NL1016173C2 - Besturingsorgaan voor het met de hand doorgeven van regelsignalen aan een computer. - Google Patents

Besturingsorgaan voor het met de hand doorgeven van regelsignalen aan een computer. Download PDF

Info

Publication number
NL1016173C2
NL1016173C2 NL1016173A NL1016173A NL1016173C2 NL 1016173 C2 NL1016173 C2 NL 1016173C2 NL 1016173 A NL1016173 A NL 1016173A NL 1016173 A NL1016173 A NL 1016173A NL 1016173 C2 NL1016173 C2 NL 1016173C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
hand
mouse
control device
computer
user
Prior art date
Application number
NL1016173A
Other languages
English (en)
Inventor
Michael Jordan
Original Assignee
Michael Jordan
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Michael Jordan filed Critical Michael Jordan
Priority to NL1016173A priority Critical patent/NL1016173C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1016173C2 publication Critical patent/NL1016173C2/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F3/00Input arrangements for transferring data to be processed into a form capable of being handled by the computer; Output arrangements for transferring data from processing unit to output unit, e.g. interface arrangements
    • G06F3/01Input arrangements or combined input and output arrangements for interaction between user and computer
    • G06F3/03Arrangements for converting the position or the displacement of a member into a coded form
    • G06F3/033Pointing devices displaced or positioned by the user, e.g. mice, trackballs, pens or joysticks; Accessories therefor
    • G06F3/0338Pointing devices displaced or positioned by the user, e.g. mice, trackballs, pens or joysticks; Accessories therefor with detection of limited linear or angular displacement of an operating part of the device from a neutral position, e.g. isotonic or isometric joysticks

Description

Titel: Besturingsorgaan voor het met de hand doorgeven van regelsignalen aan een computer.
De onderhavige uitvinding betreft een besturingsorgaan, voor het met de hand 5 doorgeven van regelsignalen aan een computer, bijvoorbeeld voor de aansturing van de cursor, welk besturingsorgaan meetmiddelen omvat voor het registreren van stuursignalen van de hand van een gebruiker en voor het omzetten van die stuursignalen in regelsignalen voor de computer, en middelen voor het op een ondersteuning plaatsen van het besturingsorgaan.
10
Voor de duidelijkheid wordt opgemerkt dat met een "besturingsorgaan" in de onderhavige tekst elk met de hand te bedienen orgaan wordt bedoeld voor het geven van opdrachten aan een computer of een vergelijkbare rekeneenheid. Dergelijke opdrachten kunnen het verplaatsen van de cursor betreffen of bijvoorbeeld het 15 doorgeven van opdrachten aan de computer.
Een besturingsorgaan van het in de aanhef genoemde soort is bekend in de stand van de techniek. Een bekende uitvoeringsvorm van een besturingsorgaan voor het met de hand doorgeven van regelsignalen aan de computer is bijvoorbeeld een computermuis. Deze 20 bekende computermuis heeft een enigszins bolle bovenzijde met een vlakke onderkant. Een gebruiker kan met de handpalm om de bovenzijde van de muis grijpen. Vervolgens kan de gebruiker de muis ten opzichte van een ondersteuning, zoals een tafel, verplaatsen. Door deze verplaatsing wordt een rubberen bal die aan de onderzijde uit de muis steekt, geroteerd. In de muis zijn middelen aanwezig om deze rotatie van de 25 rubberen bol te vertalen naar een stuursignaal, met behulp waarvan de cursor over een beeldscherm kan worden bewogen.
De bekende muis omvat bovendien doorgaans twee of meer instructieknoppen. De knoppen worden doorgaans "muisknoppen"genoemd. Deze knoppen kunnen met 30 behulp van de vingers worden ingedrukt. Door het indrukken van de muisknoppen kunnen verdere opdrachten worden gegeven aan de computer. Het is mogelijk om met een enkele druk op een van de knoppen of een dubbele klik op de knoppen opdrachten 1 λ 1 '·:· · 7 7 * V * κ> 2 uit te voeren die verborgen zitten op de positie waar de cursor zich op dat moment bevindt.
In het dagelijks gebruik heeft de muis volgens de stand van de techniek een aantal 5 belangrijke beperkingen en tekortkomingen. In de eerste plaats kan het veelvuldig gebruik van de bekende muis leiden tot een zogenaamde "muisarm". Een muisarm is een vorm van Repetitive Strain Injury (RSI). RSI is een verzamelnaam voor klachten die voortkomen uit kleine, herhaalde bewegingen. Het precieze mechanisme achter RSI is niet bekend. Waarschijnlijk ontstaat RSI door een combinatie van factoren. Een 10 eerste factor kan zijn dat de werkplek van een gebruiker verkeerd is ingericht. Vaak is het werkblad te hoog waardoor een gebruiker, de schouders omhoog trekt om de muis te kunnen bedienen. Dit leidt tot het af knellen van bloedvaten naar de arm met als gevolg een verminderde doorbloeding van de armen en een verminderde afvoer van schadelijke afvalstoffen.
15
Een tweede factor die kan leiden tot RSI is het continu gebruik van de onderarmspieren bij het indrukken van de muisknoppen en bij het bewegen van de muis over de ondersteuning. Door deze beweging ontstaat wrijving tussen pezen en de spieren die door de carpale tunnel lopen. De carpale tunnel is een opening in de pols waardoor alle 20 spieren, pezen, zenuwen en bloedvaten naar de hand worden geleid. Door de wrijving tussen de pezen en de spieren in de carpale tunnel kunnen de pezen en de spieren opzwellen, waardoor de centrale zenuw, ook wel de mediale zenuw genoemd, naar de hand wordt afgekneld. Door deze afknelling gaat de hand tintelen en wordt deze gevoelloos (koud).
25
Een belangrijke vereiste voor een muisknop om RSI te voorkomen is een ontspannen houding voor de arm, waarbij de arm tijdens het gebruik zoveel mogelijk in dezelfde, rustpositie kan blijven liggen. Deze rustpositie wordt bereikt wanneer de hand en de onderarm in één lijn liggen en niet ten opzichte van elkaar zijn gedraaid. Het 30 handhaven van de rustpositie van de arm is niet mogelijk met een muis volgens de stand van de techniek, omdat deze muis met de hand over de ondergrond moet worden bewogen om een signaal aan een computer te kunnen overdragen.
3
Een bijkomend nadeel van de muis volgens de stand van de techniek is dat de bekende muis bij het gebruik voor grote documenten, zoals spreadsheets, vaak over een grote afstand moet worden verplaatst om de cursor over dezelfde grote afstand door het document te kunnen verplaatsen. Bij het op deze manier verplaatsen van de cursor moet S de muis regelmatig worden opgetild en worden verplaatst om voldoende ruimte te hebben op de ondersteuning.
Een verder nadeel van de muis volgens de stand van de techniek is dat door het rollen van de rubberen bal onder de muis vuil kan worden verzameld in de muis waardoor de 10 goede werking van de muis in gevaar kan komen.
Gezien het bovenstaande is het doel van de onderhavige uitvinding om te voorzien in een besturingsorgaan van het in de aanhef genoemde soort, waarbij de problemen die gepaard gaan met de muizen volgens de stand van de techniek zoveel mogelijk worden 15 vermeden.
Dat doel wordt volgens de onderhavige uitvinding bereikt doordat dat de meetmiddelen druksensoren omvatten voor het meten van de druk van de hand van de gebruiker op het besturingsorgaan en dat de middelen voor het op een ondersteuning plaatsen van het 20 besturingsorgaan zijn ingericht voor een in hoofdzaak stationaire bevestiging van het besturingsorgaan op de ondersteuning.
Het effect van deze maatregelen is dat een gebruiker het besturingsorgaan volgens de uitvinding op een stationaire plaats op een ondersteuning kan plaatsen. Deze 25 ondersteuning zal doorgaans een bureau of een werkblad zijn. Deze stationaire plaats kan zo worden gekozen dat de arm van de gebruiker in een ontspannen, ondersteunde positie kan worden gehouden. Omdat de positie van het besturingsorgaan volgens de uitvinding ten opzichte van de ondersteuning niet verandert, kan deze ontspannen houding van de arm gedurende het gebruik van het besturingsorgaan worden 30 gehandhaafd.
Omdat in het besturingsorgaan volgens de uitvinding gebruik wordt gemaakt van druksensoren, die reageren op druk, en niet op bewegingen van de hand hoeft een ü ... . : 4 gebruiker met de hand of met de onderarm geen bewegingen uit te voeren. Om stuursignalen te kunnen doorgeven via het besturingsorgaan is het voldoende om spieren aan te spannen. Dat betekent dat de gewrichten in zowel de hand als de onderarm veel minder belast worden dan bij muizen volgens de stand van de techniek.
5 Dat betekent dat met het besturingsorgaan volgens de uitvinding de kans op beschadigingen van het zenuw- en spier- en het vatenstelsel, die mede leiden tot RSI-klachten, door kleine en steeds terugkerende bewegingen van de hand en de onderarm in hoofdzaak wordt verminderd.
10 Verder heeft het besturingsorgaan volgens de uitvinding als voordeel dat met het besturingsorgaan de cursor oneindig lang in een gewenste richting kan worden verplaatst. Het besturingsorgaan wordt immers niet ten opzichte van een ondersteuning verplaatst en in elke positie kan de cursor verder in een gewenste richting worden verplaatst.
15
Omdat het besturingsorgaan volgens de onderhavige uitvinding op een vaste plaats ten opzichte van de ondersteuning staat is het ook niet mogelijk dat de muis vuil, dat op de ondersteuning aanwezig is, opveegt en verzamelt. Dat betekent dat de kans dat het besturingsorgaan dienst weigert wegens de aanwezigheid van vuilophopingen in 20 hoofdzaak wordt vermeden.
Gezien het feit dat het besturingsorgaan volgens de onderhavige uitvinding op een vaste plaats staat kan het besturingsorgaan volgens de uitvinding niet worden aangeduid met de bekende term "computermuis". De term "computermuis" is door het 25 gebruik van de computermuizen volgens de stand van de techniek onlosmaakbaar verbonden met een beweging van de muis over een ondersteuning. Gezien het feit dat het besturingsorgaan volgens de onderhavige uitvinding wel gebruikt kan worden voor dezelfde functie als een computermuis volgens de stand van de techniek, wordt voor het besturingsorgaan volgens de onderhavige uitvinding de term Ergonomisch Pointing 30 Device voorgesteld. Met deze term Ergonomisch Pointing Device (EPD) wordt duidelijk gemaakt dat het besturingsorgaan gebruikt kan worden voor de verplaatsing van de cursor (pointing device) en tegelijkertijd ergonomisch is uitgevoerd.
1 η 1 c 'f i o J U * o ! [ ó 5
Volgens de uitvinding is het voordelig dat de meetmiddelen ten minste eerste druksensoren omvatten voor het meten van een eerste stuursignaal van de hand en tweede druksensoren voor het meten van een tweede stuursignaal van de hand.
5 Het besturingsorgaan volgens de onderhavige uitvinding kan, zoals hierboven al is opgemerkt, worden gebruikt voor de verplaatsing van de cursor over een computerscherm. Door gebruik te maken van eerste en tweede druksensoren voor het meten van respectievelijk bewegingen in een eerste en een tweede richting, een stuursignaal worden gegeven om de muis zowel in de X-richting als in de Y-richting te 10 verplaatsen.
Volgens de uitvinding is het mogelijk dat het besturingsorgaan volgens de uitvinding een eerste, een tweede, een derde en een vierde druksensor omvat. Deze druksensoren kunnen worden bediend met het uiteinde van respectievelijk de wijsvinger, 15 middenvinger, ringvinger en pink van een gebruiker. De wijsvinger en de middenvinger kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor het in de X-richting verplaatsen van de cursor. De ringvinger en de pink kunnen vervolgens worden gebruikt voor het in de Y-richting verplaatsen van de cursor. Omdat het gemakkelijker is om kracht te zetten met de wijsvinger dan met de pink is het mogelijk dat de gevoeligheid van de sensoren zo 20 wordt afgesteld dat het een gebruiker makkelijk wordt gemaakt om de snelheid van de cursor over het beeldscherm te regelen.
Omdat de bouw en de grootte van de hand per gebruiker verschilt, zal het besturingsorgaan in verschillende maten worden uitgevoerd. Daarbij kunnen 25 bijvoorbeeld de maten "small", "medium", "large" en eventueel "extra large" worden aangehouden. Dat wil zeggen dat daarmee de verschillende sensoren binnen dit optimale bereik van de vingertoppen liggen en bovendien de beste pasvorm voor de handpalm wordt gerealiseerd. Daarnaast biedt de variabele maatvoering in de productie een optimale ondersteuning van het hand/polstraject en wordt altijd de meest ideale 30 hoek van de onderarm ten opzichte van het werkblad benaderd, ongeacht de bouw van de gebruiker. Tevens wordt het besturingsorgaan in de genoemde maten in zowel linksals rechtshandige versie in productie gebracht.
U !u i ( O
6
Een bijkomend voordeel van de opbouw van de sensoren in eerste en tweede druksensoren is dat het bijzonder eenvoudig is rechte lijnen te trekken. Wanneer een gebruiker zodanige druk opbouwt op de muis dat alleen de eerste sensoren worden 5 belast, zal de cursor zich in de rechte lijn over het computerscherm verplaatsen.
Volgens de uitvinding is het verder mogelijk dat het besturingsorgaan volgens de onderhavige uitvinding tenminste een instructieknop omvat voor het geven van instructies aan de computer, waarbij die instructie is uitgevoerd als druksensor.
10
Zoals hierboven al is aangegeven omvat een muis volgens de stand van de techniek doorgaans muisknoppen voor het geven van instructies aan de computer. Om het verschil tussen de Ergonomische Pointing Device volgens de uitvinding en een conventionele computermuis duidelijk te maken wordt de term "muisknop" in verband 15 met het besturingsorgaan volgens de vinding zo veel mogelijk vermeden. Daarom wordt in plaats van de term "muisknop" de term "instructieknop" gebruikt. Deze instructieknop heeft een vergelijkbare functie als een muisknop op een muis volgens de stand van de techniek.
20 Een van de bijkomende oorzaken van een te zware belasting van de arm van een gebruiker, tijdens het gebruik van een conventionele muis, is het feit dat een gebruiker de spieren en pezen in de vingers aangespannen moet houden om deze vingers boven de knoppen op de muis te balanceren.*Wanneer een gebruiker de vingers op de knoppen laat rusten, bestaat immers de kans dat ongewenst instructies worden doorgegeven.
25 Door nu, volgens de uitvinding, de knoppen uit te voeren als druksensoren kan worden bereikt dat een gebruiker de vingers op de instructieknoppen (sensoren) kan laten rusten, waarbij alleen maar kracht hoeft te worden uitgeoefend met de vingers op het moment dat de instructieknop moet worden ingedrukt. Onnodige en daarmee overmatige belasting van de vingers wordt op deze manier vermeden.
30
Volgens de uitvinding is het verder voordelig dat de druksensoren van het besturingsorgaan een eerste drukniveau kunnen onderscheiden van een tweede drukniveau.
1016178·' 7
De druksensoren voor zowel de aansturing van de cursor als voor de instructieknoppen kunnen zijn voorzien van elementen waarvan de weerstand verandert naar mate de druk die daarop wordt uitgeoefend groter wordt. Deze weerstandsverandering kan door 5 rekenmiddelen, bijvoorbeeld software-gestuurd, worden waargenomen. Door deze maatregelen is het mogelijk de cursor vertraagd en versneld over het beeldscherm te bewegen. Daarbij is het bijvoorbeeld mogelijk om grote afstanden snel te doorlopen waarbij een nauwkeurige positionering van de cursor langzamer plaats vindt.
10 Het uitvoeren van de instructieknoppen met behulp van sensoren die onderscheid kunnen maken tussen drukniveaus heeft het voordeel dat het dubbelklikken kan worden voorkomen. Dubbelklikken is een gebruikelijke vorm van instructie geven met behulp van muizen. Juist het dubbelklikken belast de vingers overmatig omdat een korte beweging snel achter elkaar moet worden herhaald. Door nu het besturingsorgaan uit te 15 voeren met een sensor die reageert op drukverschillen kan een enkele klik gegeven worden met een bepaald lager drukniveau terwijl een "dubbele klik" kan worden gegeven met een hoger drukniveau. Hierdoor kan het "dubbelklikken" met een enkele vingerbeweging worden bewerkstelligd.
20 Een muis volgens de stand van de techniek kan zijn voorzien van een zogenaamde scroll-functie. Met behulp van een wieltje dat in de muis is bevestigd kan men door een menu "scrollen", zonder dat men de knoppen hoeft te gebruiken om in het menu omhoog of omlaag te bewegen. Met behulp van het besturingsorgaan volgens de uitvinding is het mogelijk de instructieknop en een van de druksensoren voor het meten 25 van een stuursignaal in combinatie te gebruiken voor het aanzetten, respectievelijk uitzetten van een dergelijke scrollfunctie. Wanneer gebruik wordt gemaakt van druksensoren die geplaatst zijn ter hoogte van de uiteinden van de vingers, kan bijvoorbeeld door middel van de instructieknop en de wijsvinger een scrollfunctie in horizontale richting worden aangezet. Met behulp van de combinatie instructieknop en 30 middenvinger kan deze functie worden uitgezet. Vergelijkbaar voor een verticale scrollfunctie kunnen de ringvinger en de pink gebruikt worden.
1 \j t u i l ·*-> 8
Volgens de uitvinding is het verder mogelijk dat het besturingsorgaan voorzien is van een identificatiesensor.
De indentificatiesensor kan bijvoorbeeld zijn ingericht voor het herkennen van de 5 vingerafdruk van de duim van een gebruiker. Door de aanwezigheid van de identificatiesensor .is het mogelijk om te waarborgen dat alleen besturingssignalen van een geauthoriseerde gebruiker aan een computer worden doorgegeven. Dat betekent dat ongeauthoriseerd gebruik van bijvoorbeeld een computer op een werkplek kan worden voorkomen.
10
Een identificatiesensor is verder voordelig bij toepassingen in het communicatieverkeer, zoals bijvoorbeeld op het internet. Door de identificatiesensor is het mogelijk om vast te stellen welke gebruiker actief is op een bepaalde computer. Door de aanwezigheid van de identificatiefactor kan bijvoorbeeld een betaling via het 15 internet worden gevalideerd.
Volgens de uitvinding is het verder mogelijk dat het besturingsorgaan een bovenzijde heeft voor het ontvangen van de hand van de gebruiker, welke bovenzijde een eerste vlak omvat voor het ontvangen van de handpalm en een van een eerste vlak opstaand 20 gedeelte dat in het gebruik kan worden omsloten door de vingers van de gebruiker.
Door deze maatregel wordt bereikt dat de gebruiker de gehele hand ondersteund op het besturingsorgaan kan plaatsen. Het botten-, spier- en zenuwstelsel van het gehele vinger/schoudertraject blijft zo in de meest natuurlijke en daardoor minimaal 25 belastende stand.
Volgens de uitvinding is het verder mogelijk dat het besturingsorgaan aan de onderzijde is voorzien van een wrijvingsverhogende laag, bijvoorbeeld uit zacht rubber.
30 Zoals gezegd heeft het besturingsorgaan een stationaire plaats op een ondersteuning. In de praktijk zal het gewenst zijn dat het besturingsorgaan naar wens op de ondersteuning kan worden geplaatst voordat een gebruiker met het besturingsorgaan gaat werken. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer het besturingsorgaan af en toe wel en af en toe 1 O 1 £ 1 "7 • U » VJ i i v 9 niet in gebruik is. Daarom kan het nadelen hebben om het besturingsorgaan met behulp van bijvoorbeeld een boutverbinding op de ondersteuning te bevestigen. Door nu de onderzijde van het besturingsorgaan met wrijvingsverhogend materiaal uit te voeren kan men het besturingsorgaan los op bijvoorbeeld een tafel plaatsen waarbij de 5 stationaire positionering van het besturingsorgaan op de ondersteuning voldoende is gewaarborgd. Het wrijvingsverhogende materiaal aan de onderzijde van de muis volgens de uitvinding kan bijvoorbeeld zacht rubber omvatten.
De uitvinding zal verder worden toegelicht aan de hand van de bijgaande figuren 10 waarin:
Figuur 1 een besturingsorgaan staat afgebeeld volgens de uitvinding, met daarop de hand van een gebruiker.
15 Figuur 2 een perspectivisch aanzicht is van het besturingsorgaan volgens figuur 1.
Figuur 3 een aanzicht weergeeft van het besturingsorgaan volgens de uitvinding volgens III in figuur 2.
20 Figuur 4 een werkplek toont waarbij het besturingsorgaan volgens de uitvinding op een losse steun staat.
In figuur 1 staat een mogelijke uitvoeringsvorm afgebeeld van een besturingsorgaan 1 volgens de onderhavige uitvinding. Dit besturingsorgaan 1 omvat een onderzijde 2 25 waarop een anatomisch bovendeel 3 geplaatst is. De onderzijde 2 van het besturingsorgaan 1 volgens de uitvinding moet het contact van het besturingsorgaan verzorgen met een ondersteuning, zoals een werkblad waarop het besturingsorgaan 1 geplaatst is. Bij het gebruik zal het besturingsorgaan 1 niet ten opzichte van de ondersteuning 6 moeten bewegen. Daarom is het voordelig om aan de onderzijde 2 30 wrijvingsverhogend materiaal aan te brengen, zoals bijvoorbeeld een zachte rubber (niet afgebeeld).
101-3173 10
In het gebruik zal een gebruiker het besturingsorgaan 1 op een gewenste positie op een werkblad 6 plaatsen. De positie van het besturingsorgaan 1 op het werkblad 6 kan zo worden gekozen dat de arm 10 van de gebruiker in een ruststand geplaatst kan worden. Dat wil zeggen dat de elleboog (niet afgebeeld) rust op de ondersteuning 6 en dat de 5 hand van de gebruiker rust op het besturingsorgaan 1.
Om de hand van de gebruiker te kunnen ontvangen is het anatomische deel 3 voorzien van een eerste gedeelte 4 waarop de onderzijde van de handpalm gelegd kan worden.
De vorm van dit gedeelte 4 is met name te zien in figuur 2. Vanuit het gedeelte 4 steekt 10 zich een omhoog uitstrekkend gedeelte 5 uit waar in het gebruik de vingers omgeslagen kunnen worden. Zoals in figuur 1 is te zien zal de duim zich aan een zijde van het gedeelte 5 bevinden, terwijl de vingers aan de andere zijde van het gedeelte 5 geplaatst zijn.
15 Met de hand kan een gebruiker stuursignalen doorgeven aan het besturingsorgaan 1.
Deze stuursignalen kunnen worden doorgegeven aan een computer (niet afgebeeld). In het besturingsorgaan of in de computer worden de stuursignalen omgezet naar regelsignalen, bijvoorbeeld voor de aansturing van een cursor van de computer. De overdracht van de stuursignalen aan de computer kan bijvoorbeeld plaatsvinden met 20 behulp van een computerdraad (niet afgebeeld). Ook alternatieven zijn mogelijk zoals bijvoorbeeld infraroodcommunicatie tussen het besturingsorgaan en de computer. Om de stuursignalen van de hand te kunnen opnemen is het besturingsorgaan 1 aan de bovenzijde voorzien van sensoren. Deze sensoren omvatten eerste druksensoren 7 (a, b, c, d) die zijn afgebeeld in figuur 3. De druksensoren 7 kunnen de bewegingen van de 25 hand waarnemen voor het sturen van een cursor via een XY-coördinatenstelsel. De eerste druksensoren 7 zijn zodanig op het besturingsorgaan 1 aangebracht dat de sensoren 7a-7d met het uiteinde van respectievelijk de wijzigingen met de middenvinger, ringvinger en pink kunnen worden aangeraakt. De sensoren 7a en 7b kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor een verplaatsing in het horizontale vlak X-30 richting van de richting. De cursor kan in verticale richting worden verplaatst door het bekrachtigen van de sensoren 7c en 7d (Y-richting).
1016173 11
Afhankelijk van de druk op de sensoren wordt de cursor in het XY-coördinatenstelsel verplaatst. Het is mogelijk de druksensoren 7 zo uit te voeren dat deze een onderscheid kunnen maken tussen een laag drukniveau en een hoog drukniveau. Daardoor kan de sensor met een lage snelheid en met een hogere snelheid over het beeldscherm worden 5 bewogen.
Op het besturingsorgaan 1 is verder een identificatiesensor 8a aangebracht. Deze identificatiesensor 8a is bijvoorbeeld ingericht voor het controleren van de vingerafdruk van een gebruiker. Door de aanwezigheid van een identificatiesensor is 10 het mogelijk om misbruik van de computer te voorkomen. Verder is het mogelijk om opdrachten in communicatieverkeer bijvoorbeeld via het internet te voorzien van een authorisatie. Op deze manier wordt mogelijk misbruik voorkomen.
Naast de identificatiesensor 8a omvat het besturingsorgaan 1 ook een instructieknop 8b. 15 Deze instructieknop 8b kan gebruikt worden voor dezelfde functies als waar de muisknoppen in een muis volgens de stand van de techniek voor worden gebruikt Door het indrukken van de sensoren kunnen functies worden bekrachtigd die horen bij de positie waarop de cursor zich momentaan bevindt, op een computerscherm. In figuur 3 is een eerste muisknop "8b" afgebeeld die bijvoorbeeld met de duim kan worden 20 bediend. Het is voordelig wanneer ook deze instructieknop 8b is uitgevoerd als druksensor die een onderscheid kunnen maken tussen een lager drukniveau en een hoger drukniveau. Dat betekent dat een gebruiker de duim op de sensor kan laten rusten. Wanneer de instructieknop niet bekrachtigd wordt, kan de duim in een rustpositie, ondersteund door de sensor, tegen de buitenzijde van de muis 1 aanliggen. 25 Op het moment dat men een functie wil uitvoeren, die overeenkomt met een enkele muisklik in een muis volgens de stand van de techniek, kan op instructieknop 8b een zekere druk worden uitgeoefend. Wanneer men een functie wil uitoefenen die overeenkomt met een dubbele klik op een muisknop volgens de stand van de techniek, dan kan men op de instructieknop 8b meer druk uitoefenen.
30
In figuur 2 is een perspectivisch aanzicht te zien van het besturingsorgaan 1 volgens figuur 1. In figuur 2 is duidelijk de ondersteuning 4 te zien die gebruikt kan worden voor het laten rusten van de onderzijde van de handpalm op de muis 1.
1016173 12
In figuur 3 is een verder aanzicht te zien volgens de pijl III die staat aangegeven in figuur 2. Uit figuur 3 blijkt verder de vorm van het anatomisch gevormde bovendeel 3 van de muis 1 volgens de uitvinding.
5 In figuur 4 wordt een werkplek getoond waarbij het besturingsorgaan 1 volgens de uitvinding gebruikt wordt. In figuur 1 is een tafel of werkblad 15 afgebeeld waarop een computer 16 geplaatst is. Aan de computer 16 kunnen met behulp van hand regelsignalen worden doorgegeven met behulp van het besturingsorgaan 1. Het besturingsorgaan 1 kan bijvoorbeeld op een in hoofdzaak stationaire plaats op de 10 bovenzijde van het werkblad 15 geplaatst worden. Om de stand van de arm en de schouder tijdens het gebruik van het besturingsorgaan 1 te variëren is het echter ook mogelijk dat het besturingsorgaan 1 (zoals afgebeeld is in figuur 4) op een losse ondersteuning 17 geplaatst is. Deze losse ondersteuning 17 heeft een poot waarvan de hoogte kan worden ingesteld. Op deze manier kan een gebruiker die plaats neemt op 15 een stoel 18 zelf een prettige positie kiezen waarin hij het besturingsorgaan 1 kan gebruiken.
Naast de in figuur 4 afgebeelde ondersteuning van het besturingsorgaan 1 is het natuurlijk ook mogelijk dat men het besturingsorgaan op elke andere geschikte plaats 20 aanbrengt. Zo zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn om het besturingsorgaan 1 te bevestigen aan de zijkant van de computer 16, of op een verticaal geplaatst gedeelte van het werkblad 15.
1016 173-'

Claims (7)

1. Besturingsorgaan, voor het met de hand doorgeven van regelsignalen aan een 5 computer, bijvoorbeeld voor de aansturing van de cursor, welk besturingsorgaan meetmiddelen omvat voor het registreren van stuursignalen van de hand van een gebruiker en voor het omzetten van die stuursignalen in regelsignalen voor de computer, en middelen voor het op een ondersteuning plaatsen van het besturingsorgaan, met het kenmerk, dat de meetmiddelen druksensoren omvatten voor 10 het meten van de druk van de hand van de gebruiker op het besturingsorgaan en dat de middelen voor het op een ondersteuning plaatsen van het besturingsorgaan zijn ingericht voor een in hoofdzaak stationaire bevestiging van het besturingsorgaan op de ondersteuning.
2. Besturingsorgaan volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de meetmiddelen ten minste eerste druksensoren omvatten voor het meten van een eerste stuursignaal van de hand en tweede druksensoren voor het meten van een tweede stuursignaal van de hand.
3. Besturingsorgaan volgens conclusie 1 of 2, waarbij het besturingsorgaan tenminste 20 een instructieknop omvat voor het geven van instructies aan een computer, met het kenmerk, dat die instructieknop is uitgevoerd als druksensor.
4. Besturingsorgaan volgens conclusie 1,2 of 3, met het kenmerk, dat de druksensoren van het besturingsorgaan een eerste drukniveau kunnen onderscheiden van een tweede 25 drukniveau.
5. Besturingsorgaan volgens een van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat het besturingsorgaan een identificatiesensor omvat.
6. Besturingsorgaan volgens één van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat het besturingsorgaan een bovenzijde heeft voor het ontvangen van de hand van de gebruiker, welke bovenzijde een eerste vlak omvat voor het ontvangen van de 10161 73 handpalm en een van een eerste vlak opstaand gedeelte dat in het gebruik kan worden omsloten door de vingers van de gebruiker.
7. Besturingsorgaan volgens een van de voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat 5 het besturingsorgaan aan de onderzijde is voorzien van een wrijving verhogende laag, bijvoorbeeld uit zacht rubber. 1016173
NL1016173A 2000-09-14 2000-09-14 Besturingsorgaan voor het met de hand doorgeven van regelsignalen aan een computer. NL1016173C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1016173A NL1016173C2 (nl) 2000-09-14 2000-09-14 Besturingsorgaan voor het met de hand doorgeven van regelsignalen aan een computer.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1016173 2000-09-14
NL1016173A NL1016173C2 (nl) 2000-09-14 2000-09-14 Besturingsorgaan voor het met de hand doorgeven van regelsignalen aan een computer.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1016173C2 true NL1016173C2 (nl) 2002-03-15

Family

ID=19772070

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1016173A NL1016173C2 (nl) 2000-09-14 2000-09-14 Besturingsorgaan voor het met de hand doorgeven van regelsignalen aan een computer.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1016173C2 (nl)

Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2654233A1 (fr) * 1989-10-16 1991-05-10 Berthet Jean Claude Dispositif statique d'entrees manuelles dynamiques pour systeme electronique.
DE19649573A1 (de) * 1996-11-29 1998-06-04 Harald Reiter Eingabegerät zur Übertragung von Bewegungen
DE19816117A1 (de) * 1998-04-09 1999-10-14 Primax Electronics Ltd Elektronische Schlüsseleingabevorrichtung zur Bereitsetzung eines Computersystems

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2654233A1 (fr) * 1989-10-16 1991-05-10 Berthet Jean Claude Dispositif statique d'entrees manuelles dynamiques pour systeme electronique.
DE19649573A1 (de) * 1996-11-29 1998-06-04 Harald Reiter Eingabegerät zur Übertragung von Bewegungen
DE19816117A1 (de) * 1998-04-09 1999-10-14 Primax Electronics Ltd Elektronische Schlüsseleingabevorrichtung zur Bereitsetzung eines Computersystems

Non-Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
"OBJECT ACCESS VIA FINGERPRINT RECOGNITION ON MOUSE BUTTONS", IBM TECHNICAL DISCLOSURE BULLETIN,US,IBM CORP. NEW YORK, vol. 36, no. 6B, 1 June 1993 (1993-06-01), pages 469 - 471, XP000377455, ISSN: 0018-8689 *

Similar Documents

Publication Publication Date Title
USRE40324E1 (en) Thumb actuated X-Y input device
US20020105500A1 (en) Ergonomic computer mouse
US5576733A (en) Ergonomic computer mouse
US6046728A (en) Keyboard actuated pointing device
EP0731407A1 (en) An input device for a computer
US7145548B2 (en) Biomechanically low load computer mouse
US6377244B1 (en) Ergonomic computer mouse
NL1022328C2 (nl) Bedieningsinrichting voor een computer.
US9627162B1 (en) Finger activated mouse device/switching device
CN102089728A (zh) 光标移动器的自动启用和禁用
NL1016173C2 (nl) Besturingsorgaan voor het met de hand doorgeven van regelsignalen aan een computer.
EP0919022B1 (en) Device for operating a mouse-operated computer program
US6091403A (en) Computer interface
KR200442444Y1 (ko) 그립 타입 마우스
EP1953625A1 (en) Peripheral inputting device for computers
CN1215395C (zh) 一种个人计算机的执行器装置
US20040008184A1 (en) Ergonomic electronic input device
WO2001082049A1 (en) Fingertip controlled computer mouse
JPH11242557A (ja) 人間工学的コンピュータ制御デバイス
NL1022915C1 (nl) Aanwijsapparaat voor computers.
GB2464925A (en) Computer mouse that converts a motion signal for left and right hand orientation
NL1018577C2 (nl) Computeraanwijsinrichting.
NO328024B1 (no) Anordning til PC
NL1020084C1 (nl) Werkwijze voor het bedienen van een computer.
CN115543109A (zh) 一种手握式可触控鼠标

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20110401