NL2016561B1 - Kathode-drager voor toepassing in een elektrolyse-inrichting alsmede een dergelijke elektrolyse-inrichting. - Google Patents

Kathode-drager voor toepassing in een elektrolyse-inrichting alsmede een dergelijke elektrolyse-inrichting. Download PDF

Info

Publication number
NL2016561B1
NL2016561B1 NL2016561A NL2016561A NL2016561B1 NL 2016561 B1 NL2016561 B1 NL 2016561B1 NL 2016561 A NL2016561 A NL 2016561A NL 2016561 A NL2016561 A NL 2016561A NL 2016561 B1 NL2016561 B1 NL 2016561B1
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
cathode
support
electrolysis
insert
cathode support
Prior art date
Application number
NL2016561A
Other languages
English (en)
Inventor
Franciscus Matheus Clement Martinus
Original Assignee
Beheermaatschappij Clement Weert B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Beheermaatschappij Clement Weert B V filed Critical Beheermaatschappij Clement Weert B V
Priority to NL2016561A priority Critical patent/NL2016561B1/nl
Priority to PCT/NL2017/050217 priority patent/WO2017176118A1/en
Application granted granted Critical
Publication of NL2016561B1 publication Critical patent/NL2016561B1/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25CPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC PRODUCTION, RECOVERY OR REFINING OF METALS; APPARATUS THEREFOR
    • C25C7/00Constructional parts, or assemblies thereof, of cells; Servicing or operating of cells
    • C25C7/02Electrodes; Connections thereof

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Electrolytic Production Of Metals (AREA)

Abstract

De uitvinding heeft betrekking op een kathode-drager voor toepassing in een elektrolyse-inrichting voor het door middel van elektrolyse winnen van een metaal, welke kathode-drager tenminste één kathode-winplaat draagt en tijdens bedrijf met zijn dragereinden afsteunbaar is op opstaande randen van een van de elektrolyse-inrichting deel uitmakend elektrolyse-bad en daarbij met tenminste één van zijn dragereinden elektrisch verbindbaar is met een van de opstaande rand deel uitmakende contactkathode. De uitvinding heeft ook betrekking op een inrichting voor het door middel van elektrolyse winnen van een metaal omvattende een elektrolyse-bad waarin een elektrolyse-oplossing opneembaar is, alsmede tenminste één kathode-winplaat, welke kathode-winplaat in de elektrolyse-oplossing hangbaar is door middel van een kathodedrager volgens de uitvinding.

Description

Korte aanduiding: Kathode-drager voor toepassing in een elektrolyse-inrichting alsmede een dergelijke elektrolyse-inrichting.
BESCHRIJVING
De uitvinding heeft betrekking op een kathode-drager voor toepassing in een elektrolyse-inrichting voor het door middel van elektrolyse winnen van een metaal, welke kathode-drager tenminste één kathode-winplaat draagt en tijdens bedrijf met zijn dragereinden afsteunbaar is op opstaande randen van een van de elektrolyse-inrichting deel uitmakend elektrolyse-bad en daarbij met tenminste één van zijn dragereinden elektrisch verbindbaar is met een van de opstaande rand deel uitmakende contactkathode.
De uitvinding heeft ook betrekking op een inrichting voor het door middel van elektrolyse winnen van een metaal omvattende een elektrolyse-bad waarin een elektrolyse-oplossing opneembaar is, alsmede tenminste één kathode-winplaat, welke kathode-winplaat in de elektrolyse-oplossing hangbaar is door middel van een kathode-drager volgens de uitvinding.
Bij het door middel van elektrolyse winnen van een metaal wordt gebruik gemaakt van zogenoemde elektrolyse-baden, waarin het te winnen metaal in de vorm van metaalionen in oplossing aanwezig is. Op basis van de aanwezigheid van een anode (gevormd door de elektrolyse-oplossing) en een in de elektrolyse-oplossing hangende kathode-winplaat, kunnen door een stroom tussen de anode en de kathode-winplaat aan te brengen de metaalionen vanuit de elektrolyse-oplossing in zeer zuivere vorm als metaal neerslaan op de kathode-winplaat.
Nadat het te winnen metaal zich in een voldoende dikke laag op de kathode-winplaat heeft afgezet, wordt de kathode-winplaat uit de elektrolyse-oplossing weggenomen, om elders te worden ontdaan van de laag zuiver metaal. De afgestripte metaallagen worden vervolgens elders omgesmolten tot een bewerkbaar halfproduct. De kathode-winplaat zal na reiniging worden terug gehangen in de elektrolyse-oplossing, waarna het elektrolyse-proces weer begint.
Om deze soort van metaalwinning economisch rendabel en grootschalig uit te kunnen voeren, bezitten de elektrolyse-baden aanzienlijke afmetingen (1 meter breed en tot wel 100 meter lang), zodat grote aantallen kathode-winplaten naast elkaar in de elektrolyse-oplossing kunnen worden gehangen.
Elke kathode-winplaat is daarbij hangend bevestigd aan een zogenoemde kathode-drager, welke drager met zijn dragereinden afsteunt op de tegenover gelegen randen van het elektrolyse-bad. Eén of beide randen zijn daarbij voorzien van een contactkathode, teneinde de stroomverbinding met de kathode-drager (en de kathode-winplaat) te realiseren. Zodoende wordt het elektrolyse-proces niet onderbroken en vindt een continue gestage metaalafzetting op de kathode-winplaat plaats.
Gebleken is dat met name het stroomcontact tussen de contactelektrode en de kathode-drager bij de huidige constructies niet optimaal is. Door het frequent opnemen van de kathode-drager (om het afgezette metaal af te strippen) en weer op de rand plaatsen ervan, ondervindt de kathode-drager de nodige vervorming en slijtage. Hierdoor is het stroomcontact niet altijd 100%, waardoor - gelet op de gebruikte hoge stroomdichtheden van 400-500 A/m2 - vonkbruggen kunnen ontstaan, die het materiaal van de kathode-drager verder aantasten. Tevens kan door de ontstane warmteontwikkeling het materiaal plaatselijk wegsmelten, hetgeen de functionaliteit van de kathode-drager niet bevordert.
De uitvinding beoogt derhalve een verbeterde kathode-drager volgens bovenvermelde aanhef te verschaffen, waarmee aanzienlijk lagere stroomdichtheden door de kathode-drager kunnen worden gerealiseerd, waardoor naast minder warmteontwikkeling ook een verbeterd elektrisch contact tussen de kathode-drager en de contactkathode van het elektrolyse-bad ook een kathode-drager met een langere levensduur wordt verkregen, die tevens zorg draagt voor een beter, efficiënter en constanter elektrolyse-proces bij een lager stroomverbruik.
Hiertoe is de kathode-drager voorzien van ten minste één zich vanuit het dragereinde in de langsrichting van de kathode-drager uitstrekkend inzetdraqer vervaardigd van een ander elektrisch geleidend materiaal.
Door in de kathode-drager een inzetdrager op te nemen vervaardigd van een ander elektrisch geleidend materiaal en bij voorkeur van een elektrisch geleidend materiaal met een lagere soortelijke stroomweerstand dan dat van het materiaal van de kathode-drager kan tijdens gebruik aanzienlijke lagere stroomdichtheden in de kathode-drager worden gerealiseerd.
Daar de stroomgeleiding via de contactelektrode en door de kathode-drager in de richting van de kathode-winplaat nu primair via de inzetdrager met een lagere soortelijke stroomweerstand plaats vindt, zal door de lagere stroomdichtheden aanzienlijk minder warmte-ontwikkeling in het materiaal van de kathode-drager ontstaan, zodat het materiaal van de kathode-drager niet verder nadelig wordt aangetast. Dit bevordert verder de functionaliteit en de levensduur van de kathode-drager.
Bij een verder aspect van de uitvinding is de tenminste ene inzetdrager passend is opgenomen in een in de kathode-drager aangebrachte en in de langsrichting uitstrekkende boring, terwijl bij een ander aspect de tenminste ene inzetdrager passend is opgenomen in een in een zijvlak van de kathode-drager aangebrachte en in langsrichting uitstrekkende sleuf. In beide situaties wordt een goede stroomgeleiding door de inzetdrager gerealiseerd, met aanzienlijk lagere stromingsdichtheden tot gevolg.
Het elektrisch contact tussen de kathode-drager en de kathode-winplaat kan bij de laatste uitvoeringsvorm sterk worden verbeterd indien de tenminste ene kathode-winplaat in direct elektrisch contact met de tenminste ene inzetdrager is verbonden.
Verder kan de tenminste ene inzetdrager tenminste even lang zijn als de breedte van de tenminste ene kathode-winplaat.
Bij een verder aspect van de uitvinding is het dragereinde voorzien van een als inzetelement fungerende en tijdens bedrijf op de contactkathode afsteunende contactelektrode vervaardigd van een ander elektrisch geleidend materiaal, welke contactelektrode elektrisch is verbonden met de tenminste ene inzetdrager. Hierdoor wordt niet alleen een verbeterd, continue elektrisch contact gerealiseerd tussen de kathode-drager en de contactkathode maar ook tussen het inzetelement/contactelektrode en de inzetdrager, bovendien wordt voorkomen dat door vonkbruggen, warmteontwikkeling en/of mechanische vervorming de kathode-drager wordt aangetast.
Meer in het bijzonder is de contactelektrode voorzien van een uitsparing waarin het einde van de inzetdrager opneembaar is, welke uitsparing een boring kan zijn.
Dit verschaft een verbeterde mechanische maar ook elektrische verbinding, die een onverhoopt losraken van de contactelektrode voorkomt.
Dit laatste aspect (het onverhoopt losraken van de contactelektrode) wordt met name voorkomen, doordat de diameter van het inzetdrager iets groter is dan de diameter van de boring en waarbij het asdeel door middel van een krimppassingtechniek in de boring is opgenomen.
Verder is overeenkomstig de uitvinding de kathode-drager van aluminium en de contactelektrode en de inzetdrager van koper vervaardigd.
De uitvinding zal nu aan de hand van een tekening nader worden toegelicht, welke tekening achtereenvolgens toont in:
Figuur 1 schematisch een elektrolyse-inrichting alsmede een kathode-drager overeenkomstig de stand van de techniek;
Figuren 2a-2b en 3a-3b verschillende aspecten van een kathode-drager overeenkomstig de uitvinding.
Voor een beter begrip van de uitvinding worden in de navolgende figuurbeschrijving de overeenkomende onderdelen met identieke referentiecijfers aangeduid.
Met behulp van elektrolyse kan, onder invloed van elektrische stroom aangelegd tussen een anode en een kathode, uit een elektrolyse-oplossing metaal in zeer zuivere vorm worden gewonnen. In het geval van de zinkwinning bevat de elektrolyse-oplossing zinksulfaat, dat tijdens de elektrolyse als volgt wordt omgezet:
Een elektrolyse-inrichting, waarin op een dergelijke wijze zink kan worden gewonnen, wordt bijvoorbeeld geopenbaard in figuur 1. De elektrolyse-inrichting, aangeduid met referentiecijfer 10, omvat meerdere elektrolyse-baden 11, welke een beperkte breedte (bijvoorbeeld 1 meter) en een behoorlijke lengte (tot wel 100 meter) kunnen bezitten. Het elektrolyse-bad 11 bezit onder andere opstaande randen 11 a-11 b en het elektrolyse-bad 11 is bij voorkeur gevuld met een elektrolyseoplossing waarin in opgeloste vorm de te winnen metaalionen bevinden.
Ten behoeve van het winnen van zuiver metaal vanuit de elektrolyse-oplossing 12 wordt in deze oplossing 12 een zogenoemde kathode-winplaat 13 gehangen, welke kathode-winplaat 13 met behulp van bevestigingssteunen 15a-15b is opgehangen aan een zogenoemde kathode-drager 14. Deze kathode-drager 14 strekt zich over de volledige breedte van het elektrolyse-bad 11 uit en rust daarbij met zijn beide dragereinden 14a-14b op de respectievelijke randen 11 a-11b van het elektrolyse-bad 11.
Bij een andere meer gebruikelijke toepassing zijn de bevestigingssteunen 15a-15b afwezig en is de kathode-winplaat rechtstreeks tegen de kathode-drager bevestigd, veelal door een lasbewerking aan een zijvlak of aan het naar het elektrolyse-bad toe gerichte onderzijde van de kathode-drager. Deze rechtstreekse montage van de kanthode-winplaat op of tegen de kathode-drager verdient ook veelal de voorkeur, niet alleen vanwege de constructie-stevigheid maar vanwege een verbeterd direct elektrisch contact tussen de kathode-drager en de kathode-winplaat.
Het samenstel “kathode-drager/bevestigingssteunen/kathode-winplaat” vormen één elektrisch geleidend onderdeel en vormen gezamenlijk de kathode voor het op te starten elektrolyse-proces. De elektrolyse-oplossing 12 fungeert daarbij als anode. Het elektrolyse-proces zoals dat in de elektrolyseoplossing 12 dient plaats te vinden wordt gerealiseerd door tussen de kathode-drager 14 (en derhalve de kathode-winplaat 13) en de als anode fungerende elektrolyseoplossing 12 een stroom te laten lopen. Hiertoe bezit de elektrolyse-inrichting 10 een stroombron 16 die met zijn negatieve pool 17 is verbonden met de elektrolyse-oplossing 12. De positieve pool van de stroombron 16 wordt gevormd door een zogenoemde contactkathode 18 die op de opstaande rand 11a is aangebracht.
Optioneel kan de contactkathode 18 ook op de opstaande rand 11b zijn aangebracht.
Zodoende maakt de op de beide opstaande randen 11 a-11 b rustende kathode-drager 14 met zijn dragereinde 14a (en optioneel tevens het andere dragereinde 14b) een elektrische verbinding met de contactkathode 18 van de stroombron 16. Zodoende kan er een elektronenstroom vanuit de stroombron 16 via de contactanode 17, de elektrolyse-oplossing 12, de kathode-winplaat 13, indien aanwezig via de bevestigingssteunen 15a-15b, de kathode-drager 14, het dragereinde 14a en de contactkathode 18 lopen.
Onder invloed van deze elektronenstroom vindt in de elektrolyseoplossing 12 een afzettingsreactie plaats, waarbij metaalionen uit de elektrolyseoplossing afgezet worden op de kathode-winplaat 13 en zodoende op deze kathode-winplaat een laag metaal met een hoge zuiverheid vormen.
Na enige tijd is de afgezette metaallaag voldoende dik geworden (aan beide zijden van de kathode-winplaat 13), waarna deze kathode-winplaat met behulp van de kathode-drager 14 uit de elektrolyse-oplossing 12 wordt weggenomen (bijvoorbeeld door middel van een hefinrichting). De uit de elektrolyse-oplossing 12 weggenomen kathode-winplaten 13 worden van hun afgezette metaallaag ontdaan, voor zover nodig gereinigd en met behulp van de hefinrichting terug in de elektrolyseoplossing 12 geplaatst. Doordat het dragereinde 14a een elektrisch contact maakt met de contactkathode 18 van de stroombron 16 kan het elektrolyse-proces weer opgang komen en kan wederom metaal op de kathode-winplaat 13 worden afgezet.
De van de kathode-winplaat 13 afgestripte laag metaal wordt verzameld en omgesmolten tot een bruikbaar halfproduct.
In het verleden is gebleken dat met name het stroomcontact tussen de contactelektrode 18 en de kathode-drager 14 niet optimaal was, waar door het frequent opnemen van de kathode-drager 14 (om het afgezette metaal af te strippen) en weer op de rand plaatsen ervan, de kathode-drager 14 de nodige vervorming en slijtage ondervond. Door het verminderde stroomcontact konden - gelet op de gebruikte hoge stroomdichtheden van 400-500 A/m2 - vonkbruggen ontstaan, die het materiaal van de kathode-drager 14 verder aantastten. Tevens kon door de ontstane warmte-ontwikkeling het materiaal plaatselijk wegsmelten, hetgeen de functionaliteit van de kathode-drager 14 niet bevorderde.
Recente verbeteringen aan het stroomcontact tussen de contactelektrode 18 en de kathode-drager 14 hebben geresulteerd in een aanzienlijke levensduurverlenging van de kathode-drager 14.
Echter vanwege de hoge stroomdichtheden die door de kathode-drager lopen, ontstaan een aanzienlijke warmte-ontwikkeling, die de levensduur van de kathode-drager nadelig beïnvloedt. Daar in een dergelijke elektrolyse-inrichting een groot aantal kathode-dragers worden ingezet, resulteert dit ook in een zeer hoog stroomverbruik.
Figuur 2 toont een tweetal uitvoeringsvormen van een kathode-drager overeenkomstig de uitvinding. Met deze uitvoeringvormen kunnen aanzienlijk lagere stroomdichtheden door de kathode-drager kunnen worden gerealiseerd, waardoor naast een lager stroomverbruik tevens minder warmte-ontwikkeling als ook een verbeterd elektrisch contact tussen de kathode-drager en de contactkathode van het elektrolyse-bad ook een kathode-drager met een langere levensduur wordt verkregen. Een dergelijke uitvoering van de kathode-drager overeenkomstig de uitvinding draagt tevens zorg voor een beter, efficiënter en constanter elektrolyse-proces bij een lager stroomverbruik.
In beide uitvoeringsvormen is overeenkomstig de uitvinding de kathode-drager 14 voorzien van ten minste één zich vanuit het dragereinde 14a in de langsrichting van de kathode-drager 14 uitstrekkende inzetdrager 40, welke inzetdrager 40 vervaardigd is van een ander elektrisch geleidend materiaal dan het materiaal waarvan de kathode-drager 14. Bij voorkeur bezit het elektrisch geleidend materiaal van de inzetdrager 40 een soortelijke weerstand die kleiner is dan de soortelijke weerstand van het materiaal waarvan de kathode-drager 14 is vervaardigd.
Bij een eerste uitvoeringsvorm (Figuur 2a-3a-3b) is de kathode-drager 14 voorzien van een boring 141 die zich in langsrichting vanaf het kathode-dragereinde 14a over de volledige lengte van de kathode-drager 14 in de richting van het andere kathode-dragereinde 14b in de drager is aangebracht. De inzetdrager 40 bezit daarbij een uitwendige maatvoering, die overeenkomt met de inwendige maatvoering van de in langsrichting verlopende boring 141 in de kathode-drager 14, zodat de inzetdrager 40 passend in de betreffende boring 141 is opgenomen.
De kathode-winplaat 13 (zie Figuur 1) is hierbij direct tegen een zijvlak of tegen het naar het electrolyse-bad toegekeerde onderzijde van de kathode-drager 14 gemonteerd, bijvoorbeeld door een lasbewerking. Ook andere bevestigingstechnieken, zoals klinken, of met schroeven, zijn inzetbaar.
Bij een tweede uitvoeringsvorm (Figuur 2b) is de inzetdrager 40 opgenomen in een zijvlak van de kathode-drager 14. Hiertoe is in het zijvlak van de kathodedrager 14 (zoals getoond in het vlak van de tekening van figuur 2b) een in langsrichting verlopende sleuf 142 aangebracht welke zich vanaf het kathode-dragereinde 14a uitstrekt tot in de richting van het andere kathode-dragereinde 14b. De inzetdrager 40 is zodoende passend opgenomen in de betreffende sleuf in de kathode-drager 14 en is daarbij dus blootgesteld.
De kathode-winplaat 13 is bij deze uitvoeringsvorm tegen het zijvlak van de kathode-drager 14 gemonteerd (b.v. door een lasbewerking), waardoor een rechtstreekse en directe elektrische verbinding tussen de kathode-winplaat 13 en de passend in de sleuf 141 doch bloot liggend opgenomen inzetdrager 40 wordt gerealiseerd. Dit garandeert een goede stroomgeleiding, die nu primair via de inzetdrager 40 met een lagere soortelijke stroomweerstand plaats vindt. Door de hierdoor lagere stroomdichtheden zal aanzienlijk minder warmte-ontwikkeling in het materiaal van de kathode-drager 14 ontstaan, zodat het materiaal van de kathode-drager niet verder nadelig wordt aangetast. Dit bevordert verder de functionaliteit en de levensduur van de kathode-drager 14.
Zoals getoond in de figuren 2a en 2b is het vrije einde 14a van de kathode-drager 14 voorzien van een uitsparing, waardoor het vrije einde 40a van de inzetdrager 40 vrij uitsteekt en wordt blootgesteld. Voor een verbeterd elektrisch contact tussen de kathode-drager 14 en de contactkathode 18 van de elektrolyse-inrichting 10 is het kathode-dragereinde 14a voorzien van een inzetstuk 20 vervaardigd van een ander geleidend materiaal dan het materiaal waarvan de kathode-drager 14 is vervaardigd.
Zoals duidelijk getoond in de figuur 3a is het inzetstuk 20 voorzien van een uitsparing (hier een boring) 21, waarin het vrije einde 40a van de inzetdrager 40 in opneembaar is. Bij voorkeur is het inzetstuk 20 en de inzetdrager 40 van hetzelfde materiaal vervaardigd en bij voorkeur van koper. De kathode-drager 14 is bij voorkeur gemaakt van een lichter materiaal, zoals aluminium dat echter een hogere soortelijke weerstand bezit dan koper.
Daar de stroomgeleiding via de contactelektrode 20 en door de kathode-drager 14 in de richting van de kathode-winplaat 13 nu primair via de inzetdrager met een lagere soortelijke stroomweerstand plaats vindt, zal door de lagere stroomdichtheden aanzienlijk minder warmte-ontwikkeling in het materiaal van de kathode-drager ontstaan, zodat het materiaal van de kathode-drager niet verder nadelig wordt aangetast. Dit bevordert verder de functionaliteit en de levensduur van de kathode-drager.
Door de toepassing van een inzetdrager 40 welke zich over de volledige langsrichting van de kathode-drager in de kathode-drager uitstrekt en die elektrisch is verbonden met een inzetstuk 20 dat eveneens van hetzelfde materiaal is vervaardigd, wordt een goede elektrische verbinding gerealiseerd waardoor lagere stromingsdichtheden optreden, minder warmte-ontwikkeling, en zodoende de levensduur van de kathode-drager aanzienlijk wordt verlengd. Eventuele schade als gevolg van de warmte-ontwikkeling zoals smelten of als gevolg van vonkbruggen wordt hierdoor voorkomen. Het inzetstuk 20 van de elektrolyse-inrichting verschaft een goed elektrisch contact met de contactkathode 18 die bij voorkeur op de opstaande rand 11b is aangebracht.
Door in de kathode-drager een inzetdrager op te nemen vervaardigd van een ander elektrisch geleidend materiaal en bij voorkeur van een elektrisch geleidend materiaal met een lagere soortelijke stroomweerstand dan dat van het materiaal van de kathode-drager kan tijdens gebruik aanzienlijke lagere stroomdichtheden in de kathode-drager worden gerealiseerd.

Claims (12)

1. Kathode-drager voor toepassing in een elektrolyse-inrichting voor het door middel van elektrolyse winnen van een metaal, welke kathode-drager tenminste één kathode-winplaat draagt en tijdens bedrijf met zijn dragereinden afsteunbaar is op opstaande randen van een van de elektrolyse-inrichting deel uitmakend elektrolyse-bad en daarbij met tenminste één van zijn dragereinden elektrisch verbindbaar is met een van de opstaande rand deeluitmakende contactkathode, met het kenmerk, dat de kathode-drager is voorzien van ten minste één zich vanuit het dragereinde in de langsrichting van de kathode-drager uitstrekkend inzetdraqer vervaardigd van een ander elektrisch geleidend materiaal.
2. Kathode-drager volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de tenminste ene inzetdrager passend is opgenomen in een in de kathode-drager aangebrachte en in de langsrichting uitstrekkende boring.
3. Kathode-drager volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de tenminste ene inzetdrager passend is opgenomen in een in een zijvlak van de kathode-drager aangebrachte en in langsrichting uitstrekkende sleuf.
4. Kathode-drager volgens conclusie 3, met het kenmerk, dat de tenminste ene kathode-winplaat in direct elektrisch contact met de tenminste ene inzetdrager is verbonden.
5. Kathode-drager volgens één of meer van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de tenminste ene inzetdrager tenminste even lang is als de breedte van de tenminste ene kathode-winplaat.
6. Kathode-drager volgens één of meer van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat het dragereinde is voorzien van een als inzetelement fungerende en tijdens bedrijf op de contactkathode afsteunende contactelektrode vervaardigd van een ander elektrisch geleidend materiaal, welke contactelektrode elektrisch is verbonden met de tenminste ene inzetdrager.
7. Kathode-drager volgens conclusie 6, met het kenmerk, dat de contactelektrode door het dragereinde reikend met het dragereinde is bevestigd.
8. Kathode-drager volgens conclusie 6 of 7, met het kenmerk, dat de contactelektrode is voorzien van een uitsparing waarin het einde van de inzetdrager opneembaar is.
9. Kathode-drager volgens conclusie 8, met het kenmerk, dat de uitsparing een boring is.
10. Kathode-drager volgens één of meer van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de kathode-drager van aluminium is vervaardigd.
11. Kathode-drager volgens één of meer van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de inzetdrager en de contactelektrode van koper zijn vervaardigd.
12. Inrichting voor het door middel van elektrolyse winnen van een metaal omvattende een elektrolyse-bad waarin een elektrolyse-oplossing opneembaar is, alsmede tenminste één kathode-winplaat, welke kathode-winplaat in de elektrolyse-oplossing hangbaar is door middel van een kathode-drager volgens één of meer van de voorgaande conclusies.
NL2016561A 2016-04-06 2016-04-06 Kathode-drager voor toepassing in een elektrolyse-inrichting alsmede een dergelijke elektrolyse-inrichting. NL2016561B1 (nl)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2016561A NL2016561B1 (nl) 2016-04-06 2016-04-06 Kathode-drager voor toepassing in een elektrolyse-inrichting alsmede een dergelijke elektrolyse-inrichting.
PCT/NL2017/050217 WO2017176118A1 (en) 2016-04-06 2017-04-06 Cathode carrier for use in a electrolysis device, and such an electrolysis device

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2016561A NL2016561B1 (nl) 2016-04-06 2016-04-06 Kathode-drager voor toepassing in een elektrolyse-inrichting alsmede een dergelijke elektrolyse-inrichting.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL2016561B1 true NL2016561B1 (nl) 2017-10-17

Family

ID=58645344

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL2016561A NL2016561B1 (nl) 2016-04-06 2016-04-06 Kathode-drager voor toepassing in een elektrolyse-inrichting alsmede een dergelijke elektrolyse-inrichting.

Country Status (2)

Country Link
NL (1) NL2016561B1 (nl)
WO (1) WO2017176118A1 (nl)

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1415793A (en) * 1973-01-26 1975-11-26 Imp Metal Ind Kynoch Ltd Cathodes
US4014763A (en) * 1974-11-08 1977-03-29 Imperial Metal Industries (Kynoch) Limited Cathode and hanger bar assembly and electrolysis therewith
GB2041002B (en) * 1979-01-23 1982-12-01 Imi Kynoch Ltd Electrode suspension bars
DE3434278A1 (de) * 1984-09-19 1986-04-17 Norddeutsche Affinerie AG, 2000 Hamburg Stromzufuehrende aufhaengevorrichtung fuer kathoden
NL8700537A (nl) * 1987-03-05 1988-10-03 Gerardus Henrikus Josephus Den Draagstang voor anode- en/of kathodeplaten bij electrolytische raffinage van metalen en een werkwijze voor de vervaardiging van een dergelijke draagstang.
DE4241485C1 (de) * 1992-12-09 1994-03-17 Siemens Ag Kathode zum galvanischen Abscheiden von Kupfer und Verfahren zu ihrer Herstellung
CN101851763B (zh) * 2010-04-30 2011-12-28 任海波 环保节能型电解锰用阴极
ES2858558T3 (es) * 2012-09-26 2021-09-30 Steelmore Holdings Pty Ltd Cátodo y procedimiento de fabricación

Also Published As

Publication number Publication date
WO2017176118A1 (en) 2017-10-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2705247A1 (en) Double contact bar insulator assembly for electrowinning of a metal and methods of use thereof
RU2007129748A (ru) Способ и установка для извлечения металла из содержащего этот металл шлака
UA122399C2 (uk) Катодний колектор струму для ванни холла-еру
RU2394116C2 (ru) Токоподводящая шина
NL2016561B1 (nl) Kathode-drager voor toepassing in een elektrolyse-inrichting alsmede een dergelijke elektrolyse-inrichting.
US7914651B2 (en) Reducing power consumption in electro-refining or electro-winning of metal
KR101819219B1 (ko) 전해 제련용 양극 구조체, 이의 제조 방법 및 이를 포함하는 전해 제련 장지
CN201132859Y (zh) 阴极剥离装置
CN201890938U (zh) 新型熔铸型导电头阴极板
JP2007023348A (ja) 電気メッキ処理システム
GB2548571A (en) Flexible electrical connector for electrolytic cell
JP2019527462A (ja) ホール・エルーセルのカソード集電体/コネクタ
NL1036010C (nl) Kathode-drager voor toepassing in een elektrolyse-inrichting alsmede een dergelijke elekrolyse-inrichting.
KR20210141083A (ko) 메탈카드용 아노다이징 도금 지그
NL2005781C2 (nl) Kathode-drager voor toepassing in een elektrolyse-inrichting alsmede een dergelijke elektrolyse-inrichting.
RU2401887C1 (ru) Катодное устройство алюминиевого электролизера
KR200448759Y1 (ko) 마그네슘합금 제품의 아노다이징용 지그
JP3175173U (ja) めっき用摺動式補助陽極装置
JP6011488B2 (ja) 陽極及びその製造方法
CN104711643A (zh) 便于电解提铜设备阴阳极板安装和调节的装置
CA2811355A1 (en) Cathode for electrolytic cells
JP4524248B2 (ja) 銅採取方法
CN208183087U (zh) 一种不溶性阳极法电解制备高纯金属的钛涂钌网阳极板
CN102575366B (zh) 汇流条构造
JP2006505692A (ja) 電解セルのバスバーに良好な接触面を得る方法およびバスバー

Legal Events

Date Code Title Description
MM Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20230501