NL1016263C2 - Werkwijze en inrichting voor het verwijderen van een zwaar metaal uit een afvalwaterstroom onder gebruikmaking van sulfideprecipitatie. - Google Patents

Werkwijze en inrichting voor het verwijderen van een zwaar metaal uit een afvalwaterstroom onder gebruikmaking van sulfideprecipitatie. Download PDF

Info

Publication number
NL1016263C2
NL1016263C2 NL1016263A NL1016263A NL1016263C2 NL 1016263 C2 NL1016263 C2 NL 1016263C2 NL 1016263 A NL1016263 A NL 1016263A NL 1016263 A NL1016263 A NL 1016263A NL 1016263 C2 NL1016263 C2 NL 1016263C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
metal sulfide
precipitated
salt
waste water
sulfide
Prior art date
Application number
NL1016263A
Other languages
English (en)
Inventor
Adrianus Henricus Maria Veeken
Original Assignee
Triqua B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Triqua B V filed Critical Triqua B V
Priority to NL1016263A priority Critical patent/NL1016263C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1016263C2 publication Critical patent/NL1016263C2/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F1/00Treatment of water, waste water, or sewage
    • C02F1/52Treatment of water, waste water, or sewage by flocculation or precipitation of suspended impurities
    • C02F1/5236Treatment of water, waste water, or sewage by flocculation or precipitation of suspended impurities using inorganic agents
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F1/00Treatment of water, waste water, or sewage
    • C02F1/44Treatment of water, waste water, or sewage by dialysis, osmosis or reverse osmosis
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F1/00Treatment of water, waste water, or sewage
    • C02F1/66Treatment of water, waste water, or sewage by neutralisation; pH adjustment
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F2101/00Nature of the contaminant
    • C02F2101/10Inorganic compounds
    • C02F2101/20Heavy metals or heavy metal compounds
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F2209/00Controlling or monitoring parameters in water treatment
    • C02F2209/04Oxidation reduction potential [ORP]

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Removal Of Specific Substances (AREA)

Description

Werkwijze en inrichting voor het verwijderen van een zwaar metaal uit een afvalwaterstroom onder gebruikmaking van sulfideprecipitatie
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het verwijderen van een zwaar metaal uit een afvalwaterstroom onder gebruikmaking van sulfideprecipitatie.
De verspreiding van zware metalen in het milieu brengt gevaren met zich mee voor 5 het milieu en de volksgezondheid. Zware metalen bevattende afvalwaterstromen worden onder andere verkregen in de oppervlakbewerkende industrie (‘de galvanische industrie’), textielindustrie (namelijk door gebruik van metaalhoudende pigmenten), leerlooierijen (chroom) en kunstmestindustrie. Ook bij bodemsanering worden grote hoeveelheden zware metalen houdende afvalwaterstromen gegenereerd.
10 Aangezien het terugwinnen, indien technisch al mogelijk, van eenmaal in het milieu gebrachte zware metalen zeer kostbaar is, is het belangrijk dat de verspreiding van zware metalen in het milieu zo veel mogelijk wordt voorkomen.
De thans meest gebruikte techniek voor het verwijderen van zware metalen uit afvalwaterstromen is een methode waarbij gebruik gemaakt wordt van hydroxideprecipitatie.
15 Een belangrijk nadeel van deze hydroxideprecipitatie-methode is onder meer dat Cr(VI) niet kan worden verwijderd. Bovendien is het uit deze methode resulterende hydroxideslib slecht verder te verwerken.
Andere methoden dan de hydroxideprecipitatie-methode voor het verwijderen van zware metalen uit afvalwaterstromen zijn echter om uiteenlopende redenen ongunstig ge- 2 0 bleken.
Zo is een werkwijze volgens de aanhef, die gebruikt maakt van sulfideprecipitatie, bekend uit de praktijk.
Een nadeel van deze bekende werkwijze die gebruikt maakt van sulfideprecipitatie is dat hierbij effluenten worden verkregen die aanzienlijke sulfideionenconcentraties bevatten.
2 5 Afvalwaterstromen met hoge sulfideionenconcentraties zijn schadelijk voor het milieu. Zo verhinderen hoge sulfideionenconcentraties in water de zuurstofopname van aërobe organismen. Ook leveren hoge sulfideionenconcentraties en/of een hoog gehalte totaal sulfide corrosieproblemen.
Het is daarom een doel volgens de onderhavige uitvinding een effectieve werkwijze 3 0 voor het verwijderen van zware metalen uit afvalwaterstromen te verschaffen die resulteert 1016263 2 in effluenten met een lage sulfideionenconcentratie.
Dit doel wordt volgens de onderhavige uitvinding bereikt door een werkwijze volgens de aanhef, waarbij de werkwijze de stappen omvat van: a) het invoeren van de afvalwaterstroom in een precipitatiereactor; 5 b) het instellen van een S2'-concentratie op een vooraf gekozen lage oververzadigings-waarde door toevoeging van een eerste, in water oplosbaar metaalsulfïdezout, waardoor neerslag van een tweede metaalsulfïdezout, van het zware metaal dat moet worden neergeslagen, plaatsvindt; en c) het afscheiden van het neergeslagen tweede metaalsulfïdezout uit de afvalwater- 10 stroom.
Gebleken is dat met de werkwijze volgens de onderhavige uitvinding een zeer doelmatige verwijdering van zware metalen uit afvalwaterstromen wordt verschaft, waarbij zeer lage sulfideionenconcentraties en/of lage totaal sulfidegehaltes in met de werkwijze verkregen effluenten kunnen worden verkregen.
15 Onder gebruikmaking van de werkwijze volgens de onderhavige uitvinding kunnen zware metalen concentraties in het effluent in de orde van grootte van pg/l worden verkregen. Zo kan bijvoorbeeld zink tot niveaus van 10-20 pg/l uit afvalwaterstromen worden verwijderd.
Een bijzonder gunstig voordeel van de werkwijze volgens de uitvinding is dat de 2 0 zware metalen zeer selectief kunnen worden neergeslagen en, na afscheiding in stap c) kunnen worden teruggewonnen.
Een verder voordeel van de werkwijze volgende de onderhavige uitvinding is dat slechts korte verblijftijden voor de afvalwaterstroom in de precipitatiereactor benodigd zijn. Een verder voordeel van de onderhavige uitvinding is dat het verkregen sulfideslib 2 5 goede indikkings- en ontwateringseigenschappen vertoont.
Verrassenderwijs is het volgens de onderhavige uitvinding mogelijk gebleken om de oververzadigingswaarde zodanig in te stellen dat alleen kristalgroei van het neergeslagen tweede metaalsulfïdezout optreedt. Deze kristallen kunnen vervolgens eenvoudig met in de techniek bekende middelen uit het effluent worden verwijderd. Bij een te hoge oververzadi- 3 0 ging (zoals dit bij bekende werkwijzen die van sulfideprecipitatie gebruik maken het geval is) vindt continu vorming van nieuwe kristalgroeikemen plaats, waardoor deze kristallen lastiger uit het effluent te verwijderen zijn, aangezien deze kristalgroeikemen aanzienlijker kleiner zijn.
10 16263 3
Het instellen van de oververzadigingswaarde is onder meer afhankelijk van het op-losbaarheidsproduct van het tweede metaalsulfidezout dat moet worden neergeslagen. Dit oplosbaarheidsproduct, dat voor elk metaalsulfidezout verschillend is, levert slechts een theoretische waarde en zal in de praktijk sterk afhankelijk zijn van, onder andere, de pH en 5 de temperatuur van de afvalwaterstroom en van aanwezigheid van andere ionen. Een geschikte oververzadigingswaarde kan bijvoorbeeld met behulp van een titratiecurve eenvoudig worden bepaald. Het gebruik van een titratiecurve wordt onder meer beschreven in Krishan et al., 1993, (Recovery of metals from sludges and wastewaters) in Pollution technology review nr. 207.
10 Volgens de onderhavige uitvinding wordt de vooraf gekozen oververzadigingswaar de derhalve zodanig ingesteld dat in hoofdzaak kristalgroei van het tweede metaalsulfidezout plaatsvindt en zo min mogelijk vorming van nieuwe kristal(groei)kemen.
Volgens de onderhavige uitvinding verdient het de voorkeur dat het instellen van de S2'-concentratie op de vooraf gekozen lage oververzadigingswaarde wordt uitgevoerd onder 15 gebruikmaking van een voor het tweede metaalsulfidezout karakteristieke sulfidepotentiaal.
Volgens de onderhavige uitvinding wordt met ‘karakteristieke sulfidepotentiaal’ die sulfidepotentiaal bedoeld waarbij al het tweede metaalsulfidezout is neergeslagen (‘het omslagpunt’; equivalentiepunt) en derhalve geen eerste metaalsulfidezout meer behoeft te worden toegevoegd. Elk metaalsulfidezout heeft een voor het metaal karakteristieke sulfidepo-2 0 tentiaal'. Deze potentiaal is afhankelijk van het oplosbaarheidproduct van het metaalsulfidezout en afhankelijk van omstandigheden als pH en temperatuur.
Het omslagpunt, dat wordt aangegeven door de karakteristieke sulfidepotentiaal, kan in de praktijk eenvoudig en nauwkeurig worden bepaald, zodat niet overmatig veel oplosbaar eerste metaalsulfidezout wordt toegevoegd zodra het omslagpunt is bereikt, waardoor 2 5 een hoge sulfideconcentratie in het effluent wordt vermeden.
Het verdient, voor het verwijderen van zink uit een afvalwaterstroom, de voorkeur volgens de onderhavige uitvinding dat de S2'-concentratie op een zodanige oververzadigingswaarde wordt ingesteld dat de afvalwaterstroom in stap b) een sulfidepotentiaal heeft in het bereik van -380 tot -470 mV, bij voorkeur -395 tot -440 mV.
3 0 Hierdoor wordt een zeer lage sulfideionenoververzadiging verkregen, waardoor in hoofdzaak kristalgroei optreedt. De door kristalgroei verkregen grote kristallen kunnen eenvoudig worden afgefiltreerd. Gebleken is dat bij een sulfidepotentiaal buiten het genoemde bereik, er een ongunstig hoge oververzadiging ontstaat, waardoor in ongunstig hoge 10 162 63 4 mate continue vorming van nieuwe kristal groeikernen plaatsvindt.
In plaats van de sulfidepotentiaal kan voor het instellen van een geschikte lage over-verzadigingswaarde voor de S2'-concentratie gebruik worden gemaakt van de pS-waarde (pS = -log[S2']). De pS-waarde is, in tegenstelling tot de sulfidepotentiaal, niet afhankelijk van 5 de pH. In de tabel hieronder zijn voor de metalen Cd(II), Cu(II), Ni(II), Pb(II) en Zn(II) achtereenvolgens de pS-waarden gegeven die volgens de uitvinding de voorkeur verdienen en die aanleiding geven tot een restconcentratie van metalen tussen 2 mg/1 en 10 pg/l. Ook zijn pS-bereiken gegeven die volgens de uitvinding bijzondere voorkeur verdienen en aanleiding geven tot een restconcentratie van tussen 0,1 mg/1 en 10 pg/l.
10 metaal Oplosbaarheidspro- pS-bereik voorkeur pS-bereik duet
Cd(II) -27 2,20 E+l - 2,43 E+l 2,20 E+l - 2,30 E+l
Cu(II) -36,1 3,11 E+l - 3,34 E+l 3,11 E+l - 3,21 E+l
Ni(II) " -26,6 2,16 E+l-2,39 E+l 2,16 E+l-2,26 E+l
Pb(II) -27,5 2,25 E+l - 2,48 E+l 2,25 E+l - 2,35 E+l
Zn(II) -24,7 1,97 E+l - 2,17 E+l 1,97 E+l - 2,00 E+l
Als het eerste in water oplosbare metaalsulfidezout kan in beginsel elk in water oplosbaar metaalsulfidezout worden gebruikt, zoals onder meer Na2S en NaHS.
15 Bij voorkeur wordt als het eerste metaalsulfidezout Na2S gebruikt, aangezien Na2S
een makkelijk verkrijgbaar massaproduct is.
Volgens een voorkeursuitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding wordt de pH in stap b) ingesteld hoger dan 5,0.
Hierdoor wordt de vorming van H2S in de precipitatiereactor voorkomen en zodoen-20 de stankoverlast verminderd.
Bij voorkeur wordt de werkwijze volgens de onderhavige uitvinding bij een in hoofdzaak constante pH (+/- 0,1 eenheid) uitgevoerd. Hierdoor kan de pS-waarde eenvoudiger nauwkeurig worden bepaald en ingesteld.
De werkwijze volgens de uitvinding kan in principe voor het neerslaan van uiteenlo-2 5 pende zware metalen worden toegepast, zolang ze een voldoende slecht in water oplosbaar metaalsulfidezout vormen. In het bijzonder is de werkwijze volgens de uitvinding geschikt 1016263 5 gebleken voor die gevallen waarbij in stap b) als het tweede metaalsulfidezout een metaal-sulfidezout wordt neergeslagen van een of meer metalen gekozen uit As, Cd, Cr, Cu, Fe,
Hg, Ni, Pb en Zn.
Volgens een bijzondere voorkeursuitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de on-5 derhavige uitvinding worden de verdere tweede metaalsulfidezouten na elkaar neergeslagen.
Hierdoor kunnen de verschillende metalen specifiek uit de afvalstroom worden verwijderd, en daardoor eenvoudiger worden teruggewonnen, met in de techniek gebruikelijke methoden.
In principe kan het afscheiden van het neergeslagen tweede metaalsulfidezout op el-10 ke in de techniek bekende wijze worden afgescheiden, zoals onder gebruikmaking van filtratie of bezinking. Op gunstige wijze worden de neergeslagen tweede metaalsulfidezouten in stap c) door membraanfiltratie afgescheiden.
Onder gebruikmaking van membraanfiltratie kunnen hoge fluxen worden behaald. Een verder voordeel van membraanfiltratie is dat het afscheiden hierdoor continu kan wor-15 den bedreven. Het metaalsulfideslib wordt hierbij opgevangen en eventueel ontwaterd.
De onderhavige uitvinding heeft tevens betrekking op een inrichting voor het uitvoeren van de werkwijze volgens de uitvinding, met het kenmerk, dat de inrichting een preci-pitatiereactor die voorzien is van een toevoerleiding voor de afvalwaterstroom, een toe-voerleiding voor het eerste metaalsulfidezout, en een afvoerleiding voor effluent van de pre-2 0 cipitatoreactor omvat, welke afvoerleiding is aangesloten op middelen voor het afscheiden van in het effluent aanwezige tweede metaalsulfidezouten, en waarbij de precipitatiereactor verder is voorzien van middelen voor het instellen van de S2"-concentratie van het eerste metaalsulfidezout op de vooraf gekozen waarde.
Met de inrichting volgend de uitvinding kan het verwijderen van de zware metalen 2 5 uit de afvalwaterstroom op efficiënte en eenvoudige wijze worden uitgevoerd.
Volgens een bijzondere voorkeursuitvoeringsvorm van de inrichting volgens de uitvinding zijn de middelen voor het instellen van een S2‘-concentratie van het eerste metaalsulfidezout op de vooraf gekozen waarde een ionselectieve elektrode en een referentie-elektrode.
3 0 Hiermee kan de gewenste sulfidepotentiaal zeer nauwkeurig worden vastgesteld, en, indien gewenst, door het toevoegen van extra eerste metaalsulfidezout worden aangepast. Als ionselectieve elektrode wordt bij voorkeur een zilverelektode gebruikt die is voorzien van een AgS-coating.
lG 162 63 6
Volgens een voorkeursuitvoeringsvorm van de inrichting volgens de uitvinding zijn de middelen voor het afscheiden van in het effluent aanwezige tweede metaalsulfidezouten een membraanfiltratie-inrichting.
Onder gebruikmaking van een membraanfiltratie-inrichting kunnen hoge fluxen 5 worden behaald. Een verder voordeel van membraanfiltratie is dat het afscheiden hierdoor continu kan worden bedreven. In de regel worden volgens de uitvinding zodanige filtratie-omstandigheden gekozen dat deeltjes groter dan 0,5 μηι, bij voorkeur groter dan 0,1 μιη, worden afgescheiden.
Verder verdient het de voorkeur dat de afvoerleiding van de membraanfiltratie- 10 inrichting is aangesloten op de precipitatiereactor.
Hierdoor wordt de precipitaatstroom aan de precipitatiereactor teruggevoerd, waardoor het drogestofgehalte van het tweede metaalsulfidezout in de precipitatiereactor wordt verhoogd.
Volgens een alternatieve uitvoeringsvorm van de inrichting volgens de uitvinding 15 hebben de middelen voor het afscheiden van in het effluent aanwezige tweede metaalsulfidezouten een afvoerleiding voor effluent die is aangesloten op een verdere, nageschakelde precipitatiereactor.
Hierdoor kunnen de verschillende te verwijderen zware metalen na elkaar uit de afvalwaterstroom worden verwijderd.
2 0 De inrichting volgens de onderhavige uitvinding zal thans nader worden toegelicht aan de hand van een tekening. In de tekening toont:
Figuur 1 een schematische weergave van een inrichting volgens de onderhavige uitvinding; en
Figuur 2 een schematische weergave van een alternatieve inrichting volgens de on- 2 5 derhavige uitvinding.
In de figuren getoonde gelijke verwijzingscijfers verwijzen naar dezelfde onderdelen.
Figuur 1 toont een inrichting voor het verwijderen van zware metalen uit een afvalwaterstroom, welke inrichting in het algemeen met het verwijzingscijfer 1 is aangeduid. De 3 o inrichting 1 omvat een precipitatiereactor 2 die voorzien is van een toevoerleiding 3 voor de afvalwaterstroom, een toevoerleiding 4 voor het eerste metaalsulfidezout, bijvoorbeeld Na2S, en een afvoerleiding 5 voor effluent uit de precipitatiereactor 2. De precipitatiereactor 2 is in de getoonde uitvoeringsvorm verder voorzien van een ionselectieve elektrode 6 en 1G162 63 7 een referentie-elektrode 7 voor het bepalen van de sulfidepotentiaal, een pH-meter 8 en een roerder. De twee elektroden 6 en 7 zijn regeltechnisch gekoppeld aan de toevoerleiding 4, zodat de gewenste S2'-concentratie in de precipitatiereactor 2 automatisch kan worden ingesteld.
5 In de getoonde uitvoeringsvorm is de afvoerleiding 5 voor effluent uit de precipita tiereactor 2 via een pomp aangesloten op een membraanfiltratie-inrichting 9 voor het afscheiden van de neergeslagen tweede metaalsulfidezouten, bijvoorbeeld zinksulfide (ZnS). De membraanfiltratie-inrichting 9 is voorzien van een afvoerleiding 10 voor effluent en een afvoerleiding 11 voor neergeslagen metaalsulfidezouten bevattende precipitaatstroom. De 10 afvoerleiding 11 van de membraanfiltratie-inrichting 9 is aangesloten op de precipitatiereactor 2. De precipitatorreactor 2 bevat verder nog een afvoerleiding 12 voor het neergeslagen metaalsulfide.
Figuur 2 toont een inrichting die vergelijkbaar is met de inrichting van figuur 1, waarbij echter een tweede precipitatiereactor 13 is nageschakeld. In figuur 2 is de afvoerlei- 15 ding 10 van de membraanfiltratie-inrichting 9 aangesloten op de tweede precipitatiereactor 13, en niet, zoals in figuur 1, op de precipitatiereactor 2. De precipitatiereactor 13 is op zijn beurt voorzien van een afvoerleiding 14 voor het in de precipitatiereactor 13 neergeslagen metaalsulfide. Met de inrichting volgens figuur 2 kunnen derhalve twee zware metalen, bijvoorbeeld zink en koper, na elkaar selectief worden neergeslagen. Indien men nog meer 2 0 zware metalen wenst neer te slaan, kunnen meer precipitatiereactors worden nageschakeld.
De werkwijze volgens de onderhavige uitvinding zal thans nader worden toegelicht aan de hand van een niet-beperkend uitvoeringsvoorbeeld. 1 1016263
Voorbeeld
Onder gebruikmaking van een inrichting zoals in figuur 1 werd zink door middel van sulfideprecipitatie onder gebruikmaking van Na2S (SSP, Soluble Sulfide Precipitation) uit een afvalwaterstroom verwijderd.
De afvalwaterstroom had de volgende kenmerken: een gemiddeld debiet van 144 3 0 m3/d (6 m3/u), een Zn2+-concentratie van 400 mg/1 en een temperatuur van 20°C.
De afvalwaterstroom werd via leiding 3 met een debiet van 6 m3/u toegevoerd aan de precipitatiereactor 2 uit HDPE die een volume had van 1,0 m3. De S2'-concentratie in de reactor 2 werd via de ionselectieve elektrode 6 (zilverelektrode met AgS-coating) en refe- 8 rentie-elektrode 7 zodanig ingesteld dat de sulfidepotentiaal in het bereik lag van -395 tot -440 mV. De pH in de reactor werd op een in hoofdzaak constante waarde van 6,5 +/- 0,1 gehouden, waarbij indien nodig NaOH of HC1 aan de reactor werd toegevoegd.
Via leiding 4 werd met een gemiddeld debiet van 0,02 mVu een waterige Na2S-5 oplossing (140 g/1) toegevoerd aan de reactor 2. Het debiet van de Na:S-oplossing werd hierbij continu zodanig aangepast dat de sulfidepotentiaal in het bereik bleef van -395 tot 440 mV.
Via leiding 5 werd een ZnS-kristalbevattende stroom toegevoerd aan de membraan-filtratie-inrichting 9 met een membraanoppervlak van 7,3 m2 en een poriegrootte van ca. 0,1 10 pm. Hier werden de neergeslagen ZnS-kristallen afgescheiden uit het effluent. Het na membraanfiltratie verkregen effluent werd via leiding 8 afgescheiden en had een zinkconcentratie van lager dan 20 pg/1.
Via leiding 12 werd 0,178 m3/u precipitaatstroom afgevoerd en over een (niet-getoonde) kamerfilterpers ontwaterd onder oplevering van 0,0178 m3/u concentraat (200 g/1 15 ZnS) en 0,16 m3/u permeaat. Hierdoor werd in de precipitatiereactor 2 een drogestofgehalte van 20 g ZnS/1 gehandhaafd.
De onderhavige uitvinding is niet beperkt tot de in de tekening en in het uitvoerings-voorbeeld beschreven niet-beperkende uitvoeringsvormen. Binnen het door de conclusies bepaalde beschermingsomvang kunnen deze op velerlei wijze worden gevarieerd.
1fi 1 A9 Rï

Claims (13)

1. Werkwijze voor het verwijderen van een zwaar metaal uit een afvalwaterstroom onder gebruikmaking van sulfideprecipitatie, met het kenmerk, dat de werkwijze de stappen omvat van: a) het invoeren van de afvalwaterstroom in een precipitatiereactor; 5 b) het instellen van een S2'-concentratie op een vooraf gekozen lage oververzadigings-waarde door toevoeging van een eerste, in water oplosbaar metaalsulfidezout, waardoor neerslag van een tweede metaalsulfidezout, van het zware metaal dat moet worden neergeslagen, plaatsvindt; en c) het afscheiden van het neergeslagen tweede metaalsulfidezout uit de afvalwater-10 stroom.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het instellen van de S2'-concentratie op de vooraf gekozen lage oververzadigingswaarde wordt uitgevoerd onder gebruikmaking van een voor het tweede metaalsulfidezout karakteristieke sulfidepoten-tiaal.
3. Werkwijze volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat voor het verwijderen van zink uit de afvalwaterstroom, de S2'-concentratie op een zodanige oververzadigingswaarde wordt ingesteld dat de afvalwaterstroom in stap b) een sulfidepotentiaal heeft in het bereik van -380 tot -470 mV, bij voorkeur -395 tot -440 mV.
4. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat als het eerste 2 0 metaalsulfidezout Na2S of NaHS wordt gebruikt.
5. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de pH in stap b) wordt ingesteld op hoger dan 5,0.
6. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat in stap b) als het tweede metaalsulfidezout een metaalsulfidezout wordt neergeslagen van een of meer 2. metalen gekozen uit As, Cd, Cr, Cu, Fe, Hg, Ni, Pb en Zn.
7. Werkwijze volgens conclusie 6, met het kenmerk, dat de verdere tweede metaalsulfi-dezouten na elkaar worden neergeslagen.
8. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat de neergeslagen tweede metaalsulfidezouten in stap c) door membraanfiltratie worden afgescheiden.
9. Inrichting voor het uitvoeren van de werkwijze volgens een der voorgaande conclusies, 1016263 t met het kenmerk, dat de inrichting (1) een precipitatiereactor (2) die voorzien is van een toevoerleiding (3) voor de afvalwaterstroom, een toevoerleiding (4) voor het eerste metaalsulfidezout, en een afvoerleiding (5) voor effluent van de precipitatoreactor (2) omvat, welke afvoerleiding (5) is aangesloten op middelen voor het afscheiden van in 5 het effluent aanwezige tweede metaalsulfidezouten, en waarbij de precipitatiereactor (2) verder is voorzien van middelen voor het instellen van de S2'-concentratie van het eerste metaalsulfidezout op de vooraf gekozen waarde.
10. Inrichting volgens conclusie 9, met het kenmerk, dat middelen voor het instellen van een S2'-concentratie van het eerste metaalsulfidezout op de vooraf gekozen waarde een 10 ionselectieve elektrode (6) en een referentie-elektrode (7) zijn.
11. Inrichting volgens conclusie 9 of 10, met het kenmerk, dat de middelen voor het afscheiden van in het effluent aanwezige tweede metaalsulfidezouten een membraanfiltra-tie-inrichting (9) zijn, welke membraanfiltratie-inrichting (9) is voorzien van een afvoerleiding (10) voor effluent waaruit het neergeslagen tweede metaalsulfidezout is 15 verwijderd en een afvoerleiding (11) voor een neergeslagen tweede metaalsulfidezout-bevattende precipitaatstroom.
12. Inrichting volgens conclusies 11, met het kenmerk, dat de afvoerleiding (11) van de membraanfiltratie-inrichting (9) is aangesloten op de precipitatiereactor (2).
13. Inrichting volgens een der voorgaande conclusies 9-13, met het kenmerk, dat de mid- 2. delen voor het afscheiden van in het effluent aanwezige tweede metaalsulfidezouten een afvoerleiding (10) hebben die is aangesloten op een verdere, nageschakelde precipitatiereactor (13). 1016263
NL1016263A 2000-09-25 2000-09-25 Werkwijze en inrichting voor het verwijderen van een zwaar metaal uit een afvalwaterstroom onder gebruikmaking van sulfideprecipitatie. NL1016263C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1016263A NL1016263C2 (nl) 2000-09-25 2000-09-25 Werkwijze en inrichting voor het verwijderen van een zwaar metaal uit een afvalwaterstroom onder gebruikmaking van sulfideprecipitatie.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1016263A NL1016263C2 (nl) 2000-09-25 2000-09-25 Werkwijze en inrichting voor het verwijderen van een zwaar metaal uit een afvalwaterstroom onder gebruikmaking van sulfideprecipitatie.
NL1016263 2000-09-25

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1016263C2 true NL1016263C2 (nl) 2002-03-26

Family

ID=19772141

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1016263A NL1016263C2 (nl) 2000-09-25 2000-09-25 Werkwijze en inrichting voor het verwijderen van een zwaar metaal uit een afvalwaterstroom onder gebruikmaking van sulfideprecipitatie.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1016263C2 (nl)

Cited By (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN103253754A (zh) * 2013-05-17 2013-08-21 上海大学 快速处理含氰及含锌镍电镀废水的方法
CN104609589A (zh) * 2013-11-04 2015-05-13 南京源泉环保科技股份有限公司 一种电镀废水固液分离方法
CN105906094A (zh) * 2016-05-10 2016-08-31 沈阳建筑大学 处理含高浓度氯化物的工业含汞废水装置及控制方法
CN110963610A (zh) * 2019-12-17 2020-04-07 张家港洁利环保科技有限公司 一种去除废酸中铅离子的方法

Citations (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3740331A (en) * 1971-06-23 1973-06-19 Sybron Corp Method for precipitation of heavy metal sulfides
DE2257364A1 (de) * 1972-11-23 1974-05-30 Hoellmueller Maschbau H Verfahren und vorrichtung zum reinigen von kupferhaltigen ammoniakalischen loesungen
GB1411209A (en) * 1973-03-03 1975-10-22 Hoellmueller H Method and apparatus for the removal of copper from ammoniacal solutions thereof
US4094669A (en) * 1976-01-02 1978-06-13 Basf Wyandotte Corporation Polytetrafluoroethylene membrane filters for mercury recovery
GB1590828A (en) * 1977-10-21 1981-06-10 Atomic Energy Authority Uk Separation processes
US4432880A (en) * 1981-12-10 1984-02-21 Richard S. Talbot And Associates Process for the removal of heavy metals from aqueous solution
DE3909468A1 (de) * 1989-03-22 1990-09-27 Meissner Seidel Siegfried Verfahren zur ausfaellung von schwermetallen
US5308500A (en) * 1991-08-27 1994-05-03 Basf Aktiengesellschaft Removal from industrial wastewaters of metals that form sparingly soluble sulfides

Patent Citations (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3740331A (en) * 1971-06-23 1973-06-19 Sybron Corp Method for precipitation of heavy metal sulfides
DE2257364A1 (de) * 1972-11-23 1974-05-30 Hoellmueller Maschbau H Verfahren und vorrichtung zum reinigen von kupferhaltigen ammoniakalischen loesungen
GB1411209A (en) * 1973-03-03 1975-10-22 Hoellmueller H Method and apparatus for the removal of copper from ammoniacal solutions thereof
US4094669A (en) * 1976-01-02 1978-06-13 Basf Wyandotte Corporation Polytetrafluoroethylene membrane filters for mercury recovery
GB1590828A (en) * 1977-10-21 1981-06-10 Atomic Energy Authority Uk Separation processes
US4432880A (en) * 1981-12-10 1984-02-21 Richard S. Talbot And Associates Process for the removal of heavy metals from aqueous solution
DE3909468A1 (de) * 1989-03-22 1990-09-27 Meissner Seidel Siegfried Verfahren zur ausfaellung von schwermetallen
US5308500A (en) * 1991-08-27 1994-05-03 Basf Aktiengesellschaft Removal from industrial wastewaters of metals that form sparingly soluble sulfides

Cited By (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN103253754A (zh) * 2013-05-17 2013-08-21 上海大学 快速处理含氰及含锌镍电镀废水的方法
CN103253754B (zh) * 2013-05-17 2015-08-12 上海大学 快速处理含氰及含锌镍电镀废水的方法
CN104609589A (zh) * 2013-11-04 2015-05-13 南京源泉环保科技股份有限公司 一种电镀废水固液分离方法
CN105906094A (zh) * 2016-05-10 2016-08-31 沈阳建筑大学 处理含高浓度氯化物的工业含汞废水装置及控制方法
CN105906094B (zh) * 2016-05-10 2018-10-19 沈阳建筑大学 处理含高浓度氯化物的工业含汞废水装置及控制方法
CN110963610A (zh) * 2019-12-17 2020-04-07 张家港洁利环保科技有限公司 一种去除废酸中铅离子的方法

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA1085979A (en) Chemical waste water treatment method
US8147695B2 (en) Method of removing phosphorus from wastewater
US4332687A (en) Removal of complexed heavy metals from waste effluents
US5328599A (en) System using sulfide ion-selective electrodes for control of chemical feed of organic sulfide products for metal ion precipitation from waste water
US5308499A (en) Effluent treatment
JP2001070989A (ja) 高濃度の塩類を含有する有機性廃水の処理方法及びその装置
WO2011163451A1 (en) A process for reducing the sulfate concentration in a wastewater stream
WO1996013462A1 (en) Method for removing metals from a solution
US6790352B1 (en) Process for treating acid mine water with moderate to high sulfate content
NO172597B (no) Fremgangsmaate for behandling av tungmetallholdige rester av fast stoff fra forbrenningsanlegg
EP0904253B1 (fr) Procede de dessalement, de demineralisation de solutions contenant des acides et/ou des sels metalliques
CN105923820A (zh) 一种烟气脱硫废水近零排放处理工艺
NL1016263C2 (nl) Werkwijze en inrichting voor het verwijderen van een zwaar metaal uit een afvalwaterstroom onder gebruikmaking van sulfideprecipitatie.
AU2009201616A1 (en) A Process and System for Reducing Arsenic Levels in Aqueous Solutions
US11970411B1 (en) Use of hollow fiber filtration in conjunction with precipitant technologies to reclaim water from complex aqueous waste streams
US20040129639A1 (en) Extraction methodology for suspended and dissolved material from fruit and vegetable wastewater
JP2003340450A (ja) 重金属含有排水の処理方法および処理システム
JP2008023417A (ja) 浄水処理装置及び浄水処理方法
JPH0720583B2 (ja) 含リン排水の処理方法
US20060180551A1 (en) Polyacrylamide water clarifier
JP4033671B2 (ja) 貯炭場濁水浄化装置および貯炭場濁水の浄化方法
EP0729439B1 (en) Method for purifying process water from pulp manufacture
RU2792510C1 (ru) Способ очистки многокомпонентных промышленных сточных вод, содержащих цинк и хром
SU1747394A1 (ru) Способ очистки сульфидсодержащих сточных вод
CN107935286B (zh) 火力发电厂脱硫废水的处理系统

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20090401