FI84799C - Foerfarande och apparatur foer packande av platta paosar, saeckar eller dylika foeremaol. - Google Patents

Foerfarande och apparatur foer packande av platta paosar, saeckar eller dylika foeremaol. Download PDF

Info

Publication number
FI84799C
FI84799C FI890672A FI890672A FI84799C FI 84799 C FI84799 C FI 84799C FI 890672 A FI890672 A FI 890672A FI 890672 A FI890672 A FI 890672A FI 84799 C FI84799 C FI 84799C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
conveyor
objects
space
pusher
movement
Prior art date
Application number
FI890672A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI84799B (fi
FI890672A0 (fi
FI890672A (fi
Inventor
Jouni Suokas
Pekka Virtanen
Original Assignee
Jopamac Ab Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Jopamac Ab Oy filed Critical Jopamac Ab Oy
Priority to FI890672A priority Critical patent/FI84799C/fi
Publication of FI890672A0 publication Critical patent/FI890672A0/fi
Priority to AU50292/90A priority patent/AU5029290A/en
Priority to PCT/FI1990/000044 priority patent/WO1990009315A1/en
Priority to EP90902635A priority patent/EP0457792B1/en
Priority to DE69010673T priority patent/DE69010673T2/de
Publication of FI890672A publication Critical patent/FI890672A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI84799B publication Critical patent/FI84799B/fi
Publication of FI84799C publication Critical patent/FI84799C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65BMACHINES, APPARATUS OR DEVICES FOR, OR METHODS OF, PACKAGING ARTICLES OR MATERIALS; UNPACKING
    • B65B5/00Packaging individual articles in containers or receptacles, e.g. bags, sacks, boxes, cartons, cans, jars
    • B65B5/06Packaging groups of articles, the groups being treated as single articles
    • B65B5/061Filled bags

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Container Filling Or Packaging Operations (AREA)
  • Auxiliary Devices For And Details Of Packaging Control (AREA)

Description

84799
Menetelmä ja laitteisto litteiden pussien, säkkien tai vastaavien esineiden pakkaamiseksi
Keksintö kohdistuu menetelmään litteiden pussien, 5 säkkien tai vastaavien esineiden pakkaamiseksi, jossa menetelmässä nämä asetetaan tasojaan vastaan kohtisuorassa suunnassa katsoen peräkkäin, ja ne tuodaan kokoamistilaan työntämällä ne tietynsuuruisissa erissä sivusta kokoamistilaan kuljettimelta, jossa ne ovat 10 peräkkäin pystyssä, jolloin esineet siirretään vaakasuoraa rataa pitkin poikittain kuljettimen liikesuuntaan nähden kokoamistilaan kuljettimen viereen, jolloin ne tulevat peräkkäin jonoon kokoamistilaan, josta ne ollessaan kokoonpuristuneina siirretään suoraan yhdellä 15 työntöliikkeellä pakkaustilaan. Keksintö kohdistuu myös laitteistoon, jossa on elimet esineiden asettamiseksi tasojaan vastaan kohtisuorassa suunnassa katsoen peräkkäin, jolloin laitteisto käsittää kokoa-mistilan, kokoamistilan vieressä olevan kuljettimen, 20 jossa on tukielimet esineiden pitämiseksi pystyssä kuljetuksen aikana, laitteiston käsittäessä lisäksi ensimmäisen työnninelimen, joka on järjestetty tekemään kuljettimen kulkusuuntaan nähden kohtisuoraa liikettä kuljettimen poikki esineiden siirtämiseksi kul j ett ime 1-25 ta kokoamistilaan, jossa on elimet siinä sijaitsevien peräkkäin pystyssä olevien esineiden tukemiseksi kokoamistilassa, laitteiston käsittäessä lisäksi toisen työnninelimen esineiden siirtämiseksi pakkaus-tilaan, jolloin ensimmäinen työnninelin on järjestetty 30 siirtämään esineet vaakasuoraa rataa pitkin kokoamistilaan kuljettimen viereen, josta toinen työnninelin on järjestetty siirtämään ne suoraan yhdellä työntö-liikkeellä pakkaustilaan.
35 Erilaisia pusseja, kuten makeispusseja on pakattu laatikoihin siten, että ne tulevat tasojaan vastaan kohtisuorassa suunnassa katsoen peräkkäin, esim. päällekkäin, minkä jälkeen laatikko voidaan kääntää niin, että pussit tulevat pystyyn. Tämä pakkausprosessi 2 84799 suoritetaan yleensä siten, että pussit tuodaan sopivina vaakasuorina ryhminä pakkauskoneeseen, mistä ryhmä pudotetaan kerrallaan laatikkoon, ja laatikon tultua täyteen se suljetaan. Menetelmän haittana on se, että 5 pussit eivät tule hyvään järjestykseen ja pakkaus-prosessi on myös huonosti hallittavissa. Mikäli kysymys on ns. myyntipakkauksista, on tärkeää saada pussit hyvään järjestykseen.
10 Saksalaisessa kuulutusjulkaisussa 1,786,161 on lisäksi esitetty laite, jossa pystyasennossa olevat pakkaukset siirretään suoraan kuljettimelta laatikkoon kampamai-sella työntimellä. Esineiden painautuminen tiiviimmin toisiaan vasten pakkaushetkellä saadaan aikaan ohjain-15 seinämien avulla. Ainoastaan yhden työntimen käyttö rajoittaa tällaisen pakkauslaitteiston käyttömahdollisuuksia. Saksalaisissa hakemus julkaisuissa 27 30 799 ja 27 30 805 on puolestaan kysymyksessä laitteisto, jossa on kaksi työnnintä, joista ensimmäinen työntää 20 pakkaukset kuljettimelta puristusvaiheeseen ja toinen työnnin työntää ne puristusvaiheesta laatikkoon. Näissä laitteistoissa siirretään esineet ensin kuljettimelta ensimmäisellä työntimellä kokoamistilaan, minkä jälkeen ne nostetaan ylemmälle tasolle laatikon 25 suun kohdalle, ja tämän jälkeen ne työnnetään toisella työntimellä laatikon sisään. Kyseisessä laitteistossa käytetään siis monia siirtovaiheita ennen kuin pakkaukset on saatu laatikkoon.
30 US-patentissa 4,577,453 on puolestaan esitetty pakkaus-laitteisto litteiden esineiden pakkaamiseksi, jossa esineet siirretään haarukkamaisella ensimmäisellä työnninelimellä vaakasuorassa sijaitsevista kuljetin-lokeroista työntämällä ne lokeroiden sivuista esiin-35 pistävien esineiden reunojen kohdalla liikkuvan *; haarukan avulla puristustilaan, jossa ne puristetaan ja siirretään toisella työnninelimellä pakkaustilaan.
3 84799
Menetelmällä ei saavuteta kuitenkaan hyvää pakkaus-kapasiteettia lähinnä seuraavista syistä: - Työnninelin joutuu olemaan ääriasennossaan tukena 5 puristettaessa esineitä vastakkain puristimella.
Tällöin työnninelin ei pääse välittömästi palaamaan uuden esine-erän siirtämiseksi. Tämä johtuu lähinnä pakattavien esineiden vaakasuorasta asennosta.
10 - Vaikka työnninelin olisikin heti siirrettyään esine-erän puristimen vaikutusalueelle vapaa palaamaan takaisin, on kuljetin pidettävä pysähdyksissä sen ajan, jolloin siirtoelin ei ole valmiina siirtämään esineitä lokeroista. Tämä johtuu siitä, 15 että työnninelimen paluuliike tapahtuu samaa rataa kuin työntöliike, jolloin esineet olisivat tiellä.
Ruotsalaisessa kuulutusjulkaisussa 374,073 on vielä esitetty pakkausmenetelmä ja -laitteisto, joiden 20 mukaan ensimmäisen työntö liikkeen suorittavan työnninelimen paluuliike tapahtuu samaa rataa kuin sen työntöliike, jolloin kuljettimen, jolta työnnin työntää esineitä, täytyy myös olla pysähdyksissä paluuliikkeen aikana. Tästä piirteestä aiheutuu kapasiteettia 25 pienentävä pullonkaula pakkausvaiheisiin. Julkaisu esittää kahden erillisen toisen työnninelimen käytön siirtovaiheessa pakkauksiin, mutta juuri edellämaini-tusta syystä tällä uudistuksella ei saavuteta merkittävää parannusta.
30
Keksinnön tarkoituksena on saada aikaan parannus edellä esitetyissä epäkohdissa ja erityisesti parantaa kahta työnnintä käyttävien menetelmien ja laitteistojen kapasiteettia. Tämän toteuttamiseksi keksinnön mukai-35 selle menetelmälle on pääasiassa tunnusomaista se, että työnninelin, jolla esineet työnnetään kokoamis-tilaan, nostetaan ylös työntöliikkeen jälkeen, siirretään kuljettimen toiselle puolelle ja lasketaan 4 84799 alkuasentoon uutta työntöliikettä varten, ja toinen työnninelin, joka rajoittaa työntöliikkeen jälkeen esine-erää ensimmäiseen työnninelimeen nähden vastakkaisella sivulla, nostetaan ylös, siirretään kokoamis-5 tilassa olevan, ensimmäisellä työnninelimellä sinne siirretyn esine-erän yli sen toiselle puolelle ja lasketaan alas kuljettimen ja mainitun esine-erän väliin ennen niiden siirtoa tällä työnninelimellä pakkaustilaan. Tällä tavalla saadaan toimintavarma 10 pakkausjärjestelmä, jossa pakattavat esineet ensin ryhmitellään tunnetun tekniikan mukaisesti peräkkäin, ja ryhmä tai esine-erä työnnetään sivusta laatikkoon niiden ollessa pystyssä, jolloin ne tulevat hyvään järjestykseen. Työnninelimet suorittavat paluuliik-15 keensä kuljettimella tulevien ja kuljettimelta siirret tyjen esine-erien yli, jolloin toisaalta kuljetinta ei tarvitse pysäyttää ensimmäisen työntimen paluuliik-keen vuoksi ja kuljettimelta siirrettyä esine-erää ei tarvitse erikseen nostaa toisen työntimen vaikutus-20 alueelle. Menetelmä on luonnollisesti helposti muunneltavissa pakkausten kokojen mukaan.
Erään edullisen vaihtoehdon mukaan esineet puristetaan tasojaan vastaan kohtisuorassa suunnassa toisiaan 25 vasten ennen niiden siirtoa pakkaustilaan, jolloin esineitä voidaan käsitellä helpommin toisistaan irrallaan ennen niiden siirtoa laatikkoon, ja varsinainen tiivistys tapahtuu vasta viimeisessä vaiheessa ennen niiden työntämistä laatikkoon.
30
Erään edullisen suoritusmuodon mukaan kokoamistilaan voidaan kerätä kaksi tai useampia vierekkäisiä jonoja, minkä jälkeen ne siirretään yhdellä siirtoliikkeellä pakkaustilasta kauimpana olevan jonon sivusta työntä-35 mällä pakkaustilaan.
5 84799
Keksinnön tarkoituksena on myös esittää laitteisto, jolla pakkaus voidaan suorittaa käytännöllisellä, tilaa säästävällä ja kapasiteettia lisäävällä tavalla. 5 Keksinnön toteuttamiseksi laitteistossa on ensimmäinen ja toinen työnninelin kiinnitetty liikkuviksi samaan vaunuun, joka on järjestetty tekemään pystysuoraa edestakaista liikettä. Tällä tavoin voidaan järjestää työntimien siirtoliikkeet sekä niiden yläkautta 10 tapahtuvat paluuliikkeet alkuasentoihinsa rakenteel lisesti yksinkertaisella ja tilaa säästävällä tavalla.
Vielä erään edullisen suoritusmuodon mukaan laitteistossa on puristin, joka on järjestetty tekemään 15 kuljettimen kulkusuuntaista edestakaista liikettä esineiden puristamiseksi tasojaan vastaan kohtisuorassa suunnassa toisiaan vasten. Puristimen avulla voidaan esineet tiivistää toisiaan vasten ennen niiden siirtoa laatikkoon.
20
Keksintöä selostetaan seuraavassa tarkemmin viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuva 1 esittää keksinnön mukaista pakkaus la itteis- 25 toa kaavamaisesti ylhäältäpäin nähtynä, kuvat 2a-d esittävät keksinnön mukaista laitteistoa kuvan 1 linjan II-II tasosta nähtynä ja esineiden siirtotapahtuman eri vaiheissa 30 ja kuva 3 esittää keksinnön mukaista laitteistoa kaavamaisena sivukuvantona kuljettimen kohdalta kuvan 1 linjan III-III tasosta 35 nähtynä.
6 84799
Kuvassa 1 on esitetty pakkauslaitteisto ylhäältäpäin nähtynä. Laitteisto käsittää kuljettimen 1, jolle pakattavat litteät pussit, säkit tai vastaavat esineet 5 10 syötetään siten, että niistä kukin tulee omaan, kuljettimen 1 kulkusuunnassa kohtisuorien väliseinämien la rajoittamaan osastoonsa. Kuljetin kulkee vaakasuorassa nuolen A suuntaan siten, että esineet 10 ovat siinä pystyssä väliseinämien la tukemina. Kuljettimen 10 vieressä, kuvassa 1 sen oikealla puolella on tasainen alusta 2, joka sijaitsee suurinpiirtein kuljettimen tasossa ja jota rajoittaa kuljettimen menosuunnan puoleisella sivulla pystysuora seinämä 7 ja kuljettimen tulosuunnan puoleisella sivulla myöhemmin selostettavat 15 puristin 5 ja ohjainlevy 6, jotka myös sijaitsevat pystysuorassa asennossa. Näin syntynyttä, kuljettimen 1 kulkusuuntaan A nähden kohtisuorassa suunnassa molemmista päistä avointa tilaa 2 kutsutaan kokoamis-tilaksi, jonka tarkoitus selostetaan myöhemmin.
20
Kuljettimesta 1 nähden kokoamistilan vastakkaisella puolella kokoamistila rajoittuu laatikoiden käsittely-elimistöön 8, jonka tarkoituksena on siirtää laatikoita 3 esim. pahviaihioista koottuja laatikoita vuorollaan 25 kokoamistilan 2 kohdalle siten, että niiden yksi sivu on auki ja kohti kokoamistilaa 2. Laatikoista käytetään myöhemmin nimitystä pakkaustila. Elimistö 8 voi olla mitä tahansa pakkauskoneissa 8 käytettävää tyyppiä, eikä sitä keksintöön kuulumattomana ole selostettu 30 tässä sen tarkemmin.
Kuvassa 1 on lisäksi esitetty ensimmäinen työnnin 4a, jonka tehtävänä on työntää esineitä 10 kuljettimelta 1 niiden tasojen suunnassa sivusta kokoamistilaan 2, 35 sekä toinen työnnin 4b, jonka tehtävänä on työntää esineitä 10 kokoamistilasta 2 pakkaustilaan eli laatikkoon 3 sisään laatikon avoimesta sivusta.
7 84799
Kuvassa 1 on esitetty katkoviivoilla kokoamistilaan 2 kuuluva puristustila 2a, joka sijaitsee kuljettimen 1 vieressä vaakasuoraa, edestakaista, kuljettimen 1 kulkusuunnan A suuntaista edestakaista liikettä tekevän 5 puristimen 5 vaikutusalueella. Puristimessa 5 on pysty puristuspinta, joka rajoittaa puristustilaa 2a kuljettimen 1 tulosuuntaan päin ja jonka tehtävänä on puristaa puristustilassa 2a olevat esineet 10 toisiaan vasten.
10
Seuraavassa selostetaan laitteiston toimintaa tarkemmin lähemmin kuviin 2a-d viitaten. Ensimmäinen työnnin 4a on ripustettu kuljetushihnan ja kokoamistilan yläpuoliseen vaunuun 9 pystysuoraan asentoon, ja se on 15 järjestetty liikkumaan vaakasuoraa liikerataa vaunuun järjestetyissä johteissa. Myös toinen työnnin 4b on ripustettu vaunuun siten, että se muodostaa pystysuoran, alaspäin suuntautuvan levyn pakattavien esineiden korkeudella. Myös toinen työnnin 4b on järjestetty 20 liikkumaan vaakasuoraa liikerataa vaunussa olevissa johteissa.
Kuvassa 2a sijaitsee ensimmäinen työnnin 4a kuljettimen 1 vasemmalla puolella, t.s. kokoamistilasta 2 katsoen 25 sen toisella puolella, ja toinen työnnin 4b on puristustilan 2a toisella sivulla kauempana kuljettimesta 1. Erä pystyssä sijaitsevia esineitä 10 on saapunut kuljettimella 1 ensimmäisen työntimen 4a vaikutusalueelle, ja työnnin työntää ne sivusta tasojensa 30 suunnassa, eli kuljettimen kulkusuuntaan A nähden kohtisuorassa suunnassa vaakasuoralla työntölrikkeellä B puristustilaan 2a, jossa puristin 5 on kuvassa 1 katkoviivoilla esitetyssä taaksepäin vetäytyneessä asennossa. Työnnin 4a on mitoitettu siten, että esineet 35 10 työntyvät seinämän 7 ja taaksepäin vetäytyneen puristimen 5 välistä etäisyyttä vastaavalta kuljetus-hihnan pituudelta puristustilaan 2a, ja tämä periaate ilmenee parhaiten kuvasta 1. Työntöliikkeen B jälkeen 8 84799 jää ensimmäinen työnnin 4a kuljettimen 1 toiselle puolelle, ja toisen työntimen 4b puristustilan 2a puoleinen sivu varmistaa sen, että esineet 10 pysyvät pystyssä tilassa 2a eivätkä joudu kauemmaksi työntö-5 liikkeen B aikana.
Liikkeen B jälkeen ollaan tultu kuvan 2b esittämään asentoon, jossa puristustilassa 2a peräkkäin olevia esineitä 10, eli tietyn suuruista esine-erää rajoittaa 10 kuljettimen 1 puolella loppuasennossaan oleva ensimmäinen työnnin 4a sekä vastakkaisella sivulla sitä rajoittaa toinen työnnin 4b sekä työnnintä 4b puristimen 5 suunnassa samansuuntaisena seuraava pystysei-nämä 6a, joka muodostuu ohjainlevyn 6 puristimen 5 15 puoleisesta pystystä, puristimen 5 liikesuunnan suuntaiseksi taivutetusta seinämästä. Esine-erää rajoittaa esineiden 10 tasoja vastaan kohtisuorissa suunnissa kuljettimen 1 menosuunnan puoleinen seinämä 7 sekä vastapäisessä suunnassa taaksepäin vetäytyneen 20 puristimen 5 puristuspinta.
Esine-erän ollessa puristustilassa 2a kuvan 2b esittämässä asennossa siirretään puristin 5 kuvan 1 esittämään asentoon, jolloin esineet 10 puristuvat 25 toisiaan vasten. Puristimen 5 liikepituus on sellainen, että sen puristuspinta tulee ohjainlevyn 6 tasalle. Tämän jälkeen työntimet 4a ja 4b nostetaan ylös nostamalla vaunua 9, minkä jälkeen ne siirtyvät vaunussa 9 vasemmalle siten, että ensimmäinen työnnin 30 4a tulee jälleen kuljettimen 1 vasemman reunan vasemmalle puolelle, ja työnnin 4b tulee kuljettimen 1 oikean reunan oikealle puolelle kuljettimen 1 ja puristustilassa 2a olevan esine-erän väliin sen jälkeen, kun vaunu 9 on laskettu jälleen alkuperäiseen 35 korkeuteensa. Tätä siirtovaihetta on kuvattu kuvassa 2c ja lopullista tilannetta kuvassa 2d. Tästä työnti-mien 4a ja 4b yhdistelmä palautuu jälleen kuvan 2a asentoon siten, että työnnin 4b liikkuu vaakasuorassa 9 84799 nuolen C suuntaan puristustilan 2a toiselle puolelle työntäen samalla puristustilassa 2a olevan esine-erän edellään pakkaustilaa 3 kohti, jolloin esine-erä tulee ohjauslevyn 6 ja seinämän 7 väliin. Työntimen 5 4b leveys, t.s. sen ulottuvuus kuljettimen 1 pituussuunnassa on sellainen, että se työntää tasaisena rintamana esineet 10 seinämän 7 ja ohjauslevyn 6 väliseen tilaan. Seuraavana vaiheena on tämän jälkeen jälleen esine-erän siirto kuljettimelta 1 ensimmäisen 10 työntimen 4a avulla tyhjään puristustilaan 2a, jossa puristin 5 on välittömästi toisen työntimen 4b siirto-liikkeen C jälkeen palautunut taaksepäin vetäytyneeseen asentoonsa.
15 Edellä kuvatulla tavalla on mahdollista koota kokoamis-tilaan 2 kaksi tai useampia esine-eriä, riippuen luonnollisesti siitä, montako erää pakkaustilaan 3 mahtuu rinnakkain, ja kokoamistilan 2 pituus työntimien liikesuunnassa tulee luonnollisesti järjestää tätä 20 vastaavaksi. Kun haluttu määrä esine-eriä on tullut vierekkäin, tapahtuu niiden työntö pakkaustilaan 3 siten, että toinen työnnin 4b sijaitessaan kuvan 2d esittämässä asennossa kuljettimen 1 ja puristustilan 2a välissä työntää kaikki kokoamistilassa 2 olevat 25 esine-erät yhdellä pitkällä työntöliikkeellä pakkaus-f tilaan 3, minkä jälkeen pakkaustilan 3 avoin sivu voidaan sulkea ja seuraava pakkaustila voidaan siirtää elimistöllä 8 kokoamistilan 2 viereen.
30 Toinen vaihtoehto järjestää kaksi tai useampia esine-eriä vierekkäin pakkaustilaan 3 on työntää ne yksittäisissä erissä siten, että puristustilassa 2a oleva erä työnnetään heti kuvan 2d asennosta yhdellä pitkällä työntimen 4b liikkeellä pakkaustilaan 3, minkä jälkeen 35 tapahtuu kuvien 2a-2d työkierto, ja uusi erä esineitä 10 on taas puristustilassa 2a valmiina työnnettäviksi 10 84799 samaan pakkaustilaan 3 edellisen esine-erän viereen. Kun pakkaustila 3 on tullut tällä tavalla täyteen, voidaan uusi pakkaustila vaihtaa edellisen tilalle.
5 Kokoamistilaan 2 kerättävien esineiden 10 määrä tulee luonnollisesti määrätä sen mukaan, montako niitä mahtuu peräkkäin pystyssä sivusta työntämällä pakkaus-tilaan 3. Pakkaustilat 3 voivat olla mitoiltaan erilaisia, ja tämän vuoksi voidaankin esimerkiksi 10 kokoamistilan 2 leveyttä säädellä muuttamalla ohjaus-levyn 6 paikkaa ja vastaavasti puristimen 5 puristus-liikkeen pituutta. Tätä säätömahdollisuutta on kaavamaisesti kuvattu nuolella D kuvassa 1.
15 Samoin voidaan yhdellä kerralla kuljettimelta 1 siirrettävien esineiden 10 määrää säädellä vaihtamalla ensimmäisen työntimen 4a kohdalle eri levyisiä työnti-miä. Tällöin tulee luonnollisesti puristimen 5 taaksepäin vetäytyneen asennon sijaintia muuttaa vastaavasti, 20 ja tätä säätömahdollisuutta on kuvattu nuolella E
kuvassa 1. Kuljettimelta 1 siirrettävien esineiden 10 määrä tulee luonnollisesti olla oikeassa suhteessa siihen, montako niitä mahtuu kokoonpuristettuina peräkkäin pakkaustilaan 3.
25
On luonnollista, että eri elinten suorittamat liikkeet voidaan synkronisoida toisiinsa nähden siten, että pakkaustapahtuma voi jatkua keskeytymättä tai ainakin häiriöittä. Tällöin laatikoiden 3 syöttönopeus kokoa-30 mistilan 2 viereen voidaan rytmittää esineiden 10 syöttönopeuden mukaan, eli sen mukaan, miten nopeasti esineitä 10 siirtyy kuljettimella 1, josta työnnin 4a ottaa ne mukaansa. Lisäksi kuvissa 2a-d esitetty työkierto voidaan tahdistaa kuljettimen 1 tahtiin 35 siten, että ensimmäinen työnnin 4a palaa alkuasentoonsa uutta työntöä varten viimeistään siinä vaiheessa, kun uusi erä esineitä 10 on kokonaisuudessaan ehtinyt työntimen kohdalle.
11 84799
Kuvassa 3 on esitetty laitteisto pitkittäisleikkauksena kuljettimen 1 kohdalta. Esineet 10 syötetään kuljet-timelle 1 sitä ennen olevalta hihnakuljettimelta 11, 5 jolla ne lepäävät hihnakuljettimen tason suuntaisina. Hihnakuljettimen päässä ne putoavat kuljettimeen 1 päin suunnatun liukulevyn 13 ohjaamina kuljettimelle 1 siten, että ne liukuvat pohja edellä pudoten pystyyn, kukin esine omaan pystyjen väliseinien la rajoittamaan 10 osastoonsa. Käytännössä tämä on toteutettu siten, että kuljettimen 1 liike on järjestetty tietynpituisin nykäyksittäin tapahtuvaksi, jolloin kuljettimen 11 päähän on järjestetty tunnistin 12, kuten valokenno, joka aina osastoon putoavan esineen 10 havaittuaan 15 antaa kuljettimelle 1 käskyn siirtyä yhden osaston verran eteenpäin, jolloin uusi tyhjä osasto siirtyy kohtaan, johon uusi esine 10 voi pudota. Näin voidaan varmistaa, että kuljettimeen l ei jää tyhjiä kohtia, sillä mikäli kuljettimella 11 on jostain syystä 20 katkoja, ei kuljetin 1 tänä aikana liiku.
Kuhunkin kuljettimen 1 osastoon voidaan koota myös useampia esineitä peräkkäin, riippuen niiden paksuudesta. Tällöin liukulevy 13 ja sen alapuolella oleva 25 osasto sijaitsevat siten, että seuraava esine putoaa aina edellisen päälle. Liukulevyn 13 kohdalla oleva valokenno tai muu anturi on yhdistetty laskuriin, joka osastoon sopivan määrän tultua täyteen antaa käskyn kuljettimelle 1 siirtyä yhden osaston verran 30 eteenpäin.
Ensimmäinen työnnin 4a voidaan sovittaa luonnollisesti edellä mainittuun kuljettimen 1 etenemistahtiin siten, että tietyn nykäysmäärän jälkeen, joka sellaisenaan 35 tai tiettynä kertalukuna vastaa kuljettimelle 1 tulevien esineiden 10 määrää, alkaa kuvissa 2a-d esitetty työkierto, ja työkierron kesto ja kuljettimen 11 syöttönopeus voidaan järjestää toisiinsa nähden i2 84799 sellaiseksi, että työnnin 4a ehtii hyvin alkuasentoonsa ennen kuin uusi erä esineitä on tullut sen siirrettäväksi. Kuvassa 1 näkyy vielä työntimen 4a kampamainen rakenne, eli työnnin 4a on pysty, kuljettimen suun-5 täinen levymäinen elin, jossa on alaspäin suuntautuvia ulokkeita tai "piikkejä”, joiden leveys vastaa kuljettimen 1 osastoja rajoittavien seinämien la etäisyyttä toisistaan siten, että ulokkeet voivat työntää esineet 10 sivusta kokoamistilaan 2 menemällä seinämien la 10 välistä.
Laitteiston automaatio voidaan järjestää luonnollisesti automaatiotekniikasta tunnetuilla tavoilla eri antureilla ja katkaisimilla. Liikkuvien osien voimanläh-15 teenä voi olla esim. sähkö, hydraulineste tai paine-ilma, jolloin kahdessa viimeksimainitussa tapauksessa eri työntöliikkeet (työntimen 4a ja 4b sekä puristimen 5 liikkeet) ja nostoliikkeet (vaunun 9 liike ylös ja alas) voidaan järjestää sylinteri-mäntä-toimilaitteiden 20 avulla ja näiden iskunpituus voidaan järjestää halutuksi tunnetuilla säätölaitteilla. Toimilaitteita voidaan liikuttaa ennaltaohjelmoidun pakkausohjelman mukaan. Käytettäessä laitteistoa elintarvikkeita sisältävien pussien, säkkien tai vastaavien pakkaamiseen, on 25 puristimen 5, työnninten 4a ja 4b sekä vaunun 9 liikkeet varminta järjestää pneumaattisen voimansiirron avulla tapahtuviksi, jolloin pakkausmenetelmä on riittävän puhdas elintarvikkeita ajatellen.

Claims (7)

1. Menetelmä litteiden pussien, säkkien tai vastaavien esineiden (10) pakkaamiseksi, jossa menetel- 5 mässä nämä asetetaan tasojaan vastaan kohtisuorassa suunnassa katsoen peräkkäin, ja ne tuodaan kokoamis-tilaan (2) työntämällä ne tietynsuuruisissa erissä sivusta kokoamistilaan (2) kuljettimelta (1) , jossa ne ovat peräkkäin pystyssä, jolloin esineet (10) 10 siirretään vaakasuoraa rataa (B) pitkin poikittain kuljettimen (1) liikesuuntaan nähden kokoamistilaan (2) kuljettimen (1) viereen, jolloin ne tulevat peräkkäin jonoon kokoamistilaan (2), josta ne ollessaan kokoonpuristuneina siirretään suoraan yhdellä työntö-15 liikkeellä pakkaustilaan (3) , tunnettu siitä, että työnninelin (4a), jolla esineet työnnetään kokoamistilaan (2), nostetaan ylös työntöliikkeen jälkeen, siirretään kuljettimen toiselle puolelle ja lasketaan alkuasentoon uutta työntöliikettä varten, 20 ja toinen työnninelin (4b), joka rajoittaa työntöliikkeen jälkeen esine-erää ensimmäiseen työnninelimeen (4a) nähden vastakkaisella sivulla, nostetaan ylös, siirretään kokoamistilassa olevan, ensimmäisellä työnninelimellä (4a) sinne siirretyn esine-erän yli 25 sen toiselle puolelle ja lasketaan alas kuljettimen (1) ja mainitun esine-erän väliin ennen niiden siirtoa tällä työnninelimellä (4b) pakkaustilaan (3).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu 30 siitä, että kokoamistilassa (2) on kuljettimen (1) vieressä puristustila (2a), jossa esineet (10) puristetaan tasojaan vastaan kohtisuorassa suunnassa toisiaan vasten ennen niiden siirtoa pakkaustilaan (3) .
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kokoamistilaan (2) kerätään kaksi tai useampia vierekkäisiä jonoja, minkä jälkeen 14 84799 ne siirretään yhdellä siirtoliikkeellä pakkaustilasta kauimpana olevan jonon sivusta työntämällä pakkaus-tilaan.
4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että puristuksen jälkeen kokoamistilassa (2) olevaa esine-erää siirretään pakkaustilaa (3) kohti työntimellä (4b) , joka jää siirron jälkeen kuljettimes-ta (1) katsoen puristustilan (2a) vastakkaiselle 10 puolelle.
5. Laitteisto litteiden pussien, säkkien tai vastaavien esineiden (10) pakkaamiseksi, jossa on elimet niiden asettamiseksi tasojaan vastaan kohtisuorassa 15 suunnassa katsoen peräkkäin, jolloin laitteisto käsittää kokoamistilan (2) , kokoamistilan (2) vieressä olevan kuljettimen (1), jossa on tukielimet (la) esineiden pitämiseksi pystyssä kuljetuksen aikana, laitteiston käsittäessä lisäksi ensimmäisen työnnin-20 elimen (4a), joka on järjestetty tekemään kuljettimen (1) kulkusuuntaan nähden kohtisuoraa liikettä kuljettimen (1) poikki esineiden siirtämiseksi kuljettimelta (1) kokoamistilaan (2), jossa on elimet (4b, 5, 6, 7. siinä sijaitsevien peräkkäin pystyssä olevien 25 esineiden tukemiseksi kokoamistilassa, laitteiston käsittäessä lisäksi toisen työnninelimen (4b) esineiden (10) siirtämiseksi pakkaustilaan (3), jolloin ensimmäinen työnninelin (4a) on järjestetty siirtämään esineet (10) vaakasuoraa rataa pitkin kokoamistilaan 30 kuljettimen viereen, josta toinen työnninelin (4b) on järjestetty siirtämään ne suoraan yhdellä työntöliik-keellä pakkaustilaan (3), tunnettu siitä, että työnninelimet (4a, 4b) on kiinnitetty liikkuviksi samaan vaunuun (9), joka on järjestetty tekemään 35 pystysuoraa edestakaista liikettä. 15 84799
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että ensimmäisessä työnninelimessä (4a) on sinänsä tunnettu kampamainen rakenne siten, 5 että tyhjien välikohtien välinen etäisyys vastaa kuljettimen (1) tukielinten (la) välistä etäisyyttä.
7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että kokoamistilassa (2) on 10 puristin (5), joka on järjestetty tekemään kuljettimen (1) kulkusuuntaista edestakaista liikettä esineiden puristamiseksi tasojaan vastaan kohtisuorassa suunnassa toisiaan vasten. 16 84799
FI890672A 1989-02-13 1989-02-13 Foerfarande och apparatur foer packande av platta paosar, saeckar eller dylika foeremaol. FI84799C (fi)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI890672A FI84799C (fi) 1989-02-13 1989-02-13 Foerfarande och apparatur foer packande av platta paosar, saeckar eller dylika foeremaol.
AU50292/90A AU5029290A (en) 1989-02-13 1990-02-13 Method and apparatus for packaging flat bags, sacks or the like objects
PCT/FI1990/000044 WO1990009315A1 (en) 1989-02-13 1990-02-13 Method and apparatus for packaging flat bags, sacks or the like objects
EP90902635A EP0457792B1 (en) 1989-02-13 1990-02-13 Method and apparatus for packaging flat bags, sacks or the like objects
DE69010673T DE69010673T2 (de) 1989-02-13 1990-02-13 Verfahren und gerät zur verpackung flacher säcke, tüten und dergleichen.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI890672A FI84799C (fi) 1989-02-13 1989-02-13 Foerfarande och apparatur foer packande av platta paosar, saeckar eller dylika foeremaol.
FI890672 1989-02-13

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI890672A0 FI890672A0 (fi) 1989-02-13
FI890672A FI890672A (fi) 1990-08-14
FI84799B FI84799B (fi) 1991-10-15
FI84799C true FI84799C (fi) 1992-01-27

Family

ID=8527881

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI890672A FI84799C (fi) 1989-02-13 1989-02-13 Foerfarande och apparatur foer packande av platta paosar, saeckar eller dylika foeremaol.

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP0457792B1 (fi)
AU (1) AU5029290A (fi)
DE (1) DE69010673T2 (fi)
FI (1) FI84799C (fi)
WO (1) WO1990009315A1 (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI83860C (fi) * 1989-11-09 1991-09-10 Jopamac Ab Oy Transportoer speciellt foer packningsmaskiner.
FI100048B (fi) * 1995-07-06 1997-09-15 Jopamac Ab Oy Pinkkoina syötettävän kappaletavaran pakkauslaitteisto

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1786161C3 (de) * 1968-08-24 1982-02-25 Robert Bosch Gmbh, 7000 Stuttgart Vorrichtung zum Sammelpacken flacher Gegenstände
AT372346B (de) * 1977-07-07 1983-09-26 Lingenfelder Ottmar Verfahren und vorrichtung zum kartonieren von gefuellten beutelartigen behaeltnissen, insbesonderegefuellten flachbeuteln, in versand - oder schaukartons
DE2821898A1 (de) * 1978-05-19 1979-11-22 Bosch Gmbh Robert Vorrichtung zum verpacken von beutelpackungen
US4577453A (en) * 1984-02-01 1986-03-25 The Procter & Gamble Company Method of and apparatus for forming and cartoning multi-stack arrays of compressible articles

Also Published As

Publication number Publication date
FI84799B (fi) 1991-10-15
DE69010673D1 (de) 1994-08-18
EP0457792B1 (en) 1994-07-13
EP0457792A1 (en) 1991-11-27
FI890672A0 (fi) 1989-02-13
AU5029290A (en) 1990-09-05
DE69010673T2 (de) 1995-03-23
WO1990009315A1 (en) 1990-08-23
FI890672A (fi) 1990-08-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA1082148A (en) Apparatus, for the packaging of comestibles and the like, especially dairy products, in cup-shaped containers
US20090241472A1 (en) Food Patty Combining and Loading System
ITBO20120353A1 (it) Apparato per l'alimentazione ordinata di gruppi di vassoi ad una macchina adibita alla sigillatura dei vassoi stessi con l'applicazione di un film di copertura
ITPD20070043A1 (it) Dispositivo per l'accumulo ed il rilascio di prodotti, particolarmente di prodotti disposti in ranghi per l'alimentazione di linee confezionatrici di tali prodotti
JP2010509157A (ja) 駆動コンベア上で物体を仕分けするための装置
US20130284188A1 (en) Apparatus for filling a cavity, filling station and method of filling a cavity
US20100307107A1 (en) Device for inserting products into packaging containers
CN104859871A (zh) 一种连续作业的双工位真空包装机构
US4259826A (en) Case packing machine
US3710543A (en) Arrangement for depositing objects in a receptacle
CA1228874A (en) Apparatus for introducing stacks of paper layers into cartons
US2946164A (en) Method of placing cartons into packing cases
US4537008A (en) Method and apparatus for packing soft packages into boxes
FI84799C (fi) Foerfarande och apparatur foer packande av platta paosar, saeckar eller dylika foeremaol.
US5290141A (en) Continuous down stacker apparatus
US3791099A (en) Method and apparatus for packaging articles
KR101603419B1 (ko) 삼면포 포장식품 집적장치
CN112752722B (zh) 用于传送产品的设备和方法
CN214002194U (zh) 物料双侧侧推理料装置
CN204776086U (zh) 一种双工位真空包装机构
US3041803A (en) Cartoning machine
JP2912450B2 (ja) 変形し得る、事実上円筒状の物体、特にタンポンを集成し、それらを充填するための方法及び装置
US5193970A (en) High speed/high capacity automated workload regulator
EP0160825B1 (en) High speed stacking and packaging apparatus
US3634996A (en) Bottle-packaging machine

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: OY JOPAMAC AB