Kröknings- Material Öppnings- avstând radie - diameter (mm) (mm) : RS 23.86 ~70.13 Luft 37.34 A 2. Rs s.zs -41.91 se 39.13 1:a RS 1.00 344.97 Luft 40.19 B 2:a Rs s.oo -482.88 _ se 39.92 :a RS 1.00 35.65 Luft 36.44 C 2:a RS 13.95 24.97 Ge 24.20
5. S. Teleskop enligt något av kraven 1-3, k ä n n e t e c k- n a t av att okularsystemets (23) linselement (A,B,C) har brytande ytkrökningar, skiljeavstånd mellan brytningsytorna (RS) såsom mätt successivt från närmast nämnda pupill och material såsom angivet i följande tabell: 2) Lins Yta Skilje- Kröknings~ Material Öpnnings- avstånd radie diameter (mm) (mm) a RS 33.46 -60.72 Luft 41.82 A 2=a ns 5.25 -49.49 se 44.61 1:a RS 1.00 250.34 ' Luft 45.27 B a2=a Rs 4.15 -2os7.2s se 44.87 - :a RS '1.00 38.68 Luft 41.09 C 2:a RS 14.70 27.57 . 'Ge 27.81 457 754 28
6. Teleskop enligt något av kraven 1-3, k ä n n e - t e c k n a t av att objektivsystemet (21) är bildat av ett primärt linselement (H) och ett sekundärt linselement (G) och att teleskopets brytande ytkrökningar, skiljeav- stånd och material är såsom angivet i följande tabell, varvid skiljeavstânden är mätta successivt från nämnda pupill: _ 3) E' å”' | ' UIÉ r-l ID H Q - v -Éë "Éfl - "ä i gå å ß 4% år ä š- q w 2 m H 0 Pupill - 0 Plan Luft 11.00 A = Rs 423.86 -70.13 Luft 37.34 2:a Rs 5.25 -47.97 Ge 39.73 B 1:a Rs 1.00 344.97 Luft 40.19 _ 2:a RS 5.00 -482.88 G6 39.92 C :a Rs 1.00 35.65 Luft 36.44 2:a RS 13.95 24.97 Ge 24.20 G ta RS 152.11 -610.07 Luft 94.21 2:8 RS 9.00 -1432.15 (B51) 97.48 H =a ns 47.29 -2e9.o4 Luft \ 127.69 2:a RS 11.35 -184.85 Ge 131.52
7. Teleskop enligt något av kraven 1-3, k ä n n e - t e c k n a t av att objektivsystemet (21) består av ett system med stor förstoring bildat av ett primärt linsele- ment (H) och ett sekundärt linselement (G) och ett system med låg förstoring bildat av första, andra och tredje linselement (D,E,F), av vilka det första linselementet är närmast det sekundära linselementet, varvid telesko- pets brytande ytkrökningar, skiljeavstånd och material är såsom angivet i följande tabell, varvid skiljeavstån- 29 den är mätta från nämnda pupill: 4) 457 754
8. Teleskop enligt något av kraven V) ' I Ui '-1 Ill 4,3; 5 gë u å 3:13 ÉLÉ 9 å Pupili - 0 Plan Luft 11.0 A .a ns 23.86 -70.13 Luft 37.34 2.5 ns 5.25 -47.97 se 39.73 B :a Rs 1.00 344.97 Luft 40.19 2:5 Rs 5.00 -482.88 Ge 39.92 C u Rs 1.00 35.65 Luft 36.44 2=a Rs 13.95 24.97 Ge 24.20 D :a RS 40.00 Plan Luft 34.22 2.5 Rs 3.50 594.41 se 34.68 E Rs 5.25 -61.88 Luft 35.30 2.5 Rs 4.80 -41.62 se 38.15 F 1:5 Rs 71.313 179.52 Luft 42.45 2.5 Rs 4.75 121.31 se 42.08 G 1=a ns 22.50 -610.07 Luft 59.68 2.5 Rs 9.00 -1432.15 (851) _ 63.32 H 1=u ns 47.29 -269.04 Luft” 105.39 2=a Rs 11.35 -184.85 Ge 109.80 1-3, k ä n n e - t e c k n a t av att objektivsystemet (21) är bildat av ett primärt linselement (H) och ett sekundärt linselement (G'), varvid teleskopets brytande ytkrökningar, skilje- avstând och material är såsom angivet i följande tabell 457 754 30 varvid skiljeavstânden är mätta från nämnda pupillñ 1f~ U) .à-:å ä a? - e» å» ß .ä s s 3:e s: .. .q s .w ä -u å 8%; Pupill - 0 _Plan Luft 11.00 Å 1:a RS 23.86 -70.13 Luft 37.34 2:a RS 5.25 -47.97 Ge 39.73 B 1:a RS 1.00 344-97 Luft 40.19 2:a RS 5.00 -482.88 Ge 39.92 C 1:a RS 1.00 35.65. Luft 36.44 2:a RS 13.95 24.97 Ge 24.20 G' 1:a RS 152.11 -1108.90 Luft 94.69 2:a RS 7.50 _ -2232.29 Ge 96.36 H 1:a RS 48.79 -269.04 Luft ~ 127.41 2:a RS 11.35 -184.85 Geg 131.24
9. Teleskop enligt något av kraven 1-3, k ä n n e - t e c k n a t av att objektivsystemet (21) består av ett system med stor förstoring bildat av ett primärt linselef ment (H) och ett sekundärt linselement (G) och ett system med låg förstcring bildat av första, andra ocH tredje linselement (D,E,F), av vilka det första linselementet är närmast det sekundära linselementet, varvid teleskopets brytande ytkrökningar, skiljeavstånd och material är så- som angivet i följande tabell, varvid skiljeavstånden är mätta från nämnda pupill: 457 754 I VI w å* 22 g ß 22- 2 gå j.. .. ââš fiš 2 :s Pupill - 0 Plan Luft 11.00 A 1:a RS 23.86 -70.13 Luft 37.34 2:a RS 5.25 -47.97 Ge 39.73 B 2:a RS 1.00 344.97 Luft 40.19 2:a RS 5.00 -482.88 Ge 39.92 C 1:a RS 1.00 35.65 Luft 36.44 2=a Rs 1a.9s 24.91 se 24.20 D :a RS 40.00 Plan Luft 34.22 2:a RS 3.50 594.41 Ge 34.68 E 1:a RS 5.25 -61.88 Luft 36.30 2:a RS 4.80 -41.62 Ge 38.15 F 1:a RS 71.313 179.52 Luft 42.45 2:a RS 4.75 121.31 Ge 42.08 G' 1:a RS 22.50 -1108.90 Luft 59.94 2:a RS 7.50 -2232.29 Ge 61.82 H 1.a RS 48.79 -269.94 Luft 105.19 2:a RS 11.35 _-184.85 Ge 109.60
10. Teleskop t e c k n a t av pupill: x enligt något av kraven 1-3, k ä n n e - att objektivsystemet (21) är bildat av ett primärt linselement (H) och ett_sekundärt linselement (G) och att teleskopets brytande ytkrökningar, skiljeav- stånd och material är såsom angivet i följande tabell, varvid skiljeavstânden är mätta successivt från nämnda 457 754 az UI I UI H WH | 01 m :o M _ 5 å m. 552 t å, pupiil - o piun Luft 1s.oo A 1=u Rs 33.45 -50.12 Luft 41.82 2: ns 5.25 -49.49 ce 44.51 B =a ns 1.oo 250.34 Luft 45.27 2=a Rs 4.75 -2os7.25 se 44.57 C 1:5 Rs 1.60 35.58 Luft 41.59 2=a ns 14.75 27.51 se 21.51 G 1=a Rs 155.23 -510.07 Luft 93.00 2=a ns_ 9.oo -1432.15 (B51) 95.22 H 1=a ns 47.29 -259.o4 Luft 125.59 2:a RS 11.35 -184.85 Ge 130.66
11. Teleskop enligt något av kraven 1-3, k ä n n e - t e c k n a t av att objektivsystemet (21) består av ett system med stor förstoring bildat av ett primärt linsele- ment (H) och ett sekundärt linselement (G) och ett system med låg förstoring bildat av första, andra och tredje linselement (D,E,F), av vilka det första linselementet är närmast det sekundära linselementet, varvid telesko- pets brytande ytkrökningar, skiljeavstând och material är såsom angivet i följande tabell, varvid skiljeavstân- den är mätta från nämnda pupill: 'zz : r' 457 754 33 I å* ~ 05 &'§ 5 3 5.u 9 Fä; gå; É gå' å å åæv s: 5~ t 13 Pupill - 0 Plan Luft 15.00 A : RS 33.46 ~50.72 Luft 41.82 2=a Rs 5.25 -49.49 Ge 44.61 B 1 a Rs 1.00 250.34 Luft 45.27 2=a Rs 4.75 -20a7.25 se 44.87 C :a RS 1.00 38.68 Luft 41.09 2= ns 14.70 27.57 se 27.80 D =a Rs 44.53 Plan A Luft 35.05 ' RS 3.50 594.41 G6 35.53 E =a Rs 5.25 -61.05 Luft_ 37.03 2:5 Rs 4.00 -41.62 se 30.92 F :a Rs 71.31 179.52 Luft 42.94 Rs 4.75 123.31 se 42.53 G = Rs 22.09 -610.07 Luft 50.27 2=u Rs 9.00 -1432.1s 1ns1) 54.02 H 1=a Rs 47.29 -269.04 Luft ' 107.19 2=a Rs 11.35 -104.85 se 111.54
12. Teleskop enligt något av kraven 1-3, k ä n n e - t e c k n a t av att objektivsystemet (21) är bildat av ett primärt linselement (H) och ett sekundärt linselement (G) och att teleskopets brytande ytkrökningar, skiljeav- stånd och material är såsom angivet i följande tabell, varvid skiljeavstânden är mätta successivt från nämnda pupill: 457 754 | . UI I 1,11 34 f? 7:1 än? nvâ fifl) N 's =~ :w säg f: gå å å 6482 44..- s s Pupill - 0 Plan Luft 15.00 A 1=a Rs 33.46 -60.72 Luff 41.82 2:3 Rs s.zs -49.49 se 44.61 B 1. Rs 1.oo 250.34 Luft 45.27 z=a Rs 4.75 -zo87.25 se 44.87 C _ Rs 1.oo 38.68 Luft 41.09 '"“'2¿a Rs' 14.70 27.57 ce 27.81 G 1=a ns 156.23 -11o8.9o Luft 93.47 2=a Rs 7.so -2232.29 se 95.11 H 1= ns 48.79 -269.84 Luft 126.34 2=a Rs 11.35 -184.85 se 130.41
13. Teleskop enligt något av kraven 1-3, k ä n n e - t e c k n a t av att objektivsystemet (21) består av ett system med stor förstoring bildat av ett primärt linsele- ment (H) och ett sekundärt linselement (G) och ett system med låg förstoring bildat av första, andra och tredje' linselement (D,E,F), av vilka det första linselementet är närmast det sekundära linselementet, varvid telesko- pets brytande ytkrökningar, skiljeavstånd och material är såsom angivet i följande tabell, varvid skiljeavstân- den är mätta från nämnda pupill: 457 754 35 1 m | ==~ H a: $'É -5 3 :.u m rum c w 'H H w g app. _ Ad-HA (D CE 13 S Sååå *EEE få 813 w w m- M H- 2 D'U Pupill - 0 Plan Luft 15.00 A za RS 33.46 -60.72 Luft 41.82 2:a RS 5.25 -49.49 Ge 44.61 B 1:a RS. 1.00 250.34 Luft 45.27 2:a RS 4.75 -2087.25 Ge 44.87 C .a RS 1.00 38.68 Luft 41.09 2:a Rs 14.70 27.57 se 27.807 D 1:a RS 44.53 Plan Luft 35.06 2: RS - 3.50 594.41 Ge 35.53 E 1.a RS 5.25 -61.88 Luft 37.08 2:a RS 4.80 -41.62 Ge 38.92 F a RS ¶ 71.31 179.52 Luft 42.94 2:a RS 4.75 121.31 Ge 42.58 G za RS 22.09 -1108.90 Luft 60.57 2:a RS 7.50 -2232.29 Ge 62.49 H :a RS 48.79 -269.04 Luft 107.01 2:a RS 11.35 -184.85 Ge 111.46
SE8203900A 1981-07-01 1982-06-23 Icke fokuserande teleskop SE457754B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB8120274 1981-07-01

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8203900D0 SE8203900D0 (sv) 1982-06-23
SE8203900L SE8203900L (sv) 1983-01-02
SE457754B true SE457754B (sv) 1989-01-23

Family

ID=10522927

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8203900A SE457754B (sv) 1981-07-01 1982-06-23 Icke fokuserande teleskop

Country Status (11)

Country Link
US (1) US4486069A (sv)
BE (1) BE893703A (sv)
CH (1) CH663096A5 (sv)
DE (1) DE3223974A1 (sv)
FR (1) FR2509057B1 (sv)
IN (1) IN159613B (sv)
IT (1) IT1155700B (sv)
NL (1) NL8202540A (sv)
NO (1) NO822299L (sv)
SE (1) SE457754B (sv)
YU (1) YU138082A (sv)

Families Citing this family (32)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4659171A (en) * 1984-05-22 1987-04-21 Barr & Stroud Limited Infrared afocal refractor telescope
US4802717A (en) * 1986-04-21 1989-02-07 Hughes Aircraft Company Infrared afocal zoom telescope
US5077239A (en) * 1990-01-16 1991-12-31 Westinghouse Electric Corp. Chalcogenide glass, associated method and apparatus
FR2667695B1 (fr) * 1990-10-09 1993-08-27 Thomson Trt Defense Systeme d'objectifs a athermalisation optique.
JP3190379B2 (ja) * 1991-09-26 2001-07-23 オリンパス光学工業株式会社 切り換え式変倍ファインダー
US5204774A (en) * 1991-12-06 1993-04-20 Varo Inc. Night vision goggle with improved optical system
US5229880A (en) * 1992-03-09 1993-07-20 Hughes Aircraft Company Three field of view refractive afocal telescope
US6423969B1 (en) * 1994-09-22 2002-07-23 Lockheed Martin Corporation Dual infrared band objective lens
US5548439A (en) * 1994-12-27 1996-08-20 Hughes Aircraft Company Three field of view refractive infrared telescope with fixed medium filed of view
DE19647273A1 (de) 1996-11-15 1998-05-20 Zeiss Carl Fa Modulares Infrarot-Kepler-Fernrohr
US5907433A (en) * 1997-06-16 1999-05-25 Versatron Corporation Compact variable field of view optical system
US6274868B1 (en) * 1997-07-23 2001-08-14 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army All purpose FLIR kit for aircraft
US5920426A (en) * 1997-11-20 1999-07-06 Panavision, Inc. Telescopic viewfinder optical system
US6646799B1 (en) * 2000-08-30 2003-11-11 Science Applications International Corporation System and method for combining multiple energy bands to improve scene viewing
US7218444B2 (en) * 2004-05-03 2007-05-15 Raytheon Company Dual-band, dual-focal-length, relayed refractive imager
DE102005002710A1 (de) * 2005-01-19 2006-07-27 Linos Photonics Gmbh & Co. Kg Optisches System
DE102006003575A1 (de) * 2006-01-25 2007-07-26 Carl Zeiss Surgical Gmbh Optisches System, Verwendung eines optischen Systems sowie Verfahren zur Betrachtung eines Objektes mit einem optischen System
GB0705910D0 (en) * 2007-03-27 2007-05-09 Dsam London Llp Optical arrangement
US7961398B2 (en) * 2008-03-05 2011-06-14 Contrast Optical Design & Engineering, Inc. Multiple image camera and lens system
WO2009121068A2 (en) * 2008-03-28 2009-10-01 Contrast Optical Design & Engineering, Inc. Whole beam image splitting system
US7880978B2 (en) * 2008-08-25 2011-02-01 Acm Projektentwicklung Gmbh Objective lens system
US8508864B2 (en) * 2008-08-25 2013-08-13 Acm Projektentwicklung Gmbh Objective lens system
WO2011032028A2 (en) * 2009-09-10 2011-03-17 Contrast Optical Design & Engineering, Inc. Whole beam image splitting system
US8724216B2 (en) * 2010-12-22 2014-05-13 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army Dual band infrared continuous zoom lens
JP5867270B2 (ja) * 2012-04-26 2016-02-24 株式会社ニコン 防振赤外光学系及び赤外線撮像装置
US9235038B1 (en) * 2012-08-02 2016-01-12 George H. Seward Tube lens with long front tube length within optical system for digital pathology
US9904032B2 (en) * 2015-11-11 2018-02-27 Tele Vue Optics, Inc. Macro accessory for telescope
US10257394B2 (en) 2016-02-12 2019-04-09 Contrast, Inc. Combined HDR/LDR video streaming
US10264196B2 (en) 2016-02-12 2019-04-16 Contrast, Inc. Systems and methods for HDR video capture with a mobile device
WO2018031441A1 (en) 2016-08-09 2018-02-15 Contrast, Inc. Real-time hdr video for vehicle control
WO2019014057A1 (en) 2017-07-10 2019-01-17 Contrast, Inc. STEREOSCOPIC CAMERA
US10951888B2 (en) 2018-06-04 2021-03-16 Contrast, Inc. Compressed high dynamic range video

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1553211A (en) * 1921-08-26 1925-09-08 Barr & Stroud Ltd Attachment for varying the magnifying power of telescopes
FR617707A (fr) * 1926-04-07 1927-02-24 Oculaire-multiplicateur
DE501456C (de) * 1929-04-10 1930-07-14 Bertele Ludwig Okular
DE1813085A1 (de) * 1968-12-06 1970-06-25 Eltro Gmbh Zweigliedriges Objektiv fuer mittleres Infrarot
GB1594966A (en) * 1977-06-01 1981-08-05 Pilkington Perkin Elmer Ltd Infra-red optical lens sytems
SU654926A1 (ru) * 1977-07-26 1979-03-30 Предприятие П/Я Р-6681 Окул р
SE446132B (sv) * 1979-08-08 1986-08-11 Pilkington Perkin Elmer Ltd "ogonlins"-system for infrarott ljus
GB2072871B (en) * 1980-03-05 1984-02-22 Barr & Stroud Ltd Afocal refractor telescopes
GB2074751B (en) * 1980-04-26 1983-10-12 Barr & Stroud Ltd Eyepiece or collimation lens system
GB2085184B (en) * 1980-10-08 1984-12-12 Barr & Stroud Ltd Afocal dual magnification refractor telescopes

Also Published As

Publication number Publication date
YU138082A (en) 1984-12-31
FR2509057B1 (fr) 1987-07-03
NO822299L (no) 1983-01-03
FR2509057A1 (fr) 1983-01-07
IT1155700B (it) 1987-01-28
SE8203900L (sv) 1983-01-02
DE3223974A1 (de) 1983-01-20
IN159613B (sv) 1987-05-30
BE893703A (fr) 1982-12-30
CH663096A5 (de) 1987-11-13
IT8267816A0 (it) 1982-06-29
SE8203900D0 (sv) 1982-06-23
US4486069A (en) 1984-12-04
NL8202540A (nl) 1983-02-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE457754B (sv) Icke fokuserande teleskop
US4249793A (en) Erect type zoom telescopic optical system
JP2830418B2 (ja) 簡易な構成のズームレンズ
NO157635B (no) Afokalt, dobbeltforstrende refraktorteleskop.
JPS62153909A (ja) 光学系
US4834515A (en) Catadioptric imaging system with dioptric assembly of the petzval type
CN109188710A (zh) 大口径长焦距复消色差透射式平行光管光学系统
US5046833A (en) Zoom lens system
NO156307B (no) Afokalt infraroedt-refraktorteleskop.
JPH0527172A (ja) ズームレンズ
NO813396L (no) Afokalt refraktorteleskop
US2718173A (en) High intensity five component photographic objective
CN112229516A (zh) 一种用于快照式成像光谱仪的分光成像系统及其成像方法
JPH0642017B2 (ja) コンパクトなズ−ムレンズ
US4398786A (en) Collimation lens system
JPH1195100A (ja) 高性能ズームレンズシステム
US4934801A (en) Optical imaging system
JPH05297275A (ja) 非球面ズームレンズとそれを用いたビデオカメラ
JP3085823B2 (ja) 非球面ズームレンズとそれを用いたビデオカメラ
US20220137276A1 (en) Imaging apparatus
US4768869A (en) Catadioptric imaging system
US5715096A (en) Zoom lens
US4518227A (en) Method of widening the angular field of a photographic objective lens
SE429381B (sv) Termiskt afokalt infrateleskop av galilean-konstruktion
US12019225B2 (en) Optical system, optical apparatus, imaging apparatus, and method for manufacturing optical system and imaging apparatus

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8203900-9

Effective date: 19900518

Format of ref document f/p: F