FI94120C - Menetelmä ja laitteisto hissiryhmän ohjaukseen - Google Patents

Menetelmä ja laitteisto hissiryhmän ohjaukseen Download PDF

Info

Publication number
FI94120C
FI94120C FI933257A FI933257A FI94120C FI 94120 C FI94120 C FI 94120C FI 933257 A FI933257 A FI 933257A FI 933257 A FI933257 A FI 933257A FI 94120 C FI94120 C FI 94120C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
elevator
time
control
group
call
Prior art date
Application number
FI933257A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI933257A0 (fi
FI94120B (fi
FI933257A (fi
Inventor
Etienne Burton
Jukka Mattila
Jarmo Maeenpaeae
Original Assignee
Kone Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kone Oy filed Critical Kone Oy
Priority to FI933257A priority Critical patent/FI94120C/fi
Publication of FI933257A0 publication Critical patent/FI933257A0/fi
Publication of FI933257A publication Critical patent/FI933257A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI94120B publication Critical patent/FI94120B/fi
Publication of FI94120C publication Critical patent/FI94120C/fi

Links

Landscapes

  • Elevator Control (AREA)

Description

94120
MENETELMÄ JA LAITTEISTO HISSIRYHMÄN OHJAUKSEEN
Tämän keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osassa määritelty menetelmä hissiryhmäohjauksessa ja patentti-5 vaatimuksen 9 johdanto-osassa määritelty laitteisto hissiryhmä-ohjaukseen.
Eräät tärkeät hissiryhmäohjauksen tehtävät ovat arvioida sitä, mitenkä hissiryhmän hissit voidaan ohjata vallitsevassa tilan-10 teessä palvelemaan kutsuja, ja jakaa hissit kutsuille niin, että asetetut palvelutasokriteerit saavutetaan. Kriteerit voivat vaihdella liikennetilanteen mukaan. Esimerkiksi ylösruuhka-aikoina pyritään ensisijaisesti suureen siirtokapasiteettiin jopa muiden tavoitteiden kustannuksella. Muulloin kuin ruuhka-15 aikana yleensä tavoitteena on pitää matkustajien odotus- ja kulkuajat ja hissikorien täyttöasteet kohtuullisina, vaikka jo nämä tavoitteet ovat keskenään osittain ristiriitaisia: esimer kiksi minimoitu ajoaika saattaa merkitä hissin reitillä olevien kutsujen ohittamista ja näin näiden kutsujen osalta pidempiä 20 odotusaikoja, tai esimerkiksi kovin usean reitin varrella olevan tasokutsun palvelemisesta yhdellä hissillä saattaa helposti seurata jo kyydissä olevien matkustajien matka-ajan merkittävä pidentyminen. Voidakseen toimia tehtäviensä täyttämiseksi ryhmäohjaus tarvitsee monenlaista tietoa: esim. jo allokoiduista 25 taso- ja korikutsuista, ryhmän hissien etäisyydestä sen hetkisestä määränpäästä ja kutsuista, joita palvelemaan ei ole vielä osoitettu mitään ryhmän hissiä, sekä kerrostasosta, johon kukin hissi voisi liiketilastaan aikaisintaan pysähtyä. Kut-sutiedot ryhmäohjaus saa kustakin kutsusta tarkkoina, mutta 30 ryhmäohjauksessa käytettävät hissien liiketilaa ja paikkaa koskevat lähtötiedot ovat enemmän tai vähemmän oletuksen luontoisia ja sisältävät näin erheen mahdollisuuden. Oletuksen luontoisuus johtuu siitä, että ryhmäohjaus päättelee hissin paikan, nopeuden ja odotettavissa olevan saapumishetken perus-35 tuen paikkatietoon, jonka resoluutio on usein vain yhden kerroksen luokkaa, ja käyttäen hyväksi ennalta asetettuja oletusarvoja siitä, kuinka hissin tulisi liikkua vallitsevassa tilanteessa. Lisäksi aiheutuu virhettä ryhmäohjauslaskenta-algoritmin keston 2 94120 johdosta eli sen takia, että kunkin kutsu- ja paikkatiedon lukeman syntyajankohta asettuu satunnaisesti ryhmäohjauslaskenta-algoritmin syklin jaksolle.
5 Tarpeeseen saavuttaa entistä parempi ryhmäohjauspäätöksenteon lähtötietojen vastaavuus todelliseen, ajanhetkellä vallitsevaan hissiryhmän tilanteeseen esitetään keksintönä uudenlainen menetelmä hissiryhmäohjauksessa. Keksintönä esitetään myös laitteisto hissiryhmäohjaukseen. Keksintönä esitettävä menetelmä on 10 tarkoitettu toimimaan ensisijaisesti hissiryhmässä, jossa eri ohjaustoimintoja, joskaan ei välttämättä keskeisiä ryhmäohjaus-toimintoja, on hajautettu suoritettavaksi useissa eri laiteyk-siköissä, jotka kommunikoivat keskenään ja useiden toimilaitteiden, joihin ohjaustoimintoja kohdistetaan, kanssa sarjalii-15 kenneväylän, tai keskenään yhteydessä olevien sarjaliikenneväy-lien, välityksellä. Keksinnön mukaiselle menetelmälle hissiryhmäohjauksessa on tunnusomaista se, mitä patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa on esitetty ja keksinnön mukaiselle laitteistolle hissiryhmäohjaukseen on tunnusomaista se, mitä patentti-20 vaatimuksen 9 tunnusmerkkiosassa on esitetty. Keksinnön eräille muille sovellutusmuodoille on tunnusomaista se, mitä muissa patenttivaatimuksissa on esitetty.
Keksinnön avulla on saavutettavissa mm. seuraavassa listattuja 25 etuja: - Ryhmäohjauksella on suhteellisen tarkka tieto kunkin hissin hetkellisestä nopeudesta ja ajoajasta kahden paikan välillä kuilussa.
- Hissiryhmän hissien nopeusohjekäyrien eroavaisuudet, myös 30 tilapäiset, tulevat huomioiduiksi ryhmäohjauksen kutsujen allokoinnissa, koska ajoajat lasketaan hissille kullakin hetkellä voimassa olevasta nopeusohjekäyrästä.
- Hissiohjain tai sen alainen yksikkö voi antaa tiedon siitä, kuinka kauan ajoaika määränpäähän kestää ja kauanko kestää 35 meneilläänolevassa ajotilanteessa saavuttaa tarjolla oleva "pick up"-kerros, ja milloin viimeistään tätä varten pitäisi aloittaa hidastus tai tuottaa tiedon siitä, mikä olisi lähin kerros, jossa hetkellisen liiketilan mukaisesta nopeuskäyrästä 3 94120 lähtien olisi mahdollista pysähtyä, tai mikä on aikaikkuna edessäolevien kerrosten saavuttamiseksi.
- Ryhmäohjauksen tasokutsujen allokointi perustuu aiempaa paremmin reaaliaikaiseen ja oikeaan tietoon ryhmän hissien edel- 5 lytyksista palvella tietty kutsu.
- Ryhmäohjauksessa ei tarvitse säilyttää tietoa ryhmän hissien nopeuskäyräparametreistä (kiihdytys- ja hidastuskäyrät, nimellisnopeudet jne.) hissien ajoaikojen estimoimiseksi - Ryhmäohjaustoiminnat kuormittavat vähemmän niitä suorittavaa 10 prosessoria, jolloin joko ryhmäohjaus nopeutuu tai sitten vapautuva kapasiteetti voidaan käyttää optimointiin.
- Koska hissiryhmän hissien vallitsevalla ajanhetkellä mahdollinen saapumisäjankohta jollekin kerrostasolle voidaan ennakoida, vältetään ryhmäohjauksessa kilpailutilanne, jossa 15 ensin osoitettaisiin yksi hissi tasokutsuun, ja jossa seuraa-valla ajanhetkellä huomattaisiinkin, että jokin toinen ryhmän hisseistä voisi paremmin palvella tämän tasokutsun.
- Vallitsevassa liikennetilanteessa tasokutsuun osoitettu hissi voidaan päättää riittävän ajoissa, tinkimättä kuitenkaan 20 ryhmäohjatun hissiryhmän palvelutasosta, koska kunkin ryhmän hissin liiketila ja paikka tunnetaan hyvin. Tällöin voidaan myös matkustajia tasolle saapuvan hissin luo opastava ennak-komerkinanto tasolla tehdä riittävän ajoissa. Keksintö antaa jopa mahdollisuuden toteuttaa helpohkosti luotettavan ennak-< 25 komerkinannon, jossa ennakkomerkinannon ja hissin saapumisen tasolle välinen aika on aina sama riippumatta siitä, mistä nopeudesta hissi alkaa jarruttaa pysähtyäkseen tasolle, ilman että ennakkomerkinannon sitovuus olennaisesti heikentäisi ryhmäohj auksen j oustavuutta.
30
Keksintöä selostetaan seuraavassa esimerkinomaisesti rajoittamatta kuitenkaan keksintöä esitettäviin esimerkkeihin.
Apuna selostuksessa käytetään oheisia piirustuksia,joissa kuvio 1 esittää kaaviomaisesti hissiryhmää ohjausjärjestelmää ja 35 kuvio 2 esittää hissin nopeus-aika-ajokäyrää tietyissä kutsuti- lanteissa.
Tässä esityksessä nopeusohjekäyrärästä puhutaan olennaisesti 4 94120 samassa merkityksessä kuin nopeus-aika-ajokäyrästä eli hissin nopeudesta ajan funktiona hissin kulkiessa, koska hissin nos-tomoottoria ohjaava käyttöyksikkö käsittelee asian nopeusohjeen kannalta. Hetkellisten nopeusohjeiden aikasarja itseasiassa 5 muodostaa nopeusohjekäyrän.
Hajautetussa hissiohjauksessa useampi kuin yksi laite saattaa osallistua hissin tärkeiden toimintojen ohjaukseen. Hajautettu järjestelmä voidaan toteuttaa esimerkisi niin, että erilliset 10 hissin toiminnot kukin, tai ainakin hissin kunkin laitekokonai-suuden toiminnot, ohjataan omalla kontrollerillaan. Nämä kontrollerit saavat toimintakäskyn ylemmältä ohjaustasolta näitä yhdistävän tietoliikenneväylän kautta tai ne voivat toimia väylältä saatavan tiedon perusteella. Tietoliikenneväylässä 15 liikkuu data, joka on olennaista eri toimintojen koordinoimiseksi, kuten toimintakäskyjä, tilatietoja ja parametrejä toisille laitteille käytettäväksi ja tiedoksi.
Keksinnön havainnollistamiseksi kuvataan hissiryhmä seuraavassa 20 muodostuneeksi keksinnön kannalta kolmesta oleellisesta hierar-kisesta ohjauspäätöstasosta, nimittäin ryhmäohjauksesta, his-siohjauksista ja nostomoottoriohjauksista. Laajassa merkityksessä nostomoottoriohjauksella tarkoitetaan tässä hissimoottorin sähkökäyttöä kaikkine toimintoineen, joita ovat mm. hissin 25 liikkeeseen ja ajokäyrään liittyvät säätö-, takaisinkytkentä- ja ohjaustoiminnot. Myös sinänsä varsinaisesti sähkökäyttöön kuulumattomia toimintoja jotka vaikuttavat nostomoottorin ohjaukseen voidaan tällöin laskea mukaan. Suppeammin nostomoottoriohjauksella tarkoitetaan nostomoottoria tai vain sen sähkökäyttöyksik-30 köä ohjaavaa ohjausyksikköä. Keksinnön sovellusympäristössä ryhmäohjaus, hissiohjaus ja nostomoottoriohjaus sijaitsevat usein kukin omissa toimilaitteissaan, jotka kommunikoivat keskenään sarjaliikenneviestein. Sovellusympäristö voi olla myös siten konstruoitu, että näiden ohjauspäätöstasojen toiminnot 35 tapahtuvat ainakin osin samoissa laiteyksiköissä. Osin samojen laiteyksikköjen tapaus voisi olla esimerkiksi niin, että käyttö-yksikkö, jossa nostomoottoriohjaus suoritetaan, on osa hissioh-jausta suorittavaa hissiohjainta, ja että ryhmäohjauksen päätök- 5 94120 sentekoalgoritmi suoritetaan hissiryhmän johonkin ryhmän his-siohjairaeen kuuluvassa suorittimessa. Ensisijaisesti keksintöä tarkastellaan sen kannalta, miten ryhmäohjaus voi käyttää hyväkseen käyttöyksikön tuottamaa tietoa tarkasta paikasta ja nopeu-5 desta tasokutsun allokointivaiheessa.
Kuviossa 1 on kaaviomaisesti esitettynä eräs hissiryhmän 2 ohjausjärjestelmä. Hissiryhmän 2 toimilaitteista on esitetty vain joitakin ja nekin viitteellisesti. Hissiryhmän tiedonsiir-10 toverkoon 1 on liitetty ohjausjärjestelmän laitteita. Kussakin hissikorissa 3,4,5 on korikutsulaitteet 12,13,14, joiden avulla matkustajat antavat kutsunappeja painamalla korikutsuja. Kori-kutsut välitetään asianomaiselle hissiohjaukselle 9,10,11 samoin kuin hissiohjauksen lähettämät kuittausviestit tiedonsiirtover-15 kossa l. Ryhmäohjaus 6 saa tiedon korikutsuista joko suoraan tiedonsiirtoverkossa välittyvinä korikutsuina tai hissiohjaukset 9,10,11 lähettävät ryhmäohjauksen 6 tarvitsemat korikutsutiedot erikseen. Tasokutsut annetaan kerrostasoilla 30,31,32,33 taso-kutsulaitteilla 7. Kerrostasoista on tässä esitetty neljä 20 (30,31,32,33). Tasokutsulaitteella 7 annettu kutsu välitetään ryhmäohjaukselle 6 tiedonsiirtoverkossa 1, jossa myös kutsua vastaava kuittaustieto välittyy tasokutsulaitteen yhteydessä tai muutoin kerrostasolla olevaan signalointilaitteeseen 8 ja/tai tasokutsulaitteelle 7 sen painonapin merkkivalon sytyttämiseksi. 25 Riippuen signalointilaitteen 8 tyypistä signalointilaitteella *! voidaan antaa matkustajille hyvinkin monipuolista informaatiota.
Hissiohjaukset 9,10,11 voivat saada tiedon kaikista tasokutsuis-ta suoraan tiedon siirtoverkosta 6. Tavallisesti kuitenkin ryhmäohjaus 6 tiedottaa hissiohjauksille 9,10,11 niille allokoi-30 duista tasokutsuista ja/tai kyselynomaisesti tasokutsuista, jotka voitaisiin allokoida niille. Hissiohjauksien 9,10,11 | yhteydessä tai niiden alaisuudessa on nostomoottoriohjaukset 18,19,20.
35 Tasokutsu huomataan ryhmäohjauksessa tasokutsulaitteelta saapuneena viestinä. Ryhmäohjauksen tehtävä on päätellä, mikä hissi allokoidaan palvelemaan kutsu. Korikutsut voidaan palvella vain : asianomaisella hissillä, jolloin niitä ei ryhmäohjaustasolla 6 94120 allokoida. Ne otettava kuitenkin huomioon kuitenkin allokoitaessa tasokutsuja, sillä korikutsut yleensä priorisoidaan tasokut-sujen edelle ja korikutsujen palveluun käytettävä aika vaikuttaa tasokutsujen palvelutasoon.
5
Allokointia varten ryhmäohjaus kysyy ryhmän hisseiltä tai ainakin hisseiltä, jotka seisovat paikallaan tai ovat kulkusuunnan ja paikkansa puolesta mahdollisia palvelemaan kutsun, kuinka nopeasti nämä hissit pystyvät saapumaan kyseiseen tasokutsuker-10 rokseen. Kukin hissi vertaa omassa tiedossa oleviin tai käyttö-yksikältä saaminsa sen hetkiseen arvoihin, miten kauan sillä kuluu aikaa saapumiseen tähän mahdolliseen uuteen tasokutsuker-rokseen ja lähettää tämän arvon ryhmälle.
15 Kuvio 2 esittää hissin nopeus-aika-ajokäyrää 34 tietyissä kut-sutilanteissa. Kuviossa 2 ajankuluminen etenee vasemmalta oikealle. Pystyakselilla on nopeus. Varjostamaton käyrä kuvaa hissin ajonaikaisen nopeus-aika-riippuvuuden kiihdyksineen, nimellisnopeusajoineen ja hidastuksineen hissille, joka lähtee 20 kerroksesta 30 ajanhetkellä t0 kerrokseen 33, johon se ennakoidaan saapuvaksi ajanhetkellä t2. Lähtö tapahtuu joko korikutsusta tai kerroksesta 33 tulevasta tasokutsusta. Ajanhetkellä T lähetetään hissille tasokutsu kerroksesta 32. Varjostettu käyrä esittää hissin nopeus-aika-riippuvuuden alkaen ajanhetkestä T 25 kiihdyksineen, nimellisnopeusajoineen ja hidastuksineen his-” sille, joka lähtee kerroksesta 30 ajanhetkellä t0 kerrokseen 33, ja jolla on välipysähdys kerroksessa 32, johon sen ennakoidaan saapuvan ajanhetkellä t,. Hissin ennakoidaan lähtevän kerroksesta 32 ajanhetkellä t3 ja saapuvan lopulta kerrokseen 33 ajanhet-30 kellä t4. Ajanhetkestä T ajanhetkeen Tkr, jossa hissin tulisi viimeistään päättää aloittaa hidastus kerrokseen 32 pysähtymistä varten, on ryhmänohjauksella päätöksentekoaikaa valita pysähtyy- kö hissi kerroksessa 32, vai jatkaako se matkaa suoraan kerrokseen 33, jolloin kerroksen 32 kutsu on palveltava muutoin. t0 < 35 T < Tkr < t1 < t2 < t3 < t4. Nopeus-aika-ajokäyrä 34 vastaa ajanhetkellä T voimassa olevaa nopeusohjekäyrää ja voidaan sanoa, että se on nopeusohjekäyrän kanssa sama nopeussäädön : hyvyyden puitteissa. Voidaan myös sanoa, että nopeus-aika- il 7 94120 ajokäyrä 34 kuvaa ajassa taaksepäin ajanhetkellä jo toteutunutta ja ajassa eteenpäin ennakoitua nopeusohjettä ajan funktiona lähtöpisteestä jo allokoidun tai vasta ehdotetun kutsun mukaiseen määränpäähän. Hissin nostomoottoriohjaus ts. hissin 5 sähkökäyttö laskee ajanhetkeä seuraavaan ajo-osuuteen kuluvan jäljellä oleva ajoajan. Ajoaika lasketaan ajo-osuudelle laskemisajanhetkellä voimassa olevasta ennakoidusta nopeusohje-käyrästä. Ajo-osuus voi olla muukin kuin jollekin kerrostasolle päättyvä 30,31,32,33, esimerkiksi ajo-osuus, joka päättyy 10 ajanhetkellä Tkr, jota myöhemmin ei voida enää aloittaa hidastusta määrättyyn kerrokseen 32.
Pääpiirteissään eri hierakiatasot toimivat seuraavasti esitettävällä tavalla. Esityksessä viesteihin sisältyvinä kerrosnumeroa 15 ja ajo-/matka-aikaa kuvaavina muuttujina käytetään XX ja ZZ. Ajoajalla tarkoitetaan hissin liikkeelläoloaikaa ja matka-ajalla aikaa, jossa on mukana ajoaika ja matkaosuuden mahdollisiin välipysähdyksiin kuluva aika. Matka-aikaan lasketaan mukaan usein myös, ainakin jonkin verran, aikaa, joka kuluu määränpää-20 ja lähtökerroksessa hissin ollessa pysähdyksissä. Tämä aika määränpää- ja lähtökerroksessa muodostuu merkittävältä osin ovien sulkeutumiseen ja avautumiseen kuluvasta ajasta samoin kuin oletetusta matkustajien hissiin ja hissistä siirtymiseen tarvitsemasta ajasta.
25
Ryhmäohjaus: - Ryhmäohjaus saa viestin: uusi tasokutsu kerroksessa XX. Viesti saattaa usein sisältää muutakin informaatiota kuten, onko kyseessä ylös- tai alaskutsu, ja miltä kyseisen tason kut- 30 sunapilta se on lähetetty.
- Jos ryhmäohjauksella on hissejä käytettävissä, se lähettää viestin mahdollisille hisseille ts. hisseille, jotka ovat kulkusuunnassa kutsuun nähden tai pysähtyneet tai pysähtymässä. Viesti on periaatteessa sama kuin ryhmän saama viesti: 35 uusi tasokutsu kerroksessa XX ja mahdollinen kutsuun liittyvä lisäinformaatio.
Hissiohjaus: 8 94120 - Jos hissi on liikkeessä ja hidastamassa, sen hissiohjaus kysyy tähän hissiin kuuluvalta käyttöyksiköltä, miten kauan kestää vielä ajaa sillä hetkellä palveltavaan kutsuun. Saatuaan vastauksen hissi lisää saatuun vastaukseen kerroskohtaisen ajo- 5 ajan saatuun uuteen tasokutsukerrokseen ottaen samalla huomioon mahdolliset nykyisen kerroksen ja uuden mahdollisen taso-kutsukerroksen välille jo aktiiviset korikutsut. Lopullinen tulos lähetetään ryhmälle viestinä : aika on ZZ sekuntia tasokutsuun kerroksessa XX.
10 - Jos hissi on liikkeessä ja uusi tasokutsu on kerrokseen, joka on ennen jo olemassa olevaa kutsua ja aikaisintaan sen hetkiseen ennakkopaikkakerrokseen eli lähimpään kerrokseen, johon hissi sen hetkisestä liiketilastaan voidaan tavanomaista nopeusohjekäyrää myöten pysäyttää, se kysyy käyttöyksiköltä, 15 miten kauan kestää vielä ajaa uuteen mahdolliseen tasokutsuun. Tulos lähetetään ryhmäohjaukselle viestinä : aika on ZZ sekuntia tasokutsuun kerroksessa XX.
- Jos hissi on liikkeessä ja uusi tasokutsu on palveltavan kutsun takana (suhteessa ajosuuntaan ja nykyisen kerrokseen 20 nähden) tai ajosuuntaan vastakkaisella suunnalla, se kysyy käyttöyksiköltä, miten kauan kestää vielä ajaa sillä hetkellä palveltavaan kutsuun. Saatuan vastauksen hissi lisää saatuun vastaukseen kerroskohtaisen ajoajan saatuun uuteen tasokutsukerrokseen ottaen samalla huomioon mahdolliset nykyisen 25 kerroksen ja uuden mahdollisen tasokutsukerroksen välille jo aktiiviset korikutsut. Lopullinen ulos lähetetään ryhmäohjaukselle viestinä : aika on ZZ sekuntia tasokutsuun kerroksessa XX.
- Jos hissi on pysähtynyt, se laskee kerroskohtaisen ajoajan 30 saatuun uuteen tasokutsukerrokseen ottaen samalla huomioon mahdolliset nykyisen kerroksen ja uuden mahdollisen tasokut-: sukerroksen välille jo aktiiviset korikutsut. Lopullinen tulos lähetetään ryhmäohjaukselle viestinä: aika on ZZ sekuntia tasokutsuun kerroksessa XX.
35 - Kaikissa tilanteissa tasolla pysähtyminen merkitsee ovien toiminta-ajan kulumista, joka lisätään kokonaisaikaan. Ovien ennakoidut toiminta-ajat saattavat riippua kerroksesta tai : vaikkapa hissin sen hetkisestä kuormasta. Se, miten ovien 9 94120 toiminasta ja matkustajien siirtymisestä hissikoriin ja siitä pois seuraava pysähdysaika kerrostasolla arvioidaan, ei kuulu keksintöön.
5 Käyttöyks ikkö: - Käyttöyksikkö muodostaa olemassa olevista nopeusohjekaavoista aikaestimaatit, jotka määrittävät kuinka paljon menee ajoaikaa kerroksesta kerrokseen. Tämä kerroksesta kerrokseen ajoaika-taulukko muodostetaan kuilun alustusajossa, kun tiedetään 10 kerrosten välinen tarkka etäisyys. Ajoaikataulukko on tallettu muistiyksikköön. Tarvittaessa voidaan ajoaikataulukkoa päivittää vastamaan vallitsevaa tilannetta.
- Ajon aikana ohjainyksikkö laskee ajon alusta kulunutta aikaa ja vertaa sitä taulukkoaikään, jolloin saadaan arvioitu saapu- 15 misaika ZZ kuhunkin kerrokseen erikseen.
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön eri sovellutus-muodot eivät rajoitu ainoastaan edellä esitettyihin esimerkkeihin, vaan voivat vaihdella jäljempänä esitettävien patenttivaa-20 timusten puitteissa. Esimerkiksi ajoaikalaskennan tulosta voidaan käyttää paitsi ryhmäohjausparametrina, myös lähtökohtana erilaisille matkustajainformaatioviesteille. Tällainen matkusta jainformaatioviesti on ennakkomerkinanto tasolle saapuvasta hissistä. Keksinnön mukaan sekä hissi- että ryhmäohjauksilla on 25 aina tarvittaessa saatavilla tieto saapumisajankohdasta jollekin tasolle. Tätä tietoa käytetään ajoittamaan ennakkomerkinanto.
Alan ammattimiehelle on myös selvää, että esimerkiksi kaikkia parametrejä ei tarvitse jatkuvasti laskea uudestaan vaan sel-30 laiset, kuten ennustettu saapumisajankohta tasolle, voidaan tallettaa tilatiedoksi muistiyksikköön ja tarvittaessa lukea käyttöön. Tällaiset tilatiedot päivitetään tarvittaessa.
Alan ammattimiehelle on myös selvää, että nopeusohjekäyrän, 35 josta matkaosuuksiin kuluvia ajoaikoja lasketaan, ei tarvitse olla kokonaisuudessaan tiedossa ajoaikojen laskemisajankohtana, vaan ajoaikojen laskemiseen usein riittää kun tunnetaan nopeusohjekäyrän muotoa kuvaavat parametrit. Parametrien sijasta 10 94120 voidaan vaihtoehtoisesti tuntea ajanhetkellä voimassa olevaa nopeusohjetta vastaavaan nopeuskäyrän, esimerkiksi muistiin tallennetut, arvot riittävän useassa kohtaa ajo-osuudella.
Il

Claims (10)

11 94120
1. Menetelmä hissiryhmäohjauksessa, jossa menetelmässä ennakoidaan hissiryhmään kuuluvan hissin matka-aikoja, jotka muodos- 5 tuvat hissin ajoajasta ja välipysähdyksiin tai muutoin hissin pysähdyksissä ollessa kuluvista ajanjaksoista, ja jonka menetelmän laiteympäristönä on ainakin kahdesta hissistä muodostettu hissiryhmä (2), sisältäen -hissiryhmänohjauksen (6), 10 -tasokutsulaitteet (7) tasokutsun antamiseksi hissiryhmänohjsukselle (6) , -ja kunkin hissin hissinohjauksen (9,10,11) käyttölaitteineen kuten korikutsulaitteet (12,13,14) korikutsun antamiseksi his-sinohjaukselle (9,10,11) ja hissimoottorin nostomoottoriohjauk-15 set (18,19,20), -sekä siirtoverkon (1) kutsu-, ohjaus-, tila- yms. viestien välittämiseksi laiteympäristössä, tunnettu siitä, että hissiryhmään kuuluvan hissin ainakin ajallisesti lähimpään ajo-osuuteen kuluva jäljellä oleva ajoaika 20 lasketaan tämän hissin hissimoottorin nostomoottoriohjauksen (18.19.20) ajo-osuudelle laskemisajanhetkellä voimassa olevasta nopeusohjekäyrästä (34)(nopeus-aika-ajokäyrästä).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 25 että ajallisesti lähimpään ajo-osuuteen kuluva jäljellä oleva ajoaika lasketaan hissin nopeusohjeen antavassa laiteyksikössä (18.19.20) .
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu 30 siitä, että ajallisesti lähimpään ajo-osuuteen kuluvan jäljellä olevan ajoajan ohella muodostetaan hissikohtaisesti ryhmäohjauksen (6) kutsujen jaon lähtötiedoksi parametri kuvaamaan ainakin jotakin seuraavista: jäljellä oleva ajoaika lähimpään voimassa olevan kutsun mukaiseen kerrokseen; jäljellä oleva ajoaika 35 mielivaltaisesti valittuun kerrokseen; ajoaika kahden mielival-taisti valitun kerroksen välillä; jäljellä oleva aika jakaa kutsu mielivaltaisesti valittuun kerrokseen; lähin kerros, johon : hissi voi liiketilastaan voi pysähtyä; jäljellä oleva aika jakaa 12 94120 kutsu lähimpään kerrokseen, johon hissi liiketilastaan voi pysähtyä.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, 5 tunnettu siitä, että ryhmäohjauksen (6) toiminnot tehdään ainakin osin hajautetusti hissiohjaimissa (9,10,11) , ja että -kunkin hissin hissiohjain (9,10,11) pitää yllä tilatietoa tälle hissille kohdistetuista kori- ja tasokutsuista, -kunkin hissin hissiohjain (9,10,11) pitää yllä tilatietoa 10 siitä, mikä on lähin kerrostaso, johon tämä hissi voisi sen hetkisestä liiketilastaan pysähtyä, -kunkin hissin hissiohjain (9,10,11) pitää yllä tilatietoa siitä, mikä on hissin sen hetkisen liiketilan ja sillä hetkellä lähimpään kutsuun matkustamista varten voimassa olevan nopeusoh-15 jeen (34) perusteella myöhäisin ajanhetki Tkr hyväksyä kutsu lähimpään kerrostasoon, johon tämä hissi voisi sen hetkisestä liiketilastaan pysähtyä.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 20 että kunkin hissin hissiohjain (9,10,11) toimittaa ryhmäohjaukselle (6) tiedon ylläpitämäänsä tilatietoon tapahtuvista muutoksista aina muutoksen tapahduttua.
6. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 25 että ryhmäohjaus (6) kysyy hissiohjaimilta (9,10,11) näiden ylläpitämiä tilatietoja ja että hissiohjain (9,10,11), jolta tilatietoa on kysytty, toimittaa ryhmäohjaukselle (6) tiedon ylläpitämästään tilatietosta.
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kun jokin ryhmän hisseistä on peruuttamattomasti osoitettu tasokutsuun, ohjataan ennen hissin saapumista kerrostasolle tasolla (30,31,32,33) oleva merkinantolaite (8) ainakin yhdellä kerrostasolla ilmoittamaan osoitetun hissin 35 saapumisesta tälle kerrostasolle.
8. Edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu : siitä, että ainakin yhdellä kerrostasolla (30,31,32,33) ennak- li 94120 13 komerkinanto ohjataan tapahtumaan asetetun pituisella ennakolla, esim. 5 sekuntia ennen tasolle saapumista.
9. Laitteisto ainakin kahdesta hissistä muodostetun hissiryhmän 5 (2) , hissiryhmäohjaukseen, jonka laitteiston eräs tehtävä on ennakoida hissiryhmään kuuluvan hissin matka-aikoja, jotka muodostuvat hissin ajoajasta ja välipysähdyksiin tai muutoin hissin pysähdyksissä ollessa kuluvista ajanjaksoista, ja joka laitteisto sisältää ainakin 10 -hissiryhmänohjauksen (6), -tasokutsulaitteet (7) tasokutsun antamiseksi hissiryhmänohjauk-selle (6), -ja kunkin hissin hissinohjauksen (9,10,11) käyttölaitteineen kuten korikutsulaitteet (12,13,14) korikutsun antamiseksi his-15 sinohjaukselle (9,10,11) ja hissimoottorin nostomoottoriohjauk-set (18,19,20), -sekä siirtoverkon (1) kutsu-, ohjaus-, tila- yms. viestien välittämiseksi laiteympäristössä, tunnettu siitä, että laitteisto on sovitettu laskemaan hissiryh-20 mään kuuluvan hissin ainakin yksi ajo-osuuteen kuluva ajoaika hissin hissimoottorin nostomoottoriohjauksen (18,19,20) ajo-osuudelle voimassa olevasta nopeusohjekäyrästä (34)(nopeus-aika-ajokäyrästä).
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että ajo-osuuteen kuluva ajoaika on sovitettu laskettavaksi hissin nopeusohjeen antavassa laiteyksikössä (18,19,20). t t 941 20 14
FI933257A 1993-07-19 1993-07-19 Menetelmä ja laitteisto hissiryhmän ohjaukseen FI94120C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI933257A FI94120C (fi) 1993-07-19 1993-07-19 Menetelmä ja laitteisto hissiryhmän ohjaukseen

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI933257A FI94120C (fi) 1993-07-19 1993-07-19 Menetelmä ja laitteisto hissiryhmän ohjaukseen
FI933257 1993-07-19

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI933257A0 FI933257A0 (fi) 1993-07-19
FI933257A FI933257A (fi) 1995-01-20
FI94120B FI94120B (fi) 1995-04-13
FI94120C true FI94120C (fi) 1995-07-25

Family

ID=8538325

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI933257A FI94120C (fi) 1993-07-19 1993-07-19 Menetelmä ja laitteisto hissiryhmän ohjaukseen

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI94120C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI933257A0 (fi) 1993-07-19
FI94120B (fi) 1995-04-13
FI933257A (fi) 1995-01-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP4434483B2 (ja) 仮想乗客トラヒックを生成するエレベータ群制御方法
EP0385811A1 (en) &#34;Artificial Intelligence&#34; based crowd sensing system for elevator car assignment
EP3640180B1 (en) Cloud based elevator dispatching resource management
KR20010096486A (ko) 엘리베이터 군관리 제어장치
JP2001130843A (ja) エレベータ制御装置
KR20090063268A (ko) 그룹 간 상대 시스템 응답 (irsr) 디스패칭을 이용하는 엘리베이터 크로스-디스패칭 시스템
JP4784509B2 (ja) エレベータの群管理制御装置
KR100253900B1 (ko) 엘리베이터의 제어장치
FI98720C (fi) Menetelmä hissiryhmän ohjaamiseksi
US7431130B2 (en) Group controller of elevators
KR960012679B1 (ko) 엘리베이터 카 급송을 위한 집군 방지법
KR100399882B1 (ko) 엘리베이터의 제어장치
FI94120C (fi) Menetelmä ja laitteisto hissiryhmän ohjaukseen
CN101356106A (zh) 电梯控制方法及其装置
US5411118A (en) Arrival time determination for passengers boarding an elevator car
US6905003B2 (en) Elevator group supervisory control device
EP3626663B1 (en) System and method for effecting transportation by providing passenger handoff between a plurality of elevators
JPH0539173A (ja) 自走エレベータの運行制御方法
EP3623331B1 (en) System and method for assigning elevator service based on passenger priority
KR20220020786A (ko) 멀티 차량 승강로에서의 차량 간 조정
EP3608268A1 (en) Destination calls across multiple elevator groups
JPH05286652A (ja) エレベータの運行管理装置
JPS63240607A (ja) 無人搬送システム
JP4569197B2 (ja) エレベータの群管理装置
CN105314474A (zh) 电梯控制系统

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application