NL8100930A - Datacommunicatiesysteem. - Google Patents

Datacommunicatiesysteem. Download PDF

Info

Publication number
NL8100930A
NL8100930A NL8100930A NL8100930A NL8100930A NL 8100930 A NL8100930 A NL 8100930A NL 8100930 A NL8100930 A NL 8100930A NL 8100930 A NL8100930 A NL 8100930A NL 8100930 A NL8100930 A NL 8100930A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
data
arbitration
communication system
communication medium
transmitter
Prior art date
Application number
NL8100930A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Priority to NL8100930A priority Critical patent/NL8100930A/nl
Priority to DE19823205948 priority patent/DE3205948A1/de
Priority to FR8202863A priority patent/FR2500697A1/fr
Priority to GB8205160A priority patent/GB2095078B/en
Priority to JP57026896A priority patent/JPS57155860A/ja
Priority to US06/352,733 priority patent/US4466000A/en
Publication of NL8100930A publication Critical patent/NL8100930A/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F13/00Interconnection of, or transfer of information or other signals between, memories, input/output devices or central processing units
    • G06F13/14Handling requests for interconnection or transfer
    • G06F13/36Handling requests for interconnection or transfer for access to common bus or bus system
    • G06F13/368Handling requests for interconnection or transfer for access to common bus or bus system with decentralised access control
    • G06F13/374Handling requests for interconnection or transfer for access to common bus or bus system with decentralised access control using a self-select method with individual priority code comparator

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Small-Scale Networks (AREA)
  • Cable Transmission Systems, Equalization Of Radio And Reduction Of Echo (AREA)
  • Dc Digital Transmission (AREA)

Description

o ♦ EHN 9960 1 N.V. Philips' Gloeilampenfabrieken te Eindhoven
Datacormunicatiesysteem
De uitvinding heeft betrekking qp een dataccnraonicatie-systeem bevattende een aantal datastations welke door een gemeenschappelijk carrnunicatiemedium met elkaar verbonden zijn, waarbij ieder datastation een datazender bevat voor het zenden van een data-5 signaal over het cormunicatiemedium en verder een dataontvanger bevat voor het ontvangen van een signaal hetwelk door een der andere datastations over het ccrammicatiemedium wordt verzonden en de datastations elk arbitragemiddelen bevatten cm te verhinderen dat meer dan één datazender tegelijk over het communicatiemedium zendt.
10 Een dergelijk systeem is bekend uit het artikel: "ïnproveiients of the multi-processing capacilities of microprocessor busses" van W. Mahr en R. Patzelt dat is verschenen in Eurcmicro Journal 4 (1978) blz. 207-219 en kan worden toegepast in computersystemen en in ccmmunicatiesystemen in bijvoorbeeld hotels, ziekenhuizen, fabrieken, 15 kantoren en schepen.
. De datastations bevinden zich dus in het algemeen op ruimtelijke verschillende plaatsen binnen een beperkt gebied. De informatie wordt in zulke systemen doorgaans in pakketten verzonden. Omdat er potentiëel meer dan één aanbieder van informatie is, terwijl slechts 20 één communicatiemedium deze aanbieders ter beschikking staat, is er een voorziening nodig waarmee bepaald kan worden welk datastation (aanbieder) gerechtigd is het eerstvolgende pakket te verzenden. Deze zgn. arbitrage voorziening wordt in § 3.4 van het boven aangehaalde artikel zodanig uitgevoerd, dat elke datastation over een prioriteits-25 codewoord beschikt. Door de datastations welke van het communicatiemedium gebruik wensen te maken wordt dit codewoord tegelijkertijd aangeboden aan een de datastations onderling verbindende arbitragebus.
Het datastation met het hoogste (prioriteitscode) woord krijgt de beschikking over het canmunicatiemedium terwijl alle overige stations 30 afvallen. Het codewoord is binair gecedeerd. In een aantal stappen, namelijk door eerst de meest significante bits van elk codewoord te vergelijken, en daarna achtereen volgens de minder significante bits, wordt uiteindelijk één datastation geselecteerd. Een bezwaar van 8100930 * \ PHN 9960 2 deze wijze van arbitreren is dat het systeem van een extra bus, de arbitragebus, is voorzien welke bus met alle datastations is verbonden.
De uitvinding beoogt een datacommunicatiesysteem van het bovenvermelde type te verschaffen waarmee efficiënt en zuinig ge-5 arbitreerd wordt. Het datacaimunicatiesysteem bezit overeenkomstig de uitvinding daartoe het kenmerk, dat de arbitragemiddelen een arbitragezender bevatten voor het zenden van een arbitragesignaal over het communicatiemedium, dat de arbitragemiddelen verder een arbitrage-ontvanger bevatten voor het ontvangen van een arbitragesignaal hetwelk 10 door een of meerdere der andere arbitragezenders over het communicatiemedium wordt gezonden, dat de arbitragezenders en -ontvangers een van de frequentieband van de datazender en -ontvangers gescheiden arbitrage frequentieband benutten.
Een voordeel van het datacommunicatiesysteem volgens de 15 uitvinding is dat zonder verlies van capaciteit van het communicatiemedium de arbitrage kan worden uitgevoerd hoewel hiervoor geen additionele bus, de arbitragebus, vereist is.
Het is gunstig dat de datazenders en -ontvangers een hoogfrequente band benutten en de arbitragezenders en ontvangers een laag-20 frequente band benutten. In dat geval namelijk zal het datatransport met hoge snelheid kunnen plaats vinden.
Het is gunstig dat het communicatiemedium een coaxiale kabel is, omdat de montage- en aansluitkosten hiervan gering zijn.
Een gunstige uitvoeringsvorm van de arbitragezender overeen-25 komstig de uitvinding heeft het kenmerk, dat de arbitragezender van elk datastation een gestuurde arbitragestrocmbron, een integrator en een verschilversterker bevat, dat de verschilversterker een eerste ingang bevat voor het toevoeren van het signaal dat zich op het communicatiemedium bevindt, een tweede ingang voor het toevoeren van een 30 signaal waarmee het datastation aan de arbitrage deelneemt, en een uitgang welke via de integrator de arbitrage stroombron stuurt welke stroombron is gekoppeld met het communicatiemedium.
Het is gunstig dat de arbitragezender verder een slew-rate begrenzend element bevat dat is aangebracht tussen de uitgang van de 35 verschilversterker en de integrator. Een voordeel van het opnemen van een dergelijk element is dat de (storende) invloed welke de hoogfrequente datasignalen hebben op de laagfrequente arbitrage signalen daardoor zeer wordt beperkt.
8 1 0 09 3 0 m' « FHN 9960 3
De uitvinding en haar voordelen zullen aan de hand van de tekening nader worden toegelicht. Daarbij toont:
Fig.. 1 een symbolische weergave van het systeem overeenkomstig de uitvinding; 5 Fig. 2 een eerste uitvoeringsvoorbeeld van een datastation, voorzien van een datazender en -ontvanger en een arbitragezender en -ontvanger volgens de uitvinding;
Fig. 3 een schematische weergave van een aantal signalen welke in het datastation volgens figuur 2 optreden; 10 Fig. 4 een schema van een slew-rate begrenzend element over eenkomstig de uitvinding voor toepassing in het datastation volgens fig. 2;
Fig. 5 enkele signaalvormen welke optreden aan ingang en uitgang van het slew-rate begrenzend element volgens figuur 4; 15 Fig. 6 een tweede uitvoeringsvoorbeeld van een datastation voorzien van een datazender en -ontvanger en een arbitragezender en -ontvanger volgens de uitvinding, en
Fig. 7 een uitvoeringsvoorbeeld van een wijze van tegen-koppelen ten behoeve van de arbitrage.
20 In toenemende mate worden digitale systemen ontwikkeld welke een verdeelde structuur bezitten. Dat houdt in dat dergelijke systemen uit een aantal modules bestaan welke met elkaar verbonden zijn. Voorbeelden van dergelijke systemen zijn: verdeelde computernetten, electronisch postverkeer, electronische archivering, bewakingssystemen, 25 industriële procesbeheersingssystarnen, communicatiesystemen, muziek- en spraakdistributiesystemen etc. In al dit soort gevallen betreft het systemen waarvan de modules, hoewel ruimtelijk gespreid, toch staan opgesteld in een relatief beperkt gebied. Cm corcmunicatie tussen de modules mogelijk te maken zijn deze verbonden door een communicatie-30 medium.
Bij verdeelde systemen treedt het probleem cp dat meer dan één module tegelijk over het communicatiemedium informatie wil verzenden. Veelal door middel van arbitrage wordt dan bepaald welk module het ccnmunicatiemedium mag benutten. Er bestaan in hoofdzaak 35 twee principieel verschillende typen systemen cm dat te bewerkstelligen.
In het eerste type systeem wordt, nadat de communicatie op het communicatiemedium beëindigd is, door de aspirant-deelnemers een wacht- 8100930 - \ EHN 9960 4 » periode gestart die gewogen wordt met een random waarde. Is de wacht-periode van een bepaalde aspirant-deelnemer verstreken dan begint deze deelnemer zijn informatie aan het communicatiemedium aan te bieden. Nadat de wachttijd van een der andere deelnemers is verstreken 5 zal deze zijn informatie ook aan het communicatiemedium aanbieden.
Ten gevolge van de random verdeling van de wachtperioden bestaat er dus een zekere kans op "botsingen". In geval van zo'n botsing stoppen beide deelnemers en wordt er een nieuwe wachtperiode gestart. Zowel de wachtperioden als de "botsingen" veroorzaken tijdverlies. Naarmate 10 er meer deelnemers zijn wordt de kans op "botsingen" groter, waardoor de maximale benuttingsgraad van het communicatiemedium verder daalt.
In systemen van het tweede type wordt voordat met het overdragen van informatie wordt begonnen een arbitragefase doorlopen. Een dergelijk systeem is beschreven in het artikel: "Improvements of the 15 multi-processing capabilities of microprocessor busses" van W. Mahr en R. Patzelt dat is verschenen in Euromicro Journal 4 (1978) nr. 4, biz. 207-219 en in het bijzonder paragraaf 3.4 van het artikel. Door vergelijking van de bits die in de arbitragefase aan de voor de arbitrage toegewezen parallele lijnen van het communicatiemedium worden 20 toegevoerd, wordt bepaald aan welke deelnemer het communicatiemedium wordt toegewezen. Een bezwaar van dit systeem is dat, indien voor de arbitrage een extra, arbitrage- (communicatie) medium wordt gebruikt, alle deelnemers hiermee verbonden moeten worden of dat indien voor de arbitrage het ccnnunicatiemedium wordt benut, ccmmunicatietijd ver-25 loren gaat aan de arbitrage.
Zoals in fig. 1 schematisch weergegeven wordt in het systeem volgens de onderhavige aanvrage de frequentieband van het communicatiemedium opgesplitst in twee freuqentiebanden en worden de informatie-signalen overgezonden in de ene frequentieband en de arbitragesignalen 30 tegelijkertijd in de andere frequentieband. De informaties ignalen worden veelal in de vorm van datapakketten overgezonden. In fig. 1 symboliseren de met D gemerkte rechthoeken de datapakketten welke achtereenvolgend in de tijd (t) worden overgedragen en symboliseren de met A gemerkte rechthoeken de arbitragesignaalperiode welke beschikbaar 35 is om te bepalen welke deelnemer (datastation) in de volgende periode een datapakket via het communicatiemedium mag overdragen. Deze laatste relatie wordt gesymboliseerd door de pijlen tussen A en D.
8100930 EHN 9960 5
Een voordeel van dit systeem is dat zuinig en efficient het beschikbare ccnraunicatiemedium wordt benut. Het is gunstig om de freuqentieband welke voor de datasignalen wordt gebruikt in het hoogfrequente gebied te kiezen cmdat dan een hoge bitsnelheid kan worden 5 gerealiseerd. De laagfrequente band is uitermate geschikt voor de arbitrage omdat in deze band de tijdvertragingen (looptijden) in het ccmmunicatierediuin geen onoverkomelijk probleem vormen.
Als communicatiemedium kan uit een groot aantal mogelijkheden gekozen worden namelijk, enkel lijnpaar, "twisted" paar, af geschermd 10 "twisted” paar, coaxiale kabel, optische fiber enz.
Verder kan het communicatiemedium enkelvoudig zijn d.w.z. ingericht voor de overdracht van informatie in serievorm of meervoudig d.w.z. bestaan uit een aantal parallele verbindingen welke gezamenlijk het comunicatiemedium vonten.
15 In fig. 2 is een eerste uitvoeringsvcorheeld van een data- station 10 weergegeven. Het datastation 10 is verbonden met het communicatiemedium. In de verdere beschrijving is bij wijze van voorbeeld hiervoor een coaxiale kabel aangenomen. Het datastation 10 is aangesloten tussen een binnengeleider 11 en een buitengeleider 12 van de coaxiale 20 kabel. Cp deze coaxiale kabel zijn nog één of meerdere verdere data-stations aangesloten welke met elkaar informatie kunnen uitwisselen via het communicatiemedium. De verdere datastations zijn in de figuur niet aangegeven omdat zij zich niet onderscheiden van het datastation 10. Het datastation is voorzien van een datazender 13, welke is aange-25 sloten tussen de binnen- en buitengeleiders van het communicatiemedium.
De datazender is voorzien van een ingangsklem 14 voor het toevoeren van de datasignalen welke over te dragen zijn.
De (uitgangstrap van de) datazender kan bijvoorbeeld in principe uit een gestuurde stroombron bestaan. Parallel aan de datazender is een 30 arbitragezender 15 aangesloten waarvan de uitgangstrap in principe eveneens een gestuurde stroombron kan zijn. De signalen welke door de datazender en de arbitrage zender - elk in hun toegewszen frequen'tie-band - worden geleverd, worden gesommeerd en aan het communicatiemedium toegevoerd. Deze signalen worden overgedragen naar andere data-35 stations alwaar detectie plaats vindt.
Ten behoeve van de detectie van de datasignalen is de binnengeleider 11 van de coaxiale kabel verbonden met een ingang van het hoogdoorlaatfilter 17. Aan een uitgang 18 van het hoogdoorlaatfilter 17 8100930 EHN 9960 6 is dan het van de laagfrequente arbitrages ignalen ontdane datasignaal beschikbaar.
Het signaal waarmee datastation 10 aan de arbitrage deelneemt wordt toegevoerd aan een ingangsklem 19. Deze ingangsklem is verbonden 5 met een inverterende ingang van verschilversterker 20. De niet-inverteren-de ingang van verschilversterker 20 is verbonden net de binnengeleider 11 van de coaxiale kabel voor het ontvangen van de signalen welke via het communicatiemedium worden overgedragen.
In fig. 3 is schematisch weergegeven hoe de signalen welke 10 overgedragen worden er uitzien. Pig. 3a toont de hoogfrequente pakketten datasignalen (het "haar") gesuperponeerd op de laagfrequente arbitrage-signalen en Fig. 3b een voorbeeld van een arbitragesignaal. De over-gangen in dit signaal hebben een beperkte steilheid om te voorkomen dat de arbitragesignalen fouten veroorzaken bij de detectie van het data-15 signaal. De uitgang van de verschilversterker 20 is,eventueel via een slew-rate begrenzend element 21, aangesloten qp een integrator 24.
Het datasignaal dat qp het laagfrequente arbitrages ignaal gesuperponeerd is leidt tot kortstondige maar zeer grote afwijkingen in het signaal aan de uitgang van verschilversterker 20. De integrator 24 heeft tot 20 doel de reactie hierop te beperken. Een uitgang van integrator 24 is verbonden met een stuuringang 16 van de arbitragezender 15.
De arbitrage wordt als volgt tot stand gebracht. Alle mededingende deelnemers (datastations) voeren tegelijkertijd de actuele (bit) waarde van hun arbitragecodewoord aan de kabel toe via ingangs-25 klem 19, verschilversterker 20, (slew-rate begrenzend élement 21), integrator 24 en arbitragezender 15. Deelnemers die als actuele arbitrage bitwaarde een logische nul aanbieden terwijl de kabel de logische één toestand aanneemt, trekken zich terug uit de arbitrage.
Met het meest significante bit van het arbitragecodewoord wordt als 30 eerste gearbitreerd, vervolgens wordt door de overblijvende deelnemers met het op één na meest significante bit gearbitreerd enz. totdat uiteindelijk de één (of meerdere) deelnemer (s) met het hoogste actuele arbitragecodewoord overblijven. Een eenduidige toewijzing is vervolgens mogelijk door de procedure te vervolgen met bijvoorbeeld de aanbieding 35 van het eigen deelnememummer. De uiteindelijk overblijvende deelnemer krijgt de gelegenheid cm in het volgende datasignaal interval zijn data pakket aan het communicatiemedium aan te bieden via ingangsklem 14 en datazender 13.
8 1 0 0 9 3 0 * -/ PHN 9960 7
Cm de beïnvloeding van bet arbitrages ignaal door het datasignaal verder te beperken is het gunstig om tussen de verschilversterker 20 en de integrator 24 met slew-rate begrenzend element 21 op te nemen.
Een aantrekkelijk uitvoeringsvoorbeeld van een dergelijk slew-rate 5 begrenzend element is weergegeven in fig. 4. Het slew-rate begrenzend element bevat een stroanspiegel, in hoofdzaak bestaande uit de PNP transistoren 25 en 25', welke geschakeld door een strocmschakelaar, in hoofdzaak bestaande uit de NPN transistoren 27 en 28, een laadstroon levert voor een condensator 26.
10 De emitters van PNP transistoren 25 en 25* zijn verbonden met een eerste voedingslijn 29 van nagenoeg constante potentiaal, bijvoorbeeld 5V. De basis van transistor 25' is met de basis van transistor 25 verbonden en de basis van transistor 25 is verder met de collector van transistor 25 verbonden. De collector van transistor 25' is met de 15 uitgangsklem 23 en met de collector en basis van transistor 28 verbonden. De collector van transistor 25' is door een weerstand 32 net een tweede voedingslijn 30 van nagenoeg constante potentiaal, bijvoorbeeld OV, verbonden. De transistoren 25' en 25 zijn zó geschakeld dat zij zich als een strocmspiegel gedragen d.w.z. de collectorstranen van de transis-20 toren 25' en 25 zijn aan elkaar gelijk. De condensator 26 is aangesloten tussen de eerste voedingslijn 29 en de uitgangsklem 23.
De emitters van de NHtf transistoren 27 zijn met elkaar verbonden en door een weerstand 31 met de tweede voedingslijn 30 verbonden.
De basis van transistor 27 is met de ingangsklem 22 verbonden en de 25 collector is met de eerste voedingslijn 29 verbonden.'
De collector en de basis van transistor 28 zijn met elkaar en met de uitgangsklem 23 verbonden.
De werking van het slew-rate begrenzend element overeenkomstig fig. 4 is als volgt. Transistor 25 is zodanig ingesteld dat déze een 30 bepaalde collectorstrocm I voert. Transistor 25' voert nagenoeg dezelfde 1 ά collectorstrocm (« I). Indien transistor 28 spert dan zal de collector-1 z stroom I, welke transistor 25' voert, via de collector-basis kortsluiting van transistor 28 naar condensator 26 vloeien waardoor deze condensator wordt qpgeladen. Indien transistor 28 geleidt dan zal de 1 35 collectorstrocm I van transistor 25' door transistor 28 vloeien terwijl bovendien de door de keuze van de weerstandswaarde van weerstand 31 bepaalde ontlaadstroom afkomstig van condensator 26 door transistor 28 zal vloeien. Deze ontlaadstroon kan bijvoorbeeld gelijk gekozen warden 81 009 3 0 PHN 9960 8 aan de laadstrocm. Transistor 28 zal in dat geval in de geleidende toestand dus een stroom I voeren. Transistor 28 wordt omgeschakeld in het ritme van het signaal dat aan de basis van transistor 27 wordt toegevoerd. Een voorbeeld van een dergelijk signaal is weergegeven in 5 fig. 5a. Dit signaal toont in detail de samenstelling van het signaal volgens fig. 3a (detail A). Fig. 5b toont het uitgangssignaal dat aan uitgangsklem 23 kan worden af genomen. De verhouding tussen de amplituden van de signalen volgens Fig. 3a en Fig. 3b is in de praktijk veelal groter dan hier is weergegeven.
10 Het effect van het slew-rate begrenzend element kan verder worden geïllustreerd aan de hand van een rekenvoorbeeld. Gesteld dat de arbitragesnelheid 0,2 Mbit/s en de datasnelheid 20 Mbit/s bedraagt en dat de amplitude van zowel de arbitrage als de datapulsen 0,5 V bedraagt dan dient integrator 24 (Fig. 2) op het communicatiemedium 15 (via stroombron 15) een slew-rate te kunnen produceren van: -OAV/vs
Ontbreekt het slew-rate begrenzend element 21 dan zal tijdens de datapulsen (Fig. 5a, amplitude 500 mV, pulsbreedte 50 ns) het signaal ge-20 leverd door verschilversterker 20 een extreme waarde vertonen. De integrator zal daarbij de bovenberekende maximale slew-rate vertonen. Tijdens de datapulsen zullen N arbitrage zenders gezamelijk een verstoring op de kabel veroorzaken met een slew-rate van N x 0,1 V/us of N x 5 mV/50 ns. Bij een maximaal toelaatbare verstoring van bijvoorbeeld 50 mV kunnen 25 er dus slechts 10 deelnemers worden aangesloten.
Is echter het slew-rate begrenzend element 21 op de aange-• geven plaats tussengevoegd welk element zodanig is gedimensioneerd (door de keuze van de elementwaarde van condensator 26, weerstand 31, 32 in Fig. 4) dat een slew-rate van eveneens 0,1 V/us wordt bereikt, 30 dan zal de amplitude van de datapulsen aan de uitgang van element 21 zijn teruggebracht van 500 mV tot 5 mV. Het maximaal aan te sluiten deelnemers bij de maximaal toelaatbare verstoring van 50 mV is daardoor met twee orden van grootte toegenomen.
Fig. 6 toont een tweede uitvoeringsvoorbeeld van een data-35 station voor toepassing in het communicatiesysteem. Tusen de binnen-geleider 11 en buitengeleider 12 van een coaxiale kabel is een gecombineerde arbitrage/datazender 34 aangesloten. De zender bestaat in hoofdzaak uit een gestuurde stroombron welke wordt gestuurd door 81 0 09 3 0 .................................
ΡΗΝ 9960 9 de son van het arbitragesignaal dat wordt toegevoerd aan klem 19 en het datasignaal dat wordt toegevoerd aan klem 14. Deze signalen worden in optelorgaan 34 gesatineerd en vervolgens aan. een stuur ingang van arbitrage/datazender 33.
5 Zoals bij de inschrijving van Pig. 2 reeds werd opgemerkt kunnen in de arbitrageband meerdere.deelnemers tegelijk actief zijn.
Om te voorkanen dat de d.c.-spanning op het communicatiemedium, i.c. de coaxiale kabel, te hoog oploopt wordt in iedere arbitragezender de cp de kabel aanwezige spanning in de arbitrageband tegengekoppeld.
10 Deze tegenkcppeling kan plaatsvinden cp een aktieve wijze zoals bij Pig. 2 werd beschreven. Bij de aktieve wijze wordt namelijk de öp de kabel aanwezige spanning vergeleken (verschilversterker 20, Fig. 2) met het erop te zetten bit en afhankelijk daarvan de op de kabel gein jecteeerde stroom gecorrigeerd. Bij de zgn. passieve wijze van tegen-15 koppeling welke in Fig. 6 is geïllustreerd wordt de kabel belast door een impedantie 35 in serie met een spanningsbron 36. De stroom in de coaxiale kabel wordt begrensd doordat indien de spanning op de lijn de spanning van de spanningsbron 36 overschrijdt door impedantie 35, bijvoorbeeld een spoel, stroom gaat vloeien. Het is duidelijk dat in 20 plaats van spanningsbron 36 eveneens een zener diode kan worden benut.
De tegenkoppeling kan in plaats van op de hierboven aangegeven wijze in elk datastation apart ook aan de uiteinden van het ccmramicatiemedium voor de datastations gezamelijk worden uitgeveerd zoals is weergegeven in Fig. 7. Het datastation 10 welke tussen de 25 binnengeleider 11 en buitengeleider 12 zijn aangesloten zijn van het type zoals in Fig. 6 is weergegeven, evenwel ontdaan van het tegenkoppelnet-werk bestaande uit impedantie 35 en spanningsstroem 36. Het communicatiemedium is aan beide uiteinden afgesloten met een afsluitimpedantie 39 (bijvoorbeeld 50il). Parallel aan de afsluitimpedantie 39 is een 30 tegenkoppelnetwerk aangebracht dat eveneens bestaat uit een impedantie 35 (in het bijzonder een inductief element zoals een spoel) en een spanningsbron 36 (of een zener diode).
De aktieve methode van tegenkoppelen verdient in het algemeen de voorkeur omdat deze geen extra belasting van de datastations geeft en 35 bovendien het signaal op de kabel minder verzwakt. Indien als communicatiemedium een fiber wordt benut is bovendien alleen de aktieve wijze van tegenkoppelen toepasbaar.
81 0 09 3 o ΡΗΝ 9960 10 ί I ’
De ontvangen signalen kunnen door filtering worden gesplitst in een datasignaal en een arbitragesignaal. Daartoe is het datastation voorzien van een hcogdoorlaatfilter 17 en een laagdoorlatend filter 37. Aan uitgang 18 van hoogdoorlaatfilter 17 kan het datasignaal worden 5 afgenomen en aan een uitgang 38 van laagdoorlaatfilter 37 kan het arbitrages ignaal worden afgenomen.
10 15 20 Z5 · 30 35 8100930

Claims (11)

1. Datacaiimnicatiesysteem. bevattende een aantal datastations welke door een gemeenschappenj k communicatiemedium met elkaar verbonden zijn waarbij ieder datastation een datazender bevat voor het zenden van een datasignaal over het ccronmicatiemédium en verder een data-5 ontvanger bevat voor het ontvangen van een signaal hetwelk door één der andere datastations over het ccraminicatiemedium wordt verzonden en de datastations elk arbitragemiddelen bevatten cm te verhinderen dat meer dan één datazender tegelijk over het communicatiemedium zendt met het kenmerk, dat de arbitragemiddelen een arbitragezender bevatten 10 voor het zenden van een arbitragesignaal over het cccsnunicatiemedium, dat de arbitragemiddelen verder een arbitrageontvanger bevatten voor het ontvangen van een arbitragesignaal hetwelk door één of meerdere der andere arbitragezenders over het cctramicatiemedium wordt gezonden, dat de arbitragezenders en -ontvangers een van de frequentieband van 15 de datazenders en -ontvangers gescheiden arbitragefrequentieband benutten.
2. Datacarmunicatiesysteem volgens conclusie 1 met het kenmerk, dat de datazenders en -ontvangers een hoogfrequente band benutten en de arbitragezenders en -ontvangers een laag frequente band benutten.
3. Datacarmunicatiesysteem volgens conclusie 1 of 2 met het kenmerk, dat de datastations elk een uitgangstrap bezitten van het gestuurde stroombron type.
4. Datacarmunicatiesysteem volgens conclusie 1 of 2 met het kenmerk, dat de datazenders en de arbitragezenders elk een uitgangs- 25 trap bezitten van het gestuurde stroombron type.
5. Datacarmunicatiesysteem volgens conclusie 1 of 2 met het kenmerk, dat de arbitragezender van elk datastation een gestuurde arbitragestroombron, een integrator en een verschilversterker bevat dat de verschilversterker een eerste ingang bevat voor het toevoeren 30 van het signaal dat zich op het ccnrnunicatiemedium bevindt, een tweede ingang voor het toevoeren van een signaal waarmee het datastation aan de arbitrage deelneemt en een uitgang welke via de integrator de arbitrage stroombron stuurt welke stroombron is gekoppeld net het curnsmicatienedium.
6. Dataccmmunicatiesysteem volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat de arbitragezender verder een slew-rate begrenzend element bevat dat is aangebracht tussen de uitgang van de verschilversterker en de integrator. 8100930 PHN 9960 12 V \
7. Dataccmmunicatiesysteem volgens conclusie 6 met het kenmerk , dat het slew-rate begrenzend element een strocmspiegel, een strocmr schakelaar en een condensator bevat, dat de condensator in de ene stand van de stroomschakelaar met een door de stroomspiegel geleverde, 5 nagenoeg constante stroom wordt opgeladen en in de tweede stand een nagenoeg constante stroom wordt onttrokken aan de condensator en dat de strocmspiegel reageert op de aan de uitgang van de verschilversterker optredende signalen.
8. Datacommunicatiesysteem volgens één der conclusies 1 t/m 4 10 met het kenmerk, dat de datastations elk een tegenkoppelnetwerk bevatten hetwelk is aangesloten cp het communicatiemedium.
9. Datacommunicatiesysteem volgens één der conclusies 1 t/m 4 waarbij het communicatiemedium is afgesloten met een afsluitimpedantie met het kenmerk dat de afsluitimpedantie een tegenkoppelnetwerk bevat.
10. Datacommunicatiesysteem volgens conclusie 8 of 9 met het ken merk, dat het tegenkoppelnetwerk een serieschakeling van een impedantie, in het bijzonder een spoel en een spanningsbron bevat.
11. Datacommunicatiesysteem volgens één der voorgaande conclusies met het kenmerk, dat het ccmmunicatiemedium een coaxiale kabel is. 20 Z5 30 35 8 1 0 09 3 0
NL8100930A 1981-02-26 1981-02-26 Datacommunicatiesysteem. NL8100930A (nl)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8100930A NL8100930A (nl) 1981-02-26 1981-02-26 Datacommunicatiesysteem.
DE19823205948 DE3205948A1 (de) 1981-02-26 1982-02-19 Datenkommunikationssystem
FR8202863A FR2500697A1 (fr) 1981-02-26 1982-02-22 Systeme de communication de donnees
GB8205160A GB2095078B (en) 1981-02-26 1982-02-22 Data communication system
JP57026896A JPS57155860A (en) 1981-02-26 1982-02-23 Data communication system
US06/352,733 US4466000A (en) 1981-02-26 1982-02-26 Data communication system

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8100930 1981-02-26
NL8100930A NL8100930A (nl) 1981-02-26 1981-02-26 Datacommunicatiesysteem.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8100930A true NL8100930A (nl) 1982-09-16

Family

ID=19837074

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8100930A NL8100930A (nl) 1981-02-26 1981-02-26 Datacommunicatiesysteem.

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4466000A (nl)
JP (1) JPS57155860A (nl)
DE (1) DE3205948A1 (nl)
FR (1) FR2500697A1 (nl)
GB (1) GB2095078B (nl)
NL (1) NL8100930A (nl)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2125257B (en) * 1982-08-04 1986-03-26 Plessey Co Plc Improved local area network systems
DE3235739C2 (de) * 1982-09-27 1984-07-12 Nixdorf Computer Ag, 4790 Paderborn Verfahren zur Vorbereitung der Anschaltung einer von mehreren datenverarbeitenden Einrichtungen an eine zentral taktgesteuerte Mehrfach-Leitungsanordnung
US4683471A (en) * 1985-01-30 1987-07-28 Hughes Aircraft Company Data bus pilot tone
US20040100982A1 (en) * 1999-09-30 2004-05-27 Sivaram Balasubramanian Distributed real-time operating system

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS4841722B1 (nl) * 1969-06-13 1973-12-08
US3832494A (en) * 1970-06-10 1974-08-27 Control Data Corp Signal multiplexer and demultiplexer
JPS5228954B2 (nl) * 1971-09-13 1977-07-29
US3919461A (en) * 1974-01-07 1975-11-11 Engineered Syst Inc Data transmission system
US4107471A (en) * 1977-03-22 1978-08-15 International Telephone & Telegraph Corp. Frequency division multiplex communications system
US4320502A (en) * 1978-02-22 1982-03-16 International Business Machines Corp. Distributed priority resolution system
JPS5824061B2 (ja) * 1979-03-05 1983-05-19 横河電機株式会社 デ−タ通信制御方式
DE3009308A1 (de) * 1980-03-11 1981-10-01 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Verfahren und anordnung zum uebertragen von datensignalen
US4387425A (en) * 1980-05-19 1983-06-07 Data General Corporation Masterless and contentionless computer network
US4376278A (en) * 1980-12-22 1983-03-08 Honeywell Information Systems Inc. Apparatus and method for collision avoidance

Also Published As

Publication number Publication date
FR2500697A1 (fr) 1982-08-27
JPH0328102B2 (nl) 1991-04-18
US4466000A (en) 1984-08-14
DE3205948A1 (de) 1982-11-11
JPS57155860A (en) 1982-09-27
GB2095078A (en) 1982-09-22
GB2095078B (en) 1985-01-03
FR2500697B1 (nl) 1984-11-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4472712A (en) Multipoint data communication system with local arbitration
US5973609A (en) Communication system with adaptive media access control
US4689786A (en) Local area network with self assigned address method
US4630254A (en) Controlled star network
US7451243B2 (en) System and method for implementing RMII Ethernet reset
NL8700736A (nl) Een-kanaalsbussysteem voor meermeester gebruik, met bitcelsynchronisatie, en meesterstation voorzien van een bitcelsynchronisatie-element daarvoor.
US6031823A (en) Vehicle communications transceiver with loop-back diagnostic mode
US7756153B1 (en) Distributed method and apparatus for allocating a communication medium
WO1995025393A1 (en) High-speed switched network architecture
AU1726988A (en) Apparatus and method for providing a wireless link between two local area network systems
JPH0884160A (ja) 光受信回路
JPH11505986A (ja) 高効率なポーリング手順によるデータ通信
NL8303944A (nl) Werkwijze voor het besturen van een bewakingsinrichting in een digitaal transmissiesysteem.
EP0229270A2 (en) A transmit-secure non-blocking circuit-switched local area network
NL8100930A (nl) Datacommunicatiesysteem.
JPH0254986B2 (nl)
NL8701859A (nl) Locaal netwerk.
WO1988004512A1 (en) Stabilized binary tree protocol
NL8602090A (nl) Werkwijze voor het tot stand brengen van een signaalweg tussen ten minste twee apparaten en stelsel van ten minste twee apparaten voor het realiseren van de werkwijze.
US5734675A (en) Receiver sharing for demand priority access method repeaters
US20030084216A1 (en) Hybrid change of state protocol for CANOpen networks
JP3133499B2 (ja) 多重伝送方式
EP0292504A1 (en) Communication system having a control channel and an image channel
US8275849B2 (en) Wireless network and method for sharing flexible data between a master and slaves in real time
AU717582B2 (en) Passive analog filter for network interface

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
A85 Still pending on 85-01-01
BC A request for examination has been filed
BI The patent application has been withdrawn