FI98762C - Säiliön viimeistelyn tarkastus - Google Patents

Säiliön viimeistelyn tarkastus Download PDF

Info

Publication number
FI98762C
FI98762C FI900501A FI900501A FI98762C FI 98762 C FI98762 C FI 98762C FI 900501 A FI900501 A FI 900501A FI 900501 A FI900501 A FI 900501A FI 98762 C FI98762 C FI 98762C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
container
camera
light
light source
elements
Prior art date
Application number
FI900501A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI98762B (fi
FI900501A0 (fi
Inventor
John W Juvinall
James A Ringlien
Original Assignee
Owens Illinois Glass Container
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Owens Illinois Glass Container filed Critical Owens Illinois Glass Container
Publication of FI900501A0 publication Critical patent/FI900501A0/fi
Publication of FI98762B publication Critical patent/FI98762B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI98762C publication Critical patent/FI98762C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N21/00Investigating or analysing materials by the use of optical means, i.e. using sub-millimetre waves, infrared, visible or ultraviolet light
    • G01N21/84Systems specially adapted for particular applications
    • G01N21/88Investigating the presence of flaws or contamination
    • G01N21/90Investigating the presence of flaws or contamination in a container or its contents
    • G01N21/9054Inspection of sealing surface and container finish
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N33/00Investigating or analysing materials by specific methods not covered by groups G01N1/00 - G01N31/00
    • G01N33/0078Testing material properties on manufactured objects
    • G01N33/0081Containers; Packages; Bottles

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Immunology (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Investigating Materials By The Use Of Optical Means Adapted For Particular Applications (AREA)
  • Examining Or Testing Airtightness (AREA)
  • Closed-Circuit Television Systems (AREA)

Description

98762 Säiliön viimeistelyn tarkastus
Esillä olevan keksinnön kohteena on laite säiliöiden viimeistelyn tarkastamista varten, säiliöiden sisältäessä keskilinjan ja avoimen suun, jota ympäröi aksiaalinen pinta säiliökannen sulkukiinnitystä varten, laitteen käsittäessä: laitteen säiliön kiertämiseksi keskiakselinsa ympäri; valonlähteen asetettuna suuntaamaan valoenergiaa kiertolaitteessa olevan säiliön suljentapinnalle; ja laitteen käytännössä vaikuttavien poikkeamien ilmaisemiseksi säiliön suljentapin-nasta saatujen tietojen mukaisesti; valoherkän kameran, jolloin valonlähde ja kamera ovat asetettuina vastaaviin teräviin kulmiin suljentapinnan suhteen niin, että lähteestä tuleva valoenergia heijastuu suoraan suljentapinnasta kameraan, kameran tehokkaan kuvausalueen ollessa rajoitettuna kulmaosaan, joka on pienempi kuin säiliön suljentapinnan koko kehänympärys. Edelleen keksinnön kohteena on vastaava menetelmä säiliöiden viimeistelyn tarkastamiseksi.
Säiliöiden valmistuksen yhteydessä käsite "säiliön viimeistely" viittaa yleensä säiliön siihen osaan, joka rajoittaa säiliön suun. Viimeistely käsittää esimerkiksi pullossa pullonkaulan sen osan, jossa on kierteet ja/tai olakkeet pullon kannen vastaanottamista varten, sekä pullon suuta ympäröivän pullonkaulan yläpinnan, jota vasten kansi asetetaan. On tärkeää, että säiliön viimeistely suoritetaan oikein, niin että kansi voidaan kiinnittää siihen säiliön sisäpuolen tiiviiksi sulkemiseksi vuotoja ja karbonointikaasujen ulosvirtausta vastaan säiliön käsittelyn ja varastoinnin aikana.
Lasisten tai muovisten säiliöiden massatuotantoa varten tarkoitettu tavanomainen teknologia käsittää säiliöiden muodostamisen useiden muottien avulla. Tällöin voi esiintyä useita erilaisia vikoja tai halkeamia, joita alalla kutsutaan "poikkeamiksi". Tähän asti on ehdotettu optisten keilaus-menetelmien käyttöä tällaisten säiliöiden tarkastamiseksi poikkeamien suhteen, jotka vaikuttavat säiliön optisiin lä- 2 98762 päisevyysominaisuuksiin. US-patenttijulkaisuissa 4 378 493, 4 378 494 ja 4 378 495, jotka kaikki on myönnetty esillä olevan patenttihakemuksen hakijalle, on selostettu menetelmät ja laitteet, joiden yhteydessä lasisäiliöitä siirretään useiden asemien kautta, joissa ne tarkastetaan fyysisesti ja optisesti. Yhdellä tarkastusasemalla lasisäiliö pidetään pystysuorassa suunnassa ja sitä kierretään pystysuoran akselinsa ympäri. Valonlähde suuntaa hajavaloenergiaa säiliön sivuseinän läpi. Useita valoherkkiä elementtejä tai kuva-alkioita suoraviivaisessa järjestyksessä säiliön pystyakselin suuntaisesti sisältävä kamera on asetettu kuvaamaan valoa, joka kulkee säiliön sivuseinän pystysuoran kaistaleen läpi. Kunkin kuva-alkion ulostulo näytteistetään säiliön kiertoliikkeen pienten osien yhteydessä ja näytteistyssig-naalit muodostetaan vierekkäisten kuva-alkiosignaalien poiketessa toisistaan ennalta valittua kynnysarvoa enemmän. Asianmukainen hylkäyssignaali annetaan ja hylätty säiliö poistetaan kuljetinlinjasta.
US-patenttijulkaisussa 3 880 750, joka on myös myönnetty esillä olevan patenttihakemuksen hakijalle, selostetaan säh-köoptinen mittari, joka on tarkoitettu erityisesti säiliö-viimeistelyn suljentapinnan tarkastusta varten. Valonlähde on asetettu säiliön yläpuolelle ja se suuntaa voimakkuudeltaan vakion valonsäteen alaspäin suljentapinnalle säiliötä kierrettäessä. Kamerassa on yksi ainoa ilmaisin, joka on asetettu vastaanottamaan suljentapinnan heijastama valoener-gia ja joka antaa analogisen ulostulon siihen liitettyyn keilauselektroniikkaan. Ilmaisimen ulostuloa valvotaan säiliötä kierrettäessä akselinsa ympäri, ja suljentapinnan poikkeamat, kuten linja- tai LOF-poikkeamat, avoimet tai suljetut kuplat ja täyttämättömät viimeistely-yksityiskohdat, ilmaistaan ilmaisimen antoamplitudin poikkeamien funktiona.
US-patenttijulkaisussa 4 701 612, joka on myönnetty tämän patenttihakemuksen hakijalle, selostetaan menetelmä ja laite läpinäkyvien säiliöiden, erityisesti lasisäiliöiden, vii 3 98762 meistelyn tarkastamista varten, tämän menetelmän ja laitteen sisältäessä välineet hajavaloenergian suuntaamiseksi sivusuunnassa säiliöviimeistelyn kautta säiliötä kierrettäessä keskiakselinsa ympäri. Kamera sisältää useita valoherkkiä elementtejä tai kuva-alkioita asetettuina suoraviivaisesti tietyssä kulmassa säiliön akselin suhteen sen kanssa samalle tasolle ulkoisen ja sisäisen viimeistelyseinäpinnan kuvaamiseksi, jolloin sisäinen seinäpinta kuvataan säiliön avoimen suun kautta. Kameran suoraviivaisen kuva-alkiojärjestelyn yksittäiset elementit näytteistetään tietokoneen avulla säiliön kiertoliikkeen pienten osien yhteydessä ja vastaavat tiedot, jotka ilmaisevat valonvoimakkuuden kussakin elementissä, tallennetaan ryhmämuistiin elementtinumeron ja kei-lauslisäyksen yhdistettynä funktiona. Näitä tietoja verrataan säiliön kiertoliikkeen lopettamisen jälkeen standardi-tietoihin, jotka ilmoittavat hyväksyttävän säiliöviimeistelyn, ja hylkäyssignaali annetaan, jos tällainen vertailu ylittää laitteen käyttäjän säädettävissä olevan kynnysarvon.
US-patenttijulkaisussa 4 454 542 selostetaan säiliöiden sul-jentapinnan tarkastamista varten tarkoitettu laite, jossa rengasmainen valonlähde on asetettu säiliön suun yläpuolelle samankeskisesti säiliön suun kanssa valoenergian suuntaamiseksi hajottimen kautta suljentapintaan. Kamera on asetettu valonlähteen yläpuolelle samankeskisesti sen ja säiliön kanssa kuvaamaan suljentapintaa valonlähteen keskiaukon kautta. Kamera sisältää valoherkkien elementtien CCD-alue-sarjan, joka vastaanottaa säiliön suljentapinnan koko kuvan, kun säiliö pidetään liikkumattomana. Aluekuva keilataan poikkeamien ilmaisemiseksi suljentapinnasta heijastuneen valon funktiona.
Eräänä edellä selostettuihin aikaisemmin tunnettuihin suljentapinnan tarkastuslaitteisiin liittyvänä luonteenomaisena ongelmana on erotuksen tekeminen linja- tai LOF-poikkeamien, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti suljentaominaisuuksiin, ja "likaisten" viimeistely-yksityiskohtien välillä, jotka vaikuttavat suljentapinnan valonheijastavuuteen, mutta eivät 4 98762 huomattavammin suljentaominaisuuksiin. Esillä olevan keksinnön yleisenä tarkoituksena on siten saada aikaan säiliöiden suljentapinnan sähköoptista tarkastusta varten tarkoitettu laite, joka ilmaisee, erittelee ja mittaa radiaaliset LOF-poikkeamat, ei-radiaaliset LOF-poikkeamat, suljetut kuplat, avoimet kuplat, sisäiset valssausviat, täyttämättömät viimeistely-yksityiskohdat, reunat ja likaiset yksityiskohdat.
Eräs toinen ongelma, jota alalla ei ole kyetty riittävällä tavalla ratkaisemaan, on tavanomaisen tarkastuslaitteen käyttö nykyaikaisesti valmistettujen kansien ja säiliöiden yhteydessä. Yksityiskohtaisemmin tarkastellen useat tavanomaiset pullonkannet sisältävät vuorauksen, joka kiinnittyy säiliön suuhun siten, että suurin osa suljentavaikutuksesta saavutetaan säiliön suun sisäreunassa. Nykyaikaisten puristus- ja puhallusmuottikoneiden avulla valmistetaan säiliöitä, joissa on alaspäin porrastettu olake tässä reunassa. Erittäin pienet kuplat suljentapinnassa pyrkivät olemaan pehmeitä pinnan sisäreunassa. Jos tällainen kupla avautuu käytön aikana, säiliön suljentä saattaa huonontua. Nykyisin käytössä oleviin suljentapinnan tarkastuslaitteisiin liittyvänä ongelmana on se, että ne eivät tarkasta riittävällä tavalla tällaisten säiliöiden sisäistä alaspäin porrastettua olaketta kuvatunlaisten poikkeamien suhteen, jotka saattavat vaikuttaa säiliön suljentakykyyn. Esillä olevan keksinnön eräänä toisena tarkoituksena on siten saada aikaan suljentapinnan tarkastuslaite, jonka yhteydessä tämä ongelma eliminoituu ja joka sisältää välineet säiliön suljentapinnan alaspäin porrastetun olakkeen erityistä tarkastusta varten.
Esillä olevan keksinnön yksityiskohtaisempana tarkoituksena on saada aikaan säiliöviimeistelyn tarkastuslaite ja tarkastusmenetelmä, joiden avulla kyetään ilmaisemaan viimeiste-lysuljentapinnassa esiintyvät poikkeamat kaikissa suunnissa ja joita voidaan helposti käyttää kooltaan erilaisilla viimeistelyillä varustettujen säiliöiden tarkastamiseen.
5 98762
Edellä kuvatut ongelmat ratkaistaan ja tavoitteet saavutetaan keksinnön mukaisella laitteella ja menetelmällä, joille on tunnusomaista se, että kamera sisältää ryhmän valoherkkiä elementtejä, kameran elementtiryhmä on asetettu akselin suhteen ja liitetty ilmaisinlaitteeseen siten, että elementti-ryhmä voidaan skannata suoraviivaisina alueina, jotka ovat kohtisuorasssa akseliin nähden, säiliön kiertoliikkeen pienten osuuksien yhteydessä tietojen saamiseksi, jotka ilmaisevat suljentapinnasta kuhunkin elementtiin heijastuneen valon voimakkuuden kiertoliikeosuuksien funktiona, ja skannauslai-te sisältää välineen kyseisten tietojen tallentamiseksi kaksiulotteiseen muistiin elementtiryhmän ja säiliön kiertoliikkeen skannausosuuden funktiona.
Siten keksinnön tämän ominaispiirteen mukaisesti saadaan tiedot yksittäisistä kuva-alkioista koko suljentapinnasta keilaamalla kameran elementtisarja säiliön kiertoliikkeen pienten osien yhteydessä ja tallentamalla yksittäisten kuva-alkioiden tietotavut ryhmämuistiin. Yksittäiset tietotavut voidaan sen jälkeen käsitellä sopivaa tekniikkaa käyttämällä erottelukyvyn huomattavaksi parantamiseksi useiden erilaisten pintaolosuhteiden ilmaisua ja erittelyä varten, sekä hylättävät poikkeamat että hyväksyttävät, mutta osoitettavat poikkeamat mukaanlukien.
Esillä olevan keksinnön toisen tärkeän ominaispiirteen mukaisesti valonlähde käsittää useita valoa säteileviä elementtejä, jotka on asennettu pallomaiseksi sarjaksi, jonka polttopiste on etäisyyden päässä tästä sarjasta. Sarjan keskipisteen kuva kohdistetaan pääasiassa säiliön suljentapin-taan, sopivimmin Fresnel-linssien avulla. Hajotin on asetettu sarjan keskipolttopisteeseen ja se tasoittaa tehokkaasti valonvoimakkuuden sarjaelementtien välillä valoenergian kiinteän kulmasäteen saavuttamiseksi, joka kohdistetaan pääasiassa säiliön suljentapintaan kameran elementtisarjan kuva-alueen sisällä. Valoa säteilevät elementit käsittävät edullisesti valodiodit (LED), jotka on asetettu osittain pallomaiseen levyyn kuusikulmaisena tiiviinä järjestelynä.
6 98762
Keksintö ja sen lisätarkoitukset, ominaispiirteet ja edut käyvät parhaiten ilmi seuraavasta selostuksesta sekä oheisista patenttivaatimuksista ja piirustuksista, joissa:
Kuvio 1 esittää kaavamaisesti esillä olevan keksinnön mukaista tarkastuslaitetta säiliöiden viimeistelyä varten;
Kuvio 2 esittää kaavamaisesti säiliöviimeistelyä, jota valaistaan valonlähteen avulla ja kuvataan kuvion 1 mukaisella kameralla;
Kuviot 3A-3E esittävät kaavamaisesti suljentapinnan kuvia, joissa esiintyy erilaisia poikkeamia, jotka on ilmaistu ja eritelty esillä olevan keksinnön mukaisesti;
Kuviot 4 ja 5 esittävät kaavamaisesti suljentapinnan kuvia esillä olevan keksinnön kahden sovellutusmuodon mukaisessa kamerassa;
Kuvio 6 esittää kaavamaisesti kameran kuvausaluetta keksinnön kolmannen sovellutusmuodon mukaisesti;
Kuvio 7 esittää kaavamaisesti keksinnön erään lisäsovellutus-muodon mukaista laitetta säiliön suljentapinnan ja sisäisen alaspäin porrastetun olakkeen tarkastusta varten;
Kuvio 8 esittää kaavamaisesti kuvion 7 mukaisella viimeiste-lykameralla otettua avaamatonta kuvaa;
Kuvat 9 ja 10 esittävät keksinnön muunnettuja sovellutusmuo-toja suljentapinnan ja alaspäin porrastetun olakkeen tarkastusta varten;
Kuvio 11 esittää osittain leikattua sivupystykuvantoa, josta näkyvät keksinnön erään suositeltavan sovellutusmuodon mukainen kamera ja valonlähde;
Kuvio 12 esittää päätepystykuvantoa kuvion 11 mukaisen valonlähteen LED-asennuslevystä; ja 7 98762
Kuvio 13 esittää leikkauskuvantoa pääasiassa kuvion 12 linjaa 13-13 pitkin otettuna.
Kuvioon 1 viitaten kuljetin 20, joka sisältää yleensä tähti-pyörän (ei näy) ja liukulevyn 21, on asetettu ja liitetty muottivalettujen säiliöiden varastoon siten, että se siirtää peräkkäiset säiliöt 22 oikeaan asentoon viimeistelytarkastus-asemalle 24. Kuljetin 20 voi olla mitä tahansa sopivaa tyyppiä, esimerkiksi US patenttijulkaisuissa N:ot 4,230,219 ja 4,378,493 selostetun kaltainen, ja sisältää tavallisesti kierrettävän tähtipyörän peräkkäisten säiliöiden siirtämiseksi oikeaan asentoon ja niiden pitämiseksi kiinteästi paikoillaan keilaustoimenpiteen aikana. Säiliönkiertolaite 26, kuten käyttötela, on asetettu kiinnittämään säiliö 22 asemaan 24 ja kiertämään säiliötä keskiakselinsa 23 ympäri. Kooderi 28 on liitetty säiliön kiertomekanismiin synnyttämään signaalit säiliön kiertoliikkeen pienten osien ilmaisemiseksi. Ilmai-sinlaitetta 30, kuten kytkintä, käytetään antamaan signaali, joka ilmaisee säiliön 22 läsnäolon asemalla 24.
Keksinnön esillä olevassa suositeltavassa sovellutusmuodossa säiliö 22 on esitetty muottivalettuna lasipullona, jossa on runko-osa 32 ja yleensä lieriömäinen kaula 34, joka ulottuu ylöspäin runko-olakkeesta 37. Pullon viimeistelyosa käsittää kaulan 34 yläosan, joka päättyy esillä olevan keksinnön mukaisesti tarkastettavaan suljentapintaan 36. Kierukkamainen kierre 38 on valettu samana kappaleena pullon suuta ympäröivän viimeistelyseinämän ulkopintaan, ja huuliosa tai olake 40 on myös muodostettu viimeistelyseinämän ulkopintaan ja sen päälle voidaan kääntää kannen reuna kannen kiinnittämiseksi tavanomaisella tavalla pulloon. Esillä olevaa keksintöä selostetaan yleensä laitteen yhteydessä, joka on tarkoitettu sen suljentapinnan 36, jota vasten kansi tulee tiiviisti suljetuksi, tarkastamista varten.
Valonlähde 42 (kuviot 1, 2 ja 11) on asetettu suuntaamaan valoenergiaa alaspäin pinnalle 36 akselin 23 suhteen tietyssä kulmassa. Kamera 48 on asetettu määrättyyn asentoon valonlähteen 42 suhteen vastaanottamaan suljentapinnasta 36 8 98762 heijastunut valo, jolloin suljentapinnan kuva muodostuu kameran 48 valoherkkään elementtisarjaan linssin 50 kautta. Tietokone 52 vastaanottaa pullon 22 läsnäolon tarkastusasemalla 24 ilmaisevat signaalit ilmaisimesta 30 ja pullon kiertoliikkeen pienet osat ilmaisevat signaalit kooderista 28. Kamera 48 on liitetty myös tietokoneeseen 52 keilausval-vontasignaalien vastaanottamiseksi ja signaalien muodostamiseksi, jotka ilmaisevat kameraan pinnasta 36 ja valonlähteestä 42 tulevan valon voimakkuuden. Valonlähdettä 42 säädetään myös tietokoneen 52 avulla. Tietokone 52 on liitetty kuva-muistiin 54 ja sen ulostulo antaa hylkäyssignaalin pullonla-jittelulaitteeseen (ei näy).
Esillä olevan keksinnön erään tärkeän ominaispiirteen mukaisesti, joka on esitetty kuvioissa 2 ja 11, valonlähde 42, joka käsittää sopivimmin stroboskooppisen valonlähteen, jonka tietokone herättää pullon kiertoliikkeen pienten osien yhteydessä, kohdistaa kulmaltaan suhteellisen kiinteän valokeilan 56 pullon suljentapinnan 36 rajoitettuun kehä-osaan, jolloin kuvausalueeltaan rajoitetulla kameralla 48 ja linssillä 50 kuvataan pääasiassa vain suljentapinnan valaistu osa (kuvio 2). Valonlähde 42 on esitetty yksityiskohtaisemmin kuvioissa 11-13, sen käsittäessä yksittäisten valodiodien 62 muodostaman ryhmän 60, näiden valodiodien ollessa asennettuina osittain pallomaisen levyn 66 vastaaviin yksittäisiin aukkoihin 64. Levy 66 on asennettu kotelon 68 sisään ryhmän 60 kaarevuuskeskipisteen asettamiseksi tämän kotelon pääteseinässä 72 olevaan aukkoon 70. Pallomaisesta ryhmästä 60 tuleva, aukon 70 ja hajottimen 74 kautta kulkeva valoenergia suunnataan Fresnel-linssien 78 välityksellä pullon 22 suljentapinnalle 36. Pinnan 36 heijastama valoenergia suunnataan kameralinssien 50 avulla kameraan 48, joka sisältää optisen ilmaisimen 80 valoherkkien elementtien CCD-ryhmän muodossa kokoonpantuna ja järjestettynä keilausta varten tietokoneen 52 avulla (kuvio 1) pullon kiertoakselin suhteen kohtisuorassa suunnassa. Kotelossa 42 oleva liitin 82 muodostaa liitännän tietokoneeseen 52 valodiodien 62 tutkausta varten.
9 98762
Stroboskooppisen valonlähteen 42 etuna on pienjännitteinen toiminta tavanomaisiin ksenontutkaimiin verrattuna. Puolijoh-dediodeilla 62 on pitempi käyttöikä ja -luotettavuus kuin tavanomaisilla ksenontutkaimilla. Säteen 56 keilakulma on riittävän suuri, jotta suljentapinnan normaaleja poikkeamia ja karkeita kohtia ei ilmaista käytännössä merkittävinä poikkeamina. Hajotin 74 tasoittaa valonsäteen aaltorintaman yättäen tehokkaasti diodien väliset raot, joita sopivimmin esiintyy kuvion 12 mukaisessa tiiviissä kuusikulmaisessa järjestelyssä. On myös selvää, että voimakkuusgradientit voidaan arvioida likimääräisesti kulman funktiona käyttämällä valodiodit 62 sisältäviä rivejä tai alueita erilaisilla jännitetasoilla. Siten poikkeamat suljentapinnan kirkkaudessa kulman funktiona voidaan tarkoituksellisesti saada esiin niiden ilmaisemisen ja erittelyn tehostamiseksi tyypiltään erilaisten poikkeamien yhteydessä.
Kuvio 4 esittää kameran 48 kuvausaluetta 48a valaistun alueen 58 sisällä ryhmän 80 käsittäessä suoraviivaisen sarjan valoherkkiä elementtejä 80a-80n asetettuina kohtisuorasta suljentapinnan tangentin suhteen tarkastuskohdassa. Valonlähde 42 (kuviot 1, 2 ja 11) tutkataan ja ryhmä 80 samanaikaisesti keilataan pullon kiertoliikkeen ennalta määrättyjen pienten osien yhteydessä, ja suljentapinnan 36 heijastaman valonvoimakkuuden ilmaisevat tiedot vastaanotetaan ryhmän kussakin elementissä 80a-80n ja tallennetaan kuvamuistiin 54 (kuvio 1) pienten keilattujen kiertoliike-osien funktiona. Siten ryhmämuisti 54 käsittää tässä esimerkissä NxM ryhmämuistin, jossa N on yhtä suuri tai suurempi kuin ryhmässä 80 olevien valoherkkien elementtien tai kuva-alkioiden 89a-80n määrä ja H yhtä suuri tai suurempi kuin keilattujen kiertoliikeosien lukumäärä pullon 22 täydellistä kiertoliikettä varten. Kuvion 4 esittämän sovellutusmuodon eräässä muunelmassa valonlähde 42 voi käsittää kirkkaan jatkuvasti valaistun lähteen keilausryhmän 80 nopeuden ollessa riittävä saamaan aikaan pysäytyskuvia pullon suljen-tapinnasta.
Kuviot 3A-3E esittävät viittä esimerkkitapausta kameran 48 10 98762 ja tietokoneen 52 ilmaisemista poikkeamista. Vain havainnollisuuden vuoksi seitsemän peräkkäistä keilausta 82a-82g on esitetty kussakin kuviossa 3A-3E. Nämä keilauslinjat esittävät peräkkäisiä kiertoliikeosien keilauksia pullon kiertoliikkeen 84 suhteen. Radiaalinen linjapoikkeama (LOF) näkyy kamerassa 48 tummana linjana 86, joka peittää yhden tai useamman keilauksen kehäleveydeetä riippuen, harmaan alueen 88 ympäröimänä. Toisaalta ei-radiaalinen LOF-poikkeama on esitetty kuviossa 3B tummana viivana 90, joka kulkee kulmittain erillisten keilauslinjojen 82a-82q poikki. Avoin kupla on esitetty kuviossa 3C kaarevana tummana vyöhykkeenä 92, tämän kuplan sivuseinämiin tulevan valoenergian heijastuessa siten poispäin kamerasta 48 harmaan alueen ympäröimänä. Toisaalta suljettu kupla on kuvattu valkoisena kohtana 94 (kuvio 3D), jota harmaa alue 88 ympäröi, koska suljettu kupla lisää valoenergian heijastimista kameraan erilaisista kuplapinnoista tapahtuvan heijastuksen kautta. Likainen viimeistely (kuvio 3E) näkyy pääasiassa yhtenäisenä harmaana tai sattumanvaraisena mustana ja valkoisena alueena 88, eikä se vaikuta suljentaominaisuuksiin. Tätä sattumanvaraista mustaa ja valkeaa aluetta voidaan analysoida ja se voidaan hylätä tarpeen vaatiessa. Kuvioiden 3A-3E käytäntöön vaikuttavat poikkeamat sekä muutkin suljentapinnan poikkeamat voidaan ilmaista helposti ja ne voidaan eritellä näiden kuvien perusteella, saada esiin sähköoptisesti ja tallentaa kuvamuistiin 54 käyttämällä sopivia tietojenkäsittely- ja analysointitekniikoita.
Kuvio 5 esittää keksinnön erästä toista sovellutusmuotoa, jossa ryhmä 80 on alueen muodossa, jonka sisältämät ele-menttirivit ja -jonot 80a-80n heijastetaan linssin 50 (kuviot 1, 2 ja 11) välityksellä kuvauskenttään 48c suljentapinnan 36 rajoitetulla kehäosalla. Tässä sovellutuksessa yksi tai useampi rivi kameran valoherkkiä elementtejä 80a-80n keilataan kunkin tutkaustapahtuman yhteydessä. Siten käytännössä muodostuu sarja pinnan 36 pysäytyskuvia. Kuvio 6 esittää kuvion 5 sovellutusmuodon soveltamista käytäntöön, kuvaus-alueen 48c ollessa muodostettuna pienelle osalle koko kameran elementtiryhmää 80, joka käsittää itsessään koko säiliövii- 11 98762 meistelyn sisältävän suurennetun kuvausalueen 48d. Kuvion 6 sovellutuksen erityisenä etuna on se, että sen yhteydessä kyetään kuvaamaan koko säiliöviimeistely esimerkiksi valmistuksen yhteydessä, minkä jälkeen voidaan keskittyä kuvausalueeseen 48c suljentapinnan tarkastusta ja analysointia varten.
Kuvio 7 esittää keksinnön erästä muunnettua sovellutusmuotoa, jossa toinen valonlähde 90 on asetettu kohdistamaan valoener-giaa linssin 92 kautta alaspäin porrastettuun olakkeeseen 94 pullon suun sisäläpimitalla, kameran 48 ollessa asetettuna ottamaan vastaan energiaa, jota sekä pinta 36 että olake 94 normaalisti heijastavat. Kuvio 8 esittää kaavamaisesti vastaavaa kuvaa muistiin 54 tallennettuna (kuvio 1) säiliövii-meistelyn täydellistä kiertoliikettä varten. Kupla 96 ulottuu suljentapinnasta 36 olakkeeseen 94 asti. Vain pieni osa tästä kuplasta näkyy todellisuudessa suljentapinnassa 36, suurimman osan kuplasta ollessa olakkeessa 94, jolloin rikottu kupla voi aiheuttaa suljentahäviön. Suljentapinnassa 36 olevat toinen kupla 98 on pieni ja yleensä kovempi, eikä se siten vaaranna suljentää. On kuitenkin otettava huomioon, että olak-keen 94 kuvan puuttuessa kuplat 96, 98 näyttävät suunnilleen samanlaisilta. Kupla 100 on erittäin kapea ja yleensä kovempi, aiheuttaen siten vain pienen vaaran suljennalle. Kuplat 100, 102 voidaan erottaa helposti kuplasta 104, joka aiheuttaa vakavamman suljentaongelman.
Kuvio 9 esittää kuvion 7 mukaisen sovellutusmuodon muunnelmaa, jossa toinen valonlähde 90 ja linssi 92 on asetettu lähettämään valoenergiaa säiliöviimeistelyn 34 ja alaspäin porrastetun olakkeen 94 kautta linssiin 50 ja kameraan 48. Kuplat ja muut heijastuskykyiset poikkeamat suuntaavat valon pois kamerasta 48 näkyen siten normaalia tummempina. Kuvio 10 esittää erästä toista muunnelmaa, jossa sisäisen alaspäin porrastetun olakkeen valaiseva valonlähde 90 on asetettu pois primäärisen valonlähteen 42 ja kameran 48 väliseltä akselilta. Siten kuvion 10 mukainen sovellutus antaa yleensä tulokseksi alaspäin porrastetun olakkeen 94 muodostaman tumman alueen kuplien 96 (kuvio 8) heijastaessa energiaa lähteestä 90 kameraan 48 ilmaisutarkoituksia varten.

Claims (16)

1. Laite säiliöiden (22) viimeistelyn (34) tarkastamista varten, säiliöiden (22) sisältäessä keskilinjan (23) ja avoimen suun, jota ympäröi aksiaalinen pinta (36) säiliökan-nen sulkukiinnitystä varten, laitteen käsittäessä: - laitteen (26) säiliön kiertämiseksi keskiakselinsa ympäri; - valonlähteen (42) asetettuna suuntaamaan valoenergiaa kiertolaitteessa olevan säiliön suljentapinnalle; ja - laitteen (52) käytännössä vaikuttavien poikkeamien ilmaisemiseksi säiliön suljentapinnasta saatujen tietojen mukaisesti; - valoherkän kameran (48), jolloin valonlähde ja kamera ovat asetettuina vastaaviin teräviin kulmiin suljentapinnan suhteen niin, että lähteestä tuleva valoenergia heijastuu suoraan suljentapinnasta kameraan, kameran tehokkaan kuvausalueen ollessa rajoitettuna kulmaosaan (58), joka on pienempi kuin säiliön suljentapinnan koko kehänympärys, tunnettu siitä, että: - kamera (48) sisältää ryhmän (80) valoherkkiä elementtejä (80a...80n), - kameran elementtiryhmä (80) on asetettu akselin (23) suhteen ja liitetty ilmaisinlaitteeseen (52) siten, että element ti ryhmä (80) voidaan skannata suoraviivaisina alueina, jotka ovat kohtisuorasssa akseliin (23) nähden, säiliön kiertoliikkeen pienten osuuksien yhteydessä tietojen saamiseksi, jotka ilmaisevat suljentapinnasta (36) kuhunkin elementtiin heijastuneen valon voimakkuuden kiertoliikeosuuk-sien funktiona, ja - skannauslaite (52) sisältää välineen (54) kyseisten tietojen tallentamiseksi kaksiulotteiseen muistiin elementti -ryhmän ja säiliön kiertoliikkeen skannausosuuden funktiona.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että se sisältää lisäksi laitteen (52) valonlähteen välkyt-tämiseksi säiliön kiertoliikkeen pienten osuuksien yhteydessä. 13 98762
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen laite, tunnettu siitä, että kamera (48) käsittää suoraviivaisesti järjestetyn kameraryhmän (kuvio 4) ryhmän tullessa skannatuksi ja valonlähdettä välkytetään säiliön kiertoliikkeen samojen pienten osuuksien yhteydessä.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että kamera käsittää alueeksi järjestetyn kameraryhmän (kuvio 5) skannauslaitteen käsittäessä laitteen alueryhmän useiden rivien skannausta varten säiliön kiertoliikkeen kunkin välkytysosuuden yhteydessä.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että valonlähde (42) sisältää välineen (kuvio 11) kulmaltaan pääasiassa kiinteän valoenergiakeilan kohdistamiseksi säiliön suljentapinnalle (36) kuvausalueen sisällä.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laite, tunnettu siitä, että valonlähde (42) käsittää useita valoa säteileviä elementtejä (62), välineen valoelementtien asentamiseksi pallomaiseen järjestykseen, jolla on tietty kaarevuuskeskipiste, ja välineen (78) kaarevuuskeskipisteen kuvan kohdistamiseksi pääasiassa säiliön suljentapinnalle.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen laite, tunnettu siitä, että kohdistusväline (78) käsittää Fresnel-linssin.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen laite, tunnettu siitä, että se käsittää lisäksi välineen (74) kaarevuuskeskipistee-seen asetetun valonsäteen saamiseksi diffuusiksi.
9. Jonkin edellä olevista patenttivaatimuksista 6-8 mukainen laite, tunnettu siitä, että valoelementit (62) ovat valoa emittoivia diodeja (LED).
10. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että elementtiasennuslaite (66) käsittää 14 98762 välineen elementtien (62) asentamiseksi heksagonaaliseen tiivispakkauksiseen järjestykseen.
11. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että sitä käytetään alaspäin porrastetun olakkeen (94) tarkastamista varten säiliön suun suljentapin-nan (36) sisäläpimitalla ja että se käsittää lisäksi toisen valonlähteen (90), joka valaisee alaspäin porrastettua ola-ketta kameran kuvausalueen sisällä.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen laite, tunnettu siitä, että se käsittää lisäksi laitteen (52) valonlähteiden väl-kyttämiseksi samanaikaisesti.
12 98762
13. Patenttivaatimuksen 11 tai 12 mukainen laite, tunnettu siitä, että toinen valonlähde (90) on asetettu siirtämään valonenergiaa säiliön viimeistelyn kautta kameraan.
14. Patenttivaatimuksen 11 tai 12 mukainen laite, tunnettu siitä, että toinen valonlähde (90) on asetettu heijastamaan valoenergiaa alaspäin porrastetusta olakkeesta kameraan.
15. Menetelmä säiliöiden (22) viimeistelyn (34) tarkastamiseksi, säiliöiden (22) sisältäessä keskiakselin (23) ja avoimen pään, jota aksiaalinen pinta (36) ympäröi, pinta-poikkeamien suhteen, jotka saattavat vaikuttaa säiliökannen suljentakiinnitykseen, menetelmän käsittäessä seuraavat vaiheet : - säiliön kiertäminen akselinsa ympäri; - valoenergian suuntaaminen säiliön suljentapintaan (36) sen suhteen vastakkaisesta suunnasta käsin; - valoherkkien elementtien asettaminen ja suuntaaminen akseliin nähden siten, että vastaanotetaan valonlähteestä (42) tuleva ja suoraan suljentapinnan heijastama valoenergia, jolloin valoherkkien elementtien tehollinen kuvausalue on rajoitettu kulmaosuuteen (58), joka on pienempi kuin säiliön suljentapinnan koko kehänympärys; ja 15 98762 - säiliön suljentapinnassa olevien käytännössä merkittävien poikkeamien ilmaiseminen saatujen tietojen mukaisesti, tunnettu siitä, että menetelmässä lisäksi: - käytetään valoherkkien elementtien (80a...80n) muodostamaa elementtiryhmää (80), jota skannataan säiliön kiertoliikkeen pienten osuuksien yhteydessä tietojen saamiseksi, jotka ilmaisevat suljentapinnasta (36) kuhunkin elementtiin heijastuneen valonvoimakkuuden kiertoliikeosuuksien funktiona; - elementtiryhmä suunnataan akselin (23) suhteen siten, että suoraviivaiset alueet voidaan skannata kohtisuorasti suljen-tapintaan nähden kulmaosuuksilla; ja - tiedot tallennetaan kaksiulotteiseen muistiin (54) ryhmä-elementtien ja keilausosuuksien funktiona.
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmä sisältää lisäksi valoenergian välky-tysvaiheen säiliön kiertoliikkeen osuuksien yhteydessä.
FI900501A 1989-03-23 1990-01-31 Säiliön viimeistelyn tarkastus FI98762C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US32766289 1989-03-23
US07/327,662 US4945228A (en) 1989-03-23 1989-03-23 Inspection of container finish

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI900501A0 FI900501A0 (fi) 1990-01-31
FI98762B FI98762B (fi) 1997-04-30
FI98762C true FI98762C (fi) 1997-08-11

Family

ID=23277487

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI900501A FI98762C (fi) 1989-03-23 1990-01-31 Säiliön viimeistelyn tarkastus

Country Status (14)

Country Link
US (1) US4945228A (fi)
EP (1) EP0388600B1 (fi)
JP (1) JPH02275346A (fi)
AR (1) AR244432A1 (fi)
AU (1) AU606305B2 (fi)
BR (1) BR9001352A (fi)
CA (1) CA2011360C (fi)
DE (1) DE69028331T2 (fi)
DK (1) DK0388600T3 (fi)
ES (1) ES2091205T3 (fi)
FI (1) FI98762C (fi)
PH (1) PH26066A (fi)
PT (1) PT93561B (fi)
ZA (1) ZA90939B (fi)

Families Citing this family (35)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5331167A (en) * 1989-02-06 1994-07-19 Dai Nippon Insatsu Kabushiki Kaisha Method and apparatus for inspecting heat-resistant multilayer containers made of synthetic resin
CH679698A5 (fi) * 1989-10-06 1992-03-31 Elpatronic Ag
JPH0736001B2 (ja) * 1990-10-31 1995-04-19 東洋ガラス株式会社 びんの欠陥検査方法
US5328018A (en) * 1990-12-03 1994-07-12 Dai Nippon Insatsu Kabushiki Kaisha Transfer device including a rotating mechanism for rotating a container
JPH0743326B2 (ja) * 1991-01-29 1995-05-15 東洋ガラス株式会社 物体端部の欠陥検査方法及びその装置
US5296701A (en) * 1993-04-19 1994-03-22 Owens-Brockway Glass Container Inc. Apparatus for inspecting containers having a dual optical transmission means, a dual light sensing means and a rotating head
US5489987A (en) * 1994-04-07 1996-02-06 Owens-Brockway Glass Container Inc. Container sealing surface inspection
JPH07286970A (ja) * 1994-04-19 1995-10-31 Kunio Hiuga 瓶口の開口天面欠陥検査方法
JPH07311162A (ja) * 1994-05-20 1995-11-28 Eisai Co Ltd シリンジにおけるフランジ部の欠けや割れを検出する方法
US5926268A (en) * 1996-06-04 1999-07-20 Inex, Inc. System and method for stress detection in a molded container
US5896195A (en) * 1997-05-15 1999-04-20 Owens-Brockway Glass Container Inc. Container sealing surface area inspection
US6175107B1 (en) 1998-05-27 2001-01-16 Owens-Brockway Glass Container Inc. Inspection of containers employing a single area array sensor and alternately strobed light sources
EP1147405B1 (fr) * 1999-01-19 2006-06-14 Visiglas Sociéte Anomyme Procede et dispositif pour detecter des glacures dans des pieces en matiere translucide ou transparente
WO2001028865A1 (en) * 1999-10-20 2001-04-26 S.P.C. Limited Cutting assembly and seal integrity monitoring system for a filling and heat sealing line
US6104482A (en) * 1999-12-02 2000-08-15 Owens-Brockway Glass Container Inc. Container finish check detection
US6256095B1 (en) 2000-01-21 2001-07-03 Owens-Brockway Glass Container Inc. Container sealing surface area inspection
ES2174751B1 (es) * 2001-03-05 2003-09-01 Kairos S Coop V Sistema optico de control de cierre en envases metalicos.
JP2003083712A (ja) * 2001-09-10 2003-03-19 Denso Corp ハニカム構造体の位置認識方法
DE10149780B4 (de) * 2001-10-09 2019-09-05 Byk Gardner Gmbh Einrichtung zur Beleuchtung einer Messfläche und Vorrichtung und Verfahren zur Bestimmung der visuellen Eigenschaften von Körpern
US6903814B1 (en) 2003-03-05 2005-06-07 Owens-Brockway Glass Container Inc. Container sealing surface inspection
NL1025332C2 (nl) * 2004-01-27 2005-08-02 Heineken Tech Services Inrichting en werkwijze voor het detecteren van vervuiling in een houder.
US20060092410A1 (en) * 2004-10-28 2006-05-04 Owens-Brockway Glass Container Inc. Container inspection by directly focusing a light emitting die element onto the container
US7595870B2 (en) * 2004-11-10 2009-09-29 Owens-Brockway Glass Container Inc. Optical inspection of container walls
US20070115467A1 (en) * 2005-11-23 2007-05-24 Owens-Brockway Glass Container Apparatus and method for ensuring rotation of a container during inspection
US7816639B2 (en) * 2006-10-23 2010-10-19 Emhart Glass S.A. Machine for inspecting glass containers at an inspection station using an addition of a plurality of illuminations of reflected light
US7626158B2 (en) * 2006-10-23 2009-12-01 Emhart Glass S.A. Machine for inspecting glass containers
JP5425387B2 (ja) * 2006-10-23 2014-02-26 エムハート・グラス・ソシエテ・アノニム ガラス容器を検査するための機械
JP5159237B2 (ja) * 2006-10-23 2013-03-06 エムハート・グラス・ソシエテ・アノニム ガラス容器を検査する装置
US7541572B2 (en) * 2006-10-23 2009-06-02 Emhart Glass S.A. Machine for inspecting rotating glass containers with light source triggered multiple times during camera exposure time
US8135206B2 (en) * 2007-05-02 2012-03-13 Emhart Glass S.A. Machine for inspecting glass containers
US7688437B2 (en) 2007-05-02 2010-03-30 Emhart Glass S.A. Machine for inspecting glass containers
US7697132B2 (en) 2007-05-02 2010-04-13 Emhart Glass S.A. Machine for inspecting glass containers
JP2009290120A (ja) * 2008-05-30 2009-12-10 Hitachi High-Tech Instruments Co Ltd 電子部品装着装置
US10012598B2 (en) 2015-07-17 2018-07-03 Emhart S.A. Multi-wavelength laser check detection tool
CN111741854B (zh) * 2018-02-22 2022-10-21 特瑞堡密封系统德国有限责任公司 用于检测密封件的状态的系统和方法

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3880750A (en) * 1974-06-06 1975-04-29 Owens Illinois Inc Sealing surface gauge
JPS56126706A (en) * 1980-03-12 1981-10-05 Mitsubishi Electric Corp Inspecting device for bottle
US4378493A (en) * 1980-11-03 1983-03-29 Owens-Illinois, Inc. Glass container sidewall defect detection system with a diffused and controlled light source
US4378495A (en) * 1980-11-07 1983-03-29 Owens-Illinois, Inc. Method and apparatus for setup of inspection devices for glass bottles
US4378494A (en) * 1980-11-07 1983-03-29 Owens-Illinois, Inc. Apparatus and method for detecting defects in glass bottles using event proximity
US4391373A (en) * 1980-11-10 1983-07-05 Barry-Wehmiller Company Method of and apparatus for compensating signal drift during container inspection
JPS5821146A (ja) * 1981-07-30 1983-02-07 Kirin Brewery Co Ltd 欠陥検査方法および装置
WO1983001690A1 (en) * 1981-11-06 1983-05-11 Industrial Automation Corp Chipped neck inspector
JPS61193009A (ja) * 1985-02-22 1986-08-27 Toyo Glass Kk 容器の開口天面欠陥検査方法
US4644151A (en) * 1985-04-05 1987-02-17 Owens-Illinois, Inc. Identification of a molded container with its mold of origin
US4701612A (en) * 1985-07-19 1987-10-20 Owens-Illinois, Inc. Inspection of container finish

Also Published As

Publication number Publication date
PH26066A (en) 1992-01-29
AU606305B2 (en) 1991-01-31
AU4893690A (en) 1990-09-27
EP0388600B1 (en) 1996-09-04
FI98762B (fi) 1997-04-30
CA2011360C (en) 2001-02-13
CA2011360A1 (en) 1990-09-23
DK0388600T3 (da) 1997-01-06
US4945228A (en) 1990-07-31
ES2091205T3 (es) 1996-11-01
EP0388600A2 (en) 1990-09-26
DE69028331T2 (de) 1997-01-23
EP0388600A3 (en) 1992-04-08
DE69028331D1 (de) 1996-10-10
BR9001352A (pt) 1991-04-02
FI900501A0 (fi) 1990-01-31
JPH02275346A (ja) 1990-11-09
PT93561A (pt) 1991-10-31
PT93561B (pt) 1996-05-31
AR244432A1 (es) 1993-10-29
ZA90939B (en) 1990-11-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI98762C (fi) Säiliön viimeistelyn tarkastus
US4701612A (en) Inspection of container finish
US5610391A (en) Optical inspection of container finish dimensional parameters
JP3181605B2 (ja) びん等の検査装置
US5200801A (en) Inspection of container finish
US4736851A (en) Process and apparatus for the automatic inspection by transparency contrast in particular of containers
US4584469A (en) Optical detection of radial reflective defects
KR100349295B1 (ko) 용기의칫수검사장치및그방법
HU224500B1 (hu) Berendezés és eljárás tartályok vizsgálatára
JPH0345784B2 (fi)
MXPA01000658A (es) Inspeccion del area superficial de sellado de un recipiente.
US5126556A (en) Bottle thread imaging apparatus having a light seal means between the light assembly means and the thread
EP0456910A1 (en) Inspection of container finish
US4807995A (en) Process for electro optical inspection of the mouth area of glass bottles
JP3966737B2 (ja) ボトル・キャップ組立体におけるキャップ巻締状態の検査方法

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: OWENS-ILLINOIS GLASS CONTAINER INC.

BB Publication of examined application
FG Patent granted

Owner name: OWENS-ILLINOIS GLASS CONTAINER INC.