FI87643C - Boejningsform foer glas och foerfarande att boeja glas - Google Patents

Boejningsform foer glas och foerfarande att boeja glas Download PDF

Info

Publication number
FI87643C
FI87643C FI912309A FI912309A FI87643C FI 87643 C FI87643 C FI 87643C FI 912309 A FI912309 A FI 912309A FI 912309 A FI912309 A FI 912309A FI 87643 C FI87643 C FI 87643C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
glass
support
bending
mold
shape
Prior art date
Application number
FI912309A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI87643B (fi
FI912309A0 (fi
Inventor
Kari Vaehae-Antila
Original Assignee
Glassrobots Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Glassrobots Oy filed Critical Glassrobots Oy
Priority to FI912309A priority Critical patent/FI87643C/fi
Publication of FI912309A0 publication Critical patent/FI912309A0/fi
Priority to PCT/FI1992/000150 priority patent/WO1992020632A1/en
Priority to AU16848/92A priority patent/AU1684892A/en
Application granted granted Critical
Publication of FI87643B publication Critical patent/FI87643B/fi
Publication of FI87643C publication Critical patent/FI87643C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03BMANUFACTURE, SHAPING, OR SUPPLEMENTARY PROCESSES
    • C03B23/00Re-forming shaped glass
    • C03B23/02Re-forming glass sheets
    • C03B23/023Re-forming glass sheets by bending
    • C03B23/025Re-forming glass sheets by bending by gravity
    • C03B23/0252Re-forming glass sheets by bending by gravity by gravity only, e.g. sagging

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Re-Forming, After-Treatment, Cutting And Transporting Of Glass Products (AREA)

Description

1 87643
LASIN TAIVUTUSMUOTTI JA MENETELMÄ LASIN TAIVUTTAMISEKSI
Keksintö kohdistuu lasin taivutusmuottiin tai lasia kannatte-leviin elimiin lasin käsittelyjärjestelmissä kuten karkaisu-laitteissa. Keksinnön avulla parannetaan muotin muunneltavuutta sekä lämitys- ja jäähdytysilman kiertoa varsinkin lasin alapinnalla.
Ennestään tunnetaan suomal. kuulutusjulkaisusta n:o 80870 lasin taivutusmuotti, jossa pitkänomaisten putkien avulla muodostetaan kaareva muotti, jonka päälle lasi lämmittyään taipuu. Putkilla voidaan tehdä samana ikäista heilahdus1iikettä taivutusvaiheen lopussa, jolloin vältetään paikallaan pysyvä viivakosketus. Jokaista taivutusmuotoa vastaavasti pitää olla omat putkia kannattelevat muotolevyt.
Em. julkaisun mukaisen ratkaisun haittoina on, että putket pitää tuoda erikoisen läpivientikappaleen avulla uunista ulos jotta niitä voidaan tietyn vipujärjestelmän avulla liikuttaa. Lisäksi putken tukipinnan on toimittava laakerina ja ongelmana on kuluminen korkeassa lämpötilassa tapahtuvassa liikkees-.·” sä. Myös pienikin taivutussäteen muutos edellyttää uudet muo tolevyt. Kun kaarevan muottimuodon muodostavilla putkilla on tietty etäisyys toisistaan, tapahtuu lasin taipumisvaiheen • * aikana lasin reunaosan putoaminen putkelta toiselle, koska lasi ei enää taivuttuaan ole yhtä leveä kuin alunperin suora-na putkien päälle laskettuna. Myös suoran lasin leveys voi olla epäsopiva putkijakoon nähden niin, että lasia ei Voida asettaa stabiilisti pelkkien putkien varaan. Välitukien rakentaminen putkien väliin on hyvin vaikeaa. Karkaisuvaiheessa tulee myös ongelmia em. julkaisun mukaisessa muotissa, koska putket estävät ilman kierron lasin alapinnassa. Putket jäähtyvät jäähdytysvaiheessa nopeammin kuin lasi aiheuttaen pai-kallisia lämpötilaeroja. Edelleen muotissa on taivutus mah-dollista vain yhteen suuntaan eikä tynnyrimaista muotoa ole ... mahdollista saada aikaiseksi.
Keksinnön mukaisella menetelmällä ja muotilla saadaan ratkai- 2 87643 seva parannus aikaan edellä esitettyihin epäkohtiin nähden ja vältetään täysin tietyt haitat. Keksinnölle on tunnusmerkillistä se, mitä on esitetty patenttivaatimuksissa.
Keksinnön tärkeimpinä etuina voidaan pitää, että jäähdytys-ja lämmitysilma pääsee kiertämään myös lasin alapinnassa. Kannatusputkien pyörittämisestä voidaan luopua, koska lasilevy jäähtyy nopeasti alapinnastaankin eikä kosketusjälkiä täten synny kovin helposti. Samoin kannatusputket ovat yksinkertaisia putkia aseteltuna ainoastaan muotolevyjen päälle. Lasilevyn reunan kannatus voidaan järjestää yksinkertaisella tavalla ja käyttämällä vaihdettavia ja siirrettäviä eri kokoisia holkkeja lasin kontaktieliminä, saadaan tynnyrimäisiä muotoja aikaiseksi ja vapaa ilmankierto lasilevyn alle.
Seuraavassa keksintöä selitetään lähemmin viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa Kuvio 1 esittää taivutusmuotin osaa.
Kuvio 2 esittää vaihdettavaa ja siirrettävää hoikkia.
Kuvio 3 esittää lasin taipumista päästä katsottuna.
Kuvio 4 esittää lasin reunan kannatinta sivusta katsottuna. Kuvio 5 esittää lasin reunan kannatinta.
Kuvio 1 esittää muotolevyn 1 päälle asetetuista putkista 2 ’ - muodostettua taivutusmuotin tai lasin kannatusmuotin osaa, " jossa putkiin on asennettu holkkeja 3. Holkit 3 varsinaisesti kannatte levät lasin. Muotolevyssä 1 on urat jokaiselle putkelle, jolloin ne pysyvät määrätyllä etäisyydellä toisistaan. Holkkeja voidaan vapaasti siirrellä putkia pitkin ja tynnyri-• mäinen taivutus saadaan kun asetellaan korkeampia holkkeja muotin päätä lähestyttäessä. Holkit ovat sopivimmin huonosti lämpöä johtavasta materiaalista valmistettuja kuten keraamisia renkaita. Hoikkien pitää kestää myös korkeita lämpötiloja vähintään 600°C. Hoikkien käyttö takaa ilman kierron myös jäähdytysvaiheen aikana kun lasilevy on laskeutunut muotin ____; pinnalle.
Samoja muotolevyjä 1 käytettäessä voidaan saada aikaan toi- 3 87643 sistaan hieman poikkeavia taivutusmuotoja kun hoikkien korkeudella säädetään lasin lopullista muotoa. Tällöin esim. muotin reunaosille tulevat putket varustetaan kaikkein korkeimmilla holkeilla ja holkkeja madalletaan tasaisesti niissä putkissa jotka sijoittuvat aina alemmas ja alemmas muotin pohjalle. Vastaavasti taivutusta voidaan loiventaa päinvastaisella hoikkien korkeusjärjestelyllä.
Lisäksi hieman toisistaan poikkeavia taivutusmuotoja saadaan aikaan käyttämällä erikorkuisia holkkisarjoja samojen muoto-levyjen ja putkien kanssa. Vaihtamalla matalemman holkkisar-jan tilalle korkeammat holkit saadaan tällöin hieman edellistä kaarevampi muoto. Tällaisia toisiaan lähellä olevia taivutusmuotoja tarvitaan taivutetuissa eristyslaseissa ja useampikertaisten ikkunoiden laseiksi.
Kuviossa 2 on eräs holkki 3 leikkauskuvana. Hoikin ulkopinta on lievästi tynnyrimäinen, jolloin vältetään mahdollisten terävien painaumien syntyminen lasiin.
Kuviossa 3 esitetään lasin 5 taipumistapahtumaa hoikkien 3 varassa. Kaaviokuvasta selviää, miten taipumisen johdosta lasin leveys pienenee ja lasi 5' putoaa kannattimien varasta ··· alempien kannattimien varaan. Putoaminen aiheuttaa joko lasin : . särkymisen tai jälkeenpäin havaittavan muotovirheen lasin • reunaosalla.
Kuviossa 4 on esitetty sivultapäin lasin reunankannattäja, joka voidaan asentaa kahden vierekkäisen putken 2 varaan. Kannatin tukeutuu putkista 2 sankamaisten ulokkeiden 7 avulla . :·. siten, että kannattimen tukipinnan 6 korkeus on hyvin lähellä suoraa linjaa, joka kulkee vierekkäisten hoikkien 3 yläpintojen kautta kuten katkoviivalla näytetty. Kannattimia voidaan ...· helposti asentaa siihen kohtaan, missä niitä kulloinkin tar- vitaan.
Kuviossa 5 esitetään kannatin vinosti nähtynä ja putkien 2 päälle asennettuna. Kannattimen tukipinta 6 on jaettu osiin, 4 87643 jotta kannatin ei haittaisi ilmankiertoa. Kannattimen yläpinta voidaan säätää myös lasilevyn tasoon siten, että kannattimen sangoille 7 on urat putkessa 2 ja osat 6 säätyvät tällöin putkien 2 muodostamaan tasoon. Tämä tulee kyseeseen silloin kun erillisiä hoikkia 3 ei käytetä reunaosalla.
Keksinnön mukaisten reunakannattajien kiinnitykselle on ominaista että putket 2 täytyy olla varustettu joko korokeosilla tai urilla sankaelimiä 7 varten, jolloin urien välit putkissa toimivat korokeosina jotta reunakannatin voidaan kiinnittää putkien varaan. Korokeosat ja reunakannattimet riippuvat siis toisistaan muodostaen keksinnöllisen parannuksen tunnettuihin menetelmiin ja laitteisiin nähden.
Keksintö ei ole rajoittunut vain esitettyihin suoritusmuotoihin vaan sitä voidaan muunnella oheisten patenttivaatimusten määrittämän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa. Korokeosat kuten holkit voidaan vapaasti sijoittaa kannatinelimille ja ne voivat olla taajemmassa reuna-alueilla ja harvemmassa muotin pohja-alueilla. Tynnyrimäisyyteen päästään kun korokeosia on muotin päissä tai korokeosat ovat korkeampia muotin päissä.
Il

Claims (8)

1. Menetelmä lasin taivuttamiseksi tai lasin kannattamiseksi laitteissa, joissa lasin muotoja tai ominaisuuksia muutetaan ja jotka laitteet muodostuvat pitkänomaisista lasia kannatte-levista elimistä (2) , jotka on sijoitettu tai siirretään olennaisesti vastaamaan lasin haluttua muotoa tunnet-t u siitä, että lasin reunan putoaminen taivutustilanteessa kannatinelimeltä (2) toiselle estetään pitkänomaisten elimien (2) väliin muodostetuilla 1isäkannattaji1la (6).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä tunnettu siitä, että lisäkannattajät (6) tukeutuvat elimiin (2).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä tunnettu siitä, että 1isäkannattajät (6) tukeutuvat sanka-maisten osien (7) avulla elimiin (2) muodostettuihin uriin tai elimien (2) pintaan, jolloin elimet (2) on varustettu lasia kannattelevilla korottavilla osilla (3).
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä tunnettu siitä, että korottavat osat (3) ovat vaihdettavia ja niiden korkeuksia muuttelemalla muodostuu erilaisia lasin taivutusmuotoja .
5. Lasin taivutusmuotti tai kannatuslaite, joka käsittää pit-.· ·. känomaisia elimiä (2), joiden varaan lasi lasketaan ja jotka on sijoitettu olennaisesti siihen muotoon tai ne siirtyvät siihen muotoon, joka lasille halutaan tunnettu siitä, että elimien (2) välitilassa on lasin 1isäkannattimia (6) joiden kannatuskorkeus on olennaisesti kahden vierekkäisen kannatuselimen (2) yläpintojen kautta kulkevalla tasolla.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen muotti tai kannatus la i te : - - tunnettu siitä, että 1isäkannattimet (6) ovat elimien (2) varassa. 6 87643
7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen muotti tai kannatus-laite tunnettu siitä, että elimet (2) on varustettu lasia kannattelevi11a halutunkorkuisilla korokeosilla (3).
8. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen muotti tai kannatus-laite tunnettu siitä, että kannatuselimet (2) on varustettu urilla, joihin 1isäkannattimet (6) tukeutuvat.
FI912309A 1991-05-13 1991-05-13 Boejningsform foer glas och foerfarande att boeja glas FI87643C (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI912309A FI87643C (fi) 1991-05-13 1991-05-13 Boejningsform foer glas och foerfarande att boeja glas
PCT/FI1992/000150 WO1992020632A1 (en) 1991-05-13 1992-05-12 Glass bending mould and a method for bending glass
AU16848/92A AU1684892A (en) 1991-05-13 1992-05-12 Glass bending mould and a method for bending glass

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI912309A FI87643C (fi) 1991-05-13 1991-05-13 Boejningsform foer glas och foerfarande att boeja glas
FI912309 1991-05-13

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI912309A0 FI912309A0 (fi) 1991-05-13
FI87643B FI87643B (fi) 1992-10-30
FI87643C true FI87643C (fi) 1993-02-10

Family

ID=8532508

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI912309A FI87643C (fi) 1991-05-13 1991-05-13 Boejningsform foer glas och foerfarande att boeja glas

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU1684892A (fi)
FI (1) FI87643C (fi)
WO (1) WO1992020632A1 (fi)

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI80871C (fi) * 1988-09-28 1990-08-10 Glamec Oy Placeringsanordning vid en boejningsanordning foer glas.
FI80870C (fi) * 1988-09-28 1990-08-10 Glamec Oy Boejningsform foer glas.

Also Published As

Publication number Publication date
WO1992020632A1 (en) 1992-11-26
FI87643B (fi) 1992-10-30
AU1684892A (en) 1992-12-30
FI912309A0 (fi) 1991-05-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI66165B (fi) Anordning foer kroekning av glasskivor
FI110606B (fi) Lasin taivutusuuni
US4092140A (en) Apparatus and method using heat pipes for manipulating temperature gradients in a glass forming chamber
KR101643803B1 (ko) 유리 기판의 제조 방법 및 냉각기
JP6448038B2 (ja) ガラス・リボンを製造する方法及び装置
JPS59137326A (ja) ガラスプレ−トを変形温度下で支持する装置
AU715773B2 (en) Heating glass sheets in tempering furnace
KR880000339A (ko) 성형된 판유리 냉각 장치와 성형된 판유리 제조방법
JP6140636B2 (ja) 円形断面とは異なる断面を有するガラス管ストランド又はガラス棒ストランドを搬送する装置及び方法並びにその使用
KR20160026768A (ko) 분위기 구획 장치, 플로트 유리 제조 장치 및 플로트 유리 제조 방법
WO1997044283A9 (en) Heating glass sheets in tempering furnace
FI87643C (fi) Boejningsform foer glas och foerfarande att boeja glas
TWI813592B (zh) 用於處理薄玻璃帶的系統及方法
SE463872B (sv) Saett och anordning foer boejning av en glasskiva
FI86405C (fi) Foerfarande och anordning foer framkallning av kantspaenning i vindruta i boejningsugn foer vindrutor.
US2618905A (en) Apparatus for supporting glass sheets or plates
JP6403255B2 (ja) ガラス板の製造方法、及び、ガラス板
EP0541521B1 (en) Glass bending mold
CN106630557B (zh) 用于玻璃成型的马弗炉
JP6111926B2 (ja) ガラス製造装置
BR0207150B1 (pt) dispositivo de insuflação de um fluido sobre pelo menos uma face de um elemento fino de tipo tira, e, unidade de insuflação de um fluido sobre as duas faces de um elemento fino de tipo tira.
AU633277B2 (en) Heating, bending and cooling system for glass
US3347655A (en) Glass sheet support frame
US1732042A (en) Apparatus for rolling glass
CN221397655U (zh) 用于在下拉玻璃制造工艺中形成连续熔融玻璃带材的装置