NL2000833C2 - Lamelsysteem. - Google Patents

Lamelsysteem. Download PDF

Info

Publication number
NL2000833C2
NL2000833C2 NL2000833A NL2000833A NL2000833C2 NL 2000833 C2 NL2000833 C2 NL 2000833C2 NL 2000833 A NL2000833 A NL 2000833A NL 2000833 A NL2000833 A NL 2000833A NL 2000833 C2 NL2000833 C2 NL 2000833C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
strip
shaped parts
slat system
building
slats
Prior art date
Application number
NL2000833A
Other languages
English (en)
Inventor
Jacobus Christiaan Gerardus Maria Ruiter
Original Assignee
Jacobus Christiaan Gerardus Maria Ruiter
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Jacobus Christiaan Gerardus Maria Ruiter filed Critical Jacobus Christiaan Gerardus Maria Ruiter
Priority to NL2000833A priority Critical patent/NL2000833C2/nl
Priority to EP08793862A priority patent/EP2183457A2/en
Priority to US12/675,831 priority patent/US20100251610A1/en
Priority to PCT/NL2008/050570 priority patent/WO2009028940A2/en
Application granted granted Critical
Publication of NL2000833C2 publication Critical patent/NL2000833C2/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E06DOORS, WINDOWS, SHUTTERS, OR ROLLER BLINDS IN GENERAL; LADDERS
    • E06BFIXED OR MOVABLE CLOSURES FOR OPENINGS IN BUILDINGS, VEHICLES, FENCES OR LIKE ENCLOSURES IN GENERAL, e.g. DOORS, WINDOWS, BLINDS, GATES
    • E06B9/00Screening or protective devices for wall or similar openings, with or without operating or securing mechanisms; Closures of similar construction
    • E06B9/24Screens or other constructions affording protection against light, especially against sunshine; Similar screens for privacy or appearance; Slat blinds
    • E06B9/26Lamellar or like blinds, e.g. venetian blinds
    • E06B9/38Other details
    • E06B9/386Details of lamellae

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Blinds (AREA)

Description

Lamelsysteem
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een lamelsysteem omvattende een aantal naast elkaar aangebrachte strookvormige delen. Een dergelijk lamelsysteem is in 5 de stand der techniek algemeen bekend.
Steeds meer wordt beoogd de temperatuur in een gebouw op een zo energievriendelijk mogelijke wijze te sturen. Daartoe wordt in steeds verdergaande isolatie voorzien en is het bekend ruiten van gebouwen van infrarood reflecterende bekledingen te voorzien. Daardoor hebben dergelijke ruiten een donker aanzien. Vaak 10 wordt dit niet als aantrekkelijk ondervonden en bovendien bestaat het nadeel dat in het geval geen zon aanwezig is een ruimte achter dergelijke beglazing bijzonder somber is. Dit betekent dat het noodzakelijk is in een dergelijke toestand verlichting aan te schakelen hetgeen weer het energieverbruik in een dergelijk gebouw verhoogd nog afgezien van het feit dat het vaak als onprettig ondervonden wordt met kunstlicht te 15 werken.
Het is het doel van de onderhavige uitvinding in een constructie te voorzien waarmee het mogelijk is het klimaat in een gebouw beter te beheersen zonder de hierboven beschreven nadelen.
Dit doel wordt bij een lamelsysteem verwezenlijkt, omvattende een aantal naast 20 elkaar aangebrachte strookvormige delen die verplaatst kunnen worden van een gesloten positie naar een open positie, waarbij elk van die strookvormige delen uit een foliemateriaal bestaat dat tweezijdig licht doorlatend is en aan tenminste een zijde infrarood reflecterend is uitgevoerd.
Volgens de uitvinding wordt voorgesteld infraroodreflectie niet langer te 25 verwezenlijken bij de ruit van het gebouw maar in een bij voorkeur daarbinnen liggend lamelsysteem. In het geval infraroodreflectie niet gewenst is, dat wil zeggen ’s-winters en in geval van bewolking, kunnen de strookvormige delen van het lamelsysteem eenvoudig in een “open positie” gebracht worden. Onder open positie wordt die positie verstaan waarbij het lamelsysteem voor de gebruiker niet effectief is. Gesloten positie 30 is die positie waarbij het lamelsysteem wel effectief is. Echter doordat de strookvormige delen uit een tweezijdig licht doorlatend materiaal bestaan heeft de gebruiker nog steeds uitzicht naar buiten. Zoals al aangegeven zijn de lamellen bij voorkeur aan de binnenzijde van een gebouw aangebracht waarbij echter niet 2 uitgesloten moet worden dat onder bepaalde omstandigheden het de voorkeur verdient de strookvormige delen aan de buitenzijde van een gebouw aan te brengen, of tussen de ruiten van een dubbele beglazing.
Behalve infrarood licht reflecterend zijn de lamellen volgens een 5 voorkeursuitvoering van de onderhavige uitvinding bij voorkeur ultraviolet licht blokkerend uitgevoerd. Dit kan zowel verwezenlijkt worden door het reflecterend uitvoeren van de lamellen voor UV-licht als het absorberend uitvoeren. Combinaties zijn eveneens mogelijk waarbij bovendien rechten gevraagd worden voor een variant waarbij ultraviolet licht omgezet wordt naar zichtbaar licht.
10 Volgens de onderhavige uitvinding wordt een strookvormig deel opgebouwd uit een foliemateriaal dat bestaat uit een groot aantal lagen folie. Elke laag heeft bij voorkeur andere specifieke optische eigenschappen en door combinatie van de lagen kunnen de gewenste optische eigenschappen van het lamelsysteem verkregen worden. Als voorbeeld wordt voor elke folielaag een dikte van 50-500 nm genoemd. Daarbij 15 zijn de uiteindelijke optische eigenschappen afhankelijk van de gebruiker van het gebouw. Zo is het mogelijk in vergaderruimten andere lamellen toe te passen dan in ruimtes waar met computerschermen gewerkt wordt. Een ander voorbeeld is de toepassing in kassen. Daarbij worden aan het intredende licht eisen gesteld die afhankelijk zijn van het te kweken gewas en het groeistadium daarvan.
20 De strookvormige delen kunnen in enige positie geplaatst worden om het lamelsyteem te verwezenlijken. Horizontale lamellen en verticale lamellen zijn daarbij mogelijk. In beide gevallen is het mogelijk door het kantelen van de afzonderlijke lamellen een in hoofdzaak vaste kantelas de open en gesloten positie te verkrijgen. Het is echter ook mogelijk de lamellen samen te verplaatsen en zo deze geheel uit het 25 gezicht te verwijderen. Een andere mogelijkheid is het aanbrengen van de lamellen op bijvoorbeeld zijdelingse dragers om zo een rolgordijn te verkrijgen.
De uitvinding heeft eveneens betrekking op een gebouw waar dergelijke lamelsystemen in aangebracht zijn.
Het is mogelijk de hierboven beschreven folielaag te voorzien van coatings die 30 het lichtspectrum en/of de lichtintensiteit verder beïnvloeden. Dergelijke coatings kunnen aan de buitenzijde van de lamellen aangebracht zijn en meer in het bijzonder bij voorkeur aan de zijde gericht naar de binnenkant van het gebouw.
3
Bovendien is het mogelijk elk strookvormig deel van structuur, kleuren en verdere bedrukkingen te voorzien. Een en ander is afhankelijk van de wens van de gebruiker. Bovendien kunnen de lamellen gebruikt worden in combinatie met beglazing waarbij de beglazing de inval van licht al gedeeltelijk beïnvloed bijvoorbeeld een deel 5 van het ultraviolette licht uitfiltert en/of een deel van het infrarode licht weerkaatst.
De uitvinding zal hieronder nader aan de hand van in de tekening afgebeelde uitvoeringsvoorbeelden verduidelijkt worden. Daarbij tonen:
Figl 1 schematisch een opstelling voor verticale lamellen;
Fig. 2 een opstelling met horizontale lamellen; 10 Fig. 3 een harmonica lamel samenstel; en
Fig. 4 de strookvormige delen of lamellen gebruikt in een rolgordijn.
In fig. 1 is met 1 in het geheel een gebouw aangegeven. De binnenzijde daarvan is met 2 aangegeven. Deze wordt van de buitenwereld afgesloten door een muur 4 met daarin aangebracht een beglazing 3.
15 Voor de beglazing is een lamelsysteem volgens de uitvinding aangebracht dat opgebouwd is uit strookvormige delen of lamellen 5 die elk schamierbaar zijn om een as 7 in de richting van pijl 6. Daardoor is het mogelijk dat de strookvormige delen 5 (elkaar eventueel gedeeltelijk overlappend) in een volledige afsluiting van mimte 2 naar de buitenzijde voorzien anderzijds bij verder kantelen in het volledig 20 onbelemmerd naar buiten kijken voorzien. In de gesloten positie zal van buiten afkomstig licht volledig door de strookvormige delen 5 bewegen. Deze strookvormige delen 5 bestaan in dit uitvoeringsvoorbeeld uit een voor zichtbaar licht doorschijnend materiaal. Dit doorschijnend materiaal bestaat uit een aantal folielagen. Deze folielagen zijn zodanig gecombineerd en uitgevoerd dat infrarood licht gereflecteerd wordt en niet 25 doorgelaten wordt. Dit is met behulp van pijl 8 aangegeven. Dit betekent dat warmtestraling afkomstig van de zon niet in het gebouw geabsorbeerd wordt waardoor koeling van het gebouw niet of minder noodzakelijk is. Door het scharnieren van de strookvormige delen 5 kan de omvang van de weerkaatsing ingeregeld worden en kan eventueel gedeeltelijke opwarming van het gebouw plaatsvinden. Door het elektrische 30 bewegen van een strookvormige delen dan zal in automatische klimaatbeheersing van het gebouw voorzien worden.
4
Indien koeling niet relevant is kunnen de lamellen volledig opengedraaid worden waardoor de gebruiker vrij zicht naar buiten heeft zonder dat de ruimte waarin hij zich bevindt donker voorkomt.
In fig. 2 is een variant van de in fig. 1 getoonde constructie weergegeven. Het 5 gebouw is ongewijzigd maar de strookvormige delen zijn thans met 15 aangegeven. Deze kunnen in de richting van pijl 16 op en neer bewogen worden. Dat wil zeggen meer of minder afsluiting van beglazing 3 vindt plaats. Eventueel kunnend e horizontale stroken 15 om hun horizontale as roteerbaar uitgevoerd zijn. Met 18 is een zich aan de binnenzijde 2 van het gebouw bevindende coating op de lamellen 10 aangegeven waarmee verdere beïnvloeding van het intredende licht verwezenlijkt wordt. Evenals bij het voorgaande uitvoeringsvoorbeeld kunnen de lamellen zodanig uitgevoerd zijn dat ultraviolet licht geblokkeerd wordt dat wil zeggen niet het gebouw binnen kan treden. Dit kan zijn uitgevoerd hetzij door absorptie hetzij door reflectie hetzij door het omzetten van ultraviolet licht naar zichtbaar licht. Combinaties van deze 15 verschillende mechanismen zijn mogelijk.
In fig. 3 is een variant afgebeeld waarbij de strookvormige delen met 25 aangegeven zijn en scharnierend met elkaar verbonden zijn bij 26. Door het uitvouwen kan een lichtdoorlatende opening bedekt worden en door het in elkaar vouwen kan deze opening vrijgegeven worden. De strookvormige delen 25 kunnen op bovenstaande 20 wijze als beschreven aan de hand van de strookvormige delen 5 en 15 uitgevoerd zijn.
In fig. 4 is een variant afgebeeld waarbij de strookvormige delen met 35 aangegeven zijn en aan elkaar gekoppeld zijn via een buigzame band 36 of een doorzichtige drager over de gehele breedte.
Met 37 is een rol aangegeven waarop de zo gevormde rij strookvormige delen 25 opgewikkeld kan worden en afgewikkeld kan worden. Deze rol 37 is in een kast 38 opgenomen die zich in dit voorbeeld aan de binnenzijde van gebouw 2 bevind. Het is mogelijk deze eveneens aan de buitenzijde aan te brengen. De strookvormige delen 35 kunnen de weer hierboven beschreven eigenschappen voor die strookvormige delen bezitten.
30 De strookvormige delen kunnen ook met een tussenruimte op de drager zijn bevestigd met als doel om bijvoorbeeld niet 100% van het infrarood te reflecteren maar slechts 50%, de tussenruimte is dan even breed als de strook zelf.
5
Met de onderhavige uitvinding is het op verhoudingsgewijs eenvoudig en goedkope wijze mogelijk het klimaat in een gebouw te beïnvloeden zonder dat kostbare maatregelen noodzakelijk zijn. De koel/verwarmingscapaciteit van een gebouw kan aanzienlijk beperkt worden terwijl het klimaat aanzienlijk verbetert.
5 Na het bovenstaande zullen bij degene bekwaam in de stand der techniek dadelijk varianten op komen die liggen binnen de uitvindingsgedachten en waarvoor in het volgende rechten gevaagd worden. Daarbij worden uitdrukkelijk rechten gevraagd voor de maatregelen beschreven in de volgconclusies onafhankelijk van de hoofdconclusie.
10 15 20 25 30

Claims (13)

1. Lamelsysteem omvattende een aantal naast elkaar aangebrachte strookvormige delen (5, 15, 25, 35), die verplaatst kunnen worden van een gesloten positie naar een open 5 positie, waarbij elk van die strookvormige delen uit een foliemateriaal bestaat dat tweezijdig licht doorlatend is en aan tenminste een zijde infrarood reflecterend is uitgevoerd.
2. Lamelsysteem volgens conclusie 1, waarbij die lamellen aan die ene zijde ultraviolet licht blokkerend zijn uitgevoerd.
3. Lamelsysteem volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij het foliemateriaal een gelaagd foliemateriaal omvat.
4. Lamelsysteem volgens conclusie 3, waarbij elke laag verschillende specifieke optische eigenschappen heeft.
5. Lamelsysteem volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij dat foliemateriaal 15 uitgevoerd is om ultraviolet licht om te zetten naar zichtbaar licht.
6. Lamelsysteem volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij die strookvormige delen verticale lamellen omvatten.
7. Lamelsysteem volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij die lamellen over de langs uitbreiding daarvan scharnierend (26) met elkaar verbonden zijn.
8. Lamelsysteem volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij de strookvormige delen, deel van een rolgordijn omvatten.
9. Lamelsysteem volgens conclusie 8, waarbij de afstand tussen die strookvormige delen gevarieerd kan worden voor het wijzigen van de door de strookvormige delen verwezenlijkte afdekking.
10. Lamelsysteem volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij die strookvormige delen horizontale lamellen omvatten.
11. Gebouw (1) omvattende beglazing (3) en een aan de gebouwzijde (2) van die beglazing aangebracht lamelsysteem volgens een van de voorgaande conclusies.
12. Gebouw volgens conclusie 11, waarbij het lamelsysteem uitgevoerd is voor het 30 veranderbaar gedeeltelijk bedekken van de opening van die beglazing.
13. Gebouw volgens een van de conclusies 11 of 12, waarbij die strookvormige delen aan de van de beglazing weggekeerde zijde voorzien zijn van een licht beïnvloedende bekleding (18).
NL2000833A 2007-08-28 2007-08-28 Lamelsysteem. NL2000833C2 (nl)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2000833A NL2000833C2 (nl) 2007-08-28 2007-08-28 Lamelsysteem.
EP08793862A EP2183457A2 (en) 2007-08-28 2008-08-28 Blind system
US12/675,831 US20100251610A1 (en) 2007-08-28 2008-08-28 Blind system
PCT/NL2008/050570 WO2009028940A2 (en) 2007-08-28 2008-08-28 Blind system

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2000833 2007-08-28
NL2000833A NL2000833C2 (nl) 2007-08-28 2007-08-28 Lamelsysteem.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL2000833C2 true NL2000833C2 (nl) 2009-03-03

Family

ID=39223035

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL2000833A NL2000833C2 (nl) 2007-08-28 2007-08-28 Lamelsysteem.

Country Status (4)

Country Link
US (1) US20100251610A1 (nl)
EP (1) EP2183457A2 (nl)
NL (1) NL2000833C2 (nl)
WO (1) WO2009028940A2 (nl)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20110155331A1 (en) * 2009-12-31 2011-06-30 Kerry Lopin Two tone venetian blind for absorbing and reflecting heat

Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3645317A (en) * 1969-11-26 1972-02-29 Charles H Malone & Co Inc Venetian blind
US6185039B1 (en) * 1997-12-06 2001-02-06 3M Innovative Properties Co. Infrared selective reflective polarizing element
DE10164425A1 (de) * 2001-12-29 2003-07-17 Warema Renkhoff Gmbh & Co Kg Sonnenschutzsystem

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3956559A (en) * 1972-03-16 1976-05-11 Material Distributors Corporation Solar control safety window
CA2152139A1 (en) * 1994-06-21 1995-12-22 Bryan K. Ruggles Blind with curtain
US6153283A (en) * 1998-02-11 2000-11-28 Steelwood Extruding Corp. Structure having at least one improved surface and a method of making the structure
DE29813771U1 (de) * 1998-08-01 1999-12-16 Hueppe Form Sonnenschutzsystem Lamellenanordnung für Sonnenschutzeinrichtungen
US6582794B1 (en) * 1999-10-01 2003-06-24 Hunter Douglas Industries B.V. Architectural covering
US20040261957A1 (en) * 2003-06-25 2004-12-30 Chin-Fu Chen Blinds coated with photo catalyst
US7335421B2 (en) * 2005-07-20 2008-02-26 Ppg Industries Ohio, Inc. Heatable windshield
US7251082B2 (en) * 2005-12-08 2007-07-31 Barlow Galen W Photochromic/vitroceramic window assembly
US20070163732A1 (en) * 2006-01-13 2007-07-19 Konvin Associates Ltd. Method and device for controlling the passage of radiant energy into architectural structures

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3645317A (en) * 1969-11-26 1972-02-29 Charles H Malone & Co Inc Venetian blind
US6185039B1 (en) * 1997-12-06 2001-02-06 3M Innovative Properties Co. Infrared selective reflective polarizing element
DE10164425A1 (de) * 2001-12-29 2003-07-17 Warema Renkhoff Gmbh & Co Kg Sonnenschutzsystem

Also Published As

Publication number Publication date
WO2009028940A3 (en) 2009-07-02
WO2009028940A2 (en) 2009-03-05
US20100251610A1 (en) 2010-10-07
EP2183457A2 (en) 2010-05-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU651938B2 (en) Double layer shade
US20090151878A1 (en) Method and device for controlling the passage of radiant energy into architectural structures
US10577859B2 (en) Light-redirecting retractable window covering
KR101753412B1 (ko) 슬래트형 롤러 블라인드
US3443860A (en) Pleated shade for controlling heat and light
JP2000511605A (ja) 光制御窓カバー
US20120118514A1 (en) Energy control device for windows and the like
JP2007308971A (ja) 開口部の構造
US6014845A (en) Energy-efficient solar shade system for skylights
NL2000833C2 (nl) Lamelsysteem.
US20050056382A1 (en) Window blinds with rotating slats that have different faces
US6176289B1 (en) Blind system for windows
KR20200085581A (ko) 열차단 조성물
US20120193039A1 (en) Window shade with reflective and aesthetic features
NL1036788C2 (nl) Zonnewering.
CA3212568A1 (en) Lighted architectural-structure covering
KR101388086B1 (ko) 기능성 차양부 양면지를 갖는 입체 커튼지
GB2056536A (en) A combined solar and heat protective device for windows
JPH094345A (ja) 窓開口部の日射および輻射熱の制御方法とその装置
EP2325413B1 (en) A multilayer structure frontally closing a transparent surface in a building for natural ventilation and lighting
EP0383709A1 (fr) Dispositif d'obturation mobile pour une ouverture ménagée dans une cloison
RU2301875C1 (ru) Оконный блок
KR200176175Y1 (ko) 차양 기능을 갖는 다용도 방범창문
KR200215950Y1 (ko) 일방향 투시용 블라인드
JP2003027858A (ja) 防水を兼ねた耐風ブラインド並びに該ブラインドを取り付けたブラインド取り付け装置及びブラインド雨戸。

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20140301