NL1009000C2 - Werkwijze voor het opslaan en verplaatsen van gewasdelen alsmede transport/opslaghouder. - Google Patents

Werkwijze voor het opslaan en verplaatsen van gewasdelen alsmede transport/opslaghouder. Download PDF

Info

Publication number
NL1009000C2
NL1009000C2 NL1009000A NL1009000A NL1009000C2 NL 1009000 C2 NL1009000 C2 NL 1009000C2 NL 1009000 A NL1009000 A NL 1009000A NL 1009000 A NL1009000 A NL 1009000A NL 1009000 C2 NL1009000 C2 NL 1009000C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
transport
container
crop
parts
stem
Prior art date
Application number
NL1009000A
Other languages
English (en)
Inventor
Gerardus Cornelis Zuurbier
Nicolaas Johannus Zuurbier
Original Assignee
Zuurbier Tech Innovatie B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Zuurbier Tech Innovatie B V filed Critical Zuurbier Tech Innovatie B V
Priority to NL1009000A priority Critical patent/NL1009000C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1009000C2 publication Critical patent/NL1009000C2/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G5/00Floral handling

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Harvesting Machines For Specific Crops (AREA)

Description

Werkwijze voor het opslaan en verplaatsen van gewasdelen alsmede transport/opslaghouder.
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een werkwijze 5 voor het opslaan en verplaatsen van een aantal gewasdelen met elk een steel en een knop/bloem, zoals rozen, omvattende het na het plukken plaatsen daarvan in een houder en het transporteren respectievelijk opslaan van die houder.
In de stand der techniek is het gebruikelijk rozen te oogsten 10 doordat de rozenknipper tussen de rozenbedden in loopt, een roos afknipt en deze op zijn arm neerlegt of direkt in een oogstbak plaatst. De uiteinden van de stelen van de rozen komen ongeveer in eenzelfde vlak te liggen. Nadat een aantal rozen geplukt is, worden deze als bundel in een al dan niet met water gevulde emmer geplaatst 15 en eventueel via een koelcel aan een sorteermachine toegevoerd. Daar worden de rozen een voor een in de transporthaken van de sorteermachine gehangen en op lengte en kwaliteit gesorteerd en vervolgens gebundeld.
Deze activiteiten zijn tijdrovend en daarom is in het Neder- -20 landse octrooi 1.006.410 voorgesteld bij het oogsten de rozen direct in transport/opslagwagens te plaatsen. Daarbij zijn in deze trans-port/opslagwagens zogenaamde linialen aanwezig die voorzien zijn van uitsparingen die enerzijds groter zijn dan de diameter van de steel van de rozen, maar anderzijds kleiner dan de knop respectievelijk 25 bloem daarvan. De rozen worden ondersteund aan de bloemknop in de linialen getransporteerd. Daardoor kan in een aanzienlijke tijdsbesparing voorzien worden en in toevoer aan het sorteersysteem voorzien worden.
Echter is het noodzakelijk ter plaatse van het sorteersysteem 30 de rozen of andere gewasdelen om te laden en aan een visuele controle te onderwerpen.
Thans steeds meer ingang vindende geautomatiseerde met camera's werkende systemen die de grootte van de bloemknop, de lengte van de steel en het al dan niet krom zijn daarvan detecteren, zijn niet 35 toepasbaar omdat het uitzicht op het meest vitale deel van het gewasdeel, d.w.z. de bloemknop en het aangrenzende steeldeel, ontnomen wordt door de aanwezigheid van de liniaal waarin deze delen opgehangen zijn.
1009000 2
Het is het doel van de onderhavige uitvinding enerzijds dit nadeel weg te nemen en anderzijds in verdergaande mechanisatie en zo besparing van arbeidskracht te voorzien bij het verwerken van geoogst gewas.
5 Dit doel wordt bij een hierboven beschreven werkwijze verwezen lijkt doordat die gewasdelen met het uiteinde weg van die knop/bloem van de steel op discrete vooraf bepaalde plaatsen in die houder vast aangebracht worden.
Volgens de uitvinding wordt voorgesteld de gewasdelen niet 10 langer onder de knop daarvan aan te grijpen maar met het uiteinde vast in de houder te plaatsen. Daardoor is het mogelijk de draagor-ganen waarin de gewasdelen geplaatst worden tevens te gebruiken tijdens de sorteerhandeling en voor deze sorteerhandeling (op lengte) de kwaliteit van de gewasdelen langs elektronische weg of visu-15 eel aanzienlijk vereenvoudigd te bepalen. Immers het bereik onderzijde knop - steel is goed zichtbaar omdat zich daar niet langer draagorganen bevinden.
Omdat bovendien thans de onderzijde van de stelen zich in hoofdzaak op eenzelfde niveau bevinden, is het mogelijk tijdens 20 transport en opslag deze stelen in een waterbad te plaatsen. Dit was bij de constructie volgens de stand der techniek niet mogelijk omdat de steellengten aanzienlijk varieerden, hetgeen zou betekenen dat theoretische de gewasdelen tot nabij of voorbij de knop daarvan onder water zouden moeten staan om zeker te zijn dat alle gewasdelen 25 water zouden kunnen opnemen. Dit is vanzelfsprekend praktisch niet uitvoerbaar. Met de constructie volgens de uitvinding is een en ander wel uitvoerbaar en kan het gewas onder meer optimale omstandigheden behandeld worden, waardoor de kwaliteit van het gewas bij verkoop toeneemt.
30 De uitvinding heeft eveneens betrekking op een transport/op- slaghouder waarmee de hierboven beschreven werkwijze uitgevoerd kan worden. Deze omvat een aantal draagorganen voor het opnemen van die gewasdelen, waarbij die draagorganen ingericht zijn voor het ontvangen van de vrije einden van de stelen van de gewasdelen weg van de 35 knop/bloem en voorzien van aangrijpmiddelen voor het vasthouden van die steeldelen. Deze aangrijpmiddelen kunnen elastisch werkende _ middelen zijn die bij het insteken van het gewasdeel op de betref fende positie inbrengen van de stelen zonder meer toestaan maar 1009000 3 loslaten niet automatisch toestaan. Daardoor is het mogelijk de draagorganen "op zijn kop" te plaatsen bij de sorteer- en waardeer-handeling van de gewasdelen. Vanzelfsprekend is het mogelijk met passende middelen de aangrijpmiddelen niet werkzaam te maken zodat 5 de gewasdelen op eenvoudige wijze uit de draagorganen verwijderd kunnen worden.
De hierboven beschreven draagorganen kunnen alle in de stand der techniek bekende constructies omvatten, zoals de hierboven beschreven linialen en varianten daarvan. Volgens een van voordeel 10 zijnde uitvoering bestaan de draagorganen uit een aantal scharnierend met elkaar verbonden draagarmen. Bij het inbrengen en verwijderen kunnen deze op zigzagwijze in de transport/opslaghouder ontvangen worden.
De uitvinding zal hieronder nader aan de hand van een in de 15 tekening afgebeeld uitvoeringsvoorbeeld verduidelijkt worden. Daarbij tonen:
Fig. 1 schematisch in perspectief de transport/opslaghouder tijdens het plukken van gewasdelen;
Fig. 2 in bovenaanzicht de draagarmen volgens de uitvinding 20 aangebracht in de transport/opslaghouder;
Fig. 3 de transport/opslaghouder tijdens transport;
Fig. 4 schematisch in bovenaanzicht het ledigen van de transport/opslaghouder bij een sorteerstation; en
Fig. 5 schematisch de draagarmen voorzien van de gewasdelen bij 25 het binnentreden van het sorteerstation.
In fig. 1 is met 1 de transport/opslaghouder volgens de uitvinding weergegeven. Deze is via een draagstangenstelsel 2 aan de uiteinden voorzien van wielen 3 opgehangen aan zich in een kas of dergelijke op enige plaats bevindende buizen. Begrepen zal worden dat 30 deze transport/opslaghouder op enige andere in de stand der techniek bekende wijze bevestigd kan zijn, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van een draagframe dat via wielen of andere middelen op de bodem rust. Om deze transport/opslaghouder in verschillende posities te kunnen plaatsen, is een scharnier 5 aanwezig.
35 Op de bodem 7 van de transport/opslaghouder 1 is een aantal draagarmen 6 aangebracht voorzien van openingen 8 (fig. 2) voor het daarin ontvangen van de stelen van de gewasdelen 12.
Uit fig. 2 blijkt dat de draagarmen 6 bij de uiteinden voorzien 1009000 4 « zijn van scharnieren 10 die anderzijds verbonden zijn met verbin-dingsschakels 11. Op deze wijze ontstaat een lange doorgaande ketting voorzien van openingen 8.
In fig. 3 is een transportwagen 13 afgebeeld voor het opnemen 5 van verschillende transport/opslaghouders 1. De transportwagen is aan de onderzijde voorzien van een waterdichte bak 14 waarin water gebracht kan worden en het waterniveau is met 15 aangegeven.
Fig. 4 toont schematisch in bovenaanzicht het lossen van een houder 1. Door aan het voorste uiteinde van de draagarmen 6 te trek-10 ken, worden alle draagarmen naar buiten gebracht doordat deze scharnierend met elkaar gekoppeld zijn. Met 18 is de geleiding voor dergelijke kettingen aangegeven terwijl 19 een transportsectie naar een waardeer- en sorteerstation aangeeft. Met pijl 17 wordt aangegeven dat achtereenvolgens verschillende transport/opslaghouders aan ge-15 leiding 18 toegevoerd worden en uit de betreffende transport/opslaghouders de betreffende draagarmen verwijderd worden. Bij de positie getoond in fig. 4 is de transport/opslaghouder op zijn kop aangebracht. Dat wil zeggen, de gewasdelen strekken zich naar beneden uit , i ten opzichte van de draagarmen en dit is schematisch afgebeeld in 20 fig. 5.
De hierboven beschreven inrichting werkt als volgt: Bij het oogsten loopt de rozenknipper in een rozenkas vanaf het middenpad over het dwarspad en duwt daarbij de transport/opslaghouder 1 opgehangen aan de buis 4 voor zich uit. Bij het verdergaan over het 25 dwarspad wordt vanaf een zijde het betreffende rozenbed geoogst. Bij de teruggaande beweging, d.w.z. weer retour naar het dwarspad, wordt het tegenoverliggende bed geoogst.
Nadat de kweker het dwarspad bereikt wordt de transport/opslaghouder 1 geplaatst in de transportwagen 13, vanzelfsprekend aanne-30 mend dat deze geheel gevuld is. Indien dit laatste niet het geval is, kan een verder dwarspad geoogst worden. Bij het plaatsen in transportwagen 13 welke met water gevuld is, zullen de gewasdelen direct weer met de vrije uiteinden in water geplaatst worden zodat de "watervrije" periode zich slechts uitstrekt tussen het oogsten en 35 het transport naar het middenpad.
Vervolgens wordt de transportwagen 13 met verdere transport/opslaghouders gevuld en afhankelijk van de bezettingsgraad van de sorteermachine al dan niet een koelcel ingereden.
:f 1009000 5
Vervolgens wordt de transport/opslaghouder met de transportwagen 13 naar een sorteerstation gebracht. Daar wordt de transport/opslaghouder 1 uit de transportwagen genomen en vindt omkeren daarvan plaats en vervolgens wordt de uit draagarmen 6 en verbindingsschakel 5 11 bestaande ketting samen met de thans op zijn kop hangende gewas delen uit de transport/opslaghouder verwijderd zoals in £ig. 4 getoond is. Vervolgens vindt een waardeer- en sorteerhandeling plaats. Tijdens al deze stappen kunnen door het werken van de klemlippen 9 de stelen niet uit de draagarmen 6 bewegen. Met behulp van in de 10 stand der techniek bekende middelen wordt vervolgens deze inklemming ongedaan gemaakt bij het arriveren bij het betreffende station waar de gewasdelen geplaatst moeten worden (afhankelijk van lengte en kwaliteit).
Vervolgens wordt de ketting gevormd door de draagarmen 6 en 15 v .«rbindingsschakels 11, en in het geheel aangegeven met 16, teruggeplaatst in de houder, de houder gekeerd en deze kan weer gebruikt worden voor het verder oogsten van gewas.
Begrepen moet worden dat de hier getoonde klemlippen 9 slechts een voorbeeld zijn en dat dezelfde functie ook bereikt kan worden 20 met een de opening 8 ten minste gedeeltelijk vanaf weerszijden afsluitende veerkrachtige snaar die zich over de gehele lengte van de betreffende draagarm aan weerszijden van de opening uitstrekt. Andere constructies zijn voor degenen bekwaam in de stand der techniek voor de hand liggend. Dit betreft eveneens verdere varianten op 25 ketting 16. Deze kan op velerlei wijzen gewijzigd worden zonder de uitvindingsgedachte, d.w.z. het met de vrije steeleinden plaatsen in opening 8, te verlaten. Deze opening 8 kan eveneens deel uitmaken van een doorlopende sleuf. Al dergelijke varianten worden geacht binnen het bereik van de bijgaande conclusies te liggen.
1009000

Claims (8)

1. Werkwijze voor het opslaan en verplaatsen van een aantal gewasdelen met elk een steel en een knop/bloem, zoals rozen, omvattende het na het plukken plaatsen daarvan in een houder (1) en het 5 transporteren respectievelijk opslaan van die houder, met het kenmerk, dat die gewasdelen met het uiteinde weg van die knop/bloem van de steel op discrete vooraf bepaalde plaatsen in die houder vast aangebracht worden.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, waarbij die gewasdelen in een 10 in de houder te plaatsen draagorgaan aangebracht worden en dit draagorgaan met het gewas uit de houder genomen wordt voor verdere behandeling van het gewas, zoals sorteren en bundelen.
3. Werkwijze volgens conclusie 2, waarbij op het moment van het uitnemen van de draagorganen uit de houder, deze boven de gewasdelen 15 liggend zij.i aangebracht.
4. Transport/opslaghouder (1) voor gewasdelen (12) met elk een steel en een knop/bloem, omvattende een aantal draagorganen (6) voor het opnemen van die gewasdelen, met het kenmerk, dat die draagorganen ingericht zijn voor het ontvangen van de vrije einden van de 20 stelen van gewasdelen weg van die knop/bloem en voorzien van aan-grijpmiddelen (9) voor het vasthouden van die steeldelen.
5. Transport/opslaghouder volgens conclusie 4, waarbij die draagorganen (6) in de transport/opslagpositie van die houder in een waterdichte bak (14) opgenomen zijn.
6. Transport/opslaghouder volgens conclusie 4 of 5, waarbij die draagorganen een aantal scharnierend met elkaar gekoppelde draagar-men omvatten.
7. Transport/opslaghouder volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij die transporthouder voorzien is van ophang/ondersteu- 30 ningsmiddelen (2, 3) en ten opzichte daarvan scharnierbaar is.
8. Transport/opslaghouder volgens conclusie 1, waarbij die aangrijpmiddelen verend-elastische delen omvatten. ******** j 1009000
NL1009000A 1998-04-24 1998-04-24 Werkwijze voor het opslaan en verplaatsen van gewasdelen alsmede transport/opslaghouder. NL1009000C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1009000A NL1009000C2 (nl) 1998-04-24 1998-04-24 Werkwijze voor het opslaan en verplaatsen van gewasdelen alsmede transport/opslaghouder.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1009000A NL1009000C2 (nl) 1998-04-24 1998-04-24 Werkwijze voor het opslaan en verplaatsen van gewasdelen alsmede transport/opslaghouder.
NL1009000 1998-04-24

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1009000C2 true NL1009000C2 (nl) 1999-10-26

Family

ID=19767027

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1009000A NL1009000C2 (nl) 1998-04-24 1998-04-24 Werkwijze voor het opslaan en verplaatsen van gewasdelen alsmede transport/opslaghouder.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1009000C2 (nl)

Cited By (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL1011963C2 (nl) 1999-05-04 2000-11-07 Zuurbier Tech Innovatie B V Werkwijze en inrichting voor het bepalen van de eigenschappen van een gewas.
NL1018066C2 (nl) * 2001-05-14 2002-11-15 Altech Logistiek B V Container voor snijbloemen.
EP1258188A1 (en) * 2001-05-14 2002-11-20 Altech Logistiek B.V. Container for cut flowers
EP3348137A1 (en) * 2017-01-12 2018-07-18 Bercomex B.V. Assembly for processing cut flowers
USD873036S1 (en) 2018-11-08 2020-01-21 Vertical Air Solutions LLC Hanger

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3659709A (en) * 1970-03-23 1972-05-02 Floral Grading Inc Method and apparatus for sorting flowers
US3883990A (en) * 1971-08-20 1975-05-20 David L Stidolph Method and apparatus for packing, shipping and marketing of perishable products such as cut flowers
EP0080776A1 (en) * 1981-11-27 1983-06-08 Curver B.V. Flower holder
NL1006410C1 (nl) 1997-05-12 1997-07-11 Brinkman Bv Werkwijze voor het oogsten, transporteren en sorteren van rozen, en transportstelsel voor rozen.

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3659709A (en) * 1970-03-23 1972-05-02 Floral Grading Inc Method and apparatus for sorting flowers
US3883990A (en) * 1971-08-20 1975-05-20 David L Stidolph Method and apparatus for packing, shipping and marketing of perishable products such as cut flowers
EP0080776A1 (en) * 1981-11-27 1983-06-08 Curver B.V. Flower holder
NL1006410C1 (nl) 1997-05-12 1997-07-11 Brinkman Bv Werkwijze voor het oogsten, transporteren en sorteren van rozen, en transportstelsel voor rozen.

Cited By (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL1011963C2 (nl) 1999-05-04 2000-11-07 Zuurbier Tech Innovatie B V Werkwijze en inrichting voor het bepalen van de eigenschappen van een gewas.
NL1018066C2 (nl) * 2001-05-14 2002-11-15 Altech Logistiek B V Container voor snijbloemen.
EP1258188A1 (en) * 2001-05-14 2002-11-20 Altech Logistiek B.V. Container for cut flowers
EP3348137A1 (en) * 2017-01-12 2018-07-18 Bercomex B.V. Assembly for processing cut flowers
USD873036S1 (en) 2018-11-08 2020-01-21 Vertical Air Solutions LLC Hanger

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL1019257C2 (nl) Werkwijze voor het in een kas op een eerste laag niveau aangebrachte drager kweken van in houders opgenomen gewassen.
NL1031944C2 (nl) Werkwijze en inrichting voor het bufferen van houders met planten.
US20200015430A1 (en) Method and Apparatus for Handling, Cleaning, and Transplanting Growing Towers
BE1025212B1 (nl) Inrichting voor het transporteren van paddenstoelen
RU2102303C1 (ru) Способ сортировки одежды, подвешенной на крюках, и устройство для его осуществления
NL2022481B1 (nl) Oogstinrichting en werkwijze voor het oogsten van aan een plant hangend fruit
NL1009000C2 (nl) Werkwijze voor het opslaan en verplaatsen van gewasdelen alsmede transport/opslaghouder.
AU2002212208B2 (en) A mushroom packing apparatus
US4003315A (en) Conveyor carriage and lading supporting rack
DK155789A (da) Fremgangsmaade og anordning til automatisk overgivelse af beklaedningsgenstande til foldeautomater samt trnasportboejle
US6516560B1 (en) Handling of mushrooms
NL1006410C1 (nl) Werkwijze voor het oogsten, transporteren en sorteren van rozen, en transportstelsel voor rozen.
US4040638A (en) Refuse collecting and conveying vehicle
EP1621061A1 (en) Harvesting device
NL1028644C2 (nl) Systeem en werkwijze voor toepassing in bijvoorbeeld een kas of warenhuis, alsmede transportinrichting.
NL1036829C2 (nl) Inrichting voor het verzamelen van vruchten tijdens het oogsten ervan.
NL1024440C2 (nl) Inrichting voor het stapelen van producten in kisten of containers, meer in het bijzonder voor het stapelen van kwetsbare producten zoals koolproducten in kisten of containers.
NL9302142A (nl) Stelsel voor het toevoeren van bloemen aan een bloemenverwerkingsinrichting.
NL2029906B1 (nl) Inrichting voor het plukken van champignons
NL1011963C2 (nl) Werkwijze en inrichting voor het bepalen van de eigenschappen van een gewas.
NL1018513C2 (nl) Snijbloementransportinrichting.
GB1598224A (en) Conveying of fruit for example tomatoes or paprikas immediately after picking in a hothouse
NL2033431B1 (en) Method of cultivating indeterminate plants
NL1006427C2 (nl) Oogstinrichting.
NL1020432C1 (nl) Werkwijze en inrichting voor het oogsten, transporteren en verenkelen van bloemen en takken.

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20081101