NL1006875C2 - Funderingspaal en werkwijze voor het vervaardigen daarvan. - Google Patents

Funderingspaal en werkwijze voor het vervaardigen daarvan. Download PDF

Info

Publication number
NL1006875C2
NL1006875C2 NL1006875A NL1006875A NL1006875C2 NL 1006875 C2 NL1006875 C2 NL 1006875C2 NL 1006875 A NL1006875 A NL 1006875A NL 1006875 A NL1006875 A NL 1006875A NL 1006875 C2 NL1006875 C2 NL 1006875C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
pile
reinforcement
mold
face
plate
Prior art date
Application number
NL1006875A
Other languages
English (en)
Inventor
Pieter Van T Wout
Original Assignee
Pieter Van T Wout
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Pieter Van T Wout filed Critical Pieter Van T Wout
Priority to NL1006875A priority Critical patent/NL1006875C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1006875C2 publication Critical patent/NL1006875C2/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02DFOUNDATIONS; EXCAVATIONS; EMBANKMENTS; UNDERGROUND OR UNDERWATER STRUCTURES
    • E02D5/00Bulkheads, piles, or other structural elements specially adapted to foundation engineering
    • E02D5/22Piles
    • E02D5/52Piles composed of separable parts, e.g. telescopic tubes ; Piles composed of segments
    • E02D5/523Piles composed of separable parts, e.g. telescopic tubes ; Piles composed of segments composed of segments

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • Paleontology (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Foundations (AREA)

Description

Funderingspaal en werkwijze voor het vervaardigen daarvan
De uitvinding heeft betrekking op een funderingspaal voor het ondersteunen van bouwwerken, welke paal uit twee of meer in eikaars verlengde geplaatste delen is opgebouwd, welke delen elk van uithardbaar mate-5 riaal, zoals beton, en met een wapening zijn vervaardigd en door middel van op de kopvlakken daarvan aangebrachte samenwerkende verbindingsorganen, onder meer bestaande uit enerzijds een zoekorgaan en anderzijds een het zoek-orgaan opnemend ontvangorgaan, aan elkaar zijn bevestigd. 10 Het is in de funderingstechniek reeds bekend, bijvoorbeeld uit het Engelse octrooischrift 2 171 741, om funderingspalen uit delen op te bouwen. Deze delen worden dan in het werk op elkaar geplaatst en aan elkaar verbonden, zodanig dat een langer funderingselement in situ kan 15 worden vervaardigd zonder dat dit lange element over de weg behoeft te worden vervoerd. De verbinding tussen de verschillende delen van de paal komt hier tot stand door een pen/gat-verbinding bij de kopeinden van elk element. Het bezwaar hiervan is dat de paal geen trek en buiging 20 kan opnemen.
De uitvinding beoogt een funderingspaal te verschaffen, die eveneens uit delen is opgebouwd, maar die wel op trek en buiging kan worden belast.
De funderingspaal volgens de uitvinding onder-25 scheidt zich, doordat het verbindingsorgaan verder is gevormd uit een tegen het kopvlak liggend element van lasbaar materiaal, welk element is voorzien van een in het betonlichaam stekende met de wapening daarvan samenwerkende verankering.
30 Dankzij het kopelement dat tegen het kopvlak van elfe deel aanligt, en dat uit lasbaar materiaal is vervaardigd, kunnen op eenvoudige wijze de tegen elkaar komende kopelementen van de twee in eikaars verlengde 1006875 2 liggende delen van de funderingspaal na montage aan elkaar worden gelast. Aangezien het kopelement stevig is verbonden via het betonlichaam aan de daarin aangebrachte wapening is een hechte verbinding tot stand gebracht 5 tussen de tegen elkaar liggende delen, zodanig dat deze ook een trek- en buigkracht kunnen opnemen.
Bij voorkeur is het kopelement uitgevoerd als een vlakke plaat en volgens een verdere ontwikkeling volgens de uitvinding is het voordelig om de ene plaat 10 qua omtrek iets kleiner uit te voeren dan de andere plaat, zodat op eenvoudige wijze een hoeklas kan worden aangebracht voor de gewenste verbinding.
De uitvinding heeft voorts betrekking op een werkwijze voor het vervaardigen van een funderingspaal 15 zoals hierboven genoemd, waarbij elk deel in een mal uit een gietbaar en uithardbaar materiaal wordt gevormd in welke mal vooraf een wapening wordt aangebracht, waarbij voorafgaande aan het gieten van het materiaal in de mal de verbindingselementen bij de kopeinden worden ge-20 plaatst, het deel uit de mal wordt genomen, waarna telkens een deel in situ verticaal in de bodem wordt gedreven, het volgende deel op het ingedreven deel wordt geplaatst, waarbij de zoekorganen in elkaar worden gestoken, waarna tenslotte de kopelementen door middel van een 25 warmtebehandeling aan elkaar worden bevestigd, welke handelingen kunnen worden herhaald tot de gewenst lengte van de funderingspaal is bereikt.
Bovengenoemde en andere kenmerken van de uitvinding zullen nader worden toegelicht in de hieronder-30 staande figuurbeschrijving van een uitvoeringsvoorbeeld. In de tekening toont: fig. 1 een staand zijaanzicht van een heistelling, welke is voorzien van middelen voor het in de bodem drijven van een heipaal, welke is samengesteld uit delen 35 volgens de uitvinding, fig. 2 een detail van twee op elkaar geplaatste, in eikaars verlengde liggende delen van de heipaal 1006875 3 uit fig. 1, voorzien van verbindingsmiddelen volgens de uitvinding, fig. 3 een gerede funderingspaal tijdens het in de bodem drijven daarvan.
5 Met het cijfer 1 is de funderingspaal aangege ven, welke door een bekende heistelling in verticale zin in de richting van de pijl PI in de bodem kan worden gedreven. De wijze van indrijving (door heien of trillen of anderszins), valt verder buiten het kader van de 10 uitvinding en is afhankelijk van de gebruikte heistelling die hier is getoond als een staande mast 2, hier op een mobiel onderstel 3, en welke is voorzien van een makelaar 4 voor het geleiden van een tril- of heiblok 5. De indrijf techniek wordt bekend verondersteld en wordt derhal-15 ve niet nader toegelicht.
De funderingspaal 1 is volgens de uitvinding opgebouwd uit twee of meer delen 10, zie fig. 2, die alle, met uitzondering van de bovenste die als passtuk dienst doet, van dezelfde lengte en/of omtreksafmeting 20 kunnen zijn, en die zijn vervaardigd uit een gietmateri-aal en uithardbaar materiaal, zoals beton, in welk beton-lichaam een wapening 11 is opgenomen. In de in fig. 2 getoonde uitvoeringsvorm bestaat de wapening uit hoeksta-ven 12, welke aan weerseinden, dat wil zeggen vlakbij de 25 kopvlakken 13 van elk element zijn omvat door dwarsver-bandstaven 14. Met een dergelijke wapening is het mogelijk om de funderingspaal te heien zonder dat breuk bij de kopeinden optreedt.
Volgens de uitvinding is elk kopvlak 13 bedekt 30 met een verbindingselement 15, hier in de vorm van een rechthoekige plaat, welke is voorzien van een veranke-ringselement 16, hier bestaande uit een tweetal haar-speldwapeningsstaven die zodanig tegen de plaat 15 zijn aangebracht, dat deze binnen de dwarsverbandstaven 14 35 kunnen worden gestoken. Dit insteken gebeurt tijdens het vervaardigen van elk deel in een gietmal, waarin vooraf de wapening 11 en het verbindingselement 15 met veranke-ringselement 16 is aangebracht. Na het uitharden van het 1006875 4 beton is een innige verbinding tussen de kopplaat 13 en de wapening 11 verkregen.
Uit fig. 2 blijkt tevens dat de ene plaat, hier de bovenste plaat 13, is uitgevoerd met een zoekorgaan 5 17, dat samenwerkt met een in het betonlichaam stekend buselement 18 als ontvangorgaan. Dit zoekorgaan 17 en ontvangorgaan 18 dienen voor het geleiden en richten van de delen bij het op elkaar plaatsen daarvan.
Nadat de delen op elkaar zijn geplaatst en de 10 kopplaten 13 tegen elkaar liggen, kunnen de omtreksranden van de platen 13 aan elkaar worden bevestigd door middel van een lasbewerking. Het lassen kan op passende wijze plaatsvinden, bijvoorbeeld door een V-las, waartoe de omtreksranden kunnen worden afgeschuind, maar het ver-15 dient de voorkeur om een hoeklas te leggen, waarbij de bovenste plaat 13 qua omtrek iets inspringt ten opzichte van de omtrek van de onderste plaat 13 in fig. 2.
Na het lassen zijn de delen van de funderingspaal stevig met elkaar verbonden en vormen één geheel, 20 zodat ook de paal op trek en buiging kan worden belast.
Binnen het kader van de uitvinding zijn andere uitvoeringsvormen mogelijk.
Zo is het niet nodig om als kopelement platen te gebruiken, maar is elk ander verbindingsmiddel, zoals 25 in elkaar stekende flenzen, mogelijk, welke flenzen eveneens op passende wijze van verankeringsmiddelen zijn voorzien, die samenwerken met de wapening 11 in het betonlichaam.
De funderingspaal behoeft ook niet in dwars-30 doorsnede vierkant of rechthoekig te zijn zoals getoond in de figuren, maar kan tevens rond zijn uitgevoerd.
Ten slotte toont fig. 3 een omtrek van het bovenste deel 10, welke kleiner is dan de omtrek van het daaronder gelegen deel 10. Dit is slechts een uitvoe-35 ringsvoorbeeld, waarbij opgemerkt wordt dat het bovenste deel 10 van gelijke omtrek kan zijn.
1006875

Claims (7)

1. Funderingspaal voor het ondersteunen van bouwwerken, wel'ke paal uit twee of meer in eikaars verlengde geplaatste delen is opgebouwd, welke delen elk van uithardbaar materiaal, zoals beton, en met een wapening 5 zijn vervaardigd en door middel van op de kopvlakken daarvan aangebrachte samenwerkende verbindingsorganen, onder meer bestaande uit enerzijds een zoekorgaan en anderzijds een het zoekorgaan opnemend ontvangorgaan, aan elkaar zijn bevestigd, met het kenmerk, dat het verbin-10 dingsorgaan verder is gevormd uit een tegen het kopvlak liggend element van lasbaar materiaal, welk element is voorzien van een in het betonlichaam stekende met de wapening daarvan samenwerkende verankering.
2. Paal volgens conclusie 1, met het kenmerk, 15 dat het tegen het kopvlak liggende element is gevormd door een vlakke plaat waarvan de buitenomtrek gelijkvormig is aan die van het betonlichaam.
3. Paal volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat de buitenomtrek van de plaat aan het ene kopvlak 20 kleiner is dan die van de samenwerkende plaat aan het tegenoverliggende kopvlak.
4. Paal volgens een der conclusies 1-3, met het kenmerk, dat de verankering is gevormd door een of meer U-vormige, aan de plaat bevestigde gebogen staven, die 25 elk zijn gevat in een of meer ringvormige dwarsstaven, welke zijn bevestigd aan de hoofdwapening.
5. Werkwijze voor het vervaardigen van een funderingspaal volgens een der voorgaande conclusies, waarbij elk deel in een mal uit een gietbaar en uithard- 30 baar materiaal wordt gevormd in welke mal vooraf een wapening wordt aangebracht, waarbij voorafgaande aan het gieten van het materiaal in de mal de verbindingselementen bij de kopeinden worden geplaatst, het deel uit de mal wordt genomen, waarna telkens een deel in situ verti-35 caal in de bodem wordt gedreven, het volgende deel op het ingedreven deel wordt geplaatst, en de zoekorganen in 1006875 elkaar worden gestoken, met het kenmerk, dat de kopele-menten door middel van een warmtebehandeling aan elkaar worden bevestigd, welke handelingen kunnen worden herhaald tot de gewenst lengte van de funderingspaal is be-5 reikt.
6. Werkwijze volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat de verbinding van de kopelementen door lassen tot stand wordt gebracht.
7. Werkwijze volgens conclusie 6 geschikt voor 10 een paal volgens conclusie 3, met het kenmerk, dat de verbinding door een omtreks-hoeklas wordt bereikt. 1006875
NL1006875A 1997-08-28 1997-08-28 Funderingspaal en werkwijze voor het vervaardigen daarvan. NL1006875C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1006875A NL1006875C2 (nl) 1997-08-28 1997-08-28 Funderingspaal en werkwijze voor het vervaardigen daarvan.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1006875 1997-08-28
NL1006875A NL1006875C2 (nl) 1997-08-28 1997-08-28 Funderingspaal en werkwijze voor het vervaardigen daarvan.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1006875C2 true NL1006875C2 (nl) 1999-03-08

Family

ID=19765563

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1006875A NL1006875C2 (nl) 1997-08-28 1997-08-28 Funderingspaal en werkwijze voor het vervaardigen daarvan.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1006875C2 (nl)

Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1288088A (nl) * 1969-07-17 1972-09-06
GB1297330A (nl) * 1971-06-21 1972-11-22
US4009550A (en) * 1974-12-02 1977-03-01 West's Piling And Construction Company Limited Modular piling system
US4362416A (en) * 1980-01-28 1982-12-07 Oy Lohja Ab Extension joint for concrete poles
GB2171741A (en) * 1985-02-26 1986-09-03 Peter Anderson Kennedy Multi section pile
WO1992014885A1 (en) * 1991-02-21 1992-09-03 Arnfinn Fredriksen Self-interlocking means for end to end jointing of elongated concrete elements, especially of concrete piles
GB2257737A (en) * 1991-07-19 1993-01-20 Roxbury Ltd Hollow reinforced pile sections

Patent Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1288088A (nl) * 1969-07-17 1972-09-06
GB1297330A (nl) * 1971-06-21 1972-11-22
US4009550A (en) * 1974-12-02 1977-03-01 West's Piling And Construction Company Limited Modular piling system
US4362416A (en) * 1980-01-28 1982-12-07 Oy Lohja Ab Extension joint for concrete poles
GB2171741A (en) * 1985-02-26 1986-09-03 Peter Anderson Kennedy Multi section pile
WO1992014885A1 (en) * 1991-02-21 1992-09-03 Arnfinn Fredriksen Self-interlocking means for end to end jointing of elongated concrete elements, especially of concrete piles
GB2257737A (en) * 1991-07-19 1993-01-20 Roxbury Ltd Hollow reinforced pile sections

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6019546A (en) Support for load transfer device for concrete constructions
KR102209113B1 (ko) 다웰바 어셈블리
US3593532A (en) Concrete pile sections and joints therefor
NL1006875C2 (nl) Funderingspaal en werkwijze voor het vervaardigen daarvan.
US4196557A (en) Device for end-to-end connection of elongated concrete elements
JP5268470B2 (ja) 鉄筋かごの揚重方法
JP2000328704A (ja) プレキャスト床版の継手構造及び同継手工法
KR102278450B1 (ko) Pc하부플랜지를 갖는 트러스 복합보
JPH0967804A (ja) 道 路
CA1087408A (en) Device for end-to-end connection of elongated concrete elements
US20070251169A1 (en) Grouted rebar dowel splice
JP3791887B2 (ja) プレキャストコンクリ−ト基礎梁の接合方法及び壁構築用プレキャストコンクリ−ト部材の接合方法
US4314777A (en) Tension pile splice
KR100751502B1 (ko) 데크 플레이트
JPS59102059A (ja) 鉄筋コンクリ−ト構築物の打継施工法
KR102323675B1 (ko) 단부 전이구간을 가진 커플드 강재 합성보 및 그의 cft기둥 접합구조
JP2002115369A (ja) 先組み鉄筋部材
JP3503760B2 (ja) PCaコンクリート板のジョイント部補強方法および補強筋複合体
JP2766770B2 (ja) 鉄筋の継手方法及びプレキャスト鉄筋コンクリート梁と柱の接合方法
JPS5910441B2 (ja) 床版の固定接合方法
KR830000379B1 (ko) 길이가 긴 콘크리이트 소자의 단부와 단부를 연결시키기 위한 장치
JP7037391B2 (ja) 板状のPCa構造体とPCa構造体との接合構造
KR200265456Y1 (ko) 교량 상판의 핑거조인트 이음새 구조
JP2627707B2 (ja) 地下連続壁と地下躯体の接合構造
JP2551365Y2 (ja) 法面のコンクリート梁用枠板

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20060301

V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20120301