NL1035909C - Drager voor gewas en groeimedium. - Google Patents
Drager voor gewas en groeimedium. Download PDFInfo
- Publication number
- NL1035909C NL1035909C NL1035909A NL1035909A NL1035909C NL 1035909 C NL1035909 C NL 1035909C NL 1035909 A NL1035909 A NL 1035909A NL 1035909 A NL1035909 A NL 1035909A NL 1035909 C NL1035909 C NL 1035909C
- Authority
- NL
- Netherlands
- Prior art keywords
- crop
- profile
- carrier
- crop carrier
- uprights
- Prior art date
Links
Classifications
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A01—AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
- A01G—HORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
- A01G9/00—Cultivation in receptacles, forcing-frames or greenhouses; Edging for beds, lawn or the like
- A01G9/12—Supports for plants; Trellis for strawberries or the like
Landscapes
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Environmental Sciences (AREA)
- Supports For Plants (AREA)
Description
Drager voor gewas en groeimedium
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een gewasdrager bestaande uit staanders, op enige afstand van de onderzijde daartussen gemonteerd een op druk te 5 belasten profiel, waarbij boven dit profiel tussen de staanders een of meer horizontale gewasdraden aangebracht zijn.
Een dergelijke drager is bekend uit het Nederlandse octrooi 1 019 323.
Bij opgaande gewassen zoals tomaten of rozengewassen is ondersteuning van de plant noodzakelijk om inzakken of omvallen van de planten te voorkomen. Dit gebeurt 10 doorgaans via gewasdraden waaraan het gewas bevestigd wordt. In het geval van een rozengewas wordt dit gerealiseerd door meerdere steundraden aan de zijkanten van het gewas te plaatsen. In tuinbouwkassen worden deze opgaande gewassen doorgaans ondersteund met behulp van gewasdraden die aan de kasconstructie bevestigd worden of aan steunprofielen welke in de grond staan. In voorkomende gevallen waarin of de 15 kasconstructie afwezig is of in die gevallen waarbij het gewas getransporteerd dient te worden zal de bevestiging van gewasdraden via een aparte constructie gerealiseerd moeten worden. Voor die situaties voorziet de hieronder beschreven gewas en mediumdrager. De gewasdrager heeft zoals gezegd als hoofdfunctie het ondersteunen van het gewas.
20 Uit het Nederlandse octrooi 1 019 323 is een gewasdrager bekend bestaande uit twee onder een hoek staande staanders welke met behulp van spandraden naar beneden getrokken worden. Door de aanwezigheid van zich tussen de staanders uitstrekkende tuidraden wordt dit voorkomen. De staanders zijn aan de onderzijde daarvan bevestigd aan een frame. Dit frame bestaat uit twee op afstand liggende profielen die zich nabij 25 die bevestigingsplaats met de staanders zeer dicht bij elkaar bevinden. Dit frame wordt tussen de staanders op druk belast en het van het frame uitstekende deel voorbij de staanders wordt op buiging belast in de richting van de spanning die op de spandraden werkt.
Een dergelijke constructie is bijzonder zwaar.
30 Het is het doel van de onderhavige uitvinding in een lichtere eenvoudig uit te voeren constructie te voorzien die met geringe kosten verwezenlijkt kan worden en welke talloze mogelijkheden heeft voor het gebruik daarvan.
1035909 i 2
Dit doel wordt bij een hierboven beschreven gewasdrager verwezenlijkt doordat onder het op druk te belasten profiel een horizontaal element tussen de staanders op trek belast wordt.
De drager is volgens de onderhavige uitvinding op gebouwd uit horizontale 5 gewasdraden welke tussen twee staanders gespannen worden. Het gewas echter hangend aan de gewasdraden kan een aanzienlijke belasting uitoefenen en daarmee een forse belasting op de staanders veroorzaken. Om het naar elkaar toe bewegen van deze staanders op te vangen worden tussen de staanders een drukkoker en een daaronder gelegen trekelement aangebracht. De buigstijve staanders brengen door deze 10 constructie de belasting uit de gewasdraden over naar het tweede trekelement waardoor het naar elkaar toe bewegen van de staanders voorkomen wordt. De drukkoker bevindt zich bij voorkeur lager dan het midden van de staander om ongewenst lichtverlies van de drukkoker te voorkomen en verder om het gewas voldoende lengte te geven tot aan de gewasdraden. Het op trek te belasten element zal zich doorgaans ruim onder de 15 drukkoker nabij de onderzijde van de staander bevinden.
De staander kan in bepaalde gevallen op verschillende hoogten voorzien zijn van een of meer dwarsprofielen voor het daaraan bevestigen van gewas of steundraden.
In voorkomende gevallen is het eveneens mogelijk om bijvoorbeeld potplanten aan de draden op te hangen.
20 De staander staat in hoofdzaak verticaal onder een hoek van 90 graden met de drukkoker en is buigstijf. In bepaalde gevallen echter kan een lichtere staander volstaan welke voorzien is van een aanvullende versteviging. Naast de in hoofdzaak verticale stand van de staander kan in voorkomende gevallen ook gekozen worden voor schuin geplaatste staanders. Hierbij is het onderliggende horizontale trekelement korter 25 uitgevoerd dan de bovenliggende horizontale gewasdraden. De drukkoker is zodanig uit te voeren dat deze geschikt is om het groeimedium op te plaatsen. Hierdoor is bij mobiele teelten het gewas en groeimedium eenvoudig te transporteren. Bij mobiele teelten zal de watervoorziening een goed aansluit - en ontkoppelingssysteem moeten omvatten. Voor het tot stand brengen van deze koppeling is een nauwkeurige 30 positionering van de gewasdrager van groot belang. De staander met een voetplaat wordt hierbij op een tweede profiel geplaatst welke een vaste positie heeft en geleidingsvoorzieningen voor de positionering van de voetplaat van de gewasdrager omvat zodat de koppelstukken nauwkeurig in elkaar schuiven. De geleiding van de 3 drager door een vast profiel liggend op de grond zorgt ervoor dat bij maatverschillen bijvoorbeeld als gevolg van uitzetting en krimp steeds een goedpassende koppeling gerealiseerd wordt.
De uitvoering van de drukkoker is in die gevallen dat het groeimedium erop 5 geplaatst wordt bij voorkeur een vorm gewalst profiel met een waterkanaal. Het drainwater dat uit het groeimedium stroomt is via dit waterkanaal aan de zijkant van de drukkoker af te voeren. Het is ongewenst als drainwater op aanwezige gewassen of apparatuur kan vallen hiertoe is een werkwijze voorzien waarbij de drukkoker als groeimedium drager enigszins schuin aflopend is. Dit kan door de profilering van de 10 bodem waarbij de drager enigszins scheef staat of door het op aflopende hoogte plaatsen van de drukkoker tussen de staanders. Het drainwater loopt daarbij af richting bijvoorbeeld een verzamelleiding / goot welke haaks op de verschillende gewasdragers geplaatst kan zijn. Door bij het transporteren de drager aan de lage kant van de drukkoker hoger op te tillen dan de andere zijde zal het drainwater tijdelijk geborgen 15 kunnen worden in het opvangkanaal.
De uitvinding zal hieronder nader aan de hand van een tekening afgebeeld uitvoeringsvoorbeeld verduidelijkt worden. Daarbij toont:
Fig 1. schematisch de uitvoering van de gewasdrager met gewasdraden, staanders 20 drukkoker en het ondergelegen trekelement.
In fig. 1 zijn met 1 de staanders aangegeven. Een gewasdrager bestaat tenminste uit twee staanders. Tussen de staanders bevindt zich een drukkoker 3. Aan de staander boven de drukkoker bevinden zich de gewasdraden 2 met gewas 8. Aan de staander 25 onder de drukkoker bevindt zich een trekelement 4. Vanwege een goede verdeling van het gewas in de ruimte worden de planten vaak over meerdere gewasdraden verdeeld. De staander is hiertoe in twee delen gesplitst of uitgerust met een of meer dwarsprofielen 6 waaraan gewasdraden bevestigd kunnen worden. Om bij langere gewasdragers de krachten te beperken en te ver doorhangen van de gewasdraden te 30 voorkomen kunnen er een of meer tussenstaanders 7 geplaatst worden. Op drukkoker 3 staat het groeimedium 9. Hoewel de staanders op een wielstelsel of iets dergelijks geplaatst kunnen worden is op de tekening een eenvoudig profiel 7 aangebracht welke 4 op profiel 10 staat. Profiel 10 is voorzien van geleidingsvoorzieningen 11 waardoor de gewasdrager nauwkeurig gepositioneerd wordt.
Bij het lezen van bovenstaande beschrijving zullen bij degene bekwaam in de stand der techniek dadelijk varianten voorkomen die liggen binnen het bereik van de 5 bijgaande conclusies. Bovendien worden uitdrukkelijk rechten gevraagd voor materie van de volgconclusies onafhankelijk van de materie beschreven in de hoofdconclusie.
10 1035909
Claims (13)
1. Gewasdrager bestaande uit staanders (2), op enige afstand van de onderzijde daartussen gemonteerd een op druk te belasten profiel (3), waarbij boven dit 5 profiel (3) tussen de staanders een of meer horizontale gewasdraden (2) aangebracht zijn, met het kenmerk dat onder het op druk te belasten profiel (3) een horizontaal element (4) tussen de staanders op trek belast wordt.
2. Gewasdrager volgens conclusie 1, waarbij het op druk te belasten profiel gebruikt 10 wordt voor het ondersteunen van het groeimedium.
3. Gewasdrager volgens conclusie 1, Volgens conclusie 2 waarbij het op druk te belasten profiel voorzien is van een kanaal voor de opvang van water.
4. Gewasdrager volgens een der voorgaande conclusies waarbij een of meer staanders binnen de buitenste staanders geplaatst worden.
5. Gewasdrager volgens een der voorgaande conclusies waarbij per kopzijde van het op druk te belasten element meer dan een staander toegepast wordt. 20
6. Gewasdrager volgens een der voorgaande conclusies waarbij de staander boven het op druk te belasten profiel in twee delen splitst.
7. Gewasdrager volgens een der voorgaande conclusies waarbij de gewasdrager deel 25 uitmaakt van een onderliggend transportstelsel.
8. Gewasdrager volgens een der voorgaande conclusies waarbij de gewasdrager opgepakt kan worden door een bovenliggend transportstelsel.
9. Gewasdrager volgens een der voorgaande conclusies waarbij het op druk te belasten profiel schuin tussen de staanders gemonteerd is.
10. Gewasdrager volgens een der voorgaande conclusies waarbij bij het transporteren de lage zijde van het op druk te belasten profiel hoger opgetild wordt dan de 35 andere zijde. 1035909
11. Gewasdrager volgens een der voorgaande conclusies waarbij de drager gepositioneerd wordt door het plaatsen op een profiel voorzien van geleidingsvoorzieningen.
12. Gewasdrager volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij het horizontale element (4) een kabel omvat.
13. Gewasdrager volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij het horizontale element (4) zich ruim onder het op druk belaste profiel (3) nabij de onderzijde 10 van de staander bevindt. 1035909
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL1035909A NL1035909C (nl) | 2008-09-09 | 2008-09-09 | Drager voor gewas en groeimedium. |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL1035909 | 2008-09-09 | ||
NL1035909A NL1035909C (nl) | 2008-09-09 | 2008-09-09 | Drager voor gewas en groeimedium. |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
NL1035909C true NL1035909C (nl) | 2010-03-22 |
Family
ID=40589586
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
NL1035909A NL1035909C (nl) | 2008-09-09 | 2008-09-09 | Drager voor gewas en groeimedium. |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
NL (1) | NL1035909C (nl) |
Citations (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
GB1037886A (en) * | 1964-06-26 | 1966-08-03 | Derek Vivian Allen | Improvements relating to devices for training climbing plants |
EP1310157A1 (en) * | 2001-11-07 | 2003-05-14 | Alcomij B.V. | Device and greenhouse for growing plants |
GB2410169A (en) * | 2004-01-22 | 2005-07-27 | Bernard Langshaw | Plant support |
NL1027513C2 (nl) * | 2004-11-15 | 2006-05-16 | Eduard Adrianus Maria Paassen | Stelsel en werkwijze voor het kweken van gewassen. |
-
2008
- 2008-09-09 NL NL1035909A patent/NL1035909C/nl not_active IP Right Cessation
Patent Citations (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
GB1037886A (en) * | 1964-06-26 | 1966-08-03 | Derek Vivian Allen | Improvements relating to devices for training climbing plants |
EP1310157A1 (en) * | 2001-11-07 | 2003-05-14 | Alcomij B.V. | Device and greenhouse for growing plants |
GB2410169A (en) * | 2004-01-22 | 2005-07-27 | Bernard Langshaw | Plant support |
NL1027513C2 (nl) * | 2004-11-15 | 2006-05-16 | Eduard Adrianus Maria Paassen | Stelsel en werkwijze voor het kweken van gewassen. |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
CN101257791B (zh) | 树叶提升装置 | |
US6481190B2 (en) | Method and device for harvesting agricultural products, in particular fruit | |
US9265203B2 (en) | Fastening device for movable wires on a row of plants | |
KR100488827B1 (ko) | 고설 재배 장치용 가대 | |
NL1029956C2 (nl) | Teeltstelsel en werkwijze voor het telen van gewassen. | |
NL1034638C2 (nl) | Tuinbouwkas met teeltgoot. | |
KR102127494B1 (ko) | 고설재배 장치 | |
JP2007089514A (ja) | 自動折畳み可能な昇降式の防霜ファン装置 | |
NL1035909C (nl) | Drager voor gewas en groeimedium. | |
US8888432B1 (en) | Tubular delivery apparatus and system | |
KR101057968B1 (ko) | 유실수 가지 지지장치 | |
US10477782B1 (en) | Support systems and methods for trees and bushes | |
CN109789999B (zh) | 移动系统、移动物品的方法和相关构件 | |
NL1016265C2 (nl) | Teeltsysteem. | |
BE1019640A3 (nl) | Dakconstructie. | |
NL1027513C2 (nl) | Stelsel en werkwijze voor het kweken van gewassen. | |
NL1019323C2 (nl) | Inrichting en kas voor de teelt van planten. | |
JP2006314280A (ja) | 高設栽培方法および装置 | |
KR20190054298A (ko) | 나무지지대 | |
JP6881749B2 (ja) | 移動かご付き栽培棚及び栽培棚用かご装置 | |
KR200485675Y1 (ko) | 유실수 가지 지지장치 | |
WO2023195600A1 (ko) | 화분 이송용 수평유지장치 | |
GB2341833A (en) | Gantry system with rails | |
KR200477470Y1 (ko) | 비닐하우스용 운반장치 | |
KR20130004587U (ko) | 간이 비가림 장치용 활대 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Lapsed because of non-payment of the annual fee |
Effective date: 20201001 |