NL1040739B1 - Werkwijze voor het vervaardigen van een sandwichstructuur, sandwichstructuur en constructie. - Google Patents

Werkwijze voor het vervaardigen van een sandwichstructuur, sandwichstructuur en constructie. Download PDF

Info

Publication number
NL1040739B1
NL1040739B1 NL1040739A NL1040739A NL1040739B1 NL 1040739 B1 NL1040739 B1 NL 1040739B1 NL 1040739 A NL1040739 A NL 1040739A NL 1040739 A NL1040739 A NL 1040739A NL 1040739 B1 NL1040739 B1 NL 1040739B1
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
plate
shaped part
insulating material
support parts
layer
Prior art date
Application number
NL1040739A
Other languages
English (en)
Other versions
NL1040739A (nl
Inventor
Walter Landsaat Christiaan
Cornelis Theodorus Tuip Niels
Original Assignee
Dutch Housing Company B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Dutch Housing Company B V filed Critical Dutch Housing Company B V
Priority to NL1040739A priority Critical patent/NL1040739B1/nl
Publication of NL1040739A publication Critical patent/NL1040739A/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1040739B1 publication Critical patent/NL1040739B1/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04CSTRUCTURAL ELEMENTS; BUILDING MATERIALS
    • E04C2/00Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels
    • E04C2/30Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels characterised by the shape or structure
    • E04C2/38Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels characterised by the shape or structure with attached ribs, flanges, or the like, e.g. framed panels
    • E04C2/384Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels characterised by the shape or structure with attached ribs, flanges, or the like, e.g. framed panels with a metal frame

Description

Werkwijze voor het vervaardigen van een sandwichstructuur, sandwichstructuur en constructie
Gebied van de uitvindina
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het vervaardigen van een sandwichstructuur, welke sandwichstructuur isolatiemateriaal en steundelen omvat. Verder heeft de uitvinding betrekking op een sandwichstructuur omvattende een eerste plaatvormig deel en zich op een eerste afstand vanaf het eerste plaatvormig deel bevindende steundelen, waarbij een eerste laag, tussen het eerste plaatvormig deel en naar het eerste plaatvormige deel gekeerde zijden van de steundelen, en een tweede laag, bestaande uit de steundelen en de ruimten tussen de steundelen, wordt gedefinieerd, en isolatiemateriaal. Bovendien heeft de uitvinding betrekking op een constructie voor gebruik bij zo een werkwijze.
Achterqrond van de uitvindina
Sandwichstructuren omvattende isolatiemateriaal en steundelen zijn bijvoorbeeld geschikt voor gebruik bij het bouwen van een woning, bijvoorbeeld als dragende of niet-dragende binnen- of buitenwanden of als constructieve vloer- en/of dakdelen. In bekende sandwichstructuren vormen de steundelen een frame, vaak een metalen frame. De bekende sandwichstructuren omvatten een laag omvattende de steundelen, vaak een frame, en een daarvan gescheiden laag omvattende isolatiemateriaal. De functie van de steundelen, zoals steundelen die samen een frame vormen, is het bieden van stevigheid.
De functie van de laag met isolatiemateriaal is isoleren. In het geval de steundelen uit metaal zijn vervaardigd, is de functie van de laag met isolatiemateriaal het onderbreken van de koudebrug of wamtebrug die de steundelen onder respectievelijk koude en warme omstandigheden kan vormen.
In een bekende werkwijze voor het vervaardigen van een sandwichstructuur zoals hierboven beschreven, vormen de steundelen een frame. Het frame is vooraf vervaardigd. De laag met het frame wordt gemaakt door het frame tussen twee plaatvormige delen te plaatsen en deze plaatvormige delen met het frame te verbinden, en de laag met isolatiemateriaal wordt gemaakt door isolatiemateriaal tussen een van het frame afgekeerde zijde van een van de twee plaatvormige delen en een derde plaatvormig deel vast te zetten.
De sandwichstructuur die door middel van een dergelijke bekende werkwijze is vervaardigd, omvat dus drie plaatvormige delen waarvan de middelste zowel contact maakt met het isolatiemateriaal alsook met het frame. In deze bekende sandwichstructuur is het frame vaak een metalen frame.
Een nadeel van deze bekende werkwijze is dat deze uit vele verschillende stappen bestaat, waarbij tussenproducten omvattende het frame, zowel verticaal alsook horizontaal worden georiénteerd. Het keren van deze tussenproducten vereist echter extra mankracht of manipulatie-eenheden en belemmert efficient gebruik van de productieruimte.
In deze bekende werkwijze worden vaak EPS-blokken als het isolatiemateriaal gebruikt. Vaak wordt eerst het deel omvattende het eerste plaatvormig deel, het frame en het tussenliggende plaatvormige deel gemaakt, en wordt dit horizontaal georiénteerd om vervolgens de EPS-blokken met de van het frame afgekeerde zijde van het tussenliggende plaatvormige deel, die met een lijmlaag is bedekt, te verlijmen.
De verlijming is nadelig omdat het arbeidsintensief is en de sandwichstructuren niet met een gegarandeerde constante kwaliteit vervaardigd kunnen worden.
Weer een ander nadeel is dat de blokken vaak in dezelfde maat worden aangeleverd. Het vergt dus voor de uitvoerder extra inspanning om een sandwichstructuur met een afwijkende dikte te vervaardigen. De wenselijke dikte van de tweede laag is afhankelijk van het gebruik, bijvoorbeeld als buiten- of binnenwand, en/of van de klimaatomstandigheden van de locatie waar de sandwichstructuur gebruikt gaat worden.
Het is een doel van de onderhavige uitvinding om een werkwijze te verschaffen, die ten minste een van de hierboven gegeven nadelen niet, of in mindere mate, kent. Het is verder een doel van de onderhavige uitvinding om een sandwichstructuur te verschaffen die gemakkelijk kan worden vervaardigd.
Samenvattinq van de uitvinding
Om dit doel te bereiken, verschaft de uitvinding een werkwijze zoals gedefinieerd in conclusie 1.
Wanneer in deze aanvraag de term "steundelen" wordt genoemd, wordt deze term bedoeld als omvattende delen die steun bieden aan de sandwichstructuur. Dit kunnen delen zijn die samen een frame vormen, zoals een frame vervaardigd uit hout, metaal, en/of beton. De frase "positioneren van meerdere steundelen" kan in dit geval dus worden begrepen als het positioneren van een frame, welk frame uit meerdere steundelen bestaat. De meerdere steundelen kunnen ook meerdere afzonderlijke steundelen zijn die niet onderling zijn verbonden. In dit laatste geval kan frase "positioneren van meerdere steundelen" dus worden begrepen als het afzonderlijk positioneren van de steundelen. In nog weer een ander geval zijn de steundelen onderling via een andere, eventueel zwakkere, structuur, bijvoorbeeld banden, met elkaar verbonden. Hierbij zal eerst het totaal aan steundelen worden gepositioneerd en zullen daarna de afzonderlijke steundelen op hun plaats worden gepositioneerd. De steundelen kunnen bijvoorbeeld onderling parallel of dwars ten opzichte van elkaar gerangschikt zijn.
Een voordeel van een dergelijke werkwijze is dat deze geheel kan worden uitgevoerd terwijl de tussenproducten, waarin de vaak zware steundelen, bijvoorbeeld bestaande uit metaal of beton, aanwezig zijn, horizontaal zijn gepositioneerd maar ook geheel kan worden uitgevoerd terwijl de tussenproducten waarin de vaak zware steundelen aanwezig zijn, verticaal zijn gepositioneerd, zie ook hieronder.
Een ander voordeel van een dergelijke werkwijze is dat deze het mogelijk maakt dat de steundelen niet met elkaar zijn verbonden en afzonderlijk worden gepositioneerd.
Nog een ander voordeel van een dergelijke werkwijze is dat deze het gebruik van een tussenliggend plaatvormig deel, dat zowel met de steundelen alsook met het isolatiemateriaal verbonden dient te worden, zoals in de stand der techniek, overbodig maakt. Het uitgeharde isolatiemateriaal dat zich zowel in de eerste laag alsook in de tweede laag bevindt, vervangt de functie van een dergelijk tussenliggend plaatvormig deel.
Bij voorkeur wordt de eerste laag tussen het eerste plaatvormig deel en naar het eerste plaatvormige deel gekeerde zijden van de steundelen zodanig opgevuld dat er een koudebrug-onderbrekende isolatielaag wordt gevormd. Bij voorkeur wordt deze laag geheel opgevuld.
De hoeveelheid uitgehard isolatiemateriaal die zich zowel in de eerste laag alsook in de tweede laag bevindt, bepaalt mede de stevigheid van de sandwichstructuur. Bij voorkeur is het uitgeharde isolatiemateriaal op de grens van de eerste laag en tweede laag zo veel mogelijk aaneengesloten zodat de samenhang tussen het eerste plaatvormig deel en de steundelen optimaal is. De kwaliteit van deze samenhang is eveneens afhankelijk van de sterkte van het uithardbare isolatiemateriaal. De mate waarin het isolatiemateriaal de tweede laag opvult, is afhankelijk van de sterkte-eisen van de sandwichstructuur en van de stijfheid van het uitgeharde isolatiemateriaal.
Het voornaamste vereiste van het eerste plaatvormige deel is dat dit enige stevigheid biedt en niet doorlaatbaar is voor het nog niet uitgeharde isolatiemateriaal. Verder dient dit eerste plaatvormige deel bij het aanbrengen voldoende sterk te zijn, of voldoende ondersteund te worden, om het gewicht van het al dan niet uitgeharde isolatiemateriaal te dragen.
Het voordeel van de werkwijze is dat de dikte van de eerste laag door het aanpassen van de eerste afstand tussen het eerste plaatvormig deel en de naar het eerste plaatvormige deel gekeerde zijden van de steundelen naar wens kan worden ingesteld. Bijvoorbeeld door het bepalen van de hoogte waarop de steundelen worden gepositioneerd, zie hieronder. De gekozen eerste afstand, met andere woorden de dikte van de koudebrug-onderbrekende isolatielaag, is afhankelijk van de gewenste koude/warmte-isolatiewaarde. Deze eerste afstand kan enkele tientallen centimeters of slechts enkele centimeters zijn.
In een uitvoeringsvorm wordt de stap van het positioneren van een eerste plaatvormig deel bij voorkeur zodanig uitgevoerd dat het eerste plaatvormig deel in hoofdzaak horizontaal is georiénteerd.
Het voordeel van een horizontaal georiénteerd, eerste plaatvormig deel is dat de hoeveelheid aangebracht uithardbaar isolatiemateriaal de mate bepaalt waarin het isolatiemateriaal de ruimten tussen de steundelen opvult. Wanneer de eerste laag en de tweede laag verticaal gepositioneerd zouden zijn, zou door de zwaartekracht het isolatiemateriaal zowel de eerste laag alsook de tweede laag geheel moeten opvullen teneinde een homogene sandwichstructuur te verkrijgen. Dit zou een maximale hoeveelheid isolatiemateriaal vereisen. Het opvullen van de tweede laag heeft echter voornamelijk een constructieve functie en gehele opvulling van de tweede laag is daarom in de meeste gevallen overbodig.
Bij voorkeur omvat de werkwijze volgens de uitvinding tevens de stap van het met de steundelen verbinden van een tweede plaatvormig deel.
Hoewel hierboven is aangegeven dat het een voordeel van de werkwijze volgens de uitvinding is om alle stappen uit te voeren terwijl de steundelen horizontaal zijn georiénteerd, kan het ook voordelig zijn om bij alle stappen de steundelen verticaal georiénteerd te houden, bijvoorbeeld wanneer het volume van de tweede relatief laag klein is. In dit geval dient het verbinden van een tweede plaatvormig deel voorafgaande aan het aanbrengen van het isolatiemateriaal te worden uitgevoerd, en zal het isolatiemateriaal door de zwaartekracht de tweede laag geheel opvullen.
Omdat het vaak de voorkeur verdient dat een deel van de tweede laag leeg blijft, worden de stappen echter met meer voorkeur uitgevoerd terwijl de steundelen horizontaal zijn georiénteerd. In dat geval zal het isolatiemateriaal gemakkelijk van boven aangebracht kunnen worden, en zal het van het de steundelen verbinden van een tweede plaatvormig deel na het aanbrengen van uithardbaar isolatiemateriaal worden uitgevoerd.
De sandwichstructuur wordt bepaald door de aanwezigheid van het tweede plaatvormig deel. Het eerste plaatvormig deel en het tweede plaatvormig deel vormen namelijk de zijkanten van de sandwichstructuur die zowel uitgehard isolatiemateriaal alsook steundelen inklemt.
Bij voorkeur wordt de stap van het aanbrengen van uithardbaar isolatiemateriaal zodanig uitgevoerd dat het uitgeharde isolatiemateriaal met uitzondering van de onderbreking door de steundelen in hoofdzaak een samenhangend lichaam vormt. Dat wil zeggen dat na uitharding het isolatiemateriaal in hoofdzaak een geheel vormt waarin de steundelen zijn 'ingebed'. Met 'ingebed' wordt bedoeld dat het bovenoppervlak van het isolatiemateriaal tijdens het aanbrengen zodanig tot op het niveau van de steundelen stijgt dat het erop lijkt dat de steundelen zijn 'ingebed' dat wil zeggen dat het erop lijkt dat de steundelen vanaf boven in het isolatiemateriaal zijn gelegd. Het isolatiemateriaal dat een in hoofdzaak samenhangend lichaam vormt, geeft de sandwichstructuur stevigheid en verhoogt de samenhang tussen de eerste laag en de tweede laag.
Een bijzondere uitvoeringsvorm van een werkwijze volgens de uitvinding omvat tevens de stap van het op een tweede afstand vanaf het eerste plaatvormig deel positioneren van een geraamte, waarbij de tweede afstand kleiner is dan de eerste afstand en het verschil tussen de eerste afstand en de tweede afstand de dikte van het geraamte is, en de stap van het op een eerste afstand vanaf het eerste plaatvormig deel positioneren van de steundelen het op het geraamte afsteunen van de steundelen omvat.
Het geraamte kan voordelig zijn bij het positioneren van de steundelen. Wanneer de werkwijze wordt uitgevoerd terwijl het eerste plaatvormige deel en het geraamte horizontaal zijn gepositioneerd, kunnen de steundelen geheel of gedeeltelijk, afhankelijk van de vorm van het geraamte, op het geraamte worden gelegd. Verbinding van het geraamte met de steundelen is niet vereist omdat het uitgeharde isolatiemateriaal voor voldoende samenhang zal zorgen. Het geraamte kan voor het positioneren van de steundelen samenwerken met de constructie die hieronder wordt besproken. Een ander voordeel van het geraamte kan zijn dat dit eventueel de sterkte van de sandwichstructuur verbetert. Het geraamte dient voldoende open te zijn zodat het isolatiemateriaal voldoende snel de tweede laag kan binnendringen en het uitgeharde isolatiemateriaal voldoende een in hoofdzaak samenhangend lichaam kan vormen. Wanneer de werkwijze wordt uitgevoerd terwijl het eerste plaatvormige deel en het geraamte verticaal zijn gepositioneerd, kan het geraamte losjes met de steundelen verbonden zijn.
Bij voorkeur is het uithardbare isolatiemateriaal zodanig gekozen dat het na uitharding aan zowel de steundelen alsook aan het eerste plaatvormige deel kleeft.
De kleefkracht van het isolatiemateriaal geeft de sandwichstructuur extra stevigheid. Het vermindert de kans op het onderling schuiven van de lagen. Hieronder zullen voorbeelden van dergelijk isolatiemateriaal worden genoemd. Door de klevende eigenschap van het isolatiemateriaal zelf hoeft er geen extra stap van het aanbrengen van lijm gebruikt te worden. Hierdoor kan de sandwichstructuur op een meer constante wijze worden vervaardigd.
In een voorbeelduitvoeringsvorm van een werkwijze volgens de uitvinding is het uithardbare isolatiemateriaal gietbaar, en omvat de stap van het aanbrengen van een uithardbaar isolatiemateriaal, het gieten van het uithardbare isolatiemateriaal.
Door het gieten kan het uithardbare isolatiemateriaal gelijkmatig over het eerste plaatvormige deel worden verspreid. De samenstelling van een gietbaar uithardbaar isolatiemateriaal kan gemakkelijk op de gewenste stevigheid en/of isolatiewaarde van de sandwichstructuur worden aangepast.
Bij voorkeur is het uithardbare isolatiemateriaal een verbindingssubstantie, zoals betonmortel, omvattende geéxpandeerde korrels, zoals EPS-korrels. De vakman zal gemakkelijk een geschikt gietbaar en uithardbaar isolatiemateriaal kunnen samenstellen en bekend zijn met de bestaande methoden voor het gieten van een dergelijk materiaal.
In een andere voorbeelduitvoeringsvorm van een werkwijze volgens de uitvinding is het uithardbare isolatiemateriaal spuitbaar, en omvat de stap van het aanbrengen van een uithardbaar isolatiemateriaal, het spuiten van het uithardbare isolatiemateriaal. De mogelijke wijzen voor het uitvoeren van deze stap zullen bij de vakman bekend zijn.
Bij voorkeur is het uithardbare isolatiemateriaal een uithardbaar schuimmateriaal, gekozen uit de groep bestaande uit PUR, PIR, en dergelijke. De vakman zal gemakkelijk een geschikt uithardbaar schuimmateriaal kunnen samenstellen.
Het voordeel van dergelijk uithardbaar schuimmateriaal is dat het in de regel snel kan uitharden en een lange droogstap voorkomt.
In nog een andere voorbeelduitvoeringsvorm van een werkwijze volgens de uitvinding omvat deze tevens de stap van het voorzien in een constructie omvattende in hoofdzaak evenwijdig verlopende wanden die eerste houdmiddelen omvatten voor het op een eerste afstand vanaf het eerste plaatvormig deel losmaakbaar houden van de steundelen.
Door het gebruik van een dergelijke constructie kunnen meerdere steundelen afzonderlijk worden gepositioneerd. Het positioneren van de afzonderlijke steundelen is minder zwaar en kan zonder externe manipulatie-eenheden worden uitgevoerd. Bovendien kan de uitvoerder gemakkelijker de vorm van de sandwichstructuur veranderen, wat met een vooraf vervaardigd frame niet mogelijk is.
Bij voorkeur omvat de constructie eveneens tweede houdmiddelen voor het losmaakbaar houden van het eerste plaatvormig deel.
Verder verschaft de uitvinding een sandwichstructuur omvattende een eerste plaatvormig deel en zich op een eerste afstand vanaf het eerste plaatvormig deel bevindende steundelen, waarbij een eerste laag, tussen het eerste plaatvormig deel en de naar het eerste plaatvormige deel gekeerde zijden van de steundelen, en een tweede laag, bestaande uit de steundelen en de ruimten tussen de steundelen, wordt gedefinieerd, en isolatiemateriaal, waarbij het isolatiemateriaal uitgehard isolatiemateriaal is, dat zich zowel in de eerste laag alsook in de tweede laag bevindt.
Zoals hierboven beschreven, is een dergelijke sandwichstructuur gemakkelijk te vervaardigen. Door de overbodigheid van een tussenliggend plaatvormig deel, kan de sandwichstructuur ook goedkoper worden vervaardigd.
Bij voorkeur zijn de van het eerste plaatvormige deel afgekeerde zijden van de steundelen met een tweede plaatvormig deel verbonden.
Bij voorkeur vormt het uitgeharde isolatiemateriaal met uitzondering van de onderbreking door de steundelen in hoofdzaak een samenhangend lichaam.
Een bijzondere uitvoeringsvorm van een sandwichstructuur volgens de uitvinding omvat een geraamte, dat zich in de eerste laag bevindt en grenst aan de tweede laag.
In een voorbeelduitvoeringsvorm van een sandwichstructuur volgens de uitvinding is het isolatiemateriaal een verbindingssubstantie, zoals betonmortel, omvattende geéxpandeerde korrels, zoals EPS-korrels.
In een ander voorbeelduitvoeringsvorm van een sandwichstructuur volgens de uitvinding is het isolatiemateriaal gekozen uit de groep van schuimmaterialen bestaande uit PUR, PIR, en dergelijke.
Verder verschaft de uitvinding een constructie voor gebruik bij een werkwijze volgens de uitvinding omvattende in hoofdzaak evenwijdig verlopende wanden die eerste houdmiddelen omvatten voor het op een eerste afstand vanaf het eerste plaatvormig deel losmaakbaar houden van de steundelen.
Met "wanden" wordt in deze aanvraag de wanden bedoeld die dwars op het oppervlak van het eerste plaatvormige deel zijn georiénteerd.
Omdat de steundelen in een werkwijze volgens de uitvinding zonder verdere ondersteunende of afsteunende structuur op afstand vanaf het eerste plaatvormige deel gehouden dienen te worden, is een dergelijke constructie zeer voordelig. De eerste houdmiddelen kunnen bijvoorbeeld uitsparingen zijn die geschikt zijn voor het opnemen van zowel de flanken alsook de uiteinden van de steundelen. De houdmiddelen kunnen ook openingen zijn voor het doorlaten van schroeven of bouten voor losmaakbare bevestiging van de steundelen aan de wanden.
Bij voorkeur omvat de constructie eveneens tweede houdmiddelen voor het losmaakbaar houden van het eerste plaatvormig deel, en zijn de wanden, in een toestand waarin zowel het eerste plaatvormige deel alsook de steundelen worden gehouden, vanaf het niveau van het eerste plaatvormig deel tot en met het niveau van de steundelen ondoorlaatbaar voor het uithardbare isolatiemateriaal.
Met "houden van" wanneer tezamen gebruikt met eerste plaatvormig deel, steundelen, en tweede plaatvormig deel, wordt in deze aanvraag bedoeld het zodanig houden van die respectievelijke delen dat het grensgebied tussen respectievelijk het eerste plaatvormig deel, de steundelen en het tweede plaatvormig deel, en de constructie niet doorlaatbaar is voor het nog niet uitgeharde isolatiemateriaal.
De naar de steundelen gerichte zijden van de wanden kunnen bijvoorbeeld gedeeltelijk zijn bedekt met een losmaakbare folie, zodat het isolatiemateriaal aan deze folie en niet aan de wanden kleeft. De constructie is bijvoorkeur zodanig ingericht dat ten minste een van de wanden losmaakbaar is verbonden met de rest van de constructie voor het uit de constructie halen van de sandwichstructuur nadat het vervaardigen ervan is voltooid.
In de mal kunnen ook deur- en/of raamkozijndelen worden geplaatst, bijvoorbeeld zodanig dat het isolatiemateriaal na uitharding ook aan deze kozijndelen kleeft.
In de bijzondere uitvoeringsvorm die hierboven is beschreven, waarin de werkwijze de stap omvat van het op een tweede afstand vanaf het eerste plaatvormig deel positioneren van een geraamte, zal het geraamte, in plaats van, maar met meer voorkeur samen met, de wanden de steundelen helpen positioneren.
In het geval de steundelen horizontaal worden gehouden, is de hierboven beschreven constructie voldoende geschikt voor het aanbrengen van het uithardbare isolatiemateriaal.
In het geval de steundelen verticaal worden gehouden, omvat de hierboven beschreven constructie eveneens derde houdmiddelen voor het losmaakbaar houden van het tweede plaatvormig deel.
Korte beschriivinq van de figuren
De uitvinding wordt in het navolgende toegelicht aan de hand van een voorbeeld uit de stand der techniek en een niet-beperkend uitvoeringsvoorbeeld van een sandwichstructuur en constructie volgens de onderhavige uitvinding. Daarbij tonen:
Figuur 1 een dwarsdoorsnede van een sandwichstructuur die is vervaardigd door middel van een werkwijze volgens de onderhavige uitvinding;
Figuur 2 een dwarsdoorsnede van een sandwichstructuur die is vervaardigd door middel van een werkwijze volgens de stand van de techniek;
Figuur 3 een dwarsdoorsnede van een tussenproduct van een werkwijze volgens de onderhavige uitvinding, en
Figuur 4A-F verschillende dwarsdoorsneden van een constructie en/of tussenproduct en/of sandwichstructuur, welke dwarsdoorsneden de werkwijzestappen illustreren.
Gedetailleerde beschriivinq van de uitvinding
Hieronder volgt een uitgebreide beschrijving van de figuren. Om redenen van overzichtelijkheid worden niet alle steundelen (4, 104), ruimten (8, 108, 17) geraamtedelen (12), zijden (7, 11), en dergelijke, aangeduid maar wordt (worden) slechts één of enkele voorbeelden daarvan, of alleen in één figuur, met een pijl en een nummer of alleen met een nummer aangeduid.
In figuur 1 is een sandwichstructuur weergegeven die is vervaardigd volgens een uitvoeringsvorm van een werkwijze volgens de uitvinding. Figuur 2 toont een bekende sandwichstructuur uit de stand van de techniek waarvan de onderdelen, waar mogelijk en relevant, naar analogie met figuur 1, vermeerderd met 100, zijn aangeduid.
De sandwichstructuur (1) in figuur 1 bestaat uit uitgehard isolatiemateriaal (9) en steundelen (4). Het eerste plaatvormig deel (2) vormt in het figuur de onderzijde en het tweede plaatvormig deel (10) vormt in het figuur de bovenzijde. Op het eerste plaatvormig deel (2) is uithardbaar isolatiemateriaal aangebracht wat heeft geresulteerd in uitgehard isolatiemateriaal (9) waarin de steundelen (4) gedeeltelijk zijn 'ingebed'. De onderbroken lijn (16) onder de steundelen (4) is een denkbeeldige lijn die een eerste laag (5), tussen het eerste plaatvormig deel (2) en de steundelen (4), en een tweede laag (6), bestaande uit de steundelen en de ruimten (8) tussen de steundelen, van elkaar scheidt. Te zien is dat het uitgehard isolatiemateriaal (9) zich zowel in de eerste laag (5) alsook in de tweede (6) bevindt. De niet geheel vlakke bovenzijde van het uitgeharde isolatiemateriaal (9) is het gevolg van het uithardingsproces dat niet overal simultaan verloopt en/of zich sneiler dan het stromingsproces voltrekt. In de sandwichstructuur die hier is weergegeven, zijn de ruimten (8) tussen de steundelen (4) slechts gedeeltelijk door het isolatiemateriaal opgevuld waardoor lege ruimten (17) tussen de steundelen (4) overblijven. Deze lege ruimten (17) kunnen bijvoorbeeld voor het geleiden van kabels worden gebruikt. Een dergelijke sandwichstructuur (1) is bijvoorbeeld te gebruiken als een buitenwand van een woning, waarbij het eerste plaatvormige deel (2) naar de buitenlucht is gekeerd en de lege ruimten (17) naar binnen is gekeerd. De samenhang tussen de koudebrug-onderbrekende eerste laag (5), en de structured tweede laag (6) wordt voornamelijk door het uitgeharde isolatiemateriaal bepaalt.
De in figuur 2 getoonde sandwichstructuur (100) is een sandwichstructuur die bekend is uit de stand der techniek en uit vast en op maat gesneden isolatiemateriaal (109) en uit een metalen frame omvattende metalen framedelen (104) bestaat. Het eerste plaatvormig deel (102) vormt in het figuur de onderzijde, het tweede plaatvormige deel (110) vormt in het figuur de bovenzijde. Blokken isolatiemateriaal, zoals EPS-blokken, zijn aan hun ene zijde met de naar de framedelen (104) toegekeerde zijde van het eerste plaatvormig deel (102) en aan hun tegenoverliggende zijde met een van de framedelen (104) afgekeerde zijde van een tussenliggend plaatvormig deel (110) verlijmd. Het tussenliggend plaatvormig deel (110) en het tweede plaatvormig deel (110) zijn respectievelijk met de onderzijde en bovenzijde van de framedelen (104) verbonden. Te zien is dat de ruimten (108) tussen de framedelen (104) niet is gevuld met isolatiemateriaal. Het tussenliggend plaatvormig deel (110) sluit de laag van de framedelen (104) en de ruimten (108) tussen de framedelen (104) compleet af van de laag tussen het eerste plaatvormige deel (102) en de naar het eerste plaatvormige deel (102) gekeerde zijden van de framedelen (104). De samenhang tussen de isolerende laag, en de structurele laag wordt voornamelijk door het tussenliggend plaatvormig deel (110) bepaalt.
In figuur 3 wordt een tussenproduct van een bijzondere uitvoeringsvorm van een werkwijze volgens de uitvinding getoond. Het tussenproduct bevindt zich in de fase voorafgaande aan het aanbrengen van uithardbaar isolatiemateriaal. Het eerste plaatvormig deel (2) is horizontaal gepositioneerd. De steundelen (4) worden op een eerste afstand (3) vanaf het eerste plaatvormig deel (2) gehouden, bij voorkeur door middel van een constructie (hier niet getoond, zie figuren 4 A-E) volgens de uitvinding. Het tweede plaatvormig deel (zie figuur 1) dat hier niet wordt getoond, wordt pas na het aanbrengen van uithardbaar isolatiemateriaal met de steundelen (4) verbonden. Het aspect van deze bijzondere uitvoeringsvorm is dat er een geraamte (12) aanwezig is. Dit geraamte (12) is op een tweede afstand (16) vanaf het eerste plaatvormig deel (2) gepositioneerd, waarbij de tweede afstand (16) kleiner is dan de eerste afstand (3) en het verschil tussen de eerste afstand (3) en de tweede afstand (16) de dikte van het geraamte is. Het is voor te stellen dat na het positioneren van het geraamte (12) de steundelen (4) op het geraamte (12) zijn gelegd, waarbij ze gedeeltelijk op het geraamte (12) afsteunen.
Dit geraamte (12) kan nuttig zijn bij het op een eerste afstand (3) van het eerste plaatvormig deel (2) positioneren van de steundelen (4) en/of bij het verbeteren van de sterkte van de sandwichstructuur. De openingen (13) in het geraamte zijn voldoende groot voor het doorlaten van het uithardbare isolatiemateriaal. Na het aanbrengen van het uithardbare isolatiemateriaal zal het uitgeharde isolatiemateriaal nog steeds in hoofdzaak een samenhangend lichaam vormen.
Figuur 4 toont verschillende dwarsdoorsneden van een constructie en/of tussenproduct en/of sandwichstructuur, welke dwarsdoorsneden de werkwijzestappen illustreren.
Fig. 4A toont een constructie (10) voor gebruik bij een werkwijze volgens de onderhavige uitvinding omvattende in hoofdzaak evenwijdig verlopende wanden (15) die eerste houdmiddelen (22) omvatten voor het op een eerste afstand (3) van het eerste plaatvormig deel (2) losmaakbaar houden van de steundelen (4). De constructie omvat een ondersteunend deel (18) voor het ondersteunen van het eerste plaatvormige deel (2). De wanden (15) van de constructie (10) omvatten eerste houdmiddelen (22) voor het losmaakbaar houden van het eerste plaatvormige deel (2), en tweede houdmiddelen (23) voor het houden van de steundelen (4). Bij voorkeur zijn de wanden zodanig ontworpen dat de tweede houdmiddelen zowel de flanken van de steundelen (4) alsook de uiteinden van de steundelen (4) kunnen houden. Bij voorkeur is de constructie (10) rechthoekig en omvat deze 4 wanden (15) die met betrekking tot de eerste uitsparing (22) en de tweede uitsparing (23) elk een vergelijkbare vorm hebben. In Fig. 4B is te zien dat een eerste plaatvormig deel (2) zodanig op het ondersteunende deel is geplaatst dat de uiteinden van het eerste plaatvormig deel in de eerste houdmiddelen zijn opgenomen. In Fig. 4C is te zien dat de steundelen (4) in de tweede houdmiddelen zijn opgenomen, waarbij een eerste laag (5), tussen het plaatvormig deel (2) en de steundelen (4), en een tweede laag (6), bestaande uit de steundelen en de ruimten (8) tussen de steundelen, wordt gedefinieerd. De onderbroken lijn (16) onder de steundelen (4) is een denkbeeldige lijn die de eerste laag (5) en de tweede laag (6) van elkaar scheidt. De onderbroken lijn (24) boven de steundelen (4) bakent de tweede laag (6) vanaf de bovenzijde af. Fig. 4D toont een tussenproduct na het aanbrengen van uithardbaar isolatiemateriaal. Het uitgeharde isolatiemateriaal (9) bevindt zich in de eerste laag en in de tweede laag (zie Fig. 4C). De steundelen zijn in het uitgeharde isolatiemateriaal (9) 'ingebed'. Fig. 4E toont de sandwichstructuur na het met de van het eerste plaatvormig deel (2) afgekeerde zijden (11, zie Fig. 4C) van de steundelen verbinden van een tweede plaatvormig deel (10). In Fig. 4F is een sandwichstructuur (1) volgens een uitvoeringsvorm van de uitvinding, zonder de constructie, te zien.

Claims (20)

1. Werkwijze voor het vervaardigen van een sandwichstructuur (1), welke sandwichstructuur (1) isolatiemateriaal (9) en steundelen (4) omvat, omvattende de stappen: het positioneren van een eerste plaatvormig deel (2); het elk op een eerste afstand (3) vanaf het eerste plaatvormig deel (2) positioneren van meerdere steundelen (4), waarbij een eerste laag (5), tussen het eerste plaatvormig deel (2) en de naar het eerste plaatvormige deel (2) gekeerde zijden (7) van de steundelen (4), en een tweede laag (6), bestaande uit de steundelen (4) en de ruimten (8) tussen de steundelen (4), wordt gedefinieerd, en het zodanig aanbrengen van een uithardbaar isolatiemateriaal dat na uitharding het uitgeharde isolatiemateriaal (9) zich zowel in de eerste laag (5) alsook in de tweede laag (6) bevindt.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de stap van het positioneren van een eerste plaatvormig deel (2) zodanig wordt uitgevoerd dat het eerste plaatvormig deel (2) in hoofdzaak horizontaal is georiénteerd.
3. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat deze tevens de stap omvat van het met van het eerste plaatvormige deel (2) afgekeerde zijden (11) van de steundelen (4) verbinden van een tweede plaatvormig deel (10) omvat.
4. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de stap van het aanbrengen van uithardbaar isolatiemateriaal zodanig wordt uitgevoerd dat het uitgeharde isolatiemateriaal (9) met uitzondering van de onderbreking door de steundelen (4) in hoofdzaak een samenhangend lichaam vormt.
5. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat deze tevens de stap van het op een tweede afstand (16) vanaf het eerste plaatvormig deel (2) positioneren van een geraamte (12) omvat, waarbij de tweede afstand (16) kleiner is dan de eerste afstand (3) en het verschil tussen de eerste afstand (3) en de tweede afstand (16) de dikte van het geraamte is, en de stap van het op een eerste afstand (3) vanaf het eerste plaatvormig deel (2) positioneren van de steundelen (3) het op het geraamte (12) afsteunen van de steundelen (3) omvat.
6. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat het uithardbare isolatiemateriaal zodanig is gekozen dat het na uitharding aan zowel de steundelen (4) alsook aan het eerste plaatvormige deel (2) kleeft.
7. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat het uithardbare isolatiemateriaal gietbaar is, en de stap van het aanbrengen van een uithardbaar isolatiemateriaal, het gieten van het uithardbare isolatiemateriaal omvat.
8. Werkwijze volgens conclusie 7, met het kenmerk, dat het uithardbare isolatiemateriaal een verbindingssubstantie, zoals betonmortel, omvattende geéxpandeerde korrels, zoals EPS-korrels, is.
9. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 - 6, met het kenmerk, dat het uithardbare isolatiemateriaal spuitbaar is, en de stap van het aanbrengen van een uithardbaar isolatiemateriaal, het spuiten van het uithardbare isolatiemateriaal omvat.
10. Werkwijze volgens conclusie 9, met het kenmerk, dat het uithardbare isolatiemateriaal een uithardbaar schuimmateriaal is, gekozen uit de groep bestaande uit PUR, PIR, en dergelijke.
11. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat deze tevens de stap omvat van het voorzien in een constructie (10) omvattende in hoofdzaak evenwijdig verlopende wanden (15) die eerste houdmiddelen (22) omvatten voor het op een eerste afstand (3) van het eerste plaatvormig deel (2) losmaakbaar houden van de steundelen (4).
12. Werkwijze volgens conclusie 11, met het kenmerk, dat de wanden (15) eveneens tweede houdmiddelen (23) omvatten voor het losmaakbaar houden van het eerste plaatvormig deel (2), en, in een toestand waarin zowel het eerste plaatvormige deel (2) alsook de steundelen (4) worden gehouden, vanaf het niveau van het eerste plaatvormig deel tot en met het niveau van de steundelen ondoorlaatbaar voor het uithardbare isolatiemateriaal zijn.
13. Sandwichstructuur (1) omvattende een eerste plaatvormig deel (2) en zich op een eerste afstand (3) van het eerste plaatvormig deel (2) bevindende steundelen (4), waarbij een eerste laag (5), tussen het eerste plaatvormig deel (2) en de naar het eerste plaatvormige deel (2) gekeerde zijden (7) van de steundelen (4), en een tweede laag (6), bestaande uit de steundelen en de ruimten (8) tussen de steundelen, wordt gedefinieerd, en isolatiemateriaal (9) met het kenmerk dat isolatiemateriaal (9) uitgehard isolatiemateriaal (9) is, dat zich zowel in de eerste laag (5) alsook in de tweede laag (6) bevindt.
14. Sandwichstructuur (1) volgens conclusie 13, met het kenmerk, dat van het eerste plaatvormige deel (2) afgekeerde zijden (11) van de steundelen (4) met een tweede plaatvormig deel zijn verbonden.
15. Sandwichstructuur (1) volgens conclusie 13 of 14, met het kenmerk, dat het uitgeharde isolatiemateriaal (9) met uitzondering van de onderbreking door de steundelen (4) in hoofdzaak een samenhangend lichaam vormt.
16. Sandwichstructuur (1) volgens conclusie 13 of 14, met het kenmerk, dat de sandwichstructuur (1) een geraamte (12) omvat, dat zich in de eerste laag (5) bevindt en grenst aan de tweede laag (6).
17. Sandwichstructuur (1) volgens een van de conclusies 13-16, met het kenmerk, dat het isolatiemateriaal (9) een verbindingssubstantie, zoals betonmortel, omvattende geéxpandeerde korrels, zoals EPS-korrels, is.
18. Sandwichstructuur (1) volgens een van de conclusies 13-16, met het kenmerk, dat het isolatiemateriaal (9) is gekozen uit de groep van schuimmaterialen bestaande uit PUR, PIR, en dergelijke.
19. Constructie (10) voor gebruik bij een werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, omvattende in hoofdzaak evenwijdig verlopende wanden (15) die eerste houdmiddelen (22) omvatten voor het op een eerste afstand (3) van het eerste plaatvormig deel (2) losmaakbaar houden van de steundelen (4).
20. Constructie (10) volgens conclusie 19, met het kenmerk, dat de wanden (15) eveneens tweede houdmiddelen (23) omvatten voor het losmaakbaar houden van het eerste plaatvormig deel (2), en, in een toestand waarin zowel het eerste plaatvormige deel (2) alsook de steundelen (4) worden gehouden, vanaf het niveau van het eerste plaatvormig deel tot en met het niveau van de steundelen ondoorlaatbaar voor het uithardbare isolatiemateriaal zijn.
NL1040739A 2014-03-24 2014-03-24 Werkwijze voor het vervaardigen van een sandwichstructuur, sandwichstructuur en constructie. NL1040739B1 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1040739A NL1040739B1 (nl) 2014-03-24 2014-03-24 Werkwijze voor het vervaardigen van een sandwichstructuur, sandwichstructuur en constructie.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1040739A NL1040739B1 (nl) 2014-03-24 2014-03-24 Werkwijze voor het vervaardigen van een sandwichstructuur, sandwichstructuur en constructie.

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NL1040739A NL1040739A (nl) 2015-12-10
NL1040739B1 true NL1040739B1 (nl) 2016-01-12

Family

ID=51022962

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1040739A NL1040739B1 (nl) 2014-03-24 2014-03-24 Werkwijze voor het vervaardigen van een sandwichstructuur, sandwichstructuur en constructie.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1040739B1 (nl)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IT201900007461A1 (it) * 2019-05-29 2020-11-29 Gualtiero Cozzi Metodo per la realizzazione di edifici, ed edificio ottenuto con detto metodo

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6026629A (en) * 1998-05-22 2000-02-22 Canam Manac Group, Inc. Modular building panel and method for constructing the same

Also Published As

Publication number Publication date
NL1040739A (nl) 2015-12-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2674833C (en) Pre-cast rain screen wall panel
US9010050B2 (en) Pre-cast rain screen wall panel
US9371650B2 (en) Precast concrete sandwich panels and system for constructing panels
JP2014520981A5 (nl)
KR101713842B1 (ko) 거푸집 지지 개선물
FR2961538A1 (fr) Procede de fabrication d'un edifice a partir de briques a emboitement a joints secs
NL1040739B1 (nl) Werkwijze voor het vervaardigen van een sandwichstructuur, sandwichstructuur en constructie.
US20170167137A1 (en) Prefabricated concrete wall structures
RU172730U1 (ru) Многослойная монолитная стена
EP2377660B1 (fr) Procédé de réalisation de panneaux de construction préfabriqués à collaboration bois-béton et panneaux obtenus par ce procédé
FR3006701A1 (fr) Procede et dispositif pour la fabrication de murs banches au moyen d'un coffrage reutilisable et comportant au moins un cadre ajoure
RU150460U1 (ru) Быстровозводимое энергоэффективное малоэтажное здание
RU2528303C1 (ru) Опалубочный блок для изготовления монолитных конструкций и способ возведения монолитной стены
EP3059350B1 (en) Formwork edge element and method for forming a foundation for a building
NL2004640C2 (nl) Systeem en werkwijze voor het samenstellen van een buitenwand van een gebouw.
NL1034977C1 (nl) Bekistingselement voor trasraam bij fundering op staal en werkwijze voor het vervaardigen van een trasraam.
WO2007040412A2 (en) Suspended concrete floor
NL2033072B1 (nl) Geïsoleerde spouwmuurconstructie met folie-dragende zetelelementen.
NL1033948C2 (nl) Werkwijze voor het vervaardigen van een kimlaag, alsmede een daarbij te gebruiken plano voor het vormen van een bekisting.
EP2444567B1 (fr) Elément de coffrage pour la construction d'une poutrelle
NL2009796C2 (en) Building element for forming a wall of a building.
NL1026387C1 (nl) Werkwijze voor het vervaardigen van een bouwconstructie, alsmede bekisting daarvoor.
NL2012633B1 (nl) Isolerend trasraamelement.
NL1006714C2 (nl) Gebouw, werkwijze ter vervaardiging van een gebouw en werkwijze voor ontmanteling van een gebouw.
NL2016573B1 (nl) Modulaire lichtgewicht wand met fundering.

Legal Events

Date Code Title Description
MM Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20170401