NL8100379A - Werkwijze ter bereiding van polyesters met een groot molecuulgewicht. - Google Patents

Werkwijze ter bereiding van polyesters met een groot molecuulgewicht. Download PDF

Info

Publication number
NL8100379A
NL8100379A NL8100379A NL8100379A NL8100379A NL 8100379 A NL8100379 A NL 8100379A NL 8100379 A NL8100379 A NL 8100379A NL 8100379 A NL8100379 A NL 8100379A NL 8100379 A NL8100379 A NL 8100379A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
prepolymer
particulate
mhz
resin
high frequency
Prior art date
Application number
NL8100379A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Goodyear Tire & Rubber
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Goodyear Tire & Rubber filed Critical Goodyear Tire & Rubber
Publication of NL8100379A publication Critical patent/NL8100379A/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08GMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED OTHERWISE THAN BY REACTIONS ONLY INVOLVING UNSATURATED CARBON-TO-CARBON BONDS
    • C08G63/00Macromolecular compounds obtained by reactions forming a carboxylic ester link in the main chain of the macromolecule
    • C08G63/78Preparation processes
    • C08G63/80Solid-state polycondensation

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Polyesters Or Polycarbonates (AREA)

Description

' / ‘ ............. ' " ~ ,-^86 _ » ,* W. 0.29-811
Werkwijze ter bereiding van polyesters met een groot molecuul-gewicht.
De uitvinding, zoals hierna meer gedetailleerd beschreven, heeft betrekking op een verbetering in de bereiding van lineaire condensatie-polyesters met een groot molecuulgewieht door middel van vaste-fasepolymerisatie van overeenkomstige deeltjesvormige 5 door smelten gepolymeriseerde polyestervoorpolymeerharsen met laag moleouulgewicht. Meer in het bijzonder heeft de uitvinding betrekking op een werkwijze voor de snelle en gelijktijdige kristallisatie, droging en verhitting van deze deeltjesvormige voorpoly-meerharsen tot vaste-fasepolymerisatietemperaturen door middel van 10 energie van hoge frequentie voorafgaande aan het onderwerpen van de voorpolymeerharsen aan vaste-fasepolymerisatie-omstandigheden.
In het algemeen worden twee verschillende hoofdwerkwijze-trappen toegepast bij de bereiding van polyesters met een groot moleouulgewicht onder toepassing van vaste-fasepolymerisatie-15 technieken. De eerste trap omvat de bereiding van een polyester-voorpo lyme erhars met klein moleouulgewicht onder toepassing van -een discontinue of continue smeltfasepolymerisatiewerkwijze. Het verkregen ..gesmolten voorpolymeer wordt vervolgens gestold en omgezet tot een deeltjesvormige vorm zoals bijvoorbeeld korrels, 20' tot dobbelstenen gesneden kubussen, granules, poeders, enz., en is in de techniek bekend als toevoerpolymeer in de vaste fase.
Dit voorpolymeer of toevoerpolymeer in de vaste fase (deze. uitdrukkingen worden onderling.verwisselbaar gebruikt in de beschrijving) zal gewoonlijk een. intrinsieke viscositeit hebben in het 25 traject van ongeveer 0,55 tot ongeveer 0,60 en een vochtgehalte dat varieert van ongeveer 0,40 tot ongeveer 0,25 gew.96 en zal amorf 3 zijn, zoals aangetoond door de dichtheid ervan van 1,54 ë per cm of minder.
De tweede trap omvat de feitelijke vaste-fasepolymerisatie van 50 het hiervoor beschreven deeltjesvormige voorpolymeer tot het gewenste produkt met groot moleouulgewicht. Yoor polyethyleenterefta-laat wordt de vaste-fasepolymerisatietrap gewoonlijk uitgevoerd bij temperaturen die variëren van ongeveer 185°C tot ongeveer 250°G en bij voorkeur van ongeveer 220°C tot ongeveer 240°C in een atmosfeer 55 van een inert gas of onder een'verminderde druk onder toepassing van discontinu werkende roterende menger-drogers, drogers met een ge-fluïdiseerd bed, schoteldrogers of continu in reactietorens met 81 0 0 37 9 --------- ί>ν.......j*$-____________ ____________ : - . . . . ' · ..i ..
s ' 2 zwaartekrachtstroming.
Bovendien is het een algemeen bekend en aanvaard feit, dat vanwege de vochtige, amorfe aard van dit voorpolymeer, het noodzakelijk is het voorpolymeer te onderwerpen aan een tussentrap, 5 waarbij het voorpolymeer wordt verhit, gedroogd en gekristalliseerd om afbraak en agglomeratie van het voorpolymeer te vermijden, wanneer het wordt blootgesteld aan vaSte-fasepolymerisatie-omstandigheden. Het is eveneens bekend, dat bij onderwerping van dit vochtige, amorfe voorpolymeer aan deze tussentrap het deeltjes— 10 vormige polymeer de neiging zal hebben te agglomereren tot een onhandelbare massa, juist zoals bij de vaste-fasepolymerisatietrap, tenzij maatregelen worden getroffen om deze smelting te voorkomen.
Een maatregel ter voorkoming van smelting van het deeltjesvormige voorpolymeer tijdens de verhitting, droging en kristallisatie daar-15. van, is het voorpolymeer te onderwerpen aan een krachtig uit gevoerde beweging. Voorbeelden van werkwijzen voor de voorbehandeling van polyestervoorpolymeer, waarbij.een krachtig uitgevoerde beweging . van het voorpolymeer wordt toegepast zijn beschreven in de Amerikaanse octrooischriften 4*064*112 en 4*161.578* Echter is een be-• 20 langrijk nadeel van werkwijzen, waarbij een krachtige beweging van het deeltjesvormige voorpolymeer wordt toegepast tijdens de verhitting, droging en kristallisatie daarvan, de ontwikkeling van fijne polymere bestanddelen, die ongeveer 0,06 tot ongeveer 0,11 gew.% van het totale gewicht van het te behandelen voorpolymeer kunnen 25 uitmaken. Be aanwezigheid van deze fijne bestanddelen in het voorpolymeer is ongewenst, niet alleen omdat zij aanleiding geven tot hanteringsproblemen, maar ook vanwege het nadelige effect dat zij hebben op de kwaliteit en de gelijkmatigheid van het uiteindelijke polymeerprodukt en het gedrag ervan bij onderwerping aan behande-50 lingen zoals smeltspinnen en spuitgieten.
Een andere benadering voor de verhitting, droging en kristallisatie van deeltjesvormig nat amorf polyestervoorpolymeer voorafgaande aan de vaste-fasepolymerisaiie daarvan is de werkwijze beschreven in het Amerikaanse octrooischrift 3*634*359· In dit octrooi-35 schrift wordt een verbetering beschreven bij een werkwijze voor de bereiding van polyesters met een groot molecuulgewicht, in het bijzonder polyethyleentersffcalaat met een groot molecuulgewicht, door na-condensatie van de overeenkomstige polyester met laag molecuulgewicht in de vaste fase. Uiteengezet wordt, dat de specifieke ver-40 betering in de werkwijze de droging, kristallisatie en verhitting 81 0 0 37 9 _ 3 van liet voorpolymeer met laag molecuulgewicht tot vaste-fase-polymerisatietemperaturen is door middel van energie van hoge frequentie bij aanwezigheid van een stromend droog gas.
Bij de uitvoering van de werkwijze, beschreven in het hiervoor 5 vermelde oetrooischrift, is vastgesteld dat het gebruik van een stromend droog gas en de wijze waarop de verhitting met hoge frequentie wordt uitgevoerd uiterst belangrijke beperkingen zijn bij de succesvolle uitvoering van de werkwijze. Volgens dit octrooi- schrift is het gebruik van een stromend droog gas essentieel voor % 10 de onmiddellijke onttrekking van water, dat wordt vrijgemaakt uit de polyester tijdens het verhittingsproces, wanneer hydrolytische ontleding van de polyester moet worden gehandhaafd binnen aanvaardbare grenzen en dat de verhitting op .een zodanige wijze moet worden uitgevoerd, dat het temperatuurtrajeet, waarbij kristallisatie 15 plaats heeft met optimale snelheid niet wordt overschreden voordat de polyester de kristallietvorm heeft aangenomen teneinde smelting van de gegranuleerde polyester tot een vaste klont te vermijden.
Be specifieke wijze, waarop de verhitting moet worden uitgevoerd wordt beschreven als bestaande uit hetzij langzame verhitting van 20 de polyester tot de condensatietemperatuur, d.w.z. tussen 5 en 15 minuten met constante beweging van de gegranuleerde polyester hetzg snelle verhitting van de polyester tot 100°C - 180°C,-onder hand-having van de polyester in een veldvrije ruimte bij debereikte temperatuur tot deze voldoende gekristalliseerd is en dan en alleen 25 dan deze gekristalliseerde polyester te onderwerpen aan een verdere verhitting bij hoge frequentie om de temperatuur daarvan op te voeren tot condensatietemperaturen. De nadelige effecten, die plaats hebben als gevolg van niet gebruik van een stromend droog gas en te snelle verhitting· zijn toegelicht in voorbeeld III van het octrooi-5Q schrift. In dat voorbeeld werd gegranuleerd polyethyleentereftalaat binnen 5 minuten tot 240°C en bij afwezigheid van een stromend "droog gas verhit. De effecten van een dergelijke snelle verhitting en de afwezigheid van een stromend droog gas waren dat het materiaal tezamen smolt tot een vaste klont en dat de specifieke viscositeit 55 (die een maat is voor het molecuulgewicht ervan) van het materiaal werd verminderd van een oorspronkelijke waarde van 0,88 tot een waarde van 0,75, een vermindering van 17 %·
Aanvraagsters hebben nu gevonden, dat in tegenstelling tot de leer van het hiervoor vermelde Amerikaanse oetrooischrift een deel-40 tjesvormige polyester voorpolymeerhars met laag molecuulgewicht snel 81 0 0 37 9 ....... « ........~ ' ........... .....’ ' 4 en continu kan worden verhit in een energieveld met hoge frequentie tot vaste polymerisatietemperaturen van 185 tot 250°C hetzij bij afwezigheid hetzij bij aanwezigheid van een stromend droog gas, zoals stikstof of lucht, om tegelijkertijd de gewenste kristallisatie, 5 droging en verhitting van de voorpolymeerhars te verkrijgen zonder een aanzienlijke verlaging van het molecuulgewicht ervan of de vorming van een vaste, niet-brosse massa.
Dienovereenkomstig omvat de onderhavige uitvinding een verbetering in de bereiding van deeltjesvormige lineaire condensatie-10 polyesters met een groot molecuulgewicht met intrinsieke viscositei-ten van ten minste 0,6 dl per g door polymerisatie in de vaste fase van overeenkomstige deeltjesvormige, door smelten gepolymeriseerde lineaire condensatie-polyestervoorpolymeerharsen met laag molecuulgewicht met intrinsieke viscositeiten van ten minste 0,35 dl.,per g, 15 welke verbetering gelijktijdig en continu (a) kristallisatie van de deeltjesvormige voorpolymeerhars met een initiële dichtheid van 5 1,34 g per cm of minder tot een dichtheidstraject van ongeveer 1,57 tot ongeveer 1,39 g per cm^, (b) droging van de deeltjesvormige voorpolymeerhars met een initieel watergehalte van ongeveer 0,40 % 20 tot ongeveer 0,25 % tót een watergehalte, dat varieert van ongeveer 0,10 % tot ongeveer 0,005 % en (c) verhitting van deze deeltj esvormige voorpolymeerhars tot een vaste-fasepolymerisatietemperatuur variërend van ongeveer 185°0 tot ongeveer 250°C en bij voorkeur ongeveer 210°C tot ongeveer 240°C omvat, door het deeltjesvormige 25 voorpolymeer te onderwerpen aan een continu en ononderbroken veld van hoge frequentie variërend van ongeveer 20 MHz tot ongeveer 300 MHz gedurende een tijdsperiode die varieert van ongeveer 20 seconden tot ongeveer 90 seconden. De uitvinding wordt meer volledig toegelicht onder verwijzing naar de hierna vermelde voorbeelden.
30 De vermelde intrinsieke viscositeiten voor alle polyestermonsters werden bepaald onder toepassing van een oplossing, die 0,4 g polymeer bevat in 100 ml van een gemengd 60/40 f eno l/t e t rachlo o re thaan-oplosmiddel gemeten bij 30°C. Alle gegeven percentages voor het . vochtgehalte van zowel onbehandelde als behandelde polyester- 55 voorpplymeerharsen zijn gewichtspercentages tenzij anders aangegeven. Alle proeven werden uitgevoerd bij afwezigheid van een stromend droog gas.
Voorbeeld I
Een deeltj esvormige, door smelten gepolymeriseerde polyethyleen-40 . tereftalaat voorpolymeerhars met een intrinsieke viscositeit van 81 0 0 37 9 5
Z
0,52 dl/g, een dichtheid van 1,54 S per cm en een watergëhalte van 0,54 % werd continu af gezet op een 5 cm brede bewegende transportband van een verhittingsinrichting met hoge frequentie, welke band de hars transporteerde tussen twee tegenover elkaar verticaal .
5 geplaatste elektroden. De hars werd continu en ononderbroken blootgesteld aan een energieveld van hoge frequentie van 27 Mz en tot 210°C verhit naarmate de hars door de inrichting met hoge frequentie passeerde met een hoeveelheid van 15 hg per uur.
De blootstellingstijd aan het veld met hoge energie van elk gegeven harsdeeltje was ongeveer 64 seconden. De gekristalliseerde, gedroogde en verhitte hars verliet de verhittingsinrichting met hoge frequentie in de vorm van een brosse koek, die bij onderwerping aan een zeer geringe druk met de hand verkruimelde tot afzonderlijke deeltjes van dezelfde grootte en configuratie als het uitgangs-15 voorpolymeer. De behandelde hars bezat een intrinsieke viscositeit van 0,51 dl/g, een dichtheid van 1,59 g/cnr (d.w.z. een kristalli-niteit van ongeveer 50 %) en een watergehalte van 0,06 %,
Voorbeeld II
Op een soortgelijke wijze als toegepast in voorbeeld I werd 20 ©en deeltjesvormig, door smelten gepolymeriseerd polyethyleen-tereftalaat-voorpolymeer met een intrinsieke viscositeit van Q,59 dl/g en een dichtheid van ongeveer 1,54 g/cm^ continu toegevoegd aan een 58 cm brede transportband van een verhittingsinrichting met hoge frequentie, waardoor de hars getransporteerd werd 25 tussen twee tegenover gestelde horizontaal geplaatste elektroden.
De hars werd continu en ononderbroken blootgesteld aan een veld van hoge energie van 100 MHz naarmate de hars door de verhittingsinrichting met hoge frequentie passeerde. Bij de passage door de verhittingsinrichting met hoge frequentie werd het gekorrelde voor-50 polymeer verhit van omgevingstemperatuur (ongeveer 24°C) tot ongeveer 210°C waarbij de verblijftijd van elk harsdeeltje in het veld met hoge energie ongeveer 25 seconden bedroeg. De gekristalliseerde, gedroogde en verhitte voorpolymeerharsdeeltjes waren slechts zeer weinig aan elkaar gekleefd als zij de inrichting verlieten en werden 35 gemakkelijk van elkaar gebroken door toepassing van een zeer geringe druk met de hand. De behandelde hars bezat een intrinsieke viscositeit van 0,58 dl/g en een dichtheid van ongeveer 1,39 g/cm^ (d.w.z. een kristalliniteit van ongeveer 31 %) ·
Voorbeeld III
40 Teneinde de brosse aard van de deeltjesvormige door smelten ge- 81 0 0 37 9 6 ' · .· . ^ « - polymeriseerde polyethyleentereftalaat-voorpolymeerhars, die gelijk tijdig gekristalliseerd, gedroogd en verhit is tot de vaste-fase-condensatietemperaturen vólgens de werkwijze van de onderhavige uitvinding verder aan te tonen, werd een kleine glazen beker volle-5 dig gevuld met deelt jesvormig voorpolymeer met een intrinsieke viscositeit van 0,45 dl/g. De met het voorpolymeer gevulde beker werd vervolgens geplaatst in een veld met hoge energie van 27 MHz en snel' en continu verhit tot het voorpolymeer een temperatuur van ongeveer 205°C had bereikt, zoals gemeten door een optische pyro-10 meter. De totale blootstellingstijd van het voorpolymeer aan het veld met hoge energie was 60 seconden. Daarna werd de beker uit het veld verwijderd en omgekeerd om de voorpolymeerhars te verwijderen, waarvan de deeltjes aan elkaar waren gekleefd, onder vorming van een brosse massa volgens de vorm van de beker. Onder toepassing 15 van een zeer geringe druk met de hand werd de massa gemakkelijk en snel uit elkaar teruggebroken tot afzonderlijke deeltjes. Vergeli.ikingsvoorbeeld
Teneinde de noodzakelijkheid van een snelle verhitting (d.w.z. tussen 20 en 90 seconden) wanneer energie met hoge frequentie wordt 20 toegepast om gelijktijdig het voorpolymeer volgens de werkwijze van de onderhavige uitvinding te kristalliseren, te drogen en te verhitten en de noodzaak van gebruik van een veld met hoge energie van . . ten minste 20 MHz toe te lichten, werd een deeltjesvormige poly- ethy1eentereftalaat-voorpolymaerhars met een intrinsieke viscosi-25 teit van 0,50 dl/g in een glazen schaal van 55 cm x 25 cm x 6 cm diep geplaatst. De schaal, die de granules bevatte» werd vervolgens in een veld met hoge energie van 16 MHz gebracht en tot 210°C verhit. Het duurde 2,5 minuten om de gewenste temperatuur te bereiken.
Wanneer het verhitte materiaal uit hét veld met hoge energie en 50 vervolgens uit de glazen schaal werd verwijderd, had het de vorm van een vaste massa volgens de vorm van de schaal, die niet tot afzonderlijke deeltjes kon wonden gebroken zonder toepassing van hoge druk.
Voorbeeld 17 55 Ongeveer 23,0 kg volgens voorbeeld I behandelde polyethyleen- tereftalaat-voorpolymeerhars werd onderworpen aan discontinue, , vaste-fasepolymerisatie-omstandigheden in een roterende menger/ droger polymerisatie-inrichting. De polymerisatie werd onder een verminderde druk uitgevoerd bij ongeveer 237°C. Ma een verblijftijd 40 van 9»4 uren was de intrinsieke viscositeit van de hars toegenomen 8100379 7
Tan 0,51 dl/g tot 0,72 dl/g en was na een totale verblijftijd van 15*6 uren toegenomen tot 0,85 dl/g.
Uit de voorafgaande voorbeelden blijkt dat in tegenstelling tot de leer van het Amerikaanse oetrooischrift 5«634*359 een deeltjes-5 vormige, door smelten gepolymeriseerde lineaire condensatiepolyester-voorpolymeerhars met laag molecuulgewicht snel verhit kan worden tot vaste-fasepolymerisatietemperaturen zonder smelting van de deeltjesvormige voorpolyimaerhars tot een gesmolten, onbruikbare massa en zonder enig wezenlijk nadelig effect op de eigenschappen 10 van het voorpolymeer, zoals een verlaging van het molecuulgewicht ervan zoals voorgestel! door de intrinsieke viscositeitswaarden.
Dit laatste resultaat is bijzonder verrassend in het licht van het feit, dat in de voorgaande voorbeelden geen stromend droog gas gebruikt werd ter verwijdering van vocht, dat wordt vrijgemaakt uit 15 de voorpolymeerhars, die onderworpen wordt aan het veld van energie met hoge frequentie*
Uiveaus van energie met hoge frequentie variërend van 20 MHz tot 300 MHz kunnen gebruikt worden bij de uitvoering van de uitvinding van de onderhavige aanvrage. Een traject, dat meer de voorkeur 20 verdient is van ongeveer 25 MHz tot ongeveer 150 MHz, waarbij een traject van ongeveer 27 MHz tot ongeveer 100 MHz het meest de voorkeur verdient.
Het specifieke niveau van eiBigie met hoge frequentie, toegepast om gelijktijdig en continu de polyestervoorpolymeerhars te 25 kristalliseren, te drogen en te verhitten tot vaste-fasepolymerisatie-temperaturen volgens de onderhavige uitvinding· zal afhangen van de tijdsduur dat de voorpolymeerhars zal worden blootgesteld aan het veld met energie van hoge frequentie en van de begintemperatuur van de uitgangsvoorpolymeerhars. In het algemeen zal een hoger energie-30 niveau vereist zijn voor korte blootstellingstijden, bijvoorbeeld
i.C
20 seconden, en een" lager energieniveau voor lange blootstellingstijden, bijvoorbeeld 90 seconden. Toorts zal een voorpolymeerhars met een lagere begintemperatuur, bijvoorbeeld kamertemperatuur, een hoger energieniveau vereisen dan een voorpolymeer met een hogere 35 begintemperatuur, d.w.z. een temperatuur hoger dan omgevingstemperatuur, voor e.en gegeven blootstellingstijd tussen 20 en 90 seconden.
In de feitelijke praktijk kan de begintemperatuur van het uitgangs-voorpolymeer variëren van omgevingstemperatuur tot ongeveer 80°G. Terwijl het juiste energieniveau zal variëren zoals uit het vooraf-40 gaande blijkt, verschaft deze leer een algemene^ichtlijn voor elke 81 0 0 37 9 .2^ -r β deskundige om gemakkelijk het geschikte toe te passen energieniveau voor de uitvoering van de onderhavige uitvinding vast te stellen.
Wanneer eenmaal de deeltjesvormige polyestervoorpolymeerhars gekristalliseerd, gedroogd en verhit is tot vaste-fasepolymerisatie-5 temperaturen, is deze dan in een toestand, waarin zij in de vaste fase gepolymeriseerd kan worden onder toepassing van bekende werkwijzen zoals werkwijzen van het type met een gefluïdiseerd bed, ; gefixeerd of zogenaamd statisch bed, propstromingsbed of zwaarte- kracht-stromingsbed zoals bijvoorbeeld volgens het Amerikaanse oc-10 trooischrift 5.756*990 of discontinue werkwijzen zoals die onder toepassing van roterende menger-drogers. Bij voorkeur zal de behan*-delde voorpolymeerhars uit de verhittingsinrichting met hoge frequentie direct worden afgevoerd in polymerisatiereservoirs, die bij. dergelijke werkwijzen worden toegepast. Echter kan de behandelde ' 15 voorpolymeerhars; ook worden af gevoerd in houder-reservoirs of bunkers voor een daaropvolgende polymerisatie afhankelijk van de aard en het ontwerp van de in het bijzonder toegepaste werkwijze.
In het algemeen zullen deze werkwijzen op een zodanige wijze worden uitgevoerd, dat het.behandelde deeltjesvormige· polyester-20 voorpolymeer wordt verhit tot temperaturen die variëren van ongeveer ’ 185°C tot 250°C en meer bij voorkeur tussen 210°C en 24Ö°C en binnen deze temperatuurtrajecten gehandhaafd worden in een stroom inert gas of onder een verminderde druk tot het gewenste molecuul ge wicht ver-- - kregen is'.
25 Be uitvinding werd in de voorafgaande voorbeelden toegelicht onder toepassing van polyethyleentereftalaat, aangezien deze bijzondere ester de voorkeur verdient met het oog op het belang en het grote gebruik als basismateriaal bi j - de vervaardiging van dergèlijke produkten als, films en vezels en meer onlangs koolzuurhoudende drank-... 50 flessen. Het zal echter voor een deskundige op het gebied van polyesters duidelijk zijn, dat de uitvinding toepasbaar is op de gelijktijdige en continue kristallisatie, droging en verhitting van andere deeltjesvormige, door smelten gepolymeriseerde polyestervoorpolymeerhars en met laag molecuulgewicht, die bestemd zijn om te worden onder-55 worpen aan vaste-fasepolymérisatie-omstandigheden. Representatieve voorbeelden van dergelijke andere voorpolymeerharsen omvatten die harsen bereid door smeltpolymerisatie van het reactieprodukt van dicarbonzuren of hun alkylesters, waarbij de‘alkylgroep 1 tot 4 koolstofatomen bevat, met de polymethyleenglycolen, die 2 tot 20 40 koolstofatomen bevatten.. .
8 1 0 0 37 9

Claims (6)

1. Werkwijze ter "bereiding van deeltjesvormige polyesters met groot molecuulgewicht met een intrinsieke viscositeit van ten minste 0,6 dl per g door vaste-fasepolymerisatie van een overeenkomstige 5 deeltjesvormige, door smelten gepolymeriseerde lineaire condensatie-polyestervoorpolymeerhars met laag molecuulgewicht met een intrinsieke viscositeit van ten minste 0,35 dl per g, m.e t het kenmerk, dal ^gelijktijdig en continu (a) de deeltjevormige voorpolymeerhars met een initiële dicht- 3 10 heid van 1,34 g per cm of minder kristalliseert tot een dichtheids- 3 traject van ongeveer 1,37 tot ongeveer 1,39 S per cm, (b) het deeltjesvormige voorpolymeer met een initieel water-gehalte van ongeveer 0,40 % tot ongeveer 0,25 % droogt tot een watergehalte dat varieert van ongeveer 0,10 % tot ongeveer 0,005 % 15 en (c) het deeltjesvormige voorpolymeer verhit tot een vaste-fase-polymerisatietemperatuur, die varieert van ongeveer 185°C tot ongeveer 250°C, door de deeltjesvormige voorpolymeerhars te onderwerpen aan een 20 continu en ononderbroken veld van energie van hoge frequentie in het traject van ongeveer 20 MHz tot ongeveer 300 MHz gedurende een tijdsperiode, die varieert van ongeveer 20 seconden tot ongeveer 90 seconden.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, m e t het kenmerk, 25 dat men een continu en ononderbroken veld van energie van hoge frequentie toepast in het traject van ongeveer 25 MHz tot ongeveer 150 MHz.
3· Werkwijze volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat men een veld van energie met hoge frequentie toepast, dat vari-30 eert van ongeveer 27 MHz tot ongeveer 100 MHz.
4* Werkwijze volgens conclusie 1,met het kenmerk,: dat men het deelt jesvormige, door .-smelten gepolymeriseerde lineaire condensatie-polyestervoorpolymeer verhit in het veld met energie van hoge frequentie tot een vaste-fasepolymerisatietemperatuur, 35 die van ongeveer 210 tot ongeveer 240°C varieert.
5· Werkwijze volgens conclusie 1,met het kenmerk, dat men alsecleeltjesvormige, door smelten gepolymeriseerde lineaire condensatie-polyestervoorpolymeer polyethyleentereftalaat toepast.
6. Werkwijze volgens conclusie 1, m e t het kenmerk, 40 dat men een begintemperatuur van het polyethyleentereftalaat voor- 8100379 polymeer toepast, die varieert van ongeveer omgevingstemperatuur tot ongeveer 80°C. 8 1 0 0 37 9
NL8100379A 1980-02-21 1981-01-27 Werkwijze ter bereiding van polyesters met een groot molecuulgewicht. NL8100379A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US06/123,222 US4254253A (en) 1980-02-21 1980-02-21 Preparation of high molecular weight polyester
US12322280 1980-02-21

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8100379A true NL8100379A (nl) 1981-09-16

Family

ID=22407401

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8100379A NL8100379A (nl) 1980-02-21 1981-01-27 Werkwijze ter bereiding van polyesters met een groot molecuulgewicht.

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4254253A (nl)
JP (1) JPS56133330A (nl)
CA (1) CA1149327A (nl)
DE (1) DE3105767A1 (nl)
FR (1) FR2476658B1 (nl)
GB (1) GB2070042B (nl)
MX (1) MX156069A (nl)
NL (1) NL8100379A (nl)

Families Citing this family (18)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH656391A5 (de) * 1982-04-21 1986-06-30 Inventa Ag Verfahren zur herstellung von hochmolekularen polyestern.
FR2599665B1 (fr) * 1986-06-06 1988-11-04 Rhone Poulenc Fibres Procede et dispositif de regeneration de dec hets a base de polymeres fusibles
US5237755A (en) * 1991-12-11 1993-08-24 E. I. Du Pont De Nemours And Company Rapid drying of polyamide resins using high frequency electric fields
US5420404A (en) * 1994-08-23 1995-05-30 W. G. Goodman And Associates, Inc. Apparatus and continuous process for drying of dielectric materials
US5830982A (en) * 1995-01-20 1998-11-03 E. I. Du Pont De Nemours And Company Production of poly (ethylene terephthalate)
US5510454A (en) * 1995-01-20 1996-04-23 E. I. Du Pont De Nemours And Company Production of poly(ethylene terephthalate)
US5714262A (en) * 1995-12-22 1998-02-03 E. I. Du Pont De Nemours And Company Production of poly(ethylene terephthalate)
US5540868A (en) * 1995-01-20 1996-07-30 E. I. Du Pont De Nemours And Company Process for pellet formation from amorphous polyester
US5955569A (en) * 1996-11-27 1999-09-21 E.I. Du Pont De Nemours And Company Method for solid phase polymerization
US6235390B1 (en) 1998-11-03 2001-05-22 E. I. Du Pont De Nemours And Company High RV filaments, and apparatus and processes for making high RV flake and the filaments
US6316518B1 (en) 1999-02-05 2001-11-13 Advanced Polymer Technology, Inc. Methods of treating polymeric materials, methods of forming nylon, and apparatuses
US6284866B1 (en) 1999-12-07 2001-09-04 Wellman, Inc. Method of preparing modified polyester bottle resins
DZ3274A1 (nl) 2001-08-10 2005-05-14 Du Pont
KR100600638B1 (ko) * 2002-04-11 2006-07-13 토요 보세키 가부시기가이샤 비결정성 폴리에스테르 칩과 그의 제조방법 및 비결정성폴리에스테르 칩의 보존방법
JP2006225591A (ja) * 2005-02-21 2006-08-31 Asahi Kasei Chemicals Corp ポリアミド樹脂の製造方法
JP4739823B2 (ja) * 2005-06-06 2011-08-03 五和工業株式会社 高周波加熱によってリサイクルペットを連続固相重合する装置
MX2017011645A (es) * 2015-03-13 2018-11-12 Officine Di Cartigliano Spa Planta y método para secar y policondensar en estado sólido un material polimérico.
JP6957857B2 (ja) 2016-10-13 2021-11-02 株式会社Ihi 流体分散装置及び熱処理装置

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1720623B2 (de) * 1967-02-28 1975-07-17 Hoechst Ag, 6000 Frankurt Verfahren zur Nachkondensation von Polykondensaten
US3634359A (en) * 1969-10-15 1972-01-11 Hoechst Ag Process for the manufacture of high-molecular weight polyesters
DE2559290B2 (de) * 1975-12-31 1979-08-02 Davy International Ag, 6000 Frankfurt Verfahren zur kontinuierlichen Herstellung von hochmolekularem PoIyäthylenterephthalat
US4165420A (en) * 1977-11-10 1979-08-21 The Goodyear Tire & Rubber Company Solid state polymerization of polyester prepolymer
US4161578A (en) * 1978-05-12 1979-07-17 Bepex Corporation Process for solid phase polymerization of polyester

Also Published As

Publication number Publication date
DE3105767A1 (de) 1982-01-21
FR2476658B1 (fr) 1985-11-08
GB2070042B (en) 1983-07-27
FR2476658A1 (fr) 1981-08-28
JPS56133330A (en) 1981-10-19
JPH0138134B2 (nl) 1989-08-11
DE3105767C2 (nl) 1989-06-01
GB2070042A (en) 1981-09-03
MX156069A (es) 1988-06-29
US4254253A (en) 1981-03-03
CA1149327A (en) 1983-07-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8100379A (nl) Werkwijze ter bereiding van polyesters met een groot molecuulgewicht.
AU712942B2 (en) Process for pellet formation from amorphous polyester
JPH03111423A (ja) ポリエチレンナフタレートの結晶化法
US7084235B2 (en) Method of producing highly condensed polyester granulate
TWI316948B (en) Low melting polyester polymers
TWI327579B (en) Method and device to reduce the acetaldehyde content of polyester granulate
EP0085643B1 (en) Process for the production of high molecular weight polyester
TWI355395B (en) Method and device for the crystallization of polye
US3544523A (en) Polycondensation of solid polyesters with anticaking agents
CN100460443C (zh) 在固态下制备高度缩合的聚酯的方法
KR20190071832A (ko) 폴리아미드 과립의 제조 방법
US3634359A (en) Process for the manufacture of high-molecular weight polyesters
JP3477471B2 (ja) 発泡ポリ(エチレンナフタレート)の固相重合法
TWI229098B (en) Method for increasing solid state polymerization rate
JPH01180309A (ja) 共重合ポリエステル樹脂の結晶化方法
US6124423A (en) Process for crystallizing polyethylene naphthalate copolymers in the absence of devolatilization
JP2004536918A (ja) 結晶性ポリカーボネートオリゴマーを調製する方法
US6774208B1 (en) Friction heat, cryogenic quench solid state polymerization
EP1141078A1 (fr) Procede de fabrication de copolyesters poly(ethylene terephtalate)-poly(ethylene isophtalate)
BE564565A (nl)

Legal Events

Date Code Title Description
A85 Still pending on 85-01-01
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
BV The patent application has lapsed