NL1018567C2 - Magnetisch aangedreven pomp. - Google Patents
Magnetisch aangedreven pomp. Download PDFInfo
- Publication number
- NL1018567C2 NL1018567C2 NL1018567A NL1018567A NL1018567C2 NL 1018567 C2 NL1018567 C2 NL 1018567C2 NL 1018567 A NL1018567 A NL 1018567A NL 1018567 A NL1018567 A NL 1018567A NL 1018567 C2 NL1018567 C2 NL 1018567C2
- Authority
- NL
- Netherlands
- Prior art keywords
- pump
- chamber
- actuator body
- actuator
- pump according
- Prior art date
Links
Classifications
-
- F—MECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
- F04—POSITIVE - DISPLACEMENT MACHINES FOR LIQUIDS; PUMPS FOR LIQUIDS OR ELASTIC FLUIDS
- F04B—POSITIVE-DISPLACEMENT MACHINES FOR LIQUIDS; PUMPS
- F04B17/00—Pumps characterised by combination with, or adaptation to, specific driving engines or motors
- F04B17/03—Pumps characterised by combination with, or adaptation to, specific driving engines or motors driven by electric motors
- F04B17/04—Pumps characterised by combination with, or adaptation to, specific driving engines or motors driven by electric motors using solenoids
- F04B17/042—Pumps characterised by combination with, or adaptation to, specific driving engines or motors driven by electric motors using solenoids the solenoid motor being separated from the fluid flow
-
- F—MECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
- F04—POSITIVE - DISPLACEMENT MACHINES FOR LIQUIDS; PUMPS FOR LIQUIDS OR ELASTIC FLUIDS
- F04B—POSITIVE-DISPLACEMENT MACHINES FOR LIQUIDS; PUMPS
- F04B17/00—Pumps characterised by combination with, or adaptation to, specific driving engines or motors
-
- F—MECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
- F04—POSITIVE - DISPLACEMENT MACHINES FOR LIQUIDS; PUMPS FOR LIQUIDS OR ELASTIC FLUIDS
- F04B—POSITIVE-DISPLACEMENT MACHINES FOR LIQUIDS; PUMPS
- F04B43/00—Machines, pumps, or pumping installations having flexible working members
- F04B43/02—Machines, pumps, or pumping installations having flexible working members having plate-like flexible members, e.g. diaphragms
- F04B43/04—Pumps having electric drive
-
- F—MECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
- F04—POSITIVE - DISPLACEMENT MACHINES FOR LIQUIDS; PUMPS FOR LIQUIDS OR ELASTIC FLUIDS
- F04B—POSITIVE-DISPLACEMENT MACHINES FOR LIQUIDS; PUMPS
- F04B7/00—Piston machines or pumps characterised by having positively-driven valving
- F04B7/0076—Piston machines or pumps characterised by having positively-driven valving the members being actuated by electro-magnetic means
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- General Engineering & Computer Science (AREA)
- Physics & Mathematics (AREA)
- Fluid Mechanics (AREA)
- Reciprocating Pumps (AREA)
- Electromagnetic Pumps, Or The Like (AREA)
Description
Korte aanduiding: Magnetisch aangedreven pomp
De uitvinding heeft betrekking op een pomp voor het verpompen van één of meer media, omvattende: - een huis met een actuatorkamer en ten minste een pompkamer die is voorzien van een inlaatpoort en een uitlaatpoort en die 5 begrensd is door een verdringerorgaan dat heen en weer beweegbaar is tussen een eerste stand waarin de pompkamer een maximaal volume heeft en een tweede stand waarin de pompkamer een minimaal volume heeft, - een beweegbaar actuatorlichaam dat in de actuatorkamer is opgenomen en dat een magnetiseerbaar of magnetisch materiaal omvat 10 voor het aandrijven van het verdringerorgaan, - magnetische aandrijfmiddelen voor het opwekken van een magnetisch veld om het actuatorlichaam te bewegen.
• In US 5.055.011 is een pomp geopenbaard die is voorzien van een electromagneet en een cilinder waarin als verdringerorgaan een 15 zuiger is opgenomen. De zuiger is voorzien van een magnetisch element. De zuiger kan als gevolg van het erin opgenomen magnetische element in de cilinder bewogen worden door de electromagneet te bekrachtigen.
De uitvinding beoogt een verbeterde pomp te verschaffen.
20 De uitvinding verschaft hiertoe een pomp volgens de aanhef waarbij het actuatorlichaam ten opzichte van het verdringerorgaan vrij beweegbaar is zodat het verdringerorgaan door middel van een stootbeweging van het actuatorlichaam vanuit de eerste naar de tweede stand beweegbaar is.
25 Met de magnetische aandrijfmiddelen kan in de actuatorkamer een magnetisch veld gegenereerd worden. Het magnetisch veld kan zodanig aangelegd worden dat het actuatorlichaam in de richting van de ten minste ene pompkamer versneld wordt. Het actuatorlichaam stoot dan het verdringerorgaan aan. Het verdringerorgaan wordt onder 30 invloed van de massa en snelheid van het actuatorlichaam van de eerste naar de tweede stand bewogen zodat het volume van de pompkamer wordt verkleind en het te verpompen medium door de uitlaatpoort van de pompkamer wordt weggepompt.
10 i 85 6 7·- - 2 -
Bij voorkeur worden als magnetische aandrijfmiddelen electromagnetische aandrijfmiddelen toegepast. De electrische energie die benodigd is voor het bekrachtigen van de electromagnetische aandrijfmiddelen wordt omgezet in kinetische energie van het 5 actuatorlichaam. De kinetische energie wordt gebruikt om de energie te verschaffen voor het maken van de pompslag van het verdringerorgaan in de pompkamer. Door de electromagneet tijdens de pompslag te blijven bekrachtigen levert ook de electromagneet nog energie voor het maken van de pompslag.
10 In een voorkeursuitvoeringsvorm heeft de pomp twee of meer pompkamers, waarbij het verdringerorgaan van elke afzonderlijke pompkamer door het gemeenschappelijke actuatorlichaam aanstootbaar is. Hierbij is het dus mogelijk de verdringerorganen van de pompkamers afwisselend met hetzelfde actuatorlichaam aan te stoten.
15 Een voordeel hiervan is dat op eenvoudige wijze per pompkamer een medium verpompt kan worden onder gebruikmaking van een enkel actuatorlichaam.
Bij voorkeur is het actuatorlichaam van de ene pompkamer naar de andere pompkamer beweegbaar. Door het actuatorlichaam van de ene 20 pompkamer naar de andere pomkamer te sturen is een meervoudig pompmechanisme verkregen waarbij de energie zeer effectief wordt gebruikt voor het verpompen van media. Verder kan de pomp volgens de uitvinding als doseerpomp gebruikt worden door per pompkamer een verschillend medium te verpompen waarbij de te doseren hoeveelheid 25 van een medium door het aantal aanstotingen vermenigvuldigd met het pompkamervolume bepaald wordt en eenvoudig aan te sturen is.
Bij een verdere voorkeursuitvoeringsvorm omvatten de electromagnetische aandrijfmiddelen electromagneten die bij de afzonderlijke pompkamers aangebracht zijn. Door deze configuratie kan 30 het actuatorlichaam eenvoudig door een electromagneet behorend bij een pompkamer worden afgestoten en bijvoorbeeld door een electromagneet behorend bij een andere pompkamer worden aangetrokken.
Verdere uitvoeringsvormen en voordelen van de uitvinding zullen worden toegelicht aan de hand van de tekening, waarin: 35 fig. 1 een schematisch aanzicht in doorsnede toont van een uitvoeringsvorm van een pomp volgens de uitvinding, 1 0 1 856 7·, - 3 - fig. 2a een bovenaanzicht toont van een actuatorkamer van een pomp volgens de uitvinding met het actuatorlichaam in de middenpositie, fig. 2b de actuatorkamer van fig. 2a toont met het 5 actuatorlichaam in een andere positie, fig. 3 een uitvoeringsvorm van een pompkamer van een pomp volgens de uitvinding toont, fig. 4 een andere uitvoeringsvorm van een pompkamer van een pomp volgens de uitvinding toont, 10 fig. 5 nog een andere uitvoeringsvorm van een pompkamer van een pomp volgens de uitvinding toont, fig. 6a een alternatieve uitvoeringsvorm van een electromagneet van de pomp volgens de uitvinding toont, fig. 6b een andere alternatieve uitvoeringsvorm van een 15 electromagneet van de pomp volgens de uitvinding toont, fig. 7 een voorbeeld van een magnetsiche terugslagklep toont, fig. 8 een uitvoeringsvorm van de pomp toont met een hydraulische overbrenging tussen het actuatorlichaam en het verdringerorgaan, 20 fig. 9 een uitvoeringsvorm van de pomp volgens de uitvinding toont met electromagneten volgens fig. 6b, fig. 10 een alternatieve uitvoeringsvorm van een actuatorlichaam van een pomp volgens de uitvinding toont, fig. 11 een alternatieve uitvoeringsvorm van een pompkamer van 25 een pomp volgens de uitvinding toont.
Fig. 1 toont een huis 1 met pompkamers 4 en een actuatorkamer 2. De pompkamer 4 heeft een beweegbare wand 5 die bij 6 scharnierend met het huis 1 is verbonden. De beweegbare wand 5 is aan een zijde van het huis met 5a nader aangeduid en geeft een eerste stand weer 30 waarin de pompkamer 4 het maximale volume heeft. Aan de tegenoverliggende zijde is de beweegbare wand 5 aangeduid met 5b en geeft de tweede stand weer waarin de pompkamer 4 een minimaal volume heeft. De beweegbare wand 5 heeft de functie van verdringerorgaan.
Aan de beweegbare wand 5 is een permanente magneet 7 aangebracht.
35 In de actuatorkamer 2 is een enkel actuatorlichaam 3 opgenomen.
In dit voorbeeld is het actuatorlichaam 3 uitgevoerd als een permanente magneet die als schuiflichaam is uitgevoerd. In het getoonde voorbeeld is de noordpool van het actuatorlichaam 3 gelegen 1018567 .
- 4 - aan de buitenste einden van het actuatorlichaam 3 en aangeduid met N. De zuidpool van het actuatorlichaam 3 is aan de binnenkant gelegen en is aangeduid met Z.
Verder zijn in het huis 1 electromagneten 8a, 8b aangebracht.
5 De electromagneten 8a, 8b hebben een weekijzeren kern 9 met daaromheen een wikkeling 11. De weekijzeren kern 9 staat in verbinding met de armen 10. De veldlijnen van de getoonde electromagneten 8a, 8b resulteren in een kracht die evenwijdig aan het vlak van beweging van het actuatorlichaam 3 gericht is.
10 Het actuatorlichaam 3 en de magneet 7a, 7b van de beweegbare wand 5 zijn tegengesteld gepolariseerd. Zoals in fig. 1 te zien is, is in dit uitvoeringsvoorbeeld de naar het actuatorlichaam 3 toegekeerde zijde van de magneet 7a, 7b de magnetische noordpool, welke noordpool is aangeduid met N. De magneet 7a, 7b van de 15 beweegbare wand 5 zal het actuatorlichaam 3 dus altijd afstoten. Het is ook mogelijk om de magneet 7a, 7b in gelijke richting als het actuatorlichaam 3 te polariseren, waardoor de beweegbare wand 5 het actuatorlichaam 3 zal aantrekken.
Wanneer de electromagneten 8a, 8b niet bekrachtigd zijn zal de 20 magneet 7a, 7b altijd door de weekijzeren kern worden aangetrokken.
Door de electromagneten 8a, 8b te bekrachtigen kan het actuatorlichaam 3 worden aangetrokken of afgestoten. In fig. 1 is een situatie weergegeven waarbij het actuatorlichaam 3 zich bij een pompkamer 4 en de daarbij behorende electromagneet 8b bevindt. De 25 electromagneet 8b wordt nu zodanig bekrachtigd dat deze het actuatorlichaam 3 afstoot. Tegelijkertijd wordt de electromagneet 8a zodanig bekrachtigd dat deze het actuatorlichaam 3 aantrekt. Door de resulterende kracht van het door de electromagneten 8a, 8b gegenereerde magnetische veld wordt het actuatorlichaam 3 vanaf 30 electromagneet 8b in de richting van electromagneet 8a versneld. De zich daar bevindende pompkamer heeft de beweegbare wand 5 in de eerste stand, d.w.z. heeft het maximale volume.
Het naar de pompkamer 4 bewegende actuatorlichaam 3 zal door zijn snelheid en massa de beweegbare wand 5 van de eerste naar de 35 tweede stand stoten, waardoor het volume van de pompkamer 4 verkleind wordt. Daardoor zal een medium dat zich in de pompkamer 4 bevindt via de in deze figuur niet getoonde uitlaatpoort uit de pompkamer 4 gepompt worden.
.1 01 856 7 ' - 5 -
De beweging van het actuatorlichaam 3 wordt bij de beweegbare wand 5 iets gedempt door de afstotende werking van de tegengesteld gepolariseerde magneet 7a.
Wanneer in een niet getoond alternatief de magneet 7a, 7b 5 gelijk met het actuatorlichaam 3 is gepolariseerd dan wordt, wanneer het actuatorlichaam 3 door een electromagneet 8 wordt afgestoten, het verdringerorgaan (de wand 5) door diezelfde electromagneet 8 afgestoten en door het actuatorlichaam 3 meegenomen. Het verdringerorgaan wordt dan van de tweede naar de eerste stand 10 bewogen.
De wand 5 met magneet 7b blijft in de tweede stand door de aantrekkingskracht van de electromagneet 8b. Wanneer de electromagneet 8b bij een volgende bekrachtiging andersom bekrachtigd wordt om zodoende het actuatorlichaam 3 aan te trekken, zal de 15 electromagneet 8b ook de magneet 7b afstoten waardoor de beweegbare wand 5b van de tweede naar de eerste stand wordt bewogen. Het volume van de pompkamer 4 wordt vergroot en er zal medium via een niet getoonde inlaatpoort in de pompkamer 4 gezogen worden. De magneten 7a en 7b dienen dus als terugstelmiddelen van het verdringerorgaan dat 20 hier is uitgevoerd als de beweegbare wanden 5a, 5b.
Het is ook mogelijk de beweegbare wand 5a, 5b zelf uit een magnetisch of magnetiseerbaar materiaal te vervaardigen zoadat de wand 5a, 5b zelf reageert op het magnetisch veld dat wordt gegenereerd door de naburige electromagneet.
25 Ook kan een goede werking van de pomp verkregen worden door elke beweegbare wand 5 in plaats van de magneet 7a, 7b te voorzien van een veer (niet getoond). De veer duwt de beweegbare wand 5 terug van de tweede stand naar de eerste stand nadat het actutorlichaam 3 van de beweegbare wand 5 is verwijderd. Ook kan de beweegbare wand 5 30 zelf als een veer, bijvoorbeeld een bladveer, zijn uitgevoerd.
Een andere mogelijke uitvoeringsvorm is in fig. 10 getoond. Hierbij is de pompkamer 4 onder of boven de actuatorkamer gelegen.
Het actuatorlichaam 3 is voorzien van een nok 103. Het vrije einde van de beweegbare wand 5 is voorzien van een uitstekende ring 104.
35 Wanneer het actuatorlichaam naar de kamer 4 toe beweegt dan staat de beweegbare wand 5 schuin (weergegeven met een gestippelde lijn en aangeduidt met 104b). De nok 103 komt in hoofdzaak in de radiale richting van de ring 104 binnen in de ring, stoot de ring aan en 1 01 856 7 - 6 - neemt deze mee in zijn bewegingsrichting. De nok 103 bevindt zich dan in de ring 104. Wanneer de beweegbare wand 5 in de tweede stand (weergegeven met een doorgetrokken lijn en aangeduid met 104a) komt zal deze niet verder kunnen bewegen. Wanneer het actuatorlichaam 3 5 van de pompkamer 4 wordt afbewogen, dan neemt de nok 103 die zich in de ring 104 bevindt, de beweegbare wand 5 in zijn beweging mee van de tweede stand naar de eerste stand waarbij het pompkamervolume wordt vergroot. De beweegbare wand 5 kantelt waardoor de ring 104 ook zover kantelt dat de nok 103 weer uit de ring 104 kan bewegen.
10 In de pompkamer 4 kan een vloeistofdichte balg 12 zijn aangebracht zoals in fig. 3 is getoond. Deze balg 12 is aangesloten op een inlaatpoort 13 en een uitlaatpoort 14 van de pompkamer 4.
Door het toepassen van de balg 12 is een vloeistofdicht circuit verkregen en is geen verdere afdichting van de pompkamer 4 15 noodzakelijk, in het bijzonder ten opzichte van de actuatorkamer 2.
Het is ook mogelijk een vloeistofdichte balg aan te brengen waarbij er geen beweegbare wand is, maar waarbij de balg direct door het actuatorlichaam wordt aangestoten. Dit is weergegeven in fig. 11. De balg 212 bevindt zich in de actuatorkamer 2 en vormt in feite een 20 pompkamer 204. De wand van de balg 212 dient als verdringerorgaan en is aan de naar het actuatorlichaam 3 toegekeerde zijde voorzien van magnetische elementen 207 die ten opzichte van het actuatorlichaam tegengesteld zijn gepolariseerd en die dezelfde functie hebben als de magneten 7a, 7b in het voorbeeld van fig. 1, d.w.z zij dienen als 25 terugstelmiddelen.
De pompkamer 4 kan ook anders uitgevoerd worden zoals in fig. 4 is weergegeven. De pompkamer 4 is uitgevoerd als een cilinder waarin een zuiger 25 heen en weer beweegbaar is. De inlaatpoort resp. uitlaatpoort van de pompkamer zijn aangeduid met 13 resp. 14. De 30 zuiger 25 heeft in het getoonde geval een zuigerstang 26. Deze zuigerstang 26 kan zich uitstrekken tot in de actuatorkamer 2 en is door het actuatorlichaam 3 aanstootbaar.
Bijvoorbeeld in verband met eventuele nadelige beïnvloeding van de te verpompen media door de magnetische velden van de 35 electromagneten kan het wenselijk zijn dat de pompkamer 4 zich op afstand van de actuatorkamer 2 bevindt zoals in fig. 5 is getoond. In dit uitvoeringsvoorbeeld vormt een stangensamenstel 27 een overbrenging die de stootbeweging van het actuatorlichaam 3 1 01 8567 - 7 - overbrengt op de zuiger 25, maar het is duidelijk dat er andere overbrengingen denkbaar zijn.
De pompkamer 4 kan ook op afstand van de actuatorkamer 2 gelegen zijn door toepassing van een hydraulische overbrenging zoals 5 getoond is in fig. 8. Hierbij wordt een eerste met hydraulische vloeistof gevulde kamer 40 in volume verkleind door het om een scharnier 60 roteren van een beweegbare wand 50 door middel van de stoot van het actuatorlichaam 3. De hydraulische vloeistof wordt via een leiding 45 naar een deelkamer 4a van de pompkamer 4 gepompt. De 10 deelkamer 4a van de pompkamer 4 is door een flexibel membraan 45 gescheiden van een deelkamer 4b waar het te verpompen medium zich in bevindt. Wanneer deelkamer 4a wordt gevuld met hydraulische vloeistof dan vervormt het membraan 55 en wordt het te verpompen medium in de deelkamer 4b verdrongen en weggepompt. Het membraan 55 dient in dit 15 voorbeeld als het verdringerorgaan.
In fig. 2a is de actuatorkamer 2 weergegeven met daarin het actuatorlichaam 3 dat is uitgevoerd als een ringvormige magneet die radiaal is gepolariseerd. Het actuatorlichaam 3 zou ook als een schijfvormige magneet uitgevoerd kunnen zijn. Vier electromagneten 8a 20 t/m 8d zijn paarsgewijs diametraal tegenover elkaar rondom de actuatorkamer 2 geplaatst. Het actuatorlichaam 3 heeft in een bijbehorend bewegingsvlak twee graden van vrijheid en is naar elke gewenste positie in de actuatorkamer 2 te sturen. In de in fig. 2a getoonde positie bevindt het actuatorlichaam 3 zich in de centrale 25 positie. Deze positie kan bijvoorbeeld vastgehouden worden door de electromagneten 8a t/m 8d zodanig te bekrachtigen dat zij het actuatorlichaam 3 even sterk afstoten.
In fig. 2b is het actuatorlichaam 3 in de positie weergegeven waarbij de bij de electromagneet 8b behorende pompkamer 4 is bediend. 30 Vanaf deze positie kunnen de electromagneten 8a t/m 8d zodanig bekrachtigd worden dat een magnetisch veld het actuatorlichaam 3 naar de tegenoverliggende pompkamer 4 bij de electromagneet 8a beweegt.
Het is ook mogelijk om het actuatorlichaam 3 naar een van de andere pompkamers behorend bij de electromagneten 8c, 8d te laten bewegen.
35 Dit zou in een directe beweging, d.w.z. een rechte lijn kunnen, maar desgewenst zou dit via de in fig. 2a getoonde middenpositie kunnen om een voldoende grote snelheidscomponent overeenkomstig met de bewegingrichting van het verdringerorgaan in de pompkamer 4 te 1018567 - 8 - verkrijgen om zo voldoende kinetische energie over te kunnen dragen op dat verdringerorgaan.
De actuatorkamer 2 kan met een vloeistof gevuld zijn met ongeveer hetzelfde soortelijk gewicht als het actuatorlichaam 3.
5 Hierdoor is het actuatorlichaam 3 vrijwel wrijvingsloos door de actuatorkamer 2 beweegbaar.
Het vullen van de actuatorkamer 2 met de vloeistof biedt ook de mogelijkheid om het actuatorlichaam 3 onafhankelijk van de zwaartekracht drie-dimensionale bewegingen uit te laten voeren binnen 10 de actuatorkamer 2.
Wanneer de actuatorkamer 2 is gevuld met een vloeistof dan kan er een onderdruk ontstaan op het moment dat het volume van de actuatorkamer 3 wordt vergroot door het verkleinen van het volume van de aangrenzende pompkamer. Hiervoor kan gecompenseerd worden door een 15 met de omgeving in open verbinding staande luchtkamer in de actuatorkamer 3 aan te brengen, waarbij de luchtkamer in volume toeneemt bij een onderdruk in de actuatorkamer 3. Hierdoor wordt de volumetoename gecompenseerd en neemt de onderdruk af.
Met de in fig. 2a en 2b getoonde uitvoeringsvorm zouden 20 bijvoorbeeld meerdere media verpompt kunnen worden. Het is ook mogelijk om de pomp als doseerpomp te gebruiken. Dit kan door de verschillende pompkamers 4 verschillende media te laten verpompen en de verdringerorganen van deze pompkamers 4 te bedienen in een bepaalde volgorde en in een bepaald aantal pompbewegingen. Zo kunnen 25 dus gecontroleerd verschillende media verpompt en gedoseerd worden tot een gewenst mengsel van die media. Het aantal pompkamers 4 en bijbehorende electromagneten is natuurlijk niet beperkt tot vier. Er kunnen ook meer pompkamers 4 worden aangebracht rond de actuatorkamer 2. Dit aantal wordt bij gelijkblijvende afmetingen van de pompkamers 30 en bijbehorende electromagneten eigenlijk alleen beperkt door de afmetingen van de actuatorkamer 3.
De ringvormige magneet is in het voorgaande uitvoeringsvoorbeeld radiaal gemagnetiseerd, maar het actuatorlichaam 3 kan ook, zoals schematisch is weergegeven in fig. 6a, als een 35 axiaal gemagnetiseerde ring of schijf worden uitgevoerd. De electromagneten 8a t/m 8d moeten dan een veld genereren dat loodrecht op de bewegingsrichting van het actuatorlichaam 3 in de actuatorkamer 2 staat.
1018567 · - 9 -
In fig. 6b is een uitvoeringsvorm getoond waarbij de ringvormige magneet radiaal is gemagnetiseerd. De electromagneten 8 hebben een weekijzeren kern 9 die aan een einde 9a aan de actuatorkamer 3 grenst. In fig. 9 is een actuatorkamer 2 getoond met 5 daarin een actuatorlichaam 3 en rondom voorzien van electromagneten 8 zoals getoond in fig. 6b. De einden 9a van de weekijzeren kernen 9 liggen bij de actuatorkamer 2. De andere pool 9b wordt verbonden met een weekijzeren ring 19. Wanneer in deze configuratie twee electromagneten 8 tegengesteld bekrachtigd worden zodat de ene het 10 actuatorlichaam 3 aantrekt, en de andere het actuatorlichaam afstoot dan worden de veldlijnen via de weekijzeren ring 19 van het einde 9b van de ene electromagneet 8 naar het einde 9b van de andere electromagneet geleid.
De inlaat- of uitlaatpoort 13 resp. 14 van de pompkamer 4 is 15 bij voorkeur voorzien van een terugslagklep. Deze klep kan een magnetisch bedienbare klep zijn die geopend en gesloten kan worden door het aanleggen van een magnetisch veld. Dit is bij voorkeur het magnetisch veld dat wordt gegenereerd door de bij de pompkamer 4 opgestelde electromagneet 8 voor het bedienen van het actuatorlichaam 20 3. Een dergelijke terugslagklep kan bijvoorbeeld uitgevoerd zijn - zoals is getoond in fig. 7. Uit de pompkamer 4 wordt vloeistof via de uitlaatpoort 14 en een klepkamer 31 naar een afvoerleiding 30 weggepompt. In de klepkamer 31 bevindt zich een klep omvattende een arm 32 die bij 35 scharnierend met de klepkamer 31 is verbonden. Aan 25 het vrije uiteinde van de arm 32 is een afdichtlichaam 33 aangebracht voor het afsluiten van de uitlaatpoort 14. In het afdichtlichaam 33 is een magneet 34 aangebracht die reageert op het magnetisch veld van de electromagneet 8. Tijdens de pompslag van de pompkamer 4 waarbij de electromagneet 8 wordt bekrachtigd en het verdringerorgaan van de 30 eerste naar de tweede stand wordt bewogen, trekt het magnetisch veld van de electromagneet 8 de magneet 34 van de uitlaatpoort 14 weg en opent de klep zodat het medium via de afvoerleiding 30 geleid wordt. Bij voorkeur is het gebied rond de zitting van de klep voorzien van een magnetisch of magnetiseerbaar element 36. Dit zorgt ervoor dat 35 het afdichtlichaam 33 bij een niet bekrachtigde electromagneet door de zitting wordt aangetrokken en de klep gesloten wordt gehouden.
101 856 7 λ
Claims (20)
1. Pomp voor het verpompen van één of meer media, omvattende: 5. een huis met een actuatorkamer en ten minste een pompkamer die is voorzien van een inlaatpoort en een uitlaatpoort en die begrensd is door een verdringerorgaan dat heen en weer beweegbaar is tussen een eerste stand waarin de pompkamer een maximaal volume heeft en een tweede stand waarin de pompkamer een minimaal volume heeft, 10. een beweegbaar actuatorlichaam dat in de actuatorkamer is opgenomen en dat een magnetiseerbaar of magnetisch materiaal omvat voor het aandrijven van het verdringerorgaan, - magnetische aandrijfmiddelen voor het opwekken van een magnetisch veld om het actuatorlichaam te bewegen, 15 met het kenmerk, dat het actuatorlichaam ten opzichte van het verdringerorgaan vrij beweegbaar is zodat het verdringerorgaan door middel van een stootbeweging van het actuatorlichaam vanuit de eerste naar de tweede stand beweegbaar is.
2. Pomp volgens conclusie 1, waarbij de pomp twee of meer pompkamers heeft waarvan de verdringerorganen door een enkel gemeenschappelijk actuatorlichaam aanstootbaar zijn.
3. Pomp volgens conclusie 2, waarbij het actuatorlichaam door 25 middel van de magnetische aandrijfmiddelen van de ene pompkamer naar de andere pompkamer beweegbaar is.
4. Pomp volgens een van de conclusies 1-3, waarbij de magnetische aandrijfmiddelen bij de afzonderlijke pompkamers aangebrachte 30 electromagneten omvatten.
5. Pomp volgens een van de conclusies 1-4, waarbij de pompkamers aan de actuatorkamer grenzen en daarvan gescheiden zijn door ten minste het verdringerorgaan. 35
6. Pomp volgens een van de conclusies 1-4, waarbij een pompkamer op afstand van de actuatorkamer ligt en een door het actuatorlichaam .101 8567 * - 11 - aanstootbare overbrenging is voorzien tussen de actuatorkamer en het verdringerorgaan.
7. Pomp volgens conclusie 6, waarbij de overbrenging een 5 hydraulische overbrenging is.
8. Pomp volgens een van de conclusies 2-7, waarbij de magnetische aandrijfmiddelen paarsgewijs diametraal tegenover elkaar liggen.
9. Pomp volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij de actuatorkamer is gevuld met een vloeistof met ongeveer hetzelfde soortelijk gewicht als het actuatorlichaam.
10. Pomp volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij het 15 actuatorlichaam langs een bijbehorend twee-dimensionaal bewegingsvlak beweegbaar is.
11. Pomp volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij het actuatorlichaam is uitgevoerd als een schijf- of ringvormig lichaam. 20
12. Pomp volgens conclusie 9, waarbij het actuatorlichaam in de actuatorkamer drie-dimensionaal beweegbaar is.
13. Pomp volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij het 25 verdringerorgaan is voorzien van terugstelmiddelen om het verdringerorgaan vanuit de tweede stand naar de eerste stand te bewegen.
14. Pomp volgens conclusie 13, waarbij de terugstelmiddelen een 30 magnetiseerbaar element omvatten.
15. Pomp volgens conclusie 13, waarbij de terugstelmiddelen een magnetisch element omvatten dat ten opzichte van het actuatorlichaam in tegengestelde richting is gepolariseerd. 35
16. Pomp volgens conclusie 13, waarbij de terugstelmiddelen een magnetisch element omvatten dat ten opzichte van het actuatorlichaam in gelijke richting is gepolariseerd. 101 856 7 ’ - 12 -
17. Pomp volgens conclusie 13, waarbij de terugstelmiddelen een veer omvatten.
18. Pomp volgens conclusie 1-12, waarbij het actuatorlichaam is voorzien van terugstelmiddelen om het verdringerorgaan van de tweede naar de eerste stand te bewegen.
19. Pomp volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij de 10 pompkamer is voorzien van een vloeistofdichte balg die aansluit op de inlaatpoort en de uitlaatpoort van de pompkamer.
20. Pomp volgens een van de conclusies 4-19, waarbij elke pompkamer bij de inlaat- en/of uitlaatpoort is voorzien van een magnetisch 15 bedienbare klep die reageert op een magnetisch veld dat is gegenereerd door de bij de pompkamer behorende electromagneet voor het aandrijven van het actuatorlichaam. 1018567·
Priority Applications (7)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL1018567A NL1018567C2 (nl) | 2001-07-17 | 2001-07-17 | Magnetisch aangedreven pomp. |
AT02746214T ATE409809T1 (de) | 2001-07-17 | 2002-07-17 | Magnetisch angetriebene pumpe |
US10/484,483 US7419367B2 (en) | 2001-07-17 | 2002-07-17 | Magnetically actuated pump |
EP02746214A EP1407143B1 (en) | 2001-07-17 | 2002-07-17 | Magnetically actuated pump |
PCT/NL2002/000479 WO2003008804A2 (en) | 2001-07-17 | 2002-07-17 | Magnetically actuated pump |
AU2002315965A AU2002315965A1 (en) | 2001-07-17 | 2002-07-17 | Magnetically actuated pump |
DE60229134T DE60229134D1 (de) | 2001-07-17 | 2002-07-17 | Magnetisch angetriebene pumpe |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL1018567A NL1018567C2 (nl) | 2001-07-17 | 2001-07-17 | Magnetisch aangedreven pomp. |
NL1018567 | 2001-07-17 |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
NL1018567C2 true NL1018567C2 (nl) | 2003-01-20 |
Family
ID=19773743
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
NL1018567A NL1018567C2 (nl) | 2001-07-17 | 2001-07-17 | Magnetisch aangedreven pomp. |
Country Status (7)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US7419367B2 (nl) |
EP (1) | EP1407143B1 (nl) |
AT (1) | ATE409809T1 (nl) |
AU (1) | AU2002315965A1 (nl) |
DE (1) | DE60229134D1 (nl) |
NL (1) | NL1018567C2 (nl) |
WO (1) | WO2003008804A2 (nl) |
Families Citing this family (7)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
NL1018567C2 (nl) | 2001-07-17 | 2003-01-20 | Frans Lodewijk Rijnberg | Magnetisch aangedreven pomp. |
EP1783368A1 (en) * | 2005-11-07 | 2007-05-09 | Dresser Wayne Aktiebolag | Vapour recovery pump |
US7980834B2 (en) * | 2006-06-16 | 2011-07-19 | Maguire Stephen B | Liquid color injection pressure booster pump and pumping methods |
US7798789B2 (en) * | 2007-05-16 | 2010-09-21 | Medtronic, Inc. | Reducing cylinder wear in a drug pump |
US9506457B2 (en) * | 2010-10-01 | 2016-11-29 | Carefusion 303, Inc. | Contactless fluid pumping method and apparatus |
EP2746566A1 (en) * | 2012-12-18 | 2014-06-25 | Delphi International Operations Luxembourg S.à r.l. | Pump Unit |
GB2561195A (en) | 2017-04-04 | 2018-10-10 | Univ Limerick | Electromagnetic pump |
Citations (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US2796026A (en) * | 1955-01-31 | 1957-06-18 | Jr Charles L Hooker | Electro-magnetic pump |
US4131398A (en) * | 1975-11-24 | 1978-12-26 | Onofrio Rocchitelli | Glass washing electromagnetic pump, more particularly for windscreens of motor vehicles |
US5055011A (en) | 1988-04-06 | 1991-10-08 | Man Design Co., Ltd. | Electromagnetic type reciprocating pump |
US5346369A (en) * | 1993-12-16 | 1994-09-13 | Miller Jr William L | Bilge pump actuated by wave motion |
Family Cites Families (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US2765747A (en) | 1953-12-14 | 1956-10-09 | Bendix Aviat Corp | Reciprocating electromagnetic pump |
US4815946A (en) * | 1986-09-08 | 1989-03-28 | Gte Valeron Corporation | Magnetostrictive pump with reversible valves |
DE19860573A1 (de) * | 1998-12-29 | 2000-07-06 | Eberspaecher J Gmbh & Co | Brennstoffdosierpumpe für ein Heizgerät, insbesondere für einen Zuheizer oder eine Standheizung eines Kraftfahrzeuges |
NL1018567C2 (nl) | 2001-07-17 | 2003-01-20 | Frans Lodewijk Rijnberg | Magnetisch aangedreven pomp. |
-
2001
- 2001-07-17 NL NL1018567A patent/NL1018567C2/nl not_active IP Right Cessation
-
2002
- 2002-07-17 AU AU2002315965A patent/AU2002315965A1/en not_active Abandoned
- 2002-07-17 DE DE60229134T patent/DE60229134D1/de not_active Expired - Lifetime
- 2002-07-17 EP EP02746214A patent/EP1407143B1/en not_active Expired - Lifetime
- 2002-07-17 WO PCT/NL2002/000479 patent/WO2003008804A2/en not_active Application Discontinuation
- 2002-07-17 US US10/484,483 patent/US7419367B2/en not_active Expired - Fee Related
- 2002-07-17 AT AT02746214T patent/ATE409809T1/de not_active IP Right Cessation
Patent Citations (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US2796026A (en) * | 1955-01-31 | 1957-06-18 | Jr Charles L Hooker | Electro-magnetic pump |
US4131398A (en) * | 1975-11-24 | 1978-12-26 | Onofrio Rocchitelli | Glass washing electromagnetic pump, more particularly for windscreens of motor vehicles |
US5055011A (en) | 1988-04-06 | 1991-10-08 | Man Design Co., Ltd. | Electromagnetic type reciprocating pump |
US5346369A (en) * | 1993-12-16 | 1994-09-13 | Miller Jr William L | Bilge pump actuated by wave motion |
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
EP1407143B1 (en) | 2008-10-01 |
US7419367B2 (en) | 2008-09-02 |
WO2003008804A3 (en) | 2003-05-08 |
AU2002315965A1 (en) | 2003-03-03 |
EP1407143A2 (en) | 2004-04-14 |
US20040219041A1 (en) | 2004-11-04 |
WO2003008804A2 (en) | 2003-01-30 |
DE60229134D1 (de) | 2008-11-13 |
ATE409809T1 (de) | 2008-10-15 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US6040752A (en) | Fail-safe actuator with two permanent magnets | |
RU2083013C1 (ru) | Магнитный привод с ходовым якорем в виде постоянного магнита | |
EP1903215B1 (en) | Electromagnetic reciprocating fluid device | |
US6552450B2 (en) | Reciprocating engine | |
US3894817A (en) | Oscillatory armature piston pump | |
NL1018567C2 (nl) | Magnetisch aangedreven pomp. | |
CA2335244A1 (en) | Low power electromagnetic pump | |
US8353685B2 (en) | Method for fluid transfer and the micro peristaltic pump | |
JP2014202311A (ja) | 電磁アクチュエータ | |
US5104299A (en) | Electromagnetic reciprocating pump | |
JP4188207B2 (ja) | ポンプ | |
CN110770442A (zh) | 流体移动装置 | |
JP4186256B2 (ja) | 電磁弁一体型電磁ポンプ | |
JP2002198218A (ja) | 磁力式アクチュエータ | |
EP0791369A1 (en) | Pump | |
CA2245889C (en) | Magnetic direct drive reciprocating pump apparatus and method with integral pressure sensing | |
JP2003206713A (ja) | 電磁駆動弁 | |
NL2028155B1 (nl) | Vloeistofverplaatsingsinrichting alsmede een keerklep | |
NL1007984C1 (nl) | Magnetisch bedienbare afsluiter. | |
CA2240876A1 (en) | Fail-safe actuator with two permanent magnets | |
JP6419533B2 (ja) | リニアモータ及び圧縮機 | |
US20220389920A1 (en) | High Volume, Low Pressure Oilless Pump | |
US6132188A (en) | Dosing pump with magnetic control | |
JPH0220471Y2 (nl) | ||
US20130105525A1 (en) | Dispensing module and method of dispensing with a pneumatic actuator |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
PD2B | A search report has been drawn up | ||
VD1 | Lapsed due to non-payment of the annual fee |
Effective date: 20060201 |