FI87707C - Foerfarande och anordning foer begraensing av effektfoerbrukningen hos en elektroluminescensdisplay av vaexelstroemstyp - Google Patents

Foerfarande och anordning foer begraensing av effektfoerbrukningen hos en elektroluminescensdisplay av vaexelstroemstyp Download PDF

Info

Publication number
FI87707C
FI87707C FI903103A FI903103A FI87707C FI 87707 C FI87707 C FI 87707C FI 903103 A FI903103 A FI 903103A FI 903103 A FI903103 A FI 903103A FI 87707 C FI87707 C FI 87707C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
voltage
vwrn
modulation
display
control voltage
Prior art date
Application number
FI903103A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI903103A (fi
FI903103A0 (fi
FI87707B (fi
Inventor
Jorma Honkala
Original Assignee
Planar Int Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Planar Int Oy filed Critical Planar Int Oy
Priority to FI903103A priority Critical patent/FI87707C/fi
Publication of FI903103A0 publication Critical patent/FI903103A0/fi
Priority to DE4119806A priority patent/DE4119806C2/de
Priority to US07/717,396 priority patent/US5315311A/en
Priority to JP3148451A priority patent/JP3042729B2/ja
Publication of FI903103A publication Critical patent/FI903103A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI87707B publication Critical patent/FI87707B/fi
Publication of FI87707C publication Critical patent/FI87707C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G09EDUCATION; CRYPTOGRAPHY; DISPLAY; ADVERTISING; SEALS
    • G09GARRANGEMENTS OR CIRCUITS FOR CONTROL OF INDICATING DEVICES USING STATIC MEANS TO PRESENT VARIABLE INFORMATION
    • G09G3/00Control arrangements or circuits, of interest only in connection with visual indicators other than cathode-ray tubes
    • G09G3/20Control arrangements or circuits, of interest only in connection with visual indicators other than cathode-ray tubes for presentation of an assembly of a number of characters, e.g. a page, by composing the assembly by combination of individual elements arranged in a matrix no fixed position being assigned to or needed to be assigned to the individual characters or partial characters
    • G09G3/22Control arrangements or circuits, of interest only in connection with visual indicators other than cathode-ray tubes for presentation of an assembly of a number of characters, e.g. a page, by composing the assembly by combination of individual elements arranged in a matrix no fixed position being assigned to or needed to be assigned to the individual characters or partial characters using controlled light sources
    • G09G3/30Control arrangements or circuits, of interest only in connection with visual indicators other than cathode-ray tubes for presentation of an assembly of a number of characters, e.g. a page, by composing the assembly by combination of individual elements arranged in a matrix no fixed position being assigned to or needed to be assigned to the individual characters or partial characters using controlled light sources using electroluminescent panels
    • GPHYSICS
    • G09EDUCATION; CRYPTOGRAPHY; DISPLAY; ADVERTISING; SEALS
    • G09GARRANGEMENTS OR CIRCUITS FOR CONTROL OF INDICATING DEVICES USING STATIC MEANS TO PRESENT VARIABLE INFORMATION
    • G09G2330/00Aspects of power supply; Aspects of display protection and defect management
    • G09G2330/02Details of power systems and of start or stop of display operation
    • G09G2330/021Power management, e.g. power saving

Description

87707
Menetelmä ja laite vaihtovirtatyyppisen elektroluminenssinäy-tön tehonkulutuksen rajoittamiseksi
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdannon mukainen 5 menetelmä vaihtovirtatyyppisen ohutkalvoelektroluminenssinäy-tön tehonkulutuksen rajoittamiseksi.
Keksinnön kohteena on myös laite näytön tehonkulutuksen rajoittamiseksi.
10
Ohjattavalle näytölle on ominaista, että -näytön kapasitanssi on suuri, tyypillisesti noin 100pF/mm2, ja -näyttö on riveistä ja sarakkeista koostuva matriisi. 15
Kuviossa l on esitetty tyypillinen EL-näytön lohkokaavio. Kuvion näyttö koostuu EL-panelista, sarake- ja riviajopiireis-tä, sarake- ja rivipulsereista, teholähteestä, datan käsittely- sekä ajoituslogiikasta ja suodinkomponenteista. Teholähde-20 osa muuttaa pienjännitteen EL:n vaatimiksi jännitteiksi. Näitä ovat kuvioon merkityt Vm, Vwrp ja Vwrn. Jännite Vm voi olla esim. 40...50V, Vwrp 170...195V, Vwrn -120...-155V. Lisäksi teholähteellä voidaan muodostaa muita tarvittavia jännitteitä.
25 Jännitteet kytketään riveille ja sarakkeille yleensä pul-serien avulla. Mutta varsinkin sarakepuolella kytkentä voi tapahtua pelkästään ajopiireillä.
30 Tunnetun tekniikan haittana on se, että erityisesti kannettavissa sovelluksissa, kuten kannettavissa tietokoneissa näytön kuluttama teho saattaa rajoittaa merkittävästi ak-kutoimisten laitteistojen käyttöaikaa.
35 Niinpä tämän keksinnön tarkoituksena on vähentää suureen tehonkulutukseen liityviä ongelmia ja saada aikaan aivan uudentyyppinen menetelmä ja laitteisto vaihtovirtatyyppisen elektroluminenssinäytön tehonkulutuksen rajoittamiseksi.
2 87707
Keksintö perustuu siihen, että näytön tehonkulutuksen maksimiarvoa rajoitetaan pienentämällä kontrastia kirkkauden pysyessä likimain vakiona.
5 Keksinnön mukainen kytkentä puolestaan perustuu siihen, että jännitteen Vm muodostavan teholähteen osan teho on rajoitettu siten, että se pystyy tyypillisillä kuormituksilla syöttämään sarakkeiden vaatiman tehon. Erikoistilanteissa, esim. kun noin puolet sarakkeista on on-tilassa, tehonsyöttökyky ei riitä 10 vaan Vm pienenee. Riviohjausjännitteet Vwrn ja Vwrp tekevä teholähteen osa puolestaan pystyy aina syöttämään rivien vaatiman tehon. Lisäksi jännite Vwrp pidetään vakiosuuruisena ja jännitteestä Vm on takaisinkytkentä jännitteen Vwrn ohjaukseen siten, että jatkuvasti Vwrn on -(Vwrp-Vm) ts. kirkkaus 15 pidetään vakiona.
Erityisesti kuvion 5 mukainen kytkentä perustuu siihen, että muuntajan Ml käämit II ja m, joita käytetään jännitteiden Vwrn ja Vwrp muodostamiseen, on käämitty bifilaarisesti, sekä 20 siihen, että Ml käämi II on kytketty sarjaan jännitteen Vm kanssa.
Täsmällisemmin sanottuna keksinnön mukaiselle menetelmälle on : · : tunnusomista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tun- '25 nusmerkkiosassa.
Keksinnön mukaiselle laitteistolle puolestaan on tunnusomista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 5 tunnusmerkkiosassa.
30 Keksinnön avulla saavutetaan huomattavia etuja.
Näytön maksimitehonkulutus pienenee, jolloin komponenttien varsinkin ajopiirien toimintalämpötila alenee ja jäähdytys-tarve vähenee. Tällöin luotettavuus kasvaa. Myös käyttölämpö-35 tila-aluetta voidaan laajentaa. Myös komponenttikustannukset laskevat. Komponentit voidaan pakata entistä tiheämpään. Näyttöä voidaan ajaa aikaisempaa pienempitehoisella ja pienemmällä teholähteellä. Niinpä akkukäytössä käyttöaika pitenee.
3 87707
Keksintöä ryhdytään seuraavassa lähemmin tarkastelemaan oheisten kuvioiden mukaisten suoritusesimerkkien avulla.
Kuvio 1 esittää lohkokaavioesityksenä laitteistoympäristöä, 5 jossa keksinnön mukainen ratkaisu on toteutettavissa.
Kuvio 2 esittää sijaiskytkentää tunnetun tekniikan mukaisesta elektroluminenssinäytöstä.
10 Kuvio 3 esittää graafisesti kuvion 2 mukaisen sijaiskytkennän perusteella laskettua suhteellista modulaatiotehoa on-tilais-ten sarakkeiden määrän funktiona.
Kuvio 4 esittää keksinnön mukaisessa ratkaisussa käytettäviä 15 pulssisekvenssejä.
Kuvio 5 esittää osittaisena lohkokaavioesityksenä yhtä keksinnön mukaista kytkentää.
20 Kuvio 6 esittää yksityiskohtaisemmin kuvion 5 mukaista kytkentää .
Kuvio 7 esittää vaihtoehtoista keksinnön mukaista kytkentää.
25 Kuvio 8 esittää yksityiskohtaisemmin kuvion 7 mukaista kyt-kentää.
Kuvio 9 esittää periaatteellisesti toista vaihtoehtoista keksinnön mukaista kytkentää.
30
Seuraavassa kuvataan on/off-näytön ohjausjännitteiden muodostusta. Näyttöä ohjataan rivi kerrallaan siten, että näytettä-·. välle riville tuodaan kirjoituspulssi, joka muodostetaan positiivisesta tai negatiivisesta tasajännitteestä (Vwrp tai 35 Vwrn). Rivit, joita ei näytetä kelluvat. Sarakkeille tuodaan samanaikaisesti haluttua luminanssitasoa vastaava modulaatio-jännitepulssi, joka muodostetaan jännitteestä Vm. Jos kirjoituspulssi on negatiivinen niin on-tilaiselle sarakkeelle 4 87707 tuodaan modulaatiojännite (Vm), off-tilassa oleva kytketään maahan. Seuraavalla rivillä kirjoituspulssi on positiivinen ja on-tilainen sarake kytketään maahan ja off-tilainen jännitteeseen Vm.
5 Tällöin on-tilaisen kuva-alkion yli muodostuu jännite Vwrp positiivisen kirjoituspulssin aikana ja off-tilaisen vwrp-Vm. Negatiivisen kirjoituspulssin aikana vastaavasti Vm-Vwrn ja Vwrn. Kun kaikki rivit ts. koko kenttä on näytetty, aloitelo taan näyttö uudestaan ensimmäiseltä riviltä alkaen. Tällä uudella kentällä kirjoituspulssit ovat polariteetiltaan vastakkaisia edelliseen kenttään verrattuna. Tätä symmetristä ajoa on esitelty tarkemmin mm. viitteessä /1/.
15 Mikäli halutaan aikaansaada intensiteetiltään vaihtelevia kirkkaustasoja (harmaasävyjä), joko modulaatiojännitteen Vm amplitudia tai kestoa voidaan vaihdella halutun harmaasävyn aikaansaamiseksi. Aiemmin mainittua menetelmää kutsutaan puls-siamplitudimodulaatioksi ja jälkimmäistä pulssinleveysmodulaa-20 tioksi.
Kuviossa 2 on esitetty viitteen /2/ mukainen EL-näytön sijais-kytkentä. Kuvion merkinnöissä N on rivien kokonaismäärä, M on sarakkeitten kokonaismäärä, m on on-tilaisten sarakkeiden ’ 25 lukumäärä.
. : · EL-näytön tehonkulutusta voidaan arvioida kaavalla
Ptot = Pmod + Pwr + Plog 30 missä Pmod on sarakkeiden ohjausteho
Pwr on rivien ohjausteho Plog on logiikan kuluttama teho
Teho on etupäässä modulaatiotehoa, koska kapasitiivinen kuorma 35 sarakepuolella on paljon suurempi kuin rivipuolella. Plog voi olla esim. noin 1W, Pwr 3W ja Pmod 15W.
Tehonrajoituksen kannalta on siis olennaista saada rajoitettua 5 87707 modulaatiotehoa.
Modulaatiotehon maksimiarvoa voidaan likimäärin arvioida kaavalla 5
Pmod = k * Cpanel/4 * Vm2 * f missä Vm on modulaatiojännite Cpanel on EL-panelin kokonaiskapasitanssi 10 f rivin näyttötaajuus k on vakio ( 1 jos mitään tehonsäästömenetelmää ei käytetä)
Kuviossa 3 on esitetty kuvion 2 vastinkytkennällä laskettu 15 suhteellinen modulaatioteho on-tilaisten sarakkeitten määrän funktiona. Kuviossa ei ole huomioitu valon muodostamiseen tarvittavaa tehoa (joka on pieni) eikä teholähteen hyötysuhdetta. Suurin tehonkulutus saavutetaan, kun puolet sarakkeista on on-tilassa ja puolet off-tilassa. Tyypillisellä näyttökuvi-20 olla tehonkulutus jää huomattavasti pienemmäksi (30...50% pienemmäksi).
Kuviossa 4 on kuvattu periaatteellisesti keksinnön mukaiseen 25 ratkaisuun liittyviä ohjaussekvenssejä a, b, c ja d, jotka perustuvat edellä esitettyyn elektroluminenssinäytön toimin-taperiaatekuvaukseen. Ylimmässä sekvenssissä a on kuvattu yhden rivin rivinohjauspulsseja neljän näyttöjakson aikana. Niinpä riviä osoitetaan vuoronperään positiivisella Vwrp ja 30 negatiivisella Vwrn rivinohjauspulssilla. Pulssien amplitudit määräytyvät tasajännitteistä Vwrp ja Vwrn, joiden symbolein <i tässä yhteydessä tarkoitetaan kyseisiä pulsseja. Seuraava sekvenssi b kuvaa sarakejännitettä Vm ylimmän sekvenssin mukaisesti ohjattua kuva-alkiota varten. Kyseinen kuva-alkio 35 on kahden ensimmäisen pulssin aikana on-tilassa ja kahden viimeisen pulssin aikana off-tilassa. Seuraava sekvenssi c kuvaa kuva-alkion yli vaikuttavaa jännitettä. Viivoitettu osuus 30 kuvaa modulaatiojännitteen Vm vaikutusta. Toisen 6 87707 pulssin kohdalla modulaatiopulssi lisää amplitudin itseisarvoa, kolmannen pulssin kohdalla taas vaikutus on amplitudia vähentävä. Seuraava, alin sekvenssi d kuvaa jälleen kuva-alkion yli vaikuttavaa jännitettä erityistilanteessa, jossa 5 keksinnön mukaisesti modulaatiojännitettä Vm' on leikattu n. 50 %. Viivoitettu alue 35 kuvaa modulaatiojännitteen Vm' osuutta kuva-alkion jännitteestä. Kuten viimeisestä sekvenssistä voidaan havaita, keksinnön mukaisella ratkaisulla näytön kirkkaus säilyy ennallaan, ainoastaan kontrasti piene-10 nee pohjakirkkauden noustessa, kun negatiivisen rivinoh-jausjännitteen Vwrn' amplitudi kasvaa.
Kuviossa 5 on esimerkki keksinnön mukaisen kytkennän toteutuksesta. PWM1, Ml, SI, Dl, D2, Cl ja C2 muodostavat flyback-15 konvertterin A, jota käytetään write-jännitteiden (Vwrn ja Vwrp) tekemiseen. Takaisinkytkentä PWMl:lle tuodaan jännitteestä Vwrp, jota siis pidetään vakiosuuruisena. Se voidaan kuitenkin säätää eri näytöille sopivaksi. Hakkuri on tavanomainen katkeavalla kelavirralla toimiva jänniteohjausmuotoin-20 en flyback-konvertteri. PWM1 on pulssinleveysmodulaattori, joka ohjaa kytkintä SI vakiotaajuudella. Ml on flyback-muun-taja. Pisteillä on merkitty samassa vaiheessa olevat käämien päät. Toistossa Dl ja Cl suodattavat jännitteen Vwrn sekä D2 ja C2 jännitteen Vwrp. Ml:n käämit II ja III on käämitty bi-: ' 25 filaarisesti ja niiden kierrosmäärät ovat samat. Jännitteistä
Vwrp ja Vwrn otettavat virrat ovat samaa suuruusluokkaa (10 -30 mA). Edellä olevasta johtuen käämeistä II ja III saatavat jännitteet ovat likipitäen yhtä suuria. Konvertteri A on mitoitettu siten, että se pystyy aina syöttämään rivien oh-30 jaustehon.
PWM2, M2, S2, D3 ja C3 muodostavat konvertterin B, jota käytetään modulaatiojännitteen (Vm) tekemiseen. Takaisinkytkentä otetaan jännitteestä Vm. Tämä konvertteri on mitoitettu siten, 35 että tyypillisesti saadaan täysi modulaatiojännite.
Erikoistilanteissa (esim. kun likimain puolet sarakkeista on on-tilassa) kun teho on normaalia suurempi, konvertterin B
7 87707 tehonsyöttökyky ei riitä vaan modulaatiojännite pienenee siten, että näytön kuluttama modulaatioteho vastaa konvertterin B antamaa rajoitettua tehoa. Maksimikuormitustilanteessa Vm voi laskea esimerkiksi 50 %. Rajateho, jossa modulaatiojän-5 nite alkaa laskea, voi olla esimerkiksi n. 65 - 85 %, sopivammin n. 75 % näytön kokonaismaksimitehosta Ptot, joka määritellään tilanteessa, jossa modulaatiojännitettä Vm ei leikata. Itse modulaatiotehon Pmod osuus tästä tehosta on ilman tehon-rajoitusta tyypillisesti n. 70 - 90 %. B:n tehonsyöttökyky 10 voidaan mitoittaa sopivaksi käyttämällä riittävän tarkkoja komponentteja tai virittämällä. Viritys tapahtuu tässä esi-merkkikytkennässä muuttamalla kytkimen S2 pulssisuhdetta. Jotta tulojännitteen vaikutus lähtötehoon voidaan eliminoida on pulssisuhdetta lisäksi muutettava käyttöjännitteen muutt-15 uessa (feed-forward-kytkentä). Virtamuotoisessa kytkimen ohjauksessa viritys tapahtuu muuttamalla virtakynnystä jolla S2 kytketään off-tilaan. Muuntajan Ml käämin II alapää on kytketty modulaatiojännitteeseen. Kun Vm pienenee tehon kasvaessa, Vwrp pysyy edelleen vakiona, jolloin käämin II yli oleva 20 jännite kasvaa, jolloin bifilaarisen käämin III yli oleva jännite kasvaa. Vwrn muuttuu siis yhtä paljon kuin Vm. Tällöin on-tilaisten kuva-alkioiden yli oleva jännite pysyy vakio-suuruisena ts. kirkkaus pysyy vakiona. Off-tilaisten kuva-alkioiden yli oleva jännite kasvaa ts. pohjakirkkaus kasvaa. 25
Jotta on-tilaisen yli oleva jännite pysyisi vakiosuuruisena on Vwrn-jännitteen muututtava yhtäaikaisesti Vm:n kanssa ts. sen muutosaikavakion on oltava pienempi. Jos Vm muuttuu nopeasti kuormituksen muuttuessa kun esim. muutamalla peräkkäisellä 30 rivillä puolet kuva-alkioista on on-tilassa, niin tästä aiheutuu vaakavarjoja, koska kontrastisäädön seurauksena pohjakirkkaus tällä alueella olisi suurempi kuin muussa osassa näyttöä. Tämän vuoksi Vm:n on muututtava riittävän hitaasti.
35 Kuviossa 6 on esitetty yksityiskohtainen piirikaavio kuvion 5 toteutuksesta. Tässä on tosin käytetty virtamuotoista hak-kuriohjausta IC10:llä. IC10 vastaa PWMl:stä, T10 Sl:stä, C16 C2:sta, C17 Cl:stä. M10 ja Mil vastaavat muuntajia Ml ja M2 8 87707 kuviossa 5. D10 vastaa kuvion 5 D2:sta ja Dll Dl:stä. ICll vastaa PWM2:sta, Til S2:sta, D13 D3:sta, C26 C3:sta. Trim-merillä Rll viritetään Vwrp kullekin näytölle sopivaksi. Tällöin myös Vwrn säätyy. R14 ja C13 määräävät IC10:n hakku-5 ritaajuuden. M10:llä on tässä muodostettu myös riviajopiirien vaatima käyttöjännite. Jännitteen Vm määrää vastusten R27 ja R28 suhde. Käytetyillä komponenteilla se on noin 48V. ICllrsta hakkuritaajuuden määräävät R29 ja C21. R22+R23 sekä C23 asettavat pulssisuhteen ja siten maksimilähtötehon, joka voidaan 10 tarkasti virittää trimmerin R22 avulla. Mll:sta saadaan tässä myös jännite Vm/2, jota voidaan käyttää tehonsäästökytkennöis-sä.
Piirin TDA4918G toiminta on esitetty viitteessä /3/. Piiri 15 UC2845 on esitetty viitteessä /4/.
Kuviossa 7 kaavio kytkennästä, jossa on bifilaarisen käämin sijasta käytetty jälkiregulointia. Tässä jännitettä Vwrn ohjataan jännitteistä Vm ja Vwrp saatavalla takaisinkyt-20 kennällä. Takaisinkytkentä jännitteestä Vwrp ei ole tarpeen, jos Vwrn viritetään erikseen.
Kuviossa 8 on esitetty yksityiskohtainen esimerkkikytkentä. Tässä esimerkissä muuntajien ensiöpuolen ohjauskytkentä on 25 jätetty esittämättä koska se vastaa esim. kuvion 6 kytkentää.
Vastuksilla R51 ja R52 muodostetaan jännite Vm/2, joka on jän-nitteiden Vwrn ja Vwrp keskiarvo. T50:llä ja T51:lla tämä jän-30 nite bufferoidaan. T51:n kannalle muodostuu jännitejako vastuksilla R56 ja R57. Jos nyt jännite Vwrn on liian pieni niin jännite T51:n kannalla kasvaa, jolloin T5l:n kantavirta liikaa pienentyä, jolloin virta T51:n kollektorilla pienenee, jolloin jännite R54:n yli pienenee ts. Vwrn muuttuu negatiivisemmaksi. 35 Tällöin R57 vetää T51:n kantaa alaspäin ja T51:n virta kas-. vaa. Kytkentä R56,57 ja T51 kytkentä pyrkii siis reguloimaan jännitettä Vwrn. Jos R56 ja R57 ovat yhtäsuuria niin Vwrn asettuu arvoon -(Vwrp-Vm). Ts. Vwrn j a Vwrp ovat yhtä kaukana 9 87707 jännitteestä T51:n kannalla. Jos nyt Vm pienenee ja Vwrp pysyy vakiosuuruisena, niin R56 vetää T51:n kantaa ylöspäin, jolloin T51:n kollektorivirta pienenee ja edelleen Vwrn muuttuu negatiivisemmaksi kunnes tasapaino saavutetaan.
5
Kuviossa 9 on periaatteellinen toteutus, kun käytetään vain yhtä muuntajaa. Tällöin sekä jännitteelle Vwrp että jännitteelle Vwrn tarvitaan jälkiregulointi. Samoin kuin edellä, vain Vm jännitteestä on välttämätöntä tuoda takaisinkytkentä, 10 mutta tuomalla se myös jännitteestä Vwrp ei Vwrn-jännitettä tarvitse virittää. Tämän kytkennän haittoina voidaan pitää sitä, että sarjaregulaattorien yli muodostuvat suuret jännitteet ja siten suuret tehohäviöt.
15 Keksinnön mukaisessa ratkaisussa voidaan rivinohjausjännittei-den polariteetit muuttaa. Tällöin tulee myös modulaatiojännit-teen polariteetti muuttaa negatiiviseksi, jottei DC-kom-ponenttia synny. Oleellista keksinnön yhteydessä käytettävälle näytölle on se, että modulaatiojännite on polariteetiltään 20 sama amplitudin itseisarvoltaan suuremman rivinohjausjännit-teen kanssa.
VIITTEET
,,..:25 /1/ Suomalainen patentti 62447 /2/ Linear and Interface Circuit Applications
Volume 2, Display Drivers and Data Transmission Line Circuits 30 Texas Instruments, 1986, sivu 9-75 : /3/ ICs for Industrial Electronics, Data Book 1989/90, sivut 243...260, Siemens 1 35 /4/ Linear Integrated Circuits DATABOOK,1987 sivut 3-107...112, Unitrode

Claims (7)

10 87707
1. Menetelmä sellaisen vaihtovirtatyyppisen ohutkalvoelektro-luminenssinäytön ohjaamiseksi, joka käsittää riveistä ja 5 sarakkeista koostuvan näyttömatriisin, jossa menetelmässä - nayttömatriisin kutakin riviä osoitetaan vuorotellen positiivisesta (Vwrp) ja negatiivisesta (Vwrn) rivin-ohjausjännitteestä muodostetuilla pulsseilla, jolloin 10 peräkkäisten pulssien amplitudien itseisarvot poik keavat toisistaan, - näyttömatriisin kutakin saraketta osoitetaan itsenäisesti riviosoituksen kanssa tahdistetuilla modu- 15 lointijännitepulsseilla, joiden maksimiamplitudi on (Vm) ja joiden polariteetti on sama itseisarvoltaan suuremman rivinohjausjännitteen kanssa, tunnettu siitä, että 20 - näytön ra j akuormitusti lanteessa modulaatio jännitteen (Vm) annetaan laskea, ja *’·1: - itseisarvoltaan pienemmän rivinohjaus jännitteen 25 amplitudia (Vwrn) ohjataan modulaatio jännitteellä (Vm) : siten, että modulaatio jännitteen (Vm) laskiessa ri- ··.·, vinohjaus jännitteen (Vwrn) amplitudin itseisarvo ’··- kasvaa oleellisesti modulaatiojännitteen (Vm) laskun verran, ja 30 - itseisarvoltaan suurempi rivinohjausjännite (Vwrp) pidetään oleellisesti vakiosuuruisena.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu 35 siitä, että modulaatiojännitteen (Vm) annetaan laskea, kun kuormitus on n. 75 % näytön kokonaismaksimikuormituksesta.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu 11 87707 siitä, että näytön rajakuormitustilanteessa modulaatiojännitteen (Vm) annetaan laskea n. 50 %.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, jossa amplitudin 5 itseisarvoltaan pienempi rivinohjausjännite on negatiivinen rivinohjausjännite (Vwrn), tunnettu siitä, että negatiivinen rivinohjausjännite (Vwrn) säädetään itseisarvoltaan ainakin likimain yhtä suureksi positiivisen rivinohjaus jännitteen (Vwrp) ja modulointijännitteen (Vm) erotuksen 10 kanssa kirkkauden pitämiseksi vakiosuuruisena.
5. Laitteisto sellaisen vaihtovirtatyyppisen ohutkalvoelektro-luminenssinäytön ohjaamiseksi, joka käsittää riveistä ja sarakkeista koostuvan näyttömatriisin, joka laitteisto kasit- 15 tää - elimet (A) positiivisen (Vwrp) ja negatiivisen (Vwrn) rivinohjausjännitteen muodostamiseksi, ja 20. elimet (B) modulointijännitteen muodostamiseksi, tunnettu siitä, että - modulointijännitteen muodostavat elimet (B) on 25 mitoitettu siten, että näytön rajakuormitustilanteissa modulointijännite (Vm) laskee, ja - modulointijännite (Vm) on kytketty rivinojausjännitteiden muodostuselimeen (A) siten, että moduloin- 30 tijännitteen (Vm) laskiessa itseisarvoltaan pienemmän rivinohjausjännitteen (Vwrn) itseisarvoa kasvatetaan - oleellisesti modulointijännitteen (Vm) laskun verran.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laitteisto, jossa elin (A) 35 rivinohjausjännitteen muodostamiseksi käsittää pulssinleveys- modulaattorin (PWM1), jolla kytkimen (SI) avulla flyback muuntajan (Ml) ensiökäämi (I) on ohjattavissa, muuntajan (Ml) bifilaarisesti käämityt toisiokäämit (II, III), joissa on 12 87707 samat kierrosmäärät, sekä toisiokäämeihin (II, III) kytketyt elimet (Cl, C2, Dl, D2) rivijännitteiden tasasuuntaamiseksi ja tasaamiseksi, ja elin (B) modulointijännitteen (Vm) muodostamiseksi käsittää pulssinleveysmodulaattorin (PWM2), jolla 5 kytkimen (S2) avulla muuntajan (M2) ensiö (I) on ohjattavissa, toisiokäämin (II) sekä toisiokäämiin kytketyt elimet (D3, C3) modulaatiojännitteen (Vm) tasaamiseksi ja tasasuuntaamiseksi, tunnettu siitä, että kytkimellä (S2) muuntajan (M2) pulssisuhde on muutettu siten, että rajakuormitustilanteissa 10 modulaatiojännite (Vm) laskee, ja muuntajan (Ml) toisiokäämin (II) alapäa on kytketty muuntajan (M2) toisiokäämin yläpaan modulaatio jännitteeseen (Vm) takaisinkytkennän muodostamiseksi negatiiviseen rivinohjausjännitteeseen (Vwrn).
7. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että modulaatio jännitteen (Vm) muutos-aikavakio on suurempi kuin amplitudiltaan pienemmän rivinohjaus jännitteen (Vwrn) muutosaikavakio. 13 87707
FI903103A 1990-06-20 1990-06-20 Foerfarande och anordning foer begraensing av effektfoerbrukningen hos en elektroluminescensdisplay av vaexelstroemstyp FI87707C (fi)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI903103A FI87707C (fi) 1990-06-20 1990-06-20 Foerfarande och anordning foer begraensing av effektfoerbrukningen hos en elektroluminescensdisplay av vaexelstroemstyp
DE4119806A DE4119806C2 (de) 1990-06-20 1991-06-15 Verfahren und Vorrichtung zur Verminderung des Leistungsverbrauches in einem wechselspannungserregten Elektrolumineszenz-Display
US07/717,396 US5315311A (en) 1990-06-20 1991-06-19 Method and apparatus for reducing power consumption in an AC-excited electroluminescent display
JP3148451A JP3042729B2 (ja) 1990-06-20 1991-06-20 交流励起エレクトロルミネセントディスプレイにおいて電力消費を低減させるための方法及び装置

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI903103 1990-06-20
FI903103A FI87707C (fi) 1990-06-20 1990-06-20 Foerfarande och anordning foer begraensing av effektfoerbrukningen hos en elektroluminescensdisplay av vaexelstroemstyp

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI903103A0 FI903103A0 (fi) 1990-06-20
FI903103A FI903103A (fi) 1991-12-21
FI87707B FI87707B (fi) 1992-10-30
FI87707C true FI87707C (fi) 1993-02-10

Family

ID=8530670

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI903103A FI87707C (fi) 1990-06-20 1990-06-20 Foerfarande och anordning foer begraensing av effektfoerbrukningen hos en elektroluminescensdisplay av vaexelstroemstyp

Country Status (4)

Country Link
US (1) US5315311A (fi)
JP (1) JP3042729B2 (fi)
DE (1) DE4119806C2 (fi)
FI (1) FI87707C (fi)

Families Citing this family (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5821924A (en) * 1992-09-04 1998-10-13 Elonex I.P. Holdings, Ltd. Computer peripherals low-power-consumption standby system
US5389952A (en) * 1992-12-02 1995-02-14 Cordata Inc. Low-power-consumption monitor standby system
US5375245A (en) * 1993-02-22 1994-12-20 Tandberg Data A/S Apparatus for automatically reducing the power consumption of a CRT computer monitor
JP3036296B2 (ja) * 1993-05-25 2000-04-24 富士通株式会社 プラズマディスプレイ装置の電源装置
US5576737A (en) * 1993-12-22 1996-11-19 Seiko Epson Corporation Liquid crystal drive device, liquid crystal display device, and liquid crystal drive method
JP3266402B2 (ja) * 1993-12-28 2002-03-18 キヤノン株式会社 表示装置
US5729093A (en) * 1995-08-08 1998-03-17 Ford Motor Company Control for multiple circuit electroluminescent lamp panel
KR0182039B1 (ko) * 1995-12-13 1999-05-01 김광호 전원절감기능을 갖는 액정표시장치
KR100224085B1 (ko) * 1996-08-14 1999-10-15 윤종용 전원절약형 디스플레이장치 및 전원제어 방법
US6160541A (en) * 1997-01-21 2000-12-12 Lear Automotive Dearborn Inc. Power consumption control for a visual screen display by utilizing a total number of pixels to be energized in the image to determine an order of pixel energization in a manner that conserves power
JP3395760B2 (ja) * 1999-06-01 2003-04-14 セイコーエプソン株式会社 電圧生成方法、電気光学装置及び電子機器
US6448950B1 (en) 2000-02-16 2002-09-10 Ifire Technology Inc. Energy efficient resonant switching electroluminescent display driver
JP4273694B2 (ja) * 2001-06-07 2009-06-03 セイコーエプソン株式会社 Elディスプレイ、el照明装置、およびその駆動方法、ならびに液晶装置および電子機器
US6819308B2 (en) 2001-12-26 2004-11-16 Ifire Technology, Inc. Energy efficient grey scale driver for electroluminescent displays
CA2593847A1 (en) * 2005-01-24 2006-07-27 Ifire Technology Corp. Energy efficient column driver for electroluminescent displays
KR200416914Y1 (ko) * 2006-02-22 2006-05-23 김두일 고분자 유기 발광 디스플레이를 제어하기 위한 드라이버
EP2474202A4 (en) 2009-09-02 2013-10-02 Scobil Ind Corp METHOD AND DEVICE FOR CONTROLLING AN ELECTROLUMINESCENT DISPLAY

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3379612D1 (en) * 1982-09-21 1989-05-18 Fujitsu Ltd Method of driving a matrix type display
JPS5957290A (ja) * 1982-09-27 1984-04-02 シャープ株式会社 El表示装置
US4733228A (en) * 1985-07-31 1988-03-22 Planar Systems, Inc. Transformer-coupled drive network for a TFEL panel
DE3724086A1 (de) * 1986-07-22 1988-02-04 Sharp Kk Treiberschaltung fuer eine duennschichtige elektrolumineszenzanzeige
JPH0746266B2 (ja) * 1987-06-17 1995-05-17 シャープ株式会社 薄膜elディスプレイユニットの駆動方法および駆動回路
AU631375B2 (en) * 1988-09-14 1992-11-26 Daichi Co., Ltd. El operating power supply circuit
JP2619027B2 (ja) * 1988-11-30 1997-06-11 シャープ株式会社 表示装置の駆動方法および装置
US5093654A (en) * 1989-05-17 1992-03-03 Eldec Corporation Thin-film electroluminescent display power supply system for providing regulated write voltages

Also Published As

Publication number Publication date
US5315311A (en) 1994-05-24
FI903103A (fi) 1991-12-21
FI903103A0 (fi) 1990-06-20
JP3042729B2 (ja) 2000-05-22
DE4119806C2 (de) 2001-11-29
DE4119806A1 (de) 1992-01-09
FI87707B (fi) 1992-10-30
JPH04233588A (ja) 1992-08-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI87707C (fi) Foerfarande och anordning foer begraensing av effektfoerbrukningen hos en elektroluminescensdisplay av vaexelstroemstyp
KR101243402B1 (ko) 액정표시소자의 하이브리드 백라이트 구동 장치
US10902793B2 (en) Gate driver circuit outputting a plurality of emission signals having different delay times or pulse widths or combinations thereof
KR101473807B1 (ko) 표시 장치용 광원 모듈 및 이를 포함하는 표시 장치
US8004213B2 (en) Power supply, light emission control device and display device
EP1505715A2 (en) Power supply and driving method thereof and apparatus and method for driving electroluminescence display device using the same
US8198822B2 (en) Light source driving apparatus and light source apparatus having the same
KR101437014B1 (ko) 표시 장치용 광원 모듈 및 이를 포함하는 표시 장치
KR101511189B1 (ko) 광원 구동 방법, 이를 수행하기 위한 광원 장치 및 이를 갖는 표시 장치
CN1381032A (zh) 有源矩阵电致发光显示设备
KR20140042310A (ko) Dc-dc 변환기 제어 회로와 이를 이용한 영상 표시장치 및 그 구동방법
US11722059B2 (en) DC-DC converter and display device including the same
KR101262785B1 (ko) 액정 표시 장치 및 그 구동 방법
KR101296637B1 (ko) 액정표시장치
CN113781952A (zh) 电源和包括其的显示装置
KR101508716B1 (ko) 백라이트 장치 및 이를 갖는 표시장치
KR20200037756A (ko) Dc-dc 컨버터 및 이를 이용한 유기 전계 발광 표시장치
KR102396468B1 (ko) 부스트 컨버터 및 그를 이용한 디스플레이 장치
US20080007187A1 (en) Method and apparatus for dc switching lamp driver
Kang et al. Sequential low-voltage detecting method for multistring LED BLU circuit
US20230216416A1 (en) Power converting device, power management integrated circuit, and method for controlling power converting device
EP4080499A1 (en) Display device and direct current voltage supply method
KR101374981B1 (ko) 액정표시장치의 백라이트 구동 장치 및 방법

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: PLANAR INTERNATIONAL OY