FI89225C - Telekommunikationssystem och foerfarande foer kontroll av foerbindelse vid telekommunikationssystemet - Google Patents

Telekommunikationssystem och foerfarande foer kontroll av foerbindelse vid telekommunikationssystemet Download PDF

Info

Publication number
FI89225C
FI89225C FI915461A FI915461A FI89225C FI 89225 C FI89225 C FI 89225C FI 915461 A FI915461 A FI 915461A FI 915461 A FI915461 A FI 915461A FI 89225 C FI89225 C FI 89225C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
connection
status
sub
terminal
fax
Prior art date
Application number
FI915461A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI89225B (fi
FI915461A0 (fi
FI915461A (fi
Inventor
Veikko Brax
Original Assignee
Nokia Telecommunications Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from FI905698A external-priority patent/FI905698A/fi
Application filed by Nokia Telecommunications Oy filed Critical Nokia Telecommunications Oy
Priority to FI915461A priority Critical patent/FI89225C/fi
Publication of FI915461A0 publication Critical patent/FI915461A0/fi
Publication of FI915461A publication Critical patent/FI915461A/fi
Publication of FI89225B publication Critical patent/FI89225B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI89225C publication Critical patent/FI89225C/fi

Links

Description

1 89225
Tiedonsiirtojärjestelmä ja menetelmä yhteyden kontrolloimiseksi tiedonsiirtojärjestelmässä
Keksintö koskee tiedonsiirtojärjestelmää, jossa 5 sekä puhe- että datapalveluun soveltuvat päätelaitteistot kytkettävissä toisiinsa CCITT V.110 suosituksen mukaisesti tai vastaavasti nopeussovitetun V.24-rajapintoihin liittyvän full-duplex yhteyden tai osayhteyden kautta sekä menetelmää tällaisen yhteyden kontrolloimiseksi.
10 Tällaisessa järjestelmässä päätelaitteistot voivat sisältää esimerkiksi verkkopäätteeseen kytketyn tai data-päätteeseen integroidun luurin puhelinkeskustelua varten sekä päätesovittimella esimerkiksi V.110 -nopeussovitetulle full-duplex -yhteydelle sovitetun datapäätteen.
15 Tällaisia sekä data- että puhepalveluun soveltuvia päätelaitteistoja ovat esim. Telekopio Ryhmä 3 päätelaite tai henkilökohtaisen tietokoneen tietoliikenneohjelma, joka sovitetaan päätesovittimella esim. XSDN:n V.110 -nopeus-sovitettuun 64kbit/s UDI -verkkopalveluun tai GSM PLMN:n 20 9.6/4.8/2.4 kbit/s UDI -verkkopalveluun. Päätelaite voi olla full-duplex tai half-duplex, ja sillä on OSI -kerroksia 4-7 vastaava pääteistunnon standardoidu tai ei-standar-doitu käytäntö puhe/datapalveluiden hallintaan ja käyttöön. Verkkopääte on siten esim. ISDN:n NT tai GSM PLMN:n MT2. 25 Telekopio ryhmä 3:n päätelaitteilla ei tähän saakka ole ollut V.24 -liityntää, vaan ne ovat aina ovat käyttäneet modeemiliityntää ja 2-johdin -yhteyttä (modeemiyhteys esimerkiksi puhelinverkon kautta). Koska sama siirtoyhteys tällöin on kyennyt siirtämään sekä kantataajuusmodeemin 30 signalointia että puhetta, päätelaitteet ovat voineet kulloinkin käyttämänsä OSI-kerroksien 4-7 palveluiden hallin-takäytännön (esim. CCITT:n T.30 tai T.4) mukaisesti suorittaa siirtymisen esimerkiksi datapalvelusta puhepalveluun ilman, että käytetyn siirtoverkon on tarvinnut tietää pal-35 velumuodon vaihtumisesta tai reagoida siihen muuttamalla 2 39225 jollakin tavoin siirtoyhteyden konfigurointia.
V. 110-siirtoyhteyksiä käyttävissä tiedonsiirtojärjestelmissä on kuitenkin se heikkous, että päätelaitteis-tossa on luuri puhepalvelua varten, mutta V.110-nopeus-5 sovitettu siirtotie ei siirrä puhetta. Kuitenkin puhepalvelun käyttö yhteyden aikana kuuluu esim. telekopio ryhmä 3:n normaaleihin toimintoihin. Samoin esim. tulevan data-puhelun vastaanotto henkilökohtaisella tietokoneella edellyttää vastaamista ensin puheella, jotta loppukäyttäjä voi 10 käynnistää oikean sovelluksen.
ISDN:n ja GSM PLMN:n tilaajamerkinannot tulevat sisältämään In-Call Modification -proseduurin, jolla puheyhteys voidaan tarvittaessa vaihtaa V. 110-nopeussovitetuksi datayhteydeksi ja päinvastoin rajoittamattoman monta ker-15 taa, vaihtamalla siis PCM -koodauksen tilalle UDI-koodauk-sen ja päinvastoin.
Kuitenkaan ei ole määritelty kuinka siirtoverkko voisi reagoida modeemiyhteyksille tarkoitettujen päätelaitteiden keskenään ISO-kerroksissa 4-7 suorittamaan palve-20 lumuodon vaihtoon ja sen seurauksena ryhtyä tarpeellisiin toimenpiteisiin verkon sovittamiseksi uuteen palvelumuotoon esimerkiksi käynnistämällä IN-Call-Modification-proseduurin V. 110-nopeussovitetun osayhteyden muuttamiseksi puheyhteydeksi .
25 Yleisesti sanottuna ongelmana on, että V.110 osa- yhteyttä käyttävä sovellus, esimerkiksi Fax-palvelu ja siihen kuuluvat sovitinlaitteet signaloivat keskenään puhelunohjauksen kannalta merkittäviä tapahtumia (palvelunvaih-to, siirtonopeuden vaihto, puhelun purku). Kuitenkin esi-30 merkiksi GSM-järjestelmän matkapuhelimessa puhelunohjaus on verkkopäätteen tehtävä.
Keksinnön päämääränä on mahdollistaa yhdistettyjen puhe/data-päätelaitteiden kokonaisvaltainen hyödyntäminen siirtojärjestemissä, joissa käytetään V.24 rajapintoihin 35 liittyviä nopeussovittettuja osayhteyksiä.
3 69225 Tämä saavutetaan patenttivaatimuksen 1 mukaisella menetelmällä ja patenttivaatimuksen 12 mukaisella tiedonsiirto j ärj estelmällä.
Keksintö perustuu siihen pääperiaatteeseen, että 5 päätelaitteiden 4..7 OSI-kerroksiin liittyvät toiminnot sovitetaan päätesovittimella osayhteydellä kehyksissä siirrettävään V.24 -statukseen.
Kuten aikaisemmin todettiin, koska GSM-järjestelmän siirto-ominaisuudet edellyttävät liikennekanavan uudel-10 leenkonfigurointia palvelun vaihdossa (puhe - data) tai siirtonopeuden muuttuessa, GSM-järjestelmään kuuluvat palvelukohtaiset päätesovitin sekä Verkkosovitin, jotka tark-kailevat päätelaitteiden välistä sovellussignalointia jotta ne voivat käynnistää toimenpiteet joilla GSM-järjestelmän 15 liikennekanavan uudellenkonfigurointi saadaan aikaan.
Keksinnössä annetaan palveluun kuuluvien sovellusosien kätellä puhelunohjauksen kannalta merkittävät tapahtumat V.24 statuksin yhteyden päästä-päähän. Tällainen kättely muodostaa signalointiyhteyden mainittujen sovitti-20 mien välille ja mahdollistaa sellaiset menettelyt, joilla estetään palvelun epäonnistuminen V.110 -osayhteyden epäsopivan tilan johdosta. Esimerkiksi GSM-järjestelmän tapauksessa on siten kolme signalointiprotokollaa: (1) GSM puhelunohjaus standardin GSM 04.08 mukaisesti signalointi-25 kanavassa Dm, (2) päätelaitteiden välinen sovellusprotokol-la, esimerkiksi fax-sovellusprotokolla T.30/T.4, sekä (3) palveluuun liittyvien pääte-sovittimen ja Verkkosovittimen välinen kättely V.24 statuksin.
Kun V.24 statuksien nopeussovituksesta V.110 kana-30 vaan huolehtii verkkopääte, verkkopääte voi helposti tarkkailla V.24 statuksien tilaa ja ryhtyä määritellyn kättely-protokollan vaatimalla tavalla puhelunohj austoimenpiteisiin esim. GSM-järjestelmän Dm signalointikanavalla. Tällaisella ratkaisulla saavutetaan mm. se etu, että esimerkiksi fax-35 palveluun liittyvä päätesovittimen voi toteuttaa toinen 4 69225 valmistaja itsenäisesti siten, että päätesovittimen kommunikointi verkkopäätteen kanssa pohjautuu kiinnitettyyn V-24 rajapintaprotokollaan, eikä matkapuhelinvalmistajakoh-taiseen erityiseen laitteisto- tai ohjelmistoliitäntään.
5 Edelleen keksinnön avulla mahdollistetaan mahdolli simman pitkälle automaattinen yhteyden hallinta siten, että yhteystapahtumien luotettavuutta voidaan lisätä (esimerkiksi varmistamalla yhteyden purku aina myös tilaajalaitteen suunnasta) sekä käytön helpottamiseksi siten, ettei käyttä-10 jän tarvitse ryhtyä mihinkään päätelaitteen normaalin käytön ylittävin lisätoimenpiteisiin yhteyden konfiguroimisek-si siinä tapauksessa, että yhteydellä on V.110 osayhteys.
Verkkopääte voi toteuttaa puhelunohjaussignaloin-tia, kanavan konfigurointia ja muuta automaattista sovitta-15 mistä vasteena ainakin jollekin ennalta määrätylle V.24-statukselle.
Keksintö mahdollistaa sen, että puhe/data -päätelaite voidaan liittää V.110 -yhteydelle tai vastaavalle yhteydelle ilman, että verkon tilaajamerkinannolta edelly-20 tetään muita erikoistoiminteita kuin normaali In-Call Modification -proseduuri.
Keksintö lisää päätesovittimen ja Verkkosovittimen toimintoja, mutta antaa etuna palvelun toimintojen paremman tuen ja perustuu standardoituun merkinantoon.
25 Keksinnön edullisessa suoritusmuodossa yhteys- sovitinvälineet aina osayhteyden muodostamiseen liittyvän yhteyden synkronoinnin jälkeen suorittavat osayhteyden kautta keskenään V.24-statuksilla kättelyproseduurin, jolla osayhteydelle saadaan ennalta määrätty V.24-status, joka 30 pidetään samana koko datayhteyden ajan.
Yhteyssovitinvälineet tarkkailevat päätelaitteiden välistä tiedonsiirtoa ja havaitessaan lopetussanoman lähettämisen suorittavat osayhteyden kautta keskenään V. 24-statuksilla toisen kättelyproseduurin, jolla osayhteydelle 35 saadaan toinen ennalta määrätty V.24-status, joka johtaa 5 89225 yhteyden purkamiseen.
Edelleen yhteyssovitinvälineet edullisesti tarkkai-levat päätelaitteiden välistä tiedonsiirtoa ja havaitessaan palvelunvaihtosanoman lähettämisen suorittavat osayhteyden 5 kautta keskenään V.24-statuksilla kolmannen kättelyprose-duurin, jolla osayhteydelle saadaan kolmas ennalta määrätty V.24-status, joka käynnistää In-call-modification -proseduurin. Osayhteys palautetaan puhetilasta datatilaan päätelaitteen käynnistämällä In-call-modification-proseduurilla, 10 jota seuraa osayhteyden synkronointi sekä mainittu ensimmäinen kättelyproseduuri, jolla palautetaan mainittu ensimmäinen V.24-status osayhteydelle.
Edelleen yhteyssovitinvälineet edullisesti tarkkai-levat päätelaitteiden välistä tiedonsiirtoa ja havaitsevat 15 siirtonopeuden vaihtosanoman ja suorittavat V.24 statuksilla kättelyproseduurin, jonka tuloksena Verkkosovitin käynnistää GSM-standardin 04.08 mukaisen tai vastaavan Channel-mode-modify -proseduurin ja yhteys saatetaan neljänteen ennaltamäärättyyn tilaan merkkinä siitä, että ka-20 navan nopeusmuutos on tekeillä. Channel-mode-modify -proseduurin tultua onnistuneesti suoritetuksi verkkopäätteessä, yhteyssovitinvälineet suorittavat uuden kättelyproseduurin, jolla V.24 statukset palautetaan ensimmäiseen ennaltamäärättyyn tilaan merkiksi siitä, että molemmat osa-25 puolet ovat valmiita jatkamaan kommunikointia uudella kana-vanopeudella. Tämä menettely voi nopeuttaa nopeuden vaihtoa, mikä voi olla joissakin sovelluksissa (esimerkiksi fax-palvelu) tärkeää.
Keksintöä selitetään nyt yksityiskohtaisemmin esi-30 merkinomaisten suoritusmuotojen avulla viitaten oheisiin piirroksiin, joissa kuviot IA ja IB esittävät keksinnön mukaisia jär-. . jestelmiä, joissa päätelaitteet on kytketty toisiinsa pel kän v.110-yhteyden kautta ja vastaavasti V.110-yhteyden ja 35 jonkin kauttakulkuverkon kautta, ja 6 39225 kuviot 2-8 ovat signalointikaavioita, jotka havainnollistavat keksinnön mukaista pääteistunnon aloittamista, pääteistunnon lopettamista sekä palvelumuodon ja siirtonopeuden vaihtamista. GSM PLMN järjestelmässä (digitaalinen 5 matkapuhelinjärjestelmä) käytetyn V.110- yhteyden tapauksessa.
Keksinnön mukaisessa järjestelmässä päätelaitteis-tot voivat sisältää esimerkiksi kuvioissa IA ja IB esitettyyn tapaan verkkopäätteeseen 3 kytketyn tai datapäättee-10 seen 1 integroidun luurin 4 puhelinkeskustelua varten sekä päätesovittimellä 2 V.24-rajapintaan ja edelleen verkkopäätteellä 3 V.110 -nopeussovitetulle full-duplex -yhteydelle sovitetun datapäätteen 1. Tässä yhteydessä kuvattu V.llO-yhteys on alunperin ISDN-teknologiaa (Integrated 15 Services Data Network) varten kehitetty digitaalinen siirtokanava, joka sovittautuu V.24-rajapintaan ja tarjoaa mahdollisuuden myös V.24-statuksien (ohjaussignaalien) siirtoon. Keksintöä on kuitenkin mahdollista soveltaa muihinkin siirtokanaviin, jotka ovat V.110-yhteyden kaltaisia 20 ja kykenevät siirtämään V.24-statuksia. Tällainen on esimerkiksi kehitteillä oleva CCITT:n suositus V.120.
CCITT:n suositus V. 110-nopeussovitetulle yhteydelle on esitetty julkaisussa CCITT Blue Book: V.110.
CCITT:n suositus V.24-rajapinnalle on esitetty 25 julkaisussa CCITT Blue Book: V.24. Myöhemmässä selostuksessa V. 24-statuksilla tarkoitetaan V.24-rajapinnan ohjaussignaaleja, esim. CT105, CT106, CT107, CT108.2 ja CT109. Yleisyyttä rajoittamatta selostuksessa esitellään vain yksi mahdollinen tämän keksinnön mukainen esimerkki mainittujen 30 statusten käytöstä. Alan asiantuntijalle on selvää, että mainittuja sekä muita V.24 rajapinnan statuksia käyttäen voidaan myös muulla tavalla toteuttaa keksinnön tarkoittama päämäärä, että yhteysvälin osapuolet voivat seurata toistensa tilaa ja ylläpitää palvelun kannalta välttämättömän 35 koordinaation. Osa mainituista statussignaaleista voidaan 7 89225 myös varata paikalliseen kättelyyn esimerkiksi siten, että V.110 yhteyden synkronoitumisen jälkeen asetetaan jokin ennaltamäärätty status verkkopäätteen ja päätesovittimen välillä. Tällainen paikallinen kättely rajoittaa mahdolli-5 suuksia verkon yli tapahtuviin statuskättelyihin, koska osa statuksista ei voi kulkeutua läpinäkyvästi yhteyssovitinvä-lineiden välillä.
Edelleen on alan asiantuntijalle selvää, että jäljempänä esitettäviä kättelyproseduureja voidaan laajoissa 10 rajoissa muuttaa ilman, että keksinnön periaatteesta poiketaan. Kättelyproseduurit tulee joka tapauksessa suunnitella siten, että ne ovat yksikäsitteiset, eikä yhteen kättelyproseduuriin kuuluva signalointitila saa tahattomasti johtaa toisen proseduurin käynnistymiseen. Esimer-15 kiksi yhteyden purku proseduuri on määriteltävä siten, ettei sen yhteydessä tulla sellaisiin statusasetuksiin, jotka verkkopääte voisi tulkita palvelunvaihtopyynnöksi.
Päätelaitteistot voivat kuvion IB mukaisesti kytkeytyä toisiinsa pelkästään V.110-nopeussovitetun verkon, 20 siis esim. ISDN:n tai GSM PLMN:n kautta.
Vaihtoehtoisesti päätelaitteistot voivat kuvion IA mukaisesti kytkeytyä toisiinsa V.110-yhteyden lisäksi jonkin kautta kulkuverkon 7 (PSTN) kautta , jolloin V.110-yhteyden ja kauttakulkuverkon välissä on Verkkosovitin 6. 25 Kauttakulkuverkoille on useita mahdollisuuksia esim: - GSM PLMN:stä PSTN:n kautta GSM PLMN:ään, verkko-sovittimena 6 modeemi, - GSM PLMN:stä PSTN:n päätelaitteistoon, verkkoso-vittimena modeemi, 30 - ISDN:stä PSTN:n kautta ISDN:ään, verkkosovit- timena 6 modeemi, - ISDN:stä PSTN:n päätelaitteistoon, verkkosovit-timena 6 modeemi, - GSM PLMN:stä ISDN:n kautta GSM PLMN:ään, verkko-35 sovittimena 6 pelkkä synkronoinnin ja käyttäjädatan nopeu- 8 89225 den sovitus.
Data- että puhepalveluun soveltuvia päätelaitteista ja ovat esim. Telekopio Ryhmä 3 päätelaite tai henkilökohtaisen tietokoneen tietoliikenneohjelma, joka sovitetaan 5 päätesovittimella esim. ISDN:n V.110 -nopeussovitettuun 64kbit/s UD1 -verkkopalveluun tai GSM PLMN:n 9.6/4.8/2.4 kbit/s UDI -verkkopalveluun. Päätelaite voi olla full-dup-lex tai half-duplex, ja sillä on OSI -kerroksia 4-7 vastaava pääteistunnon standardoidu tai ei-standardoitu käytäntö 10 puhe/datapalveluiden hallintaan ja käyttöön. Verkkopääte on siten esim. ISDNrn NT tai GSM PLMNrn MT2. Tällaisia OSI-kerroksien 4-7 palveluproseduureja ovat esimerkiksi CCITT:n suositukset T.4 ja T.30, jotka löytyvät julkaisuista CCITT Blue Book: T.4 sekä CCITT Blue Book: T.30.
15 Seuraavassa on keksintöä kuvattu ottamalla esimer kiksi järjestelmä, jossa Telekopio Ryhmä 3 -päätelaitteiden CCITT:n T.30 mukainen kättely on sovitettu GSM PLMN:ään käyttäen PSTN:ää kauttakulkuverkkona 7 ja modeemipohjäistä verkkosovitinta 6.
20 GSM PLMN:n telekopiopalvelun osajärjestelmät ovat matkapuhelin ja Verkkosovitin PSTN:ään, kuten kuviossa 2 on esitetty. Matkapuhelimen muodostavat Fax-pääte (Fax-TE), Fax-päätesovitin(Fax-TA) ja verkkopääteosa(TAF/MT2). Fax-pääte on normaali PSTN-päätelaite. Verkkopääte sisältää 25 radiotoiminnot, merkinantotoiminnot, liikkuvuustoiminnot ja V.24 -rajapinnan tarjoavan sovittimen TAF. Fax-päätesovitin on GSM 03.45:n mukainen sovitin. Verkkosovitin PSTN:ään sisältää nopeussovitusosan (RA) ja Fax-verkkosovittimen (Fax-IWU). Fax-TA ja Fax-IWF ovat 2-johdinyhteydelle päin 30 half-duplekseja, mutta GSM PLMN:ään päin full-duplekseja. GSM PLMN:n transparenttien telekopiopalveluiden puhelunohjaus määritellään suosituksessa GSM 03.45. Myös tässä yhteydessä käytetyt laitteiden ja toimintojen nimitykset ovat GSM-standardin mukaiset.
35 GSM PLMN:n transparenttien telekopiopalveluiden 9 89225 puhelunohjaus suosituksessa GSM 03.45 määrittelee epätäs-mällisesti, kuinka half-duplex telekopiopalvelu sovitetaan full-duplex PLMN-yhteydelle, sekä jättää täysin avoimeksi sen kuinka Fax-päätesovittimen ja Fax-verkkosovittimen 5 tulisi koordinoida yhteistä toimintaansa. Tämä voi johtaa virheisiin, kun laitteisto perustuu oletuksiin siitä, missä tilassa ja valmiudessa nopeussovitetun osayhteyden toisessa päässä oleva sovitinväline on.
Ongelma on uusi, koska telekopio ryhmä 3:n pääte-10 laitteilla ei tähän saakka ole ollut V.24 -liityntää, vaan ne ovat aina käyttäneet 2-johdin -liityntää.
Keksintö ratkaisee esitetyt ongelmat ottamalla käyttöön kättelyn, joka antaa päätesovittimelle ja verkko-sovittimelle mahdollisuuden pysyä riittävästi selvillä 15 toisen osapuolen toiminnallisesta tilasta.
Keksintö mahdollistaa sen, että tavallinen teleko-piopääte tai GSM-telekopiolaite voidaan liittää GSM PLMN -yhteydelle ilman, että GSM PLMN liikennekanavan tilaajamer-kinannossa (GSM 04.08 mukainen) on telekopiopalveluun liit-20 tyviä erikoistoiminteita.
Samoin keksintö mahdollistaa telekopiopalveluun oleellisesti kuuluvan mahdollisuuden muuttaa palvelu puhelinpalveluksi ja takaisin siten, että telekopiopäätteen toiminnot sovitetaan GSM PLMN:n normaaliin In-Call Modifi-25 cation proseduuriin.
Keksintö lisää Fax-TA:n ja Fax-IWU:n toimintoja, mutta etuna on palveluun kuuluvien piirteiden parempi tuki.
Keksintö täydentää ETSI/GSM:n transparenttien tele-kopiopalveluiden standardoitua puhelunohjausta sen eri 30 vaiheissa seuraavasti.
Pääteistunnon aloitus
Seuraavassa selitetään pääteistunnon aloittamista keksinnön mukaisella tavalla viitaten kuvioon 2.
Aluksi muodostetaan yhteys päätelaitteiden välille 35 ja sen yhteydessä synkronoidaan GSM PLMN:n V110-yhteys 10 y 9225 täysin BTSl/GSM:n standardoimalla tavalla.
Synkronoitumisen jälkeen ainakin osa V.24 statuksista välitetään läpinäkyvästi päätesovittimen ja Verkkosovittimen välillä. Seuraavassa oletetaan yleisyyttä rajoit-5 tamatta, että statukset CT106, CT107 ja CT109 siirretään verkko-sovittimelta päätesovittimelle. Vastaavasti oletetaan, että statukset CT105 ja CT108.2 siirretään pääteso-vittimelta verkkosovittimelle.
Matkapuhelin muodostaa yhteyden 10 Synkronoinnin jälkeen Verkkosovitin FAX-IWU ilmoit taa lähettämällä V.110 yhteyden kautta V.110 kehyksissä päätesovittimelle FAX-TA V.24 statukset CT109 OFFtoON ja CT106 OFFtoON siltä, että se on lähettänyt soittoäänen (CNG) ja vastaanottanut vastausäänen (CED).
15 Päätesovitin FAX-TA kuittaa statukset CT109 ja CT106 asettamalla CT105 OFFtoON. Kun lisäksi päätelaitteen tila CT108.2 on ON, yhteydelle on muodostettu ennaltamää-rätty V.24-status, joka ilmaisee päätesovittimelle ja verkkosovittimelle, että pääteistunto alkanut ja päätesovitin 20 FAX-TA ja Verkkosovitin FAX-IWU voivat tarvittaessa aloittaa kantoaallon kättelyn standardin GSM 03.45 määrittelemällä tavalla.
Päätesovitin ja Verkkosovitin pitävät V.24 statukset samana koko pääteistunnon ajan, ellei päätelaitteiden 25 välinen sovellussignalointi anna aihetta V.110 osayhteyden kannalta merkityksellisiin uusiin toimiin. Sellaisten so-vellussignaalien havaitsemiseksi päätesovitin FAX-TA ja Verkkosovitin FAX-IWU tarkkailevat standardin GSM 03.45 mukaisesti päätelaitteiden välistä tiedonsiirtoa.
30 PSTN-pääte muodostaa yhteyden
Synkronoinnin jälkeen Verkkosovitin FAX-IWU ilmoittaa lähettämällä V.110 yhteyden kautta V.110 kehyksissä päätesovittimelle FAX-TA V.24 statukset CT109 OFFtoON ja CT106 OFFtoON sen merkiksi, että se on vastaanottanut 35 soittoäänen (CNG) ja aloittanut vastausäänen (CED) lähe- 11 89225 tyksen.
Päätesovitin FAX-TA kuittaa statukset CT109 ja CT106 asettamalla CT105 OFFtoON. Kun lisäksi päätelaitteen tila CT108.2 on ON, yhteydelle on muodostettu ennaltamää-5 rätty V.24-status, joka ilmaisee päätesovittimelle ja verkkosovittimelle, että pääteistunto alkanut ja päätesovitin ja Verkkosovitin voivat tarvittaessa aloittaa kantoaallon kättelyn standardin GSM 03.45 määrittelemällä tavalla.
10 Päätesovitin ja Verkkosovitin pitävät V.24 statuk sen samana koko pääteistunnon ajan, ellei päätelaitteiden välinen sovellussignalointi anna aihetta V.110 osayhteyden kannalta merkityksellisiin uusiin toimiin. Sellaisten so-vellussignaalien havaitsemiseksi päätesovitin FAX-TA ja 15 Verkkosovitin FAX-IWU tarkkailevat standardin GSM 03.45 mukaisesti päätelaitteiden välistä tiedonsiirtoa.
Pääteistunnon lopetus 1a yhteyden purku
Seuraavassa selostetaan keksinnön mukainen pääteistunnon lopetus ja yhteyden purku viitaten kuvioihin 3 ja 4. 20 Päätesovitin FAX-TA ja Verkkosovitin FAX-IWU monitoroivat pääteistuntoa ja havaitessaan sen päättymisen generoivat PLMN-yhteydelle V.24 -statuksen, jonka nojalla verkkopääte voi ryhtyä toimiin GSM PLMN-yhteyden purkamiseksi.
Matkapuhelin lopettaa istunnon: 25 Kuviossa 3 on havainnoiiistetu kuinka matkapuhelin (FAX-TE) lopettaa pääteistunnon. Pääte FAX-ΤΕ lopettaa pääteistunnon lähettämällä lopetussanoman T.30:DCN, jonka tiedonsiirtoa tarkkaileva päätesovitin FAX-TA havaitsee ja välittää eteenpäin. Myös Verkkosovitin FAX-IWU havaitsee 30 lopetussanoman ja välittää sen eteenpäin. FAX-TA lähettää V.24-statukset CT105 ONtoOFF ja CT108.2 ONtoOFF. Lopetettuaan lähetyksen PSTNrään päin FAX-IWU kuittaa lähettämällä V. 24-statukset CT106 ONtoOFF, CT107 ONtoOFF ja CT109 ONtoOFF. Molemmat sovittimet menevät lepotilaan. Tällöin 35 verkkopääte TAF/MT2 voi normaaliin tapaan generoida puhelun 12 l»9225 purun, jos loppukäyttäjä el ole aloittanut puhelun purkua käy ttä j älli tyrmästä.
PSTN -pääte lopettaa Istunnon:
Kuvio 4 havainnollistaa kuinka yleiseen puhelin-5 verkkoon (PSTN) kytketty pääte (ei esitetty) lopettaa pääteistunnon (yleisesti tapaus, jossa lopetusanoma tulee siirtoverkon suunnasta). PSTN-pääte lopettaa pääteistunnon lähettämällä lopetussanoman T.30:DCN. Verkkosovitin FAX-IWU havaitsee lopetussanoman ja välittää sen eteenpäin, ja 10 lopetettuaan lähettää vielä V.24-statukset CT106 ONtoOFF, CT107 ONtoOFF ja CT109 ONtoOFF. Myös päätesovitin FAX-TA havaitsee lopetussanoman, ja kuittaa V.24-statuksilla CT105 ONtoOFF ja CT108.2 ONNtoOFF. Päätesovitin FAX-TA ja Verkkosovitin FAX-IWU menevät lepotilaan. Tällöin verkkopääte 15 TAF-MT2 voi normaaliin tapaan generoida puhelun purun, jos loppukäyttäjä ei ole aloittanut puhelun purkua käyttäjä-liitynnästä MM1-komennolla.
Palvelutyypln vaihtaminen kesken puhelua Kuviot 5 ja 6 havainnollistavat palvelutyypln vaih-20 tamista kesken pääteistunnon. T.30 määrittelee optionaali-sen Voice Request -toiminnon, jonka avulla kummallakin loppukäytäjällä on pääteistunnon aikana päätteiden välisellä kättelyllä mahdollisuus pyytää toista siirtymään puhelinkeskusteluun ja palaamaan sitten takaisin datapa-25 lveluun. Päätesovitin FAX-TA ja Verkkosovitin FAX-IWU monitoroivat pääteistuntoa ja havaitessaan palvelun tyyppiä vaihdettavan generoivat PLMN-yhteydelle V.24 -statuksen siten, että tarvittaessa verkkopääte TAF-MT2 voi standardoidulla tavalla käynnistää In-Call Modification -proseduu-30 rin tämän V.24 -statuksen perusteella:
Matkapuhelin pyytää palvelunvaihtoa:
Kuvio 5 havainnollistaa matkapuhelimen (FAX-TE) pyytämää palvelunvaihtoa. FAX-TE pyytää palvelun vaihtoa (Voice Request) lähettämällä normaaliin tapaan PRI-Q. Lop-35 pukäyttäjillä on 10+5 sekuntia aikaa aloittaa puheyhteys.
13 o9225 Päätesovitin FAX-TA monitoroi päätelaitteiden välistä kättelyä ja havaitessaan palvelunvaihtosanoman välittää sen edelleen. Verkkosovitin FAX-IWU havaitsee myös palvelunvaihtosanoman ja lähetettyään sen eteenpäin lähettää V.24-5 statuksia CT107 ONtoOFF ja CT109 ONtoOFF. Tällöin päätesovitin FAX-TA generoi V.110 -yhteydelle CT105 ONtoOFF ja Verkkosovitin FAX-IWU kuittaa V.24-statuksella CT106 ONtoOFF ja molemmat menevät lepotilaan odottamaan paluuta datatilaan. Lisäksi havaitessan palvelunvaihtosanoman pää-10 tesovitin FAX-TA pitää V.24-statuksen CT108.2 ON -tilassa, päinvastoin kuin lopetussanoman havaitessaan. Yleisyyttä rajoittamatta tässä esimerkissä oletetaan verkkopäätteen TAF reagoivan näin syntyneeseen V.24-statustilaan käynnistämällä normaali In-call-modification proseduuri, jos 15 loppukäyttäjä ei ole jo käynnistänyt sitä käyttäjäliitynnällä. In-Call Modification käynnistää myös Verkkosovittimen FAX-IWU poistumisen linjalta.
Kun loppukäyttäjät haluavat palata takaisin pääteistuntoon, toinen loppukäyttäjä generoi käyttäjäliitynnällä 20 In-Call Modification -proseduurin. In-Call Modification -proseduuri käynnistää V.110 -yhteyden synkronoinnin ja Verkkosovittimen FAX-IWU kytkemisen takaisin linjalle. Verkkosovitin FAX-IWU palaa pääteistuntoon takaisin ja kuittaa CT107 OFFtoON ja CT109 OFFtoON. Päätesovitin FAX-25 TA palaa myös pääteistuntoon ja muuttaa CT105 OFFtoON, johon Verkkosovitin FAX-TA kuittaa CT106 OFFtoON.
Nyt päätesovitin FAX-TA ja Verkkosovitin FAX-IWU tietävät toistensa olevan taas datatilassa ja ovat valmiita kantoaallon kättelyyn.
30 PSTN -laite pyytää palvelunvaihtoa;
Kuvio 6 havainnollistaa yleiseen puhelinverkkoon PSTN kytketyn päätelaitteen (ei esitetty) pyytämää palvelunvaihtoa (yleisesti tapaus, jossa palvelunvaihtopyyntö tulee siirtoverkon suunnasta). PSTN:n päätelaitteen pyy-35 täessä palvelunvaihtoa, kättely on verkkopäätteen ja pääte- 14 89225 sovittimen kannalta erilainen, mutta V.24 -statuksen kannalta samanlainen, kuin edellä oleva.
Kuviossa 6 PSTN-tilaaja käynnistää Voice Request -toiminnon lähettämällä normaaliin tapaan PIN/PIP kuittauk-5 seksi MS:n lähettämään MPS/EOM/EOP -sanomaan. MS vastaa lähettämällä PRI-Q -sanoman. Loppukäyttäjillä on 10+5 sekuntia aikaa aloittaa puheyhteys.
Jos MS on kokonaan integroitu. Voice Requestin MMI-komento voi suoraan laukaista In-Call Modification -prose-10 duurin.
Jos Fax-TA on erillinen laite, Fax-TA havaitsee PIN/PIP:n ja sen kuittauksena tulevan PRI-Q:n, Tällöin Fax-TA pitää V.24-statuksen CT108.2 ON -tilassa ja lähettää V.24-statuksen CT105 ONtoOFF. Tällöin Fax-IWU menee Voice 15 Request -tilaan ja kuittaa V.24-statuksilla CT106 ONtoOFF, CT107 ONtoOFF ja CT109 ONtoOFF.
Yleisyyttä rajoittamatta tässä esimerkissä oletetaan verkkopäätteen TAF reagoivan näin syntyneeseen V.24 statustilaan kännistämällä normaali In-Call Modification -20 proseduurin. In-Call Modification aiheuttaa IWU/Fax-IWU:n poistumisen linjalta.
Paluu telekopiotilaan suoritetaan samalla tavalla kuin kuvion 5 tapauksessa.
Siirtonopeuden vaihto 25 Kuviot 7 ja 8 havainnollistavat erästä mahdollista keksinnön mukaista toimintaa kanavan siirtonopeuden vaihdon yhteydessä. Kuviossa 7 PSTN-puolen Fax-päätelaite (ei esitetty) käynnistää sivunsiirtonopeuden vaihdon. Kuviossa 8 siirtonopeuden vaihdon käynnistää matkapuhelimen Fax-30 päätelaite Fax-TE.
Päätelaitteet voivat mahdollisesti neuvotella yhteydellä käyttämästään siirtonopeudesta ja mahdollisesti muuttaa sitä istunnon kestäessä esimerkiksi parantaakseen heikoksi havaittua yhteyden laatua. Esimerkiksi fax-palve-35 lussa päätelaitteet voivat neuvotella ja uudelleenneuvo- is c 9225 telia sivun siirtonopeuden. Tällainen siirtonopeuden vaihtaminen edellyttää V.110 osayhteyden uudelleenkonfiguroin-nin, mitä varten GSM PLMN:ään on määritelty Channel-mode-modify -proseduuri.
5 GSM PLMN:ssä kanavan nopeusmuutoksla tekee vain matkapuhelinkekus, joten Verkkosovitin FAX-IWU ohjaa toimintaa. Päätelaitteiden nopeusmuutoskomentojen havaitsemiseksi Verkkosovitin FAX-IWU tarkkailee päätelaitteiden välistä tiedonsiirtoa.
10 Havaitessaan nopeudenvaihtoa tarkoittavan pääte laitteiden välisen viestinvaihdon, Verkkosovitin FAX-IWU asettaa V.24 statuksen CT107 ONtoOFF. Päätesovitin FAX-TA kuittaa asettamalla CT105 ONtoOFF. Näin järjestelmä on saatettu neljänteen ennaltamäärättyyn V.24 statusten tilaan 15 merkiksi siitä, että sekä päätesovitin FAX-TA että verkko-sovitin FAX-IWU osaavat odottaa kanavan nopeussovituksiin muutosta.
Verkkosovitin FAX-IWU käynnistää kanavan nopeuden muutoksen puhelunohjauksen signaloinnin kautta standardin 20 GSM 04.08 määräämään tapaan. Kun verkkopääte TAF-MT2 saa nopeussovitusohjauksen matkapuhelimen MS puhelunohjaukselta, se konfiguroi V.110 nopeussovitukset ja aktivoi päätesovittimen palauttamaan statussignaali CT105 normaalitilaan OFFtoON. Tällainen verkkopäätteen ja päätesovittimen väli-25 nen ohjaus voidaan toteuttaa esimerkiksi sellaisella paikallisella V.24-statuskättelyllä, joka on mainittu ylempänä. Verkkosovitin FAX-IWU havaitsee CT105 statuksen muutokset ja kuittaa muuttamalla CT107 OFFtoON. Tämä on merkkinä siitä, että molemmat sovittimet ovat suorittaneet loppuun 30 V.110 yhteyden uudelleenkonfiguroinnin toimet ja kanava voidaan antaa takaisin päätelaitteiden käyttöön. Kun kättely tapahtuu V.24 statuksin sovittimien välillä, kanava saadaan nopeammin takaisin käyttöön kuin odottamalla puhelunohjauksen kautta Channel-mode-modify -proseduurin päät-35 tyrnistä. Tämä on tärkeää synkronisissa sovelluksissa kuten 16 39225
Fax-palvelu, jossa ei ole vuonohjausta käytettävissä.
Yhteenvetona voidaan sanoa, että GSM PLMN:n yhteydessä keksinnölle on erityisesti ominaista: - Fax-TA ja Fax-IWU generoivat PLMN-yhteydelle 5 yhteyden muodostusvaiheessa PLMN yhteyden synkronoinnin jälkeen full-duplex V.24 -statuksen PLMN -yhteydelle, - Fax-TA ja Fax-IWU generoivat PLMN-yhteydelle vasteena lopetussanomalle ennaltamäärätyn full-duplex V.24 -statuksen siten, 10 - Fax-TA ja Fax-IWU generoivat PLMN-yhteydelle Fax- istunnon aikana käynnistetyn Voice Request in jälkeen PLMN -yhteydelle full-duplex V.24 -statuksen siten, että Fax-TA ja Fax-IWU menevät Voice Request -tilaan odattamaan paluuta telekopiomuotoon, ja että TAF voi tarvittaessa generoida 15 In-Call Modification -proseduurin, - Fax-TA ja Fax-IWU generoivat In-Call Modification -proseduurin jälkeen PLMN-yhteydelle full-duplex V.24 -statuksen siten, että Fax-TA ja Fax-IWU palaavat Voice Request -tilan jälkeen CCITT:T.30:n määrittelemällä tavalla 20 telekopiomuotoon, - Fax-IWU ja Fax-TA kättelevät yhteydellä määrätyn V.24 statuksen merkiksi odotetusta kanavan nopeusmuutokses-ta, - Fax-TA ja Fax-IWU kättelevät V.110 kanavanopeuden 25 uudelleenkonfiguroinnin ja sitä seuraavan V.110-yhteyden synkronoinnin jälkeen normaalin full-duplex V.24 statuksen.
Yleisesti V.110-yhteyden kannalta voidaan yhteenvetona sanoa keksinnölle olevan erityisesti ominaista: 30 - päätesovitin ja Verkkosovitin generoivat yhteyden muodostusvaiheessa V.110 -yhteyden synkronoinnin jälkeen sille full-duplex V.24 -statuksen, - päätesovitin ja Verkkosovitin generoivat V.110 -yhteydelle pääteistunnon jälkeen full-duplex V.24 -statuk- 35 sen siten, että päätesovitin voi tarvittaessa generoida yh- 17 ö9 225 teyden purun, - kun päätteet keskeyttävät pääteistunnon ja vaihtavat puhepalvelulle, päätesovitin ja Verkkosovitin generoivat V.110 -yhteydelle full-duplex V.24 -statuksen siten, 5 että päätesovitin ja Verkkosovitin menevät stand by -tilaan odattamaan paluuta pääteistuntoon, Ja että päätesovitin voi tarvittaessa generoida In-Call Modification -proseduurin, - päätesovitin ja Verkkosovitin generoivat In-Call Modification -proseduurin jälkeen V.110 -yhteydelle full- 10 duplex V.24 -statuksen siten, että päätesovitin ja verkko-sovitin palaavat stand by -tilasta pääteistuntoon.
Kuviot ja selitys on tarkoitettu vain havainnollistamaan esillä olevaa keksintöä. Yksityiskohdiltaan keksinnön mukainen menetelmä ja tiedonsiirtojärjestelmä voivat 15 vaihdella oheisten patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (20)

1. Menetelmä päätelaitteiden (1) välisen yhteyden kontrolloimiseksi tiedonsiirtojärjestelmässä, kun mainittu yhteys sisältää ainakin yhden CCITT V.110 suosituksen mu- 5 kaisesti tai vastaavasti nopeussovitetun V.24-rajapintoihin liityvän osayhteyden (5), tunnettu siitä, että mainitulla osayhteydellä käytetään V.24-statuksia päätelaitteiden (1) välisen yhteyden mainitun osayhteyden (5) kannalta merkityksellisten yhteystapahtumien kättelemisek-10 si.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainitun osayhteyden V.24-statukset asetellaan käytettävissä olevan merkinannon edellyttämällä tavalla.
3. Patenttivatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainitut osayhteyden (5) kannalta merkitykselliset päätelaitteiden väliset yhteystapah-tumat vastaavat ainakin jotakin OSI-kerroksista 4-7.
4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen menetel- 20 mä,tunnettu siitä, että tarkaillaan päätelaittei den (1) lähettämiä OSI-kerroksien 4-7 sanomia ja generoidaan osayhteydelle (5) vastaava V.24-status, kun havaitaan osayhteyden kannalta merkityksellinen sanoma.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen 25 menetelmä, tunnettu siitä, että mainitun osayh teyden (5) kummassakin päässä on yhteyssovitinvälineet (2,6) päätelaitetesignaalien muuntamiseksi mainitulle nopeus sovitetulle osayhteydelle, jolloinyhteyssovitivälineet aina osayhteyden alkusynkronoinnin jälkeen suorittavat 30 keskenään V.24-statuksilla ensimmäisen kättelyproseduurin, jolla osayhteydelle saadaan ensimmäinen ennalta määrätty V.24-status, joka pidetään samana koko datayhteyden ajan.
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainitun osayh- 35 teyden (5) kummassakin päässä on yhteyssovitinvälineet 19 89225 (2.6) päätelaitetesignaalien muuntamiseksi mainitulle no-peussovitetulle osayhteydelle, jolloin yhteyssovitinväli-neet tarkkailevat päätelaitteiden (1) välistä tiedonsiirtoa ja havaitessaan lopetussanoman lähettämisen suorittavat 5 keskenään V.24-statuksilla toisen kättelyproseduurin, jolla osayhteydelle saadaan toinen ennalta määrätty V.24-sta-tus, joka johtaa yhteyden purkamiseen.
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä tunnettu siitä, että mainitun osayh- 10 teyden (5) kummassakin päässä on yhteyssovitinvälineet (2.6) päätelaitetesignaalien muuntamiseksi mainitulle no-peussovitetulle osayhteydelle, jolloin yhteyssovitinvälineet tarkkailevat päätelaitteiden (1) välistä tiedonsiirtoa ja havaitessaan palvelunvaihtopyynnön suorittavat osayh- 15 teyden kautta keskenään V. 24-statuksilla kolmannen kättely-proseduurin, jolla osayhteydelle saadaan kolmas ennalta määrätty V.24-status, josta seuraa standardin mukainen In-call-modification -proseduuri.
8. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, t u n-20 n e t t u siitä, että osayhteys (5) palautetaan puhetilas- ta datatilaan toisen päätelaitteen käynnistämällä In-call-modification-proseduurilla, jota seuraa osayhteyden uudel-leensynkronointi sekä mainittu ensimmäinen kättelyproseduu-ri, jolla muodostetaan osayhteydelle mainittu ensimmäinen 25 V.24-status.
9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainitun osayhteyden (5) kummassakin päässä on yhteyssovitinvälineet (2.6) päätelaitetesignaalien muuntamiseksi mainitulle no-30 peussovitetulle osayhteydelle, jolloin yhteyssovitinvälineet tarkkailevat päätelaitteiden (1) välistä tiedonsiirtoa ja havaitessaan päätelaitteiden välisen siirron nopeuden muutosta tarkoittavan sanoman suorittavat osayhteyden kautta keskenään V.24 statuksilla neljännen kättelyproseduurin, 35 jolla osayhtey-delle saadaan neljäs ennalta määrätty V.24 20 Ö9225 status, josta seuraa standardin mukainen Channel-mode-modi-fy -proseduuri.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainitun neljännen V.24 sta- 5 tuksen aikana käynnistyvän nopeussovitetun V.110 kanavan nopeuden uudelleenkonf iguroinnin päätyttyä yhteyssovitinvä-lineet (FAX-TA,FAX-IWU) suorittavat osayhteyden kautta keskenään V.24-statuksilla viidennen kättelyproseduurin, jolla osayhteydelle palautetaan mainittu ensimmäinen V.24 10 status, josta seuraa liikennekanavan palautuminen päätelaitteiden käyttöön.
11. Tiedonsiirtojärjestelmä, joissa päätelaitteiden (1) välille on muodostettavissa yhteys, joka sisältää ainakin yhden CCITT V.110 suosituksen mukaisesti tai vastaavas- 15 ti nopeussovitetun V. 24-rajapintoihin liittyvän osayhteyden ( 5 ), jonka osayhteyden kummassakin päässä on yhteyssovitin-väline (2,6) päätelaitesignaalien muuntamiseksi nopeussovi-tetulle osayhteydelle, tunnettu siitä, että yh-teyssovitinvälineet (2,6) käyttävät mainitulla osayhteydel-20 lä V.24-statuksia päätelaitteiden (1) välisen yhteyden sellaisten päästä-päähän yhteystapahtumien kättelemiseksi, jotka ovat mainitun osayhteyden (5) kannalta merkityksellisiä.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen järjestelmä, 25 tunnettu siitä, että yhteyssovitinvälineet (2,6) tarkkailevat päätelaitteiden välistä tiedonsiirtoa V.110-nopeussovitetun yhteyden (5) kannalta merkityksellisten päätelaitteiden (1) välisten yhteystapahtumien havaitsemiseksi ja käyttävät V.24-statuksia ainakin jonkun sellaisen 30 yhteystapahtuman kättelemiseksi.
13. Patenttivaatimuksen 11 tai 12 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että yhteyssovitinvälineet (2,6) käsittävät välineet ensimmäisen ennalta määrätyn V. 24-statuksien kättelyproseduurin suorittamiseksi yhteys- 35 sovitinvälineiden välillä ensimmäisen ennalta määrätyn 21 l>922 5 V.24-statuksen aikaansaamiseksi mainitulle osayhteydelle vasteena osayhteyden alkusynkronoimiselle.
14. Patenttivaatimuksen 11, 12 tai 13 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että yhteyssovitinvä-5 lineet (2,6) suorittavat vasteena palvelutyypin vaihtosanoman havaitsemiselle päätelaitteiden välisessä tiedonsiirrossa toisen ennalta määrätyn V.24-statuksien kättelypro-seduurin yhteyssovitinvälineiden välillä toisen ennalta määrätyn V.24-statuksen muodostamiseksi osayhteydelle.
15. Jonkin patenttivaatimuksista 11-14 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että yhteyssovitinvä-lineet (2,6) suorittavat kolmannen ennalta määrätyn V.24-statuksien kättelyproseduurin yhteyssovitinvälineiden välillä kolmannen ennalta määrätyn V.24-statuksen aikaansaa- 15 miseksi osayhteydelle vasteena lopetussanoman havaitsemiselle päätelaitteiden välisessä tiedonsiirrossa.
16. Patenttivaatimuksen 13 mukainen järjestelmä, tunnettu siltä, että yhteyssovitinvälineet (2,6) suorittavat mainitun ensimmäisen V.24-statuksien kättely- 20 proseduurin mainitun ensimmäisen V. 24-statuksen muodostamiseksi osayhteydelle vasteena jomman kumman päätelaitteen (1) puheyhteystilassa käynnistämälle In-call-modification -proseduurille.
17. Jonkin patenttivaatimuksista 12-16 mukainen 25 järjestelmä, tunnettu siitä, että toinen yhteysvälineistä käsittää päätesovitinvälineen (2), johon liittyy verkkopääteväline (3) nopeussovitus- ja signalointifunk-tioiden aikaansaamiseksi, ja että päätelaitteiden (1) välille muodostetaan yhteys päätesovitinvälineen (2) ja verk- 30 kopäätevälineen (3) kautta siten, että osayhteys (5) no-peussovitetaan verkkopäätevälineellä (3), ja että verkkopääteväline (3) tarkkailee mainittuja V.24-statuksia no-peussovitetulla yhteydellä (5) ja toteuttaa puhelunohjaus-signalointia, kanavan konfigurointia tai muuta automaattis-. 35 ta sovittamista vasteena ainakin jollekin ennalta määrätyl- 22 39225 le V.24-statukselle.
18. Patenttivaatimuksen 17 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että verkkopääteväline (3) havaitessaan mainitun toisen ennalta määrätyn V.24-statuksen 5 mainitulla nopeussovitetulla osayhteydellä (5) suorittaa puhelunoh j aussignaloinnin In-Call -Modification proseduuria varten.
19. Patenttivaatimuksen 17 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että verkkopääteväline (3) havai- 10 tessaan mainitun kolmannen ennalta määrätyn V. 24-statuksen mainitulla nopeussovitetulla osayhteydellä (5) suorittaa puhelunohjaussignaloinnin puhelunpurkuproseduuria varten.
20. Jonkin patenttivaatimuksista 11-19 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että päätelaitteet (1) 15 ovat telekopiolaitteita, jotka vaihtavat keskenään CCITTin T.4 tai T.30 mukaisia ja OSI-kerroksia 4, 5, 6 ja/tai 7 vastaavia sanomia. 23 89225
FI915461A 1990-11-19 1991-11-19 Telekommunikationssystem och foerfarande foer kontroll av foerbindelse vid telekommunikationssystemet FI89225C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI915461A FI89225C (fi) 1990-11-19 1991-11-19 Telekommunikationssystem och foerfarande foer kontroll av foerbindelse vid telekommunikationssystemet

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI905698 1990-11-19
FI905698A FI905698A (fi) 1990-11-19 1990-11-19 Dataoeverfoeringssystem och ett foerfarande foer kontroll av kontakt vid dataoeverfoeringssystemet.
FI915461 1991-11-19
FI915461A FI89225C (fi) 1990-11-19 1991-11-19 Telekommunikationssystem och foerfarande foer kontroll av foerbindelse vid telekommunikationssystemet

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI915461A0 FI915461A0 (fi) 1991-11-19
FI915461A FI915461A (fi) 1992-05-20
FI89225B FI89225B (fi) 1993-05-14
FI89225C true FI89225C (fi) 1993-08-25

Family

ID=26158853

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI915461A FI89225C (fi) 1990-11-19 1991-11-19 Telekommunikationssystem och foerfarande foer kontroll av foerbindelse vid telekommunikationssystemet

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI89225C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI89225B (fi) 1993-05-14
FI915461A0 (fi) 1991-11-19
FI915461A (fi) 1992-05-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI91203B (fi) Menetelmä digitaalisen siirtojärjestelmän päätelaitteistolle tulevan puhelun käsittelemiseksi sekä radiopuhelin
EP0511345B1 (en) A communication system and a method for controlling a connection in the communication system
EP0608405B1 (en) Facsimile transmission in a digital cellular radio network
US6122498A (en) Data transmission method
AU772746B2 (en) Telecommunication services identification in a gateway
WO2001061963A1 (fr) Méthode et dispositif pour conversion de protocoles
US6449285B1 (en) Device for matching dissimilar telecommunications protocols
US6925304B2 (en) Method for data connections in a cellular mobile communication network
US6993010B1 (en) Spoofing to preserve a communication link
JPH04117067A (ja) ファクシミリ装置
FI89225C (fi) Telekommunikationssystem och foerfarande foer kontroll av foerbindelse vid telekommunikationssystemet
GB2347305A (en) Telecommunication services identification
JP2716984B2 (ja) 通信方法
JPH08167985A (ja) ファクシミリ通信方法の高速化方法
JPH0558302B2 (fi)
JP3489561B2 (ja) プロトコル処理装置
JP2000029801A (ja) ファクシミリ通信方式
JPS59117357A (ja) デ−タ伝送装置
JP2000125036A (ja) データ通信システム、データ通信方法、およびデータ通信端末アダプタ装置
JPH10173730A (ja) 通信回線接続方法および装置
WO1998007258A1 (en) Multi-mode bridge over isdn network
JPH10336267A (ja) ターミナルアダプタ
JPH0311857A (ja) Isdnのデータ端末装置
JPH11234428A (ja) ターミナルアダプタおよびターミナルアダプタにおける着信転送制御方法
JPH11196469A (ja) データ通信システム

Legal Events

Date Code Title Description
HC Name/ company changed in application

Owner name: NOKIA TELECOMMUNICATIONS OY

BB Publication of examined application