FI90712C - Menetelmä ja laite video- ja audiosignaalien yhdistämiseksi - Google Patents
Menetelmä ja laite video- ja audiosignaalien yhdistämiseksi Download PDFInfo
- Publication number
- FI90712C FI90712C FI920739A FI920739A FI90712C FI 90712 C FI90712 C FI 90712C FI 920739 A FI920739 A FI 920739A FI 920739 A FI920739 A FI 920739A FI 90712 C FI90712 C FI 90712C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- video
- audio
- signal
- background
- audio signal
- Prior art date
Links
Landscapes
- Studio Circuits (AREA)
Description
1 9 G 7 1 2
Menetelma ja laite video- ja audiosignaalien yhdiståmi-seksi 5
Keksinnon kohteena on patenttivaatimusten 1, 3, 5 ja 7 johdanto-osien mukaiset menetelmåt video- ja audiosignaalien yhdistMmiseksi. Keksinnon kohteena on myoskin patenttivaatimusten 9 ja 11 johdanto-osien mukainen laite 10 video- ja audiosignaalien yhdistamiseksi.
Keksinnon mukainen menetelma ja laite on tarkoitettu kåytettåvåksi ensisijaisesti ns. karaoke-tyyppisten esi-tysten yhteydessa, joissa alan harrastaja laulaa esital-lennetun taustan påalle. Tyypillinen karaoke-laitteisto 15 koostuu paitsi audiovahvistimista myos monitorista, johon tulee nåkyviin esitettavån laulun sanat taustamusiikin synkronoituna, joten esiintyjan ei tarvitse osata laulun sanoja ulkoa. Karaoke-laitteistoja on alun perin ollut vain ravintoloissa ja vastaavissa julkisissa paikoissa, 20 mutta nykyaan on kaupallisesti saatavilla myos kotikayt-tdon tarkoitettuja karaoke-laitteistoja, joiden avulla esiintymista voidaan harjoitella kotona. Nåma laitteistot kåsittMvat erityisen mikrofonilla varustetun laitteen, joka kytketaan videonauhurin ja stereolaitteiston valiin, 25 ja joka yhdistSM videonauhurilla pyorivalta esitallenne-tulta karaokekasetilta tulevan musiikkitaustan ja esiin-tyjSn åånen. Videonauhurilla pyoriva karaokekasetti si-saltaa paitsi mainitun musiikkitaustan, myos kappaleen sanat seka videotaustan, joka on yleensa tehty mahdolli-: 30 simman neutraaliksi niin, ettei se hairitse ruudun ala-reunassa esitettavien sanojen seuraamista.
Esilla olevassa keksinnossa edella kuvattu karaoke-ajatus yleistetåan koskemaan myoskin musiikkivideoita.
Esilla olevan keksinnon mukaisen menetelman ja 35 laitteen avulla alan harrastaja voikin tehda musiikkivi- 2 90712 deoesityksen, jossa hån itse on tåhtenå. Tåtå vårten kåy-tetåån esitallennettuja videolevyjå tai -kasetteja, jotka sisåltåvåt kyseisen musiikkitaustan, videotaustan ja mah-dollisesti erillisena tietona kyseisen kappaleen sanat.
5 Videotausta voi olla mielivaltainen tai esim. kappaleen rytmiin tai sisåltodn sovitettu. Esiintyjå kuvataan video-kameralla yksivåristå (esim. sinistå) taustaa vasten, ja videokameran kuvasignaali seka taustavideosignaali yhdis-tetaan siten, etta nain saatua yhdistettya videosignaalia 10 voidaan katsoa monitorista ja/tai se voidaan nauhoittaa tavanomaisella videonauhurilla. Esiintyjåå esittava video-signaali voidaan myos nauhoittaa ennen yhdistamistå, jol-loin yhdistaminen tapahtuu nauhalta.
Jotta yhdistetty lopputulos olisi vaihteleva, 15 sisaltaå yhdistava laite videoefektiyksikon, joka avulla kameralta saatavaa kuvaa voidaan manipuloida ennen video-signaalien yhdistamista. Tallaisia efekteja voivat olla esim. zoomaus, moninkertaiskuvat, peilikuvat, mosaiikkiku-vat, vaMravari, temporaaliset efektit, jne. Musiikkitausta 20 ja esiintyjån aani yhdistetSan myos erityisella yhdista-valla laitteella, jonka avulla esiintyjMn aanta voidaan kasitella ennen sen yhdiståmistå musiikkitaustaan. Esiin-tyjan Maneen voidaan soveltaa erilaisia audioefektejå, kuten kaikua, taajuusvasteen muunnoksia, jne.
25 Edellå kuvatun kaltaisissa musiikkivideoissa on pyrkimyksenå mahdollisimman persoonallisen ja ammattimai-sen lopputuloksen aikaansaaminen. EsillM olevan keksinnon tarkoituksena onkin saada aikaan menetelma ja laite, joil-la tavallinen alan harrastaja voi kotiolosuhteissakin 30 paastå tållaiseen lopputulokseen. Tåmå saavutetaan keksinnon mukaisilla menetelmillå, joille on tunnusomaista se, mitå kuvataan oheisten patenttivaatimusten 1, 3, 5 ja 7 tunnusmerkkiosissa. Keksinnon mukaisille laitteille on puolestaan tunnusomaista se, mitå kuvataan oheisten pa-35 tenttivaatimusten 9 ja 11 tunnusmerkkiosissa.
li i 3 70712
Keksinnon mukaisena perusajatuksena on yhdistaå video- ja audiosignaalit toisiinsa siten, ettå kåytettåvi-en efektien vaikutushetki ja kesto måaråytyy taustavideo-signaalin ja/tai tausta-audiosignaalin mukaan. Nain saa-5 daan yhdistetyn videosignaalin ja yhdistetyn audiosignaa-lin kuvallista ja musiikillista rytmitystå tehostettua ja saavutetaan audiovisuaalisesti tehokkain vaikutelma.
Naiden paamåårien saavuttamiseksi taustatallenne (video- tai audiotausta) voi sisaltåa erityisen avainnus-10 tietoraidan, jonka avulla efekteja avainnetaan tietyn (esim. taustatallenteen sisallosta riippuvan) menun mukai-sesti. Kun taustavideosignaali on tallennettu videokase-tille ja taustaaani on nauhoitettu hi-fi-muodossa video-raidalle, voidaan pitkittaisiS analogisia audioraitoja 15 kSyttaa avainnustiedon tallentamiseen. Tama avainnustieto voi olla analogisina pulsseina tai vaihtoehtoisesti myos digitaalisena datana, jolloin siihen voidaan sijoittaa efektin vaikutushetkitiedon lisåksi tietoja sovellettavis-ta efekteista. Digitaalinen avainnusdata voidaan myos 20 sijoittaa taustavideosignaaliin videokentan alussa sijait-seville sammutetuille juoville. Efekteja voidaan myos avaintaa pelkan rytmin perusteella. Tama menu voi olla taustavideoon sisallytetyn datan mukaan esivalittu tai se voi olla kayttajan ohjelmoitavissa tai satunnaisesti vaih-25 tuva.
Seuraavassa keksintoå ja sen edullisia suoritusmuo-toja selitetaan tarkemmin viitaten oheisten piirustusten mukaisiin esimerkkeihin, joissa kuvio 1 esittaå keksinnon mukaisen menetelman to- 30 teuttavaa laitetta tyypillisessa kåyttoymparistossåan, kuvio 2a esittåå lohkokaaviona keksinnon mukaisen menetelman toteuttavaa laitetta videosignaalien yhdistami-. sen osalta, kuvio 2b esittaa lohkokaaviona keksinnon mukaisen 35 menetelmån toteuttavaa laitetta audiosignaalien yhdistami- 4 ? C 71 2 sen osalta, ja kuviot 3a-3d esittavåt videoefektigeneraattorille sydtettåvan avalnnussignaalin muodostamista.
Kuvlossa 1 on esitetty keksinnon mukaisen menetelman 5 toteuttava laite 100 tyypillisessa kåyttdymparistossaån eli ympåristdsså, jossa tehdåån karaoke-tyypplsiå video-esityksiS. Menetelman yhteydessa kåytetaån eslm. videole-vyja tai -kasetteja 101, jotka sisaltavat esitallennettuna audio- ja videotaustan sekå mahdollisesti myos erillisenS 10 tietona esitettavån laulun sanat, jotka saadaan nakyville monitorille 107 tai toiselle erilliselle monitorille (ei esitetty). Laulun sanat voivat myos sijaita videotaustas-sa, esim. sen alareunassa. Videolevylta 101 saatavaa taus-tavideosignaalia on merkitty viitenumerolla 7, ja videole-15 vylta saatavaa tausta-audiosignaalia viitenumerolla 27. Esiintyjå 102 kuvataan yksivSrista (esim. sinista) taustaa 103 vasten videokamera11a 104, ja esiintyjan Sani tallen-netaan erillisen mikrofonin 105 avulla.
Lopputuloksena saatavat video- ja audiosignaalit 20 voidaan tallettaa videonauhurilla 106 ja esittåå monito-rilla 107 ja kaiuttimilla 108. Mainittakoon viela, etta laulun sanat voidaan haluttaessa mustata pois videonauhu-rille 106 menevasta videosignaalista.
Videolevylla 101 oleva taustatallenne sisaltaa 25 lisaksi erilaisia ohjaussignaaleja, joita kuvataan tarkem-min kuvioiden 2a ja 2b yhteydessa.
Kuvioissa 2a ja 2b on esitetty lohkokaaviona laite 100, joka suorittaa keksinnon mukaisen menetelman. Seuraa-vassa viitataan ensiksi kuvioon 2a, joka esittaa laitetta 30 videosignaalien yhdistamisen osalta. Videokameralta 104 laitteen sisaanmenoon tuotava, esiintyjaa 102 esittåvå videosignaali 1 kytketaMn ensin analogia/digitaalimuunti-melle 2, joka muuntaa analogisen videosignaalin digitaali-muotoon. Analogia/digitaalimuuntimen 3 peraan on kytketty 35 videomuisti 3, joka tallettaa peråkkéiiset videokuvat.
I; = 90712
Videomuistin 3 peraan on puolestaan kytketty videoefekti-generaattori 4, jonka avulla kameralta tulevaa videosig-naalia manipuloidaan esim. zoomaamalla, muodostamalla siita moninkertaiskuvia, peilikuvia tai mosaiikkikuvia, 5 tai esim. vaaravarien, temporaalisten efektien jne. avulla. Videoefektigeneraattorin ulostulo on kytketty digitaa-li/analogiamuuntimelie 5, joka muuntaa videosignaalin takaisin analogiamuotoon. D/A-muuntimen 5 peraan on kytketty summauspiiri 6, joka yhdistaa sisaanmenoihinsa 6a ja 10 6b tuodut signaalit eli kameralta tulevan videosignaalin (jota on mahdollisesti manipuloitu videoefektigeneraattorin 4 avulla) la seka taustavideosignaalin 7, joka saadaan esitallennettuna joltakin sopivalta tietovalineelta, tassa tapauksessa videolevylta 101 (kuvio 1) . Summauspiirin 6 15 ulostulosta saadaan yhdistetty videosignaali 8. Edella mainittujen signaalien yhdistamista ohjataan ohjaussignaa-lilla 9, joka syotetaan videoefektigeneraattorilta 4 summauspiirin 6 ohjaussisaanmenoon 6c. Ohjaussignaali 9 maå-raM sen, milloin esiintyjan kuva yhdistyy taustavideoku-20 vaan. Summauspiiri voi olla esim. sinansa tunnettu "chro-ma-key”-tyyppinen piiri, mutta myos muut videosignaalien yhdistMmistavat voivat tulla kysymykseen. (Chroma-key -menetelmassS yhdistetSan taustakuva ja etualakuva siten, etta etualakuvaan jMrjestetSSn sininen signaali kaikkial-25 le, minne taustakuvan halutaan tulevan. Taman vuoksi esi-intyjS kuvataan sinista taustaa vasten. Sininen vari vali-taan siksi, ettå sen osuus esim. ihonvarissa on pieni.)
Videofektigeneraattorin 4 toteuttama efekti maaray-tyy sille syotettyjen parametrien 21 perusteella. Kutakin 30 efektia vastaavat parametrit on varastoitu kiinteåan para-metrimuistiin 22, josta kulloinkin valittua efektia vastaavat parametrit valitaan kytkimellå 20, jonka kautta ne syotetaan videoefektigeneraattorille 4. Varastoitujen efektien joukossa on myds "nollaefekti" siten, etta kun 35 tatH vastaavat parametrit on valittu, kulkee kameralta Γ“ 6 90712 tuleva videosignaali videoefektigeneraattorin 4 lapi muut-tumattomana. Efektivalikoimassa on seka hetkellisiS efek-teja ettå voimaan jSavia efektejS. Kunkin efektin alkamis-kohta maarataan videoefektigeneraattorille syotettåvån 5 avainnussignaalin 13 avulla siten, etta signaalin 13 puls-si aloittaa aina sen efektin, jota vastaavat parametrit saadaan kytkimelta 20. Voimaan jaMvien efektien vaikutus loppuu, kun uusi efekti on aloitettu.
Videofektigeneraattoria 4 ohjaava avainnussignaali 10 13 saadaan kaksiasentoiselta kytkimelta 12 valitsemalla avainnussignaaliksi jompi kumpi kytkimeen syotettavista signaaleista 10 tai 11. Signaali 10 (joka on valittu ku-vassa) saadaan esitallennetun musiikkitaustan rytmista erotettuina pulsseina, ja signaali 11 on puolestaan taus-15 tatallenteeseen (esim. videotaustaan) talletettu erillinen ohjaussignaali, joka måaråå efektin alkamisajankohdan. Signaalin 10 muodostamista kuvataan tarkemmin jaljempSnS.
Efektinvalintakytkin 20 saa ohjauksensa kaksiasen-toisen valintakytkimen 18 kautta. Valintakytkimen 18 en-20 simmaisessa asennossa (kuvassa) tulee efektinvalinnan ohjaussignaali erilliselta ohjelmointipiiriltS 16 ja toi-sessa asennossa ohjaussignaalina on taustatallenteeseen (esim. videotaustaan) valmiiksi talletettu efektinvalinta-signaali 19. Ohjelmointipiiri 16 on kytketty laskuripii-25 rille 15, joka laskee signaalin 10 (musiikkitaustan rytmista erotettuja) pulsseja tiettyyn lukuun N asti, rninka jalkeen se aloittaa jalleen nollasta. Laitteen kayttåja voi antaa tamån luvun N laskuripiirille 15 sen sisaanmenon 14 kautta. Samoin laitteen kayttaja voi ohjelmointipiirin 30 16 sisaanmenon 17 kautta asettaa laskurin kutakin ulostu- lolukua vastaamaan minka tahansa kiinteåssa muistissa 22 olevan videoefektin, jolloin efektinvalintakytkin 20 va-litsee kyseisen efektin aina ohjelmointipiirin saadessa kyseisen luvun sisåanmenoonsa.
35 Kuviossa 2b on esitetty laite 100 audiosignaalien 7 9 C 71 2 yhdistamisen osalta. Mikrofonilta 105 saatavaa, esiintyjåå 102 esittåvåå audiosignaalia on merkitty viitenumerolla 23. Tama signaali kytketåån sisåanmenovahvistimen 24 kaut-ta ensimmåiselle audioefektilaitteelle 25, jolla esiinty-5 jan åSneen voidaan aikaansaada erilaisia efektejå. Audio-efektilaitteen ulostulo on kytketty summauspiirin 26 en-simmaiseen sisåanmenoon. Videolevyltå 101 saatava tausta-audiosignaali 27 on puolestaan kytketty sisaanmenovahvis-timen 28 kautta toiselle audioefektilaitteelle 29, jolla 10 tausta-audiosignaaliin voidaan aikaansaada erilaisia efekteja. Toisen audioefektilaitteen ulostulo on kytketty summauspiirin 26 toiseen sisaanmenoon. Summauspiirissa 26 summataan edellå mainitut audiosignaalit, ja yhdistetty audiosignaali 34, joka syotetaån kaiuttimille 108 (kuvio 15 1) saadaan summauspiirin ulostulosta. Viitenumerolla 30 on merkitty audioefektilaitteiden ohjausyksikkoa, jota ohja-taan joko taustatallenteessa (esim. taustavideossa) olevan ohjaussignaalin 31 tai erillisen, manuaalisesti valittavan ohjaussignaalin 32 avulla. Ohjaussignaali valitaan valin-20 takytkimen 33 avulla. Audioefektilaitteet 25 ja 29 sisal-tMvat myos aanenvoimakkuuden saadon, jota ohjauspiiri 30 ohjaa niin, etta tausta-audiosignaali ja esiintyjan aani voidaan kumpikin erikseen tarvittaessa vaimentaa pois.
Mikali audiosignaaleina kaytetaan stereosignaaleja, ; 25 ovat molemmat kanavat (vasen ja oikea) edella esitetyn mukaisia.
Audiosignaalien osalta laite 100 voi toimia esim. seuraavasti. Ensimmåinen audioefektilaite 25 voi sisaltMå esim. efektin, jossa esiintyjan ååneen lisataSn sama aani . 30 viivåstettyna ja taajuudeltaan hieman siirrettyna, jolloin syntyy vaikutelma kahdesta miltei identtisestå esiintyjås-tM. Tama efekti voidaan valita manuaalisesti ohjaussignaalin 32 valityksellå aina haluttaessa, kun kytkin 33 on tata vastaavassa "manuaaliohjausasennossa". Kun kytkin 33 35 on "taustaohjausasennossa" (kuvion asento), voi taustatal- 8 90712 lenteessa (esim. videotaustassa) oleva ohjaussignaali 31 måaråtå edellS mainitun efektin voimaan esimerkiksi aina kertosåkeen ajaksi. Vastaavasti ohjaussignaali 31 voi synkronoida audioefektit taustavideosignaaliin. Yleisesti 5 ottaen voidaan todeta, ettS efektien avainnus audiosignaa-liin on tyypillisesti huomattavasti hitaampaa kuin efektien avainnus videosignaaliin.
Kuten edella todettiin, voivat kaikki edella kuvatut taustatallenteelta tulevat ohjaussignaalit (ohjaussignaa-10 lit 11 ja 21 seka efektinvalintasignaali 19) sisåltya taustatallenteen avainnustietoraitaan, joka voi olla tal-letettu esim. digitaalisessa muodossa taustavideosignaalin videokentSn alussa sijaitseville sammutetuille juoville.
Kuvioissa 3a-3d on vielå esitetty, kuinka esim. 15 edella kuvattu avainnussignaalina toimiva signaali 10 voidaan muodostaa. Kuvio 3a esittaa tausta-audiosignaalia 27. Tasta muodostetaan ensin kuvion 3b mukainen signaali A2 alipåastosuodattamalla. Signaali A2 muodostuu matala-taajuisista komponenteista, joita aikaansaavat esim. rum-20 mut ja basso. Tasasuuntaamalla ja suodattamalla muodostetaan signaalista A2 edelleen kuvion 3c mukainen signaali A3, jota kynnyståmållå saadaan kuvion 3d mukainen puls-sisignaali A4, jossa pulssien etureunat Ta edustavat ryt-mi-iskun alkuhetkea. Signaalia A4 voidaan kayttaa edella 25 kuvattuna avainnussignaalina 10.
Vaikka keksintoS on edellå selostettu viitaten oheisen piirustuksen mukaiseen esimerkkiin, on selvaa, ettei keksinto ole rajoittunut siihen, vaan sitå voidaan muunnella monin tavoin oheisten patenttivaatimusten esit-30 tåmån keksinnbllisen ajatuksen puitteissa. Samassa lait-teessa on esim. mahdollista kåyttåå joko vain videoefekte-jå tai vain audioefekteja. Tehokkain vaikutelma saavute-taan kuitenkin edella esitetyn esimerkin mukaisella lait-teella, jossa sovelletaan sekå video- ettå audioefekteja. 35 Taustatallenteelle voidaan esim. lisåtå erilaisia video- l· ! 9 9 3 7 1 2 tai audiotaustoja tax niihin liittyviå muita parametreja, joista kåyttajå voi kulloinkin valita haluamansa.
Claims (11)
1. Menetelma ainakin kahden videosignaalin (1, 7) ja niita vastaavien ainakin kahden audiosignaalin (23, 27) 5 yhdistamiseksi yhdeksi videosignaaliksi (8) ja sita vas-taavaksi audiosignaaliksi (34), jolloin ensimmaisena video- ja audiosignaalina kaytetaan tarkoitusta vårten teh-tya taustavideo- ja tausta-audiotallennetta ja toisena video- ja audiosignaalina kaytetaan esiintyjaa esittavaa 10 video- ja audiosignaalia (1, 23), jossa menetelmassa esiintyjaa (102) esittévaan videosignaaliin (1) sovelle-taan videoefektejå ja mainitut kaksi video- ja audiosignaalia yhdistetaan siten, etta esiintyjaa esittava video-signaali (1) synkronoituu taustavideosignaaliin (7), jol-15 loin nain yhdistetty video- ja audiosignaali on talletet-tavissa tavanomaisella videonauhurilla (106) ja seuratta-vista tavanomaisesta videomonitorista (107), t u η n e t-t u siita, etta mainitut videoefektit synkronoidaan taus-tavideon tapahtumiin erityisen raenun mukaisesti.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelma, t un net t u siita, etta synkronointi suoritetaan tausta-tallenteeseen liitetyn ohjaussignaalin (11) avulla.
3. Menetelma ainakin kahden videosignaalin (1, 7) ja niita vastaavien ainakin kahden audiosignaalin (23, 27) 25 yhdistamiseksi yhdeksi videosignaaliksi (8) ja sita vas-taavaksi audiosignaaliksi (34), jolloin ensimmaisena video- j a audiosignaalina kaytetaan tarkoitusta vårten tehtya taustavideo- ja tausta-audiotallennetta ja toisena video-ja audiosignaalina kaytetaan esiintyjaa esittavaa video-30 ja audiosignaalia (1, 23), jossa menetelmassa esiintyjaa (102) esittavaan videosignaaliin (1) sovelletaan video-efekteja ja mainitut kaksi video- ja audiosignaalia yhdistetaan siten, etta esiintyjaa esittava videosignaali (1) synkronoituu taustavideosignaaliin (7), jolloin nain yh-35 distetty video- ja audiosignaali on talletettavissa tavan- I . 11 90 7 1 2 omaisella videonauhurilla (106) ja seurattavista tavan-omaisesta videomonitorista (107), tunnettu siita, etta mainitut videoefektit synkronoidaan audiotaustaan (27) erityisen menun mukaisesti.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelma, tunnettu siita, etta synkronointi suoritetaan au-diotaustan (Al) rytmista erotettujen pulssien (A4) avulla.
5. Menetelma ainakin kahden videosignaalin (1, 7) ja niita vastaavien ainakin kahden audiosignaalin (23, 27) 10 yhdistamiseksi yhdeksi videosignaaliksi (8) ja sita vas-taavaksi audiosignaaliksi (34), jolloin ensimmaisena video- ja audiosignaalina kaytetaan tarkoitusta vårten teh-tya taustavideo- ja tausta-audiotallennetta ja toisena video- ja audiosignaalina kaytetaan esiintyjaa esittavaa 15 video- ja audiosignaalia (1, 23), jossa menetelmassa esiintyjaa (102) esittavaan audiosignaaliin sovelletaan audioefekteja ja mainitut kaksi video- ja audiosignaalia yhdistetåan siten, etta esiintyjaa esittåvå videosignaali (1) synkronoituu taustavideosignaaliin (7), jolloin nain 20 yhdistetty video- ja audiosignaali on talletettavissa ta-vanomaisella videonauhurilla (106) ja seurattavista ta-vanomaisesta videomonitorista (107), tunnettu sii-ta, etta mainitut audioefektit synkronoidaan audiotaustaan (27) erityisen menun mukaisesti.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelma, tunnettu siita, etta synkronointi suoritetaan taustatallenteeseen liitetyn ohjaussignaalin (31) avulla.
7. Menetelma ainakin kahden videosignaalin (1, 7) ja niita vastaavien ainakin kahden audiosignaalin (23, 27) 30 yhdistamiseksi yhdeksi videosignaaliksi (8) ja sita vas-taavaksi audiosignaaliksi (34), jolloin ensimmaisena video- ja audiosignaalina kaytetaan tarkoitusta vårten teh-tya taustavideo- ja tausta-audiotallennetta ja toisena video- ja audiosignaalina kaytetaan esiintyjaa esittavaa 35 video- ja audiosignaalia (1, 23), jossa menetelmassa 12 ο η. ~7 r\ / i i esiintyjaa (102) esittavaan audiosignaaliin sovelletaan audioefekteja ja mainitut kaksl video- ja audiosignaalia yhdistetaan siten, etta esiintyjaa esittava videosignaali (1) synkronoituu taustavideosignaaliin (7), jolloin nain 5 yhdistetty video- ja audiosignaali on talletettavissa ta-vanomaisella videonauhurilla (106) ja seurattavista ta-vanomaisesta videomonitorista (107), tunnettu sii-ta, etta mainitut audioefektit synkronoidaan videotaus-taan (7) erityisen menun mukaisesti.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelma, tunnettu siita, etta synkronointi suoritetaan taustatallenteeseen liitetyn ohjaussignaalin (31) avulla.
9. Laite ainakin kahden videosignaalin (1, 7) ja niita vastaavien ainakin kahden audiosignaalin (23, 27) 15 yhdistamiseksi yhdeksi videosignaaliksi (8) ja sita vas-taavaksi audiosignaaliksi (34), jolloin ensimmaisena video- ja audiosignaalina kaytetaan tarkoitusta vårten teh-tya taustavideo- ja tausta-audiotallennetta ja toisena video- ja audiosignaalina kaytetaan esiintyjaa esittavaa 20 video- ja audiosignaalia (1, 23), joka laite kasittaa en-simmaiset elimet (6, 26) mainittujen video- ja audiosig-naalien yhdistamiseksi siten, etta esiintyjaa esittavå videosignaali (1) synkronoituu taustavideosignaaliin (7), jolloin nain yhdistetty video- ja audiosignaali on talle-25 tettavissa tavanomaisella videonauhurilla (106) ja seurattavista tavanomaisesta videomonitorista (107), ja toiset elimet (4) videoefektien soveltamiseksi esiintyjaa esittå-vaan videosignaaliin, tunnettu siita, etta se kasittaa lisaksi kolmannet elimet (12; 15, 16, 18, 20, 22) 30 taustatallenteelta saatavan ohjaussignaalin (10, 11, 19) kytkemiseksi ohjaamaan videoefekteja synnyttavia elimia (4).
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen laite, tunnettu siita, etta kolmannet elimet kasittavat valin- 35 taelimet (20), joilla valitaan taustatallenteelta saatavan 13 9 ~ 7 · 2 ohjaussignaalin (10, 19) kulloinkin osoittama efekti muis-tista (22).
10 9Π712
11. Laite ainakin kahden videosignaalin (1, 7) ja niita vastaavien ainakin kahden audiosignaalin (23, 27) 5 yhdistamiseksi yhdeksi videosignaaliksi (8) ja sita vas-taavaksi audiosignaaliksi (34), jolloin ensimmaisena video- ja audiosignaalina kaytetaan tarkoitusta vårten teh-tya taustavideo- ja tausta-audiotallennetta ja toisena video- ja audiosignaalina kaytetaan esiintyjaa esittåvaå 10 video- ja audiosignaalia (1, 23), joka laite kasittaa ensimmaiset elimet (6, 26) mainittujen video- ja audiosig-naalien yhdistamiseksi siten, etta esiintyjaa esittava videosignaali (1) synkronoituu taustavideosignaaliin (7), jolloin nain yhdistetty video- ja audiosignaali on talle-15 tettavissa tavanomaisella videonauhurilla (106) ja seurat-tavista tavanomaisesta videomonitorista (107), ja toiset elimet (4) audioefektien soveltamiseksi esiintyjaa esitta-vaan audiosignaaliin, tunnettu siita, etta se kå-sittaa lisaksi kolmannet elimet (30, 33) taustatallenteel-20 ta saatavan ohjaussignaalin (31) kytkemiseksi ohjaamaan audioefekteja synnyttavia elimia (25). 14 0 0 712
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI920739A FI90712C (fi) | 1992-02-20 | 1992-02-20 | Menetelmä ja laite video- ja audiosignaalien yhdistämiseksi |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI920739A FI90712C (fi) | 1992-02-20 | 1992-02-20 | Menetelmä ja laite video- ja audiosignaalien yhdistämiseksi |
FI920739 | 1992-02-20 |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI920739A0 FI920739A0 (fi) | 1992-02-20 |
FI920739A FI920739A (fi) | 1993-08-21 |
FI90712B FI90712B (fi) | 1993-11-30 |
FI90712C true FI90712C (fi) | 1994-03-10 |
Family
ID=8534754
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI920739A FI90712C (fi) | 1992-02-20 | 1992-02-20 | Menetelmä ja laite video- ja audiosignaalien yhdistämiseksi |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI90712C (fi) |
Families Citing this family (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
CN108391074A (zh) * | 2018-02-14 | 2018-08-10 | 深圳市道通科技股份有限公司 | 交通工具的诊断案例的处理方法、装置、诊断设备及系统 |
-
1992
- 1992-02-20 FI FI920739A patent/FI90712C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI920739A0 (fi) | 1992-02-20 |
FI920739A (fi) | 1993-08-21 |
FI90712B (fi) | 1993-11-30 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US7649571B2 (en) | Methods for interactive video compositing | |
JP3698221B2 (ja) | ダブルデッキvcrとcd−カラオケシステム一体型ダブル/ワイドtv受像機を制御する簡便送信機のグラフィックを用いた制御方法 | |
US5982980A (en) | Karaoke apparatus | |
US5524053A (en) | Sound field control device | |
US6072933A (en) | System for producing personalized video recordings | |
EP1943841A2 (en) | Apparatus and methods for encoding data for video compositing | |
JP2001086371A (ja) | ビデオ画像の製作方法及び装置 | |
KR100748059B1 (ko) | 실시간 다층 동영상 합성보드 | |
FI90712C (fi) | Menetelmä ja laite video- ja audiosignaalien yhdistämiseksi | |
JP3034555U (ja) | 画像合成用アダプタ装置 | |
JPH10187168A (ja) | カラオケ装置 | |
KR19980087624A (ko) | 노래방 연주기기 | |
JPH07312712A (ja) | ビデオカメラ及び再生装置 | |
KR20000067376A (ko) | 노래 반주기 시스템을 이용한 라이브 영상제작시스템 | |
KR200303888Y1 (ko) | 배경화면 제작기능을 갖춘 노래반주 설비 | |
KR20050075082A (ko) | 노래방용 뮤직비디오 제작시스템 | |
JPH05232978A (ja) | 映像信号処理装置 | |
KR200347187Y1 (ko) | 노래방용 뮤직비디오 제작시스템 | |
JPH09275524A (ja) | 画像合成方法および装置 | |
JPH1055186A (ja) | カラオケ装置 | |
JP3717778B2 (ja) | カラオケ装置 | |
JPS5977693A (ja) | ビデオカラオケセラ−システム | |
JPH08272385A (ja) | カラオケ装置 | |
JPH06101832B2 (ja) | 情報信号記録円盤及び情報信号記録円盤再生装置 | |
JPH0666935B2 (ja) | 光学式ディスクプレーヤー |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
BB | Publication of examined application | ||
MM | Patent lapsed |