FI81982B - Adaptionselement foer en robot. - Google Patents

Adaptionselement foer en robot. Download PDF

Info

Publication number
FI81982B
FI81982B FI890789A FI890789A FI81982B FI 81982 B FI81982 B FI 81982B FI 890789 A FI890789 A FI 890789A FI 890789 A FI890789 A FI 890789A FI 81982 B FI81982 B FI 81982B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
robot
horizontal
wrist
resilient
manipulator
Prior art date
Application number
FI890789A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI81982C (fi
FI890789A0 (fi
Inventor
Ilpo Kauhaniemi
Pekka Nousiainen
Paavo Voho
Original Assignee
Valtion Teknillinen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Valtion Teknillinen filed Critical Valtion Teknillinen
Priority to FI890789A priority Critical patent/FI81982C/fi
Publication of FI890789A0 publication Critical patent/FI890789A0/fi
Publication of FI81982B publication Critical patent/FI81982B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI81982C publication Critical patent/FI81982C/fi

Links

Landscapes

  • Manipulator (AREA)

Description

81982
ROBOTIN JOUSTOELEMENTTI - ADAPTIONSELEMENT FÖR EN ROBOT
Tämän keksinnön kohteena on robotin tai manipulaattorin ranteen ja tarttujan väliin asennettava joustoelementti, jo-5 ka joustoelementti muodostuu robotin tai manipulaattorin ranteeseen kiinnitettävästä runko-osasta, runko-osaan ja ranteen akselin suuntaan laakeroidusta pystyjousto-osasta, sekä ranteen akselin poikittaistasossa laakeroidusta ja robotin tai manipulaattorin tarttujaan kiinnitettävästä il-10 malaakeroidusta vaakajousto-osasta, joiden jousto-osien laakerointiin järjestetyin liikkumavaroin robotin tai manipulaattorin mahdolliset asema- ja asemointivirheet ovat kompensoitavissa ainakin kahdessa dimensiossa.
15 Robotisoidussa kappaleenkäsittelyssä ja varsinkin kokoonpanossa on usein vaikeutena riittävän asemointitarkkuuden saavuttaminen. Tuotantokäytössä asemointitarkkuuteen vaikuttaa laitteiston kuluminen (robotti, tarttuja, kiinnittimet) sekä käsiteltävien kappaleiden muotovaihtelut.
20
Asemointiepätarkkuuksien kompensoimiseksi on aikaisemmin kehitetty ns. RCC (Remote Clear Compliance)-elementti, joka asennetaan robotin ranteen ja tarttujan väliin. RCC:n epäkohtana voidaan pitää sen soveltumista vain tietyn kappaleen 25 käsittelyyn, koska piste, jonka suhteen jousto tapahtuu, on kullekin elementille ominainen vakio.
Ns. aktiivisena asemointivirheiden korjauselementtinä voidaan pitää RCC:n tapaan asennettavaa voima- ja/tai moment-30 tianturia, joka mittaa asennustyössä syntyviä voimia ja momentteja ja pystyy antamaan robotille tiedot tarvittavista korjausliikkeistä. Voima- tai momenttianturin haittapuolena on kallis hinta, suuri koko ja sen soveltuvuus vain roboteille, joilla on valmius ulkoiseen ohjausliitäntään.
35 2 81 982 Tämän keksinnön kohteena on robotin tai manipulaattorin ranteen ja tarttujan väliin asennettava paikoitusvirheitä korjaava joustoelementti, jolla ei ole yllä mainittuja rajoituksia ja joka siten on yleiskäyttöinen, kappaleriippumaton, 5 mahdollistaa monipuolisen anturoinnin sekä on hinnaltaan edullinen. Keksinnön mukaiselle joustoelementille on siten tunnusomaista se, että pystyjousto-osan ja runko-osan väliin on asennettu yksi tai useampia antureita, jotka rekisteröivät ranteen akselin suuntaisia kontakti- ja/tai ase-10 mointivoimia.
Keksinnön muille edullisille sovellutusmuodoille on tunnusomaista se, mitä jäljempänä olevissa patenttivaatimuksissa on esitetty.
15
Keksintöä selostetaan seuraavassa tarkemmin esimerkin avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa
Kuvio 1 esittää keksinnön mukaista joustoelementtiä sivulta 20 katsottuna ja läpi leikattuna,
Kuvio 2 esittää keksinnön mukaista joustoelementtiä päältä katsottuna, 25 Kuvio 3 esittää keksinnön mukaista joustoelementtiä robotin käsivarteen asennettuna.
Kuviossa 1 keksinnön mukaisen joustoelementin 3 pääosat muodostuvat robotin ranteeseen 1 kiinnitettävästä runko-osasta 30 4, pystysuuntaan laakeroidusta kaksiosaisesta pystyjousto- osasta 5a ja 5b sekä niihin vaakatasossa laakeroidusta ke-hikkomaisesta vaakajousto-osasta 6, jonka alapintaan robotin tarttuja 2 on kiinnitetty.
35 Vaakajousto-osa 6 on ilmatyynylaakeroitu kanavistoihin 7a ja 7b johdetun paineilman avulla, jolloin vaakajousto-osa liik-
II
3 81982 kuu pystyjousto-osan levyjen 5a,5b välissä ylä- ja alapuolisen ilmatyynyn varassa. Ilmatyynylaakerointi sallii kitkattoman liikkeen X- ja Y-suunnissa (esim ±2 mm), sekä pystyakselin Z ympäri (esim. 5*), taaten tarttujan joustavan käyt-5 täytymisen, vaikka pieniä asemointivirheitä kappaleen käsittelyssä esiintyisikin. Täten virheistä muuten johtuvat jännitykset, kolhiintumiset ja tartunnan epäonnistumiset voidaan tiettyyn rajaan asti välttää. Keksinnön mukainen jous-toelementti 3 on lisäksi käsiteltävän kappaleen muodosta, 10 painosta ja materiaalista riippumaton.
Vaakajousto-osan 6 itsekeskittämiseksi Z-akselin suhteen pystyjousto-osa 5a ja vaakajousto-osa 6 on varustettu kahdella parilla toisiaan puoleensa vetävillä kestomagneettipa-15 loilla 8 ja 9 (kuvio 2). Keskitysvoima säädetään sopivaksi magneettien 8,9 keskinäistä etäisyyttä muuttamalla.
Pystyjousto-osa 5a,5b on laakeroitu neljään lineaarilaakeriin 10, joiden tappien 11 varassa se voi liikkua pystysuun-20 nassa. Pystyjousto-osan liikealue on n. 2 mm, ja sen toiminta perustuu siihen, että kun robotin tarttuja tarttuu johonkin, pystyjousto-osa sallii pienen esim. etäisyysvir-heestä johtuvan tasoittavan liikkeen robotin ranteeseen 1 päin.
25
Robottien yleensä hyvin nopeiden työskentelyliikkeiden aikana vaakajousto-osa 6 on yleensä lukittu tiettyyn asentoon tarttujan heilahtelun välttämiseksi nopeiden liikkeiden johdosta. Vaakajousto-osan 6 lukitseminen keskiasentoonsa ta-30 pahtuu pienten paineilmarasioiden 14 ja kartiotappien 15 avulla. Kartiotapit työntyvät paineilmarasioita aktivoitaessa vaakajousto-osan päädyissä oleviin kartiomaisiin keskity ssyvennyks iin , jolloin vaakajousto-osa mekaanisesti pakotetaan keskiasentoonsa. Vaakajousto-osan 6 lukitseminen 35 tiettyyn keskiasennosta poikkeavaan tai satunnaiseen asentoon tapahtuu keksinnön mukaisesti johtamalla alipainetta 4 81 982 pystyjousto-osan levyjen 5a,5b väliin kanavistoja 7a,7b pitkin ylipaineen sijasta. Alipaineen johdosta vaakajousto-osan 6 molemmilla puolilla vaikuttava imu lukitsee osan tehokkaasti paikalleen.
5
Yleensä on tärkeätä tietää täsmällinen ajankohta, jolloin robotin tarttuja tarttuu käsiteltävään kappaleeseen, koska vaakajousto-osa on silloin vapautettava lukituksestaan, jotta se voisi toimia. Tämä hetki voidaan detektoida varus-10 tamalla osan 5a ja rungon 4 väliin jäävä tila 12 yhdellä tai useammalla asennus- ja/tai kosketusvoimia aistivalla anturilla 13. Kosketusvoiroan on/off-detektointi kertoo jo robotin tarttumisajankohdan tarkasti, ja aikaansaa vaakajousto-osan ilmatyynylaakeroinnin palautuksen. Asennusvoiman detek-15 tointia, joka tapahtuu kun pystyjousto-osa liukuu tappeja 11 pitkin kuviossa 1 ylöspäin samalla puristuen asennusvoimaan verrannollisesti anturia 13 vasten, voidaan käyttää häiriö-valvontaan, aktiivisen asemointivirheiden korjausjärjestel-män takaisinkytkentänä tai tilapäisesti asennusvaiheessa oh-20 jelmoinnin tukena.
Kuviossa 2 on esitetty kuvion 1 mukainen joustoelementti päältä katsottuna. Siinä erottuu molempien kestomagneettipa-rien 8,9 sijainti ja ilmatyynylaakerointiin käytetyn kana-25 viston 7a muoto, jotka päättyvät ilmatyynyä muodostaviin ympyränmuotoisiin suuttimiin.
Kuviossa 3 on esitetty keksinnön mukainen joustoelementti 3 robotin käsivarteen 1 asennettuna. Kuviosta ilmenee myös 30 pystyjousto-osa 16 ja vaakajousto-osa 17 sekä siihen kiinnitetty robotin tarttuja 18. Nähdään siis, että tarttujan 18 liikkeet välittyvät välittömästi vaakajousto-osaan 17 ja pystysuuntaiset liikkeet sen kautta pystyjousto-osaan 16.
35 5 81982
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön eri sovellu-tusmuodot eivät rajoitu yllä esitettyyn esimerkkiin, vaan ne voivat vaihdella jäljempänä olevien patenttivaatimusten puitteissa. Niinpä termit robotin ranne ja robotin tarttuja 5 ovat yleisnimityksiä mille tahansa robotin käsivarsi- tai pidinrakenteelle ja vastaavasti kappalekäsittelyn suorittaville työkaluille.

Claims (4)

6 81 982
1. Robotin tai manipulaattorin ranteen ja tarttujan väliin asennettava joustoelementti, joka joustoelementti muodostuu 5 robotin tai manipulaattorin ranteeseen kiinnitettävästä runko-osasta (4), runko-osaan ja ranteen akselin suuntaan laakeroidusta pystyjousto-osasta (5a,5b;16), sekä ranteen akselin poikittaistasossa laakeroidusta ja robotin tai manipulaattorin tarttujaan kiinnitettävästä ilmalaakeroidusta 10 vaakajousto-osasta (6; 17), joiden jousto-osien laakerointiin järjestetyin liikkumavaroin robotin tai manipulaattorin mahdolliset asema- ja asemointivirheet ovat kompensoitavissa ainakin kahdessa dimensiossa, tunnettu siitä, että pystyjousto-osan (5a,5b) ja runko-osan (4) väliin (12) on 15 asennettu yksi tai useampia antureita (13), jotka rekisteröivät ranteen (1) akselin suuntaisia kontakti- ja/tai asemointi voimia.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen joustoelementti, 20 tunnettu siitä, että vaakajousto-osan (6) vaakatason keskittämistä varten on vaakajousto-osassa ja pystyjousto-osassa (5a) kaksi vaakajousto-osan keskiakselin suhteen symmetrisesti sijoitettua kestomagneettiparia (8,9).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen joustoelementti, tunnettu siitä, että vaakajousto-osa (6) on lukittavissa mielivaltaiseen asentoon kanavistojen (7a,7b) kautta välitetyn alipaineen avulla.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen joustoele mentti, tunnettu siitä, että pystyjousto-osan (5a,5b) yhteydessä on ilmasylinterit (6,9). joilla lukitus-tappeja (15) on työnnettävissä vaakajousto-osan (6) päädyissä olevaan kahteen kartiomaiseen syvennykseen vaaka-35 jousto-osan (6) lukitsemiseksi keskiasentoonsa. 7 81982
FI890789A 1989-02-17 1989-02-17 Adaptionselement foer en robot. FI81982C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI890789A FI81982C (fi) 1989-02-17 1989-02-17 Adaptionselement foer en robot.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI890789A FI81982C (fi) 1989-02-17 1989-02-17 Adaptionselement foer en robot.
FI890789 1989-02-17

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI890789A0 FI890789A0 (fi) 1989-02-17
FI81982B true FI81982B (fi) 1990-09-28
FI81982C FI81982C (fi) 1991-01-10

Family

ID=8527923

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI890789A FI81982C (fi) 1989-02-17 1989-02-17 Adaptionselement foer en robot.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI81982C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI81982C (fi) 1991-01-10
FI890789A0 (fi) 1989-02-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP1166955A3 (en) System for attaching / detaching a workpiece to be machined on a jig
CN107838950B (zh) 一种用于机器人的可测力末端执行装置
US4741642A (en) Safety joint for robotic arm
KR100526855B1 (ko) 그라인더 가압장치
EP3127663B1 (en) Industrial robot and frame unit thereof
JPH0769254A (ja) 車輪の取付装置及び取付方法
EP0734816B1 (en) Method of determining reference position of industrial robot
US4930976A (en) Multiple gripper turret for part handling devices and method of handling parts
EP0083410B1 (en) Multiple degree of freedom compliance structure
FI81982B (fi) Adaptionselement foer en robot.
EP0090060A1 (en) Contact sensing device
Iwata et al. A physical interference adapting hardware system using MIA arm and humanoid surface covers
EP0194386B1 (en) Sensor and control system for a robotic gripper
US5692790A (en) System for locating an end effector of a robot relative to a part
JP2706767B2 (ja) 作業用ロボット
JP2514928Y2 (ja) 位置誤差自動修正装置
Jeong et al. Design and kinematic analysis of the wire parallel mechanism for a robot pose measurement
CN217572956U (zh) 一种六自由度的柔性补偿装置
JPH0527274Y2 (fi)
JP3044307B1 (ja) 搬送ア―ム位置誤差吸収装置用センサ
CN209774445U (zh) 一种夹持装置、机器人及生产线
WO2024095605A1 (ja) 機器支持ユニット、測定機器支持ユニットおよびロボットアーム制御装置
KR0129608Y1 (ko) 오차보정기능을 갖는 로보트 핸드
JP2558272Y2 (ja) 工作物位置決め装置
JP3207620B2 (ja) 車輪取付装置の位置保証装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: VALTION TEKNILLINEN TUTKIMUSKESKUS