NL8005313A - Werkwijze voor het steriliseren van voedsel. - Google Patents

Werkwijze voor het steriliseren van voedsel. Download PDF

Info

Publication number
NL8005313A
NL8005313A NL8005313A NL8005313A NL8005313A NL 8005313 A NL8005313 A NL 8005313A NL 8005313 A NL8005313 A NL 8005313A NL 8005313 A NL8005313 A NL 8005313A NL 8005313 A NL8005313 A NL 8005313A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
container
microwaves
liquid
food
temperature
Prior art date
Application number
NL8005313A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Mitsubishi Monsanto Chem
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mitsubishi Monsanto Chem filed Critical Mitsubishi Monsanto Chem
Publication of NL8005313A publication Critical patent/NL8005313A/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23LFOODS, FOODSTUFFS, OR NON-ALCOHOLIC BEVERAGES, NOT COVERED BY SUBCLASSES A21D OR A23B-A23J; THEIR PREPARATION OR TREATMENT, e.g. COOKING, MODIFICATION OF NUTRITIVE QUALITIES, PHYSICAL TREATMENT; PRESERVATION OF FOODS OR FOODSTUFFS, IN GENERAL
    • A23L3/00Preservation of foods or foodstuffs, in general, e.g. pasteurising, sterilising, specially adapted for foods or foodstuffs
    • A23L3/005Preservation of foods or foodstuffs, in general, e.g. pasteurising, sterilising, specially adapted for foods or foodstuffs by heating using irradiation or electric treatment
    • A23L3/01Preservation of foods or foodstuffs, in general, e.g. pasteurising, sterilising, specially adapted for foods or foodstuffs by heating using irradiation or electric treatment using microwaves or dielectric heating
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23BPRESERVING, e.g. BY CANNING, MEAT, FISH, EGGS, FRUIT, VEGETABLES, EDIBLE SEEDS; CHEMICAL RIPENING OF FRUIT OR VEGETABLES; THE PRESERVED, RIPENED, OR CANNED PRODUCTS
    • A23B7/00Preservation or chemical ripening of fruit or vegetables
    • A23B7/005Preserving by heating
    • A23B7/01Preserving by heating by irradiation or electric treatment
    • A23B7/012Preserving by heating by irradiation or electric treatment with packages
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65BMACHINES, APPARATUS OR DEVICES FOR, OR METHODS OF, PACKAGING ARTICLES OR MATERIALS; UNPACKING
    • B65B55/00Preserving, protecting or purifying packages or package contents in association with packaging
    • B65B55/02Sterilising, e.g. of complete packages
    • B65B55/12Sterilising contents prior to, or during, packaging
    • B65B55/16Sterilising contents prior to, or during, packaging by irradiation

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Nutrition Science (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Toxicology (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Food Preservation Except Freezing, Refrigeration, And Drying (AREA)
  • Storage Of Fruits Or Vegetables (AREA)

Description

* ^ * i -1- 21519/Vk/mb
Aanvrager: Mitsubishi Monsanto Chemical Company, Tokio, Japan.
Korte aanduiding: Werkwijze voor het steriliseren van voedsel.
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het ste-5 riliseren van voedsel onder toepassing van mikrogolven. Meer in het bijzonder heeft de uitvinding betrekking op een sterilisatieprocédé voor voedingsmiddelen, bestaande uit vast voedsel en vloeistof door het bestralen van deze voedingsmiddelen met mikrogolven gedurende korte tijd, zonder dat de smaak en de geur van het voedsel nadelig wordt beïnvloed.
10 Niet alleen zijn verschillende nieuwe voedingsmiddelen ont wikkeld maar ook diverse nieuwe soorten houders zijn ontwikkeld voor voedingsmiddelen. Daarom zijn de laatste tijd diverse soorten voedingsmiddelen verkregen, aanwezig in diverse typen houders. Bij de bereiding van een voedingsmiddel in een houder wordt het voedsel gesteriliseerd voor, tijdens 15 of nadat de houder is afgevuld met het voedingsmiddel, De sterilisatie wordt gewoonlijk uitgevoerd door het voedsel te verwarmen bij een verhoogde temperatuur gedurende een aanzienlijk lange tijdsduur. Het verwarmen van het voedsel bewerkstelligt soms dat het voedsel in kwaliteit achteruitgaat of dat de smaak of de geur van het voedsel nadelig wordt beïnvloed.
20 . Teneinde de hierboven vermelde nadelen die samenhangen met het steriliseren bij verhoogde temperatuur, te elimineren zijn onderzoekingen gedaan om het voedsel dat aanwezig is in een houder, te verwarmen bij een hoge temperatuur, bijvoorbeeld bij 120—140 °C, gedurende een korte tijd van bijvoorbeeld enkele minuten, of volgens een zogenaamde retort-sterilisa-25 tie. Deze werkwijze is effectief om de tijd te verkorten gedurende welke het voedsel wordt blootgesteld aan de zeer hoge temperatuur. Omdat de houder waarin het voedsel aanwezig is, echter ook wordt blootgesteld aan deze naar verhouding zeer hoge temperatuur, is het noodzakelijk dat de houder zelf is vervaardigd uit een thermisch resistent materiaal dat stabiel is 30 bij de toegepaste hoge temperatuur. Gewoonlijk zijn papier en thermoplastische polymeersoorten niet geschikt om hieruit de houder te vervaardigen, omdat deze onvoldoende thermisch bestendig zijn.
Ook is het bekend dat mikrogolven effectief zijn om hiermee bepaalde voedingsmiddelen te steriliseren. Deze sterilisatie kan worden 35 bewerkstelligd bij een relatief lage temperatuur van 70-105 °C binnen een relatief korte tijd van 90 tot 180 sec.
Wanneer voedsel in een houder wordt gedaan in een inrichting die wordt bestraald met mikrogolven en mikrogolven worden gebruikt ter 8005313 -2- 21519/Vk/mb bestraling en om de sterilisatie uit te voeren, worden diverse vluchtige bestanddelen in het voedsel op ongewenste wijze verdampt uit het voedsel.
Dit verdampen van de vluchtige bestanddelen veroorzaakt vaak veranderingen in de smaak en in de geur van het voedsel.
5 Wanneer een houder in staat is om mikrogolven door te laten en deze houder is gevuld met voedsel en deze wordt vervolgens hermetisch afgesloten en daarna worden mikrogolven gebruikt ter bestraling van het voedsel via de houder, kan het verdampen van de vluchtige bestanddelen uit het voedsel worden voorkomen. Daarbij zal echter de verhoging van de temperatuur 10 van het voedsel resulteren in een uitzetting van het voedsel. 'Deze uitzetting veroorzaakt een hogere druk in de houder en door de verhoging van de druk in de houder kan de houder uitzetten en soms scheuren.
Teneinde het scheuren van de houder te voorkomen is in de Japanse octrooiaanvrage 52-68785 een werkwijze beschreven waarbij een geslo-15 ten houder met voedingsmiddel is geplaatst in een hermetisch gesloten omhulsel dat is voorzien van een orgaan voor het uitzenden van mikrogolven en terwijl de houder wordt bestraald met de mikrogolven wordt de druk in het gesloten omhulsel geregeld zodat deze druk in evenwicht is met de druk in de houder. Deze werkwijze vereist een speciale inrichting die er 20 de oorzaak van is dat de sterilisatiebewerking te duur wordt. Ook is de werkwijze zelf zeer ingewikkeld en kostbaar.
Onder de bovenvermelde omstandigheden is gevonden dat een industriële toepassing van het steriliseren onder invloed van mikrogolven met betrekking tot voedsel in een hermetisch gesloten houder zeer moeilijk 25 is, en in de praktijk niet kan worden uitgevoerd.
Een doelstelling volgens de uitvinding is het verkrijgen van een sterilisatiemethode voor voedsel door het te bestralen met mikrogolven, welke werkwijze op industriële schaal kan worden toegepast zonder problemen.
Een ander doelstelling volgens de uitvinding is het verkrijgen 30 van een sterilisatiebewerking voor voedsel door het bestralen met mikrogolven hiervan, welke werkwijze effectief is voor het steriliseren van voedsel waarin vluchtige bestanddelen aanwezig zijn, zonder dat de vluchtige bestanddelen uit het voedsel worden verdampt.
Verder wordt volgens de uitvinding gestreefd naar een sterili-35 satiebewerking voor voedsel door dit te bestralen met mikrogolven, welke werkwijze de smaak en de geur van het voedsel niet nadelig Beïnvloedt en waarbij de kwaliteit van het voedsel wordt behouden. Deze doelstellingen kunnen worden bewerkstelligd door het toepassen van een werkwijze volgens 8005313 -3- 21519/Vk/mb * * de uitvinding en deze wordt hierdoor gekenmerkt dat vast voedsel wordt gedaan in een houder die doorlaatbaar is voor mikrogolven, een vloeistof met een temperatuur hoger dan de temperatuur van het vaste voedsel in de houder wordt -gedaan, de houder hermetisch wordt gesloten en de houder wordt be-5 straald met mikrogolven om het mengsel van vast voedsel en vloeistof in de houder te steriliseren.
Bij de werkwijze volgens de uitvinding worden mikrogolven gebruikt om een mengsel van vast voedsel en vloeistof dat aanwezig is in een hermetisch gesloten houder via de houder te bestralen. Daarom is het nood-10 zakelijk dat de houder zelf doorlaatbaar is voor de mikrogolven. De houder kan worden vervaardigd uit een materiaal dat doorlaatbaar is voor de mikro-golven, gekozen uit bijvoorbeeld papier, thermoplastisch polymeer materiaal zoals polyethyleen, polypropyleen, polystyreen, polycarbonaat, polyacetaat, acrylharsen, polyamiden en polyesters en glas. Het is echter noodzakelijk 15 voor de houder dat deze bestendig is tegen scheuren, zel^s wanneer een verhoogde druk wordt ontwikkeld in de houder. Daarom is de houder bij voorkeur vervaardigd uit een laminaat van ten minste twee materialen, gekozen uit papierlagen en thermoplastische polymeerfilms. De houder kan worden versterkt met een frame-structuur, vervaardigd uit een kunststofmateriaal 20 dat doorlaatbaar is voor mikrogolven. Voorbeelden van houders met een versterkte frame-structuur en die geschikt zijn volgens de uitvinding zijn vermeld in het Britse octrooischrift 1.348.370.
Bij de werkwijze volgens de uitvinding kan als vast voedsel fruit, groente, vlees, vis en een mengsel van 2 of meer van deze voedings-25 middelen worden gebruikt. Het vaste voedingsmiddel bevat gewoonlijk een aanzienlijke hoeveelheid vloeistof, bij voorkeur een hoeveelheid van 50 gew.
% of meer.
De vloeibare component is effectief om de warmte-ontwikkeling te bevorderen in het vaste voedingsmiddel wanneer dit wordt bestraald met 30 mikrogolven. De mate waarin de warmte wordt ontwikkeld neemt toe wanneer het gehalte van de vloeibare component in het vaste voedsel toeneemt.
Het vaste voedingsmiddel wordt in een tevoren bepaalde hoeveelheid aangebracht in de houder die doorlaatbaar is voor mikrogolven via de opening van de houder. Wanneer dit vaste voedingsmiddel in de houder is 35 aangebracht kan het vaste voedingsmiddel een temperatuur hebben die gelijk is aan kamertemperatuur. Anderzijds kan het vaste voedingsmiddel worden verwarmd tot een bepaalde temperatuur die hoger is dan kamertemperatuur.
Vervolgens wordt een vloeistof toegevoerd aan de houder via de 8005313 -4- 21519/Vk/mb opening hiervan, zodat de houder volledig wordt gevuld met een mengsel van vast voedingsmiddel en vloeistof, zodat nagenoeg geen lucht meer aanwezig is in de houder. Wanneer de vloeistof wordt toegevoerd aan de houder heeft deze vloeistof een verhoogde temperatuur, namelijk hoger dan die van de 5 vaste stof. Zodoende wordt nadat de vloeistof is toegevoerd aan de houder een deel van de warmte van de vloeistof overgedragen op het vaste materiaal, totdat de temperatuur van de vaste stof nagenoeg gelijk is aan die van de vloeistof. De snelheid van overdracht van de warmte van de vloeistof op de vaste stof neemt af met een verhoging van het vloeistofgehalte in de 10 vaste stof. Zodoende geldt dat wanneer de vaste voedingsstoffen een hoog gehalte bevatten aan vloeibare component, de warmteoverdracht van de vloeistof naar de vaste stof meer geleidelijk wordt uitgevoerd. De vloeistof kan gekozen worden uit een groep bestaande uit bijvoorbeeld water, olie en waterige oplossingen van kruiden.
15 De toevoer van de vloeistof wordt direct gevolgd door het af sluiten van de houder. Gewoonlijk zal bij het afsluiten de opening van de houder, welke houder volledig is gevuld met het mengsel van vast voedingsmiddel en vloeistof, hermetisch worden gesloten met een af- sluitmateriaal zodat het mengsel de evenwichtstemperatuur bereikt. Hier-20 bij moet worden opgemerkt dat een daling van de temperatuur van de vloeistof resulteert in een daling van het volume van de vloeistof. Ook moet worden opgemerkt dat hoe hoger de temperatuur is van de vloeistof hoe hoger de mate van overdracht van de mikrogolven is door het vloeibare materiaal. Zodoende geldt dat na het sluiten van de houder het volledige volume 25 van het mengsel van vaste stof en vloeistof kleiner wordt dan juist nadat de vloeistof is toegevoerd aan de houder. Deze daling van het volume van het mengsel resulteert in een verlaagde druk in de gesloten houder. Ook kunnen de mikrogolven, omdat het vloeibare materiaal is verwarmd tot een verhoogde temperatuur, makkelijk het vaste voedsel bereiken wanneer de 30 houder wordt bestraald met de mikrogolven, doordat dit snel kan worden verwarmd.
De houder die gevuld is met het mengsel van vast voedsel en vloeistof, wordt onderworpen aan een sterilisatiebewerking onder uitoefening van mikrogolven. Het verdient de voorkeur dat de sterili-35 satiebewerking met mikrogolven wordt uitgeoefend op de houder voordat de temperatuur van het vaste voedingsmiddel een evenwicht bereikt met dat van de vloeistof. Dit geldt omdat het ontwikkelen van warmte in de vaste stof met een lage temperatuur door het uitoefenen van de mikrogolven hierop, hoger is dan bij een vloeistof met een temperatuur die hoger is dan van 8005313 -5- 21519/Vk/mb » « het vaste materiaal. Daarom geldt dat hoe lager de temperatuur is van het vaste voedsel hoe hoger het verwarmingseffect is voor het vaste voedsel.
Bij de werkwijze volgens de uitvinding is het belangrijk dat de houder zo snel mogelijk gesloten is na het toevoeren van de vloeistof.
5 Deze snelle sluitbewerking is effectief voor het ontwikkelen van een verlaagde druk in de houder door de overdracht van de warmte van de vloeistof op het vaste materiaal.
Het steriliseren van het mengsel, bestaande uit vast voedsel en ’vloeistof, wordt uitgevoerd door het mengsel via de hou-10 der te bestralen met mikrogolf. Bij deze sterilisatie zal omdat de houder hermetisch is gesloten, het ongewenst verdampingsverlies van de vluchtige bestanddelen in het mengsel worden voorkomen, evenals het verlies aan warmte. Ook is de bovenvermelde, verlaagde druk die ontwikkeld is in de houder voordat de bestraling met mikrogolven plaatsheeft effectief om de 15 ongewenste deformatie te voorkomen en het scheuren van de houder door de expansie van het mengsel in de houder.
Teneinde de deformatie of het scheuren van de houder te voorkomen, is het gewenst dat de temperatuur van de vloeistof die toegevoerd wordt aan de houder ten minste 70 °C is, meer in het bijzonder 80-110 °C, 20 boven de temperatuur van het vaste voedsel aanwezig in de houder. Ook verdient het de voorkeur dat de temperatuur van de vloeistof die toegevoerd wordt aan de houder zo dicht mogelijk gelegen is bij de temperatuur waartoe het mengsel wordt verwarmd door het te bestralen met mikrogolven.
Bij het steriliseren volgens de uitvinding worden mikrogolven 25 toegepast die bij voorkeur een frequentie hebben van 900 tot 10.000 MHz. Gewoonlijk is het toegestaan om mikrogolven toe te passen met een frequentie van 915*"2.450 en 5.800 MHz voor de andere doelstellingen dan communicatie en analyses. Voor de sterilisatie kunnen mikrogolven gewoonlijk worden toegepast bij een frequentie van 915 en 2.450 MHz.· 30 Wanneer mikrogolven worden gebruikt om een mengsel te bestralen van vast voedsel en vloeistof in de houder, wordt de energie van de mikrogolven geabsorbeerd door het mengsel en deze energie wordt omgezet in warmte. Dit betekent dat warmte wordt ontwikkeld in het mengsel zodat de temperatuur van het mengsel wordt verhoogd. In het algemeen kan 35 de hoeveelheid warmte (P) die wordt ontwikkeld door een bestraling met mikrogolven op een diëlectricum worden berekend volgaas vergelijking 1: P(Watt/m^) = f»E^*£ytanS x 10“^ waarbij f de frequentie voorstelt (Hz) van de mikrogolven, E is 8005313 -6- 21519/Vk/mb de intensiteit (V/m) van de mikrogolven (intensiteit van het elektrisch veld), sy is een specifieke inductieve kapaciteit van het diëlectricum en tan£ is de dièlectrische krachtfactor voor het diëlectricum.
Uit vergelijking 1 zal het duidelijk zijn dat de hoeveelheid 5 warmte (P) die wordt ontwikkeld in het diëlectricum toeneemt met een verhoging van de intensiteit van het elektrisch veld (E) van de mikrogolven waarmee het diëlectricum wordt bestraald. Verder is het duidelijk dat hoe hoger de specifieke inductieve kapaciteit {ty) is en de diëlectrische krachtfactor (tani) van het diëlectricum hoe hoger de effectiviteit is van 10 adsorptie van de mikrogolfenergie door het diëlectricum.
Dit type diëlectricum heeft een grote diëlectrische verliest factor die correspondeert met een produkt van de specifieke inductieve kapaciteit met een diëlectrische krachtfactor, te weten ^kx tan£ . Daarom is het gemakkelijk om het mengsel te verwarmen door het te bestralen met mi-15 krogolven.
Het bestralen met mikrogolven van het mengsel wordt uitgevoerd tot een zodanig mate dat de temperatuur van het mengsel in de houder een gewenste waarde kan bereiken, waarbij het mengsel voldoende wordt gesteriliseerd. De gewenste sterilisatietemperatuur is variabel in afhankelijk-20 heid van de aard van de mikro-organisraen die aanwezig zijn in het mengsel. Zodoende is de sterilisatietemperatuur gewoonlijk gelegen tussen 70 en 105 °C. Het verdient de voorkeur dat de sterilisatietijd zo kort mogelijk is zolang het mengsel in de houder voldoende kan worden gesteriliseerd bij de bepaalde temperatuur. De noodzakelijke sterilisatietijd is variabel in 25 afhankelijkheid van de aard van de mikro-organismen in het mengsel en de sterilisatietemperatuur. Het is echter mogelijk om eerst de noodzakelijke tijd te bepalen voor een voldoende sterilisatie van het mengsel door het eerst uitvoeren van een experiment voor de sterilisatiebewerking.
Na het bestralen met de mikrogolven wordt het mengsel in de 30 houder afgekoeld tot kamertemperatuur. De koelbewerking wordt bij voorkeur zo snel mogelijk uitgevoerd.
De werkwijze volgens de uitvinding is op industriële schaal goed toepasbaar voor het steriliseren van verschillende voedingsmiddelen door de hieronder vermelde voordelen.
35 1) Bij de werkwijze volgaas de uitvinding wordt een voedings middel in een houder gedaan en gemengd met een vloeistof met een temperatuur die hoger is dan die van het vaste voedsel. De houder wordt hermetisch afgesloten en een deel van de warmte die aanwezig is in de vloeistof wordt 8005313 -7- 21519/Vk/mb overgedragen aan het vaste voedsel voordat het mengsel wordt bestraald met mikrogolven, zodat.een verlaagde druk wordt gevormd in de gesloten houder. Daarom zal zelfs wanneer het mengsel wordt verwarmd door de toepassing van mikrogolven en het mengsel expandeert in de houder, de houder niet worden 5 gedeformeerd en zodoende zal het scheuren hiervan ook worden voorkomen.
2) Bij de werkwijze volgens de uitvinding wordt een mengsel van vast voedsel en vloeistof op een aanzienlijk hogere temperatuur gebracht doordat het mengsel wordt bestraald met mikrogolven. Daardoor kan het mengsel de noodzakelijke sterilisatietemperatuur binnen korte tijd bereiken.
10 Zodoende is de verwarmingstijd die noodzakelijk is voor het beëindigen van de sterilisatiebewerking significant korter dan die van de conventionele sterilisatie, waarbij een bestraling plaatsheeft met mikrogolven, waarbij een vloeistof die niet is verwarmd tot een bepaalde verhoogde temperatuur wordt toegepast. De korte verwarmingstijd is effectief om een verandering 15 te voorkomen van de smaak en de geur van het produkt. De uitvinding wordt nader toegelicht aan de hand van een specifiek voorbeeld. Het zal echter duidelijk zijn dat de uitvinding niet is beperkt tot dit bepaalde voorbeeld. Voorbeeld.
Een cylindrische houder met een bodem en een zijwand is ver- 20 vaardigd uit een laminaat samengesteld uit polyethyleen met een gewicht van 2 2 18 g/m , een papierlaag met een gewicht van 250 g/m , een polyethyleenlaag ? met een gewicht van 36 g/m , een gedeeltelijk verzeepte ethyleen-vinylacetaat- 2 copolymeerlaag met een gewicht van 20 g/m en een polyethyleenlaag met een 2 gewicht van 37 g/m . De houder was voorzien van een open flens die aan-25 gebracht was aan het bovenuiteinde van de houder. De houder werd verstevigd met een frame-structuur, bestaande uit een bodemribbe die aangebracht was aan de binnenzijde van het oppervlak van de bodem en een bovenste ribbe die was aangebracht op het binnenoppervlak van de de flens en twee zijwandribben die waren aangebracht op het binnenoppervlak van de zijwand en waardoor de 30 boden was verbonden met de bovenribbe. De houder had een inhoud van 250 ml.
De houder werd gevuld met vier stukken gesneden aardappel met een watergehalte van ongeveer 75, gew, % en een temperatuur van ongeveer 20 °C. Elk stuk van de aardappel werd gesneden in de vorm van een kubus 35 met een zijlengte van 15 mm. Het totale gewicht van de vier stukken bedroeg ongeveer 36,1 g. Vervolgens werd 165 ml heet water met1 een temperatuur van 90 °C toegevoerd aan de houder. Direct nadat het water in de houder was gedaan werd de flens van dê houder gesloten met een transparant 8 0 ‘0 5 3 1 3 -8- 21519/Vk/mb deksel die vervaardigd was uit een laminaat, samengesteld uit een poly- ethyleenlaag met een gewicht van 37 g/m^, een gedeeltelijk verzeepte ethyleen- 2 vinylacetaatcopolymeerlaag met een gewicht van 20 g/m en een biaxiaal ge- 2 oriënteerde polystyréenlaag met een gewicht van 104 g/m en vervolgens 5 hermetisch gesloten door het bewerkstelligen van een supersonische lasbe-werking op het deksel.
De gesloten houder werd in een diëlectrische oven geplaatst.
Tooi was de temperatuur van het hete water in de houder 77 °C en de temperatuur in het centrum van het deel van elk aardappelstuk in de houder was 10 73 °C.
Mikrogolven met een frequentie van 2450 MHz werden gebruikt om de houder gedurende 90 sec. te bestralen in de diëlectrische oven. Door deze bewerking werd de temperatuur van het hete water ai het binnenste gedeelte van elk stuk aardappel verhoogd, tot respectievelijk 93 ^ en 92 °C.
15 De houder werd zo bewaard bij deze temperaturen gedurende 10 min waarbij de sterilisatie werd bewerkstelligd. Tijdens de sterilisatie werd geen deformatie of scheuring van de houder waargenomen.
Na de sterilisatie werd de houder snel gekoeld met met koud water.
20 De gesloten houder met de aardappelstukken werd bewaard bij ka mertemperatuur gedurende 6 maanden. Er had geen verandering van de kleur plaats van het water en de stukken aardappel. Ook werd geen verandering waargenomen in de vorm van de houder. Uit deze resultaten bleek dat de aardappel en het water volledig waren gesteriliseerd door het toepassen van 25 de werkwijze volgens de uitvinding.
Vergelijkend voorbeeld 1.
Dezelfde werkwijze als vermeld in het bovenstaande voorbeeld ! werd uitgevoerd, behalve dat koud water met een temperatuur van 25 °C werd gebruikt in plaats van heet water en het bestralen met mikrogolven werd 30 uitgevoerd gedurende 210 sec. totdat de temperatuur van het water en het binnenste gedeelte van elke aardappel was verhoogd tot respectievelijk 93 °C en 92°C. Tijdens deze sterilisatiebewerking werd de houder vervormd doordat deze uitzette.
Vergelijkend voorbeeld 2.
35 Dezelfde werkwijze als vermeld in het bovenstaande voorbeeld werd gevolgd, behalve dat de sterilisatie achterwege bleef. Nadat de gesloten houder gedurende 6 maanden was bewaard bleek dat het deksel van de houder naar boven toe was uitgezet. Dit verschijnsel gaf aan dat er geen vol- 8005313 -9- 21519/Vk/mb doende sterilisatie had plaatsgehad en dat er een bacteriële afbraak had plaatsgehad van de aardappel en het water was verontreinigd in de houder.
-Conclusies- $ A n i 1 τ y -ai U I sj

Claims (8)

1. Werkwijze voor het steriliseren van voedsel onder toepassing van mikrogolven, met het kenmerk, dat vast voedsel wordt gedaan in een houder die doorlaatbaar is voor mikrogolven, een vloeistof met een temperatuur 5 hoger dan de temperatuur van het vaste voedsel in de houder wordt gedaan, de houder hermetisch wordt gesloten en de houder wordt bestraald met mikrogolven om het mengsel van vast voedsel en vloeistof in de houder te steriliseren.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de hou- 10 der is vervaardigd uit ten minste een materiaal gekozen uit de groep bestaande uit papier, thermoplastische polymere materialen en glas.
3. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de houder is vervaardigd uit een laminaat van ten minste twee materialen gekozen uit de groep van papierlaag en thermoplastiche polymere film.
4. Werkwijze volgens conclusie 1-3, met het kenmerk, dat het vaste voedsel 50 gew. % of meer bevat aan vloeibare component..
5. Werkwijze volgens conclusie 4, met het kenmerk, dat het vaste voedsel dat de vloeistof bevat gekozen is uit fruit, groente of vlees.
6. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de vloei-20 stof gekozen wordt uit water, olie en een waterige oplossing van kruiden.
7. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de mikrogolven een frequentie hebben van 900 tot 10.000 MHz.
8. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de bestraling met de mikrogolven bewerkstelligt, dat het mengsel van het 25 vaste voedsel en de vloeistof wordt verwarmd tot een temperatuur van 70 tot 105 °C. 1005313
NL8005313A 1979-09-26 1980-09-24 Werkwijze voor het steriliseren van voedsel. NL8005313A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP12366079A JPS5648876A (en) 1979-09-26 1979-09-26 Thermal sterilization by microwave heating
JP12366079 1979-09-26

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8005313A true NL8005313A (nl) 1981-03-30

Family

ID=14866118

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8005313A NL8005313A (nl) 1979-09-26 1980-09-24 Werkwijze voor het steriliseren van voedsel.

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4393088A (nl)
JP (1) JPS5648876A (nl)
CA (1) CA1147816A (nl)
CH (1) CH647133A5 (nl)
DE (1) DE3036168A1 (nl)
FR (1) FR2465648B1 (nl)
GB (1) GB2061085B (nl)
NL (1) NL8005313A (nl)

Families Citing this family (30)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4406861A (en) * 1980-02-19 1983-09-27 Beauvais Max P Microwave canning apparatus
US4514960A (en) * 1982-07-16 1985-05-07 American Cyanamid Company In-package insecticidal bait preparation utilizing microwave energy
US4765999A (en) * 1985-07-26 1988-08-23 Presto Products, Incorporated Polyester/copolyester coextruded packaging film
US4975246A (en) * 1985-09-30 1990-12-04 Charm Stanley E High temperature, short time heating system and method of heating heat-sensitive material
US4839142A (en) * 1985-09-30 1989-06-13 Charm Stanley E High temperature, short time heating system and method of sterilizing or pasteurizing heat sensitive biological fluids
SE452086B (sv) * 1986-03-03 1987-11-09 Alfastar Ab Metod for vermning med mikrovagor
US4946743A (en) * 1987-06-26 1990-08-07 Reynolds Consumer Products, Inc. Nonoriented polyester films for lidding stock with modified heat seal layer
US5014494A (en) * 1988-09-27 1991-05-14 Sherwood Medical Company Method of sterilizing medical articles
US5108701A (en) * 1989-05-15 1992-04-28 Cem Corporation Process for rapid sterilization of biological media
US5320804A (en) * 1989-05-15 1994-06-14 Cem Corporation Process and apparatus for controlled microwave heating under pressure
US5223231A (en) * 1991-12-06 1993-06-29 Drake Robert C Apparatus for sterilizing medical waste by microwave autoclaving
SE9202933D0 (sv) * 1992-10-07 1992-10-07 Tetra Alfa Holdings Saett vid sterilisering av insidesskiktet hos ett foerpackningsmaterial
US5652710A (en) * 1993-12-10 1997-07-29 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Solid/liquid determination apparatus
US5759486A (en) * 1996-03-27 1998-06-02 Bill F. McGraw, Trustee Apparatus and method for sterilization of instruments
GB9606813D0 (en) * 1996-03-30 1996-06-05 Novus Foods Ltd Microwave oven utensils
AU764282B2 (en) * 1999-03-30 2003-08-14 Gambro Lundia Ab Method and apparatus for sterilising a heat sensitive fluid
US20090181139A1 (en) * 2005-04-12 2009-07-16 Mohammed Mehid Farid Pressure Assisted Thermal Sterilisation or Pasteurisation Method and Apparatus
US20070248741A1 (en) * 2006-04-21 2007-10-25 Foster David V Drinkable oatmeal and method
GB2461520A (en) 2008-07-01 2010-01-06 Magsnack Bv Manufacturing crumb for the coating of food products
GB201000647D0 (en) 2010-01-15 2010-03-03 Crisp Sensation Holding Sa Microwaveable batter
US8765202B2 (en) 2010-01-15 2014-07-01 Crisp Sensation Holding S.A. Coated stabilised microwave heated foods
US8728554B2 (en) * 2010-01-15 2014-05-20 Crisp Sensation Holding S.A. Stabilisation of microwave heated food substrates
US9326537B2 (en) 2011-01-27 2016-05-03 Crisp Sensation Holding S.A. Microwaveable coated food product, and method and apparatus for the manufacture thereof
US9326536B2 (en) 2011-01-27 2016-05-03 Crisp Sensation Holding S.A. Production of microwaveable coated food products
DE102011121171A1 (de) * 2011-12-16 2013-06-20 Hipp & Co Verfahren zur Sterilerhitzung von Lebensmitteln
US20130156925A1 (en) 2011-12-20 2013-06-20 Crisp Sensation Holding S.A. Crumb manufacture
US9980325B2 (en) 2012-03-14 2018-05-22 Microwave Materials Technologies, Inc. Enhanced control of a microwave heating system
US11032879B2 (en) 2017-03-15 2021-06-08 915 Labs, Inc. Energy control elements for improved microwave heating of packaged articles
EP3597007A4 (en) 2017-03-15 2020-12-30 915 Labs, LLC MULTI-PASS MICROWAVE HEATING SYSTEM
WO2018194969A1 (en) 2017-04-17 2018-10-25 915 Labs, LLC Microwave-assisted sterilization and pasteurization system using synergistic packaging, carrier and launcher configurations

Family Cites Families (25)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2369765A (en) * 1940-06-22 1945-02-20 Harry F Waters Method of preserving cooked foods
US2380134A (en) * 1940-10-22 1945-07-10 Harry F Waters Method of preserving foods in flexible-walled fluid-tight bags
US2339896A (en) * 1941-03-28 1944-01-25 Harry F Waters Heat sealing machine
US2401131A (en) * 1941-04-11 1946-05-28 Bensel Brice Corp Method of preserving food products
US2411896A (en) * 1942-03-18 1946-12-03 Richmond Chase Co Dried fruit packaging
FR941191A (fr) * 1944-07-20 1949-01-04 Int Standard Electric Corp Perfectionnements aux procédés de traitement des produits alimentaires par la haute fréquence
FR940296A (fr) * 1947-01-22 1948-12-08 Procédé de préparation de conserves alimentaires dans un emballage approprié, par chauffage à haute fréquence
FR1139445A (fr) * 1954-12-07 1957-07-01 Zwanenberg S Fabrieken N V Procédé de préparation de conserves de viandes
FR1247261A (fr) * 1959-02-09 1960-11-25 Cow & Gate Ltd Procédé d'emballage de substances contenant des graisses comme les produits laitiers
US3132029A (en) * 1961-06-02 1964-05-05 Beck Nicholas Robert Method of providing a cooked meat and sauce package
US3215539A (en) * 1962-08-09 1965-11-02 Jerome J Landy Method of sterilizing food in sealed containers
US3261140A (en) * 1963-08-30 1966-07-19 Continental Can Co Microwave sterilization and vacuumizing of products in flexible packages and apparatus therefor
US3552982A (en) * 1968-03-13 1971-01-05 Thomas A Savidge Apparatus and method for packaging foods
US3676058A (en) * 1970-05-25 1972-07-11 Gray Ind Inc Microwave treating apparatus and method
SE355479B (nl) * 1970-09-08 1973-04-30 Alfa Laval Ab
US3889009A (en) * 1972-07-31 1975-06-10 Samuel P Lipoma Method for continuous electromagnetic sterilization of food in a pressure zone
US3892058A (en) * 1972-09-22 1975-07-01 Toyo Seikan Kaisha Ltd Process for the preparation of high-temperature short-time sterilized packaged articles
GB1453621A (en) * 1972-11-10 1976-10-27 Toyo Seikan Kaisha Ltd Sterilised food packages
US3961569A (en) * 1974-08-15 1976-06-08 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army Apparatus for continuous microwave sterilization of food in pouches
DE2621312A1 (de) * 1976-05-13 1977-12-01 Jean Dr Bach Verfahren zur gleichmaessigen erwaermung, insbesondere zur haltbarmachung oder konservierung von wasserhaltigen lebensmitteln
US4081942A (en) * 1976-08-02 1978-04-04 Rexham Corporation Machine and method for filling, introducing steam into, and sealing flexible pouches
GB1558013A (en) * 1976-08-31 1979-12-19 In Da Te Ag Preserving food products
US4122197A (en) * 1977-07-14 1978-10-24 Alfred Robert Krugmann Method and apparatus for packaging food
FR2406396A1 (fr) * 1978-01-30 1979-05-18 Cim Lambda Int Sarl Procede et dispositif pour la sterilisation de boissons
DE2834515A1 (de) * 1978-08-07 1980-02-14 Jean Dr Bach Verfahren und vorrichtung zur thermischen behandlung von lebensmitteln

Also Published As

Publication number Publication date
JPS5648876A (en) 1981-05-02
JPS5645579B2 (nl) 1981-10-27
CA1147816A (en) 1983-06-07
FR2465648B1 (fr) 1985-12-20
US4393088A (en) 1983-07-12
FR2465648A1 (fr) 1981-03-27
GB2061085A (en) 1981-05-13
CH647133A5 (de) 1985-01-15
DE3036168A1 (de) 1981-04-09
GB2061085B (en) 1984-01-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8005313A (nl) Werkwijze voor het steriliseren van voedsel.
CA1285370C (en) Microwave irradiating sterilization process
US9289010B2 (en) System and method for packaging
DE1915080A1 (de) Verfahren und Vorrichtung zum UEberwachen von Mikroorganismen oder Enzymen
EP0547941B1 (fr) Récipient et son procédé de fabrication
JPH01501517A (ja) 食品保存のための方法および装置
HU208640B (en) Process for producing sterilizing fluid containing hydrogen peroxyde in gas state
US3672907A (en) Method of thermally processing a comestible product
NL8700067A (nl) Werkwijze voor het verkrijgen van geconserveerd vlees.
DE69816909T2 (de) Kappe für vakuumverpackte Nahrungsmittel, Verfahren für ihre Herstellung und Behälter mit einer solchen Kappe
US3881023A (en) Flexible cooking container having powder distributed over its interior surfaces
Hotchkiss An overview of food and food packaging interactions
JPH0764367B2 (ja) マイクロ波加熱調理済食品
JPH0549462A (ja) 包 装
JPS5813372A (ja) マイクロ波による加熱殺菌方法
US1987825A (en) Process of treating food products
JPS6252583B2 (nl)
EP0397597A1 (de) Verpackung und Verfahren zu deren Erwärmen bzw. Sterilisation
JPS59166068A (ja) マイクロ波による加熱殺菌方法
JPS5823774A (ja) マイクロ波による加熱殺菌方法
GB2232056A (en) Method for sealing container; thermal treatment of foodstuffs
NL8600799A (nl) Werkwijze voor het vervaardigen van een geblancheerd produkt, kunststofverpakking met zich daarin bevindend geblancheerd produkt en inrichting voor het vervaardigen van een geblancheerd produkt.
JPS5843771A (ja) マイクロ波による加熱方法
US1221386A (en) Container and process of pasteurizing the same.
Paine et al. Heat-processed foods (including irradiated foods, etc.)

Legal Events

Date Code Title Description
A1A A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
A85 Still pending on 85-01-01
BV The patent application has lapsed