FI87670C - Foerfarande i maongcylindertorkar av en pappersmaskin och brytvals foer att tillaempas vid foerfarandet - Google Patents

Foerfarande i maongcylindertorkar av en pappersmaskin och brytvals foer att tillaempas vid foerfarandet Download PDF

Info

Publication number
FI87670C
FI87670C FI921470A FI921470A FI87670C FI 87670 C FI87670 C FI 87670C FI 921470 A FI921470 A FI 921470A FI 921470 A FI921470 A FI 921470A FI 87670 C FI87670 C FI 87670C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
drying
roll
cylinder
jacket
wire
Prior art date
Application number
FI921470A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI87670B (fi
FI921470A0 (fi
Inventor
Antti Ilmarinen
Original Assignee
Valmet Paper Machinery Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Valmet Paper Machinery Inc filed Critical Valmet Paper Machinery Inc
Priority to FI921470A priority Critical patent/FI87670C/fi
Publication of FI921470A0 publication Critical patent/FI921470A0/fi
Publication of FI87670B publication Critical patent/FI87670B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI87670C publication Critical patent/FI87670C/fi

Links

Landscapes

  • Paper (AREA)

Description

87670
Menetelmä paperikoneen monisylinterikuivattimissa ja menetelmässä sovellettava kääntötela Förfarande i mAngcy1indertorkar av en pappersmaskin och brytvals för att tillämpas vid förfarandet 5
Keksinnön kohteena on menetelmä paperikoneen tai vastaavan jälkikäsit-telylaitteen monisylinterikuivattimissa, joissa kuivattavaa rataa pal-10 netaan ulkopuolisella kuivatusviIralla kuumennettuja kuivatussylinterin pintoja vasten ja ohjataan tietyssä sektorissa mainittujen sylinteri-pintojen yli ja siirretään kääntötelan yli kulkevalla kuivatusviiralla seuraavalle kuivatussylinterille radan jäädessä ulkokaarteen puolelle ja/tai seuraavan kuivatussylinterin kuivatusviiralle tai edelleen.
15
Lisäksi keksinnön kohteena on paperikoneen kuivatusosan yksiviiravien-nillä varustetun sylinteriryhmän kääntötela, joka on tarkoitettu sijoitettavaksi kuivatusviiran silmukan sisäpuolelle niin, että kuivattava paperirata tulee jäämään kääntötelalla ulkokaarteen puolelle, ja joka 20 kääntötela käsittää päätylaipat ja niihin kiinnitetyt akselitapit ja niiden välille sovitetun sylinterimäisen vaipparakenteen.
-· Ennestään tunnetusti paperikoneen monisylinterikuivattimet muodostuvat kahdesta päällekkäisestä vaakatasoisesta sylinteririvistä, joiden vä-• ^ 25 Iillä paperiraina polveillen kulkee. Sylinterin yhteydessä käytetään ·*·· nykyään ilmaa läpäiseviä yleensä muovisia kuivatusviiroja. Paperikoneen kuivatusosalla käytetään yksi- ja kaksiviiravientiä. Yksiviiraviennillä *: tarkoitetaan sellaista vientiä, jossa raina kulkee kuivatussylinteriltä · toiselle yhden ja saman kuivatusviiran tukemana myös sylinteririvien 30 suorilla välivedoilla. Kaksiviiraviennissä, jossa käytetään ylä- ja alaviiraa, rainalla on vapaat tukemattomat välit sen kulkiessa sylinte-ririviltä toiselle. Esillä oleva keksintö liittyy nimenomaan rainan ; yksiviiravientiin.
35 Kontaktikuivatuksen tehokkuus on ratkaisevasti riippuvainen paperin ja ·;· kuuman sylinteripinnan välisestä kontaktista ja sen pinta-alan laajuu- : desta. Tämän kontaktin parantaminen on kuivatusviiran ensisijainen tehtävä.
2 87670
Ennestään tunnetuissa yksiviiraviennillä varustetuissa monisylinteri-kuivattimissa kuivatussylintereillä ja niiden väleissä olevilla kään-tösylintereillä tai -teloilla on ollut selvä suora väliveto niin, että rainalla ja viiralla on kuivatussylinterien ja kääntötelojen välillä 5 huomattavan pitkä vapaa sylinteripinnan tukematon juoksu, mistä aiheutuu myöhemmin tarkemmin selostettavia epäkohtia.
Ennestään tunnetuissa yksiviiravientiä soveltavissa monisylinteri-kuivattimissa on ollut useita epäkohtia, joista mainittakoon nopeuserot 10 sylinteririvien välillä, jotka johtuvat eri rivien sylinterin erilaisista lämpötiloista ja eri suurista lämpölaajenemisista eli halkaisijan muutoksista. Epäkohtana on ollut myös niillä sylintereillä, joilla kuivattava raina joutuu ulkopuolelle, rainan irtoamistaipumus kuivatus-viiran pinnalta, mitä ilmiötä vielä voimistavat kuivatusviiran ja sy-15 linteripintojen kiilamaisiin tulonippeihin indusoituvat ylipaineet.
Mainittu irtoaminen aiheuttaa jopa katkoja tai ainakin rainan pusstutumista ja rynkkyyntymistä.
Edellä mainitun epäkohdan välttämiseksi ennestään tunnetaan yksiviira-20 vientiryhmissä käytettyjä kääntö-imuteloja tai -sylinterejä, jotka on varustettu revitetyllä vaipalla ja ulkopuolisella urituksella, johon järjestetään vaikuttamaan alipaine niin, että mainituilla kääntösylin-tereillä kuivatusviiran ulkopinnalle ja ulkokaarteen puolella kulkeva paperiraina saadaan pysymään kuivatusviIrassa kiinni. Näiden kään- ..... 25 tösylinterien ja -telojen osalta viitataan hakijan FI-patenttijul- : kaisuihin 82731 ja 83680 ja Oy Tampella Abin FI-hakemukseen 880277.
Keksinnön eräänä tarkoituksena on kehittää edelleen em. julkaisuista tunnettua tekniikan tasoa.
30 Kuivatusosan yksiviiraviennin vapailla väleillä ilmavirrat aiheuttavat häiriöitä kuten lepatusta ja katkoja radan kulkuun. Nämä epäkohdat tulevat entistä korostuneemmin esille paperikoneiden nopeuksien jatkuvasti noustessa. Tämän vuoksi kuivatusosat ovatkin omalta osaltaan muodostaneet vaikean ongelmakohdan pyrittäessä paperikoneiden nopeuden 35 nostoon.
Il 3 87670
Keksintöön liittyvän tekniikan tason osalta todetaan, että saksalaisessa patentissa 93582, joka on vuodelta 1896, on esitetty paperikoneen kuivatusosa, jossa on kaksi päällekkäistä riviä kuivatussylintereitä, joista ylemmät pienempiläpimittaiset sylinterit ovat kukin sijoitettu 5 oman kuivatushuopasilmukkansa sisälle ja mainitut yläsylinterit ja suurempiläpimittaiset alasylinterit muodostavat keskenään nippejä niin, ettei radalla ole avoimia suoria vientejä. Tällöin kovapintaisten ala-ja yläsylinterien muodostamien nippien läpi kulkee kuivatushuopa. Kyseinen rakenne on saattanut toimia hyvin edellisen vuosisadan hidas-10 käytisillä paperikoneilla ja hyvin paksuja ja joustavia huopia käytettäessä ja kun vielä yläsylinterit on asetettu ilman kiinteitä laakerointeja lepäämään vapaasti alasylinterien varaan.
Lisäksi on ennestään tunnettua sijoittaa yksiviiraviennillä varuste -15 tuissa monisylinterikuivattimissa yläpuoliset kuivatussylinterit ja alapuoliset kääntötelat hyvin lähelle toisiaan niin, että niiden lyhin etäisyys on vain luokkaa 20-150 mm. Tältä osin viitataan patentti- ja hakemusjulkaisuihin DE-Al 4024955, FI-B 82731 ja US-4905379.
20 Ennestään tunnettuja yksiviiraviennin kääntöteloja ei ole voitu järjestää välittömään kosketukseen kuivatussylinterien kanssa, koska kuiva-* tusviira on varsin kova ja kokoonpuristumaton, joten nippikosketuksessa kova kuivatussylinterin pinta tulisi kovaa kääntötelapintaa vasten, ·;· mikä ei ole mahdollista esim. paperitallojen moninkertaiseksi rynkkyyn- — 25 tyneen päänvientinauhan läpimenon eikä mittamuutosten vuoksi.
- Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on saada aikaan entistä kompak- timpi ja vähemmän entistä tilaa ottava yksiviiravientiä soveltava paperikoneen kuivatusosa, joka on mahdollista tehdä sekä tunnettuja lyhyem-30 maksi konesuunnassa että matalammaksi korkeussuunnassa. Tällä säästetään myös paperikonesalin kustannuksia.
Lisaksi keksinnön tarkoitus on aikaansaada sellainen kuivatusosa, jossa täysleveän radan vienti sekä sen päänvienti on entistä ongelmattomampaa • 35 ja varmempaa niin, että ei esiinny radan ja päänvientinauhan lepatusta ...· eikä siitä johtuvia katkoja. Edellä olevaan liittyen keksinnön tarkoi- 4 87670 tuksena on osaltaan mahdollistaa täysin päänvientiköydetön kulvatusosa, jossa toteutuu suljettu radan vienti myös päänvientinauhan osalta.
Keksinnön lisätarkoituksena on aikaansaada sellainen yksiviiravientiä 5 soveltava kulvatusosa, joka on kuivatustehokkuudeltaan entistä parempi sen johdosta, että paperirainalle ja kuumennetuille kuivatussylinte-reille saadaan aikaisempaa suuremmat kontaktisektorit eli entistä suuremmat kontaktipintaosuudet kuivatussylinterien kokonaispinta-alasta. Tällä parannetaan myös kuivatusosan energiataloutta.
10
Keksinnön lisätarkoituksena on lisäksi saada aikaan sellainen yksiviiravientiä soveltava kulvatusosa, jossa lämmönsiirto kuummennetusta kui-vatussylinteripinnasta paperirataan saadaan entistä paremmaksi sen johdosta, että ilman indusoitumista radan ja sylinteripinnan väliin saa-15 daan vähennetyksi.
Edellä esitettyihin ja myöhemmin selviäviin päämääriin pääsemiseksi keksinnön menetelmälle on pääasiallisesti tunnusomaista se, että radan siirto kuivatussylinteriltä mainitulle kääntötelalle ja/tai päinvastoin 20 suoritetaan suljetun nippivyöhykkeen läpi ja että mainitulla nippi-vyöhykkeellä kääntötelan ulkovaippa joustaa kovan kuivatussylinterin . -·. kovan pinnan mukaisiksi.
Keksinnön mukaiselle kääntötelalle on puolestaan pääasiallisesti tun-25 nusomaista se, että mainitun vaipparakenteen päälle on sovitettu jous-tovaippa niin, että kyseinen kääntötela voi muodostaa suljetun nippivyöhykkeen vieressä olevan kuivatussylinterin tai vierekkäisten sylin-teriparien kanssa.
30 Edellä mainittu vaipparakenne voi olla joko jäykästi kantava telarunko tai ohuesta hihnasta tehty sylinterivaippa. Viimemainitussa tapauksessa ohutta hihnavaippaa tuetaan sen sisäpuoliseen tilaan, siis kääntötelan — sisätilaan johdetulla ylipaineella, sopivimmin paineilmalla.
35 Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti viittaamalla oheisen piirustuksen kuvioissa kaaviollisesti esitettyihin keksinnön il 5 87670 eräisiin sovellusesimerkkeihin, joiden yksityiskohtiin keksintöä ei ole mitenkään ahtaasti rajoitettu.
Kuvio 1 esittää kolmea peräkkäistä keksinnön mukaisen monisylinteri-5 kuivattimen yksiviiraryhmää; ensimmäistä ja viimeistä osittain ja keskimmäistä kokonaan.
Kuvio 2 esittää erästä vaihtoehtoista ryhmävälivientiä käännetyn ja normaalin ryhmän välillä.
10
Kuvio 3 esittää keksinnön mukaista joustavapintaista kääntöimutelaa osittain keskeisesti aksiaalisuunnassa leikattuna.
Kuvio 4 esittää konesuuntaista pystypoikkileikkausta keksinnön mukai-15 sesta kääntöimutelasta ja sen yhteyteen kuivatussylinterien kanssa muodostuvia keksinnön mukaisia pitkänippivyöhykkeitä.
Kuvio 5A esittää ensimmäistä toteutusesimerkkiä keksinnön mukaisen kääntöimute1an j oustovaipparakenteesta.
20
Kuvio 5B esittää kuviota 5A vastaavalla tavalla toista toteutusesimerkkiä kääntöimutelan joustovaipparakenteesta.
Kuvio 5C esittää kuvioita 5A ja 5B vastaavalla tavalla kolmatta toteu-25 tusesimerkkiä keksinnön mukaisen kääntöimutelan joustovaipparakenteesta.
Kuvio 5D esittää kuvioita 5A-5C vastaavalla tavalla keksinnön neljättä, kuvioista 5A, 5B ja 5C olennaisesti poikkeavaa toteutusmuotoa.
30
Kuviossa 1 on esitetty osa paperikoneen monisylinterikuivatinta, joka käsittää peräkkäisiä viiraryhmiä Ro.Ri ja R2 jne. Kuvion 1 ensimmäinen viiraryhmä R0 on ns. käännetty ryhmä, jossa kuumennetut kuivatussylInterit 10' ovat alarivissä yhdessä vaakatasossa ja ylärivissä on kään-35 tösylinterit 20' yhdessä vaakatasossa. Paperirata W kulkee sylinterien 10' ja kääntötelojen 20' ympäri kuivatusviiran 11' kannatuksessa niin, 6 87670 että kuivattava rata W tulee välittömään kontaktiin kuivatussylinterien 10' kuumennettua pintaa vasten varsin suurilla sektoreilla a. Ryhmän Rq viimeisellä kuivatussylinterillä 10' rata W siirtyy kuivatusviiran 11' ohjaamana seuraavan ryhmän Rx kuivatusviIralle 11 johtotelojen 12a ja 5 12a' välisellä siirtovyöhykkeella. Viiraryhmä Rx on ns. normaali sylin- teriryhmä, jossa kuivatussylinterit 10 ovat ylärivissä ja kääntötelat 20 alarivissä. Ryhmän Rx jälkeen rata W siirretään johtotelojen 12 ohjaamalta kuivatusviiralta 11 jälkimmäisen ryhmän R2 ensimmäiselle sylinterille 10 ja sen pinnalla edelleen kuivatusviiran 11 alle. Jäl-10 kimmäinen ryhmä R2 on myös ns. normaaliryhmä, jossa kuivatussylinterit 10 ovat ylärivissä ja alarivissä ovat kääntösylinterit, joilla rata W jää ulkokaarteen puolelle.
Sylinterien 10,10' ja kääntötelojen 20,20' halkaisijat d ja D valitaan 15 sopivimmin niin, että mainittujen telahalkaisijoiden suhde d/D on yleensä alueella 0,5...1,0. Halkaisija d on tyypillisesti alueella d - 900...1700 mm ja halkaisija D on tyypillisesti D - 1600...2500 mm. Vaakasuunnassa sylinterit 10,10' sijoitetaan varsin lähelle toisiaan niin, että niiden vaakaväli V on tyypillisesti alueella 20 V - 50...140 mm.
Yksiviiravientiryhmissä R0,Ri ja R2 käytetään kääntöteloina keksinnön mukaisesti erityisiä joustovaippateloja 20,20', jotka muodostavat keksinnön mukaisesti nippivyöhykkeet N viereisten kuivatussylinterien 25 10,10' kanssa. Tällä tavoin saadaan aikaan erittäin kompakti kuiva- tusosan rakenne, jossa toteutuu täysin suljettu vienti. Joustovaippate-lojen 20,20' rakenne-esimerkkejä selostetaan seuraavassa myöhemmin.
Edellä esitetyn lisäksi tärkeä etu keksinnössä on se, että radan U ja ' ‘ - 30 kuivatussylinterin 10 pinnan väliset kontaktisektorit a saadaan entistä suuremmaksi. Keksinnössä kontaktisektorit a ovat yleensä alueella a - 230°... 295°, sopivimmin a - 270°... 290°. Täten viirasta ja radasta W vapaaksi jäävä kuivatussylinterin ja kääntötelan sektori b - 360° - a. Kulma b on samalla joustonippien N keskikohtien kulmaetäisyys kuivatus-: - : 35 sylinterillä 10,10'.
i 87670
Kuviossa 2 on esitetty eräs vaihtoehtoinen ryhmävälivienti käännetyltä ryhmältä Ro normaalille ryhmälle R1. Tällöin rata W viedään edellisen ryhmän R0 viimeisen kääntötelan 20a' yli kulkevalla kuivatusviiralla 11' seuraavan ryhmän Rj kuivatusviiralle 11, joka kulkee ryhmän Rj ensimmäi-5 sen kääntötelan 20a yli. Tällöin muodostuu hyvin lyhyt suora veto W0, jossa rata W on viirojen 11' ja 11 välissä. Rata W siirtyy jälkimmäiselle viiralle 11 ensimmäisesssä kääntötelassa 20a vallitsevan alipaineen vaikutuksesta. Joustovaippatelat 20a ja 20a' ovat halkaisijaltaan pienempiä kuin "normaalit" joustovaippatelat 20,20'.
10
Vaikka edellä keksintöä on selostettu viittaamalla sellaiseen sovellusesimerkkiin, jossa kuivatussylinterit 10,10' ja kääntötelat 20,20' ovat keskenään samassa vaakatasossa, voidaan keksintöä kuitenkin soveltaa myös muunlaatuisissa kuivatusosageometrioissa, esim. sellaisissa, 15 joissa sylinterit 10 ja kääntötelat 20 ovat päällekkäin pystypinoissa tai ylä- ja alaviistoissa pinoissa.
Keksintöä sovellettaessa ei kaikissa kuivatussylinteriryhmissä tarvitse käyttää keksinnön mukaista telageometriaa ja joustonippejä N, vaikka 20 yleensä on edullista sijoittaa keksinnön mukainen järjestely koko kui-vatusosan pituudelle. Keksinnön piiriin kuuluvat myös sellaiset sovellukset, joissa kaikki tai osa joustovaippaisista kääntöteloista 20,20' muodostavat vain yhden Joustonipin N vieressä olevan kuivatussylinter in 20,20' kanssa toisen nipin paikalla ollessa lyhyt suora veto. Vaikka 25 tämä rakenne ei ole niin edullinen kuin kuvioissa 1 ja 2 selostettu.
Seuraavassa selostetaan kuviohin 3,4,5A,5B ja 5C viitaten keksinnön mukaisen joustovaippakääntötelan 20,20' eräitä edullisia rakenne-esimerkkejä, joihin keksintöä ei ole rajoitettu.
30
Kuvion 3 mukaisesti joustovaippatelana 20 on imutela, joka käsittää rengasmaiset päätyosat 23a ja 23b, joita yhdistää toisiinsa jäykkä sylinterimäinen telarunko 24, joka antaa telalle pääasiallisesti sen mekaanisen lujuuden ja perusjäykkyyden. Päätylaippoihin 23a ja 23b 35 liitetyt akselitapit 21a ja 21b, joiden varassa tela 20 pyörii laakereilla 22a ja 22b. Toiseen akselitappiin 21b on tehty imuaukko 29, 8 87670 jonka kautta telan sisätila 28 on sinänsä tunnetulla kytkimellä liitetty imupumppuun (ei esitetty).
Aluksi selostetaan kuvioiden 5A,5B ja 5C mukaisten toteutusesimerkkien 5 yhteiset rakennepiirteet.
Keksinnön mukainen kääntöimutela 20 käsittää erikoisen joustovaippara-kenteen, jossa on sisältäpäin lukien jäykkä telarunko 24, jossa on harvakseltaan imureikiä 25. Kantavana rakenteena toimivan telarungon 24 10 päällä on joustokerros 26a;26b;26c. Joustokerroksen 26a;26b;26c päällä on muovihihna 30, jonka ulkopinta on varustettu kiertävällä urituksella 31, johon avautuvat imureiät 32. Kääntötelan 20 sisätilassa 28 vallitseva alipaine p0 pääsee tilojen 25,27,32 välityksellä vaikuttamaan kääntötelan 20 hihnasilmukan 30 ulospäin avautuvaan uritukseen 31, jossa 15 alipaine p0 leviää läpäisevän kuivatusviiran 11,11' läpi vaikuttamaan rataan W, joka täten luotettavasti pidetään viirassa 11;11' kiinni sen ollessa kääntötelojen 20;20' kaartosektoreilla ulkokaarteen puolella.
Kuvion 5A mukaisesti telarungon 24 päällä olevan joustokerroksen muo-20 dostaa tiivisterenkaat tai -nauhat 26a. Näiden nauhojen 26a päälle on tehty telan ulkovaipaksi muovihihna 30a, joka on esim. pitkittäisellä ja poikittaisella tukikudoksella 33 vahvistettu rakenne. Hihnan 30a ulkokerroksessa on edellä mainitut urat 31, joista ainakin suurin osa avautuu elastisten tiivisterenkaiden 26a ja niissä olevien reikien 32 25 sekä rengastilojen 27a kautta telarungon 24 imureikiin 25. Hihna 30a on tiivisterenkaiden 26a lisäksi tuettu tiloihin 36 johdetulla ylipaineen Pi "ilmapatjalla". Mainittu ylipaine px on johdettu telarungon 24 reiän 35 kautta. Ylipaine p: leviää tiivisterenkaisiin 26n tehtyjen aksiaalisten reikien 26 kautta kaikkiin mainittuihin tiloihin 36 niin, että 30 telan 20 sisätilaan 28 on tarpeen sijoittaa ylipaineen syöttökohta ja -putki 37 vain yhden reiän 35 kohdalle, koska ylipainepuolella ei tapahdu varsinaista virtausta. Ylipaine pj on sopivimmin luokkaa Pi - 30 mbar. Telan 20 sisätilasta 28 johdetaan alipaine p0 tilojen 25,27,32 kautta uritukseen 31. Mainittu alipaine p0 on sopivimmin alu-35 eella p0 - 1,5...3 kPa.
9 87 670
Kuvioon 5A on merkitty eräitä joustokerroksen tyypillisiä ja edullisia mittoja. Hihnan 30a paksuus aksiaalisuunnassa k on yleensä alueella k - 8...10 mm, tiivisterenkaiden 26a paksuus aksiaalisuunnassa 1 - 10...15 mm ja kantavan telarungon 25 radiaalinen paksuus s = 20 mm.
5 Urien 31 aksiaalinen jako m on sopivimmin alueella m - 10...30 mm.
Urien aksiaalinen leveys on yleensä 2...8 mm ja syvyys yleensä 3...6 mm.
Kuviossa 5B on esitetty toinen keksinnön mukainen joustokerroksen to-10 teutusesimerkki. Tässä hihna 34 muodostuu ulkokerroksesta 30b, jonka kovuus on - 80 SHA. Hihnassa 34 on pehmeämpi sisäkerros 26b, joka on esim. solukumia ja sen kovuus on sopivimmin luokkaa 20 SHA. Mainittujen kerrosten 30b ja 26b välillä tai sisällä on yksi tai useampi pitkittäis- ja poikittaissuuntainen tukikudos 33, joka antaa rakenteelle 15 riittävän jäykkyyden sekä pitkittäis- että poikittaissuunnassa. Hihnan 30b ulkopinnan uriin 31 leviää alipaine p0 telan 20 sisätilasta 28 rei'ityksen 25 kautta kerroksen 34 sisäpinnalla olevan urituksen 27b, joka on esim. nousullinen kierreuritus, ja siitä edelleen hihnan 34 rei'ityksen 32 kautta nauhan 30b ulkopinnan uritukseen 31. Rei'itys 32 20 on sopivimmin telan reuna-alueilla joka uran 31 kohdalla ja muualla esim. joka toisessa tai harvemmin. Reikiä on esim. 15-2 kpl yhdellä telakierroksella. Reikien 32 halkaisija φ1 ~ 4...5 mm ja reikien 25 halkaisija φζ ~ 5...15 mm.
25 Kuvion 5C mukaisesti telan 20 joustovaippa koostuu hihnasta 30c, joka voi olla kuvion 5A yhteydessä selostetun hihnan 30a kaltainen. Hihnan 30c sisäpuolelle on telarungon 24 päälle kiedottu joustava kuormitus -letku 26c, esim. nousuilleen kierteen muodossa. Letkukierrosten väliin jäävät tilat 27c, joiden kautta imureiät 25 ja 32 ovat yhteydessä toi-30 siinsa. Kuormitusletkun 26c sisätilaan 26m onjärjestetty ylipaine p2, joka on sopivimmin luokkaa p2 » 30 mbar.
Kuviossa 5D on esitetty kuvioista 5A, 5B ja 5C olennaisesti poikkeava telan 20 joustovaipan toteutus. Joustovaippa on kiinnitetty ohuen me-35 tallihihnan 40 tai vastaavan päälle, eikä rakenteessa ole käytetty edellä selostetuissa kuvioissa 5 esitetyn kaltaista jäykkää telarunkoa 10 87670 24. Metallihihnan 40 paksuus s on sopivimmin alueella s - 2...5 mm.
Sylinterimsinen metallihihnan 40 sisätila 28d on ylipaineistettu (p2) , mikä saadaan aikaan ylipaineyhteellä 39, joka on johdettu telan 20 akselitapin kautta. Mainitulla ylipaineella p2 saadaan ohuelle metalli-5 hihnalle 40 riittävä jäykkyys. Metallihihnan 40 päälle on järjestetty joustavat profiilirenkaat 26d tai vastaava profiilikierre. Profiiliren-kaiden 26d välitilojen 27d kautta ohjataan imupaine p0 rei'ityksiin 32 ja niitä kautta joustovaipan 30d uriin 31. Metallihihnaan 40 läpi on tehty aukot 25d, jotka avautuvat tiloihin 27d sekä putkiyhteisiin 38, 10 jotka ovat yhdessä ylipaineen p2 putkiyhteen 39 kanssa johdettu telan sisälle sen toisen akselitapin läpi omiin yli-/alipainelähteisiinsä (ei esitetty). Edellä esitetty rakenne muistuttaa tietyssä määrin hakijan tavaramerkillä "Sym-Belt" markkinoimaa pitkänippipuristintelarakennet-ta.
15
Muilta osin telojen 20 hihnan 30;30a;30b;30c;30d ohjaus- ja kiinnitys voi olla samantapainen kuin paperikoneiden pitkänippipuristimien vastaavat rakenteet, joiden yksityiskohtien osalta viitataan esimerkkinä hakijan patenttihakemuksiin SE 9001630-4 ja SE 9001617-1.
20
Esillä olevassa keksinnössä on olennaisena piirteenä se, että jousto-vaippainen kääntötela 20,20' muodostaa verraten pitkät nippivyöhykkeet N konesuunnassa vierekkäisten kuivatussylinterien 10,10' kanssa niin, että kuivatusviiralla 11,11' ja rainalla W ei ole vapaita sylinteri-25 tai telapinnan tukemattomia vetoja. Nippivyöhykkeiden N pituus L konesuunnassa on yleensä alueella L - 0...80 mm, sopivimmin L - 10...20 mm. Viivapaine PL nipeissä N on yleensä alueella PL = 0...20 k N/m, sopivimmin alueella PL - 2...5 kN/m.
30 Kuten edellä on todettu, ei kaikilla joustoteloilla 20,20' tarvitse olla kahta joustonippiä N vaan joissakin erikoispositioissa vain yksi joustonippi, jonka kautta kuivatusviira ja rata W kulkevat. Joustonipit N saavat aikaan myös sen, että häiritsevät ilmavirtaukset, jotka pyrkivät irrottamaan rataa W kuivatusviirasta 11,11' saadaan tehokkaasti 35 estetyksi.
il 87670 Kääntötelojen 20 joustavan vaipparakenteen ansiosta mahdolliset paperi-mällit, esim. päänviennin yhteydessä, pääsevät menemään nippien N läpi ja tarvittavat lämpömuodonmuutokset pääsevät tapahtumaan ilman häiritseviä vaikutuksia. Normaalissa ajotilanteessa kääntöteloille 20 tulevat 5 rasitukset, jotka johtuvat mm. kuivatusviiran 11 jännityksestä ja telojen 20 alipaineesta, ovat sen verran pienet, että kääntötelojen 20 joustava rakenne ja kiinteä runko 24 kykenevät ottamaan ne vastaan.
Vaikka edellä on selostettu sellainen sovellusmuoto, jossa joustovaip-10 patelana on nimenomaan urapinnalla varustettu imutela, voidaan keksintöä joissakin erikoistapauksissa soveltaa myös solidi-vaippaisella joustotelalla, jonka vaippa on joko uritettu tai jopa täysin sileä. Viimemainitut toteutusmuodot eivät kuitenkaan ole yleensä edullisia vaan imun käyttö ainakin sillä vyöhykkeellä, jolla kuivatusviira 11,11' 15 kulkee joustovaippatelan 20,20' yli.
Vaikka edellä keksintöä on selostettu lähinnä viitaten paperikoneen tai kartonkikoneen monisylinterikuivattimiin, soveltuu keksintö käytettäväksi myös jälkikäsittelylaitteiden kuten liimapuristimien tai päällys-20 tyslaitteiden tai vastaavien sylinterikuivattimien yhteydessä.
Seuraavassa esitetään patenttivaatimukset, joiden määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa keksinnön eri yksityiskohdat voivat vaihdella ja poiketa edellä vain esimerkinomaisesti esitetystä.
25

Claims (16)

12 87 670
1. Menetelmä paperikoneen tai vastaavan jälkikäsittelylaitteen moni-sylinterikuivattimissa, joissa kuivattavaa rataa (W) painetaan ulko- 5 puolisella kuivatusviiralla (11,11') kuumennettuja kuivatussylinterin (10,10') pintoja vasten ja ohjataan tietyssä sektorissa (a) mainittujen sylinteripintojen yli ja siirretään kääntötelan (20,20') yli kulkevalla kuivatusviiralla (11,11') seuraavalle kuivatussylinterille radan (W) jäädessä ulkokaarteen puolelle ja/tai seuraavan kuivatussylinterin kui-10 vatusviiralle tai edelleen, tunnettu siitä, että radan (W) siirto kuivatussylinteriltä mainitulle kääntötelalle (20,20') ja/tai päinvastoin suoritetaan suljetun nippivyöhykkeen (N) läpi ja että mainitulla nippivyöhykkeellä (N) kääntötelan (20,20') ulkovaippa joustaa kovan kuivatussylinterin (10,10') kovan pinnan mukaisiksi. 15
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmässä kääntötelalla (20) rataan kohdistetaan sopivimmin sen uritetun (31) joustovaipan (26,30) välityksellä imuvaikutus, jolla rataa (W) pidetään kiinni kuivatusviiralla (11,11'). 20
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmässä kukin joustovaippainen kääntötela 20,(20') järjestetään muodostamaan nippivyöhyke (N) molempien viereisten kuiva-tussylinterien (10,10') kanssa ja että mainitut nippivyöhykkeet (N) 25 järjestetään kuivatussylinterin (10,10') keskiön suhteen kulmaetäisyy-delle b - 65°...130°, sopivimmin b - 70°...90° toisiinsa nähden.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmää sovelletaan kuivatusosalla sekä ns. normaaleissa 30 viiraryhmissä, joissa kuivatussylinteririvi on yläpuolella että ns. käännetyissä ryhmissä, joissa kääntötelarivi (20') on yläpuolella.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmän yhteydessä sovelletaan köydetöntä radan (W) 35 päänvientiä. li 13 87670
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittujen joustonippien viivapaine säädetään alueella PL - 0...20 kN/m, sopivimmin alueella PL - 2...5 kN/m, ja että mainitun joustovaippatelan (20,20') vaipan joustavuus järjestetään sellaiseksi, 5 että joustonippien konesuuntainen pituus tulee alueelle L - 0...80 mm, sopivimmin alueelle L - 10...20 mm.
7. Paperikoneen kuivatusosan yksiviiraviennillä varustetun sylinteri -ryhmän kääntötela (20), joka on tarkoitettu sijoitettavaksi kuivatus- 10 viiran silmukan (11) sisäpuolelle niin, että kuivattava paperirata (W) tulee jäämään kääntötelalla (20) ulkokaarteen puolelle, ja joka kääntö-tela (20) käsittää päätylaipat (23a,23b) ja niihin kiinnitetyt akseli-tapit (21a,21b) ja niiden välille sovitetun sylinterimäisen vaippara-kenteen (24;40), tunnettu siitä, että mainitun vaipparakenteen 15 (24;40) päälle on sovitettu joustovaippa niin, että kyseinen kääntötela (20) voi muodostaa suljetun nippivyöhykkeen (N) vieressä olevan kuiva-tussylinterin (10) tai vierekkäisten sylinteriparien (10) kanssa.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen kääntötela, tunnettu siitä, 20 että mainittuna vaipparakenteena on jäykästi kantava sylinterimäinen ·._ telarunko (24), joka on kiinnitetty molemmista päistään kääntötelan (20) päätylaippoihin (23a,23b). -- 9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen kääntötela, tunnettu siitä, 25 että kääntötela (20) on järjestetty imutelaksi, jonka jäykän telarungon (24) sisätila (28) on yhdistetty imuyhteellä (29) imupumppuun, että mainitun telarungon (24) läpi kulkee rei'itys (25) tai vastaava, että mainittu rei'itys (25) on yhteydessä joustokerroksen (26) aukkojen (27) :' · välityksellä kääntötelan (20) nauhavaipan (30;30a;30b;30c) rei’itykseen . ' 30 (32) ja sitä kautta edellen nauhavaippaa kiertävään imu-uritukseen (31), johon on järjestettävissä kääntötelan (20) sisätilasta (23) alipaine (p0) .
10. Patenttivaatimuksen 7 mukainen kääntötela, tunnettu siitä, 35 että mainittuna vaipparakenteen muodostaa suhteellisen ohut (s) hihna, sopivimmin metallihihna (40), joka tiivistää kääntötelan (20) sisätilan 1* 87670 (28d) ja että kääntötela (20) on varustettu paineyhteellä (39), jolla mainittuun sisätilaan (28d) on johdettavissa ylipaine (P2).
11. Jonkin patenttivaatimuksen 7-10 mukainen kääntötela, t u n -5 n e t t u siitä, että kääntötelalla on suljetun silmukan muodostama nauhavaippa (30a;30b;30c), joka on tehty sopivasta muovimateriaalista tai vastaavasta ja varustettu sekä pitkittäis- että poikittaissuuntaisella kuituvahvistuksella (33) tai vastaavalla.
12. Jonkin patenttivaatimuksen 7-11 mukainen kääntötela, tunnet- t u siitä, että mainittu nauhavaippa (30a) on kiinnitetty elastisten renkaiden (26a) tai vastaavan kierteellisen elastisen nauhan päälle ja että mainittujen elastisten renkaiden tai nauhojen (26) läpi tai niiden välisten tilojen kautta on johdettu imuyhteet (32) vaipparakenteen 15 (24;40) reikien (25) ja nauhavaipan (30a) urien (31) välille.
13. Jonkin patenttivaatimuksen 8-12 mukainen kääntötela, tunnet-t u siitä, että vaippanauhan (30a) ja telarungon (24) ulkopinnan välinen tila tai tilat on järjestetty ylipaineistetuksi (Px) joustotilaksi 20 (kuvio 5A).
14. Jonkin patenttivaatimuksen 7-13 mukainen kääntötela, tunnet-t u siitä, että mainittu joustovaippa (34) on muodostettu kahdesta tai useammasta päällekkäisestä kerroksesta, joista uloin kerros (30b) on 25 kovempi kuin varsinaisena joustokerroksena toimiva sisempi kerros (26b) (kuvio 5B) .
15. Jonkin patenttivaatimuksen 8-14 mukainen kääntötela, tunnet -t u siitä, että mainitun vaippanauhan (30c) ja telarungon (24) välille 30 on järjestetty jatkuvan kuormitusletkun kierre tai kuormitusletkuren-kaita (26c) ja että mainitun letkun tai letkurenkaiden sisätila (26m) on ylipaineistettu (p2).
16. Jonkin patenttivaatimuksen 7-15 mukainen kääntötela, tunnet-35 t u siitä, että kääntötelan (20;20') halkaisijan d ja sen kanssa jous- tonipin (N) muodostaman kuivatussylinterin (10;10') halkaisijan D suhde 11 15 87 670 on d/D - 0,5...1,0 ja että vierekkäisten kuivatussylinterien (10,10') lyhin keskinäinen väli V - 50...140 mm. ie B7670
FI921470A 1992-04-03 1992-04-03 Foerfarande i maongcylindertorkar av en pappersmaskin och brytvals foer att tillaempas vid foerfarandet FI87670C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI921470A FI87670C (fi) 1992-04-03 1992-04-03 Foerfarande i maongcylindertorkar av en pappersmaskin och brytvals foer att tillaempas vid foerfarandet

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI921470A FI87670C (fi) 1992-04-03 1992-04-03 Foerfarande i maongcylindertorkar av en pappersmaskin och brytvals foer att tillaempas vid foerfarandet
FI921470 1992-04-03

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI921470A0 FI921470A0 (fi) 1992-04-03
FI87670B FI87670B (fi) 1992-10-30
FI87670C true FI87670C (fi) 1993-02-10

Family

ID=8535034

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI921470A FI87670C (fi) 1992-04-03 1992-04-03 Foerfarande i maongcylindertorkar av en pappersmaskin och brytvals foer att tillaempas vid foerfarandet

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI87670C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI87670B (fi) 1992-10-30
FI921470A0 (fi) 1992-04-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5586397A (en) Dryer sections of a paper machine
US4483083A (en) Drying and runnability for high speed paper machines
JP2717830B2 (ja) ウエブの乾燥装置
EP2369053B1 (en) Belt assembly and paper- or board making machine comprising the belt assembly
JPH01503315A (ja) ウエブ状の材料、例えば紙料ウエブを処理するためのプレス装置に用いる補強されたプレスジャケット、並びにこのプレスジャケットを製造する方法および装置
FI61930C (fi) Kontrollerbar pressanordning
US4972608A (en) Multi-cylinder dryer for a paper machine with supported draw of web
JP2010503774A (ja) Atmosシステムにおいて使用するためのフォーミングファブリック及び/又はティシューモールディングベルト及び/又はモールディングベルト
US5933980A (en) Method for controlling curl with dryer aircaps
JP2553429B2 (ja) ドライヤー装置
KR100321606B1 (ko) 중간캘린더링이설치된제지기계의건조기부
FI119029B (fi) Menetelmä ja laite kuiturainakoneen, kuten paperi- tai kartonkikoneen kuivatusosassa
US3367035A (en) Drying on air supported belt
US6514385B2 (en) Press section with alternatives press shoes of different length
FI100898B (fi) Paperikoneen kuivatusosan yksiviiraviennillä varustettu sylinteriryhmä ja näitä sisältävä paperikoneen kuivatusosa
FI87670C (fi) Foerfarande i maongcylindertorkar av en pappersmaskin och brytvals foer att tillaempas vid foerfarandet
US5241761A (en) Dryer section for a paper making machine with differing suction rolls
US6192602B1 (en) Method for contact-free drying of a paper web or equivalent
FI92682B (fi) Levitystela
US6065222A (en) Dryer sections with intermediate calendering in a paper machine
US5913587A (en) Dryer sections with intermediate calendering in a paper machine
KR100458848B1 (ko) 커얼을억제하는드라이어에어캡을구비한제지기의드라이어섹션
FI105573B (fi) Paperikoneen, erityisesti paperin kuivatuslaitteen tela ja paperikoneen kuivatusryhmä
US20040234716A1 (en) Method for forming endless belt
JPS58501826A (ja) 紙の表面サイジングに係る手順および手段とこの手順および/または手段によつて製造された紙

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: VALMET PAPER MACHINERY INC.

MM Patent lapsed