FI90358B - Menetelmä ja laite kuitususpension lajittelemiseksi - Google Patents

Menetelmä ja laite kuitususpension lajittelemiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI90358B
FI90358B FI922282A FI922282A FI90358B FI 90358 B FI90358 B FI 90358B FI 922282 A FI922282 A FI 922282A FI 922282 A FI922282 A FI 922282A FI 90358 B FI90358 B FI 90358B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
rotor
suspension
separator
fraction
flow
Prior art date
Application number
FI922282A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI90358C (fi
FI922282A (fi
FI922282A0 (fi
Inventor
Paul Olof Meinander
Original Assignee
Pom Dev Oy Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Pom Dev Oy Ab filed Critical Pom Dev Oy Ab
Priority to FI922282A priority Critical patent/FI90358C/fi
Publication of FI922282A0 publication Critical patent/FI922282A0/fi
Priority to EP93910040A priority patent/EP0643785A1/en
Priority to AU40711/93A priority patent/AU4071193A/en
Priority to PCT/FI1993/000211 priority patent/WO1993023610A1/en
Priority to JP5519922A priority patent/JPH08500636A/ja
Publication of FI922282A publication Critical patent/FI922282A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI90358B publication Critical patent/FI90358B/fi
Publication of FI90358C publication Critical patent/FI90358C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21DTREATMENT OF THE MATERIALS BEFORE PASSING TO THE PAPER-MAKING MACHINE
    • D21D5/00Purification of the pulp suspension by mechanical means; Apparatus therefor
    • D21D5/18Purification of the pulp suspension by mechanical means; Apparatus therefor with the aid of centrifugal force
    • D21D5/22Purification of the pulp suspension by mechanical means; Apparatus therefor with the aid of centrifugal force in apparatus with a vertical axis
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B04CENTRIFUGAL APPARATUS OR MACHINES FOR CARRYING-OUT PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES
    • B04CAPPARATUS USING FREE VORTEX FLOW, e.g. CYCLONES
    • B04C3/00Apparatus in which the axial direction of the vortex flow following a screw-thread type line remains unchanged ; Devices in which one of the two discharge ducts returns centrally through the vortex chamber, a reverse-flow vortex being prevented by bulkheads in the central discharge duct
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B04CENTRIFUGAL APPARATUS OR MACHINES FOR CARRYING-OUT PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES
    • B04CAPPARATUS USING FREE VORTEX FLOW, e.g. CYCLONES
    • B04C3/00Apparatus in which the axial direction of the vortex flow following a screw-thread type line remains unchanged ; Devices in which one of the two discharge ducts returns centrally through the vortex chamber, a reverse-flow vortex being prevented by bulkheads in the central discharge duct
    • B04C3/06Construction of inlets or outlets to the vortex chamber
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21FPAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
    • D21F1/00Wet end of machines for making continuous webs of paper
    • D21F1/66Pulp catching, de-watering, or recovering; Re-use of pulp-water

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Separation Of Solids By Using Liquids Or Pneumatic Power (AREA)
  • Centrifugal Separators (AREA)

Description

! 90358
Menetelmä ja laite kuitususpension lajittelemiseksi Förfarande och anordning för sortering av en fibersuspension
Keksinnön kohteena on laite ja menetelmä kuitususpension lajittelemiseksi. Erityisesti keksinnön kohteena on selluloosa- ja paperiteollisuudessa käytettävän kuitususpension puhdistaminen keskipakoerottimessa. Keksinnön kohteena on myös ko. menetelmän ja laitteen käyttö paperinvalmistuksessa rainanmuodostuksen lyhyessä kierrossa. Keksinnön mukaan puunjalostusteollisuudessa paljon käytettyjen puhdistimien toimintaa voidaan optimoida ja tehostaa niin, että kuituhävikki jää pieneksi ja suspensio saadaan erittäin puhtaaksi yhdessä ainoassa puhdistusprosessissa.
Alalla tunnetut puhdistimet ovat tavallisesti kartiomaisia säiliöitä, jonka laajempaan päähän käsiteltävä materiaali syötetään tangentiaalisesti, jonka suppeammasta päästä raskaampi jae poistetaan keskeisesti ja jonka laajemman pään keskiöstä kevyempi jae poistetaan. Tällaisella pyörrepuhdisti-mella voidaan materiaali jakaa kahteen jakeeseen, eli toisin sanoen esimerkiksi kuitususpensiosta voidaan poistaa joko raskaita partikkeleita rejektoitavaksi tai kevyitä partikkeleita, esimerkiksi muovia, jolloin kummassakin tapauksessa puhdistimen toisesta ulosotosta saadaan puhdistettua kuitu-suspensiota. Joskus pyörrepuhdistimiin järjestetään useampia ulosottoja, joilla pyritään useampien fraktioiden erotukseen samanaikaisesti, jolloin erotustehokkuus ei kuitenkaan ole parhaimmillaan.
Siten ongelmaksi tavanomaisille pyörrepuhdistimille jää ero-tustehokkuus ja halutun jakeen puhtaus. On selvää, että puhdistin voidaan rakentaa niin, että se poistaa esimerkiksi käytännöllisesti katsoen kaikki raskaat epäpuhtaudet käsiteltävästä materiaalista, mutta tällöin myös suhteellisen suuri osa hyväksyttävästä materiaalista menetetään. Vastaava ongelma 2 90358 on havaittavissa myös kevyttä rejektiä poistettaessa. Niinpä esimerkiksi selluloosa- ja paperiteollisuudessa on nähtävissä ratkaisuja, joissa lajittamoissa käytetään moniportaista pyör-repuhdistusta, jossa ensimmäisen vaiheen sekä akseptia että rejektiä käsitellään uudelleen jopa useammassa vaiheessa, jotta haluttu massan puhtausaste saavutettaisiin. Siten käytännössä päädytään paperitehtaan lajittamoissa käyttämään suurikokoisia, jopa kymmeniä puhdistimia käsittäviä pattereita kussakin vaiheessa, jolloin jo yksin näiden vaatima tila on erittäin suuri. Lisäksi, koska puhdistimet tunnetusti ovat herkästi kuluvia johtuen hiekan ja muiden raskaiden partikkelien nopeasta liikkeestä pitkin puhdistimen pintaa, johtaa suuri puhdistimien lukumäärä luonnollisesti koko puhdistus-yksikön vaurioherkkyyden kasvuun ja korjaustarpeen kasvamiseen.
Mainittuja ongelmia on pyritty ratkaisemaan muun muassa nimellä F.J. Saint-Amand myönnetyssä patenttijulkaisussa US 4, 443,331, jossa esitetään pyörre-erotin, joka koostuu pyörivästä olennaisesti sylinterimäisestä kammiosta, jonka keskelle muodostuvaan alipainevyöhykkeeseen kevyt jae saadaan siirtymään ja jossa raskas jae saatetaan siirtymään pyörivän kammion seinämää kohti. Kevyt jae poistetaan erottimen keskeltä joko sen tulopäästä tai tulopäätä vastakkain olevasta lähtö-päästä ja pyörivän kammion seinämän läheisyyteen keräytyvä raskas jae poistetaan kammion kehältä. Laitteen erityisessä suoritusmuodossa pyörivän kammion seinämää pitkin syötetään erillistä nestettä, joka laimentaa kammion seinämän läheisyyteen kerääntyvää suspensiota ja pesee kevyempiä komponentteja raskaammasta jakeesta.
Edellä mainitun keksijän myöhemmässä patenttijulkaisussa WO 90/02839 esitetään parannettu laite, jossa pyörivän kammion keskelle on asennettu kahdesta kartiomaisesta osasta muodostuva ontto, pyörivä kappale, jonka tarkoituksena on parantaa laitteen toimintaa ja toimia kevyen rejektin poistoputkena. Tässä suoritusmuodossa keksijä ei ole ehdottanut laimennus- ja 3 90358 pesunesteen lisäämistä pyörivän erottimen seinämän läheisyyteen. Laimennusnestettä ehdotetaan syötettäväksi ainoastaan pesemään kuituja jo erotetusta raskaasta rejektistä kuituhävi-kin pienentämiseksi.
Molemmissa edellämainituissa ratkaisuissa pyörre-erottimen sylinterimäinen vaippa pyörii suurella nopeudella, jolloin yhteydet kiinteisiin syöttö- ja poistoputkiin vaativat teknisesti hankalia ja kulutukselle alttiita ratkaisuja, jotka omalta osaltaan ovat ilmeisesti vaikuttaneet siihen, että mainitunkaltaiset laitteet eivät ole menestyneet markkinoilla.
Nyt esillä olevan keksinnön mukaisella menetelmällä ja laitteella pyritään välttämään tunnetun tekniikan haittoja ja aikaansaamaan teknisesti hyvin toimiva laite, jonka erotus-tehokkuus ja lajittelukyky on erinomainen. Tarkoituksena on parantaa paperi- ja selluloosateollisuudessa käytettyjen erottimien toimintaa siten, että aikaisemmin käytettyjen useiden perättäisten puhdistimien sijasta puhdistus voidaan saada yhdessä laitteessa niin tehokkaaksi, että suspensio voidaan syöttää yhden puhdistimen läpi nopeasti ja energiaa säästäen ja suorittamalla raskaamman jakeen toistuva pesu integroidusti lajittelun aikana. Laitteen edullisimmassa suoritusmuodossa jo erottuneesta raskaasta jakeesta ja jo erottuneesta kevyestä jakeesta erotetaan jatkuvasti hyväksyttäviä kuituja, jotka siirtyvät välijakeen muodostamaan akseptivirtaukseen. Keksintö soveltuu erityisen hyvin käytettäväksi paperinvalmistuksessa rainanmuodostuksen lyhyessä kierrossa, jossa hallitulla massanlaimennuksella ja nollaveden nopealla kierrätyksellä voidaan saavuttaa olennaista parannusta prosessiin.
Keksinnön mukaisen ratkaisun erityispiirteet ja sovellutukset ilmenevät oheisista patenttivaatimuksista ja seuraavasta selityksestä sekä piirustuksista.
Näin ollen keksinnön kohteena on keskipakoerotin kuitususpen-V sion lajittelemiseksi, jossa erottimessa on olennaisesti sy- 4 90358 linterimäinen ulkovaippa, jonka toiseen päähän on järjestetty lajiteltavan kuitususpension syöttöyhde ja vastakkaiseen päähän kevyemmän jakeen ja raskaamman jakeen poistoyhteet. Keksinnön mukaiselle laitteelle on tunnusomaista että sylinteri-mäisen ulkovaipan sisälle on järjestetty vaipan kanssa saman-keskeinen, ontto, pyörivä roottori suspensiovirtauksen tai sen olennaisen osan vastaanottamiseksi, että roottorin seinämässä on raot tai aukot, joiden kautta suspension osa voidaan saattaa kulkeutumaan roottorin sisätilasta roottoria ympäröivään tilaan ja roottoria ympäröivästä tilasta roottorin sisätilaan, ja että erottimessa on välineet laimennus/pesu-väliaineen johtamiseksi suspensioon kevyemmän jakeen ja raskaamman jakeen välisen erotustehokkuuden parantamiseksi.
Keksinnön erityisen edullisessa suoritusmuodossa laimennus/-pesu-väliainetta johdetaan erottimen ulkovaipan seinämän läheisyyteen useassa kohdassa.
Kevyen jakeen erottamiseksi erottimen sisällä lajittelukanava-na toimivan roottorin keskelle on keksinnön edullisessa suoritusmuodossa asennettu roottorin kanssa samankeskeinen putki.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä kuitususpensio syötetään erottimen olennaisesti sylinterimäisen tilan läpi ja suspensio-virtaus saatetaan kiertoliikkeeseen mainitussa tilassa siten, että suspensio keskipakovoiman johdosta jakaantuu sen komponenttien ominaispainon mukaan ainakin kahteen eri jakeeseen. Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista, että se käsittää vaiheet, joissa a) kuitususpensio johdetaan erottimen syöttöpäähän, b) suspensiovirtaus tai sen olennainen osa ohjataan sylinteri-mäisessä tilassa sylinterin akselin kanssa samankeskeisesti pyörivän roottorin sisälle, c) suspensiovirtauksen raskaampi jae saatetaan kulkeutumaan kohti roottorin ulkoseinämää, d) roottorin seinämän läheisyyteen kerääntyvää raskaampaa jaetta ohjataan ulos roottorista roottorin ja sitä ympäröivän 5 90358 sylinterimäisen vaipan väliseen tilaan, e) raskaampaan jakeeseen johdetaan laimennus/pesu-väliainetta, f) osa roottorin ja vaipan välisessä tilassa olevasta raskaammasta jakeesta ohjataan roottorin sisälle kevyemmän jakeen j oukkoon, g) ainakin osa kohdista c)...f) toistetaan tarvittaessa, h) roottorin ulkopuolelle, vaipan seinämän läheisyyteen kerääntyvä raskaampi jae ja roottorin sisään kerääntyvä kevyempi jae poistetaan erikseen erottimesta.
Keksintö selitetään yksityiskohtaisemmin seuraavassa selityksessä, jossa viitataan oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää kaavamaisena leikkauksena keksinnön mukaisen edullisen suoritusmuodon mukaisen keskipakoerottimen, kuviot 2-7 esittävät poikkileikkauksia kuvion 1 mukaisesta erottimesta linjoja A-A, B-B, C-C, D-D, E-E ja vastaavasti F-F pitkin, kuvio 8 esittää kaavamaisena leikkauksena erään muun suoritusmuodon mukaisen keskipakoerottimen, kuvio 9 esittää virtauskaavion paperinvalmistusprosessista, jossa keksinnön mukaisen yksivaiheisen erottimen käyttö on erityisen edullista.
Seuraavassa esityksessä viitataan erityisesti kuvioiden esittämiin suoritusmuotoihin, jolloin vastaavat elimet kaikissa kuvioissa on numeroitu samoilla numeroilla. On kuitenkin muistettava, että kuviot ovat vain havainnollistavia esimerkkejä keksinnön mukaisista ratkaisuista eivätkä ne millään lailla ole tarkoitettu rajoittamaan keksintöä.
Kuvioon 1 viitaten keksinnön mukaisessa keskipakoerottimessa 10 on olennaisesti sylinterimäinen ulkovaippa 12 ja erottimen toisessa päässä 14 lajiteltavan kuitususpension syöttöyhde 16.
6 90358
Erottimen 10 vastakkaisessa päässä 18 on raskaan jakeen ja suhteellisesti kevyemmän välijakeen poistoyhteet 20 ja vastaavasti 22. Sylinterimäisen ulkovaipan 12 sisälle on asennettu sen kanssa samankeskeinen ontto pyöritettävä roottori 24, joka toimii erottimessa kuitususpension pääasiallisena lajittelu-kanavana 25. Roottori 24 on kuvatussa suoritusmuodossa sylin-terimäinen ja sen seinämässä on raot 26, jotka mahdollistavat lajittelukanavassa virtaavan suspension osan siirtymisen roottorin 24 ja erottimen ulkovaipan 12 väliseen tilaan 28, joka muodostaa raskaan jakeen kanavan. Roottorin 24 seinämässä on toiset raot 30, jotka on suunnattu siten, että raskaan jakeen kanavassa 28 virtaavan suspension osa pääsee helposti siirtymään lajittelukanavaan 25. Rakojen 26 ja 30 reunat on viis-tottu siten, että muodostuu halutun suspensiovirtauksen suunnassa juoheasti virtaviivaiset kanavat.
Roottori 24 voi myös olla muodoltaan muun kuin sylinterin muotoinen, esimerkiksi moni kul mi omainen, jolloin kulmikkaan seinämän lähimpänä erottimen 10 keskustaa oleviin kohtiin on järjestetty aukot suhteellisesti kevyemmän jakeen päästämiseksi roottorin sisällä olevaan lajittelukanavaan. Vastaavasti kulmikkaan roottorin keskustasta kauimpana oleviin kohtiin on järjestetty aukot suhteellisesti raskaamman jakeen päästämiseksi virtaamaan roottorin ulkopuolia olevaan raskaan jakeen kanavaan.
Kuviossa 1 esitetyssä suoritusmuodossa roottorin 24 seinämä koostuu useista sylinterimäisistä osista, joiden väliin jää raot 26, 30. Sylinterimäisiä osia yhdistää kuviossa 5 esitetyt säteittäiset väliseinämät 31.
Erottimen ulkovaippaan on järjestetty laimennus- ja/tai pesunesteen syöttöputket 32, jotka esitetyssä suoritusmuodossa on muodostettu rengasmaisiksi, vaippaa 12 ympäröiviksi syöttö-yhteiksi 35, joiden kautta nestettä voidaan johtaa tasaisesti vaipan 12 seinämän läheisyyteen kerääntyvän raskaamman jakeen joukkoon. Vaipan seinämän läheisyyteen saadaan tällöin edulli- 7 90358 sesti muodostumaan nesteen laminaarivyöhyke, jonka läpi raskaammasta jakeesta irtaantuva kevyempi jae puhdistuen voi kulkeutua kohti roottorin 24 ulkoseinämää ja sieltä hakeutua rakojen 26 kautta lajittelukanavaan 25. Syöttöputkien 32 läpi syötettävä väliaine on edullisesti vettä, kuten prosessista kierrätettävää nollavettä, mutta se voi myös olla puhdasta vettä tai esimerkiksi kaasua, kuten ilmaa, joka suspensiota kevyempänä hakeutuu kohti keskustaa kantaen kevyempiä osasia mukanaan.
Erottimen poistopään 18 läheisyyteen on muodostettu roottorin ulkoseinämän ja erottimen ulkovaipan väliin laajennettu vyöhyke, joka muodostaa raskaan jakeen kammion 34. Raskaan jakeen poistoyhde 22 on asennettu kammioon 34. Raskaan jakeen kammioon 34, edullisesti sen tulopään läheisyyteen on järjestetty laimennus/pesunesteen syöttöyhde 32.
Roottorin 24 ja ulkovaipan 12 poistopään 18 väliin muodostuu rako 36, joka mahdollistaa kammiossa 34 olevasta raskaasta jakeesta erottuvan kevyemmän jakeen virtauksen kammiosta lajittelukanavaan 25. Rako 36 on keksinnön mukaan edullisesti asetettavissa siten, että voidaan aikaansaada kammiosta 34 erottuvan kevyemmän jakeen hallittu virtaus lajittelukanavaan. Rakoa 36 voidaan säätää siirtämällä roottoria 24 suhteessa vaippaan 12, läppävälineillä tai muulla sopivalla tavalla.
Kuviossa 1 esitetyssä suoritusmuodossa erottimen ulkovaippa 12 ei ole tasaisen sylinterimäinen vaan siinä on laajennettuja kohtia 38, joissa raskaan jakeen kanava 28 on tilavampi. Laajennukset 38 on edullisesti järjestetty nesteen syöttö-yhteiden 32 yhteyteen. Ulkovaipan 12 poikkileikkauksen pinta-alaa on vastaavasti laajennetun vyöhykkeen 38 jälkeen supistettu siten, että raskaan jakeen kanavaan 28 muodostuu kuristus. Raskaan jakeen kanavan 28 poikkileikkauksen pinta-alan muutoksella saadaan aikaan raskaammasta jakeesta erottuvan kevyemmän jakeen parempi ohjautuminen lajittelukanavaan 25.
S 90358
Erottimen 10 ulkovaippa 12 on esitetyssä suoritusmuodossa staattinen, mikä on laitteen teknisen toteutuksen kannalta kaikkein edullisinta. Ulkovaippa voitaisiin kuitenkin myös järjestää pyöriväksi ilman että keksinnön mukaisen menetelmän periaatteellinen toiminta siitä häiriintyisi. Ulkovaipan sisällä lajittelukanavana 25 toimivan roottorin 24 keskelle on edullisesti asennettu roottorin kanssa samankeskeinen ontto putki 40, joka muodostaa kanavan 42 kevyintä jaetta ja/tai kaasuja varten.
Keskeinen putki 40 on roottorin 24 kanssa yhdessä pyörivä ja toimii esitetyssä suoritusmuodossa roottorin 24 pyörintäakse-lina. Roottoria 24 pyöritetään ei-näytetyllä käyttölaitteella, joka on asennettu roottorin ala- tai yläpäähän tai molempiin. Vaihtoehtoisesti roottori 24 voi olla vapaasti pyörivä ilman käyttölaitetta. Tällöin syöttöpäähän syötetyn suspensiovirtauksen liike-energia muunnetaan turbiini vaikutuksen a rotaa-tioenergiaksi, joka pyörittää roottoria erotusvaikutuksen aikaansaamiseksi.
Kuten kuviosta 5 parhaiten näkyy, roottori 24 on esitetyssä käyttölaitteella pyöritettävässä ratkaisussa yhdistetty keskeiseen putkeen 40 säteittäisillä väliseinämillä 31, jotka jakavat lajittelukanavan lajittelukammioiksi. Putken 40 seinämässä on raot tai aukot 37, 39, joiden reunat on juoheasti virtaviivaisesti viistottu suspensiovirtauksen edistämiseksi kevyen jakeen kanavan 42 ja lajittelukanavan 25 välillä. Näin ollen lajittelun aikana lajittelukanavasta kulkeutuu suhteellisesti kevyempää jaetta rakojen 39 kautta keskeisen putken 40 sisälle ja vastaavasti suhteellisesti raskaampaa jaetta pääsee kulkeutumaan kevyen jakeen kanavasta 42 takaisin lajittelu-kanavaan 25 rakojen 37 kautta. Vaikka kuviossa ei ole sitä esitetty, putki 40 voi olla vastaavalla tavalla laajennettu tai kuristettu kuin esitettiin edellä raskaan jakeen kanavan suhteen kuitujakeiden ohjaamiseksi kevyen jakeen kanavaan 42 ja sieltä ulos. Kevyen jakeen kanava 42 päättyy esitetyssä suoritusmuodossa keskeiseen kevyen jakeen poistoputkeen 43.
9 90358
Kuviossa 1 esitetyssä suoritusmuodossa on erottimien 10 syöt-töpäässä 14 ulkovaipan 12 sisällä pyörintäakselina toimivan putken 40 jatkeena umpinainen keskiö 44, vaikka keksinnön mukainen laite toimii myös ilman tällaista keskiötä. Keskiö ulottuu jonkin matkaa erottimessa 10 siten, että syöttöpään puoleiseen osaan erotinta 10 muodostuu ulkovaipan sisälle renkaan muotoinen kanava 45 alkulajittelua varten. Suspensio-virtaus saatetaan tällä alueella kiertoliikkeeseen ensinnäkin syöttöpään 14 syöttöyhteen 16 tangentiaalisella suuntauksella ja toiseksi kuviossa 3 esitetyillä, keskiöön kiinnitetyillä siipimäisillä elimillä 46. Umpinaisen keskiön 44 ja onton keskeisen putken 40 liitoskohdassa on rako tai väli 41, jonka kautta keskiön 44 seinämän läheisyyteen kerääntynyt kevyt jae voi kulkeutua putken 40 sisään. Esitetyssä suoritusmuodossa roottori 24 ulottuu erottimen poistopäästä 18 kohti syöttö-päätä 14 päättyen kuitenkin tietyn välimatkan päähän syöttö-päästä siten, että muodostuu edellä mainittu renkaan muotoinen kanava 45.
Laitteen toiminta ei ole riippuvainen sen koosta tai mittasuhteista ja niitä voidaankin vaihdella aina tarpeen mukaan. Näin ollen erityyppisille ja sakeudeltaan erilaisille suspensioille edullisimmat mittasuhteet saattavat poiketa toisistaan. Paperinvalmistuksessa rainanmuodostukseen johdettavan lajiteltavan massasuspension sakeus on yleensä alueella 0,2...2 %. Koska raskaan rejektin määrä tässä yhteydessä yleensä on suhteellisen pieni, ulkovaipan ja roottorin välinen tila on edullisesti vain murto-osa itse vaipan halkaisijan koosta.
Kuten kuviosta 2 ilmenee, erottimen 10 syöttöyhde 16 on muodostettu tangentiaalisesti suspensiota suuntaavaksi laajenevaksi putkeksi, joka mahdollistaa suspension energian muuntamiseksi rotaatioenergiaksi. Tietyissä toimintatilanteissa näin saatu turbiinivaikutus saattaa olla riittävä erityisesti kevytrakenteisen roottorin pyörittämiseksi, eikä erillistä pyö- 10 90358 rittävää käyttölaitetta tarvita.
Kuviossa 3 on esitetty edellä mainittu umpinainen keskiö 44 ja siihen säteittäisesti liittyvät siivet 46. Siivet 46 ovat syöttöpään läheisyydessä taivutettu turbiininsiipien muotoisiksi siten, että syötettävän suspension virtauksesta saadaan mahdollisimman paljon rotaatioenergiaa. Kauempana syöttöpäästä siivet 46 suoristuvat ja vauhdittavat pyöritettävän keskiön 44 avulla suspension rotaatiota. Siivet 46 jakavat suspensiovir-tauskanavan pituussuuntaisesti erilliskanaviin, joissa kussakin erotus tapahtuu keskipakovoimien johdosta kevyempään ja raskaampaan jakeeseen. Tämän uskotaan parantavan lajittelua.
Kuviossa 4 on esitetty poikkileikkaus erottimesta 10 kohdasta, jossa suoritusmuodon ensimmäinen nesteen syöttöyhde 32 liittyy ulkovaippaan 12. Kuten kuviosta näkyy syöttöyhde 32 on järjestetty renkaanmuotoisesti jakamaan nestettä tasaisesti pitkin vaipan 12 seinämää. Vaipan seinämä on syöttöyhdettä 32 seuraa-valla alueella hieman laajennettu siten, että neste saadaan kulkeutumaan mahdollisimman laminaarisesti syöttökohdan ohi virtaavan raskaamman jakeen joukkoon keyvempien kuitujen pesemiseksi raskaammasta jakeesta.
Nestettä voidaan syöttää erottimeen 10 myös esitettyä aikaisemmassa vaiheessa, esimerkiksi syöttöpään 14 läheisyydessä ohuen nestekerroksen muodostamiseksi vaipan 12 seinämälle siten, että kohti seinämää kulkeutuva raskaampi jae joutuu kulkemaan tämän nestekerroksen läpi. Neste voidaan syöttää erottimeen tangentiaalisesti tai kohtisuorasti, laminaarisesti tai turbulenttisesti, kehän ympäri tai paikallisesti riippuen siitä, minkälainen vaikutus nesteensyötöllä kussakin kohdassa halutaan saavuttaa.
Kuviossa 5 on esitetty erottimen 10 poikkileikkaus lajittelu-alueella. Siinä näkyy erottimen 10 ulkovaippa 12, roottori 24, keskeinen putki 40 sekä putken 40 ja roottorin 24 yhdistävät ja rakennetta lujittavat väliseinämät 31. Väliseinämät 31 11 50358 jakavat lajittelukanavan 25 pituussuuntaisesti erillisiin kanaviin, joissa lajittelu tapahtuu tehokkaasti. Lajittelu-kanavan 25 muodostavat erilliskanavat avautuvat kukin sekä raskaan jakeen kanavaan 28 että kevyen jakeen kanavaan 42 edellä mainittujen rakojen tai aukkojen kohdalla.
Kuvioissa 6 on esitetty erottimen 10 pokkileikkaus poistopään 18 laajennetulta alueelta. Raskaan jakeen kammioon 34 ulottuu roottorista 24 siipimäiset elimet 33 raskaan jakeen kiihdyttämiseksi ja erotustehokkuuden parantamiseksi. Raskaan jakeen poistoputki 22 on järjestetty kammion 34 uloimpaan kohtaan. Keskeinen putki 40 voi tässä kohdassa olla sisäkanavaltaan kuristettu kevyen jakeen osuuden pienentämiseksi. Se voi myös olla kuviossa esitetyllä tavalla ja ulkopuoleltaan hieman laajennettu halutun suspension virtauskuvion aikaansaamiseksi.
Poistopään läheisyydessä väliseinämät 31 on edullisesti taivutettu turbiininsiiven muotoisiksi siiviksi 29 siten, että rotaatioenergia saadaan mahdollisimman hyvin siirretyksi poistuvaan aksepti virtaukseen.
Kuvioissa 7 on esitetty poistopään 18 energiaa talteenottava lajittelukanavan 25 jatkeena muodostettu poistoyhde 20.
Kuviossa 8 on esitetty keksinnön mukaisen erottimen vaihtoehtoinen ratkaisu, jossa on kuvion 1 kaltaisella tavalla syöt-töpää 14 ja poistopää 18 ja niihin järjestetyt syöttö- ja poistoyhteet 16, 20, 22. Tässä suoritusmuodossa roottori 24 ulottuu aivan syöttöpään 14 läheisyyteen asti ja kevyen jakeen kanava 50 on muodostettu erottimen 10 syöttöpään puoleiseen osaan siten, että kevyt jae saatetaan kerääntymään syöttöpääs-tä 14 ulottuvan keskeisen onton putken 52 ulkoseinämän läheisyyteen. Keskeiseen putkeen 52 on tehty aukko tai rako 54, josta kevyt jae pääsee kulkeutumaan putken 52 sisään. Putkessa olevan kanavan 50 kautta kevyt jae poistetaan erottimesta 10 virtauksen kulkusuuntaan nähden vastakkaiseen suuntaan. Kuvion mukaisessa suoritusmuodossa kanavassa 50 ei ole muuta yhteyttä 12 50358 lajittelukanavaan 25 kuin edellä mainittu rako 54. On kuitenkin mahdollista järjestää myös putkeen 52 edellä kuvion 1 yhteydessä mainitun kaltaisia useampia rakoja 39, jotka mahdollistavat kevyen jakeen kanavaan kulkeutuneen suhteellisesti raskaamman jakeen palautumisen lajittelukanavaan.
Kuvion 8 mukaisessa suoritusmuodossa on erottimen syöttöpään 14 läheisyyteen järjestetty laimennusnesteen syöttöyhde 56, josta virtaava väliaine muodostaa nestekerroksen erottimen vaipan 12 seinämälle. Esitetyssä suoritusmuodossa roottorin 24 pyörintä-akselina toimii keskeinen putki 52 ja siihen liittyvä umpinainen keskiö 58. On kuitenkin selvää, että roottoria voidaan pyörittää myös muulla sinänsä tunnetulla tavalla, jolloin keskeinen putki voi olla roottorin 24 suhteen erillinen ja voi pyöriä sen suhteen eri nopeudella.
Seuraavassa keksinnön mukainen menetelmä kuvataan kuvioon 1 viitaten, jossa erottimeen 10 syötetty suspensiovirtaus jaetaan kolmeen eri jakeeseen. On kuitenkin otettava huomioon, että keksinnön mukainen menetelmä käsittää myös menetelmät, joissa syötetty suspensio keskipakovoiman avulla jaetaan, vain kahteen jakeeseen, joista toinen, eli ulompi on suhteellisesti raskaampi ja toinen, eli sisempi on suhteellisesti kevyempi. Riippuu tilanteesta ja lajiteltavasta suspensiosta onko kevyt jae, raskas jae vai niiden välissä oleva välijae kulloinkin lajittelun kannalta akseptia vai rejektiä.
Olennaista keksinnön mukaisessa menetelmässä on se, että yhdessä jatkuvassa toiminnassa saadaan aikaan integroidusti useampivaiheinen lajittelu. Keksinnön mukaisen menetelmän edulliseen tulokseen päästään toisaalta sen ansiosta, että lajiteltavaan suspensioon johdetaan lajittelun aikana laimennus /pesuväliainetta ja toisaalta sen ansioista, että jo kerran erottuneesta raskaammasta jakeesta pääsee kulkeutumaan suhteellisesti kevyempiä kuituja takaisin suhteellisesti kevyemmän välijakeen joukkoon. Vastaavasti jo erottuneesta kevyestä jakeesta pääsee keksinnön edullisen suoritusmuodon mukaan kulkeutumaan suhteellisesti raskaampia kuituja takaisin suh teellisesti raskaamman välijakeen joukkoon.
i3 90358
Esitettävässä esimerkissä kuvion 1 mukaisessa erottimessa 10 lajiteltavana suspensiona on paperinvalmistuksen modostusvai-heeseen johdettava kuitususpensio, jonka sakeus on laimennettu alueelle noin 0,2...2 %, edullisesti noin 0, 5. . . 1,5 %. Sus pensio syötetään erottimeen 10 sen syöttöpäästä 16 siten, että sen kineettinen energia olennaisesti muuttuu rotaatioenergiak-si kanavassa 45. Keskiötä 44 pyöritetään siten, että sen siivet 46 saavat aikaan suspension riittävän kiertoliikkeen. Suspension aksiaalisen virtauksen tulisi edullisesti säilyä alueella, joka on noin 3 m/s tai suurempi, jotta erottimen seinämät pysyisivät puhtaina. Pyörimisnopeus on edullisesti alueella 300...1000 rpm.
Suspension kiertoliikkeen aiheuttaman keskipakovoiman johdosta suspensio jakaantuu ominaispainon mukaan siten, että raskaampi jae hakeutuu erottimen 10 vaipan 12 ulkoseinämän läheisyyteen ja kevyempi jae kerääntyy keskiön 44 seinämän läheisyyteen. Näin kanavassa 45 tapahtuu suspension alkulajittelu. Suspension virratessa edelleen erottimen läpi se kohtaa erottimessa pyörivän roottorin 24. Olennainen osa suspensiosta saatetaan virtaamaan pyörivän roottorin sisään. Vain vaipan 12 seinämälle kerääntynyt raskaampi jae pysyy edelleen roottorin ulkopuolella. Roottori 24 muodostaa suspension pääasiallisen la-jittelukanavan 25, missä keskipakovoiman johdosta erottuminen raskaampaan ja kevyempään jakeeseen jatkuu siten, että raskaampi jae hakeutuu kohti roottorin 24 seinämää.
Ulkovaipan 12 seinämälle kerääntyneeseen raskaampaan jakeeseen on yleensä tarttunut melkoinen määrä hyväksyttäviä kuituja. Näiden kuitujen pesemiseksi raskaammasta jakeesta tämän jakeen joukkoon johdetaan pesunestettä ulkovaipan kehälle renkaan-muotoisesti avautuvan yhteen 32 kautta. Kun pesuneste johdetaan kehän ympäri laminaarisena virtauksena ja erityisesti kun ulkovaipan 12 halkaisijaa edullisesti samalla laajennetaan, 14 90 358 pesuneste muodostaa pitkin ulkovaipan seinämää suhteellisen laminaarin virtauksen, jonka läpi raskas kuitujae kulkee hakeutuessaan kohti vaipan seinämää. Tällöin raskaampien kuitujen mukana kulkeutuneita kevyempiä kuituja irtaantuu ja suspendoituu pesunesteeseen. Tietyissä tilanteissa voi olla eduksi käyttää turbulenttia nesteenvirtausta tehokkaan sekoittumisen aikaansaamiseksi. Lajittelukanavassa 25 virtauksen tulee kuitenkin aina säilyä laminaarisena.
Raskaammista kuiduista irronneet kevyemmät kuidut hakeutuvat kohti keskustaa ja pääsevät roottorissa 24 olevien rakojen 30 kautta kulkeutumaan raskaan jakeen kanavasta 28 lajittelu-kanavaan 25. Kuitujen palautumista lajittelukanavaan voidaan edesauttaa kuristamalla suspensiovirtausta raskaan jakeen kanavassa 28. Laimentavan pesunesteen syöttäminen ulkovaipan 12 seinämälle kerääntyvän raskaamman jakeen joukkoon toistetaan edullisesti pitkin erottimen 10 pituutta siten, että saadaan aikaan integroidusti useampivaiheinen raskaamman jakeen pesu. Pesunesteenä käytetään edullisesti prosessista saatavaa nollavettä.
Samanaikaisesti roottorin 24 sisällä lajittelu suhteellisesti raskaampaan ja suhteellisesti kevyempään jakeeseen jatkuu ja roottorin seinämän läheisyyteen kerääntyvä raskaampi jae pääsee roottorissa olevien aukkojen 26 kautta virtaamaan lajit-telukanavasta 25 raskaan jakeen kanavaan 28 puhdistuen sinne syötetyn veden ansiosta siten, että vain raskaammat osaset kerääntyvät lähelle ulkovaipan 12 seinämää. On otettava huomioon, että pesuneste tai osa pesunesteestä voidaan myös syöttää roottorista poistuvan raskaamman jakeen joukkoon esimerkiksi rakojen 26 kohdalla.
Esitetyssä suoritusmuodossa suspensio jaetaan saman lajittelu-toimenpiteen aikana kolmeen jakeeseen, jolloin keskiön 44 läheisyyteen kerääntynyt suspensiovirtauksen kevyt jae mahdollisine kaasuineen ohjataan roottorin 24 keskellä sijaitsevaan kevyen jakeen kanavaan 42. Kanavan 42 muodostavassa putkessa is 90358 40 on samoin kuin roottorissa 24 rakoja 39, joiden kautta kevyestä jakeesta erottuva suhteellisesti raskaampi jae voi kulkeutua takaisin lajittelukanavaan 25 ja joista vastaavasti lajittelukanavassa erottuva suhteellisesti kevyempi jae voi kulkeutua kevyen jakeen kanavaan 42. Rakojen 39 muotoilu on tehty juoheasti virtaviivaiseksi halutun virtauksen edesauttamiseksi.
Kun erottimessa 10 on useampia pesunesteen syöttökohtia 32, roottorissa 25 useampia aukkoja 26 ja 30 ja putkessa 40 useampia aukkoja 39, tapahtuu lajittelu jatkuvasti ja moninkertaisesti siten, että erottimen loppupäästä saadaan erittäin tehokkaasti lajiteltua suspensiota. Erotustehokkuutta voidaan keksinnön mukaan edelleen parantaa järjestämällä erottimen poistopäähän raskaan jakeen kanavan 28 laajennus, johon johdetaan vielä pesunestettä ja jossa siipien 33 avulla raskaan jakeen kiertoliikettä tehostetaan siten, että raskain jae hakeutuu laajennuksen muodostaman rejektikammion 34 uloimpaan osaan ja poistuu sieltä raskaan rejektin poistoputkeen 22. Raskaimmasta jakeesta erottuneet kuidut johdetaan roottorin 24 ja vaipan 12 välisen raon 36 kautta akseptin joukkoon.
Keksinnön edullisessa suoritusmuodossa raon 36 leveys on asetettavissa siten, että sillä voidaan säätää akseptin joukkoon kulkeutuvan suspensiovirtauksen määrää ja siten säätää raskaan rejektin virtausta. Tietylle suspensiosakeudelle ja -tyypille voidaan siten hakea parhaat lajitteluolosuhteet säätämällä suspension virtausta, pesunesteen virtausta ja raon 36 suuruutta.
Esitetyssä suoritusmuodossa akseptina saatava välijae johdetaan tangentiaalisesti suppenevaan poistopäähän 18 siten, että suspension rotaatioenergia saadaan talteen poistoputkeen 20 virtaavaan akseptiin. Roottorin 24 ulkopuolelle, vaipan 12 seinämän läheisyyteen kerääntyvä raskas rejekti poistetaan kehän alueelta poistoyhteen 22 kautta ja roottorin 24 sisään kerääntyvä kevyt rejekti poistetaan keskeisesti putken 43 16 90358 kautta.
Keksinnön mukainen yhdessä vaiheessa toimiva keskipakoerotin soveltuu erityisen edullisesti käytettäväksi rainanmuodostuk-sen lyhyessä kierrossa hallitun ja nopean toiminnan aikaansaamiseksi ja aikaisemmin käytettyjen erottimien useiden takaisinkiertojen välttämiseksi. Kuviossa 9 esitetään keksinnön mukaisen erottimen käyttö samanaikaisesti vireillä olevan patenttihakemuksen (POM/PROCESS) esittämässä menetelmässä, vaikka alan ammattimiehelle onkin ilmeistä, että keksinnön mukaisella erottimella voidaan saavuttaa olennaista parannusta myös tavanomaisessa paperinvalmistusprosessissa, koska nolla-veden kierron nopeutuessa ja yksinkertaistuessa paperin laadun-vaihdot nopeutuvat.
Kuvion 9 mukaisessa ratkaisussa esitetään paperinmuodostus -prosessi, jossa paperimassa massan valmistuksesta (124) syötetään hallittuna virtauksena 3. . . 5 % suspensiona paperikoneen lyhyeen kiertoon. Massa laimennetaan ensin sopivaan sakeuteen, joka yleensä on 0, 5. . . 1, 5 %. Laimennus voi tapahtua yksinker taisena syöttönä putkiyhteeseen tai tarvittaessa erillisessä sekoittimessa (123). Laimennuksen jälkeen massa syötetään keksinnön mukaiseen yhdessä vaiheessa, ilman rejektin palautusta toimivaan keskipakoerottimeen. Erottimessa massanlai-mennukseen ja rejektinpesuun käytetään muodostusosalta kierrätettyä nollavettä. Puhdistettu massa viedään painesihtiin (121), joka on edullisesti samanaikaisesti vireillä olevan patenttihakemuksen (POM/SCREEN) esittämää tyyppiä, joka toimii yhdessä vaiheessa ilman rejektin palautusta.
Painesihdistä massa viedään paperikoneen perälaatikkoon (100), josta se johdetaan paperin muodostusalueelle. Muodostusalueen alkupäässä suurin osa massasuspension sisältämästä vedestä suotautuu viiran alla oleviin erillisiin laatikoihin (111-120), joista edullisesti ainakin alkupäässä olevat ovat hydraulisesti määrättyjä, veden täyttämiä laatikoita. Nolla-vesi johdetaan suoraan erillisten pumppujen avulla takaisin 17 90358 prosessin päävirtaukseen ilman avoimia astioita. Nollaveden johtamiseksi takaisin kiertoon olennaisesti ilmattomana käytetään tarpeen mukaan ilmaa poistavia pumppuja, jotka edullisesti ovat samanaikaisesti vireillä olevan patenttihakemuksen (POM/PUMP) mukaisia kaasunerotuspumppuja.
Esitetyn edullisen prosessin mukaan takaisin kierrätettävä nollavesi viedään erillisvirtoina lyhyen kierron eri laimen-nuskohteisiin siten, että keksinnön mukaisen keskipakoerotti-men ja vastaavasti sitä massan virtauksessa seuraavan paine-sihdin tarvitsema laimennusvesi tulee suoraan massan päävirtaukseen ilman putkiston haaroja ja ilman takaisinkiertoja. Prosessissa huolehditaan lisäksi siitä, että viiran läpi ensiksi suotautunut nollavesi, joka sisältää suurimman osan viiran läpäisseestä kuitumateriaalista, palautuu mahdollisimman lähelle perälaatikkoa.
Keksinnön mukaisen erottimen yksivaiheinen toiminta ilman rejektin palautusta ja ilman veden ja suspension kiertojärjes-telmiä nopeuttaa olennaisesti paperilaadun vaihdon yhteydessä uuden tasapainotilan saavuttamista ja vähentää siten huomattavasti laadunvaihdon yhteydessä hukkaan menevän paperin määrää.
Edellä keksinnön mukaista menetelmää on selitetty viitaten edullisena suoritusmuotona pidettävään paperimassan lajitteluun. Alan ammattimiehille on kuitenkin selvää, että keksinnön mukaista menetelmää ja laitetta voidaan käyttää myös muun tyyppisen suspension lajitteluun esimerkiksi poistamaan vain raskas jae tai vain kevyin jae tietystä suspensiosta.

Claims (15)

18 90358
1. Keskipakoerotin kuitususpension lajittelemiseksi, jossa erottimessa (10) on olennaisesti sylinterimäinen ulkovaippa (12), jonka toiseen päähän (14) on järjestetty lajiteltavan kuitususpension syöttöyhde (16) ja vastakkaiseen päähän (18) kevyemmän jakeen ja raskaamman jakeen poistoyhteet (20, 22), tunnettu siitä, - että ulkovaipan (12) sisälle on järjestetty vaipan kanssa samankeskeinen, ontto, pyörivä roottori (24) suspensiovirtauk-sen tai sen olennaisen osan vastaanottamiseksi, - että roottorin (24) seinämässä on raot tai aukot (26, 30), joiden kautta suspension osa voidaan saattaa kulkeutumaan roottorin sisätilasta (25) roottoria ympäröivään tilaan (28) ja roottoria ympäröivästä tilasta (28) roottorin sisätilaan (25), - että erottimessa on välineet (32) laimennus/pesu-väliaineen johtamiseksi suspensioon kevyemmän jakeen ja raskaamman jakeen välisen erotustehokkuuden parantamiseksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen erotin, tunnettu siitä, että laimennus/pesu-väliaineen johtamisvälineitä (32) on useita pitkin erottimen (10) pituutta, näiden välineiden ollessa edullisesti muodostettu olennaisesti renkaanmuotoisiksi nesteensyöttöyhteiksi (35).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen erotin, tunnet-t u siitä, että ulkovaipan (12) sisällä lajittelukanavana (25) toimivan roottorin (24) keskelle on asennettu roottorin kanssa samankeskeinen, ontto, olennaisesti sylinterimäinen putki (40; 52), joka muodostaa kanavan (42; 50) kevyen jakeen ja/tai kaasujen erottamiseksi.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen erotin, tunnettu siitä, että keskeinen putki (40; 52) on roottorin (24) kanssa yhdessä pyörivä ja edullisesti toimii myös roottorin akselina, jolloin putken (40; 52) seinämässä on edullisesti juoheasti 19 90 358 virtaviivaisesti viistotut raot tai aukot (37, 39; 54) sus-pensiovirtauksen mahdollistamiseksi kevyen jakeen kanavan (42; 50) ja lajittelukanavan (25) välillä.
5. Jokin edellisen patenttivaatimuksen 1...4 mukainen erotin, tunnettu siitä, että roottorin (24) ulkoseinämän ja ulkovaipan (12) sisäseinämän väliin muodostuvan raskaamman jakeen kanavan (28) poikkileikkauksen pinta-ala muuttuu ainakin yhdessä kohdassa pitkin erottimen (10) pituutta suspension osan saattamiseksi kulkeutumaan roottorin sisätilan (25) ja mainitun raskaamman jakeen kanavan (28) välillä.
6 Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1... 5 mukainen erotin, tunnettu siitä, että roottorin (24) seinämä koostuu ainakin kahdesta ja edullisesti useammasta osasta, joiden väliin jää rako tai aukko (26, 30) suspensiovirtausta varten, näiden rakojen tai aukkojen reunojen ollessa edullisesti viis-tottu siten, että muodostuu halutun suspensiovirtauksen suunnassa juoheasti virtaviivaiset kanavat.
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1...6 mukainen erotin, tunnettu siitä, että roottorin (24) pyörintä-akseliin on kiinnitetty siipimäisiä elimiä (46, 29, 31), joiden tarkoituksena on ottaa talteen energiaa suspensiosta, aikaansaada kiertoliikettä suspensioon, jakaa suspensiovirtaus pituussuuntaisiin erilliskanaviin ja/tai lujittaa rakennetta.
8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1...7 mukainen erotin, tunnettu siitä, että ulkovaippan (12) on muodostettu ainakin yksi laajennus (38) edullisesti laimennus/pesunesteen olennaisesti rengasmaisen syöttöyhteen (35) yhteyteen.
9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1...8 mukainen erotin, tunnettu siitä, että roottorin (24) ulkoseinämän ja erottimen (10) ulkovaipan (12) väliin muodostuva kanava (28) on laajennettu erottimen (10) poistopään (18) läheisyydessä kammioksi (34), jossa on raskaan jakeen poistoputki 90358 (22).
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen erotin, tunnettu siitä, että roottorin (24) poistopään (18) ja ulkovaipan (12) väliin muodostuu edullisesti asetettavissa oleva rako (36) raskaasta jakeesta erottuvan kevyemmän jakeen hallitun virtauksen aikaansaamiseksi kammiosta (34) kevyemmän jakeen j oukkoon.
11. Menetelmä kuitususpension lajittelemiseksi keskipako-erottimessa, jossa menetelmässä kuitususpensio syötetään erottimen olennaisesti sylinterimäisen tilan läpi ja suspensio-virtaus saatetaan kiertoliikkeeseen mainitussa tilassa siten, että suspensio keskipakovoiman johdosta jakaantuu sen komponenttien ominaispainon mukaan ainakin kahteen eri jakeeseen, tunnettu siitä, että menetelmä käsittää vaiheet, joissa a) kuitususpensio johdetaan erottimen syöttöpäähän, b) suspensiovirtaus tai sen olennainen osa ohjataan sylinteri-mäisessä tilassa sylinterin akselin kanssa samankeskeisesti pyörivän roottorin sisälle, c) suspensiovirtauksen raskaampi jae saatetaan kulkeutumaan kohti roottorin ulkoseinämää, d) roottorin seinämän läheisyyteen kerääntyvä raskaampi jae ohjataan ulos roottorista roottorin ja sitä ympäröivän sylinterimäisen vaipan väliseen tilaan, e) raskaampaan jakeeseen johdetaan laimennus/pesu-väliainetta, f) osa roottorin ja vaipan välisessä tilassa olevasta raskaammasta jakeesta ohjataan kevyemmän jakeen joukkoon, g) ainakin osa kohdista c)...f) toistetaan tarvittaessa, h) roottorin ulkopuolelle, vaipan seinämän läheisyyteen kerääntyvä raskaampi jae ja roottorin sisään kerääntyvä kevyempi jae poistetaan erikseen erottimesta.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että olennaisesti koko syötettävä suspensiovirtaus johdetaan roottorin sisälle ja suspensiovirtauksen kevyt jae mahdollisine kaasuineen ohjataan roottorin sisälle samankeskei- sesti asennetun kanavan sisälle ja poistetaan ainakin osa mainitusta jakeesta kevyenä rejektinä.
21. O 3 E 8
13 Patenttivaatimuksen 12 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että erottimen keskelle kulkeutuva kevyt jae saatetaan jakaantumaan kevyempään jakeeseen ja raskaampaan jakeeseen, ja ainakin osa raskaammasta jakeesta ohjataan takaisin suspensio-virtaukseen, edullisesti kevyen rejektin kanavassa olevien rakojen tai aukkojen kautta.
14. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 11...13 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ainakin osa suspensio-virtauksesta ohjataan kulkemaan roottorin sisä- ja ulkopuolisen tilan välillä roottorissa olevien rakojen tai aukkojen kautta kuristamalla suspensiovirtausta roottorin sisä- tai ulkopuolella ja/tai johtamalla laimennus/pesu-nestettä roottorin ja vaipan väliseen tilaan.
15. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1. . . 10 mukaisen keskipakoerottimen käyttö paperinvalmistuksen lyhyessä kierrossa, jolloin pesu/laimennusnesteenä käytetään nollavettä, joka kierrätetään olennaisesti ilmattomana muodostusosalta suoraan keskipakoerottimeen ilman välissä olevia avoimia astioita. 22 90 358
FI922282A 1992-05-19 1992-05-19 Menetelmä ja laite kuitususpension lajittelemiseksi FI90358C (fi)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI922282A FI90358C (fi) 1992-05-19 1992-05-19 Menetelmä ja laite kuitususpension lajittelemiseksi
EP93910040A EP0643785A1 (en) 1992-05-19 1993-05-19 Apparatus and process for the sorting of a pulp suspension
AU40711/93A AU4071193A (en) 1992-05-19 1993-05-19 Apparatus and process for the sorting of a pulp suspension
PCT/FI1993/000211 WO1993023610A1 (en) 1992-05-19 1993-05-19 Apparatus and process for the sorting of a pulp suspension
JP5519922A JPH08500636A (ja) 1992-05-19 1993-05-19 パルプ懸濁液を選別する装置と方法

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI922282 1992-05-19
FI922282A FI90358C (fi) 1992-05-19 1992-05-19 Menetelmä ja laite kuitususpension lajittelemiseksi

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI922282A0 FI922282A0 (fi) 1992-05-19
FI922282A FI922282A (fi) 1993-08-03
FI90358B true FI90358B (fi) 1993-10-15
FI90358C FI90358C (fi) 1994-01-25

Family

ID=8535315

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI922282A FI90358C (fi) 1992-05-19 1992-05-19 Menetelmä ja laite kuitususpension lajittelemiseksi

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP0643785A1 (fi)
JP (1) JPH08500636A (fi)
AU (1) AU4071193A (fi)
FI (1) FI90358C (fi)
WO (1) WO1993023610A1 (fi)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI89728C (fi) * 1992-05-19 1993-11-10 Pom Dev Oy Ab Foerfarande och anlaeggning foer cirkulation av processvattnet i en pappersmaskin
US5676652A (en) * 1992-07-23 1997-10-14 The Procter & Gamble Company Absorbent articles having undergarment covering components with mechanical fasteners having improved tactile properties
FI97631C (fi) * 1994-11-21 1997-01-27 Pom Technology Oy Ab Laite ja menetelmä kuitususpension lajittelemiseksi
KR101771371B1 (ko) 2016-12-26 2017-08-24 나성주 제지 원료 정선을 위한 스크린 머신, 스크린 머신용 케이싱 바디 및 스크린 바스켓

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CS206478B1 (en) * 1979-12-12 1981-06-30 Rudolf Kmeco Vertical turbulent sorter for sorting paper stock,especially for sorting foamed polystyrene granules
FR2478489B1 (fr) * 1980-03-21 1985-08-30 Centre Tech Ind Papier Procede et dispositif pour la separation de particules dans un fluide, notamment pour l'epuration de suspensions papetieres
FR2636251B1 (fr) * 1988-09-13 1992-01-17 Lamort E Dispositif pour la separation de particules dans un liquide, notamment pour l'epuration de suspensions papetieres

Also Published As

Publication number Publication date
FI90358C (fi) 1994-01-25
FI922282A (fi) 1993-08-03
WO1993023610A1 (en) 1993-11-25
AU4071193A (en) 1993-12-13
JPH08500636A (ja) 1996-01-23
EP0643785A1 (en) 1995-03-22
FI922282A0 (fi) 1992-05-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI65920C (fi) Foerfarande och anordning foer separering av ett medium i olika komponenter
FI89561B (fi) Foerfarande foer rening av en gasstroem som innehaoller partiklar och en gasreningsanordning eller partikeltillvaratagningsanordning i form av ett virvelroer
US3912622A (en) Screening machine with lights removal
FI83237C (fi) Foerfarande och anordning foer raffinering av fibermaterial.
US3404065A (en) Apparatus for cleaning and fractionating a pulp suspension
US4200537A (en) Apparatus for the purification of paper pulp
US6599422B2 (en) Separator for liquids containing impurities
FI111873B (fi) Kaasun erottava keskipakoislaite, menetelmä nesteen pumppaamiseksi ja kaasun erottamiseksi siitä, sekä menetelmä paperin tai kartongin valmistamiseksi
FI72760B (fi) Foerfarande och anordning foer separering av partiklar ur ett fluidum, saerskilt foer rening av suspensioner som upptraeder vid pappersframstaellning.
SE535756C2 (sv) Flödesavböjningsmedel för hydrocyklon
WO1991018655A1 (en) Rotating sleeve hydrocyclone
FI81143B (fi) Silanordning med anordning foer reduktion av rejekt.
JPH0696835B2 (ja) 繊維セルロースパルプの懸濁液を分割する装置
US4328096A (en) Dual flow screening apparatus
US3859206A (en) Stock cleaner and method
FI73760C (fi) Separator foer separation av en blandning av en cellulosamassasuspension och grova, tunga partiklar.
US4302327A (en) Center flow screening apparatus
US5009774A (en) Pulseless screen
US5131544A (en) Device for selectively separating particles in a liquid, in particular for cleaning fibrous paper suspensing
FI90358B (fi) Menetelmä ja laite kuitususpension lajittelemiseksi
FI86565B (fi) Sorteringsanordning foer fibersuspensioner.
FI90792B (fi) Menetelmä ja laite kuitususpension puhdistamiseksi
US4136018A (en) Vortex separator with coaxial inlet and lightweight reject pipelines
CA1163236A (en) Dual flow screening apparatus
GB1584574A (en) Method and apparatus for pulping and grading waste material

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: POM TECHNOLOGY OY AB