FI94157C - Injektointiletku rakenteiden saumojen tiivistämiseen - Google Patents
Injektointiletku rakenteiden saumojen tiivistämiseen Download PDFInfo
- Publication number
- FI94157C FI94157C FI935721A FI935721A FI94157C FI 94157 C FI94157 C FI 94157C FI 935721 A FI935721 A FI 935721A FI 935721 A FI935721 A FI 935721A FI 94157 C FI94157 C FI 94157C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- hose
- injection hose
- injection
- layer
- inner layer
- Prior art date
Links
Landscapes
- Building Environments (AREA)
Description
5 94157
Injektointiletku rakenteiden saumojen tiivistämiseen Injektionsslang för tätning av fogar i konstruktioner
Keksinnön kohteena on injektointiletku rakenteiden saumojen tiivistämiseen, joka injektointiletku on tarkoitettu asennettavaksi esimerkiksi rakenteen työsaumaan jäämään siihen pysy västi ja jonka injektointiletkun kautta kyseisen sauman tiivistämi-10 seen tarkoitettu injektointiaine on järjestetty syötettäväksi olennaisesti injektointiletkun koko pituudelta, jolloin injektointiletku on rakenteeltaan kolmikerroksinen käsittäen sisäkerroksen, välikerroksen ja verkkomaisesta kudonnasta muodostuvan päälikerroksen, joka pitää välikerroksen asemassaan sisäkerroksen päällä pitäen näin injektointiletkun rakenteen koossa.
15
Rakentamisessa on eräs ongelma ollut se, miten rakenteen pohjalaatan ja seinän tai seinäelementin välinen sauma saataisiin luotettavasti tiivistettyä. Tätä ongelmaa on aikaisemmin pyritty ratkaisemaan monellakin eri tavalla. Eräs ratkaisu tiiviin sauman aikaansaamiseksi on ollut se, että saumassa on käytetty erillistä, ns. vesisulkutiivis-20 tettä, joka on materiaaliltaan ollut joko muovia tai peltiä. Vaikka tällaisella tiivisteellä saataisiinkin sauma pitäväksi, ei kyseinen ratkaisu kuitenkaan tiivistä saumaa koko rakenteen paksuudelta. Saumojen tiiviyttä on aikaisemmin korjattu myös siten, että " sauma on jouduttu osittain poraamaan auki ja tämän jälkeen on saumaan injektoitu polyuretaania.
25
Koska yllämainitut ratkaisut eivät ole riittävän hyvin täyttäneet rakentamiselle asetettavia vaatimuksia, on viime vuosina tämän ongelman ratkaisemiseen kehitetty uusi menetelmä, jossa käytetään hyväksi ns. injektioletkua, joka rakentamisen yhteydessä jätetään saumaan ja jonka letkun kautta injektoidaan saumaan tarvittava 30 tiivistysaine. Tällaisia ratkaisuja on esitetty mm. suomalaisissa patenttihakemuksissa n:ot 910698, 914141, 923345 ja 923163. FI-hakemuksessa 923163 on esitetty useasta kappaleesta koostuva injektioletku, joka käsittää ensinnäkin runkokappaleen, johon on muodostettu useita ulostuloaukkoja injektionestettä varten. Näiden ulostuloaukko- 94157 2 jen päälle on sovitettu tiivistyskappaleet ja koko rakenne on ympäröity suodatinkan-kaalla tai vastaavalla. Tämän julkaisun mukaisessa ratkaisussa injektionesteen ulostuloaukot avautuvat letkun sisäisestä ylipaineesta ja vastaavasti sulkeutuvat sisäisestä alipaineesta. Letkun toimintaa voitanee näin ollen pitää varsin hyvänä, 5 mutta ratkaisun haittapuolena on kuitenkin se, että rakenteestaan johtuen on kyseinen letku varsin kallista. FI-hakemuksessa 914141 on kuvattu injektioletku, joka käsittää sisäkerroksen ja sitä ympäröivän ulkopäällystekerroksen, johon on muodostettu läpimenoaukot injektointinestettä varten. FI-hakemuksessa 923345 on esitetty injektioletku, joka käsittää ruuvi viivan muotoisen haijaprofiilin omaavan letkun 10 perusrungon, johon on muodostettu ulostuloaukot injektionestettä varten. Perusrunko on ympäröity suojaavalla kalvolla. FI-hakemuksessa 910698 on kuvattu injektointi-menetelmää, jossa injektointiin käytetään betonivalun aikana valuun jätettyä ehyt-seinäistä injektointiputkea, jonka sisään syötetään injektointiainetta ja kyseisen injektointiaineen avulla nostetaan injektointiputken sisäinen paine yli putken lau-15 keamispaineen, jolloin injektointiaine pääsee valuun.
Ennestään tunnetaan lisäksi sellainen injektointiletku, joka käsittää injektointiletkun runkona toimivan rei’itetyn muoviletkun tai terässpiraalin, joka on ympäröity suodatinkankaalla. Suodatinkangas estää betonin pääsyn tukkimaan letkua, mutta 20 sallii injektointinesteen pääsyn lävitseen tiivistämään saumaa.
Nyt esillä olevan keksinnön päämääränä on saada aikaan uudenlainen injektointiletku rakenteiden saumojen tiivistämiseen, joka injektointiletku tuo mukanaan parannuksen ennestään tunnettuihin ratkaisuihin nähden. Keksinnön päämäärään pääsemiseksi on 25 keksinnön mukaiselle injektointiletkulle pääasiassa tunnusomaista se, että sisäkerros käsittää spiraalimaisen, muovia, kumia tai vastaavaa materiaalia olevan letkun ja että sisäkerroksen päälle sovitettu välikerros muodostaa injektointiletkun tiivistävän kerroksen.
30 Keksinnön mukaisella ratkaisulla saadaan aikaan tunnettuihin ratkaisuihin nähden mm. seuraavat edut. Ensinnäkin on keksinnön mukainen injektointiletku rakenteeltaan yksinkertainen ja tämän johdosta valmistuskustannuksiltaan erittäin edullinen.
3 94157
Keksinnön mukainen letku on myös erittäin toimintavarma ja rakenteestaan johtuen voidaan letkua käyttää useaan otteeseen jälkitiivistämiseen, mikäli tällaista tarvetta esiintyy. Keksinnön muut edut ja ominaispiirteet käyvät ilmi jäljempänä seuraavasta keksinnön yksityiskohtaisesta selostuksesta.
5
Seuraavassa keksintöä selitetään esimerkinomaisesti oheisen piirustuksen kuvioihin viittaamalla.
Kuvio 1 esittää kaaviomaisesti keksinnön mukaisen injektointiletkun spiraalimaista 10 sisäosaa.
Kuvio 2 esittää kaaviomaisesti osaa keksinnön mukaisesta injektointiletkusta.
Piirustuksen kuvioihin viitaten keksinnön mukainen injektointiletku muodostuu 15 kolmesta toiminnallisesta osasta. Injektointiletkun sisäosa käsittää muovia, kumia tai vastaavaa olevan letkun 1, joka on kuvioiden esittämällä tavalla spiraalimainen. Letku 1 on muodostettu spiraalimaiseksi esimerkiksi leikkaamalla. Spiraalimaisen letkun 1 päälle on sovitettu välikerros 3, joka toimii tiivisteenä. Edullisimmin on välikerros 3 muodostettu nauhasta, joka on spiraalimaisesti kierretty spiraalimaisen 20 putken 1 päälle. Nauha 3 on kierretty spiraalimaisen putken 1 päälle siten, että nauhan 3 kierrosten noususuunta on päinvastainen spiraalimaisen putken 1 spiraalin noususuuntaan nähden. Edelleen on nauha 3 on kierretty siten, että nauhan 3 kierrokset ovat osittain limittäin toistensa päällä. Tiivistystä ajatellen on nauha 3 materiaaliltaan sopivimmin solukumia tai vastaavaa. Päällimmäisenä kerroksena on 25 injektointiletkussa verkkomainen kudonta 5, joka siis ympäröi spiraalimaista letkua 1 ja sen päällä olevaa, tiivisteenä toimivaa nauhamaista välikerrosta 3. Verkkomaisen kudonnan 5 tarkoituksena on pitää injektointiletkun rakenne koossa.
Kuten jo aiemmasta selityksestä on käynyt ilmi, käytetään keksinnön mukaista 30 injektointiletkua rakenteiden saumojen tiivistämiseen siten, että esimerkiksi rakennetta pystytettäessä, kun pohjalaatta on valettu, asetetaan keksinnön mukainen injektointiletku pohjalaatan päälle kohtaan, johon seinä on tarkoitettu valettavaksi tai 4 94157 johon seinäelementti on tarkoitettu sovitettavaksi ja tämän jälkeen suoritetaan seinän valu tai asennetaan seinäelementti paikalleen siten, että injektointiletku jää pysyvästi pohjalaatan ja seinän/seinäelementin väliseen saumaan. Vaakasaumojen lisäksi voidaan keksinnön mukaista injektointiletkua käyttää myös pystysaumojen tiivistämi-5 seen.
Sauman tiivistys suoritetaan siten, että sauman tiivistämiseen tarkoitettua tiivis-tysainetta, kuten injektointihartsia, mikrosementtiä tai vastaavaa syötetään injektointi-letkuun, kunnes letku on koko pituudeltaan täyttynyt injektointiaineesta. Tämän 10 jälkeen injektointiletku suljetaan toisesta päästään ja injektointiainetta syötetään injektointiletkuun suhteellisen korkealla paineella, joka voi olla esimerkiksi suuruusluokkaa 20 baria. Injektointipaineen ansiosta spiraalimaisen letkun 1 kierrokset avautuvat ja näiden kierrosten väliin muodostuu raot 2, joista injektointiaine pääsee purkautumaan. Injektointiaine purkautuu edelleen välikerroksen muodostavan nauhan 15 3 kierrosten välisistä raoista ja edelleen verkkomaisen kudonnan 5 läpi tiivistettävään saumaan. Mikäli tiivistettävässä saumassa on suuria rakoja tai aukkoja, joista injektointiaine pääsee liian helpolla läpi, voidaan injektointiletku tyhjentää imemällä. Kun injektointiletku tyhjennetään imemällä eli siis alipaineella, spiraalimainen letku 1 ja välikerroksen muodostava tiivistenauha 3 tiivistyvät ja niiden raot sulkeutuvat 20 estäen täten jo rakenteisiin injektoidun injektointiaineen pääsyn takaisin letkuun. Injektointiletkun tyhjennys on tärkeää sen vuoksi, että injektointiaine ei kovetu letkun sisään. Kun jo rakenteisiin päässyt injektointiaine on kovettunut, voidaan tiivistystoi-menpiteet suorittaa uudelleen jo edellä kuvatulla tavalla.
25 Keksinnön mukainen injektointiletku soveltuu käytettäväksi kaikkien tunnettujen injektointiaineiden yhteydessä. Näin ollen keksinnön mukaisella injektointiletkulla voidaan injektoida kaikkia tunnettuja injektiohartseja. Sitä voidaan käyttää myös mikrosementin injektointiin ja edelleen tätä karkeamman sementin injektointiin. Jotta keksinnön mukaista injektointiletkua voitaisiin käyttää "karkean tavaran" injektoin-30 tiin, on letkun asennusvaiheessa injektointiletkua venytettävä siten, että spiraalimaisen letkun I raot 2 aukeavat ja mahdollistavat karkean injektointiaineen läpipääsyn. Injektointiletkun päällimmäisenä kerroksena oleva verkkomainen kudonta 5 mahdol- 5 94157 listaa injektointiletkun venytyksen.
Edellä on keksintöä selitetty esimerkinomaisesti oheisen piirustuksen kuvioihin viittaamalla. Keksintöä ei kuitenkaan ole rajoitettu koskemaan pelkästään kuvioissa 5 esitettyä esimerkkiä, vaan keksinnön eri suoritusmuodot voivat vaihdella oheisissa patenttivaatimuksissa määritellyn keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
Claims (5)
1. Injektointiletku rakenteiden saumojen tiivistämiseen, joka injektointiletku on tarkoitettu asennettavaksi esimerkiksi rakenteen työsaumaan jäämään siihen pysyvästi 5 ja jonka injektointiletkun kautta kyseisen sauman tiivistämiseen tarkoitettu injektointi- aine on järjestetty syötettäväksi olennaisesti injektointiletkun koko pituudelta, jolloin injektointiletku on rakenteeltaan kolmikerroksinen käsittäen sisäkerroksen (1), välikerroksen (3) ja verkkomaisesta kudonnasta muodostuvan päälikerroksen (5), joka pitää välikerroksen (3) asemassaan sisäkerroksen (1) päällä pitäen näin injek-10 tointiletkun rakenteen koossa, tunnettu siitä, että sisäkerros (1) käsittää spiraalimaisen, muovia, kumia tai vastaavaa materiaalia olevan letkun, ja että sisäkerroksen (1) päälle sovitettu välikerros (3) muodostaa injektointiletkun tiivistävän kerroksen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen injektointiletku, tunnettu siitä, että välikerros (3) on muodostettu sisäkerroksen (1) päälle spiraalimaisesti kierretystä nauhasta, jossa nauhan kierrokset menevät osittain limittäin ja jossa nauhan (3) spiraalin noususuunta on vastakkainen sisäkerroksen (1) spiraalimaisen letkun spiraalin noususuuntaan nähden. 20
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen injektointiletku, tunnettu siitä, että injektointiletkun rakenne mahdollistaa injektointiletkun venymisen.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen injektointiletku, tunnettu siitä, 25 että injektointiletku on järjestetty venymään letkuun syötettävän injektointiaineen paineen vaikutuksesta siten, että sisäkerroksen (1) spiraalimaisen letkun spiraalin ' kierrosten väliset raot (2) aukeavat ja mahdollistavat injektointiaineen purkautumisen sisäkerroksen (1) spiraalin raoista (2) ja välikerroksen (3) kierrosten välisistä raoista (4) päälikerroksen (5) muodostavan verkkomaisen kudonnan läpi tiivistettävään 30 saumaan ja että injektointiletkuun aiheutetun alipaineen vaikutuksesta on injektointiletku sovitettu supistumaan siten, että sisäkerroksen (1) ja välikerroksen (3) raot (2,4) sulkeutuvat. Il ' Ml f till I ' I §1 t 94157
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen injektointiletku, tunnettu siitä, että injektointiletkun välikerros (3) on muodostettu solukumista tai vastaavasta tiivistykseen soveltuvasta materiaalista. 5 94157
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI935721A FI94157C (fi) | 1993-12-20 | 1993-12-20 | Injektointiletku rakenteiden saumojen tiivistämiseen |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI935721 | 1993-12-20 | ||
FI935721A FI94157C (fi) | 1993-12-20 | 1993-12-20 | Injektointiletku rakenteiden saumojen tiivistämiseen |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI935721A0 FI935721A0 (fi) | 1993-12-20 |
FI94157B FI94157B (fi) | 1995-04-13 |
FI94157C true FI94157C (fi) | 1995-07-25 |
Family
ID=8539149
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI935721A FI94157C (fi) | 1993-12-20 | 1993-12-20 | Injektointiletku rakenteiden saumojen tiivistämiseen |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI94157C (fi) |
-
1993
- 1993-12-20 FI FI935721A patent/FI94157C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI94157B (fi) | 1995-04-13 |
FI935721A0 (fi) | 1993-12-20 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US4366012A (en) | Impregnation process | |
US6401759B1 (en) | Liner bag for manhole and method of lining a manhole | |
CN1100185C (zh) | 用于混凝士接缝密封的密封装置 | |
JP2837385B2 (ja) | マンホール用ライニング材及びマンホールライニング工法 | |
DE614034T1 (de) | Schlauch mit Mitteln zur visuellen Früherkennung von einer Fehlfunktion und seine Endflanschen. | |
FI94157C (fi) | Injektointiletku rakenteiden saumojen tiivistämiseen | |
JPH02504011A (ja) | 予圧処理コンクリート体及びその製造方法 | |
EP0501004B1 (en) | Seal for joint, and method of installing same seal | |
CH600077A5 (en) | Seal for gaps in concrete structures | |
KR19990037958A (ko) | 파이프에 라이닝하는 재료 및 방법 | |
FI82541B (fi) | Roergenomfoering. | |
FI97905C (fi) | Injektointiletku rakenteiden ja vastaavien saumojen tiivistämiseen | |
KR960005718Y1 (ko) | 록볼트의 몰탈 주입구조 | |
JP3797989B2 (ja) | 排水管、排水管の生産方法および補強部材 | |
CA2074600A1 (en) | Injection hose for structural joints | |
JP3162098B2 (ja) | 地下管路用補修構造およびその製造方法 | |
JP2000025114A (ja) | 既設管渠の補修工法 | |
WO2000068544A1 (en) | Device and method in connection with a rock wall | |
JP2875985B2 (ja) | 接着剤注入装置への接着剤の充填方法及び接着剤注入装置用ストレーナー | |
JPH0579768B2 (fi) | ||
KR100319658B1 (ko) | 콘크리트 시공용 다발관 케이블 및 그를 이용한 조인트 그라우팅 공법 | |
US5423637A (en) | Liner joining system and method | |
JP7526107B2 (ja) | 更生管の浮上防止方法及び浮上防止構造 | |
KR100393554B1 (ko) | 다중관 | |
RU2010975C1 (ru) | Устройство для крепления горных выработок |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
BB | Publication of examined application | ||
MM | Patent lapsed |