NL2006344C2 - Modulair prefab bouwelement en werkwijze voor het vervaardigen daarvan. - Google Patents

Modulair prefab bouwelement en werkwijze voor het vervaardigen daarvan. Download PDF

Info

Publication number
NL2006344C2
NL2006344C2 NL2006344A NL2006344A NL2006344C2 NL 2006344 C2 NL2006344 C2 NL 2006344C2 NL 2006344 A NL2006344 A NL 2006344A NL 2006344 A NL2006344 A NL 2006344A NL 2006344 C2 NL2006344 C2 NL 2006344C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
building element
building
modular
prefabricated building
modular prefabricated
Prior art date
Application number
NL2006344A
Other languages
English (en)
Inventor
Eric Carolus Marie Joosten
Original Assignee
Verbo Prefab B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Verbo Prefab B V filed Critical Verbo Prefab B V
Priority to NL2006344A priority Critical patent/NL2006344C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL2006344C2 publication Critical patent/NL2006344C2/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04CSTRUCTURAL ELEMENTS; BUILDING MATERIALS
    • E04C2/00Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels
    • E04C2/02Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels characterised by specified materials
    • E04C2/04Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels characterised by specified materials of concrete or other stone-like material; of asbestos cement; of cement and other mineral fibres
    • E04C2/041Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels characterised by specified materials of concrete or other stone-like material; of asbestos cement; of cement and other mineral fibres composed of a number of smaller elements, e.g. bricks, also combined with a slab of hardenable material

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Moulding By Coating Moulds (AREA)

Description

Korte aanduiding: Modulair prefab bouwelement en werkwijze voor het vervaardigen daarvan.
Beschrijving 5 De uitvinding heeft betrekking op een modulair prefab bouwelement omvattende ten minste één rij van ten minste twee naast elkaar geplaatste en met elkaar verbonden bouwstenen.
Een dergelijk modulair prefab bouwelement is bekend. Het bouwelement omvat een rij van een aantal naast elkaar geplaatste en met elkaar 10 verbonden bouwstenen. Vaak omvat het prefab bouwelement een aantal van dergelijke op elkaar geplaatste rijen. Het prefab bouwelement vormt aldus een prefab muur. De bouwstenen kunnen bijvoorbeeld stenen, zoals kalkzandstenen, of keramische stenen zijn. De modulaire prefab bouwelementen worden vooraf in elkaar gezet, getransporteerd naar de locatie waar het bouwelement benodigd is, en 15 vervolgens in het te bouwen object, zoals een gebouw of dergelijke, toegepast. Het prefab bouwelement wordt dus op afstand van het te bouwen object geproduceerd, waardoor dit niet meer ter plaatse van het object hoeft te gebeuren. Na transport wordt het bouwelement gemonteerd in het object. Hierdoor is het object ten behoeve van de afbouw snel wind- en waterdicht te maken, kan een snellere bouwtijd worden 20 behaald, en kunnen productie en montage weersonafhankelijk plaatsvinden.
Het is echter een nadeel van het bekende prefab bouwelement, dat deze relatief gevoelig zijn voor beschadigingen, met name tijdens het transport en de montage. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat delen van het prefab-bouwelement tijdens transport afbrokkelen, of dat scheuren in het prefab-bouwelement ontstaan.
25 Het is derhalve een doel van de onderhavige uitvinding om een modulair prefab bouwelement te verschaffen, met een verminderde kans op beschadigingen.
Daartoe verschaft de uitvinding een modulair prefab bouwelement van de in de aanhef genoemde soort, die gekenmerkt is door het kenmerkende deel 30 van conclusie 1. Volgens de uitvinding is het bouwelement voorzien van ten minste één zich over de ten minste twee naast elkaar geplaatste en met elkaar verbonden bouwstenen uitstrekkend wapeningselement van een vezelversterkte kunststof. Het voorzien van het wapeningselement van een vezelversterkte kunststof, en het 2 hiermee verbinden van ten minste twee bouwstenen met elkaar, versterkt de onderlinge verbinding tussen de bouwstenen in de rij. Verrassenderwijs wordt hiermee beschadiging van het prefab-bouwelement, met name tijdens transport en montage, aanzienlijk verminderd of zelfs volledig voorkomen. Daarmee is het doel 5 van de onderhavige uitvinding bereikt. Een mogelijke verklaring voor het gunstige effect van de vezelversterkte kunststof (zonder daarbij beperkend te willen zijn) is dat juist tijdens transport en/of montage er trekkrachten worden uitgeoefend op het prefab-bouwelement. De bouwelementen, die met name ontworpen zijn om drukkrachten op te vangen, zijn niet of althans in mindere mate geschikt om de 10 trekkrachten op te vangen. Het toepassen van de vezelversterkte kunststof, en bij voorkeur een koolstofvezelversterkte kunststof, vergroot de weerstand van het prefab bouwelement tegen trekkrachten in de rij.
Aanvullend voordeel van het gebruik van een vezelversterkte kunststof, is dat het relatief eenvoudig toepasbaar is. De vezelversterkte kunststof is 15 relatief eenvoudig aan te brengen op het prefab bouwelement. De vezelversterkte kunststof is daarnaast relatief licht en zeer dun, waardoor de (gewichts)eigenschappen van het prefab bouwelement niet ten nadele beïnvloed worden. Aanvullend zorgt de vezelversterkte kunststof ervoor dat, bij een juiste toepassing, de treksterkte van het modulair prefab bouwelement vergroot wordt, 20 waardoor de constructieve eigenschappen van het bouwelement verbeteren.
Hierdoor is het zelfs mogelijk om een dergelijk bouwelement toe te passen in situaties waarin tot dusverre een dergelijk bouwelement niet toegepast kon of mocht worden. Te denken valt bijvoorbeeld aan de toepassing van een bouwelement volgens de onderhavige uitvinding als een latei.
25 Bijzonder voordelig is dat het prefab bouwelement volgens de onderhavige uitvinding minder snel beschadigt tijdens transport, doordat de aangebrachte vezelversterkte kunststof, bij voorkeur een koolstofvezelversterkte kunststof, het prefab bouwelement verstevigt, zodanig dat belastingen die optreden tijdens transport en/of montage geen nadelige invloed op het prefab bouwelement 30 hebben.
Een relatief groter prefab bouwelement wordt verkregen door ten minste twee rijen van telkens ten minste twee naast elkaar geplaatste en met elkaar verbonden bouwstenen, op elkaar te stapelen en met elkaar te verbinden.
3
Het wapeningselement kan in een uitvoeringsvorm in hoofdzaak op een zijde van de rij of de rijen geplaatst zijn. Het wapeningselement van de verzelversterkte kunststof is op deze wijze relatief eenvoudig te plaatsen op het modulair prefab bouwelement. Het wapeningselement bevindt zich bij voorkeur op 5 een zijwand van het modulair prefab bouwelement.
Het is ook mogelijk om het wapeningselement in hoofdzaak tussen de twee op elkaar gestapelde rijen te plaatsen. Het wapeningselement van de vezelversterkte kunststof kan relatief dun uitgevoerd zijn, waardoor een dergelijke plaatsing mogelijk is. Het wapeningselement zit op deze wijze opgesloten tussen de 10 twee op elkaar gestapelde rijen. Het wapeningselement is bijvoorbeeld ingebed in specie. Hierdoor wordt een goede versteviging tijdens transport en montage verkregen. Het wapeningselement zit op deze wijze tevens een verdere montage, of verdere behandeling van de zijwanden van het prefab bouwelement, niet in de weg.
Bij voorkeur worden de bouwstenen met elkaar verlijmd. Bij een 15 plaatsing tussen twee op elkaar gestapelde rijen te plaatsen, is het wapeningselement derhalve ingebed in de lijm.
Het heeft de voorkeur wanneer het wapeningselement zich in de langsrichting van de rij, in hoofdzaak over de volledige lengte van het modulaire prefab bouwelement uitstrekt. Op deze wijze wordt de verkregen bescherming tijdens 20 transport en montage gemaximaliseerd. Met in hoofdzaak over de volledige lengte van het modulaire prefab bouwelement wordt hiermee bedoeld, een lengte die ten minste 80%, en bij voorkeur ten minste 90% van de volledige lengte van het modulaire prefab bouwelement bedraagt.
Het wapeningselement van de vezelversterkte kunststof kan op 25 bijzonder eenvoudige wijze aangebracht worden door middel van verlijming. Het aanbrengen door middel van verlijming zorgt ervoor dat de constructieve eigenschappen van het bouwelement niet ten nadele beïnvloed worden, hetgeen bijvoorbeeld bij verbinding door middel van bouten wél het geval is. De vakman zal in staat zijn om een geschikt hechtmiddel voor de verlijming te kiezen.
30 Een verbeterde bescherming tijdens transport en montage, en aanvullend verbeterde constructieve eigenschappen, wordt verkregen wanneer het wapeningselement zich in hoofdzaak parallel aan de langsrichting van de rij uitstrekt. Hierdoor verkrijgt het modulair prefab bouwelement een versteviging die in het 4 bijzonder gericht is op het vergroten van de treksterkte van het prefab bouwelement.
Bij voorkeur is het wapeningselement in hoofdzaak op afstand van een parallel aan de rij of rijen verlopende middenlijn van het modulair prefab bouwelement geplaatst. Dit geldt met name voor prefab bouwelementen die bestaan 5 uit twee op elkaar gestapelde rijen van aan elkaar gekoppelde bouwstenen. Dit vergroot de bescherming tijdens montage en het transport.
Het is mogelijk dat het wapeningselement op een bovenste of onderste einddeel, bijvoorbeeld op het kopvlak van het prefab bouwelement geplaatst is. Een plaatsing op afstand daarvan is ook mogelijk. Dit biedt het voordeel 10 dat de bovenste en onderste einddelen eenvoudig te verbinden zijn met aanvullende modulaire prefab bouwelementen, doordat de wapeningselementen ter plaatse van de bovenste en onderste einddelen niet in de weg zitten.
In een uitvoeringsvorm zijn ten minste twee wapeningselementen van een vezelversterkte kunststof voorzien. Verdere bescherming tijdens transport en 15 montage kan verkregen worden door toepassen van meer dan twee wapeningselementen.
Ook de plaatsing van de wapeningselementen kan verschillend zijn. Bij toepassing van ten minste twee wapeningselementen, kunnen deze op ten minste twee op verschillende afstanden van de middenlijn geplaatst zijn.
20 Het is ook mogelijk dat ten minste twee op gelijke afstand van de middenlijn geplaatste wapeningselementen van een vezelversterkte kunststof voorzien zijn. Deze op gelijke afstand van de middenlijn geplaatste wapeningselementen kunnen bijvoorbeeld twee aan weerszijden van het bouwelement geplaatste wapeningselementen zijn. Ook zijn een boven de middenlijn 25 en een onder de middenlijn geplaatst wapeningselement denkbaar. Het is tevens mogelijk dat twee wapeningselementen tussen twee met elkaar verbonden rijen geplaatst zijn. Deze bevinden zich dan ook op gelijke afstand van de middenlijn. Het moge overigens duidelijk zijn voor de vakman dat een combinatie van tussen twee rijen geplaatste wapeningselementen, of op zijden van het bouwelement geplaatste 30 wapeningselementen, mogelijk is.
De afstand tot de middenlijn is in een uitvoeringsvorm gelijk aan ten minste 0,2 keer een hoogte van het prefab bouwelement. Bij voorkeur is de afstand ten minste 0,4 keer de hoogte van het prefab bouwelement. Een plaatsing op een 5 bovenste of onderste einddeel is ook mogelijk (afstand is gelijk aan 0,5 keer de hoogte van het prefab bouwelement). Bij toepassing van slechts één rij, heeft het de voorkeur om het wapeningselement op de middenlijn te plaatsen.
Het heeft de voorkeur wanneer de bouwstenen een keramiek 5 omvatten. Het toepassen van een keramisch materiaal zorgt ervoor dat de wanden krimp- en scheurvrij zijn. Het keramische materiaal heeft verder goede thermische en geluids isolerende eigenschappen, is relatief licht in gewicht, vertoont een relatief goede hechting van aanvullende materialen zoals bijvoorbeeld stucwerk, en vertoont minder tot zelfs geen dilatatie. In combinatie met het wapeningselement wordt een 10 relatief licht modulair prefab bouwelement verkregen met relatief gunstige bouweigenschappen. Nadelige eigenschappen, zoals beschadiging tijdens transport en montage, worden verminderd door de toepassing van de vezelversterkte kunststof. Aanvullend worden verbeterde constructieve eigenschappen verkregen.
Het modulaire prefab bouwelement in bijzonder geschikt om 15 toegepast te worden als binnenmuur. Aanvullend kan het modulair prefab bouwelement ook gebruikt worden als latei. De verbeterde constructieve eigenschappen van het bouwelement, ten gevolg van de toepassing van het wapeningselement, zorgen dat dit mogelijk is.
Volgens een aspect van de onderhavige uitvinding, wordt voorzien in 20 een werkwijze voor het vervaardigen van een modulair prefab bouwelement. De werkwijze omvat de stap van het voorzien van ten minste één zich over de ten minste twee naast elkaar geplaatste en met elkaar verbonden bouwstenen uitstrekkend wapeningselement van een vezelversterkte kunststof, bij voorkeur een koolstofvezelversterkte kunststof. Bijzonder voordelig is het feit dat het, reeds 25 voordat het modulaire bouwelement geplaatst is, aanbrengen van de vezelversterkte kunststof leidt tot bescherming van het modulaire prefab bouwelement tijdens transport en/of montage. Verdere voordelen en mogelijke uitvoeringsvormen van de werkwijze zijn voor de vakman afleidbaar uit de bovenstaande beschrijving van het modulaire prefab bouwelement.
30 Volgens een aspect wordt voorzien in een gebouw, omvattende een of meer prefab bouwelementen volgens de onderhavige uitvinding. Het gebouw kan ten minste twee prefab bouwelementen volgens de onderhavige uitvinding omvatten. Ten minste twee van de ten minste twee prefab bouwelementen kunnen daarbij 6 rechtstreeks met elkaar verbonden zijn. Voordelen van een dergelijk gebouw zijn afleidbaar uit de bovenstaande beschrijving.
Volgens een aspect van de onderhavige uitvinding wordt voorzien in een werkwijze voor het vervaardigen van een gebouw, omvattende de stap van het 5 transporteren van een prefab bouwelement met een wapeningselement van een vezelversterkte kunststof naar het te bouwen gebouw, en het plaatsen van het prefab bouwelement op een voor het gebouw geschikte positie. Bij het transport is het mogelijk dat het prefab bouwelement eerst voorzien wordt van een beschermlaag, zoals een verpakking. Het prefab bouwelement wordt daarbij naar de bouwplaats van 10 het gebouw getransporteerd, en wordt beschermd door het wapeningselement, en eventueel door de verpakking, tijdens het transport.
Volgens een verder aspect van de uitvinding, voorziet deze in het gebruik van een prefab bouwelement volgens de onderhavige uitvinding.
De onderhavige uitvinding zal navolgend worden toegelicht aan de 15 hand van enkele uitvoeringsvormen, en de bijbehorende figuren en figuurbeschrijving. In de figuren tonen: figuur 1a tot figuur 1c een vooraanzicht, een zijaanzicht en een bovenaanzicht in doorsnede van een prefab bouwelement; figuur 2a en figuur 2b een vooraanzicht en een zijaanzicht van een 20 bouwelement; figuur 3a tot figuur 3c een vooraanzicht, een zijaanzicht en een bovenaanzicht in doorsnede van een bouwelement; figuur 4a en figuur 4b een vooraanzicht en een zijaanzicht van een bouwelement; 25 figuur 5a tot figuur 5c een vooraanzicht, een zijaanzicht, en een bovenaanzicht in dwarsdoorsnede van een bouwelement.
Figuur 1a toont een vooraanzicht van een modulair prefab bouwelement 1. Het modulair prefab bouwelement 1 omvat twee op elkaar geplaatste rijen 11,12 van telkens een aantal naast elkaar geplaatste en met elkaar verbonden 30 bouwstenen (a, b, c, d, e; h, i, j, k, I). De bouwstenen kunnen gebruikelijke bouwstenen zijn, zoals bijvoorbeeld van kalkzandsteen of van keramisch materiaal. In het getoonde uitvoeringsvoorbeeld zijn de bouwstenen in zogeheten halfsteensverband op elkaar geplaatst. Het moge echter duidelijk zijn voor de 7 vakman dat andere metselverbanden ook denkbaar zijn. Figuur 1b toont een zijaanzicht van het prefab bouwelement, waarbij de kopse bouwstenen (a, h) van de respectievelijke rijen 12, 11 zichtbaar zijn. Figuur 1c toont een bovenaanzicht in dwarsdoorsnede volgens de lijn Ic van Figuur 1a. In deze figuur is duidelijk te zien dat 5 het bouwelement voorzien is van twee wapeningselementen 3. De wapeningselementen 3 strekken zich over de volledige lengte van de rij 11 uit. Daarbij verbinden ze alle bouwstenen (h... I) met elkaar. Het wapeningselement is gemaakt van een vezelversterkte kunststof, bij voorkeur een koolstofvezelversterkte kunststof. Het wapeningselement is band- of stripvormig. De wapeningselementen 10 zijn naast elkaar tussen twee rijen geplaatst. De wapeningselementen zijn hier in het midden van het bouwelement 1 geplaatst. De wapeningselementen zijn op een parallel aan de rijen verlopend middelste vlak, of middendeel (hier aangegeven door de lijn Ic-lc), van het prefab bouwelement geplaatst. De wapeningselementen zorgen voor een verhoogde treksterkte van het bouwelement 1. Dit verkleint de kans op 15 beschadiging tijdens transport en montage van het bouwelement 1. Totdat de wapeningselementen 3 opgesloten zijn door de twee rijen 11, 12, vormen ze geen belemmering bij het monteren van het modulair bouwelement.
Figuren 2a en 2b tonen een vooraanzicht en een zijaanzicht, respectievelijk, van een mogelijke uitvoeringsvorm van het bouwelement 1. Daarbij 20 wordt opgemerkt dat alhoewel de uitvoeringsvorm verschillend is, overeenkomstige onderdelen in het algemeen voorzien zijn van overeenkomstige verwijzingscijfers.
Figuur 2a toont een rij 11 van een aantal met elkaar verbonden bouwstenen (a... e). Aan de zijwand van de rij 11 van het bouwelement 1, dat wil zeggen aan de zijde gezien vanuit het vooraanzicht, is een wapeningselement 3 25 voorzien. Dit wapeningselement 3 strekt zich nagenoeg over de volledige lengte van het bouwelement uit. Het wapeningselement verbindt ook hier een aantal bouwstenen met elkaar. Het wapeningselement is op het parallel aan de rijen verlopend middelste vlak, of middendeel, van het prefab bouwelement geplaatst. Figuur 2b laat zien dat tevens aan de tegenover gelegen zijde van het bouwelement 30 een aanvullend wapeningselement voorzien is. Aan weerszijden van het bouwelement is dus een wapeningselement 3 geplaatst. Het prefab bouwelement bezit slechts één rij in de getoonde uitvoeringsvorm. Het getoonde prefab bouwelement is bijvoorbeeld een latei.
8
Figuur 3a tot en met figuur 3c toont een mogelijke modificatie van de in figuur 1a tot en met figuur 1c getoonde uitvoeringsvorm. Deze uitvoering is vrijwel identiek aan de in figuur 1 getoonde uitvoeringsvorm, met dien verstande dat de onderste rij 11 aan weerszijden daarvan voorzien is van een aanvullend 5 wapeningselement 3. De aanvullende wapeningselementen 3 zijn op afstand van het parallel aan de rijen verlopend middelste vlak, of middendeel (aangegeven met lijn lllc-lllc), van het prefab bouwelement geplaatst.
Figuur 4a en figuur 4b tonen een verdere modificatie van het bouwelement 1. Het hier getoonde bouwelement 1 is een muurelement. Het 10 bouwelement 1 omvat een aantal rijen 11, 12, 21, 22 van telkens een aantal met elkaar verbonden bouwstenen (a... e; h... I; m... q; u... y). Een bovenste rij 12 en een onderste rij 21 van het prefab bouwelement zijn daarbij telkens voorzien van twee aan weerszijden geplaatste wapeningselementen van een vezelversterkte kunststof. De wapeningselementen zijn op afstand van het parallel aan de rijen verlopend 15 middelste vlak, of middendeel, van het prefab bouwelement geplaatst. De plaatsing op de buitenste rijen 12, 21 zorgt voor een voldoende versteviging van het bouwelement om beschadiging tijdens transport en montage te voorkomen. Aanvullend wordt een constructief voordeel verkregen. Uiteraard is het mogelijk om aanvullende wapeningselementen 3 op het prefab bouwelement te plaatsen. Een en 20 ander kan afhankelijk zijn van de vereiste technische eigenschappen.
Figuur 5a tot en met figuur 5c tonen een alternatieve uitvoeringsvorm van het in figuur 4a en figuur 4b getoonde bouwelement. Hier is het wapeningselement 3 echter niet aan de buitenste wanden van het bouwelement 1 voorzien, maar tussen twee aangrenzende rijen 11, 12 en 21,22 geplaatst. Figuur 5c 25 toont daarbij een dwarsdoorsnede volgens lijn Vc van figuur 5a. Opgemerkt wordt dat de plaatsing van de wapeningselementen in deze uitvoeringsvorm in hoofdzaak overeenkomt met de in figuur 1c getoonde situatie.
Het moge overigens duidelijk zijn voor de vakman dat de uitvinding niet beperkt is tot de hierboven beschreven uitvoeringsvormen daarvan. Binnen het 30 kader van de uitvinding zijn diverse wijzigingen en equivalente uitvoeringsvormen denkbaar.
Zo is het bijvoorbeeld denkbaar dat de in figuur 4 en figuur 5 beschreven uitvoeringsvormen overeenkomstig aan de in figuur 3 beschreven 9 situatie aangepast worden. Dat wil zeggen dat zowel wapeningselementen aan zijwanden van het bouwelement, als tussen rijen bouwelementen voorzien zijn.
In de getoonde uitvoeringsvormen wordt telkens gebruikgemaakt van een band- of stripvormig wapeningselement van een vezelversterkte kunststof.
5 Uiteraard zijn andere uitvoeringsvormen van een wapeningselement van een verzelversterkte kunststof denkbaar. Ook kunnen in één en hetzelfde modulair prefab bouwelement verschillende soorten wapeningselementen toegepast worden. Ook de wijze van aanbrenging kan verschillend zijn. Bij voorkeur worden de wapeningselementen echter verlijmd met het bouwelement.
10 Het wapeningselement is bij voorkeur een koolstofvezelversterkte kunststof. Dit kan bijvoorbeeld een zogeheten koolstofstrip zijn, of een koolstofband. Andere uitvoeringen van koolstofvezelversterkte kunststoffen zijn uiteraard denkbaar.
De gevraagde bescherming wordt in de aangehechte conclusies 15 nader gedefinieerd.

Claims (20)

1. Modulair prefab bouwelement, omvattende ten minste één rij van ten minste twee naast elkaar geplaatste en met elkaar verbonden bouwstenen, met het 5 kenmerk, dat het bouwelement voorzien is van ten minste één zich over de ten minste twee naast elkaar geplaatste en met elkaar verbonden bouwstenen uitstrekkend wapeningselement van een vezelversterkte kunststof, bij voorkeur een koolstofvezelversterkte kunststof.
2. Modulair prefab bouwelement volgens conclusie 1, omvattende ten 10 minste twee op elkaar gestapelde en met elkaar verbonden rijen van telkens ten minste twee naast elkaar geplaatste en met elkaar verbonden bouwstenen.
3. Modulair prefab bouwelement volgens conclusie 1 of 2, waarbij het wapeningselement in hoofdzaak op een zijde van de rij of de rijen geplaatst is.
4. Modulair prefab bouwelement volgens conclusie 2 of 3, waarbij het 15 wapeningselement in hoofdzaak tussen de twee op elkaar gestapelde rijen geplaatst is.
5. Modulair prefab bouwelement volgens een of meer van de voorgaande conclusies 1 tot en met 4, waarbij het wapeningselement zich in de langsrichting van de rij, in hoofdzaak over de volledige lengte van het modulaire 20 prefab bouwelement, uitstrekt.
6. Modulair prefab bouwelement volgens een of meer van de voorgaande conclusies 1 tot en met 5, waarbij het wapeningselement door middel van verlijming met het modulair prefab bouwelement verbonden is.
7. Modulair prefab bouwelement volgens een of meer van de 25 voorgaande conclusies 1 tot en met 6, waarbij het wapeningselement zich in hoofdzaak parallel aan de langsrichting van de rij uitstrekt.
8. Modulair prefab bouwelement volgens een of meer van de voorgaande conclusies 1 tot en met 7, waarbij het wapeningselement in hoofdzaak op afstand van een parallel aan de rij of rijen verlopende middenlijn van het modulair 30 prefab bouwelement geplaatst is.
9. Modulair prefab bouwelement volgens conclusie 8, omvattende ten minste twee op verschillende afstanden van de middenlijn geplaatste wapeningselementen van een vezelversterkte kunststof.
10. Modulair prefab bouwelement volgens conclusie 8 of 9, omvattende ten minste twee op gelijke afstand van de middenlijn geplaatste wapeningselementen van een vezelversterkte kunststof.
11. Modulair prefab bouwelement volgens conclusie 8, 9 of 10, waarbij 5 de afstand tot de middenlijn gelijk is aan ten minste ten minste 0,2 keer een hoogte van het prefab bouwelement, en bij voorkeur ten minste 0,4 keer de hoogte van de bouwsteen.
12. Modulair prefab bouwelement volgens een of meer van de voorgaande conclusies 1 tot en met 11, waarbij de bouwstenen een keramiek 10 omvatten.
13. Modulair prefab bouwelement volgens een of meer van de voorgaande conclusies, waarbij het modulair prefab bouwelement een modulair prefab muurelement, zoals een binnenmuurelement, is.
14. Modulair prefab bouwelement volgens een of meer van de 15 voorgaande conclusies 1 tot en met 12, waarbij het modulair prefab bouwelement een modulair prefab latei is.
15. Werkwijze voor het vervaardigen van een modulair prefab bouwelement volgens een of meer van de voorgaande conclusies 1 tot en met 14, gekenmerkt door de stap van het voorzien van ten minste één zich over de ten 20 minste twee naast elkaar geplaatste en met elkaar verbonden bouwstenen uitstrekkend wapeningselement van een vezelversterkte kunststof, bij voorkeur een koolstofvezelversterkte kunststof.
16. Gebouw, omvattende een of meer prefab bouwelementen volgens een of meer van de voorgaande conclusies 1 tot en met 14.
17. Gebouw volgens conclusie 16, omvattende ten minste twee prefab bouwelementen volgens een of meer van de voorgaande conclusies 1 tot en met 14.
18. Gebouw volgens conclusie 17, waarbij ten minste twee van de ten minste twee prefab bouwelementen rechtstreeks met elkaar verbonden zijn.
19. Werkwijze voor het vervaardigen van een gebouw volgens een of 30 meer van de conclusies 16 tot en met 18, omvattende de stap van het transporteren van een prefab bouwelement volgens een of meer van de voorgaande conclusies 1 tot en met 14 naar het te bouwen gebouw, en het plaatsen daarvan op een voor het gebouw geschikte positie.
20. Gebruik van een prefab bouwelement volgens een of meer van de voorgaande conclusies 1 tot en met 14. 5
NL2006344A 2011-03-07 2011-03-07 Modulair prefab bouwelement en werkwijze voor het vervaardigen daarvan. NL2006344C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2006344A NL2006344C2 (nl) 2011-03-07 2011-03-07 Modulair prefab bouwelement en werkwijze voor het vervaardigen daarvan.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2006344 2011-03-07
NL2006344A NL2006344C2 (nl) 2011-03-07 2011-03-07 Modulair prefab bouwelement en werkwijze voor het vervaardigen daarvan.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL2006344C2 true NL2006344C2 (nl) 2012-09-10

Family

ID=44511700

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL2006344A NL2006344C2 (nl) 2011-03-07 2011-03-07 Modulair prefab bouwelement en werkwijze voor het vervaardigen daarvan.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL2006344C2 (nl)

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1982003419A1 (en) * 1981-03-31 1982-10-14 Hedstroem Olle Method and device for jointing building stones together
EP0924359A2 (de) * 1997-12-16 1999-06-23 Durisol-Werke Gesellschaft m.b.H. Nachf. Kommanditgesellschaft Verfahren zur Herstellung von vorgefertigten Wandelementen für die Errichtung von Bauwerken sowie Vorrichtung zur Durchführung dieses Verfahrens
DE19801305A1 (de) * 1998-01-15 1999-07-29 Seitz Eva Maria Bewehrungsanordnung für Mauerwerk
DE20122380U1 (de) * 2001-07-14 2005-06-23 Cirkel Gmbh & Co. Kg Wandmodul mit Verstärkung

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1982003419A1 (en) * 1981-03-31 1982-10-14 Hedstroem Olle Method and device for jointing building stones together
EP0924359A2 (de) * 1997-12-16 1999-06-23 Durisol-Werke Gesellschaft m.b.H. Nachf. Kommanditgesellschaft Verfahren zur Herstellung von vorgefertigten Wandelementen für die Errichtung von Bauwerken sowie Vorrichtung zur Durchführung dieses Verfahrens
DE19801305A1 (de) * 1998-01-15 1999-07-29 Seitz Eva Maria Bewehrungsanordnung für Mauerwerk
DE20122380U1 (de) * 2001-07-14 2005-06-23 Cirkel Gmbh & Co. Kg Wandmodul mit Verstärkung

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7370452B2 (en) Mat assembly for heavy equipment transit and support
US8365501B2 (en) Wide-body connector for concrete sandwich walls
WO2005108705A3 (en) Reinforced sandwich structure
US10870978B2 (en) Reinforced stud-framed wall
US10016948B2 (en) Method for producing sandwich panel
NL2006344C2 (nl) Modulair prefab bouwelement en werkwijze voor het vervaardigen daarvan.
NL1015141C2 (nl) Verbindingsconstructie in een laminaat uit metalen en kunststof lagen.
US11235489B2 (en) Component, method for connecting wood elements, computer program
CN105756233B (zh) 一种梁墙复合外墙构件
US20120312951A1 (en) Air Freight Pallet
US10279848B2 (en) Sandwich element and a load floor made as such an element
CA2616596A1 (en) Structural elements made from syntactic foam sandwich panels
US20050000186A1 (en) Method of manufacturing structural units
KR101980435B1 (ko) 압출성형방식으로 제작되어 전단 보강된 pc 중공슬래브
NL2001759C2 (nl) Sandwichpaneel en werkwijze voor het vervaardigen van een sandwichpaneel.
SI23271A (sl) Sestavljen lesen profil za izdelavo okenskih in vratnih kril in okvirov ter okna in vrata, obsegajoča iz tovrstnih profilov sestoječe krilo ali okvir
NL1000770C2 (nl) Constructiedeel voor bruggen en vloeren.
JP3776287B2 (ja) コンクリート構造物の補強・補修方法
EP2259974B1 (en) Paper-based pallet for the movement of goods
NL1011943C2 (nl) Werkwijze voor het aanbrengen van een dilitatievoeg, alsmede met die werkwijze verkregen dilitatievoeg.
EP1027226A1 (en) A device at a stake
JP5309666B2 (ja) 床版橋および床版
AU2002322173B2 (en) A method of manufacturing structural units
SE534802C2 (sv) Byggelement innefattande en trapetskorrugerad profil och fyllningar
JPS587273A (ja) 補強ラケツトフレ−ム及びその製造方法

Legal Events

Date Code Title Description
SD Assignments of patents

Effective date: 20150204