FI94820C - Parannettu HDMAC-dekooderin alinäytteistyskuvion palauttaja - Google Patents

Parannettu HDMAC-dekooderin alinäytteistyskuvion palauttaja Download PDF

Info

Publication number
FI94820C
FI94820C FI933887A FI933887A FI94820C FI 94820 C FI94820 C FI 94820C FI 933887 A FI933887 A FI 933887A FI 933887 A FI933887 A FI 933887A FI 94820 C FI94820 C FI 94820C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
field
samples
fields
mac
hdtv
Prior art date
Application number
FI933887A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI933887A (fi
FI933887A0 (fi
FI94820B (fi
Inventor
Markku Vehvilaeinen
Original Assignee
Nokia Technology Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nokia Technology Gmbh filed Critical Nokia Technology Gmbh
Priority to FI933887A priority Critical patent/FI94820C/fi
Publication of FI933887A0 publication Critical patent/FI933887A0/fi
Publication of FI933887A publication Critical patent/FI933887A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI94820B publication Critical patent/FI94820B/fi
Publication of FI94820C publication Critical patent/FI94820C/fi

Links

Landscapes

  • Compression Or Coding Systems Of Tv Signals (AREA)
  • Television Systems (AREA)

Description

, 94820
Parannettu HDMAC-dekooderin alinäytteistyskuvion palauttaja - Förbättrad subsampelmönstersäterställare i en HDMAC-avkodare 5 Keksintö koskee alinäytteistyskuvion palauttajaa, joka on teräväpiirtotelevisiovas- taanottimen (HDTV) dekooderissa oleva temporaalisesti alinäytteistettyjen kenttien yhdistelylohko.
Eurooppalaisessa teräväpiirtotelevisiojärjestelmässä HDTV (High Definition 10 Television) lähetys tapahtuu satelliitin tai kaapelin kautta käyttäen MAC-järjestel-mää. HDTV-studiostandardin mukaisen kuvan kuvasuhde on 16:9 ja se käsittää 1250 juovaa, jotka näytetään lomittelusuhteella 2:1 ja 50 Hz:n kenttätaajuudella.
Kuva koodataan lähetettäessä MAC yhteensopivaksi HDMAC-signaaliksi kompressoimalla signaali neljänteen osaansa kaistanleveyttä alenti v.'ssa kooderissa si-15 ten, että alkuperäinen kuva voidaan palauttaa vastaanottimen dekooderissa. Lähe-tyssignaalin juovaluku on siten puolet alkuperäisestä eli 625 juovaa ja lomittelu-suhde on 2:1. Kaistanleveyttä alentavalle kooderille on tulosignaalin formaatiksi sovittu tällä hetkellä 1250/2:1/50 Hz. Vastaanotinta silmälläpitäen lähetetään HD-MAC-signaalissa myös ns. DATV-signaali, joka välittää tiedon kuvan liikesisällös-20 tä.
Kompressointi perustuu hallittuun alinäytteistykseen, jota ohjataan liikeinformaa-tion avulla. Tämä tarkoittaa sitä, että mitä vähemmän kuvassa on liikettä, sen suurempaa spatiaalista resoluutiota käytetään ja kuvan liikesisällön ollessa suuri lisä-25 tään temporaalista resoluutiota spatiaalisen kustannuksella.
Edellä sanotussa kaistanleveyttä alentavassa kooderissa BRE (Bandwidth Reduction Encoder) jaetaan lähetettävä kuva 16*16 pikselin lohkoisiin, jotka liikesisältön-sä perusteella johdetaan yhteen kolmesta kuvankäsittelyhaaras:?. Jokaisella haaraan 30 tuotavalla signaalilla on oma näytteenottokuvionsa.
Jos liikettä ei ole, ohjautuu signaali ns. 80 ms:n haaraan, jossa jokaisesta kuvan kentästä otetaan alinäytteistyskuvio (desimointi) siten, että puolet lopullisen kuvan pikseleistä lähetetään. Näytteitä otetaan joka juovalta ja desimoitu kuva muodostaa 35 quincunx-näytteenottokuvion. Näin saadaan puolet kompressiosta ja toinen puoli saadaan siten, että yhden kuvan lähetysaika nostetaan 40 ms:sta 80 ms:iin. Haaran . · nimitys tulee tästä. Kuvassa 1 on esitetty havainnollisesti tässä haarassa tehtävä HDTV-kuvan alinäytteistys ja kuvan näytteiden sijoittaminen 20 ms:n MAC-kent- 2 94820 tiin. Ylemmät neljä rasteria kuvaavat samaa HDTV-kuvaa. Rasterin neliöt esittävät täydellisen HDTV-kuvan näytteitä. Kuva käsittää parillisen ja parittoman kentän ja selvyyden vuoksi on täydellinen kuva esitetty neljästi peräkkäin, jotta on helpompi nähdä, mistä kunkin MAC-kentän näytteet ovat peräisin. Ensimmäisen MAC-ken-5 tän näytteet ovat peräisin teräväpiirtokuvan parittomasta kentästä (ylhäällä vasemmalla), jossa mustat pisteet kuvaavat alinäytteistykseen otettavia alkuperäisnäyttei-tä. Kuten nähdään, sijoitetaan parittoman alkuperäiskentän jokaisen juovan (juovat 1, 3, 5, jne) joka viides näyte MAC-kenttään 1. Seuraa vaan kenttään, MAC-kenttä 2, sijoitetaan parillisesta HDTV-kentästä joka juovalta (2, 4, 6 jne.) joka viides 10 näyte. MAC-kenttään 3 sijoitetaan parittoman alkuperäiskentän jokaisen juovan (juovat 1, 3, 5 jne.) joka viides näyte ja nämä näytteet ovat MAC-kenttään 1 sijoitettavien näytteiden välistä. Vastaavalla tavalla otetaan MAC-kenttään 4 tulevat näytteet parittomasta alkuperäiskentästä sen joka viidentenä näytteenä, joka otetaan kenttään 2 sijoitettavien näytteiden välistä. Kooderin ns. "line shuffler" -toiminnolla 15 kuhunkin MAC-kenttään sijoitettavia näytteitä siirretään lisäksi siten, että aina yhden MAC-kentän juovan näytteet ovat peräisin kahdelta peräkkäiseltä alkuperäis-HDTV-kentän juovalta. Kuten havaitaan, MAC-kentät 1 ja 3 sisältävät yhdessä parittoman HDTV-kentän joka toisen näytteen ja vastaavasti MAC-kentät 2 ja 4 sisältävät yhdessä parillisen HDTV-kentän joka toisen näytti/'·. Siten voidaan havai-20 ta, että vastaanottimen MAC-dekooderissa tarvitaan HDTV-ku* ui palauttamiseksi neljä peräkkäistä 80 ms -moodin MAC-kenttää.
Jos kuvan osa-alueessa on hitaasti liikkuvia kohteita, ohjataan kompressoitava videosignaali 40 ms:n haaraan, jossa kentän lähetysaika nostetaan 20 ms:sta 40 ;. 25 ms:iin ja vain joka toinen quincunx-alinäytteistetty kenttä lähetetään eli otetaan vain joka toisesta kentästä joka toinen näyte. Kuva 2 esittää rasterimuodossa havainnollisesti näytteistystä ja sitä, mihin 20 ms:n MAC-kenttään näytteet sijoitetaan. MAC-kenttiin 1 ja 2 sijoitetaan kuvan osoittamalla tavalla näytteet ensimmäisen HDTV-kuvan parittomasta kentästä ja vastaavasti MAC-kenttiin 3 ja 4 sijoite-3 0 taan seu-raavan HDTV-kuvan parittoman kentän näytteet. Neljässä peräkkäisessä : 40 ms -moodin MAC-kentässä on siten näytteitä kahdesta peräkkäisestä HDTV-ku- vasta. Voidaan siten havaita, että vastaanottimen dekooderissa tarvitaan HDTV-kuvan palauttamiseksi kaksi peräkkäistä MAC-kenttää (kentät 1 ja 2 tai kentät 3 ja 4)· 35
Jos kuvassa on nopeasti liikkuvia osia, ohjataan kompressoitava videosignaali 20 : ’ ms:n haaraan, jossa kaistanleveyden alentaminen neljännekseen tapahtuu niin, että kunkin alkuperäisen kuvakentän joka neljäs näyte lähetetään eli näytteitä on alku- 3 94820 peräisen kuvan jokaiselta juovalta. Tätä tapausta esittää havainnollisesti kuva 3. Niinpä MAC-kentässä 1 on HDTV-kuvan parittoman kentän joka neljäs näyte ja MAC-kentässä 2 on saman HDTV-kuvan parillisen kentän joka neljäs näyte. Vastaavasti MAC-kentässä 3 on seuraavan HDTV-kuvan parittoman kentän joka 5 neljäs näyte ja MAC-kentässä 2 on saman HDTV-kuvan parittoman kentän joka neljäs näyte. Alkuperäisen HDTV-kuvan palauttamiseen tarvitaan vastaanottimen kooderissa kaksi peräkkäistä MAC-kenttää.
Liikkeentunnistimen antaman tiedon mukaan ohjataan kytkintä, joka kytkee vain 10 yhden haaran kerrallaan BRE:n ulostuloon. Tämä tieto, missä haarassa lähtösig-naali on muodostettu, koodataan DATV-signaaliin, jonka mukaan vastaanottopäässä kooderi ohjaa signaalin oikeaan haaraan.
Vastaanottimen MAC-dekooderissa on kompressoitu kuva 625/2:1/50 Hz palautet-15 tava alkuperäiseen HDTV-formaattiin eli 1250/2:1/50 Hz. Dekooderissa vastaanotettu analoginen televisiosignaali muunnetaan video-, data-ja äänisignaaleiksi. Dekooderia voidaan nimittää kaistanleveyden palautuskooderiksi BRD (Bandwidth Restoration Decoder) ja se on analoginen edellä kuvatun BRE:n kanssa. BRD-kooderia selostetaan nyt lähemmin viittaamalla kuvaan 1 ja selostus koskee lu-20 minanssisignaalia. Vastaanotettu näytetaajuus on 13,5 MHz ja BRD:n lähtötaajuus on 54 MHz. Kooderi käsittää "line deshuffler" -lohkon 1,3-6 kpl kenttämuisteja 2 kytkettynä esim. kaskadiin, alinäytteistyskuvion palauttajan 3 sekä kolme inter-polaattorihaaraa 4, 5 ja 6. Kukin interpolaattorihaara tuottaa täydellisen HDTV-kentän, ja valitun haaran lähtö kytketään kytkimellä C BRD:n ulostulosignaaliksi.
:. 25 Kytkimen asentoa ohjaa vastaanotettuun DATV-signaaliin sisältyvä liiketieto. Loh kossa 1 generoidaan yhdestä tulevasta juovasta kaksi juovaa niin, että jokainen uusi juova muodostuu tulevan juovan joka toisista näytteistä. Deshuffling-toiminnon jälkeen luminanssisignaalia viivästetään kenttämuisteissa 2. Kenttäsignaalit prosessoidaan tämän jälkeen alinäytteistyskuvion palauttajassa 3 SSPC (Sub-Sample Pattern 30 Converter), joka on temporaalisesti alinäytteistettyjen kenttien yhdistelylohko. Se • : rekonstruoi alkuperäiset alinäytteistyskuviot. Konvertterista 3 alinäytteistyskuviot johdetaan haaroihin 4, 5 ja 6, joissa interpoloimalla puuttuvat näytteet muodostetaan alkuperäiset HDTV-kentät. DATV-tiedon ohjaamana kytkee kytkin C yhden haaroista kerrallaan BRD:n lähtöön, josta saadaan siten alkuperäinen HDTV-kuva 35 formaatissa 1250/2:1/50 Hz.
.* Kuten edellä on sanottu, yhdistelee alinäytteistyskuvion palauttaja SSPC peräkkäi set MAC-kentät. Se kokoaa eri MAC-kentistä alkuperäisen kuvan näytteet sekä in- 4 94820 terpoloi puuttuvat näytteet, kun vastaanotettujen MAC-kenttien jonossa on temporaalinen lohkoreuna. Jokaisella haaralla on oma SSPC, joka tuottaa haaralle sen tarvitseman alinäytteistyskuvion. Näin ollen SSPCillä on kaksi toimintaa: normaalitoiminta ja konversiotoiminta. Normaalitoiminta tarkoittaa sitä, että jos on esim.
S prosessoitava 80 ms -moodin alinäytteistyskuvio, on sen haaran SSPCillä käytettävissään juuri sitä moodia vastaavat MAC-kentät, joiden näytteistä ali-näytteistys-kuvio voidaan palauttaa. Koska nämä kentät ovat samanaikaisesti myös 40 ms:n ja 20 ms:n SSPCiiden käytettävissä, prosessoivat ne näistä näytteistä näiden haarojen alinäytteistyskuviot. Nämä näytteet eivät kuitenkaan ole niissä kohdissa, joissa 10 "oikeiden" 40 ms:n ja 20 ms:n näytteiden tulisi olla, joten muodostettavan näyte-kuvion näytteet on interpoloitava naapuripikseleistä. Haarojen muodostamat näyte-kuviot eivät ole siten oikeita, koska niiden näytteet ovat "vääriä", näytteet kuuluvat lähetettyyn 80 ms -moodin lohkoon. 40 ms:n ja 20 ms:n SSPCit ovat siten konver-siotoiminnassa. Edellä sanottu merkitsee sitä, että aina yhder haaran SSPC on nor-1S maalitoiminnassa kahden muun haaran SSPCin ollessa kocveivotoiminnassa.
Kuten edellä on sanottu, on SSPCin tehtävänä palauttaa eri moodien alinäytteistyskuviot Se yhdistelee vastaanottamansa peräkkäiset MAC-kentät ja kokoaa niistä alkuperäisen HDTV-kuvan alinäytteistyskuvion. Lisäksi se interpoloi mahdolliset 20 puuttuvat näytteet. SSPC muodostaa aina alinäytteistyskuviokentän sinä aikana, joka kuluu yhden MAC-kentän vastaanottamiseen eli yhtä 80 msin perusjaksoa (eli yhtä HDTV-kuvaa) kohden muodostetaan neljä alinäytteistyskenttää, jotka numeroidaan myös 1-4 ja joita nimitetään jäljempänä HDTV-kenttä 1, HDTV-kenttä 2, HDTV-kenttä 3 ja HDTV-kenttä 4. Voidaan ajatella, että HDTV-kenttä 1 vastaa 25 MAC-kenttää 1, HDTV-kenttä 2 vastaa MAC-kenttää 2 jne. Esimerkiksi kun SSPCin tuloissa on kuvan 1 MAC-kentät 1-4, prosessoi SSPC näistä HDTV-kentän 2. Jos aletaan vastaanottaa seuraavaksi seuraavan kuvasekvenssin, kuvan 2,40 ms -moodin lohkoa, on ensimmäisen sekvenssin HDTV-kentän 2 prosessoinnin päätyttyä tilanne se, että SSPCin tuloissa on kuvan 1 MAC-kentät 2, 3 ja 4 sekä kuvan 2 30 MAC-kenttä 1, joka kuuluu jo seuraavaan kuvasekvenssiin. SSPCin pitäisi proses-: soida edelleen 80 ms -moodin lohkoa HDTV-kenttään 3, vaikkei kaikkia saman ku- vasekvenssin lohkon 80 ms -moodin MAC-kenttiä enää ole käytettävissä. Myöhemmin, 20 msin kuluttua, on tuloissa kuvan 1 kentät 3 ja 4 sekä kuvan 2 kentät 1 ja 2, mutta SSPCin pitäisi vielä prosessoida 80 ms -moodin lohkoa HDTV-kenttään 35 4, vaikkei kaikkia 80 ms -moodin lohkoon kuuluvia saman kuvasekvenssin MAC- kenttiä enää ole käytettävissä.
• 5 94820
Tarkastellaan lyhyesti ongelmia 80 ms:n haaran alinäytteistyskuvion palautuksessa. SSPC80:n täytyy tuottaa 80 ms:n interpolaattorihaaralla jatkuvaa datavirtaa, jotta interpolaattori voi toimia koko ajan ja vältytään spatiaalisilta reunavirheiltä. SSPC80:n konversiotoiminnassa interpoloidaan 20 ms:n ja 40 ms:n haarojen näyte-5 kuvioista ne pikselit, jotka puuttuvat 80 ms:n haaran näytekuviosta. Näiden pikse-leiden interpolointi voidaan toteuttaa 4 pisteen mediaanisuodi trimella, koska niiden interpolointitulos näkyy vasta kun vastaanotin pakotetaan johonkin moodiin ja kun interpolaattorin maski ylittää 80 ms:n lohkorajan, ts. blokkien Ylisiä reuna-alueita interpoloitaessa. Suodattimen neljään tuloon johdetaan siten näytteet 20 ms:n tai 40 10 ms:n haarojen näytekuviosta, ja näiden näytteiden mediaani sijoitetaan 80 ms:n haaran näytekuvioon. Mainittu moodipakotus on vastaanottimen testausmenetelmä, joten SSPCin konversiotoiminnan interpolointia ei ole tämän takia aiheellista tehdä paremmalla interpolaattorilla kuin 4 pisteen mediaanisuodattimella. Toisaalta mahdolliset virheet konversiointerpoloinneissa 4 pisteen mediaani-interpolaattorilla 1S blokkien reunoilla eivät vaikuta näkyvästi normaalin toiminnan interpolointitulok-seen. Normaalitoiminnassa kun kaikki stationaarisen HDTV-kuvan prosessointiin tarvittavat 80 ms:n kentät ovat saatavilla, ei tarvita SSPCin sisäisiä interpolaattorei-ta, vaan interpoloinnit suoritetaan asianomaisen signaalinkäsittelyhaaran interpo-laattorilla.
20
Nyt tarkastellaan lyhyesti ongelmia 40 ms:n haaran alinäytteiilvskuvion palautuksessa. Alinäytteistyskuviota tuottaa kaksi interpolaattoria: SSPC40A ja SSPC40C. SSPC40A:n täytyy tuottaa 40 ms:n interpolaattorihaaralle jatkuvaa datavirtaa, jotta interpolaattori voi toimia koko ajan ja vältytään spatiaalisilta reunavirheiltä interpo-25 laattorin maskin ylittäessä lohkorajan. SSPC40A:n tuottama datavirta on ajallisesti samanhetkistä kuin SSPC80:n datavirta, mutta SSPC40C:n tuottama datavirta on edellistä SSPCitä ajallisesti 40 ms jäljessä. Liikekompensointi tarvitsee näytteitä prosessoitavan lohkon ulkopuolelta silloin, kun liikevektori osoittaa lohkon ulkopuolelle, joten liikekompensointilohko tarvitsee myös jatkuvaa datavirtaa molemilta 30 40 ms:n interpolaattoreilta. Liikekompensointia varten SSPC40A:lla ja SPC40C:llä muodostettavat kentät voidaan interpoloida temporaalireunassa 4 pisteen mediaani-interpolaattorilla sekä normaali- että konversiotoiminnassa. Näin voidaan tehdä, koska liikekompensoituun kenttään syntyvät yksittäiset pikselit ovat vaikeasti havaittavia heikomman resoluution vuoksi.
35
Lopuksi tarkastellaan ongelmia 20 ms:n haaran alinäytteistyskuvion palautuksessa.
. * Normaalitoiminnassa on SSPC20:llä aina kaikki tarvitsemansa näytteet saatavilla.
6 94820
Konversiotoiminnassa voidaan käyttää 4 pisteen mediaani-interpolaattoria, koska resoluutio on niin heikko, ettei mitään virheitä ole mahdollista havaita.
Ratkaisevaa alinäytteistyskuvion palauttajan SSPC kannalta on se, kuinka monta S kenttämuistia on käytettävissä. Jos käytetään neljää kenttämuistia, se merkitsee useimpien näytteiden puuttumista temporaalisissa lohkoreunoissa. Se, mitä tarkoitetaan temporaalisilla lohkoreunoilla, käy havainnollisesti ilmi kuvasta 5. Siinä tarkastellaan samaa lohkoa (kuvan osa-aluetta) ajan suhteen. Lohko on aluksi statio-naarinen, jolloin informaatio on sijoitettu neljään peräkkäiseen SO ms -moodin 10 MAC-kenttään, joita kuvaavat numerot lohkon sisällä. Kenttien ajallinen järjestys on vasemmalta oikealle. Jokaisella MAC-kentällä on oma '^teellinen kentän numeronsa, joka on 1, 2, 3 tai 4. Seuraavassa vaiheessa lohko muuttuu liikettä sisältäväksi, joten informaatio on sijoitettu neljään peräkkäiseen 40 ms:n MAC-kenttään 1, 2, 3 ja 4. Sitten taas lohko muuttuu stationaariseksi, joten informaatio on 80 ms 15 -moodin MAC-kentissä 1, 2, 3 ja 4. Seuraavaksi liikesisältö on suuri, joten lohkon informaatio on neljässä peräkkäisessä 20 ms -moodin MAC-kentässä 1, 2, 3 ja 4. Jokaisen kentän alapuolella oleva numero ilmaisee, mihin moodiin kenttä kuuluu. Peräkkäiset kenttänumerot 1-4 sisältävät siis aina yhden lohkon näytteet, kuten kuvissa 1-3 on esitetty. Jokaiseen neljän kentän 1-4 lohkoon liittyy oma liiketietonsa, 20 joka on vastaanotettu erillisellä DATV-kanavalla, dekoodattu ja toimitettu SSPC:lle, jolloin se osaa DATV-tiedon perusteella palauttaa oikean alinäytteistyskuvion.
Kun SSPC:n sisäänmenossa on kaariviivalla a merkityt kentät, SSPC:n 80 ms 25 -moodin alinäytteistyskuvion muodostamiseksi prosessoidaan HDTV-kenttä 2.
3 ’ Tämä voidaan suorittaa, koska neljä peräkkäistä saman moodin kenttää on saata villa. Mutta kun sisääntulossa on kaariviivalla b merkityt kentät, on saatavilla vain kolme peräkkäistä 80 ms -moodin kenttää. Kun sisääntulossa on kaariviivalla c merkityt kentät, puuttuu kaksi prosessoitavan lohkon 80 ms -moodin kenttää. Kaa-3 0 riviivoilla b ja c esitetyissä tapauksissa SSPC:n on interpoloitava puuttuvat näyt- • teet Tästä johtuu, että kuvavirheitä syntyy aina, kun siirrytään liikettä ilmaisevasta moodista stationaariseen moodiin ja päinvastoin eli toisin sanoen temporaalisilla lohkojen rajoilla.
35 Kuvan 6 taulukossa 6A on esitetty ongelmatapaukset käytettäessä dekooderissa neljää kenttämuistia. Tällöin on siis joka hetki saatavissa näytteitä viidestä peräk-; · käisestä MAC-kentästä: muisteista FM5, FM4, FM3 ja FM2 luettavista kentistä 7 94820 (4 kpl) sekä juuri sillä hetkellä vastaanotettavasta kentästä FM1. Taulukon vasemmassa sarakkeessa merkintä "KENTTÄ 1 (tai 2,3, 4) tarkoittaa prosessoitavaa HDTV-alinäytteistyskuviokenttää. (SSPC prosessoi jokaista vastaanotettua MAC-kenttää kohden yhden HDTV-alinäytteistyskuviokentän.) "RFN" viittaa SSPC:n 5 kussakin sisäänmenossa olevan MAC-kentän numeroon (ks. kuvat 1-3 ja 5) ja merkintä "CASE" tarkoittaa sisäänmenokenttien kombinaatiota prosessoitaessa kutakin alinäytteistyskenttää eli HDTV-kenttää 1, 2, 3 tai 4. Lihavoitu RFN-numero ilmoittaa, mitä MAC-kenttää vastaavaa HDTV-näytteistyskenttää prosessoidaan. Tapaukset, joissa temporaalireuna aiheuttaa ongelmia, on merkitty lihavoituna ja 10 kursiivilla (CASE). Merkinnät FM1...FM5 viittaavat kenttämuisteihin, joiden lähdöstä saadaan kukin MAC-kenttä. Todettakoon, että FM1 ei ole oikeastaan kenttä-muisti, vaan tarkoittaa juuri sillä hetkellä vastaanotettavaa kenttää. Taulukkoa luetaan seuraavasti: valitaan lähtötilanteeksi esim. CASE 1. Muisteista FM5 ja FM4 luettavat MAC-kentät 3 ja 4 kuuluvat ajallisesti edellä olevaan lohkoon ja muis-15 teista FM3, FM2 ja FM 1 luettavat kentät kuuluvat ajallisesti seuraavaan lohkoon. Molemmat lohkot ovat stationaarisia, joten MAC-kentät ovat 80 ms -moodin kenttiä. Prosessoitava HDTV-alinäytteistyskenttä on KENTTÄ 1 ja se liittyy kenttä-muistiin FM3 siten, että koska kenttämuistissa on MAC-kenttä 1, on prosessoitava HDTV-kenttä myös 1, ts. prosessoitavan HDTV-alinäytteistyskentän numero vas-. 20 taa FM3:ssa olevan MAC-kentän numeroa. Lohkojen temporaaliraja ei aiheuta on gelmia, koska molemmat lohkot ovat stationaarisia, joten näytteitä voidaan ottaa molemmista lohkoista. Yhden MAC-kentän vastaanottamiseen kuluneen ajan eli 20 ms:n kuluttua prosessoidaan KENTTÄ 2:ta (CASE 6). Kenttämuistien ulostulot ovat CASE l:een verrattuna liukuneet yhden muistin eteenpäin, sarakkeessa vasem-25 malle, ja kenttämuistista FM1 on nyt luettavista (eli vastaanotetaan juuri) edellä mainitun ajallisesti seuraavan lohkon viimeinen MAC-kenttä 4 (RFN = 4). Lohkojen välillä olevassa temporaalirajassa ei ole liikevaihe-eroa, joten HDTV-kentän muodostamisessa ei ole ongelmia, koska molempien liikevaiheiden kenttiä voidaan käytttää.
30 . Jälleen 20 ms:n kuluttua, kun on prosessoitava 80 ms -moodin HDTV-alinäytteis- tyskuviokenttää 3 (KENTTÄ 3), on tilanne joko CASE 9, CASE 10 tai CASE 11 mukainen riippuen siitä, onko vastaanotettuja kenttämuistista FM 1 saatu seuraavan lohkon ensimmäinen MAC-kenttä (RFN = 1) 80 ms -moodin kenttä (CASE 9), 35 40 ms -moodin kenttä (CASE 10) vaiko 20 ms -moodin kenttä (CASE 11). Kahdes sa jälkimmäisessä tapauksessa on lohkojen välillä temporaalinen liikevaihe-ero, joten 80 ms:n alinäytteistyskuvion palautuksessa eivät kaikki kentät ole saatavilla.
, 94820 Jälleen 20 ms:n kuluttua, kun on prosessoitava 80 ms -moodin HDTV-alinäytteis- * tyskuviokenttää 4 (KENTTÄ 4), on tilanne joko CASE 14, CASE 15 tai CASE 16 mukainen riippuen edellisen jakson tilasta eli minkä moodin kenttää alettiin vastaanottaa. CASE 15 ja 16 ovat ongelmakohtia, koska lohkojen välillä on temporaa-5 linen raja.
Tällä tavalla voidaan taulukon 6A avulla tarkastella mitä tahansa tilannetta SSPC:n sisääntuloissa käytettäessä neljää kenttämuistia. Tapaukset CASE 1, 2, 3, 6, 9, 10, 11, 14, 15 ja 16 ovat SSPC80:n kannalta katsottuna normaalitoiminnan tapauksia, 10 loput eli CASE 4, 5, 7, 8, 12, 13, 17 ja 18 ovat konversiotapauksia. Koska 40 ms -moodin ja 20 ms -moodin alinäytteistyskuvion palauttamiseen riittää kaksi tämän moodin saman lohkon kenttää, ovat tapaukset CASE 4, 7, 12 ja 17 SSPC40:n kannalta normaalitapauksia muiden ollessa konversiotapauksia. Tapaukset CASE 5, 8, 13 ja 18 ovat SSPC20:n kannalta katsottuna normaalitapauksia ja muut konversio-15 tapauksia.
Normaalitoiminnan ongelmatapauksissa, joita siis esittävät taulukon 6A lihavoinnilla merkityt tapaukset, on muodostettava stationaarisen moodin HDTV-alinäyt-teistyskuvio, vaikkei kaikkia MAC-kenttiä ole saatavilla.
20
Eräässä neljää kenttämuistia käyttävässä hakijan valmistamassa HDTV-vastaanot-timessa ongelma on ratkaistu kuvan 7B mukaisesti. Kuvassa 7A on selvyyden vuoksi vielä merkitty taulukon 6A ongelmatapaukset, ja taulukossa 7B on kussakin tapauksessa merkitty ne MAC-kentät, joita vastaanottimen algoritmi käyttää hy-25 väksi näissä tapauksissa HDTV-näytteistyskuvion muodostamiseen. Algoritmi on neljän pisteen mediaani. Tapauksissa CASE 2 ja 3 on temporaalinen lohkon reuna, kun siirrytään liikettä sisältävästä lohkosta stationaariseen lohkoon. Tapauksessa CASE 2, jossa siirrytään 40 ms:n lohkosta 80 ms:n lohkoon, käytetään hyväksi 40 ms:n lohkon viimeistä MAC-kenttää RFN4 kolmen 80 ms -moodin kentän lisäksi.
30 CASE 3 :ssa käytetään hyväksi vain kolmea 80 ms:n kenttää. Tapauksissa CASE 15 . ja 16, joissa on temporaalinen lohkon reuna, kun siirrytään stationaarisesta lohkosta liikettä sisältävään lohkoon, käytetään ensin mainitussa tapauksessa hyväksi jokaista muistista saatavaa kenttää, kun taas jälkimmäisessä tapauksessa käytetään hyväksi kolmen 80 ms:n kentän lisäksi kenttämuistista FM3 saatavaa ensimmäistä 20 35 ms -moodin lohkon kenttää. Eräs neljää kenttämuistia hyödyntävän, hakijan valmistaman vastaanottimen haitta on, että se tuottaa luminanssi-SSPC:n huonon in-terpolaattorin ja epäsopivan näytteiden valinnan johdosta yhden lohkon alueella temporaalireunoissa yksittäisiä eristettyjä pikseleitä ja postimerkkivirheitä vaaka- 9 94820 viivoihin ja reunoihin, sillä useiden näytteiden puuttuessa temporaalisista lohkon reunoista otetaan puuttuvat näytteet eri liikevaiheen sisältävästä naapurilohkosta.
Koska tämä vastaanotin käyttää kahdessa temporaalireunatapauksessa kahta eri lii-kesisältöistä lohkoa (80/40 ms:n lohkot tai 80/20 ms:n lohkot), aiheuttaa se lisää S virhettä liikettä sisältävään kuvaan.
Eräs luonnollinen ratkaisu olisi lisätä kenttämuistien määrää ongelmatapausten vähentämiseksi. Useimmissa tapauksissa olisi tällöin käytettävissä kaikki neljä saman lohkon 80 ms -moodin MAC-kenttää. Esimerkiksi viiden kenttämuistin käyttö pa-10 rantaisi tilannetta ratkaisevasti, koska tällaisia normaalin toiminnan temporaali- reunaongelmia olisi tällöin vain kahdessa tapauksessa. Euroopan maiden HDTV-kehitys- ja toteutusprojektin EU95 ehdotuksessa esitetty referenssialgoritmi perustuu viiden kenttämuistin käyttöön. Algoritmi on painotettu keskiarvo. Voidaan osoittaa, että viiden kenttämuistin käyttö jättää ongelmatapauksiksi taulukon 6A ta-15 paukset CASE 15 ja CASE 16, joissa 80 ms -moodi vaihtuu 40 ms- tai 20 ms -moodin lohkoon. Käytettävissä on tällöin kolme saman lohkon 80 ms moodin MAC-kenttää. Nämä tapaukset on esitetty taulukossa 8A, jossa käytetyt merkinnät ovat samat kuin taulukossa 6A. Tunnettu Eureka-95-referenssialgoritmi muodostaa HDTV-alinäytteistyskentän RFN4 näissä kahdessa tapauksessa käyttäen näytteitä 20 näistä kolmesta MAC-kentästä. Taulukko 8B esittää tämän referenssialgoritmin käyttämiä kenttiä. Näytejoukko on siis puutteellinen. Tämän viittä kenttämuistia hyödyntävän algoritmin haitta on, että sekin tuottaa temporaalireunoissa yksittäisiä eristettyjä pikseleitä ja postimerkkivirheitä vaakaviivoihin ja reunoihin. Lisäksi on huomattava, että kenttämuistin hinta on melko korkea.
25 Tämä keksintö esittää parannetun alinäytteistyskuvion palauttajan SSPC, jolla ei ole edellä esitettyjen SSPCiiden aiheuttamia haittoja temporaalisissa lohkon reunoissa.
30 Keksinnölle on tunnusomaista se, mitä on sanottu patenttivaatimuksessa 1.
Keksinnön mukaisesti SSPC80 käyttää silloin, kun normaalitoiminnassa on muodostettava stationaarisen moodin HDTV-alinäytteistyskuviokenttä mutta osa tämän lohkon MAC-kentistä puuttuu, vain saatavissa olevia ko. moodin MAC-kenttiä ja 3 5 muodostaa näiden kenttien näytteiden avulla puuttuvat näytteet käyttäen FMH-in- terpolaattoria (Fir Median Hybrid). Tällöin interpoloitavat näytteet otetaan samasta liikevaiheesta eli samasta 80 ms -moodin lohkosta, jolloin interpolointitulos on 10 94820 hyvä eikä se ole riippuva ajallisesti edellisen tai jälkimmäisen naapurilohkon moodin liikkeen suuruudesta.
Edullisen suoritusmuodon mukaan interpolaattorin maski käsittää peräkkäiset näyt-5 teet C, E ja G yhdeltä juovalta, peräkkäiset näytteet A ja B seuraavalta juovalta ja peräkkäiset näytteet D, F ja H kolmannelta juovalta.
FMH-interpolaattorin funktio on: X = MED[A, B, E,F, FIR, HOR, VER ] jossa ΗΟΚ=(*ψ- 2 (A + B+E+F) (C+D + G + H) FIR=- — - 2 4 10 Näytteet Aja B ovat eri kentästä kuin näytteet C, E, G, D, F ja H. Näytteet A ja B ovat saman juovan peräkkäiset tunnetut näytteet. Näytteet C, E ja G ovat saman juovan peräkkäiset näytteet ja näytteet D, F ja H seuraavan juovan peräkkäiset näytteet. Temporaalireunassa näytteet A ja B ovat parillisen kentän näytteitä, mikäli MAC-kenttä 4 puuttuu, mutta parittoman kentän näytteitä, mikäli MAC-kenttä 1 . 15 puuttuu.
Kun normaalitoiminnassa kaikki neljä kenttää ovat käytettävissä tai kun SSPC80 on konversiotoiminnassa muodostaen alinäytteistyskuviota muiden moodien lohkojen näytteistä, se muodostaa alinäytteistyskuvion käyttäen 4 pisteen mediaania. Inter-20 polaattorin maski käsittää neljä interpoloitavan pisteen välitöntä naapurinäytettä, jotka kaikki voivat olla peräisin samasta liikevaiheesta tai osa voi olla peräisin eri liikevaiheesta.
Keksintöä selostetaan nyt tarkemmin viittaamalla oheisiin kaaviollisiin kuviin, jois-25 sa kuva 1 esittää 80 ms -moodin lohkon alinäytteistystä, kuva 2 esittää 40 ms -moodin lohkon alinäytteistystä, „ 94820 kuva 3 esittää 20 ms -moodin lohkon alinäytteistystä, kuva 4 kuvaa vastaanottimen MAC-dekooderia, kuva 5 esittää saapuvia MAC-kenttiä, kuva 6A on neljän kenttämuistin SSPC.n tapaukset, joissa ongelmakohdat on 5 merkitty, kuva 6B on neljän kenttämuistin SSPC:n tapaukset, kun keksintöä on käytetty, kuva 7A esittää SSPC:n normaalitoiminnan ongelmakohdat normaalitoiminnassa, kuva 7B näyttää SSPCrn käyttämät kentät eräässä vastaanottimessa, 10 kuva 8A näyttää ongelmakohdat käytettäessä viittä kenttämuistia, kuva 8B näyttää käytettävät kentät eräässä toisessa vastaanottimessa, kuva 9 esittää neljän pisteen mediaanisuodattimen maskia ja funktiota, kuva 10 kuvaa keksinnössä käytettävän FMH-interpolaattorin maskia ja funk tiota, 15 kuva 11 esittää alinäytteistettyä HDTV-kuvaa eräässä temporaalireunatapauk-sessa siirryttäessä liikettä sisältävään lohkoon, kuva 12 esittää alinäytteistettyä HDTV-kuvaa eräässä toisessa temporaalireuna-tapauksessa siirryttäessä liikettä sisältävään lohkoon, ja kuva 13 on lohkokaavio SSPC:ssä käytettävistä muisteista.
20
Kuvia 1-8 on selostettu seikkaperäisesti edellä ja niihin viitataan jäljempänä tarpeen mukaan. Viitataan vielä taulukkoon 6A, jossa on esitetty SSPC:n ongelmakohdat käytettäessä neljää kenttämuistia. Ongelmakohtia ovat ensinnäkin CASE 2 ja CASE 4, kun siirrytään 40 ms- ja 20 ms -moodista 80 m -moodiin, jolloin vain ' 25 kolme 80 ms -moodin kenttää on saatavilla ja kuitenkin olisi muodostettava ensimmäinen tämän moodin HDTV-alinäytteistyskenttä. Ongelmakohtia ovat lisäksi CASE 15 ja CASE 16, jolloin on otettu jo vastaan 40 ms:n tai 20 ms:n MAC-kenttiä ja käytettävissä ei enää ole neljää 80 ms -moodin kenttää mutta kuitenkin olisi muodostettava viimeinen (neljäs) tämän moodin HDTV-alinäytteistyskenttä.
30 Toisin sanoen normaalitoiminnan ongelmatilanteet ovat lohkojen väliset temporaa-lireunat silloin, kun lohkon moodi vaihtuu 80 ms -moodista 40 ms- tai 20 ms -moodiin tai poistutaan 40 ms- tai 20 ms -moodista 80 ms -moodiin.
Keksinnön mukaisesti käytetään mainituissa tapauksissa CASE 2, CASE 3, CASE 35 15 ja CASE 16 alinäytteistyskuvion muodostamisessa vain käytettävissä olevaa kolmea 80 ms -moodin MAC-kenttää ja puuttuvat näytteet intupoloidaan FMH-in-terpolaattorilla (Fir Median Hybrid), eikä käytetä näytteitä 40 ms- tai 20 ms -moodin kentistä, kuten tekniikan tason ratkaisuissa. Muissa normaalitoimintotapauksis- 12 94820 sa, kun kaikki neljä kenttää ovat saatavilla eli tapauksissa CASE 1, CASE 6, CASE 9, CASE 10; CASE Ilja CASE 14, alinäytteistyskuvio muodostetaan käyttäen 4 pisteen mediaanisuodatinta. Tapauksissa, joita nimitetään konversio-toiminnaksi eli kun alinäytteistyskuvio tuotetaan muiden moodien (20 ms tai 40 ms) näytteistä, S käytetään myös sanottua 4 pisteen mediaanisuodatinta.
Kuvassa 10 on esitetty keksinnössä käytettävän FMH-suodattimen maski. Suodattimen sisäänmenonäytteet ovat samasta HDTV-kuvasta: saman juovan peräkkäiset näytteet C, E, G, seuraavan juovan kaksi peräkkäistä näytettä A ja B sekä kolman-10 nen juovan peräkkäiset näytteet D, F ja H. Interpoloitavaa mLseliä on merkitty X:llä. Suodatin laskee ensin interpoloitavan pikselin ylä-ja alapuolella olevien tunnettujen näytteiden keskiarvon VER, mainitun pikselin oikealla ja vasemmalla puolella olevien näytteiden keskiarvon HOR sekä FIR-suodattimella arvon FIR. Tämän jälkeen suodatin määrittää edellä mainittujen arvojen ja näytteiden A, B, E ja F 15 mediaanin. Suodatinfunktio on siten: X = MED[A,B,E,F,FIR,HOR,VER\ jossa • HOR=(-^ 2 (E+F) 2 {A + B + E + F) (C+D+G+H) FIR —- — - 2 4 «
Suodattimen toiminnan ymmärtämiseksi viitataan nyt kuvaan 11. Tarkastellaan taulukon 6B tapauksia CASE 2 ja CASE 3, jolloin käytettävissä on saman lohkon 20 MAC-kentät 1, 2 ja 3, mutta kenttä 4 puuttuu. Tämä merkitsee, että joka toinen pa- * rittoman alinäytteistyskentän näyte puuttuu eli kuvan 1 esityksen mukaisesti puut tuvat siis oikeanpuolimmaisen rasterikuvion näytteet. Jos kuvan 1 kenttien 1, 2 ja 3 näytteet esitetään samassa kuvassa ja merkitään puuttuvia näytteitä kysymysmerkillä (?), saadaan kuvan 11 alinäytteistettyä HDTV-kuvaa esittävä rasteri. Mustat ym-25 pyrät ovat parittoman kentän (parittomat juovat) näytteitä ja mustat neliöt parillisen kentän (parilliset juovat) näytteitä. Kuten havaitaan, aiheuttaa puuttuva MAC-kenttä 4 parillisen juovan joka toisen näytteen puuttumisen. Puuttuva näyte on ku- 13 94820 vattu kysymysmerkillä. Keksinnössä käytettävä suodatinikkuna on kuvattu kuvassa 11 paksun viivan rajaamalla suorakaiteella. Siinä ylimmän rivin kolme peräkkäistä näytettä Cl, El ja G1 vastaavat kuvassa 10 ja siihen liittyvässä kaavassa merkintöjä C, E ja G. Ikkunan keskimmäisen rivin näytteet B2 ja F2 vastaavat kaavan merkin-5 töjä A ja B ja alimman rivin näytteet C3, E3 ja G3 vastaavat kaavan näytteitä D, F ja H. Kaavan mukaan laskettu arvo X sijoitetaan ikkunan keskellä olevan puuttuvan näytteen (?) paikalle. Tällä tavalla lasketaan HDTV-kuvan kaikki kysymysmerkillä merkityt näytteet, minkä jälkeen niistä muodostetaan RFN-kenttää 4 vastaava ali-näytteistyskuvio johdettavaksi 80 ms:n interpolaattoreille.
10
Kuvassa 12 on esitetty vielä HDTV-kuvan alinäytteistysrasteri silloin kun MAC-kenttä 1 puuttuu ja kentät 2, 3 ja 4 ovat käytettävissä. Tässäkin kuvassa mustat ympyrät esittävät parittoman juovan näytteitä, mustat neliöt parillisten juovien näytteitä ja kysymysmerkillä esitetyt kohdat parillisten juovien puuttuvia näytteitä. Mus-1S talla suorakaiteella on esitetty suodatinikkuna ja puuttuvan näytteen (?) interpolointi suoritetaan analogisesti kuvan 11 selostuksen kanssa.
Kun tätä FMH-interpolaattoria käytetään 80 ms moodin alinäytteistyskuvion palauttamiseen temporaalireunoissa, vaimenevat yksittäiset kohinapiikit tehokkaasti, : 20 mikä on suuri etu verrattuna tekniikan tason painotettuun keskiarvointerpolaatto- riin. Kaikki interpolaattorin sisäänmenonäytteet ovat samasta liikevaiheesta eli samasta 80 ms:n lohkosta, jolloin tämä yhden lohkon näytteiden käyttö takaa varmemman interpolointituloksen eikä siten ole riippuva ajallisesti edellisen tai seu-r aavan naapurimoodin lohkon liikesisällön suuruudesta. Käytetty FMH-interpolaat-• 25 tori säilyttää viivat ja reunat yhtenäisinä, eikä katko niitä, kuten tekniikan tason mukainen painotettu keskiarvo- ja 4 pisteen mediaani-interpolaattori tekevät. Normaalitoiminnassa temporaalireunojen virheet eliminoituvat kokonaan tai heikkene-vät suuresti riippuen interpoloitavasta kuvasta. Tämä parannus on tärkeä, koska tavallisesti vastaanottimen loppuosassa kooderin tuottamaa kuvaa terävöitetään pii-30 kittämällä (engl. "peaking"), jolloin SSPC:n tuottamat temporaalireunojen virheet . tulevat näkyvämmiksi.
Taulukossa 6B, joka vastaa taulukkoa 6A, on esitetty eri tapauksissa ne suhteellisella numeroinnilla RFN merkityt MAC-kentät, joita käytetään kussakin tapaukses-35 sa HDTV-alinäytteistyskuviokentän muodostamiseen. Tapauksissa CASE 2, 3, 15 ja 16 käytetään FMH-interpolaattoria, kuten edellä on kuvattu.
14 94820
Muussa normaalitoiminnassa, kun ei olla temporaalireunoilla, mutta osa käytettävistä kentistä on seuraavasta tai edeltävästä lohkosta, joka on myös 80 ms -moodin lohko, käytetään interpolaattorina 4 pisteen mediaania. Näitä tapauksia esittävät kuvassa 6B tapaukset CASE 1 ja CASE 14. Suodattimen maski on esitetty kuvassa 5 9. Sisääntuloina on interpoloitavan pikselin X välittömät tunnetut naapurinäytteet sekä horisontaalisuunnassa (näytteet Aja B) että vertikaalisuunnassa (näytteet E ja F). Normaalitoiminnossa, silloin kun on käytettävissä kaikki neljä saman lohkon MAC-kenttää, muodostetaan alinäytteistyskuvio suoraan näiden näytteistä eikä interpolointia tarvita. Näitä tapauksia esittävät taulukon 6A tapaukset CASE 6, CASE 10 9, CASE 10 ja CASE 11.
Loput taulukon 6B tapauksista esittävät konversiotoimintatapauksia, jolloin SSPC80 muodostaa 80 ms -moodin alinäytteistyskuviota 20 ms- tai 40 ms -moodin näytteistä. Tällöin käytetään myös sanottua 4 pisteen mediaania.
15
Keksintö on helppo toteuttaa lisäyksenä olemassa olevaan tekniikan tason mukaiseen alinäytteistyskuvion palauttajaan SSPC, jossa käytetään neljää kenttämuistia. Kuvassa 13 on esitetty erään tällaisen SSPC:n muistien jäijestely. Neljän kenttä-muistin FM1, FM2, FM3 ja FM4 lähdöstä saatavat näytteet samoin kuin juuri si-20 sääntulevat näytteet johdetaan pikseliviiveiden ja juovaviiveiden yhdistelmään, joi den ulostuloista saadaan 3*3-näyteikkunat. Näyteikkunoista jotka ovat ajallisesti yhden MAC-kentän keston (20 ms) etäisyydellä toisistaan, saavia näytteitä käytetään ohjauslogiikan (ei esitetty) ohjaamana eri alinäytteistyskuvioiden palauttamiseen. Eri näytekuvioita tekevät osalohkot SSPC80, SSPC40A, SSPC40C ja SSPC20 ' 25 on siten toteutettu samoilla juova- ja pikseliviiveillä ja ohjauslogiikka ohjaa näyt- teenottokuvioiden muodostuksen ja johtamisen ulostuloihin (vrt. kuva 4). Keksinnön toteutus tässä tunnetussa järjestelyssä vaatii ainoastaan kahden juovaviiveen ja kummankin jälkeen olevan kahden pikseliviiveen lisäyksen. Lisättävät viiveet on esitetty lihavoituna kuvassa 11.
» m-i uin i.i i.at .
*

Claims (4)

15 94820
1. Dekooderi sellaisen kuva-alueisiin jaetun ja alueen liikesisällön mukaan eri tavalla koodatun teräväpiirtovideosignaalin dekoodaamiseksi, jossa koodauksessa stationaarinen kuva-alue on koodattu neljään peräkkäiseen MAC-kenttään, johon S dekooderiin kuuluu: -joukko kenttämuisteja (2), joihin johdetaan näytejonomuodossa tuleva MAC-vi-deosignaali, - signaalinkäsittelyhaaroja, jotka kukin muodostavat siihen johdetusta alinäytteis-tyskuviosta täydellisen teräväpiirtotelevisiokuvan, 10. alinäytteistyskuvion palauttaja, joka on kytketty kenttämuisteihin siten, että sen tuloina on samanaikaisesti näytteitä ainakin neljästä peräkkäisestä MAC-kentästä ja joka muodostaa näiden kenttien näytteitä järjestelemällä stationaarisen kuva-alueen alinäytteistyskuvion signaalinkäsittelyhaaraan johdettavaksi silloin, kun tuloina ovat kaikki ne neljä peräkkäistä MAC-kenttää, joihin stationaarinen kuva-alue on 15 koodattu, - alinäytteistyskuvion palauttajaan sisältyvä ensimmäinen ja toinen interpolaattorielin, jotka interpoloivat signaalinkäsittelyhaaraan johdettavan alinäytteistyskuvion puuttuvat näytteet silloin, kun neljästä peräkkäisestä stationaarisen kuva-alueen kentästä yhden tilalla on toisen kuva-alueen kenttä, i , 20 tunnettu siitä, että - ensimmäinen interpolaattorielin on Fir Median Hybrid (FMH) -interpolaattori, joka inteipoloi sanotut puuttuvat näytteet saman kuva-alueen kolmen stationaarisen kentän näytteistä silloin, kun tilalla oleva kenttä on toisen kuva-alueen liikettä sisältävä kenttä, 25. toinen interpolaattorielin on mediaanisuodatin, joka interpoloi sanotut puuttuvat näytteet silloin, kun tilalla oleva kenttä on toisen stationaarisen kuva-alueen kenttä ja kun stationaarisen kuva-alueen kenttiä ei ole käytettävissä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen dekooderi, tunnettu siitä, että ensimmäisen 30 interpolaattorin (FMH) suodatinfunktio on 94820 16 X = MED[A, B, E, F, FIR, HOR, VER ] jossa horJ 2 T^n (E+F) 2 {A+B+E + F) (C + D + G + H) FIR= — — - 2 4 ja jossa A ja B ovat juovalle n inteipoloitavan näytteen X välittömät tunnetut naapurinäyt-teet,
5 C, E ja G ovat edeltävän juovan n-1 kolme peräkkäistä tunnettua näytettä, ja D, F ja H ovat seuraavan juovan n+1 kolme peräkkäistä tunnettua näytettä.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen dekooderi, tunnettu siitä, että toinen inter-polaattori on 4 pisteen mediaanisuodatin, jonka suodatinfunktio on 10 X = MED[A,B,C,D] jossa A ja B ovat inteipoloitavan pisteen välittömät tunnetut naapurinäytteet hori-sontaalisuunnassa ja E ja F ovat välittömät tunnetut naapurinäytteet vertikaalisuun-: 15 nassa.
4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen dekooderi, tunnettu siitä, että videosignaalin tulosuunnasta katsottuna - siinä on peräkkäiset ensimmäinen, toinen, kolmas ja neljäs kenttämuisti, 20. ensimmäisen, kolmannen ja neljännen kenttämuistin ulostuloon on jäljestetty juo- * vaviiveitä ja pikseliviiveitä siten, että voidaan muodostaa 3 *3-näyteikkuna, - ensimmäisen kenttämuistin sisäänmenoon ja toisen kenttämuistin ulostuloon on järjestetty juova-ja pikseliviiveitä siten, että voidaan muodostaa 4*3-näyte-ikkuna, jossa näytteet ovat neljältä peräkkäiseltä juovalta, jolloin kooderin 25 kontrollilogiikkaosa ohjaa halutut ikkunoiden näytteet edelleen käsiteltäväksi. IH < NIMI 11««·.! „ 94820
FI933887A 1993-09-06 1993-09-06 Parannettu HDMAC-dekooderin alinäytteistyskuvion palauttaja FI94820C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI933887A FI94820C (fi) 1993-09-06 1993-09-06 Parannettu HDMAC-dekooderin alinäytteistyskuvion palauttaja

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI933887 1993-09-06
FI933887A FI94820C (fi) 1993-09-06 1993-09-06 Parannettu HDMAC-dekooderin alinäytteistyskuvion palauttaja

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI933887A0 FI933887A0 (fi) 1993-09-06
FI933887A FI933887A (fi) 1995-03-07
FI94820B FI94820B (fi) 1995-07-14
FI94820C true FI94820C (fi) 1995-10-25

Family

ID=8538536

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI933887A FI94820C (fi) 1993-09-06 1993-09-06 Parannettu HDMAC-dekooderin alinäytteistyskuvion palauttaja

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI94820C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI933887A (fi) 1995-03-07
FI933887A0 (fi) 1993-09-06
FI94820B (fi) 1995-07-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI75247C (fi) Displaysystem med konstgjord linjestruktur foer en television.
KR100635239B1 (ko) 텔레비전 수신기
CA1255786A (en) Bandwidth compressed transmission system
DE69328686T2 (de) Bewegungskompensierte aufhebung des zwischenzeilenverfahrens mit digitalem unterstützungssignal
US5144427A (en) Television receiver decoder apparatus for bandwidth-compressed high definition television signal
EP0169527B1 (en) Signal converting method and circuit for television receiver
CN102067592A (zh) 用于从突发错误效应中恢复的多栅格化视频的时移传输
EP0567932B1 (en) Video memory system with double multiplexing of video and motion samples in a field memory for motion adaptive compensation of processed video signals
US5325199A (en) Field-rate upconversion of television signals
US5365274A (en) Video signal converting apparatus with reduced processing for aliasing interference
US4912556A (en) Apparatus for compensating contour of television signal
JPH02504214A (ja) 一連の画像を表わす信号用のデコード装置および同装置を含む高精細度テレビジョン画像伝送方式
FI94820C (fi) Parannettu HDMAC-dekooderin alinäytteistyskuvion palauttaja
US5191415A (en) Still image transmitting method
WO1991004636A2 (en) Improvements in or relating to motion adaptive video signal converters
FI89228C (fi) Foerfarande foer att uppkonvertera faeltfrekvens av en bild formad fraon en i samplingsradsform ankommande hdtv-signal
FI91472B (fi) Menetelmä näytejonomuodossa tulevan HDTV-signaalin käsittelemiseksi jamenetelmässä käytettävä laite
FI92540B (fi) Teräväpiirtotelevisiovastaanottimen krominanssisignaalin MAC-dekooderi
JP2888545B2 (ja) テレビジョン受信機の信号方式適応装置
FI92128B (fi) Menetelmä HD-MAC-dekooderin signaalinkäsittelyhaarojen toteuttamiseksija menetelmän mukainen piiriratkaisu
Meeker High definition and high frame rate compatible NTSC broadcast television system
JP2519450B2 (ja) 動き補正サブサンプル伝送方式
JP2950140B2 (ja) Museデコーダ動き補正回路
JPH0666945B2 (ja) 高品位テレビジヨン受像機
JPH0256191A (ja) Museデコーダの静止表示制御回路

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: NOKIA KULUTUSELEKTRONIIKKA OY

BB Publication of examined application
MM Patent lapsed