FI85595C - Foerfarande foer framstaellning av limaemnen, som aer avsedda foer wellpap och grundar sig pao staerkelse. - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av limaemnen, som aer avsedda foer wellpap och grundar sig pao staerkelse. Download PDF

Info

Publication number
FI85595C
FI85595C FI870185A FI870185A FI85595C FI 85595 C FI85595 C FI 85595C FI 870185 A FI870185 A FI 870185A FI 870185 A FI870185 A FI 870185A FI 85595 C FI85595 C FI 85595C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
starch
temperature
adhesive
weight
treated
Prior art date
Application number
FI870185A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI85595B (fi
FI870185A0 (fi
FI870185A (fi
Inventor
Michel Robert
Dominique Breuil
Original Assignee
Roquette Freres
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Roquette Freres filed Critical Roquette Freres
Publication of FI870185A0 publication Critical patent/FI870185A0/fi
Publication of FI870185A publication Critical patent/FI870185A/fi
Publication of FI85595B publication Critical patent/FI85595B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI85595C publication Critical patent/FI85595C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09JADHESIVES; NON-MECHANICAL ASPECTS OF ADHESIVE PROCESSES IN GENERAL; ADHESIVE PROCESSES NOT PROVIDED FOR ELSEWHERE; USE OF MATERIALS AS ADHESIVES
    • C09J103/00Adhesives based on starch, amylose or amylopectin or on their derivatives or degradation products
    • C09J103/02Starch; Degradation products thereof, e.g. dextrin

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Adhesives Or Adhesive Processes (AREA)
  • Machines For Manufacturing Corrugated Board In Mechanical Paper-Making Processes (AREA)
  • Paper (AREA)

Description

85595 1 Menetelmä aaltopahvia varten tarkoitettujen, tärkkelykseen perustuvien lllma-ainelden valmistamiseksi Förfarande for framställnlng av llmämnen, som Mr avsedda för wellpap och grundar slg pa stärkelse 5
Keksintö kohdistuu menetelmään aaltopahvia varten tarkoitettujen, tärkkelykseen perustuvien liima-aineIden valmistamiseksi.
10
Huomautettakoon, että aaltopahvi muodostuu aallotetusta paperi- tai pahvlarkista, jota nimitetään "aallotukseksi", ja jonka yhtä tai molempia pintoja vasten laitetaan, kyseisestä tapauksesta riippuen, yksi (tai kaksi) voimapaperiarkki(a), joita kutsutaan "päällys-15 kerroksiksi", ja jotka kiinnitetään aallotukseen, sen yhdellä tai molemmilla puolilla, päällyskerroksen ja aallotuksessa esiintyvien huippujen välisen kosketuspinnan tasolle muodostettavalla liima-liitoksella.
20 Kun aallotukseen liitetään yksi päällyskerros, niin aaltopahvia nimitetään yksipuoliseksi aaltopahviksi, ja kun aallotukseen liitetään kaksi päällyskerroeta, niin kysymyksessä on kaksipuolinen aaltopahvi.
Aaltopahvin valmistamiseksi höyryllä kostutettu paperiraina johdetaan 25 aallotettujen ja lämmitettyjen telojen välistä. Yksipuolisen aalto- pahvin saamiseksi aallotetun lämmitetyn paperin yhdellä puolella kunkin aallon huippuun levitetään liimaa. Välittömästi liiman levityksen jälkeen aallotettu paperi saatetaan kosketuksiin päällystävän paperl-rainan kanssa lämpöä ja painetta apuna käyttäen, jotta näiden kahden 30 kerroksen välille saataisiin aikaan luja liimaliitos.
Kaksipuolista aaltopahvia saadaan levittämällä toisessa toimenpiteessä liimaa yksipuolisen aaltopahvin aallotuksessa vielä paljaana olevien huippujen päälle, jonka jälkeen näiden liimattujen huippujen päälle 35 laitetaan toinen peittävä paperiraina, joka liimataan kiinni lämmön ja paineen avulla käyttäen hyväksi kaksipuolisen aaltopahvin valmistukseen tarkoitettua konetta.
2 85595 ^ Muun tyyppisiä, jäykemplä aaltopahveja, joita voidaan käyttää pakkausmateriaalien valmistamiseen, saadaan joko siten, että yksipuolinen aaltopahvi yhdistetään kaksipuoliseen pahviin, jolloin saadaan kaksl-aaltopahvia, tai siten, että kaksi yksipuolista aaltopahvia yhdistetään 5 kaksipuolisen aaltopahvin molemmin puolin, jolloin saadaan kolmiaalto-pahvla. Kaksiaaltolsla ja kolmiaaltoisla pahveja valmistetaan perinteisesti aallotuskoneiden kaksipuolisessa asemassa.
Aaltopahvin valmistus on aloitettu vuosisadan alussa. Valmistuksen alku-10 aikoina tuotannon nopeus oli erittäin pieni. Ensimmäiset käytetyt liima-aineet olivat tärkkelyspohjaisla. Tämän jälkeen turvauduttiin natrium-silikaattiin. Natrlumelllkaattiin perustuvista liimoista luopuminen ja tärkkelyksen ottaminen uudestaan käyttöön 1960-luvulla teki mahdolliseksi sen, että tuotannon nopeudeksi saavutettiin nopeasti ensin 100 15 metriä minuutissa, ja sitten 150 metriä minuutissa, nopeuden ollessa nykyään yli 250 metriä minuutissa kierreleuattomien, yksinkertaisten pintojen käyttöönoton ansiosta.
Aaltopahvin tuotantonopeus on saatu kasvamaan liima-aineen levitys-20 järjestelmien parantumisen myötä, ja nämä levltysjärjeetelmät mahdollistavat nykyään levitettävän liiman paremman keskittämisen aallotuksen huippuun, sekä jokaiseen valmistettavaan pahvityypplin välttämättömien ja riittävien liima-ainemäärien täsmällisen annostelun.
25 Tästä kaikesta huolimatta nämä suuret nopeudet riippuvat erityisesti käytettävien llimaavlen aineiden laadusta.
Aaltopahvin valmistuksessa käytetyt, tärkkelykseen perustuvat liima-aineet valmistetaan olennaisesti hyvin tunnetuilla menetelmillä Stein 30 Hall (US-patenttl 2 051 025) ja No Carrier (US-patentti 3 355 307).
Stein-Hall-menetelmällä valmistetaan niinkutsuttua Stein-Hall-tyypin liimaa, johon kuuluu kaksi olennaista faasia: ensimmäinen eli primääri faasi on muodostettu käyttämällä luonnollista tai muokattua tärkkelystä, 35 joka on saatu gelatinoimalla alkalisen aineen läsnäollessa, joko lämmöllä käsitellen tai ilman lämpökäsittelyä; tämä faasi toimii toisen, sekundäärisen faasin suspendolvana tai kantavana aineena, joka toinen 3 85595 1 faasi muodostuu luonnollisen tai muokatun raemaisen tärkkelyksen vesi-dispersiosta.
Täten saatujen liima-aineiden kuiva-ainepitoisuus on perinteisesti 20 5 paino-%.
Steln-Hall-menetelmällä saadaan yleisesti rakenteeltaan niinsanottuja "pitkiä" liima-aineita, joiden tunnusomaisena piirteenä on Stein-Hall-virtausnopeus, jonka suuruus on noin 25-60 sekuntia Brookfield RVT-vis-10 koslteetln ollessa 150-350 senttipolsea noin 30°C:n lämpötilassa. Kun tämän tyyppistä liima-ainetta käytetään nykyaikaisissa, hyvin nopeissa koneissa, ne eivät toimi asianmukaisesti ajatellen liiman levittymistä aallotuksen huippuihin; aallotuksen ja llimakoneen väliin liimasta muodostettu meniski venyy ja aiheuttaa näin ollen aaltojen kylkiin liima-15 valumia ja/tai valupurskeita, jolloin aallotuskonelden parasta suorituskykyä ei voida saavuttaa.
Käytännössä alan asiantuntija etsii sellaiset liima-ainevalmleteet, joiden viskositeetti sallii näiden llima-alnevalmisteiden vaivattoman kiertä-20 misen levityskoneessa siten, ettei liima-aineen rakenne kuitenkaan aiheuta liima-aineen edellä mainittua epäasianmukaista käyttäytymistä. Liima-aineita, joilla on tällainen rakenne, kutsutaan "lyhyiksi" liimoiksi.
Ne saadaan levitetyksi paremmin aaltojen huippuun suuria nopeuksia käytettäessä, ilman llimavalumia ja/tal valupurskeita, ja toisaalta 25 ne johtavat aallotetun paperin ja päällysteen vähäisempään kyllästymiseen, mikä parantaa liimaliitosten laatua.
Jotta Steln-Hall-menetelmällä saataisiin rakenteeltaan lyhyitä liimoja, siinä on käytettävä kemiallisesti muokattuja tärkkelyksiä, erityisesti 30 tärkkelyksiä, joihin on muodostettu rlstisidoksla polyfunktionaalisella — yhdisteellä, kuten epikloorlhydrlinillä, foeforloksikloridilla, natrium- crimetafosfaatilla, formaldehydillä tai muilla yhdisteillä. Tällaisten Stein-Hall-tyyppisten liima-aineiden, Joilla on "lyhyt" rakenne, tunnusomaisena piirteenä on Steln-Hall-vlrtausnopeus, jonka suuruus on noin 35 25-65 sekuntia, mutta joiden Brookfield RVT-viskositeetti on kuitenkin 350-1500 senttipolsea noin 30°C:n lämpötilassa.
4 85595 1 Kuitenkin on osoittautunut, että tällaisten tärkkelysten käyttö nostaa olennaisesti liima-aineen hintaa, mikä on merkittävä haitta.
No Carrier-menetelmässä luonnollinen tai muokattu tärkkelys turvotetaan 5 antamalla sekä alkalisen aineen, jota käytetään ylimäärin, että lämpötilan vaikuttaa siihen samanaikaisesti. Tämä turvottaminen pysäytetään heti, kun liima-aineen viskositeetti on saavuttanut teknisten vaatimusten mukaisen arvon, neutraloimalla emäksestä käytetty ylimäärä hapolla tai jollain sen suolalla ja/tai alentamalla lämpötilaa. Täten saatu No Carrier-liima 10 on vain yhtenä faasina.
Sen rakenne on "lyhyt", ja sen tunnusomaisena piirteenä on Stein-Hall-virtausnopeus, joka on noin 25-45 sekuntia, Brookfield RVT-viskositeetin ollessa 350-1500 senttlpolsea noin 40°C:n lämpötilassa, mutta vaatimukset 15 sen valmistamiseksi johtavat siihen, että No Carrier-menetelmä on hyvin häiriöaltis.
Alkalisen aineen ennalta valitun pitoisuuden ja ennalta valitun lämpötilan tapauksessa tässä menetelmässä on käytettävä tärkkelystä, jonka herkkyys 20 näille aikalisille aineille ja/tal mahdollisesti myös lämpötilalle on olennaisesti vakio, jotta täten tuotettujen liima-aineiden homogeenisuus saadaan varmasti taatuksi. Näin ollen reaktion kestoa on säädettävä täsmällisesti, tai muuten tärkkelysjyvät joko turpoavat lilan vähän, missä tapauksessa liima-aineen viskositeetti jää pieneksi ja lopullinen 25 liimautuminen hidastuu, tai tärkkelysjyvät turpoavat liikaa, missä tapauksessa liima-aineen viskositeetti on liian suuri ja liima-aineen kulkeutuminen levitysjärjestelmässä vaikeutuu ja liimautuminen on epäsäännöllistä.
30 Kuitenkin edellä mainitut vaatimukset tyydyttävien tärkkelysten jatkuvan ja säännöllisen saatavuuden takaaminen on erittäin vaikeata, kun otetaan huomioon toisaalta kasvukauden aikana säätilassa esiintyvät vaihtelut, sekä toisaalta viljelymaiden erilaisuus ja siementen laadussa esiintyvät erot.
Lisäksi emäksen ja pysäyttävän aineen käytetyt määrät ovat pieniä verrattuna tärkkelys- ja vesimääriin; näin ollen jo pienetkin vaihtelut 35 5 85595 ^ niiden annostuksessa muuttavat lopullisen liima-aineen ominaisuuksia, ja tekevät lämpötilan sekä reaktion keston hyvin tarkan säätämisen välttämättömäksi. Edelleen, emäksen llsäämistapa on hyvin merkityksellistä, sillä emäksen epätasainen sekoittuminen tärkkelyssuspeneioon 5 johtaa siihen, että tärkkelysjyvät turpoavat ja gelatinoituvat paikoitellen liikaa, jolloin liima-ainemassaan muodostuu pieniä tärkkelys-geelejä ja liima-aineen laatu muuttuu epätasaiseksi.
Edellä kuvattujen vaikeuksien poistamiseksi alalla on ehdotettu Steln-10 Hall- ja No Carrier-menetelmien muuntamista eri tavoilla.
Täten, patenttijulkaisussa FR 2 306 247 kuvataan menetelmä sideaineen valmistamiseksi, johon sideaineeseen lukeutuvassa liima-aineessa aalto-pahvia varten sideaineena käytetään tärkkelystä, jota ei ole gelati-15 noltu eikä muokattu, tai jota tärkkelystä el olla gelatlnoitu, mutta jota on muokattu, ja jota on saatu lämpokäsittelemällä tätä tärkkelystä 35-45 paino-Z sisältävää vesisuspensiota lämpötilassa, joka on tämän tärkkelyksen gelatlnoitumislämpötilan alapuolella, niin kauan, kunnes mainitun suspension Brookfleld-vlskositeetti saavuttaa arvon 500-100 20 senttipolsea; täten saadun tuotteen haittana on se, että se on rakenteeltaan amorfista.
Patenttijulkaisussa FR 2 386 593 kuvataan Stein-Hall-tyyppinen liima-aine, jonka kannattava osa on valmistettu keittämällä tärkkelyssuspen-25 slota höyrysuihkuun perustuvalla keittimellä, joka toimii yli 100°C:n lämpötilassa. Tällaisella käsittelyllä pyritään katkaisemaan täydellisesti kalkki vetysidokset, jotka pitävät tärkkelysmolekyylejä yhdessä. Tämä johtaa puolestaan siihen, että täten valmistettujen kantajien viskositeetti on alle 1000 senttipolsea, ja erityisemmin noin 250 30 senttipolsea. Tällä tavalla on siis mahdollista tuottaa valmisteita, joissa kantajan pitoisuus on suurempi, mutta joissa saadaan kuitenkin säilymään Stein-Hall-tyyppieille liima-aineille ominaiset reologiset ominaisuudet, jolloin aaltopahvin valmistukseen käytettyjen koneiden suorituskyky saadaan paranemaan, "pitkiin" rakenteisiin liittyviä • ' 35 haittoja tällöin kuitenkaan poistamatta.
Näin ollen yhdelläkään jo olemassa olevalla menetelmällä el päästä 6 85595 1 hyväksyttävällä omakustannushinnalla sellaisiin liima-aineisiin aalto-pahvia varten, jotka liima-aineet olisivat toisaalta hyvin stabiileja, ja jotka toisaalta olisivat rakenteeltaan "lyhyitä" ja aaltopahvin valmistukseen käytettävien nykyisten koneiden suurten nopeuksien 5 asettamien uusien vaatimusten mukaisia.
Näin ollen oheisen keksinnön tavoitteena on ennen kaikkea päästä eroon näistä haitoista sekä saada aikaan menetelmä, jolla on mahdollista valmistaa, käyttämättä tärkkelyksen turvotusvaiheen aikana kemiallisia, 10 luonteeltaan aikalisiä aineita, liima-aineita aaltopahvia varten, joita liima-aineita voidaan käyttää jossakin edellä kuvatussa perinteisessä, aaltopahvin valmistukseen käytettävässä järjestelmässä.
Oheisen hakemuksen laatija on todennut, että kaikki käytännön vaatimukset 15 on mahdollista tyydyttää käyttämällä aaltopahvia varten tarkoitettuun liima-aineeseen kuuluvan kantavan faasin tai koko liima-aineen valmistukseen menetelmää, jossa tärkkelysmaitoa lämpökäsitellään ilman alka-llsen aineen merkittäviä määriä lämpötilassa, joka on suurempi kuin tärkkelyksen gelutinoitumiseen johtava lämpötila T , ja pienempi kuin 20 se lämpötila, jossa tärkkelysmolekyylejä yhdessä pitävät vetysidokset katkeavat täydellisesti.
Edellä käytetyllä käsitteellä "merkittävä määrä" tarkoitetaan sellaista määrää, jonka läsnäolo johtaisi alalla aikaisemmin esiintyneisiin hait-25 töihin, ja käsitteellä "gelatinoltumlseen johtava lämpötila" (joka määritetään tärkkelyksestä tehdyllä suspensiolla käyttäen Brabender-viskosimetrlä, jossa lämpötilan nousu on säädetty tasaiseksi, arvoon 1,5°C minuutissa) tarkoitetaan sitä lämpötilaa, joka on saavutettu, kun viskosimetri osoittaa 20 Brabender-ykslkön suuruisen eron perus-30 viivaan verrattuna.
Käytännössä, alkallsen aineen määrä prosentteina keksinnön mukaisella tavalla lämpökäsiteltävän tärkkelyksen painosta on alle 1 %, mielellään alle 0,75 %, ja edelleen mieluummin alle 0,5 %. Toisaalta muistutettakoon, 35 että stein-Hall-menetelmässä yleisesti käytetty alkallsen aineen määrä on 18 Z kantajan muodostavasta tärkkelyksestä (katso taulukko 1), ja No Carrier-menetelmässä tämä määrä on noin 3,5 Z, tässä tapauksessa i 7 85595 1 tärkkelyksen kokonaismäärästä.
Aaltopahvia varten tarkoitetun liima-aineen, joka saadaan toteuttamalla keksinnön mukainen menetelmä, Steln-Hall-tyypplnen virtausnopeus 40°C:n 5 lämpötilassa on yli 20 sekuntia, ja sen Brookfleld-viskositeetti on enemmän kuin kahdeksan kertaa edellä mainittu virtausnopeus.
Stein-Hall-tyypin viskositeetti, josta edellä on ollut puhetta, määritetään tämän hakemuksen ainoassa kuvassa esitetyn, virtaukseen perus-10 tuvan viskosimetrin avulla. Tämä viskosimetri käsittää syllnterlmälsen astian 1, jonka pohjan 2 keskipisteeseen on tehty tietyn suuruinen reikä 3; viskosimetrin korkeus on 127 mm, sen halkaisija D on 50 mm ja tietyn suuruisen reiän halkaisija on 2,75 mm. Kaksi merkkiviivana toimivaa metallllankaa, vastaavasti 4 ja 5, on sljotettu astian sisään kahdelle 15 tasolle ja sellaiselle etäisyydelle toisistaan, että näiden kahden metallilangan väliin jäävän sylinterimäisen tilan tilavuus on 3 100 cm . Käsiteltävässä tapauksessa metallllangat 4 ja 5 on sijoitettu vastaavasti 65 ja 116 millimetrin etäisyydelle astian pohjasta 2.
3 20 Viskositeetti mitataan sinä aikana sekunneissa, joka kuluu, kun 100 cm liimaa virtaa mainitun reiän läpi.
Keksinnön mukaisen menetelmän edulllsesssa suoritusmuodossa käytettävän tärkkelysmaldon kuiva-ainepitoisuus on 0,5-60 palno-Z, mielellään 5-45 25 paino-%; sitä lämpökäsitellään lämpötilassa, joka on edellä mainitun lämpötilan T ja ylärajan + x välissä, jonka yläraja vaihtelee sen * O o mukaan, sisältääkö käsiteltävä tärkkelys runsaasti amyloosia vai el, mainitun ylärajan ollessa arvojen T„ ja T + 45°C välissä, mielellään υ b arvojen T„ ja T„ + 30°C välissä, mikäli kysymyksessä on runsaasti • * b (j 30 amyloosia sisältävä tärkkelys, ja arvojen T ja + 35°C, mielellään
b O
arvojen T„ ja T„ + 20°C, ja edelleen mieluummin arvojen T_ ja T + 15°C b b b b välissä, kun kysymyksessä on muun tyyppinen tärkkelys; lämpökäsittelyn pituus on yhdestä sekunnista kahteen tuntiin, mielellään yhdestä minuutista yhteen tuntiin, ja edelleen mieluummin viidestä minuutista • · 35 30 minuuttiin.
Tämä lämpökäsittely toteutetaan käyttämättä alkalisen aineen määriä, 8 85595 1 jotka ovat yli 1 %, mielellään yli 0,75 %, ja edelleen mieluummin yli 0,5 % lämpökäsittelyyn käytettävän tärkkelyksen painosta.
Keksinnön mukainen menetelmä on huomiota herättävän yksinkertainen; 5 kun tärkkelyksen kelttolämpötlla valitaan sopivalla tavalla esitetyltä alueelta, niin menetelmällä voidaan saada rakenteeltaan erittäin lyhyitä liimoja, mikäli tämä lämpötila on lähellä arvoa T , ja rakenteeltaan pitempiä liimoja, mikäli lähestytään arvoa T + x; näin ollen liima-
VJ
aineen rakenteen lyhyys voidaan säätää vastaamaan kulloinkin teolli-10 suudessa esiintyviä olosuhteita.
Huomattakoon, että käsittelyn pituudessa esiintyvien vaihteluiden vaikutus on vähäisempää kuin lämpötilan vaihteluiden, jotka lisäävät kuitenkin myös menetelmän joustavuutta.
15
Keksinnön mukaisen menetelmän eräässä edullisessa suoritusmuodossa liima-aineen valmistamiseksi välttämätön tärkkelys lämpökäsltellään kokonaisuudessaan tärkkelysmaitona, jolloin liima-aine käsittää vain yhden nestefaasin.
20
Keksinnön mukaisen menetelmän eräässä toisessa edullisessa suoritusmuodossa vain osa lopullisen liima-aineen muodostamiseen käytettävästä tärkkelyksestä lämpökäsltellään tärkkelysmaitona, jolloin tämä osa toimii lämpökäslttelemättömään fraktioon nähden Stein-Hall-tyyppisten 25 liimojen "kantajana".
Kummassakin tapauksessa saadaan liima-aineita, joiden rakenne on lyhyt ja stabiilisuus hyvä.
30 Viimeksimainitun suoritusmuodon puitteissa, keksinnön mukainen menetelmä liima-aineen valmistamiseksi on tunnettu seuraavista peräkkäisistä valheistaan, joissa: - valmistetaan tärkkelysmalto, jossa kuiva-ainepitoisuus on 0,5-60 35 paino-Z, mieluummin 5-45 paino-Z, ja edelleen mieluiten 10-40 paino-%; - tähän tärkkelysmaitoon annetaan vaikuttaa lämpötilan, joka on suurempi kuin gelatinoitumiseen johtava lämpötila T ja pienempi kuin lämpö-
* ' G
9 85595 1 tila, joka aiheuttaa tärkkelysmolekyylejä yhdessä pitävien vety-sidosten täydellisen katkeamisen; - täten käsitelty tärkkelysmaito sekoitetaan käsittelemättömään tärk-kelysfraktioon; ja 5 - seokseen lisätään aaltopahveja varten tarkoitetuissa liima-aineissa tavanomaisesti käytetyt aineosat.
Liima-aineen valmistamiseen käytetään varsinaisia tärkkelyksiä, niiden johdannaisia ja/tai niiden seoksia, jolloin käsitteellä "varsinainen 10 tärkkelys" tarkoitetaan luonnollisten tai hybridisoituneiden tärkkelysten, olipa niiden alkuperä mikä tahansa, muodostamasta ryhmästä valittuja tuotteita, jotka on saatu esimerkiksi perunasta, manlokasta, maissista, vahamaissista, runsaasti amyloosia sisältävästä maissista, vehnästä tai siitä saatavista jakeista, riisistä, durrasta, ja jolloin 15 käsitteellä "tärkkelyksen johdannainen" tarkoitetaan kaikkia kemiallisesti muokattuja tärkkelyksiä, eli tärkkelyksiä, jolta on käsitelty erityisesti hapettamalla, hydrolyysillä (hapon avulla toteutettu tai entsymaattinen), esteröimällä, eetteröimällä tai muilla tavoilla.
20 Lämpötila keksinnön kohteena olevan menetelmän mukaisessa, hellävaraisissa olosuhteissa ja ilman alkallsen aineen merkittäviä määriä toteutettavassa lämpökäsittelyssä on suurempi kuin gelatinoltumiseen johtava lämpötila T_ ja sijaitsee teoksessa "Chemistry and Industry of Starch", ... (j jonka Ralph W. Kerr on toimittanut 1950, sen kappaleessa 9 sivuilla • 25 252 -253, esitetyn mukaisesti sellaisella lämpötila-alueella, että tärkkelyksen turpoaminen saadaan vastaamaan tärkkelysmolekyyllen välisten vetysidosten koko ajan edistyvää katkeamista ja uusien, jo tapahtunutta hajoamista kompensoivien tärkkelys-vesl-tärkkelys-sidosten muodostumista, jolloin mainittu lämpötila el saa ylittää sitä arvoa, 30 jossa todetaan veden tärkkelysten välisten mainittujen sidosten lopullinen katkeaminen.
Esimerkkinä, jolla ei pyritä rajoittamaan keksintöä, tärkkelysmaldon keksinnön mukaisesta lämpökäsittelystä mainittakoon höyryllä toteutettu 35 käsittely, kuumassa vesihauteessa toteutettu käsittely sekä lämpösätel-lyyn perustuva käsittely.
ίο 85595 1 Yllättäen todettiin, että keksinnön mukaisella menetelmällä saatujen lilma-alnelden, ja erityisesti keksinnön mukaisella tavalla lämpökäsiteltyjen tärkkelysmaitojen, stabiilisuus ajan suhteen on erinomainen, ja ne säilyttävät myös muut ominaisuutensa, mikäli lämpötila, jossa 5 niitä säilytetään valmistuksensa jälkeen, pidetään edellä määritellyillä alueilla.
Havainnollisuuden vuoksi tämän hakemuksen laatija määritti oheisen keksinnön puitteissa rakeisesta maiesitärkkelyksestä, jota on saatavana 10 kaupallisesti oheisen hakemuksen laatineesta yhtiöstä, valmistettujen suspensioiden, joissa kllntoalnepitolsuus oli 10 %, viskositeetin Brabender-vlskoslmetrlllä sen jälkeen, kun niitä oli käsitelty keksinnön kohteena olevan menetelmän mukaisesti eri lämpötiloissa, tai vertailun vuoksi siten, että suspensiossa oli läsnä merkittäviä määriä 15 natriumhydrokeidia alalla aikaisemmin käytettyjä menetelmiä vastaavasti.
Maiesitärkkelyksestä valmistettujen suspensioiden tapauksessa gelati-noitumlseen johtava lämpötila T määritettiin edellä kuvatulla tavalla 20 Brabender-vlskoslmetrlllä.
25 ;*: 30 ·:··: 35 11 85595 1 TAULUKKO 1 -1-?
Aika Brabender-vlekositeetti (UB) 5 (minuuttia) vakiolämpötIloissa j - ------ - - - - , - -----
45°c * ** TG TG
18 % NaOH +8°C +13°C +18°C
tärkkelyksestä 10 0 2 300 1 700 2 300 2 100 5 2 000 2 200 2 100 2 000 10 I 600 2 150 2 050 1 850 15 ] 500 2 100 2 000 1 800 15 ** 20 1 450 2 100 1 950 1 740 25 1 400 2 100 1 850 1 700 30 1 360 2 100 1 800 1 690 40 1 300 2 100 1 780 1 650 50 1 270 2 100 1 750 1 600 20 * Olosuhteet, joita käytetään tavallisesti valmistettaessa Stein-Hall-tyyppistä kantajaa.
** T„ - 72°C.
25 G
Näistä tuloksista nähdään selvästi, että natrlumhydroksldln merkittävien määrien läsnäolo tai liian korkea käslttelylämpBtlla johtavat herkästi näiden suspensioiden kolloidaaliseen tilaan, jonka tunnusomaisena piirteenä on Brabender-vlskoslteettlen huomattava aleneminen.
: 30
Siinä tapauksessa, että vain osa tärkkelyksestä lämpökäsitellään, niin tämän osan suuruus käsittelemättömän eli sekundäärisen fraktion suhteen on 119:1-1:119, mielellään 60:1-1:60, ja edelleen mieluummin 5:1-1:5.
35
Liima-aineen kokonaiskuiva-alnepltoisuus on 5-60 paino-Z, mielellään 8-50 paino-%, ja edelleen mieluummin 10-40 palno-Z.
i2 85595 1 Sen lisäksi, että keksinnön mukaisella menetelmällä saatujen liima-aineiden stabiilisuus on erittäin hyvä, kuten edellä mainittiin, niiden rakenne on "lyhyt", minkä ansiosta ne täyttävät erittäin hyvin aalto-pahvin valmistukseen käytettävien uusien koneiden asettamat vaatimukset.
5 Niiden Stein-Hall-viskositeetti 40°C:n lämpötilassa on noin 20-80 sekuntia, ja niiden Brookfield RVT-viskositeetti 40°C:n lämpötilassa on 160-2500 senttipolsea; nämä viskositeetit ovat mieluummin 25-65 sekuntia ja 400-2000 senttipolsea, vastaavasti.
10 Keksinnön mukaisen menetelmän eräs erityinen etu on se, että tämä menetelmä voidaan toteuttaa, erityisesti "kantavan" komponentin valmistuksen osalta, luonnollisilla tärkkelyksillä, joita ei olla valikoitu millään erityisellä tavalla, el ainakaan gelatinoitumlslämpötilojensa perusteella.
15 Keksinnön mukaisella menetelmällä saatujen liima-aineiden kalkkien mainittujen etujen ansiosta niiden hyväksikäyttö on vaivatonta, ja ne soveltuvat erityisen hyvin aaltopahvia valmistavan teollisuuden käyttöön.
Keksinnön mukaisella menetelmällä valmistettuihin, jo käyttövalmiisiin 20 liima-aineisiin lisätään tavallisesti tietty määrä alkalista ainetta, erityisesti yhdistettä NaOH, joka lisätty määrä on alle 5 paino-Z, mielellään alle 4 paino-Z, ja edelleen mieluummin alueella 0,5-3 paino-Z.
Nämä natrlumhydroksidin käytetyt määrät ovat pienempiä kuin perinteisessä · 25 Stein-Hall-menetelmässä tavallisesti käytetyt määrät. Näiden NaOH- määrien on oltava suurempia Stein-Hall-menetelmässä, koska osa natrium-hydroksidista osallistuu kantajan gelatinointlln ja näin ollen tärkkelys-molekyylejä yhdessä pitävien vetysidosten tuhoamiseen. Tällä tavalla alkalieen aineen merkittävien määrien läsnäollessa saatujen lllma-ainei- 30 den rakenne on hyvin ilmeisesti pitkä, mikä ei tyydytä aaltopahvin valmistukseen käytettyjen uusien tekniikoiden asettamia vaatimuksia.
... Keksinnön mukaisella menetelmällä saatuihin, käyttövalmiisiin lllma- *. aineisiin lisättävä alkallnen aine edistää lämmöllä käsittelemättömän 35 fraktion, joka on rakeista käyttöhetkellä, gelatlnoitumlsta (gelatlnoi-tumiseen johtava lämpötila saatettu arvoon, joka on 45-65°C); alkallnen aine lisätään lämmöllä käsittelemättömään fraktioon ja/tal tästä frak- I- 13 85595 1 elosta ja lämmöllä käsitellystä fraktiosta muodostettuun seokseen.
Keksinnön mukaisella menetelmällä saatuihin liima-alnelslln voidaan myös vielä lisätä muita lisäaineita. Erään perinteisen menettelytavan 5 mukaisesti liima-aineessa voidaan käyttää erityisesti boorin johdannaisia, jotka nostavat viskositeettia hyvin voimakkaasti rakeisten tärkkelysten gelatinoltuessa koneessa. Nämä boorin johdannaiset, erityisesti booraksin dekahydraatti, lisätään mieluiten tärkkelysmaldon siihen fraktioon, jota ei olla lämpökäsitelty, ja/tai tästä fraktiosta sekä 10 lämpökäsitellystä fraktiosta muodostuvaan seokseen. Niiden lisääminen lämmöllä käsiteltyyn fraktioon johtaa perinteisiin Stein-Hall-tyyppisiin liima-aineisiin, joissa on kaksi komponenttia, toisin sanoen liima-aineisiin, joiden reologiset ominaisuudet ovat samat kuin tekniikan nykytilaa vastaavilla liima-aineilla, ja jotka ovat siis epätyydyttäviä.
15
Keksinnön mukaisten, erityisesti juurimukuloiden tärkkelykseen perustuvien liima-aineiden valmistuksessa voidaan myös käyttää edullisesti liima-aineen rakennetta muokkaavia kemikaaleja ja erilaisia pinta-aktii-vlsia aineita, joilla pyritään edesauttamaan tärkkelysjyvästen säily-20 mistä turvonneina keksinnön tavoitteiden mukaisesti.
Tämän lisäksi liima-aineissa voidaan käyttää rlstisidoksla muodostavia aineita tai etukäteen valmistettuja hartseja, mikäli teollisista pakotteista johtuen keksinnön mukaisella menetelmällä saatujen lllma-25 aineiden on siedettävä kosteutta.
Keksintö on ymmärrettävissä paremmin seuraavlen esimerkkien avulle, joita esimerkkejä on joko tarkoitus verrata edullisiin suoritusmuotoihin, tai jotka ovat edullisten suoritusmuotojen mukaisia.
!·;*: 30
Esimerkki 1 ... Tämä esimerkki kohdistuu sellaiseen Stein-Hall-tyypplseen liima-ainee seen, jota käytetään perinteisesti aaltopahvia valmistavassa teolll-35 suudessa. Teräsastiaan, jonka tilavuus on 150 litraa, ja joka on varustettu tehokkaalla sekoittimella, laitetaan 28 kg vettä. Tähän veteen lisätään sekoittaen 3,3 kg malesitärkkelyetä, jota ei olla ia 85595 1 gelatinoitu, ja sekoittamista jatketaan niin kauan, kunnes saadaan homogeeninen suspensio, minkä jälkeen suspensiota aletaan lämmittää injektoimalla astian pohjalle tuoretta höyryä lämpötilan nostamiseksi arvoon 45°C. Tämän jälkeen lisätään 0,5 kg natriumhydrokeidia. Täten 5 gelatinoitua tärkkelystä sekoitetaan edelleen 10 minuuttia. Sitten seokseeu lisätään niin paljon vettä, että tämän kantavan faasin kiinto-ainepitolsuudeksi saadaan 10 %, minkä jälkeen mitataan Steln-Hall- ja Brookfield RVT-viskoeiteetit, jotka ovat, vastaavasti, 154 sekuntia ja 1100 senttlpoisea 45°C:n lämpötilassa.
10 Täten saatuun kantajaan lisätään koko ajan sekoittaen vettä sellainen määrä, jolla kokonaispainoksi saadaan 80 kg. Tämän jälkeen lisätään 16,7 kg rakeista maissltärkkelystä. Maissltärkkelyksen lisäämisen jälkeen liima-aineeseen lisätään 400 g booraksin dekahydraattla, eli 15 2 paino-% lopullisen liima-aineen sisältämän tärkkelyksen kokonais määrästä.
Tällä tavalla saadaan liima-ainetta, jonka lämpötila on 28°C, Stein-Hall-viskositeetti on 55 sekuntia, ja jonka Brookfield RVT-viskoei-20 teetti on 280 senttlpoisea, ja jossa liima-aineessa rakeisen tärkkelyksen gelatinoltumislämpötlla on 52°C.
Tämän liima-aineen rakenne on "pitkä". Liima-aineen kuiva-ainepitoisuus on 20 %. Yhden tunnin kuluttua Steln-Hall-viskoslteettl on 120 sekuntia 25 27°C:n lämpötilassa.
Liima-ainetta säilytetään 48 tuntia ja sitä sekoitetaan 3 minuuttia. Tällöin sen Stein-Hall-viekoslteetti on 120 sekuntia 20°C:n lämpötilassa, ja 90 sekuntia 28°C:n lämpötilassa.
30
Esimerkki 2 Tämä esimerkki kohdistuu keksinnön mukaisella menetelmällä saatuun liima-aineeseen, jonka yksi maissitärkkelyksestä valmistettu tärkkelysmalto-35 fraktio lämpökäsltellään. Tätä varten esimerkin 1 mukaiseen astiaan laitetaan 28 kg vettä, jonka lämpötila on 15°C. Veteen lisätään sekoittaen 3,3 kg rakeista maissltärkkelystä, ja sekoittamista jatke- is 8 5 595 1 taan niin kauan, kunnes saadaan homogeeninen suspensio. Suspensiota aletaan tämän jälkeen lämmittää injektoimalla astian pohjalle tuoretta höyryä, koko ajan astian sisältöä sekoittaen. Lämpötila nostetaan täten arvoon 72°C, jossa sitä pidetään 20 minuuttia seosta voimakkaasti sekoit-5 taen. Kuumennusvaiheen päätyttyä astiaan lisätään vettä sellainen määrä, jolla kllntoainepltoisuudeksi saadaan 10 Z; Stein-Hall- ja Brookfield RVT-viekositeetit mitattiin, ja ne ovat, vastaavasti, 112 sekuntia ja 2700 senttlpoleea.
10 Täten valmistettuun "kantajaan" lisätään koko ajan sekoittaen vettä, jonka lämpötila on 15°C, sellainen määrä, jolla kokonaispainoksi saadaan 60 kg. Tähän seokseen lisätään 400 g booraksin dekahydraattia, eli 2 palno-% lopullisen liima-aineen sisältämän tärkkelyksen kokonaismäärästä. Sitten siihen lisätään 16,7 kg rakeista maissltärkkelystä.
15 Maiseitärkkelyksen lisäämisen jälkeen valmisteeseen lisätään 400 g natriumhydroksidia, joka on laimennettu kahteen litraan vettä, eli 2 palno-% tärkkelyksen kokonaismäärästä. Tällä tavalla saadaan liima-aine, jonka lämpötila on 38°C, Stein-Hall-viskositeetti on 45 sekuntia, ja jonka Brookfield RVT-viskositeetti on 1100 senttlpoisea, ja jossa 20 liima-aineessa rakeisen tärkkelyksen gelatinoitusmislämpötila on 52°C, ja Jonka liima-aineen rakenne on "lyhyt".
Yhden tunnin kuluttua Stein-Hall-viskositeetti 35°C:n lämpötilassa on 60 sekuntia. Liima-ainetta säilytetään 24 tuntia, sitä sekoitetaan 25 3 minuuttia, ja sen Stein-Hall-viskositeetti mitataan, ja arvoksi saadaan 90 sekuntia 20°C:n lämpötilassa.
Nämä tulokset havainnollistavat keksinnön mukaisten liima-aineiden erinomaista stabiillsuutta verrattuna alalla aikaisemmin käytetyillä 30 menetelmillä saatuihin liima-aineisiin.
Esimerkki 3 Tämä esimerkki kohdistuu keksinnön mukaisella menetelmällä valmistettuun, 35 vehnätärkkelykseen perustuvaan liima-aineeseen, jossa on kaksi komponenttia. Esimerkissä 1 käytettyyn astiaan laitetaan 28 kg vettä, jonka lämpötila on 15°C. Veteen lisätään 3,7 kg rakeista vehnätärkkelystä niin i6 85595 1 kauan sekoittaen, kunnes saadaan homogeeninen suspensio. Tämä suspensio lämmitetään injektoimalla astian pohjalle tuoretta höyryä, astian sisältöä tällöin koko ajan sekoittaen. Lämpötila nostetaan täten arvoon 85°C, ja seosta pidetään tässä lämpötilassa 20 minuuttia sitä sekoittaen. 5 Lämmityksen päätyttyä seokseen lisätään vettä sellainen määrä, jolla tämän kantajan klintoalnepltolsuudeksi saadaan 11 %, ja sitten mitataan Brookfield-vlskositeetti, joka on 2350 senttlpolsea.
Tähän seokseen lisätään 200 g booraksin dekahydraattia, eli 1 % lopul-10 llsen liima-aineen sisältämän tärkkelyksen kokonaismäärästä. Tällä tavalla saatuun "kantajaan" lisätään sitten koko ajan sekoittaen vettä sellainen määrä, jolla kokonaispainoksi saadaan 80 kg. Sitten siihen lisättiin 16,3 kg rakeista vehnätärkkelystä. Vehnätärkkelyksen lisäämisen jälkeen valmisteeseen lisätään 200 g natriumhydroksidla, joka 15 on laimennettu yhteen litraan vettä, ell 1 paino-% tärkkelyksen kokonaismäärästä.
Täten saadaan liima-aine, jonka lämpötila on 41°C, jonka Stein-Hall-viskositeettl on 45 sekuntia, Brookfield-vlskositeetti 700 senttlpolsea, 20 ja jossa rakeisen tärkkelyksen gelatlnoltumislämpötila on 54°C; tämän liima-aineen rakenne on "lyhyt".
Kahden tunnin kuluttua Stein-Hall-viekoeiteetti on 75 sekuntia 30°C:n lämpötilassa.
25
Liima-ainetta säilytetään 48 tuntia, sen lämpötila nostetaan uudestaan arvoon 37°C. Sitä sekoitetaan 3 minuuttia, ja sen Stein-Hall-viskosi-teetti ja Brookfield RVT-viskositeetti mitataan, ja niille saadaan arvoiksi 58 sekuntia ja 800 senttlpolsea, vastaavasti. Nämä arvot 30 havainnollistavat keksinnön mukaisesti valmistettujen liima-aineiden erinomaista stabiilisuutta.
Esimerkki 4 35 Tämä esimerkki kohdistuu keksinnön mukaisella menetelmällä valmistettuun, kaksi komponenttia käsittävään liima-aineeseen, joka perustuu malssl-.1. tärkkelykseen ja perunoista saatuun tärkkelykseen.
i7 85595 Ί Edellisissä esimerkeissä käytettyyn astiaan laitetaan 28 kg vettä, jonka lämpötila on 15°C. Veteen lisätään sekoittaen 3 kg rakeista tärkkelystä homogeenisen suspension valmistamiseksi. Tätä suspensiota lämmitetään, koko ajan sekoittaen, injektoimalla astian pohjalle tuoretta höyryä.
5 Lämpötila nostetaan tällä tavalla arvoon 80°C, jossa suspensiota pidetään 15 minuuttia sitä sekoittaen. Lämmityksen päätyttyä saadaan kantaja, jonka Stein-Hall-vlskositeettl on 62 sekuntia, ja jonka Brook-field-viskositeetti on 1200 senttipoisea. Tähän kantajaan lisätään vettä, jonka lämpötila on 15°C, sellainen määrä, jolla kokonaispainoksi 10 saadaan 80 kg, minkä jälkeen seokseen lisätään 300 g booraksin deka-hydraattia, eli 1,5 % tärkkelyksen kokonaismäärästä. Seokseen lisätään tämän jälkeen 17 kg rakeista perunatärkkelystä. Perunatärkkelyksen lisäyksen jälkeen valmisteeseen lisätään 200 g natriumhydroksidia, joka on laimennettu yhteen litraan vettä, eli 1 paino-% tärkkelyksen kokonais-15 määrästä.
Tällä tavalla saadaan liima-ainetta, jonka lämpötila on 39°C, jonka Stein-Hall-viskositeetti on 37 sekuntia, jonka Brookfield-viskoeiteetti on 700 senttipoisea, ja jossa rakeisen tärkkelyksen gelatlnoitumis-20 lämpötila on 50°C; näin ollen tämän liima-aineen rakenne on "lyhyt". Liima-ainetta seisotetaan kaksi tuntia sekoittamatta, ja sen Stein-Hall-vlskositeettl mitataan, jolloin arvoksi saadaan 59 sekuntia 32°C:n lämpötilassa.
: 25 48 tuntia kestäneen seisottamlsen jälkeen lämpötila nostetaan uudestaan arvoon 37°C, minkä jälkeen mitataan Stein-Hall- ja Brookfield-viskosi-teetit, joiden arvoiksi saadaan 37 sekuntia ja 580 senttipoisea, vastaavasti.
30 Esimerkki 5 ____ Tämä esimerkki kohdistuu keksinnön mukaisella menetelmällä saatuun liima- aineeseen, jossa on kaksi komponenttia. Lämmöllä käsiteltävä tärkkelys-maito perustuu rakeiseen maiesltärkkelykseen, jota on muokattu happo- 35 hydrolyysillä.
Tätä varten esimerkissä 1 käytettyyn astiaan laitetaan 28 kg vettä, ie 85595 1 jonka lämpötila on 15°C. Veteen lisätään sekoittaen 5 kg rakeista, hydrolysoitua malssltärkkelystä, jota on saatavana kaupallisesti oheisen hakemuksen laatineesta yhtiöstä tuotteena Collys 030, ja sekoittamista jatketaan niin kauan, kunnes saadaan homogeeninen suspensio. Sitä 5 lämmitetään, koko ajan sekoittaen, injektoimalla astian pohjalle tuoretta höyryä. Lämpötila nostetaan täten arvoon 83°C, jossa sitä pidetään 20 minuuttia suspensiota sekoittaen. Lämmityksen päätyttyä suspensioon lisätään vettä sellainen määrä, jolla klintoainepitolsuu-deksi saadaan 13 %, minkä jälkeen mitataan Stein-Hall- ja Brookfield 10 RVT-viskositeetit, joille saadaan arvoiksi 155 sekuntia ja 1600 sentti-poisea, vastaavasti.
Täten saatuun kantajaan lisätään sitten vettä, jonka lämpötila on 15°C, sellainen määrä, jolla kokonaispainoksi saadaan 80 kg, kantajaa tällöin 15 koko ajan sekoittaen. Tähän seokseen lisätään 400 g booraksin dekahyd-raattla, eli 2 palno-% lopullisen liima-aineen sisältämän tärkkelyksen kokonaismäärästä. Seokseen lisätään tämän jälkeen 15 kg rakeista tärkkelystä. Malssitärkkelyksen lisäämisen jälkeen valmisteeseen lisätään 400 g natriumhydroksidia, joka on laimennettu 2 litraan vettä, eli 20 2 paino-% tärkkelyksen kokonaismäärästä. Tällä tavalla saadaan liima- ainetta, jonka rakenne on "lyhyt", ja jonka lämpötila on 38°C, Stein-Hall-vlskositeetti 49 sekuntia, ja jonka Brookfield RVT-viskositeettl on 1100 seuttipoisea, ja jossa rakeisen tärkkelyksen gelatinoItumls-lämpötila on 55°C.
25 Tämän esimerkin perusteella voidaan todeta, että myös kemiallisesti muokatuista tärkkelyksistä voidaan saada keksinnön mukaisia liima-aineita.
30 Esimerkki 6 Tämä esimerkki kohdistuu keksinnön mukaisella menetelmällä valmistettuun liima-aineeseen, jossa on kaksi komponenttia. Lämmöllä käsiteltävä tärkkelysmalto on valmistettu runsaasti amyloosia sisältävästä maissi-.... 35 tärkkelyksestä.
19 85595 1 Tätä varten esimerkissä 1 kuvatun kaltaiseen astiaan laitetaan 67 kg vettä, jonka lämpötila on 15°C. Veteen lisätään sekoittaen 8 kg runsaasti amyloosia sisältävää maissitärkkelystä homogeenisen suspension saamiseksi. Tämän jälkeen tätä suspensiota lämmitetään ilmakehän painetta 5 suuremmassa paineessa, höyrysuihkuun perustuvassa keittimessä, joissa vallitsee seuraavat olosuhteet:
vesihöyryn manometrinen paine 3 baaria keittolämpötila 115°C
10 manometrinen vastapaine 1,8 baaria virtausnopeus 90 1/h.
Tämän jälkeen lämmöllä käsitelty fraktio otetaan talteen keksinnön 1 mukaiseen astiaan. Fraktion Brookfield-vlskositeetti mitataan, ja 15 arvoksi saadaan 400 senttlpolsea 80°C:n lämpötilassa.
Tämän jälkeen saatuun kantajaan lisätään sekoittaen 50 litraa vettä, jonka lämpötila on 15°C. Tähän seokseen lisätään 25 kg rakeista maissi-tärkkelystä. Tärkkelyksen lisäämisen jälkeen valmisteeseen lisätään 20 600 g booraksin dekahydraattia, eli 2,3 paino-% tärkkelyksen kokonais määrästä. Seokseen lisätään edelleen 750 g natriumhydroksidia, joka on laimennettu 5 litraan vettä, eli 2,9 paino-% tärkkelyksen kokonaismäärästä.
25 Tällä tavalla saadaan liima-ainetta, jonka lämpötila on 41°C, Stein-Hall-viskositeetti on 26 sekuntia, Brookfield RVT-vlskoslteettl on 360 senttlpolsea, ja jossa rakeisen tärkkelyksen gelatlnoltumislämpö-tila on 54°C; tämän liima-aineen rakenne on "lyhyt".
30 35

Claims (10)

20 85595
1. Menetelmä aaltopahvia varten tarkoitettujen, tärkkelykseen perustuvien liima-aineiden valmistamiseksi, tunnettu siltä, että kantaja- 5 faasin tai koko liima-aineen valmistamiseksi tärkkelysmaitoa käsitellään lämmöllä ilman alkalisen aineen merkittäviä määriä sellaisessa lämpötilassa, joka on suurempi kuin tärkkelyksen gelatinoitumiseen johtava lämpötila T , ja pienempi kuin se lämpötila, jossa tärkkelysmolekyylejä u yhdessä pitävät vetysidokset katkeavat täydellisesti. 10
1 Patenttivaatimukset
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siltä, että tärkkelysmaitoa, jossa kuiva-ainepitoisuus on 0,5-60 paino-%, mielellään 5-45 paino-%, lämpökäsitellään lämpötilassa, joka on alueella T - T + 45°C, mielellään alueella T„ - T„ + 30°C, mikäli kysymyksessä G G G G 15 on runsaasti amyloosia sisältävä tärkkelys, tai lämpötilassa, joka on alueella T_ - T„ + 35°C, mielellään alueella T„ - Tr + 20°C, edelleen G G G G mieluummin alueella T - T + 15 C, mikäli kysymyksessä on muun tyyppi- G G nen tärkkelys, jolloin mainitun lämpökäsittelyn pituus on yhdestä sekunnista kahteen tuntiin, mielellään yhdestä minuutista yhteen 20 tuntiin, ja edelleen mieluummin viidestä minuutista 30 minuuttiin, ja jolloin tämä lämpökäsittely toteutetaan ilman alkalisen aineen sellaisia määriä, jotka ovat enemmän kuin 1 %, mielellään 0,75 %, ja edelleen mieluummin 0,5 % lämpökäsiteltävän tärkkelyksen määrästä.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että liima-aineen valmistamiseen tarvittava tärkkelys lämpökäsitellään kokonaisuudessaan tärkkelysmaitona, jolloin liima-aine käsittää vain yhden nestefaasin.
4. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vain yksi osa lopullisen liima-aineen sisältämästä tärkkelyksestä lämpökäsitellään tärkkelysmaitona, jolloin tämä lämpökäsitelty osa toimii käsittelemättömän osan "kantajana". — 35
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että se käsittää peräkkäiset vaiheet, joissa: i. 2i 85595 1. valmistetaan tärkkelysmalto, jonka kuiva-ainepitoisuus on 0,5-60 palno-%, mielellään 5-45 paino-%, ja edelleen mieluummin 10-40 palno%; 5. tähän tärkkelysmaitoon annetaan vaikuttaa lämpötilan, joka on suurempi kuin gelatinoitumiseen johtava lämpötila T^, ja pienempi kuin se lämpötila, joka aiheuttaa tärkkelysmolekyylejä yhdessä pitävien vetysidos-ten täydellisen katkeamisen; 10. täten käsitelty tärkkelysmalto sekoitetaan käsittelemättömään tärkke- lysfraktioon; ja - tähän seokseen lisätään aaltopahveja varten tarkoitetuissa liima-aineissa tavanomaisesti käytettyjä aineosia. 15
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen menetelmä, tunnettu siltä, että liima-aineen valmistamiseen käytetään - luonnollisia tai hybrldisoituneita tärkkelyksiä, olipa niiden alkuperä 20 mikä tahansa, esimerkiksi tärkkelyksiä, jotka on saatu perunasta, maniokasta, maissista, vahamaisslsta, runsaasti amyloosia sisältävästä maissista, vehnästä tai siltä saatavista jakeista, riisistä, durrasta, 25. sekä tärkkelyksiä, jolta on muokattu kemiallisesti, erityisesti hapet tamalla, hydrolysoimalla (happoa käyttäen tai entsymaattisesti), esterölmällä, eetterölmällä tai muilla tavoilla, ja/tal näiden tärkkelysten seoksia.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tärkkelysmaidon lämpökäsittely toteutetaan höyryllä, kuumassa vesihauteessa tai lämpösäteilyn avulla.
8. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siltä, 35 että tärkkelysmaitona lämpökäsitellyn tärkkelyksen osuus lopullisessa liima-aineessa, verrattuna käsittelemättömään eli sekundääriseen tärkkelykseen, on 119:1-1:119, mielellään 60:1-1:60, ja edelleen mieluummin 5:1-1:5. 22 8 5 5 9 5
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen menetelmä, tunnettu siltä, että käyttövalmiiseen liima-aineeseen lisätään alkalista ainetta, erityisesti yhdistettä NaOH, määränä, joka on alle 5 paino-Z, mielellään alle 4 paino-% ja edelleen mieluummin 0,5-3 paino-%. 5
10. Jonkin patenttivaatimuksen 1-9 mukainen menetelmä, tunnettu siltä, että kun tärkkelyksen lämpökäsittelyyn käytettävän lämpötilan arvo valitaan lämpötilan läheltä, niin saadun liiman rakenne on hyvin lyhyt, ja kuu tämän lämpötilan arvo valitaan lämpötilan T + x G 10 läheltä, niin saadun liiman rakenne on pitempi. 15 20 25 30 35 * - Λ 23 85595
FI870185A 1986-01-17 1987-01-16 Foerfarande foer framstaellning av limaemnen, som aer avsedda foer wellpap och grundar sig pao staerkelse. FI85595C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR8600633 1986-01-17
FR8600633A FR2593186B1 (fr) 1986-01-17 1986-01-17 Procede de fabrication d'adhesifs a base d'amidon pour carton ondule

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI870185A0 FI870185A0 (fi) 1987-01-16
FI870185A FI870185A (fi) 1987-07-18
FI85595B FI85595B (fi) 1992-01-31
FI85595C true FI85595C (fi) 1992-05-11

Family

ID=9331217

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI870185A FI85595C (fi) 1986-01-17 1987-01-16 Foerfarande foer framstaellning av limaemnen, som aer avsedda foer wellpap och grundar sig pao staerkelse.

Country Status (7)

Country Link
EP (1) EP0229741B1 (fi)
DE (1) DE3768282D1 (fi)
DK (1) DK164816C (fi)
ES (1) ES2020568B3 (fi)
FI (1) FI85595C (fi)
FR (1) FR2593186B1 (fi)
NO (1) NO301595B1 (fi)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2879209B1 (fr) 2004-12-09 2007-09-07 Roquette Freres Nouvelles compositions adhesives aqueuses contenant un amidon de ble reticule a basse temperature
FR2881749B1 (fr) 2005-02-07 2010-01-15 Roquette Freres Composition adhesive aqueuse contenant un produit de melange a base d'amidon de legumineuses
US8147979B2 (en) 2005-07-01 2012-04-03 Akzo Nobel Coatings International B.V. Adhesive system and method
US7960452B2 (en) 2005-07-01 2011-06-14 Akzo Nobel Coatings International B.V. Adhesive composition and method
FR2898897B1 (fr) * 2006-03-21 2012-06-15 Roquette Freres Nouveaux procede et dispositif de cuisson d'une matiere amylacee a hautes matieres seches pour la preparation d'une composition adhesive
US8048257B2 (en) 2006-06-23 2011-11-01 Akzo Nobel Coating International B.V. Adhesive system and method of producing a wood based product
KR101196922B1 (ko) 2012-07-16 2012-11-05 하용수 종이 접착용 바인더 및 그 제조방법
LT2943548T (lt) 2013-01-14 2023-02-10 Roquette Frères Ankštinių augalų krakmolo / šakniagumbių krakmolo derinio naudojimas boro kiekiui sumažinti klijų kompozicijoje ir klijų kompozicijos, apimančios tokį derinį
FR3000962B1 (fr) * 2013-01-14 2016-07-01 Roquette Freres Utilisation d'une combinaison amidon de legumineuse / amidon de tubercule pour diminuer la teneur en bore dans une composition adhesive, et compositions adhesives comportant une telle combinaison
ES2582927T3 (es) 2013-12-19 2016-09-16 Grupo Antolín-Ingeniería, S.A. Adhesivo para la fabricación de laminados de productos de celulosa y procedimientos de fabricación de laminados de productos de celulosa

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB881371A (en) * 1957-06-05 1961-11-01 Corn Products Co Water resistant adhesive comprising a gelatinized starch and process for preparing same
FR1199045A (fr) * 1957-06-05 1959-12-10 Corn Prod Refining Co Adhésif résistant à l'eau et son procédé de fabrication
JPS5722958A (en) * 1980-07-18 1982-02-06 Akebono Brake Ind Preventive fitting for derailment of door for car

Also Published As

Publication number Publication date
DK164816C (da) 1993-01-11
DE3768282D1 (de) 1991-04-11
FI85595B (fi) 1992-01-31
ES2020568B3 (es) 1991-08-16
FR2593186B1 (fr) 1988-01-22
FI870185A0 (fi) 1987-01-16
EP0229741A2 (fr) 1987-07-22
DK23287D0 (da) 1987-01-16
EP0229741B1 (fr) 1991-03-06
NO870186L (no) 1987-07-20
FI870185A (fi) 1987-07-18
EP0229741A3 (en) 1988-02-10
NO870186D0 (no) 1987-01-16
FR2593186A1 (fr) 1987-07-24
NO301595B1 (no) 1997-11-17
DK23287A (da) 1987-07-18
DK164816B (da) 1992-08-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
PT2526158E (pt) Composição adesiva melhorada
EP1090040B1 (en) Dextrinization of starch
FI85595C (fi) Foerfarande foer framstaellning av limaemnen, som aer avsedda foer wellpap och grundar sig pao staerkelse.
FI81156B (fi) Anvaendning av en modifierad staerkelse vid framstaellning av en wellpapprodukt.
US4329181A (en) Method for preparing alkaline corrugating adhesive
US4374217A (en) Cold-setting starch adhesive
US4359341A (en) Starch based adhesives and method therefor
EP0415385A1 (en) Method of making paper
US8088209B2 (en) Cationic liquid starchy composition and uses thereof
ES2661691T3 (es) Una formulación de encolado estabilizada
CN102660893A (zh) 施胶液及其制备方法,应用该施胶液的涂布纸
JPS58108273A (ja) 段ボ−ル製造用接着剤の製造方法
CN111101399B (zh) 一种玉米原淀粉表面施胶液及制备方法、板纸
WO2003014245A1 (en) Starch based adhesive
JP4380824B2 (ja) 段ボール用接着剤
FI64630C (fi) Foerfarande foer kontinuerlig framstaellning av staerkelselim
US5352284A (en) Starch based adhesive
JPS59145266A (ja) 段ボ−ル用耐水性接着剤
JPH0312470A (ja) 段ボール用接着剤
KR20180020149A (ko) 전분 함유 접착제 조성물 및 이의 용도
JPS63251486A (ja) 段ボ−ル用接着剤
JPS58141268A (ja) 段ボ−ル用接着剤の製造方法
JP5000185B2 (ja) アルカリ吸着澱粉を用いた段ボール用接着剤
JP3137225B2 (ja) サイズ液及びその製造方法
US2341523A (en) Coating composition

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: ROQUETTE FRERES

MA Patent expired