FI96015C - Tavaravaunun muunnettava kuormatilarakenne - Google Patents

Tavaravaunun muunnettava kuormatilarakenne Download PDF

Info

Publication number
FI96015C
FI96015C FI942526A FI942526A FI96015C FI 96015 C FI96015 C FI 96015C FI 942526 A FI942526 A FI 942526A FI 942526 A FI942526 A FI 942526A FI 96015 C FI96015 C FI 96015C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
sections
freight space
changeable
freight
bottom section
Prior art date
Application number
FI942526A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI96015B (fi
FI942526A0 (fi
Inventor
Kari Kokko
Raimo Saastamoinen
Helge Rossi
Original Assignee
Transtech Ltd Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Transtech Ltd Oy filed Critical Transtech Ltd Oy
Priority to FI942526A priority Critical patent/FI96015C/fi
Publication of FI942526A0 publication Critical patent/FI942526A0/fi
Priority to DE1995116561 priority patent/DE19516561A1/de
Priority to GB9509383A priority patent/GB2289876A/en
Priority to SE9501945A priority patent/SE9501945L/
Publication of FI96015B publication Critical patent/FI96015B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI96015C publication Critical patent/FI96015C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B61RAILWAYS
    • B61DBODY DETAILS OR KINDS OF RAILWAY VEHICLES
    • B61D17/00Construction details of vehicle bodies
    • B61D17/04Construction details of vehicle bodies with bodies of metal; with composite, e.g. metal and wood body structures
    • B61D17/08Sides
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B61RAILWAYS
    • B61DBODY DETAILS OR KINDS OF RAILWAY VEHICLES
    • B61D3/00Wagons or vans
    • B61D3/005Wagons or vans convertible

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Pallets (AREA)
  • Handcart (AREA)
  • Chutes (AREA)
  • Auxiliary Methods And Devices For Loading And Unloading (AREA)

Description

96015
Tavaravaunun muunnettava kuormatilarakenne - Omvandlingsbar lastutrymmes-konstruktion i godsvagn 5 Keksintö koskee tavaravaunun muunnettavaa kuormatilarakennetta ainakin kela-muodossa olevan kuorman kannattamiseksi kuljetusta varten, kuormatilarakenteen käsittäessä kiinteän pohjaosan, jossa on yläpinta ja ulkoreunat sekä kouruosia, jotka ovat käännettävissä vaakasuorien kääntöakseleiden ympäri toisaalta viettävillä sivupinnoilla varustetun kourumaisen pohjamuodon ja toisaalta likimain tasaisen 10 pohjamuodon saamiseksi.
Tämäntyyppinen kuormatilarakenne tai kuljetusalusta, joka soveltuu muunnettuna erityyppisen kuorman kuljettamiseen on tunnettu esimerkiksi julkaisusta GB-1 266 689. Tässä on esitetty kuljetuslava, joka koostuu tavallisen kuljetuskontin kokoisesta 15 alustasta, jonka nurkissa on standardien mukaiset nurkkapalat lavan käsittelemiseksi tavanomaisen kuljetuskontin tavoin. Tämän kuormalavan kulmissa on pylväät, jolla sen korkeus saadaan myös yhdenmukaiseksi tavanomaisen kontin kanssa ja myöskin näiden pylväiden yläpäässä on tavanomaiset kulmakappaleet. Tässä julkaisussa kuormalavan pohjassa on vaakasuorat suhteellisen leveät reuna-alueet ja näiden 20 reuna-alueiden toisiaan kohti osoittavissa sisäreunoissa saranamekanismi, johon on saranoitu kiilamaiset kappaleet kuormalavan pituussuuntaisten akselilinjojen ympäri kääntyviksi. Nämä kiilamaiset kappaleet on mitoitettu siten, että niiden ollessa käännettynä alas reuna-alueiden väliin muodostuu kuormalavaan reuna-alueiden korkeudelle tasainen pohja. Kun nämä kiilakappaleet käännetään ulospäin, paljastuu 25 niiden alta kalteva tukipinta, jonka jatkeeksi ulospäin kiilakappaleiden toinen pinta tulee kiilakappaleiden asettuessa reuna-alueiden päälle. Tällöin muodostuu kuljetus-lavan pituussuuntainen kouru, jossa voidaan kuljettaa kelamaisia tavaroita V-muo-toisen kourun tukiessa niitä kuljetuslavan poikkisuunnassa. Tässä siis kuljetuslavaan syntyy kourumainen muoto nostamalla kiilakappaleet ylöspäin vaunun sivuille ja 30 vaihtoehtoisessa käyttömuodossa syntyy tasainen pohja muun tavaran kuljetusta varten laskemalla kiilakappaleet alas vaunun keskelle. Muuna tavarana viitejulkai-sussa mainitaan pakkauslaatikot ja sentapaiset, kuten laatikoihin pakatut elintarvikkeet. Tässä viitejulkaisun mukaisessa rakenteessa on lukuisia haittapuolia. Ensinnäkin, jos viitejulkaisun mukaisessa kuormalavassa halutaan kuljettaa ei-pakattua mas-35 satavaraa, kuten teräsromua, on kuormalavaan järjestettävä joitakin viitejulkaisussa ei-kuvatulla tavalla tavalla laidat tavaran pitämiseksi kuormalavassa, mikä on sekä kallista että hankalaa. Mikäli viitejulkaisun mukaisessa kuormalavassa on kuljetettu esimerkiksi romua, jää esitettyyn rakenteeseen helposti romujäämiä, jotka vahingoit- 96015 2 tavat myöhemmin kouruihin asetettavien kelamaisten tuotteiden pintaa. Tämän lisäksi viitejulkaisun kelakoururakenne on helposti vahingoittuva kuljetettaessa muuta kuin keloja, esimerkiksi raskasta romua kuormattaessa ja purettaessa. Tällainen romuhan puretaan vaunusta kahmarilla tai magneetilla, mikä vaatii lujan ja tasaisen 5 pohjan.
Keksinnön tarkoituksena on ratkaista edellä kuvatut ongelmat ja keksinnön lähtökohtana on saada aikaan erityisesti terästehtaan käyttöön soveltuva kuormatilara-kenne. Terästehtaan käytössähän usein kuljetetaan tehtaalle päin teräsromua, ts. pai-10 navaa massatavaraa ja terästehtaalta poispäin taas kuljetetaan teräsnauhakeloja ja/tai pitkiä terästuotteita, kuten tankoja, profiileja ja putkia. Keksinnön tavoitteena on siten saada aikaan kuormatilarakenne, joka soveltuu sekä kelamaisten tuotteiden samoin kuin tankomaisten tuotteiden että massatavaran kuljettamiseen. Keksinnön toisena tavoitteena on tällainen kuormatilarakenne, jossa kuormatilan muuntaminen 15 käyttötilasta toiseen, ts. massatavaran kuljetuksesta kelamaisten tuotteiden ja tankomaisten tuotteiden kuljetukseen ja päinvastoin, ei edellytä erityisten lisäosien käyttöä vaan muuntamisen tulee tapahtua ainakin pääasiassa kuormatilarakenteen pysyvien osien siirron avulla. Keksinnön kolmantena tavoitteena on tällainen kuormatilarakenne, jossa kelamaisten tuotteiden ja tankomaisten tuotteiden kuljetusalus-20 tana toimivat komponentit eivät kerää tuotteiden pintaa vahingoittavia epäpuhtauksia, vaan ovat mieluummin itsepuhdistuvia tai helposti puhdistettavissa. Keksinnön neljäntenä tavoitteena on tällainen kuormatilarakenne, jonka rakenneosat eivät vahingoitu esimerkiksi teräsromun kuormauksesta tai teräsromun purkamisesta kahma-reilla tai magneeteilla. Keksinnön viidentenä tavoitteena on tällainen kuormatilara-25 kenne, joka voidaan muodostaa kuljetusvälineestä irrotettavaksi, jolloin se voidaan poistaa kuljetusvälineestä tai kuormata kuljetusvälineeseen, jona on tyypillisesti rautatievaunu.
Edellä kuvatut haittapuolet saadaan eliminoitua ja edellä määritellyt tavoitteet 30 saavutetaan keksinnön mukaisella kuormatilarakenteella, jolle on tunnusomaista se, mitä on määritelty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön tärkeimpänä etuna on se, että sen mukainen kuormatilarakenne on muunnettavissa ilman muualta tuotavia oleellisia rakenneosia toisaalta kelamaisia tai 3 5 tankomaisia tuotteita varten ja toisaalta massatavaran kuljetusta varten. Keksinnön toisena etuna on se, että rakenne on yksinkertainen ja vahva, jolloin se ei vahingoitu . teräsromunkaan yhteydessä käytettävistä suuria voimia kuormatilarakenteeseen kohdistavista lastaus- ja purkutavoista. Keksinnön vielä eräänä etuna on se, että li 96015 3 kuormatilarakenteen ne pinnat, jotka tulevat kelamaista tai tankomaista tuotetta vasten, on helppo pitää puhtaina, jolloin näiden tuotteiden pinnat eivät vahingoitu.
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti oheisiin piirustuksiin viitta-5 maila.
Kuvio 1 esittää keksinnön mukaisia kuormatilarakenteita rautatievaunuun sijoitettuna ja kelamaisten ja tankomaisten tuotteiden kuljetukseen soveltuvassa tilassa rautatievaunun sivulta päin kuvion 3 suunnasta I nähtynä.
10
Kuvio 2 esittää keksinnön mukaisia kuormatilarakenteita rautatievaunuun sijoitettuna ja massatavaran kuljetukseen soveltuvassa tilassa samassa kuvannossa kuin kuviossa 1.
15 Kuvio 3 esittää keksinnön mukaisia kuormatilarakenteita rautatievaunuun sijoitettuna ja massatavaran kuljetukseen soveltuvassa tilassa tavaravaunun päältä päin kuvion 2 suunnasta II nähtynä.
Kuvio 4 esittää suuremmassa mittakaavassa poikkileikkausta keksinnön mukaisen 20 kuormatilarakenteen toisesta ulkosivusta pitkin kuvion 3 tasoa III-III.
Kuvioista 1-3 on nähtävissä keksinnön sellainen toteutusmuoto, jossa kuormatilara-kenne 1 on itsenäinen ja irrotettava yksikkö, joka kiinnitetään kulloisenkin kuljetusvälineen runkoon. Tässä tapauksessa kuljetusvälineenä on rautatietavaravaunu 22 ja 25 erityisesti konttien kuljetukseen soveltuva tavaravaunu, joka soveltuu tarkoitettuun käyttöön hyvin, koska teräksen suuresta ominaispainosta johtuen vaunukuorma voidaan tehdä suurillakin sallituilla akselipainoilla sekä tankomaisia tuotteita 6, keloja 5 että romua 7 kuljetettaessa suhteellisen matalaksi ja kapeaksi. Edullisesti keksinnön mukainen kuormatilarakenne on ainakin vaakasuuntaisilta ulkomitoiltaan, ts.
30 pituudeltaan T ja leveydeltään B jonkin standardien mukaisen kuljetuskontin mittojen mukainen. Tällöin kuormatilarakenteessa on ainakin sen alanurkissa standardien mukaiset konttinurkkakappaleet 23, joista kuormatilarakenne kiinnitetään tässä tapauksessa rautatietavaravaunun 22 runkoon sinänsä tunnetulla tavalla. Tällaiset rautatietavaravaunut on mitoitettu kuljettamaan joko kaksi tai kolme merikonttia, 35 jolloin tavaravaunun kuormaosan pituus on suuruusluokkaa 12 m tai 18 m. Kuvioiden 1 ja 2 toteutusmuodossa on kuvattu pidempi tavaravaunuja sen päälle sijoitet-.. tuna kolme merikontin pituudella T ja leveydellä B varustettua keksinnön mukaista muunnettavaa kuormatilarakennetta 1. Tämä kuvattu mitoitus on edullista, mutta 96015 4 mikään ei estä mitoittamasta keksinnön mukaisia kuormatilarakenteita muista lähtökohdista alkaen, ja käyttäen muita kiinnitystapoja kuin mitä konteissa käytetään. On tietenkin myös mahdollista muodostaa kuormatilarakenteesta kuljetusvälineen rakenteellinen osa, jolloin se ei ole irrotettavissa vaan muodostaa runkoon kiinteästi 5 liittyvän osan.
Kuviosta 1 on nähtävissä kuinka keksinnön mukaisessa muunnettavassa kuormatila-rakenteessa 1 voidaan kuljettaa, sen ollessa ensimmäistä pohjamuotoa P1 edustavassa tilassa, kelamuodossa olevaa kuormaa 5, kuten teräsnauhakeloja tai tankomai-10 siä tuotteita 6, kuten tankoja, profiileja tai putkia. Kuvioista 2 ja 3 on nähtävissä, kuinka tässä keksinnön mukaisessa kuormatilarakenteessa on vaihtoehtoisesti kuljetettavissa, sen ollessa toista pohjamuotoa P2 edustavassa laidoilla varustetussa tilassa, massatavaraa 7, kuten teräsromua.
15 Tätä muunnettavuutta varten keksinnön mukainen kuormatilarakenne 1 sisältää kiinteän pohjaosan 3, jossa on ainakin likimain tasainen yläpinta 8 sekä kaksi vastakkaista ulkoreunaa 4a ja 4b ja jonka pituus on T ja leveys B. Tavallisesti nämä mainitut ulkoreunat 4a ja 4b ovat pohjaosan 3 pituuden T suuntaiset sivut, mutta muunkinlaisia toteutusmuotoja voidaan erikoistapauksessa ajatella. Tämän lisäksi 20 kuormatilarakenne sisältää useita kouruosia 2, jotka ovat käämittävissä vaakasuorien kääntöakselilinjojen 9 ympäri toisaalta viettävillä sivupinnoilla varustetun kourumaisen pohjamuodon P1 ja toisaalta likimain tasaisen pohjamuodon P2 saamiseksi. Kouruosien 2 lukumäärä voi vaihdella ja kuvioissa on esitetty toteutusmuoto, jossa niitä on merikontin pituudelle sijoitettu neljä kappaletta neljän kelamuodossa 25 olevan tuotteen kuljettamiseksi. On selvää, että kouruosien lukumäärä riippuu kuormatilarakenteen kulloisistakin ulkomitoista ja kuljetettavien kelojen ulkohal-kaisijasta, jolloin kouruosia 2 voi olla esimerkiksi vain kaksi kappaletta tai huomattavasti useampia kuin esitetyt neljä.
30 Keksinnön mukaiset kouruosat 2 muodostuvat pääasiassa rakenteellisesti yhtenäisistä komponenteista, joiden paksuus S on oleellisesti pienempi kuin kumpikaan nii-” " den seuraavasta mitasta joko pituus L tai leveys W. Siten kouruosat 2 ovat suhteelli sen litteitä kappaleita siten, että niiden paksuus S on enintään noin kolmasosa kouruosien kolmisuuntaisesta pituudesta L tai enintään kolmasosa niiden leveydestä 35 W. Tämä maksimimitta muodostuu sillä perusteella, että kovm suuri paksuus S rajoittaisi tarpeettomasti kuormaustilavuutta kouruosien ollessa käännettynä pysty-. asentoon ja muodostaessa kuormatilarakenteen keskiosiin 12 tilan massatavaraa 7 varten. Kouruosien paksuus S on kuitenkin vähintään noin kahdestoistaosa kouru- li 96015 5 osien pituudesta L tai kahdestoistaosa kouruosien leveydestä W, mikä taas johtuu siitä, että kouruosien 2 ollessa käännettynä vaakasuuntaisiksi asentoon P1 kannattamaan kelamaisia tuotteita 5, on kourun sivujen korkeuden, ts. koulumuodon syvyyden D oltava riittävä jotta kouru estäisi riittävästi kelojen liikkumista kuljetuksen ai-5 kana tapahtuvien kiihtyvyyksien vuoksi. Tyypillisesti kouruosien 2 paksuus S on suuruusluokkaa 1/8 -1/4 kouruosien pituudesta L ja leveydestä W. Siten tyypillisesti kouruosien paksuus on suuruusluokkaa 200-300 mm. Lisäksi koulumuodon syvyys D on mahdollisimman lähellä kouruosan paksuutta S molemmista edellä mainituista syistä, jolloin kouruosista saadaan mahdollisimman ohuita ja samalla riittä-10 västi kelamuodossa olevia tuotteita tukevia. Kouruosa 2 on myös paksuussuunnas-saan S edullisesti täysin tai lähes umpinainen, jolloin saadaan kuormatilarakenteelle umpinaiset laidat kouruosien ollessa ylös pystysuuntaisiksi nostettuina, jolloin muodostuu likimain tasaisella pohjapinnalla varustettu kuormatila P2. Mitään estettä ei kuitenkaan ole sille, että kouruosassa 2 olisi pieniä reikiä esimerkiksi veden poistoa 15 varten.
Tässä keksinnön mukaisessa rakenteessa siten yhtenäisten kouruosien 2 paksuutta S rajaa kaksi toisiaan vastapäätä olevaa pintaa, joista ensimmäinen pinta 10 on kovera sylinterimäisiä kelamuodossa olevia tuotteita varten ja toinen pinta 11 on ainakin 20 likimain tasainen. Periaatteessa pallomaisia tuotteita varten kovera pinta voisi olla pallomaisesti kovera, mutta tällainen käyttökohde on niin harvinainen, ettei käytännössä sitä varten ole tarkoituksenmukaista muotoilla kouruosia. Siten käytännössä kouruosat ovat aina sylinterimäisesti koveria. Tämä kovera ensimmäinen pinta 10 ja sitä vastapäätä oleva tasainen toinen pinta 11 voivat olla muodostetut esimerkiksi 25 metallilevyistä, kuten yhtenäisistä metallilevyistä, jotka on kiinnitetty toisiinsa esimerkiksi kouruosan reunoja 24a, 24b, 25a, 25b pitkin jollain sinänsä tunnetulla tavalla. Koveran pinnan 10 kourun pituussuuntaiset L reunat, jotka ovat kourun paksuuden S päässä tasaisesta pinnasta 11, tuetaan kouruosan muuhun alueeseen joko kolmisuuntaisilla L reunoilla 24a ja 24b tai tätä vastaan kohtisuorilla kiilamaisilla 30 osilla ensimmäisen pinnan 10 ja toisen pinnan 11 välissä tai molemmilla. On selvää, että tämänmuotoiset kouruosat 2 voidaan sinänsä konstruoida monilla eri tavoin, • mikä on normaalia konstruktiotyötä, joten kouruosien sisäistä rakennetta ei tässä ha kemuksessa selosteta edellä kuvattua yksityiskohtaisemmin.
35 Kussakin kouruosassa 2, jossa on sylinterimäisesti kovera ensimmäinen pinta 10, jonka sylinterimuodon pituussuunta on merkitty viitteellä L, on tämän pituussuunnan kanssa yhdensuuntaiset reunat 24a, 24b sekä tätä kourun pituussuuntaa 1 vastaan kohtisuorat reunat 25a, 25b. Kouruosat 2 on kiinnitetty toisesta tätä pituussuuntaa L
96015 6 vastaan kohtisuorasta reunastaan 25b kuonnatilarakenteen 1 pohjaosaan 3 saranoilla 19 pohjaosan ulkoreunojen 4a, 4b alueella. Tällöin kouruosat ovat näiden saranoiden 19 avulla, joiden kääntöakselilinjat 9 ovat siis pohjaosan ulkoreunojen 4a ja 4b suuntaisia, käännettävissä kuvioissa 2 ja 3 esitettyyn pystyasentoon P2, jolloin muo-5 dostuu pohjaosan 3 yläpinnan 8 muodostamalla tasaisella pohjalla varustettu tilavuus kuormatilarakenteen keskiosiin 12. Tämä kouruosien pystyasento P2 on kuviossa 4 esitetty ehjällä viivalla. Käänteisesti kouruosat ovat käännettävissä näiden saranoiden 19 kääntöakselilinjojen 9 ympäri kuviosta 1 nähtävään vaaka-asentoon Pl, joka kuvioon 4 on merkitty pistekatkoviivalla, jolloin kouruosan kovera ensimmäi-10 nen pinta 10 on jäljestetty osoittamaan ylöspäin. Tällöin toimivat kouruosat viettävillä sivupinnoilla varustettuina kourumaisina pohjamuotoina Pl, joiden varaan ke-lamaiset tuotteet 5 voidaan sijoittaa. Kourumaisia pohjamuotoja on yleensä sama lukumäärä kuin kouruosia. Koska koulumuodon pituus L on myös poikittainen kuormatilarakenteen pituuteen T nähden, voidaan tämän pohjamuodon Pl päälle 15 kuormata myös tankomaisia tuotteita 6, koska kouruosien leveys W on pieni verrattuna tankomaisten tuotteiden 6 pituuteen. Tankomaiset tuotteet lepäävät siten riittävän tasaisella alustalla, jonka muodostavat koverien ensimmäisten pintojen yläkoh-dat.
20 Kuten kuvioista näkyy, on kouruosat 2 ja erityisesti niitä rajaavat pinnat 10 ja 11 sijoitettu niin päin, että kouruosan ollessa vaakasuunnassa osoittaa sen kovera ensimmäinen pinta ylöspäin ja sitä vastapäätä oleva likimain tasainen toinen pinta 11 asettuu pohjaosan 3 yläpintaa 8 vasten ja käännettäessä kouruosia pohjaosan ulkoreunojen 4a, 4b alueella olevien kääntöakselilinjojen 9 ympäri pystyasentoon osoit-25 taa kovera ensimmäinen pinta 10 kuormatilarakenteesta 1 ulospäin, ja tätä vastapäätä oleva toinen pinta 11 osoittaa kuormatilarakenteen 1 keskialuetta 12 kohti rajaten kuormatilaa massatavaraa 7 varten. Tällä tavoin, kun kovera ensimmäinen pinta 10 ei ole missään yhteydessä massatavaraan ja on lisäksi tässä kuormaustilassa P2 pystysuunnassa, se pysyy erittäin hyvin puhtaana. Tarvittaessa tämä kovera ensim-30 mäinen pinta voidaan myös puhdistaa sen ollessa pystyasennossa ja/tai tarvittaessa se voidaan nostaa pystyasentoon puhdistustoimenpiteitä varten.
·(
Kun kouruosat 2 ovat ala-asennossa muodostaen kouruja sisältävän pohjamuodon Pl, kuten kuviossa 1, ulottuvat kourut oleellisesti pohjaosan 3 koko leveydelle B 35 yhtenäisinä kourumaisina ensimmäisinä pintoina. Edullisesti nämä kouruosat 2 on jaettu kuormatilarakenteen pituussuuntaista T keskilinjaa 26 pitkin kahteen yhtä suureen ja peilisymmetriseen osaan, jolloin kunkin kouruosan kolmisuuntainen pi- • - , tuus L on suuruusluokkaa puolet pohjaosan 3 leveydestä B. Nämä kaksi peilisym- il 96015 7 metristä kouruosaa 2a ja 2b asettuvat siis kourumaisen pohjamuodon saamiseksi vaaka-asennossa siten, että niiden pituussuunnat L ovat toistensa jatkeena ja ne ovat saranoituja pohjaosaan 3 sen vastakkaisten ulkoreunojen 4a ja 4b alueilla, kuten kuvioissa 3 ja 4 on kuvattu. Näiden kahden peilisymmetrisen kouruosan 2a ja 2b 5 tarkka pituus L suhteessa pohjaosan leveyteen B riippuu siitä, millä etäisyydellä kääntöakselilinja 9 on kyseisessä toteutusmuodossa pohjaosan 3 ulkoreunoista 4a ja 4b. Tällä toteutusmuodolla saadaan sekä koko pohjaosan leveydelle ulottuvia kouruja kouruosien ollessa alas laskettuna että pohjaosaan aukottomat reunat kouruosien 2 ollessa nostettuna pystyasentoon.
10
Kuviossa 4 on kuvattu yksityiskohtaisemmin kouruosien saranakiinnitys sekä niiden kääntömekanismi. Kouruosien saranoiden 19 kääntöakselilinjat ovat edullisesti enintään kouruosien paksuuden S osoittaman etäisyyden El päässä pohjaosan vastaavasta ulkoreunasta 4a tai 4b pohjan keskiosiin 12 päin, jolloin voidaan helposti 15 jäljestää tilanne sellaiseksi, että kouruosien koveran ensimmäisen pinnan uloimmat kohdat asettuvat samaan pystytasoon pohjaosan 3 ulkoreunojen 4a, 4b kanssa. Nämä kääntöakselilinjat 9 ovat edullisesti myös enintään kouruosien paksuuden osoittaman etäisyyden E2 päässä pohjaosan yläpinnasta 8 joko ylöspäin tai alaspäin, jolloin on helposti jäljestettävissä se tilanne, että kouruosien tasainen toinen pinta 11 20 tukeutuu pohjaosan yläpintaan 8 niiden alaslasketussa asennossa P1 ja samanaikaisesti pystyasentoon P2 nostettujen kouruosien ja pohjaosan 3 väliin ei synny rakoja. Nämä edellä määritellyt ääriasennot P1 ja P2 saavutetaan kyllä muunkinlaisella kääntöakselilinjan 9 sijoituksella, mutta rakenteesta tulee mutkikkaampi ja kalliimpi.
. 25 Kuten edellä on jo mainittu, on kouruosien saranat 19 sijoitettu kuormatilarakenteen pituussuuntaisille T vastakkaisille ulkosivuille 4a ja 4b ja siten, että tässä pituussuunnassa T vierekkäisten kouruosien 2 kääntöakselilinjat 9 ovat toistensa jatkeina ja kourujen kourusuunta L on kohtisuorassa näitä kääntöakselilinjoja 9 vastaan. Lisäksi keksinnön mukainen kuormatilarakenne käsittää ainakin toisessa pituussuun-30 täisiä sivuja vastaan kohtisuorista päädyistään 14a tai 14b pystysuuntaisen päätysei-nämän 15. Edullisesti päätyseinämät ovat irrotettavia, jolloin peräkkäin asetettujen kuormatilarakenteiden välistä voidaan ottaa päätyseinämät pois kuten kuviosta 1 on nähtävissä. Kuvion 1 toteutusmuodossa siis ainoastaan uloimpina olevien kuormatilarakenteiden toisistaan poispäin olevissa päädyissä on päätyseinämät 15, johon 35 pystyasentoon P2 nostetut kouruosat 2 ovat lukittavissa, jolloin syntyy yhtenäinen kolmen kuormatilarakenteen muodostama tila. Kuviosta 2 on nähtävissä tätä tilannetta vastaava yhtenäinen kouruosien muodostama sivuseinämä. Mikään ei kuitenkaan estä tarvittaessa käyttämästä päätyseinämää myös kuormatilarakenteiden 1 toi- 8 96015 siaan vasten olevissa päädyissä kuten viitenumerolla 16 on kuviossa 3 esitetty. Tällöin kukin kuormatilarakenne muodostaa oman itsenäisen tilavuutensa 12. Päätysei-nämien 15, 16 irrotettavuus mahdollistaa kuormatilarakenteiden yhdistelmissä joustavuuden erilaisia ja erimittaisia kuormia varten. Mikään ei kuitenkaan estä käyttä-5 mästä myöskin kiinteitä päätyjä.
Periaatteessa kouruosat 2 voidaan kääntää pystyasentoon P2 ja laskea vaaka-asentoon P1 millä tahansa sinänsä tunnetulla keinolla. Tämä voisi tapahtua myös kuormaus- tai purkauspaikassa olevilla ulkopuolisilla laitteilla, mutta edullista on jär-10 jestää kääntömekanismi itse kuormatilarakenteeseen. Edullisesti tällainen kääntö-mekanismi voidaan muodostaa käyttämällä hydraulisia tai pneumaattisia sylintereitä tai vastaavia voimaelimiä 17, jotka on sijoitettu pohjaosaan 3 ja erityisesti niiden paksuuden C sisäpuolelle. Tyypillisesti tällaisen voimaelimen 17 toimintasuunta 18 on pohjaosan yläpinnan, ts. pohjaosan tason 8 suuntainen ja kohtisuorassa saranoi-15 den kääntöakselilinjoja 9 vastaan. Näiden voimaelimien 17 liikkuvan komponentin 28 ja kouruosan 2 välissä on vipuelin 20, joka tässä tapauksessa muodostuu kouru-osan 2 jatkeesta sen kääntöakselilinjan 9 vastakkaisella puolella, joka jatke on nivelletty toimintasuunnassa 18 liikkuvaan voimaelimen osaan 28. Kun tällöin voimaelimen toimintasuunta 18 kohdistuu kuormatilarakenteen keskiosista 12 kohti ulkoreu-20 naa 4a tai vastaavasti 4b, kääntyy kouruosa vaaka-asentoon P1, joka on kuviossa 4 kuvattu pistekatkoviivoilla muodostaen kourumaisen pohjamuodon. Kun toiminta-suunta 18 on ulkoreunasta 4a tai vastaavasti 4b kohti kuormatilarakenteen keskiosia 12, kääntyy kouruosa vaaka-asennosta pystyasentoon P2, kuten ehjillä viivoilla on kuviossa 4 esitetty, jolloin muodostuu tasaisella pohjamuodolla varustettu kuorma-. 25 tilavuus massatavaraa varten.
Erityisesti kelamuodossa olevan kuorman pinnan suojaamiseksi on edullista pinnoittaa kouruosien 2 koverat ensimmäiset pinnat 10 ainakin hieman kimmoisalla suoja-kerroksella 21, joka myös suojaa näitä pintoja korroosiolta. Mahdollisia pinnoitteita 30 ovat puu tai erilaiset muovit, joista edullisesti tähän tarkoitukseen soveltuu polyuretaani. Vaikka edellä on mainittu pohjaosan 3 yläpinta 8 tasaiseksi samoin kuin kou-ruosien 2 toinen pinta 11, ei tällä määrittelyllä tarkoiteta välttämättä tasomaisuutta, vaan näissä pinnoissa voi olla esimerkiksi jäykkyyttä lisääviä harjanteita tai uria kunhan näiden korkeus pohjaosan paksuussuunnassa C ja kouruosan paksuussuun-35 nassa S ovat pieniä suhteessa kourumuodon syvyyteen D.
Il

Claims (11)

96015 9
1. Tavaravaunun muunnettava kuormatilarakenne (1) ainakin kelamuodossa olevan kuorman (5) kannattamiseksi kuljetusta varten, kuormatilarakenteen käsittäessä kiinteän pohjaosan (3), jossa on yläpinta (8) ja ulkoreunat (4a, b) sekä kouruosia (2), 5 jotka ovat käännettävissä vaakasuorien kääntöakselilinjojen (9) ympäri toisaalta viettävillä sivupinnoilla varustetun kourumaisen pohjamuodon (Pl) ja toisaalta likimain tasaisen pohjamuodon (P2) saamiseksi, tunnettu siitä, että kouruosat (2) muodostuvat pääasiassa yhtenäisistä kappaleista, joiden paksuus (S) on oleellisesti pienempi kuin niiden pituus (L) ja leveys (W) ja jota paksuutta rajaa kovera ensimmäi-10 nen pinta (10) ja sitä vastapäätä oleva ainakin likimain tasainen toinen pinta (11) ja että nämä yhtenäiset kouruosat (2) on kiinnitetty kuormatilarakenteen (1) pohjaosaan (3) saranoilla (19) pohjaosan ulkoreunojen (4a, 4b) alueella siten, että ne ovat laskettavissa vaaka-asentoon pohjaosan (3) alueelle ja nostettavissa pystysasentoon pohjaosan ulkoreunojen (4a, 4b) alueelle. 15
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen muunnettava kuormatilarakenne, tunnettu siitä, että koverat ensimmäiset pinnat (10) ovat sylinterimäisesti koveria, että saranoiden (19) kääntöakselilinjat (9) ovat kohtisuorassa tämän kourun pituussuuntaa (L) vastaan ja siten saranoiden kiinnitysreunan (4a, 4b) suuntaisia ja että kouruosien (2) 20 mainitut erilaiset ensimmäiset ja toiset pinnat (10, 11) on sijoitettu toistensa suhteen siten, että kunkin kouruosan ollessa vaaka-asennossa (Pl) osoittaa sen kovera ensimmäinen pinta (10) ylöspäin ja kouruosan ollessa pystyasennossa (P2) osoittaa sen tasainen toinen pinta (11) pohjaosan kattamaa kuormatilarakenteen keskialuetta (12) kohti. 25
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen muunnettava kuormatilarakenne, tunnettu siitä, että kouruosien saranoiden (19) kääntöakselinjat (9) ovat enintään likimain kouruosien paksuuden (S) osoittaman etäisyyden (El) päässä pohjaosan vastaavasta ulkoreunasta (4a tai 4b) ja enintään likimain kouruosien paksuuden (S) osoittaman etäi- 30 syyden (E2) päässä pohjaosan yläpinnasta (8) ja että kunkin kouruosan kourunsuun-tainen pituus (L) on osa pohjaosan leveydestä (B) samassa suu massa.
4. Patenttivaatimuksen 1 tai 3 mukainen muunnettava kuormatilarakenne, tunnettu siitä, että kouruosien (2) kourunsuuntainen pituus (L) on suuruusluokkaa puolet 35 pohjaosan (3) leveydestä (B) samassa suunnassa, jolloin kulloinkin kaksi kouruosaa (2a ja 2b) sijaitsee kourujen pituussuunnassa (L) toistensa jatkeena ja ovat saranoituja (19) pohjaosaan sen vastakkaisten ulkoreunojen (4a ja 4b) alueilla. 96015 10
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen muunnettava kuormatilarakenne, tunnettu siitä, että kouruosien (2) paksuus (S) on enintään noin kolmasosa, mutta vähintään noin kahdestoistaosa kouruosien pituudesta (L) tai leveydestä (W), edullisesti suuruusluokkaa 1/8-1/4 kouruosien pituudesta (L) tai leveydestä (W), että koulumuodon 5 syvyys (D) on mahdollisimman lähellä kouruosan paksuutta (S) ja että kouruosa on paksuussuunnassaan (S) pääasiassa umpinainen.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen muunnettava kuormatilarakenne, tunnettu siitä, että kouruosien (2) saranat (19) on sijoitettu kuormatilarakenteen (1) pituus- 10 suuntaisille ulkosivuille (4a, 4b), että kuormatilarakenne lisäksi käsittää ainakin toisessa pituussuuntaisia sivuja (4a, 4b) vastaan kohtisuorista päädyistä (14a, 14b) pystyn pääty seinämän (15), johon pystyasentoon (P2) nostetut kouruosat (2) ovat lukittavissa ja että kaikki päätyseinämät (15 ja 16) ovat irrotettavia.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen muunnettava kuormatilarakenne, tunnettu siitä, että pohjaosa (3) sisältää paksuudellaan (C) hydraulisia tai pneumaattisia sylintereitä tai vastaavia voimaelimiä (17), joiden toimintasuunta (18) on pohjaosan tason (8) suunnassa ja kohtisuorassa saranoiden kääntöakselilinjoja (9) vastaan, joiden voi-maelimien (17) ja kouruosien (2) välissä on vipuelimet (20) kouruosien nostami-20 seksi pystyasentoon (P2) ja laskemiseksi vastaavasti vaaka-asentoon (P1).
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen muunnettava kuormatilarakenne, tunnettu siitä, että kouruosien (2) koverat ensimmäiset pinnat (10) on pinnoitettu ainakin hieman kimmoisalla suojakerroksella (21), kuten puulla tai muovilla ja edullisesti polyure- . 25 taanilla. • ·
9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen muunnettava kuormatilarakenne, tunnettu siitä, että kuormatilarakenne (1) on itsenäinen yksikkö, joka on kiinnitettävissä kulloisenkin kuljetusvälineen, kuten rautatietavaravaunun (22), runkoon ja 3. irrotettavissa siitä ja jonka ainakin vaakasuuntaiset mitat ovat yhdenmukaiset jonkin standardien mukaisen kuljetuskontin mittojen kanssa ja jonka nurkissa on standardien mukaiset konttinurkkakappaleet (23) kuormatilarakenteen kiinnitystä varten.
10. Jonkin patenttivaatimuksista 1-8 mukainen muunnettava kuormatilarakenne, 35 tunnettu siitä, että kuormatilarakenne (1) muodostaa kyseisen kuljetusvälineen, kuten rautatietavaravaunun (22), rakenteellisen osan.
11 96015
FI942526A 1994-05-30 1994-05-30 Tavaravaunun muunnettava kuormatilarakenne FI96015C (fi)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI942526A FI96015C (fi) 1994-05-30 1994-05-30 Tavaravaunun muunnettava kuormatilarakenne
DE1995116561 DE19516561A1 (de) 1994-05-30 1995-05-05 Konvertible Frachtraumkonstruktion bei Güterwagen
GB9509383A GB2289876A (en) 1994-05-30 1995-05-09 Railway wagon convertible from coil carrier to scrap steel carrier
SE9501945A SE9501945L (sv) 1994-05-30 1995-05-24 Förändringsbar fraktgodsutrymmeskonstruktion i en godsvagn

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI942526A FI96015C (fi) 1994-05-30 1994-05-30 Tavaravaunun muunnettava kuormatilarakenne
FI942526 1994-05-30

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI942526A0 FI942526A0 (fi) 1994-05-30
FI96015B FI96015B (fi) 1996-01-15
FI96015C true FI96015C (fi) 1996-04-25

Family

ID=8540800

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI942526A FI96015C (fi) 1994-05-30 1994-05-30 Tavaravaunun muunnettava kuormatilarakenne

Country Status (4)

Country Link
DE (1) DE19516561A1 (fi)
FI (1) FI96015C (fi)
GB (1) GB2289876A (fi)
SE (1) SE9501945L (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AT513077A1 (de) * 2012-07-12 2014-01-15 Kutschera Güterwagen
AT13923U1 (de) * 2012-07-12 2014-12-15 Kutschera Wilhelm Güterwagen
CN102745207A (zh) * 2012-07-20 2012-10-24 南车二七车辆有限公司 一种运输钢卷-矿石的铁路专用货车
CN109278789B (zh) * 2018-11-21 2024-02-23 中车眉山车辆有限公司 一种半挂车公铁联运两用货车
CN110696852B (zh) * 2019-11-12 2024-05-14 中车眉山车辆有限公司 一种用于卷材的多用途运输车架
CN110696851B (zh) * 2019-11-12 2024-05-03 中车眉山车辆有限公司 一种卷材及集装箱多用途运输车辆

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1266689A (fi) * 1968-08-02 1972-03-15
EP0069921B1 (de) * 1981-07-14 1985-01-16 TCM-Transportmittel-Beratung und -Verkauf Wechselrahmen für mit Containerverriegelungseinrichtungen versehene Container-Transportfahrzeuge, wie Lastkraftwagen, Anhänger oder gleisgebundene Container-Tragwagen

Also Published As

Publication number Publication date
GB9509383D0 (en) 1995-06-28
FI96015B (fi) 1996-01-15
GB2289876A (en) 1995-12-06
DE19516561A1 (de) 1995-12-07
FI942526A0 (fi) 1994-05-30
SE9501945D0 (sv) 1995-05-24
SE9501945L (sv) 1995-12-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US20220281682A1 (en) System for the transfer, storage and distribution of intermodal containers
AU2003219416B2 (en) Transport container for wind turbine blades
FI70854C (fi) Hopfaellbart lastunderlag
RU82174U1 (ru) Вагон-платформа сочлененного типа для перевозки крупнотоннажных контейнеров
FI96015C (fi) Tavaravaunun muunnettava kuormatilarakenne
CZ53497A3 (en) Method of transferring loads and apparatus for making the same
EA039763B1 (ru) Универсальная система перевозки съёмных грузовых модулей
US1103689A (en) Truck for milk-cans.
EP0948449A1 (en) Platforms for transporting cargo
US4699280A (en) Shipping rack convertible to first and second lengths
US8950988B2 (en) Method and apparatus for stacking loads in vehicles
US20020152924A1 (en) Slab and coil railcar
JP6535835B2 (ja) 荷積方法、及び荷降方法
EP1932776B1 (en) Freight container
FI62995C (fi) Anordning foer transport foervaring och sortering av foeremaol
CA3116755A1 (en) Guide track systems for automated material handling, shipping, storage and parking facilities
RU160202U1 (ru) Устройство для крепления груза на транспортном средстве
RU2473437C2 (ru) Вагон-платформа
FI90844B (fi) Monikäyttöinen rautatievaunu
FI110247B (fi) Kuljetusvaunu ja kuljetusvaunun lastausmenetelmä
FI84037C (fi) Kippanordning.
RU97315U1 (ru) Вагон-платформа для широкоформатного листового проката разной длины
RU25719U1 (ru) Вагон-платформа
RU2220861C1 (ru) Модульный хоппер-вагон
SU1065277A1 (ru) Рама транспортного средства

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed