NL1015338C2 - Werkwijze en inrichting voor het ten minste verdoven van een slachtdier. - Google Patents

Werkwijze en inrichting voor het ten minste verdoven van een slachtdier. Download PDF

Info

Publication number
NL1015338C2
NL1015338C2 NL1015338A NL1015338A NL1015338C2 NL 1015338 C2 NL1015338 C2 NL 1015338C2 NL 1015338 A NL1015338 A NL 1015338A NL 1015338 A NL1015338 A NL 1015338A NL 1015338 C2 NL1015338 C2 NL 1015338C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
gas
animals
slaughter
slaughtered
stunning
Prior art date
Application number
NL1015338A
Other languages
English (en)
Inventor
Sander Antonie Van Ochten
Original Assignee
Stork Mps Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Stork Mps Bv filed Critical Stork Mps Bv
Priority to NL1015338A priority Critical patent/NL1015338C2/nl
Priority to EP01930328A priority patent/EP1289372A2/en
Priority to US10/296,679 priority patent/US20040038638A1/en
Priority to JP2001587585A priority patent/JP2004500853A/ja
Priority to PCT/NL2001/000366 priority patent/WO2001091563A2/en
Priority to CA002409666A priority patent/CA2409666A1/en
Application granted granted Critical
Publication of NL1015338C2 publication Critical patent/NL1015338C2/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A22BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
    • A22BSLAUGHTERING
    • A22B3/00Slaughtering or stunning
    • A22B3/005Slaughtering or stunning by means of gas
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A22BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
    • A22BSLAUGHTERING
    • A22B1/00Apparatus for fettering animals to be slaughtered
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A22BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
    • A22BSLAUGHTERING
    • A22B3/00Slaughtering or stunning
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A22BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
    • A22BSLAUGHTERING
    • A22B3/00Slaughtering or stunning
    • A22B3/06Slaughtering or stunning by electric current

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Catching Or Destruction (AREA)
  • Processing Of Meat And Fish (AREA)

Description

Werkwijze en inrichting voor het ten minste verdoven van een slachtdier
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze en inrichting voor het ten minste verdoven van een slachtdier om het slachtdier opvolgend te slachten.
5
Onder het ten minste verdoven wordt het zodanig verdoven verstaan dat de slacht een aanvang kan nemen, doorgaans middels het openen van de nek (ook wel aangeduid als “steken”), zonder nadelige gevolgen voor de vleeskwaliteit en zonder het dierenwelzijn te schaden. Aangezien de grens tussen verdoven en doden niet eenduidig is aan te geven 10 wordt met het ten minste verdoven verstaan het verdoven dan wel doden. Met het ten minste verdoven worden dan ook onder andere fysieke gesteldheden omvat zoals hartstilstand, hartfibrilatie, verminderde hersenfunctie, hersendood etcetera. Volgens de stand van techniek kunnen slachtdieren, en met name groot vee zoals varkens, koeien, schapen etcetera, worden verdoofd met behulp van het verdovende gas kooldioxide 15 (C02). In de praktijk worden slachtdieren daartoe gedurende een tijdspanne van één tot anderhalve minuut in een geconditioneerde omgeving gebracht met een kooldioxide concentratie van nagenoeg 100%. Vervolgens kunnen de slachtdieren die dan buiten bewustzijn verkeren worden gestoken. Nadelen van deze werkwijze zijn dat de slachtdieren veelal heftige aversieve reacties vertonen op het verdovingsgas en er tijdens 20 een verdovingsproces spiercontracties optreden, hetgeen de kwaliteit van het vlees nadelig beïnvloedt. Als alternatief voor het gasverdoven worden slachtdieren ook verdoofd middels een stroomstoot, waarbij elektroden tegen bijvoorbeeld de kop of de nek van het slachtdier worden geplaatst. Nadeel van deze techniek is dat deze met name bij handmatige elektrische verdoving tot verhoogde stress bij slachtdieren kan leiden en 25 dat de betrouwbaarheid van het aanwezig zijn van een verdoving minder groot is.
De onderhavige uitvinding heeft tot doel het verschaffen van een verbeterde werkwijze en inrichting voor het ten minste verdoven van slachtdieren waarmee onder handhaving van de voordelen van de stand van techniek de boven gaand genoemde nadelen 30 vermeden kunnen worden. De werkwijze en inrichting volgens de uitvinding dienen voorts te voldoen aan een aantal eisen vanuit het dierenwelzijn. Zo mag tijdens het steken en tijdens het leegbloeden (als gevolg van het steken) een slachtdier geen pijn ondervinden. In de praktijk betekent dit dat de aangebrachte verdoving minimaal 12 tot 1015338 -2- 30 seconden na het steken dient aan te houden. Na dit tijdsverloop zal er in ieder geval sprake zijn van een verminderd bewustzijn vanwege bloedverlies ten gevolge van het steken. In de praktijk blijkt dat een slachtdier veelal pas een minuut na het verlaten van een verdovingsinrichting wordt gestoken hetgeen impliceert dat de verdoving minimaal 5 tot anderhalve minuut na het verlaten van de verdovingsinrichting gegarandeerd moet kunnen worden. De minimale verdovingsduur is van groot belang.
De uitvinding verschaft daartoe een werkwijze voor het ten minste verdoven van een slachtdier omvattende twee bewerkingsstappen: a) het met behulp van een gas 10 verminderen van het bewustzijn van het slachtdier, en b) het aan het slachtdier met een verminderd bewustzijn toedienen van ten minste één elektrische puls voor het beïnvloeden van de hartfunctie van het slachtdier. Alhoewel het niet voor de hand ligt · twee opvolgende bewerkingsstappen uit te voeren als een verdoving ook tot stand kan worden gebracht met een enkele bewerking kunnen slachtdieren met de werkwijze 15 overeenkomstig de uitvinding op zeer beheersbare wijze worden verdoofd, hetgeen onder meer resulteert in een zekere verdoving van de bewerkte slachtdieren. Het slachtproces wordt stabieler doordat de tijd tussen het beïnvloeden van de hartfunctie (“cardiac arrest”) en het steken minder relevant is; vertragingen zijn toegestaan. Ook de kwaliteit van het toebrengen van een steekwond is minder kritisch. Tijdens het 20 verminderen van het bewustzijn van een slachtdier kan gebruik gemaakt worden van een gas dat minder nadelige gevolgen heeft voor de vleeskwaliteit dan de tot op heden bij gasverdoving toegepaste gassen, zonder dat een sterk toenemende verblijfsduur van een slachtdier in de gasgeconditioneerde omgeving noodzakelijk is. Weliswaar kan dit nadeel ook worden ondervangen door twee opvolgende verdovingsfasen in 25 verschillende verdovingsgassen (een eerste “milder” gas en een tweede “sterker” gas) maar het nadeel hiervan is dat menging van de verdovingsgassen voorkomen dient te worden. Er zal in beperkte mate sprake kunnen zijn van een spreiding in het niveau van het verminderde bewustzijn bij slachtdieren na het doorlopen van de bewerkingsstap a) zonder dat dit nadelig is, aangezien met bewerkingsstap b) een uniform niveau van ten 30 minste verdoving kan worden bereikt. Het voordeel hiervan is dat meteen verdovingsgas gewerkt kan worden dat een minder negatieve invloed heeft op de 1015338 -3- vleeskwaliteit, alhoewel dergelijke gassen doorgaans minder snel werken zonder dat een lange verblijfsduur in het mildere gas noodzakelijk is. De resterende spreiding in het verdovingsniveau ten gevolge van de gasverdoving wordt immers teniet gedaan door de bewerkingsstap b). Deze bewerkingsstap b) leidt bovendien niet tot stress bij de 5 slachtdieren daar deze bij aanvang van bewerkingsstap b) reeds over een verminderd bewustzijn beschikken.
In een voorkeurstoepassing van de werkwijze wordt tijdens het verminderen van het bewustzijn van het slachtdier volgens bewerkingsstap a) het slachtdier in een omgeving 10 gebracht met een gas dat ten minste 30 volumeprocent, bij voorkeur ten minste 40 volumeprocent, C02 bevat. Daarnaast heeft het de voorkeur dat tijdens het verminderen van het bewustzijn van het slachtdier volgens bewerkingsstap a) het slachtdier in een -omgeving wordt gebracht met een gas dat ten minste 15 volumeprocent 02 bevat. Het genoemde C02-gehalte leidt tot de gewenste verdoving in een tijdsbestek van circa één 15 tot anderhalve minuut hetgeen een acceptabele verblijfsduur is van een slachtdier in een verdovingsgas (vergelijkbaar met de verblijfsduur van een slachtdier in een verdovingsgas volgens de stand der techniek). Weliswaar is daarbij geen rekening gehouden met een extra lange verblijfsduur om meer zekerheid te verkrijgen omtrent het verdovingsniveau van alle slachtdieren, maar deze overmatige verblijfsduur is 20 overbodig bij toepassing van de werkwijze overeenkomstig de onderhavige uitvinding. Middels de werkwijze overeenkomstig de uitvinding is het mogelijk slachtdieren te verdoven met een C02/02-mengsel zonder dat daartoe een zeer langdurig verdovingsproces doorlopen dient te worden. De aanwezigheid van een minimum concentratie aan 02 heeft als voordeel dat de aversieve reacties en de spiercontracties 25 van de slachtdieren hierdoor sterk verminderen tijdens bewerkingsstap a) en dat de vleeskwaliteit (kleur, drip) positief wordt beïnvloed door deze gasverdoving. Een bijkomend aspect dat tot een verhoogde vleeskwaliteit kan leiden is dat de hartfunctie wordt beïnvloed op een moment waarop de zuurstofconcentratie van het bloed verhoogd is.
} 30 .. ^ 1015338 -4-
De bewerkingsstap b) kan worden uitgevoerd na het beëindigen van bewerkingsstap a), maar het is ook mogelijk dat bewerkingsstap b) wordt uitgevoerd tijdens het uitvoeren van bewerkingsstap a), bij voorkeur enige tijd na aanvang van bewerkingsstap a). Bewerkingsstap a) moet immers geresulteerd hebben in een verminderd bewustzijn van 5 het slachtdier voordat de bewerkingsstap b) kan aanvangen. Bewerkingsstap b) dient plaats te vinden voordat het slachtdier weer tot volledig bewustzijn komt, dit kan met zekerheid worden gesteld wanneer bewerkingsstap b) wordt uitgevoerd wanneer het slachtdier zich nog in de gasgeconditioneerde omgeving bevindt. Echter vanuit praktische overwegingen kan het gewenst zijn de bewerkingsstap b) pas uit te voeren 10 nadat het slachtdier een gasgevulde ruimte verlaten heeft. Zo kan de apparatuur waarmee de verschillende bewerkingsstappen worden uitgevoerd achter elkaar geplaatst worden en is een integratie ervan overbodig. Een ander voordeel van het opvolgend uitvoeren van de bewerkingsstappen is dat de bewerkingsstap b) eenvoudiger door een operator is te besturen wanneer deze bewerking buiten de gasgeconditioneerde 15 omgeving plaatsvindt.
Tijdens bewerkingsstap b) wordt bij voorkeur ten minste één elektrische puls toegediend gedurende ten minste één seconde en met een stroomsterkte van ten minste één ampère. Met een dergelijke stroomstoot kan de hartfunctie van groot vee met een zeer grote mate 20 van betrouwbaarheid worden gedereguleerd. Zo kan in een voorkeurstoepassing ten minste één elektrische puls zodanig worden toegediend dat het hart van het slachtdier gaat fibrilleren. Het voordeel van het tot fibrillatie brengen van het hart is dat de kans zeer gering is dat de hartfunctie vanuit deze toestand terugkeert naar een normale toestand. Het is echter ook mogelijk ten minste één elektrische puls zodanig toe te 25 dienen dat de hartfunctie van het slachtdier stopt. Wanneer de hartfunctie van het slachtdier wordt gemeten is het mogelijk om de elektrische puls af te stemmen op de specifieke hartslag van het betreffende dier en bovendien is het dan ook mogelijk om het resultaat van de beïnvloeding van de hartfunctie waar te nemen.
30 De uitvinding verschaft tevens een inrichting voor het ten minste vetdoven van.e.en slachtdier omvattende: een gasverdovingsmimte met middelen voor gastoevoer, en 1 Q 15338 -5- elektrische verdovingsmiddelen. Met een dergelijke inrichting kan de werkwijze zoals bovengaand beschreven worden uitgevoerd met alle bijbehorende voordelen. Door de relatief korte benodigde verblijfsduur van de slachtdieren in de verdovingsruimte (ten opzichte van verdoven met een C02/02-mengsel) kan de verdovingruimte een beperkte 5 omvang (lengte) hebben. Bij voorkeur is de inrichting tevens voorzien van een transporteur voor slachtdieren welke door de gasverdovingsruimte voert en aansluit op de elektrische verdovingsmiddelen. Met behulp van deze transporteur kunnen de slachtdieren ongeacht de mate van bewustzijn waarin ze zich bevinden door de gasverdovingsruimte worden gevoerd.
10
In een voorkeursuitvoering is de transporteur voor slachtdieren samengesteld uit meerdere op elkaar aansluitende transportbanden en/of is de gasverdovingsruimte opgebouwd uit aansluitende segmenten. Middels een dergelijke modulaire opbouw van de inrichting is de productiecapaciteit variabel en wordt transport van de inrichting 15 eenvoudiger. De modulaire opbouw van de gasverdovingsruimte maakt ook in onafhankelijke vorm deel uit van deze octrooiaanvrage.
In weer een andere voorkeursuitvoering is de gasverdovingsruimte tunnelvormig en zijn middelen voor gastoevoer en gasafvoer zodanig in de gasverdovingsruimte geplaatst dat 20 de gasstroming in hoofdzaak loodrecht staat op een hartlijn van de tunnelvormige gasverdovingsruimte. Door de tunnelvorm en het volume van de installatie kan de hoeveelheid benodigd verdovingsgas worden beperkt en kan op relatief eenvoudige wijze een gasstroming in de verdovingsruimte worden opgewekt. Door de gasstroming loodrecht op de hartlijn van de tunnel aan te brengen, bij voorkeur in de vorm van een 25 rustige stroming, is de gaskwaliteit overal in de tunnel goed beheersbaar. Een en ander kan bijvoorbeeld worden gerealiseerd doordat de gastoevoermiddelen nabij de onderzijde uitmonden in de tunnel vormige gasverdovingsruimte en de gasafvoermiddelen nabij de bovenzijde op de tunnelvormige gasverdovingsruimte aansluiten. Hierdoor zal een verticale naar boven gerichte gasstroming in de 30 tunnelvormige gasverdovingsruimte ontstaan. Ook de gasstroming m hoofdzaak.
1015338 -6- loodrecht op de hartlijn van een tunnelvormige gasverdovingsruimte maakt in onafhankelijke vorm deel uit van deze octrooiaanvrage.
De elektrische verdovingsmiddelen kunnen staan opgesteld in de gasverdovingsruimte, 5 maar het is ook mogelijk dat de elektrische verdovingsmiddelen buiten de gasverdovingruimte, aansluitend op een afvoeropening waaruit de slachtdieren de gasverdovingsruimte verlaten, staan opgesteld. De voordelen van deze twee varianten, een grotere zekerheid met betrekking tot het verminderde bewustzijn versus een eenvoudigere constructie en bediening van de inrichting, zijn bovengaand reeds 10 beschreven.
In weer een andere voorkeursvariant van de inrichting omvatten de middelen voor gastoevoer tevens circulatiemiddelen voor het, in een tegengestelde richting aan een transportrichting van de slachtdieren door de gasverdovingsruimte, doen stromen van 15 verdovingsgas. Middels het circulatiesysteem kan de kwaliteit van het verdovingsgas op niveau worden gehouden. Door een tegenstroomrichting van het gas ten opzichte van de transportrichting van de slachtdieren wordt het verdovingsgas doelmatig en doeltreffend gedoseerd.
20 De uitvinding verschaft tevens een werkwijze voor het aan een slachtlijn toevoeren van slachtdieren, waarbij de slachtdieren langs ten minste twee op korte afstand van elkaar gelegen drijfgangen naar een verdoofinrichting worden verplaatst, op zodanige wijze dat ten minste tot kort voor aanvang van de verdoofbewerking de slachtdieren zicht hebben op een aangrenzende drijfgang. Bij voorkeur komen daarbij de transportsnelheden van 25 de slachtdieren langs de drijfgangen in hoofdzaak overeen en verlopen de drijfgangen in hoofdzaak evenwijdig aan elkaar. De slachtdieren kunnen met behulp van deze werkwijze, waarbij de dieren elkaar tijdens de toevoer aan een slachtlijn kunnen zien en in hoofdzaak parallel aan elkaar lopen, op relatief rustige wijze aan de slachtlijn worden toegevoerd. De oorzaak van de verminderde stress bij de parallelle toevoer van 30 slachtdieren, met name varkens, is gelegen in het feit dat de slachtdieren er een.voorkeur voor hebben zich in een groep te verplaatsen. De verminderde stress bij de dieren leidt 1015338 -7- tot een verhoogde verdovingskwaliteit, hetgeen naast een verbeterd dierenwelzijn (de dieren zijn rustiger) tot een verbetering van de vleeskwaliteit kan leiden. De werkwijze overeenkomstig de uitvinding heeft tevens als voordeel dat deze kan resulteren in een verhoogde bezetting (een betere vulling) van een aldus beladen slachtlijn.
5
De uitvinding verschaft voorts een inrichting voor het aan een slachtlijn toevoeren van slachtdieren, met ten minste twee op de slachtlijn aansluitende drijfgangen voor slachtdieren, waarbij de drijfgangen visueel met elkaar in verbinding staan, bijvoorbeeld doordat de afscheiding tussen de drijfgangen wordt gevormd door ten minste één buis.
10 In een voorkeursuitvoering omvat een drijfgang die aansluit op een buiktransporteur. De transporteur vormt doorgaans het begin van een verdovingsinrichting. Bij voorkeur komt daarbij een ombouw van een drijfgang ter hoogte van de toegang tot de slachtlijn -in hoofdzaak overeen met een ombouw van de toegang tot de slachtlijn. Dit heeft als gevolg dat de overgang van drijfgang naar slachtlijn niet zal worden opgemerkt door de 15 slachtdieren of althans zo weinig indruk zal maken dat dit niet tot verhoogde stress bij de slachtdieren zal leiden. Pas op enige afstand na de toevoerpositie van de dieren op de transporteur is het gewenst de omgeving van de transporteur te wijzigen ten opzichte van de vormgeving van de drijfgang. Een dergelijke inrichting is op zeer eenvoudige wijze te realiseren en kan worden opgebouwd uit onderdelen volgens de stand van 20 techniek.
De onderhavige uitvinding zal verder worden verduidelijkt aan de hand van de in navolgende figuren weergegeven niet-limitatieve uitvoeringsvoorbeelden. Hierin toont: figuur 1 een opengewerkt zijaanzicht op een inrichting overeenkomstig de uitvinding, 25 figuur 2a een schematische weergave van twee opeenvolgende bewerkingsstappen, figuur 2b een schematische weergave van twee gelijktijdig uitgevoerde bewerkingsstappen, figuur 3 een schematisch zijaanzicht op een alternatieve uitvoeringsvorm van de inrichting overeenkomstig de uitvinding, 30 figuur 4 een dwarsdoorsnede door een inrichting voor het aan een slaglijn toevoeren van slachtdieren volgens de onderhavige uitvinding, en 1015338 -8- figuur 5 een bovenaanzicht op de inrichting uit figuur 4.
Figuur 1 toont een inrichting 1 voor het ten minste verdoven van varkens 2. De varkens 2 worden daartoe op een eindloze buikband 3 geplaatst welke is opgespannen tussen 5 roteerbare keerrollen 4. Tijdens een eerste trajectdeel worden de varkens 2 door een gasverdovingsruimte 5 gevoerd, welk gasverdovingsruimte 5 is opgebouwd uit segmenten 6. De gesegmenteerde opbouw van de gasverdovingsruimte 5 heeft als voordeel dat de lengte ervan eenvoudig wijzigbaar is en dat het transport van de gasverdovingsruimte 5 erdoor vereenvoudigt. In de praktijk zal de lengte van de 10 gasverdovingsruimte 5 bijvoorbeeld kunnen variëren tussen de 15 en 25 meter bij een transportsnelheid van de buikband tussen de 0,15 en 0,4 meter/seconde. Dit resulteert bij bijvoorbeeld een steek van 1,2 meter tussen de varkens in een capaciteit van respectievelijk 450 en 1200 dieren/uur. De varkens verblijven bij voorkeur 1 tot 1,5 minuut in de gasverdovingsruimte 5. Door een toevoerbuis 7 voor verdovingsgas wordt 15 overeenkomstg pijl PI gas ingeblazen dat bij voorkeur ten minste 30 volumeprocent, nog meer bij voorkeur ten minste 40 volumeprocent, C02 en ten minste 15 volumeprocent 02 bevat. De stroomrichting van het verdovingsgas in de gasverdovingsruimte 5 is in hoofdzaak tegengesteld gericht aan de transportrichting P2 van de varkens 2. Nabij de toevoeropening voor varkens 2 in de gasverdovingsruimte 5 20 is een afzuigopening 8 aangebracht voor het overeenkomstig pijl P3 afzuigen van het door de toevoerbuis 7 toegevoerde verdovingsgas. Om ongewenste uitstroom van verdovingsgas uit de gasverdovingsruimte 5 te voorkomen zijn twee blaasluchtopeningen 9 voorzien waardoor overeenkomstig pijlen P4 luchtgordijnen kunnen worden opgewekt. Voor het verder beveiligen van de inrichting 1 zijn voorts 25 veiligheidsafzuigopeningen 10 aangebracht waardoor lucht met eventueel nog een beperkte hoeveelheid verdovingsgas kan worden afgezogen overeenkomstig de pijlen P5. De afzuigopening 8 kan zijn verbonden met de toevoerbuis 7 om aldus een circulatiesysteem voor verdovingsgas te creëren. Daarbij zal het natuurlijk wel nodig zijn in het circulatiesysteem een toevoer voor verdovingsgas op te nemen dat de 30 kwaliteit van het gas in de verdovingsruimte 5 afneemt gedurende dg*passage,·' -. bijvoorbeeld door het ademen van de varkens 2.
1015338 -9-
In de transportrichting P2 achter de gasverdovingsruimte 5 staan elektrische verdovingsmiddelen 11 opgesteld. De varkens 2 met een verminderd bewustzijn worden in contact gebracht met elektroden 12 die deel uitmaken van de verdovingsmiddelen 11, deze zijn daartoe overeenkomstig de pijl P6 verplaatsbaar. De elektroden 11 kunnen 5 bijvoorbeeld met een 50-60 hertz wisselstroomspanning ten minste één elektrische puls overdragen op een varken 2 zodanig dat de hartfunctie van het varken 2 wordt beïnvloedt. Het varken 2 kan vervolgens verder worden verwerkt bijvoorbeeld door het steken ervan.
10 Figuur 2a toont een schematische weergave van opvolgende bewerkingsstappen a) het met behulp van een gas verminderen van het bewustzijn van het slachtdier, en b) het aan het slachtdier met een verminderd bewustzijn toedienen van ten minste één -elektrische puls voor het beïnvloeden van de hartfunctie van het slachtdier. De in deze figuur weergegeven situatie komt overeen met de bewerking zoals deze wordt 15 uitgevoerd met de inrichting 1 getoond in figuur 1.
Figuur 2b toont een schematische weergave van overlappende bewerkingsstappen a) het met behulp van een gas verminderen van het bewustzijn van het slachtdier, en b) het aan het slachtdier met een verminderd bewustzijn toedienen van ten minste één 20 elektrische puls voor het beïnvloeden van de hartfunctie van het slachtdier. De bewerkingsstap b) wordt in de schematisch weergegeven situatie uitgevoerd terwijl het slachtdier zich nog in een gasgeconditioneerde ruimte bevindt. De bewerkingsstap b) kan pas aanvangen nadat het bewustzijn van een slachtdier is verminderd, dat wil zeggen pas nadat de bewerkingsstap a) reeds enige tijd loopt. Het voordeel hiervan is 25 dat er nagenoeg geen kans is dat het bewustzijn van een slachtdier toeneemt kort voor aanvang van de bewerkingsstap b).
Figuur 3 toont een modulair opgebouwde inrichting 15 overeenkomstig de uitvinding met tunnelsegmenten 16 en een drietal op elkaar aansluitende transportbanden 17,18, 30 19. Elektrische verdovingsmiddelen 20 zijn schematisch weergegeveg, De tunnelsegmenten 16 zijn aan de onderzijden aangesloten op toevoerleidingen 21 voor 1015338 -10- verdovingsgas. Op de bovenzijden van de tunnelsegmenten sluiten afvoerleidingen 22 voor verdovingsgas aan, waardoor middels een pomp 23 verdovingsgas uit de tunnelsegmenten 16 wordt afgezogen. Deze afzuiging kan bijvoorbeeld plaatsvinden middels een groot volume/lage druk- gasafvoer. De stromingsrichting van het 5 verdovingsgas in de inrichting 15 is aldus verticaal en maakt het mogelijk de kwaliteit van het verdovingsgas overal in de inrichting 1 goed te beheersen.
Figuur 4 toont een dwarsdoorsnede door een inrichting 24 voor het aan een slachtlijn toevoeren van slachtdieren 25. De slachtdieren 25 worden aangrenzend met 10 buiktransporteurs 26 verplaatst waarbij zij slechts van elkaar zijn gescheiden door stangen of buizen 27. De stangen of buizen 27 vormen een open afscheiding waardoor de slachtdieren 25 zicht naar elkaar hebben. De onderlinge afstand A tussen de slachtdieren 25 wordt bij voorkeur zo klein mogelijk gehouden. Door middel van verstelbare schotten 28 wordt de bewegingsvrijheid van de slachtdieren 25 beperkt.
15 Middels de parallelle verplaatsing van de slachtdieren 25 wordt stress voorkomen die wel optreedt bij het langs een enkele drijfgang verplaatsen van slachtdieren 25.
Figuur 5 toont een bovenaanzicht op de inrichting 24 waarin de slachtdieren 25 vanuit een bufferstation 29 naar twee evenwijdige drijfgangen of loopgangen 30 worden 20 geleid. De loopgangen 30 sluiten aan op de buiktransporteurs 26 die leiden naar een ingang van een verdoofinrichting 31. De overgang van de buiktransporteur 26 naar de verdoofinrichting 31 kent bij voorkeur geen of slechts een zeer geringe visuele overgang om de slachtdieren 25 minimaal te verontrusten.
25 Alhoewel de uitvinding is beschreven aan de hand van slechts enkele uitvoeringsvoorbeelden zal het eenieder duidelijk zijn dat de onderhavige uitvinding geenszins tot de beschreven en getoonde uitvoeringsvoorbeelden is beperkt. Integendeel zijn binnen het kader van de uitvinding voor een vakman nog vele variaties mogelijk.
1015338

Claims (24)

1. Werkwijze voor het ten minste verdoven van een slachtdier omvattende twee bewerkingsstappen: 5 a) het met behulp van een gas verminderen van het bewustzijn van het slachtdier, en b) het aan het slachtdier met een verminderd bewustzijn toedienen van ten minste één elektrische puls voor het beïnvloeden van de hartfunctie van het slachtdier.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, waarbij tijdens het verminderen van het 10 bewustzijn van het slachtdier volgens bewerkingsstap a) het slachtdier in een omgeving wordt gebracht met een gas dat ten minste 30 volumeprocent, bij voorkeur ten minste 40 volumeprocent, C02 bevat.
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, waarbij tijdens het verminderen van het 15 bewustzijn van het slachtdier volgens bewerkingsstap a) het slachtdier in een omgeving wordt gebracht met een gas dat ten minste 15 volumeprocent 02 bevat.
4. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies, waarbij de bewerkingsstap b) wordt uitgevoerd na het beëindigen van bewerkingsstap a). 20
5. Werkwijze volgens een der conclusies 1 -3, waarbij de bewerkingsstap b) wordt uitgevoerd tijdens het uitvoeren van bewerkingsstap a), bij voorkeur enige tijd na aanvang van bewerkingsstap a).
6. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies, waarbij ten minste één elektrische puls wordt toegediend gedurende ten minste één seconde en met een stroomsterkte van ten minste één ampère.
7. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies, waarbij ten minste één 30 elektrische puls zodanig wordt toegediend dat het hart van het slachi^jpr gaat fïbrilleren. > 1015338 -12-
8. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies, waarbij ten minste één elektrische puls zodanig wordt toegediend dat de hartfunctie van het slachtdier wordt gestopt.
9. Inrichting voor het ten minste verdoven van een slachtdier omvattende: een gasverdovingsruimte met middelen voor gastoevoer, en elektrische verdovingsmiddelen.
10. Inrichting volgens conclusie 9, waarbij de inrichting tevens is voorzien van een transporteur voor slachtdieren welke door de gasverdovingsruimte voert en aansluit op 10 de elektrische verdovingsmiddelen.
11. Inrichting volgens conclusie 10, waarbij de transporteur voor slachtdieren is samengesteld uit meerdere op elkaar aansluitende transportbanden.
12. Inrichting volgens een der conclusies 9-11, waarbij de gasverdovingsruimte is opgebouwd uit aansluitende segmenten.
13. Inrichting volgens een der conclusies 9-12, waarbij de gasverdovingsruimte tunnelvormig is en middelen voor gastoevoer en gasafvoer zodanig in de 20 gasverdovingsruimte zijn geplaatst dat de gasstroming in hoofdzaak loodrecht staat op een hartlijn van de tunnelvormige gasverdovingsruimte.
14. Inrichting volgens een der conclusies 13, waarbij de gastoevoermiddelen nabij de onderzijde uitmonden in de tunnelvormige gasverdovingsruimte en de 25 gasafvoermiddelen nabij de bovenzijde op de tunnelvormige gasverdovingsruimte aansluiten.
15. Inrichting volgens een der conclusies 9-14, waarbij de elektrische verdovingsmiddelen staan opgesteld in de gasverdovingsruimte. 30 · 1015338 » -13-
16. Inrichting volgens een der conclusies 9-14, waarbij de elektrische verdovingsmiddelen buiten de gasverdovingruimte, aansluitend op een afvoeropening waaruit de slachtdieren de gasverdovingsruimte verlaten, staan opgesteld.
17. Inrichting volgens een der conclusies 9-16, waarbij de middelen voor gastoevoer tevens circulatiemiddelen omvatten voor het, in een tegengestelde richting aan een transportrichting van de slachtdieren door de gasverdovingsruimte, doen stromen van verdovingsgas.
18. Werkwijze voor het aan een slachtlijn toevoeren van slachtdieren, waarbij de slachtdieren langs ten minste twee op korte afstand van elkaar gelegen drijfgangen naar een verdoofmrichting worden verplaatst, op zodanige wijze dat ten minste tot kort voor · aanvang van de verdoofbewerking de slachtdieren zicht hebben op een aangrenzende drijfgang. 15
19. Werkwijze volgens conclusie 18, waarbij de transportsnelheden van de slachtdieren langs de drijfgangen in hoofdzaak overeen komen.
20. Werkwijze volgens conclusie 18 of 19, waarbij de drijfgangen in hoofdzaak 20 evenwijdig aan elkaar verlopen.
21. Inrichting voor het aan een slachtlijn toevoeren van slachtdieren, met ten minste twee op de slachtlijn aansluitende drijfgangen voor slachtdieren, waarbij drijfgangen visueel met elkaar in verbinding staan. 25
22. Inrichting volgens conclusie 21, waarbij de afscheiding tussen de drijfgangen wordt gevormd door ten minste één buis.
23. Inrichting volgens conclusie 21 of 22, waarbij een drijfgang een loopgang omvat 30 die aansluit op een buiktransporteur. t 1015338 t -14-
24. Inrichting volgens een der conclusies 21-23, waarbij een ombouw van een drijfgang ter hoogte van de toegang tot de slachtlijn in hoofdzaak overeenkomt met een ombouw van de toegang tot de slachtlijn. 1015338
NL1015338A 2000-05-30 2000-05-30 Werkwijze en inrichting voor het ten minste verdoven van een slachtdier. NL1015338C2 (nl)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1015338A NL1015338C2 (nl) 2000-05-30 2000-05-30 Werkwijze en inrichting voor het ten minste verdoven van een slachtdier.
EP01930328A EP1289372A2 (en) 2000-05-30 2001-05-14 Method and apparatus for at least stunning an animal for slaughter
US10/296,679 US20040038638A1 (en) 2000-05-30 2001-05-14 Method and apparatus for at least stunning an animal for slaughter
JP2001587585A JP2004500853A (ja) 2000-05-30 2001-05-14 屠殺用動物を少なくとも気絶させるための方法および装置
PCT/NL2001/000366 WO2001091563A2 (en) 2000-05-30 2001-05-14 Method and apparatus for at least stunning an animal for slaughter
CA002409666A CA2409666A1 (en) 2000-05-30 2001-05-14 Method and apparatus for at least stunning an animal for slaughter

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1015338A NL1015338C2 (nl) 2000-05-30 2000-05-30 Werkwijze en inrichting voor het ten minste verdoven van een slachtdier.
NL1015338 2000-05-30

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1015338C2 true NL1015338C2 (nl) 2001-12-03

Family

ID=19771467

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1015338A NL1015338C2 (nl) 2000-05-30 2000-05-30 Werkwijze en inrichting voor het ten minste verdoven van een slachtdier.

Country Status (6)

Country Link
US (1) US20040038638A1 (nl)
EP (1) EP1289372A2 (nl)
JP (1) JP2004500853A (nl)
CA (1) CA2409666A1 (nl)
NL (1) NL1015338C2 (nl)
WO (1) WO2001091563A2 (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN102986808A (zh) * 2012-10-19 2013-03-27 南京凯宏肉类机械有限公司 一种活挂托胸式输送麻电机

Families Citing this family (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US8597089B2 (en) * 2005-07-08 2013-12-03 Praxair Technology, Inc. System and method for treating live cargo such as poultry with gas
US7794310B2 (en) 2005-07-08 2010-09-14 Praxair Technology, Inc. Stunning animals such as poultry with gas
US20070026779A1 (en) * 2005-07-08 2007-02-01 Lang Gary D Poultry stunning
US8272926B2 (en) * 2006-08-23 2012-09-25 Praxair Technology, Inc. System and method for stunning poultry with gas
EP1915909A1 (en) * 2006-10-26 2008-04-30 Wim Mels Device and method for stunning and/or killing animals using gas
US8323080B2 (en) * 2007-04-11 2012-12-04 Praxair Technology, Inc. System and method for stunning poultry with gas
ES2654088T3 (es) 2008-01-31 2018-02-12 Zoetis Services Llc Sistema de vacunación de ganado porcino
NL2008583C2 (nl) * 2012-04-02 2013-10-03 Total Culling Concept Group Inrichting en werkwijze voor het doden van dieren.
BR112015005077B8 (pt) * 2012-09-10 2023-02-14 Linco Food Systems As Método e sistema de monitoramento para monitorar o atordoamento a gás de aves
KR101716390B1 (ko) * 2016-07-21 2017-03-14 건국대학교 산학협력단 동물사체 처리장치
CN112690312A (zh) * 2020-12-23 2021-04-23 程士菊 一种昏迷放血的二氧化碳杀畜装置
CN113359600B (zh) * 2021-06-30 2022-08-19 青岛建华食品机械制造有限公司 一种窒晕机箱co2监控系统

Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5788564A (en) * 1996-10-16 1998-08-04 Maple Leaf Pork, A Division Of Maple Leaf Meats Tunnel carbon dioxide immobilizer
US5852989A (en) * 1994-10-10 1998-12-29 Peter Fuchs Technology Group Ag Method for conveying standing animals
DE29921214U1 (de) * 1999-12-03 2000-02-10 Vogt Werke Gmbh Vorrichtung zum Betäuben von Tieren

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5852989A (en) * 1994-10-10 1998-12-29 Peter Fuchs Technology Group Ag Method for conveying standing animals
US5788564A (en) * 1996-10-16 1998-08-04 Maple Leaf Pork, A Division Of Maple Leaf Meats Tunnel carbon dioxide immobilizer
DE29921214U1 (de) * 1999-12-03 2000-02-10 Vogt Werke Gmbh Vorrichtung zum Betäuben von Tieren

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN102986808A (zh) * 2012-10-19 2013-03-27 南京凯宏肉类机械有限公司 一种活挂托胸式输送麻电机

Also Published As

Publication number Publication date
WO2001091563A2 (en) 2001-12-06
US20040038638A1 (en) 2004-02-26
WO2001091563A3 (en) 2002-04-11
JP2004500853A (ja) 2004-01-15
CA2409666A1 (en) 2001-12-06
EP1289372A2 (en) 2003-03-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL1015338C2 (nl) Werkwijze en inrichting voor het ten minste verdoven van een slachtdier.
NL1006466C1 (nl) Verbeterde werkwijze en inrichting voor het met gas verdoven van slachtvee.
DE69915343T2 (de) Verfahren und vorrichtung zum bearbeiten von schlachtprodukten
CA2278469C (en) A procedure and equipment for treating poultry before slaughter
US2526037A (en) Process for immobilizing livestock prior to slaughtering
EP1405564B1 (en) Method and system for gas stunning of poultry for slaughter
NL9400060A (nl) Werkwijze en inrichting voor het conserveren van het vlees van een slachtdier.
EP0021548A1 (en) An apparatus for electrically stunning animals to be slaughtered, in particular pigs
KR20180031637A (ko) 공기(산소) 및 이산화탄소 및/또는 아산화질소의 조합물로 동물을 예비-기절 또는 기절시키는 방법
US20070287370A1 (en) Multibar apparatus and method for electrically stimulating a carcass
EP0528575B1 (en) Casingless sausage line
IE46843B1 (en) Device for electrically stunning butcher's beasts,in particular pigs
US3724032A (en) Method for killing fowl
US4578841A (en) Apparatus for automatically stunning animals to be slaughtered
DE602004012524T2 (de) Verfahren und system zur gasbetäubung von geflügel zum schlachten
EP1377170B1 (de) Betäubungsbox für rinder und verfahren zum betäuben und töten von rindern
KR101967162B1 (ko) 발골 장치
US20070254579A1 (en) Meat tenderization methods and systems
DE102020115084B3 (de) Verfahren und Anlage zum Betäuben von Schlachttieren
US3475785A (en) Method for killing poultry
JPH0231638A (ja) 食鳥の麻酔処理装置
NL1018486C2 (nl) Verdoven bij de verwerking van slachtdieren.
US3404431A (en) Hide-pulling method
US11071303B2 (en) Electrical stunning method with prolonged period of unconsciousness
CN102388939A (zh) 家禽多段致昏屠宰方法及其设备

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20041201