NL2017996B1 - Kunstmatig eiland en werkwijze voor het aanleggen van een kunstmatig eiland - Google Patents

Kunstmatig eiland en werkwijze voor het aanleggen van een kunstmatig eiland Download PDF

Info

Publication number
NL2017996B1
NL2017996B1 NL2017996A NL2017996A NL2017996B1 NL 2017996 B1 NL2017996 B1 NL 2017996B1 NL 2017996 A NL2017996 A NL 2017996A NL 2017996 A NL2017996 A NL 2017996A NL 2017996 B1 NL2017996 B1 NL 2017996B1
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
artificial island
layer
bottom layer
framework
natural
Prior art date
Application number
NL2017996A
Other languages
English (en)
Inventor
Van Aalsburg Dick
Original Assignee
Van Aalsburg Griendhouthandel B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=58054479&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=NL2017996(B1) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Van Aalsburg Griendhouthandel B V filed Critical Van Aalsburg Griendhouthandel B V
Priority to NL2017996A priority Critical patent/NL2017996B1/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL2017996B1 publication Critical patent/NL2017996B1/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02BHYDRAULIC ENGINEERING
    • E02B3/00Engineering works in connection with control or use of streams, rivers, coasts, or other marine sites; Sealings or joints for engineering works in general
    • E02B3/04Structures or apparatus for, or methods of, protecting banks, coasts, or harbours
    • E02B3/12Revetment of banks, dams, watercourses, or the like, e.g. the sea-floor
    • E02B3/122Flexible prefabricated covering elements, e.g. mats, strips
    • E02B3/125Flexible prefabricated covering elements, e.g. mats, strips mainly consisting of vegetable material, e.g. wood, reeds
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02BHYDRAULIC ENGINEERING
    • E02B3/00Engineering works in connection with control or use of streams, rivers, coasts, or other marine sites; Sealings or joints for engineering works in general
    • E02B3/18Reclamation of land from water or marshes

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Cultivation Of Plants (AREA)

Abstract

De uitvinding heeft betrekking op een kunstmatig eiland, omvattend: – een op een bodem aangebrachte gesloten onderlaag van natuurlijk materiaal, zoals rijshout, zich uitstrekkend in een lengterichting en een breedterichting; – een raamwerk, opgebouwd uit een aantal op elkaar in een hoogterichting op de onderlaag op elkaar gestapelde en met elkaar verbonden lagen van langwerpige van een natuurlijk materiaal gemaakte elementen, zoals wiepenbundels, afwisselend aangebracht parallel aan de lengterichting en parallel aan de breedterichting; en – een tussen het raamwerk aangebracht natuurlijk opvulmateriaal.

Description

Kunstmatig eiland en werkwijze voor het aanleggen van een kunstmatig eiland
De uitvinding heeft betrekking op een kunstmatig eiland.
In veengebieden is het bekend om veen weg te baggeren en te drogen te leggen op legakkers met het oog op turfwinning. Tussen deze doorgaans lange en vrij smalle legakkers ontstaat een structuur van plassen, ook wel petgaten genoemd. Doordat de legakkers als gevolg van inwerking van de plassen zijn weggeslagen, zijn de petgaten steeds groter geworden. Dit wordt als onwenselijk beschouwd.
Het is daarom een doel om de weggeslagen legakkers te herstellen, door een kunstmatig eiland aan te leggen. Bij de op dit moment bekende technieken voor het aanleggen van kunstmatige eilanden wordt gebruik gemaakt van kunststofdoeken, zoals bijvoorbeeld polypropyleen. Deze kunststoffen worden meestal uit aardolie geproduceerd, hetgeen vanwege de toenemende zorgen om het milieu als onwenselijk wordt beschouwd.
Het is nu een doel van de uitvinding om de bovengenoemde problemen te verminderen of zelfs de voorkomen.
Dit doel wordt bereikt met behulp van een kunstmatig eiland, omvattend: - een op een bodem aangebrachte gesloten onderlaag van natuurlijk materiaal, zoals rijshout, zich uitstrekkend in een lengterichting en een breedterichting; - een raamwerk, opgebouwd uit een aantal op elkaar in een hoogterichting op de onderlaag op elkaar gestapelde en met elkaar verbonden lagen van langwerpige van een natuurlijk materiaal gemaakte elementen, zoals wiepenbundels, afwisselend aangebracht parallel aan de lengterichting en parallel aan de breedterichting; en - een tussen het raamwerk aangebracht natuurlijk opvulmateriaal.
Bij de uitvinding wordt ervoor gekozen om het kunstmatige eiland geheel of ten minste in hoofdzaak op te bouwen uit natuurlijke materialen. Natuurlijke materialen zijn op zich weliswaar bekend, maar werden tot op heden nooit in overweging genomen voor een dergelijke toepassing, omdat voor dergelijke structuren vaak gezocht werd naar een materiaal dat zeer grote spanningen kan verwerken. Het is echter verrassenderwijs gebleken dat bij kunstmatige eilanden, en met name kunstmatige eilanden in veengebieden, de spanningen die inwerken op dergelijke structuren relatief beperkt zijn, en dat om die reden natuurlijke materialen zich goed lenen voor deze toepassing. Een uit rijshout opgebouwde mat met hierop een laag wiepen, ook wel bekend onder de naam 'klassiek zinkstuk' is hiervoor bij voorkeur geschikt. Dergelijke klassieke zinkstukken zijn bekend voor bescherming van oevers en bodems tegen erosie, alsmede voor het voorkomen van wegverzakking, echter vanwege de belastbaarheidsvereisten werden dergelijke zinkstukken tot op heden nooit overwogen bij het opbouwen van kunstmatige eilanden, in het bijzonder kunstmatige eilanden bij herstel van legakkers.
De onderlaag sluit hierbij de structuur aan de onderzijde af, en het daarop aangebrachte open raamwerk biedt voldoende ruimte zodat het gevuld kan worden met een opvulmateriaal. Door de haakse plaatsing van de wiepenbundels wordt de stevigheid van het raamwerk vergroot.
Aldus ontstaat een structuur welke bij voorkeur volledig is gemaakt van natuurlijke materialen, hetgeen tegemoet komt aan de bezwaren ten opzichte van het gebruik van materialen gemaakt uit fossiele brandstoffen.
De wiepenbundels hebben bij voorkeur een diameter van ongeveer 10 cm en zijn bij voorkeur op een afstand van ongeveer 1,0 meter ten opzichte van elkaar geplaatst, bijvoorbeeld in de laag die zich in de lengterichting uitstrekt, die zich in de breedterichting uitstrekt, of in beide lagen.
De gehele structuur is op te bouwen tot een hoogte tot ten minste 2,5 meter.
Ongeveer 2 jaar na aanleg van het eiland zal het mogelijk zijn om de bovenste lagen wiepenbundels van het raamwerk te verwijderen en om deze verwijderde lagen gereed te maken voor hergebruik.
In een voorkeursuitvoeringsvorm van het kunstmatig eiland volgens de uitvinding omvat of is het opvulmateriaal veenslib.
Veenslib is geschikt omdat hiermee de oorspronkelijke structuur van een legakker kan worden hersteld. Bij voorkeur wordt hierbij veenslib gebruikt dat verrijkt is met calciumoxide en/of zeolieten om het veenslib in te dikken en eutrofiëring te voorkomen.
In nog een voorkeursuitvoeringsvorm van het kunstmatig eiland is de bodem een veenbodem.
Veenbodems zijn geschikt voor het plaatsen van een dergelijk kunstmatig eiland en sluiten goed aan op het gebruik van natuurlijke materialen, in het bijzonder veenslib als opvulmateriaal.
In weer een voorkeursuitvoeringsvorm van het kunstmatig eiland volgens de uitvinding omvat het kunstmatig eiland verder een ten minste nabij de uiteinden in de breedterichting aangebrachte van de onderlaag opstaande afdeklaag.
Zoals gezegd zijn legakkers over het algemeen langwerpige structuren. Door parallel aan de lengterichting van de legakkers een afdeklaag aan te brengen kan voorkomen worden dat het gevulde opvulmateriaal via de zijkanten uitspoelt. Het is gebleken dat natuurlijke materialen zich bij legakkers qua belastbaarheid goed voor dit doeleinde lenen.
Een dergelijke afdeklaag is ook voordelig bij andere kunstmatig eilanden.
In een volgende voorkeursuitvoeringsvorm van het kunstmatig eiland volgens de uitvinding omvat de afdeklaag een aan de wiepenbundels bevestigde maïsdoek met riet.
Door riet toe te passen wordt de treksterkte van de afdeklaag vergroot, hetgeen de belastbaarheid van het kunstmatige eiland verbetert. Maïsvlies en riet zijn voordelig omdat deze biologisch afbreekbaar zijn, hetgeen met name een voordeel is omdat de afdeklaag met name nodig is in de periode na de aanleg van het kunstmatige eiland.
In opnieuw een voorkeursuitvoeringsvorm van het kunstmatig eiland volgens de uitvinding omvat het kunstmatig eiland verder een onder de onderlaag aangebrachte van een natuurlijk materiaal gemaakte steunlaag, zoals wiepenbundels.
Door onder de onderlaag een steunlaag, zoals een laag van wiepenbundels, aan te brengen wordt de stabiliteit van het kunstmatige eiland verder vergroot. Wiepenbundels zijn hiervoor uitstekend geschikt.
De wiepenbundels van de steunlaag hebben bij voorkeur een diameter van ongeveer 15 cm en zijn bij voorkeur op een afstand van ongeveer 1,5 meter ten opzichte van elkaar geplaatst. Ook hier kan sprake zijn van meerdere lagen (bijvoorbeeld 3 lagen) die afwisselend parallel aan de lengterichting en breedterichting zijn aangebracht om een raamwerk te vormen.
In weer een voorkeursuitvoeringsvorm van het kunstmatig eiland volgens de uitvinding ligt ten minste de onderlaag onder water.
Het kunstmatig eiland is uitermate geschikt als een boven de waterspiegel uitstekende structuur welke gebouwd is op een onder water liggende structuur, zoals een ondergrondse veenbodem.
In nog een voorkeursuitvoeringsvorm van het kunstmatig eiland volgens de uitvinding omvat het kunstmatig eiland in het opvulmateriaal geplante vegetatie, zoals riet.
Het aanbrengen van vegetatie kan de stabiliteit van het kunstmatig eiland vergroten door de in het opvulmateriaal groeiende wortels.
Het beplanten van het kunstmatig eiland met riet zorgt ervoor dat het eiland verder beschermd is tegen golfslag van wind en passerende boten, alsmede vraat van voornamelijk ganzen.
De uitvinding heeft verder betrekking op een werkwijze voor het aanleggen van een kunstmatig eiland volgens een van de voorgaande conclusies, omvattende de stappen van: - het verschaffen van een gesloten onderlaag van natuurlijk materiaal, zoals rijshout; - het verschaffen van een raamwerk opgebouwd uit een aantal op elkaar op elkaar gestapelde en met elkaar verbonden lagen van langwerpige van een natuurlijk materiaal gemaakte elementen, zoals wiepenbundels, afwisselend aangebracht in een eerste richting en een tweede richting, dwars op de eerste richting; - het op een bodem zoals een veenbodem afzinken van de gesloten onderlaag op een bodem zodat de laag zich uitstrekt in een lengterichting en een breedterichting; - het op de onderlaag afzinken van het raamwerk, waarbij de eerste en tweede richting parallel lopen aan de lengterichting en de breedterichting; en - het tussen het raamwerk aanbrengen van een natuurlijk opvulmateriaal, zoals veenslib.
In een voorkeursuitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding worden de onderlaag en het raamwerk als één geheel en gelijktijdig worden afgezonken.
Het samenvoegen van deze stappen maakt de werkwijze eenvoudiger en kost minder brandstof hetgeen een lagere milieubelasting oplevert.
In weer een voorkeursuitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding vindt het afzinken van ten minste één van de onderlaag en het raamwerk met behulp van ballastmateriaal, zoals granulaat, plaats.
Door de onderlaag en/of het raamwerk met een ballastmateriaal te belasten (eventueel als geheel) is het mogelijk om deze structuur op eenvoudige en betrouwbare wijze af te zinken op een onder water liggende ondergrond. Granulaat is een voorbeeld van een geschikt materiaal hiervoor.
In nog een voorkeursuitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding omvat de werkwijze verder de stap van het nabij de uiteinden van de onderlaag aanbrengen van ten minste een opstaande afdeklaag.
In een volgende voorkeursuitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding omvat de werkwijze verder de stap van het in het aangebrachte opvulmateriaal planten van vegetatie zoals riet.
Deze en andere kenmerken van de uitvinding worden nader toegelicht aan de hand van de bijgaande tekeningen.
Figuur 1 toont een dwarsdoorsnede in perspectief van een kunstmatig eiland volgens de uitvinding.
Figuur 2 toont een detail van een dwarsdoorsnede van het kunstmatig eiland volgens figuur 1.
Figuur 1 toont een kunstmatig eiland 1 volgens de uitvinding. Het eiland omvat een op een veenbodem 2 aangebrachte zich in lengterichting L en breedterichting B uitstrekkende steunlaag 3, een daarop in de hoogterichting H aangebrachte rijshoutlaag 4 en een daarop gebouwd raamwerk 5, welk boven de waterspiegel 6 uitsteekt. Het eiland is gevuld met verdikt veenslib 7, welk beplant is met riet 8. Aan de buitenzijden is parallel aan de lengteriching L een afdeklaag 9 voorzien, om te voorkomen dat veenslib 7 uitspoelt in waterlichaam 10.
In het detail volgens figuur 2 is te zien dat het raamwerk 5 is opgebouwd uit zich in de lengterichting uitstrekkende wiepenbundels 11, en in de breedterichting uitstrekkende wiepenbundels 12, met een daarvoor tussen aangebracht maïsdoek 13 met rietmat 14.

Claims (13)

1. Kunstmatig eiland, omvattend: - een op een bodem aangebrachte gesloten onderlaag van natuurlijk materiaal, zoals rijshout, zich uitstrekkend in een lengterichting en een breedterichting; - een raamwerk, opgebouwd uit een aantal op elkaar in een hoogterichting op de onderlaag op elkaar gestapelde en met elkaar verbonden lagen van langwerpige van een natuurlijk materiaal gemaakte elementen, zoals wiepenbundels, afwisselend aangebracht parallel aan de lengterichting en parallel aan de breedterichting; en - een tussen het raamwerk aangebracht natuurlijk opvulmateriaal.
2. Kunstmatig eiland volgens conclusie 1, waarbij het opvulmateriaal veenslib omvat of is.
3. Kunstmatig eiland volgens conclusie 1 of 2, waarbij de bodem een veenbodem is.
4. Kunstmatig eiland volgens conclusie 1, 2 of 3, verder omvattend een ten minste nabij de uiteinden in de breedterichting aangebrachte van de onderlaag opstaande afdeklaag.
5. Kunstmatig eiland volgens conclusie 4, waarbij de afdeklaag een aan de wiepenbundels bevestigde maïsdoek met riet omvat.
6. Kunstmatig eiland volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij het kunstmatig eiland verder een onder de onderlaag aangebrachte van een natuurlijk materiaal gemaakte steunlaag, zoals wiepenbundels, omvat.
7. Kunstmatig eiland volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij ten minste de onderlaag onder water ligt.
8. Kunstmatig eiland volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij het kunstmatig eiland in het opvulmateriaal geplante vegetatie, zoals riet, omvat.
9. Werkwijze voor het aanleggen van een kunstmatig eiland volgens een van de voorgaande conclusies, omvattende de stappen van: - het verschaffen van een gesloten onderlaag van natuurlijk materiaal, zoals rijshout; - het verschaffen van een raamwerk opgebouwd uit een aantal op elkaar op elkaar gestapelde en met elkaar verbonden lagen van op afstand van elkaar aangebrachte langwerpige van een natuurlijk materiaal gemaakte elementen, zoals wiepenbundels, afwisselend aangebracht in een eerste richting en een tweede richting, dwars op de eerste richting; - het op een bodem zoals een veenbodem afzinken van de gesloten onderlaag op een bodem zodat de laag zich uitstrekt in een lengterichting en een breedterichting; - het op de onderlaag afzinken van het raamwerk, waarbij de eerste en tweede richting parallel lopen aan de lengterichting en de breedterichting; en - het tussen het raamwerk aanbrengen van een natuurlijk opvulmateriaal, zoals veenslib.
10. Werkwijze volgens conclusie 9, waarbij de onderlaag en het raamwerk als één geheel en gelijktijdig worden afgezonken.
11. Werkwijze volgens conclusie 9 of 10, waarbij het afzinken van ten minste één van de onderlaag en het raamwerk met behulp van ballastmateriaal, zoals granulaat, plaatsvindt.
12. Werkwijze volgens conclusie 9, 10 of 11, verder omvattend de stap van het nabij de uiteinden van de onderlaag aanbrengen van ten minste een opstaande afdeklaag.
13. Werkwijze volgens een van de conclusies 9 tot en met 12, waarbij de werkwijze verder de stap omvat van het in het aangebrachte opvulmateriaal planten van vegetatie zoals riet.
NL2017996A 2016-12-14 2016-12-14 Kunstmatig eiland en werkwijze voor het aanleggen van een kunstmatig eiland NL2017996B1 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2017996A NL2017996B1 (nl) 2016-12-14 2016-12-14 Kunstmatig eiland en werkwijze voor het aanleggen van een kunstmatig eiland

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2017996A NL2017996B1 (nl) 2016-12-14 2016-12-14 Kunstmatig eiland en werkwijze voor het aanleggen van een kunstmatig eiland

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL2017996B1 true NL2017996B1 (nl) 2018-06-26

Family

ID=58054479

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL2017996A NL2017996B1 (nl) 2016-12-14 2016-12-14 Kunstmatig eiland en werkwijze voor het aanleggen van een kunstmatig eiland

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL2017996B1 (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2021135743A1 (zh) * 2019-12-31 2021-07-08 南大(常熟)研究院有限公司 一种鸥类繁殖小岛构筑方法

Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL89620C (nl) *
NL69537C (nl) *
NL15244C (nl) *
US616690A (en) * 1898-12-27 William h
NL83698C (nl) * 1954-10-25 1957-01-15
BE891265R (fr) * 1981-11-26 1982-03-16 Ortegat Paul Tapis d'echouage
JP2001064938A (ja) * 1999-08-31 2001-03-13 Hokubu Corp かごマット併用木工沈床工とその施工方法

Patent Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL89620C (nl) *
NL69537C (nl) *
NL15244C (nl) *
US616690A (en) * 1898-12-27 William h
NL83698C (nl) * 1954-10-25 1957-01-15
BE891265R (fr) * 1981-11-26 1982-03-16 Ortegat Paul Tapis d'echouage
JP2001064938A (ja) * 1999-08-31 2001-03-13 Hokubu Corp かごマット併用木工沈床工とその施工方法

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2021135743A1 (zh) * 2019-12-31 2021-07-08 南大(常熟)研究院有限公司 一种鸥类繁殖小岛构筑方法

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US11459721B2 (en) Erosion control apparatus
US20160348327A1 (en) Living Shoreline Protection and Stabilization System and Method
GB2185769A (en) Flexible ground cover structure
US7249912B2 (en) Temporary platform or roadway and method of assembling same
NL2017996B1 (nl) Kunstmatig eiland en werkwijze voor het aanleggen van een kunstmatig eiland
DE3917357A1 (de) Verfahren und anordnung zur herstellung von boeschungen und schutzdaemmen
JP5769328B1 (ja) 太陽光発電パネルの設置構造及び太陽光発電パネルの設置方法
KR100886736B1 (ko) 식생 적층 조립체
KR200433035Y1 (ko) 하천 제방의 생태복원용 방틀 구조
Greenway et al. Engineered approaches for limiting erosion along sheltered shorelines: a review of existing methods
KR102079861B1 (ko) 폐석장 복구 시공방법
DE102010006458A1 (de) Verfahren und Installationsanordnung mit einer Flachgründung
JP2006249659A (ja) 地盤補強フレームおよびその製造方法
KR100939668B1 (ko) 하천법면 설치용 친환경 식생체와 그 시공방법
JPH034171B2 (nl)
Prince et al. How to build a freshwater artificial reef
KR100541923B1 (ko) 하천 정비 공법 및 그 구조
CN217378771U (zh) 一种适用于黄河堤防工程的生态护坡结构
KR102264637B1 (ko) 바이오 폴리머 피복 다공성 골재를 이용한 콘크리트 블록 존치형 수변사면 침식방지 구조체 및 그 시공방법
CN217500074U (zh) 一种护岸
JP2004107998A (ja) 治水用石詰め木枠構造体及びその設置工法
CN117306454A (zh) 一种用于河滨带和湖滨带生态修复用生态袋及使用方法
CN210439311U (zh) 一种墓地防止滑坡及绿化装置
CN210341802U (zh) 一种石笼式堤岸防护结构
KR100478636B1 (ko) 자생풀포기이식녹화공법

Legal Events

Date Code Title Description
HC Change of name(s) of proprietor(s)

Owner name: VAN AALSBURG B.V.; NL

Free format text: DETAILS ASSIGNMENT: CHANGE OF OWNER(S), CHANGE OF OWNER(S) NAME; FORMER OWNER NAME: VAN AALSBURG GRIENDHOUTHANDEL B.V.

Effective date: 20180918

ADRQ Patents in respect of which a request for advice has been filed

Effective date: 20201019

ADDC Patents in respect of which a decision has been taken or a report has been made (for advice)

Effective date: 20210426