FI95939C - Menetelmä paperirainan kiillottamiseksi - Google Patents

Menetelmä paperirainan kiillottamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI95939C
FI95939C FI912666A FI912666A FI95939C FI 95939 C FI95939 C FI 95939C FI 912666 A FI912666 A FI 912666A FI 912666 A FI912666 A FI 912666A FI 95939 C FI95939 C FI 95939C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
paper web
web
paper
nip
temperature
Prior art date
Application number
FI912666A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI95939B (fi
FI912666A0 (fi
Inventor
Harald Hess
Original Assignee
Escher Wyss Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Escher Wyss Gmbh filed Critical Escher Wyss Gmbh
Publication of FI912666A0 publication Critical patent/FI912666A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI95939B publication Critical patent/FI95939B/fi
Publication of FI95939C publication Critical patent/FI95939C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21GCALENDERS; ACCESSORIES FOR PAPER-MAKING MACHINES
    • D21G1/00Calenders; Smoothing apparatus
    • D21G1/0073Accessories for calenders
    • D21G1/0093Web conditioning devices
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B30PRESSES
    • B30BPRESSES IN GENERAL
    • B30B15/00Details of, or accessories for, presses; Auxiliary measures in connection with pressing
    • B30B15/34Heating or cooling presses or parts thereof

Description

1 95939
Menetelmä paperirainan kiillottamiseksi
Keksintö koskee menetelmää paperi- tai kartonkirai-nan kiillottamiseksi kiillotuskalanterissa paineen, kos-5 teuden ja lämmön avulla kiillotuskalanterin nipissä haluttujen pintaominaisuuksien saavuttamiseksi kiillotetussa paperirainassa, jolloin ainakin paperi- tai kartonkirainan kiillotettava puoli käsitellään kiillotettaessa nipissä materiaalin lasittumislämpötilaa korkeammassa lämpötilas-10 sa.
Paperin tai kartongin kiillotuksessa on tunnettua, että kiillotuskalanterin nipissä aikaansaatu rakenne muuttuu paperirainan poistuessa nipistä. Myös paperirainassa tapahtuu muutoksia, jolloin haluttu, nipissä jo saavutettu 15 pinnan tasaisuus vähenee uudelleen, eli pinnan karheus lisääntyy. Tämä tapahtuu vahvuudeltaan eri asteisen ja eri paikoissa eri suuruisen uudelleen turpoamisen johdosta, ja erityisesti silloin, kun kyseessä ovat kiillotuslämpötilat nipissä, jotka ovat kiillotettavan materiaalin lasittumis-20 pistettä (toisin sanoen sulamislämpötilaa) alhaisempia.
Tasaisuuden vähenemistä voidaan havaita useimmiten myös silloin, kun kiillotuslämpötilat nipissä ovat suurempia kuin lasittumispiste ja paperiraina nipin jälkeen vähitellen ympäristön lämpötilan vaikutuksesta jäähtyy alle ky-25 seisen materiaalin lasittumispisteen. Tätä kutsutaan pape- **' rin palautumiseksi.
Usein edelleen työstämistä varten, kuten painamista, kirjoittamista jne. varten kiillotetun paperin tai kartongin halutut optimaaliset pintaominaisuudet, kuten 30 patenttijulkaisussa DE-OS 36 00 033 on kuvattu, voidaan saavuttaa ainoastaan kiillotuskalantereiden telojen korkeissa lämpötiloissa, tai ainoastaan nipin korkeissa lämpötiloissa. Useissa tapauksissa on suositeltavaa lämmittää ainakin paperi- tai kartonkirainan pintakerrokset yli la-35 sittumispisteen, jotta materiaalin sulamispiste saavutet- ____ ____ r_ 95939 2 täisiin. Nipin jälkeen lämmin raina vähitellen saavuttaa ympäristön lämpötilan, eli eroavuudet lämpötilan ja kosteuden suhteen saatetaan tasapainoon ympäristön kanssa. Tällöin materiaali palautuu, ja aina sitä voimakkaammin, 5 mitä korkeampi rainan lämpötila lähtötilanteessa on. Tämä on tunnettu pitkäaikaisvaikutus, jolloin kiillotetun pinnan mikrokarheus voi jälleen lisääntyä. Lisäksi tapahtuu mainittua elastista uudelleen turpoamista, jolloin rainan sisäkerrokset, jotka eivät ole sulaneet, lisääntyvät pak-10 suudeltaan verrattuna tilanteeseen nipissä. Tämä on tunnettu lyhytaikaisvaikutus, joka päättyy noin 100 ms tai 2 minuutin kuluttua rainan tultua nipistä. Tämä uudelleen turpoaminen vaihtelee alueittain. Se on erittäin voimakasta alueilla, joissa puristus on voimakasta, kuten kohdis-15 sa, joissa kuitu on flokkautunut tai joissa rainan neliö-massa on suuri. Tästä johtuen kohdissa, joissa kuitu on flokkautunut, voidaan havaita karheuden lisääntymistä kiillotuksen jälkeen ("makrokarheus").
Tästä kaikesta voi olla seurauksena, että paperi-20 rainan pinnan halutun korkean tasaisuuden saavuttamiseksi kiillotus täytyy suorittaa useita kertoja peräkkäin, esimerkiksi useissa puristusnipeissä, ottaen huomioon erilaiset vaatimukset kiillotuksen suhteen painon, paperirainan kosteuden ja lämpötilan osalta, tai kiillotus täytyy suo-25 rittaa hitaammin tai käyttää suurempaa nippivoimaa.
Tähänastisten tietojen mukaan seuraavat luetellut käyttöparametrit mahdollistavat menetelmän, jossa kiillo-tuskalanterin nipissä materiaalin lasittumispistettä korkeammassa lämpötilassa oleva paperirainaa tulisi voida 30 saattaa materiaalin lasittumispistettä alhaisempaan lämpötilaan kiillotuskalanterin nipin jälkeen: a) kun kiillotettava paperiraina on paksu, eli sen neliöpaino on suuri, nipissä tuleva lämpö johdetaan rainan sisään, ja tapahtuu pinnan nopea jäähtyminen, edellyttäen, 35 että pintakerroksissa on korkeampi lämpötila kuin rainan 3 95939 sisällä ja että keskilämpötila on lasittumislämpötilaa alhaisempi ; b) kun kyseessä on vastaavan suuri rainan kosteus-aste, paperiraina jäähdytetään nipin jälkeen haihtumiskyl- 5 myydellä, erityisesti silloin, kun paperiraina nipissä on lämmitetty yli 100° lämpötilaan; c) kun materiaalin kiteytymisaste on korkea ja siten myös paperirainan lasittumislämpötila on korkea, niin että paperin ja ympäristön välisten suurten lämpötilaero- 10 jen johdosta tapahtuu suurta lämmön siirtoa sekä paperirainan nopea lämpötilan lasku lasittumislämpötilan alapuolelle.
Jos näitä paperirainan jäähtymiselle nipin jälkeen suotuisia edellytyksiä ei ole olemassa tai niitä teknolo-15 gisista syistä ei saavuteta tai voida saavuttaa, silloin kiillotuskalanterin nipissä mahdollisesti aikaansaatu paperirainan pinnan tai molempien pintojen laatu kadotetaan jälleen uudelleen turpoamisen myötä, ja tässä erityisesti alueellisesti poikkeavan turpoamisen myötä, ja siten myös 20 makrokarheuden nousun sekä myös mikrokarheuden lisääntymisen johdosta.
Keksinnön tarkoituksena oli löytää alussa määritellyn lajin mukainen menetelmä paperi- tai kartonkirainan kiillottamiseksi, joka mahdollistaa kiillotuskalanterin 25 nipissä aikaansaadun paperirainan kiillotetun pinnan tai
• · I
pintojen laadun säilyttämisen ainakin osittain paperirainan poistuttua kiillotuskalanterin nipistä. Jo kiillotetun pinnan karheuden lisääntyminen tulisi ainakin voida minimoida.
30 Tämä tarkoitus saavutetaan keksinnön mukaisesti me netelmällä, jolle on tunnusomaista, että sen jälkeen, kun paperi- tai kartonkiraina on poistunut nipistä, sen kiillotettu pinta alistetaan noin 20 - 60 ms (millisekunnin) sisällä muutosvaiheeseen, jossa materiaali saatetaan la-35 sittumislämpötilaa alhaisempaan lämpötilaan ja kosteuteen 4 95939 siten, että paperirainan lasittumislämpötilaa korkeammassa lämpötilassa esiintyvä pintakarheus jähmettyy.
Käytännössä miltei välittömästi nipin jälkeen suoritettavalla tietyllä, tarkoitushakuisella jäähdyttämisel-5 lä paperi- tai kartonkirainan kosteuden samanaikaisesti laskiessa voidaan kiillotuskalanterin nipissä aikaansaatu rakenne eli pinnan laatu tavallaan saada pysäytetyksi siihen olotilaan ja siten ainakin osittain säilyttää. Näin saavutetaan termodynaamisesti stabiloitu tila lasittumis-10 käyrän alapuolella, jolloin pintaominaisuuksien pysäyttämisellä pakotteisesti, erityisesti estämällä voimakasta elastista uudelleen turpoamista kohdissa, joissa on suuri neliöpaino, voidaan vaikuttaa myös mikrokarheutta vastaan. Näin saavutetaan korkeampi tasaisuusaste. Kiillotustapah-15 tumaa ei tarvitse toistaa, tai voidaan ajaa suuremmilla nopeuksilla tai käyttää suurempia nippivoimia. Näin voidaan säästää sekä kone- että energiakustannuksissa. Kun ajetaan nopeammin, tuotanto kasvaa.
Alivaatimuksissa on kuvattu joitakin tarkoituksen-20 mukaisia keksinnön mukaisen menetelmän suoritusmuotoja.
Seuraavassa keksinnön kohdetta ja saavutettavia etuja kuvataan ja selitetään tarkemmin. Kuvauksessa viitataan seuraaviin kaaviomaisiin kuviin: kuvissa 1 - 8 on esitetty esimerkkejä laitteista 25 keksinnön mukaisen menetelmän suorittamiseksi, kuvissa 9 - 15 on esitetty graafisia esimerkkejä menetelmästä, ja kuvassa 16 on esitetty tiivistyksen erityismuoto. Kiillotettava paperiraina 1 johdetaan kiillotuska-30 lanteriin 2. Nipissä 3 telojen 5 ja 6 välissä, joista ainakin toinen kuumennetaan, tapahtuu paperirainan kiillotus tunnetulla tavalla paineen, kosteuden ja lämmön vaikutuksesta. Kuumennus tapahtuu siten, että ainakin paperirainan toinen puoli tulee kuumennetun pinnan kanssa kosketuksiin 35 ja siten kuumenee lämpötilaan, joka on kiillotettavan ma- 5 95939 teriaalin lasittumispistettä korkeampi, ja mitattu siten, että lämpötila rainan keskellä muutoksen jälkeen on lasit-tumispistettä alhaisempi, jolloin paperirainan sisälämpötilan tulisi edullisesti jäädä lasittumispisteen lämpöti-5 laa alhaisemmaksi. Näin nipissä saavutetaan haluttu rakenne, paperirainan 1 pinnan haluttu laatu. Nipin 3 jälkeen paperiraina 1 johdetaan jäähdytyslaitteeseen 4, jossa ennen noin 20 - 60 ms ajan kuluttua umpeen ainakin paperirainan toinen kiillotettu puoli jäähdytetään materiaalin 10 lasittumispisteen lämpötilaa alhaisempaan lämpötilaan.
Tämän käytännössä välittömästi, ennen 20 - 40 ms ajan kuluttua umpeen, tapahtuvan muutoksen johdosta ainakin paperirainan 1 pinnalla voidaan nipissä 3 aikaansaatu kiillotettu pinta säilyttää halutulta rakenteeltaan ja laadul-15 taan lähes muuttumattomana.
Rainan pintaominaisuuksia vahingoittavaa uudelleen turpoamista ei esiinny lainkaan eikä myöskään karheuden lisääntymistä rainan kiillotetulla pinnalla.
Jotta nipissä 3 voitaisiin saavuttaa haluttu lämpö-20 tila kiillotusta varten ja rainan 1 haluttu kosteus siellä, kannattaa raina 1 joissakin tapauksissa ennen nippiä 3 lämmittää etukäteen ja/tai rainan 1 kosteutta säätää.
Muutos suoritetaan jäähdytyslaitteella 4, joka sijaitsee paperirainan 1 nipin 3 ulostulokohdassa. Koska 25 esimerkiksi kuvan 1 tapauksessa kyseessä on paperirainan 1 molemminpuolinen kiillotus, sijaitsee laite 4 peilikuvan tapaan asennettuna paperirainaan 1 nähden. Siinä on aina päättömäksi saumattu, paperirainan 1 kanssa samansuuruisella nopeudella samaan suuntaan pyörivä, hyvän lämmönjoh-30 tokyvyn omaava hihna 8. Hihnassa 8 sijaitsee jäähdytyselin 9. Ajettaessa paperiraina 1 johdetaan hihnojen 8 väliin, jolloin sen pinnat ohjattaessa jäähdytysainetta jäähdytys-elimeen 9 tulevat kosketukseen hihnojen 8 jäähtyneiden pintojen kanssa. Kuumennettavissa teloissa 5 ja/tai 6 on 35 suojaseinämiä 10, joiden tarkoituksena on estää kuumuuden s 95939 o säteily ja lämmön virtaus ainakin jäähdytyslaitteen 4 suuntaan. Telojen ja suojaseinämien 10 väliin voidaan johtaa tai imeä nipistä tulevasta paperirainasta 1 höyryä. Tätä intensiivistä höyryn imemistä voidaan pitää ensimmäi-5 senä vaiheena paperirainan 1 jäähdyttämisessä. Tämä ensimmäinen vaihe voidaan toteuttaa myös varta vasten tätä tarkoitusta varten asennettavalla imujohdolla 11, jonka sijainti näkyy erityisesti kuvassa 3. Edullisten teknologisten olosuhteiden vallitessa kiillotettavan paperirainan 1 10 lämpötilan ja kosteuden kannalta voi jo tämä ensimmäinen vaihe kosteutta höyrystämällä ja siten paperirainaa 1 jäähdyttämällä riittää lasittumispistettä alhaisemman lämpötilan saavuttamiseksi nopeasti ja siten nipissä saavutetun tasaisuuden stabiloimiseksi. Lauhdutusvettä varten 15 hihnoissa 8 on kaapimet 13.
Paperi- tai kartonkirainan 1 pinta voi myös joutua suoraan kosketukseen jäähdyttävän kaasun kanssa. Mieluiten mahdollisimman aikaiseen jäähdytysvaiheeseen heti nipin 3 jälkeen asennetaan suuttimia 12, jotka puhaltavat jäähdyt-20 tävää kaasua paperirainan 1 pintaan.
Kuvassa 2 on esitetty toinen esimerkki tähän tarkoitukseen soveltuvasta jäähdytyslaitteesta 4. Myös tämä laite voidaan asentaa paperirainaan 1 nähden peilikuvana, ja siten se voi vaikuttaa paperirainan 1 molempiin puo-25 liin. Siinä on suojus 14 ja väliseinät 15, jotka rajaavat • · alueet, jotka ovat avoimia paperirainaa 1 kohti. Tilaan 16 johdetaan jäähdytyskaasua johdon 17 kautta, se johdetaan edelliseen liittyvän tilan 18 kautta tähän avoinna liittyvään tilaan 19 ja sieltä johdon 20 kautta ulos. Tällä 30 tavoin jäähdytyskaasu tulee suoraan kosketukseen paperi-. rainan 1 kanssa, koska tilat 16, 18 ja 19 ovat kukin avoi mia paperirainaan 1 päin. Paperirainan 1 sisääntulo- ja ulosmenopäissä on suojuksessa 14 tiivisteitä 21, esimerkiksi tiivistäviä teloja tai alas painuvia listoja, kuten 35 kuvassa 15, jotta estettäisiin mahdollisimman paljon jääh- 7 95939 dytyskaasun hävikkiä. Jotta vältyttäisiin hapettumiselta, joka mahdollisesti johtaisi paperirainan ei-toivottuun valkoisuusasteen heikkenemiseen, suositellaan jäähdyttime-nä käytettäväksi inerttejä kaasuja, kuten typpeä tai hii-5 lidioksidia.
Kuvien 3 ja 4 esimerkeissä on esitettynä toispuoleinen kiillotus, siis paperi- tai kartonkirainan 1 kiillotus vain toiselta puolelta. Kuvan 3 mukaisessa esimerkissä ylätela 5 kuumennetaan, jolloin tälle telalle joh-10 dettu puoli kiillottuu voimakkaammin. Jäähdytyslaite 4 suojuksineen 14 on sijoitettu tälle puolelle, samoin kuin imulaite 11 paperirainasta 1 tulevan höyryn imemiseksi nipin 3 jälkeen. Kuvan 4 mukaisessa esimerkissä alatela 6 kuumennetaan. Tällä telalla kiillotettu paperirainan 1 15 pinta johdetaan jäähdytetylle telalle 7 jäähdytystä var ten. Paperirainasta 1 tuleva höyry imetään imulaitteella 11 nipin 3 jälkeen, mikä on ensimmäinen muutosvaihe. Jääh-dytystelan 7 päällysteen kondensaation poistona toimii tuuletuslaite 22, joka tuottaa lisää kylmyyttä höyrysty-20 mistä varten, yhdessä kaapimen 13 kanssa.
Kuvassa 5 on esitettynä kiillotuskalanteri, jossa on päättömäksi saumatut hihnat 23, jotka kulkevat samalla nopeudella ja samansuuntaisesti kuin paperiraina 1. Puristaminen ja kuumennus nipissä 3 tapahtuu tunnetun puristus-25 elementin 24 avulla nauhalle 23 avoimilla puristustaskuil-la, jotka paineistetaan lämmönkestävällä aineella. Hihnojen 23 suhteellisen suorakaiteen muotoinen, tilaa säästävä kulku mahdollistaa jäähdytyslaitteen 4 sijoittamisen välittömästi paperirainan ulostulon kohdalle nipin 3 jäl-30 keen.
Paperirainan 1 jäähdyttäminen suoralla kosketuksella jäähdyttävän kaasun kanssa on myös mahdollista toteuttaa jäähdytyslaitteella 4, joka on esitettynä kuvissa 6 ja 7. Telojen 7 päällysteet on rei'itetty. Jäähdyttävää kaa-35 sua puhalletaan jakelulaatikosta 26 ohiajettavan paperi- 8 95939 tai kartonkirainan läpi, ja läpäistyään paperirainan 1 kaasu imetään imulaatikolla 25 telan 7 rei'itetyn päällysteen läpi. Nämä laatikot 25 ja 26 voivat toimia yllä kuvassa 2 esitetyn jäähdytyslaitteen 4 esimerkin mukaisesti 5 vastavirta- tai tasavirtajäähdytysperiaatteella ja vastaavasti olla liitettyinä kulloinkin jäähdytyskaasun syöttöjä poistojohtoihin 17 tai 20. Kuvan 7 mukaisessa esimerkissä jäähdyttävää kaasua puhalletaan jakelulaatikosta 27 telan 7 rei'itetyn päällysteen kautta ohiajettavalle pape-10 rirainalle 1. Kaasua johdetaan syöttöjohdon 17 kautta ja-kelulaatikkoon 27 ja poistojohdon 20 kautta pois imulaati-kosta 28. Useimmiten kaasun johtaminen ulkoa sisälle päin on edullista, niin että ulkopuolella oleva laatikko toimii jakajana ja sisäpuolella oleva imulaatikkona. Telojen 7 15 päällysteissä on tuuletuslaite 22 ja kaavin 13 kondensaa-tin johtamiseksi pois telan 7 päällysteeltä.
Kuvan 8 mukaisessa jäähdytyslaitteessa 4 on jääh-dytystela 7, jonka päällyste jäähdytetään jäähdytyseiimen 9 avulla. Jäähdytys tapahtuu ympyrän segmentin muotoisessa 20 raossa telan 7 päällysteen ja päättömän, telan 7 päällysteen kanssa samalla nopeudella ja samansuuntaisesti kulkevan hihnan 8 välissä, joka hihna osittain kiertää päällyksen.
Kuten edellä esitetystä käy ilmi, käytetään keksin-25 nön mukaisessa menetelmässä seuraavia toimenpiteitä joko • ♦ yksitellen tai yhdistäen: A. Paperirainan 1 esikäsittely ennen sen joutumista kiillotuskalanterin nippiin 3 kuumentamalla ja/tai kostuttamalla rainan pintaa. Tällöin helpotetaan tai tehdään 30 ylipäätään mahdolliseksi materiaalin lasittumislämpötilan saavuttaminen tai ylittäminen kuumennetussa nipissä 3. Tähän soveltuvia tekniikkoja ovat esimerkiksi pinnan kostuttaminen höyryllä, vesisuuttimilla, vesikaapimilla, tekemällä vesikalvo teloille tai kuumentamalla kuumennuste-35 loilla, höyryllä, temperoidulla vedellä, infrapunasäteil- tl 95939 9 lä, mikroaalloilla tai kuumennetulla, erityisesti pidennetyllä nipillä, kuten kuvassa 5.
B. Tavoiteltu kosteuden väheneminen höyrystämällä nipissä 3 (paperirainan kosketus kuumennettujen telojen 5 tai hihnojen kanssa) ja jäähdytys kylmähöyryllä. Höyrystämällä ainakin osa rainalla olevasta kosteudesta nippiin 3 säädettävän lämpötilan avulla ja siihen liittyvän, rinnakkaisen kylmähöyryn avulla välittömästi nipin 3 jälkeen tapahtuvan jäähdytyksen ansiosta voidaan saavuttaa lasit-10 tumiskäyrän yläpuolella olevasta tilasta lasittumiskäyrän alapuolella oleva tila. Tämä prosessi voi tapahtua sekä kiillotustelojen välissä nipissä 3 (katso kuvat 1 - 4) että kiillotushihnojen välissä (katso kuva 5).
C. Tavoiteltu paperirainan 1 jäähdyttäminen käy-15 tännössä välittömästi ennen 20 - 60 ms ajan kuluttua umpeen kiillotuskalanterin nipin 3 jälkeen lasittumiskäyrää korkeammasta lämpötilasta lasittumiskäyrää alhaisempaan lämpötilaan. Tämä voi tapahtua höyryttämällä rainassa olevaa kosteutta tai lisäksi ruiskutettavaa nestettä apuna 20 käyttäen, kuten nestemäistä typpeä tai nestemäistä ilmaa, alkoholia, asetonia tai ketonia ja imemällä höyryä, kosketuksella kylmän nesteen kanssa, esimerkiksi veden, kosketuksella jääpalan kanssa, esimerkiksi hiilidioksidista tai vedestä tehdyn jään kanssa tai käyttämällä kuvissa 25 1-8 esitettyä esimerkinomaista jäähdytyslaitetta 4.
Aina sen mukaan, mitä menetelmää käytetään, kosteus vähenee, lisääntyy tai pysyy samana (kuvat 12, 15).
Kaikissa, kohdissa A, B tai C kuvatuissa, yksin tai yhdessä käytettävissä menetelmissä tulee ottaa huomioon, 30 että nipissä 3 ylitetään lasittumislämpötila, ja että samanaikaisesti alle lasittumislämpötilan jäähtymisen kanssa kosteuspitoisuus tulee teknologisesti haluttuun arvoon ja vastaa ensisijaisesti termodynaamisesti tasapainokosteutta (suhteessa ympäristöön).
35 95939 10
Kuvissa 9-15 on esitetty kohdissa A, B ja C selostettujen toimenpiteiden tai niiden yhdistelmien vaiheet graafisesti. Luvut tarkoittavat seuraavaa: 30 lämpötilakoordinaatti 5 31 kosteuskoordinaatti 32 selluloosan lasittumiskäyrä 33 ligniinin lasittumiskäyrä 60 %:n kiteisyydessä
Yksittäisten toimenpidevaiheiden kulku on merkitty kirjaimilla A, B tai C, jolloin lämpötilan nousu, jäähty-10 minen ja muutokset kosteudessa on merkitty. Lähtöpiste ennen nippiä 3 on merkitty numerolla 34, sisäänmeno nip-piin 3 numerolla 35, lämpötilan muuttuminen nipissä 3 katkoviivalla ja numerolla 37 lopputilanne paperirainan jäähtymisen ja kosteuden vähenemisen jälkeen.
15 Kuvan 9 mukaisessa esimerkissä kuumennus tapahtuu ainoastaan nipissä 3 ja jäähdytys ainoastaan kylmähöyryn avulla paperirainan 1 oman kosteuden johdosta ilman esi-kuumennusta ja ilman esikostutusta ennen menoa nippiin 3 (toimenpide B).
20 Kuvan 10 mukaisessa esimerkissä kuumennus tapahtuu ainoastaan nipissä 3 ilman esikuumennusta ja esikostutusta, jäähdytys sitä vastoin tapahtuu muutosvaiheessa 4 välittömästi paperirainan 1 tultua nipistä 3 (toimenpide C).
Kuvan 11 mukaisessa esimerkissä kuumennus tapahtuu 25 nipissä 3 etukäteen säädetyn kuumennuksen avulla ja etukä- • · teen kostuttamalla ja jäähdytys ainoastaan paperirainan 1 kosteudesta saatavalla kylmähöyryllä (toimenpiteiden A ja B yhdistelmä).
Kuvan 12 mukaisessa esimerkissä kuumennus tapahtuu 30 nipissä 3 esikuumennuksen ja esikostutuksen jälkeen ja jäähdytys muutosvaiheessa 4 välittömästi paperirainan 1 « tultua nipistä 3 (toimenpiteiden A ja C yhdistelmä).
Kuvan 13 mukaisessa esimerkissä kuumennus tapahtuu nipissä esikuumennuksen ja esikostutuksen jälkeen ja jääh-35 dytys osittain paperirainan 1 kosteuden avulla ja osittain
II
,, 95939 muutosvaiheessa 4 välittömästi paperirainan 1 tultua nipistä 3 (toimenpiteiden A, B ja C yhdistelmä).
Kuvan 14 mukaisessa esimerkissä on esitettynä tapaus, jossa sekä selluloosan lasittumislämpötila että lig-5 niinin lasittumislämpötila ylitetään paperirainassa keksinnön mukaisessa menetelmässä. Esikuumennuksen ja esikos-tutuksen jälkeen ennen nippiä 3 paperiraina 1 kiillotetaan nipissä 3 korkeamman lasittumislämpötilan omaavan ligniinin lasittumisläpötilaa korkeammassa lämpötilassa. Jääh-10 dyttäminen tapahtuu käyttämällä jäähdytysvaihetta 4 (toimenpiteiden A ja C yhdistelmä). Voidaan myös ajatella toimenpiteitä B tai C tai toimenpiteiden A ja B tai A, B ja C yhdistelmää.
» · i

Claims (8)

12 95939
1. Menetelmä paperi- tai kartonkirainan kiillottamiseksi kiillotuskalanterissa paineen, kosteuden ja läm- 5 mön avulla kiillotuskalanterin (2) nipissä (3) haluttujen pintaominaisuuksien saavuttamiseksi kiillotetussa paperi-rainassa (1), jolloin ainakin paperi- tai kartonkirainan (1) kiillotettava puoli käsitellään kiillotettaessa nipissä (3) materiaalin lasittumislämpötilaa korkeammassa läm-10 pötilassa, tunnettu siitä, että sen jälkeen, kun paperi- tai kartonkiraina (1) on poistunut nipistä (3), sen kiillotettu pinta alistetaan noin 20 - 60 ms (millisekunnin) sisällä muutosvaiheeseen, jossa materiaali saatetaan lasittumislämpötilaa alhaisempaan lämpötilaan ja kos-15 teuteen siten, että paperirainan lasittumislämpötilaa korkeammassa lämpötilassa esiintyvä pintakarheus jähmettyy.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että muutosvaihe aikaansaadaan jäähdytyslaitteen (4) avulla, joka sijaitsee paperirainan (1) 20 nipin (3) ulostulon kohdalla.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että muutosvaihe aikaansaadaan lämpöä-siirtävän kosketuksen avulla paperi- tai kartonkirainan (1) kiillotettavan pinnan ja jäähdytettävän alueen välil- 25 lä, jonne paperi- tai kartonkiraina johdetaan.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että muutosvaihe aikaansaadaan ainakin osittain imemällä höyryä, jota syntyy paperirainan (1) tullessa nipistä (3).
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, t u n- * n e t t u siitä, että muutosvaihe aikaansaadaan suoran kosketuksen välityksellä paperirainan (1) jäähdytettävän pinnan ja jäähdyttävän kaasun välillä.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, t u n-35 n e t t u siitä, että muutosvaihe aikaansaadaan inertin kaasun avulla. 13 95939
7. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kaasua puhalletaan paperirainalle (1) ja imetään paperirainan (1) läpi.
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, t u n-5 n e t t u siitä, että paperiraina (1) esikuumennetaan ja/tai esikostutetaan ennen sen menoa nippiin (3). ___ ___ l ι« 95939
FI912666A 1988-12-22 1991-06-03 Menetelmä paperirainan kiillottamiseksi FI95939C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH474188 1988-12-22
CH474188 1988-12-22
DE8900701 1989-01-23
PCT/DE1989/000701 WO1990007027A1 (de) 1988-12-22 1989-11-07 Verfahren zum glätten einer papierbahn

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI912666A0 FI912666A0 (fi) 1991-06-03
FI95939B FI95939B (fi) 1995-12-29
FI95939C true FI95939C (fi) 1996-04-10

Family

ID=4281707

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI912666A FI95939C (fi) 1988-12-22 1991-06-03 Menetelmä paperirainan kiillottamiseksi

Country Status (6)

Country Link
US (1) US5245920A (fi)
EP (1) EP0449841B1 (fi)
JP (1) JP2755758B2 (fi)
DE (1) DE3922184A1 (fi)
FI (1) FI95939C (fi)
WO (1) WO1990007027A1 (fi)

Families Citing this family (26)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4126233C1 (fi) * 1991-08-08 1992-09-17 Sulzer-Escher Wyss Gmbh, 7980 Ravensburg, De
FI95061C (fi) * 1993-03-08 1995-12-11 Valmet Paper Machinery Inc Menetelmä paperiradan kalanteroinnissa ja menetelmää soveltava kalanteri
US5637195A (en) * 1995-03-23 1997-06-10 Westvaco Corporation Method to reduce off-taste and/or odor from hygienic paper packages
FI98392C (fi) * 1995-07-26 1997-06-10 Valmet Corp Menetelmä paperiradan lämmittämiseen kalanterissa
US5633041A (en) * 1996-05-10 1997-05-27 Eastman Kodak Company Method of making photographic paper
US5893950A (en) * 1997-07-31 1999-04-13 The Dexter Corporation Method and apparatus for applying a water-based coating composition to a substrate
DE19800954A1 (de) * 1998-01-13 1999-07-15 Voith Sulzer Papiertech Patent Vorrichtung zum direkten oder indirekten Auftragen eines flüssigen oder pastösen Auftragsmediums auf eine laufende Materialbahn, insbesondere aus Papier oder Karton
ES2217781T3 (es) 1998-07-10 2004-11-01 Metso Paper, Inc. Metodo de fabricacion de papel calandrado.
US6432272B1 (en) 1998-12-17 2002-08-13 Kimberly-Clark Worldwide, Inc. Compressed absorbent fibrous structures
US6183601B1 (en) 1999-02-03 2001-02-06 Kimberly-Clark Worldwide, Inc. Method of calendering a sheet material web carried by a fabric
DE19903581A1 (de) * 1999-01-29 2000-08-03 Voith Sulzer Papiertech Patent Trocknungs- und Glättungseinheit
DE19963834C2 (de) * 1999-12-30 2002-03-28 Sca Hygiene Prod Gmbh Verfahren zur Applikation von Behandlungschemikalien auf ein flächiges Erzeugnis auf Faserbasis und damit hergestellte Produkte
FI116402B (fi) * 2001-04-17 2005-11-15 Metso Paper Inc Kalanterointimenetelmä
DE10157690C1 (de) * 2001-11-24 2003-02-20 Voith Paper Patent Gmbh Verfahren und Kalander zum Glätten einer Faserstoffbahn
DE10157693C5 (de) 2001-11-24 2012-04-26 Voith Patent Gmbh Vorrichtung und Verfahren zum Aufwickeln einer Papier- oder Kartonbahn
FI20020159A (fi) * 2002-01-29 2003-07-30 Metso Paper Inc Pinnan muokkauslaite ja laitetta käyttävä menetelmä päällystetyn tai päällystämättömän kuiturainan viimeistelemiseksi
FI111282B (fi) * 2002-03-07 2003-06-30 Metso Paper Inc Kalanterointimenetelmä ja kalanteri
DE10217910A1 (de) * 2002-04-23 2003-11-13 Voith Paper Patent Gmbh Verfahren zum Behandeln einer Materialbahn und Kalander
US7514030B2 (en) * 2002-12-30 2009-04-07 Albany International Corp. Fabric characteristics by flat calendering
FI117402B (fi) * 2004-06-29 2006-09-29 Metso Paper Inc Menetelmä ja järjestely kuiturainan jäähdyttämiseksi
DE102004062563A1 (de) * 2004-12-24 2006-07-06 Voith Paper Patent Gmbh Vorrichtung und Verfahren zum Behandeln einer Materialbahn
EP2682520B1 (en) 2012-07-03 2016-06-22 Valmet Technologies, Inc. Method for producing fiber webs and production line for producing fiber webs
FI20155568A (fi) * 2015-07-28 2017-01-29 Oy Keskuslaboratorio - Centrallaboratorium Ab Menetelmä kuituradan kosteuden poistamiseksi
JP2018097267A (ja) * 2016-12-15 2018-06-21 コニカミノルタ株式会社 画像形成装置
CN109281223A (zh) * 2018-10-09 2019-01-29 昆山鸣朋纸业有限公司 一种具有柔印效果基材表面平滑度的改良方法
AU2020275728A1 (en) 2019-05-10 2021-12-16 Westrock Mwv, Llc Smooth and low density paperboard structures and methods for manufacturing the same

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2636833A (en) * 1952-11-07 1953-04-28 Riegel Paper Corp Method of producing supercalendered plasticized glassine paper
AT225019B (de) * 1960-07-07 1962-12-27 Zum Bruderhaus Ges Mit Beschra Bahnumführungsvorrichtung für Kalander od. dgl., insbesondere für Papierkalander
US3153378A (en) * 1961-12-04 1964-10-20 Benjamin J H Nelson Method of calendering
US3841963A (en) * 1971-07-06 1974-10-15 Kleinewefers Ind Co Gmbh Apparatus for satinizing fibrous webs
DE2543228C3 (de) * 1975-09-27 1979-02-22 J.M. Voith Gmbh, 7920 Heidenheim Kalander für Papier- und Kartonbahnen
DE2823738C2 (de) * 1978-05-31 1985-11-07 Kleinewefers Gmbh, 4150 Krefeld Verfahren zum Einebnen (Glätten) einer Papierbahn
JPS5588878A (en) * 1978-12-27 1980-07-04 Mitsubishi Paper Mills Ltd Method and apparatus for finishing coated paper
FI72768B (fi) * 1984-11-30 1987-03-31 Waertsilae Oy Ab Nerkylning av pappersbana i superkalander.
US4606264A (en) * 1985-01-04 1986-08-19 Wartsila-Appleton, Incorporated Method and apparatus for temperature gradient calendering

Also Published As

Publication number Publication date
EP0449841B1 (de) 1993-03-10
DE3922184C2 (fi) 1991-10-02
DE3922184A1 (de) 1990-06-28
EP0449841A1 (de) 1991-10-09
WO1990007027A1 (de) 1990-06-28
US5245920A (en) 1993-09-21
JPH04502182A (ja) 1992-04-16
JP2755758B2 (ja) 1998-05-25
FI95939B (fi) 1995-12-29
FI912666A0 (fi) 1991-06-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI95939C (fi) Menetelmä paperirainan kiillottamiseksi
FI80102C (fi) Foerfarande och anordning foer torkning av en fiberbana.
US5588223A (en) Restrained paper dryer
US4738197A (en) Cooling of a paper web in a supercalender
EP0727521B1 (en) Apparatus for drying a fibre web, and a drying section of a paper machine
JPH08199493A (ja) 紙ウエブ等の乾燥または冷却方法と装置
WO1998027273A1 (en) Method for drying of paper and dry end of a paper machine
RU2648324C2 (ru) Способ изготовления глассиновой бумаги
US6182564B1 (en) Apparatus and process for the smoothing of a material web
FI98080C (fi) Kuivauslaite kuiturainan kuivaamiseksi
US6372090B1 (en) Method and apparatus for handling paper or cardboard webs
EP2722434B1 (en) Belt assembly for moving a web from a press section of a paper- or board-making machine to a dryer section of the machine
US6094838A (en) Curl and profile correction with high velocity hoods
EP0478525A2 (en) Procedure and apparatus for glazing a paper or cardboard web
SE506597C2 (sv) Förfarande och anordning för framställning av LWC-papper
CN201924229U (zh) 砑光机
US20220333307A1 (en) Method and a system for a yankee cylinder in a tissue machine
WO2009129843A1 (en) Press and dryer section in a web forming machine
US7125473B2 (en) Apparatus and method for conditioning a web on a papermaking machine
EP2549013B1 (en) Process and arrangement for producing a fiber web
US20240084509A1 (en) Method and device for producing or treating a web of fibrous material
FI124766B (fi) Menetelmä kuiturainan käyristymän hallitsemiseksi ja kuiturainakoneen kuivatusosa
WO2006000630A1 (en) Method and arrangement for cooling a fibrous web
FI118389B (fi) Kuiturainan käsittelyprosessin hallinta
FI115850B (fi) Menetelmä ja laite aineen siirtämiseksi rainaan

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed