FI85048B - Taklaeggningssystem. - Google Patents

Taklaeggningssystem. Download PDF

Info

Publication number
FI85048B
FI85048B FI882101A FI882101A FI85048B FI 85048 B FI85048 B FI 85048B FI 882101 A FI882101 A FI 882101A FI 882101 A FI882101 A FI 882101A FI 85048 B FI85048 B FI 85048B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
anchoring
layer
fastening
members
similar
Prior art date
Application number
FI882101A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI85048C (fi
FI882101A0 (fi
FI882101A (fi
Inventor
Alf Martin Havneraas
Original Assignee
Alf Martin Havneraas
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Alf Martin Havneraas filed Critical Alf Martin Havneraas
Publication of FI882101A0 publication Critical patent/FI882101A0/fi
Publication of FI882101A publication Critical patent/FI882101A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI85048B publication Critical patent/FI85048B/fi
Publication of FI85048C publication Critical patent/FI85048C/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04DROOF COVERINGS; SKY-LIGHTS; GUTTERS; ROOF-WORKING TOOLS
    • E04D11/00Roof covering, as far as not restricted to features covered by only one of groups E04D1/00 - E04D9/00; Roof covering in ways not provided for by groups E04D1/00 - E04D9/00, e.g. built-up roofs, elevated load-supporting roof coverings
    • E04D11/02Build-up roofs, i.e. consisting of two or more layers bonded together in situ, at least one of the layers being of watertight composition

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Roof Covering Using Slabs Or Stiff Sheets (AREA)
  • Buildings Adapted To Withstand Abnormal External Influences (AREA)
  • Tents Or Canopies (AREA)

Description

1 85048
Kattojen kattamisjärjestelmä - Takläggningssystem
Esillä oleva keksintö koskee tasaisten tai kaltevien kattojen kattamisjärjestelmää, joka järjestelmä käsittää alimman kerroksen pahvia, kalvoa tai vastaavaa alustamateriaalia, joka on järjestetty levitettäväksi alla olevalle kattoalustalle, yhden tai useamman kerroksen kivivillaa, lasivillaa tai vastaavaa eristeainetta, joka on sovitettu levitettäväksi alustamateriaa-lin päälle, sekä ulomman kerroksen muovikalvoa, bitumikylläs-tettyä rainamateriaalia tai muuta kateainetta, sekä kiinnitys-elimiä riveittäin, jotka kiinnityselimet on varustettu kannalla tai kiinnityslevyllä, joka on järjestetty muodostamaan vasteen kateaineen yläpintaa vasten, sekä varsiosalla, joka on järjestetty kulkemaan ulomman kerroksen läpi ja ankkuroimaan se alustaan.
Niissä tapauksissa, joissa aiustamateriaali-, eristeaine-, ja pinnan muodostavan tiivistysaineen kerroksia ei ankkuroida alustaan kiinnityselimillä, on käytettävä kuormaa soran tai vastaavan painoa lisäävän aineen muodossa, joka kaadetaan suoraan tiivistysaineen päälle. Sellaisen ratkaisun oleellinen epäkohta on, että kattorakenne on merkittävässä määrin mitoitettava kestämään mainitun soran tai vastaavan painoa lisäävän aineen painon mahdollisen lumikuorman lisäksi.
Käytettäessä mainittuja kiinnityselimiä on tähän saakka ollut tavallista ankkuroida kiinnityselimet suoraan varsinaiseen kattoalustaan, ts. alustaan, joka voi olla betonia, puuta, aaltoteräspeltiä tai vastaavaa. Sellaisen ratkaisun eräänä ongelmana on kiinnityselimien muodostama kylmäsilta kattorakenteen läpi, ja erityisesti niissä tapauksissa, joissa kiinnityselimet tunkeutuvat kokonaan kattorakenteen läpi on sellaisella kylmäsi 11 ai 1 a taipumus muodostaa kondenssia ja nestepisa- 2 85048 roita kiinnityselimen sisäpäässä. Toisena ongelmana on se, että kiinnityselimet voivat muodostaa vuotoja kiinnityselimiä pitkin kattorakenteen ulkopuolelta sen sisäpuolelle tai kattoalustan ja aiustamateriaalin väliseen kerrokseen, joka tavallisesti muodostaa kosteussulun. Mainitun toisen ongelman yhteydessä voi yleisten vuoto-ongelmien lisäksi esiintyä korroosio-ongelmia korrodoituvasta aineesta olevissa kiinnityselimissä tai katto-alustassa .
Esillä olevalla keksinnöllä pyritään ratkaisuun, jolla vältetään mainittu kylmäsilta, ja jolla ehkäistään mainitut yleiset vuoto-ongelmat sekä pienennetään varsinaisen kattorakenteen korroosioedellytyksiä.
Keksinnön mukaiselle järjestelmälle on tunnusomaista se, että alusta, joka muodostaa kiinnityskohdan kiinnityselimen varsi- ____: osalle, on kattoalustasta erillään ja sen yläpuolella olevassa tasossa, edullisimmin alemman ja ylemmän eristeainekerroksen välissä, ja muodostuu keskenään samansuuntaisista, pitkänomai-’ sista ankkurointielimistä, jotka on sijoitettu ilman suoraa kosketusta kattoalustaan ja määrätyin keskinäisin välein, jotka vastaavat kiinnitysel imien keskinäisiä välejä.
Keksinnön mukaisesti kylmäsilta katkaistaan tasolla, joka sijaitsee katon alustan ja alustamateriaalin yläpuolella, jolloin samalla vältetään alustamateriaal in lävistäminen, siten että voidaan ylläpitää tehokas sulkukerros katon alustan ja sen päällä olevien eristekerrosten jne. välillä. Mainittujen pit-" kittäissuuntaisiin ankkurointielimiin kiinnitettyjen kiinnitys-:·" elimien avulla luodaan käytännössä tehokas, jäykistävä ankku- rointikerros ulommille eristeaineen osille ja pääl 1 ystyskerrok-selle kuormittamatta kattorakennetta oleellisesti.
Pitkänomaiset ankkurointielimet voidaan muotoilla eri tavoin.
3 85048
Erityisen yksinkertaisen rakenteellisen ratkaisun mukaan ankku-rointielimet muodostuvat teräsnauhasta tai metalli-, muovi-, tai vastaavasta nauhasta, joka itsessään on riittävän jäykkä ankkuroimaan kiinnityselimet, jotka voivat olla itseporautuvia ruuveja, suoraan ankkurointielimi in.
Toisen suhteellisen yksinkertaisen rakenteellisen ratkaisun mukaisesti ankkurointielimet ovat nauhamaisia, ja niissä on joukko pitkittäisiä kiinnitysrakoja napsahduslukituksen muodostamiseksi, joka voi ottaa vastaan sinänsä tunnetun vastahakasen käsittävän kiinnityselimen.
Toisen suoritusesimerkin mukaisesti ankkurointielimet ovat nauhamaisia, ja varustettu joukolla nauhan päätasosta kohtisuoraan ulospäin suuntautuvia lukkoelimiä, esimerkiksi pultteja, joissa on ulkopuoliset kierteet tai vastaavat lukkoelimet, tai hylsyosia, joissa on sisäpuoliset kierteet tai vastaavat lukko-elimet, jotka on sovitettu muodostamaan tartunta vastaaviin kiinnityselimiin, jolloin lukkoelimillä edullisesti on pitkittäissuuntainen ulottuvuus, joka on pienempi kuin ylemmän eris-tekerroksen paksuus.
Keksinnön muut piirteet ilmenevät seuraavasta selityksestä viitaten liittyviin piirustuksiin, joissa:
Kuvio 1 esittää perspektiivisesti leikkauksen katosta, jossa on keksinnön ensimmäisen suoritusmuodon mukainen ' kattamisjärjestelmä;
Kuvio 2-5 esittävät pystyleikkauksia vaihtoehtoisista suori-tusesimerkeistä.
Kuviossa 1 on esitetty kattoalusta 10, joka on valmistettu betonista, mutta käytännössä kattoalusta voi yhtä hyvin muodostua puurakenteesta, aaltoteräspel1istä tai muusta 4 85048 aineesta, vaikka näistä ei ole esitetty erityisiä esi-merkkej ä.
Kattoalustan 10 päälle on levitetty tavanomaiseen tapaan kosteussulku- tai diffuusiosulkukerros 11 pahvista, kalvosta tai muusta soveltuvasta alustamateriaa1ista.
Kerroksen 11 päälle on levitetty alempi kerros 12 kivi-villaa, lasivillaa tai vastaavaa eristeainetta pitkänomaisten levyjen, levykappa.leiden tai rainojen muodossa, pituussuunta nuolen A suuntaan sovitettuna. Kerroksen 12 paksuus voi olla esimerkiksi 3-10 cm.
Tämän jälkeen on levitetty kerros 13 pitänomaisia ankku-rointielimiä 13a. Ankkurointielimet on järjestetty määrätyin keskinäisin välein (esim. 60 cm keskiövälein) ja samansuuntaisesti. Ankkurointie 1 imien pituussuunta on järjestetty nuolen A suuntaan, mutta varmistetaan, että ankkurointielimet on sovitettu soveltuville etäisyyksille eristeaineen sivusuunnassa toisiansa vastaan olevista reunoista.
Tämän jälkeen kerroksen 12 kerroksen 13 päälle levitetään ylempi eristeainekerros 14. Tämä kerros on edullisesti merkittävästi paksumpi kuin kerros 12, esimerkiksi 10 - 30 cm, jolloin se on levitetty yhtenä tai useampana päällekkäisenä kerroksena. Varmistetaan, että eristeaineen pitkänomaisten levyjen, levynkappaleiden tai rainojen pituussuunta on kohtisuoraan suuntaa A vastaan, ts. kuviossa 1 esitettyyn pituussuuntaan B.
Kerroksen 14 päälle levitetään kerros 15 kateainetta esimerkiksi bitumiky1lästettyä katetta, PVC-kalvoa tai muuta soveltuvaa kateainetta. Varmistetaan, että rainamaiset kateaineet levitetään siten, että niiden pituussuunta on nuolen A suunnassa, ja siten että niiden reunaosat ovat 5 85048 samansuuntaiset ja limittäin alapuolella olevan vastaavan ankkurointie 1 imen 13a kanssa.
Sen jälkeen kun kateaineen raina on levitetty kerrokseen 15, sen reunaosa kiinnitetään alapuolella olevaan, vastaavaan ankkurointielimeen 13a kiinnityselimien 16 rivillä. Tämän jälkeen levitetään seuraava kateaineen raina hitsaten tai levittäen sulaa bitumia - siten että limitetään alemman rainan reunaosa mukaanlukien ankkurointie 1 imen 13a yläosa, joka tällöin jää molempien kateainerainojen limittäin olevien reunaosien väliin. Vastaavasti jatketaan seuraavien kateainerainojen ankkurointia ankkurointie 1 imien 13a alustaan tiivistäen vuorotellen kateainerainan limittäin olevat reunaosat vastaavasti.
Sinänsä tunnetulla tavalla voidaan kaikki katerainat levittää vastaavaan kuvioon, ja sen jälkeen kiinnittää kiinni-tyselimien 16 rivit molempien limittäin olevien katerai-nojen läpi samanaikaisesti. Lopuksi voidaan kiinnitys-elimien 16a yläosat upottaa sulan bitumin kerrokseen ja peittää rainamaisen kateaineen nauhalla.
Kuviossa 1 on esitetty ankkurointie Iin 13a yksinkertaisen teräsnauhan, metal 1inauhan tai mahdollisesti kuituvahvis-. . teisen muovinauhan. tai soveltuvilla kiinnityselimien 16 kiinnityksin varustetun muovinauhan muodossa, jolloin kiin-nityselin 16 muodostuu itsekiertyvästä ruuvista 16a, joka asennettaessa kierretään suoraan paikalleen ankkurointielimeen 13a. Teräsnauhaa käytettäessä voi sen paksuus olla esim. 0,7 mm ja leveys esim. 3 - 15 cm. Muuta ainetta käytettäessä (metallia, muovia tai vastaavaa) voidaan käyttää muita paksuuksia ja leveyksiä tarpeen mukaan. Kiinnityselin 16 käsittää sinänsä tunnetulla tavalla levymäisen kiinnityslevyn 16b, jonka läpi ruuvi 16a kulkee. Vaihtoehtoisesti *-- voidaan kiinnityselimen kiinnityslevy ja ruuvi muodostaa ..." yhteenkuuluvasta yksiköstä ja mahdollisesti samasta 6 85048 kappaleesta siten, että kiinnityslevy muodostaa ruuvin kannan laajennuksen.
Kuviossa 2 on ankkurointie1 in 13a esitetty teräsnauhan muodossa, joka vastaa kuviossa 1 esitettyä, mutta varustettuna siihen kuuluvalla keskeisellä raolla 17. Tässä tapauksessa kiinnityse1 in 1Θ on muodostettu joukolla vastahakauksen muodostavia ulokkeita 18a siten, että kiinnityselin voidaan kiinnittää nauhaan 13b varsin yksinkertaisesti painamalla kiinnityselin nauhassa olevan raon 17 läpi napsahdustartun-taan tämän kanssa. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää kiinni-tysruuvia kiinnityselimenä kiertämällä kiinnitysruuvi paikalleen nauhan 13b rakoon 17.
Kuviossa 3 on esitetty ankkurointieIin 13c teräsnauhan (tai vastaavan aineen) muodossa, johon on kiinnitetty joukko kohtisuoraan ulostyöntyviä lukituselimiä 19, jotka ovat ruuvipultin muodossa siihen kuuluvin ruuvinkiertein 19a. Lukituselin 19 on esitetty pituudella, joka on huomattavasti lyhyempi kuin etäisyys nauhasta 13c eristekerroksen 14 pintaan. On esitetty kiinnityselin 20 sisäisin kiertein varustetun hylsyn 20a muodossa, joka on sovitettu toimimaan lukituselimen kierteiden 19a kanssa. Yläpäästään hylsy 20a on muodostettu leveällä kantaosalla 20b. Kantaosaan voidaan muodostaa ura tai vastaava (lähemmin esittämättä oleva) syvennys, johon sopii työkalu, jolla kiinnityselin kierretään lukituselimeen 19.
Vastaavanlainen ratkaisu kuin kuviossa 3 on esitetty kuviossa 4, jossa ankkurointielimessä 13d on lukituselin 21, jossa ulkopuolisten kierteiden sijasta on vastahakaiset, rengasmaiset lukitusosat 22b. Tällöin on mahdollista varsin yksinkertaisella työntö liikkeellä (painaminen jalalla) kiinnittää lukituselimen 22 hylsy 22a lukituselimeen 21.
Kuviossa 5 on esitetty ratkaisu, jossa ankkurointielimessä 13e on sisäpuolisin kiertein varustettu hylsyn muotoinen 7 85048 lukituselin 23, ja jossa kiinnityse1 in 24 on muodostettu ulkopuolisin ruuvikiertein varustetulla ruuvipulti1 la 24a, joka toimii lukituse1 imen ruuvikierteiden kanssa.
Vaihtoehtoisesti voidaan ruuvikierteiden sijasta käyttää napsahdus lukituksen muodostavia lukitusosia lukituselimissä ja kiinnityselimissä (ei esitetty lähemmin).
Voidaan myös ajatella muita ratkaisuja, joissa nauhamaisen ankkurointie 1 imen sijasta käytetään ruiskuvalettua ankku-rointie1 intä, jolla on esimerkiksi T-muotoinen profiili. Tässä tapauksessa voi T-muodon poikittaisseinämä muodostaa vasteen kerrosta 12 päin, keskiseinämän muodostaessa luki-tuselimen kiinnityse1 imien riville, joissa on keskiseinämän päälle työnnettävä, keskellä oleva kiinnitysura. Sellaisessa tapauksessa voidaan T-muodon kskiseinämä tai kiinnitys-elimet varustaa napsahdus lukituksen muodostavilla lukitus-osilla. Vaihtoehtoisesti voidaan itsekiertyvät kiinnity-selimet kiertää suoraan keskiseinämään. On mahdollista käsitellä T-muotoa siten, että se vain jaksottaan muodostaa ulokkeen T-muodon keskeltä. Tällöin on helpompi pujottaa sellaiset ulokkeet ylemään eristekerroksen 14 läpi.
Erityisesti tällaisissa tapauksissa, joissa ankkurointie lime llä on T-muoto ja jatkuva keskiseinämä, on paikallaan järjestää T-muodon keskiseinämä ylemmän eristekerroksen 14 kahden sivuttain toisiinsa koskettavan rainan tai vastaavan yksikön väliin, siten että keskiseinämä on helppo asentaa paikalleen ja lisäksi helposti saavutettavissa. Viimeksi-mainitussa tapauksessa voidaan edulisesti käyttää profiileja, joilla on suhteellisen leveät poikittaisseinämät siten, että ankkurointie1 in voidaan ankkuroida tyydyttävästi eristekerroksen vastakkain oleviin reunaosiin.
Vaikka tässä ei erityisesti ole sitä esitetty, on mahdollista käyttää lisäankkurointielimiä, jotka kulkevat poikittain ede1lämainittuihin ankkurointie1 imi in nähden.
β 85048
Sellaiset lisäankkurointielimet voidaan esimerkiksi asettaa ilman lisäyhteyksiä paikalleen niiden ankkurointielimien päälle, joihin kiinnityse1 imet kiinnitetään.

Claims (4)

9 85048
1. Tasaisten tai kaltevien kattojen kattamia järjestelmä, joka järjestelmä käsittää alimman kerroksen (11) pahvia, kalvoa tai vastaavaa aiustamateriaalia, joka on järjestetty levitettäväksi alla olevalle kattoalustalle (10), yhden tai useamman kerroksen (12, 14) kivivillaa, lasivillaa tai vastaavaa eristeainetta, joka on sovitettu levitettäväksi aiustamateriaalin päälle, sekä ulomman kerroksen (15) muovikalvoa, bitumikyl1ästettyä rainama-teriaalia tai muuta kateainetta, sekä kiinnityselimiä (16, 18, 20, 22, 24) riveittäin, jotka kiinnityselimet on varustettu «r kannalla tai kiinnityslevyllä (16b, 20b), joka on järjestetty muodostamaan vasteen kateaineen (15) yläpintaa vasten, sekä varsiosalla (16a, 18a, 20a, 22a, 24a), joka on järjestetty kulkemaan ulomman kerroksen läpi ja ankkuroimaan se alustaan, tunnettu siitä, että alusta (kerros 13), joka muodostaa kiinnityskohdan kiinnityselimen (16, 18, 20, 22, 24) varsi-osalle (16a, 18a, 20a, 22a, 24a), on kattoalustasta (10) erillään ja sen yläpuolella olevassa tasossa, edullisimmin alemman (12) ja ylemmän (14) eristeainekerroksen välissä, ja muodostuu keskenään samansuuntaisista, pitkänomaisista ankkurointieli-mistä (13a, 13b, 13c, 13d, 13e), jotka on sijoitettu ilman suoraa kosketusta kattoalustaan (10) ja määrätyin keskinäisin välein, jotka vastaavat kiinnityselimien keskinäisiä välejä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että ankkurointielimet (13a - 13e) muodostuvat teräsnau-hasta, joka itsessään on riittävän jäykkä ankkuroimaan kiinni-tyselimet (16, 18, 20, 22, 24), jotka voivat olla itseporau-tuvia ruuveja (18a), suoraan ankkurointielimiin.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että ankkurointielimet (13b) ovat nauhamaisia, ja niissä on joukko pitkittäisiä kiinnitysrakoja (17) napsahduslukitus- 10 85048 osan muodostamiseksi, joka voi ottaa vastaan sinänsä tunnetun vastahakasen käsittävän kiinnityselimen (18).
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että ankkurointielimet (13c - 13e) ovat nauhamaisia, ja varustetut joukolla nauhan päätasosta kohtisuoraan ulospäin suuntautuvia lukkoelimiä (19, 21, 23), esimerkiksi pultteja, joissa on ulkopuoliset kierteet tai vastaavat lukkoelimet, tai hylsyosia, joissa on sisäpuoliset kierteet tai vastaavat lukko-elimet, jotka on sovitettu muodostamaan tartunta vastaaviin kiinnityselimiin (20, 22, 24), jolloin lukkoelimillä (19, 21, 23) edullisesti on pitkittäissuuntainen ulottuvuus, joka on pienempi kuin ylemmän eristekerroksen (14) paksuus. H 85048
FI882101A 1987-05-08 1988-05-05 Taklaeggningssystem. FI85048C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO871129A NO161393C (no) 1987-05-08 1987-05-08 System til tekking av tak.
NO871129 1987-05-08

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI882101A0 FI882101A0 (fi) 1988-05-05
FI882101A FI882101A (fi) 1988-11-09
FI85048B true FI85048B (fi) 1991-11-15
FI85048C FI85048C (fi) 1992-02-25

Family

ID=19889789

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI882101A FI85048C (fi) 1987-05-08 1988-05-05 Taklaeggningssystem.

Country Status (4)

Country Link
DK (1) DK162783C (fi)
FI (1) FI85048C (fi)
NO (1) NO161393C (fi)
SE (1) SE8801727L (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE10207696B4 (de) * 2002-02-22 2004-10-14 Heraklith Ag Palette und zugehörige Transporteinheit

Also Published As

Publication number Publication date
DK162783C (da) 1992-04-27
NO871129D0 (no) 1987-03-19
DK248988D0 (da) 1988-05-06
NO161393B (no) 1989-05-02
SE8801727D0 (sv) 1988-05-06
DK162783B (da) 1991-12-09
FI85048C (fi) 1992-02-25
NO161393C (no) 1989-08-09
FI882101A0 (fi) 1988-05-05
NO871129L (no) 1988-11-09
FI882101A (fi) 1988-11-09
DK248988A (da) 1988-11-09
SE8801727L (sv) 1988-11-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7895804B2 (en) Batten riser assembly
US20070175170A1 (en) Self-stick metal plate and method of applying the same
US20120297711A1 (en) Drainage-Promoting Wrap
US20120079775A1 (en) Retrofit Roof Assembly
US8621798B2 (en) Construction insulating panel
US20060207204A1 (en) Fastener, roofing system and method
JP2014500919A (ja) 屋根用母屋被覆断熱材システム
US20080010933A1 (en) Insulated pitched roofing system and method of installing same
US9315999B1 (en) Ridge tile or solar panel attachment system for a roof
US8104231B1 (en) Ridge tile system for a roof
FI85048B (fi) Taklaeggningssystem.
EP0445666B1 (de) Dacheindeckung aus mit ihren Längs- und Querrändern einander überlappenden Dacheindeckungsplatten
EP0733139B1 (en) Roof tile system
US4038804A (en) Mounting element for roofing having loosely laid synthetic resin films
US20070028556A1 (en) Roofing insulation fastening system
US11041311B1 (en) Metal blocking with coping with cleat
EP0943042B1 (en) Constructional element
JPH08291593A (ja) 瓦屋根構造
US20090049783A1 (en) Retaining Rail for Roofing Membranes
EP1209297B1 (en) Composite panels
JPH08291594A (ja) 瓦屋根構造
WO2020231735A1 (en) Insulated rainscreen panels and methods for the manufacture and use thereof
GB2314356A (en) Method of forming a roof tile
NZ563842A (en) Rails with openings to allow anchoring members to protrude through and snap or slide fit to profiled sheet cladding
Falconer Pitched metal roofs

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: HAVNERAAS, ALF MARTIN