FI86671B - Elektrodsystem foer voltametriska maetningar. - Google Patents

Elektrodsystem foer voltametriska maetningar. Download PDF

Info

Publication number
FI86671B
FI86671B FI901636A FI901636A FI86671B FI 86671 B FI86671 B FI 86671B FI 901636 A FI901636 A FI 901636A FI 901636 A FI901636 A FI 901636A FI 86671 B FI86671 B FI 86671B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
electrode
electrodes
working
chlorine dioxide
glass
Prior art date
Application number
FI901636A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI86671C (fi
FI901636A (fi
FI901636A0 (fi
Inventor
Ari Ivaska
Riitta Heikka
Original Assignee
Kajaani Electronics
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kajaani Electronics filed Critical Kajaani Electronics
Priority to FI901636A priority Critical patent/FI86671C/fi
Publication of FI901636A0 publication Critical patent/FI901636A0/fi
Priority to SE9100906A priority patent/SE9100906L/xx
Priority to DE4109909A priority patent/DE4109909A1/de
Priority to JP3235330A priority patent/JPH06341971A/ja
Priority to CA002039528A priority patent/CA2039528A1/en
Publication of FI901636A publication Critical patent/FI901636A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI86671B publication Critical patent/FI86671B/fi
Publication of FI86671C publication Critical patent/FI86671C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N27/00Investigating or analysing materials by the use of electric, electrochemical, or magnetic means
    • G01N27/26Investigating or analysing materials by the use of electric, electrochemical, or magnetic means by investigating electrochemical variables; by using electrolysis or electrophoresis
    • G01N27/416Systems
    • G01N27/4166Systems measuring a particular property of an electrolyte
    • G01N27/4168Oxidation-reduction potential, e.g. for chlorination of water
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N27/00Investigating or analysing materials by the use of electric, electrochemical, or magnetic means
    • G01N27/26Investigating or analysing materials by the use of electric, electrochemical, or magnetic means by investigating electrochemical variables; by using electrolysis or electrophoresis
    • G01N27/28Electrolytic cell components
    • G01N27/30Electrodes, e.g. test electrodes; Half-cells
    • G01N27/308Electrodes, e.g. test electrodes; Half-cells at least partially made of carbon

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Immunology (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Investigating Or Analyzing Non-Biological Materials By The Use Of Chemical Means (AREA)
  • Measuring Oxygen Concentration In Cells (AREA)
  • Paper (AREA)

Description

86671
ELEKTRODIJÄRJESTELMÄ VOLTAMETRISIÄ MITTAUKSIA VARTEN-ELEKTRODSYSTEM FÖR VOLTAMETRISKA MÄTNINGAR
Keksinnön kohteena on elektrodijärjestelmä 5 voltametrisiä mittauksia varten hapettavien ja/tai pelkistävien yhdisteiden mittaamiseksi elektrolyyteistä, so pääasiassa vesiliuoksista paperi- ja selluteollisuudessa, johon järjestelmään kuuluu työelektrodi, vasta-elektrodi ja vertailuelektrodi, jotka on kytketty vol-10 tametriseen mittauslaitteeseen.
Voltametrisissä mittauksissa käytetään normaalisti kolmea elektrodia, työelektrodia, vastaelek-trodia ja vertailuelektrodia. Elektrodit sijoitetaan mittauskennoon tai mitattavaan liuokseen. Mittauslait-15 teistoa tai sen säätöosaa käyttäen säädetään mittauslaitteistoon kytkettyjen työ- ja vertailuelektrodin välille vakio potentiaaliero, joka valitaan yleensä mitattavan aineen ns. rajavirta-alueelta, jolloin mitattavan aineen hapettuminen tai vast, pelkistyminen on 20 säädetty nopeammaksi työelektrodin pinnalla kuin aineen kuljetus sinne. Tämä merkitsee sitä, että analysoitavan yhdisteen pitoisuus on 0 työelektrodin pinnalla. Analysoitavan yhdisteen kuljettaminen työelektrodin pinnalle voidaan järjestää siten, että näyte virtaa työelektrodin 25 ohitse tai vaihtoehtoisesti työelektrodia liikutetaan näytteen suhteen, esim. pyörittämällä.
Työelektrodin pinnalla tapahtuvan elektronien siirtoreaktion (mitattavan yhdisteen hapettuminen tai pelkistyminen) vaikutuksesta työ- ja vertailuelektrodin 30 välinen potentiaaliero pyrkii muuttumaan. Muutosta havainnoidaan mittauslaitteiston elektronisen mittauslaitteen avulla, ja se estetään syöttämällä työelektro-dille virtaa vastaelektrodin kautta. Mitattu sähkövirran tai vast, jännitteen arvo on suoraan verrannollinen 35 analysoitavan yhdisteen pitoisuuteen perustuen siihen, että diffuusionpeus elektrodille kasvaa, kun, analysoitavan aineen pitoisuus kasvaa.
2 86671
Jatkuvatoimisessa analyyttisessa mittauksessa vertailuelektrodi on yleisesti järjestelmän heikoin kohta. Työ- ja vastaelektrodit ovat tavallisesti metal-lielektrodeja ja siten kestäviä ja vähän huoltoa kai-5 paavia. Myös näytteen painevaihtelut, esim. prosessi-putkistossa, saattavat aiheuttaa ongelmia vertailuelek-trodissa. Paineen muutokset saattavat tukkia tai katkaista vertailuelektrodin suolasillan, jolloin työelek-trodin potentiaali muuttuu aiheuttaen mittausvirheen. 10 Edelleen tunnettujen vertailuelektrodien asennus proses-siputkistoon on erittäin hankalaa johtuen vertailuelektrodien suuresta koosta ja rikkoontuvuudesta.
Mainittujen epäkohtien poistamiseksi aiemmin on kehitetty elektrodijärjestelmä, jossa vertailuelek-15 trodi valmistetaan metallista samoin kuin työ- ja vasta-elektroditkin. Kaikki elektrodit on asennettu sopivasti yhteen ja samaan anturiin, edullisesti suoraan prosessi-putkistoon työnnettävän sauvamaisen anturin päähän. Aikaansaadulla elektrodijärjestelmällä on saavutettu 20 rakenteeltaan aiempia järjestelmiä olennaisesti yksinkertaisempi ja kestävämpi sekä vähemmän huoltoa vaativa elektrodijärjestelmä. Elektrodijärjestelmä kestää paine-vaihteluita, mekaanisia rasituksia, lisäksi elektrodit voidaan pitää jatkuvassa kosketuksessa prosessiliuok-25 seen, jolloin ne säilyvät likaantumatta ja kemiallisesti muuttumatta.
Aikaansaadussa elektrodijärjestelmässä on kuitenkin eräs epäkohta, joka on tullut esille mitattaessa paperi- ja selluteollisuudessa käytettäviä vesi-30 liuoksia, kuten valkaisun eri vaiheissa olevia massa-sulppuja. Joissakin tapauksissa suuret pH-vaihtelut aiheuttavat epätarkkuutta mittausjännitteen arvoon. Toisaalta suuret pH-vaihtelut aiheuttavat kemiallisia reaktioita, jolloin mitattava kemikaali voi muuttua 35 väliaikaisesti toiseksi. Esimerkkinä voidaan mainita klooridioksidivalkasuprosessi, jossa pH:n noustessa klooridioksidi reagoi kloriitiksi, mutta palautuu vai- 3 86671 kaisutornissa takaisin klooridioksidiksi. Tällöin kloo-ridioksidin ja kloriitin summa edustaa valkaisevaa klooria. Käytössä olevalla elektrodijärjestelmällä voidaan mitata ainoastaan klooridioksidi.
5 Keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin uusi elektrodijärjestelmä, jolla voidaan mitata elektrolyyttien hapetus- ja/tai pelkistyspotentiaaleja erittäin laajoissa pH-arvojen rajoissa. Lisäksi keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin varsinkin erityyppisissä valkai-10 suprosesseissa käyttökelpoinen elektrodijärjestelmä hapetus- ja pelkistyspotentiaalien mittaamiseksi.
Keksinnölle tunnusomaisten seikkojen osalta viitataan patenttivaatimuksiin.
Keksintö perustuu siihen suoritetuissa tut-15 kimuksissa yllättäen havaittuun tosiseikkaan, että lasi-hiilestä valmistettu työelektrodi antaa erittäin hyvät hapetus- ja/tai pelkistyspotentiaalin mittaustulokset eri pH-arvoilla, ts. lasihiilielektrodi on erinomaisen riippumaton mitattavan liuoksen pH-arvosta. Lasihiili-20 elektrodit soveltuvat täten erinomaisen hyvin käytettäväksi erityisesti paperi- ja selluteollisuuden vesi-liuosten hapetus- ja/tai pelkistyspotentiaalin mittaukseen laajoilla pH-arvon vaihteluväleillä. Lasihiili-elektrodia voidaan käyttää paperin ja sellun valkaisussa 25 käytettävien kemikaalien, kuten klooriyhdisteiden tai muiden yhdisteiden hapetus- ja pelkistyspotentiaali-mittauksissa.
Edelleen, käytettäessä lasihiilielektrodia, klooridioksidipitoisuus ja kloriittipitoisuus voidaan 30 määrätä erikseen esim. sellun valkaisun yhteydessä; pitoisuuksien summaa voidaan käyttää prosessin säätöön.
Lasihiilielektrodi on käytössä suhteellisen kestävä. Edelleen lasihiilielektrodi voidaan konstruoida siten, että se voidaan tarvittaessa vaihtaa helposti, 35 esim. kulumisen jälkeen.
Lasihiilielektrodilla tarkoitetaan tässä yhteydessä sinänsä ennestään lasista ja hiilestä valmis- 4 86671 tettuja elektrodimateriaaleja, joissa hienojakoinen hiili on sijoitettu lasin sisään esim. lasin ollessa sulassa tilassa. Hiilielektrodimateriaaleja tunnetaan mm. nimellä carbonpaste, glassy carbon, vitreous carbon, 5 pyrolytic graphite. Myös muut ominaisuuksiltaan olennaisesti vastaavat lasista ja hiilestä valmistetut materiaalit ovat käyttökelpoisia keksinnön mukaisessa lasihiilielektrodissa.
Suoritetuissa kokeissa on todettu, että lasi-10 hiilielektrodi soveltuu käytettäväksi paperi- ja selluteollisuuden vesiliuosten hapetus- ja/pelkistyspoten-tiaalien mittauksessa kaikilla pH-arvoilla 1-14, esim. pH-arvoilla 1,5 - 8,5, esim. 2-7.
Käytettäessä lasihiiltä työelektrodina vasta-15 elektrodi ja/tai vertailuelektrodi voidaan valmistaa edullisesti mistä tahansa sinänsä tunnetusta elektrodi-materiaalista, esim. jostain metallista. Kyseeseen tulee edullisesti mahdollisimman stabiili elektrodimateriaali, kuten platina, kulta, hopea, titaani, Hastelloy C jne.
20 Elektrodit voidaan asentaa edullisesti yhteen ja samaan anturiin, esim. kuten on kuvattu suomalaisessa patenttijulkaisussa FI 65675.
Keksintöä selostetaan seuraavassa yksityiskohtaisesti suoritusesimerkkien avulla viitaten oheisiin 25 piirustuksiin, joissa kuva 1 esittää kaaviokuvaa voltametrisissä mittauksissa käytettävän elektrodijärjestelmän kytkennästä, kuva 2 esittää keksinnön mukaisen elektrodijärjestelmän avulla saatavia mittaustuloksia vakiossa klooridiok-30 sidipitoisuudessa ja vast, kloriittipitoisuudessa pH-arvon muuttuessa, kuva 3 esittää mittausjännitettä cloa-pitoisuuden funktiona vakioilla pH-arvoilla, kuva 4 esittää mittausjännitettä C10a~-pitoisuuden 35 funktiona vakioilla pH-arvoilla, kuvat 5-6 esittävät korrelaatiota standardilla titri-metrisellä menetelmällä ja keksinnön mukaisella elektro 5 86671 dijärjestelmällä määritettyjen klooridioksidikonsent-raatioiden välillä 1 pv ja vast. 1 h aikana valkaisun Dl-vaiheessa, kuva 7 esittää klooridioksidi- ja kloriittikonsentraa-5 tioita, jotka on mitattu keksinnön mukaisella elektrodi järjestelmällä sekä niiden summaa sellun syrjäytys-valkaisun Dl-vaiheessa, ja kuva 8 esittää erästä keksinnön mukaista mittauselek-trodia.
10 Kuvassa 1 näkyy konventionaalisen ja samalla keksinnön mukaisen elektrodijärjestelmän kolmen elektrodin kytkentäkaavio voltametrisiä mittauksia varten. Järjestelmään kuuluu työelektrodi 1, vastaelektrodi 2 ja vertailuelektrodi 3 sijoitettuna mittauskennoon 15, 15 esim. prosessiputkeen, jossa analysoitava liuos kulkee. Elektrodit 1, 2 ja 3 on yhdistetty johteiden 12, 13 ja 14 avulla mittauslaitteistoon 4, so. elektroniikkaosaan. Elektroniikkaosa on järjestetty säätämään työ- ja vertailuelektrodin 1 ja 2 välille vakiopotentiaaliero, 20 joka valitaan mitattavan aineen ns. rajavirta-alueelta. Tällöin mitattavan aineen hapettuminen tai pelkistyminen on säädetty nopeammaksi työelektrodin pinnalla kuin aineen kuljetus tänne. Tällöin analysoitavan yhdisteen pitoisuus on 0 työelektrodin pinnalla. Järjestely on 25 tavanomainen, ja sitä on kuvattu mm. hakijan aiemmassa suomalaisessa patenttijulkaisussa FI 42766. Kuvan 1 mukaista mittauskytkentää käytettiin seuraavissa esimerkeissä .
Kuvassa 1 esitetyssä sovellutuksessa vasta-30 elektrodi 2 ja vertailuelektrodi 3 ovat metallielektro-deja, esim. platina, kulta, hopea, titaani, Hastelloy C jne. Sen sijaan työelektrodi 1 on valmistettu lasihii-lestä keksinnön mukaisesti. Lasihiilielektrodi on valmistettu esim. siten, että se on helposti vaihdettavis-35 sa.
Työelektrodi 1, vastaelektrodi 2 ja vertailu-elektrodi 3 on edullisesti asennettu yhteen ja samaan 6 86671 anturiin 5. Anturi voi olla sauvamainen ja sovitettu prosessiputkeen sulkulaitteen, esim. tiivisteputken lävitse, kuten on kuvattu suomalaisessa patenttijulkaisussa 65675. Anturin pää voi olla tasomainen muodostaen 5 täten putkistossa kiertävän mitattavan massasulpun kanssa kosketuksissa olevan pinnan. Elektrodit 1, 2 ja 3 voivat olla muodoltaan sauvamaisia, rengasmaisia, lastamaisia tai yleensä minkä muotoisia tahansa, ja ne on sijoitettu edullisesti anturin päätypinnalle olen-10 naisesti samansuuntaisesti putkistossa virtaavan liuoksen virtaussuunnan kanssa.
Eräs edullinen elektrodien sijoittelu sauvamai-sen, sulkulaitteen lävitse prosessiputkistoon työnnettävän anturin päätypinnalle on esitetty kaaviomaisesti 15 kuvassa 8. Tällöin vastaelektrodi 2 on muodoltaan rengasmainen ja samankeskeinen pyöreän anturin kanssa. Vertailuelektrodi 3 on sijoitettu keskeisesti anturin päätypinnalle vastaelektrodin. keskelle, ja työelektro-dit, esitetyssä sovellutuksessa 4 kappaletta (voi olla 20 myös esim. 2, 3 tai useampia), on sijoitettu esitetyssä sovellutuksessa vertailuelektrodiin nähden symmetrisesti vertailuelektrodin ja vastaelektrodin välille. Työelek-trodit ja vertailuelektrodit ovat nastamaisia.
Kuvan 8 mukaista anturia käytettiin seuraavis-25 sa esimerkeissä. Esimerkeissä C102- ja C10a~-pitoisuudet määrättiin titrimetrisesti.
Esimerkki 1, Jännite pH:n funktiona Tässä tutkimuksessa määrättiin jännite pH:n 30 funktiona käyttäen työelektrodina keksinnön mukaista lasihiilielektrodia (GC). Mittaukset suoritettiin vakiossa klooridioksidipitoisuudessa (300 mg akt. C12/1) ja vast, vakiossa kloriittipitoisuudessa (300 mg akt. Cla/1) .
35 Mittaustuloksien mukaan, esitetty kuvassa 2, mittausjännite vaihteli välillä +200 - +150 raV ja vast. -380 - -330 vakiossa klooridioksidipitoisuudessa ja 7 86671 vast, vakiossa kloriittipitoisuudessa pH:n vastaavien vaihtelujen ollessa 2-7.
Esimerkki 2, Jännite C10a-pitoisuuden funktiona 5 Tässä esimerkissä mitattiin lasihiilielektrodin jännite klooridioksidipitoisuuden funktiona vakioilla pH-arvoilla. Klooridioksidi- ja kloriittipitoisuudet määritettiin standardititrausmenetelmällä (Wartiovaara I., The influence of pH on the Dl stage of a D/CED1 10 bleaching sequence, Paperi ja puu - Papper och Trä 64 (1982) 9, 534, 539-540, 545). Kokeissa C102-pitoisuus vaihteli välillä 100 - 800 mg/1 akt Cl2 ja 40 - 600 mg/1 akt Cl2. pH oli 2,5 ja 6,0, kuva 3. Aktiivisella kloorilla tarkoitetaan sitä määrää alkuaineklooria, 15 joka vastaa hapetusvoimakkuudeltaan tiettyä määrää mitä tahansa valkaisuun käytettävää kloorikemikaalia.
Mittaustuloksien mukaan lasihiilielektrodin potentiaali vaihteli välillä 40 - 130 mV ja 40 - 115 mV.
Mittauksien perusteella voidaan todeta, että 20 lasihiilielektrodin konsentraatioriippuvuus on tutkitulla alueella lineaarinen.
Esimerkki 3, Lasihiilielektrodin jännite C102--pitoisuuden funktiona.
25 Tämä koe vastasi suoritustavaltaan esimerkin 2 koetta. Tutkitut C102--pitoisuudet vaihtelivat välillä 0 - 2750 mg/1 ja 80 - 2000 mg/1, vakiot pH-arvot olivat 2,5 ja 6,0, kuva 4.
Mittaustulosten mukaan lasihiilielektrodin 30 potentiaali vaihteli välillä 0 - -400 mV ja 0 - -300 mV. Lasihiilielektrodin riippuvuus Cl02--pitoisuuden funktiona oli tutkitulla alueella lineaarinen.
Esimerkki 4, Lasihiilielektrodin jännite C102-35 ja C102--pitoisuuden funktiona, tehdasmittakaava Tässä tutkimuksessa sellu valkaistiin 5-vaihei-sella kloorivalkaisuprosessilla (5-vaiheinen kloorival- 86671 8 kaisuprosessi kuvattu julkaisussa Puumassan valmistus, Suomen Paperi-insinöörien Yhdistyksen oppi- ja käsikirja II osa 1, Virkola N.E., 2. painos 1983, Turku 1983, s.820-883). Viipymäaika Dl-valkaisutornissa oli 4 h ja 5 lämpötila 70 “C. Vaihetta säädettiin käsin. Massasta mitattiin klooridioksidipitoisuus (mV) keksinnön mukaisella elektrodijärjestelmällä 1 min klooridioksidin annostuksen jälkeen. pH-arvo mitattiin jatkuvasti. Klooridioksidijäännös ja kloriittikonsentraatio määrät-10 tiin standardeilla titrimetrisillä menetelmillä 10 - 20 s näytteenoton jälkeen.
Keksinnön mukaisella elektrodijärjestelmällä määrätty klooridioksipitoisuus ja vastaava titrimetri-sesti määrätty klooripitoisuus (mittaukset tehtiin 15 klooridioksiannostuksen muuttuessa) on esitetty kuvassa 5. Pitoisuuksien välillä on korrelaatio, korrelaatio-kerroin 0,90.
i
Kuvassa 6 on esitetty kuvaa 5 vastaava määritys kloriittipitoisuuden osalta. Keksinnön mukaisella elek-20 trodijärjestelmällä ja titrimetrisesti määrättyjen kloriittipitoisuuksien välillä on selvä korrelaatio, korrelaatiokerroin 0,98. - Kuvassa ei esiinny alhaisia kloriittipitoisuuksia johtuen siitä, että mittauskohdas-sa ei ollut kloriittia ennen annostuksen muutosta ja 25 muutos tehtiin hyvin nopeasti.
Esimerkki 5, syrjäytysvalkaisu.
Syrjäytysalkaisun Dl-vaiheen suodoksesta määrättiin lisäksi erikseen C10a- ja C103“-pitoisuudet 40 30 min klooridioksidin annostuksen jälkeen käyttäen keksinnön mukaista elektrodijärjestelmää, samaätä kohdasta määrättiin aktiivinen kloori titrimetrisellä menetelmällä. Syrjäytysvalkaisu on esitetty julkaisussa s. 883-887. Kyseessä on prosessi, jossa on erillinen D2-35 vaihe.
Kuvassa 7 on esitetty erikseen mittauskohdassa keksinnön mukaisella elektrodijärjestelmällä määritetty 9 86671 klooridioksipitoisuus ja kloriittipitoisuus sekä näiden summa. Kuvaan on lisätty titrimetrisellä menetelmällä määritetty aktiivinen klooripitoisuus, SUM(lab). Reaktiotasapainon muutos klooridioksidi-kloriitti aikaan-5 saatiin natriumhydoriksidilla niin, että pH nostettiin klo 11.5 pHsta 4,5 pH:hon 5,5. Kuvissa 5 -7 C102-, C102--pitoisuudet sekä näiden summa on laskettu ja ilmoitettu laatuna g aktiivista Cl2/1.
Suoritusesimerkit on tarkoitettu havainnollis-10 tamaan keksintöä rajoittamatta sitä millään tavoin.

Claims (4)

86671
1. Elektrodijärjestelmä voltametrisiä mittauksia varten hapettavien ja/tai pelkistävien yhdisteiden 5 mittaamiseksi elektrolyyteistä so. pääasiassa vesiliuoksista paperi- ja selluteollisuudessa, johon järjestelmään kuuluu työelektrodi (1), vastaelektrodi (2) ja vertailuelektrodi (3), jotka on kytketty voltametriseen mittauslaitteistoon (4), tunnettu siitä, että 10 työelektrodi (1) on valmistettu lasihiilestä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen elektrodi-järjestelmä, tunnettu siitä, että vastaelektrodi (2) on valmistettu metallista valittu ryhmästä platina, kulta, hopea, titaani ja Hastelloy C.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen elek trodijärjestelmä, tunnettu siitä, että vertailu-elektrodi (3) on valmistettu metallista valittu ryhmästä platina, kulta, hopea, titaani ja Hastelloy C.
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen 20 elektrodijärjestelmä, tunn ettu siitä, että elektrolyytin pH on 1 - 14, sopivasti 2-7. 11 86671
FI901636A 1990-03-30 1990-03-30 Elektrodsystem foer voltametriska maetningar. FI86671C (fi)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI901636A FI86671C (fi) 1990-03-30 1990-03-30 Elektrodsystem foer voltametriska maetningar.
SE9100906A SE9100906L (sv) 1990-03-30 1991-03-26 Elektrodsystem foer spaenningsmaetning
DE4109909A DE4109909A1 (de) 1990-03-30 1991-03-26 Elektrodensystem fuer voltametrische messungen
JP3235330A JPH06341971A (ja) 1990-03-30 1991-03-30 電圧測定用の電極系
CA002039528A CA2039528A1 (en) 1990-03-30 1991-04-02 Electrode system for voltametric measurements

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI901636A FI86671C (fi) 1990-03-30 1990-03-30 Elektrodsystem foer voltametriska maetningar.
FI901636 1990-03-30

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI901636A0 FI901636A0 (fi) 1990-03-30
FI901636A FI901636A (fi) 1991-10-01
FI86671B true FI86671B (fi) 1992-06-15
FI86671C FI86671C (fi) 1992-09-25

Family

ID=8530185

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI901636A FI86671C (fi) 1990-03-30 1990-03-30 Elektrodsystem foer voltametriska maetningar.

Country Status (5)

Country Link
JP (1) JPH06341971A (fi)
CA (1) CA2039528A1 (fi)
DE (1) DE4109909A1 (fi)
FI (1) FI86671C (fi)
SE (1) SE9100906L (fi)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH08508575A (ja) * 1994-01-25 1996-09-10 ケメロヴスキ・ゴスダルストヴェニ・ユニヴィルシテット 電極システム及び該システムを用いた電解電量分析による物質の試験装置
DE19748124C1 (de) * 1997-10-31 1999-03-18 Fraunhofer Ges Forschung Verfahren und Vorrichtung zur Detektion schwerflüchtiger Substanzen
FR2798996A1 (fr) * 1999-09-23 2001-03-30 Suisse Electronique Microtech Capteur electrochimique a autodiagnostic
DE10240043A1 (de) * 2002-08-27 2004-03-04 Prominent Dosiertechnik Gmbh Chloritsensor
DE102007016174A1 (de) 2007-04-02 2008-10-09 Reiss, Gerhard, Dr. Mehrelektroden-Messzelle
DE102007016173A1 (de) 2007-04-02 2008-10-09 Reiss, Gerhard, Dr. Einstab-Messzelle
DE102020118202A1 (de) 2020-07-09 2022-01-13 Endress+Hauser Conducta Gmbh+Co. Kg Sensormodul, Sondenkörper und Sonde zur Messung mindestens einer Messgröße einer Messflüssigkeit
RU201055U1 (ru) * 2020-08-06 2020-11-25 Федеральное государственное бюджетное учреждение науки Институт проблем химической физики Российской Академии наук (ФГБУН ИПХФ РАН) Ячейка для измерения проводимости и окна электрохимической стабильности жидких электролитов

Also Published As

Publication number Publication date
DE4109909A1 (de) 1991-10-02
FI86671C (fi) 1992-09-25
FI901636A (fi) 1991-10-01
CA2039528A1 (en) 1991-10-01
SE9100906D0 (sv) 1991-03-26
FI901636A0 (fi) 1990-03-30
SE9100906L (sv) 1991-10-01
JPH06341971A (ja) 1994-12-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DE19939011C1 (de) Elektrochemischer Gassensor mit diamantartigen Kohlenstoffelektroden
Rodrigues et al. Increased sensitivity of anodic stripping voltammetry at the hanging mercury drop electrode by ultracathodic deposition
FI86671B (fi) Elektrodsystem foer voltametriska maetningar.
EP0679253A1 (en) Improvements in or relating to electrochemical reactions
DE2627271C2 (de) Elektrochemische Zelle mit einer polarographischen Einrichtung mit ionenselektiver Elektrode als Arbeits- und Bezugselektrode
JPS6222424B2 (fi)
AU2007336707B2 (en) Improved online water analysis
Huiliang et al. Carbon fibre electrodes in flow potentiometric stripping analysis
Bertotti et al. Amperometric determination of nitrite via reaction with iodide using microelectrodes
EP0122511B1 (en) Method and apparatus for measuring simultaneously concentrations of dissolved gas
Tajeu et al. Electrochemical sensor for caffeine based on a glassy carbon electrode modified with an attapulgite/nafion film
EP2939012B1 (en) An electrochemical sensor for sensing nitrous oxide
DE102015101191A1 (de) Potentiometrischer Sensor
DE102017115420A1 (de) Sensor
US5346605A (en) Apparatus for quantitative determination of chemical oxidizing or reducing agents in a fluid environment
EP1484606A1 (de) Chloritsensor mit Goldelektrode
GB2088565A (en) Potentiometric electrode
FI65675C (fi) Elektrodsystem foer voltametriska maetningar
US5720870A (en) Determining gas concentration
US20070227908A1 (en) Electrochemical cell sensor
US3972792A (en) Device for determination of chemicals in a sample flow
Er‐Kang et al. Determination of isoniazid and hydrazine by capillary electrophoresis with amperometric detection at a Pt‐particle modified carbon fiber microelectrode
Bayraktepe et al. Electrochemical oxidation pathway of the anti-cancer agent dasatinib using disposable pencil graphite electrode and its adsorptive stripping voltammetric determination in biological samples
DE102017115421A1 (de) Amperometrischer Chlordioxid-Sensor
US3315271A (en) Cell for dissolved oxidant analysis

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: METSO FIELD SYSTEMS OY

MA Patent expired