GR1008928B - Πολυοργανο-ορθοστατης - Google Patents

Πολυοργανο-ορθοστατης Download PDF

Info

Publication number
GR1008928B
GR1008928B GR20150100044A GR20150100044A GR1008928B GR 1008928 B GR1008928 B GR 1008928B GR 20150100044 A GR20150100044 A GR 20150100044A GR 20150100044 A GR20150100044 A GR 20150100044A GR 1008928 B GR1008928 B GR 1008928B
Authority
GR
Greece
Prior art keywords
stand
exercises
patient
bars
muscles
Prior art date
Application number
GR20150100044A
Other languages
English (en)
Other versions
GR20150100044A (el
Inventor
Νικολαος Γεωργιου Σπηλιωτοπουλος
Original Assignee
Νικολαος Γεωργιου Σπηλιωτοπουλος
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Νικολαος Γεωργιου Σπηλιωτοπουλος filed Critical Νικολαος Γεωργιου Σπηλιωτοπουλος
Priority to GR20150100044A priority Critical patent/GR1008928B/el
Publication of GR20150100044A publication Critical patent/GR20150100044A/el
Publication of GR1008928B publication Critical patent/GR1008928B/el

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61HPHYSICAL THERAPY APPARATUS, e.g. DEVICES FOR LOCATING OR STIMULATING REFLEX POINTS IN THE BODY; ARTIFICIAL RESPIRATION; MASSAGE; BATHING DEVICES FOR SPECIAL THERAPEUTIC OR HYGIENIC PURPOSES OR SPECIFIC PARTS OF THE BODY
    • A61H1/00Apparatus for passive exercising; Vibrating apparatus; Chiropractic devices, e.g. body impacting devices, external devices for briefly extending or aligning unbroken bones
    • A61H1/02Stretching or bending or torsioning apparatus for exercising
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61HPHYSICAL THERAPY APPARATUS, e.g. DEVICES FOR LOCATING OR STIMULATING REFLEX POINTS IN THE BODY; ARTIFICIAL RESPIRATION; MASSAGE; BATHING DEVICES FOR SPECIAL THERAPEUTIC OR HYGIENIC PURPOSES OR SPECIFIC PARTS OF THE BODY
    • A61H1/00Apparatus for passive exercising; Vibrating apparatus; Chiropractic devices, e.g. body impacting devices, external devices for briefly extending or aligning unbroken bones
    • A61H1/02Stretching or bending or torsioning apparatus for exercising
    • A61H1/0218Drawing-out devices

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Epidemiology (AREA)
  • Pain & Pain Management (AREA)
  • Physical Education & Sports Medicine (AREA)
  • Rehabilitation Therapy (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Finger-Pressure Massage (AREA)
  • Invalid Beds And Related Equipment (AREA)
  • Orthopedics, Nursing, And Contraception (AREA)

Abstract

Πολυόργανο "σήκω πάνω" ("stand up"), αποτελείται από ένα πολύζυγο (1), οριζόντιες μπάρες (2), μπάρες ρυθμίσεως βάσης (11), ζώνη (6,7,8) ασφάλειες ζώνης (4,5,15), βάση (9), δυο υπογονάτια (12), μαξιλαράκια υπογονατίων (16), αυτοκόλλητες ταινίες Velcro (13), υποπόδιο (14) και έναν ολόσωμο καθρέφτη (17). Με τη βοήθεια της ζώνης, που συγκρατεί τον γλουτό, των υπογονατίων, που συγκρατούν τα γόνατα, το υποπόδιο και το πολύζυγο στο οποίο στηρίζονται τα άνω άκρα, ο ανάπηρος ασθενής πετυχαίνει ενεργητική ορθοστάτηση. Η ενεργητική ορθοστάτηση με τη σειρά της δείχνει το δρόμο για διάφορες άλλες ασκήσεις, όπως το βαθύ κάθισμα, οι οποίες εκτελούνται πάντοτε ενεργητικά και με ασφάλεια. Η ενεργητική εκτέλεση των ασκήσεων συμβάλλει ιδιαίτερα στο κυκλοφορικό και το καρδιαγγειακό σύστημα του ασθενή, στην ενδυνάμωση σχεδόν όλων των μυών του σώματος, στη ρύθμιση του μεταβολισμού του, στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, στην ελάττωση της σπαστικότητας, αλλά και στην καλυτέρευση της ισορροπίας του. Σημαντική θεωρείται και η παρουσία των διαδοχικών μπαρών στο πολύζυγο, καθώς με τη βοήθειά τους τα ανάπηρα άτομα επιλέγουν το βαθμό δυσκολίας για την κάθε άσκηση. Με τον ολόσωμο καθρέφτη παρακολουθώντας τον εαυτό τους όρθιο, αλλά και βελτιωμένο σωματικά, οδηγούνται ταυτοχρόνως, στην ανάπλαση της ψυχικής τους υγείας.

Description

ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΟ «ΣΗΚΩ ΠΑΝΩ» («STAND UP»)
Η εφεύρεση αναφέρεται σε ένα πολυόργανο για την εκγύμναση και την αποκατάσταση της υγείας ατόμων με παραπληγία, ημιπληγία, ατροφία, σκλήρυνση κατά πλάκας και κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης. Το πολυόργανο απαρτίζεται από ένα είδος πολύζυγου, πάνω στο οποίο εφαρμόζονται διάφορα εξαρτήματα ρυθμιζόμενα να φτάνουν στο ύψος των γονάτων του ασθενούς, από μια υφασμάτινη ζώνη, ένα υποπόδιο, αυτοκόλλητες ταινίες Velcro και έναν ολόσωμο καθρέφτη.
Μηχάνημα ίδιου ή παρόμοιου τύπου δεν έχει εφευρεθεί. Υπάρχουν ορθοστάτες που προσφέρουν παθητική ορθοστάτηση, όμως δεν δίνουν τη δυνατότητα για διάταση των μυών των άνω άκρων (τρικέφαλος, δικέφαλος, μείζων θωρακικός, ελάσσων θωρακικός, πρόσθιος οδοντωτός, πλατύς ραχιαίος, ανελκτύρας της ωμοπλάτης, στερνοκλειδομαστοειδής, τραπεζοειδής, ρομβοειδής, σκαληνός) και των μυών του άνω κορμού (ορθός κοιλιακός, έξω λοξός κοιλιακός έσω λοξός κοιλιακός, εγκάρσιος κοιλιακός, τετράγωνος οσφυϊκός), και ειδικότερα με το πλεονέκτημα να εκτελούνται από τον ίδιο το διατεινόμενο και όχι με τη βοήθεια άλλου ατόμου. Οι παθητικοί ορθοστάτες παραλλήλως, δεν προσφέρουν τη δυνατότητα στο άτομο να εκτελεί την άσκηση του βυθίσματος (βαθύ κάθισμα) σε επαναλήψεις. Μια άσκηση, η οποία προκαλεί τη διάταση των παρασπονδύλιων μυών, όπως και των θυλακοσυνδεσμικών στοιχείων μεταξύ των σπονδύλων, με αποτέλεσμα τη μείωση της σπαστικότητας των κάτω άκρων. Όλες οι σημαντικές αυτές δυνατότητες για τους συγκεκριμένους ασθενείς γίνονται εφικτές μόνο με την ενεργηπκή ορθοστάτηση.
Το πλεονέκτημα που καθιστά το μηχάνημα εξαίρετο, είναι ακριβώς η επίτευξη της ενεργητικής ορθοστάτησης. Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα στον ανάπηρο ασθενή να σηκωθεί και να καθίσει χωρίς τη βοήθεια άλλου ατόμου και κατόπιν, να εκτελέσει τις ασκήσεις για την εκγύμναση και την αποκατάσταση της υγείας του. Σημαντική άσκηση που μπορεί να εκτελέσει ενεργητικά είναι αυτή του βυθίσματος (βαθύ κάθισμα), όπως προαναφέρθηκε. Καθώς τα κάτω άκρα είναι συγκροτημένα στο ύψος των γονάτων και η κλίση των πελμάτων βρίσκεται σε ραχιαία κάμψη κατά την εκτέλεση του βυθίσματος, ο ασθενής κάνει τριπλή κάμψη. Το είδος αυτής της κάμψης προκαλεί διάταση των παρασπονδυλίων μυών και των θυλακοσυνδεσμικών στοιχείων μεταξύ των σπονδύλων, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της σπαστικότητας των κάτω άκρων. Κατά τη διαδικασία αυτή, ενδυναμώνονται οι μύες των άνω άκρων, του κορμού και της ωμικής ζώνης (τρικέφαλος, δικέφαλος, μείζων θωρακικός, ελάσσων θωρακικός, πρόσθιος οδοντωτός, πλατύς ραχιαίος, ανελκτήρας της ωμοπλάτης, στερνοκλειδομαστοειδής, τραπεζοειδής, ρομβοειδής, σκαληνός), ενώ συνάμα ελαττώνεται η υπερτονία. Όσο για τα κάτω άκρα, αυτά κινούνται παθητικά εξασφαλίζοντας έτσι, την ελαστικότητα των θυλακοσυνδεσμικών στοιχείων και την καλύτερη κινητικότητα των αρθρώσεων. Σε παράλληλο επίπεδο, αναμορφώνεται η λειτουργία της αναπνοής, του εντέρου και του καρδιαγγειακού συστήματος, καθότι αυξάνεται η καρδιακή συχνότητα, ο όγκος παλμού και η καρδιακή παροχή.
Η κάτω επιφάνεια του μηχανήματος, στην οποία τοποθετεί ο ασθενής τα πέλματά του, έχει ανηφορική κλίση, έτσι ώστε να βρίσκονται σε ραχιαία κάμψη. Αυτό, έχει τη θετική συνέπεια της διατήρησης της ελαστικότητας του μυοτενόντιου συνόλου της ποδοκνημικής άρθρωσης μέσω της διάτασης του γαστροκνημίου, καθώς και την ελάττωση της σπαστικότητας, όπου υπάρχει. Ειδικότερα, αναφερόμενοι στην ΠΔΚ άρθρωση, η τοποθέτησή της σε ραχιαία κάμψη συμβάλλει στην αύξηση της ελαστικότητας του γαστροκνημίου μυός, του υποκνημιδίου μυός και του μακρού πελματικού μυός. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί στη διατήρηση του εύρους κίνησης της ΠΔΚ (ποδοκνημικής) άρθρωσης και μάλιστα, εάν ο ασθενής εκτελέσει στατική διάταση μεγάλης χρονικής διάρκειας στα πέλματά του, αποφεύγεται ο σχηματισμός σημείων συγκόλλησης και, κατ' επέκταση συμφύσεων. Τα πέλματα μπορούν κατ’ αυτόν τον τρόπο να ακουμπούν με ολόκληρη την επιφάνειά τους στο έδαφος, στο καρότσι, στους κοινούς νάρθηκες και στους νάρθηκες «πέρα δόθε» («walk-about»), χωρίς να έρχονται σε ραιβοποδία λόγω της υπερτονίας.
Η χρήση της ζώνης δίνει την ευκαιρία στον ασθενή να εκτελεί μόνος του τις διατάσεις (αυτοδιατάσεις) σε όρθια θέση και να εξασκεί την ισορροπία του. Η εκγύμναση αυτή λειτουργεί θετικά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης αλλά και στην ρύθμιση του μεταβολισμού του ασθενή.
Ο ολόσωμος καθρέφτης, ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος του πολύζυγου, δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να ελέγχει, αν είναι σωστή η στάση του σώματος του κατά την εκτέλεση των ασκήσεων, αλλά και να παρακολουθεί την πρόοδο της κατάστασης του. Γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ομοίως, στην ενθάρρυνση και την ενδυνάμωση της ψυχικής του ενέργειας. Επομένως, είναι εξαιρετικής σημασίας η συμβολή του πολυοργάνου στην σφυρηλάτηση της ψυχολογίας των ασθενών, που το χρησιμοποιούν. Βλέποντας τη βελτίωση και την επιτάχυνση της αποκατάστασή τους σε όλα τα επίπεδα, δεν μπορούν παρά να πλημμυρίζουν από θετικά συναισθήματα. Το ότι κατορθώνουν να ορθοστατούν ενεργητικά και να εκτελούν τόσες ασκήσεις εύκολα και χωρίς κίνδυνο, τους παραχωρεί δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους. Η ηθική αυτή ανάπλαση και αναζωογόνηση, που έχουν τόσο ανάγκη οι ανάπηροι ασθενείς, αποτελεί ακολούθως, σημαντική αρωγή για την γρηγορότερη και ουσιαστικότερη αποκατάστασή τους. Ο φαύλος κύκλος τελικά, που δημιουργείται για τους ασθενείς, είναι εξόχως πολύτιμος, και καθιστά το «σήκω πάνω» («stand up») ένα αρκετά πλεονεκτικό πολυόργανο.
Η εφαρμογή της εφεύρεσης περιγράφεται παρακάτω με αναφορά στα σχέδια και με παραδείγματα από κατηγορίες ασθενών.
Το σχήμα 1 δείχνει την πρόσοψη του πολυοργάνου «σήκω πάνω» («stand up») με τα εξαρτήματα που το αποτελούν.
Το σχήμα 2 παρουσιάζει τη βάση με τα δυο υπογονάτια, τα μαξιλαράκια υπογονατίων και τις αυτοκόλλητες ταινίες Velcro.
Το σχήμα 3 προβάλλει την υφασμάτινη ζώνη και το πώς στηρίζεται στο πολύζυγο και Το σχήμα 4 είναι το υποπόδιο με την ανηφορική κλίση του.
Στο σχήμα 1 εμφανίζονται συνολικά όλα τα εξαρτήματα που περιλαμβάνει το πολυόργανο. Αρχικά βλέπουμε το πολύζυγο (1) με τις οριζόντιες μπάρες (2) που στο κάτω μέρος του έχουν μικρότερη απόσταση μεταξύ τους, έτσι ώστε να συγκροτούν τη βάση (9). Γι αυτό και ονομάζονται μπάρες ρυθμίσεως βάσης (11). Πάνω στο πολύζυγο στηρίζεται η υφασμάτινη ζώνη (6,7,8), η οποία ασφαλίζεται σε τρία σημεία (4,5,15). Στη συνέχεια υπάρχει η βάση με δυο εξαρτήματα (10) τα οποία στηρίζουν τα δυο υπογονάτια (12). Πάνω στα υπογονάτια υπάρχουν μαξιλαράκια (16) για να ακουμπούν τα γόνατα του ασθενή με ασφάλεια, και συγκροτούνται με δυο αυτοκόλλητες ταινίες Velcro (13). Τα κάτω άκρα ακουμπούν στο υποπόδιο (14), το οποίο έχει κλίση 20 μοιρών, και το τελευταίο εξάρτημα του πολυοργάνου είναι ο ολόσωμος καθρέφτης πίσω από το πολύζυγο (17).
Αρχικά, ο ασθενής πλησιάζει με το καρότσι μπροστά στο πολυόργανο «σήκω πάνω» («stand up»), τοποθετεί τα γόνατα του στα υπογονάτια (12) άμφω, με τα προστατευτικά μαξιλαράκια (16) και τα σταθεροποιεί με τη χρήση των αυτοκόλλητων ταινιών velcro (13). Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ασφαλής μηχανισμός κλειδώματος των γονάτων κατά την όρθια θέση και καθ' όλη τη διάρκεια της εκτέλεσης των ασκήσεων. Συγχρόνως, προσαρμόζει τα πέλματα του, αν επιθυμεί επάνω στο υποπόδιο (14) έτσι ώστε αυτά να βρίσκονται σε ραχιαία κάμψη. Στη συνέχεια τοποθετεί τα άνω άκρα στις οριζόντιες μπάρες (2) και έλκοντάς τα προς το πολύζυγο επιτυγχάνεται η όρθια στάση. Το ύψος της μπάρας που θα χρησιμοποιήσει εξαρτάται από το ύψος του ασθενή και το βαθμό δυσκολίας των ασκήσεων που επιθυμεί να εκτελέσει .Όσο χαμηλότερα τοποθετήσει τα χέρια του, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο βαθμός δυσκολίας εκτέλεσης του προγράμματος ασκήσεων. Ο συνολικός αριθμός των οριζόντιων μπάρων και οι αποστάσεις μεταξύ τους μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με το ύψος, την ηλικία και τις ιδιαίτερες ανάγκες και προτιμήσεις του ατόμου που χρησιμοποιεί το πολυόργανο. Προχωρώντας, ο ασθενής φέρει τη ζώνη (6,7,8) γύρω από τους γοφούς, την κλειδώνει με την ασφάλεια 3 σημείων (4,5,15) και συνεχίζει να εκτελεί πλήθος ασκήσεων για την εκγύμναση του άνω κορμού (ορθός κοιλιακός, έξω λοξός κοιλιακός, έσω λοξός κοιλιακός, εγκάρσιος κοιλιακός, τετράγωνος οσφυϊκός).
Σημαντικό σημείο του πολυοργάνου αποτελεί ο ολόσωμος καθρέφτης (17) που βρίσκεται πίσω από το πολύζυγο. Ο καθρέφτης συνδράμει στον έλεγχο της στάσης του σώματος του ασθενή κατά την εκτέλεση των ασκήσεων, στην παρακολούθηση της βελτίωση της κατάστασης του και επομένως, στην ψυχική του ενθάρρυνση. Το πολυόργανο τέλος, διαθέτει τις μπάρες (11) που βρίσκονται σε πιο κοντινές αποστάσεις για να ρυθμίζεται η θέση της βάσης (9) που είναι συγκροτημένα τα γόνατα, ώστε να προσαρμόζεται σε όλους τους ασθενείς, ακόμα και σε παιδιά. Το πολυόργανο «σήκω πάνω» («stand up») απευθύνεται σε πολλές κατηγορίες ασθενών, όπου μια από αυτές είναι τα άτομα, που έχουν υποστεί κάποια κάκωση στο νωτιαίο μυελό σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να κατατάσσονται στην κατηγορία των παραπληγικών. Το πολυόργανο «σήκω πάνω» («stand υρ»)προσφέρει στον παραπληγικό ασθενή τη δυνατότητα να διατείνει τους μύες του άνω κορμού, των άνω άκρων και της ωμικής ζώνης (τρικέφαλος, δικέφαλος, μείζων θωρακικός, ελάσσων θωρακικός, πρόσθιος οδοντωτός, πλατύς ραχιαίος, ανελκτήρας της ωμοπλάτης, στερνοκλειδομαστοειδής, τραπεζοειδής, ρομβοειδής, σκαληνός, ορθός κοιλιακός, έξω λοξός κοιλιακός, έσω λοξός κοιλιακός, εγκάρσιος κοιλιακός, τετράγωνος οσφυϊκός). Μύες, τους οποίους χρησιμοποιεί πάρα πολύ ο συγκεκριμένος ασθενής για να κάνει όλες τις καθημερινές του δραστηριότητες. Το πρόσθετο πλεονέκτημα του μηχανήματος είναι, ότι δίνει στον παραπληγικό την ευκαιρία να εκτελεί τις διατάσεις μόνος του (αυτοδιατάσεις), όντας μάλιστα σε όρθια θέση για να εξασκεί και την ισορροπία του, εάν το επιθυμεί.
Εξαιρετικά εποικοδομητική άσκηση για τον παραπληγικό ασθενή, και μάλιστα ενεργητική, είναι η άσκηση του βυθίσματος (βαθύ κάθισμα). Με τα κάτω άκρα να στηρίζονται καλά στα γόνατα και την ανοδική κλίση που έχει στο κάτω μέρος το μηχάνημα, ώστε η ΠΔΚ άρθρωση να βρίσκεται σε ραχιαία κάμψη, ο ασθενής επιτυγχάνει τριπλή κάμψη. Η τριπλή κάμψη οδηγεί στην αναχαίτιση της σπαστικότητας των κάτω άκρων, όταν πραγματοποιείται το βαθύ κάθισμα, αλλά και γενικότερα οποιαδήποτε άλλη άσκηση. Ο ασθενής στη συνέχεια, με την τοποθέτηση των άνω άκρων του στο ύψος που επιθυμεί ανάλογα με την δυσκολία της άσκησης, καταφέρνει να κρατηθεί από το πολύζυγο του μηχανήματος και να εκτελέσει μόνος του το βαθύ κάθισμα σε πολλές επαναλήψεις. Ο παραπληγικός ασθενής παράλληλα, μπορεί να επιχειρήσει τη διάταση των παρασπονδύλιων μυών, καθώς και των θυλακοσυνδεσμικών στοιχείων μεταξύ των σπονδύλων, κρατούμενος από το πολύζυγο που είναι προσαρμοσμένο στο μηχάνημα και φέρνοντας τον κορμό του προς τα πίσω.
Η όρθια στάση είναι μια θέση φόρτισης για τη σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις, καθώς τα οστά συμπιέζονται με τη βαρύτητα. Γεγονός πολύ σημαντικό για έναν παραπληγικό ασθενή, που περνάει πολλές ώρες στο αναπηρικό αμαξίδιο, διότι με τη φόρτιση που δέχονται τα οστά κατά την όρθια στάση προλαμβάνεται και η οστεοπόρωση. Μια κατηγορία ασθενών, οι οποίοι μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας τους κάνοντας χρήση του μηχανήματος, είναι τα άτομα με κρανιοεγκεφαλική κάκωση (ΚΕΚ).
Ένας ασθενής με ΚΕΚ, που είναι σε θέση να ορθοστατεί, παρουσιάζει σημαντικό έλλειμμα στην ισορροπία του, και λόγω προβλημάτων υπερτονίας αλλά και εξαιτίας της μυϊκής του ατροφίας προερχόμενη από την ανενεργησία των μυών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το «σήκω πάνω» («stand up») με τον ειδικό μηχανισμό που κρατά σε μια ανοδική πορεία την κάτω επιφάνειά του , ώστε τα πέλματα του ασθενή να βρίσκονται σε ραχιαία κάμψη, ερεθίζει τους ιδιοδεκπκούς υποδοχείς των πελμάτων. Αποτέλεσμα αυτού, η βελτίωση της ιδιοδεκτικότητας των πελμάτων και επομένως, της ισορροπίας του ασθενή.
Οι πληροφορίες που δέχεται το κεντρικό νευρικό σύστημα από τους αρθρικούς, μυοτενόντιους, δερματικούς ιδιοϋποδοχείς και γενικότερα η συνεχής πληροφόρηση του εγκεφάλου, κρατά σε εγρήγορση τον ασθενή και τον καθιστά ικανό να αντιλαμβάνεται τις θέσεις των μελών του σώματός του ως προς το χώρο , και ως προς το ίδιο του το σώμα. Ο ασθενής με ΚΕΚ μπορεί, όπως και ο παραπληγικός ασθενής, να διατείνει και να ενδυναμώσει τους μύες των άνω άκρων, της ωμικής ζώνης και του άνω κορμού (τρικέφαλος, δικέφαλος, μείζων θωρακικός, ελάσσων θωρακικός, πρόσθιος οδοντωτός, πλατύς ραχιαίος, ανελκτήρας της ωμοπλάτης, στερνοκλειδομαστοειδής, τραπεζοειδής, ρομβοειδής, σκαληνός). Εκτελώντας την άσκηση του βυθίσματος ενεργητικά, ο ασθενής μπορεί να γυμνάσει και τους μύες των κάτω άκρων (τετρακέφαλος, ισχυοκνημιαίοι, γαστροκνήμιος, υποκνημίδιος, ραπτικός, τείνων την πλατεία περιτονία, μάκρος πελματικός, πρόσθιος κνημιαίος, περονιαίοι, μύες του πέλματος), καθώς και τους μύες του κάτω κορμού (ορθός κοιλιακός, έξω λοξός κοιλιακός, έσω λοξός κοιλιακός, εγκάρσιος κοιλιακός, τετράγωνος οσφυϊκός).
 Πέρα όμως, από την ενδυνάμωση των μυών του, ο ασθενής με ΚΕΚ χρησιμοποιώντας το πολυόργανο «σήκω πάνω» («stand up»), τόσο με τις ασκήσεις στην όρθια στάση όσο και με τα βυθίσματα, κατορθώνει να διατηρεί το εύρος κίνησης των αρθρώσεών του, αλλά και την ελαστικότητα των μυών και των θυλακοσυνδεσμικών στοιχείων. Φυσικό επακόλουθο αυτού είναι η βελτίωση της λειτουργίας της αναπνοής, της καρδιακής λειτουργίας και του μεταβολισμού του.
Το «σήκω πάνω» («stand υρ»)είναι χρήσιμο και για μία ακόμη ομάδα ασθενών, αυτών που υπέστησαν μια βλάβη στην ΑΜΣΣ (αυχενική μοίρα σπονδυλικής στήλης), οι οποίοι έχουν χειρουργηθεί και βρίσκονται σε στάδιο αποκατάστασης, καθώς και ασθενείς που έχουν παραμείνει μεγάλο χρονικό διάστημα κλινήρεις από άλλες παθήσεις (π.χ. μακροχρόνια παραμονή σε εντατική μονάδα κλπ).
Το μηχάνημα δίνει τη δυνατότητα γενικότερα σε ασθενείς με ατελή τετραπληγία και μυϊκή ατροφία να διατείνουν και να ενδυναμώσουν τους μύες του άνω κορμού, των άνω άκρων και της ωμικής ζώνης (τρικέφαλος, δικέφαλος, μείζων θωρακικός, ελάσσων θωρακικός, πρόσθιος οδοντωτός, πλατύς ραχιαίος, ανελκτήρας της ωμοπλάτης, στερνοκλειδομαστοειδής, τραπεζοειδής, ρομβοειδής, σκαληνός, ορθός κοιλιακός, έξω λοξός κοιλιακός, έσω λοξός κοιλιακός, εγκάρσιος κοιλιακός, τετράγωνος οσφυϊκός), εξασκώντας παράλληλα και την ισορροπία τους.
Σημαντική άσκηση, που μπορεί να εκτελέσει ο ασθενής κατά τη φάση της αποκατάστασης του, είναι αυτή του βυθίσματος ενεργητικά. Από τη στιγμή που η ΠΔΚ άρθρωση βρίσκεται σε ραχιαία κάμψη κατά την εκτέλεση του βυθίσματος και ο ασθενής κάνει τριπλή κάμψη, αναχαιτίζει τη σπασπκότητα που εμφανίζεται στα κάτω άκρα, διατείνει τους μύες των κάτω άκρων και διατηρεί την ελαστικότητα των θυλακοσυνδεσμικών στοιχείων. Με αυτόν τον τρόπο ενδυναμώνει τα κάτω άκρα και ερεθίζει τους ιδιοδεκπκούς υποδοχείς του πέλματος, εξασφαλίζοντας για εκείνον καλύτερη ισορροπία.
Η εναλλαγή από την καθιστή θέση στην όρθια και αντιστρόφως, πέρα από τη συμβολή της σε αρθρικό και μυϊκό επίπεδο, βελτιώνει ταυτοχρόνως, την καρδιοαναπνευστική λειτουργία και το μεταβολισμό του ασθενή.
Το «σήκω πάνω» («stand up») μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυσικά, και από ημιπληγικούς ασθενείς. Το γόνατο της ημιπληγικής πλευράς του σώματός του συγκεκριμένου ασθενή έχει την τάση να λυγίζει, λόγω της μειωμένης ικανότητας ελέγχου του τετρακέφαλου μυός. Το μηχάνημα διαθέτει ειδικούς ιμάντες στο ύψος των γονάτων, όπου τα συγκρατεί σταθερά βοηθώντας τον ασθενή να παραμείνει σε όρθια θέση. Όρθιος, ο ημιπληγικός ασθενής, μπορεί να εκτελέσει μαζί με τον φυσιοθεραπευτή του ασκήσεις ισορροπίας και ευθυγράμμισης του κορμιού του. Με τη βοήθεια του ολόσωμου καθρέφτη στο πίσω μέρος του πολύζυγου, δίνεται η δυνατότητα στον ημιπληγικό ασθενή να βλέπει τη θέση του σώματός του και να τη διορθώνει παίρνοντας αναπληροφόρηση (feedback) οπτικό ερέθισμα από τον καθρέφτη. Όλη αυτή η καλυτέρευση της αντίληψης της θέσης των μελών και του σώματος στο χώρο, αλλά και ως προς την υγιή πλευρά, βελτιώνεται και μόνο που θα έρθει ο ημιπληγικός ασθενής στην όρθια θέση. Η όρθια θέση ερεθίζει τους ιδιοδεκπκούς υποδοχείς της ημιπληγικής πλευράς και μέσω της βελτιωμένης ιδιοδεκπκότητας ο ασθενής αποκτά καλύτερη ισορροπία. Με την ορθοστάτηση μάλιστα, βελτιώνεται και το καρδιαγγειακό σύστημα του ασθενή, διότι η όρθια θέση αυξάνει τις απαιτήσεις από τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων της.
Το αξιοσημείωτο και στην περίπτωση του ημιπληγικού ασθενή είναι ότι μπορεί να σταθεί όρθιος ενεργηπκά. Με τη χρήση του πολύζυγου, που είναι εφαρμοσμένο στο μηχάνημα, δύναται να κρατηθεί με το χέρι της υγιούς πλευράς, και σηκώνοντας επάνω τον κορμό του να ορθοστατήσει. Με την επανάληψη αυτής της διαδικασίας, ενδυναμώνονται οι μύες του κορμού του και εξασκείται ή επανεκπαιδεύεται στο πώς να κάθεται και να σηκώνεται. Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των ασκήσεων με το πολύζυγο, κινητοποιούνται όλες οι αρθρώσεις του άνω και κάτω άκρου και με αυτόν τον τρόπο διατηρείται το εύρος της τροχιάς κίνησης και η ελαστικότητα των μυοτενόντιων στοιχείων.
Τελευταία κατηγορία πάθησης, στην οποία το «σήκω πάνω» («stand υρ»)μπορεί να επιδράσει αποτελεσματικά, είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας. Ειδικότερα, απευθύνεται σε ασθενείς, που τα βασικά τους συμπτώματα είναι κινητικά, όπως μυϊκή αδυναμία, συγκάμψεις, σπασπκότητα και αντανακλαστικές αναδράσεις.
Με την εκτέλεση των ασκήσεων του πολυοργάνου, βελτιώνεται η αντοχή των ασθενών με Σ.Κ.Π.(σκλήρυνση κατά πλάκας), κάτι που επιδρά θεπκά στη δευτερογενή κόπωση που βιώνουν, καθώς μετά τις ασκήσεις νιώθουν περισσότερο αναζωογονημένοι.
Ένα οπτό τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του μηχανήματος για τους ασθενείς με Σ.Κ.Π, είναι η δυνατότητα που τους προσφέρεται, είτε να επανέλθουν στην όρθια στάση, είτε να τη διατηρήσουν. Οι ειδικοί ιμάντες, που το αποτελούν, συγκρατούν τα γόνατα του ασθενή και τον βοηθούν να ορθοστατήσει, χωρίς να υφίσταται ο κίνδυνος της πτώσης του. Με την ποικιλία των ασκήσεων του πολυοργάνου, ο ασθενής με ΣΚΠ μπορεί να διατείνει και να ενδυναμώσει τους μύες των άνω άκρων, της ωμικής ζώνης και του άνω κορμού (τρικέφαλος, δικέφαλος, μείζων θωρακικός, ελάσσων θωρακικός, πρόσθιος οδοντωτός, πλατύς ραχιαίος, ανελκτήρας της ωμοπλάτης, στερνοκλειδομαστοειδής, τραπεζοειδής, ρομβοειδής, σκαληνός). Συγκεκριμένα, με την άσκηση του βυθίσματος ενεργητικά, ο ασθενής μπορεί να ενδυναμώνει και τους μύες των κάτω άκρων (τετρακέφαλος, ισχυοκνημιαίοι, γαστροκνήμιος, υποκνημίδιος, ραπτικός, τείνων την πλατεία περιτονία, μακρός πελματικός, πρόσθιος κνημιαίος, περονιαίοι, μύες του πέλματος), καθώς και τους μύες του κάτω κορμού (ορθός κοιλιακός, έξω λοξός κοιλιακός, έσω λοξός κοιλιακός, εγκάρσιος κοιλιακός, τετράγωνος οσφυϊκός).
Ο ειδικός μηχανισμός που κρατά σε μια ανηφορική κλίση την κάτω επιφάνεια του μηχανήματος, ώστε τα πέλματα του ασθενή να βρίσκονται σε ραχιαία κάμψη, ερεθίζει τους ιδιοδεκτικούς υποδοχείς των πελμάτων. Αποτέλεσμα αυτού του μηχανισμού είναι η βελτίωση της ιδιοδεκτικότητας των κάτω άκρων και της ισορροπίας του ασθενή. Τόσο από την όρθια θέση επομένως, όσο και εκτελώντας την άσκηση του βυθίσματος, ο ασθενής με ΣΚΠ χρησιμοποιώντας το «σήκω πάνω» («stand υρ»)κατορθώνει να ενδυναμώνει τους μύες των άνω και κάτω άκρων του και του κορμού, να διατηρεί το εύρος κίνησης των αρθρώσεών του, την ελαστικότητα των μυών και των θυλακοσυνδεσμικών στοιχείων.

Claims (4)

Α Ξ Ι Ω Σ Ε Ι Σ
 1. To ττολυόργανο «σήκω πάνω» («stand up») αποτελείται από ένα πολύζυγο (1 ), οριζόντιες μπάρες (2) , μπάρες ρυθμίσεως βάσης (1 1 ), ζώνη (6,7,8) ασφάλειες ζώνης (4,5,15) ,βάση (9), δυο υπογονάτια(1 2), μαξιλαράκια υπογονατίων (16), αυτοκόλλητες ταινίες Velcro (13), υποπόδιο (14) και έναν ολόσωμο καθρέφτη (17) , χαρακτηρίζεται από το ότι προσφέρει τη δυνατότητα στους ανάπηρους ασθενείς να εκτελούν ενεργητικά ασκήσεις ενδυνάμωσης και αποκατάστασης της υγείας τους, να αυξομειώνουν οι ίδιοι τα επίπεδα δυσκολίας των ασκήσεων, αλλά και να μειώνουν την σπαστικότητα στο σώμα τους.
2.Το πολυόργανο «σήκω πάνω» («stand up») σύμφωνα με την αξίωση 1 χαρακτηρίζεται από το ότι βοηθά τους ανάπηρους ασθενείς να γυμνάζονται και να βελτιώνουν την υγεία τους χωρίς τη βοήθεια άλλου ατόμου, αλλά από μόνοι τους.
3.   Το πολυόργανο «σήκω πάνω» («stand up») σύμφωνα με την αξίωση 1 και 2 χαρακτηρίζεται από το ότι βοηθά τους ανάπηρους ασθενείς να αυξάνουν και να μειώνουν τη δυσκολία της κάθε άσκησης με την βοήθεια των διαδοχικών μπαρών του πολύζυγου, πάνω στο οποίο στηρίζονται τα άνω άκρα και ανασηκώνουν τον ασθενή, είτε χαμηλότερα, είτε ψηλότερα κάθε φορά.
4.  Το πολυόργανο «σήκω πάνω» («stand up») σύμφωνα με την αξίωση 1, 2 και 3 χαρακτηρίζεται από το ότι συμβάλλει ιδιαίτερα στην ελάττωση της σπαστικότητας των κάτω άκρων αλλά και γενικότερα του σώματος των ανάπηρων ατόμων, λόγω της ανηφορικής κλίσης του υποποδίου εξαρτήματος και των ασκήσεων που βασίζονται σε αυτό.
GR20150100044A 2015-02-06 2015-02-06 Πολυοργανο-ορθοστατης GR1008928B (el)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GR20150100044A GR1008928B (el) 2015-02-06 2015-02-06 Πολυοργανο-ορθοστατης

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GR20150100044A GR1008928B (el) 2015-02-06 2015-02-06 Πολυοργανο-ορθοστατης

Publications (2)

Publication Number Publication Date
GR20150100044A GR20150100044A (el) 2016-09-21
GR1008928B true GR1008928B (el) 2017-01-19

Family

ID=56989698

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
GR20150100044A GR1008928B (el) 2015-02-06 2015-02-06 Πολυοργανο-ορθοστατης

Country Status (1)

Country Link
GR (1) GR1008928B (el)

Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH0924076A (ja) * 1995-07-12 1997-01-28 Yasuji Irisawa 人体機能回復並びに運動促進装置
WO2000061059A1 (de) * 1999-04-07 2000-10-19 Balgrist/Schweiz. Paraplegikerzentrum Vorrichtung und verfahren für eine lokomotionstherapie
JP2004073847A (ja) * 2002-06-17 2004-03-11 Kyoukosan Kk リハビリテーション実施装置
JP2004194988A (ja) * 2002-12-19 2004-07-15 Sakai Medical Co Ltd 運動用器具
IL198085A (en) * 2006-10-10 2013-05-30 Amit Israeli Physical Workout Device

Patent Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH0924076A (ja) * 1995-07-12 1997-01-28 Yasuji Irisawa 人体機能回復並びに運動促進装置
WO2000061059A1 (de) * 1999-04-07 2000-10-19 Balgrist/Schweiz. Paraplegikerzentrum Vorrichtung und verfahren für eine lokomotionstherapie
JP2004073847A (ja) * 2002-06-17 2004-03-11 Kyoukosan Kk リハビリテーション実施装置
JP2004194988A (ja) * 2002-12-19 2004-07-15 Sakai Medical Co Ltd 運動用器具
IL198085A (en) * 2006-10-10 2013-05-30 Amit Israeli Physical Workout Device

Also Published As

Publication number Publication date
GR20150100044A (el) 2016-09-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Kloubec Pilates: how does it work and who needs it?
US8968163B1 (en) Unweighted therapy and training device
RU2511650C1 (ru) Способ коррекции нарушений оптимальной статики опорно-двигательного аппарата лиц молодого и зрелого возраста при дорсопатии поясничного региона
Shah Pilates exercises
US7699760B2 (en) Physical therapy system
Mohamed et al. Bicycle ergometer versus treadmill on balance and gait parameters in children with hemophilia
RU185378U1 (ru) Устройство для ускоренной реабилитации и адаптации лиц с нарушениями опорно-двигательного аппарата
Bajd et al. Problems associated with FES-standing in paraplegia
CN204931921U (zh) 医疗康复训练用多功能系统装置
RU2383325C1 (ru) Способ оздоровительной гимнастики "спираль"
RU2539164C1 (ru) Способ восстановительного лечения пациентов с позвоночно-спинномозговой травмой
RU2289381C1 (ru) Способ нормализации мышечного тонуса у детей со спастическими формами церебрального паралича
GR1008928B (el) Πολυοργανο-ορθοστατης
CN203852543U (zh) 一种可训练踝关节的旋转式起立床
Gilbey et al. Perioperative exercise improves function following total hip arthroplasty: a randomized controlled trial
RU2305534C1 (ru) Способ восстановления вертикальной позы у инвалидов с поражением центральной нервной системы
Gailey et al. Physical therapy for the polytrauma casualty with limb loss
RU2742977C1 (ru) Тренажер "Тележка вертикальная" и способ тренировки с его помощью
RU2792537C1 (ru) Способ лечения боли в спине за счет активизации постуральной мускулатуры
Rampichini et al. Energy cost of locomotion of robotic-assisted walking in paraplegics: A case report
Sheppard et al. The role of Physiotherapy in the management of Ataxia
RU2792533C1 (ru) Способ активации и восстановления мышечно-связочной структуры
RU2464962C1 (ru) Способ физической реабилитации детей с компрессионными повреждениями позвоночника
Stanly et al. Sciences of pilates exercises
Wiszniewska Role of Physiotherapy and Practice of Judo as an Alternative Method of Treatment in Multiple Sclerosis

Legal Events

Date Code Title Description
PG Patent granted

Effective date: 20170222