NL2014194B1 - Overdrukbeveiligingstest. - Google Patents

Overdrukbeveiligingstest. Download PDF

Info

Publication number
NL2014194B1
NL2014194B1 NL2014194A NL2014194A NL2014194B1 NL 2014194 B1 NL2014194 B1 NL 2014194B1 NL 2014194 A NL2014194 A NL 2014194A NL 2014194 A NL2014194 A NL 2014194A NL 2014194 B1 NL2014194 B1 NL 2014194B1
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
cover
seat
overpressure protection
holder
force
Prior art date
Application number
NL2014194A
Other languages
English (en)
Other versions
NL2014194A (nl
Inventor
André De Visser Pieter
Original Assignee
Energie Consult Holland B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Energie Consult Holland B V filed Critical Energie Consult Holland B V
Priority to NL2014194A priority Critical patent/NL2014194B1/nl
Priority to ES16151815T priority patent/ES2751280T3/es
Priority to EP16151815.4A priority patent/EP3051269B1/en
Publication of NL2014194A publication Critical patent/NL2014194A/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL2014194B1 publication Critical patent/NL2014194B1/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01LMEASURING FORCE, STRESS, TORQUE, WORK, MECHANICAL POWER, MECHANICAL EFFICIENCY, OR FLUID PRESSURE
    • G01L5/00Apparatus for, or methods of, measuring force, work, mechanical power, or torque, specially adapted for specific purposes
    • G01L5/04Apparatus for, or methods of, measuring force, work, mechanical power, or torque, specially adapted for specific purposes for measuring tension in flexible members, e.g. ropes, cables, wires, threads, belts or bands
    • G01L5/10Apparatus for, or methods of, measuring force, work, mechanical power, or torque, specially adapted for specific purposes for measuring tension in flexible members, e.g. ropes, cables, wires, threads, belts or bands using electrical means
    • G01L5/101Apparatus for, or methods of, measuring force, work, mechanical power, or torque, specially adapted for specific purposes for measuring tension in flexible members, e.g. ropes, cables, wires, threads, belts or bands using electrical means using sensors inserted into the flexible member
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01MTESTING STATIC OR DYNAMIC BALANCE OF MACHINES OR STRUCTURES; TESTING OF STRUCTURES OR APPARATUS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • G01M99/00Subject matter not provided for in other groups of this subclass
    • G01M99/008Subject matter not provided for in other groups of this subclass by doing functionality tests

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Pressure Vessels And Lids Thereof (AREA)
  • Force Measurement Appropriate To Specific Purposes (AREA)
  • Testing Of Devices, Machine Parts, Or Other Structures Thereof (AREA)

Abstract

Beschreven wordt een werkwijze waarbij: - een trekkrachtmeting wordt verricht aan een overdrukbeveiliging die is uitgevoerd met een zitting en een daarop afdichtende deksel, waarop een sluitkracht wordt uitgeoefend, - bij de overdrukbeveiliging een hijsgestel wordt geplaatst dat is voorzien van een hijskabel die op zekere plaats met de deksel wordt gekoppeld, en - met een in de hijskabel opgenomen krachtopnemer de trekkracht wordt bepaald op het moment dat de deksel loskomt van de zitting en/of vrij is van de zitting, welke gemeten trekkracht(en) respectievelijk een maat bevat(ten) voor de openingsdruk en de druk bij maximale afblaascapaciteit van de overdrukbeveiliging.

Description

OVERDRUKBEVEILIGINGSTEST
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een werkwijze om metingen te verrichten aan praktische beveiligingsparameters van overdrukbeveiligingen, zoals onder andere de openingsdruk. Dergelijke beveiligingen worden gebruikt op daken van bovengronds opgestelde houders of opslagtanks die kunnen zijn gevuld met een vloeibaar of gasvormig medium zoals een brandstof, een chemische substantie of een gas, zoals bijvoorbeeld stikstof.
Uit JP 2013 015483 zijn een werkwijze en inrichting bekend waarbij de variatie in de openingskracht wordt geëvalueerd tijdens een openingskracht meting. Daarbij wordt van een teststuk, bijvoorbeeld een yoghurt cup of een koffiemelk cup, de dynamische eigenschappen bepaald van de aan het ouder worden onderhevige openingskracht van het dekselmateriaal dat zit vastgekleefd op de betreffende cup. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een via een hijskabel aan het teststuk te bevestigen versnellingssensor.
Uit JP 2008 102034 A zijn een werkwijze en inrichting bekend waarbij de openingskracht wordt gemeten van een metalen deksel voor mangaten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een trekkracht variatie machine die door middel van een schroefsamenstel een gemeten wisselende trekkracht met een hijskabel overbrengt op de deksel, en wel via een mechaniek dat bij elke openingshoek van de deksel een meethoek van 90 graden handhaaft ten opzichte van een aan de deksel bevestigde stang, waaraan wordt getrokken. Daarmee wordt de nauwkeurigheid van de openingskracht van de deksel verbeterd.
Beide voornoemde dynamische metingen zijn niet geschikt om statische krachtmetingen van het type openingsdruk en/of maximale afblaascapaciteit aan overdrukbeveiligingen te verrichten.
Overdrukbeveiligingen dienen periodiek te worden geïnspecteerd, onderhouden en gekeurd door erkende en gecertificeerde bedrijven, opdat de beveiliging zo nodig bij enkele tot enkele tientallen of meerdere honderden millibars in de open lucht opent en zo voorkomen wordt dat de houder bij een ontoelaatbare overdruk barst. Het testen en meten van de beveiligingen, ook aangeduid met ERV's, noodzaakt tot het losnemen van de flens of doorvoer van het tankdak, samen met de veelal scharnierbare deksel en de daaraan aangebrachte gewichten, en het vervolgens daarvan afhijsen en vervoeren naar een werkplaats voor onderhoud en keuring. Daar wordt het vereiste onderhoud meestal gepleegd aan de zitting op de doorvoer waarop de deksel in gesloten toestand rust, en wordt zo nodig de daarop aanwezige pakking vervangen. Vervolgens wordt een meting uitgevoerd om vast te stellen hoe zwaar de gewichten dienen te zijn om een correcte werking van de beveiliging te waarborgen. Daarna wordt de overdrukbeveiliging teruggebracht, terug op het tankdak gehesen, daarop vastgeschroefd en daar verder in elkaar gezet.
Doel van de onderhavige uitvinding is het verschaffen van een verbeterde werkwijze en inrichting voor het verrichten van betrouwbare metingen aan overdrukbeveiligingen, die eenvoudig, veilig, en voordelig uit te voeren is, en die zodanig betrouwbaar is dat deze bij overschrijding van de voorgeschreven druk voldoende snel en voldoende open gaat.
Daartoe hebben de werkwijze resp. inrichting volgens de uitvinding de kenmerken van de conclusies 1 resp. 7.
De werkwijze en inrichting volgens de uitvinding zijn gebaseerd op een trekkrachtmeting die desgewenst ter plaatse op het tankdak kan worden uitgevoerd, waarbij verwijderen, demontage, transport, en na meting, vervoer terug en hernieuwde opbouw van de beveiliging op de tank met voordeel achterwege blijven, omdat de overdruk-beveiliging intact blijft. Er hoeft dus ook geen tijdelijk vervangende beveiliging te worden opgehesen en gemonteerd, waardoor er ook minder kans is op ongewenste emissies van de tank. De meting en de betrouwbaarheid van de bepaling van de parameters die van belang zijn voor de overdrukbeveiliging zijn verbeterd, doordat het transport terug naar de houder en de opbouw van de beveiliging, naast eventueel daarbij optredende schade, geen aanleiding tot foutenbronnen kunnen vormen. Bovendien is de handling als geheel verminderd en is minder personele en materiële inzet nodig, waardoor de desbetreffende kosten zonder dat de mate van beveiliging of betrouwbaarheid negatief worden beïnvloed, lager uitvallen.
Voorts is vastgesteld dat op basis van het op diverse plaatsen koppelen van de hijskabel met de van gewichten voorziene deksel, een nauwkeurig beeld ontstaat ten aanzien van, niet alleen de openingsdruk van de beveiliging, maar ook diens maximale afblaascapaciteit. Die laatstgenoemde ook eenvoudig te meten parameter blijkt eigenlijk meer relevant te zijn voor een correct functioneren van een overdrukbeveiliging dan tot nu toe werd aangenomen.
Bij voorkeur heeft het hijsgestel een driepoot die wordt opgesteld rond de zekere aangrijpingsplaatsen van de kabel op de deksel. De driepoot wordt bij verdere voorkeur ter plaatse op het dak van de houder opgesteld, zodat deze daarop stabiel afsteunt.
De krachtopnemer is een gecertificeerde en geijkte, elektrische of magnetische krachtopnemer en bevat bijvoorkeur één of meer nauwkeurige meetresultaten verschaffende, doch niet kostbare rekstrookjes.
Verder gedetailleerde mogelijke uitvoeringsvormen die in de overige conclusies zijn uiteen gezet, zijn samen met de daarbij behorende voordelen in de navolgende beschrijving vermeld.
Thans zullen de werkwijze voor het verrichten van metingen aan een overdrukbeveiliging, het gebruik van een hijsgestel daarbij en de houder, waarop de te meten overdrukbeveiliging is aangebracht, alle volgens de onderhavige uitvinding nader worden toegelicht aan de hand van de onderstaande figuren, waarin overeenkomstige onderdelen van dezelfde verwijzingscijfers zijn voorzien. Daarbij toont:
Figuur 1 een houder volgens de uitvinding op wiens dak een aan de werkwijze volgens de uitvinding te onderwerpen overdrukbeveiliging is aangebracht;
Figuur 2 een bij een losse of bij een op de houder van figuur 1 aangebrachte overdrukbeveiliging geplaatste hijsopstelling voor het toepassen van de werkwijze volgens de uitvinding; en
Figuur 3 de op de deksel uitgeoefende openingsdruk, die evenredig is met de gemeten openingskracht, uitgedrukt als functie van de tijd.
Figuur 1 toont een tank of houder 1 die geschikt is om te worden gevuld met een vloeibaar medium. Om te voorkomen dat de houder 1 onder een te grote druk komt te staan als gevolg van het uit het medium vrijkomen van gassen is het dak 2 van de houder voorzien van een bij een bepaalde overdruk automatisch openende mechanische overdrukbeveiliging 3. Bepalend voor de druk waarbij de beveiliging 3 opent is, afgezien van de diameter daarvan, het eigen gewicht van een veelal scharnierende deksel 4 van de beveiliging 3 en aan of op deze klep of deksel te bevestigen gewichten 5. In plaats van of aanvullend op gewichten kunnen permanente magneten of desgewenst qua magneetkracht regelbare elektromagneten worden toegepast. Het totaal van de sluitkracht die de deksel 4 uitoefent en waarmee deze afdicht is in belangrijke mate bepalend voor een juist functioneren van de beveiliging 3. De van de gewichten 5 voorziene deksel 4 dicht namelijk via een niet getoonde combinatie van een (klep)zitting met pakking, met een bepaalde sluitkracht af op een op het dak 2 vastgezette doorvoer 6 van de overdrukbeveiliging 3. Het kan zijn dat door de opgeslagen media of vrijkomende gassen, temperatuur- en weersinvloeden, de pakking wordt aangetast, of de zitting en/of deksel krom trekken, waardoor de druk tussen klepzitting en pakking over de omtrek van de deksel gezien niet telkens gelijk is. Gebleken is dat identieke overdrukbeveiligingen eenzelfde openingsdruk kunnen hebben, maar dat de daarbij toegepaste gewichten 8 kg verschilden. Dit resulteert in een ongelijke druk bij maximale afblaascapaciteit wat een belangrijkere veiligheidsparameter blijkt te zijn dan tot nu toe werd aangenomen. De maximale afblaascapaciteit wordt bepaald als de deksel van de beveiliging iets, bijvoorbeeld meer dan 50 mm, of enkele graden, bijvoorbeeld 10 graden, open staat. Zowel de openingsdruk als de in het algemeen groter zijnde druk bij maximale afblaascapaciteit kunnen met behulp van de hierna toe te lichten trekkrachtmeting worden bepaald.
Bij de overdrukbeveiliging 3 wordt een in figuur 2 getoond hijsgestel 7 geplaatst, dat bij voorkeur om redenen van stabiliteit met een driepoot is uitgevoerd, waarvan de poten in de praktijk qua lengte instelbaar zullen zijn. Het hijsgestel 7 is voorzien van een nagenoeg verticaal lopende hijskabel 8 die op achtereenvolgende plaatsen met de van de gewichten voorziene deksel 4 wordt gekoppeld. Getoond is dat een einde van de hijskabel 8 via een daarmee verbonden krachtopnemer 9 die de spankracht in de hijskabel 8 meet met in dit geval het zwaartepunt van een stapel met gewichten 5 is gekoppeld. Aan het andere einde van de kabel 8 zit een in dit geval handmatig bedienbare lier 10 waarmee de sluitkracht van de deksel 4 kan worden gecompenseerd. De krachtopnemer 9 bevat in de praktijk één of meer rekstrookjes, waarmee zoals bekend, op basis van weerstandverandering bij lengte verandering de spankracht in een daarmee gekoppelde draad of kabel kan worden bepaald. Andere types krachtopnemer 9, zoals magnetische, of elektro-mechanische zijn ook mogelijk.
Om de openingsdruk te bepalen worden met behulp van de in de hijskabel 8 opgenomen krachtopnemer 9, meerdere spankracht metingen -bijvoorbeeld vier- op verschillende plaatsen 12 op de omtrek van de deksel 4 gedaan. Er bevindt zich dan een 0,1 mm dikke metaalfolie tussen de deksel 4 en de doorvoer 6. Het meetresultaat met de laagste gemeten spankracht, die evenredig is met de laagste druk, als de deksel 4 juist opent, wordt in een computer rekenmodel gebruikt om de minimale openingsdruk te berekenen, waarbij de klep begint te lekken.
Evenzo wordt ingeval de deksel 4 bijvoorbeeld 10 graden open staat door de krachtopnemer 9 de spankracht in de hijskabel 8 gemeten die nu een maat bevat voor de druk bij maximale afblaascapaciteit. De spankracht waarvan telkens een elektrische maat door de krachtopnemer 9 aan een daarmee verbonden computer 11 wordt afgegeven, wordt in een gevalideerd rekenmodel gebruikt om nu de actuele druk bij maximale afblaascapaciteit voor de aanwezige overdrukbeveiliging 3 te berekenen.
In principe zou de deksel 4 met daarop de gewichten los op de doorvoer kunnen liggen. In de praktijk scharniert de deksel, en als getoond heeft de deksel 4 ten minste één buiten of naast de doorvoer gelegen scharnierpunt 13. In die situatie steekt tegenover het ten minste ene scharnierpunt 13 een arm 14 buiten de deksel waarop de gewichten 5 rusten en/of waaraan zij hangen.
Figuur 3 toont schematisch een grafiek van de op de deksel uitgeoefende gemeten openingskracht die als de daarmee evenredige openingsdruk is afgezet als functie van de tijd. Bij toename van de spankracht in de hijskabel 8 komt er eerst een moment bij druk P0 min waarop de deksel 4 juist (plaatselijk) los komt van diens zitting; dit is de minimale openingsdruk. Even later volgt bij druk P0max het moment waarop de deksel geheel vrij komt van diens zitting; dit is de maximale openingsdruk die gerelateerd is aan de druk bij maximale afblaascapaciteit van de overdrukbeveiliging.

Claims (11)

1. Werkwijze waarbij: - een trekkrachtmeting wordt verricht aan een overdrukbeveiliging die wordt gevormd door een zitting en een daarop afdichtende deksel waarop, bijvoorbeeld door middel van gewichten of magneten, een sluitkracht wordt uitgeoefend, - bij de overdrukbeveiliging een hijsgestel wordt geplaatst dat is voorzien van een hijskabel die op zekere plaats via de nagenoeg verticaal lopende hijskabel met de deksel wordt gekoppeld, en - met een in de hijskabel opgenomen krachtopnemer de trekkrachten worden bepaald op het moment dat de deksel loskomt van de zitting respectievelijk vrij is van de zitting en dan een maat bevatten voor de openingsdruk respectievelijk de druk bij maximale afblaascapaciteit van de overdrukbeveiliging.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk dat de deksel ten minste één scharnierpunt heeft.
3. Werkwijze volgens conclusies 2, met het kenmerk dat tegenover het ten minste ene scharnierpunt een arm buiten de deksel steekt waarop voornoemde sluitkracht wordt uitgeoefend c.q. de gewichten rusten en/of waaraan zij hangen.
4. Werkwijze volgens één van de conclusies 1-3, met het kenmerk dat het hijsgestel op de zekere plaatsen langs de omtrek van de deksel of ter plaatse van het zwaartepunt van de gewichten wordt opgesteld.
5. Werkwijze volgens één van de conclusies 1-4, met het kenmerk dat het hijsgestel drie poten heeft.
6. Werkwijze volgens één van de conclusies 1-5, met het kenmerk dat de krachtopnemer één of meer rekstrookjes bevat.
7. Houder voor vloeibare of gasvormige media waarin een overdrukbeveiliging is aangebracht waarbij een meetopstelling is geplaatst die is uitgevoerd met een op de houder aangebrachte zitting en een met sluitkracht daarop afdichtende deksel, waarbij de meetopstelling is uitgevoerd met een hijsgestel dat is voorzien van een hijskabel die nagenoeg verticaal lopend met de deksel c.q. de gewichten is gekoppeld, welke krachtopnemer als de deksel loskomt van de zitting respectievelijk vrij is van de zitting een maat verschaft voor de openingsdruk respectievelijk de druk bij maximale afblaascapaciteit van de overdrukbeveiliging.
8. Houder volgens conclusie 7, met het kenmerk dat het hijsgestel op het dak van de houder staande poten heeft.
9. Houder volgens conclusie 7 of 8, met het kenmerk dat het hijsgestel drie poten heeft.
10. Houder volgens een van de conclusies 7-9, met het kenmerk dat het hijsgestel van in de poten opgenomen stelorganen is voorzien waarmee de hijskabel loodrecht op het vlak van de doorvoer waarop de deksel rust kan worden gesteld.
11. Houder volgens één van de conclusies 7-10, met het kenmerk dat de krachtopnemer een elektrische of magnetische krachtopnemer is.
NL2014194A 2015-01-27 2015-01-27 Overdrukbeveiligingstest. NL2014194B1 (nl)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2014194A NL2014194B1 (nl) 2015-01-27 2015-01-27 Overdrukbeveiligingstest.
ES16151815T ES2751280T3 (es) 2015-01-27 2016-01-19 Ensayo de protección contra la sobrepresión
EP16151815.4A EP3051269B1 (en) 2015-01-27 2016-01-19 Overpressure protection test

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2014194A NL2014194B1 (nl) 2015-01-27 2015-01-27 Overdrukbeveiligingstest.

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NL2014194A NL2014194A (nl) 2016-09-28
NL2014194B1 true NL2014194B1 (nl) 2017-01-27

Family

ID=52596581

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL2014194A NL2014194B1 (nl) 2015-01-27 2015-01-27 Overdrukbeveiligingstest.

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP3051269B1 (nl)
ES (1) ES2751280T3 (nl)
NL (1) NL2014194B1 (nl)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN108862019B (zh) * 2017-05-16 2020-08-11 上海梅山钢铁股份有限公司 板钩快速起吊方法

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP2008102034A (ja) * 2006-10-19 2008-05-01 Suzuki Chutetsu Kogyo Kk マンホール用鉄蓋の開放操作力測定装置
JP5260707B2 (ja) * 2011-07-06 2013-08-14 一夫 菱沼 固形容器の開封性評価装置

Also Published As

Publication number Publication date
EP3051269B1 (en) 2019-07-24
EP3051269A1 (en) 2016-08-03
NL2014194A (nl) 2016-09-28
ES2751280T3 (es) 2020-03-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR101894260B1 (ko) 교정장치
US7454969B2 (en) Fuel density measuring device, system, and method using magnetostrictive probe bouyancy
JP6492168B2 (ja) 能動支持ロッド測定システムを有する貯蔵タンク
TWI758531B (zh) 用於重力排空含有冷凍血液產品之瓶的包括監測排空用單元的設備及排空方法
NL2014194B1 (nl) Overdrukbeveiligingstest.
US10274355B2 (en) Density compensation for electromechanical liquid level gauges
JPS62231127A (ja) 包装物の気密性制御と制御装置
US11913605B2 (en) Filling gas storage tanks
EP3299777B1 (en) Calibration device
RU189985U1 (ru) Автоцистерна для перевозки вязких нефтепродуктов
Lamb et al. Monitoring the evolution of damage in packaging systems under sustained random loads
JP6674647B2 (ja) 判定装置
JP2018189379A (ja) 衝撃式粉体流量計
CN105319147B (zh) 用于确定液体密度的设备和方法
US1000201A (en) Steelyard.
US20190204140A1 (en) Method and device for supporting and weighing a shipping container
RU2390742C1 (ru) Способ контроля контейнеров с хранящимися в них материалами
FR3002358A1 (fr) Dispositif pour le stockage et la distribution automatique de bouteilles de gaz domestique
GB2576361A (en) A system
RU2372598C1 (ru) Способ испытаний космического аппарата на ударные воздействия
FR2634883A1 (fr) Balance hydraulique de grande precision
AU2017201763B2 (en) Apparatus for Determining the Weight of an Object
RU2126959C1 (ru) Способ определения массы муки, загруженной в муковоз с помощью бункерных тензометрических весов
CN107957290A (zh) 校准装置
JP2020003394A (ja) 漏れ検査装置