NL8101387A - Werkwijze voor het winnen van dimethyltereftalaat. - Google Patents

Werkwijze voor het winnen van dimethyltereftalaat. Download PDF

Info

Publication number
NL8101387A
NL8101387A NL8101387A NL8101387A NL8101387A NL 8101387 A NL8101387 A NL 8101387A NL 8101387 A NL8101387 A NL 8101387A NL 8101387 A NL8101387 A NL 8101387A NL 8101387 A NL8101387 A NL 8101387A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
dmt
intermediates
oxidation
bottoms
catalysts
Prior art date
Application number
NL8101387A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Dynamit Nobel Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Dynamit Nobel Ag filed Critical Dynamit Nobel Ag
Publication of NL8101387A publication Critical patent/NL8101387A/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C67/00Preparation of carboxylic acid esters
    • C07C67/39Preparation of carboxylic acid esters by oxidation of groups which are precursors for the acid moiety of the ester
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C67/00Preparation of carboxylic acid esters
    • C07C67/48Separation; Purification; Stabilisation; Use of additives
    • C07C67/60Separation; Purification; Stabilisation; Use of additives by treatment giving rise to chemical modification

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Catalysts (AREA)

Description

- ί VO 1367 . „·.··...· · .1-.--- .- * . ·.·. ··.' · . · · : " Werkwijze voor het winnen van dimethyltersftalaat,
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het winnen van dimethyltereftalaat CDMT) en tussenprodukten van de dime-thyltereftalaatbereiding uit de hogerkakende bodemprodukten, die bij de gemeenschappelijke oxydatie met lucht van p-xyleen en p-to-5 luylzuurmethylester bij aanwezigheid van zware-metaaloxydatiekata- lysatoren bij 140 - 180°C en 3 - 11 bar in vloeibare fase, aansluitende verestering van de gevormde zuren met methanol en destilla-tieve scheiding van de gevormde ester en extractie van de oxydatie-katalysataren uit de bodemprodukten warden verkregen, door thermi-10 sche behandeling van deze bodemprodukten bij 220 - 300°C en af scheiding van het Dm en de tussenprodukten.
DMT wordt als grondstof voor synthetische vezels en foelies op groot-technische schaal gebruikt. Tussenprodukten van de DMT-'bereiding, b.v. p-toluylzuurmethylester CPTE) en tereftaalaldehyde-15 zuurmethylester CTAE) worden in de techniek der oxydatie en navol gende verestering met methanol in 0ΙΊΤ omgezet.
Daarnaast is de winning van Dm en van tussenprodukten van de OMT-bereiding uit de genoemde hoogkokende teerachtige residu’s van geringe waarde^van groot technisch belang.
20 Dm wordt bereid doordat men een mengsel van p-xyleen CpX] en PTE in afwezigheid van oplosmiddelen en halogeenverbindingen in de vloeibare fase bij verhoogde druk en verhoogde temperatuur met zuurstof of een zuurstof bevattend gas bij aanwezigheid van opge-loste zware-metaaloxydatiekatalysatoren oxydeert. Als oxydatiakata-25 lysatoren dienen in het bijzonder mengsels van verbindingen van ko balt en mangaan CDE-PS 20 10 137].
Aansluitend wordt het oxydatieprodukt, dat overwegend uit monomethyltereftalaat (MMT) en uit p-toluylzuur CPTS] bestaat met __ methanol veresterd. Het veresteringsprodukt Ouwe ester) wordt in
Cv 30 een ruwe-esterdestillatie gescheiden in PTE-fractie, een DMI-frac- \ 8101387 ·~ 2 - ·'£'?·;#,!^,Λ • ‘ tie en een hoogkokend teefachtig residu.
Volgens de leer van het DE-PS 23 10 824 kunnen uit dit hoog-kokende teerachtige residu DMT en tussenprodukten van de DMT-berei-ding worden verkregen doordat dit hoogkokende teerachtige residu 5 aan een thermische behandeling wordt onderworpen en het gevormde ΟΓΤΓ en de tussenprodukten worden afgedestilleerd. Als geschikte temperatuurgebieden worden 260 - 400°C, bij voorkeur 280 - 380°C, in het bijzonder 300 - 370°C aangegeven; de thermische behandeling kan bij aanwezigheid van oxydatiekatalysatoren, die zich in het 10 residu hebben opgehoopt, plaats vindenj naast de oxydatiekatalysa toren mag het residu ook bekende omesteringskatalysatoren zoals b.v. verbindingen van zink, titaan en dergelijkè, bevatten.
De oxydatiekatalysatoren kunnen ook vóór de thermische behandeling uit het destillatieresidu ten dele of in hoofdzaak volle-15 dig, b.v. door extractie, worden afgescheiden. Na afscheiding van de oxydatiekatalysatoren worden volgens de leer van DE-PS 23 10 824 met voordeel temperaturen boven 300°C toegepast.
Het verdient voordeel de oxydatiekatalysatoren, ih het bijzonder de waardevolle kobaltcomponent, uit de destillatieresidu’s 20 terug te winnen en opnieuw voor de oxydatie te gebruiken. Een terug winning door extractie vóór de thermische behandeling is gunstiger, ' daar de viskositeit van het residu door de thermische behandeling sterk wordt verhoogd zodat de extractie aansluitend door de hoge viskositeit wordt gehinderd.
25 De werkwijze volgens DE-PS 23 10 824 bezit echter nadelen voor hèt geval de oxydatiekatalysatoren vóór de thermische behandeling door extractie worden verwijderd. Dan zijn nl. de reactiesnelheden geringer en er zijn voor het instellen van voldoende reactiesnelheden temperaturen boven 300°C noodzakelijk. Deze hoge tempera-30 turen bezitten het nadeel dat hogere kosten ontstaan daar de ge bruikelijke en eenvoudig te hanteren warmteoverdrachtsvloeistoffen bij temperaturen van 300°C en hoger een kortere levensduur hebben.
Deze warmteoverdrachtsvloeistoffen worden des te sneller thermisch afgebroken hoe hogere temperaturen worden toegepast.
C*l 35 Aan de onderhavige uitvinding ligt de opgave ten grondslag % \ 810138 7 % & - 3 - *·# '*! ·'* , ’ , , t ·, I ·,·'.·* *** · * V*: :*·V;'&·'*I.--.λ * .ν'"·'· * '· ' · : /* ·'· ·’ '" '·'”·' * s ,.» *' . . * ·. * . " ·"..·"! "· . ·'·.·'.
* ' ' ‘een werkwijze voor’het winnen van DMT sn van‘tussenprodukten van de ΟΙΊΤ-bereiding met hoge opbrengst en verhoogde reactiesnelheid door thermische behandeling van de hoogkokende teerachtige destillatie-residu's van de Dm-bereiding, nadat uit deze residu's de oxydatie-. 5 katalysatoren ten dele of in hoofdzaak volledig zijn afgescheiden en waarbij reactietemperaturen beneden 300°C voldoende zijn, ter beschikking te stellen.
Deze opgave wordt hierdoor opgelast dat bij een werkwijze van de aangegeven soort de thermische behandeling van de bodempro-10 dukten bij aanwezigheid van daarin oplosbare verbindingen van ti taan, zirkoon, mangaan, ijzer, nikkel, zink, aluminium, boor, silicium, germanium, tin of lood als splitsingskatalysatoren in hoeveelheden van de metaalcomponent van 0,02 - 4 gew.% wordt uitgevoerd en het teruggewonnen Dm en de tussenprodukten naar de werkwijze 15 worden gerecircüleerd.
Als splitsingskatalysatoren worden volgens de uitvinding verbindingen van de elementen titaan, zirkoon, mangaan, ijzer, nikkel, zink, aluminium, silicium, boor, germanium, tin of lood toegepast.
20 Bij voorkeur worden verbindingen van ijzer, mangaan, titaan en aluminium toegepast, daar deze gedurende de thermische behandeling volgens de uitvinding zeer hoge katalytische activiteiten bezitten. Daaronder zijn verbindingen van mangaan bijzonder geschikt omdat dit element gedurende de thermische behandeling voldoende 25 katalytisch actief is en omdat de aromaatoxydatie niet beïnvloed wordt door mangaangehalten, die door de afdestillerende produkten medegesleept en in de aromaatoxydatie ingesleept worden.
Het is verrassend dat ijzer bij de thermische behandeling een bijzonder hoge katalytische activiteit bezit ofschoon ijzer 30 volgens de stand van de techniek geenszins als bijzonder actieve omesteringskatalysator geldt. Daaruit en uit de verschillende hoe-veelheidsverdeling van de DMT-tussenprodukten bij toepassing van verschillende katalysatoren blijkt, dat niet omestering maar split-singsreacties van onbekende aard voor de vorming van grote hoeveel-35 heden nuttige produkten beslissend zijn.
w 8101387 - 4 - 'i'·ν.: «'y-·:Φ^**·}^ -'rS;··.·-·'., V.·*>^v-V:*· ·. ^ ·';** j·-’* '.· * ?*% ·**-’. ' * ** ·*.. * ''· ; V ·' -··* .* * ·' * *· · \i ’·.. ' .* · . V . '\ .·'** · ; * . ** .*
Eveneens is het verrassend dat Kobalt een relatief geringe splitsende activiteit bezit, zodat bij de werkwijze volgens de uit-" vinding DMT en tussenprodukten van de DMT-bereiding met hogere snelheid ontstaan dan bij aanwezigheid van equivalente kobalthoe-5 veelheden.
Het is niet kritisch welke verbindingen van de katalytisch actieve elementen als splitsingskatalysatoren worden toegepast mits deze verbindingen in het hogerkokende destillatiebodemprodukt voldoende oplosbaar zijn. Bruikbaar zijn b.v. acetylacetonaten of 10 acetaten of de in xyleen oplosbare zouten van langerketenige alifa- tische, verzadigde eenbasische vertakte of niet vertakte vetzuren.
Doelmatig worden geschikte oplossingen van de als katalysatoren toegepaste verbindingen met het hogerkokende destillatiebodemprodukt gemengd of daarin gedispergeerd; in speciale gevallen 15 kunnen echter ook vaste verbindingen van de katalysatoren in het residu worden opgelost.
Als te weinig katalysator bij de thermische behandeling aanwezig is, wordt de reactie slechts weinig versneld; daarom worden niet minder dan 200 dpm katalysator, berekend als metaal, en be-20 trokken op het gewicht van het hoogkokende residu toegepast, bij voorkeur 1500 dpm tot 10.000 dpm. Hogere katalysatorconcentraties dan 4 gew.% dienen in het algemeen niet te worden toegepast.
□e temperatuur van het residu gedurende de thermische behandeling volgens de uitvinding bedraagt 220 - 3Q0°C, bij voorkeur 25 250 - 290°C.
De druk gedurende de thermische behandeling is niet kritisch; echter is het doelmatig haar zo in te stellen dat DMT en tussenprodukten van de DMT-bereiding gedurende de thermische behandeling afdestilleren; derhalve is verlaagde druk doelmatig.
30 De duur van de thermische behandeling is van de soort en de hoeveelheid van de katalysator afhankelijk alsmede van de reactie-temperatuur en van de snelheid waarmede DMT en tussenprodukten van de DMT-bereiding worden afgedestilleerd. De duur van de thermische behandeling wordt doelmatigerwijze zodanig gekozen dat bij een ver- £
Xdere verlenging van de thermische behandeling geen belangrijke hoe- 8101387 - 5 - 'r*Μθ:* ^f·.^:': ' 'veelheden DMT en tussenprodukten van de DMT-bereiding meer worden gevormd. Of aan deze voorwaarde is voldaan kan door het trekken van monsters en thermische behandeling van de monsters in het laboratorium gemakkelijk worden vastgesteld. Uiteraard kan ook een lan-5 gere of kortere duur van de thermische behandeling worden gekozen als dat uit bedrijfstechnische overwegingen vereist is. Echter leidt een te korte thermische behandeling tot verliezen aan DMT en tussenprodukten van de DMT-bereiding, terwijl een te lange thermische behandeling grote toestellen vereist en een zeer hoge viskositeit van 1G het residu alsmede aankorstingen van de toestellen en buizen kan geven.
De thermische behandeling kan zowel trapsgewijs alsook continu worden uitgevoerd; continue uitvoering wordt geprefereerd.
Bij de thermische behandeling volgens de uitvinding ontstaan 15 naast DMT hoofdzakelijk de volgende nuttige produkten: PTE, PTS, TAE en MMT. Alle nuttige produkten worden doelmatig gemeenschappelijk van het hoogkokende residu afgedestilleerd. Daarna wordt hetzij destillatief of door gefractioneerde kristallisatie DMT van de tussenprodukten gescheiden en de tussenprodukten worden recht-20 streeks of indirect naar de axydatie- of de veresteringstrap van de werkwijze gerecirculeerdj men kan ook de totaal uit het hoogkokende teerachtige residu afgedestilleerde produkten rechtstreeks of indirect naar de axydatie- of de veresteringstrap van de werkwijze re-circuleren.
25 De werkwijze volgens de uitvinding kan met bijzonder voor deel bij zodanige hoogkokende residu’s worden toegepast die van een werkwijze met luchtoxydatie afkomstig zijn, dat met een gecombineerd oxydatiekatalysatorstelsel b.v. met een mengsel uit kobalt-en mangaanverbindingen werkt.
30 De toepasbaarheid van de werkwijze volgens de uitvinding is op gelijke wijze gewaarborgd of de volgens de uitvinding op te werken destillatieresidu’s door de bereiding bepaald een noemenswaards^ dig restgehalte aan DMT bezitten of niet. De met de werkwijze vol- \ gens de uitvinding te verkrijgen voordelen blijken ook dan als nog >35 een belangrijk restgehalte aan DMT in het toegepaste residu aanwezig / 81 01 387 - B - ' ·” ' · is," omdat 'DMT bij'kömënd wordt*’gewonnen'. ‘‘Zelfs 'uit dëstiïiatiere’si'- du’s welker DMT-gehalte hoger is dan het gehalte aan hoogkokende teerachtige bestanddelen, kunnen DMT en DMT-voorprodukten volgens de werkwijze volgens de uitvinding met voordeel worden gewonnen 5 omdat de reeds aanwezige DMT-hoeveelheid en de bijkomend gevormde hoeveelheid aan DMT en DMT-voorprodukten gelijktijdig worden gewonnen .
De voordelen van de uitvinding bestaan hierin dat uit het destillatiebodemprodukt van de ruwe esterdestillatie grotere hoe-10 veelheden aan DMT en tussenprodukten van de DMT-bereiding bij kor tere reactietijden en lagere temperaturen dan bij de tot dusver bekende werkwijzen worden gewonnen. Daardoor worden gratéreoreac-torvolumina en speciale verwarmihgsmaatregelen vermeden. Deze voordelen worden speciaal nasde gedeeltelijke of volledige verwijdering 15 van de oxydatiekatalysatoren bereikt.
De uitvinding wordt nader toegelicht aan de hand van onderstaande voorbeelden.
Voorbeeld I Cvergelijkingsvoorbeeld)
In een industriële inrichting voor de DMT-bereiding werden 20 PX en PTE gemeenschappelijk in de vloeibare fase bij 6-8 bar druk en 150 - 170°C reactietemperatuur continu geaxydeerd; als oxydatiekatalysator diende een vers bereide oplossing van kobalt-acetaat en mangaanacetaat in 2%'s waterig azijnzuur. Deze oplossing werd continu toegevoegd, zodat zich in het oxydatieprodukt een sta-25 tionaire concentratie van 9Q dpm kobalt en 9 dpm mangaan instelde.
Het oxydatieprodukt bevatte naast de genoemde katalysator en de gevormde carbonzuren niet omgezet uitgangsprodukt en verschillende tussen- en bijprodukten. Dit oxydatieprodukt werd bij temperaturen van ongeveer 250°C en drukken tussen 20 en 30 bar continu met 30 methanol veresterd. Het veresteringsprodukt werd continu door vacu- umdestillatie gescheiden; de fractie die hoger dan DMT kookte werd ander vacuum in een naverdamper uitgedestilleerd, tot zij 7,0 gew.% DMT bevatte. Ze werd aansluitend met 4%’s waterige azijnzuuroplos-sing bij verhoogde temperatuur geëxtraheerd tot zij minder dan 20 35 dpm kobalt en minder dan 5 dpm mangaan bevatte. Aansluitend werd 81 01387 - 7 - V:¾-'.'.y;.’*£·. d’y,r 3 ·ΰ· \,^;··: ·_': ,\ν*';·**„·[:’? :'>* J-’-L‘*·"*'' '<i v '· ^ · *. ·;.'·.· uit de hoogkokende fractie onder vacuum bij 10QaC water afgevoerd.
1QQ g van deze op verregaande wijze van metaal en water bevrijde hoogkokende fractie werden 7 uren bij 0,05 bar en 290°C aan een thermische behandeling onderworpen, De afdestillerende delen 5 werden in een neerdalende koeler gecondenseerd, gewogen en gaschro- matografisch geanalyseerd. Uit 100 g van de toegepaste fractie werden 10,8 g DMT, 3,1 g MMT, 0,8 g PTE, 0,6 g PTS en 0,3 g TAE verkregen, derhalve in totaal 15,2 g nuttige produkten.
Voorbeeld II
10 100 g van de geëxtraheerde en watervrije, hoogkokende frac tie die in voorbeeld I werd beschreven, warden met ijzer(III3ace-tylacetonaat gemengd, zodat zij 0,5 gew.% ijzer bevatten. Het ijzer bevattende residu werd 7 uren bij 0.05 bar en 290°C aan een thermische behandeling onderworpen. De afdestillerende delen werden in 15 een koeler gecondenseerd, gewogen en gaschromatografisch geanaly seerd, Thans werden 42,1 g nuttige produkten verkregen? ze bestanden uit 22,4 g DMT, 5,6 g MMT, 8,0 g PTE, 4,0 g PTS en 2,1 g TAE.
Voorbeeld III
100 g van de geëxtraheerde en watervrije, hoogkokende frac- 20 tie die in voorbeeld I werd beschreven, werden met titaanCIII3 ace- tylacetonaat gemengd, zodat zij 0,5 gew.% titaan bevatten. Ze wer den dan als in voorbeeld II behandeld. Thans werden 40,7 g nuttige produkten verkregen; ze bestonden uit 23,0 g DMT, 4,5 g MMT, 7,4 g PTE, 3,2 g PTS en 2,5 g TAE.
25 Voorbeeld IV
Dit voorbeeld werd als voorbeeld III echter met mangaan(III3-acetylacetonaat uitgevoerd. Er werden 30,1 g nuttige produkten verkregen; ze bestonden uit 23,6 g DMT, 1,5 g MMT, 2,6 g PTE, 1,2 g PTS en 0,2 g TAE.
30 Voorbeeld V
Dit voorbeeld werd uitgevoerd als voorbeeld III echter met zinkacetaat. Er werden 30,1 g nuttige produkten verkregen. Ze bestonden uit 23,5 g DMT, 1,4 g MMT, 3,1 g PTE, 1,4 g PTS en 0,6 g TAE, 35 Voorbeeld VX Cvergelij kings voorbeeld 3 / Dit voorbeeld werd uitgevoerd als voorbeeld III echter met 8101387 'f' * - a - -J'tf··: ':-·. ’?> ·· ··:. ·;ƒ;· · v.‘*_* i? * *v\.·; -7 V·: j* ·:;·γ·' -V,·.·* *;Vv-;r4 ^' ?/ƒ·· \.>··::.·* kobalt(II)aeètylacetonaat. Er werden 26,8 g nuttige produkten verkregen. Ze bestonden uit 20,5 g DMT, 3,2 g MMT, 1,7 g PTE, 1,3 g PTS en 0,1 g TAE.
Voorbeeld VII (vergelijkingsvoorbeeld) 5 Dit voorbeeld werd met niet-geëxtraheerd residu en overigens als voorbeeld I uitgevoerd. Er werden 29,8 g nuttige produkten verkregen. Ze bestanden uit 21,5 g DMT, 3,7 g MMT, 1,8 g PTE, 1,5 g PTS en 1,3 g TAE.
1* ; 8101387

Claims (1)

  1. - 9 - • ‘ ‘ · Conclusie:-' Werkwijze voor het winnen van dimethyltereftalaat CDMT] en tussenprodukten van de DMT-bereiding uit de hogerkokende bodempro-dukten, die bij de gemeenschappelijke oxydatie met lucht van p-xy-leen en p-toluylzuurmethylester bij aanwezigheid van zware-metaal-5 oxydatiekatalysatoren bij 140 - 180°C en 3 - 11 bar in vloeibare fase, aansluitende verestering van de gevorriide zuren met methanol en destillatieve scheiding van de gevormde esters en extractie van de oxydatiekatalysatoren uit de bodemprodukten werden verkregen, door thermische behandeling van deze bodemprodukten bij 220 -10 300°C en afscheiding van het DUT en de tussenprodukten, met het kenmerk, dat de thermische behandeling van de bodemprodukten bij aanwezigheid van daarin oplosbare verbindingen van titaan, zirkoon, mangaan, ijzer, nikkel, zink, aluminium, silicium, boor, germanium, tin of lood als splitsingskatalysatoren in hoeveelheden van de 15 metaalcomponent van 0,02 - 4 gew.% wordt uitgevoerd en het terugge wonnen ΠΙΊΤ en de tussenprodukten naar de werkwijze worden gerecir-culeerd. 81013 8 7
NL8101387A 1980-03-22 1981-03-20 Werkwijze voor het winnen van dimethyltereftalaat. NL8101387A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3011175A DE3011175C2 (de) 1980-03-22 1980-03-22 Verfahren zur Gewinnung von Dimethylterephthalat und Zwischenprodukten der DMT-Herstellung
DE3011175 1980-03-22

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8101387A true NL8101387A (nl) 1981-10-16

Family

ID=6098062

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8101387A NL8101387A (nl) 1980-03-22 1981-03-20 Werkwijze voor het winnen van dimethyltereftalaat.

Country Status (8)

Country Link
BR (1) BR8101662A (nl)
DE (1) DE3011175C2 (nl)
FR (1) FR2478628A1 (nl)
IT (1) IT1170830B (nl)
NL (1) NL8101387A (nl)
PL (1) PL230235A1 (nl)
RO (1) RO81804B (nl)
SU (1) SU980613A3 (nl)

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH605591A5 (en) * 1974-06-14 1978-09-29 Teijin Hercules Chem Co Ltd Dimethyl terephthalate and inters recovery

Also Published As

Publication number Publication date
SU980613A3 (ru) 1982-12-07
RO81804A (ro) 1984-04-02
DE3011175C2 (de) 1982-06-09
IT8148070A0 (it) 1981-03-20
DE3011175A1 (de) 1981-10-01
FR2478628A1 (fr) 1981-09-25
IT1170830B (it) 1987-06-03
BR8101662A (pt) 1981-09-22
PL230235A1 (nl) 1981-11-13
RO81804B (ro) 1984-04-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP2807176B2 (ja) 酢酸アルキルエステルの製造方法
KR20090094836A (ko) 수크로즈-6-에스테르의 합성 방법
US4944927A (en) Process for the recovery of metals
Frankenfeld et al. Improved procedure for the Reformatsky reaction of aliphatic aldehydes and ethyl bromoacetate
PL182127B1 (pl) Sposób destylacyjnego oczyszczania alkoholi PL PL PL PL PL
NL7907087A (nl) Werkwijze voor de zuivering van carbonylerings- produkten.
US2736753A (en) Recovery of phenols
CA1184194A (fr) Procede de carbonylation des dienes conjugues en presence d&#39;un catalyseur au palladium avec recyclage dudit catalyseur
NL8101387A (nl) Werkwijze voor het winnen van dimethyltereftalaat.
EP0506240B1 (en) Process for the recovery of acetic acid from compositions comprising acetic acid and water
NL8001550A (nl) Werkwijze ter bereiding van benzeenmonocarbonzuren.
US4613701A (en) Recovery of rhodium from hydroformylation reaction product
JP2002060368A (ja) シクロブタノンの回収及び精製方法
NL8101341A (nl) Werkwijze voor het omzetten van een mengsel van praktisch aromaatvrije c5-c9-koolwaterstoffen in een brandstofcomponent met een hoog octaangetal.
US4883906A (en) Production of trisubstituted hydroxyalkyl alkanoates from aldehydes
EP0669312B1 (en) Method of preparing a vinyl compound with hydroxy group
EP0060719B1 (en) Process for the production of methyl acetate by esterifying methanol with acetic acid
US5262014A (en) Process for removing acetone from a mixture of acetone, methyl, acetate and methyl iodide
US4098838A (en) Process for obtaining sulfur free pure naphthalene from bituminous coal tar and thionaphthene as a by-product
NL7811370A (nl) Werkwijze voor de bereiding van di-n-propylazijnzuur.
DE2737511A1 (de) Verfahren zur herstellung von ketonen
US4227010A (en) Recovery of dimethyl terephthalate and intermediates from the tarry fraction of cooxidation process residue
EP0101620B1 (en) Production of low color refined isophorone
JPS6148489B2 (nl)
GB2015509A (en) Recovery of methacrylic acid and alcohol in methacrylate production process

Legal Events

Date Code Title Description
BV The patent application has lapsed