NL1030729C2 - Beweging-adaptief beeldverwerkingstoestel en bewegingsadaptieve werkwijze daarvoor. - Google Patents

Beweging-adaptief beeldverwerkingstoestel en bewegingsadaptieve werkwijze daarvoor. Download PDF

Info

Publication number
NL1030729C2
NL1030729C2 NL1030729A NL1030729A NL1030729C2 NL 1030729 C2 NL1030729 C2 NL 1030729C2 NL 1030729 A NL1030729 A NL 1030729A NL 1030729 A NL1030729 A NL 1030729A NL 1030729 C2 NL1030729 C2 NL 1030729C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
motion
image
threshold
image processing
calculated
Prior art date
Application number
NL1030729A
Other languages
English (en)
Other versions
NL1030729A1 (nl
Inventor
Seung-Joon Yang
Original Assignee
Samsung Electronics Co Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Samsung Electronics Co Ltd filed Critical Samsung Electronics Co Ltd
Publication of NL1030729A1 publication Critical patent/NL1030729A1/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1030729C2 publication Critical patent/NL1030729C2/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N5/00Details of television systems
    • H04N5/14Picture signal circuitry for video frequency region
    • H04N5/144Movement detection
    • H04N5/145Movement estimation
    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06TIMAGE DATA PROCESSING OR GENERATION, IN GENERAL
    • G06T7/00Image analysis
    • G06T7/20Analysis of motion
    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06TIMAGE DATA PROCESSING OR GENERATION, IN GENERAL
    • G06T7/00Image analysis
    • G06T7/20Analysis of motion
    • G06T7/215Motion-based segmentation
    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06TIMAGE DATA PROCESSING OR GENERATION, IN GENERAL
    • G06T7/00Image analysis
    • G06T7/20Analysis of motion
    • G06T7/254Analysis of motion involving subtraction of images

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Computer Vision & Pattern Recognition (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Compression Or Coding Systems Of Tv Signals (AREA)
  • Image Analysis (AREA)
  • Television Systems (AREA)
  • Picture Signal Circuits (AREA)

Description

5
BEWEGING-ADAPTIEF BEELDVERWERKINGSTOESTEL EN BEWEGINGS-ADAPTIEVE WERKWIJZE DAARVOOR
ACHTERGROND VAN DE UITVINDING 1. Veld van de uitvinding 10 Het onderhavige algemene inventieve concept heeft betrekking op een bewegingadaptief beeldverwerkingstoestel en een werkwijze daarvoor. Meer in het bijzonder heeft het onderhavige algemene inventieve concept betrekking een beweging-adaptief beeld verwerkingstoestel dat een weging 15 berekent om beweging-adaptief beeldverwerking gebaseerd op de variantie van beeldpuntwaarden van naburige beeldpunten van het doel beeldpunt uit te voeren, alsmede op een werkwijze daarvoor.
20 2. Beschrijving van de stand van de techniek
Conventioneel gebruikt een bewegingsdetectie werkwijze een verschil tussen beeldpuntwaarden van twee beelden van eerdere en volgende velden ten opzichte van hun huidige veld.
25 Indien het verschil tussen de beeldwaarden van twee beelden groot is, is een beweging significant en indien het verschil klein is, is de beweging triviaal. Een beeld kan echter een aantal hoogfrequente componenten hebben zoals een rand, of er kan ruis in het beeld optreden. In dit geval wordt zelfs 30 indien het beeld geen daadwerkelijke beweging heeft een significante beweging gedetecteerd.
Aangezien de beweging in het beeld niet nauwkeurig gedetecteerd wordt, wordt de bewegingadaptieve beeldverwerking 1030729 2 niet op juiste wijze uitgevoerd. Het uitvoeren van de bewegingadaptieve beeldverwerking verlaagt op onjuiste wijze de kwaliteit van het beeld.
5 SAMENVATTING VAN DE UITVINDING
Het onderhavige algemene inventieve concept verschaft een beweging-adaptief beeldverwerkingtoestel en een werkwijze daarvoor om een weging te berekenen gebaseerd op een variantie die berekend is door gebruik te maken van naburige beeldpunten 10 van een doelbeeldpunt waarop een beweging-adaptieve beeldverwerking toe te passen is, waarbij op nauwkeurige wijze een beeld volgens een beweging van het beeld verwerkt wordt.
Additionele aspecten van het onderhavige algemene inventieve concept zullen gedeeltelijk uiteengezet worden in 15 een beschrijving die volgt en moet gedeeltelijk duidelijk blijken uit de beschrijving of opgemaakt kunnen worden in de praktijk door toepassing van het algemene inventieve concept.
De voorgaande en/of andere aspecten van het onderhavige algemene inventieve concept kunnen tot stand 20 worden gebracht door het verschaffen van een bewegingadaptief beeldverwerkingstoestel omvattende een classificator om een huidig veld van een reeks invoervelden te classificeren in een of meer klassegebieden, een berekeneenheid om een variantie te berekenen gebaseerd op beeldpuntwaarden van beeldpunten die 25 gelokaliseerd zijn in een voorafbepaald gebied van de een of meer klasse gebieden rondom een bepaald beeldpunt van het huidige veld, een drempelberekeneenheid om de drempel te berekenen gebaseerd op een maximum variantie en een minimum variantie, die vooraf ingesteld zijn volgens de een of meer 30 klassegebieden, en de berekende variantie, een bewegingsberekeneenheid om een bewegingsverandering van een beeld te berekenen door gebruik te maken van een eerdere veld een volgend veld van het huidige veld in de reeks van 3 invoervelden, een wegingsberekeneenheid om een weging te berekenen die toe te passen is op een bewegingadaptieve beeldverwerking van het bepaalde beeldpunt gebaseerd op de berekende drempel en de berekende veranderingsbeweging van het 5 beeld.
De classificator kan het huidige veld classificeren in een of meer klassegebieden gebaseerd op verschillen tussen beeldpuntwaarden van het huidige veld en beeldpuntwaarden van tenminste een van het eerdere veld en het volgende veld.
10 Indien de berekende variantie zich boven de maximum variantie bevindt, kan de drempel worden ingesteld op de maximum variantie, indien de berekende variantie zich onder de minimum variantie bevindt, kan de drempel worden ingesteld op de minimum variantie, en indien de berekende variantie zich boven 15 de minimum variantie en onder de maximum variantie bevindt, kan de drempel worden ingesteld op de berekende variantie.
De bewegingsberekeneenheid kan de bewegingsverandering van het beeld berekenen door gebruik te maken van een geschatte bewegingsvector in tenminste een van het eerdere 20 veld en het volgende veld.
De wegingsberekeneenheid kan de weging berekenen als zijnde evenredig met de berekenende bewegingsverandering indien de berekende bewegingsverandering groter is dan de drempel en kleiner is dan een voorafbepaalde waarde en kan een 25 constante weging als weging berekenen indien de bewegingsverandering groter is dan de voorafbepaalde waarde.
De voorgaande en/of andere aspecten van het onderhavige algemene inventieve concept kunnen tevens tot stand worden gebracht door het verschaffen van een beweging-30 adaptief beeldverwerkingswerkwijze, omvattende het classificeren van een huidig veld van de reeks invoervelden in een of meer klassegebieden, het berekenen van een variantie gebaseerd op beeldpuntwaarden van beeldpunten die
I I
4 gelokaliseerd zijn in een voorafbepaald gebied rondom een bepaald beeldpunt van het huidige veld, het berekenen van een drempel gebaseerd op een maximum variantie en een minimum variantie die vooraf ingesteld zijn voor de een of meer 5 klassegebieden, en de berekende variantie en het berekenen van een bewegingsverandering van een beeld door gebruik te maken van een eerder veld en een volgend veld van het huidige veld in een reeks van invoervelden en het berekenen van een weging die toe te passen is op een bewegingadaptieve beeldverwerking 10 van het bepaalde beeldpunt gebaseerd op de drempel en de bewegingsverandering van het beeld.
Het classificeren van het huidige veld de een of meer klassegebieden bepaald, gebaseerd op een verschil tussen beeldpuntwaarden van het huidige veld en beeldpuntwaarden van 15 tenminste een van het eerdere veld en het volgende veld.
Gedurende de drempelberekening kan de drempel, indien de berekende variantie zich boven de maximum variantie bevindt, ingesteld worden op de maximum variantie, indien de berekende variantie zich onder de minimum variantie bevindt, 20 kan de drempel worden ingesteld op de minimum variantie en indien de berekende variantie zich boven de minimum variantie bevindt en onder de maximum variantie, kan de drempel worden ingesteld op de berekende variantie.
In de bewegingsberekening wordt de bewegings-25 verandering van het beeld berekend door gebruik te maken van een geschatte bewegingsvector in tenminste een veld van het eerdere veld en het volgende veld.
In de wegingsberekening kan de weging evenredig zijn met de berekende bewegingsverandering indien de berekende 30 bewegingsverandering zich boven de drempel onder de voorafbepaalde waarde bevindt, en de weging een constante weging is indien de bewegingsverandering zich boven de voorafbepaalde waarde bevindt.
5
De voorgaande en/of andere aspecten van het onderhavige algemene inventieve concept kunnen tevens tot stand worden gebracht door het verschaffen van een bewegingadaptief beeldverwerkingstoestel om het selectieve 5 wijze een bewegingadaptieve beeldverwerkingsprocedure toe te passen op een reeks van beelden, het toestel omvattende een beeldverdelingseenheid om de huidige beelden, eerdere beelden en volgende beelden in een reeks van beelden te verdelen in respectievelijk tenminste een huidig gebied van 10 een voorafbepaalde grootte, tenminste een corresponderend eerder gebied, en tenminste een corresponderend volgend gebied, een gebiedanalyse eenheid om elk huidige gebied en elk corresponderend eerder gebied en volgend gebied te ontvangen van de beeldverdelingseenheid teneinde een bewegingsklasse van 15 het huidige gebied te bepalen door het vergelijken van het huidige gebied met tenminste een van het eerdere gebied en het volgende gebied teneinde een bereik van een drempel volgens de voorafbepaalde bewegingsklasse te verschaffen en om een dispersiewaarde van beeldpunten in het huidige gebied te 20 berekenen, een wegingsberekeneenheid om een bewegingsverandering van het huidige beeld gebaseerd op verschillen tussen corresponderende beeldpuntwaarden van het eerdere beeld en het volgende beeld te berekenen, teneinde de drempel te bepalen, gebaseerd op het verschafte bereik en de 25 berekende dispersiewaarde, en om een weging te bepalen corresponderend met een beeldpunt van het huidige gebied die toe te passen is op de bewegingadaptieve beeldverwerkingsprocedure gebaseerd op de bepaalde drempel en de berekende bewegingsverandering.
30 De voorgaande en/of andere aspecten van het onderhavige algemene inventieve concept kunnen tevens tot stand worden gebracht door het verschaffen van een bewegingsbeeldverwerkingstoestel, omvattende een 6 bewegingsberekeneenheid om bewegingsverandering tussen een huidige veld van een beeld en ten opzichte van tenminste een naburig veld te bepalen en om te bepalen of de bewegingsverandering een daadwerkelijke bewegingsverandering is die 5 niet veroorzaakt wordt door hoogfrequente componenten of ruis, en een wegingsberekeneenheid om een weging te selecteren die evenredig is met de bewegingsverandering wanneer de bewegingsverandering de daadwerkelijke bewegingsverandering is teneinde een constante weging te selecteren wanneer de 10 bewegingsverandering niet de daadwerkelijke bewegingsverandering is en veroorzaakt wordt door hoogfrequente componenten of ruis en om een tweede weging te selecteren als weging wanneer niet bepaald is dat een bewegingsverandering optreedt.
15 De voorgaande en/of andere aspecten van het onderhavige algemene inventieve concept kan tevens tot stand worden gebracht door het verschaffen van een werkwijze voor het selectief toepassen van een bewegingadaptief beeldverwerkingsprocedure op een reeks beelden omvattende een 20 eerdere beeld, een huidig beeld en volgend beeld, de werkwijze omvattende het bepalen van een bewegingsklasse van een vooraf bepaald gebied van het huidige beeld door het vergelijken van tenminste een van de corresponderend vooraf bepaald gebied van het eerdere gebied en een corresponderend vooraf bepaald 25 gebied van het volgende beeld, het verschaffen van een bereik van een drempel volgens de bepaalde bewegingsklasse, het berekenen van een dispersie waarde van beeldpunten in het voorafbepaalde gebied van het huidige beeld, het berekenen van een bewegingsverandering van het vooraf bepaalde gebied van 30 het huidige beeld gebaseerd op verschillen tussen corresponderende beeldpuntwaarden van het corresponderende voorafbepaalde gebied van het eerdere gebied en het corresponderende vooraf bepaalde gebied van het volgende 7 gebied, het bepalen van een drempel gebaseerd op het bereiken en de berekende dispersiewaarde en het bepalen van een weging corresponderend met een beeldpunt van het voorafbepaalde gebied van het huidige beeld, toe te passen op de 5 bewegingadaptieve beeldverwerkingsprocedure gebaseerd op de drempel en de berekende bewegingsverandering.
De voorgaande en/of andere aspecten van het onderhavige algemene inventieve concept kan tevens tot stand worden gebracht door het verschaffen van een werkwijze voor 10 het selectief toepassen van een bewegingadaptief beeldverwerkingsprocedure aan een reeks van beelden, de werkwijze omvattende het bepalen van een weging corresponderend met een beeldpunt van een huidig beeld, welke weging toe te passen is op een bewegingadaptieve 15 beeldverwerking volgens een bewegingsverandering die berekend is gebaseerd op een vergelijking tussen het huidige beeld en een eerder beeld van het huidige beeld in de reeks van beelden en een volgend beeld van het huidige beeld in de reeks van beelden.
20 De voorgaande en/of andere aspecten van het onderhavige algemene inventieve concept kunnen tevens tot stand worden gebracht door het verschaffen van een met de computer uitleesbaar opslagmedium dat uitvoerbare codes heeft voor het uitvoeren van een werkwijze voor het selectief 25 toepassen van een beweging-adaptieve verwerkingsprocedure op een reeks van beelden, de werkwijze omvattende het bepalen van een weging corresponderend met een beeldpunt van een huidig beeld, welke weging toe te passen is op een wegingsadaptieve beeldverwerking volgens een bewegings-verandering die berekend 30 is gebaseerd op een vergelijking tussen het huidige beeld en een eerder beeld ten opzichte van het huidige beeld in de reeks van beelden en een volgende beeld na het huidige beeld in de reeks van beelden.
8
KORTE BESCHRIJVING VAN DE TEKENINGEN
Deze en/of andere aspecten van het onderhavige algemene inventieve concept zullen duidelijk worden en beter 5 begrepen worden uit de volgende beschrijving van de uitvoeringsvormen, genomen in samenhang met de bijgevoegde tekeningen waarin:
Figuur 1 een blokdiagram is dat het bewegingadaptief beeldverwerkings toestel volgens een uitvoeringsvorm van het 10 onderhavige algemene inventieve concept toont;
Figuur 2 een stroomdiagram is dat een bewegingadaptief beeldverwerkings werkwijze volgens een uitvoeringsvorm van het onderhavige algemene inventieve concept toont; en
Figuur 3 een grafiek is die een weging toont die 15 berekend is volgens een bewegingsverandering door een wegingsberekeneenheid van het beweging-adaptief beeldverwerkingstoestel van figuur 1.
GEDETAILLEERDE BESCHRIJVING VAN DE VOQRKEURSUITVOERINGSVORMEN
20
Nu zal verwezen worden in detail naar de uitvoeringsvormen van de onderhavige algemene inventieve concept, voorbeelden waarvan weergegeven zijn in de bijgevoegde tekeningen, waarin dezelfde referentie nummers 25 verwijzen naar dezelfde elementen. De uitvoeringen worden hieronder beschreven teneinde het onderhavige algemene inventieve concept te verwijzen naar de figuren uiteen te zetten.
Figuur 1 is een blokdiagram wat een bewegingadaptief 30 beeldverwerkingstoestel volgens een uitvoeringsvorm van het onderhavige algemene inventieve concept weergeeft. Beweging-adaptieve beeldverwerking verwijst naar een verscheidenheid aan beeldverwerkingswerkwijzen, zoals adaptieve morfologische 9 filtering en beeld adaptieve interliniering, die toegepast worden op een beeldsignaal dat een reeks van beelden heeft teneinde de kwaliteit van het beeld te verbeteren door het beschouwen van bewegingseffecten.
5 Verwijzend naar figuur 1 omvat het beweging-adaptief beeldverwerkingstoestel volgens de onderhavige uitvoering een classificator 100, een berekeneenheid 200, een drempel berekeneenheid 300, en bewegingsberekeneenheid 400 en een wegings berekeneenheid 500.
10 De classificator 100 classificeert een huidig veld (fn) van een reeks van invoervelden in een of meer klassegebieden, die elk een voorafbepaalde grootte hebben gebaseerd op de verschillen tussen beeldpuntwaarden van beeldpunten van het huidige veld (fn) en corresponderende 15 beeldpuntwaarden van de beeldpunten in eerdere {£η.χ) en/of volgende (fn+1) velden van het huidige veld (fn) . Het huidige veld (fn) van de voorafbepaalde grootte kan een deel van een invoerbeeld dat geïdentificeerd is volgens voorafbepaalde regels of kan het gehele invoerbeeld zijn. De klassegebied 20 classificatie omvat een stilstaand beeld, bewegingsbeeld, en een flikkerend beeld. Een maximum variantie of een standaard afwijking van de beeldpuntwaarden en een minimum variantie of een minimum standaard afwijking van de beeldpuntwaarde worden bepaald volgens het klassegebied waarin het huidige beeld 25 geclassificeerd is.
De berekeneenheid 200 berekent een variantie door gebruik te maken van beeldpunten die gelokaliseerd zijn in een voorafbepaald van de een of meer klassegebieden rondom een doel beeldpunt waarop de bewegingadaptieve verwerking 30 toegepast wordt. De variantie van het voorafbepaalde gebied van het huidige veld (fn) wordt berekend gebaseerd op de volgende vergelijking.
10 [Vergelijking 1] σ2 = d(f (x,y,k) -μ)2 5 waar O2 een variantie f (x,y, k) beeldpuntwaarden van beeldpunten in het voorafbepaalde gebied (x en y zijn beeldpunt coördinaten, k is een tijdsindex corresponderend met het huidige veld) aanduidt, μ een gemiddelde beeldpuntwaarde van het voorafbepaalde gebied aanduid en E een 10 verwachtingsbewerking aanduidt. De verwachtingsbewerking kan een statistisch gemiddelde zijn over de beeldpunten in het voorafbepaalde gebied. Een standaard gebied σ, welke de vierkantswortel van de variantie O2 is, kan gebruikt worden in plaats van de variantie o2 . Andere dispersie waarden die een 15 beeldpuntwaarde verdeling karakteriseren kunnen gebruikt worden naast de standaarddeviatie en de variantie, om vergeleken te worden met corresponderende bereiken volgens het klassegebied. In vergelijking 1, wordt de variantie o2 van het voorafbepaalde gebied berekend door het toepassen van de 20 verwachtingsbewerking E op het kwadraat van de verschillen tussen beeldpuntwaarden van de beeldpunten in het voorafbepaalde gebied en de gemiddelde beeldpuntwaarde μ van het voorafbepaalde gebied.
De drempelberekeneenheid 300 berekent een drempel 25 gebaseerd op de resultaten van de classificator 100 en de berekeneenheid 200. De drempel wordt gebruikt om een weging te berekenen die toegepast wordt op de bewegingadaptieve beeldverwerking. De drempel wordt gebaseerd op de volgende vergelij kingen.
[Vergelijking 2]
Dr = omax, σ > omax 30 11 [Vergelijking 3]
Dr = σ, omin < σ < omax [Vergelijking 4] 5 — Gmxn, & < ^min waarin Dr de drempel aanduidt, σ de standaardafwijking van de beeldpuntwaarden van de beeldpunten in het voorafbepaalde gebied aanduidt, amin de minimum standaard afwijking aanduidt, 10 en amax de maximum standaard afwijking aanduidt. De minimum standaard afwijking amin en de maximum standaard afwijking öraax hebben elk verschillende waarden afhankelijk van het klassegebied van het voorafbepaalde gebied dat bepaald is door de classificator 100. De maximum standaard afwijking Graax en de 15 minimum standaard afwijking σ min kunnen vooraf ingesteld zijn door de drempelberekeneenheid 300 volgens het klassegebied. Indien bijvoorbeeld een beeld geclassificeerd is als een stilstaand beeld, zijn de maximum en minimum standaardafwijkingen Gmax en Gmin van het beeld kleiner dan de 20 minimum en maximum standaard afwijkingen Gmax en Grain van een beeld dat als een bewegingsbeeld geclassificeerd is. De classificator 100 verschaft de resultaten van de classificatie aan de drempelberekeneenheid 300 zodat de drempelberekeneenheid 300 de standaardafwijking σ van de 25 beeldpuntwaarden van de beeldpunten in het voorafbepaalde gebied van het huidige veld (fn) kan vergelijken met een juiste minimum standaardafwijking Gmln en een juiste maximum standaard afwijking Gmax.
Volgens de vergelijking 2 tot 4, wordt de drempel om 30 de standaard afwijking σ van de beeldpunten in het voorafbepaalde gebied welke berekend is door de berekeneenheid 200 groter is dan de maximum standaardafwijking Gmax, die vooraf kan worden volgens het klassegebied van het 12 voorafbepaalde gebied de drempel ingesteld op de maximum standaardafwijking .Indien de standaardafwijking σ van het voorafbepaalde gebied, berekend door de berekeneenheid 200, kleiner is dan de minimum standaardafwijking amin, wordt de 5 drempel Dr ingesteld op de minimum standaardafwijking amln. Indien de standaardafwijking σ van het voorafbepaalde gebied berekend door de berekeneenheid 200 zich boven de minimum standaardafwijking orain en onder de maximum standaardafwijking amax, wordt de drempel Dr ingesteld op de standaardafwijking o 10 van het voorafbepaalde gebied.
Als alternatief kan de drempel Dr berekend worden gebaseerd op de volgende vergelijkingen in plaats van vergelijking 2 tot 4.
15 [Vergelijking 5]
Dr = amax, ψ (σ) > araax [Vergelijking 6]
Dr = ψ (σ) ( omin < σ < araax 20 [Vergelijking 7]
Dr = σ»1η, ψ(σ) < amin waarin Dr een drempel aanduidt, $ (O) een voorafbepaalde 25 functie waarde van de standaardafwijking σ van het voorafbepaalde gebied in het huidige veld (fj berekend door de berekeneenheid 200 aanduidt, amin de minimum standaardafwijking aanduidt, en dmax de maximum standaard afwijking aanduidt. De voorafbepaalde functie ψ(ο) kan een 30 polynoom functie van de eerste orde zijn. De minimum standaard afwijking Gmin en de maximum standaardafwijking Gmax hebben elk verschillende waarden afhankelijk van het klassegebied van het voorafbepaalde gebied, dat bepaald is door de classificator 13 100, en zijn vooraf ingesteld door de drempelberekeneenheid 300.
Op soortgelijke wijze als in vergelijking 2 tot 4, volgens de vergelijkingen 5 tot 7, indien de voorafbepaalde 5 functiewaarde van de standaardafwijking (o) van het voorafbepaalde gebied, berekend door de berekeneenheid 200, groter is dan de maximum standaardafwijking ömax, die vooraf ingesteld is volgens het klassegebied van het voorafbepaalde gebied dat bepaald is door de classificator 100, de drempel Dr 10 ingesteld op de maximum standaardafwijking amax. Indien de voorafbepaalde functiewaarde kleiner is dan de minimum standaardafwi j king amin, wordt de drempel ingesteld op de minimum standaardafwijking omln. Indien de standaardafwijking O van het voorafbepaalde gebied wordt berekend is door 15 berekeneenheid 200 groter is dan de minimum standaardafwi j king amln en kleiner is dan de maximum standaardafwijking amax, wordt bepaald dat de voorafbepaalde functie waarde van de standaardafwijking σ van het voorafbepaalde gebied gelijk is aan de drempel Dr.
20 Aangezien de maximum standaardafwijking en de minimum standaardafwijking amin van een stilstaand beeld kleiner zijn dan de maximum standaardafwi j king ömax en de minimumstandaardafwi j king amin van een bewegend beeld, bevindt de drempel Dr van het stilstaande beeld, berekend door de 25 drempelberekeneenheid 300, zich binnen een lager bereik dan de drempel Dr van het bewegingsbeeld.
Bewegingsberekeneenheid 400 berekend een bewegingsverandering Δ van een beeld gebruik makend van een reeks van invoervelden. De bewegingsverandering is berekend 30 gebaseerd op de volgende vergelijking.
[Vergelijking 8] Δ = Σ| f(x,y,k - 1)- f(x,y,k + 1) | 14 waarin Δ een bewegingsverandering aanduidt, f (x,y,k-l) en f (x,y,k+l) beeldpuntwaarden zijn van het eerdere veld (fn_x) en het volgende veld (fntl) volgens de tijdsindex k. Wanneer drie opeenvolgende velden ingevoerd worden ora een bewegingadaptief 5 beeldbewerking toe te passen op het huidige veld, wordt de bewegingsverandering Δ berekend gebaseerd op de verschillen tussen de beeldpuntwaarden van het eerdere veld (fn_x) en het volgende veld (fn+i) ·
Een geschatte bewegingsvector (vxl, vy) , kan bepaald 10 worden door gebruik te maken van een bewegingsschatting en een compensatie procedure, bijvoorbeeld door het volgen van features in de reeks van beelden in opeenvolgende velden van een beeld. Wanneer bewegingadaptieve beeldbewerking wordt uitgevoerd onder gebruikmaking van bewegingsschatting en 15 compensatie, kan de bewegingsverandering Δ berekend worden gebaseerd op een van de volgende vergelijkingen: [Vergelijking 9] Δ = Σ| f{x+vx,y+vy,k-1)- f{x,y,k + 1)| 20 [Vergelijking 10] Δ = Σ| f{x,y,k-1)- f{x+vxy,k + 1)| [Vergelijking 11] 25 Δ = Σ | f (x-vx,y-vy,k-l) -f(x+vx,y+vy,k+l) \ waarin Δ de bewegingsverandering aanduidt, f (x,y,k-1) en f (x,y,k+l) beeldpuntwaarden van het eerdere veld (fn-i) en het volgende veld (fn+1) van een beeldpunt met coördinaten x en 30 y volgens de tijdsindex k.
Teneinde de bewegingadaptieve beeldbewerking gebruik makend van bewegingsschatting en compensatie uit te voeren, 15 wordt de bewegingsverandering Δ berekend nadat de geschatte bewegingsvector (vxl, vy) is toegepast op het eerdere veld (fn_ i) en/of op het volgende veld (fn+1) teneinde een bewegingsverandering Δ te bepalen. Dat wil zeggen dat nadat 5 de geschatte bewegingsvector (vxl, vy) wordt toegepast op de beeldpuntwaarden van het eerdere veld (fn-i) of het volgende veld (fn+i) of nadat de geschatte bewegingsvector (vxl, vy) is toegepast op beeldpuntwaarden van het eerdere veld (fn_j) en het volgende veld (fn+1), wordt de bewegingsverandering Δ 10 berekend door gebruik te maken van het verschil tussen beeldpuntwaarden van het eerdere veld (f) en het volgende veld (fn+1) .
De wegingsberekeneenheid 500 berekent de weging die toe te passen is op de bewegingadaptieve beeldbewerking 15 gebaseerd op de bewegingsverandering Δ die berekend is door de bewegingsberekeneenheid 400 en de drempel Dr die berekend is door de drempelberekeneenheid 300. De weging wordt toegepast op de bewegingadaptieve beeldbewerking indien een bewegingsverandering Δ groter is dan de drempel Dr die 20 berekend is door de drempel berekeneenheid 300.
Indien de bewegingsverandering Δ zich boven een voorafbepaalde waarde bevindt, heeft de op de bewegingadaptieve beeldbewerking toe te passen weging een constante waarde. Ten opzichte van een beeld met een 25 significante beweging wordt met andere woorden de weging die evenredig is met de bewegingsverandering Δ niet toegepast. Indien de bewegingsverandering Δ zich boven de voorafbepaalde waarde bevindt, wordt de constante waarde weging toegepast. Indien het beeld derhalve gedetecteerd wordt als hebbende een 30 significante beweging aanwezig wegens de aanwezigheid van ruis of een rand wordt het beeld niet verwerkt volgens de berekende bewegingsverandering Δ en wordt een constante weging 16 toegepast, zodat een juiste bewegingadaptief beeldbewerking uitgevoerd kan worden volgens de bewegingsverandering Δ.
Figuur 2 is een stroomdiagram dat een bewegingadaptief beeldverwerkings werkwijze volgens een uitvoeringsvorm van het 5 onderhavige algemene inventieve concept weergeeft. De werkwijze van figuur 2 kan uitgevoerd worden door het bewegingadaptieve beeldverwerkingtoestel van figuur 1. Voor illustratie doeleinden wordt derhalve de figuur 2 hieronder beschreven onder verwijzing naar figuren 1 en 2.
10 Verwijzend naar figuur 2 wordt een huidig veld van een reeks invoervelden in een invoerbeeld geclassificeerd in tenminste een klassegebied in bewerking S901. Het invoerbeeld wordt geclassificeerd gebaseerd op een verschil tussen beeldpuntwaarden van opeenvolgende invoervelden. De typen 15 klassegebieden omvatten stilstaand beeld, een bewegend beeld, en een flikkerend beeld. Andere typen klassegebieden kunnen tevens gebruikt worden. Een maximum variantie van een maximum standaard afwijking en een minimum variantie of een minimum standaardafwijking worden bepaald volgens het type 20 klassegebied.
Indien bijvoorbeeld het invoerbeeld geclassificeerd is als een bewegingsbeeld, hebben de maximum variantie en de minimum variantie van het beeld relatief hogere waarden dan de maximum variantie en minimum variantie van een stilstaand 25 beeld. De maximum variantie of de maximum standaardafwijking of de minimum variantie of de minimum standaardafwijking worden gebruikt om een drempel te gebruiken die gebruikt wordt wanneer een weging wordt toegepast op een bewegingadaptieve beeldbewerking.
30 Vervolgens wordt een variantie berekend om de drempel te bepalen die gebruikt wordt wanneer de weging wordt toegepast op de bewegingadaptieve beeldbewerking in bewerking S903. De variantie wordt berekend door gebruik te maken van 17 beeldpunten die zijn gelokaliseerd in een voorafbepaald gebied rondom een doel beeldpunt waarop de beweging-adaptieve bewerking wordt toegepast. De variantie wordt verkregen door het berekenen van de gemiddelde beeldpuntwaarde van het 5 voorafbepaalde gebied en het verkrijgen van een som van kwadraten van verschillen tussen beeldpuntwaarden van beeldpunten in het voorafbepaalde gebied en de berekende gemiddelde beeldpuntwaarde. Een standaardafwijking welke gelijk is aan de vierkantswortel van de variantie, kan 10 gebruikt worden in plaats van de variantie.
Indien het doel beeldpunt een relatief meer significante beweging heeft dan bewegingen van naburige beeldpunten, is de berekende variantie significant. Het invoerbeeld kan echter een significante beweging lijken te 15 hebben wegens de aanwezigheid van ruis of een rand. Zelfs indien de berekende variantie groot is, wordt derhalve de bewegingadaptieve beeldbewerking niet uitgevoerd volgens de berekende bewegingsverandering Δ en wordt deze in plaats daarvan uitgevoerd met een constante weging.
20 Vervolgens wordt de drempel berekend gebaseerd op het type klassegebied en de berekende variantie. De drempel wordt gebruikt om op de beweging-adaptieve beeldbewerking toe te passen weging te berekenen. De maximum variantie of de maximum standaardafwijking en de minimum variantie of de minimum 25 standaard afwijking kunnen vooraf ingesteld zijn volgens het type klassegebied van het invoerbeeld.
De drempel wordt bepaald door vergelijking van de berekende variantie van het voorafbepaalde gebied met de maximum variantie en de minimum variantie die vooraf zijn 30 ingesteld volgens het type klassegebied van het invoerbeeld. Indien de variantie van het voorafbepaalde gebied zich boven de maximum variantie bevindt, wordt de maximum variantie bepaald als zijnde de drempel en indien de variantie van het 18 voorafbepaalde gebied zich onder de minimum variantie bevindt, wordt de minimum variantie bepaald als zijnde de drempel. Indien de variantie van het voorafbepaald gebied zich boven de minimum variantie bevindt en onder de maximum variantie 5 bevindt, wordt de variantie van het voorafbepaalde gebied bepaald als zijnde de drempel. De drempel duidt aldus een representatieve variantie aan voor het voorafbepaalde gebied van het huidige veld, gecentreerd op het doelbeeldpunt. Als alternatief kan de drempel bepaald worden gebaseerd op de 10 standaardafwijking van het voorafbepaalde gebied.
In plaats van gebruik te maken van het type klassegebied en de variantie van het voorafbepaalde gebied, kunnen de drempels berekend worden gebaseerd op een voorafbepaalde functiewaarde van de variantie van het 15 voorafbepaalde gebied.
Vervolgens wordt een bewegingsverandering berekend door gebruik te maken van de eerdere en volgende invoervelden in bewerking S907. De bewegingsverandering wordt berekend gebaseerd op een verschil tussen beeldpuntwaarden of 20 beeldpuntwaarden van het eerdere veld en het volgende veld van het huidige veld waarop de bewegingadaptieve beeldbewerking wordt toegepast.
Wanneer de bewegingadaptieve beeldbewerking wordt toegepast door gebruik te maken van bewegingsschatting en 25 compensatie, wordt bewegingsverandering berekend na een geschatte bewegingsvector tijdelijk toegepast op het eerdere veld en het volgende veld. Dat wil zeggen dat de bewegingsverandering berekend wordt door gebruik te maken van het verschil tussen de beeldpuntwaarden van het eerdere veld 30 en het volgend veld na de geschatte bewegingsvector te hebben toegepast op de beeldpuntwaarde van het eerdere veld of het volgende veld of na de geschatte bewegingsvector te hebben toegepast op de beeldpuntwaarden van het eerdere veld en het 19 volgende veld.
Vervolgens wordt de op de bewegingadaptieve beeldbewerking toe te passen weging berekend gebaseerd op de berekende drempel en de bewegingsverandering in bewerking 5 S909. De berekende beweging wordt toegepast op de bewegingadaptieve beeldbewerking wanneer de bewegingsverandering zich boven de drempel en onder een voorafbepaalde waarde bevindt. Indien de bewegingsverandering echter zich boven de voorafbepaalde waarde bevindt, wordt een 10 constante weging toegepast op de bewegingadaptieve beeldbewerking, aangezien de bewegingsverandering boven de voorafbepaalde waarde aanduidt dat ruis of een rand in het invoerbeeld optreedt.
Wanneer bepaald is dat het invoerbeeld met andere 15 woorden een relatief significante beweging heeft wegens ruis of een rand, wordt het invoerbeeld niet bewerkt volgens een weging evenredig met de berekende bewegingsverandering, maar wordt dit bewerkt met de constante weging. Bewerking met de constante weging wanneer bepaald is dat het beeld de relatief 20 significante beweging heeft, hindert overcorrectie voor bewegingseffecten wanneer de bewegingadaptieve beeldbewerking wordt toegepast indien de significante beweging gedetecteerd kan zijn wegens aanwezigheid van ruis of een rand.
Figuur 3 is een grafiek die de variatie van de weging 25 die is berekend door de wegingsberekeneenheid 500 van figuur 1 volgens de bewegingsverandering toont. De horizontale as representeert een bewegingsverandering (d) en de verticale as representeert een weging W die is toegepast volgens de bewegingsverandering van een beeld gedurende de beweging-30 adaptieve beeldbewerking.
Verwijzend naar figuur 3 varieert de weging als functie van de bewegingsverandering wanneer de bewegingsverandering is boven de drempel en onder de 20 voorafbepaalde waarde bevindt. Een constante weging wordt toegepast indien de bewegingsverandering zich boven de voorafbepaalde waarde bevindt. Indien de bewegingsverandering zich onder de drempel bevindt, is de toegepaste weging nul, 5 dat wil zeggen, dat de bewegingadaptieve beeldbewerking geen effect heeft omdat het waarschijnlijk is dat de gedetecteerde beweging geen daadwerkelijke beweging is.
Indien een beeld veel ruis of hoge frequentie componenten bevat, kan het beeld een significante beweging 10 lijken te hebben. In dit geval wordt de beeldkwaliteit verslechtert indien het beeld op dezelfde wijze bewerkt wordt als wanneer een bewegend object dat werkelijk een significante beweging heeft. Aangezien ruis of hoge frequentie kenmerkend verschijnt als zijnde significante beweging, kan echter 15 degradatie verhinderd worden door het beperken van de waarde van de weging. Indien daarom een significante bewegingsverandering berekend wordt wegens de rand of wegens ruis wordt weging niet toegepast in evenredigheid met de bewegingsverandering en wordt in plaats daarvan een constante 20 weging '1' toegepast op de bewegingadaptieve beeldbewerking.
De voorafbepaalde waarde waarop de constante weging wordt toegepast kan worden ingesteld voor alle klassen of kan specifiek zijn voor elk klassegebied.
De verschillende drempels worden berekend afhankelijk 25 van het type klassegebied, zodat de weging toegepast wordt evenredig met de bewegingsverandering. Indien bijvoorbeeld een invoerbeeld een stilstaand beeld is, wordt een lage drempel berekend en aldus wordt de weging toegepast zelfs indien er een triviale bewegingsverandering is.
30 Volgens verschillende uitvoeringsvormen van het onderhavige algemene inventieve concept, wordt beeldkwaliteit verbeterd door het verhinderen van onjuist toepassen van een bewegingadaptief beeldbewerking aangezien een significante 21 bewegingsverandering volgens een daadwerkelijke nauwkeuriger gedetecteerd wordt door gebruik te maken van de variantie ten opzichte van de beeldpuntwaarden van het voorafbepaalde gebied.
5 De uitvoeringsvormen van het onderhavige algemene inventieve concept kunnen uitgevoerd worden in software, hardware of een combinatie daarvan. In het bijzonder kunnen sommige uitvoeringsvormen met computerprogramma's zijn en kunnen deze geïmplementeerd worden in digitale computers voor 10 algemeen gebruik, die programma's uitvoeren door gebruik te maken van een met de computer uitleesbaar registreermedium. Voorbeelden van met de computer uitleesbare registreer media omvatten magnetische opslagmedia (dat wil zeggen, ROM, floppy discs, hard discs, etc) optische registratie media (dat wil 15 zeggen, CD-ROM's, DVD's, etc), en opslagmedia zoals drager golven (dat wil zeggen transmissie via het internet). Het met de computer uitleesbare registreer medium kan tevens verdeeld zijn over een netwerk dat gekoppeld is met computersystemen zodat de computer programma's op verdeelde wijze opgeslagen 20 zijn en uitgevoerd worden.
Alhoewel enige uitvoeringsvormen van het onderhavige algemene inventieve concept getoond en beschreven zijn, zoals de vakman zal begrijpen dat veranderingen kunnen worden uitgevoerd aan deze uitvoeringsvormen zonder het af te wijken 25 van de principes en het wezen van het algemene inventieve concept, waarvan het bereik gedefinieerd is in de bij gevoegde conclusies en door hun equivalenten.
1030729

Claims (25)

1. Een bewegingadaptief beeldverwerkingstoestel, omvattende: 5 een classificator om een huidig veld van een reeks invoervelden te classificeren in een of meer klassegebieden; een berekeneenheid om een variantie te berekenen gebaseerd op beeldpuntwaarden van beeldpunten die gelokaliseerd zijn in een voorafbepaald gebied van de een of 10 meer klassegebieden rondom een bepaald beeldpunt van het huidige veld; een drempelberekeneenheid om de drempel te berekenen gebaseerd op een maximum variantie en een minimum variantie die vooraf ingesteld zijn volgens de een of meer klasse-15 gebieden, en op de berekende variantie; een bewegingsberekeneenheid om een bewegingsverandering van een beeld te berekenen door gebruik te maken van een eerder veld en een volgend veld van het huidige veld in de reeks van invoervelden; 20 een wegingsberekeneenheid om een weging te berekenen die toe te passen is op een bewegingadaptieve beeldverwerking van het bepaalde beeldpunt gebaseerd op de berekende drempel en de berekende veranderingsbeweging van het beeld.
2. Bewegingadaptief beeldverwerkingstoestel volgens 25 conclusie 1, waarin de classificator het huidige veld classificeert in een of meer klassegebieden gebaseerd op verschillen tussen beeldpuntwaarden van het huidige veld en beeldpuntwaarden van tenminste een van het eerdere veld en het volgende veld.
3. Bewegingadaptief beeldverwerkingstoestel volgens conclusie 1, waarin, indien de berekende variantie zich boven de maximum variantie bevindt, de drempel ingesteld wordt op de maximum variantie, indien de berekende variantie zich onder de 1030729 minimum variantie bevindt, de drempel ingesteld wordt op de minimum variantie, en indien de berekende variantie zich boven de minimum variantie en onder de maximum variantie bevindt, de drempel wordt ingesteld op de berekende variantie.
4. Bewegingadaptief beeldverwerkingstoestel volgens conclusie 1, waarin de bewegingsberekeneenheid de bewegingsverandering van het beeld berekent door gebruik te maken van een geschatte bewegingsvector in tenminste een van het eerdere veld en het volgende veld.
5. Bewegingadaptief-beeldverwerkingstoestel volgens conclusie 1, waarin de wegingsberekeneenheid de weging berekent als zijnde evenredig met de berekende bewegingsverandering indien de berekende bewegingsverandering zich boven de drempel bevindt en onder de vooraf bepaalde waarde, 15 en een constante weging berekent indien de bewegingsverandering zich boven de voorafbepaalde waarde bevindt.
6. Bewegingadaptieve-beeldverwerkingswerkwij ze, omvattende: het classificeren van een huidig veld van de reeks 20 invoervelden in een of meer klassegebieden; het berekenen van een variantie gebaseerd op beeldpuntwaarden van beeldpunten die gelokaliseerd zijn in een voorafbepaald gebied rondom een bepaald beeldpunt van het huidige veld; 25 het berekenen van een drempel gebaseerd op een maximum variantie en een minimum variantie die vooraf ingesteld zijn voor de een of meer klassegebieden, en op de berekende variantie; het berekenen van een bewegingsverandering van een 30 beeld door gebruik te maken van een eerder veld en een volgend veld van het huidige veld in een reeks van invoervelden; en het berekenen van een weging die toe te passen is op een bewegingadaptieve beeldverwerking van het bepaalde beeldpunt gebaseerd op de drempel en de bewegingsverandering van het beeld.
7. Bewegingadaptieve-beeldverwerkingswerkwijze volgens conclusie 6, waarin het classificeren van het huidige veld de 5 een of meer klassegebieden bepaalt, gebaseerd op een verschil tussen beeldpuntwaarden van het huidige veld en beeldpuntwaarden van tenminste een van het eerdere veld en het volgende veld.
8. Bewegingadaptieve-beeldverwerkingswerkwijze volgens 10 conclusie 6, waarin gedurende de drempelberekening de drempel, indien de berekende variantie zich boven de maximum variantie bevindt, ingesteld wordt op de maximum variantie, indien de berekende variantie zich onder de minimum variantie bevindt, de drempel ingesteld wordt op de minimum variantie en indien 15 de berekende variantie zich boven de minimum variantie bevindt en onder de maximum variantie, de drempel ingesteld wordt op de berekende variantie.
9. Bewegingadaptieve-beeldverwerkingswerkwijze volgens conclusie 6, waarin in de bewegingsberekening de 20 bewegingsverandering van het beeld berekend wordt door gebruik te maken van een geschatte bewegingsvector in tenminste een veld van het eerdere veld en het volgende veld.
10. Bewegingadaptieve-beeldverwerkingswerkwij ze volgens conclusie 6, waarin bij de wegingsberekening de weging 25 evenredig is met de berekende bewegingsverandering indien de berekende bewegingsverandering zich boven de drempel en onder de voorafbepaalde waarde bevindt, en de weging een constante weging is indien de bewegingsverandering zich boven de voorafbepaalde waarde bevindt.
11. Bewegingadaptief beeldverwerkingstoestel voor het selectief toepassen van de bewegingadaptieve beeldverwerkingsprocedure op een reeks van beelden, het toestel omvattende: een beeldverdelingseenheid om de huidige beelden, eerdere beelden en volgende beelden in een reeks van beelden te verdelen in respectievelijk ten minste een huidig gebied van een voorafbepaalde grootte, ten minste een corresponderend 5 eerder gebied, en ten minste een corresponderend volgend gebied; een gebiedanalyse-eenheid om elk huidige gebied en elk corresponderend eerder gebied en volgend gebied te ontvangen van de beeldverdelingseenheid teneinde een bewegingsklasse van 10 het huidige gebied te bepalen door het vergelijken van het huidige gebied met tenminste een van het eerdere gebied en het volgende gebied teneinde een bereik van een drempel volgens de voorafbepaalde bewegingsklasse te verschaffen en om een dispersiewaarde van beeldpunten in het huidige gebied te 15 berekenen; een wegingsberekeneenheid om een bewegingsverandering van het huidige beeld gebaseerd op verschillen tussen corresponderende beeldpuntwaarden van het eerdere beeld en het volgende beeld, te berekenen teneinde de drempel te bepalen, 20 gebaseerd op het verschafte bereik en de berekende dispersiewaarde, en om een weging te bepalen corresponderend met een beeldpunt van het huidige gebied die toe te passen is op de bewegingadaptieve beeldverwerkingsprocedure gebaseerd op de bepaalde drempel en de berekende bewegingsverandering.
12. Bewegingadaptief beeldverwerkingstoestel volgens conclusie 11, waarin de bewegingsklasse die bepaald is voor het huidige gebied door de gebiedanalyse eenheid een van een stilstaand beeld, een bewegingsbeeld en een flikkerend beeld is.
13. Bewegingadaptief beeldverwerkingstoestel volgens conclusie 11, waarin de berekende dispersiewaarde één van de variantie en de standaardafwijking, berekend voor beeldpuntwaarden van beeldpunten in elk gebied, is.
14. Bewegingadaptief beeldverwerkingstoestel volgens conclusie 11, waarin de wegingsberekeneenheid bepaalt dat de drempel de berekende dispersiewaarde is indien de berekende dispersiewaarde zich in het bereik corresponderend met de 5 bepaalde bewegingsklasse bevindt, de drempel een laagste waarde in het bereik is indien de berekende dispersiewaarde niet groter is dan het bereik, en de drempel de hoogste waarde in het bereik is indien de berekende dispersiewaarde zich boven het bereik bevindt.
15. Bewegingadaptief beeldverwerkingstoestel volgens conclusie 11, waarin de wegingsberekeneenheid de weging bepaalt die toegepast moet worden op de beweging-adaptieve beeldverwerkingsprocedure, zodat de weging 0 is wanneer de bewegingsverandering kleiner is dan de drempel, de weging 15 evenredig is met de bewegingsverandering wanneer de bewegingsverandering groter is dan de drempel maar kleiner is dan een voorafbepaalde waarde, en de weging een constante waarde heeft wanneer de bewegingsverandering groter is dan de voorafbepaalde waarde.
16. Bewegingadaptief beeldverwerkingstoestel volgens conclusie 11, waarin de wegingsberekeneenheid een geschatte bewegingsvector bepaalt en een geschatte beweging gebruik makend van de geschatte bewegingsvector toepast op beeldpunten van het eerdere beeld vóór de bewegings-verandering van het 25 huidige beeld te berekenen gebaseerd op de verschillen tussen corresponderende beeldpuntwaarden van het eerdere beeld en het volgende beeld.
17. Bewegingadaptief beeldverwerkingstoestel volgens conclusie 11, waarin de wegingsberekeneenheid een geschatte 30 vector bepaalt en een geschatte beweging gebruik makend van de geschatte vector toepast op beeldpunten van het volgende beeld voor de bewegingsverandering van het huidige beeld te bewerken gebaseerd op verschillen tussen corresponderende beeldpuntwaarden van het eerdere beeld en het volgende beeld.
18. Bewegingadaptief beeldverwerkingstoestel volgens conclusie 11, waarin de wegingsberekeneenheid een geschatte 5 bewegingsvector bepaalt en een geschatte bewegin gebruik makend van de geschatte bewegingsvector toepast op beeldpunten van het eerdere beeld en beeldpunten van het volgende beeld voor de bewegingsverandering van het huidige beeld gebaseerd op verschillen tussen corresponderende beeldpuntwaarden van 10 het eerdere beeld en het volgende beeld.
19. Bewegingsbeeldverwerkingstoestel, omvattende: een bewegingberekeneenheid om bewegingsverandering tussen een huidige veld van een beeld en ten opzichte van tenminste een naburig veld te bepalen en om te bepalen of de 15 bewegingsverandering een daadwerkelijke bewegingsverandering is die niet veroorzaakt wordt door hoogfrequente componenten of ruis; en een wegingsberekeneenheid om een weging te selecteren die evenredig is met de bewegingsverandering wanneer de 20 bewegingsverandering de daadwerkelijke bewegingsverandering is teneinde een constante weging te selecteren wanneer de bewegingsverandering niet de daadwerkelijke bewegingsverandering is en veroorzaakt wordt door hoogfrequente componenten of ruis en om een tweede weging te selecteren als 25 weging wanneer niet bepaald is dat een bewegingsverandering optreedt.
20. Werkwijze voor het selectief toepassen van een bewegingadaptieve beeldverwerkingsprocedure op een reeks beelden omvattende een eerder beeld, een huidig beeld en een 30 volgend beeld, de werkwijze omvattende: het bepalen van een bewegingsklasse van een vooraf bepaald gebied van het huidige beeld door het vergelijken van tenminste een van een corresponderend vooraf bepaald gebied van het eerdere beeld en een corresponderend vooraf bepaald gebied van het volgende beeld; het verschaffen van een bereik van een drempel volgens de bepaalde bewegingsklasse; 5 het berekenen van een dispersiewaarde van beeldpunten in het voorafbepaalde gebied van het huidige beeld; het berekenen van een bewegingsverandering van het vooraf bepaalde gebied van het huidige beeld gebaseerd op verschillen tussen corresponderende beeldpuntwaarden van het 10 corresponderende voorafbepaalde gebied van het eerdere gebied en het corresponderende vooraf bepaalde gebied van het volgende gebied; het bepalen van een drempel gebaseerd op het bereik en op de berekende dispersiewaarde; en 15 het bepalen van een weging corresponderend met een beeldpunt van het voorafbepaalde gebied van het huidige beeld, toe te passen op de bewegingadaptieve beeld-verwerkingsprocedure gebaseerd op de drempel en de berekende bewegingsverandering.
21. Werkwijze voor het selectief toepassen van een bewegingadaptieve beeldverwerkingsprocedure op een reeks van beelden, de werkwijze omvattende: het bepalen van een weging corresponderend met een beeldpunt van een huidig beeld, welke weging toe te passen is 25 op een bewegingadaptieve beeldverwerking volgens een bewegingsverandering die berekend is gebaseerd op een vergelijking tussen het huidige beeld en een eerder beeld van het huidige beeld in de reeks van beelden en een volgend beeld van het huidige beeld in de reeks van beelden.
22. Werkwijze volgens conclusie 21, waarin de bewegingadaptieve beeldverwerking niet toegepast wordt indien de bewegingsverandering kleiner is dan een lage drempel, en een constante weging toegepast wordt op het bewegingadaptieve beeldverwerking indien de bewegingsverandering groter is dan een hoge drempel.
23. Werkwijze volgens conclusie 21, waarin het bepalen van de weging omvat het toepassen van de bepaalde weging op 5 een beeldpuntwaarde van een volgens de toegepaste bewegingadaptieve beeldverwerking berekend deel zodat de beeldpuntwaarde veranderd wordt.
24. Werkwijze volgens conclusie 21, waarin een beeldpuntwaarde van het beeldpunt niet veranderd wordt wanneer 10 de bepaalde weging toegepast wordt op de bewegingadaptieve beeldverwerking indien de bewegings-verandering kleiner is dan een eerste drempel, en de beeldpuntwaarde van het beeldpunt niet veranderd wordt evenredig met de bewegingsveranderingen wanneer de bepaalde weging toegepast wordt op de 15 bewegingadaptieve beeldverwerking indien de bewegingsverandering groter is dan de eerste drempel en kleiner is dan een tweede drempel.
25. Een met de computer uitleesbaar opslagmedium dat uitvoerbare codes heeft voor het uitvoeren van een werkwijze 20 voor het selectief toepassen van een beweging-adaptieve verwerkingsprocedure op een reeks van beelden, de werkwijze omvattende: het bepalen van een weging corresponderend met een beeldpunt van een huidig beeld, welke weging toe te passen is 25 op een bewegingsadaptieve beeldverwerking volgens een bewegingsverandering die berekend is gebaseerd op een vergelijking tussen het huidige beeld en een eerder beeld ten opzichte van het huidige beeld in de reeks van beelden en een volgende beeld volgend op het huidige beeld in de reeks van 30 beelden. 1030729
NL1030729A 2004-12-30 2005-12-21 Beweging-adaptief beeldverwerkingstoestel en bewegingsadaptieve werkwijze daarvoor. NL1030729C2 (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
KR1020040116296A KR100579890B1 (ko) 2004-12-30 2004-12-30 움직임 적응적 영상처리 장치 및 그 방법
KR20040116296 2004-12-30

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NL1030729A1 NL1030729A1 (nl) 2006-07-03
NL1030729C2 true NL1030729C2 (nl) 2007-10-19

Family

ID=36640492

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1030729A NL1030729C2 (nl) 2004-12-30 2005-12-21 Beweging-adaptief beeldverwerkingstoestel en bewegingsadaptieve werkwijze daarvoor.

Country Status (3)

Country Link
US (1) US7885475B2 (nl)
KR (1) KR100579890B1 (nl)
NL (1) NL1030729C2 (nl)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US8054217B2 (en) * 2006-10-26 2011-11-08 Raytheon Company Radar imaging system and method using gradient magnitude second moment spatial variance detection
US8212717B2 (en) * 2006-10-26 2012-07-03 Raytheon Company Radar imaging system and method using second moment spatial variance
US20080310677A1 (en) * 2007-06-18 2008-12-18 Weismuller Thomas P Object detection system and method incorporating background clutter removal
KR101520620B1 (ko) * 2008-08-18 2015-05-18 삼성전자주식회사 2차원/3차원 재생 모드 결정 방법 및 장치
US8280158B2 (en) * 2009-10-05 2012-10-02 Fuji Xerox Co., Ltd. Systems and methods for indexing presentation videos
KR101782818B1 (ko) 2011-01-21 2017-09-29 삼성디스플레이 주식회사 데이터 처리 방법, 데이터 구동 회로 및 이를 포함하는 표시 장치
KR101373704B1 (ko) * 2012-05-29 2014-03-14 주식회사 코아로직 적응적 가중치 예측을 이용한 영상 처리 방법
RU2014110361A (ru) * 2014-03-18 2015-09-27 ЭлЭсАй Корпорейшн Процессор изображений, сконфигурированный для эффективной оценки и устранения информации переднего плана на изображениях
KR20170116043A (ko) * 2015-02-12 2017-10-18 엘지전자 주식회사 그래프 기반 변환을 이용하여 비디오 신호를 처리하는 방법 및 장치
CN106572345B (zh) 2015-10-13 2018-09-25 富士通株式会社 闪烁检测装置及方法
US9674439B1 (en) * 2015-12-02 2017-06-06 Intel Corporation Video stabilization using content-aware camera motion estimation
US10436895B2 (en) * 2016-06-09 2019-10-08 Ellumen, Inc. Phase confocal method for near-field microwave imaging
KR102282455B1 (ko) * 2017-07-11 2021-07-28 한화테크윈 주식회사 영상 처리 장치 및 영상 처리 방법
JP6946979B2 (ja) * 2017-11-29 2021-10-13 富士通株式会社 動画像符号化装置、動画像符号化方法、及び動画像符号化プログラム
US10410371B2 (en) 2017-12-21 2019-09-10 The Boeing Company Cluttered background removal from imagery for object detection

Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20030035594A1 (en) * 2000-08-07 2003-02-20 Tetsujiro Kondo Image processing device and method, and recorded medium
US20030156644A1 (en) * 2002-02-21 2003-08-21 Samsung Electronics Co., Ltd. Method and apparatus to encode a moving image with fixed computational complexity
US20030161403A1 (en) * 2002-02-25 2003-08-28 Samsung Electronics Co., Ltd. Apparatus for and method of transforming scanning format
US20030163281A1 (en) * 2002-02-23 2003-08-28 Samsung Electronics Co., Ltd. Adaptive motion estimation apparatus and method
EP1429547A2 (en) * 2002-12-10 2004-06-16 Samsung Electronics Co., Ltd. Deinterlacing apparatus and method
US20040228406A1 (en) * 2002-12-27 2004-11-18 Samsung Electronics Co., Ltd. Advanced DCT-based video encoding method and apparatus

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH0537961A (ja) 1991-07-31 1993-02-12 Nec Home Electron Ltd テレビ信号補正装置
JP3700195B2 (ja) * 1995-01-10 2005-09-28 ソニー株式会社 復号化装置、再生装置、記録再生装置、画像処理システム、復号化方法、再生方法、記録再生方法及び画像処理方法
JPH09319978A (ja) 1996-05-31 1997-12-12 Hitachi Ltd 侵入物体監視装置
JP3411469B2 (ja) 1997-04-14 2003-06-03 日本電信電話株式会社 フレーム多重画像作成方法
KR20000026757A (ko) 1998-10-22 2000-05-15 국필종 동작 검출 시스템 및 방법
JP4253909B2 (ja) 1999-04-09 2009-04-15 ソニー株式会社 画像処理装置および画像処理方法
JP4729812B2 (ja) * 2001-06-27 2011-07-20 ソニー株式会社 画像処理装置および方法、記録媒体、並びにプログラム
US7375760B2 (en) * 2001-12-31 2008-05-20 Texas Instruments Incorporated Content-dependent scan rate converter with adaptive noise reduction
KR20060084849A (ko) * 2003-09-04 2006-07-25 코닌클리케 필립스 일렉트로닉스 엔.브이. 비디오 신호들의 견고한 디인터레이싱
US20050175099A1 (en) * 2004-02-06 2005-08-11 Nokia Corporation Transcoder and associated system, method and computer program product for low-complexity reduced resolution transcoding

Patent Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20030035594A1 (en) * 2000-08-07 2003-02-20 Tetsujiro Kondo Image processing device and method, and recorded medium
US20030156644A1 (en) * 2002-02-21 2003-08-21 Samsung Electronics Co., Ltd. Method and apparatus to encode a moving image with fixed computational complexity
US20030163281A1 (en) * 2002-02-23 2003-08-28 Samsung Electronics Co., Ltd. Adaptive motion estimation apparatus and method
US20030161403A1 (en) * 2002-02-25 2003-08-28 Samsung Electronics Co., Ltd. Apparatus for and method of transforming scanning format
EP1429547A2 (en) * 2002-12-10 2004-06-16 Samsung Electronics Co., Ltd. Deinterlacing apparatus and method
US20040228406A1 (en) * 2002-12-27 2004-11-18 Samsung Electronics Co., Ltd. Advanced DCT-based video encoding method and apparatus

Also Published As

Publication number Publication date
US7885475B2 (en) 2011-02-08
NL1030729A1 (nl) 2006-07-03
US20060147090A1 (en) 2006-07-06
KR100579890B1 (ko) 2006-05-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL1030729C2 (nl) Beweging-adaptief beeldverwerkingstoestel en bewegingsadaptieve werkwijze daarvoor.
KR101929560B1 (ko) 이미지 에지 검출 방법 및 장치
US9947077B2 (en) Video object tracking in traffic monitoring
JP4741650B2 (ja) ビデオシーケンスにおけるオブジェクト追跡の方法
CN108647649B (zh) 一种视频中异常行为的检测方法
CN110996169B (zh) 剪辑视频的方法、装置、电子设备及计算机可读存储介质
KR101674078B1 (ko) 블록 기반의 영상 잡음 제거 방법 및 장치
EP3772037A1 (en) Image processing apparatus, method of tracking a target object, and program
CN112053302A (zh) 高光谱图像的去噪方法、装置及存储介质
US20090185757A1 (en) Apparatus and method for immersion generation
Roy et al. Removal of ‘salt & pepper’noise from color images using adaptive fuzzy technique based on histogram estimation
CN113838087B (zh) 一种抗遮挡目标跟踪方法及系统
CN109614858B (zh) 一种瞳孔中心的检测方法和装置
Samanta et al. Development of edge detection technique for images using adaptive thresholding
Jeyalaksshmi et al. Detection of hard exudate from diabetic retinopathy image using fuzzy logic
JP2017165345A (ja) 物体認識装置、物体認識方法、及び物体認識プログラム
CN114332082B (zh) 清晰度的评价方法、装置、电子设备及计算机存储介质
CN109360189B (zh) 检测非制冷红外机芯图像像素缺陷点的方法
KR20200099834A (ko) 움직임 검출을 수행하는 방법 및 움직임 검출을 수행하는 영상처리장치
CN115908802A (zh) 摄像头遮挡检测方法、装置、电子设备及可读存储介质
CN108492328A (zh) 视频帧间目标匹配方法、装置和实现装置
CN111951254B (zh) 基于边缘引导加权平均的源相机识别方法及系统
Kuran et al. Sub-Image Histogram Equalization using Coot Optimization Algorithm for Segmentation and Parameter Selection
KR101582800B1 (ko) 적응적으로 컬러 영상 내의 에지를 검출하는 방법, 장치 및 컴퓨터 판독 가능한 기록 매체
CN114359684A (zh) 一种图像影子的评估方法及设备

Legal Events

Date Code Title Description
AD1A A request for search or an international type search has been filed
RD2N Patents in respect of which a decision has been taken or a report has been made (novelty report)

Effective date: 20070816

PD2B A search report has been drawn up
MM Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20190101