NL2009847A - Laadwagen. - Google Patents

Laadwagen. Download PDF

Info

Publication number
NL2009847A
NL2009847A NL2009847A NL2009847A NL2009847A NL 2009847 A NL2009847 A NL 2009847A NL 2009847 A NL2009847 A NL 2009847A NL 2009847 A NL2009847 A NL 2009847A NL 2009847 A NL2009847 A NL 2009847A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
front wall
loading
control device
loading wagon
hydraulic cylinder
Prior art date
Application number
NL2009847A
Other languages
English (en)
Other versions
NL2009847C2 (nl
Inventor
Thomas Dreier
Original Assignee
Forage Innovations Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Forage Innovations Bv filed Critical Forage Innovations Bv
Priority to NL2009847A priority Critical patent/NL2009847C2/nl
Publication of NL2009847A publication Critical patent/NL2009847A/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL2009847C2 publication Critical patent/NL2009847C2/nl
Priority to EP13190804.8A priority patent/EP2732692B1/de
Priority to PL13190804T priority patent/PL2732692T3/pl
Priority to ATGM50162/2013U priority patent/AT13920U1/de

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01DHARVESTING; MOWING
    • A01D90/00Vehicles for carrying harvested crops with means for selfloading or unloading
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01DHARVESTING; MOWING
    • A01D90/00Vehicles for carrying harvested crops with means for selfloading or unloading
    • A01D90/12Vehicles for carrying harvested crops with means for selfloading or unloading with additional devices or implements
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01DHARVESTING; MOWING
    • A01D90/00Vehicles for carrying harvested crops with means for selfloading or unloading
    • A01D90/02Loading means

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Agricultural Machines (AREA)
  • Loading Or Unloading Of Vehicles (AREA)

Description

Laadwagen
De uitvinding betreft een laadwagen, waarvan de laadruimte een afschuifbodem omvat en die aan de voorzijde door een voorwand begrenst is welke met ten minste een hydraulische cilinder verzwenkbaar is.
Het door de laadwagen opgenomen voer, zoals gras, silage of hooi, wordt meestal door een pick-up naar een invoerrotor gevoerd, die eventueel met een snijbewerking door een snij-inrichting in een aansluitende laadruimte perst. Hierbij wordt het oogstmateriaal langs de voorwand omhooggeschoven tot vervolgens een ophoping in de laadruimte gevormd wordt. Daar wordt het voer met een afschuifbodem stapsgewijs naar achteren tot de achterwand getransporteerd, zodat de invoerrotor weer oogstmateriaal napersen kan.
Voor het aansturen van een afschuifbodem wordt meestal een zogenaamde laadautomaat gebruikt, zoals bijvoorbeeld uit DE90013422 bekend is. Daar is aan het bovenste uiteinde van de (vaststaande) voorwand een drukklep scharnierbaar aangebracht, die door het omhooggedrukte oogstmateriaal bekrachtigd wordt en aan de achterzijde hiervan door drukveren afgesteund wordt. Deze afsteuning werkt met een elektrische stuurschakelaar samen, die een stuurloop activeert om de aandrijving van de afschuifbodem in te schakelen. Het oogstmateriaal wordt dan zolang naar achteren bewogen, totdat de stuurschakelaar door verlaging van de drukklep in de uitgangspositie terugkeert. Deze procedure wordt afhankelijk van de grootte van de laadwagen bijvoorbeeld 15 keer herhaald, totdat de laadruimte gevuld is.
De bekrachtiging van de stuurschakelaar wordt in principe door het gewicht van de drukklep en de drukveren bepaald, waarbij de bedieningkrachten echter relatief gering zijn. Daarmee wordt de afschuifbodem al bij een kleine voorpersing van het oogstmateriaal ingeschakeld, zodat in totaal de vulling van de laadruimte onvoldoende blijft. Een verhoging van de massa van de drukklep bijvoorbeeld door extra gewichten en of aanvullende veren, zal echter het leeggewicht verhogen en zal aanvullende productiekosten veroorzaken.
De uitvinding heeft de daarom de doelstelling een laadwagen te verschaffen die het laadvolume beter benut met een eenvoudige bouwwijze.
Deze doelstelling wordt bereikt door een laadwagen met het kenmerk van conclusie 1. Voordelige uitvoeringsvormen zijn onderwerp van de onderconclusies.
Volgens de uitvinding wordt voorgesteld, dat de hydraulisch cilinder een druksensor omvat die bij bereiken van een bepaalde drukwaarde de verstelling van de afschuifbodem en/of de voorwand aanstuurt. Zo kan bij licht, droog oogstmateriaal (zoals hooi) de voorwand naar achteren hellen, om de persdruk te verhogen, terwijl bij vochtig oogstmateriaal de voorwand hellend naar voren wordt geplaatst, om versmering te voorkomen. Het bovenste uiteinde van de voorwand, die de functie van de hierboven vernoemde persklep vervult, is hierbijvast verbonden en daarmee zeer stabiel. Dit geldt ook voor de drukmeting in de drukkamer van de hydraulische cilinder met de druksensor, die door de afsteunkracht van de voorwand de persdruk zeer precies (en niet alleen in een IN/UIT-stand) meet. Daarmee is een fijngevoelige verstelling van de bij het persproces belangrijke onderdelen (afschuifbodem en/of voorwand) mogelijk. Samen laat zich daarmee voor de desbetreffende voersoort een optimale vulling (vullingsgraad) en benutting van de laadruimte creeeren.
Daarbij is de voorwand om een hoek van bijvoorbeeld 50° (of meer) naar voren zwenkbaar, zodat een winst aan laadruimte van ongeveer 15% mogelijk is, zonder dat de rijveiligheid in gevaar te brengen. De zwenkhoek kan zo optimaal aan het oogstmateriaal en/of de draagkracht van de trekker-laadwagencombinatie aangepast worden. Voor het lossen wordt de voorwand bij voorkeur met de hydraulische cilinders in de laadruimte gedrukt, om het losproces te ondersteunen en het voer naar de afschuifbodem te dwingen.
De uitvinding zal hierna worden toegelicht aan de hand van uitvoeringsvoorbeelden in samenhang met de tekeningen. Hierbij tonen:
Fig. 1 een laadwagen in zijaanzicht; en
Fig. 2 de uitvoering volgens Fig. 1 met naar voren geklapte voorwand.
In Fig. 1 is het voorste deel van een laadwagen 1 getoond, die een frame 2 omvat, waarboven zich een laadruimte 6 uitstrekt. De laadwagen 1 is via een trekboom 4 met een niet afgebeelde trekker T verbonden. Aan of in de trekboom 4 is hier een besturingsinrichting 10 weergegeven, die bij voorkeur via een signaalkabel of ook draadloos met een gelijksoortige besturingsinrichting (bijvoorbeeld zender en weergave volgens de CAN-standaard) in de cabine van een trekker T verbonden is. De laadruimte 6 van de laadwagen 1 wordt aan de zijden door zijwanden begrensd, die zich vanaf het frame 2 uitstrekken, als ook (naast een niet weergegeven achterwand) door een gebruikelijke afschuifbodem 5 en een voorwand 7. Deze is om een horizontale as ongeveer ter hoogte van het einde van het invoerkanaal 8 in meerdere posities en bij voorkeur traploos verzwenkbaar, zoals hierna nader beschreven wordt. Het oogstmateriaal wordt door een pick-up 11 opgenomen en aan een invoerrotor 8a gevoerd, die dat het voer door een invoerkanaal 8 in de laadruimte 6 van de laadwagen perst, respectievelijk transporteert en hierbij eventueel op bekende wijze ook snijdt. Hierbij wordt door het omhoog schuiven van het voer een ophoping 3 vervormd, die hier na een eerste keer inschakelen of verstellen van de afschuifbodem 5 weergegeven is. Daarmee is het bovenste einde van het invoerkanaal 8 vrij, zodat de invoerrotor 8a het oogstmateriaal langs de voorwand 7 continu toevoeren kan. Daarbij komt het oogstmateriaal bij het bovenste uiteinde van de voorwand 7 (gedeelte 7c in Fig. 2) en oefent op deze een kracht F uit. Dit is gewenst om de persgraad te verhogen en eventueel bij de toevoer ontstane holle ruimtes in de laadruimte 6 op te vullen.
In Fig. 1 bevindt zich de voorwand 7 in de voor droogvoer gebruikelijke positie, waarbij het onderste deel 7a van de voorwand 7 ongeveer vertikaal of in het verlengde van het invoerkanaal 8 rechtopstaand is. Het omhoog gevoerde voer bereikt langs het enigszins naar achteren hellende deel 7b het sterk naar achteren hellende deel 7c van de voorwand 7 en oefent op deze een kracht F uit, overeenkomend met de persdruk. Met toenemende vulling van de laadruimte 6 kan de voorwand 7 door bediening (samentrekken) van ten minste een hydraulische cilinder 9 (of door een soortgelijke bedieningsinrichting) in de richting van de trekker T verzwenkt worden, zodat zich een vergroting van de laadruimte van bijvoorbeeld 3 m3 of meer vormt. De voorwand 7 kan ook nog verder neergelaten worden, voor zover de zuigerstangen respectievelijk de cilinderhuizen van de hydraulische cilinder 9 dit toelaten. Zo zijn zwenkhoeken van ongeveer 60° ten opzichte van de verticale uitgangspositie (met volledig uitgeschoven zuigerstang zoals in Fig. 1) en een laadruimtevergroting van bijvoorbeeld 6 m3 mogelijk. Bij de naar voren gezwenkte posities (Fig. 2) kan met de zwenkbeweging van de voorwand 7 een verlenging 6’ van de zijwand 6 mee naar voren getrokken worden, waarmee een gat in de begrenzing van de laadruimte 6 ontstaat. De verlenging 6’ kan ook vastgezet zijn, zoals in Fig. 1 en 2 getoond, waarbij als bovenste afdekking van de laadruimtevergroting vooral eenvoudige, uittrekbare kunststof zeilen geschikt zijn.
De verstelling van de voorwand 7 wordt via tenminste een hydraulische cilinder 9 door de besturingsinrichting 10 en bij voorkeur elektro-hydraulisch schakelkleppen (net als voorzien is voor de afschuifbodem 5) aangestuurd. De hydraulische cilinder 9 steunt bij voorkeur af in het gebied van de aankoppeling van de trekboom 4 en is zo op een stabiele wijze verbonden om ook grote lasten te kunnen laten bewegen, dat wil zeggen het in de laadruimvergroting bevindende oogstmateriaal naar de afschuifbodem 5 toe te drukken, maar ook de op het onderdeel 7c werkende krachten F bij het persen van het oogstmateriaal stabiel af te steunen. Hierbij is in de drukkamer van de hydraulische cilinder 9 een druksensor 9a aangebracht respectievelijk ermee gekoppeld, om de op de voorwand 7 werkende krachten F ten minste kwalitatief waar te nemen.
Wordt hierbij door de druksensor 9a (bijvoorbeeld in de vorm van een rekstrook) een hogere druk (bij het bereiken van bijvoorbeeld in de besturingsinrichting 10 opgeslagen grenswaarde) in of aan de hydraulische cilinder 9 gemeten (overeenkomend met hoge krachten F en daarmee hoge voorperskrachten), dan wordt via de besturingsinrichting 10 de afschuifbodem 5 bediend. De vooraf ingestelde grenswaarde kan in de besturingsinrichting 10 veranderd worden, bijvoorbeeld om aan te passen aan het te laden voer. De grenswaarde kan echter ook vanuit de cabine van de trekker T tijdens het voortbewegen aangepast worden. Bij nagenoeg volle laadwagen 1 (zie Fig. 2) kan de voorwand 7 vanuit de positie in Fig. 1 stapsgewijs of traploos naar voren in de richting van de trekker T verzwenkt worden. Uiteindelijk is de hydraulische cilinder 9 in zijn kortste stand, waarbij de maximale persdruk afneemt, omdat het onderdeel 7c vanuit nagenoeg horizontale stand in Fig. 1 geleidelijk in een meer of minder opstaande stand geplaatst wordt.

Claims (7)

1. Laadwagen, waarvan de laadruimte een afschuifbodem omvat en die aan de voorzijde door een voorwand (7) begrensd is, welke met ten minste een hydraulische cilinder (9) verzwenkbaar is, met het kenmerk dat de hydraulisch cilinder (9) een druksensor (9a) omvat die bij bereiken van een bepaalde drukwaarde de verstelling van de afschuifbodem (5) en/of de voorwand (7) aanstuurt.
2. Laadwagen volgens conclusie 1, met het kenmerk dat de druksensor (9a) met een besturingsinrichting (10) gekoppeld is.
3. Laadwagen volgens conclusie 2, met het kenmerk dat de besturingsinrichting (10) of delen hiervan in een cabine van een trekker aangebracht is.
4. Laadwagen volgens een der conclusies 1 tot 3, met het kenmerk dat de voorwand (7) komvormig van vorm is, waarbij het middelste deel verder naar voren uitsteekt dan de zijwanden (6).
5. Laadwagen volgens een der conclusies 1 tot 4, met het kenmerk dat aan de voorwand (7) zwei hydraulische cilinders (9) aangebracht zijn, in het bijzonder in het zijdelingse, buitenste randgebied.
6. Laadwagen volgens een der conclusies 2 tot 5, met het kenmerk dat de bepaalde grenswaarde voor aansturing van de afschuifbodem (5) en/of het verzwenken van de voorwand (7) handmatig aan de besturinginrichting (10) veranderbaar is.
7. Laadwagen volgens een der conclusies 1 tot 6, met het kenmerk dat de voorwand (7) om een horizontale as boven een invoerrotor (8a) verzwenkbaar is.
NL2009847A 2012-11-20 2012-11-20 Laadwagen. NL2009847C2 (nl)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2009847A NL2009847C2 (nl) 2012-11-20 2012-11-20 Laadwagen.
EP13190804.8A EP2732692B1 (de) 2012-11-20 2013-10-30 Ladewagen
PL13190804T PL2732692T3 (pl) 2012-11-20 2013-10-30 Przyczepa przeładowcza
ATGM50162/2013U AT13920U1 (de) 2012-11-20 2013-11-14 Ladewagen

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2009847 2012-11-20
NL2009847A NL2009847C2 (nl) 2012-11-20 2012-11-20 Laadwagen.

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NL2009847A true NL2009847A (nl) 2013-03-04
NL2009847C2 NL2009847C2 (nl) 2013-10-15

Family

ID=48484001

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL2009847A NL2009847C2 (nl) 2012-11-20 2012-11-20 Laadwagen.

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP2732692B1 (nl)
AT (1) AT13920U1 (nl)
NL (1) NL2009847C2 (nl)
PL (1) PL2732692T3 (nl)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN104823608B (zh) * 2015-01-31 2017-02-22 新疆文彦高科机电设备有限公司 自走式甜菜堆装清杂机
DE102015104390A1 (de) * 2015-03-24 2016-09-29 Claas Saulgau Gmbh Verfahren zum Betreiben eines landwirtschaftlichen Ladewagens und landwirtschaftlicher Ladewagen
NL2016211B1 (en) * 2016-02-03 2017-08-11 Forage Co Bv Agricultural vehicle with a loading chamber and storing method with a crop material property sensor.
DE202019104154U1 (de) * 2019-07-29 2020-11-02 Pöttinger Landtechnik Gmbh Lade- und/oder Häckselwagen
DE102020134826A1 (de) 2020-12-23 2022-06-23 Johannes Wissing Silo mit Druckerfassungseinheit

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE9013422U1 (de) 1990-09-24 1990-11-29 Alois Pöttinger Landmaschinen GmbH, 86899 Landsberg Ladewagen
DE20014129U1 (de) * 2000-08-16 2000-12-07 B. Strautmann & Söhne GmbH & Co., 49196 Bad Laer Stirnwand eins Ladewagens
DE102006039672B4 (de) * 2006-08-24 2014-07-10 Alois Pöttinger Maschinenfabrik Gmbh Lade- und/oder Häckselwagen
DE202007004540U1 (de) * 2007-03-28 2007-05-24 B. Strautmann & Söhne GmbH u. Co. KG Stirnwand eines Ladewagens

Also Published As

Publication number Publication date
AT13920U1 (de) 2014-12-15
EP2732692A1 (de) 2014-05-21
NL2009847C2 (nl) 2013-10-15
EP2732692B1 (de) 2018-01-31
PL2732692T3 (pl) 2018-06-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL2009847C2 (nl) Laadwagen.
EP2100498B1 (en) Hydraulic bale kicker with weighing device
DK2545763T3 (en) Self loading cart
US9764327B2 (en) Conveying arrangement with knives which can be pivoted vertically and shifted laterally
CA2540781A1 (en) Controlled bale ejection mechanism
BE1018677A3 (nl) Een rechthoekige balenpers met uitwerpsysteem.
CN110913685B (zh) 用于收集收获的物料并转移到运输车辆的负载转移装置
US8627767B2 (en) Apparatus for forming a unitary bale of agricultural or forestry biomass with successive horizontally compacted layers
BE1020199A3 (nl) Uitstootsysteem voor een vierkantebalenpers.
GB2535281A (en) A trailer and a method for operating a trailer
NL1034282C2 (nl) Laad- en/of hakselwagen.
EP3069600B1 (de) Erntemaschine
EP0277733A1 (en) Load carrying vehicles
EP3771324B1 (de) Lade- und/oder häckselwagen
NL2011451B1 (nl) Oogstwagen voor het opnemen en het transport van planten of plantdelen.
BE1019827A3 (nl) Multi-mode controle systeem voor rechthoekige balenpers en gerelateerde methode.
BE1018759A3 (nl) Een rechthoekige balenpers met een verbeterde uitwerpgoot.
US11273748B2 (en) High throughput forage reloader
NL2002601C2 (nl) Inrichting voor het verzamelen van oogstgoed.
DE202013010413U1 (de) Ladewagen
CZ225692A3 (en) Self-loading truck
EP3202248B1 (en) Agricultural vehicle with a loading chamber and storing method with a crop material property sensor
NL2008875A (nl) Landbouwtransportwagen.
NL2001318C2 (nl) Inrichting en werkwijze voor het snijden van kuilvoer.
CA2695931C (en) A forklift truck

Legal Events

Date Code Title Description
HC Change of name(s) of proprietor(s)

Owner name: FORAGE COMPANY B.V.; NL

Free format text: DETAILS ASSIGNMENT: CHANGE OF OWNER(S), CHANGE OF OWNER(S) NAME; FORMER OWNER NAME: LELY FORAGE INNOVATIONS B.V.

Effective date: 20170712

PD Change of ownership

Owner name: LELY FORAGE INNOVATIONS B.V.; NL

Free format text: DETAILS ASSIGNMENT: CHANGE OF OWNER(S), MERGE, DEMERGER; FORMER OWNER NAME: FORAGE INNOVATIONS B.V.

Effective date: 20170712

MM Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20221201