NL8004924A - Werkwijze voor het zuiveren van kleurende materialen bevattende afvalwateren. - Google Patents

Werkwijze voor het zuiveren van kleurende materialen bevattende afvalwateren. Download PDF

Info

Publication number
NL8004924A
NL8004924A NL8004924A NL8004924A NL8004924A NL 8004924 A NL8004924 A NL 8004924A NL 8004924 A NL8004924 A NL 8004924A NL 8004924 A NL8004924 A NL 8004924A NL 8004924 A NL8004924 A NL 8004924A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
effluent
coagulation
treatment
per
flocculation
Prior art date
Application number
NL8004924A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Ugine Kuhlmann
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ugine Kuhlmann filed Critical Ugine Kuhlmann
Publication of NL8004924A publication Critical patent/NL8004924A/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F1/00Treatment of water, waste water, or sewage
    • C02F1/72Treatment of water, waste water, or sewage by oxidation
    • C02F1/722Oxidation by peroxides
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F1/00Treatment of water, waste water, or sewage
    • C02F1/52Treatment of water, waste water, or sewage by flocculation or precipitation of suspended impurities
    • C02F1/5236Treatment of water, waste water, or sewage by flocculation or precipitation of suspended impurities using inorganic agents
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F9/00Multistage treatment of water, waste water or sewage

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Separation Of Suspended Particles By Flocculating Agents (AREA)
  • Treatment Of Water By Oxidation Or Reduction (AREA)

Description

» ^ VO 616
Werkwijze voor hst zuiveren van kleurende materialen bevattende afvalwateren.
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het zuiveren van afvalwateren, die kleurende materialen bevatten zoals b.v. de~afvalwateren van kleurstoffabrieken of afvalwateren van ververijen. De werkwijze is bedoeld de verontreinigende charge van deze ef-5 fluenten te verminderen.
Deze afvalwateren worden gewoonlijk gekenmerkt door belangrijke variaties in de verontreinigende charge, bestaande uit verbindingen die moeilijk biologisch afbreekbaar zijn, een hoog gehalte jan chloriden, kleurstoffen in oolloidale vorm, sporen zware meta-10 len en eventueel andere toxische materialen.
Vroegere studies hebben de nadruk gelegd op het elimineren van de biochemische zuurstofbehoefte (DBO] maar recentelijk heeft men er zich op toegelegd de chemische zuurstofbehoefte (DCO] van de gesuspendeerde materialen (MES] van de·kleur alsmede van de colloi-15 dale deeltjes te elimineren.
Bij de onderhavige werkwijze zijn het deze bestanddelen van de verontreinigende charge waarvan in het bijzonder de vermindering wordt nagestreefd.
Vele biologische, fysische of chemische behandelingen zijn 20 reeds lang voorgesteld om de verontreinigende charge van dit type afvalwateren te elimineren of te verminderen.
Uit op de biologische afbreekbaarheid van verschillende directe, zure, basische of pigmentkleurstoffen uitgevoerde studies is gebleken, dat indien men in bepaalde gevallen tot een goede verlaging 25 van de DBO komt, deze van de kleur en de DCO nog steeds gering is en niet de rechtstreekse toepassing van een biologische behandeling rechtvaardigt, zie in het bijzonder Dennis W. Wester en A. Gale Hodgson - Proceedings of the 32nd Industrial Waste Conference - Ann Arbor Science - 1 - 9.
8004924 - 2 -
Als fysische werkwijzen is het gebruik van ionuitwisselhar-sen voorgesteld, b.v. in het Amerikaanse octrooischrift 3.803.030 alsmede een vloelstof-vloeistofextractie in het Amerikaanse octroöi-schrift 3.966.594. Echter vereisen deze werkwijzsn gecompliceerde 5 methoden en zijn ze slecht aangepast aan de sterke kwalitatieve of . kwantitatieve variaties van de verontreinigende charge van het te behandelen afvalwater.
Als chemische werkwijze vormt het gebruik van waterstofperoxy-de bij aanwezigheid van tweewaardig ijzer een bekende behandeling 10 beschreven b.v. door Kitao, Takane-Mizu Shori Gijutsu, 1976, 17 CS3, 735 - 740,. Hij leidt tot een goede verwijdering van de kleur en van de DCQ althans in het geval van oplosbare kleurstoffen maar behoeft belangrijke hoeveelheden reagens en lost het probleem van de MES niet op, waarvan hettgehalte door de behandeling zelfs is toegenomen. 15 Anderzijds heeft Aanvraagster vastgesteld dat een uitvlokbe- handeling door minerale verbindingen gevolgd door afschenken, ofschoon deze in bepaalde gevallen een bevredigende ontkleuring geeft alsmede in het algemeen sterke verlaging van het gesuspendeerde materiaal, steeds gepaard gaat met de vorming van een zeer belangrijke 20 hoeveelheid slik wat deze behandeling minder interessant maakt, met name uit een oogpunt van het milieu (verplaatsing:;der verontreiniging van een vloeibare effluent naar een vast residu].
Er bestond derhalve een industriële behoefte een zuiveringstechniek van afvalwateren, die kleurende materialen bevatten, te ont-25 wikkelen die beantwoordt aan de eisen van de verschillende organen die de kwaliteit van deze wateren controleren.
In het kader van door Aanvraagster uitgevoerde studies voor de behandeling van dergelijke afvalwateren werd geconstateerd, dat zeer veel betere dan de bekende resultaten werden verkregen door een 30 behandeling omvattend een oxydatietrap door waterstofperoxyde en een coagulerings-uitvlokkings-afschenkingstrap.
De werkwijze volgens de uitvinding bestaat derhalve uit een behandeling in twee trappen: - een oxydatietrap met waterstofperoxyde, 35 - een coagulerings-uitvlokkings-afschenkingstrap met minerale 8004924 f * - 3 - zouten al dan niet gecombineerd met een polyelektrolyt, zoals een copolymeer op basis van acrylamide en die eventueel ionische functies bevat.
Voor het verkrijgen van de beste vermindering van de DCO en 5 van de kleur verdient het bijzondere aanbeveling voor de toevoeging van het waterstofperoxyde de effluent zo mogelijk op een pH beneden 5 te brengen en er eventueel pen metaalzout als oxydatiekatalysator zoals een ijzerCII]-zout b.v. ijzer(II)-sulfaat FeSO^H^O aan toe te voegen. Met deze twee trappen kan zonder buiten het kader van de 10 onderhavige uitvinding te treden elke andere klassieke voor- of na behandeling die de aard van de te behandelen wateren rechtvaardigt worden gecombineerd.
Afhankelijk van de behandelde effluenten kan de oxydatietrap vóór of na de coaguleringstrap worden uitgevoerd.
15 Onr het beste gebruiksrendement van het H202 te verkrijgen verdient het volgens de uitvinding bijzonder aanbeveling met een reactietijd tussen 1 en 24 uren en bij voorkeur tussen 1-4 uren te werken.
De afvalwateren die met de werkwijze volgens de uitvinding 20 kunnen worden behandeld bieden in het algemeen belangrijke variaties van de verontreinigende charge. Daarom is het bij het ontwerpen van de fabrieken waarin de behandeling moet worden uitgevoerd, gebruikelijk een eerste bassin aan te brengen bestemd voor het homogeniseren van het te behandelen afvalwater. In dat geval verdient het spe-25 ciale aanbeveling H^O^ en eventueel de oxydatiekatalysator in dit bassin te brengen om de voorgestelde reactietijd te benutten met dien verstande, dat het beste zuiveringsrendement wordt verkregen door eerst de oxygeneringsbehandeling uit te voeren en vervolgens de - coaguleringsbehandeling. In het tegengestelde geval dient de toevoe-30 ging van het 1^2 ges°hieden na de coagulerings-uitvlokkings- afschenkingstrap in een geschikt reactievat.
Alle waterige H202~oplossingen zijn bruikbaar voor het uitvoeren van de werkwijze maar het verdient speciaal aanbeveling vanwege redenen van gemakkelijk gebruik 50 gew.%'s h^O^oplossingen 35 toe te passen.
fl nΩ L o 0 L
- 4 -
Voor het verkrijgen van het beste rendement van de coagulerings-uit-vlokkings-afschenkingstrap verdient het bijzondere aanbeveling een mineraal coagulatiemiddel te gebruiken gekozen uit metaalzouten van ijzer of aluminium die gewoonlijk worden gebruikt bij het behande-5 len van wateren zoals aluminiumsulfaat, aluminiumchlorlde, basische aluminiumchlorasulfaten, ijzerCIII) -chloride,. ijzer(III)-chlorosul-faat, ijzer(II)-sulfaat of een combinatie daarvan.
Bij de onderhavige werkwijze wordt het gebruik van zeer grote hoeveelheden kalk als coagulatiemiddel vermeden waardoor de hoeveel-10 heid gevormd slik aanzienlijk kan worden verminderd.
Oe hoeveelheden van de in de beide behandelingstrappen toe te passerr reagentia zijn afhankelijk van de te behandelen effluent en van de kwaliteit die voor het behandelde water gewenst wordt.
Zij kunnen over zeer grote verhoudingen variëren zonder dat men 15 buiten de uitvinding gaat. De temperatuur van de twee behandelings- fasen is niet kritisch; de effluenten kunnen zonder bezwaar bij de temperatuur waarbij zij in de behandelingsinrichting komen, worden behandeld.
De uitvinding wordt nader toegelicht aan de hand van onder-20 staande voorbeelden.
In deze voorbeelden heeft men de kleur van de oplossingen, de chemische zuurstofbehoefte (DCO) en het gesuspendeerde materiaal (ΓΈΞ) op de volgende wijze bepaald: kleur: de te bepalen kleur van het water, dat vooraf is verdund 25 Com het binnen het meetgebied te brengen) m.ert gedemine- raliseerd water wordt vergeleken met gegradeerde schijven uit gekleurd glas op de schaal Pt - Co Czie NF - T90-034 -).
De aldus bepaalde waarde wordt vermenigvuldigd met de 30 . verdunningsfactor om de te bepalen kleur van het water te verkrijgen.
DCO: zij wordt bepaald volgens de methode met kaliumdichro- maat volgens NF - T 90 - 101.
MES: zij wordt bepaald door filtratie op een schijf uit glas- 35 vezels volgens NF - T 90 - 105.
8004924 - 5 - > >
Voorbeeld I
Effluent: Afvalwater van de bereiding van azoKleurstoffen ongeveer bevattend: 3 50 - 200 mg/dm Kleurstoffen (enkele als pigment, andere oplosbaar) 3 ; 5 150 - 30Q mg/dm fenolen, aminen en verschillende organische verontreinigingen (reactietussen-produkten, anomgezet uitgangsprodukt),
NaCl: 2-5 g/dm3, . natriumsulfaat, natriumcarbonaat, natriumbicarbonaat, 10 enz»
De kenmerken van de bestudeerde effluentczijn: pH * 9 kleur * 60.000 mg/dm3 Pt DCD = 757 mg 02/dm3 15 MES = 90 mg/dm3
Met deze afvalwateren voert men parallel, een klassieke coagu-leringsbehandeling uit en de behandeling in twee trappen, oxydatie vervolgens coagulering volgens de onderhavige aanvrage.
A) Coagulêrings-uitvlokkings-afschenkingsbehandelingjne^kalk en^ 20 _ij_zer(_II)_-zout op de effluent als zodanig: uitvlokking met 2,5 g kalk CaCOHJ- 95%’s en 1,25 g FeSD-./H-O per dm"5 effluent, vervolgens 5 mg niet-ionogene polyelektrolyt Sepiflor AH12B, handelsmerk Sac. SEPPIC, per dm3 effluent.
25 Na afschenken gedurende 1 uur en toevoeging aan het decantaat 3 3 van 1 cm 80%'s zwavelzuur per dm verkrijgt men een water met de volgende kenmerken: pH = 8,5 3 kleur = 6.000 mg/dm Pt zijnde een vermindering van 90% 3 30 DC0 = 617 mg Oj/dm zijnde een vermindering van 18,5% MES » 70 mg/dm3 zijnde een vermindering van 22% 3 geproduceerd slik * 2,1 g droog materiaal per dm effluent.
B) Behandeling_in_twee_traggen_oxydatie_dogr_H202_j_uitvlQkking
Oxydatietrap: 35 effluent gebracht op pH van ongeveer 3 door toevoeging van 3 3 0,36 cm 80%'s zwavelzuur per dm effluent vervolgens wordt toege- flnru.Q?* - 6 - voegd:
FeS04.7H20 : 0,2 g/dm3 H2Q2 50¾ : 1,1 g/dm3
Na 2 h contacttijd verkrijgt, men: 5 pH ongeveer 3 3 kleur * 10.000 mg/dm Pt zijnde een vermindering van 83,3% 3 DCO = 677 mg 02/dm zijnde een vermindering van 10,6%. Coagulerings-uitvlokkings-afschenkingstrap:
Na toevoeging van kalk voor het verkrijgen van een eind-pH .10 in de buurt van 7 voert men een coagulerings-uitvlokking.uit met 3 behulp van verschillende mineral·s zouten en 4 mg/dm van een niet-ionogene polyelektrolyt FL0ERGER, handelsmerk, FA 20H. Als functie varr het bij deze trap toegepaste minerale zout zijn de ns..gecombineer-de behandeling verkregen resultaten aangegeven in onderstaande ta-15 bel A.
Uit het onderzoek van deze resultaten blijkt de doelmatigheid van de behandeling uitgevoerd volgens de uitvinding waarmede het mogelijk is naast een belangrijke vermindering van ee kleur een reeds zwakke DCO te verkrijgen en een gBhalte aan MES corresponderend met 20 de gebruikelijke specificaties. Door verhoging van het gehalte aan H202 bij de oxydatiebehandeling kan men zoals men dit b.v. in voorbeeld III ziet, veel geringere DCO-waarden verkrijgen die dan aan de gebruikelijke specificaties op dit gebied beantwoorden.
Voorbeeld II
25 Effluent: Bruin afvalwater afkomstig van de bereiding van azo- kleurstoffen van hetzelfde type en van dezelfde fabriek als in voorbeeld I.
Summiere kenmerken van de bestudeerde effluent: pH =7,3 3 30 kleur = 60.000 mg/dm Pt 3 DCO = 980 mg 02/dm
Op deze afvalwateren voert men parallel klassieke coagulerings-behandelingen uit met verschillende coaguleringsmiddelen en de behandeling in twee trappen volgens de uitvinding.
35 8004924 = 7 - A3 CQa!ulerings-ui^laKKings-afschenkingsbehandeling_alleen.
Het bovenstaande afvalwater wordt behandeld hetzij met AlClg hetzij met kalk en ijzer(II3-sulfaat.
A.1 - Met A1C1,: J 3 5 Toevoeging per dm effluent van Q,25 g kalk CaCOH^ 95%'s, vervolgens coagulering-uitvlokking met 1 g 30%'s A1C13-oplossing en 4 mg niet-ionogene polyelektrolyt Floerger, handelsmerk, FA20H3. Na afschenken gedurende 1 uur verkrijgt men een water met de volgende kenmerken: 10 pH = 7,5 3 kleur = 9.000 mg/dm Pt zijnde een vermindering van 85% 3 DCO = 466 mg 0_/dm zijnde een vermindering van 52,4% ^ 3 geproduceerd slik * 0,52 g droog materiaal per dm effluent.
A.2 - Met kalk en ijzer(II)-sulfaat: 15 Toevoeging van 2,5 g 95%’s kalk en coagulatie-uitvlokking met 3 1,25 g FeSO..7H70.per dm effluent en 5 mg niet-ionogene polyelektro- lyt Sepiflor AH12B, handelsmerk, Soc. SEPPIC, per dm effluent.
3
Na afschenken gedurende 1 uur wordt aan het decantaat 0,74 cm 80%’s 3 H2SQ4 per dm toegevoegd. Men verkrijgt dan een water met de volgen-20 de kenmerken: pH = 8,9 3 kleur = 9.000 mg/dm Pt zijnde een vermindering van 85% 3 DCO = 583 mg 0_/dm zijnde een vermindering van 40,5% ^ 3 geproduceerd slik = 2,1 g droog materiaal per dm effluent.
25 B3 Gecombineerde_behandeling2_oxydatie_met_H292_i_uitvlokking
Qxydatietrap: 3 3
Toevoeging van 0,2 cm 80%'s H^SG^ per dm effluent voor het verkrijgen van een pH van ongeveer 3,5.
3
Toevoeging van 0,3 g FeS0..7H-Q per dm effluent en vervol- 3 ^ ^ 30 gens 1,275 g 50%'s per dm effluent.
Na 2 uren contacttijd gaat men over tot de uitvlokking. Uitvlokkingstrap:
Na toevoeging van kalk in hoeveelheden voor het verkrijgen van een eind-pH in de buurt van 7, voert men de coagulering-uitvlok-35 king uit met 0,8 g basisch aluminiumchlorosulfaat, in de vorm van de 8004924 - a - handelsaplossing van de Fa.Produits Chimlques Ugins Kuhlmann onder het handelsmerk WAC, 0,1 g handels-ijzerCIlD-chlorideoplossing van 41% FeCl„ en 4 mg niet-ionogene polyelsktrolyt Floerger, handels- J 3 merk, FA20H per dm effluent.
5 Na 1 uur afschenken verkrijgt men een water met de volgende kenmerken: pH = 8,8 .
3 kleur * 3.500 mg/dm Pt zijnde een vermindering van 94,1% 3 DCO * 431 mg 0„/dm zijnde een vermindering van 56% ^ 3 10 geproduceerd slik * 0,72 g droog materiaal per dm effluent.
□e gecombineerde behandeling leidt tot betere verwijderlngs-rendementen dan de behandelingen door uitvlokken*.
« 8004924 - 9 - I I J<£ ft 3 Ή tn i”t rH Q3 Cf-tn 4J 't-ισ CD Ό £ u cn m ω ε non o o
3 U f* o rv. rH
T3 Ό CD CO r>N CD
0 a - * * ¢4 oa o a a a <h -p oj c to c
CD Ti to CD
ccn Ü0 i-t £ C Ό ’ _ ή cn \ co in o
•—4 LLJ &0 cn cn iH
ο ς ε a c to c jz I to CD C > xi «η cn co cn £ MO » « » φ it CU CO IH 05 a id ή a cm cn cn u > u
CD 0 CD
0 oSP TJ TJ
c
•H
; A
£ ccn ο ή ε _ o a d co co 0 O v. cn r-t in an cj do cm cn cn «ί
α £ O
(0 c C I ‘ 0 3 C DD CM CM cn < ÜD 0 -H C ' ' ' 0 r-i £ -H <3- *3? cn H it it it CD 05 05 (D ^ 0 0 a P ον» > a (0 0 t- > c \ +-> a a a 0 in do a es a a · +j a g tn cn a ο 0 cn · · +3 t-ι c £ cn cn t-ι ή a 3 0 0 OC. X 03 co 05 CL , «
co CD
u u 0 0 cn_ ω a a £ C a ι-t bD öfl 0 c c u 0 <H Ή 0 o 00a r-l 0.0 a Q O □
i-10 i—i 1—t CM
00 a a x a üd 0 0 rv a c · •H -rf 0 CD «f
S r—i — — O
0 e\° ev> cn o a co r-t 0 1-1 c cn «3· u.
> 0 4J XT ÖD cn ao cn Ü0 •ft 0 £ £ 3 03 tn a ih a ή +> 0 0 a 0 cn cn «3- M a r-i ft a 0 0 Lt a a cn cm 0 0 r-t 0 0 x 1— < < L- u_ rs 8004924 - 10 - \
Voorbeeld III
Effluent: basische effluent van de bereiding van Bleu Foulon B.R.L.
Kenmerken van de bestudeerde effluent: 5 pH * 12,3 3 kleur * 2.500 mg/dm Pt 3 □CO = 465 mg G^/dm
Dit. voorbeeld is bestemd voor het vergelijken van de resultaten verkregen bij alleen eencoagulerings-uitvlokkings-afschenkings-10 behandeling Cparagraaf A) met die corresponderend met een gecombi neerde behandeling volgens de uitvinding, waarbij de oxydatietrap wordt uitgevoerd vóór (paragraaf B) of na (paragraaf C) de coagule-
S
rings-uitvlokkings-afschenkingstrap.
Al Coagulerings-uitvloKKings-afschenkingsbehandeling_alleen: 15 ~ Het afvalwater wordt behandeld hetzij met A1C13 hetzij met een mengsel van basisch aluminiumchlorosulfaat en ijzer(III1-chloride.
A..1 - Met A1C1-: 3
Toevoeging van 7 cm geconcentreerd H_S0. Cd -* 1,63] per 3 2 4 20 dm effluent gevolgd door coaguleren en uitvlakken met A1C13 als 30%'s oplossing en 4 mg niet-ionogene polyelektrolyt Floerger, 3 handelsmerk, FA20H per dm effluent. De behandelingsresultaten en de resultaten verkregen na een uur afschenken zijn vermeld in tabel B.
25 A.2 - Met basisch aluminiumchlorosulfaat en ijzer(III]-chloride: 3 3
Toevoeging van 7 cm geconcentreerd H2S04 (d * 1,83] per dm effluent en vervolgens coaguleren-uitvlokken met een mengsel van een handelsoplossing van basisch aluminiumchlorosulfaat (WAC], 8 gew.dln, ijzerCHI]-chloride handelsoplossing van 41%, 1 gew.dl, wa-30 ter, 1 gew.dl (dit mengsel wordt in het vervolg aangeduid als meng sel A] en 4 mg niet-ionogene polyelektrolyt Floerger, handelsmerk, 3 FA20H per dm effluent. De behandelingsresultaten uitgedrukt in g 3 mengsel per dm effluent en de verkregen resultaten na 1 uur afschenken, zijn vermeld in tabel C.
35 B] Gecombineerde_axydatiebehandeling_vervolgens_coagulerings-uit vlo kkings- af schenking.
8004924 - 11 -
Qxydatietrap: 3
Toevoeging van 7,8 om geconcentreerd F^SQ^ Cd = 1,83) per dm^ effluent voor het brengen van de pH op ongeveer 3,2 gevolgd 3 door toevoeging van 30,8 mg FeSO^. 71-1^0 en 0,17 g 50% Cs per dm 5 effluent.
Na 2 uren contacttijd wordt de effluent onderworpen aan coa-gulering.
Coagulerings-uitvlokking-afschenkingstrap:
Na toevoeging van Kalk in een hoeveelheid voor het verkrijgen 10, van: een pH in de buurt van 7 wordt de vooraf geoxydeerde effluent uitgevlokt met behulp van een mineraal reagens en polyelektrolyt.
Oe aard van de reagentia, de behandelingshoeveelheden en de verkregen resultaten na 1 uur afschenken zijn vermeld in tabel D.
C) Secombineerde_behandeling_van ooaguleren-uitvlókken-afschenken 15. S®yolgd_doorj3xydatie.
Uitvlokkingstrap: 3
Toevoeging van 7,6 cm geconcentreerd zwavelzuur Cd = 1,83) 3 per dm effluent gevolgd door coagulering-uitvlokking met een reactief minerale stof en een niet-ionogene polyelektrolyt Floerger, 20 handelsmerk, FA20H,
De na 1 uur afschenken verkregen decantaten werden vervolgens geoxydeerd volgens de navolgende trap:
Oxydatietrap: 3
Toevoeging van 0,125 - 0,2 cm geconcentreerd zwavelzuur Cd - 3 25 1,83) per dm decantaat voor het brengen van de pH op ongeveer 3,3 gevolgd door toevoeging van 32 mg FeSO^.TH^O en 0,2 g 50%’s H^Dj per dm^ decantaat. Na ls uur contacttijd wordt geneutraliseerd met 0,100 3 tot 0,145 g 80%’s kalk per dm .
De verkregen resultaten zijn vermeld in onderstaande tabel E 30 voor de uitvlokkingstrap: C, correspondeert met een behandeling met 0,15 g mengsel A en 5 mg ·*· 3 niet-ionogene polyelektrolyt per dm effluent; C7 correspondeert met een behandeling met 0,25 g mengsel A en 5 mg z 3 niet-ionogene polyelektrolyt per dm effluent.
35 C„ correspondeert met een behandeling met 0,25 g 30%’s AlClq-oplos- J 3 ύ sing en 5 mg niet-ionogene polyelektrolyt per dm effluent.
O Λ Λ /. <$ 0 L· - 12 - cn Ε HOT! S?
o O
ο in O £h
Ό U QJ XJ f, (D +J
fn -a a u -a a. c
(D (SO
QJ 60 r—I CO bOiH 3 LO CM CO
C3 <0 +> CO CM m U (O rH LD tv CD
3 c <D c co ο a: : c «I Ή < » '
Ό rl r) 10 ' ‘ ' X vl iH q- □ O rH
ouooaa ouaj
h 03 iH U -s£ OJ
cl-h -p q- Q.-H -ycT.
n η o 4· 03 h to H
60 cn E 03 &fl tn Ε X
1 . ® m Ή Ό cg ui η n CO in CM 1^ "HU ' " '
•HU ,,, ε Q to N N
£Q to (Ο N h to co a3 C, CO CO CO ID bl)
CD 60 > C
> C „ 7· •rt o\° k
oV> U
cn cn
CM-a CM'S
a n ui n a cncnm oucoincn a k co in m li 60 a) u so ai a ε a. a ε a c.
- -I
<33 C. I
*rf CC
+j ε ό\° xi t* ε ev> - ter aj « g > 60 03 *- 4J u c M*oa > üo
3 rf in <3* CD he in CO
rH 0) h 3 -H
rH- CD 03 h -T j£· -n i-l 03 ^ -a cn 03.
cn a a a cn ooo
encode m a a a g ε SÏS
3"Q tHtna 3 X3 rH CO
1-H Q3\ ... pH 03 "X ...
Q3 r-t 60 4J iH iH rH 03 rH 60 -P r-H r-i rH
jg jc εα. -a ^ ε a- (0 ¢1 I- l·- in X co co co X rs.inco Q. ,,, Q. ,,,
\ N N Γν Γν IV
cn
. I
o\° g o 03 cn 03 -p i-l c
, 3 CD
6D &0 3
c c 2 S
•H 03 O tien 3 enen o q-· in in CO r—I » * Q3 , ,
ntL. a Ή I-l C Q I—I rH
r—I s— o <cn a 03 > _ ε
0 C TO
1 cn H D N
cn ε CD rH 60 rH XI cn Q3 CJ V. 60 X!
rH 60 C X
< 03 iH
- X E
C S
03 03 > tr- cm cn > «rmco 03 . , . 03 111 O <<< <3 < < < t t 8004924 - 13 - öfl α
□ P
τ: ti (D-p t» τι a c 0 co O tUH 3 G (0 ft ^ D C 0 'P m O ® £. £ ω td ή ή ip co co co cn
C O fi 0 » ' ' _T _T
5 £ -* 0 σ O α σ cd rH Ο.Ή -PCO G 0 r-1 0 £ o Öfl. Μ E Ό c
ID
JZ I 0 C
n E ω CO Ή in o 0 fi C * ' '
Ό ω -H in co α ZL
Cn > fi O 05 05 05 05 0 0 u
0 oV> Ό Q
c Ή
E ^E
§ cS? CM en 3· CM
0 α fi CM co CM
üo cj öo ω α ε α
<D
« C
C l 0 10 M fi TD _ ra 0 3 C . co ® ^ rt E 111 ID CO CO CO ® fi- Jti fi C 05 05 OJ 05 05 0 0-1-4 > o\* > fi- e R Λ α α α ο α 1ο3·σα ο g α m +5 0 "Ν rH Ή Ο r-4 ι-4 Μ-Ρ 0 X. EO.
«Η 0 0 0 — — J3 03 IN CM CO 05 Is- 0 X * ' * * ' f_ Q. IN ΓΝ IN CO ^
M
- I I I ε
CO 0 1 O I , O I
E ccccccm -p -0 0 0 O 0 0(0 >1 •H -C -rt -C H.C C £ ^ fi I I _ I ω ® ?
m JJ ^ ^ ^ 4*^ * _ W
o. 0 fi 0 fi 0 fi ω -p x ω -p x Ή 0 iH 0 Ή 0 C > Γ'·' C -£ <3
n Cbfl c bo CM ·Η fI in tH 0 CM
X fi fi fi 0 a < CD iH < 0 UO0 ÜO0 Ml 0 05 fi U_ 0 0 U_ jz E a Eo So g -p ° > c-H r—i rH p-H rH * rH fH * 0 mu. in u. inn. ao^Q-O^i m α <η fi a a fi c> c+> c-p c-p i_ ω ω 1 ω 00 0 > 0> ο > co > S co 0 ε ei», n I—j i—I iH r—IrHOTi—IC0 aT jz < a < a <a uqmuoih o m fix fix fiX-HaOir-jMCa jj Üfl p-(4JINrH+J[Ni-l+Ja< X < Ο T3
05 c 0ϋΙΠ0^ΐη0^ΓΜ 0C CC
ΐί 00<ω0<00<ωο0ωο2
φ Η ΜΙΛΙ MIH1L MIH1* 0 XT - -H -C
> 0 -P C 0 C 0 C 0 o\e M o\P I
0 -a c 0.>i0>i*0>>'gO "O-p » •HC0 gHJ^Ei-MJ^Si-l-UCCOCfiCOIDfi -P03 a fi afi ofi °(Dn^n'H?n C^rH 0ΟΟ.0ΜΟ-00ΟΟ.00Ο·ΗΜΜ0ΟΟ 00*4- E S Slfi fi m π l· Ln0cnin00W00in-P0inüp0
q; w 0 · r-j C CM C »-4 CM C Ή rt 0 O CM E O
«00 «00 «0 0 «·Ηι-1 » l—’ a ω x a mtjcd m "□ a c u. a in u_ *0 r* cm co m Q · · · *
fi [□ CD CD O CD
X
8004924 - 14 -
Tabel E
Proef ' Resultaten verkregen na gecombineerde behandeling pH kleur % kleurvermin- DCO % verminde-
mg/drrr daring mg EL/drn ring DCO
-Pt 5__;____ _ _ C.1 8,0 10 99,6 58 87,5 C.2 7,9 10 99,6 64 86,2 C.3 8,0 10 99,6 69 85,2 10 ’ Vergelijking van de tabellen D en E toont, dat ongeacht de volgorde van de behandelingen oxydatie-coagulatie, of coagulatie-oxydatie men met de werkwijze volgens de uitvinding uitstekende resultaten verkrijgt die zeer veel beter zijn wat betreft de elimering van de kleur vergeleken met wat men verkrijgt met de enkele coagulatie 15 (tabellen B en C).
Voorbeeld IV
Effluent: blauw afvalwater van industriële ververij (verven met directe kleurstof op katoen).
20 Kenmerken van de bestudeerde effluent: pH = 8,0 3 kleur * 160.000;-.mg/dm Pt DCO = 3.411 mg 02/dm3
Op deze wateren voert men de behandelingen uit volgens de 25 uitvinding hetzij een oxydatie-coagulatie hetzij een coagulatie-
Oxydatie.
A) Gecomb^eerde_behandeling_van_oxYdatie_gevolgd door_coagulatie-uitvlokking;afschenking.
Oxydatietrap: 3 30 Toevoeging van 0,18 cm geconcentreerd H_S0 (d - 1,83) per 3 i dm effluent voor het brengen van de pH op ongeveer 3,1 en vervol- 3 gens toevoegen van 1,2 g FeSO..7H_0 en 7,54 g 50%’s H_0_ per dm
4 Z Z Z
effluent.
Na 3 uren contacttijd voert men de volgende trap uit.
35 8004924 - 15 -
Coagulatie-uitvlokking-afschenkingstrap:
Na toevoeging van kalk in een hoeveelheid waardoor een pH van ongeveer 7 wordt, verkregen, wordt de vooraf geoxydeerde effluent uitgevlokt met een reactief mineraal en een anionische polyelektro-5 lyt het Floerger FA57H,Chandelsmerkï►
De aard van de reagentia, de behandelingshoeveelheden en de verkregen resultaten na de eindafschenking, zijn vermeld in tabel F.
B 3 Gecombineerde _behandeling_coagulatie;u^vlokking2afschenking_ge-volgd^door oxydatie» • IQ : Uitvlokkingstrap:
Toevoeging van 80%’s kalk gevolgd door coagulatie - uitvlokking met een reactief mineraal en een anionische polyelektrolyt Floerger FA57H [handelsmerk) onder de omstandigheden vermeld in tabel. F.
15 De decantaten worden vervolgens geoxydeerd volgens onderstaan de trap:
Dxydatietrap: 3
Toevoeging van 0,12 cm geconcentreerd H^SO^ (d * 1,83) per dm^ decantaat om de pH op ongeveer 3,3 te brengen en vervolgens toe- 3 20 voeging van 0,96 g FeSO^. 7H^0 en 5,52 g 50%'s 1^2 per dm decan taat»
Na een contacttijd van 2 uren wordt aan het mengsel 1,8 - 3 2,2 g 80%’s kalk per dm toegevoegd en na afschenken zijn de kenmerken van het decantaat als vermeld in tabel G.
V
25 8004924 i - 16 -
bO
c QO -Η C U H Q) r-ι tj in in in ή
CD C CD 03 CM CM
Ό -H a » '« * »
C E U 03 03 O CM
in S Q m in co co r. a) CD > C XI- <0 o\° >
CD
a u
CD
(D CO
c E CD CO IN 03 •H CNO CO CO in 03
.ΠΟ CO CO CO (N
E a u aCJOOQJr-l iH rH ·Η o a e a.
QJ
ω O b c ω on c u t-ι 03 in in i-j
CD 3 f-ι CO IN rv CO
DO (D 0) * » » ' QJ i-l XJ 03 03 03 03 b -XC C 03 03 03 03 -ii *r+ U oV» E CD > C CO ^ il. 03 iu E a o a. a +j 3 n a o a o rH 10 Q) -N in *5)- co CD -P H 00 -P XI -Η X £1 10 3 10 Q3 cc m x co CO 03 03 Q_ « « > '
" CO CO CO CO
CD -- r.
co a
E in I
"U *rl -H C -P C -P
C C CD > CD >
U Ο Ο Ή iH
03 ·Η Ή CO O CO O
Q. C C I—) r-i
(0 10 U -P CJ -P
XJ rH jX <H jX
H bJ3 bO < CD < 03
Q3 £ E I—i 1 I
JZ. 03 03 03 03 r-i in in - > - >
QJ +J o\e lH o\° rH
03 C C > Ο Ο Ο O
> 03 03 ·—t COQ.’tf’Q.
03 O
O < < k bOCD bO CD
si +j +j c sz c x: 03 pH > 1—I X ·Η O Ή Ü bO QJ r-l 03 Q3 03 03 03 03 C 030 03r-l 03·Η 03 Ή
•H bO U bO (33 OC O C
CO r—I »—» C -P C > r-l O iHO
•H 03 -P Ο X (D H O-fH CXiH
Pi Ό C E 03 EO OC OC
C C CD r-t Q. <0 10
qj (0 3 bfl 03 bO bO bO
bO x: r-l > CD bO bO
(0 CD' M— CO r-l 03 SZ COE 03 E
03 X3 cp »0 > O « ' tr qj ool atn oin am «Ρ 03 ο _ P r-l IN cn 0- 8004924 - 17 - αο c •P+
rH
QJ
XI
C
0 a JC I C-3 0 m □
b S g 3 S § K S
H> N Ei · g g" g 0 0 Üfl CO CO 03 CO 03 ω > c C tH •H a\° f* Ώ
E
o u co 0 ε _ , -.
00 NO n £4 2 m Ο S3 03 03 rH U1 (oaSnin m cm ό* ™ c □ oo 0 a E. a c a)
00 I
.-0 I 03 _ _ u, C f* X ι-H CO 03 CO cn ' . 3* C 03 CO ' 03 03 . ΟΪ t+ajTH·* » * * -Z' 03 H £ 00 03 03 03 03 03 > / Ct C 03 03 03 03 03 OD t+ - ' C e\® > (h 0 2 u^E a o a a o
«η 3; u o cm « cm D
3 CD \ cn CM ^h
tfl 1-1 00+J
CD ^ E Ü.
00 in ’ in in in in 3; CO 03 Ή 03 03 a. 1 * * * * * CO CD ΓΝ CO Is**
rH
0
JO
” S * S i g i i rn <* 0 <C bO 0 -H 0 bfl 03
c- 0 C rH 0 rH C rH
*0 r-l bJ3 rH iHQJ 52 5 Τί 9J.
0 C 0 03 >1 r-l 0 CD CD I» Η Χί'ίΰ'Τί tm ε +> bo oa cxo oo u c > C rH Q. Ο Q. M D.
O Q} ÖÜ pH (D O. “· „ n £ +j Ο E +> O 0 bO 0 O 0 ^ >> in C-t >»-C -C J— ω -h , £ M ω o ma ba o (— □ cm 3d o cn ·» 0_ cn
0 N h 03 CO (U CM -H CM Ή CO-H
Ό +3 1 rH +J C C C
0 .. .*£ «0 ' j£ *0 * a ' °
JZ 00 - > 0 0 0 *H 0 τΗ 0-H
1—I “ rH oV> rH “ rH " £ “» £ " = 0 oV» CD a □ e\° 03 o\° CO eV» <0 <£? <0 0 a> 03a a> a 2 „„ ° nn
0 > fflrH fflr—I C0ÖD 03 BO Ο M
•HQ3 □ CM 0 O E E E
+30 n a ~ j= cm a cm cm cm c £ <—i x a /—1 r-» m rr m /-> in 030 XCD Q0 X £ £ _ Sr· n r ωώ a .c w ή oj3 ac oc ο c (nr- wU (OC w ¢3 w0 w0 χΦ
mi-} (Π £fl fj O Ü CO <0 iO GJ
£3+. u “ u 5 U-Η uco u m u m _v/ m c- CÖflC C »—ί μ 1—1
g *q qj üflQ fü bflO üflCJ &OO &0CJ
iHC3 *HU1 ·Η rH iHrH
> oh CMC cm ω m c cn< xj n + »0 > e ίο i +3 * +5 * -p ÏJ05. a a a a 0 > a0>a0> X rn 0 00 in bO - <-» * “ Γί m . g · . £ · o\® O . o\° p o\° p 0 (OC (0 0 C3 £-< 0 C3 t-i 0 Q Ch uin oca oin ο n + ocn+30cn+3 1)-
a rH CM CT3 Ό" in CQ
u a.
.80 0 4 9 2 4 - 18 -
Uit een onderzoek van de tabellen F en G blijkt, dat de eliminering van de kleur uitstekend is voor de twee proeven van voorbeeld IV, waarbij de verlaging van de DCO groter is door de behandeling van coagulatie gevolgd door oxydatie.
t 8004924

Claims (7)

1. Werkwijze voor het zuiveren van afvalwateren die kleurende materialen bevatten, met het kenmerk, dat zij twee trappen omvatt één oxydatietrap uitgevoerd met waterstofperoxyde en één coagule-rings-uitvlokkings-afschenkingstrap uitgevoerd met een coagulerend . 5 reagens.
2, Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de oxydatietrap met het waterstofperoxyde wordt uitgevoerd vóór de coagu.- ' lerings-uitvlokkings-afschenkingstrap. Γ.
3, Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de oxy- 10 datietrap- met het waterstofperoxyde wordt uitgevoerd na de coagule- ri’ngs-uitvlokkings'-afschenkingstrap.
4, Werkwijze volgens conclusies 1-3, met het kenmerk, dat de v effluent wordt gebracht op een pH beneden 5én/of daaraan een metaal- zout wordt toegevoegd vóór de toevoeging van het waterstofperoxyde.
5. Werkwijze volgens conclusies 1-4, met het kenmerk, dat de duur van de oxydatietrap 1-24 uren bedraagt.
6. Werkwijze volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat de duur van de -oxydatietrap 1-4 uren bedraagt.
7, Werkwijze volgens conclusies 1-6, met het kenmerk, dat de 20 coagulatietrap wordt uitgevoerd met een coagulerend metaalzout zo als aluminiumsulfaat, aluminiumchloride, basische aluminiurochloor-sulfaten, ijzerCIII3-chloride, ijzerCIID-chlorosulfaat, ijzerCIIJ-sulfaat en combinaties van genoemde zouten. 8004924
NL8004924A 1979-08-31 1980-08-29 Werkwijze voor het zuiveren van kleurende materialen bevattende afvalwateren. NL8004924A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR7921845 1979-08-31
FR7921845A FR2464230A1 (fr) 1979-08-31 1979-08-31 Procede d'epuration des eaux residuaires contenant des matieres colorantes

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8004924A true NL8004924A (nl) 1981-03-03

Family

ID=9229250

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8004924A NL8004924A (nl) 1979-08-31 1980-08-29 Werkwijze voor het zuiveren van kleurende materialen bevattende afvalwateren.

Country Status (15)

Country Link
JP (1) JPS5637097A (nl)
AR (1) AR222404A1 (nl)
AU (1) AU6187780A (nl)
BE (1) BE884729A (nl)
BR (1) BR8005526A (nl)
DE (1) DE3032831A1 (nl)
DK (1) DK369580A (nl)
ES (1) ES8107130A1 (nl)
FR (1) FR2464230A1 (nl)
GB (1) GB2056962A (nl)
GR (1) GR69828B (nl)
IT (1) IT1132477B (nl)
LU (1) LU82736A1 (nl)
NL (1) NL8004924A (nl)
NZ (1) NZ194657A (nl)

Families Citing this family (21)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS6056910B2 (ja) * 1982-05-24 1985-12-12 阪神エレクトリツク株式会社 内燃機関用点火装置
US4574036A (en) * 1983-01-17 1986-03-04 Ets. Ch. Scareder & Fils Method and an installation for purifying industrial waste water, particularly process water from dyeing works
ES528559A0 (es) * 1983-12-30 1985-05-16 Llatas Escrig Ignacio Procedimiento para la depuracion de aguas residuales
US4724084A (en) * 1986-03-28 1988-02-09 The Boeing Company System for removing toxic organics and metals from manufacturing wastewater
IT1215137B (it) * 1986-05-27 1990-01-31 Marcello Grimani Giustinian Be Procedimento per il trattamento di acque inquinanti, particolarmente nell'industria conciaria, ed impianto per attuare il procedimento
US5171453A (en) * 1986-09-19 1992-12-15 Rhone-Poulenc Chimie Water clarification/purification
FR2604167A1 (fr) * 1986-09-19 1988-03-25 Rhone Poulenc Chimie Procede de traitement des eaux
US4804480A (en) * 1986-12-29 1989-02-14 E. I. Du Pont De Nemours And Company Destruction of nitrophenols
DE3840323C2 (de) * 1988-11-30 1995-07-06 Gelsenwasser Ag Verfahren zum Entfernen von Pflanzenbehandlungsmitteln aus Rohwasser
US4966715A (en) * 1989-05-19 1990-10-30 Degussa Aktiengesellschaft Process for the removal of cyanide from wastewaters
DE3932174A1 (de) * 1989-09-27 1991-04-11 Degussa Verfahren zur absenkung des aox-gehaltes in wasser
FR2689492B1 (fr) * 1992-04-03 1995-09-15 Omnium Traitement Valorisa Procede de traitement des eaux brutes par peroxydo-coagulation et installation pour la mise en óoeuvre d'un tel procede.
JP2683991B2 (ja) * 1992-12-17 1997-12-03 グンゼ株式会社 染色廃水処理法
FR2715590B1 (fr) * 1994-02-01 1996-04-12 Rhone Poulenc Chimie Procédé d'épuration d'un milieu contenant des déchets organiques.
SK280649B6 (sk) * 1997-10-29 2000-05-16 Prox T.E.C. Poprad Spôsob čistenia vôd na báze fentonovej reakcie
US6596176B1 (en) * 2001-06-26 2003-07-22 Delozier Ii Gerald Edward Potable water treatable process using hydrogen peroxide and metallic coagulant
WO2004067453A1 (ja) * 2003-01-31 2004-08-12 Idemitsu Kosan Co., Ltd. 難分解性有害物質含有廃水の処理方法
FR2925482B1 (fr) * 2007-12-20 2010-01-15 Otv Sa Procede de traitement d'eau par oxydation avancee et floculation lestee, et installation de traitement correspondante.
CN101700941B (zh) * 2009-11-20 2011-11-09 上海应用技术学院 一种高端织带染色的废乳化液的破乳净化方法
PT106979A (pt) * 2013-05-31 2014-12-02 Adventech Advanced Environmental Technologies Lda Sistema e método para tratamento de efluentes
CN109467224A (zh) * 2018-12-29 2019-03-15 广东溢达纺织有限公司 一种染色残液的回收装置和方法

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE487754A (nl) * 1948-03-22
US3944383A (en) * 1974-03-13 1976-03-16 Oliver Thurston Davis Dyeing process
ES436950A1 (es) * 1974-05-17 1977-01-01 Sca Development Ab Metodo de tratar agua residual.
GB1597342A (en) * 1977-03-29 1981-09-03 Courtaulds Ltd Treatment of aqueous effluents containing a dyestuff

Also Published As

Publication number Publication date
FR2464230A1 (fr) 1981-03-06
NZ194657A (en) 1982-12-21
ES494662A0 (es) 1981-10-01
DE3032831A1 (de) 1981-03-26
LU82736A1 (fr) 1982-05-10
BR8005526A (pt) 1981-03-17
IT8024290A0 (it) 1980-08-26
GR69828B (nl) 1982-07-13
AR222404A1 (es) 1981-05-15
AU6187780A (en) 1981-03-05
IT1132477B (it) 1986-07-02
DK369580A (da) 1981-03-01
BE884729A (fr) 1981-02-12
ES8107130A1 (es) 1981-10-01
JPS5637097A (en) 1981-04-10
GB2056962A (en) 1981-03-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8004924A (nl) Werkwijze voor het zuiveren van kleurende materialen bevattende afvalwateren.
Cotillas et al. Use of carbon felt cathodes for the electrochemical reclamation of urban treated wastewaters
e Silva et al. Extraction and recovery of chromium from electroplating sludge
Gürses et al. Electrocoagulation of some reactive dyes: a statistical investigation of some electrochemical variables
CN104192967B (zh) 一种Ti3C2纳米片在处理水中高氧化性有毒金属离子的应用
CN108931563B (zh) 基于氧化还原电位快速评价氧化调理污泥脱水性能的方法
CN105645545A (zh) 一种聚硅酸铁盐混凝剂的制备方法及其应用
Villaseñor-Basulto et al. Tannery wastewater treatment using combined electrocoagulation and electro-Fenton processes
CN106219823A (zh) 一种含芳香酸化合物废水的处理方法
Yaqub et al. Decolorization of reactive blue-2 dye in aqueous solution by electrocoagulation process using aluminum and steel electrodes
Tchamango et al. Comparison of electrocoagulation and chemical coagulation in the treatment of artisanal tannery effluents
CN106673277B (zh) 一种应用于油气田压裂返排液深度处理达标外排的方法
CN100418890C (zh) 一种利用钢铁酸洗废液制备高铁酸钾的方法
CN212127773U (zh) 一种工业污水重金属中和装置
CN108779008B (zh) 含氰化物废水的处理剂和用其处理含氰化物废水的方法
CN104986805A (zh) 一种聚合氯化硫酸铁的生产方法
Panhwar et al. Environmental degradation by textile industry; performance of chemical coagulants and activated carbon for removal of cod, bod
Makarov et al. Electrochemical Formation of Aluminum Coagulants for Dairy Wastewater Treatment
Tiaiba et al. Study of chemical coagulation conditions for a disperse red dye removal from aqueous solutions
Castañeda Juárez et al. Electrosynthesis of sodium and potassium ferrate for the treatment of indigo blue aqueous solutions and denim wastewater
Mothil et al. Electro-Coagulation of synthetic acid black 210 and acid red 1dye bath effluent using Fe and Al Electrodes in a recirculation cell
Sizykh et al. Removal of dyes from water by galvanocoagulation
JPH01159098A (ja) 酸化剤を用いない染色排水の処理方法
Shastry et al. Waste water treatment using eco friendly oxidising agent Fe (VI)
Mukhammadiev et al. Disposal of highly toxic waste chromium solutions

Legal Events

Date Code Title Description
BV The patent application has lapsed