NL1027141C2 - Stabiele creamer. - Google Patents

Stabiele creamer. Download PDF

Info

Publication number
NL1027141C2
NL1027141C2 NL1027141A NL1027141A NL1027141C2 NL 1027141 C2 NL1027141 C2 NL 1027141C2 NL 1027141 A NL1027141 A NL 1027141A NL 1027141 A NL1027141 A NL 1027141A NL 1027141 C2 NL1027141 C2 NL 1027141C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
carbohydrate
protein
creamer
fat
conjugate
Prior art date
Application number
NL1027141A
Other languages
English (en)
Inventor
Johannes Andries Nieuwenhuijse
Paul Bastiaan Van Seeventer
Gerrit Stouwdam
Hendrika Koman-Boterblom
Original Assignee
Friesland Brands Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Friesland Brands Bv filed Critical Friesland Brands Bv
Priority to NL1027141A priority Critical patent/NL1027141C2/nl
Priority to PCT/NL2005/000697 priority patent/WO2006036059A1/en
Application granted granted Critical
Publication of NL1027141C2 publication Critical patent/NL1027141C2/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23JPROTEIN COMPOSITIONS FOR FOODSTUFFS; WORKING-UP PROTEINS FOR FOODSTUFFS; PHOSPHATIDE COMPOSITIONS FOR FOODSTUFFS
    • A23J3/00Working-up of proteins for foodstuffs
    • A23J3/04Animal proteins
    • A23J3/08Dairy proteins
    • A23J3/10Casein
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23CDAIRY PRODUCTS, e.g. MILK, BUTTER OR CHEESE; MILK OR CHEESE SUBSTITUTES; MAKING THEREOF
    • A23C11/00Milk substitutes, e.g. coffee whitener compositions
    • A23C11/02Milk substitutes, e.g. coffee whitener compositions containing at least one non-milk component as source of fats or proteins
    • A23C11/08Milk substitutes, e.g. coffee whitener compositions containing at least one non-milk component as source of fats or proteins containing caseinates but no other milk proteins nor milk fats
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23LFOODS, FOODSTUFFS, OR NON-ALCOHOLIC BEVERAGES, NOT COVERED BY SUBCLASSES A21D OR A23B-A23J; THEIR PREPARATION OR TREATMENT, e.g. COOKING, MODIFICATION OF NUTRITIVE QUALITIES, PHYSICAL TREATMENT; PRESERVATION OF FOODS OR FOODSTUFFS, IN GENERAL
    • A23L9/00Puddings; Cream substitutes; Preparation or treatment thereof
    • A23L9/20Cream substitutes
    • A23L9/22Cream substitutes containing non-milk fats but no proteins other than milk proteins
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23VINDEXING SCHEME RELATING TO FOODS, FOODSTUFFS OR NON-ALCOHOLIC BEVERAGES AND LACTIC OR PROPIONIC ACID BACTERIA USED IN FOODSTUFFS OR FOOD PREPARATION
    • A23V2002/00Food compositions, function of food ingredients or processes for food or foodstuffs

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Nutrition Science (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • Grain Derivatives (AREA)
  • Dairy Products (AREA)

Description

Titel: Stabielè creamer
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het bereiden van een creamer, op een creamer die goed bestand is tegen schiften en op de toepassing van een bepaald bestanddeel als antischiftingsmiddel.
Creamers zijn vethoudende samenstellingen die in een geschikte 5 hoeveelheid water een emulsie vormen. Creamers worden toegepast om een levensmiddel romiger te maken. Ook worden creamers toegepast om de kleur van een levensmiddel te veranderen, in het bijzonder voor het geven van een witte kleur of om de kleur lichter te maken.
Creamers kunnen droog - gewoonlijk in poedervorm — of als 10 vloeistof worden toegediend.
Creamers kunnen worden toegepast als eindproduct, bijvoorbeeld als koffie- of theecreamer, of als halffabricaat bij de bereiding van een voedingsmiddel, bijvoorbeeld een instant soep of. saus .
Een creamer bevat in het algemeen een oppervlakteactieve stof met 15 een emulgerende werking. Hiertoe is bijvoorbeeld een eiwit zoals caseinaat geschikt. Een nadeel van een eiwit als oppervlakteactieve stof in een creamer is de bestendigheid van een eiwithoudende creamer tegen schiften. In het bijzonder bij blootstelling aan hoge temperaturen, een lage pH en/of een hoog gehalte aan meerwaardige kationen, in het bijzonder calciumionen, 20 heeft een creamer op basis van (melk)eiwit de neiging tot schiften.
Een gebruikelijke oplossing voor dit probleem is het toevoegen van een stabilisatiezout, zoals een natrium- of kaliumzout van een fosfaat of een citraat. Naast de onwenselijkheid van een dergelijk additief in sommige markten met het oog op het imago bij consumenten, leidt het toevoegen van 25 een stabilisatiezout in sommige producten, in het bijzonder een zure soep zoals tomatensoep, niet tot het gewenste resultaat. Ook kan het zout een negatief effect hebben op de smaak, zoals bijvoorbeeld bij toepassing in koffie, in het bijzonder koffieconcentraten in blik ("canned coffee")· 1027141 ' 2
Het is een doel van de uitvinding te voorzien in een eiwitbevattende creamer die goed bestand is tegen schiften, ook als deze wordt toegepast in een voedingsmiddel met een zure pH, en/of in een heet voedingsmiddel en/of in een voedingsmiddel met een hoog meerwaardig 5 kationgehalte, in het bijzonder een hoog calciumgehalte (d.w.z. met een hoge hardheid).
Het is voorts een doel van de uitvinding te voorzien in een werkwijze voor het bereiden van een dergelijke creamer.
Er is nu gevonden dat een bepaald conjugaat van een eiwit 10 uitermate geschikt is om toe te passen in een creamer met een goede bestendigheid tegen schiften, ook als de creamer wordt toegepast in een zuur voedingsmiddel, en/of een heet voedingsmiddel en/of een voedingsmiddel met een hoge hardheidsgraad. Daarnaast voorziet de creamer volgens deze uitvinding de voor eiwithoudende creamers zo 15 karakteristieke functionaliteit, waarbij een goede romigheid van het voedingsmiddel gepaard gaat met zowel voldoende witkracht en een neutrale smaak, hetgeen een voordeel is ten opzichte van creamers waarbij gebruik wordt gemaakt van een emulgerend substituut voor eiwitten, zoals bijvoorbeeld emulgerend zetmeel.
20 De uitvinding heeft derhalve betrekking op een creamer, omvattende een vet en een eiwit-koolhydraatpolymeer conjugaat als emulgator, waarbij het koolhydraatpolymeer is opgebouwd uit ten minste drie monosaccharide-eenheden.
Er is gevonden dat een eiwit-koolhydraat conjugaat, waarbij het 25 koolhydraatpolymeer is opgebouwd uit ten minste drie monosaccharide -eenheden zeer geschikt is als anti-schiftingsmiddel in een creamer.
In het bijzonder is gevonden dat een creamer volgens de uitvinding ook zeer goed bestand is tegen schiften indien de creamer wordt toegediend aan een vloeistof met een hardheidsgraad van ten minste 15 °C DH.
1027141 3
Een creamer volgens de uitvinding is voorts zeer geschikt voor toepassing in een zuur voedingsmiddel zoals koffie (gewoonlijk met een pH van ca. 4,8-5,4) of een zure soep, zoals tomatensoep (gewoonlijk met een pH van ca. 4-4,5).
5 De uitvinding heeft voorts betrekking op een creamer, omvattende een vet en een eiwit-koolhydraat conjugaat waarbij het koolhydraat-polymeer is opgebouwd uit ten minste drie monosaccharide-eenheden, welke creamer ook in afwezigheid van een stabilisatie zout bestand is tegen schiften indien de creamer aanwezig is in een vloeistof met een pH in het 10 bereik van ca. 3,5 tot ca. 7,5, en/of met temperatuur in het bereik van ca. 70-100°C en/of met een hardheid van ca. 15-30 °DH. Bij voorkeur is de creamer bestand tegen schiften bij een temperatuur, pH en hardheid in de genoemde bereiken.
In een uitvoeringsvorm is de creamer bij genoemde pH en 15 genoemde hardheid zelfs bestand tegen schiften bij een temperatuur van tot ongeveer 150 °C of meer. Dit is met name interessant omdat daardoor tijdens de bereiding gebruikt kan worden gemaakt van een ultra hoge temperatuur behandeling (UHT), welke gewoonlijk plaatsvindt bij een temperatuur van ca. 140-150 °C gedurende een of enkele seconden (bijv. ca. 20 1 tot ca. 10 sec), bijvoorbeeld om de houdbaarheid van de creamer te verlengen.
Ook is een emulsie van de creamer in een drank stabiel d.w.z. gedurende ten minste 15 min na toevoegen van de creamer aan de drank, is er behoud van witkracht en is er geen vetseparatie te zien.
25 Een creamer volgens de uitvinding is bij voorkeur poedervormig.
In beginsel kan de creamer volgens de uitvinding desgewenst een stabilisatiezout bevatten, bijvoorbeeld in een relatief lage concentratie, zoals minder dan 1 gew. % betrokken op de creamer droge stof. Bij voorkeur is de creamer echter althans in hoofdzaak vrij van toegevoegd fosfaat en/of 1027141 4 toegevoegd citraat. Bij grote voorkeur is een creamer volgens de uitvinding althans in hoofdzaak vrij van enig toegevoegd stabilisatiezout.
Met “in hoofdzaak vrij” wordt hierin bedoeld dat er althans minder van het zout aanwezig is dan bij een gebruikelijke creamer met een 5 ongeconjugeerd mengsel van koolhydraat en eiwit als emulgator nodig is om een voldoende stabiliteit te geven bij hoge temperatuur in een zuur milieu met een hoge hardheid.
In het bijzonder wordt met “in hoofdzaak vrij” bedoeld een gehalte van minder dan ca. 0.2 gew. % betrokken op de creamer droge stof, meer in 10 het bijzonder een gehalte van 0-0.1 gew. %.
Met termen zoals “ongeveer”, “ca. “ en dergelijke wordt althans een afwijking van maximaal 5 %, in het bijzonder van maximaal 2 % inbegrepen.
Onder droge stof worden hierin alle componenten inbegrepen 15 behalve water.
Eiwit-koolhydraat conjugaten zijn overigens bekend. WO 00/18249 beschrijft een werkwijze waarbij een wei-eiwit wordt geglycosileerd door poedervormig wei-eiwit op te slaan in een omgeving waarvan de vochtigheid en temperatuur gecontroleerd wordt. Beoogd wordt het verder optreden van 20 Maillard vervolgreacties te reduceren. Toepassing van een dergelijk geglycosileerd eiwit in creamer voor het verhogen van de stabiliteit van de creamer bij hoge temperatuur, lage pH en/of hoge hardheidsgraad worden niet genoemd. De onderhavige uitvinders hebben gevonden dat de in WO 00/18249 beschreven werkwijze in het algemeen leidt tot een moeilijk 25 handelbaar, plakkerig of gekoekt poedervormig eiwit-koolhydraat conjugaat. Verder is gevonden dat een eiwit-koolhydraat conjugaat dat geopenbaard wordt in WO 00/18249 in een creamer niet goed bestand is tegen schiften bij hoge hardheid en/of lage pH en/of hoge temperatuur (Zie onderhavige voorbeeld 3).
1027141 5
Er is nu gevonden dat een creamer met een goede stabiliteit tegen schiften, ook bij hoge hardheid en/of lage pH en/of hoge temperatuur, op efficiënte wijze kan worden bereid door het eiwit-koolhydraat conjugaat te laten vormen als onderdeel van de vervaardiging van de creamer, door de 5 reactie te laten plaats vinden in aanwezigheid van althans een deel van het vet en eventuele andere bestanddelen van de creamer.
Derhalve heeft de uitvinding voorts betrekking op een werkwijze voor het vervaardigen van een creamer, omvattende - het bereiden van een, gewoonlijk vloeibaar, reactiemengsel van een vet, 10 water (als vloeistof), een eiwit en een reducerend koolhydraat; - het in het reactiemengsel, gewoonlijk onder roeren, laten reageren van het eiwit en het koolhydraat onder vorming van een eiwit-koolhydraat conjugaat; en - het vormen van een vet in water emulsie; 15 In een bijzondere uitvoeringsvorm wordt de creamer bereid door - een eiwit en een koolhydraat te mengen tot een op moleculaire schaal verdeeld mengsel, in het bijzonder door beide componenten op te lossen in een oplosmiddel; daarna - het eiwit-koolhydraat mengsel te drogen, bij voorkeur door sproeidrogen; 20 daarna - het gedroogde eiwit-koolhydraat te verdelen door een vet - het instellen van het watergehalte (in het bijzonder de waterverzadingsgraad aw) onder vorming van het reactiemengsel 1 - het in het reactiemengsel, gewoonlijk onder roeren, laten reageren van het 25 eiwit en het koolhydraat onder vorming van een eiwit-koolhydraat conjugaat; en - het vormen van een vet in water emulsie;
De creamer kan vervolgens als vloeibare creamer worden toegepast. Bij voorkeur wordt de creamer gedroogd, bij grote voorkeur tot 30 een poedervormige creamer. Van een dergelijke poedervormige creamer is 1027141 6 gevonden dat deze in het algemeen niet plakkerig is en geen aanleiding geeft tot koekvorming ("caking") tijdens de opslag, wanneer deze onder gebruikelijke omstandigheden op geslagen wordt.
Een werkwijze volgens de uitvinding voorziet niet alleen in een 5 creamer met wenselijke eigenschappen met het oog op de opslag en met het oog op het gebruik, maar is ook eenvoudig van opzet en kan gemakkelijk op industriële schaal worden uitgevoerd.
j ! Een werkwijze volgens de uitvinding kan zeer geschikt worden uitgevoerd met standaardapparatuur voor een creamerbereidingslijn.
10 Gethermostatiseerde en vochtgereguleerde opslagruimten zijn niet nodig.
De vakman zal geschikte reactiecondities weten te bepalen met behulp van algemene vakkennis en de onderhavige beschrijving en conclusies. Bij voorkeur worden de reactieomstandigheden zodanig gekozen dat er een eiwit-koolhydraat conjugaat met een glycosilatiegraad 15 (gemiddeld aantal koolhydraat groepen per lysine residue x 100 %) van ten minste 15 % wordt gevormd, bij grote voorkeur ten minste 20 % zoals bepaald middels de OPA methode. Deze methode is beschreven in Broersen et al., Biotechnology and Bioengineering, vol 86, No 1, April 5 2004, p 78- ! 87).
20 Bij voorkeur bedraagt de glyeosilatiegraad tot 100 %. Vanuit praktische overwegingen (bereidingstijd en -kosten) heeft een glyeosilatiegraad van 50 % of minder een bijzondere voorkeur.
Als grondstoffen voor een creamer in het kader van de uitvinding kunnen gebruikelijke materialen gekozen worden.
25 Het eiwit wordt bij voorkeur gekozen uit melk-eiwitten en plantaardige eiwitten, alsmede combinaties daarvan. Zeer goede resultaten zijn behaald met caseines en caseïnaten. Bijzonder geschikte plantaardige eiwitten zijn eiwitten die als melkeiwit vervangers kunnen worden toegepast zoals tarwe-eiwit of soja-eiwit.
1027141 7
De werkwijze volgens de uitvinding kan in beginsel worden toegepast voor de bereiding van elk type eitwit-koolhydraat conjugaat, dus ook voor conjugaten van mono- en/of disacchariden. Hiertoe kan in principe elk reducerend koolhydraat worden ingezet. Het reducerend koolhydraat 5 kan een of meer monosacchariden, disacchariden en/of polysacchariden omvatten. Onder polysacchariden worden hierin in het bijzonder koolhydraten met ten minste drie saccharide eenheden bedoeld. Tot de polysacchariden worden ook oligosacchariden gerekend, d.w.z. polysacchariden opgebouwd uit 3-10 saccharide eenheden.
10 Voor de bereiding van een creamer volgens de uitvinding, welk een eiwit-koolhydraatconjugaat omvat waarvan het koolhydraat is opgebouwd uit ten minste drie monosaccharide eenheden, wordt in het algemeen een koolhydraat gebruikt dat is opgebouwd uit ten minste drie monosaccharide eenheden (trisacchariden en hoger). Van een 15 eiwitkoolhydraat conjugaat bereid met een koolhydraat dat drie of meer monosaccharide eenheden per molecuul bevat, is gevonden dat het een betere bestendigheid tegen schiften heeft dan een conjugaat bereid met een monosaccharide of disaccharide (zoals lactose), in het bijzonder bij een temperaruur van ca. 90-100 °C, en/of een hoge hardheid en/of een lage pH. 20 Bij voorkeur heeft althans het merendeel van de polysaccharidemoleculen een ketenlengte van ten minste 6. Vanuit praktische overwegingen, zoals glycosilatiesnelheidsoverwegingen, heeft bij voorkeur althans de meerderheid van de polysaccharide moleculen een ketenlengte van kleiner dan 20.
25 Bij voorkeur is het gehalte aan koolhydraten (gebruikt voor de vorming van het conjugaat) opgebouwd uit ten minste drie saccharide-eenheden ten minste 95 gew.%, gebaseerd op het totale koolhydraatgehalte (gebruikt voor de vorming van het conjugaat).Bij grote voorkeur is het gehalte aan koolhydraten met een ketenlengte van 6-20 ten minste 95 30 gew.%, gebaseerd op het totale koolhydraatgehalte.
1027141 8
Zeer geschikt zijn oligosacchariden (in het bijzonder tri- tot decasacchariden) en polysacchariden die althans in hoofdzaak zijn opgebouwd uit galactose-, fructose-, glucose-, lactose-eenheden of een combinatie daarvan.
5 Zeer goede resultaten zijn bereikt met een creamer die een conjugaat bevat dat bereid is uit een eiwit, bij voorkeur een melkeiwit of plantaardig eiwit, en een maltodextrine.
Bij voorkeur heeft de maltodextrine een dextrose equivalent (DE) -zoals bepaald middels de methode Lane Eynon (AOAC Official Method 10 935.62) - van ongeveer 5 tot ongeveer 15. Bij grote voorkeur bevat de maltodextrine minder dan 5 gew. % mono- en disacchariden.
Met de term vet wordt hierin een vetzuurglyceride (daaronder inbegrepen een mengsel van vetzuurglyceriden), in het bijzonder een vetzuurtriglyceride bedoeld. Onder vetten worden oliën (vetten die bij 15 kamertemperatuur vloeibaar zijn) inbegrepen. In een voorkeursuitvoeringsvorm omvat de creamer een vast vet, d.w.z. een vet dat vast is bij kamertemperatuur (25 °C). Het vet kan plantaardig of dierlijk zijn. Goede resultaten zijn verkregen met een gehard vet, zoals gehard palmvet.
Als water kan gedemineraliseerd water, leidingwater of bronwater 20 worden toegepast.
In een werkwijze volgens de uitvinding wordt een reactiemengsel bereid van water, vet, eiwit en koolhydraat, waarin het eiwit-koolhydraat conjugaat vervolgens gevormd wordt.
De gebruikte hoeveelheden kunnen binnen brede grenzen worden 25 ingesteld, afhankelijke van ondermeer de gewenste glycosylatiegraad.
Bij voorkeur bedraagt de gewichtsverhouding eiwit tot koolhydraat ongeveer 1: 2 tot ongeveer 1:6) bij grote voorkeur ongeveer 1:3 tot ongeveer 1:5, in het bijzonder ongeveer 1:4.
Het benodigde vet/olie voor de vervaardiging van de creamer kan 30 geheel of gedeeltelijk aan het reactiemengsel worden toegevoegd.
1027141 1 9
De hoeveelheid water wordt bij voorkeur ingesteld op een gehalte dat overeenkomt met een aw waarde (waterverzadigingsgraad) (bijvoorbeeld zoals bepaald middels een Novasina aw meter) in het bereik van ongeveer 0,3 tot ongeveer 0,8.
5 Een relatief hoge aw , bijvoorbeeld van ten minste 0,5, bij voorkeur van meer dan 0,6, heeft een voorkeur vanwege een grote glycosilerings-snelheid. Met het oog op een goede roerbaarheid en het voorkomen van vervolgreacties die tot bruinverkleuring kunnen leiden is de aw bij voorkeur maximaal 0,75.
10 Van bijzonder voordeel is een werkwijze waarbij de aw wordt ingesteld op een waarde in het bereik van 0.63-0.75, in het bijzonder van 0.65-0.70. In een dergelijke werkwijze is aan de ene kant de glycosileringssnelheid hoog en aan de andere kant de roerbaarheid goed en de mate van ongewenste vervolgreacties laag. Zeer goede resultaten zijn 15 bereikt middels een werkwijze waarbij de aw ongeveer 0.69 was.
In een uitvoeringsvorm voor de bereiding van een caseinaat-koolhydraat conjugaat wordt water bij voorkeur toegevoegd tot een gehalte van ten minste 8 gew. % betrokken op het gewicht van het eiwit plus koolhydraat (in het bijzonder bij een eiwit tot koolhydraat 20 gewichtsverhouding van 1:2 tot 1:6, bijvoorbeeld ongeveer 1:4). Bij grote voorkeur bedraagt het watergehalte ten minste 11 gew.%. Voor het verkrijgen van een conjugaat dat bijdraagt aan een creamer met een zeer goede stabiliteit, ook in afwezigheid van een stabilisatiezout, is het watergehalte in het re actie mengsel bij voorkeur maximaal ongeveer 25 25 gew.%, bij grote voorkeur maximaal ongeveer 20 %, bij grotere voorkeur maximaal ongeveer 14 gew. %, betrokken op het gewicht van het eiwit plus koolhydraat.
De vorming van het conjugaat vindt bij voorkeur plaats bij een temperatuur boven het smeltpunt van het vet, in het bijzonder bij een 30 temperatuur tussen circa 30 °C tot circa 90 °C.
1027141 10
Met het oog op de reactiesnelheid is de reactietemperatuur bij voorkeur ten minste circa 50 °C, bij grote voorkeur ten minste 55 °C.
De reactietemperatuur is bij voorkeur maximaal ongeveer 85°C. Bij een dergelijke temperatuur vinden er weinig tot geen ongewenste Maillard 5 vervolgreacties op.
Voor het op eenvoudige wijze voorkomen van klontvorming tijdens de reactie bedraagt de temperatuur bij voorkeur maximaal ongeveer 70 °C, in het bijzonder maximaal ongeveer 60 °C. Indien er echter een neiging tot klontvorming ontstaat, dan kan deze ook bij hogere temperatuur 10 verminderd of voorkomen worden, bijvoorbeeld door intensiever te roeren.
Gewoonlijk laat men het reactiemengsel ten minste ongeveer 1 uur, bij voorkeur ten minste ongeveer 6 uur reageren. Gewoonlijk is het voldoende het reactiemengsel gedurende maximaal ongeveer 18 uur (in het bijzonder bij een temperatuur van ten minste 55 °C) te laten reageren. Zeer 15 goede resultaten zijn bereikt met een reactietijd van minder dan ongeveer 10 uur, in het bijzonder bij een temperatuur van ten minste 55 °C.
Eventueel kan de voortgang van de reactie worden gevolgd, door continu of van tijd tot tijd de mate van glycosilatie te meten. Zeer geschikt hiervoor is de OPA methode.
20 Na het bereiken van de gewenste omzettingsgraad, wordt het mengsel van water, vet en eiwit-koolhydraat conjugaat gewoonlijk verder verwerkt. Het is niet nodig het mengsel (gedurende langere tijd) op te slaan bij een gecontroleerde luchtvochtigheid.
Desgewenst wordt aan het mengsel extra water en/of extra vet 25 en/of extra koolhydraat toegevoegd om de gewenste emulsie te verkrijgen van vet in water. De verhoudingen water, vet en eiwit-koolhydraat conjugaat en eventueel koolhydraat in de emulsie kunnen zich verhouden zoals aangegeven in de volgende tabel: 1027141 11
Gebruikelijk bereik voor hoofdbestanddelen van een vloeibare creamer component: aantal gewichtsdelen: water 30-40 vet/olie 5-45 eiwit-koolhydraat 1-15 conjugaat vrij koolhydraat 0-60 (niet aan het eiwit geconjugeerd)
Ook kan de creamer desgewenst een of meer additieven bevatten 5 die geschikt zijn voor toepassing in een creamer. De creamer kan bijvoorbeeld naast het eiwit-koolhydraat conjugaat een laagmoleculaire emulgator bevatten. Geschikte laagmoleculaire emulgatoren zijn algemeen bekend in het vakgebied. Voorbeelden zijn monoglyceriden zoals glycerolmonostearaat. Andere geschikte emulgatoren zijn bijvoorbeeld 10 beschreven in Emulsifïers, Eagan Press Handbook Series, C. E. Stauffer, 1999.
Bij voorkeur wordt de emulsie gepasteuriseerd of gesteriliseerd. Vanwege de bestendigheid tegen schiften van de emulsie in aanwezigheid van het eiwit-koolhydraat conjugaat is UHT zeer geschikt om micro-15 organismen te inactiveren of af te doden.
Desgewenst kan de emulsie worden gesproeidroogd onder verkrijging van een poedervormige creamer. Als sproeidroogtechniek kan een voor creamers gebruikelijke techniek worden gebruikt zoals bijvoorbeeld beschreven in” Spraydrying Handbook”, fifth edition, 1991, Keith Masters, 20 Editor: Longman Scientific and Technical, ISBN 0582062667 1027141 12
Gebruikelijk bereik voor hoofdbestanddelen van een poedervormige m-ftamer component: aantal gewichtsdelen: water 1-4 vet/olie 15-80 eiwit-koolhydraat 3-80 conjugaat vrij koolhydraat 0-80 (niet aan het eiwit geconjugeerd)
Een poedervormige creamer omvat in een voorkeursuitvoeringsvorm tot 25 gew. % eiwit-koolhydraatconjugaat (betrokken op 5 het totaalgewicht).
Een creamer volgens de uitvinding kan als zodanig als eindproduct worden gebruikt, bijvoorbeeld in plaats van melk in koffie of thee.
Ook is het mogelijk een creamer volgens de uitvinding te verwerken in een voedingsmiddel, bijvoorbeeld in een zuur voedingsmiddel, 10 zoals tomatensoep.
De uitvinding heeft derhalve ook betrekking op een voedingsmiddel omvattende een creamer volgens de uitvinding.
Het voedingsmiddel heeft in een uitvoeringsvorm althans een waterige fase waarvan de hardheidsgraad ten minste 5 °DH, bij voorkeur 15 van 15-30 °DH bedraagt. De pH bedraagt bij voorkeur 3,5 - 7,5. De pH is hierin de waarde zoals bepaald wanneer het middel in een voor consumptie bedoelde vloeibare vorm is gebracht.
Het voedingsmiddel is gewoonlijk hittestabiel, hetgeen in het bijzonder betekent dat het middel ten minste gedurende enkele seconden 20 (bijv. 2-10), bij voorkeur ten minste 15 min. bestand is tegen schiften bij een temperatuur van ca. 70-150 °C, in het bijzonder van ongeveer 90 °C.
1027141 13
In een uitvoeringsvorm is het voedingsmiddel een vloeibaar voedingsmiddel, bijvoorbeeld een soep, een saus of een drank, zoals een alcoholische drank.
In vergelijking met een conventioneel voedingsmiddel, zoals een 5 voedingsmiddel met een creamer op basis van niet-geconjugeerd eiwit, is een dergelijk voedingsmiddel zeer stabiel bevonden, ook bij hoge temperatuur, bijvoorbeeld van ongeveer 90 °C en/of een lage (zure) pH en/of hard water.
Bijzonder goede resultaten zijn bereikt met een creamer in een 10 zure soep, zoals tomatensoep.
In een uitvoeringsvorm is het voedingsmiddel een concentraat, bij voorkeur een poedervormig concentraat. Voorkeursvoorbeelden van dergelijke concentraten zijn saus, soep, koffie (in het bijzonder voor varianten zoals cappuccino, café au lait e.d.) en thee. In een uitvoeringsvorm 15 is het voedingsmiddel een instant product.
De uitvinding zal nu nader worden toegelicht aan de hand van de volgende voorbeelden.
20 Voorbeeld 1 (referentie: geen vorming van eiwit-koolhvdraat conjugaal)
In 1100 liter water van ongeveer 50 °C werd 180 kg natrium caseinaat opgelost. Hierna werd er 720 kg maltodextrine (Glucidex IT 8 van Roquette, DE van 12.5; ca. 2 % mono/disacchariden, ca 98 % hogere 25 sacchariden) in opgelost. De oplossing werd gepasteuriseerd op 75 °C en vervolgens gedroogd tot een vochtgehalte van 7,5 gew. %, betrokken op het gewicht van het eiwit-koolhydraat conjugaat.
14,7 kg van het gedroogde caseinaat/maltodextrine poeder werd onder roeren opgelost in 40 kg water bij een temperatuur van ongeveer 60 30 °C. Aan de oplossing werd 45,3 kg gehard palm vet toegevoegd. Na 1027141 14 homogeniseren en pasteuriseren werd een deel van de emulsie gesproeidroogd.
Van de emulsie en het gesproeidroogde deel werd de stabiliteit bepaald in water met een pH van 3,5 (na toevoeging poeder pH 4,2), een 5 hardheid van 30° DH en een temperatuur van 90 °C. Beide waren instabiel. Direct na toevoegen van het water ging het eiwit in schifting.
Voorbeeld 2 10 14,7 kg van het gedroogde caseinaat/maltodextrine poeder, zoals verkregen in Voorbeeld 1, werd gemengd met 45,3 kg vet. Vervolgens werd 0,7 kg water geleidelijk bijgemengd onder krachtig roeren, zodat het totale watergehalte ca. 12 gew.% betrokken op het gewicht aan caseinaat/maltodextrine poeder bedroeg.
15 Het geheel werd gedurende 9 uur op 60 °C geroerd onder verkrijging van een conjugaat met een glycosilatiegraad van ongeveer 25 %.
Vervolgens werd 39,3 kg water toegevoegd. Na homogeniseren en pasteuriseren werd een deel van de emulsie gesproeidroogd.
Zowel de emulsie als het poeder resulteerde in stabiele systemen 20 na toevoeging aan water met een pH van 3,5 (na toevoeging poeder: pH 4,2), een hardheid van 30° DH en een temperatuur van 90 °C. Er was binnen 15 min geen schifting waarneembaar.
Voorbeeld 3 25
In 5 kg warm water werd 600 g nacaseinaat en 2400 g lactose op gelost.
Het geheel werd verwarmd naar 70 °C en gesproeidroogd.
Het vochtgehalte van het poeder was 1,9 %.
1027141 15
In 4,3 kg gesmolten gehard palm vet werd onder roeren 1,4 kg caseinaat/lactose conjugaat verdeeld .Het geheel werd op 60°C gebracht.
Onder krachtig roeren werd er langzaam 170 g water toegevoegd en werd er verwarmd tot 60 °C.
5 Na 4,6 ,8 en 10 uur werd er een monster genomen.Dit monster werd op 60 % ds gebracht en vervolgens gehomogeniseerd m.b.v. ultraturrax.
16,5 gram van deze emulsie werd getest in 200 cc water van 100°C bij een pH van 4.2. Na 1 en ook 15 min beoordelen trad er zelfs in het 10 monster na 10 uur glycosyleren nog zware schifting op.
1027141

Claims (21)

1. Toepassing van een eiwit-koolhydraat conjugaat als anti-schiftings-middel in een creamer, waarbij het koolhydraat is opgebouwd uit ten minste drie monosaccharide eenheden.
2. Toepassing van een creamer, omvattende een eiwit-koolhydraat 5 conjugaat als antischiftingsmiddel, in een vloeistof met een hardheidsgraad van ten minste 15 °C DH, waarbij het koolhydraat is op gebouwd uit ten minste drie monosaccharide eenheden.
3. Werkwijze voor het vervaardigen van een eiwit-koolhydraat conjugaathoudende creamer, omvattende 10. het bereiden van een reactiemengsel van een vet, een eiwit en een reducerend koolhydraat; en - het in het reactiemengsel laten reageren van het eiwit en het koolhydraat, in aanwezigheid van water, onder vorming van een eiwit-koolhydraat conjugaat;
4. Werkwijze volgens conclusie 3, waarin - het eiwit en het koolhydraat wordt gemengd tot een op moleculaire schaal verdeeld eiwit-koolhydraat mengsel; daarna - het eiwit-koolhydraat mengsel wordt gedroogd, bij voorkeur door . sproeidrogen; daarna 20. het gedroogde eiwit-koolhydraat met het vet wordt vermengd en het watergehalte wordt ingesteld, onder vorming van het reactiemengsel.
5. Werkwijze volgens conclusie 3 of 4, waarbij het reactiemengsel bereid wordt op een watergehalte van ten minste 8 gew. % op basis van het gewicht van het eiwit-koolhydraat mengsel, bij voorkeur 10-20 gew. %, bij 25 grote voorkeur 11-14 gew. %. 1027141
6. Werkwijze volgens een van de conclusies 3-5, waarbij tijdens de reactie de waterverzadigings graad aw 0,3-0,8 bedraagt, bij voorkeur 0,5-0,75, bij grote voorkeur 0,63-0,75.
7. Werkwijze volgens een van de conclusies 3-6, waarbij het eiwit 5 gekozen wordt uit de groep bestaande uit melkeiwitten en plantaardige eiwitten, bij voorkeur uit de groep bestaande uit caseïnes en caseïnaten.
8. Werkwijze volgens een van de conclusies 3-7, waarbij het koolhydraat gekozen wordt uit de groep bestaande uit polysacchariden, in het bijzonder uit maltodextrines, glucosestropen en oligosacchariden, bij 10 voorkeur uit de groep bestaande uit maltodextrines.
9. Werkwijze volgens een van de conclusies 3-8 waarbij de reactie tussen het eiwit en koolhydraat wordt uitgevoerd bij een temperatuur van circa 30 °C tot circa 90 °C, bij voorkeur van circa 50-65 °C.
10. Werkwijze volgens een van de conclusies 3-9, waarbij met het 15 eiwit-koolhydraat conjugaat in het reactiemengsel een vet in water emulsie wordt bereid.
11. Werkwijze volgens een van de conclusies 10, waarbij de emulsie wordt gedroogd, onder vorming van een poedervormige creamer, die vet en eiwit-koolhydraat conjugaat omvat.
12. Creamèr omvattende een vet en een eiwit-koolhydraat conjugaat, zoals een creamer verkrijgbaar middels een werkwijze volgens een van de conclusies 3-8, welke creamer ook in afwezigheid van een stabiUsatiezout bestand is tegen schiften indien de creamer aanwezig is in een vloeistof met een pH in het bereik van 3,5 tot 7,5, met een temperatuur in het bereik van 25 70-150°C en met een hardheid van 15-30 °DH, waarbij het koolhydraat is op gebouwd uit ten minste drie monosaccharide eenheden.
13. Creamer omvattende een vet en een eiwit-koolhydraatconjugaat, bij voorkeur volgens conclusie 12, waarbij het vet vast is bij 25 °C en waarbij het koolhydraat is opgebouwd uit ten minste drie monosaccharide eenheden 1027141
14. Creamer, bij voorkeur volgens conclusie 12 of 13, omvattende een vet en een eiwit-koolhydraatconjugaat, waarbij het koolhydraat is opgebouwd uit ten minste drie monosaccharide eenheden en de creamer poedervormig is.
15. Creamer, bij voorkeur volgens een van de conclusies 12-14, omvattende een vet en een eiwit-koolhydraat conjugaat, waarbij het koolhydraat is op gebouwd uit ten minste drie monosaccharide eenheden en de creamer althans in hoofdzaak vrij is van toegevoegd fosfaat, bij voorkeur vrij van enig toegevoegd stabilisatiezout.
16. Creamer volgens een van de conclusies 12-15, met een vetgehalte van 15 tot 90 gew. % (creamer droge stof), een eiwit-koolhydraat conjugaatgehalte van ten minste 2 gew. % (creamer droge stof), en desgewenst 0-80 gew. % (creamer droge stof) vrij koolhydraat.
17. Voedingsmiddel omvattende een creamer volgens een van de 15 conclusies 12-16 of vervaardigd middels een werkwijze volgens een van de conclusies 3-11.
18. Voedingsmiddel volgens conclusie 17, gekozen uit vloeibare voedingsmiddelen en concentraten voor vloeibare voedingsmiddelen, in het bijzonder gekozen uit de groep bestaande uit soepen, koffie, thee, sauzen, 20 alcoholische dranken, alsmede concentraten bestemd voor het bereiden van een soep, koffie, thee, alcoholische drank of saus.
19. Voedingsmiddel volgens conclusie 18, met althans een waterige fase waarvan de hardheidsgraad ten minste 5 °DH, bij voorkeur van 15-30 °DH bedraagt. 25
20 Voedingsmiddel volgens een van de conclusies 17-19 met een pH van 3,5 - 7,5.
21. Voedingsmiddel volgens een van de conclusiesl7-20, welke hittestabiel is. 1027141
NL1027141A 2004-09-29 2004-09-29 Stabiele creamer. NL1027141C2 (nl)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1027141A NL1027141C2 (nl) 2004-09-29 2004-09-29 Stabiele creamer.
PCT/NL2005/000697 WO2006036059A1 (en) 2004-09-29 2005-09-27 Stable creamer

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1027141A NL1027141C2 (nl) 2004-09-29 2004-09-29 Stabiele creamer.
NL1027141 2004-09-29

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1027141C2 true NL1027141C2 (nl) 2006-03-30

Family

ID=34974604

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1027141A NL1027141C2 (nl) 2004-09-29 2004-09-29 Stabiele creamer.

Country Status (2)

Country Link
NL (1) NL1027141C2 (nl)
WO (1) WO2006036059A1 (nl)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP2025235A1 (en) * 2007-08-08 2009-02-18 Stichting Top Institute Food and Nutrition Use of globular protein - oligosaccharide conjugates
US8399039B2 (en) 2007-11-29 2013-03-19 Nestec S.A. Shelf stable liquid whitener and process of making thereof
NL2007033C2 (en) 2011-07-01 2013-01-07 Friesland Brands Bv Acid-stable creamer or whitener composition.
WO2015041377A1 (ko) * 2013-09-17 2015-03-26 남양유업 주식회사 인산염을 첨가하지 않고 원유 또는 탈지유를 함유하면서 우유 풍미가 증진된 커피 크리머의 제조방법
US10721941B2 (en) * 2014-07-18 2020-07-28 Societe Des Produits Nestle S.A. Creamer free from added emulsifier(s), buffer(s) and stabilizing salts
JP6874681B2 (ja) * 2015-07-31 2021-05-19 不二製油株式会社 多糖類−タンパク質複合体の製造方法

Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2325651A1 (de) * 1972-05-22 1973-12-13 Abbott Lab Nicht-fettes trockenes weissungsmittel fuer getraenke
EP0579328A1 (en) * 1992-07-14 1994-01-19 Campina Melkunie B.V. Powder-form, foaming creamer
US5571334A (en) * 1994-03-31 1996-11-05 Opta Food Ingredients, Inc. Starch-based opacifying agent for foods and beverages
US20010041211A1 (en) * 1996-08-21 2001-11-15 Beeson Christine A. Cold beverage creamer
DE20317533U1 (de) * 2002-11-18 2004-02-12 Unilever N.V. Fett umfassendes teilchenförmiges Crememittel und dieses Crememittel umfassende Nahrungsmittelzusammensetzungen

Patent Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2325651A1 (de) * 1972-05-22 1973-12-13 Abbott Lab Nicht-fettes trockenes weissungsmittel fuer getraenke
EP0579328A1 (en) * 1992-07-14 1994-01-19 Campina Melkunie B.V. Powder-form, foaming creamer
US5571334A (en) * 1994-03-31 1996-11-05 Opta Food Ingredients, Inc. Starch-based opacifying agent for foods and beverages
US20010041211A1 (en) * 1996-08-21 2001-11-15 Beeson Christine A. Cold beverage creamer
DE20317533U1 (de) * 2002-11-18 2004-02-12 Unilever N.V. Fett umfassendes teilchenförmiges Crememittel und dieses Crememittel umfassende Nahrungsmittelzusammensetzungen

Also Published As

Publication number Publication date
WO2006036059A1 (en) 2006-04-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA1289807C (en) Food product
US6077558A (en) Elemental nutritional products
EP1562437B1 (en) Particulate creamer comprising fat and food compositions comprising said creamer
EP2343984A2 (en) Low protein and protein-free liquid, liquid concentrate and powder creamers. and process of making thereof
AU2006217773A1 (en) Emulsifiers and emulsions
CN103338658A (zh) 含有β-羟基-β甲基丁酸钙和共轭亚油酸的营养型产品
AU2007241926A1 (en) Whey protein-containing granules and method of producing the same
PL187432B1 (pl) Półpłynny, przyprawowy i/lub barwiący, wiążący artykuł żywnościowy
NL1027141C2 (nl) Stabiele creamer.
JP6403427B2 (ja) 飲料用粉末油脂
AU2012278397B2 (en) Acid-stable creamer or whitener composition
CN103005509A (zh) 一种高乳化性全蛋粉的制备方法
JP4673235B2 (ja) 鉄強化食品用組成物
EP1875812B1 (en) Rapidly soluble granule and method for producing the same
JP6189567B1 (ja) タンパク質含有顆粒の製造方法
KR100909610B1 (ko) 지방함량감소 커피 크리머 및 그 제조방법
WO2018083296A1 (en) An emulsified savoury food concentrate
KR102308324B1 (ko) 계면 안정성이 증가된 기능성 커피 크리머 제조방법
JP2013255440A (ja) 粉末油脂及びその製造方法
US20050170061A1 (en) Food additive
WO2017097607A1 (en) Emulsified savoury food concentrate
NL9300536A (nl) Eiwitbevattend margarineproduct.
JP2021136909A (ja) 乳化粉末の製造方法
Parmar et al. Effect of paneer whey on composition, characteristics and shelf life of biscuits
JPWO2020137626A1 (ja) 食品の製造方法、調理時間短縮剤及び食品の調理時間を短縮する方法

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20100401