NL1032147C2 - Stalinrichting voor varkens. - Google Patents

Stalinrichting voor varkens. Download PDF

Info

Publication number
NL1032147C2
NL1032147C2 NL1032147A NL1032147A NL1032147C2 NL 1032147 C2 NL1032147 C2 NL 1032147C2 NL 1032147 A NL1032147 A NL 1032147A NL 1032147 A NL1032147 A NL 1032147A NL 1032147 C2 NL1032147 C2 NL 1032147C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
feed
pigs
pig
cubicle
cubicles
Prior art date
Application number
NL1032147A
Other languages
English (en)
Inventor
Albertino Bernardo Ma Verstege
Albertus Gerhard Weijers
Original Assignee
Nedap Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nedap Nv filed Critical Nedap Nv
Priority to NL1032147A priority Critical patent/NL1032147C2/nl
Priority to PCT/NL2007/050341 priority patent/WO2008007957A1/en
Priority to DE602007003734T priority patent/DE602007003734D1/de
Priority to EP07768923A priority patent/EP2043424B1/en
Priority to AT07768923T priority patent/ATE451011T1/de
Application granted granted Critical
Publication of NL1032147C2 publication Critical patent/NL1032147C2/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K1/00Housing animals; Equipment therefor
    • A01K1/02Pigsties; Dog-kennels; Rabbit-hutches or the like
    • A01K1/0209Feeding pens for pigs or cattle

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Feeding And Watering For Cattle Raising And Animal Husbandry (AREA)
  • Ultra Sonic Daignosis Equipment (AREA)

Description

Titel: Stalinrichting voor varkens.
De uitvinding heeft betrekking op een stalinrichting voor groepshuisvesting van varkens omvattend een verblijfsruimte voor de varkens en althans één voerinstallatie voor voer voorzien van een identificatiesysteem voor varkens.
5 Een dergelijke stalinrichting is uit de praktijk bekend. De bekende stalinrichting omvat tenminste één voerinstallatie die door de varkens vrij benaderd kan worden. De voerinstallatie omvat een voerbak, die is voorzien van een zend/ontvanger van een RFID-systeem (Radio Frequent Identificatie-systeem). De zend/ontvanger is ingericht om de door de 10 varkens gedragen responders, waarin voor elk varken een unieke identificatiecode is opgeslagen, te herkennen. De zend/ontvanger is voorts verbonden met een centrale processor, waarin gegevens met betrekking tot de individuele varkens zijn opgeslagen. Deze gegevens omvatten naast de identificatiecode van een varken onder meer ook gegevens over de 15 voerverstrekking aan het varken, de gezondheidstoestand van het varken en dergelijke.
Als een varken zich bij de voerbak meldt, wordt de identificatiecode van het varken herkend door het identificatiesysteem. De centrale processor bepaalt vervolgens op basis van de bij de gedetecteerde identificatiecode 20 behorende gegevens of het desbetreffende varken recht heeft op voer en zo ja, op welke hoeveelheid. Als het varken recht heeft op voer stuurt de centrale processor een voerdoseerinrichting van de voerinstallatie aan, die de gewenste hoeveelheid voer in de voerbak stort.
Als het varken het voer op heeft en merkt dat de voerbak niet meer 25 gevuld wordt verlaat het de voerbak, zodat vervolgens de voerbak vrij is voor een ander varken.
1032147 2
Een probleem, dat zich bij de bekende varkensstal voordoet, is bijvoorbeeld dat een dominant varken, dat geen recht heeft op voer, een varken dat aan het eten is probeert weg te jagen. Dit kan tot vechtpartijen en verwonding van varkens leiden, terwijl dan bovendien niet meer 5 gewaarborgd is dat alle varkens de juiste hoeveelheid (kracht)voer krijgen. Voorts is het bij de bekende groepshuisvesting lastig om individuele varkens te localiseren en desgewenst af te zonderen voor een individuele behandeling, zoals bijvoorbeeld het toedienen van medicijnen.
De uitvinding beoogt een verbeterde stalinrichting voor 10 groepshuisvesting van varkens ter beschikking te stellen, waarbij de bovengenoemde problemen zich niet of in verminderde mate voordoen. Meer in het algemeen beoogt de uitvinding een stalinrichting ter beschikking te stellen waarmee varkens op doeltreffende, veilige en goed beheersbare wijze gehouden kunnen worden, en tevens individueel gelokaliseerd en gevoerd 15 kunnen worden.
Een stalinrichting voor groepshuisvesting van varkens van de bovenbeschreven soort wordt volgens de uitvinding gekenmerkt door een aantal afzonderlijk identificeerbare voerligboxen van het zelfvangtype voor varkens, welke boxen zowel centraal gelijktijdig als individueel ontgrendeld 20 kunnen worden, en elk voorzien zijn van een individuele zend/ontvanger van een RFID-systeem voor het identificeren van een zich in een voerligbox bevindend varken, waarbij de tenminste ene voerinstallatie voor elke voerligbox een voerbak omvat en een aantal met de boxen samenwerkende, per box individueel bestuurbare voerdoseerinrichtingen.
25 In het volgende zal de uitvinding nader worden beschreven met verwijzing naar de bijgevoegde tekening.
Fig. 1 toont schematisch in dwarsdoorsnede een voorbeeld van een varkensstal met een stalinrichting volgens de uitvinding; en
Fig. 2 toont een voorbeeld van een blokschema van het 30 elektronische gedeelte van een stalinrichting volgens de uitvinding.
3
Fig. 1 toont schematisch in dwarsdoorsnede een voorbeeld van een varkensstal voor groepshuisvesting. Een stalgebouw 1 heeft een binnenruimte 2 die is ingericht voor groepshuisvesting van varkens, zoals bijvoorbeeld zeugen. In het getoonde voorbeeld bevinden zich in de 5 binnenruimt twee rijen 3,4 van voerligboxen 5. De rijen zijn tegenover elkaar opgesteld met enige tussenruimte 7. De voerinstallatie omvat in dit voorbeeld een zich in de tussenruimte 7 voor elke box bevindende voerbak of voertrog 8 en een aantal per box individueel bestuurbare voerdoseer-inrichtingen. Aan de van de voertroggen afgekeerde zijden van de 10 boxenrijen bevindt zich telkens een uitloopruimte 9,10, waar de varkens vrij kunnen rondlopen op een roostervloer of op stro. De uitloopruimten zijn in dit voorbeeld begrensd door eindhekken 11,12.
De boxen zijn van het op zichzelf bekende zelfvangtype. Dergelijke boxen sluiten automatisch als een varken zich in de box begeeft, indien 15 althans de grendelinrichting van de box eerst op scherp gezet is.
Zodra een portie krachtvoer in de voertroggen gestort wordt zullen de varkens zich in de ligboxen begeven. De ligboxen zijn dan eerst voor zover nodig op scherp gezet en sluiten zichzelf achter de varkens. Daar de varkens geen ander voer krijgen zullen ze zich direkt in de boxen begeven 20 als het voer in de voertroggen gestort wordt. Elk varken kan aldus in alle rust eten zonder door een ander varken verjaagd te kunnen worden.
Na enige tijd kunnen de voerboxen centraal ontgrendeld worden. Het is echter ook mogelijk de boxen individueel te ontgrendelen, dan wel langer vergrendeld te laten.
25 Elke ligbox is softwarematig en/of hardwarematig automatisch individueel identificeerbaar en is voorzien van een RFID-zend/ontvanger van een RFID-systeem voor het herkennen van de identificatiecode van een zich in de box bevindend varken. De varkens kunnen hiertoe op in zichzelf bekende wijze zijn voorzien van RFID-responders waarin een voor elk 30 varken unieke identificatiecode is opgeslagen. De responders kunnen 4 bijvoorbeeld oorresponders, halsbandresponders, geïmplanteerde chips of dergelijke zijn.
Fig. 2 toont schematisch een reeks zelfvangligboxen 20 t/m 25, waarvan er één groter is getekend dan de andere. De boxen zijn elk voorzien 5 van een RFID-zend/ontvanger 26. Voorts zijn de boxen voorzien van aansluitingen 27 voor het elektrisch vergrendelen/ontgrendelen van de boxen en van besturingsaansluitingen 28 voor het besturen van één of meer voerdoseerinrichtingen. Voorts zijn alle boxen verbonden met een centrale processor 30, die een database omvat waarin de gegevens van de individuele 10 zeugen, zoals bijvoorbeeld de gezondheidstoestand van de zeugen, de te verstrekken hoeveelheid krachtvoer etc., zijn opgeslagen.
Zodra een varken zich in de ligbox bevindt en van de eerste portie voer begint te eten wordt de identificatiecode van het varken door het RFID-systeem herkend. De identificatiecode wordt samen met een hardware-15 matige of softwarematige identificatie van de ligbox waar het varken zich bevindt, naar de processor 30 gezonden. Een ligbox kan daartoe bijvoorbeeld zijn voorzien van een nummer. Door vergelijking van de identificatiecode van het varken met de in de database opgeslagen identificatiecodes kan vervolgens de voerbehoefte van het betreffende varken vastgesteld worden 20 bijvoorbeeld of het desbetreffende varken extra en/of speciaal voer nodig heeft en zo ja hoeveel. Vervolgens zendt de processor via de besturings-aansluiting 28 van de betreffende ligbox een besturingssignaal naar de voerdoseerinrichting van de box waar het varken zich bevindt. Op deze wijze kan elke zeug individueel gevoederd worden.
25 Het is mogelijk, dat sommige zeugen speciale aandacht behoeven, bijvoorbeeld op grond van hun gezondheidstoestand. Om zulke zeugen te kunnen lokaliseren kunnen de boxen zijn voorzien van één of meer indicatoren 31, bijvoorbeeld een lampje of een rode LED of dergelijke. De indicator wordt bekrachtigd zodra een varken waarvan in de database is 5 aangegeven, dat het speciale aandacht behoeft, in een bepaalde box is gedetecteerd.
Het is mogelijk, dat bepaalde varkens die extra aandacht of verzorging nodig hebben langer in de ligbox vastgehouden moeten worden.
5 In dat geval kan die ligbox langer vergrendeld blijven terwijl de andere boxen centraal ontgrendeld worden. Dit kan elektronisch of softwarematig bewerkstelligd worden maar ook handmatig. In het laatste geval kan bijvoorbeeld bij de desbetreffende ligbox of op afstand een schakelaar omgezet worden die de centrale ontgrendeling voor die box uitschakelt, of 10 bijvoorbeeld een extra grendel worden toegepast, die ofwel mechanisch de elektronische ontgrendeling voorkomt of een extra vergrendeling bewerkstelligt, die niet door de centrale ontgrendelinrichting bestuurd wordt.
Voorts is het mogelijk per ligbox of serie ligboxen een display met 15 invoermogelijkheid toe te passen, die als vervanging van de zeugenkaart de individuele zeuggegevens van de zich in die boxen bevindende zeugen weergeeft. In fig. 2 is bij wijze van voorbeeld bij ligbox 20 een dergelijke display 32 getoond.
Opgemerkt wordt, dat na het voorgaande diverse modificaties voor 20 de deskundige voor de hand liggen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk elke ligbox of een groep van ligboxen te voorzien van een individuele processor, die een eigen database heeft of met een centrale database is gekoppeld. Voorts zouden verschillende soorten indicatoren voor verschillende situaties kunnen worden toegepast. Met betrekking tot de voerdoseerinrichtingen 25 wordt opgemerkt, dat het mogelijk is, dat het gebruik van meerdere typen voer wenselijk is. In dat geval zou bijvoorbeeld een eerste voerdoseer-inrichting voor een eerste type voer, een tweede voerdoseerinrichting voor een tweede type voer, etc. toegepast kunnen worden. Daarnaast is het mogelijk om voor naburige voerligboxen gemeenschappelijke voerdoseer-30 inrichtingen toe te passen. Dit zou bijvoorbeeld een zich langs twee of meer 6 voerligboxen bewegende voerdoseerinrichting kunnen zijn, die de voerbakken van de desbetreffende voerligboxen opeenvolgend van voer voorziet onder opeenvolgende besturing van de bijbehorende aansluitingen 28. Ook is het mogelijk om voor twee naburige voerligboxen een 5 gecombineerde voerdoseerinrichting toe te passen met voor elke voerbak een afzonderlijk mondstuk en een bijbehorend doseerorgaan, zoals een doseervijzel, bestuurd door de respectieve besturingsaansluitingen 28. In plaats van afzonderlijke mondstukken zou weer een enkel heen en weer zwenkbaar mondstuk gebruikt kunnen worden.
10 Dergelijke modificaties worden geacht binnen het kader van de uitvinding te vallen.
1 0 3 2 1 47

Claims (9)

1. Stalinrichting voor een groepshuisvesting van varkens, omvattend een verblijfsruimte voor de varkens en tenminste één voerinstallatie voor krachtvoer voorzien van een RFID-identificatiesysteem voor varkens, gekenmerkt door een aantal 5 afzonderlijk identificeerbare voerligboxen van het zelfvangtype voor varkens, welke boxen zowel centraal gelijktijdig als individueel ontgrendeld kunnen worden, en elk voorzien zijn van een individuele zend/ontvanger van een RFID-systeem voor het identificeren van een zich in een voerligbox bevindend 10 varken, waarbij de tenminste ene voerinstallatie voor elke voerligbox een voerbak omvat en een aantal met de boxen samenwerkende, per box individueel bestuurbare voerdoseerinrichtingen.
2. Stalinrichting volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het
15 RFID- identificatiesysteem tenminste één database omvat, die gegevens over de individuele varkens bevat en die is gekoppeld met tenminste één processor, die op basis van de gegevens kan bepalen in welke box zich een varken bevindt dat speciale aandacht en/of verzorging behoeft.
3. Stalinrichting volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat elke voerligbox is voorzien van tenminste één indicator welke aangeeft of een zich in de voerligbox bevindend varken speciale aandacht of verzorging behoeft.
4. Stalinrichting volgens conclusie 2 of 3, met het kenmerk, dat de 25 tenminste ene processor is ingericht om de individueel bestuurbare voerdoseerinrichtingen van de individuele voerligboxen te besturen op basis van de in de tenminste ene 10321^7 database opgeslagen gegevens over de zich in de voerligboxen bevindende varkens.
5. Stalinrichting volgens één der conclusies 2 t/m 4, met het kenmerk, dat elke voerligbox is voorzien van middelen om een 5 centrale ontgrendeling te voorkomen.
6. Stalinrichting volgens één der voorgaande conclusies, gekenmerkt door een aantal per voerligbox of per serie voerligboxen toegepaste displays voor het weergeven van gegevens van de zich in de voerboxen bevindende varkens.
7. Varkensstal voorzien van een stalinrichting volgens één der voorgaande conclusies.
8. Varkensstal volgens conclusie 7, omvattend tenminste één rij voerligboxen en een aan de ingangszijde van de voerligboxen gelegen uitloopruimte voor de varkens.
9. Zelfvangvoerbox ingericht voor toepassing in een stalinrichting volgens één der conclusie 1 t/m 6 of in een varkensstal volgens conclusie 7 of 8. 10321^7
NL1032147A 2006-07-11 2006-07-11 Stalinrichting voor varkens. NL1032147C2 (nl)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1032147A NL1032147C2 (nl) 2006-07-11 2006-07-11 Stalinrichting voor varkens.
PCT/NL2007/050341 WO2008007957A1 (en) 2006-07-11 2007-07-10 Housing arrangement for pigs
DE602007003734T DE602007003734D1 (de) 2006-07-11 2007-07-10 Anordnung zur unterbringung von schweinen
EP07768923A EP2043424B1 (en) 2006-07-11 2007-07-10 Housing arrangement for pigs
AT07768923T ATE451011T1 (de) 2006-07-11 2007-07-10 Anordnung zur unterbringung von schweinen

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1032147 2006-07-11
NL1032147A NL1032147C2 (nl) 2006-07-11 2006-07-11 Stalinrichting voor varkens.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1032147C2 true NL1032147C2 (nl) 2008-01-14

Family

ID=37734267

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1032147A NL1032147C2 (nl) 2006-07-11 2006-07-11 Stalinrichting voor varkens.

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP2043424B1 (nl)
AT (1) ATE451011T1 (nl)
DE (1) DE602007003734D1 (nl)
NL (1) NL1032147C2 (nl)
WO (1) WO2008007957A1 (nl)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US8556807B2 (en) 2006-12-21 2013-10-15 Intuitive Surgical Operations, Inc. Hermetically sealed distal sensor endoscope
GB0716333D0 (en) 2007-08-22 2007-10-03 White Spark Holdings Ltd Method and apparatus for the automatic grading of condition of livestock
DE102010007569B4 (de) 2010-02-10 2014-04-30 Autoliv Development Ab Sicherheitsanordnung

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL8701567A (nl) * 1987-01-23 1988-08-16 Buschhoff Th Ag Inrichting voor het op afroep voederen van varkens.
WO1994003050A1 (en) * 1992-07-29 1994-02-17 Francis John Mcgorry Apparatus for feeding animals
EP0610171A2 (de) * 1993-02-02 1994-08-10 Gerhard Dipl.-Ing. Vogl Fütterungsanlage für Schweine
DE20103954U1 (de) * 2001-03-07 2001-06-07 Hubert Wesjohann Gmbh & Co Kg Vorrichtung zur Fütterung von Tieren

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE0002082D0 (sv) * 2000-06-05 2000-06-05 Delaval Holding Ab Notification method and system
AT6930U1 (de) * 2003-08-04 2004-06-25 Walter Steinhuber Verriegelung für kastenstand

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL8701567A (nl) * 1987-01-23 1988-08-16 Buschhoff Th Ag Inrichting voor het op afroep voederen van varkens.
WO1994003050A1 (en) * 1992-07-29 1994-02-17 Francis John Mcgorry Apparatus for feeding animals
EP0610171A2 (de) * 1993-02-02 1994-08-10 Gerhard Dipl.-Ing. Vogl Fütterungsanlage für Schweine
DE20103954U1 (de) * 2001-03-07 2001-06-07 Hubert Wesjohann Gmbh & Co Kg Vorrichtung zur Fütterung von Tieren

Also Published As

Publication number Publication date
ATE451011T1 (de) 2009-12-15
EP2043424A1 (en) 2009-04-08
WO2008007957A1 (en) 2008-01-17
DE602007003734D1 (de) 2010-01-21
EP2043424B1 (en) 2009-12-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0512096B1 (en) Method of feeding animals and apparatus suitable for carrying out said method
EP3866587B1 (en) Monitoring livestock
AU694977B2 (en) A system for automatically milking animals
CN204929938U (zh) 自动动物喂养装置
EP1085802B2 (en) Arrangement and method for housing lactating animals
WO2006038840A1 (en) Device and method for automatic milking of animals
NL1032147C2 (nl) Stalinrichting voor varkens.
DE102008059529A1 (de) Dezentral gesteuerte Materialförderung
WO2001067853A3 (en) Method of monitoring animal feeding behavior
US20170303503A1 (en) Feeding station for farm animals, in particular for pigs
Reiners et al. Application of RFID technology using passive HF transponders for the individual identification of weaned piglets at the feed trough
CA2372048A1 (en) An arrangement for and a method of managing a herd of animals
US5790047A (en) System and method for marking a cow with a visible treatment code
Stefanowska et al. The behaviour of dairy cows in an automatic milking system where selection for milking takes place in the milking stalls
US5140942A (en) Pen having high cow flow for automated milking
US6213058B1 (en) Animal chute
EP2500850A1 (de) Verfahren und System zur Überwachung von Gegenständen
GB2232053A (en) Feeding arrangement for livestock
DE4303001C2 (de) Vorrichtung zur Veranlassung der Freigabe einer Futtermenge
EP3957964A1 (de) Mobile vorrichtung und verfahren zur berührungslosen ermittlung der körpertemperatur eines tieres
CN213517975U (zh) 基于区块链的智能地磅系统及智慧牧场监控系统
CN213517976U (zh) 基于区块链的tmr监控系统及智慧牧场监控系统
NL1020892C2 (nl) Werkwijze en inrichting voor het automatisch melken met vaste melktijden.
WO2005029949A1 (de) Fördersystem zur beförderung von mischfutter
DE102006047575B4 (de) Transponder-Fütterung für Tiere

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
MM Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20150801