FI95790B - Pakkauskone - Google Patents

Pakkauskone Download PDF

Info

Publication number
FI95790B
FI95790B FI935456A FI935456A FI95790B FI 95790 B FI95790 B FI 95790B FI 935456 A FI935456 A FI 935456A FI 935456 A FI935456 A FI 935456A FI 95790 B FI95790 B FI 95790B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
conveyor
compartment
section
articles
packaging machine
Prior art date
Application number
FI935456A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI935456A (fi
FI95790C (fi
FI935456A0 (fi
Inventor
Jouni Suokas
Original Assignee
Jopamac Ab Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Jopamac Ab Oy filed Critical Jopamac Ab Oy
Priority to FI935456A priority Critical patent/FI95790C/fi
Publication of FI935456A0 publication Critical patent/FI935456A0/fi
Priority to PCT/FI1994/000551 priority patent/WO1995015885A1/en
Publication of FI935456A publication Critical patent/FI935456A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI95790B publication Critical patent/FI95790B/fi
Publication of FI95790C publication Critical patent/FI95790C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65BMACHINES, APPARATUS OR DEVICES FOR, OR METHODS OF, PACKAGING ARTICLES OR MATERIALS; UNPACKING
    • B65B5/00Packaging individual articles in containers or receptacles, e.g. bags, sacks, boxes, cartons, cans, jars
    • B65B5/10Filling containers or receptacles progressively or in stages by introducing successive articles, or layers of articles
    • B65B5/106Filling containers or receptacles progressively or in stages by introducing successive articles, or layers of articles by pushers
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65BMACHINES, APPARATUS OR DEVICES FOR, OR METHODS OF, PACKAGING ARTICLES OR MATERIALS; UNPACKING
    • B65B5/00Packaging individual articles in containers or receptacles, e.g. bags, sacks, boxes, cartons, cans, jars
    • B65B5/06Packaging groups of articles, the groups being treated as single articles
    • B65B5/061Filled bags

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)

Description

5 95790
Pakkauskone
Keksintö kohdistuu oheisen patenttivaatimuksen 1 johdanto-osassa esitettyyn pakkauskoneeseen.
Tunnetaan pakkauskoneita, joissa pakattavat litteät esineet, kuten pussit, tuodaan ryhmissä kuljettimella pakkauskohtaan ja pakkaus tapahtuu kuljettimen viereen tuotuun laatikkoon käyttämällä työnnintä, joka kulkee 10 kuljettimen poikki. Tällä voidaan pakata esimerkiksi useampia eriä vierekkäin laatikkoon työntämällä toisiaan seuraavat, kuljettimella tuotavat erät peräjälkeen laatikkoon. Tällainen pakkauskone tunnetaan mm. hakijan aikaisemmasta suomalaisesta patentis-15 ta 84799.
Pakattavien tuotteiden leveydestä johtuen voi olla usein syytä järjestää tuotteet limittäin laatikkoon, jolloin niiden reunat voivat olla toistensa päällä.
20 Tämä ei kuitenkaan onnistu edellä kuvatuissa pakkaus-koneissa, joissa esineiden viemä minimitila tulee aina olemaan niiden leveyden joku monikerta.
Saksalaisessa hakemusjulkaisussa 4017692 on esitetty 25 pakkauskone, jossa on kaksi lappeelleen vinoon asentoon • asetettua kuljetushihnaa, jotka muodostavat väliinsä kuljettimen kaltevan osuuden, jolla myös pakkausasema sijaitsee. Rakenne on monimutkainen ja rajoittaa esineiden syöttömahdollisuuksia.
30
Keksinnön tarkoituksena on poistaa em. epäkohdat ja esittää pakkauskone, jossa pakattavat esineet voidaan haluttaessa ryhmitellä kapeammalle alueelle asettamalla ne riveissä limittäin. Tämän tarkoituksen toteuttami-35 seksi keksinnön mukaiselle koneelle on pääasiassa tunnusomaista se, mikä on esitetty oheisen patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa. Kul jettimessa esineiden siirtosuunnassa ennen työntöelimen vaikutus- 2 95790 aluetta sijaitseva kalteva osuus on kuljetinsilmukan kalteva osuus, joka nousee esineiden siirtosuunnassa kohti työntimen vaikutusaluetta, jonka osuus kuljetin-si lillukasta on loivemmassa vaakatasoon nähden, ja 5 kaksi poikittain kuljettimeen nähden sijaitsevaa erotusseinämää on kiinnitetty kuljetinsilmukkaan.
Seinämät muodostavat väliinsä osaston, joka on siirrettävissä kaltevalle osuudelle. Kaltevan osuuden yläpuolella on syöttölaite esineiden syöttämiseksi 10 osastoon. Syöttölaitteen avulla voidaan esineet saada putoamaan esimerkiksi yksittäin tai ryhmissä kaltevalle osuudelle tuotuun osastoon siten, että ne tulevat riveihin, joissa esineiden sivureunat menevät toistensa päälle, eli esineet ovat limittäin.
15
Oheisissa epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa on esitetty muita keksinnön mukaisen koneen edullisia suoritusmuotoja. Kuljettimen käyttölaite voi olla järjestetty kuljettamaan erotusseinämien muodostamaa 20 osastoa kaltevalla osuudella taaksepäin nykäyksittäin. Syöttökohta esineiden syöttämiseksi osastoon on kiinteäasemainen kaltevaan osuuteen nähden ja pudottaa esinerivin aina sopivan matkaa taaksepäin vedetyn edellisen esinerivin päälle. Syöttölaitteessa voi 25 ennen liukupinnan päässä olevaa syöttökohtaa olla ·[ liikuteltava pidätin, jonka takana on syöttökuljet- timen pää, joka on järjestetty syöttämään esineet riviin pidättimen taakse, josta ne pidätintä liikuttamalla on päästettävissä liukupintaa pitkin kuljet-30 timen kaltevalla osuudella olevaan osastoon.
.* Erään edullisen suoritusmuodon mukaan kuljetinsil- mukassa on kaksi kahden erotusseinämän väliin muodostuvaa osastoa, joista kumpikin on liikuteltavissa 35 kuljettimen pituussuunnassa itsenäisesti oman vetolait-teensa avulla. Tämä mahdollistaa sen, että toisen osaston ollessa pakkauskohdassa työntöelimen vaikutusalueella toista osastoa voidaan täyttää ja sen liike 3 95790 voidaan täytön aikana järjestää riippumattomaksi pakkauskohdassa olevan osaston sijainnista.
Keksintöä selostetaan seuraavassa lähemmin viittaamalla 5 oheisiin piirustuksiin, joissa kuvat 1 ja 2 esittävät pakkauskonetta sivusta pakkaus-ja täyttövaiheen aikana, 10 kuva 3 esittää pakkauskonetta sivusta osastojen siirtovaiheen aikana, ja kuva 4 esittää keksinnön mukaista pakkauskonetta perspektiivissä.
15
Kuvissa on esitetty keksinnön mukainen pakkauskone, jossa on kuljetin 1, jossa on kaksi siihen nähden poikittaista erotusseinämää 2, jotka muodostavat väliinsä osaston 3. Koneeseen kuuluu lisäksi levymäinen 20 kuljettimen poikkisuuntaan kulkeva työnnin 4, jonka leveys on sellainen, että se mahtuu kulkemaan kuljettimen poikki työntyessään osaston 3 läpi. Toisella puolella kuljetinta 1 pakkauskoneessa on sinänsä tunnettu laite, jonka avulla kuljettimeen päin auki 25 oleva laatikko 5 voidaan tuoda työntöelimen 4 kohdalle, • jolloin osastossa 3 olevat esineet voidaan työntää kuljettimen poikki tapahtuvalla työntöliikkeellä sisään laatikkoon 5.
30 Työntöelimen 4 vaikutusalueella pakkausasemassa kuljettimen 1 kulkusuunta on vaakasuora ja tätä vaakasuoraa osuutta on merkitty viitenumerolla Ib.
Ennen tätä osuutta kuljettimessa on kohti vaakasuoraa osuutta nouseva kalteva osuus la. Kaltevalla osuudella 35 tapahtuu pakattavien esineiden syöttö osastoon 3, joka voidaan kuljettimella siirtää tälle kohtaa.
Kuvassa 1 on esitetty syöttölaite 6, josta esineet putoavat haluttuihin riveihin osastoon 3 siten, että 4 95790 ensimmäinen rivi tulee vasten takimmaista erotus-seinämää 2, seuraava rivi tulee tämän rivin päälle jne. kunnes koko osasto on tullut täyteen. Käytännölli-simmin tämä saadaan aikaan järjestämällä syöttölait-5 teen 6 pää sijainniltaan kiinteäasemaiseksi kuljettimen kulkusuunnan suhteen ja kuljetin 1 askeltamaan sopivin välein taaksepäin (kuvat 1 ja 2) osaston 3 ollessa kaltevalla osuudella la, jolloin saadaan aina tilaa seuraavan esinerivin sijoittumiselle edellisen 10 päälle. Siirrettäessä osasto 3 eteenpäin työntöelimen 4 vaikutusalueelle saadaan aikaan ryhmä, jossa halutulla tavalla limittäin olevat esineet ovat peräkkäisissä riveissä, ja tämä ryhmä voidaan työntää yhdellä kertaa edellä kuvatulla tavalla laatikkoon 5.
15
Kuvassa 4 on esitetty tarkemmin kuljettimen rakenne. Pakkauskoneen kuljetin 1 muodostaa telojen kautta kulkevan silmukan. Lisäksi siinä on kaksi erotus-seinämien 2 väliinsä rajaamaa osastoa 3, joita voidaan 20 käyttää eri tehtäviin samanaikaisesti jäljempänä kuvatulla tavalla. Itse kuljetin 1 on leveyssuunnassa jaettu kahteen osaan, joista ensimmäiseen on kiinnitetty ensimmäisen osaston 3 muodostavat erotusseinämät 2 ja toiseen toisen osaston 3 muodostavat erotusseinä-25 mät 2. Osastojen pohjat voivat olla tiivistetyt • « • taipuvin liuskoin, jotka on kiinnitetty osaston erotusseinämiin 2 ja samaan osaan, johon erotusseinämät on kiinnitetty. Kuljettimen osa pääsee vapaasti kulkemaan sen osaston 3 alta, johon se ei ole kiin-30 nitetty. Lisäksi kumpikin omaa osastoaan 3 kuljettava osa on viety oman vetolaitteen kautta, jolloin osien ja samalla osastojen 3 liike voi olla toisistaan riippumaton. Käytännössä tämä on toteutettu siten, että osat on viety kahden vetotelan 8 kautta, joista 35 toinen on kuljettimen etupäässä ja ohjaa kuljettimen kääntymistä vastakkaiseen suuntaan vaakasuoralta osuudelta Ib silmukan alapuoliselle osuudelle le, ja toinen on kuljettimen takapäässä ja ohjaa sen käänty- 5 95790 inistä silmukan alapuoliselta osuudelta kaltevalle osuudelle la. Telat 8 on vastaavalla tavalla jaettu leveyssuunnassa eri osiin, jolloin toisessa vetotelas-sa 8 veto on toista osaa ohjaavassa osassa ja toista 5 ketjuparia ohjaava osa pääsee pyörimään tässä kohdassa vapaasti. Toisen vetotelan 8 kohdalla tilanne on päinvastainen. Osuuksien la ja Ib välillä on vielä ohjaustela 12.
10 Kuvan 4 suoritusmuodossa kuljettimen osat muodostuvat neljästä erillisestä telojen ympäri kulkevasta osasta, joista ensimmäinen pari, esimerkiksi kaksi keskimmäistä, on kiinni ensimmäisessä osastossa 3 ja toinen pari, kaksi äärimmäistä, toisessa osastossa 3. Osat 15 voivat olla esimerkiksi ketjuja ja teloissa olevat osat hammaspyöriä.
Kuvissa 1 ja 2 on esitetty kuljetin 1 pakkaus- ja täyttövaiheen aikana. Toinen osasto 3 sijaitsee 20 kaltevalla osuudella la ja toinen osasto vaakasuoralla osuudella Ib työntöelimen 4 vaikutusalueella. Samanaikaisesti kun työntöelimellä 4 pakataan osastossa 3 oleva esine-erä laatikkoon 5 osaston 3 ollessa paikoillaan, voi kaltevalla osuudella oleva osasto 3 askeltaa 25 taaksepäin sopivin nykäyksin siihen kiinnitetyn ketjuparin oman vetolaitteen vaikutuksesta. Kun osasto 3 on tullut täyteen täyttöasemassa, siirtyy se kuvan 3 mukaiseen asemaan työntöelimen 4 vaikutusalueelle ja tällä kohtaa aikaisemmin ollut osasto 3 30 voidaan siirtää alakautta omaa vauhtia kuljetinsilmukan ympäri kaltevalle osuudelle la, jossa se voi jälleen alkaa askeltamaan taaksepäin täytön suorittamiseksi.
Kumpikin osasto 3 tekee näin toisen osaston 3 liikkeestä mekaanisesti riippumatonta liikettä kuljettimen 35 ympäri siten, että osasto siirtyy pakkauksen jälkeen silmukan alakautta kaltevalle osuudelle la, missä se alkaa nykäyksittäin liikkua taaksepäin osaston täyttämiseksi, ja siirtyy tämän jälken taas pakkausasemaan.
6 95790
Vaikka em. liikkeet ovatkin toisistaan mekaanisesti riippumattomia, voivat ne olla automatiikan avulla toistensa suhteen ja muiden pakkauskoneiden osien liikkeen suhteen synkronoituja.
5
Keksintö on tarkoitettu erityisesti litteiden esineiden, kuten pussien pakkaamiseksi. Tällöin litteät esineet tulevat osastoihin siten, että niiden päätaso on poikittain kuljettimen pituussuuntaan nähden ja 10 niiden tasot lepäävät toistensa päällä täytettäessä osastoa 3 kaltevalla osuudella la.
Syöttölaite 6, joka syöttää esineet osastoon 3, on sijoitettu siten, että sen pää, josta esineet putoavat 15 osastoon, sijaitsee kaltevan osuuden la yläpuolella.
Kuvassa 4 on esitetty ratkaisu, jossa syöttölaitteen 6 pää on sivuseinämien rajoittaman liukupinnan 9 pää, jota pitkin rivi halutulla tavalla limittäin olevia esineitä liukuu ja putoaa osastoon 3 siten, että 20 niiden alareunat tulevat osaston pohjaa vasten, eli • ne ovat tavallaan pystyssä ja osaston taaemman seinämän 2 tukemina. Tällaisen rivin aikaansaamiseksi voidaan käyttää liukupinnan 9 alkupäässä pidätintä 10, joka on liukupinnan yläpuolelle kääntyväksi laakeroitu 25 levy. Esineet pudotetaan levyn taakse syöttökuljetti-men 11 avulla, jolloin ne kuljettimen päästä putoavat pidättimen 10 taakse. Limitys voidaan saada aikaan syöttökuljettimen 11 pään liikkeen avulla tai siten, että käytetään laitetta, joka ryhmittelee esineet 30 riviin sopivaan limitykseen jo syöttökuljettimella 11.
Aina yhden rivin tultua valmiiksi kääntyy pysäytti-men 10 levy pois edestä siksi ajaksi, että esineet pääsevät sen alta pitkin liukupintaa, minkä jälkeen pidätin jälleen sulkeutuu. Voidaan luonnollisesti 35 ajatella muita tapoja syötön järjestämiseksi kaltevalla osuudella la olevaan osastoon 3.
7 95790
Keksintöä voidaan muunnella oheisissa patenttivaatimuksissa esitetyn keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
Osuus Ib, jolla pakkausasema sijaitsee, ei välttämättä ole vaakasuorassa, vaan se voi olla hieman kalteva 5 siten, että se muodostaa loivemman kulman vaakatasoon nähden kuin kalteva osuus la. Lisäksi voidaan ajatella sitä, että käytetään vain yhtä osastoa 3, joka kulkee edestakaisin pakkausaseman ja täyttöaseman välillä, mutta kahden osaston järjestelmällä saadaan aikaan 10 parempi kapasiteetti. 1

Claims (5)

8 95790
1. Pakkauskone, joka käsittää kuljettimen (1), kuljettimen päälle kiinnitetyn osaston (3), syöttö- 5 laitteen (6) pakattavien esineiden syöttämiseksi osastoon (3) sekä työntimen (4), joka on järjestetty liikkumaan poikittain kuljettimen (1) kulkusuuntaan nähden osaston (3) läpi osastossa olevien esineiden pakkaamiseksi laatikkoon (5), jolloin kuljetin (1) 10 käsittää kaltevan osuuden (la), jonka jatkeena pakattavien esineiden siirtosuunnassa on työntimen (4) vaikutusalueella oleva osuus (Ib), ja kaksi poikittain kuljettimeen nähden sijaitsevaa erotusseinämää (2) , jotka muodostavat väliinsä osaston (3), joka on 15 kuljettimen (1) avulla siirrettävissä kaltevalle osuudelle (la), jolloin syöttölaitteen (6) syöttökohta esineiden syöttämiseksi osastoon on järjestetty kaltevan osuuden (la) yläpuolelle, tunnettu siitä, että esineitä kannattava kuljetin muodostuu kuljetin-20 silmukasta, johon osaston (3) muodostavat erotus- seinämät (2) on kiinnitetty ja jossa kalteva osuus nousee esineiden siirtosuunnassa kohti työntimen (4) vaikutusalueella olevaa osuutta (ib), joka muodostaa loivemman kulman vaakatasoon nähden kuin kalteva 25 osuus (la) ollen edullisesti vaakasuorassa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen pakkauskone, tunnettu siitä, että kuljettimen (1) käyttölaite on järjestetty kuljettamaan erotusseinämien (2) muodos- 30 tamaa osastoa (3) kaltevalla osuudella (la) taaksepäin nykäyksittäin ja syöttölaitteen (6) muodostama syöttö-kohta on kiinteäasemainen kuljettimen (1) kulkusuunnan suhteen toisen esinerivin muodostamiseksi sopivan matkaa taaksepäin vedetyn, edellisessä vaiheessa 35 osastoon pudotetun esinerivin päälle. 9 95790
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen pakkauskone, tunnettu siitä, että syöttölaitteessa (6) on kaltevan osuuden (la) yläpuolella olevaan syöttökohtaan päätyvä 5 kalteva liukupinta (9), jonka yläpuolella on liikuteltava pidätin (10), jonka taakse esineet on järjestetty ryhmiteltäväksi riviin pidättimen (10) takana olevan syöttökuljettimen (11) pään kautta.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen pakkauskone, tunnettu siitä, että kuljetin (1) muodostuu kuljetinsilmukasta, jossa on kaksi kahden erotusseinämän (2) väliin muodostuvaa osastoa (3), joista kumpikin on liikuteltavissa kuljettimen pituus-15 suunnassa itsenäisesti oman vetolaitteensa avulla.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen pakkauskone, tunnettu siitä, että kuljetin (1) on jaettu leveys-suunnassa kahteen osaan, joista ensimmäinen osa on 20 kiinnitetty ensimmäisen osaston (3) muodostaviin rakenteisiin ja toinen osa on kiinnitetty toisen osaston (3) muodostaviin rakenteisiin, jolloin molemmat osat on viety molempien vetolaitteiden kautta siten, että ensimmäinen osa ohjautuu vapaasti sen vetolaitteen 25 kautta, johon toinen osa on mekaanisesti voimansiir-*. toyhteydessä, ja toinen osa ohjautuu vapaasti sen vetolaitteen kautta, johon ensimmäinen osa on mekaanisesti voimansiirtoyhteydessä. a 10 95790
FI935456A 1993-12-07 1993-12-07 Pakkauskone FI95790C (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI935456A FI95790C (fi) 1993-12-07 1993-12-07 Pakkauskone
PCT/FI1994/000551 WO1995015885A1 (en) 1993-12-07 1994-12-05 Packaging machine with a compartmented conveyor for arranging articles

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI935456A FI95790C (fi) 1993-12-07 1993-12-07 Pakkauskone
FI935456 1993-12-07

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI935456A0 FI935456A0 (fi) 1993-12-07
FI935456A FI935456A (fi) 1995-06-08
FI95790B true FI95790B (fi) 1995-12-15
FI95790C FI95790C (fi) 1996-03-25

Family

ID=8539087

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI935456A FI95790C (fi) 1993-12-07 1993-12-07 Pakkauskone

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI95790C (fi)
WO (1) WO1995015885A1 (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN105564943B (zh) * 2016-03-10 2019-03-12 东莞市德胜自动化设备有限公司 一种结构紧凑的自动收料机

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3662248D1 (en) * 1986-02-01 1989-04-13 Frisco Findus Ag Packing machine
NL8802075A (nl) * 1988-08-22 1990-03-16 Breda Packaging Bv Werkwijze en inrichting voor het in een houder rangschikken van voorwerpen.
DE4017692A1 (de) * 1990-06-01 1991-12-05 Wellpower Gmbh Verpackungsmasc Vorrichtung zum stapeln und verpacken von packungen

Also Published As

Publication number Publication date
FI935456A (fi) 1995-06-08
FI95790C (fi) 1996-03-25
WO1995015885A1 (en) 1995-06-15
FI935456A0 (fi) 1993-12-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4676050A (en) Method and apparatus for transporting flexible packages, particularly flat bags, filled with pourable or flowable material to container filling stations
EP1764318B1 (en) Retractable transfer device for a metering apparatus
FI83060C (fi) Foerfarande och anordning foer matning av behaollare till ett baerarfodral.
FI83413C (fi) Anordning foer sammanfoerande av olika slags tryckprodukter.
US20060070349A1 (en) Product packaging system
US4443995A (en) Metering device and method
EP0149351A2 (en) Packaging machine and method
CA2407901C (en) Apparatus and a method for collating and cartonning product units
EP0588298B1 (en) An apparatus for grouping objects
GB2561826B (en) Packing machine with individually controllable pockets
US5184712A (en) Device for transporting articles to a conveyor apparatus of a packaging machine
CN111655585B (zh) 具有纸箱翻转站的连续运动包装机
SK286873B6 (sk) Spôsob prepravy fóliových vreciek a zariadenie na uskutočnenie tohto spôsobu
US5430994A (en) Apparatus for feeding packs, especially bag packs, to a collective packer
CA2321845C (en) Method and device for filling cartons
US5460272A (en) Apparatus for sorting objects, especially those of flat shape
US7089717B2 (en) Tray loader
FI95790B (fi) Pakkauskone
GB2203715A (en) A conveyor system
US6397563B1 (en) Method and device for packaging flat products
US5371995A (en) Hesitating carton loading machine
US5638663A (en) Overhead can guide
GB2097744A (en) Packet handling apparatus
JP3798423B2 (ja) 積み重ねられた物品グループを形成する方法
EP0431084B1 (en) Method and apparatus for compiling deformable, substantially cylindrical bodies, particularly tampons and for packing them

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application