FI95282B - Bitumikoostumus ja sen käyttö kattopäällysteenä - Google Patents

Bitumikoostumus ja sen käyttö kattopäällysteenä Download PDF

Info

Publication number
FI95282B
FI95282B FI880662A FI880662A FI95282B FI 95282 B FI95282 B FI 95282B FI 880662 A FI880662 A FI 880662A FI 880662 A FI880662 A FI 880662A FI 95282 B FI95282 B FI 95282B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
block copolymer
monovinyl aromatic
aromatic hydrocarbon
bitumen
composition according
Prior art date
Application number
FI880662A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI880662A0 (fi
FI95282C (fi
FI880662A (fi
Inventor
Willem Cornelis Vonk
Hendrik Jan Brouwer
Anthony Leonard Bull
Original Assignee
Shell Int Research
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Shell Int Research filed Critical Shell Int Research
Publication of FI880662A0 publication Critical patent/FI880662A0/fi
Publication of FI880662A publication Critical patent/FI880662A/fi
Publication of FI95282B publication Critical patent/FI95282B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI95282C publication Critical patent/FI95282C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08LCOMPOSITIONS OF MACROMOLECULAR COMPOUNDS
    • C08L95/00Compositions of bituminous materials, e.g. asphalt, tar, pitch
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08LCOMPOSITIONS OF MACROMOLECULAR COMPOUNDS
    • C08L53/00Compositions of block copolymers containing at least one sequence of a polymer obtained by reactions only involving carbon-to-carbon unsaturated bonds; Compositions of derivatives of such polymers
    • C08L53/02Compositions of block copolymers containing at least one sequence of a polymer obtained by reactions only involving carbon-to-carbon unsaturated bonds; Compositions of derivatives of such polymers of vinyl-aromatic monomers and conjugated dienes

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)
  • Paints Or Removers (AREA)
  • Road Paving Structures (AREA)
  • Semiconductor Lasers (AREA)
  • Graft Or Block Polymers (AREA)
  • Lasers (AREA)
  • Pressure Welding/Diffusion-Bonding (AREA)
  • Compositions Of Oxide Ceramics (AREA)
  • Adhesives Or Adhesive Processes (AREA)
  • Glass Compositions (AREA)

Description

95282
Bitumikoostumus ja sen käyttö kattopäällysteenä
Esillä olevan keksinnön kohteena on bitumikoostumus, joka on erityisen sopiva kateainepinnoitteisiin, 5 jotka käsittävät bitumia ja elastomeerista segmenttikopo-lymeeriä tai monovinyyliaromaattisen hiilivedyn ja konju-goidun dieenin hydrogenoitua segmenttikopolymeeriä. Tällaiset koostumukset tunnetaan erinomaisista joustavuus-, taipuisuus- ja tarttumisominaisuuksista, jotka tekevät ne 10 erityisen sopiviksi käytettäviksi kateainepinnoitteissa. Kuitenkaan niiden virtausvastus ei aina ole täysin tyydyttävä .
Keksintö koskee bitumikoostumusta, joka sisältää elastomeerista, mahdollisesti hydrogenoitua segmenttiko-15 polymeeriä, joka sisältää vähintään kaksi monoalkenyyli-areenisegmenttiä A ja vähintään yhden konjugoidun dieeni-segmentin B, ja monovinyyliaromaattisen hiilivedyn homo-polymeeriä. Koostumukselle on tunnusomaista, että monovinyyliaromaattisen hiilivedyn homopolymeerin lukukeskimää-20 räinen molekyylipaino on 1/4 - 2 kertaa polymeerisegmenttien A lukukeskimääräinen molekyylipaino.
Käytetty bitumi voidaan valita mistä tahansa luonnollista tai pyrogeenistä alkuperää olevasta bitumista. Edullisesti bitumi johdetaan mineraaliöljystä. Sopiviin 25 mineraaliöljystä johdettuihin bitumikomponentteihin kuu-luvvat pitkä jäännös, lyhyt jäännös, termisesti pilkottu jäännös, saostusbitumi tai kunkin mainitun komponentin puhallettu tuote. Propaani- tai butaanibitumi tai puhallettu propaani- tai butaanibitumi on erittäin sopiva, 30 vaikkakin myös bitumikomponenttien seoksia voidaan käyt-• tää. Bitumikomponenttina voidaan käyttää myös bitumien ja jatkeöljyjen seoksia. Edullisiin keksinnön mukaisessa koostumuksessa käytettyihin bitumikomponentteihin kuuluvat ne, joiden tunkeuma on enintään 450 dmm 25°C:ssa ja 2 95282 edullisesti alueella 50 - 250 dnun 25°C:ssa. Tämä ominaisuus määritetään ASTM-D5 normin mukaan.
Sopiviin elastomeerisen segmenttikopolymeerin segmenteissä A käytettäviin monoalkenyyliareeniyhdisteisiin 5 kuuluvat isopropenyylinaftaleeni, alfa-metyylistyreeni, vinyylitolueeni, vinyyliksyleeni(t) ja muut styreenijohdannaiset, joissa on yksi tai useampia C^-alkyylisubsti-tuentteja. Styreeni on erityisen edullinen. Elastomeerisen, vapaavalintaisesti hydratun segmenttikopolymeerin 10 polymeerisegmenttien A lukukeskimääräinen molekyylipainot ovat välillä 5 000 - 50 000, edullisemmin 10 000 -35 000. Sopiviin konjugoituihin dieeneihin käytettäväksi elastomeerisen kappalekopolymeerin segmenttinä B kuuluvat 4-8 hiiliatomia monomeerissä sisältävät dieenit, 15 erityisesti isopreeni ja butadieeni.
On edullista, että polymeerisegmenttien A osuus segmenttikopolymeerissä on alueella 10 - 60 paino-%, edullisemmin 20 - 50 paino-%. Suuremmat monovinyyliaro-maattisten hiilivetyjen osuudet segmenttikopolymeerissä 20 voivat aiheuttaa yhteensopivuusongelmia bitumin kanssa.
Nämä yhteensopivuusongelmat voivat ilmetä erittäin vaikeasti käsiteltävien, hyvin viskoosien koostumusten muodostumisena, tai koostumuksina, joissa monovinyyliaro-maattisen hiilivedyn polymeeri erottuu erilliseksi faa-·' 25 siksi. Sen vuoksi on hyvin yllättävää, että esillä ole vassa keksinnössä monovinyyliaromaattisen hiilivedyn ho-mopolymeerin lisäämiseen ei liity mitään yhteensopivuus-ongelmaa, ja että se jopa parantaa virtausvastusta ja va-rastointistabiilisuutta. Polydieenisegmentin (tai -seg-30 menttien) B lukukeskimääräinen molekyylipaino on edulli-·. sesti 15 000 - 350 000, edullisemmin 25 000 - 150 000.
Sopiviin elastomeerisiin segmenttikopolymeereihin kuuluvat lineaariset, haarautuneet ja tähdenmuotoiset (radiaaliset) segmenttikopolymeerit. Polymeerisegmentit A 35 muodostavat edullisesti kopolymeerin päätesegmentit. So- 3 95282 pivia lineaarisia kopolymeerejä voidaan siten esittää kaavalla A-B-(-B-A)n, jossa n on edullisesti alueella 1-20, edullisesti 1 - 5, ja sopivasti haarautunutta tai tähdenmuotoista kopolymeeriä voidaan esittää kaavalla 5 A-B-(-B-A)e, jossa m on edullisesti 2-20. Mikä tahansa näistä kopolymeereistä voi vapaavalintaisesti sisältää kytkentäainejäännöksiä, joita on lisätty niiden valmistuksen aikana. Äärimmäisen käyttökelpoisia segmenttikopo-lymeerejä ovat lineaariset segmenttikopolymeerit, joiden 10 konfiguraatio on A-B-A, so n on 1, ja tähdenmuotoiset segmenttikopolymeerit konfiguraatioltaan A-B-(-B-A),,, joissa m on 2 - 8.
Segmenttikopolymeerin valmistus on alalla tunnettu. Brittiläisessä myönnetyssä patentissa 6B 1 538 266 15 kuvataan joukko menetelmiä. Tähdenmuotoisen kopolymeerin valmistamiseksi voidaan käyttää sopivia kytkentäaineita kuten diestereitä, esim. adipaatteja, fosfiitteja tai piiyhdisteitä tai ydintä, joka on valmistettu di- tai trivinyylibentseenin oligomeroinnissa. Muita kytkentä-20 aineita voidaan valita polyepoksideista, kuten epoksoitu pellavaöljy, polyisosyanaateista, esim. bentso-1,2,4-tri-isosyanaatti, polyketoneista esim. heksaani-1,3,6-trioni, polyanhydrideistä tai polyhalogenideista. Erityisesti, kun kytkentäaineina käytetään di- tai trivinyylibentsee->' 25 nin oligomeerejä, saadussa tähdenmuotoisessa kopolymee- rissä voi olla suuri määrä polymeerihaaroja, esim. 7-20 haaraa. Segmenttikopolymeerin hydraus voidaan haluttaessa suorittaa yllä esitetyssä brittiläisessä myönnetyssä patentissa kuvatusti.
30 Monovinyyliaromaattisen hiilivedyn polymeerin val mistuksessa käytetty monomeeri voidaan valita samoista monomeereistä, joita käytetään segmenttikopolymeerin segmenteissä A. Sopiviin monomeereihin kuuluvat isoprenyyli-naftaleeni, alfa-metyylistyreeni, vinyylitolueeni, vinyy- 35 liksyleeni(t) ja muut yhden tai useampia C^-alkyylisub- * 95282 4 stituenttia sisältävät styreenijohdannaiset. Styreeni on erityisen edullinen.
Edullisesti monovinyyliaromaattisen hiilivetyhomo-polymeerin lukukeskimääräinen molekyylipaino on 3 000 -5 50 000, edullisemmin 5 000 - 40 000. Kuten yllä huomau tettiin, tämän polymeerin molekyylipainon pitäisi olla 0,25 - 2 kertaa polymeerisegmenttien A molekyylipaino. Edullisesti molekyylipaino valitaan siten, että homopoly-meerin lukukeskimääräinen molekyylipaino on 0,4 - 1,5 10 kertaa polymeerisegmenttien A molekyylipaino. Käytännöllisesti hyvin sopivassa tilanteessa homopolymeerin ja polymeerisegmenttien molekyylipainot ovat suunnilleen samat.
Monovinyyliaromaattinen hiilivetypolymeeri voidaan 15 valmistaa vapaa-radikaali-, anionisella, kationisella tai koordinaatiokatalyysillä. Vapaa-radikaali- ja kationinen mekanismi tuottavat polymeerejä, joissa aromaattisen ryhmän tilastollinen korvautuminen rungon suhteen on suuri, so nämä polymeerit luokitellaan amorfisiksi. Anionisilla 20 mekanismeilla saadut polymeerit ovat tavallisesti amorfisia, vaikka erityisolosuhteissa voidaan valmistaa isotak-tisia polymeerejä. Koordinaatiokatalyysillä valmistetut polymeerit käsittävät amorfisten ja isotaktisten polymeerien seoksia. Toinen tunnettu polymerointitekniikka on : 25 emulsiopolymerointi, kuten alan tuntijat ymmärtävät.
Monovinyyliaromaattinen hii1ivetyhomopolymeeri voidaan myös edullisesti tuottaa samanaikaisesti elasto-meerisen segmenttikopolymeerin kanssa. Ensimmäinen tämän prosessin vaihe sisältää monovinyyliareenin ja initiaat-30 torin saattamisen toistensa yhteyteen elävien polymeerien .· A muodostamiseksi. Sopiviin initiaattoreihin kuuluvat al- kyylilitiumyhdisteet. Seuraavassa vaiheessa tarvitaan vähemmän kuin stökiömetrinen määrä reaktion lopettavaa ainetta tappamaan kaikki reaktioseokseen lisätyt radikaa-35 lit. Tyypillisiä reaktion lopettavia aineita ovat vesi
II
5 95282 tai alkoholit. Tämä johtaa monovinyyliaromaattisen hiilivedyn polymeerien muodostukseen niin, että reaktioseok-seen jää joitakin eläviä polymeerisegmenttejä. Elävät po-lymeerisegmentit saatetaan sitten konjugoidun dieenin yh-5 teyteen. Saadut elävät kahden segmentin välituotteet voidaan sitten kytkeä tuottamaan lineaarisia tai haarautuneita tai tähdenmuotoisia kopolymeerejä riippuen käytetystä kytkentäaineesta.
Esillä olevan keksinnön mukainen koostumus voidaan 10 mukavasti valmistaa sekoittamalla bitumi, elastomeerinen segmenttikopolymeeri ja monovinyyliaromaattisen hiilivedyn homopolymeeri. Saadun koostumuksen uskotaan eroavan koostumuksesta, joka saatiin saattamalla bitumimateriaali reagoimaan monovinyyliaromaattisen hiilivedyn ja elasto-15 meerisen segmenttikopolymeerin kanssa. Jälkimmäisessä tapauksessa monovinyyliaromaattinen hiilivety reagoi tyydyttämättömien sidosten kanssa elastomeerisessä kopoly-meerissä ja bitumimateriaalin komponenttien kanssa, jolloin bitumimateriaali silloittuu elastomeerisen segment-20 tikopolymeerin kanssa. Saatu koostumus ei sen vuoksi sisällä erillistä segmenttikopolymeeriä eikä erillistä monovinyyliaromaattisen hiilivedyn homopolymeeriä.
Elastomeerisen segmenttikopolymeerin ja monovinyyliaromaattisen hiilivedyn homopolymeerin määrät esillä 25 olevan keksinnön mukaisessa koostumuksessa voivat vaihdella laajalla alueella. Edullisesti koostumus sisältää 1-20 paino-% elastomeeristä segmenttikopolymeeriä ja 0,25 - 15 paino-% monovinyyliaromaattisen hiilivedyn homopolymeeriä, jolloin kaikki painoprosentit perustuvat 30 bitumin, elastomeerisen segmenttikopolymeerin ja monovinyyliaromaattisen hiilivedyn homopolymeerin kokonaispainolle. Elastomeerisen segmenttikopolymeerin ja monovinyyliaromaattisen hiilivedyn homopolymeerin välinen paino-suhde on edullisesti 2:1 - 20:1.
77“ 95282 6
Esillä olevan keksinnön koostumusta voidaan käyttää tieasfaltissa, putkipinnoitteissa, kiteissä ja vastaavissa. Kun koostumusta käytetään tieasfaltissa, polymeerien määrä on normaalisti 1-10 paino-%, putkipin-5 noitteissa 5 - 15 %, kiteissä 5 - 15 % ja kateainepin-noitteissa 4-20 paino-% laskettuna bitumin ja kahden polymeerin kokonaismäärästä. Koostumus on erityisen sopiva kateainepinnoitteisiin ja keksintö sisältää sen vuoksi myös tällaisen koostumuksen käytön kateainepinnoitteena. 10 Käytettynä kateainepinnoittena koostumus käytetään sopivasti yhdistelmänä lujitteen kanssa. Tämä lujite voi käsittää kudottuja tai kutomattomia kankaita tai katkottuja kuituja, edullisesti lasista tai polyesteristä muodostuvia. Koostumus voi edelleen sisältää täyteaineita, jat-15 keaineita, pigmenttejä tai pehmittimiä. Esillä olevan keksinnön koostumus kuumennetaan sopivasti ja levitetään kuiduille. Kalvosta on siis mahdollista tehdä lujitettuja ennalta muodostettuja kalvoja. Kuitenkin voidaan valmistaa myös kalvoja, jotka muodostuvat koostumuksesta, so 20 ilman lujitteia. Kumpaa tahansa kalvotyyppiä voidaan käyttää suojapinnoitteena levittämällä kalvot pinnalle käyttämällä lämpöä ja/tai liimaa, joka liima voi olla suhteellisen pehmeää bitumia, tai muulla alan taitajan tuntemalla tavalla. Esillä oleva koostumus voidaan myös 25 emulgoida emulsioksi, joka voidaan ruiskuttaa pinnoitettavalle pinnalle ja emulsion hajottua jää jäljelle pinnoite.
Keksintöä kuvataan edelleen seuraavien esimerkkien avulla.
30 Esimerkit .· Esimerkkien kokeissa käytettiin kahta bitumia I ja II, joiden tunkeuma oli 200 dmm 25°C:ssa, bitumin I ollessa Venetsuelan bitumia ja bitumin II keski-Idän bitumia. Elastomeerisenä segmenttikopolymeerinä käytettiin 95282 7 tähdenmuotoista styreenin (A) ja butadieenin (B) polymeeriä, jossa oli keskimäärin 3,5 haaraa rakenteeltaan A-B, jolloin segmenttien A lukukeskimääräinen molekyyli-paino polymeerissä on 21 000 ja styreenipitoisuus 30 pai-5 no-%. Käytetty polystyreeni valmistettiin anionisesti po- lymeroiden ellei toisin osoiteta. Käytettiin molekyyli-painoiltaan erilaisia polystyreenejä.
Tutkittuihin ominaisuuksiin kuuluivat seosten pehmenemispiste (ASTM D36), seosten viskositeetti 10 (ASTM D2171) ja virtausvastus ja kylmätaivutuskoe saksalaisen normin DIN 52123 mukaan. Tämän normin mukaan seoksen on läpäistävä kylmätaivutuskoe -15°C:ssa ja virtaus-vastuskoe 100°C:ssa, Tämän normin menettelyä modifioitiin seoksille merkitsemällä muistiin korkeimmat lämpötilat, 15 joissa ne suoriutuivat virtausvastuskokeesta. Virtaus-vastuskokeiden väliset lämpötilavälit olivat 5°C.
Joillekin seoksille varastointistabiilisuus määritettiin seuraavasti: 10 on korkuinen purkki täytettiin seoksilla typpi-ilmakehässä, purkki suljettiin, sitä säi-20 lystettiin 160°C:ssa 5 päivän ajan; sitten purkki sahattiin puoliksi, jolloin saatiin pintajae ja pohjajae. Kummankin jakeen pehmenemispisteet määritettiin, pohjajakeen arvo vähennettiin pintajakeen arvosta ja erotus merkittiin muistiin. Mitä pienempi erotus, sitä parempi oli varastoin-25 tistabiilisuus.
Esimerkki 1
Valmistettiin seokset bitumista I (B-I), elasto-meerisesta segmenttikopolymeeristä (EBC) ja polystyreenis-tä (PS1 lukukeskimääräiseltä molekyylipainoltaan 15 000.
30 Komponenttien määrät ja seosten ominaisuudet esitetään taulukossa I.
8 95282 •h *n m
t"» ID u) ·* H
O O (N pH H
CTl H fM rH rH ;r^
CU :<0 i—I
-H
tn h O' r-
O lO -(rt v pH
O O O Π <Γι n pH Λ (Λ H rH :nj
i—I
*n -h *> U} lf> ^1* «e· n o -h *s «ra s. n n ») n « H ra ·—I rH (2,
:<0 i—I
•H
10 " .
h ,> :<0 ^ ^ n in li s r-~
n » CN O M O H? CM pH
«pH p| rl Λ d i-Η d rö
H
dP
I W
2. . u u « ^ -5 · · * 1¾ tn to d -r-ι d x: u en o O U Ή Pj
LD o pH I
HO ·Η (0 I 00 ·Η -Ρ
• pH J C
* - (ΰ -h tn tn -h hj Cu d d h-> tn —
-p -P -P -H
tn d a) -P m
to > CD C S
> -pH -m -pH S
tn to -h o r, _ d -P tn -P ^ .. _ rn (Ö :n! O tn >1 H U - S -p ZX rt
I m W « -H H
CQWPaEn >^>> 95282 9
Taulukosta ilmenee, että pienimolekyylipainoisen polystyreenin lisääminen tuottaa parantuneet virtausominaisuudet ja parantuneen varastointistabiilisuuden.
Esimerkki 2 5 Polystyreenin molekyylipainon vaikutuksen osoitta miseksi valmistettiin bitumien I ja II seoksia molekyyli-painoiltaan erilaisten polystyreenien kanssa. Seosten koostumus ja niiden ominaisuudet esitetään taulukossa II.
« 95282 10 o »o <f n -h •v »S *-S ^ (/) 00 (Tl CM O ΙΟ ΓΜ O -h I CO CM H O :rö rH Ή Pj :n3
I—I
O 00 n rH -H
en co o H o σ\ n in -h I 00 r-l N H O :rtl rH H Cu :n3
rH
O VO CM -H
·-. ·»*. (/) cd σ> cm o co cm m *h I CO rH rH O ;r0 *“· ^ a :n3
rH
H
H O CO CM H *H
o co o h o o ro in -r-1 .V! I 00 H H W O :rts r!4 «H iH p, 3 :iö Ή i—i
3 (0 H
•H
o o in o co
^ ·*» V * -H
I oo rj o i h> in ;(tj 00 H iH O' Pj Ή :Τ3
i—I
CAP
l ro (0
0 O
e rH ϋ «J U
: -h = = = x · a ·
rO
A
C
O
en m
A rH
.·· e -h y tn •H -P 3 3
<S -P 4-1 -P
A <1) CO 3 h ω to >
rH -P ί> -H
>i Ή 10 (C
>i CO 3 -P
ΑΊ — O fl :rj u ä n « 2-X-pe
7 7 ^ rA H S W JH rH
1 | CQ CD n 0h -H -r-1 !>, « m w o« g h £ > j 95282 11
o vo n ,H
·" w 00 I (ΛίΊΟΐηΗΟ.Η CO N OM H .(rt H rH % :id
I—I
o m n
*~ ·- ·· V
00 I OrHOVOHin^ 00 H n (M H .
H H :rd D :nj i—t
O VO o ,H
·* *· · *- tn CO I OV cg O M· rH O , 00 rH <\J rH .(rt - H d :id
—s 1—I
(0 o 4J O CO (N in .2, eoiOHOWHinr! O oo rH H rg o ·? H 1-1 ai
H -H
H
O
X O O O
Vh ·- ._i
Zx CO I (NO I tOCMO'rrt
3 « rH N £ ‘HL
(0 M M :rd
Eh -H
Ht o co cg σ> , 1 co o h o o cm o ~ ® " " s « 3
M M Dl O
!f0 *H
-» -P
* _ n m 2 «•Po·*0 • H U «J U ft C X · CU · Ϊ id ,i—i
& O
D
O
•rl tn
U rH
rn O 3 S ^ e rH 0) O 3 d -h ra m -p -H H-» 3 3 ·Ρ to +j +J -P 0)
Pj <l) ra 3 -P
•h oj td > ra i—I -P ϊ> "H *rl >1 -h tn id g
>1 ra 3 -P rH
m Λί na o <d ;id id H H U U j > I I « w o J* 5 ft ^ rn CD Q3 CU O λ£ Ή ·Η
s K
12 95282
O fM CO O
·* .
VO I H M O VO N O 'J2
00 r-i N n CO
i-l rH
.ffl •H- O VO ’S* (M ® ·* *» vo l cm h o m n in CO i-C CM n CM .(f * ~ 3 ° ~ n. * » Λ VO I H CM O CM ^ O ;zj g " H 2 H .g S 3
-P
(0 •n H O Ό *· * 3 t_j *X *\ Uj vo I cm i—( O Ί" cm to o co H H n H ·!3 J* H m a | 3
i—I
3 (0 ^ O O sf T| ^ ^ .* tn VO I sf O I CM «f o -rj 00 ι-l O Ή :2
H H
iH
c*P
2 r»ra •H ° υ <o υ : % - m . .
u o
CO LO
<-1 : : i • o G -h tn tn -Ή -P 3 3
f0 -P -P -P
a. o) w p •H QJ (0 >
Ή -P > -P
>1 -rt tn (8 >i tn G 4-) u G λ o to tnl
r-l H U ·β S
i i ω cq 7^ pi ” ^ 'i m m w o« ° H -h -h >,
II
95282 13 * w O CM CO (Λ -(_| I VO H CM O CO η Ο 1 οο η m cm cm .id· rH Η ^ * m Ο ΙΟ 4 ΙΟ ΙΟ ,κ ι νο cm η o in in in £ co h n cm o .ίρ H rH £
H
O CM CO in H
*» *" .,Γ ι ιο rH oj o in 'f m ·£ CO H CM CM rH .JT1 H rH ^
•H
O VO Tf VO
K K ·.
ι vo cm h o in in *2 CO rH CM CM rH *£* O rH rH “5
Co <—I
O
a:
-P -H
O CM CO CO
O - - I VO (H CM O VO CO O ·ί°
L_| CO rH rH CM rH P
M H H Λ
O
Ai -H
X O VO M1 VO “]
ivocMrHoininin-S 2 CO H H CM O R
CÖ rH rH
EH rH
(0
rH
Ή rH
O O CM ^ O
ι vo-m-o ι in h in -P
• CO rH CM o R- 2
• H rH :0J JO
Ή Jh <u ÖP > I o «0 Tl 0 o · o 5 rH a «o o [0 a
Hs = = ^.p^.in o
CÖ M -H
a -in
U rH
O 2 w m g
: a rH QJ
• I
O 3 c ή oi n -p
•H -P 3 3 -P
CÖ +J -P -P Q> a cu m s +j •h 0) cö > in rH -P £> -rl -r| >ι -h in co g
>i in d -P rH
A 00« m H ϋ ® ·* f 3 > H H O ^ 1 I BQ W O a -H -H >1 *2 omwaAtH >>« κ

Claims (9)

0. o o o 14 >^4.0/ Pa tent t ivaatimukset
1. Bitumikoostumus, joka sisältää elastomeerista, mahdollisesti hydrogenoitua segmenttikopolymeeriä, joka 5 sisältää vähintään kaksi monoalkenyyliareenisegmenttiä A ja vähintään yhden konjugoidun dieenisegmentin B, ja mo-novinyyliaromaattisen hiilivedyn homopolymeeriä, tunnettu siitä, että monovinyyliaromaattisen hiilivedyn homopolymeerin lukukeskimääräinen molekyylipaino on 1/4 - 10. kertaa polymeerisegmenttien A lukukeskimääräinen mole kyylipaino.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen koostumus, tunnettu siitä, että polymeerisegmenttien A mo-noalkenyyliareeni on styreeni, ja konjugoitu dieeniseg- 15 mentti B on isopreeni tai butadieeni.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen koostumus, tunnettu siitä, että polymeerisegmenttien A lukukeskimääräinen molekyylipaino on 5 000 - 50 000, ja polymeerisegmenttien A osuus segmenttikopolymeeristä on 10 - 20 60 paino-%.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen koostumus, tunnettu siitä, että segmenttikopolymeeri on lineaarinen segmenttikopolymeeri, jonka konfiguraatio on A-B-A, tai tähden muotoinen segmenttikopolymeeri, jon- 25 ka konfiguraatio on A-B-(-B-A)a, jossa m on 2 - 8.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen koostumus, tunnettu siitä, että monovinyyliaromaattisen hiilivedyn homopolymeeri on polystyreeni.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen koos- 30 tumus, tunnettu siitä, että monovinyyliaromaatti sen hiilivedyn homopolymeerin lukukeskimääräinen molekyylipaino on 3000 - 50 000.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen koostumus, tunnettu siitä, että elastomeerisen seg- 35 menttikopolymeerin määrä on 1 - 20 paino-% ja monovinyy- II 95282 liaromaattisen hiilivedyn homopolymeerin määrä on 0,25 -15 paino-%, jolloin painoprosentit perustuvat bitumin, elastomeerisen segmenttikopolymeerin ja monovinyyliaromaattisen hiilivedyn homopolymeerin kokonaispainoon.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen koos tumus, tunnettu siitä, että bitumin tunkeuma on enintään 450 dmm 25°C:ssa.
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukaisen koostumuksen käyttö kattopäällysteenä. « 16 95282
FI880662A 1987-02-16 1988-02-12 Bitumikoostumus ja sen käyttö kattopäällysteenä FI95282C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB878703548A GB8703548D0 (en) 1987-02-16 1987-02-16 Bituminous composition
GB8703548 1987-02-16

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI880662A0 FI880662A0 (fi) 1988-02-12
FI880662A FI880662A (fi) 1988-08-17
FI95282B true FI95282B (fi) 1995-09-29
FI95282C FI95282C (fi) 1996-01-10

Family

ID=10612383

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI880662A FI95282C (fi) 1987-02-16 1988-02-12 Bitumikoostumus ja sen käyttö kattopäällysteenä

Country Status (15)

Country Link
US (1) US4904713A (fi)
EP (1) EP0280357B1 (fi)
JP (1) JP2625470B2 (fi)
KR (1) KR960015197B1 (fi)
AT (1) ATE88740T1 (fi)
BR (1) BR8800612A (fi)
CA (1) CA1314642C (fi)
DE (1) DE3880530T2 (fi)
DK (1) DK170536B1 (fi)
ES (1) ES2040319T3 (fi)
FI (1) FI95282C (fi)
GB (1) GB8703548D0 (fi)
HU (1) HU201791B (fi)
NO (1) NO174107C (fi)
ZA (1) ZA88988B (fi)

Families Citing this family (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5100938A (en) * 1989-08-10 1992-03-31 The Dow Chemical Company Bituminous compositions and methods of application to surfaces
US5100939A (en) * 1989-10-27 1992-03-31 The Dow Chemical Company Bituminous compositions and method of making
USH1141H (en) 1990-07-16 1993-02-02 Shell Oil Company Asphalt-block copolymer roofing composition
US5051457A (en) * 1990-07-16 1991-09-24 Shell Oil Company Asphalt-block copolymer roofing composition
USH1186H (en) 1991-03-25 1993-05-04 Self-adhesive water proofing product
GB2255979A (en) * 1991-05-24 1992-11-25 Shell Int Research Bituminous roofing composition
US5118733A (en) * 1991-06-06 1992-06-02 Shell Oil Company Asphalt-block copolymer paving composition
US5308676A (en) * 1991-09-20 1994-05-03 Shell Oil Company Torchable roll roofing membrane
US5182319A (en) * 1991-09-27 1993-01-26 Tamko Asphalt Products, Inc. Pressure sensitive bituminous compositions
USH1250H (en) 1992-07-06 1993-11-02 Shell Oil Company Modification of asphalt
US5460852A (en) * 1994-08-31 1995-10-24 Owens-Corning Fiberglas Technology Inc. Method for applying polymer modified asphalt coating to corrugated pipes
US6191197B1 (en) * 1996-09-23 2001-02-20 Bridgestone Corporation Extended polymer compostion derived from blends of elastomers and syndiotactic polystyrene
US6329459B1 (en) 1996-09-23 2001-12-11 Bridgestone Corporation Extended syndiotactic polystyrene-elastomeric block copolymers
EP1348737A1 (en) * 2002-03-28 2003-10-01 KRATON Polymers Research B.V. Bituminous composition
EP1431348A1 (en) * 2002-12-16 2004-06-23 KRATON Polymers Research B.V. Block copolymer modified bitumen felts
DE602004005568T2 (de) * 2004-02-19 2007-08-09 Kraton Polymers Research B.V. Gefärbte Filzprodukte als Dachabdeckung
RU2006135349A (ru) * 2004-04-14 2008-05-20 Кратон Полимерз Рисеч Б.В. (Nl) Модифицированная полимером битумная композиция, применяемая в композиции битумных вяжущих средств или в компзиции кровельного материала
JP6616113B2 (ja) * 2015-07-16 2019-12-04 旭化成株式会社 ブロック共重合体組成物、並びにこれを用いた粘接着組成物、改質アスファルト組成物、舗装用バインダ組成物及びブロック共重合体組成物の製造方法
US10696592B2 (en) 2017-09-07 2020-06-30 Tremco Incorporated Blister resistant asphalt impregnating composition

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL182969C (nl) * 1974-08-27 1988-06-16 Shell Int Research Werkwijze ter bereiding van bitumineuze composities.
EP0072042B1 (en) * 1981-06-29 1986-05-07 Shell Internationale Researchmaatschappij B.V. Preformed membrane comprising a bitumen/thermoplastic rubber layer
DE3306439A1 (de) * 1983-02-24 1984-08-30 Phoenix Ag, 2100 Hamburg Schmelzkleber zum verbinden von artikeln aus epdm
US4585816A (en) * 1985-07-02 1986-04-29 The Dow Chemical Company Asphalt-block copolymer articles and method for the preparation thereof
GB2181439A (en) * 1985-10-10 1987-04-23 Shell Int Research Asphaltic composition

Also Published As

Publication number Publication date
JPS63202660A (ja) 1988-08-22
DK170536B1 (da) 1995-10-16
KR960015197B1 (ko) 1996-11-01
ES2040319T3 (es) 1993-10-16
DE3880530T2 (de) 1993-08-12
EP0280357A1 (en) 1988-08-31
DK71588A (da) 1988-08-17
CA1314642C (en) 1993-03-16
FI880662A0 (fi) 1988-02-12
DK71588D0 (da) 1988-02-12
ATE88740T1 (de) 1993-05-15
DE3880530D1 (de) 1993-06-03
HUT52536A (en) 1990-07-28
EP0280357B1 (en) 1993-04-28
ZA88988B (en) 1988-08-10
NO174107B (no) 1993-12-06
FI95282C (fi) 1996-01-10
US4904713A (en) 1990-02-27
FI880662A (fi) 1988-08-17
NO880634D0 (no) 1988-02-12
JP2625470B2 (ja) 1997-07-02
HU201791B (en) 1990-12-28
BR8800612A (pt) 1988-09-27
KR880010069A (ko) 1988-10-06
NO174107C (no) 1994-03-16
GB8703548D0 (en) 1987-03-25
NO880634L (no) 1988-08-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI95282B (fi) Bitumikoostumus ja sen käyttö kattopäällysteenä
US6759454B2 (en) Polymer modified bitumen compositions
CA1043483A (en) Bituminous block copolymer and thermoplastic copolymer composition
US5331028A (en) Polymer-modified asphalt composition and process for the preparation thereof
US4629754A (en) Pigmentable composition of matter comprising a mineral lubricating oil extract and modified petroleum and/or coumarone-indene resin
ES2388202T3 (es) Composiciones alquitrán/polímero con reticulaciones termorreversibles
US5336705A (en) Polymer-modified, oxidized asphalt compositions and methods of preparation
US4738996A (en) Asphaltic coating compositions
USH1250H (en) Modification of asphalt
ES2387177T3 (es) Polímero injertado y composición de alquitran con reticulación termorreversible que comprende dicho polímero injertado
JPH08253689A (ja) アスファルト組成物
JP4315921B2 (ja) 屋根用着色フェルト
EP1358270B1 (en) Bituminous composition with reduced gelation tendency
EP1473327A1 (en) A colorable composition
US7230041B2 (en) Bituminous compositions
US4749622A (en) Structure coating method with asphaltic compositions
EP0559462B1 (en) New polymer-modified, oxidized asphalt compositions and methods of preparation
US20070185245A1 (en) Colorable composition
ZA200304245B (en) Bituminous composition with reduced gelation tendency.

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed

Owner name: SHELL INTERNATIONALE RESEARCH MAATSCHAPPIJ B.V.