FI81705B - Biaseringskoppling foer dioddetektor. - Google Patents

Biaseringskoppling foer dioddetektor. Download PDF

Info

Publication number
FI81705B
FI81705B FI890894A FI890894A FI81705B FI 81705 B FI81705 B FI 81705B FI 890894 A FI890894 A FI 890894A FI 890894 A FI890894 A FI 890894A FI 81705 B FI81705 B FI 81705B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
diode
voltage
detector
circuit
constant current
Prior art date
Application number
FI890894A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI81705C (fi
FI890894A0 (fi
Inventor
Timo Saarnimo
Original Assignee
Nokia Mobira Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nokia Mobira Oy filed Critical Nokia Mobira Oy
Priority to FI890894A priority Critical patent/FI81705C/fi
Publication of FI890894A0 publication Critical patent/FI890894A0/fi
Priority to CA002009381A priority patent/CA2009381C/en
Priority to AT90301316T priority patent/ATE91349T1/de
Priority to EP90301316A priority patent/EP0384615B1/en
Priority to DE90301316T priority patent/DE69002109T2/de
Priority to JP2041375A priority patent/JPH02250506A/ja
Application granted granted Critical
Publication of FI81705B publication Critical patent/FI81705B/fi
Publication of FI81705C publication Critical patent/FI81705C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01RMEASURING ELECTRIC VARIABLES; MEASURING MAGNETIC VARIABLES
    • G01R21/00Arrangements for measuring electric power or power factor
    • G01R21/14Compensating for temperature change
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01RMEASURING ELECTRIC VARIABLES; MEASURING MAGNETIC VARIABLES
    • G01R19/00Arrangements for measuring currents or voltages or for indicating presence or sign thereof
    • G01R19/22Arrangements for measuring currents or voltages or for indicating presence or sign thereof using conversion of ac into dc

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Power Engineering (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Amplifiers (AREA)
  • Measurement Of Current Or Voltage (AREA)
  • Compounds Of Unknown Constitution (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
  • Electrophonic Musical Instruments (AREA)
  • Tone Control, Compression And Expansion, Limiting Amplitude (AREA)
  • Pyrrole Compounds (AREA)

Description

1 81705
Diodi-ilmaieimen biasointikytkentä
Keksintö koskee diodi-ilmaisimen biasointikytkentää, jossa on piiri lämpötilanvaihtelun aiheuttaman ilmaieindiodin kynnys-jännitteen vaihtelun kompensoimiseksi ja tehotason ilmaisun 1inearisoimiseksi.
Suurtaajuustehovahvistimen tehotason ilmaisuun käytetään tavallisesti tasaeuuntausdiodia, jonka anodille ilmaistava suurtaajuusjännite, esim rf-jännite tuodaan ja jonka katodilta saadaan tuotuun jännitteeseen verrannollinen tasasuunnattu jännite. Jotta ilmaisin toimisi myös pienillä tehotasoilla, on taeasuuntausdiodi biasoitava jollakin tavalla, koska diodilla on tietty kynnys jännite. Tämä kynnysjännite on myös lämpötilasta riippuva, joten biasoinnissa on otettava huomioon myös lämpötilan aiheuttama kynnysjännitteen muutos.
Lämpötilan muutoksen aiheuttaman kynnys jännitteen muutoksen kompensoimiseksi on tunnettua käyttää toista diodia, joka on biasoitu myötäsuuntaan ja jolta syötetään jännite vastuksen kautta ilmaisindiodille biasjännitteeksi. Ilmaieindiodin kynnys jännitteen vaihtelu lämpötilan muuttuessa kompensoituu toisen diodin yli olevan jännitteen muuttuessa samalla tavalla, mikäli diodit ovat samassa lämpötilassa ja niillä on sama lämpötilakerroin. Esimerkki tällaisesta tunnetusta kytkennästä on esitetty kuvassa 1. Piirin toiminta on yksinkertainen. Jännitelähteestä V+ tuodaan suuren vastuksen R kautta diodille hieman sen kynnys jännitettä suurempi jännite. Diodi Dl johtaa ja pitää seuraavalle jännitteenjakajalle jännitteen päästö-jännitteen suuruisena. Jännitteenjakajalta saadaan ilmaisin-diodin D2 biasjännite, joka on hieman kynnysjännitettä pienempi. Lämpötilan noustessa diodin Dl kynnysjännite laskee ja samoin siis diodin D2 biasjännite. Käin diodin D2 biasjännit-teen ja kynnys jännitteen ero pysyy melko tarkasti vakiona riippumatta lämpötilasta.
2 81705 Tällä tunnetulla ilmaieindiodin bias jännitteen kompensointi-kytkennällä on haittapuolena se, että ilmaieindiodilta saatava ilmaistu jännite on verrannollinen suurtaajuussignaalin rf-jännitteeseen eli suurtaajuuetehon neliöjuureen. Tehonsäädön lineaarisuuden kannalta olisi toivottavaa saada tehoon verrannollinen jännite.
Mainittu haitta on poistettu keksinnön mukaisesti siten, että ilmaieindiodin toimintapiste asetetaan vakioksi vakiovirta-lähteen avulla.
Keksinnön mukaisesti vakiovirtalähteellä syötetään ilmaisin-diodin läpi pieni vakiovirta niin, että diodi on biasoitu lähelle kynnysjännitteen kulmapistettä. Koska biasointi on toteutettu vakiovirralla, eivät diodin kynnysjännitteen vaihtelut lämpötilan mukaan vaikuta ilmaieindiodin toimintapisteeseen. Vakiovirtalähdettä voidaan ajatella kuormana, jonka virta on vakio. Tällöin pienillä jännitetasoilla kuorman resistanssi on pieni ja suurilla jännitetasoilla suuri. Tämä ilmiö suoristaa ilmaieindiodin teho/jännitekäyrää pienillä tehoilla, jolloin ilmaistu jännite on paremmin verrannollinen suurtaajuustehoon kuin tunnetun tekniikan mukaisella kytkennällä.
Keksintöä selostetaan tarkemmin viittaamalla oheisiin kuviin, joissa: kuva 1 esittää tunnetun tekniikan mukaista biasointikytken-tää , kuva 2A esittää erästä keksinnön mukaista biasointikytkentää, kuva 2B esittää erästä keksinnön mukaisen kytkennän toista suoritusmuotoa, kuva 3A esittää taulukkona ilmaisimelta saatavaa tehoa rf tehon funktiona tunnetun tekniikan sekä keksinnön mukaisella biaeointikytkennällä, kuva 3B esittää kuvan 3A taulukkoa graafisesti, ja kuva 4 esittää ilmaieindiodin virta/jännitekäyriä eri lämpötiloissa.
3 81705
Kuvaeea 1 esitettyä tunnetun tekniikan tason mukaista kytkentää selostettiin jo edellä. Kuvassa 2A esitetyssä keksinnön mukaisessa biasointikytkennässä vakiovirtalähde on toteutettu kahden vastuksen Rl, R2 ja yhden transistorin T avulla. Vastuksen Rl avulla määrätään ilmaisindiodin D ja transistorin T lävitse kulkevan virran suuruus, joka pysyy riittävän vakiona lämpötilan vaihteluista huolimatta, mikäli jännitelähde V on tarpeeksi suuri verrattuna transistorin T kantaemitterijännitteeseen. Kytkennässä on transistori T virtalähteenä, jonka virta ei juurikaan riipu tasasuunnatun jännitteen Vout tasosta. Vastuksen R2 tarkoitus on erottaa biaspiiri suurtaajuus-eignaalista. Lisäksi vastuksen R2 avulla voidaan säätää taea-jännitetaso ilmaisimen lähdössä Vout riittävän alhaiselle tasolle, esim. 50 mV (ilman suurtaajuussignaalia>. Kondensaat-toreiden Cl ja C2 tarkoitus on suodattaa suurtaajuussignaali pois tasajännitteistä. Kondensaattorin C3 avulla kytketään suurtaajuussignaali ilmaisindiodille. rf-signaalin positiivisilla puolijaksoi 1la ilmaisindiodi D johtaa ladaten kondensaattoria C2. Näin saadaan suurtaajuussignaaliin verrannollinen jännite Vout.
Kuvan 2B esittämän kytkennän ominaisuus on se, että jännite Vout ilman suurtaajuussignaalia on korkeampi kuin kuvan 2A kytkennässä. Tämä johtuu siitä, että ilmaisindiodin D anodi on korkeammassa potentiaalissa vastusten Rl ja R2 välissä. Molemmissa kytkennöissä voidaan vastus R2 korvata esim. induktanssilla L, jolla estetään suurtaajuussignaalin pääsy transistorin T kannalle.
Kuvassa 3A on esitetty taulukkona ilmaisindiodin teho/jännite-arvot . Taulukosta voidaan laskea, että tunnetulla ilmaisin-diodikytkennällä jännite v^ on melko tarkkaan verrannollinen tehon ρ^^ neliöjuureen, suunnilleen vA «6 -yj p|. Kuvan 3B käyrästöstä nähdään, että keksinnön mukaisen ilmaisindiodin teho/jännitekäyrä on alapääseään suorempi kuin tunnetulla piirillä. Ilmaistu jännite on siis 1ineaarisemmin verrannol- 4 81705 linen suurtaajuuseignaalin tehoon keksinnön mukaisella piirillä. Tämä johtuu ilmaisindiodin biasvirran kuormitusvaikutuksesta ilmaistuun tasajännitetasoon jännitealueen alapäässä. Jos ajatellaan vakiovirtalähdettä kuormana, jonka virta on vakio, niin silloin kuorman efektiivisen resistanssin on oltava verrannollinen jännitteeseen. Tällöin pienillä jännitetasoilla kuorman resistanssi on pieni ja suurilla jännitteillä suuri. Tämä ilmiö suoristaa ilmaisindiodin teho/jännitekäyrää pienillä tehotasoi1la, kuten kuvan 3B alemmasta käyrästä on nähtävissä.
Kuvan 4 ominaiskäyristä voidaan nähdä, että syötettäessä il-maisindiodin läpi pieni, n. 10 mikroampeerin vakiovirta diodi on biasoitu lähelle kynnysjännitteen kulmapistettä. Koska biasointi on toteutettu vakiovirralla, eivät diodin kynnysjän-nitteen vaihtelut lämpötilan mukaan vaikuta ilmaisindiodin toimintapisteeseen.
Keksinnön mukaisella kytkennällä saadaan yksinkertaisella tavalla aikaan euurtaajuustehoon verrannollinen ilmaisusignaa1i, jossa lämpötilan muutosten aiheuttamat ilmaisindiodin kynnys-jännitteen vaihtelut on kompensoitu. Kytkennän ansiosta teho-tason ilmaisu on 1ineaarisempi kuin tunnetulla kytkennällä.
Piirin käytännön toteutus voi vaihdella eri tavoin, oleellista on vain se, että ilmaisindiodin lävitse syötetään vakiovirta, jolla toimintapiste asetetaan vakioksi.
Il

Claims (6)

5 81705
1. Diodi-ilmaisimen biasointikytkentä, jossa on piiri lämpötilan muutosten aiheuttaman ilmaieindiodin kynnysjännitteen vaihtelun kompensoimiseksi ja tehotason ilmaisun linea-risoimiseksi tunnettu siitä, että piiri sisältää vakiovir-talähteen, jonka avulla ilmaieindiodin <D> toimintapiste asetetaan vakioksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kytkentä, tunnettu siitä, että vakiovirtalähde käsittää transistorin <T> ja kaksi vastusta (Rl ja R2>.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen kytkentä, tunnettu siitä, että ilmaieindiodi <D> on transistorin <T> kollektori-piirissä.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kytkentä, tunnettu siitä, että vakiovirtalähde syöttää ilmaieindiodin (D) läpi sellaisen vakiovirran, jolla diodi on biasoitu lähelle kynnys-jännitteen kulmapistettä.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kytkentä, tunnettu siitä, että sitä käytetään suurtaajuuevahvistimen tehonsäädön tehotason ilmaisimen biasointikytkennässä.
6 81705
FI890894A 1989-02-24 1989-02-24 Biaseringskoppling foer dioddetektor. FI81705C (fi)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI890894A FI81705C (fi) 1989-02-24 1989-02-24 Biaseringskoppling foer dioddetektor.
CA002009381A CA2009381C (en) 1989-02-24 1990-02-06 Biasing circuitry for a diode detector
AT90301316T ATE91349T1 (de) 1989-02-24 1990-02-07 Elektronischer vorspannkreis fuer einen diodendetektor.
EP90301316A EP0384615B1 (en) 1989-02-24 1990-02-07 Biasing circuitry for a diode detector
DE90301316T DE69002109T2 (de) 1989-02-24 1990-02-07 Elektronischer Vorspannkreis für einen Diodendetektor.
JP2041375A JPH02250506A (ja) 1989-02-24 1990-02-23 ダイオードディテクターのためのバイアス回路

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI890894 1989-02-24
FI890894A FI81705C (fi) 1989-02-24 1989-02-24 Biaseringskoppling foer dioddetektor.

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI890894A0 FI890894A0 (fi) 1989-02-24
FI81705B true FI81705B (fi) 1990-07-31
FI81705C FI81705C (fi) 1990-11-12

Family

ID=8527961

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI890894A FI81705C (fi) 1989-02-24 1989-02-24 Biaseringskoppling foer dioddetektor.

Country Status (6)

Country Link
EP (1) EP0384615B1 (fi)
JP (1) JPH02250506A (fi)
AT (1) ATE91349T1 (fi)
CA (1) CA2009381C (fi)
DE (1) DE69002109T2 (fi)
FI (1) FI81705C (fi)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP3106088B2 (ja) * 1995-05-26 2000-11-06 三菱電機株式会社 レーダ・トランスポンダ
DE19913338B4 (de) * 1999-03-24 2005-07-14 Rohde & Schwarz Gmbh & Co. Kg Ein- oder Mehrweg-HF-Diodengleichrichterschaltung
DE10260749B4 (de) * 2002-12-23 2012-03-22 Atmel Automotive Gmbh Hochfrequenz-Leistungsdetektor mit dBm-linearer Kennlinie und dessen Verwendung zur Regelung der Leistung einer elektrischen HF-Schwingung
CN117970252B (zh) * 2024-04-02 2024-06-14 南京恒电电子有限公司 一种宽温度范围高精度高灵敏度宽带检波模块

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3011116A (en) * 1957-03-04 1961-11-28 Gen Dynamics Corp Temperature compensation in semiconductor devices
US3109992A (en) * 1958-01-23 1963-11-05 Collins Radio Co Temperature-stabilized and distortionless diode detector
US3329896A (en) * 1964-07-30 1967-07-04 Groot Hendrik A. c. meter having temperature compensated rectifiers biased for linear operation

Also Published As

Publication number Publication date
ATE91349T1 (de) 1993-07-15
CA2009381A1 (en) 1990-08-24
FI81705C (fi) 1990-11-12
JPH02250506A (ja) 1990-10-08
DE69002109T2 (de) 1994-02-03
FI890894A0 (fi) 1989-02-24
EP0384615B1 (en) 1993-07-07
DE69002109D1 (de) 1993-08-12
CA2009381C (en) 2000-11-28
EP0384615A1 (en) 1990-08-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI89110B (fi) Effektdetektor
US6316931B1 (en) Magnetic sensor apparatus and current sensor apparatus
US5548112A (en) Photodetecting circuit using avalanche photodiode
CN109061272B (zh) 一种电流检测电路
JPH0440105A (ja) 線形化増幅回路
FI92531C (fi) Suurtaajuusilmaisin laajalla dynamiikalla
KR910009088B1 (ko) 온도 안정 rf 검출기
US5132609A (en) Circuit for measuring the level of an electrical signal and including offset correction means, and application thereof to amplifiers having automatic gain control
US6316939B1 (en) Magnetic sensor measuring apparatus and current sensor non-contact measuring apparatus
US5079454A (en) Temperature compensated FET power detector
FI81705B (fi) Biaseringskoppling foer dioddetektor.
US4685048A (en) AC-DC transformation circuit
JP3203363B2 (ja) ピーク検出器
US5515723A (en) Humidity meter
US3100876A (en) Transistor amplifier having low output noise
US6480038B1 (en) Bipolar comparator
KR100834251B1 (ko) 증폭기 및 이를 포함하는 이동전화기
US4639623A (en) High sensitivity signal detector
EP4063814A1 (en) Temperature detector
SU725194A1 (ru) Регенератор дл измерительных схем
Straver et al. A Novel Offset-Compensated Low-Level Envelope Detector
KR100271590B1 (ko) 차동 증폭 장치
JP2598161Y2 (ja) 近接センサ用直線化回路
JPS605660Y2 (ja) ビームフオーカス回路
KR790001471B1 (ko) 가변이득 제어회로

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: NOKIA-MOBIRA OY