FI89960B - Betongformselement - Google Patents

Betongformselement Download PDF

Info

Publication number
FI89960B
FI89960B FI921014A FI921014A FI89960B FI 89960 B FI89960 B FI 89960B FI 921014 A FI921014 A FI 921014A FI 921014 A FI921014 A FI 921014A FI 89960 B FI89960 B FI 89960B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
concrete
beams
shaped
gravel
thermal insulation
Prior art date
Application number
FI921014A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI921014A0 (fi
FI89960C (fi
Inventor
Rauno Sakari Salovaara
Markku Reijo Tapani Haapanen
Original Assignee
Rauno Sakari Salovaara
Markku Reijo Tapani Haapanen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rauno Sakari Salovaara, Markku Reijo Tapani Haapanen filed Critical Rauno Sakari Salovaara
Priority to FI921014A priority Critical patent/FI89960C/fi
Publication of FI921014A0 publication Critical patent/FI921014A0/fi
Publication of FI89960B publication Critical patent/FI89960B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI89960C publication Critical patent/FI89960C/fi

Links

Landscapes

  • Forms Removed On Construction Sites Or Auxiliary Members Thereof (AREA)

Description

89960
BETONIMUOTTIELEMEHTTI - BETOHGFORMELEMENT
Keksintö koskee betonivalun osaksi jäävää kevyt -sorabetonikuoresta ja sen sisäpuolella olevasta lämpöeristeestä muodostuvaa palkkimaista betonimuottielementtiä, jonka sisälle betoni valetaan.
5 Tällaiset kevytsorabetonista muodostuvat betonimuottiele-mentit ovat sinänsä tunnettuja ja niitä on kahta eri tyyppiä. Toinen tyyppi muodostuu kevytsorabetonista muodostuvista harkoista, joissa lämpöeriste on keskellä. Suoraa seinää voidaan tällaisesta harkosta muurata suhteellisen 10 nopeasti, mutta sen kestävyys perustuksissa on kyseenalaista ja aukkoylityksiin sitä ei voida käyttää. Itse lämpö-eristyksen kannalta tällainen harkko on kuitenkin edullinen, koska kylmäsiltoja ei synny.
Toinen tunnettu lähimpänä tekniikan tasona pidettävä muot-15 tielementti muodostuu U-muotoisesta palkkimaisesta kevytso-rabetonikuoresta, jonka U-kourun toiseen sivuun sijoitetaan asennuspaikalla erillinen lämpöeriste. Asennuspaikalla U-kourun loppuosa täytetään raudoitetulla betonilla riittävän vahvan palkin muodostamiseksi. Tällainen betonilla vahvis-20 tettu kevytsorabetonipalkki kestää hyvin rakennuksen perustuksissa ja aukkoylityksissä ja esimerkiksi aukkoylitysten muuraaminen tapahtuu suhteellisen nopeasti, koska suuritöisiä teline- ja tukirakenteita ei ole tarpeen asentaa. Koska kuitenkin lämpöeriste ulottuu vain osalle palkin korkeutta 25 syntyy rakenteeseen kylmäsilta U-muodon alareunan kohdalle.
Eräänä mahdollisuutena on tietenkin tehdä kyseiset kohdat suhteellisen massiivisesta tavanomaisesta betonipalkista. Massiivista betonia olevat rakenteet ovat myöskin painavia ja niiden käsittely työmaalla käsivoimin on työlästä ja 30 miltei mahdotonta.
Lisähaittana on se, että ulkopinta muodostaa pohjustukselle erilaisen pohjan, jolloin tällainen betonirakenne erottuu 2 8 9 960 viereisistä kevytsorabetonirakenteista ulkonäöltään.
Keksinnön tavoitteena on siten aikaansaada betonivalun osaksi jäävä betonimuottielementti, joka olisi niin kevyt että sitä olisi mahdollista liikutella työmaalla käsivoimin 5 myös suurina pituuksina ja jolla näkyviin jäävät pinnat olisivat pinnanlaadultaan samoja kuin viereiset kevytsora-betoniosat. Keksinnön toisena tavoitteena on saada aikaan tällainen betonimuottielementti, jota käyttäen valmis palkki on riittävän vahva käytettäväksi perustuksissa ja 10 aukkoylityksissä ilman erityisiä tukia. Keksinnön kolmantena tavoitteena on tällainen betonimuottielementti, joka ei missään olosuhteissa jätä mahdollisuutta kylmäsiltoihin. Ja vielä keksinnön tavoitteena on tällainen betonimuottielementti, joka olisi betoniraudoituksineen koottavissa teh-15 taalla valmiiksi ja kuljetettavissa sellaisenaan asennuspaikalle ja käsiteltävissä asennuspaikalla käsivoimin.
Edellä kuvatut haittapuolet ja edellä määritellyt tavoitteet saadaan toteutettua keksinnön mukaisella muottielemen-tillä, jolle on tunnusomaista se, että muottielementti 20 muodostuu kahdesta lähinnä L-muotoisesta kevytsorabetoni-palkista, joiden alahaarat osoittavat toisiaan kohti pääasiassa U-muotoisen betonivalumuotin kuoren muodostamiseksi, ja että mainittujen kevytsorabetonipalkkien välissä on lämpöeristyslevy, joka ulottuu ainakin likimain palkin 25 alapinnan tasosta palkkien yläreunan tasoon, ja että mainittu lämpöeristyslevy on puristettu L-muotojen alahaarojen väliin, jolloin onkalo betonivalua varten on ainakin eris-televyn yhden puolen ja kevytsorabetonipalkin välissä.
Keksinnön tärkeimpänä etuna on se, että sitä käyttäen 30 vältetään rakenteessa kylmäsillat ja samalla mahdollistetaan palkkisokkelien sekä esimerkiksi aukkoylitysten tekeminen ilman erityistä tuentaa, ts. keksinnön mukainen betonimuottielementti kykenee kantamaan sen sisään valettavan betonipalkin betonin painon ilman erityistä tuentaa 35 kovettumisen aikana, jolloin rakennustyö pääsee etenemään 3 -39960 keskeytyksettä.
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti oheisiin piirustuksiin viittaamalla.
Kuvio 1 esittää poikkileikkausta eräästä keksinnön mukai-5 sesta valmiista palkista.
Kuvio 2 esittää poikkileikkausta toisesta keksinnön mukaisen betonimuottielementin toteutusmuodosta.
Kuvio 3 esittää kolmatta keksinnön mukaisen betonimuottielementin toteutusmuotoa.
10 Keksinnön mukainen muottielementti 1 muodostuu kahdesta lähinnä L-muotoisesta kevytsorabetonipalkista 2a ja 2b, joiden alahaarat 6a ja 6b osoittavat toisiaan kohti. Näin muodostuu pääpiirteittäin U-muotoinen betonivalumuotin kuori 5. Näiden kevytsorabetonipalkkien 2a ja 2b välissä on 15 lämpöeristys levy 3, joka keksinnön mukaan ulottuu ainakin likimain palkin alapinnan 7 tasoon, ts. on alahaarojen 6a ja 6b välissä. Toiseen suuntaan lämpöeristyslevy 3 ulottuu ainakin likimain palkkien 2a ja 2b yläreunan 8 tasoon. Tällöin muodostuu kaksi onkaloa 4a ja 4b lämmöneristyslevyn 20 3 ja aina yhden kevytsorabetonipalkin 2a ja 2b väliin.
Kun lämpöeristyslevy 3 ulottuu palkin yläreunasta 8 sen alareunaan 7 ei rakenteeseen synny kylmäsiltoja lainkaan. Kun kevytsorabetonipalkkien 2a ja 2b seinämän paksuudet on järjestetty suhteellisen ohuiksi jää varsinaista betoniva-25 lua varten tilavuudeltaan suhteellisen suuret onkalot 4a ja 4b, jolloin valmis palkki on kantokyvyltään erittäin hyvä. Kuviossa 1 on esitetty eräs keksinnön toteutusmuoto betonin valun jälkeen.
Kuvioissa esitetyissä toteutusmuodoissa ovat kummatkin 30 kevytsorabetonipalkit 2a ja 2b poikkileikkauksiltaan samanlaisia, jolloin valmistus on edullista, koska molemmat 4 S 9 9 6 9 puoliskot syntyvät samoilla muoteilla. Syntynyt rakenne on myöskin keskitasonsa suhteen symmetrinen, mikä on useissa tapauksissa edullista. Voidaan tietenkin keksinnön rajoissa käyttää myös poikkileikkaukseltaan erilaisia kevytsorabe-5 tonipalkkeja 2a ja 2b, jolloin betonia varten syntyvät onkalot 4a ja 4b ovat eri kokoisia ja/tai eri muotoisia. Ääritapauksessa voi toinen kevytsorabetonipalkki olla vain suorakaiteen muotoinen palkki, jolloin sen L-muodon alahaaraa ei ole. Tämä on tarkoitettu sisältymään keksintöön 10 käyttämällä määrittelyä lähinnä L-muotoinen palkki. Joka tapauksessa on kevytsorabetonipalkkien L-muodon alahaarat 6a ja 6b tai vastaavat palkin kohdat puristettu lämpöeristettä 3 vasten umpinaisen muotin muodostamiseksi. Kevytso-rabetonipalkit 2a ja 2b siis muodostavat kuoren 5 sisään 15 tehtävää betonivalua varten.
Keksinnön mukaiset betonimuottielementit 1 kuljetusvalmiik-si asennettuina on esitetty kuvioissa 2 ja 3. Niistä näkyy, että lämpöeristyslevyn 3 ja kulloisenkin siitä välimatkan päässä olevan kevytsorabetonipalkin 2a tai 2b välissä on 20 ainakin palkin yläreunan 8 läheisyydessä välikekappaleita 9. Nämä välikekappaleet 9 pitävät kevytsorabetonipalkin ja eristyslevyn välimatkan oikeana elementin yläreunassa samoin kuin L-haarojen osuudet pitävät sen elementin alareunassa. Keksinnön mukaisesti nämä välikekappaleet sisäl-25 tävät ainakin piikkejä tai muita kiinnittyviä osia 12, jolla ne kiinnittyvät ainakin lämpöeristelevyyn 3. Tämän lisäksi välikekappaleet 9 voivat sisältää kuvioista näkyviä laippoja tai kuvioissa ei esitettyjä kiinnikkeitä niiden lukitsemiseksi myös kevytsorabetoniin. Välikekappaleet 9 30 ovat edullisesti muovia tai mahdollisesti myös metallia kuten ohutta peltilevyä tai vastaavaa. Välikekappaleet jäävät valettavan betonin sisään. Tämän lisäksi välikekap-paleessa 9 voi olla ainakin jollakin pinnallaan kouruja tai lovia 14, jotka edullisesti asettuvat asennetussa tilassa 35 kevytsorabetonipalkin pituussuuntaan ja niiden yläsivulle. Näitä kouruja 14 voidaan käyttää mahdollisten betonirauto-jen ripustamiseen ja lukitsemiseen paikalleen kuten kuvios- 5 S 9 960 ta 2 on nähtävissä ja kuten jäljempänä selostetaan. Välike-kappaleita voidaan tietysti tarpeen mukaan sijoittaa muuallekin muottielementtiin kuin yläreunan lähelle.
Kuten kuviosta 2 näkyy voidaan välikekappaleiden 9 varaan 5 ripustaa betoniraudoitusta 10, jolloin onkaloihin 4a ja 4b valettava betoni tulee raudoitettua. Betoniraudoitus 10 on edullisesti verkkomaista raudoitusta, jossa on ohuehkoja pystysuoria sidelankoja sekä palkin pituussuuntaisia paksumpia betonirautoja 13a, 13b, 13c, 13d, 13e, jotka on 10 mitoitettu kantamaan rakenteen kuormitukset. Siderautojen tarkoituksena on kannattaa näitä pitkittäisiä betonirautoja 13a - 13e oikeassa kohdassa onkaloa 4a tai 4b. Näin rakenne on tarkkaan laskettavissa ja valmistettavissa, jolloin saavutettavat lujuusarvot ovat hyvin ennakoitavissa, kun 15 betonirautojen asennusta ei tehdä käsityönä vaan elementin kokoamisen yhteydessä tehtaalla.
Keksinnön mukaiset betonimuottielementit pysyvät kuljetuksen ja käsittelyn aikana yhtenä kokonaisuutena kun ne on sidottu ympäri menevillä siteillä 15. Siteiden kohdalla 20 elementin kulmissa käytetään esimerkiksi muovisia tukipalo-ja 16 ja mahdollisesti elementin alapuolisia tukipalikoita 17 .
On selvää, että betonimuottielementissä voivat kevytsorabe-tonipalkkien 2a ja 2b mitat ja niiden suhteet vaihdella 25 erittäin laajoissa rajoissa keksinnön puitteissa. Oheiset kuvioista ilmi käyvät muodot ovat vain eräitä mahdollisuuksia. Kevytsorabetonipalkit 2a ja 2b voivat myös itse sisältää tukirakenteita kuten betonirautoja 11, kuten on esitetty kuviossa 1. Tällöin muottielementti kykenee kantamaan 30 onkaloihin 4a, 4b valettavan betonin painon paremmin, vaikka palkit 2a, 2b olisivatkin varsin ohuita.
Betonimuottielementtiä 1 käytetään rakenteen aukkoylitysten tekemiseen, sokkelipalkkina ja sokkelina betonimuottiele-mentin kantaessa sen sisään valettavan betonipalkin betonin 6 89 960 painon ilman erityistä tuentaa kovettumisen aikana.
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön erilaiset sovellutusmuodot voivat vaihdella jäljempänä esitettävien patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (7)

7 Ö 9 9 69
1. Betonivalun osaksi jäävä kevytsorabetonikuoresta (5) ja sen sisäpuolella olevasta lämpöeristeestä (3) muodostuva palkkimainen betonimuottielementti (1), jonka sisälle betoni (4) valetaan, tunnettu siitä, että muot- 5 tielementti (1) muodostuu kahdesta lähinnä L-muotoisesta kevytsorabetonipalkista (2a ja 2b), joiden alahaarat (6a ja 6b) osoittavat toisiaan kohti pääasiassa U-muotoisen be-tonivalumuotin kuoren (5) muodostamiseksi ja että mainittujen kevytsorabetonipalkkien (2a, 2b) välissä on lämpöeris-10 tyslevy (3), joka ulottuu ainakin likimain palkin alapinnan (7) tasosta palkkien yläreunan (8) tasoon, ja että mainittu lämpöeristyslevy (3) on puristettu L-muotojen alahaarojen (6a ja 6b) väliin, jolloin onkalo (4a tai 4b) betonivalua varten on ainakin eristelevyn yhden puolen ja kevyt- 15 sorabetonipalkin välissä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen muottielementti, tunnettu siitä, että mainitut kaksi L-muotoista kevytsorabetonipalkkia (2a ja 2b) ovat poikkileikkauksiltaan samanlaisia.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen muottielementti, tunnettu siitä, että lämpöeristyslevyn (3) ja kulloisenkin siitä välimatkan päässä olevan kevytsorabe-tonipalkin (2a tai 2b) välissä on ainakin palkin yläreunan (8) läheisyydessä välikekappaleita (9) oikean välimatkan 25 säilyttämiseksi eristyslevyn ja palkin sisäpinnan välillä sekä mahdollisten betonirautojen (10) kannattamiseksi.
4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen muottielementti, tunnettu siitä, että kevytsorabetonipalkit (2a, 2b) sisältävät betonirautavahvistuksen (11).
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1-4 mukainen muottielement ti, tunnettu siitä, että välikekappaleet (9) ovat muovia tai metallia ja sisältävät lämpöeristeeseen (3) 8 59900 ja/tai kevytsorabetonipalkkiin (2a, 2b) kiinnittyviä osia (12) sekä ainakin yhdellä pinnallaan kouruja tai lovia (14), jotka asettuvat asennetuissa välikekappaleissa palkin pituusuuntaan mahdollisten betonirautojen (10) kohdistami-5 seksi ja lukitsemiseksi paikalleen.
6. Patenttivaatimuksen 3 mukainen muottielementti, tunnettu siitä, että välikekappaleiden (9) varaan sijoitetut betoniraudat (10) ovat verkkomaisia ja niiden pitkittäiset tangot (13a, 13b, 13c...) on mitoitettu kanta- 10 maan rakenteen kuormitukset.
7. Betonivalun osaksi jäävän kevytsorabetonikuoresta (5) ja sen sisäpuolella olevasta lämpöeristeestä (3) muodostuvan palkkimaisen betonimuottielementin (1) käyttö, jonka sisälle betoni (4) valetaan, tunnettu siitä, että 15 betonimuottielementtiä (1) käytetään rakenteen aukkoylitys-ten tekemiseen, sokkelipalkkina ja sokkelina betonimuottielementin kantaessa sen sisään valettavan betonipalkin betonin (4) painon ilman erityistä tuentaa kovettumisen aikana. 9 *9*60
FI921014A 1992-03-09 1992-03-09 Betongformselement FI89960C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI921014A FI89960C (fi) 1992-03-09 1992-03-09 Betongformselement

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI921014 1992-03-09
FI921014A FI89960C (fi) 1992-03-09 1992-03-09 Betongformselement

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI921014A0 FI921014A0 (fi) 1992-03-09
FI89960B true FI89960B (fi) 1993-08-31
FI89960C FI89960C (fi) 1993-12-10

Family

ID=8534882

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI921014A FI89960C (fi) 1992-03-09 1992-03-09 Betongformselement

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI89960C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI921014A0 (fi) 1992-03-09
FI89960C (fi) 1993-12-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5459970A (en) Concrete structures and methods for their manufacture
US8276340B2 (en) Concrete wall formwork module
WO2000075460A1 (en) Formwork for building construction
HU213816B (en) Concrete form walls
US6668502B2 (en) Ledger mould for building a ledger
US8827235B1 (en) Concrete form for building foundation construction with form insert creating recessed sections
US4905440A (en) Composite column or beam for building construction
KR19980028582A (ko) 일체식 보거푸집
FI89960B (fi) Betongformselement
KR200383489Y1 (ko) 영구 구조체로 이용되는 frp 구조체를 사용한 복합 철근콘크리트 보 구축 시스템
KR102140407B1 (ko) 단부 거푸집 강판을 이용한 psc 거더의 제작 방법
WO2001000943A1 (en) Hollow filler block for a block-and-rib reinforced concrete slab
JPH1129910A (ja) コンクリート橋脚の構築方法
JP3239151B2 (ja) コンクリート壁の施工方法
JPH09295313A (ja) 沈埋函の製作方法
KR20000067735A (ko) 콘크리트 구조물용 슬래브판
JPH11107293A (ja) 建物の基礎構造、その基礎施工方法及び基礎用ブロック
KR100579586B1 (ko) 영구 구조체로 이용되는 frp 구조체를 사용한 복합 철근콘크리트 보 구축 시스템
KR102242175B1 (ko) 조립식 더블 월 pc 제조 금형
KR100579543B1 (ko) 영구 구조체로 이용되는 frp 구조체를 사용한 복합철근 콘크리트 보 구축 시스템
FI81868C (fi) Plattbalksystem av kontinuerlig betong och foerfarande foer bildande av detta.
JPS6195127A (ja) コンクリ−ト型枠工法
CA2353305C (en) Ledger mould for building a ledger
KR960006904Y1 (ko) 복합 철골·프리캐스트 콘크리트
JP4010937B2 (ja) ハーフpc板とそれを用いる施工法

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application