FI89792C - Pressboejform foer glasskiva - Google Patents

Pressboejform foer glasskiva Download PDF

Info

Publication number
FI89792C
FI89792C FI905576A FI905576A FI89792C FI 89792 C FI89792 C FI 89792C FI 905576 A FI905576 A FI 905576A FI 905576 A FI905576 A FI 905576A FI 89792 C FI89792 C FI 89792C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
glass
forming
forming mold
fibrous
mold according
Prior art date
Application number
FI905576A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI89792B (fi
FI905576A0 (fi
Inventor
Floyd T Hagedorn
William L Modesitt
Harold R Hall
Original Assignee
Libbey Owens Ford Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Libbey Owens Ford Co filed Critical Libbey Owens Ford Co
Publication of FI905576A0 publication Critical patent/FI905576A0/fi
Publication of FI89792B publication Critical patent/FI89792B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI89792C publication Critical patent/FI89792C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03BMANUFACTURE, SHAPING, OR SUPPLEMENTARY PROCESSES
    • C03B40/00Preventing adhesion between glass and glass or between glass and the means used to shape it, hold it or support it
    • C03B40/005Fabrics, felts or loose covers
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03BMANUFACTURE, SHAPING, OR SUPPLEMENTARY PROCESSES
    • C03B23/00Re-forming shaped glass
    • C03B23/02Re-forming glass sheets
    • C03B23/023Re-forming glass sheets by bending
    • C03B23/03Re-forming glass sheets by bending by press-bending between shaping moulds
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03BMANUFACTURE, SHAPING, OR SUPPLEMENTARY PROCESSES
    • C03B2225/00Transporting hot glass sheets during their manufacture
    • C03B2225/02Means for positioning, aligning or orientating the sheets during their travel, e.g. stops

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Re-Forming, After-Treatment, Cutting And Transporting Of Glass Products (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Casting Or Compression Moulding Of Plastics Or The Like (AREA)
  • Table Devices Or Equipment (AREA)

Description

(' f ν' '
Ox l X *—
Lasilevyn puristustaivutusmuotti. - Pressböjform för glasskiva.
Esillä oleva keksintö kohdistuu yleisesti kaarevien tai taivutettujen lasilevyjen valmistamiseen ja erityisesti uuteen yhtenäiseen muodostuselementtiin puristustaivutusmuottielintä varten.
Kaarevia tai taivutettuja lasilevyjä käytetään tavallisesti lasituksina tai ikkunoina nykypäivän ajoneuvoissa. Tarkoituksena kohdata tiukat ajoneuvoteol1isuuden laatustandardit, on ehdotonta, että levyt taivutetaan täsmällisesti määritettyihin kaarevuuksiin, mitkä on määrätty sen aukon, mihin ne on tarkoitettu asennettaviksi, koon ja muodon avulla. Taivutettujen levyjen rakenne määritetään tyylitarkastelun avulla ajoneuvojen suunnittelussa. Samalla, kun levyt on taivutettava täsmällisesti määritettyihin kaarevuuksiin, on myös ehdotonta, et"ä taivutetut levyt kohtaavat tiukat optiset vaatimukset. Niinpä yksikön katselualueen asennettuna on oltava‘vapaa optisista virheistä, mitkä voisivat johtaa häiriöihin yksikön läpikat-selun yhteydessä. Tämän vuoksi on tarpeen, että laite, jota käytetään lasilevyjen taivuttamiseen, ei ainoastaan täsmällisesti muotoile levyjä vaan että se lisäksi tekee sen vaikuttamatta haitallisesti niiden optiseen laatuun.
Vuosien aikana ajoneuvojen mal1inmuodostuksen kehittyessä muodot, joihin levyt on taivutettava, ovat tulleet lisääntyvästi monimutkaisemmiksi ja vaikeammiksi tuottaa tehokkaaksi massatuotantopohjal1 a. Sellaiset kaarevat tai taivutetut levyt valmistetaan nykyään yleisesti nk. "puristustaivutus"-teknii-kalla, missä tasolasia olevat levyt kuumennetaan lämpötilaan, joka vastaa olennaisesti lasin pehmenemiskohtaa. Kuumennetut levyt puristetaan tai muotoillaan sitten haluttuun kaarevuuteen urospuolisen ja naaraspuolisen muottielimen välissä, joilla on komplementtiset muodostuspinnat. Taivutetut levyt jäähdytetään ohjatulla tavalla lasin jäähdyttämiseksi hi- 2 o - ’ r -j J y / <u taasti tai karkaisemiseksi, kuten määritetty niiden aiotun loppukäytön avulla. Sellainen puristustaivutus voidaan sopivasti suorittaa levyjen ollessa suunnatut pystysuuntai-sesti, vaakasuuntaisesti tai viistosti.
Tarkoituksena saavuttaa luotettavasti suuri tarkkuusaste kaarevien lasilevyjen muotoilussa minimoimalla samanaikaisesti painetta, joka kohdistetaan lasilevyjen pintoihin niiden tarkastelualueella puristuselinten avulla, urospuolinen tai kupera muottielin on yleisesti konstruoitu varustettuna olennaisesti kiinteällä tai yhtenäisellä muodostuspinnal1 a, mikä koskettaa levyn koko pintaa. Yhteistoiminnassa oleva naaraspuolinen tai kovera muottielin on konstruoitu varustettuna kehämäisellä tai rengastyyppisellä muodostuspinnal1 a, mikä tarttuu ainoastaan levyn kehäreunaosiin.
Erilaisia materiaaleja, joihin kuuluu puu, metalli ja tulenkestävät materiaalit, on tähän mennessä käytetty sellaisen urospuolisen muottielimen kiinteän tai yhtenäisen muodostus-pinnan valmistamisessa. Johtuen useista tekijöistä, joihin kuuluu materiaalin vahingoittuminen ja taivutuspinnan vääntyminen johtuen muotin toistuvista kuumennuksista ja jäähdytyksistä, laajojen käyttöjaksojen aikana yksikään ei ole osoittautunut riittävän tyydyttäväksi. Niinpä, vaikkakin metal 1imuotit ovat kestäviä, niillä on taipumus tulla vääristyneiksi ja käyristymisen tai vääntymisen esiintyessä on tarpeen toistuvasti uudel1eentyöstää muotti ja palauttaa sen pinta säädettyyn ulkomuotoon.
Säädettäväpintaiset kiinteät metal 1imuotit kehitettiin vastauksena vääristymisongelmaan. Sellaisissa muoteissa muodos-tuspinta sisältää yhtenäisen, suhteellisen joustavan metalli-levyn kiinnitettynä jäykkään aiustarakenteesen sen alueella olevissa strategisissa kohdissa säädettäväpituuksisten pila-reiden tai säätöruuvien avulla. Metallilevyn ääriviivaa voidaan i 3 f s ^ i - L·- täten helposti säätää rajojen sisäpuolella ylläpitämään ennalta määrätty konfiguraatio käyttämällä tarkoituksenmukaisesti sää-töruuveja. Tarkoituksena tuottaa yhdistelmäkaarevuuksia, joita esiintyy monissa autojen ikkunoissa, so. levyjä, jotka on taivutettu keskenään kohtisuorien taivutusakseleiden ympäri, on tarpeen, että metallilevy muotoillaan ennakolta tai stanssataan likimäärin vaadittavaan kaarevuuteen, koska metalli on suhteellisen epäelastista eikä se ole sovitettu muodostettavaksi yhdistelmäkaarevuuksiin pelkällä taivutuksella. Pinnan rakennetta voidaan modifioida loivasti käyttämällä säätöruuveja, mutta liiallinen käyttäminen aikansaa poimujen tai aaltomai-suuden muodostumisen metallilevyn pintaan.
Aivan äskettäin on ehdotettu muotteja, joissa on nk. joustava yhtenäinen muodostuspinta. Kuten esitetty US-patenntissa n:o 4,522,641, myönnetty 11.6.1985, eräs sellainen muotti hyödyntää muodostuselementtiä, johon kuuluu joustava runko, jossa on siihen kapseloitu joustavista metal 1inauhoista muodostuva hilarakenne. Muodostuselementti puolestaan on kiinnitetty pohjaelimeen useiden säätölaitteiden avulla, jotka on sijoitettu erillään oleviin kohtiin pitkin joustavia nauhoja.
Kapselointimateriaali, joka sisältää joustavan rungon ja muodostaa muodostuselementin muodostuspinnan, voi olla materiaalia, kuten esimerkiksi silikonikumi tai muu joustava materiaali, mikä on joustavaa ja kestää korkeita lämpötiloja, joita siihen kohdistetaan. Muodostuselementin lasia vasten tuleva pinta on päällystetty m«t®riaalikerroksel1 a, kuten esimerkiksi lasikuitukangas, muodostamaan tasaisen joustavan pinnan lämmön pehmittämäl1 e levylle. Siinä on esitetty, että yksi tai useampi kerros käsittelemätöntä Piberfrax-tavara-merkki (rekisteröity tavaramerkki, haltija Carborundum Company, P.O. Box 156, Niagara Falls, New York, 14302, U.S.A.) paperia voidaan sijoittaa muodostuselementin ja laskuitukankaan väliin eristämään silikonikumi kuumuudesta ja tasaamaan kaikki epä- 4 89792 tasaisuudet, mitä voi esiintyä muodostuselementin pinnalla.
Sellaisilla muoteilla, vaikkakin ne edustavat selvää parannusta aiempiin kiinteisiin urospuolisiin muotteihin nähden, on tiettyjä rajoituksia, mitkä voivat rajoittaa niiden käyttöä joissakin olosuhteissa. Niinpä on huomattu, että erilaiset muodostuspinnan jäykkyysmäärät voivat olla haluttuja erilaisten lasiosien taivuttamiseksi, erityisesti osien, joilla on erilaiset paksuudet, kuten esimerkiksi suhteellisen ohuet levyt, joita käytetään 1aminoiduissa yksiköissä ja paksummat levyt, joita käytetään yksiosaisia karkaistuja yksiköitä varten.
Joustava runko, joka muodostaa muodostuselementin muodostus-pinnan saattaa olla riittämättömän jäykkää antamaan halutun kaarevuuden lasilevylle, jota puristetaan sitä vasten naaraspuolisen puristusrenkaan avulla. Toisaalta, mikäli joustava runko itsessänsä on tehty riittävän jäykäksi joitakin tarkoituksia varten, se saattaa olla liian jäykkä muita tarkoituksia varten. Tässä ei ole mitään ehdotusta muotin sovittamiseksi mukauttamaan osat, jotka vaativat erilaisia jäykkyysmääriä.
Esillä oleva keksintö ehkäisee edellä mainitut tekniikan tason laitteiden puutteet tarjoamalla parannetun päällisen ehjäpin-taista taivutusmuottia varten, jonka jäykkyyttä voidaan valinnaisesti vaihdella yhteensovittamaan vaatimukset muotin päällä taivutettavaa tiettyä osaa varten. Uusi muotti sisältää jatkuvan muodostuselementin, johon kuuluu joustava runko, jossa on siihen kapseloitu joustavista metal 1inauhoista muodostuva hilarakenne. Metal 1inauhat kiinnitetään välin päässä toisistaan olevissa kohdissa pohjalevyyn tukipilareiden avulla siten, että ne määrittävät yleisesti muodostuselementin ääriviivan.
Joustava runko on päällystetty useilla päällekkäin asetetuilla yksilöllisillä keraamista kuitutuotetta olevilla levyillä, esimerkiksi aluminosilikaattikuitumateriaali, joka on kaupallisesti saatavissa nimellä "Fiberfrax”. Levyt puolestaan on pääl- 5 I · ' ' ^ *) . j S t lystetty lasikuitukangaskerroksella. Yksi tai useampi aluminosilikaattikuitulevyistä on käsitelty epäorgaanisella sideaineella tai jäykistimellä tarkoituksena antaa sovelias jäykkyys- tai lujuusmäärä muodostuselementille ylläpitäen samanaikaisesti edelleen suhteellisen pehmeän lasia koskettavan pinnan. Jäykistysaineella käsiteltävien levyjen lukumäärä määritetään sen jäykkyysmäärän perusteella, joka on havaittu tarkoituksenmukaiseksi tuottamaan taivutuksen tiettyyn lasiosaan.
Tämän vuoksi esillä olevan keksinnön ensisijaisena kohteena on tarjota parannettu ehjäpintainen taivutusmuottirakenne, joka on sovitettu eripaksuisten lasilevyjen taivuttamista varten.
Keksinnön toinen päämäärä on tarjota sellainen taivutus-muotti, missä yhtenäisen muodostuselementin jäykkyys on sovitettu korreloimaan muotin päälle taivutettavaa tiettyä osaa.
Keksinnön vielä eräänä päämääränä on tarjota sellainen taivutusmuotti, jossa on yhtenäinen muodostuselementti, joka on riittävän jäykkä täsmällisesti taivuttamaan lasilevyn haluttuun kaarevuuteen, ja jonka lasia koskettava pinta on riittävän joustava välttämään vaurioiden muodostuminen lasilevylle.
Edellä esitettyjen päämäärien saavuttamiseksi keksinnön 6 Γ '· Γ1 ~ ^ Ο ^ I ...
mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa esitetyt asiat ja keksinnön mukaiselle lasinmuodostusmuotille on tunnusomaista patenttivaatimuksen 6 tunnusmerkkiosassa esitetyt asiat.
Muut päämäärät ja edut tulevat ilmeisiksi seuraavan selityksen yhteydessä ottamalla huomioon oheenliitetyt piirustukset.
Oheenliitetyissä piirustuksissa:
Kuvio 1 on sivukuvanto keksinnön mukaista uutta urospuolista puristuselintä käyttävästä puristustaivutuslait-teesta.
Kuvio 2 on käänteinen, suurennettu perspektiivikuvanto puristuselementistä, jossa osia on leikattu pois selvyyden vuoksi.
Kuvio 3 on suurennettu, osittainen leikkauskuvanto, joka esittää komposiittisen yhtenäisen muodostuselementin kerroksia.
Viitaten nyt piirustuksiin, niissä on esitetty yleisesti kuviossa 1 viitenumerolla 10 keksinnön mukainen parannettu taivutuselin käytettynä pystysuuntaisessa puristustaivutus- i 7 (' ’ r- rs ‘J ! k.
laitteessa, joka on merkitty yleisesti 11. Laite 11 sisältää vielä yksityiskohtaisemmin jatkuvan kuljetin järjestelmän 12 lasilevyjen (ei esitetty) tukemiseksi ja siirtämiseksi pitkin olennaisesti vaakasuuntaista reittiä uunin 14 läpi levyjen kuumentamiseksi niiden pehmenemispisteeseen taivutus 1ämpöti-laan, puristustaivutusaseman 15, joka käyttää taivutuselintä 10, missä levyt taivutetaan haluttuun muotoon, läpi ja täm:\r. jälkeen seuraaviin asemiin (ei esitetty), missä kuumennetut taivutetut levyt jäähdytetään tarkoituksenmukaisesti niiden karkaisemiseksi tai hitaaksi jäähdyttämiseksi seuraavia valmistusvaiheita varten. On ymmärrettävä, että vaikkakin keksintö esitetään tässä vaakasuuntaisen taivutuslaitteen yhteydessä, sitä ei ole rajoitettu sellaisiin laitteisiin vaan sitä voidaan yhtä hyvin käyttää pystysuuntaisissa puristustaivutus1aitteissa tai muissa laitteissa, jotka käyttävät hyödyksi joko yksittäistä muottielintä tai vastakkaisia muottielimiä lasilevyjen tai vastaavien muotoilemiseksi.
Lasilevyt kuumennetaan tavanomaisesti ohjatulla tavalla samalla, kun niitä kuljetetaan toinen toistaan seuraten uunin 14 läpi kohdakkain olevien kuljetinrullien 16 päällä, jotka rullat muodostavat osan kuljetinjärjestelmästä 12. Levyt kuumennettuina niiden oikeaan taivutuslämpötilaan, poistuvat uunista takapäätyseinässä 18 olevan aukon 17 kautta ja siirretään toiselle kuljetinrul1asarjal1 e 19, jotka myös muodostavat osan kuljetinjärjestelmästä 12. Rullat 19 tukevat ja kuljettavat lasilevyt vaakasuuntaisesti taivutusasemaan 15 ja sen sisällä ennen ja jälkeen taivutuksen, ja sitten siirtävät taivutetut levyt seuraavaan käsittelyvaiheeseen (ei esitetty), tyypillisesti levyjen karkaisu tai hidas jäähdyttäminen.
Puristustaivutuslaite 11 sisältää erityisemmin pystysuunta!-sesti edestakaisin liikkuvan alemman puristuselimen 21, ja ylemmän puristuselimen 22, mikä kannattaa taivutuselintä 10, kummankin ollessa asennettu jäykän kehyksen 23 sisäpuolelle.
8 .- ·~ -* " Λ j s /
Kehys sisältää pystysuuntaiset pylväät 24, sijoitettuna puristuslaitteen 11 nurkkiin kuljetinjärjestelmän kummallekin puolelle ja välin päähän toisistaan. Pylväät 24 ulottuvat ylöspäin ylemmän puristuselimen 22 yläpuolelle ja ne on liitetty yläpäästään vaakasuuntaisilla palkeilla 25 ja 26, jotka ulottuvat kuljetinjärjestelmän poikki ja vastaavasti pituus-suuntaisesti. Pohjaelin 27, joka ulottuu pylväiden 24 välissä, tukee alempaa puristuselintä 21 ja siihen liittyvää käyttö-mekanismia. Ylempi puristuselin 22 on siten asennettu kulje-tinrullien 19 yläpuolelle, kun taas alempi puristuselin 21 on normaalisti sijoitettu kuljetinrul1 ien 19 alapuolelle ja asennettu vaunuun 28 edestakaista liikettä varten kohti ylempää puristuselintä ja 3iitä poispäin.
Vaunu 28 on tuettu tällaista edestakaista liikettä varten ohjauselimillä 29, ja se on pystysuuntaisesti siirrettävissä nestetoimilaitteen 30 avulla, joka on kiinnitetty pohjaelimeen 27. Nestetoimilaite sisältää soveliaan männänvarren 31 puristuselimen 21 siirtämiseksi sen alemman aseman kuljetin-rullien 19 alapuolella, ja ylemmän asennon niiden yläpuolella, välillä, lämpöpehmitetyn lasilevyn nostamiseksi kuljetinrul-lasta ja puristamiseksi vasten ylempää puristuselintä 22 sen muodostamiseksi määrättyyn muotoon. Taivutuksen jälkeen männän-varsi 31 vedetään takaisin laskemaan puristuselin 21 kuljetin-rullien 19 alapuolelle, sijoittaen täten taivutetun levyn rullien päälle kuljetusasemasta poissiirtämistä varten.
Alemmalla puristuselimel1ä 21 on tavanomainen kehämäinen tai rengastyyppinen rakenne ja siihen kuuluu pohjaelin 32 kiinnitettynä vaunuun 28 ja muodostuskisko 33 kiinnitettynä pohja-elimeen siihen nähden välin päässä olevaan suhteeseen asen-nuspylvässarjän 35 avulla. Muodostuskisko noudattaa ääriviivaltaan taivutettavia lasilevyjä, ja on varustettu yläpinnallaan ylöspäin suunnatulla muodostuspinnalla (ei esitetty) antamaan haluttu kaarevuus levylle. Muodostuskiskon 33 tietty 9 ί · r ry t— ääriviiva, samoinkuin muodostuspinnan määrätty kaarevuus, on luonnollisestikin määrätty taivutettavan lasilevyn halutun loppumuodon avulla. Tarkoituksena sallia alemman muodostus-kiskon 33 siirto kuljetinrul1 ien 19 yläpuolelle levyjen nostamiseksi pois rullilta puristustartuntaan ylemmän puristus-levyn 22 kanssa, alempi muodostuskisko on muodostettu useista segmenteistä 36, jotka on sijoitettu välin päähän toisistaan riittävälle etäisyydelle sallimaan niiden kulkeminen vierekkäisten rullien 19 välistä.
Pari sivusuunnassa välin päässä olevaa asemointipysäytintä 37 (vain yksi on esitetty) on sijoitettu ulkonemaan etenevien lasilevyjen liikerataan keskeyttämään valikoivasti sen liike ja asemoimaan tarkasti levyt oikeaan asemaan alemman puristus 1evyn 21 yläpuolella. Kukin pysäytin 37 on kiinnitetty vaunuun 28 asennettun väliainetoimisen sylinterin 39 männänvarren 38 äärimmäiseen päähän. Sylinterit 39 kykenevät valinnaisesti nostamaan ja laskemaan pysäyttimet ylemmän aseman kuljetinrul-lien 19 yläpuolella, etenevän lasilevyn reitillä, ja sen alapuolisen alemman aseman välillä.
Ylempi puristuselin 12 on pystysuuntaisesta säädettävä ja sisältää pystysuuntaisesti edestakaisin liikkuvan laattake-hyksen 40, ripustettuna kehyksestä, joka koostuu palkeista 25 ja 26, ainakin yhden käyttösylinterin 41 avulla, jossa on männänvarsi 42 liitettynä ulommassa päässään 1aattakehykseen.
Ohjauspylväät 43 on liitetty alapäästään 1aattakehyksen 40 neljään nurkkaan, ja ne ulottuvat ylöspäin hoikkien 44 läpi, jotka on asennettu palkkeihin 25, niiden läpi tapahtuvaa liukuvaa liikettä varten ohjaamaan 1aattakehystä sen pystysuuntaisen liikkeen aikana. Keksinnön mukainen taivutuselin 10, joka on kannatettu laattakehyksen 40 avulla, sisältää pohja-levyn 45 kiinnitettynä välikehyksen 46 avulla 1aattakehyksessä olevaan tuki levyyn 47.
S t 4- 10
Uusi taivutuselin 10, kuten esitetty käännetyssä asemassa kuviossa 2, sisältää muodostuselementin, merkittynä yleisesti 48, joka on kannatettu pohjalevyn 45 avulla. Muodostuselementti sisältää pituussuuntaisesti ja poikittaisesti ulottuvista metal 1inauhoista 50 ja vastaavasti 51 muodostuvan tilakehyksen tai ristikon 49, jotka hihnat on tuettu välin päässä olevaan suhteeseen pohjalevyyn 45 nähden useiden erillisten tukipylväiden 52 avulla. Samalla, kun on ymmärrettävä, että keksinnön mukaista uutta muotin päällysjärjestelyä, kuten jäljempänä esitetään, voidaan käyttää muiden ja erilaisten ristikoiden tai aiustarakenne-elinten yhteydessä, tarkoituksena sallia kompleksisten kaarevuuksien muodostaminen, keksintöä voidaan edullisesti hyödyntää kuviossa 2 esitetyn tyyppisen ristikon yhteydessä. Sellainen ristikko voi esimerkiksi sisältää suhteellisen ohuet joustavat teräsnauhat, suuruudeltaan 1/8 tuumaa (3 mm) paksu kertaa 3/4 tuumaa (19 mm) leveä, hitsattuna tai juotettuna niiden risteämiskohdissa muodostamaan kiinteän ristikon. Luonnollisestikin muottipääl1istä voidaan käyttää myös edellä mainitun US-patentin n:o 4,522,641 yhteydessä esitetyn hila-rakennekokoonpanon kanssa, missä metallihihnat on löysästi liitetty ristikoksi avoimeksi, sitomattomaksi malliksi. Yksilölliset tukipylväät 52 ovat pituudeltaan sellaisia, että hilaristikon 49 pinnan ulkomuoto olennaisesti vastaa kaarevuutta, joka on annettava sen päällä taivutettavalle lasilevyt le.
Ristikko 49 on kapseloitu esim. si 1ikonikumia olevaan runkoon 53, kuten esimerkiksi silikoni, jota myydään tuotenimellä RTV, tai muuta joustavaa materiaalia olevaan runkoon, joka pysyy joustavana ja kykenee kestämään toistuvia kohdistamisia korkean lämpötilan ympäristöön. Runko 53 on muodostettu ristikon päälle tarjoamaan vähintään 1/8 tuuman (3,2 mm) päällinen pitkittäisten nauhojen 50 päälle siten, että sen ulompi pinta 54 tarjoaa muodostuspinnan, joka määrittää rakenteen, johon sen päällä taivutettava levy muodostetaan.
i 11
Urospuolisessa puristustaivutuselimessä muodostuselementin lasia koskettava pinta on tyypillisesti päällystetty soveliaalla ei-kuluvalla lämpöä kestävällä materiaalilla, kuten esimerkiksi lasikuitukangas, muodostamaan tasaisen ja jossain määrin joustavan pinnan lämpöpehmeälle lasille. On myös ehdotettu järjestää yksi tai useampi kerros käsittelemättömistä Fiberfrax-tavaramerkki paperia lasikuitukankaan alapuolelle eristämään muodostuselementti kuumasta lasista ja avustamaan kaikkinaisten epätasaisuuksien tasaamisessa muodostuselementin pinnassa. Kuten tähän mennessä on osoitettu, on havaittu, että selalisen komposiittisen muodostuselementin jäykkyys saattaa olla riittämätön kaikkien lasilevyjen taivuttamiseksi haluttuihin kompleksisiin kaarevuuksiin.
Niinpä esillä olevan keksinnön mukaisesti on joustavan rungon 53 päälle sijoitettu suhteellisen paksu kuitumaista lämpöäkes-tävää materiaalia oleva kerros tai kerroksia, ainakin yhden kerroksista ollessa käsitelty jäykistysaineella lisäämään muodostuselementin kovuutta tai lujuutta tarjoamaan haluttu jäykkyys tietyn lasilevyn taivuttamiseksi.
Vielä erityisemmin, kuten ilmenee kuvioista 2 ja 3, keksinnön mukaisesti on järjestetty rungon 53 pinnan 54 päälle yksilölliset kerrokset 55, 56 ja 57, jotka muodostuvat kuitumaisesta lämpöäkestävästä materiaalista. Ulompi kerros 57 on puolestaan päällystetty ei-kuluvalla, 1ämpöäkestäväl1ä materiaalikerrok-sella 58, tyypillisesti lasikuitukangas. Kerros 58 ulottuu muodostuselementin sivujen ja päätyjen yli ja on kiinnitetty kehämäisen kiinnityslaitteen 59 sisäpuolelle sen pitämiseksi tiukassa rypyttömässä tilassa kerroksen 57 päällä.
Kiinnityslaite sisältää sarjan ulospäin suuntautuvia kanava-elimiä 60 asennettuna pohjalevyn 45 päälle kulmatukien 61 avulla. Kerroksen 58 kehämarginaalit kiinnitetään kanava-elinten sisäpuolelle kiinnitystangoi11 a 62, jotka on kiinni- 12
I . I
tetty kanavaelimiin esim. kierteitetyillä kiinnittimi1lä 63.
Kuitumaista materiaalia olevat kerrokset 55, 56 ja 57 sisältävät edullisesti maton, joka muodostuu esim. kvartsi-, alumiinioksidi- tai aiumosi1ikaattikuiduista, liitettynä yhteen epäorgaanisella sideaineella, jota on 1 - 23 paino-%. Sideaine voi olla kolloidinen alumiinioksidi, kolloidinen kvartsi tai niiden seos, muodostaen kuitumaton, jolla on pienempi tiheys kuin noin 31,1 paunaa/kuutiojalka (500 kg/m3). Erityisen sovelias materiaali on saatavissa kaupallisesti tuotemerkillä Fiberfrax-tavaramerkki Duraboard 1200. Esimerkinomaisesti muottipääl1inen, joka on konstruoitu keksinnön mukaisesti ja minkä on havaittu toimivan erittäin hyvin, sisältää kerrokset 55, 56 ja 57, muodostuen edellä mainitusta Fiberfrax-materiaalista, jolloin kullakin on nimellispaksuus 1/4 tuumaa (6,3 mm). Kerros 55 on kiinnitetty rungon 53 pintaan keraamisen maalin avulla, kuten saatavissa nimellä Fiberfrax-tavaramerkki QF-180. Vähintään yksi kerroksista, yleisesti kolmas tai uloin kerros 57, on käsitelty jäykistysaineel1 a, kuten esimerkiksi saatavissa yhtiöltä Carborundum Company, nimellä Rigidizer W. Materiaali on hyvin tunnettu epäorgaaninen nestesideaineyhdiste, johon kuuluu noin 40-prosenttisen kolloidisen kvartsin ja kostutusaineen vesisuspensio, mikä, kun se on levitetty kuitumaiseen materiaaliin, aikaansaa merkittävän lisäyksen kerroksen jäykkyydessä ja pintakovuudessa. Näin käsiteltyjen kerrosten lukumäärä määritetään sen kovuuden tai jäykkyyden määrän perusteella, mikä halutaan tietyn lasilevyn taivuttamiseksi, mikä puolestaan on funktio useista tekijöistä, joihin kuuluu levyn mitat ja paksuus ja sille annettavan kaarevuuden kompleksisuus ja kaarevuuden määrä. Niinpä kompo-siittisen muottipääl1isen jäykkyys tai kovuus voidaan sovittaa sen mukaan, mikä on määritetty tarkoituksenmukaiseksi tietyn osan taivuttamiseksi, käsittelemällä mikä tahansa, kaksi tai kaikki kolme kerrosta jäykistinaineella. Levyt, jotka on laminoitava, kuten esimerkiksi autojen tuulilasit, ovat suh- 13 teellisen ohuita ja sen mukaisesti yksi tai kaksi sellaisten lasilevyjen taivuttamiseen tarkoitetun muottipää11isen kerroksista käsitellään tavallisesti jäykistinaineel1 a. Levyt, jotka on tarkoitettu käytettäväksi yksiosaisena takavaloina ja sivuvaloina, ovat paljon paksumpia ja kaikki kolme kerrosta 55, 56 ja 57 voidaan edullisesti käsitellä jäykistysaineel1 a sellaisten levyjen taivuttamiseksi. Käsiteltyjen ja käsittelemättömien kerrosten yhdistelmä on havaittu erityisen edulliseksi laminoituja tuulilaseja varten tarkoitettujen lasilevyjen puristustaivuttamisessa. Käsittelemättömät kerrokset luonnollisestikin sen lisäksi, että ne avustavat komposiittisen muottipäällisen kokonaistehokkuutta, toimivat eristyskerroksena rungon 53 ylikuumenemisen ja siitä johtuvan vahingoittumisen estämisessä.

Claims (16)

1. Menetelmä ehytpintaisen lasinmuodostusmuotin valmistamiseksi käytettäväksi kuumennetun lasilevyn puristustaivuttamiseksi, johon menetelmään kuuluu joustavan kehyksen (49) muodostaminen kaarevuuteen, johon levy on taivutettava, ja kehyksen (49) kapseloiminen joustavaan runkopäälliseen (53), joka määrittää mainitun muotin muodostuspinnan (54); tunnettu siitä, että joustavan rungon (53) muodostuspinta (54) päällystetään useilla yksilöllisillä kuitumaista, lämpöä kestävää, normaalisti taivutettavaa materiaalia olevilla kerroksilla (55, 56, 57), ja ainakin yksi kerroksista (55, 56, 57) käsitellään jäykistysmateriaalilla antamaaan komposiittipäällykselle ennalta määrätty jäykkyysaste, joka on sovelias mainitun levyn puristustaivuttamiseen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä ehytpintaisen lasinmuodostusmuotin muodostamiseksi, tunnettu siitä, että siihen kuuluu lasikuitukangaslevyn (58) sijoittaminen uloimman (57) kuitumaisen, lämpöä kestävää materiaalia olevan kerroksen päälle tiukkaan, rypyttömään tilaan.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä ehytpintaisen lasinmuodostusmuotin muodostamiseksi, tunnettu siitä, että muodostuspinta (54) on päällystetty vähintään kolmella yksilöllisillä kuitumaista, lämpöä kestävää, normaalisti taivutettavaa materiaalia olevilla kerroksilla (55, 56, 57), sisältäen, vähintään kahden yksilöllisen kerroksen käsittelemiseen jäykistysmateriaalilla.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä ehytpintaisen lasinmuodostusmuotin muodostamiseksi, tunnettu siitä, että jäykistysmateriaali käsittää kolloidisen kvartsin vesisuspension, joka kvartsi sisältää kostutusaineen. i 15 ^ ·· '
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käsittelyvaiheeseen kuuluu vesisuspension kovettaminen sen kerrokseen (kerroksiin) levittämisen jälkeen.
6. Lasinmuodostusmuotti käytettäväksi kuumennetun lasilevyn puristustaivuttamisessa, johon kuuluu jatkuva muodostusele-mentti (10), jolla on pintarakenne, joka vastaa kaarevuutta, johon mainittu levy on taivutettava, muodostuselementin (l0) sisältäessä joustavan kehyksen (49); ja joustava runko (53), joka peittää kehyksen (49), tunnettu useasta kuitumaista, lämpöä kestävää, normaalisti taipuisaa materiaalia olevasta kerroksesta (55, 56, 57) sijoitettuna joustavan rungon (53) päälle, jolloin vähintään yksi kerroksista on käsitelty jäykistysmateriaalilla muodostuslementin (10) jäykkyyden lisäämiseksi määrään, joka on tarkoituksenmukainen kuuman lasilevyn puristustaivuttamista varten.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen lasinmuodostusmuotti, tunnettu siitä, että siihen kuuluu kolme kuitumaista, lämpöä kestävää, normaalisti taipuisaa materiaalia olevaa kerrosta (55, 56, 57). Θ. Patenttivaatimuksen 7 mukainen lasinmuodostusmuotti, tunnettu siitä, että kaksi kuitumaisista, lämpöä kestävistä, normaalisti taipuisaa materiaalia olevista kerroksista on käsitelty jäykistysmateriaalilla.
9. Patenttivaatimuksen 7 mukainen lasinmuodostusmuotti, tunnettu siitä, että kaikki kolme kuitumaista, lämpöä kestävää, normaalisti taipuisaa materiaalia olevaa kerrosta on käsitelty jäykistysmateriaalilla.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 6-9 mukainen lasinmuodostusmuotti, tunnettu siitä, että kerros kuitumaista, lämpöä kestävää, normaalisti taipuvaa materiaalia sisältää J > / «. maton, joka on valittu ryhmästä, johon kuuluu kvartsi, alumiinioksidi ja aluminosilikaattikuidut sidottuina yhteen epäorgaanisella sideaineella.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen lasinmuodostusmuotti, tunnettu siitä, että sideaine on valittu ryhmästä, johon kuuluu kolloidinen alumiinioksidi, kolloidinen kvartsi, ja niiden seokset.
12. Jonkin patenttivaatimuksen 6-11 mukainen lasinmuodostusmuotti, tunnettu siitä, että jäykistysmateriaali on epäorgaaninen nesteyhdiste, johon kuuluu kostutusaineen sisältävän kolloidisen kvartsin vesisuspensio.
13. Jonkin patenttivaatimuksen 6-12 mukainen lasinmuodostusmuotti, tunnettu siitä, että joustava kehys sisältää ristikon (49), johon kuuluu joustavat, erillään olevat, pituussuuntaisesti ja poikittaissuuntaisesti ulottuvat nauhat (50, 51).
14. Jonkin patenttivaatimuksen 6-13 mukainen lasinmuodostusmuotti, tunnettu siitä, että joustava kehys (49) on kapseloitu joustavaan runkoon (53).
15. Jonkin patenttivaatimuksen 6-14 mukainen lasinmuodostusmuotti, tunnettu siitä, että siihen kuuluu kerros lasi-kuitukangasta (58) sijoitettuna uloimman (57) kuitumaisen, lämpöä kestävän, normaalisti taipuvan materiaalikerroksen päälle mainittuun kuumaan lasilevyyn tarttumista varten, kun sitä muotoillaan muotin päällä.
16. Jonkin patenttivaatimuksen 6-15 mukainen lasinmuodostusmuotti, tunnettu siitä, että yhden (55) kuitumaisen, lämpöä kestävän, normaalisti taipuvan materiaalikerroksen pohja on tarttuvasti kiinnitetty pinnastansa joustavaan runkoon (53). P^tentkray
FI905576A 1989-03-14 1990-11-12 Pressboejform foer glasskiva FI89792C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US32335689 1989-03-14
US07/323,356 US4897102A (en) 1989-03-14 1989-03-14 Glass sheet press bending mold
PCT/US1990/001195 WO1990010605A1 (en) 1989-03-14 1990-03-05 Glass sheet press bending mold
US9001195 1990-03-05

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI905576A0 FI905576A0 (fi) 1990-11-12
FI89792B FI89792B (fi) 1993-08-13
FI89792C true FI89792C (fi) 1993-11-25

Family

ID=23258867

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI905576A FI89792C (fi) 1989-03-14 1990-11-12 Pressboejform foer glasskiva

Country Status (21)

Country Link
US (1) US4897102A (fi)
EP (1) EP0414877B1 (fi)
JP (1) JP2928635B2 (fi)
KR (1) KR0138103B1 (fi)
CN (1) CN1026227C (fi)
AU (1) AU622993B2 (fi)
BR (1) BR9005809A (fi)
CA (1) CA2007702C (fi)
CZ (1) CZ284915B6 (fi)
DD (1) DD300417A5 (fi)
DE (1) DE69006981T2 (fi)
ES (1) ES2049973T3 (fi)
FI (1) FI89792C (fi)
HU (1) HU213957B (fi)
MX (1) MX166532B (fi)
PL (1) PL165029B1 (fi)
RU (1) RU2069647C1 (fi)
TR (1) TR25898A (fi)
WO (1) WO1990010605A1 (fi)
YU (1) YU47080B (fi)
ZA (1) ZA90475B (fi)

Families Citing this family (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4983204A (en) * 1989-12-20 1991-01-08 Libbey-Owens-Ford Co. Apparatus for bending glass sheets
WO2003022578A1 (en) * 2001-09-11 2003-03-20 The Australian National University Solar energy concentrating assembly and sub-components thereof
CN101314527B (zh) * 2008-04-16 2011-06-01 王贤明 单曲面弯夹层玻璃生产方法
JP5641254B2 (ja) * 2010-02-03 2014-12-17 旭硝子株式会社 ガラス板の徐冷方法及びその装置
US8528366B2 (en) 2011-12-22 2013-09-10 Sunpower Corporation Heat-regulating glass bending apparatus and method
ES2660403T3 (es) * 2012-01-13 2018-03-22 Adapa Aps Dispositivo para su uso en un molde para termoconformado, siendo los moldes del tipo que proporciona una superficie curvada, curvada doblemente, reconfigurable dinámicamente con una estructura abierta
DE202013004581U1 (de) 2013-03-05 2014-06-12 Jeong Seok Yoon Magnetpuzzle mit pädagogischen Funktionen
WO2015013475A1 (en) 2013-07-26 2015-01-29 Corning Incorporated Corrugated sheet, method of manufacture thereof, and mold therefor
EP3174836B1 (en) * 2014-08-01 2020-08-19 Corning Incorporated Glass shaping apparatus and method
WO2016115502A1 (en) 2015-01-16 2016-07-21 The Arizona Board Of Regents On Behalf Of The University Of Arizona Micro-scale concentrated photovoltaic module
WO2016141041A1 (en) * 2015-03-02 2016-09-09 The Arizona Board Of Regents On Behalf Of The University Of Arizona Glass forming mold of adjustable shape
WO2019025079A1 (de) * 2017-07-31 2019-02-07 Saint-Gobain Glass France Verfahren und vorrichtung zum biegen von scheiben
CN113784937A (zh) * 2020-04-06 2021-12-10 法国圣戈班玻璃厂 用于制造用于玻璃片材的陶瓷的弯曲模具的方法

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3318672A (en) * 1963-08-21 1967-05-09 Pittsburgh Plate Glass Co Method and apparatus for press bending glass sheets
GB1149702A (en) * 1966-11-16 1969-04-23 Ppg Industries Inc Apparatus for shaping glass sheets
US4246313A (en) * 1979-01-12 1981-01-20 Owens-Illinois, Inc. Heat-resistant composite material and method of making same
US4274857A (en) * 1979-11-02 1981-06-23 Ppg Industries, Inc. Treating covers for press bending molds, and method of press bending glass sheets
US4522641A (en) * 1984-04-27 1985-06-11 Libbey-Owens-Ford Company Apparatus for bending glass sheets
US4579577A (en) * 1984-12-21 1986-04-01 Ppg Industries, Inc. Vacuum press mold construction
US4872898A (en) * 1989-02-17 1989-10-10 Libbey-Owens-Ford Co. Centering and leveling of mobile press bending apparatus

Also Published As

Publication number Publication date
KR920700165A (ko) 1992-02-19
FI89792B (fi) 1993-08-13
BR9005809A (pt) 1991-08-06
CZ284915B6 (cs) 1999-04-14
CN1026227C (zh) 1994-10-19
HUT64922A (en) 1994-03-28
HU902308D0 (en) 1992-04-28
DE69006981T2 (de) 1994-09-22
RU2069647C1 (ru) 1996-11-27
TR25898A (tr) 1993-11-01
ES2049973T3 (es) 1994-05-01
YU46090A (en) 1992-05-28
MX166532B (es) 1993-01-14
CA2007702A1 (en) 1990-09-14
DD300417A5 (de) 1992-06-11
EP0414877B1 (en) 1994-03-02
US4897102A (en) 1990-01-30
EP0414877A1 (en) 1991-03-06
CA2007702C (en) 2000-05-02
WO1990010605A1 (en) 1990-09-20
KR0138103B1 (ko) 1998-04-27
HU213957B (en) 1997-11-28
CN1045569A (zh) 1990-09-26
JPH03504595A (ja) 1991-10-09
EP0414877A4 (en) 1991-09-25
CZ124190A3 (cs) 1999-01-13
AU622993B2 (en) 1992-04-30
JP2928635B2 (ja) 1999-08-03
PL165029B1 (en) 1994-11-30
DE69006981D1 (de) 1994-04-07
YU47080B (sh) 1994-12-28
FI905576A0 (fi) 1990-11-12
AU5179590A (en) 1990-10-09
ZA90475B (en) 1990-10-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI89792C (fi) Pressboejform foer glasskiva
CA2506107C (en) Apparatus and method for bending glass sheets
CA1295132C (en) Wire mesh press face cover
US4526605A (en) Vacuum mold for shaping glass sheets
FI98211C (fi) Menetelmä ja laite lasilevyjen taivuttamiseksi
ITMI942281A1 (it) Procedimento ed apparecchiatura per sagomare materiale in lastre
US4539031A (en) Apparatus for press shaping hot glass sheets
US4518411A (en) Shaping glass sheets to complicated shapes using special lift mold
FI92049B (fi) Säädettävä muotti lasilevyjen taivuttamiseksi
US3501281A (en) Method of forming an insulated shaping surface on a bending mold

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed

Owner name: LIBBEY-OWENS FORD CO.